ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. μέσω των ΤΠΕ. Το υλικό παραχωρήθηκε από τον Δρ. Αντώνιο Ανδρεάτο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. μέσω των ΤΠΕ. Το υλικό παραχωρήθηκε από τον Δρ. Αντώνιο Ανδρεάτο"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Συνεργατικά εργαλεία μέσω των ΤΠΕ Το υλικό παραχωρήθηκε από τον Δρ. Αντώνιο Ανδρεάτο για χρήση στο μάθημα

2 Σκοπός Η παρουσίαση αυτή ανήκει στην κατηγορία των διαδραστικών σεμιναρίων. Έχει στόχο την αυτεπιμόρφωση σε θέματα συνεργατικών εργαλείων. Για να εκτελέσετε τις εδώ προτεινόμενες δραστηριότητες, χρειάζεστε σύνδεση στο Διαδίκτυο. Για καλύτερα αποτελέσματα συνιστάται η συνεργασία με συναδέλφους (κοινή εκτέλεση των δραστηριοτήτων δίπλα-δίπλα στο εργαστήριο ΗΥ ή καλύτερα, ταυτόχρονα εξ αποστάσεως). Υπόβαθρο: Για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε αυτό το σεμινάριο, πρέπει να είστε εξοικειωμένος/-η με την πλοήγηση στο Διαδίκτυο και την χρήση του .

3 Οδηγίες - Τρόπος χρήσης Το σεμινάριο αυτό χωρίζεται σε θεωρητικά και πρακτικά τμήματα. Για να εκτελέσουμε κάποιο απ αυτά, πηγαίνουμε στα περιεχόμενα και πατάμε τον επιθυμητό τίτλο, που φαίνεται υπογραμμισμένος (κρύβει έναν υπερσύνδεσμο). Μπορούμε να μεταβούμε αμέσως στα περιεχόμενα πατώντας πάνω στον ομώνυμο υπερσύνδεσμο, που βρίσκεται μέσα στο σεμινάριο σε διάφορες διαφάνειες (όπως και στην παρούσα, πάνω αριστερά). Ορισμένοι υπερσύνδεσμοι οδηγούν σε αντίστοιχες σελίδες στο Διαδίκτυο. Γενικά να θυμάστε ότι το θαλασσί χρώμα δηλώνει υπερσύνδεσμο ή διαδραστικότητα.

4 Γιατί χρειαζόμαστε τα συνεργατικά εργαλεία; Τι δυνατότητες παρέχουν τα συνεργατικά εργαλεία; Η νέα χρήση του Παγκόσμιου Ιστού (Web 2.0) Μέρος Β - Ταξινόμηση των συνεργατικών εργαλείων Μέρος Γ - Δραστηριότητες Δραστηριότητα Α : επικοινωνία Δραστηριότητα Β : ανάρτηση περιεχομένου Δραστηριότητα Γ : εξάσκηση στα εργαλεία διαχείρισης Δραστηριότητα Δ : εργασία με κοινά έγγραφα Βιβλιογραφία

5 ΥΠΟΘΕΣΗ Γιατί χρειαζόμαστε τα συνεργατικά εργαλεία; Ο δήμος μας έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση από την ΚτΠ για την πιλοτική εφαρμογή ενός προτύπου προγράμματος ηλεκτρονικής ανταλλαγής εγγράφων, το οποίο εγκρίνεται τελικά στις 31 Ιουλίου, υπό όρους. Ο βασικώτερος όρος είναι η υποβολή της μελέτης μέχρι τέλος Αυγούστου, αλλιώς χάνεται το κονδύλι Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος είναι η καθημερινή συνεργασία του Δ.Σ. επί 25 μέρες για ημερησίως

6 ΠΡΟΒΛΗΜΑ Κινδυνεύουν οι διακοπές μας ;! Ο δήμαρχος σάς επιτρέπει να φύγετε, αρκεί να μπορεί να σας βρει για ό,τι χρειαστεί, σαν να ήσασταν εκεί για να βλέπετε τα έγγραφα, τα σχέδια κλπ και να λέτε τη γνώμη σας κάθε μέρα

7 Η λύση Τότε ο Αντιδήμαρχος, ως από μηχανής θεός, προτείνει μια λύση: - την συνεργασία μέσω ΤΠΕ*, εξ αποστάσεως. Εσείς και οι συνάδελφοί σας, θα έχετε μαζί σας το laptop, θα έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα επικοινωνείτε κάθε μέρα μαζί του μέσω του Ιντερνέτ, και χρησιμοποιώντας μια σειρά δωρεάν «συνεργατικών εργαλείων» θα μπορείτε να συνεργάζεστε ως ομάδα, εξ αποστάσεως! (*) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

8 «Συνεργατικά εργαλεία» - CSCW Η λύση λοιπόν ακούει στο όνομα «Συνεργατικά εργαλεία», ή επίσημα, CSCW δηλ. Computer-Supported Collaborative Work, ή, ελληνιστί, υποστήριξη της συνεργασίας μέσω υπολογιστή. Ιντερνέτ

9 Παρουσίαση της λύσης Την άλλη μέρα ο Αντιδήμαρχος συγκεντρώνει όλο το Δ.Σ. στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου παρουσιάζει το σχέδιο και τα εργαλεία σε όλους, ώστε να τους εξοικειώσει μ αυτά.

10 Το σχέδιο Ο Αντιδήμαρχος προτείνει το ακόλουθο σχέδιο: «Θα φτιάξουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ένα δωρεάν σε κάποιαν εταιρεία δωρεάν διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως: Google Groups - Yahoo! Groups - MSN Groups Ας επιλέξουμε την πρώτη επιλογή».

11 Δυνατότητες των συνεργατικών εργαλείων Ας εξετάσουμε τώρα, βήμα προς βήμα, τις κυριώτερες δυνατότητες των συνεργατικών εργαλείων και πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε στον Δήμο μας.

