Ομάδα Γ Μορφές εγκληματικότητας 2. Μέλη της ομάδας Γ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ομάδα Γ Μορφές εγκληματικότητας 2. Μέλη της ομάδας Γ"

Transcript

1 Ομάδα Γ Μορφές εγκληματικότητας 2 Μέλη της ομάδας Γ Αχιάκο Μαμπέλ (Β 1) Κολάι Ιωάννα (Β 2) Λούτας Γιώργος (Β 2) Μπερέκος Βασίλης (Β 2) Τσέλα Στέλιος (Β 3)

2 2 Περιεχόμενα Εισαγωγή 03 1) Ισπανικό Λόττο 04 i) Τι είναι το Ισπανικό lotto 04 ii) Τι πρέπει να προσέχει ο χρήστης του διαδικτύου 04 iii) Παράδειγμα Απάτης 05 2) Κοινωνική Δικτύωση 06 i) Τι είναι κοινωνική δικτύωση; 06 ii) Τι είναι πολιτική απορρήτου και τι όροι χρήσης κάποιου ιστοτόπου 07 iii) Oι βασικοί κανόνες για ασφαλή χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης 07 3) Cyber Bullying 07 i) Τι είναι το cyber bullying; 07 ii) Ποιες μορφές έχει; 08 iii) Πως μπορούμε να προστατευθούμε; 09 4) Chat rooms 09 i) Τι είναι το δωμάτιο επικοινωνίας (chat room); 09 ii) Ποια πλεονεκτήματα έχει; 10 iii) Τι προσφέρει το ψευδώνυμο και ποιοι κίνδυνοι προκύπτουν; 10 iv) Ποιες είναι οι βασικές αρχές πρόληψης; 10 5) Social Engineering 11 i) Τι είναι Social Engineering; Που αποσκοπεί; 11 ii) Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται; 11 iii) Αναφορά στο βιβλίο "The Art of Deception" του Kevin Mitnick (2002) 11

3 3 Εισαγωγή Αυτό το τετράμηνο η ομάδα μας ασχολήθηκε με τις μορφές διαδικτυακής απάτης και τους κινδύνους που κρύβους οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα δωμάτια επικοινωνίας. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα γιατί μας έμαθε διάφορους τρόπους προστασίας απο αυτούς τους κινδύνους. Επιπρόσθετα μάθαμε πολλές εύχρηστες πληροφορίες για μερικά από τα εργαλεία του διαδικτύου, όπως π,χ. τα δωμάτια επικοινωνίας και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ο ένας τον άλλον για την εξαιρετική συνεργασία που υπήρξε καθ όλη τη διάρκεια της εργασίας. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή μας κ. Μιχάλη Κοντόπουλο για την καθοδήγηση και την χρήσιμη βοήθειά του για την ολοκλήρωση της εργασίας μας.

4 4 Ιπανικό Λόττο Μια από τις πολλές μορφές διαδικτυακής απάτης είναι το Ισπανικό Λόττο. Συγκεκριμένα το Ισπανικό Λόττο είμαι μια μορφή διαδικτυακής απάτης που εξαπατά καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Τι είναι το Ισπανικό Λόττο ; Η πλοήγηση στο διαδίκτυο,συχνά κρύβει πολλούς κινδύνους και ένας από αυτούς είναι και το ισπανικό λόττο. Εχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν εξαπατηθεί από τέτοιου είδους ηλεκτρονικές απάτες,έχουν καταστραφεί οικονομικά αφού τα ποσά που δίνουν είναι τεράστια και λίγοι είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Το Ισπανικό Λόττο είμαι μια μορφή διαδικτυακής απάτης που εξαπατά καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως με τον εξής τρόπο : Οι επιτήδειοι στέλνουν σε ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου, το οποίο τους ενημερώνει για την υποτιθέμενη νίκη τους σε κάποια ισπανική λοτταρία παρόλο που δεν έχουν λάβει ποτε μέρος. Επίσης στα πλάισια της διαδικασίας της παραλαβής των χρημάτων οι επιτήδειοι ζητούν από τα θύματα τους τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους με την πρόφαση οτι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εξόδων της αποστολής των χρημάτων. Όμως στην ουσία οι απατεώνες παίρνουν τα χρήματα για τα υποτιθέμενα έξοδα εξαφανίζονται χωρις να αφήσουν ίχνη,έχοντας στα χέρια τους μέγαλα ποσά! και Τι πρέπει να προσέχει ο χρήστης του διαδικτύου; Ο μόνος τρόπος προστασίας είναι : Να μην δίνουμε τα στοιχεία μας σε τέτοιου είδους κληρώσεις από την στιγμή που γνωρίζουμε οτι δεν έχουμε λάβει επίσημα μέρος.

