Οι Ξένες Γλώσσες ως προϋπόθεση της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου. Γιώργος Σταμέλος. Πανεπιστήμιο Πατρών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι Ξένες Γλώσσες ως προϋπόθεση της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου. Γιώργος Σταμέλος. Πανεπιστήμιο Πατρών"

Transcript

1 Οι Ξένες Γλώσσες ως προϋπόθεση της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Γιώργος Σταμέλος Πανεπιστήμιο Πατρών Εισαγωγή Το Πανεπιστήμιο, ως κατεξοχήν κοινωνικός θεσμός, είναι αναμενόμενο να παρακολουθεί τις μεταβολές της κοινωνίας του και να μεταλλάσσεται συνεχώς. Μάλιστα, η ικανότητα προσαρμογής του Πανεπιστημίου είναι διαχρονική στο βαθμό που αυτό έχει καταφέρει να επιβιώσει στο πέρασμα των αιώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι συγγραφείς αναφέρονται στις «επαναστάσεις» του Πανεπιστημίου προσπαθώντας να εξηγήσουν τις διαχρονικές του μεταλλάξεις και μεταπλάσεις (Reanut, 2002). Στις μέρες μας, το Πανεπιστήμιο έχει γίνει ένας τεράστιος οργανισμός που πλέον δεν αφορά μόνο τις ηλικίες Συνεπώς, διαφοροποιείται τόσο ως προς το κοινό-στόχο όσο και ως τις προσφερόμενες υπηρεσίες του. Η σημαντικότερη ίσως μεταβολή που συντελέστηκε, το τελευταίο τέταρτο του 20 ου αιώνα, είναι η μαζικοποίησή του. Στην ελληνική περίπτωση, όχι όμως μόνο σε αυτή, η μαζικοποίηση έγινε γνωστή ως «εκδημοκρατισμός» στο βαθμό που συνδέθηκε με κοινωνικά προβλήματα της πρόσφατης ιστορίας. Έτσι, σε συνθήκες μαζικού πανεπιστημίου φαίνεται ότι οι κύριοι άξονες συζήτησης γύρω από το υπαρκτό πανεπιστήμιο είναι οι εξής: Στοχοθεσία Διακυβέρνηση (πολιτική) Μάνατζμεντ (διοίκηση) Οικονομική βιωσιμότητα Έρευνα καινοτομία Διασφάλιση ποιότητας Διεθνοποίηση Κοινωνική διάσταση.

2 Στο παρόν κείμενο, η εστίαση θα γίνει σε έναν από τους άξονες αυτούς την διεθνοποίηση. Παρόλα αυτά πρέπει να τονιστεί ότι οι ξένες γλώσσες δεν είναι προϋπόθεση μόνο της διεθνοποίησης αλλά οριζόντιο θέμα που διατρέχει το σύνολο των αξόνων. Η διεθνοποίηση Η διεθνοποίηση δεν είναι κάτι το καινούργιο για το Πανεπιστήμιο. Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να υποστηρίξει ότι είναι ένα από τα βασικά διαχρονικά χαρακτηριστικά του θεσμού που του προσδίδουν την ιδιαιτερότητά του, δες την μοναδικότητά του. Πράγματι, από τις απαρχές του πανεπιστημιακού θεσμού η προσέλκυση ξένων φοιτητών και καθηγητών αποτέλεσε ιδιαίτερο γνώρισμά του. Το γνώρισμα αυτό ήταν διττής φύσεως. Από τη μια, η έλξη προέρχεται από λαμπερά κέντρα ανάπτυξης και διάχυσης της γνώσης, διαφορετικά ανά εποχή, που προσελκύουν ενδιαφερόμενους από διαφορετικούς τόπους. Με αυτόν τον τρόπο, η ανθρώπινη ανάπτυξη, ατομική και συλλογική, συνδέθηκε, διαχρονικά, με τις παγκόσμιες φοιτητικές ροές, διαφορετικής έκτασης και έντασης προς τα κέντρα μάθησης της κάθε εποχή. Από την άλλη, η άμεση και ισχυρή σχέση τόσο με το κοινωνικό κύρος όσο και με τις μετέπειτα θέσεις εξουσίας των αποφοίτων, εμπλέκουν το πανεπιστήμιο σε ισχυρά διακυβεύματα της κεντρικής εξουσίας. Εξάλλου, δεν πρέπει να περιθωριοποιείται το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο εξ αρχής βρισκόταν σε άμεση σχέση, συσχέτιση και συνδιαλλαγή με την εκάστοτε εξουσία (εκκλησία, αυτοκράτορας, βασιλιάς, κράτος) ή έστω με τον ανταγωνισμό διαφορετικών κέντρων εξουσίας. Συνεπώς, η κινητικότητα για σπουδές στο εξωτερικό (ή και το εσωτερικό) εντάχθηκε γρήγορα στα τοπικά και υπέρ-τοπικά διακυβεύματα εξουσίας και επιρροής στο βαθμό που οι απόφοιτοί του θεσμού καταλάμβαναν καίριες θέσεις στην εκάστοτε διάρθρωση των σχέσεων και ανταγωνισμών εξουσίας. Ενδεικτικά, επτά στους δέκα επισκόπους της Φιλανδίας τον 14 ο και 15 ο αιώνα είχαν σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για περίοδο παρακμής του εν λόγω ιδρύματος. Νωρίτερα, 12 ο και αρχές 13 ου αιώνα, μια σειρά σημαντικών γόνων οικογενειών της Πολωνίας σπουδάζουν αρχικά στο ίδιο πανεπιστήμιο που διατρέχει μια ένδοξη περίοδο της ιστορίας του, πριν καταλάβουν επισκοπικές και άλλες καίριες θέσεις στην πατρίδα τους (Stamelos 1990:41).

3 Η σπουδαιότητα αλλά και η δύναμη της διεθνοποίησης του πανεπιστημίου φαίνεται και από περιόδους δύσκολες για το πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, η επικράτηση των εξεγερμένων της Γαλλικής Επανάστασης στοιχίζει στο πανεπιστήμιο, που είχε διαλέξει την πλευρά των ηττημένων, την ίδια του την ύπαρξη. Πράγματι, το νέο καθεστώς δεν εμπιστεύεται το πανεπιστήμιο για την παραγωγή της νέας εθνικής ελίτ, κλείνει τα πανεπιστήμια και ιδρύει τις Μεγάλες Σχολές (Grandes Écoles) οι οποίες έκτοτε, ακόμα και σήμερα, είναι επιφορτισμένες με την παραγωγή της εθνικής ελίτ. Τα πανεπιστήμια επανεμφανίζονται αργότερα, στο τελευταίο τέταρτο του 19 ου αιώνα με δύο βασικούς στόχους. Από τη μια, να εκτονώσουν την κοινωνική πίεση προς τις Mεγάλες Σχολές. Από την άλλη, για να προσελκύσουν ξένους φοιτητές (Stamelos 1990). Προς το τέλος του 19 ου αιώνα, φαίνεται να αναπτύσσονται συγκροτημένες και εξόχως ανταγωνιστικές πολιτικές έλξης ξένων φοιτητών από τις εκάστοτε μεγάλες χώρες του πλανήτη. Για παράδειγμα, η σφοδρή σύγκρουση κυριαρχίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας της εποχής εκφράζεται και μέσα από έντονες ανταγωνιστικές πολιτικές προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Μάλιστα η ανάγκη ανάπτυξης πολιτικών έλξης ξένων φοιτητών δεν συνδυάζεται μόνο με την ανάπτυξη δικτύων πολιτικής και οικονομικής πολιτικής αλλά και με τη διάδοση και την επιρροή τόσο της γλώσσας όσο και του πολιτισμού των χωρών υποδοχής ξένων φοιτητών (Stamelos, 1990: 42-43, Kiprianos, 2007). Αν και οι δύο μεγάλοι πόλεμοι του 20 ου αιώνα περιορίζουν τις διεθνείς ροές φοιτητών, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ειδικά από τη δεκαετία του 60 και μετά έχουμε την δυναμική τους επάνοδο. Στις μέρες μας, η διεθνοποίηση μοιάζει να εντατικοποιείται και να περνά σε νέα φάση ανάπτυξης του διεθνή ανταγωνισμού στο βαθμό που δίπλα στην παραδοσιακή αντίληψη της πολιτικής και οικονομικής της διάστασης υπεισέρχεται επίσης, αφενός, η θεώρηση της διεθνοποίησης ως τομέα της βαριάς εξαγωγικής βιομηχανίας ενός κράτους, αφετέρου, το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας του ίδιου του θεσμού λόγω του περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τη διόγκωσή του (Huisman, Van der Wende (ed), 2004, 2005). Στο νέο αυτό πλαίσιο, δίπλα στις παραδοσιακές μορφές διεθνοποίησης (πχ. ξένοι φοιτητές), νέες μορφές εμφανίζονται (κινητικότητα ιδρυμάτων (υπερχώρια κινητικότητα), εικονική κινητικότητα, εποχιακή κινητικότητα (πχ. Erasmus)) (Τσαούσης, 2003).