12 Δυνατότητες επικοινωνίας πραγματικού χρόνου Μέσω του κοινού παρόχου θα έχουμε όλοι διάφορες δυνατότητες επικοινωνίας πραγματικού χρόνου: θα βλέπουμε ποιοι είναι συνδεδεμένοι την ίδια στιγμή με μας (πράσινη κουκκίδα) και θα μπορούμε να τους καλούμε σε συνομιλία : κειμένου (chat), φωνής ή και εικόνας, αν έχουμε webcam!

13 Μέλη ομάδας Το κάθε μέλος μπορεί να δει τα προφίλ των μελών της ομάδας και να επικοινωνήσει με όποιον θέλει.

14 Ημερολόγιο Για να μην ξεχνάτε τις υποχρεώσεις σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προσωπικό Διαδικτυακό ημερολόγιο!

15 Ημερολόγιο Και για να μπορείτε να τους βρίσκετε όλους ή όποιους χρειάζεστε την κατάλληλη στιγμή, μπορείτε να κλείνετε ραντεβού σ ένα κοινόχρηστο Διαδικτυακό ημερολόγιο! Αν θέλετε να δείτε πώς γίνεται, πατήστε πάνω στην εικόνα για να παιχτεί ένα βίντεο.

16 Κοινός αποθηκευτικός χώρος Ακόμα, οι ομάδες διαθέτουν έναν κοινό αποθηκευτικό χώρο ηλεκτρονικών εγγράφων στο Διαδίκτυο. Εκεί θα αποθηκεύουμε τα έγγραφά μας τα οποία θα βρίσκονται εκεί πάντοτε διαθέσιμα σ όποιο μέλος της ομάδας τα ζητήσει, (χωρίς να μας ενοχλεί στο κινητό να του στείλουμε )

17 Παράδειγμα κοινόχρηστου χώρου ομάδας

18 Κρυφή: Η παλιά καλή λύση: ftp server Μια άλλη (η παλιά καλή) λύση είναι ένας χώρος σε ftp server προστατευμένος από τους άσχετους με κωδικούς.

19 Κρυφή: Χρήση του ftp server Για να ανεβάσουμε ή να κατεβάσουμε αρχεία από έναν ftp server, μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε τον περιηγητή μας [browser]. Εναλλακτικά, χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα «πελάτη ftp» όπως το FileZilla, WS_FTP κλπ. Στο Ιντερνέτ μπορεί κανείς να βρεί πολλά δωρεάν τέτοια προγράμματα με οικείο γραφικό περιβάλλον. Μειονέκτημα: χρειάζεται ftp server.

20 Φόρουμ Για διάφορα θέματα, απορίες κλπ, μπορούμε να «ανοίξουμε» ένα φόρουμ όπου θα καταγράφονται οι ερωταποκρίσεις και θα υπάρχουν πάντα εκεί για όποιον θέλει αργότερα να ρωτήσει τα ίδια Μπορούμε να θεωρήσουμε το φόρουμ ως ένα διαδικτυακό τόπο («αγορά») όπου μαζεύονται οι ειδικοί και οι ενδιαφερόμενοι γύρω από ένα θέμα και ανταλλάσσουν απόψεις και πληροφορίες. Παραδείγματα: Παράδειγμα β

21 Πώς δομείται ένα φόρουμ; Κατηγορία Υποκατηγορία Επιμέρους θέματα

22 Ιστολόγια ή blog Ο καθένας σήμερα μπορεί ν ανοίξει ένα blog (κάτι σαν προσωπική σελίδα ή ημερολόγιο) όπου θα καταθέτει τις απόψεις του και οι υπόλοιποι θα μπορούν να τις σχολιάσουν, και όλοι να διαβάσουν τα σχόλια

23 Παραδείγματα ιστολογίων Την εποχή που κάηκε η Πάρνηθα, τα blog λειτούργησαν ως εναλλακτικό δίκτυο ειδήσεων

24 Wiki To wiki είναι ένα συλλογικό έργο ψηφιακού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η Βικιπαίδεια, (Wikipedia), μια συλλογική, δωρεάν και ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια χωρίς πνευματικά δικαιώματα, που διαρκώς ενημερώνεται και ανήκει σε όλους! Είναι χιλιάδες φορές πιο δημοφιλής από την ηλεκτρονική έκδοση της «Britannica», και ίσως γι αυτό να έχει κατηγορηθεί για αναξιοπιστία Συγκριτικές μελέτες έδειξαν όμως ότι και οι δύο εγκυκλοπαίδειες έχουν συγκρίσιμο αριθμό σφαλμάτων ή ανακριβειών! Η μεγάλη διαφορά είναι ότι μια είναι δωρεάν και διαρκώς μεγαλώνει, ενώ η άλλη όχι

25 Παράδειγμα wiki Στην εικόνα βλέπουμε μια σελίδα του wiki του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου Αθηνών (AWMN). Διάφορες ετικέττες επιτρέπουν την πλοήγηση στο wiki καθώς και την αναζήτηση λέξεων-κλειδιών. (Απ αυτήν την άποψη μοιάζει με ηλεκτρονικό λεξικό). Παράδειγμα β

26 Τι εφαρμογές μπορούν να βρουν τα wiki στον δήμο; Πολλές! Παραδείγματα: Πολιτιστικές: π.χ. συλλογική συγγραφή της τοπικής ιστορίας, συγγραφή ενός τουριστικού οδηγού της πόλης μας, κλπ. Εκπαιδευτικές: συγγραφή επιμορφωτικών εγχειριδίων, κλπ.

27 Το web ανήκει στους χρήστες του! Το διεθνές ενημερωτικό περιοδικό ΤΙΜΕ ανακήρυξε ως πρόσωπο της χρονιάς 2006, τον ανώνυμο δημιουργό ψηφιακού περιεχομένου του Διαδικτύου.