5 5 Παράδειγμα Απάτης Υπάρχουν πολλές φορές όπου κακόβουλοι χρήστες στέλνουν μηνύματα σε ανυποψίαστους χρήστες για να τους κλέψουν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών. Ένας γνωστός τρόπος είναι το ΙΣΠΑΝΙΚΟ LOTTO όπου τους λένε ότι έχουν κερδίσει χρήματα και στην ουσία τους εξαπατούν. Π.Χ Αγαπητέ κύριε, Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι είστε ο μεγάλος νικητής του SOUTH AFRICA 2013 WORLD CUP BID INTERNATIONAL LOTTERY AWARDS PROGRAMS. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας υπολογιστή που προέρχονται από διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ατόμων και επιχειρήσεων διεθνώς. Έχετε κερδίσει το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι το συνολικό ποσό των δολαρίων που κατανέμεται μεταξύ των 13 νικητών διεθνώς. Σας ενημερώνουμε ότι η επιταγή βρίσκεται ηδη στον τραπεζικό λογαριασμό σας, με την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, ως εκ τούτου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πράκτορά σας και να μας δώσει τα πλήρη στοιχεία σας, ώστε να καταβληθούν τα χρήματα σε οποιαδήποτε χώρα της επιλογή σας. FOREIGN SERVICE MANAGER, SOUTH AFRICA.

6 6 Κοινωνική Δικτύωση Τι είναι κοινωνική δικτύωση; Κοινωνική δικτύωση ονομάζουμε τις διαδικτυακές τεχνολογικές πλατφόρμες οι οποίες επιτρέπουν τη δημοσίευση περιεχομένου και πληροφοριών, την ανάπτυξη καταρχήν επικοινωνιακών και στη συνέχεια κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Η ενσωμάτωση όλων αυτών καθώς και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι πληροφορίες εξαρτάται από το κτίσιμο κοινών κωδικών, γενικών εννοιών, ενίοτε δε και κοινής γλώσσας και αξιών, ακόμη και υπαρξιακού νοήματος, καθώς οι άνθρωποι έρχονται πλέον κοντά ο ένας με τον άλλο μέσω του διαδικτύου, για να μοιραστούν ιστορίες και πεποιθήσεις αλλά και να δράσουν από κοινού. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι τα συστατικά υποσύνολα του σημασιολογικού δικτύου. Ο όρος «Κοινωνικό Δίκτυο» αναφέρεται συχνά για να περιγράψει ένα πλέγμα τεχνολογιών, κοινωνικών σχέσεων και δράσεων, παραγωγής και αναπαραγωγής περιεχομένου (κειμένων, ήχου και εικόνας). Κάθε επιμέρους Κοινωνικό Δίκτυο, αλλά και κάθε υπο-ομάδα εντός ενός δικτύου, έχουν το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας που κυρίως καθορίζεται από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ως προς τη μορφή και από τα ίδια τα μέλη ως προς την ουσία. Όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά συνδέει εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από μαζικές επικοινωνιακές διαδικασίες. Τι είναι πολιτική απορρήτου και τι όροι χρήσης κάποιου ιστοτόπου; Η προστασία προσωπικών δεδομένων ενος χρήστη του διαδικτύου και κυρίως μιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης είναι απαραίτητη αφού είναι πολλοί αυτοί που θα μπορούσαν να καταχραστούν τα δεδομένα αυτά!οταν, λοιπον, κανουμε εγγραφη σε καποια ιστοσελιδα κοινωνικης δικτύωσης αυτόματα αποδεχόμαστε τους όρους χρήσης της και την πολιτική απορρήτου,πράγμα που σημαίνει ότι πιο πριν πρέπει να τις έχουμε διαβάσει και κατανοήσει πλήρως προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν παγίδες. Συγκεκριμένα,διαβάζοντας την πολιτική απορρήτου ενός ιστιότοπου κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται και προστατεύονται τα προσωπικά μας δεδομένα,ενώ διαβάζοντας τους όρους χρήσεως ενός ιστιότοπου κατανοούμε τι είναι επιτρεπτό να κάνουμε σε αυτόν και τι όχι. Με την ύπαρξη δήλωσης απορρήτου δεν επιβεβαιώνεται η αξιοπιστία της ιστοσελίδας διότι θα μπορούσε να είναι και πλαστή.