4 Σε αυτά, πρέπει να προστεθεί και η εντεινόμενη δράση υπερκρατικών οντοτήτων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η οποία μοιάζει να θέλει -και να μπορεί- να αναπτύξει τις δικές της πολιτικές επί του θέματος (Σταμέλος, Βασιλόπουλος, 2013). Η κινητικότητα ως εξειδικευμένη μορφή διεθνοποίησης Η κινητικότητα σε όλες της τις μορφές, παραδοσιακές και καινοφανείς, έχει μετατραπεί σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης πολιτικών, τόσο εθνικό όσο και υπερεθνικών. Στο κείμενο αυτό θα σταθούμε στην κινητικότητα ως πυλώνα δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ). Η αιτία της σπουδαιότητάς της βρίσκεται στο σκοπό πολιτικής που αφορά τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου οικονομικής ανάπτυξης και κινητικότητας εμπορευμάτων και εργαζομένων. Ο χώρος αυτός για να υπάρξει έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής ομάδας που είτε θα μπορεί και θα θέλει να κινείται σε υπερεθνικό επίπεδο είτε θα δρα τοπικά αλλά θα μπορεί την ίδια στιγμή να συνδιαλέγεται παραγωγικά σε υπερκρατικό επίπεδο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο στόχος είναι η υλοποίηση υπερκρατικών στόχων πολιτικής που θεωρούνται κοινοί σε μια νέα υπό κατασκευή κοινωνική διάρθρωση, όπως εκείνη της ΕΕ. Η κινητικότητα αφορά τόσο αυτούς που εντάσσονται ως «εσωτερικοί» σε υπερκρατικές οντότητες (πχ. Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)) όσο και την έλξη «εξωτερικών» συλλογικών και ατομικών υποκειμενικοτήτων (δες για παράδειγμα το Erasmus Mundus). Ο στόχος είναι η παραγωγή νέας γνώσης που μεταλλασσόμενη σε καινοτομία θα παραγάγει ανάπτυξη, δηλαδή θέσεις εργασίας και πλούτο σε ένα παγκοσμιοποιούμενο περιβάλλον συνεχώς και πιο ανταγωνιστικό. Με τα προηγούμενα ως δεδομένα, μεγάλη σημασία αποδίδεται στην ανάπτυξη γενικών ικανοτήτων που να διευκολύνουν την κινητικότητα. Τέτοιες ικανότητες είναι οι κοινωνικές, πολιτειακές και διακουλτουρικές. Οι κοινωνικές ικανότητες ή γενικότερα «κοινωνική ικανότητα» νοηματοδοτείται ως η δυνατότητα (ability) ανταλλαγής πληροφοριών, επικοινωνίας και δημιουργίας, ανάπτυξης και διατήρησης κοινωνικών σχέσεων (Schaeper, 2009: 680). Συνοψίζοντας, ο Hoskins

5 υποστηρίζει ότι η κοινωνική ικανότητα μαζί με την πολιτειακή, την «κουλτουρική» 1 συναίσθηση και έκφραση ορίζονται με όρους αξιών αξίες ανθρώπινης ζωής, ισότητας, ανεκτικότητας και διαφορετικότητας (Hoskins, 2008: 328). Η κοινωνική ικανότητα προέρχεται από κόσμους εργασίας και εκπαίδευσης που αλλάζουν και έχει τεράστια σπουδαιότητα για τη ζωή σε ένα κουλτουρικά, εθνοτικά και γλωσσολογικά πλουραλιστικό κόσμο (European Commission, 1998, στο Hoskins & Crick, 2010: ). Πιο συγκεκριμένα, η κοινωνική ικανότητα αναφέρεται πρωτίστως σε δεξιότητες, ειδικά κοινωνικές που επικεντρώνονται στις διαπροσωπικές σχέσεις (Ten Dam & Volman, 2007: 286). Στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής έρευνας για την κοινωνική ένταξη στην ανώτατη εκπαίδευση, η κοινωνική ικανότητα νοείται ως «η κατοχή και χρήση της δυνατότητας μιας συγχωνευμένης σκέψης (integrated thinking), αίσθησης (feeling) και συμπεριφοράς με στόχο την επίτευξη κοινωνικών στόχων και αποτελεσμάτων που έχουν αξία στο συγκείμενο φιλοξενίας» (Topping et al., 2000: 32, στο Oberst et al. 2009). Εμβαθύνοντας στην εξειδικευμένη βιβλιογραφία παρατηρεί κανείς ότι η κοινωνική ικανότητα υποδιαιρείται σε: ενδο-προσωπική (intrapersonal), δια-προσωπική (interpersonal) και κοινωνιακή (societal) ικανότητα (Ten Dam & Volmanh, 2007: 286, Oberst et al., 2009). Η τελευταία υποδιαίρεση αναφέρεται σε μια δημοκρατική στάση, γνώση και επίγνωση των δομών της κοινωνίας και είναι ικανή να συνδιαλέγεται με τις κουλτουρικές διαφορές που ενυπάρχουν σε αυτή (Kaplan, 1997, Kerr, 1999, Solomon, Watson, & Battistich, 2001, Rychen & Salganik, 2003 στο Ten Dam & Volman, 2007). Σε ό,τι αφορά την ενδο-προσωπική διάσταση της κοινωνικής ικανότητας αυτή παραπέμπει στην αυτόεκτίμηση και τον αυτό-έλεγχο, όπως επίσης και σε ενδο-ψυχολογικές και σχεσιακές όψεις των συναισθημάτων (Ten Dam & Volman, 2007: 286). Τέλος, η βιβλιογραφία που ασχολείται με τη διαπροσωπική διάσταση, επικεντρώνεται στις σχέσεις των νέων ανθρώπων με άλλους και την ποιότητά αυτών των σχέσεων (πχ. επαφές με συνομηλίκους, φιλίες, κοινή εργασία και κοινή επίλυση προβλημάτων, κτλ) (Beelman et al., 1994, στο Ten Dam & Volman, 2007). Η κοινωνική ικανότητα συνδέεται με την προσωπική και κοινωνική ευτυχία η οποία αναφέρεται στην «κατανόηση του πως τα υποκείμενα μπορούν να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή φυσική και πνευματική υγεία τόσο των ίδιων όσο και της οικογενειακής ζωής τους αλλά και του κοινωνικού τους περιβάλλοντος» (Hoskins, 2008: 1 Στην ελληνική γλώσσα έχουμε το παράδοξο της μη ικανοποιητικής χρήσης επιθέτου για τη λέξη «κουλτούρα». Η μετάφραση του «cultural» ως «πολιτισμικός//η/ο» παραμορφώνει τη μεταφορά νοήματος και σε κάθε περίπτωση δεν είναι ικανοποιητική αντιστοίχιση. Επιπλέον, από τη στιγμή που η λέξη «κουλτούρα» έχει αφομοιωθεί στην ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιείται και το αντίστοιχο επίθετο που προέρχεται από το συγκεκριμένο ουσιαστικό.