28 Web 2.0 Ο όρος Web 2.0 αναφέρεται όχι σε μια νέα τεχνολογία όπως θα περίμενε κανείς από την μορφή του όρου- αλλά σε μια διαφορετική χρήση του Παγκόσμιου Ιστού (web) που έχει να κάνει με Διαδικτυακές κοινότητες και συναφείς υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως «social-networking sites», «wikis» και «folksonomies», που διευκολύνουν την συνεργασία και τον μερισμό πληροφοριών (σε ηλ. μορφή) μεταξύ των χρηστών.

29 Τεχνολογίες και φιλοσοφία του Web 2.0

30 Διαδικτυακές κοινότητες Οι επόμενες «των Ελλήνων οι κοινότητες» (θα) είναι Διαδικτυακές. Παράδειγμα: Ασύρματο μητροπολιτικό δίκτυο Αθηνών, Οι τεχνολογίες του web 2.0 δηλ. τα συνεργατικά εργαλεία, είναι το κλειδί της κοινωνικοποίησης του 21ου αιώνα!

31 Ασύρματες διαδικτυακές κοινότητες

32 Μέρος Β - Ταξινόμηση των συνεργατικών εργαλείων Η εξέλιξη των συνεργατικών εργαλείων Δυνατότητες Διαχείριση Συνεργασία Επικοινωνία Πολυπλοκότητα

33 Εργαλεία επικοινωνίας Τα κυριώτερα εργαλεία επικοινωνίας είναι: * * Messengers * φαξ * φωνητικά μηνύματα * Wikis * Ανάρτηση ιστοσελίδων * blog * κλπ.

34 Εργαλεία συνεργασίας * Επιτρέπουν την διαδραστική τηλεργασία π.χ. σε κοινά έγγραφα * Φόρα (μηνύματα κειμένου με δυνατότητα διαχείρισης) * Κειμενική συζήτηση πραγματικού χρόνου - chat * Τηλέφωνο * Τηλεδιάσκεψη (με δυνατότητες τηλεργασίας σε κοινό ηλ. πίνακα * Εργαλεία διαμοιρασμού εφαρμογών (Application sharing): κοινή χρήση εφαρμογών (π.χ. γραφείου) σε πραγματικό χρόνο * Συστήματα εικονικών συσκέψεων * Εργαστήρια τηλεδιασκέψεων (εκ. )

35 Εργαλεία διαχείρισης ηλ. συνεργασίας * Ηλεκτρονικά ημερολόγια (με δυνατότητες ακόμα και αυτόματης ειδοποίησης των εμπλεκομένων) * εργαλεία διαχείρισης έργων * εργαλεία διαχείρισης ροής εργασιών * εργαλεία διαχείρισης γνώσης * 'project extranets' (συγκεντρώνουν, οργανώνουν, διαχειρίζονται πληροφορίες σχετικές με την εκπόνηση ενός έργου) * συνεργατικό λογισμικό για intranets (π.χ. Hyperoffice, Hotoffice, Intranets.com, Intranet Dashboard κλπ) * εργαλεία διαχείρισης κοινωνικών δικτύων * συνεργατικά εργαλεία βασισμένα στο web (π.χ. Google spreadsheets)

36 Τηλεργασία με κοινά έγγραφα Ο δήμαρχος δεν πείθεται εύκολα Θέλει κάτι ακόμα: να βλέπουν όλοι στην οθόνη τους ένα συγκεκριμένο έγγραφο και να δουλεύουν πάνω σ αυτό. - Υπάρχει λύση; Και γι αυτό υπάρχουν λύσεις: 1) Συνεργασία μέσω δωρεάν εργαλείων του web όπως Google groups (Gtalk) 2) Συνεργασία μέσω προγραμμάτων τύπου Messenger 3) Συνεργασία μέσω προγραμμάτων τύπου Skype 4) Συνεργασία μέσω του MS-Office

37 Λύση Α : Συνεργασία μέσω Google groups Περισσότερα Τι προσφέρουν οι ομάδες εργασίας του Google;

38 Λύση Β : Συνεργασία μέσω εργαλείων τύπου Messenger Υπάρχει μια σειρά δωρεάν p2p εργαλείων επικοινωνίας μέσω ΗΥ & Διαδικτύου που παρέχονται δωρεάν από Υπηρεσίες δωρεάν όπως Yahoo, MSN Hotmail κλπ. μσν μεσσενζερ Μέσω αυτών, δύο συνδρομητές των παραπάνω υπηρεσιών μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

39 Λύση Γ : Συνεργασία μέσω εργαλείων τύπου Skype Υπάρχει μια σειρά δωρεάν p2p εργαλείων επικοινωνίας μέσω ΗΥ & Διαδικτύου βασισμένων στην διαδικτυακή τηλεφωνία (VoIP). Π.χ. Voicebuster, Skype, κλπ. Το Skype χρησιμοποιείται σ όλον τον κόσμο από εκατομμύρια χρήστες. Επιτρέπει την συνεργασία μέσω επικοινωνίας φωνής, κειμένου (chat), εικόνας, ανταλλαγής αρχείων και μηνυμάτων SMS.

40 Λύση Δ : Συνεργασία μέσω MS-Office

41 Τι προσφέρουν οι ομάδες εργασίας του Google; Πολλά όπως: δημιουργία ιστολογίων, αναζήτηση ιστολογίων, ανέβασμα φωτογραφιών σε κοινή θέα, χάρτες, ειδήσεις, βίντεο,... (χρήσιμα για έργα του δήμου κλπ) Και μια κοινή δνση της ομάδας, π.χ.: oups.com

42 Αξία ενός δικτύου Ποια είναι η αξία ενός δικτύου με Ν χρήστες; Ο «νόμος του Metcalfe» την θεωρεί ανάλογη με το τετράγωνο των χρηστών (Ν 2 ).