7 7 Oι βασικοί κανόνες για ασφαλή χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Όταν δεν γνωρίζεις τον αποστολέα ενος , απλά μην το ανοίξεις. Ο κωδικός πρόσβασης στο διαδίκτυο υπάρχει για λόγους ασφαλείας, γι αυτό μόνο εσύ και οι γονείς σου θα πρέπει να τον γνωρίζετε. Αν τον γνωρίζει τρίτο πρόσωπο, μπορεί να προσποιηθεί ότι είσαι εσύ και να σε εκθέσει. Υπάρχουν ιστοσελίδες που το περιεχόμενό τους μπορεί να είναι ακατάλληλο για σένα, γι αυτό να τις απιφευγεις. Να προτιμάς ηλεκτρονικές διευθύνσεις οι οποίες περιέχουν το ακρωνύμιο https. Το s σημαίνει ασφάλεια. Καλό είναι να μην αποκαλύπτεις προσωπικά σου στοιχεία όπως το πραγματικό σου όνομα, την ηλικία, τη διεύθυνση, το τηλέφωνο, το όνομα του σχολείου σου ή την φωτογραφία σου. Για τη δική σου ασφάλεια μη συμμετέχεις σε τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο γιατί πέραν του γεγονότος ότι είναι παράνομο, μπορεί να εκτεθείς σε ανεπιθύμητες καταστάσεις. Cyber Bullying Τι είναι το cyber bullying; Το cyber bullying είναι η παρενόχληση στο διαδίκτυο, είναι ένα φαινόμενο με αυξανόμενες διαστάσεις που προκύπτει όταν παιδιά ή έφηβοι παρενοχλούνται μεταξύ τους στο κυβερνοχώρο ή μέσω κινητών τηλεφώνων. Η παρενόχληση αφορά: αποστολή κειμένων, ή άμεσων μηνυμάτων με απειλητικό χαρακτήρα ή προσβλητικό περιεχόμενο, δημοσίευση δυσάρεστων φωτογραφιών ή μηνυμάτων για άλλους σε διάφορες ιστοσελίδες, χρήση του ονόματος ξένου χρήστη με σκοπό την διάδοση ψεμάτων. Η παρενόχληση στο διαδίκτυο προκαλεί την αίσθηση βαθιάς μοναξιάς, ανασφάλειας και δυστυχίας. Ο νέος αισθάνεται διαρκή πίεση, έντονο άγχος και φόβο, ενώ βρίσκεται σε συναισθηματικό αδιέξοδο. Η κατάσταση αυτή, εάν συνεχιστεί, μπορεί να φτάσει και σε ακρότητες, όπως για παράδειγμα η αυτοκτονία.

8 8 Μορφες διαδικτυακου εκφοβισμου Ποιες μορφές έχει; Ο όρος διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyber-bullying) αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από συνομηλίκους τους. Οι μορφές του είναι οι εξής: 1) Επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μηνυμάτων. 2) Παρέμβαση και παρενόχληση οποιασδήποτε διαδικτυακής δραστηριότητας του ατόμου. 3) Δημιουργία ψεύτικων διαδικτυακών προφίλ. 4) Είσοδος σε προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς του ατόμου. 5) Αποστολή φωτογραφιών του ατόμου ή αλλού είδους μαγνητοσκοπημένου υλικού. 6) Αποστολή προσωπικών πληροφοριών του ατόμου σε πολλαπλούς παραλήπτες. 7) Αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε αλλά άτομα υποκρινόμενοι το άτομο που εκφοβίζεται. 8) Υποκίνηση τρίτων για διαδικτυακή παρακολούθηση και παρενόχληση του ατόμου.