6 ). Κατά τον Hoskins (2008), βασικές δεξιότητες της κοινωνικής ικανότητας είναι η δυνατότητα: να επικοινωνεί κανείς δημιουργικά σε διαφορετικά περιβάλλοντα, να δείχνει ανεκτικότητα, να διατυπώνει και να καταλαβαίνει διαφορετικές οπτικές γωνίες, να διαπραγματεύεται με δυνατότητα να δημιουργεί εμπιστοσύνη και να αισθάνεται εν-πάθεια (Hoskins, 2008: ). Ένας άλλος συγγραφέας είναι εξαιρετικά σαφής για τις συνέπειες της έλλειψής της στο βαθμό που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό (Walker, 2009: 344). H πολιτειακή ικανότητα (civic competence) αναφέρεται ως μια από τις ικανότητες κλειδί (Crick, 2008, Hoskins, 2008, Hoskins & Crick, 2010). Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ότι η πολιτειακή ικανότητα συνδέεται συχνά με την ανάπτυξη της προσωπικότητας των υποκειμένων. Πιο συγκεκριμένα, συνδέεται με την προσωπική ανάπτυξη αξιών, στάσεων και διαθέσεων, ταυτοτήτων, γνώσεων, δεξιοτήτων και κατανοήσεων. Μάλιστα τα προηγούμενα σχετίζονται ενίοτε με την κατασκευή της Ευρώπης: «[η πολιτειακή ικανότητα] είναι ένα προαπαιτούμενο σε σχέση με τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου, για παράδειγμα, η ανάγκη να μαθαίνεις πώς να μαθαίνεις σε μια κοινωνία της γνώσης και η ανάγκη να ακούγεται η φωνή των πολιτών στην Ευρώπη σχετικά με τα δημοκρατικά της ελλείμματα» (Hoskins & Crick, 2010: 130). Ο Hoskins, νωρίτερα, αναφερόμενος στη Σύσταση της Επιτροπής για τις ικανότητες κλειδί στη διά βίου μάθηση, έγραφε περίπου το ίδιο κάπως διαφορετικά: η πολιτειακή ικανότητα είναι μια σύνθεση γνώσεων εννοιών όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η πολιτειότητα και τα πολιτειακά δικαιώματα, και γνώσεων σύγχρονων γεγονότων, όπως και γεγονότων από την εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία (Hoskins, 2008: ). Επιμένοντας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τονίζει τη σημασία γνώσης των Κοινοτικών δομών και των βασικών αξιών και στόχων όπως η μέριμνα για τη διαφορετικότητα και τις κουλτουρικές ταυτότητες στην Ευρώπη. Παραπέρα, τονίζει τη σημασία της δυνατότητας να συνεργάζεσαι αποτελεσματικά με άλλους στο δημόσιο χώρο και να επιδεικνύεις αλληλεγγύη και ενδιαφέρον για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την τοπική αλλά και την ευρύτερη κοινότητα (Hoskins, 2008: 126). Τέλος, η κουλτουρική (άλλοτε δια/πολύ-κουλτουρική) ικανότητα συνδέεται άμεσα με την πολυγλωσσική ικανότητα. Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η ικανότητα εκπορεύεται από το συγκριτικά απλούστερο, την ανάγκη πολύ καλής γνώσης της μητρικής γλώσσας (Poon Teng Fatt, 1991). Η έννοια, από τη δεκαετία του 60 που εμφανίζεται, συμβαδίζει με

7 περιπλοκότερες θεωρητικές αναζητήσεις και γιαυτό συχνά συνδέεται άμεσα με την κουλτουρική και επικοινωνιακή ικανότητα. Λόγω του προηγουμένου, ορίζεται ως μια περίπλοκη πολυγλωσσική ικανότητα που ενεργοποιείται σε διακουλτουρικά περιβάλλοντα (Gonçalves & Andrade, 2007: 199). Η συγκεκριμένη έννοια εμφανίστηκε στο πλαίσιο του Common European Framework of Reference (CEFR, 2001, στο Gonçalves & Andrade, 2007: 199) όπου η πολυγλωσσία και ο διακουλτουρισμός εμφανίστηκαν ως εκπαιδευτικοί στόχοι οι οποίοι περιλαμβάνουν ένα σύμπλεγμα πολυγλωσσικής ικανότητας που ενεργοποιείται σε διακουλτουρικά περιβάλλοντα επικοινωνίας. Τέσσερις διαστάσεις της πολυγλωσσικής ικανότητας αναγνωρίζονται: α) κοινωνικο-συναισθηματική (social-affective), β) γλωσσική και επικοινωνιακή, γ) μαθησιακή διαχείριση, δ) διαδραστική διαχείριση (Andrade et al., 2001, στο Gonçalves & Andrade, 2007: ). Η πολυγλωσσική ικανότητα αναφέρεται στη δυνατότητα χρήσης τόσο της μητρικής γλώσσας όσο και γνώσεων και δεξιοτήτων σε ξένες γλώσσες με στόχο τη μάθηση και χρήση άλλων γλωσσών (CEFR, 2001, στο Gonçalves & Andrade, 2007). Η πολυγλωσσική ικανότητα συνδέεται άμεσα με τη διακουλτουρική ικανότητα στο βαθμό που «επιτρέπει στο μαθητευόμενο να εκφραστεί και να επικοινωνήσει σε γλώσσες και κουλτούρες που δεν έχουν τους ίδιους μηχανισμούς με συνέπεια να μπορεί να κάνει κοινούς παραλληλισμούς» (Gonçalves & Andrade, 2007: 208). Άλλοι πάλι συγγραφείς επικεντρώνονται στην κουλτουρική ικανότητα (cultural competence) νοούμενη ως δυνατότητα επιτυχούς μάθησης δια-κουλτουρικών (δια)ρυθμίσεων (Nieto & Zoller, 2009: 3), με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες. Μάλιστα οι ίδιοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η εν λόγω ικανότητα είναι κεντρική για την υποδοχή ξένων φοιτητών όπως επίσης και για την δημιουργία μιας παγκόσμιας κουλτούρας στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης (Nieto & Zoller, 2009: 16). Το ενδιαφέρον κι εδώ είναι το πέρασμα στο οικονομικό πεδίο. Έτσι, η κουλτουρική ικανότητα θεωρείται ότι μπορεί να καταστήσει πιο εφικτή την κατανόηση του κοινού κοινωνικού κόσμου που φτιάχνουν τα υποκείμενα σε κάθε τους κοινωνική διαντίδραση (Nieto & Zoller, 2009: 3) και διαμέσου αυτού να διευρύνονται οι οικονομικές τους ευκαιρίες (Hoskins, 2008: ). Είναι λοιπόν εμφανές ότι πλέον έχουν συνδεθεί ισχυρά η διεθνοποίηση των σπουδών, η κινητικότητα φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού με συγκεκριμένες ικανότητες που στη βάση τους έχουν ως προϋπόθεση την πολυγλωσσία. Κατά