43 Μέρος Γ - Δραστηριότητες - Ασκήσεις εφαρμογής

44 Δραστηριότητα Α : επικοινωνία Εξάσκηση επικοινωνίας με και chat. Χρησιμοποιήστε το για την αρχική σας επικοινωνία με ένα συνάδελφο. Δώστε ένα ραντεβού στο Gmail συγκεκριμένη ώρα. Όταν συνδεθείτε και οι δύο, καλέστε τον σε συνομιλία. Πώς γίνεται; Δραστηριότητα β

45 Δραστηριότητα Β : ανάρτηση περιεχομένου 1. Φτιάξτε το δικό σας ιστολόγιο (blog) και καλέστε τους συναδέλφους σας να σχολιάσουν τα κείμενά σας. [Μετάβαση]

46 Δραστηριότητα Γ : εξάσκηση στα εργαλεία διαχείρισης Στον λογαριασμό που έχετε στο Google Groups, επεξεργασθείτε: 1. το προφίλ σας -Πώς γίνεται; 2. το ημερολόγιό σας -Πώς γίνεται; Δραστηριότητα Δ

47 Δραστηριότητα Δ : εργασία με κοινά έγγραφα Στον λογαριασμό που έχετε στο Google Groups: 1. ανεβάστε κοινόχρηστα έγγραφα. 2. κανονίστε μια «ηλεκτρονική» σύσκεψη με 1-2 συναδέλφους, και 3. επεξεργαστείτε από κοινού ένα έγγραφο. Πώς γίνεται;

48 Βιβλιογραφία «New Learning 2.0?» Proceedings of EDEN Annual Conference 2007, June, Naples, Italy. RAM Internet guide, Ειδική έκδοση του περιοδικού RAM, Άνοιξη 2007, σ

Συνεργατικά εργαλεία ΤΠΕ

Συνεργατικά εργαλεία ΤΠΕ Συνεργατικά εργαλεία ΤΠΕ Συνεργατικά εργαλεία ΤΠΕ Α. Ανδρεάτος 2015 Σκοπός Η παρουσίαση αυτή στοχεύει στην γνωριμία με τα εργαλεία συνεργασίας που μας παρέχουν οι ΤΠΕ. Για να εκτελέσετε τις προτεινόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές

Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές Αγγελική Καραματσούκη karamaag@gmail.com Πράσινες Ιδέες 22/10/2014 Γνωριμία 2 Αγγελική Καραματσούκη Πτυχίο Νοσηλευτικής, Πτυχίο Πληροφορικής Διδακτορικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ιστολογίου. Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project. Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ

Ανάπτυξη ιστολογίου. Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project. Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ Ανάπτυξη ιστολογίου Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network).

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Καλαμάτα, 2015 Το Διαδίκτυο Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ανέβασμα (upload) φωτογραφιών στο διαδίκτυο

Ανέβασμα (upload) φωτογραφιών στο διαδίκτυο Ανέβασμα (upload) φωτογραφιών στο διαδίκτυο Ανέβασμα φωτογραφιών στο διαδίκτυο - Στόχοι Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αποθηκεύουμε μία φωτογραφία στον υπολογιστή. Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Εργαλείου. Παρουσίαση Πλατφόρμας

Περιγραφή Εργαλείου. Παρουσίαση Πλατφόρμας Περιγραφή Εργαλείου Είναι ένα κοινωνικό δίκτυο μάθησης, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να ανακαλύπτουν, να μοιράζονται και να αποθηκεύουν όρους, ορισμούς και γλωσσάρια σε 1487 τομείς και 97 γλώσσες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 Έργο: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με κωδικό ΟΠΣ296121 Υπο-έργο 5: Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE)

ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE) ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Τεχνολογία Πληροφορικής Και Επικοινωνιών 2. Υπηρεσίες Διαδικτύου Για Καταναλωτές 3. Ηλεκτρονική Εκπαίδευση 4. Τηλεργασία 5. Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων... 2 1. Εισαγωγή...3 1.1 Περιβάλλον Moodle... 3 1.2 Εισαγωγή / Εγγραφή στην πλατφόρμα... 3 1.3 Είσοδος σε μάθημα...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ Περιεχόμενα Περιεχόμενα Γενικά... 3 Απαραίτητο λογισμικό... 3 Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 3 Πλοήγηση στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 5 Οργάνωση της περιοχής του μαθήματος... 8 Έξοδος από

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση στο Twinspace

Καθοδήγηση στο Twinspace Καλώς ήλθατε Καθοδήγηση στο Twinspace Αυτή η καθοδήγηση σχεδιάστηκε για χρήση από τους Εκπαιδευτικούς Διαχειριστές που είναι νέοι στο TwinSpace. Θα σας βοηθήσει: - Να έχετε πρόσβαση στο Twinspace - Να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία-Πρόνοια» Κ.Ε.Κ. Σωματείου «ΕΡΜΗΣ» Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργαζόμενων σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας στις Νέες Τεχνολογίες ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Περιγραφή Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές του διαδικτύου καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ

Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Υπεύθυνος Σπουδών & Έρευνας: Δ. Τσιμάρας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο. Αλεξάνδρα Νάκου Med

Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο. Αλεξάνδρα Νάκου Med Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρα Νάκου Med alexandranakou@gmail.com Βήμα 1ο Ανοίγουμε τον φυλλομετρητή ιστού (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla) όποιον χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Η/Υ - Εισαγωγή στην Επιστήμη του Ιστού: Τεχνολογίες, Υπηρεσίες, Εφαρμογές (3,4)