9 9 Πως μπορούμε να προστατευθούμε; Επειδή όλοι μπορούν να πέσουν θύματα του cyber bullying,υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες με τους οποίους μπορεί κανείς να προστατευθεί αλλά και να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα. Αυτοί είναι : 1) Μην κρύβεσαι πίσω από έναν υπολογιστη. Εαν εχεις προβλημα με κάποιον,προσπαθησε καλυτερα να το συζητησεις μαζι του. Δεν ειναι καλη ιδεα να στελνεις μηνυματα με περιεχομενο που δεν θα ελεγες σε καποιον κατα προσωπο. 2) Χρησιμοποιησε ενα ειδικο φιλτρο για ηλεκτρονικα μηνυματα ουτως ωστε να απομονώνεις τετοιου ειδους ενοχλητικα μηνυματα. 3) Ποτε μην προσποιεισαι οτι εισαι καποιος αλλος. 4) Μην απαντας σε οποιοδηποτε μηνυμα λαμβανεις απο αγνωστο αποστολεα 5) Αλλαξε το ψευδωνυμο σου και κωδικο προσβασης σου 6) Ποτε μην δινεις τον κωδικο προσβασης σου 7) Μην αποστελλεις μηνυματα με προσωπικα δεδομενα. 8) Να γνωριζεις τι αποστελλεις και τι αποδεχεσαι καθως επισης τον αποδεκτη και τον αποστολεα. 9) Μην απαντησεις σε τετοιου ειδους μηνυματα. Απο την στιγμη που απαντας,κανεις και εσυ το ιδιο πραγμα. 10) Μιλα σε καποιον που εμπιστευεσαι οπως τους γονεις σου ή την δασκαλα σου ή μεγαλυτερα αδελφια σου. Chat Rooms Τι είναι το δωμάτιο επικοινωνίας (chat room); Τα chat rooms είναι από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα κομμάτια του internet, είτε σαν αυτόνομες υπηρεσίες ή συνδεδεμένα με κάποιο website γνωριμιών. Το chat είναι ένας χώρος που επιτρέπει στους χρήστες του internet να συνομιλούν μεταξύ τους. Είτε με γραπτό κείμενο σε πραγματικό χρόνο. Είτε με video και ήχο, αν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (webcam και μικρόφωνο). Οι συνομιλίες μπορούν να είναι είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές. Σε κάθε περίπτωση τα chat rooms είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και αυτή η δημοτικότητα τους όλο θα αυξάνεται καθώς η ανάγκη επικοινωνίας κάνει τους χρήστες του ίντερνετ να τα θεωρούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