8 συνέπεια, την εκμάθηση ξένων γλωσσών τόσο στη βασική τους εκδοχή της εκμάθησης όσο και της ουσιαστικής τους δηλαδή της διαντίδρασης υποκειμένων σε διαφοροποιούμενα κοινωνικά συγκείμενα. Οι ξένες γλώσσες ως προϋπόθεση της διεθνοποίησης Για χώρες όπου η γλώσσα τους δεν είναι η lingua franca της εκάστοτε εποχής είναι προφανές ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι η συνθήκη sine qua non για την υλοποίηση τόσο της κινητικότητας όσο και της διεθνοποίησης/κινητικότητας συνολικότερα. Η εκμάθηση αφορά τόσο την αρχική επαφή με μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα (σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο στόχος είναι τουλάχιστον δύο) όσο και την εμβάθυνσή της είτε αυτή είναι η ουσιαστική χρήση της είτε η εξειδικευμένη ορολογία της. Η σημασία των ξένων γλωσσών είναι τέτοια που την αναγκαιότητά της την βρίσκει κανείς σε όλους τους άξονες συζήτησης για το πανεπιστήμιο κατά τρόπο οριζόντιο. Με άλλα λόγια κανένας άξονας προτεραιότητας δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη λειτουργική γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας. Όμως η γλώσσα είναι και κώδικας έκφρασης της βιωμένης ιστορικής εμπειρίας συνεπώς πηγή έκφρασης συναισθημάτων, ιδεών και αξιών που έχουν διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες. Συνεπώς, η εκμάθηση ξένων γλωσσών συνδέεται άμεσα, όπως είδαμε ήδη, τόσο με την πολιτειότητα όσο και με τον πολύ-κουλτουρικό διάλογο, συνεπώς με την καλύτερη κατανόηση του «αλλού», του διαφορετικού. Αυτό από μόνο του ενέχει και σύγκριση συνεπώς γίνεται σχετικοποιητικός μηχανισμός αντίληψης της εθνικής κουλτουρικής ταυτότητας στοιχείο που πιστεύεται ότι βοηθάει στον περιορισμό του εθνοκεντρισμού και των συνολικών συλλογικών απορρίψεων. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση εκκίνησης είναι η καλή και πλήρης γνώση της μητρικής γλώσσας Εδώ πρέπει να τονιστούν και οι περιπλοκές, πολλές φορές απρόσμενες, από την αναγκαιότητα χρήσης των ξένων γλωσσών σε χώρες όπου η γλώσσα τους δεν είναι από τις πλέον διαδεδομένες. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσα να αναφέρω από την προσωπική μου εμπειρία στο πλαίσιο της πρόσφατης εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των Τμημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων. Πιο συγκεκριμένα, η εσωτερική αξιολόγηση, σύμφωνα με το Νόμο, μπορούσε να γραφεί είτε στα ελληνικά είτε σε μια ξένη γλώσσα. Η συντριπτική πλειονότητα των

9 Τμημάτων προτίμησε την ελληνική γλώσσα. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και αναμενόμενο στο βαθμό που πρόκειται για τη μόνη επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους. Επιπλέον, όσο κι αν η αγγλική είναι η κυρίαρχη ξένη γλώσσα δεν είναι η μόνη ξένη γλώσσα με την οποία εργάζονται οι Έλληνες πανεπιστημιακοί στο βαθμό που σημαντικό μέρος τους έχει σπουδάσει σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, κτλ., ειδικά στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Συνεπώς, η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη κοινή γλώσσα εργασίας για την πανεπιστημιακή κοινότητα σε επίπεδο Τμήματος. Αν μάλιστα εκτιμήσει κανείς ότι η κυριαρχία της αγγλικής συντελείται σταδιακά τότε καταλαβαίνει ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες η κυριαρχία της είναι λιγότερο έντονη. Όμως οι μεγάλες ηλικίες συνήθως συνδυάζονται με καίριες θέσεις στη διοίκηση της ακαδημαϊκής μονάδας. Για να δοθεί ενδεικτικά ένα παράδειγμα: πόσο σκόπιμο ή έστω ανεκτό θα ήταν ένας Πρόεδρος Τμήματος να μην είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη σύνταξη της εσωτερικής αξιολόγησης του Τμήματός του; Από την άλλη, η επιλογή από την εθνική Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) να μην χρησιμοποιηθούν, σε πρώτη φάση, Έλληνες εμπειρογνώμονες ελληνικών πανεπιστημίων για τη συγκρότηση των Επιτροπών εξωτερικής αξιολόγησης των Τμημάτων οδήγησε στο παράδοξο να αναζητούνται στο εξωτερικό επιστήμονες που να μπορούν να διαβάζουν, τουλάχιστον, ελληνικά για να μπορέσουν να καταλάβουν την εσωτερική αξιολόγηση. Μάλιστα, η αντίφαση παίρνει την πλήρη διάστασή της αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν δεδομένο ότι η Έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης θα γραφόταν στην αγγλική. Όμως η ελληνική δεν είναι από τις πλέον διαδεδομένες γλώσσες του κόσμου. Συνεπώς η επιλογή στην αναζήτηση ελληνόφωνων εμπειρογνωμόνων στο εξωτερικό οδηγούσε στη δραστική συρρίκνωση των επιλογών. Αυτές στην πραγματικότητα αφορούσε Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, Κυπρίους και ξένους με γνώσεις ελληνικής (κυρίως σε κάποιες ειδικότητες των Ανθρωπιστικών Επιστημών). Τα παράδοξα με ανεκδοτολογική χροιά δεν λείπουν. Ας αναφέρουμε δύο. Το πιο συνηθισμένο επιστήμονες με ελληνότροπα επίθετα (κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά όχι μόνο) που όμως στην πορεία ανακαλυπτόταν ότι δεν γνώριζαν ελληνικά. Στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, εμπειρογνώμονες από χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, κτλ που ναι μεν ήξεραν ελληνικά αλλά δεν ήξεραν αγγλικά. Συνεπώς μπορούσαν να διαβάσουν τις εσωτερικές εκθέσεις αλλά δεν μπορούσαν να εργαστούν στην συγγραφή της εξωτερικής αξιολόγησης στην αγγλική!