Η/Υ - Εισαγωγή στην Επιστήμη του Ιστού: Τεχνολογίες, Υπηρεσίες, Εφαρμογές (3,4) Η/Υ - Εισαγωγή στην Επιστήμη του Ιστού: Τεχνολογίες, Υπηρεσίες, Εφαρμογές (3,4) Δρ Αθανάσιος Κονταξής kontaxis[αt]panteion.gr By Original by Markus AngermeierVectorised and linked version by Luca Cremonini

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Twinspace. Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης etwinning. Ιστότοπος: http://etwinning.sch.gr email: etwinning@sch.gr

Το νέο Twinspace. Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης etwinning. Ιστότοπος: http://etwinning.sch.gr email: etwinning@sch.gr Το νέο Twinspace Η συνεργατική πλατφόρμα του etwinning, εργαλείο για την κοινωνική δικτύωση, την επικοινωνία των εκπαιδευτικών και τη διαχείριση ενός έργου etwinning Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;... Περιεχόμενα Αντί προλόγου... 7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω τη δημιουργία του Προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Ερωτηματολόγιο Υπεύθυνων Συντονιστών

Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Ερωτηματολόγιο Υπεύθυνων Συντονιστών Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Ερωτηματολόγιο Υπεύθυνων Συντονιστών Αγαπητοί συνάδελφοι των ΚΠΕ της χώρας, Στο πλαίσιο εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας, στο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Ομάδα Ο.Π.Α.Π.Σ. Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Βαρσάμης Παναγιώτης, Μπέρμπεης Γιάννης, Πλατής Σωτήρης, Τσαγγαίος

Διαβάστε περισσότερα

Μαζέρας Αχιλλέας. Δημιουργία Λογαριασμού στην GOOGLE, για πρόσβαση στην υπηρεσία G-MAIL Μια παλιά ανάμνηση

Μαζέρας Αχιλλέας. Δημιουργία Λογαριασμού στην GOOGLE, για πρόσβαση στην υπηρεσία G-MAIL Μια παλιά ανάμνηση Δημιουργία Λογαριασμού στην GOOGLE, για πρόσβαση στην υπηρεσία G-MAIL Μια παλιά ανάμνηση 1 1) Δημιουργία Λογαριασμού στην GOOGLE, για πρόσβαση στην υπηρεσία G-MAIL Η τελευταία έκδοση 2 Αυτό που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ Σε αυτό το δια ζώσεως και διαδικτυακό σεµινάριο θα διδαχτείτε την κατασκευή παιχνιδιών - κουίζ µε το Kahoot και το Socrative και την ενσωµάτωσή τους στο µάθηµά

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα e-μάθησης βασισμένη στο efront

Πλατφόρμα e-μάθησης βασισμένη στο efront ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Πλατφόρμα e-μάθησης βασισμένη στο efront Συντάκτης: Βασίλης Μπούγλας Επιμέλεια: Μαρίνα Παπαστεργίου efront Ερευνητικό Έργο: Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο. Νίκος Παπαδόπουλος

Διαδίκτυο. Νίκος Παπαδόπουλος Διαδίκτυο Τι είναι το διαδίκτυο; Υπηρεσίες του Διαδικτύου Παγκόσμιος ιστός (www) Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) Συνομιλία (chat) Τηλεδιάσκεψη (teleconference) Τι είναι η ιστοσελίδα; Τι πρέπει να προσέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σελ. 1 / 18 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ URL: http://elearning.sem-ete.gr/ Σελ. 2 / 18 Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τη γλώσσα, επιλέξτε το πεδίο όπως φαίνεται στην

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop

Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop computers), φορητούς υπολογιστές (laptops ή notebooks),

Διαβάστε περισσότερα

SUPPORT SERVICES EPALE CY

SUPPORT SERVICES EPALE CY 8 Ιουνίου 2018 Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Λευκωσία Η πλατφόρμα EPALE Λειτουργίες και Εργαλεία Μαρία Παρμακλή Συντονίστρια EPALE Κύπρου NATIONAL SUPPORT SERVICES EPALE CY Τι είναι η EPALE; t is EPALE? Ποια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Web 2.0 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Α' Μέρος Εισαγωγικό Σεμινάριο Πληροφορικής. Ιούνιος 2014. ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ξάνθης 1 Α) ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ Google

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο, Εκπαιδευτικοί Διαδικτυακή Παρουσία με χρήση CMS. Α. Χατζηπαπαδόπουλος Φ. Δεληγιάννης 1 ο ΕΚ Αθηνών

Σχολείο, Εκπαιδευτικοί Διαδικτυακή Παρουσία με χρήση CMS. Α. Χατζηπαπαδόπουλος Φ. Δεληγιάννης 1 ο ΕΚ Αθηνών Σχολείο, Εκπαιδευτικοί Διαδικτυακή Παρουσία με χρήση 1 CMS Α. Χατζηπαπαδόπουλος Φ. Δεληγιάννης 1 ο ΕΚ Αθηνών Σεμινάριο Στελεχών Διοίκησης Σχ. Μονάδων Α Αθήνας στις Νέες Τεχνολογίες 14/3/2018 2 Παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/69

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/69 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/69 15/10/2012 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ WEB 2.0 εργαλεία και η εκπαιδευτική τους χρήση ΚΟΥΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube;

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube; Περιεχόμενα Αντί προλόγου...9 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ τον λογαριασμό μου στο ΥouΤube;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς διαμορφώνω την Αρχική Σελίδα μου;...43 Κεφάλαιο 3: Πως

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ... 13 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... 15 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ INTERNET;... 16 3. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... 19 4. ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης για Σύστημα κρατήσεων εργαστηριών

Οδηγός χρήσης για Σύστημα κρατήσεων εργαστηριών Οδηγός χρήσης για Σύστημα κρατήσεων εργαστηριών ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/69 09-02-2015 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 4 Πρόγραμμα Κρατήσεων...