10 10 Ποια πλεονεκτήματα έχει; Τα chat rooms αποτελούν ένα δημόσιο χώρο σύγχρονης επικοινωνίας τα οποία προσφέρουν άμεση επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα σε δυο ή περισσότερα άτομα. Επίσης επιτρέπουν στους χρήστες του διαδικτύου να συνομιλούν μεταξύ τους, είτε σε γραπτό κείμενο, είτε με ήχο, είτε με video. Μέσα από αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν και συνεπώς βοηθά στη δημιουργία νέων γνωριμιών, καθώς και στη διατήρηση κοινωνικών σχέσεων. Τι προσφέρει το ψευδώνυμο και ποιοι κίνδυνοι προκύπτουν; Στη σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή μάσκες φοριούνται και στο Internet. Στα blogs, τα forum, τα chats, τα παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης οι χρήστες συνομιλούν χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα και προφίλ που (στην πιο ακίνδυνη περίπτωση) αντιπροσωπεύουν τον αγαπημένο τους ήρωα/ηρωίδα. Κάθε μέρα χιλιάδες εκμυστηρεύσεις και ανταλλαγές προτάσεων γίνονται πίσω από ευφάνταστα, χιουμοριστικά, χαριτωμένα, ηρωικά, μαγικά ή αλλόκοσμα ψευδώνυμα. Ενώ όμως αυτός είναι ένας ανώδυνος και διασκεδαστικός τρόπος έκφρασης, δε συμβαίνει το ίδιο σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις και με το Facebook. Θεμιτές μόνο όταν οι αρχές ερευνούν κάποιο ηλεκτρονικό έγκλημα προσποιούμενες έναν συγκεκριμένο τύπο χρήστη, οι παντός τύπου «μεταμφιέσεις» που φιλοξενούνται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν συνήθως έναν σκοπό: Την παραπλάνηση, που αποσκοπεί στη σύναψη κάποιας γνωριμίας μέσω της εξαπάτησης. Στην περίπτωση βέβαια της παιδοφιλίας, για παράδειγμα, αυτό είναι ό,τι πιο επικίνδυνο. Ποιες είναι οι βασικές αρχές πρόληψης; Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι εμείς έχουμε τον έλεγχο. Εάν κάνουμε chat και αισθανθούμε ότι κάποιος μας ενοχλεί, μπορούμε απλώς να σταματήσουμε την συνομιλία με ένα κλικ. Εάν κάποιος συνεχίσει να μας παρενοχλεί χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, τότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μπλοκάρουμε τα μηνύματα αυτά, έτσι ώστε να μην φτάνουν στον υπολογιστή μας. Τέλος, μπορούμε να αλλάξουμε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση. Ιδιαίτερα ως ανήλικοι, όμως, πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενημερώσουμε τους γονείς μας. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουμε μέσα από το Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτοί που μας λένε ότι είναι. Πολλές φορές λένε ψέματα για την ηλικία τους και τα πραγματικά τους ενδιαφέροντα και, ενώ συστήνονται ως συνομήλικοί μας, μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροί μας. Τέτοιοι άνθρωποι είναι πολύ υπομονετικοί και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να περιμένουν πολλούς μήνες μέχρι να μας πείσουν να τους εμπιστευτούμε και τελικά να τους συναντήσουμε σε κάποιο μέρος που θα μας προτείνουν αυτοί, με πρόθεση να μας βλάψουν.

11 11 Social Engineering Τι είναι Social Engineering; Που αποσκοπεί; Κοινωνική μηχανική (Social engineering) είναι η πράξη της προφορικής χειραγώγησης ατόμων με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών. Αν και είναι παρόμοια με το τέχνασμα ή την απλή απάτη, ο όρος είναι κυρίως συνδεδεμένος με την εξαπάτηση ατόμων με σκοπό την απόσπαση εμπιστευτικών πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την πρόσβαση σε κάποιο υπολογιστικό σύστημα. Συνήθως αυτός που την εφαρμόζει δεν έρχεται ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο με το άτομο που εξαπατά ή παραπλανά. Ο άμεσος στόχος δεν είναι πάντα η αποκάλυψη του κωδικού. Για κάποιον που θέλει να διεισδύσει σε ένα υπολογιστικό σύστημα πολλές φορές είναι αρκετή ακόμα και η απλή γνώση του αριθμού έκδοσης του λειτουργικού συστήματος ή άλλων προγραμμάτων που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Με αυτές τις πληροφορίες μπορεί να μάθει αν υπάρχουν "τρύπες" στα προγράμματα και να τις αξιοποιήσει. Το ηλεκτρονικό "ψάρεμα" ή Phishing: Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται; Μία μέθοδος που εφαρμόζεται αρκετά τα τελευταία χρόνια. Η λέξη αποτελεί παραφθορά της λέξης fishing (ψάρεμα). Ο επίδοξος εισβολέας στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου εμφανίζεται ως κάποια νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, μεταφορική κλπ) ή κάποιο φυσικό πρόσωπο και ζητάει από το υποψήφιο θύμα να στείλει προσωπικά ή άλλα στοιχεία σε συγκεκριμένη διεύθυνση ή σε κάποιον πλαστό ιστότοπο. Συχνά έχει στήσει μία ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο που μοιάζει εμφανισιακά με τη σελίδα κάποιας άλλης εταιρείας και εκεί καλείται ο χρήστης να δώσει κάποια στοιχεία. Αναφορά στο βιβλίο "The Art of Deception" του Kevin Mitnick (2002). To βιβλίο αυτό γράφτηκε από τον Kevin Mitnick και τον William L.Simon. Αυτοί υπήρξαν ειδικοί στο social engineering.στο βιβλίο περιγράφουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και δίνουν συμβουλές για την προστασία μας από τέτοιου είδους απάτες.επίσης διαβάζοντας αυτό το βιβλίο μπορούμε να μάθουμε και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι social engineers για να εξαπατούν κόσμο ανεξάρτητα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχουμε.