10 Όλα αυτά για να δείξουμε, αφενός, τον κομβικό ρόλο των ξένων γλωσσών, αφετέρου, των περιπλοκών στη χρήση τους ιδιαίτερα σε χώρες με μη διαδεδομένες γλώσσες. Οι πολλαπλές ανάγκες για ξένες γλώσσες Με βάση τα όσα προηγήθηκαν αναδεικνύονται με σαφήνεια οι ανάγκες αλλά και η σημαντικότητα των ξένων γλωσσών σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Μια πρώτη καταγραφή ενδεικτικών προφανών και λιγότερο προφανών αναγκών είναι η ακόλουθη: Εκμάθηση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών, στο βαθμό που το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηρίζει την εκμάθηση ξένων γλωσσών για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς κανένα περιορισμό ή αποκλεισμό. Βελτίωση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Ουσιαστικά πρόκειται για τη λογική επέκταση του προηγουμένου στο μέτρο που η επαφή με τις ξένες γλώσσες απαιτεί χρόνο και διάρκεια και εμπεριέχει πολλαπλά επίπεδα κατάκτησης. Εκμάθηση εξειδικευμένης ορολογίας ανά επιστημονικό αντικείμενο. Η εξειδίκευση αυτή στην εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι σύμφυτη της επιστημονικής ανάπτυξης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Προετοιμασία φοιτητικής κινητικότητας (πχ.erasmus) ή άλλης μορφής κινητικότητας. Πρόκειται για σαφή και συγκεκριμένη αναφορά στο μηχανισμό (κινητικότητα) της επίτευξης της διεθνοποίησης σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Στήριξη συγγραφής ερευνητικών προτάσεων ή εργασιών σε μια ξένη γλώσσα. Και εδώ η αναφορά γίνεται για να δηλώσει ρητά την πανεπιστημιακή ιδιαιτερότητα αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες που ένα πανεπιστήμιο θα έπρεπε να αναγνωρίζει και να στηρίζει. Αλληλεπίδραση ξένων και γηγενών φοιτητών. Η πρόταση ουσιαστικά παραδέχεται την ύπαρξη, μικρή ή μεγάλη, διαφορετικών κουλτουρικών ταυτοτήτων στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού θεσμού και την ανάγκη ανάδειξής της ως σημαντικού διαφοροποιητικού χαρακτηριστικού του θεσμού.

11 Δημιουργία δικτύων με μονάδες εκμάθησης γλωσσών άλλων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης και της κινητικότητας ένα πανεπιστήμιο θα έπρεπε να στηρίζει όλες τις μορφές αύξησης της διεθνοποίησης και της κινητικότητας του προσωπικού του και να φροντίζει για την εμπέδωση υποστηρικτικών μηχανισμών. Δημιουργία δικτύων για την έγκαιρη και αμοιβαία προετοιμασία της φοιτητικής κινητικότητας προς και από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η αναφορά αυτή επικεντρώνεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ως αναφορά ειδικής περίπτωσης, στο βαθμό που το εν λόγω ίδρυμα διατείνεται ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του είναι και η διεθνής του παρουσία. Στήριξη της ανάπτυξης ξενόγλωσσων πολιτιστικών εκδηλώσεων είτε ενδο-πανεπιστημιακών είτε σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι σημαντικό για ένα ίδρυμα να μπορεί να στηρίζει την ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων που να στηρίζουν τη δημιουργικότητα και την επαφή όλων των μελών του είτε μόνιμων είτε επισκεπτών. Παράλληλα, αναδεικνύεται όλο το φάσμα των εφαρμογών της εκμάθησης και της σημασίας των ξένων γλωσσών. Μονάδα στήριξης ξένων γλωσσών Με βάση τα προηγούμενα αναδεικνύεται η ανάγκη για την ύπαρξη μιας ενδοπανεπιστημιακής δομής, αφενός, πολυπρισματικής, αφετέρου, ικανά εφοδιασμένης με πόρους τόσο σε ανθρώπινο προσωπικό όσο και σε υλικά εφόδια. Πιο συγκεκριμένα, η δομή αυτή θα χρειαζόταν ικανά και εξειδικευμένα στελέχη με σταθερή παρουσία, ικανοποιητικά εξοπλισμένη σε μέσα και με παγιωμένο, επαναλαμβανόμενο και γνωστό προγραμματισμό δραστηριοτήτων αλλά και με δραστηριότητες που θα ικανοποιούν και τις εκάστοτε παροδικές ανάγκες. Είναι προφανές, ότι εδώ δεν μιλάμε απλώς για ένα διδασκαλείο ξένων γλωσσών, το οποίο, όσο αναγκαίο και να είναι, φαίνεται να καλύπτει μόνο μερικώς από τα όσα προηγουμένως αναδείχθηκαν.

12 Κλείνοντας, ας τονίσουμε ξανά ότι ένα πανεπιστήμιο χωρίς διεθνείς σχέσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση μια άχρωμη περίπτωση μετα-λυκειακού κέντρου. Με άλλα λόγια δεν μπορεί εύκολα να στηρίξει ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πανεπιστημιακής ιδιαιτερότητας, τη διεθνοποίησή του. Τελικά είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς προοπτικές Βιβλιογραφία Crick R Key Competencies for Education in a European Context: narratives of accountability or care. European Educational Research Journal. 7:3, Gonçalves M.L. Andrade A.I Connecting languages: the use of the portfolio as a means of exploring and overcoming frontiers within the curriculum. European Journal of Teacher Education. 30:2, Hoskins B The Discourse of Social Justice within European Education Policy Developments: the example of key competences and indicator development towards assuring the continuation of democracy. European Educational Research Journal. 7:3, Hoskins B. Crick R Competences for Learning to Learn and Active Citizenship: different currencies or two sides of the same coin? European Journal of Education. 45:1, Huisman J. Van der Werde M. (eds) On cooperation and Competition: National and European Policies for the Internationalisation of Higher Education. Bonn: Die Deutsche Bibliothek On cooperation and Competition II: National and European Policies for the Internationalisation of Higher Education. Bonn: Die Deutsche Bibliothek. Kyrpianos, P. 2007, La formation des élites grecques dans les universités occidentales ( ). Histoire de l Education. 30 :3-30. Nieto C. Zoller M Cultural Competence Its Influence on the Teaching and Learning of International Students. Journal of Studies in International Education. 13: Oberst U. Gallifa J. Farriols N. Vilaregut A Training Emotional and Social Competences in Higher Education: The Seminar Methodology. Higher Education in Europe. 34:3,

13 Renaut A Το Πανεπιστήμιο και οι επαναστάσεις του (Les révolutions de l Université). Μετάφραση-εισαγωγή Σταμέλος Γ. Καρανάτσης Κ. Αθήνα: Gutenberg. Poon Teng Fatt J Achieving communicative competence: the role of higher education. Higher Education 22:1, Schaeper H Development of competencies and teaching-learning arrangements in higher education: findings from Germany. Studies in Higher Education. 34:6, Stamelos Y Le phénomène «étudiant étranger». Le cas des étudiants hellènes dans les universités françaises. Thèse Nouveau Régime soutenue à l Université Paris 8 Vincennes à Saint Denis. Directeur de thèse Bernard Charlot. Σταμέλος Γ. Βασιλόπουλος Α Πολιτικές διά βίου μάθησης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Η ελληνική περίπτωση. Αθήνα: Διόνικος. Ten Dam G. Volman M Educating for Adulthood or for Citizenship: social competence as an educational goal. European Journal of Education. 42:2, Τσαούσης Δ. (επιμ). Από τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων προς την παγκοσμιοποίηση της εκπαίδευσης. Αθήνα: Gutenberg. Walker J The inclusion and construction of the worthy citizen through lifelong learning: a focus on the OECD. Journal of Education Policy. 24:3,

Πρακτικά Ημερίδας. Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών «ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

Πρακτικά Ημερίδας. Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών «ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών Πρακτικά Ημερίδας «ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» Επιμέλεια: Βασιλική Ριζομυλιώτη Βασιλική Δελλή 2016 Διδασκαλείο Ξένων

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική να έµπαινε κατ αρχήν στον πληθυντικό (Ευρωπαϊκές Εκπαιδευτικές Πολιτικές). Το παράδοξο αφορά το γεγονός ότι η έκφραση

Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική να έµπαινε κατ αρχήν στον πληθυντικό (Ευρωπαϊκές Εκπαιδευτικές Πολιτικές). Το παράδοξο αφορά το γεγονός ότι η έκφραση Σταµέλος Γιώργος Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική Η φράση Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική (ΕΕΠ) εµπεριέχει ένα διφορούµενο και ένα παράδοξο. Το διφορούµενο έγκειται στο γεγονός ότι το «ευρωπαϊκή» παραπέµπει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ανάπτυξη του

Διαβάστε περισσότερα

στις οποίες διαμορφώθηκαν οι ιστορικοί και οι πολιτισμικοί όροι για τη δημοκρατική ισότητα: στη δυτική αντίληψη της ανθρώπινης οντότητας, το παιδί

στις οποίες διαμορφώθηκαν οι ιστορικοί και οι πολιτισμικοί όροι για τη δημοκρατική ισότητα: στη δυτική αντίληψη της ανθρώπινης οντότητας, το παιδί 160 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Τα δικαιώματα του παιδιού και οι συνέπειες της αναγνώρισής τους σε διεθνές επίπεδο αντιπροσωπεύουν μια τεράστια αλλαγή των αντιλήψεων και των νοοτροπιών για το παιδί, γεγονός που συνοδεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛ201 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΩΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Μαρία Δημοπούλου Υπεύθυνη Π.Ε Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών Συντονίστρια Τοπικού Δικτύου «Αειφόρα σχολεία Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών» ΤΟΠΙΚΟΥΔΙΚΤΥΟ ςχολειων AEΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

www.themegallery.com LOGO

www.themegallery.com LOGO www.themegallery.com LOGO 1 Δομή της παρουσίασης 1 Σκοπός και στόχοι των νέων ΠΣ 2 Επιλογή των περιεχομένων & Κατανομή της ύλης 3 Ο ρόλος μαθητή - εκπαιδευτικού 4 Η ΚΠΑ στο Δημοτικό & το Γυμνάσιο 5 Η Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

Σκούρτου, Ε. (2011). Η Διγλωσσία στο Σχολείο. Αθήνα: Gutenberg. Γλώσσες και Διγλωσσία στον Κόσμο. Κεφάλαιο Πρώτο

Σκούρτου, Ε. (2011). Η Διγλωσσία στο Σχολείο. Αθήνα: Gutenberg. Γλώσσες και Διγλωσσία στον Κόσμο. Κεφάλαιο Πρώτο Σκούρτου, Ε. (2011). Η Διγλωσσία στο Σχολείο. Αθήνα: Gutenberg. Γλώσσες και Διγλωσσία στον Κόσμο Κεφάλαιο Πρώτο Η διγλωσσία / πολυγλωσσία είναι ένα παλιό φαινόμενο. Πάει χέρι με χέρι με τις μετακινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition ACADEMIA ISSN, 2241-1402 http://hepnet.upatras.gr Volume 4, Number 1, 2014 BOOK REVIEW Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition Συγγραφέας: Hanna Schlisser, Yasemin

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ - ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ - ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ - ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ Μια σημαντική πρόκληση στο ξεκίνημα του 21 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (21-22 Δεκεμβρίου 2010 και 7 Ιανουαρίου 2011) Δ Φάση Επιμόρφωσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6 πρώτο δεύτερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I ΓΑΛ 170 e-french ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής ΓΑΛ 104 Γραπτός λόγος II ΓΑΛ 111 Φωνητική ΓΑΛ 1 Από

Διαβάστε περισσότερα

Στρογγυλή Τράπεζα -9 Νοεμβρίου 2013. Η ελληνική γλώσσα στην ανώτατη εκπαίδευση στην Κύπρο. τεχνολογία Εθνική και διεθνής διάσταση

Στρογγυλή Τράπεζα -9 Νοεμβρίου 2013. Η ελληνική γλώσσα στην ανώτατη εκπαίδευση στην Κύπρο. τεχνολογία Εθνική και διεθνής διάσταση 9 o Διεθνές Συνέδριο «Ελληνική ή Γλώσσα και Ορολογία» -7-9 Νοεμβρίου 2013 Στρογγυλή Τράπεζα -9 Νοεμβρίου 2013 Η ελληνική γλώσσα στην ανώτατη εκπαίδευση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία Εθνική και διεθνής

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικές Γλώσσες και Πολυγλωσσία

Εθνικές Γλώσσες και Πολυγλωσσία [Η Ελληνική Γλώσσα στην Ευρώπη] Εθνικές Γλώσσες και Πολυγλωσσία Α. Ευρωπαϊκοί φορείς αρμόδιοι για την άσκηση γλωσσικής πολιτικής - Συμβουλευτικά όργανα και οργανισμοί Ευρωπαϊκή Επιτροπή - http://ec.europa.eu/education/policies/lang/languages_en.html

Διαβάστε περισσότερα

ZA6936. Flash Eurobarometer 466 (The European Education Area) Country Questionnaire Cyprus

ZA6936. Flash Eurobarometer 466 (The European Education Area) Country Questionnaire Cyprus ZA696 Flash Eurobarometer 66 (The European Education Area) Country Questionnaire Cyprus ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ DX9 Σε πόσες γλώσσες μπορείτε να διαβάσετε και να γράψετε; Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ - ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ Μια σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακός Σχεδιασμός με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών

Μαθησιακός Σχεδιασμός με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών Μαθησιακός Σχεδιασμός με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών Ημερίδα για την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη Μαθησιακή Διαδικασία 3 Μαρτίου 2012 Αναστασία Οικονόμου Προϊσταμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών α) Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών α.1. α.2. α.3. Ανταπόκριση του

Διαβάστε περισσότερα

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 COM(2018) 272 final/2 ANNEX CORRIGENDUM This document corrects the document COM(2018) 272 final. Concerns correction of date for all linguistic versions. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Δρ Δημήτριος Γκότζος Γενικές αρχές της εκπαίδευσης Παροχή γενικής παιδείας Καλλιέργεια δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ενδιαφερόντων του Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013, ώρα: 5:30 μ.μ. Ξενοδοχείο Hilton Park

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013, ώρα: 5:30 μ.μ. Ξενοδοχείο Hilton Park Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΠΠΔΕ): ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΠΠΔΕ): ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΠΠΔΕ): ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ Γιώργος Σταμέλος ΠΤΔΕ Πανεπιστήμιο Πατρών Εισαγωγή Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης Διεθνούς Ερευνας για τα

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α.

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Τι θα Δούμε. Γιατί αλλάζει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Παιδαγωγικό πλαίσιο του νέου Α.Π.Σ. Αρχές του νέου Α.Π.Σ. Μαθησιακές περιοχές του νέου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Το Όραμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι: να είναι ένα Ίδρυμα διεθνούς κύρους στο σύγχρονο Ακαδημαϊκό Χάρτη και να αναγνωρίζεται για: την αριστεία στην εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο 1 Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος αποτελεί ήδη πεδίο δραστηριότητας, αλλά και ανταγωνισμού των γλωσσών. Από την εποχή της ίδρυσης

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Γιαννακουδάκη: Εκπαιδευτικός ΠΕ07 Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου alfavita.gr

Φωτεινή Γιαννακουδάκη: Εκπαιδευτικός ΠΕ07 Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου alfavita.gr Φωτεινή Γιαννακουδάκη: Εκπαιδευτικός ΠΕ07 Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου alfavita.gr Η ανακοίνωση αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών, των φορέων της ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων 1. Το Πλαίσιο Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) Το Πλαίσιο Προσόντων του ΕΧΑΕ, γνωστό και ως Πλαίσιο της Μπολόνια, έχει ως στόχους:

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση, ευρωπαϊκές κοινωνικές αξίες και γλώσσα: συγκριτική αποτύπωση συμπερασμάτων του προγράμματος GRUNDTVIG MIVAL 2011-2013.