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter;

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter; Περιεχόμενα Αντί προλόγου...7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Twitter;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Windows Phone Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το Windows Phone για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL

Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL 13/9/2012 Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL NBW Internet Wizards Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 5, 10561 Αθήνα Τηλ.: 210 6148071, e-mail: info@nbw.gr, website: www.nbw.gr Αποστολή και λήψη e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA ΤΑΞΗ Α 2 ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΦΙΟΝΑ ΤΖΟΥΜΑΚΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΧΑΤΖΗΠΟΥΦΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ O όρος Κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Photo Album Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Photo Album Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail & web

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Ερευνητική Εργασία Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης 1 Ο ΕΠΑΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ Τμήμα Α6 Κορωπί, 2012-2013 (Α τετράμηνο) Συντελεστές: ΑΗΔΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΕΥΛΑΒΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΝΑΙ ΟΡΓΚΕΣΤΑ ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το τηλέφωνο Android για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

Lino it. Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός. Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies)

Lino it. Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός. Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies) Lino it Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies) Το «Lino» είναι µια νέα διαδικτυακή εφαρµογή, η οποία επιτρέπει την τοποθέτηση εικονικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. World Wide Web. Παγκόσμιος Ιστός

Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. World Wide Web. Παγκόσμιος Ιστός Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων World Wide Web Παγκόσμιος Ιστός Internet - WWW Internet: παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που βασίζεται στο πρωτόκολο επικοινωνίας TCP/IP και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Καθηγήτρια Πληροφορικής MSc Μηχανικός Πληροφορικών Συστημάτων TI EINAI TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ -BLOG Πρόκειται για ένα διαδικτυακό ημερολόγιο - σημειωματάριο,

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Συνεργατικότητας (Collaboration Platform) ΧΡΗΣΗΣ. MRB Hellas System Συμβουλευτική Α.Ε

Πλατφόρμα Συνεργατικότητας (Collaboration Platform) ΧΡΗΣΗΣ. MRB Hellas System Συμβουλευτική Α.Ε σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας 1 25 Λογισμικές εφαρμογές καταγραφής και αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας Πλατφόρμα Συνεργατικότητας (Collaboration

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα

Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα ΕΦΑΡΜΟΓΗ SKYPE Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα Κατανόηση της εφαρμογής Skype και της χρησιμότητάς του. Εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Να κάνουμε δωρεάν κλήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Να δεχόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2015 Α. Webmail: Gmail

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2015 Α. Webmail: Gmail ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2015 Α Webmail: Gmail Email: Τι είναι ; Email: Βασικές γνώσεις Webmail: Τι είναι ; Gmail Χαρακτηριστικά Gmail Οριζόντιο βασικό μενού επιλογών

Διαβάστε περισσότερα

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Περιεχόμενα 1 Εγκατάσταση του WordPress... 11 Ελάχιστες απαιτήσεις... 11 Easy PHP... 12 Εγκατάσταση Easy PHP... 12 Βήματα εγκατάστασης EasyPHP με εικόνες... 13 Το EasyPHP στα Ελληνικά... 17 Κατέβασμα και

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακό Σχολείο 2.0. Βασικές έννοιες Υποδομές Ηλεκτρονική Μάθηση Διαχείριση Ηλεκτρονικής Τάξης Οργάνωση Ηλεκτρονικού Μαθήματος

Ψηφιακό Σχολείο 2.0. Βασικές έννοιες Υποδομές Ηλεκτρονική Μάθηση Διαχείριση Ηλεκτρονικής Τάξης Οργάνωση Ηλεκτρονικού Μαθήματος Βασικές έννοιες Υποδομές Ηλεκτρονική Μάθηση Διαχείριση Ηλεκτρονικής Τάξης Οργάνωση Ηλεκτρονικού Μαθήματος Βασικές έννοιες Υποδομές H ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Απλά βήματα για τη χρήση της πλατφόρμας e-learning EVANDE. learningτου

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Απλά βήματα για τη χρήση της πλατφόρμας e-learning EVANDE. learningτου ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Απλά βήματα για τη χρήση της πλατφόρμας e-learning learningτου EVANDE Συγγραφέας: Dr. Χαρ. Φασουλάς, Επιστ. Υπεύθυνος έργου/μφικ, Παν/μιο Κρήτης A. Περιεχόμενα Αυτή η παρουσίαση προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου

Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου Πολυτεχνείο Κρήτης Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου 1. Εισαγωγή... 3 2. Βασικές γνώσεις για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Εσπερινού Γυμνασίου στις ΤΠΕ Δράση: Αυτοαξιολόγηση Σχολικής Μονάδας. Ο Παγκόσμιος Ιστός

Ενδοσχολική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Εσπερινού Γυμνασίου στις ΤΠΕ Δράση: Αυτοαξιολόγηση Σχολικής Μονάδας. Ο Παγκόσμιος Ιστός Ενδοσχολική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Εσπερινού Γυμνασίου στις ΤΠΕ Δράση: Αυτοαξιολόγηση Σχολικής Μονάδας Ο Παγκόσμιος Ιστός Βασικές έννοιες: Παγκόσμιος Ιστός Ιστοσελίδα Δικτυακός τόπος Διεύθυνση ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα Α Webmail: Gmail

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα Α Webmail: Gmail ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Α 2014 Webmail: Gmail Δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή Αλληλογραφία Ιστού Επιτρέπει τον έλεγχο της ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης Διάλεξη 2 Open eclass Εφαρμογές ΤΠΕ στην Εκπαίδευση & την Ειδική Αγωγή Χαράλαμπος Καραγιαννίδης karagian@uth.gr Διάλεξη 2: elearning Envs, Open eclass 1/18 4/10/2016 Σύνοψη μαθήματος 1. Εισαγωγή 2. Περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης LinkedIn Κουστουμπάρδη Ερατώ Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τι είναι το LinkedIn Το LinkedIn είναι ένα Κοινωνικό Μέσω Δικτύωσης εστιασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ GOOGLE DRIVE ΩΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ

ΤΟ GOOGLE DRIVE ΩΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΤΟ GOOGLE DRIVE ΩΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ Ε π ι μ έ λ ε ι α. / Ε ι σ ή γ η σ η : Π α ν τ α ζ ή Α φ ρ ο δ ί τ η 3 0 / 1 0 / 2

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ιστολογίου(blog) για τις πρακτικές διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων της Eλληνικής Bιοποικιλότητας

Δημιουργία ιστολογίου(blog) για τις πρακτικές διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων της Eλληνικής Bιοποικιλότητας Δημιουργία ιστολογίου(blog) για τις πρακτικές διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων της Eλληνικής Bιοποικιλότητας Βλάχου Χριστίνα1 xristinablaxou8@gmail.com, Γκόγκου Θεοπούλα2 theopoula.zetemaki@gmail.com,

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας COSMOS4U Web Site Pro Χαρακτηριστικά Επιπλέον Δυνατότητες Προφίλ Εταιρίας Παρουσίαση της εταιρίας σας με φωτογραφικό υλικό και κείμενα. Τήρηση προδιαγραφών και χρήση λέξεων κλειδιά

Διαβάστε περισσότερα

Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου http:// e-learning.sch.gr http://opensoft.sch.gr Επέκταση Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης και Δικτυακής πύλης για το ΕΛ/ΛΑΚ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαργαρίτης Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατικά Περιβάλλοντα Ηλεκτρονικής Μάθησης

Συνεργατικά Περιβάλλοντα Ηλεκτρονικής Μάθησης Κύκλος Εκπαίδευσης «Συστήματα Ηλεκτρονικής Μάθησης & Ηλεκτρονική Αξιολόγηση» Συνεργατικά Περιβάλλοντα Ηλεκτρονικής Μάθησης effectiveassessmentmw1.wordpress.com Κατερίνα Γεωργούλη ΤΕΙ Αθήνας Μονάδα Αριστείας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

TEACHERS4EUROPE: Δημιουργία διαδραστικού χάρτη στο Google Maps με τουριστικά αξιοθέατα χωρών της ΕΕ

TEACHERS4EUROPE: Δημιουργία διαδραστικού χάρτη στο Google Maps με τουριστικά αξιοθέατα χωρών της ΕΕ TEACHERS4EUROPE: Δημιουργία διαδραστικού χάρτη στο Google Maps με τουριστικά αξιοθέατα χωρών της ΕΕ Γενικά Στοιχεία Όνομα εκπαιδευτικού: Αγοραστός Αθανάσιος (ΠΕ19 Πληροφορικής) Δημοτικό Σχολείο Σίφνου

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Ιστολόγιου

Κατασκευή Ιστολόγιου Κατασκευή Ιστολόγιου Τι είναι το ιστολόγιο Τα blog είναι ιστοχώροι ή ιστοσελίδες που ανανεώνονται τακτικά συνήθως σε καθημερινή βάση. Περιέχουν πληροφορίες σχετικές με ένα θέμα και συνήθως χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Καζάνα Βασιλική, Σταματίου Χρήστος

Καζάνα Βασιλική, Σταματίου Χρήστος ΤΕΙ ΑΜΘ Καζάνα Βασιλική, Σταματίου Χρήστος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ (WEBLOG) ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΒΑΣΗ ΕΡΓΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994 ESDY. ασύρματο δίκτυο. Οδηγός Σύνδεσης. www.esdy.edu.gr

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994 ESDY. ασύρματο δίκτυο. Οδηγός Σύνδεσης. www.esdy.edu.gr Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 99-99 ασύρματο δίκτυο Οδηγός Σύνδεσης www.esdy.edu.gr Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο της ΕΣΔΥ Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας παρέχει δωρεάν στους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ. Δεκέμβριος 2009

ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ. Δεκέμβριος 2009 ΤΖΙΩΡΤΖΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ Δεκέμβριος 2009 Πολυμέσα Συνεργατικά συστήματα Κατηγορίες συνεργατικών συστημάτων Συστήματα συνεργασίας Χρονο-χωρική ταξινόμηση Συστήματα υποστήριξης συνεργασίας Ενημερότητα Συνεργατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ Εγχειρίδιο Χρήσης Εθελοντή Αιμοδότη στo Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών Κεντρικές Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... ... 2 Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα... 2 Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... 3 Να επεξεργαστώ τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... 5 Να προσθέσω, επεξεργαστώ, να διαγράψω

Διαβάστε περισσότερα

e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση

e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση - 0 - Πίνακας Περιεχοµένων 1 Εισαγωγή.. 2 1.1 Σχολές/Τµήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 7 Αντί προλόγου... 9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Κεφάλαιο 5: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Facebook;... 15 Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία-Πρόνοια» Κ.Ε.Κ. Σωματείου «ΕΡΜΗΣ» Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργαζόμενων σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας στις Νέες Τεχνολογίες ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά έγγραφα - επεξεργασία

Ηλεκτρονικά έγγραφα - επεξεργασία ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ηλεκτρονικά έγγραφα - επεξεργασία Το υλικό παραχωρήθηκε από τον Δρ Σπυρίδων Σαλαμούρα (ssalamouras@gmail.com) και προσαρμόστηκε για χρήση στο μάθημα Έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το iphone ή το ipad για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης για τον Εκπαιδευόμενο. Της πλατφόρμας ηλεκτρονικής εκπαίδευσης του IDEA KEK

Οδηγίες χρήσης για τον Εκπαιδευόμενο. Της πλατφόρμας ηλεκτρονικής εκπαίδευσης του IDEA KEK Οδηγίες χρήσης για τον Εκπαιδευόμενο Της πλατφόρμας ηλεκτρονικής εκπαίδευσης του IDEA KEK Περιεχόμενα 1 ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 3 1.1 Σελίδα επισκέπτη... 3 1.2 Σύνδεση ως εξουσιοδοτημένος

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής υποστήριξης των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου και διαδραστικής εφαρμογής αναφοράς περιβαλλοντικών προβλημάτων Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Day 1 Internet & (Browsers)

Day 1 Internet & (Browsers) ιαδίκτυο Day 1 Internet ιαδίκτυο & Υπηρεσίες Φυλλοµετρητές (Browsers) Μηχανές Αναζήτησης ΕκπαιδευτικοίΣτόχοιΗµέρας Να κατανοήσουµε τι είναι δίκτυο υπολογιστών Να γνωρίσουµε τις βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Τίτλος: Τα συνεργατικά περιβάλλοντα δημιουργίας και επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων Εκτιμώμενη διάρκεια εκπαιδευτικού σεναρίου: Προβλέπεται να διαρκέσει συνολικά 3 διδακτικές ώρες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η χρησιμοποίηση κάποιων εφαρμογών που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

2.9.4 Χρήση του διαδικτύου για την εκτέλεση απλών εργασιών

2.9.4 Χρήση του διαδικτύου για την εκτέλεση απλών εργασιών 2.9 ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2.9.4 Χρήση του διαδικτύου για την εκτέλεση απλών εργασιών Να είναι σε θέση να επιδεικνύει ικανότητα σύνδεσης με ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ακίνδυνα

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Novel Tech «Μέλος του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης» http://www.noveltech.gr info@noveltech.gr Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Μαθήματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού Τα παιδιά εκπαιδεύουν ψηφιακά αναλφάβητους ενήλικες στην ασφαλή και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου Μαθήματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Επικοινωνία στο διαδίκτυο Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης WEB 2.0 Ιστορία των Social Media Αγησίλαος Κονιδάρης Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Επικοινωνία konidari@teiion.gr ΩΡΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

Google Drive Google Docs

Google Drive Google Docs Google Drive Google Docs Το Google Drive είναι ένα cloud αποθήκευσης και ένα πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων που παρέχεται από τη Google. Προηγουμένως η Google είχε διάφορες υπηρεσίες που συνδέονταν μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ

Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Υπεύθυνος Σπουδών & Έρευνας: Δ. Τσιμάρας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το e-tutoring 1

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το e-tutoring 1 Ερωτήσεις και απαντήσεις για το e-tutoring 1 1. Τι είναι το e-tutoring; Είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που υποστηρίζει και συνεισφέρει στη μάθηση μαθητών και μαθητριών. Το e-tutoring πραγματοποιείται μετά

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Πρόλογος...7 Πρόλογος Επιμελητή...9 Εισαγωγή Τεχνολογίες για την ανάπτυξη ικανοτήτων...23 Σκοπός του βιβλίου...24 Eνα μοντέλο για την παιδαγωγική χρήση των εργαλείων με γνωστικό δυναμικό...26

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) Γιώργος Μανής Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τι είναι οι Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

«Από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ψηφιακή Σύγκλιση»

«Από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ψηφιακή Σύγκλιση» «Από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ψηφιακή Σύγκλιση» ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΠ ΚΤΠ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Στο πλαίσιο του ΕΠ ΚτΠ ο Δήμος Ηρακλείου σχεδίασε και υλοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Οδηγός Χρήστη - Φοιτητή

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Οδηγός Χρήστη - Φοιτητή 1 από 14 04/03/2008 05:18 ΜΜ Οδηγός Χρήστη - Φοιτητή Περιεχόμενα Εισαγωγή Άδεια εισόδου Χαρτοφυλάκιο Χρήστη Αλλαγή του προφίλ μου Εγγραφή σε μάθημα Το Ημερολόγιο μου Οι Ανακοινώσεις μου Έξοδος Ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Υπηρεσιών Νέφους

Εφαρμογές Υπηρεσιών Νέφους Εφαρμογές Υπηρεσιών Νέφους Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10: Τι Ξέρει η Microsoft

Προσωπικά Δεδομένα στα Windows 10: Τι Ξέρει η Microsoft revealedtheninthwave.blogspot.gr http://revealedtheninthwave.blogspot.gr/2015/08/windows-10-microsoft.html? utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=feed:+blogspot/qsuul+(αποκαλυψη+το+ενατο+κυμα)

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων)

Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων) Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων) Τι είναι το Wordpress: To Wordpress είναι ένα δωρεάν ανοικτού κώδικα (open source) λογισμικό (εφαρμογή), με το οποίο μπορεί κάποιος να δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76 31/07/2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter;

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter; Περιεχόµενα Αντί προλόγου...7 Πώς να χρησιµοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δηµιουργώ τον λογαριασµό µου στο Twitter;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς µπορώ να συνδεθώ και να αποσυνδεθώ από το Twitter;...37

Διαβάστε περισσότερα

Υποέργο 5 Υλοποίηση πράξης ΣΤΗΡΙΖΩ εργασίες αρμοδιότητας Πανεπιστημίου Κρήτης

Υποέργο 5 Υλοποίηση πράξης ΣΤΗΡΙΖΩ εργασίες αρμοδιότητας Πανεπιστημίου Κρήτης Πανεπιστήμιο Κρήτης Υποέργο 5 Υλοποίηση πράξης ΣΤΗΡΙΖΩ εργασίες αρμοδιότητας Πανεπιστημίου Κρήτης Υλοποίηση Δράσης Α2 ΠΕ 2.3 Εξελιγμένες υπηρεσίες Βίντεο ΠΣΔ Εγχειρίδιο Χρήσης Εξελιγμένων Υπηρεσιών Βίντεο

Διαβάστε περισσότερα