12 Βιβλιογραφία και links [1]http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3686 &Itemid=128&lang [1]http://www.makthes.gr/news/economy/95105/ [1]http://travel.state.gov/travel/cis_pa_tw/cis/cis_2475.html Και τα αρχεία PDF Safer Internet_gr_Edu_Book2_lowRes (2) INTERNET SURFING Cyprus

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ενότητα 1)IΣΠΑΝΙΚΟ ΛΟΤΤΟ 1.1:Τι είναι το ισπανικό λόττο; 1.2:Τι πρέπει να προσέχει ο χρήστης διαδικτύου; 1.3:Παράδειγμα απάτης Ενότητα 2)Κοινωνική δικτύωση και πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο»

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο» Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι ΚΟ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι ΚΟ Ι Δ Ρ Υ Μ Α Μ Ε Σ ΟΛΟ Γ Γ Ι Ο Υ Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Ε ΦΑ Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Σ Τ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΔΟΔΟΥΤΖΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 13 Ο Δ.Σ ΚΑΒΑΛΑΣ «ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΔΟΔΟΥΤΖΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 13 Ο Δ.Σ ΚΑΒΑΛΑΣ «ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΔΟΔΟΥΤΖΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 13 Ο Δ.Σ ΚΑΒΑΛΑΣ «ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τι είναι τo Διαδίκτυο (Ιnternet) Το Διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Γεωργία Σύρπα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Βασίλειος Χατζής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΤΑΡΦΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΑΕΜ 1087 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4

Περιεχόμενα. Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4 Περιεχόμενα Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4 Ο Διαδικτυακός Κόσμος... 5 Προτερήματα Διαδικτύου...5 Προκλήσεις του Διαδικτύου...6 Ασφάλεια και Διαδίκτυο...6 Ψηφιακό χάσμα...7

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΖΑΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Α.Ε.Μ:1382 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Χατζής Βασίλειο ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Ευχαριστώ όλους

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «e-ασφαλεια ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Βασίλειος Χατζής Εκπονηθείσα πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

για γονείς Φροντίστε την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο!

για γονείς Φροντίστε την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο! Οδηγός για γονείς Φροντίστε την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ A. Πώς να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό για γονείς σελ. 4 Β. Οδηγίες για γονείς και κηδεμόνες σελ. 6 1. Η ασφάλεια φέρνει

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης & Προσκοπισμός. Εγχειρίδιο καλής πρακτικής

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης & Προσκοπισμός. Εγχειρίδιο καλής πρακτικής Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης & Προσκοπισμός Εγχειρίδιο καλής πρακτικής ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να φέρει πιο κοντά παλιούς και εν ενεργεία Προσκόπους, νέους και μεγαλύτερους, από την Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογής για την ασφάλεια των παιδιών και την ενημέρωση των γονέων σε φορητές συσκευές. Μιχαήλου Γεώργιος (ΑΜ:4411063) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανάπτυξη εφαρμογής για την ασφάλεια των παιδιών και την ενημέρωση των γονέων σε φορητές συσκευές. Μιχαήλου Γεώργιος (ΑΜ:4411063) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη εφαρμογής για την ασφάλεια των παιδιών και την ενημέρωση των γονέων σε φορητές συσκευές. Μιχαήλου Γεώργιος (ΑΜ:4411063) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων: Δρ. Βασίλης Βλάχος ΑΤΕΙ Θεσσαλίας 2015 Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Oδηγός για ασφαλή χρήση internet και κινητού τηλεφώνου για παιδιά και εφήβους Tμήμα Εταιρικών Σχέσεων WIND Ελλάς Mε τη συνεργασία: Γενική επιστημονκή επιμέλεια: Ι. Τσιάντης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ > ΧΑΤΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΙΑ Α.Ε.Μ.: 1648 Επιβλέπων: Δρ Ράντος Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Oδηγός για ασφαλή χρήση internet και κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Oδηγός για ασφαλή χρήση internet και κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Oδηγός για ασφαλή χρήση internet και κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους κινητή σταθερή internet «Τα θεμέλια για την ορθή χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυο διαδίκτυο ιαδίκτυο Ιντερνέτ Ίντερνετ

ιαδίκτυο διαδίκτυο ιαδίκτυο Ιντερνέτ Ίντερνετ Εισαγωγή στο Internet ιαδίκτυο Στην γενική του έννοια, διαδίκτυο (ίντερνετ) είναι ένα δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών που (δια)συνδέει άλλα δίκτυα. Ο αντίστοιχος αγγλικός όρος internet προκύπτει από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το ΚΥΔ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σας ενημερώνει σχετικά με θέματα που αφορούν σε ηλεκτρονικές απάτες. Η ενημέρωση μάς προστατεύει. Phishing Pharming Spam Scam Blog

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Μυρσίνη Δημητρίου Μαρία Παλιανιώτη Σεπτέμβριος 2011 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Πετασάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Αθανασία Τζιώλη Η εργασία υποβάλλεται για τη μερική κάλυψη των απαιτήσεων με στόχο την απόκτηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΣΚΑΛΑΣ ΥΠΕΥΘ.ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΛΑΓΚΑΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ FACEBOOK

ΓΕΛ ΣΚΑΛΑΣ ΥΠΕΥΘ.ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΛΑΓΚΑΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ FACEBOOK ΓΕΛ ΣΚΑΛΑΣ ΥΠΕΥΘ.ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΛΑΓΚΑΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ FACEBOOK ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η σχολική εργασία που ακολουθεί, εντάσσεται στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 9. Κεφάλαιο 1 Το ιαδίκτυο και οι δυνατότητες του... 13

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 9. Κεφάλαιο 1 Το ιαδίκτυο και οι δυνατότητες του... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 9 Κεφάλαιο 1 Το ιαδίκτυο και οι δυνατότητες του... 13 Εισαγωγή... 13 ιαδίκτυο Internet... 14 Οι κυριότερες εφαρμογές και υπηρεσίες του ιαδικτύου... 14 Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν παγίδες. στο ΔιαδIκτυο; ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. l Του Μίκη Παπαϊωάννου Καθηγητή Πληροφορικής στην Ιερατική Σχολή Απ.

Υπάρχουν παγίδες. στο ΔιαδIκτυο; ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. l Του Μίκη Παπαϊωάννου Καθηγητή Πληροφορικής στην Ιερατική Σχολή Απ. Υπάρχουν παγίδες στο ΔιαδIκτυο; l Του Μίκη Παπαϊωάννου Καθηγητή Πληροφορικής στην Ιερατική Σχολή Απ. Βαρνάβας - B MEΡΟΣ (τελευταίο) - ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΝΤΑΛΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους. Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Oδηγός για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους. Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς. Oδηγός για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους. Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς. «Τα θεµέλια για την ορθή χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά µπορούµε να

Διαβάστε περισσότερα

«Τα διαδικτυακά εκλήματα στα προσωπικά δεδομένα. Συμβουλές προστασίας για ασφαλή πλοήγηση»

«Τα διαδικτυακά εκλήματα στα προσωπικά δεδομένα. Συμβουλές προστασίας για ασφαλή πλοήγηση» 2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Τα διαδικτυακά εκλήματα στα προσωπικά δεδομένα. Συμβουλές προστασίας για ασφαλή πλοήγηση» Κωνσταντίνος Σχοινάς, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΘΕΜΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπεύθυνη Καθηγήτρια Στέλλα Τριανταφύλλου ΠΕ 20 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 Σε αυτή την εργασία του μαθήματος Project

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Σπερχειάδας Σχολική και Κοινωνική Ζωή ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΜΑΘΑΙΝΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ, ΠΡΟΣΕΧΩ

Γυμνάσιο Σπερχειάδας Σχολική και Κοινωνική Ζωή ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΜΑΘΑΙΝΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ, ΠΡΟΣΕΧΩ Γυμνάσιο Σπερχειάδας Σχολική και Κοινωνική Ζωή ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΜΑΘΑΙΝΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ, ΠΡΟΣΕΧΩ Διαδίκτυο (Internet) Το Internet μπήκε στις ζωές μας από το 1969. Είναι μία από τις συναρπαστικότερες

Διαβάστε περισσότερα