Μετανάστευση, ευρωπαϊκές κοινωνικές αξίες και γλώσσα: συγκριτική αποτύπωση συμπερασμάτων του προγράμματος GRUNDTVIG MIVAL 2011-2013. Μετανάστευση, ευρωπαϊκές κοινωνικές αξίες και γλώσσα: συγκριτική αποτύπωση συμπερασμάτων του προγράμματος GRUNDTVIG MIVAL 2011-2013. Βασιλική Τσεκούρα, Διευθύντρια Κατάρτισης του ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Φ.Ε.Κ. τεύχος Β αρ. φύλλου 303/13-03-2003, Παράρτημα Α, Μάιος 2003 Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Βασικός σκοπός της αξιολόγησης του μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση http://www.economics.edu.gr 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.2 Η Επιχείρηση : σχολικό βιβλίο 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας µας, το ίδιο σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι - Ενότητα 1: Εισαγωγή & Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική Εκπαίδευση (Γ.Ε.

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι - Ενότητα 1: Εισαγωγή & Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική Εκπαίδευση (Γ.Ε. Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 1: Γενικές πληροφορίες για το μάθημα Ενότητα 2: Γιατί διδάσκουμε Φυσικές Επιστήμες (Φ.Ε.) στη Γενική εκπαίδευση (Γ.Ε.);

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Π Ε Σ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Συνδιοργάνωση Ημερίδας Φοιτητές «σαΐνια» παράγουν καινοτομία διαγωνισμός καινοτομίας Μαρινόπουλου Πανόραμα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση και διακυβέρνηση: η σημασία της πολιτειακής παιδείας στην επαγγελματική κατάρτιση και η συμβολή της στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ευρωπαϊκή Ένωση και διακυβέρνηση: η σημασία της πολιτειακής παιδείας στην επαγγελματική κατάρτιση και η συμβολή της στην αειφόρο ανάπτυξη. Ευρωπαϊκή Ένωση και διακυβέρνηση: η σημασία της πολιτειακής παιδείας στην επαγγελματική κατάρτιση και η συμβολή της στην αειφόρο ανάπτυξη. Δρ. Ευάγγελος Ταλιούρης Πολιτικός Επιστήμονας (MSc, MPP, PhD)

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Τ Ο Μ Ε Α Σ Π Ο Λ Ε Ο Δ Ο Μ Ι Α Σ Κ Α Ι Χ Ω Ρ Ο Τ Α Ξ Ι Α Σ Πατησίων 42, 10682 Αθήνα τηλ. 30(1) 772 3818

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Κουτούζης Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αναγνώσεις σε επίπεδα

Μανώλης Κουτούζης Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αναγνώσεις σε επίπεδα Μανώλης Κουτούζης Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αναγνώσεις σε επίπεδα η έννοια της κουλτούρας στις κοινωνικές επιστήμες αποτελεί μια από τις βασικές εννοιολογικές κατηγορίες για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Πρόγραμμα σπουδών του AGnovel Περιεχόμενο και Δεξιότητες πίσω από την ιστορία το έργου AGnovel

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Πρόγραμμα σπουδών του AGnovel Περιεχόμενο και Δεξιότητες πίσω από την ιστορία το έργου AGnovel Advanced Interactive Graphic Novels on Mobile Touchscreen Devices ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Πρόγραμμα σπουδών του AGnovel Περιεχόμενο και Δεξιότητες πίσω από την ιστορία το έργου AGnovel (ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΝΟ 23) Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

Διγλωσσία και Εκπαίδευση

Διγλωσσία και Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Διγλωσσία και Ζητήματα Εκπαίδευσης Διδάσκουσα: Ρούλα Τσοκαλίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; A) Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες Η

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες τμημάτων & επιπέδων _v.1. Πληροφορίες τμημάτων & επιπέδων. τηλέφωνα επικοινωνίας: 211.403-7682 & 690.9012085 email: info@valores.

Πληροφορίες τμημάτων & επιπέδων _v.1. Πληροφορίες τμημάτων & επιπέδων. τηλέφωνα επικοινωνίας: 211.403-7682 & 690.9012085 email: info@valores. 2013 Πληροφορίες τμημάτων & επιπέδων ΒΑΣΙΚΟ Επίπεδο A Περιγραφή βασικού επιπέδου Α1 Ολοκληρώνοντας το επίπεδο Α1 της Ισπανικής γλώσσας, ο σπουδαστής θα είναι ικανός να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα.

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα. Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή... 5 Κεφάλαιο 1 Πώς μαθαίνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας...11 Η Φυσική Αγωγή στην προσχολική ηλικία...14 Σχέση της Φυσικής Αγωγής με τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού...16

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Οργανωσιακή Κουλτούρα

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Οργανωσιακή Κουλτούρα Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού Οργανωσιακή Κουλτούρα Οργανωσιακή Κουλτούρα, Εννοιολογικός Προσδιορισμός O Ο όρος Οργανωσιακή Κουλτούρα πρωτοεμφανίστηκε στην αμερικάνικη ακαδημαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο 2 Θετικά σχόλια για την επιλογή χρήσης της ελληνικής γλώσσας

Κείμενο 2 Θετικά σχόλια για την επιλογή χρήσης της ελληνικής γλώσσας Κείμενο 1 Η αγγλική και οι άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2308) Ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος αποτελεί ήδη πεδίο δραστηριότητας, αλλά και ανταγωνισμού των γλωσσών. Από την εποχή της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική μεσολάβηση και ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Ευγενία Αρβανίτη, ΤΕΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών earvanitis@upatras.gr

Διαπολιτισμική μεσολάβηση και ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Ευγενία Αρβανίτη, ΤΕΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών earvanitis@upatras.gr Διαπολιτισμική μεσολάβηση και ο ρόλος του εκπαιδευτικού Ευγενία Αρβανίτη, ΤΕΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών earvanitis@upatras.gr 1 4/30/2014 Σχολικές κοινότητες μάθησης εστιάζουν στην προσωπικότητα του μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΠΟΡΟΙ

1. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΠΟΡΟΙ α) Απάντηση στην Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης της νέας κατεύθυνσης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ΜΒΑ (Διοίκησης Επιχειρήσεων) με Εξειδίκευση τη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική Εξ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο Μαρία Παπαδοπούλου ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ Η διδακτέα ύλη αντιμετωπίζεται με «ακαδημαϊκό» τρόπο. Θεωρητική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014

Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014 Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014 Η διεθνής βιβλιογραφία διαπιστώνει την αντιπαράθεση μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Erasmus

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS Εκπαιδευτικό υλικό βιωματικών δραστηριοτήτων και Θεατρικού Παιχνιδιού για την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και για την καλλιέργεια ενταξιακής κουλτούρας στα σχολικά πλαίσια Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

«Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ»

«Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» «Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΩΝ. ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ: Προσωπικότητα Αξίες Ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική

Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική Αγγελική Τοτόλου Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας 2 «Από την πορεία προς το φως, να μην αφήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Π β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση»

Π β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση» Π.1.4.3.β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ

ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ 33Οι επιπτώσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης 33Η ανάπτυξη της εκπαίδευσης 33Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία της τέχνης 3 3 Η Ευρώπη και ο

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δρ Εύης Σαχίνη, Διευθύντριας Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στη Δημόσια Παρουσίαση Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιδρύματος Κ. Σημίτη, ΕΙΕ, 6 Μαΐου 2015

Ομιλία Δρ Εύης Σαχίνη, Διευθύντριας Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στη Δημόσια Παρουσίαση Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιδρύματος Κ. Σημίτη, ΕΙΕ, 6 Μαΐου 2015 H συνεργασία Ομιλία Δρ Εύης Σαχίνη, Διευθύντριας Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στη Δημόσια Παρουσίαση Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιδρύματος Κ. Σημίτη, ΕΙΕ, 6 Μαΐου 2015 Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα,

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική για τη Διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου

Στρατηγική για τη Διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου Στρατηγική για τη Διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου 1. Σύνοψη Σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της Πρυτανείας για τα έτη 2010-2020, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει θέσει αριθμό προτεραιοτήτων ως τη βάση

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Απαντήσεις

Νεοελληνική Γλώσσα Απαντήσεις Νεοελληνική Γλώσσα 14-05-2010 Απαντήσεις A. Το κείμενο αναφέρεται στη σημασία της αυτομόρφωσης. Ο όρος αυτομόρφωση περιγράφει την ατομική πνευματική και επαγγελματική εκπαίδευση που κατευθύνεται από την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307)

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) Ενότητα #4: Λειτουργικός και Κριτικός Γραμματισμός Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην υποχρεωτική εκπαίδευση

Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην υποχρεωτική εκπαίδευση «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 -Οριζόντια Πράξη» Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην υποχρεωτική εκπαίδευση Αθανάσιος Τζιμογιάννης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

1. Σχολή Οικονομικών, Διοίκησης και Πληροφορικής

1. Σχολή Οικονομικών, Διοίκησης και Πληροφορικής Κατάλογος νέων προγραμμάτων (πιστοποιημένα και στο τελικό στάδιο πιστοποίησης από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ). Σήμανση με αστερίσκο): 1. Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους

Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους Ειδικό ευρωβαρόμετρο 386 Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευρύτερα ομιλούμενη μητρική γλώσσα είναι η γερμανική (16%), έπονται η ιταλική και η αγγλική (13%

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Λαγουδάκη Εκπαιδεύτρια Δ.Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου

Μαρία Λαγουδάκη Εκπαιδεύτρια Δ.Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ Ι.Ε.Κ. ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΑΙΣΙΟΘΕΤΗΜΕΝΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΣΤΟ Δ.Ι.Ε.Κ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. Νικολιδάκης Συμεών, Τσάνταλη Καλλιόπη,

ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. Νικολιδάκης Συμεών, Τσάνταλη Καλλιόπη, ΕΠΑΝΕΓΓΡAΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Νικολιδάκης Συμεών, simosnikoli@yahoo.gr Τσάνταλη Καλλιόπη, calliopetsantali@yahoo.gr ta oo Εισαγωγή Στην

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα παρουσίασης εκπαιδευτικού πακέτου για το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» ΥΠΠΕΘ, 1/11/2018

Ημερίδα παρουσίασης εκπαιδευτικού πακέτου για το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» ΥΠΠΕΘ, 1/11/2018 Ημερίδα παρουσίασης εκπαιδευτικού πακέτου για το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» ΥΠΠΕΘ, 1/11/2018 Δρ Αθηνά Νέλλα, Σύμβουλος Β ΙΕΠ, ΠΕ80, ΠΕ78, Προϊσταμένη Γραφείου Διερεύνησης και Αποτίμησης

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες. Learning Xtra

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες. Learning Xtra Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) 16+ (ηλικίες κάτω των 25) Θεματικός άξονας/

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Διαπολιτισμική Εκπαίδευση E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης;

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης; ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Παραδοχές Εκπαίδευση ως μηχανισμός εθνικής διαπαιδαγώγησης. Καλλιέργεια εθνικής συνείδησης. Αίσθηση ομοιότητας στο εσωτερικό και διαφοράς στο εξωτερικό Αξιολόγηση ιεράρχηση εθνικών ομάδων.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 1: Σκοποί της διδασκαλίας της λογοτεχνίας l Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και

Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Μένη Τσιτουρίδου Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδαγωγική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση ποιότητας (ΔΠ) Μερικές αρχές

Διασφάλιση ποιότητας (ΔΠ) Μερικές αρχές "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ" Θεοδωράκης Γιάννης Διασφάλιση ποιότητας (ΔΠ) Μερικές αρχές 1. Έχουμε ανάγκη διαμόρφωσης στάσεων, ανάπτυξης ιδεών,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας μίλησε σήμερα Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Όγδοο Διακυβερνητικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

φαντάσου φτιάξε μοιράσου

φαντάσου φτιάξε μοιράσου φαντάσου φτιάξε μοιράσου Το περιβάλλον Δημιουργήθηκε για να δώσει την δυνατότητα σε παιδιά και νέους να παράγουν διαδραστικά μέσα. Έχει δομηθεί έχοντας ως στόχο την κατασκευή μίας απλής γλώσσας προγραμματισμού,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο

ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο Παρουσίαση από τις: Φροσούλα Πατσαλίδου, ερευνήτρια, & Μαίρη Κουτσελίνη, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1 Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Βασικός σκοπός της Ναυτικής Εκπαίδευσης είναι η παροχή γνώσης, της οποίας το επίπεδο να διασφαλίζει ανταγωνιστικά πληρώματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Kεφάλαιο Τρίτο. Θεωρητική θεμελίωση. Έννοιες, Ορισμοί, Πεδίο. Το πρόβλημα της επιστημονικής ταυτότητας της ΣΕ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Kεφάλαιο Τρίτο. Θεωρητική θεμελίωση. Έννοιες, Ορισμοί, Πεδίο. Το πρόβλημα της επιστημονικής ταυτότητας της ΣΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 11 Kεφάλαιο Πρώτο Θεωρητική θεμελίωση. Έννοιες, Ορισμοί, Πεδίο. Το πρόβλημα της επιστημονικής ταυτότητας της ΣΕ 1.1. Η Σύγκριση. Έννοια και περιεχόμενο... 14 1.2. Η Συγκριτική Εκπαίδευση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διαδικασία και Προσδιορισμός Κριτηρίων Πιστοποίησης Καθ. Βασ. Τσιάντος, Μέλος του Δ.Σ. της Α.ΔΙ.Π Οκτώβριος 2014 ΑΔΙΠ / HQA ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οι τρεις διαστάσεις της μάθησης Αλέξης Κόκκος Ο Knud Illeris, ο σημαντικότερος ίσως θεωρητικός της μάθησης σήμερα, στο κείμενό του «Μια

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Εννοιών τη Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία

Διδακτική Εννοιών τη Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία Διδακτική Εννοιών τη Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία Ενότητα 1η: Η Διδακτική στα πλαίσια της παραδοσιακής Παιδαγωγικής Κώστας Ραβάνης Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Χριστίνα Παπασολομώντος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Μέλος Ομάδας Συντονισμού για Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. Public Relations Management

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. Public Relations Management ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Public Relations Management Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα Διοίκηση Επικοινωνίας Δημοσίων Σχέσεων είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Περιγραφή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Περιγραφή Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία αποτελεί τη διδακτική έκφραση της προβληματικής του σύγχρονου σχολείου, το οποίο επιδιώκει να αναπτύξει τον ολοκληρωμένο και αυτόνομο δημοκρατικό πολίτη, που θα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα