Παιχνίδια του χθες και του σήμερα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παιχνίδια του χθες και του σήμερα"

Transcript

1

2 Παιχνίδια του χθες και του σήμερα Πολιτιστικό πρόγραμμα Υπεύθυνη τμήματος: Γιώτα Αλεξάνδρου

3 Διάρκεια προγράμματος: 3 μήνες Μάρτιος Μάιος 2013

4 Γενικοί στόχοι προγράμματος Να ανακαλύψουν τα παιχνίδια που παίζονταν στην αρχαιότητα και που ενδεχομένως παίζονται ως σήμερα. Να γνωρίσουν τα παιχνίδια που έπαιζαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Να αναζητήσουν ομοιότητες και διαφορές από τα δικά τους παιχνίδια. Να έρθουν σε επαφή με παιχνίδια άλλων χωρών και να εντοπίσουν τυχόν ομοιότητες.

5 Γενικοί στόχοι (συνέχεια) Να διακρίνουν τις διάφορες μορφές του παιχνιδιού: παιχνίδι-αντικείμενο, ατομικό, ομαδικό παιχνίδι, παιχνίδια ενηλίκων, αθλήματα. Να συζητήσουν για το υλικό των παιχνιδιών, το χώρο που παίζονται και τους κανόνες. Να συνειδητοποιήσουν την αξία των κανόνων στο παιχνίδι και να μάθουν να τους ακολουθούν. Να έρθουν σε επαφή με το παιχνίδι στην τέχνη και ως τέχνη (πίνακες ζωγραφικής, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών) και να εκφραστούν αισθητικά κατασκευάζοντας και αυτοσχεδιάζοντας σχετικές σκηνές.

6 Ειδικοί στόχοι ΓΛΩΣΣΑ: Να περιγράψουν αντικείμενα και γεγονότα. Να διηγηθούν προσωπικές τους εμπειρίες, τηρώντας τη διαδοχική σειρά των γεγονότων. Να συμμετέχουν σε συζητήσεις, παίρνοντας διαδοχικά το λόγο και αναλαμβάνοντας ρόλους ομιλητή και ακροατή. Να αφηγηθούν παραμύθια. Να κάνουν υποθέσεις για το περιεχόμενο και την εξέλιξη μιας ιστορίας. Να διερευνήσουν και να καταγράψουν πληροφορίες σχετικές με το θέμα.

7 Ειδικοί στόχοι ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Να ομαδοποιούν, να διατάσσουν, να σειροθετούν και να ταξινομούν με βάση το χρώμα, το μέγεθος, το ύψος, το πλάτος, το υλικό κατασκευής, το είδος. Να κάνουν αντιστοιχίσεις. Να συγκεντρώνουν και να επεξεργάζονται δεδομένα με στόχο να διαχειριστούν και να ερμηνεύσουν πληροφορίες. Να αριθμούν, να απαριθμούν και να μετρούν.

8 Ειδικοί στόχοι ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Να εξοικιωθούν με τη συλλογή, καταγραφή και την οργάνωση πληροφοριών. Να ασκηθούν στο να παρουσιάζουν τις ιδέες τους, αξιοποιώντας τη γραφή και την εικαστική έκφραση.

9 Ειδικοί στόχοι ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ: Να πειραματιστούν και να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στα πλαίσια των εικαστικών, του κουκλοθεάτρου και της φυσικής αγωγής. Να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να δώσουν μορφή στη δημιουργικότητά τους. Να αναπτύξουν την αναπαραστατική τους σκέψη και την αισθητική τους αντίληψη.

10 Μεθοδολογία Χρησιμοποιήθηκε η ενεργητική, βιωματική μάθηση.

11 Καταιγισμός ιδεών Τι σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε τη λέξη'παιχνίδι;'

12 Τι θέλουμε να μάθουμε για το παιχνίδι;

13 ᅠΠώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς παιχνίδι; Διαβάσαμε το παραμύθι της Μ. Φωτακέλη Απαγορεύεται το παιχνίδι και αναρωτηθήκαμε πώς θα ήταν η ζωή μας αν απαγορευόταν το παιχνίδι.

14 Μουσειοσκευή Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα Δανειστήκαμε τη μουσειοσκευή Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

15 Επεξεργασία της μουσειοσκευής Ενημερώνοντας τα παιδιά ότι το κουτί ήρθε από ένα μουσείο, τα προέτρεψα να διατυπώσουν υποθέσεις για το περιεχόμενό του. Παρατηρώντας έναένα τα αντικείμενα μαντεύαμε τι μπορεί να είναι.

16 Μιλήσαμε για τα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα Από τι υλικό ήταν φτιαγμένα, πώς παίζονταν, ποιοι και σε ποια ηλικία έπαιζαν με αυτά.

17 Παίξαμε με κάποια από αυτά Ίυγξ.Τεντώνοντας και χαλαρώνοντας το σχοινί παράγεται ένας οξύς ήχος που θυμίζει το πουλί μυρμηκολόγος.

18 Σβούρα

19 Γιο-γιο

20 Ζωγραφίσαμε πλαγγόνες

21 Φτιάξαμε αστραγάλους από πηλό

22 ᅠΠαιχνίδια με τα καρύδια -Ρίχνουμε το καρύδι από ψηλά προσπαθώντας να φθάσει το κέντρο του τριγώνου, χωρίς να αγγίξει τις γραμμές. -Αρτιάζειν (μονά-ζυγά)

23 Παιχνίδια με τα καρύδια Τρία καρύδια στο έδαφος όχι σε γραμμή. Ρίχνουμε το τέταρτο από ψηλά προσπαθώντας να χτυπήσουμε το ένα χωρίς να αγγίξουμε τα άλλα δύο.

24 Παιχνίδια με τους αστραγάλους Σημαδεύουμε με τον αστράγαλο μια 'τρύπα' που έχουμε σκάψεισ τη γη. Αρτιάζειν (μονά ζυγά) Πετάμε ψηλα τους αστραγάλους που έχουμε στην παλάμη μας προσπαθώντας να προσγειωθούν στην πάνω πλεύρά του χεριού μας.

25 Ακινητίνδα Η μια ομάδα μένει ακίνητη και η άλλη προσπαθεί να κάνει τους παίκτες της πρώτης ομάδας να κουνηθούν από τη θέση τους, σπρώχνοντάς τους ελαφρά, για να χάσουν.

26 Βασιλίνδα Κάνουμε ό,τι λέει ο βασιλιάς.

27 Κολλαβισμός Παίζεται ακριβώς όπως το μπιζ.

28 Χυτρίνδα Ένα παιδί κάθεται κάτω και παριστάνει τη χύτρα, ενώ ένα άλλο παιδί το φύλακα. Με το ένα χέρι στο κεφάλι της 'χύτρας' ο φύλακας τρέχει γύρω της, κυνηγώντας αυτούς που προσπαθούν να την αγγίξουν. Όποιον ακουμπήσει, βγαίνει από το παιχνίδι.

29 ...και άλλα παιχνίδια Μιλήσαμε για τα παιχνίδια με τη σφαίρα (μπάλα), το σχοινάκι, τον τροχό, το αμαξάκι με τις ρόδες, την πλαταγή, την αιώρα, τη σκαπέρδα, τη κρυπτίνδα (κρυφτό), τη χαλκή μυία (τυφλόμυγα) κ.ά.

30 Παιδικά παιχνίδια -Πίτερ Μπρέγκελ (1560)

31 Αναγνωρίζουμε τα παιχνίδια στον πίνακα

32 Καταγράφουμε τα παιχνίδια που βρήκαμε στον πίνακα

33 Τα παιχνίδια των παππούδων μας Ρωτήσαμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας τι παιχνίδια έπαιζαν, όταν ήταν μικροί/ές. Τα καταγράψαμε. Εντοπίσαμε τα πιο δημοφιλή.

34 Τα παιχνίδια των γονιών μας Ρωτήσαμε τους γονείς μας τι παιχνίδια έπαιζαν, όταν ήταν μικροί. Τα καταγράψαμε. Εντοπίσαμε τα πιο δημιφιλή. Βρήκαμε τα κοινά παιχνίδια των γονιών και των παππούδων μας.

35 Τα παραδοσιακά παιχνίδια Είδαμε φωτογραφίες από παλιά παιχνίδια, μιλήσαμε και παίξαμε κάποια από αυτά. Είδαμε ότι κάποια τα παίζουμε ακόμα και σήμερα.

36 ᅠΠούν' το το δαχτυλίδι

37 Τυφλόμυγα

38 Μήλα

39 Παιχνίδια άλλων χωρών Ο Σίμων λέει Παναμάς Simon says (Αγγλία) Jacque a dit (Γαλλία) Βασιλίνδα (Ελλάδα)

40 Μάνα, μέχρι πού να πάω; - Γερμανία

41 Η κούκλα που ήθελε να κάνει ένα μωρό Διαβάσαμε το παραμύθι Η κούκλα που ήθελε να κάνει ένα μωρό του Ντ. Ινκιόφ. Είδαμε πώς έβγαιναν τα ονόματα των μωρών της κούκλας. Αφηγηθήκαμε ξανά την ιστορία χρησιμοποιώντας την κούκλα ματριόσκα.

42 Μαθηματικές δραστηριότητες με τις κούκλες Διάταξη με βάση το ύψος τους από τη μεγαλύτερη σε ύψος προς τη μικρότερη και αντίστροφα. Αντιστοίχιση ένα προς ένα. Ποιες είναι περισσότερες; Μετράμε τις κούκλες με βάση τη θέση τους: πρώτη, δεύτερη, κ.λ.π.

43 Μαθηματικές δραστηριότητες με τις κούκλες Βρίσκουμε τα σωστά μισά κομμάτια και συναρμολογούμε τις κούκλες. Βάζουμε τις πιο στενές μέσα στις πιο πλατιές. Δοκιμάζουμε και το αντίθετο.

44 Κούκλες κουκλοθεάτρου Γνωρίζουμε διάφορα είδη κούκλας. Παίζουμε την ιστορία του Αλαντίν με δαχτυλόκουκλες.

45 Γαντόκουκλες Αυτοσχεδιάζουμε με τις γαντόκουκλες και τις δαχτυλόκουκλες μικρούς διαλόγους.

46 Μαριονέτα

47 Μαριονέτα - γαντόκουκλα

48 Φτιάχνουμε τη δική μας γαντόκουκλα

49 Κολλάμε τα μαλλιά της

50 Έτοιμες οι πρώτες!

51 Οι κούκλες μας!

52 Παράσταση Καραγκιόζη στο σχολείο μας

53 Ο καραγκιοζοπαίκτης Η. Καρελλάς μας δείχνει πώς μιλάνε οι φιγούρες

54 Γνωρίζουμε τους ήρωες του ελληνικού θεάτρου σκιών

55 Μιλάμε με τη φωνή τους

56 Φτιάχνουμε τη φιγούρα του γιου του Καραγκιόζη

57 Ποιο είναι το αγαπημένο μας παιχνίδι στο σχολείο;

58 Αρέσει και σε άλλους το ίδιο παιχνίδι;

59 Ζωγραφίζω το αγαπημένο μου παιχνίδι στο σχολείο

60 Παρουσιάζω το αγαπημένο μου παιχνίδι στους φίλους μου στο σχολείο

61 Φτιάχνουμε ταμπέλες για τη γωνιά με τα αγαπημένα μας παιχνίδια Τα ομαδοποιούμε ανάλογα με το θέμα τους

62 Ζωγραφίζω το αγαπημένο μου παιχνίδι

63 Πίνακες ζωγραφικής με παιχνίδια Ποια παιχνίδια απεικονίζονται; Βρείτε μου τον πίνακα που... Ανασύνθεση εικόνας (παζλ)

64 Πρόβα για την παρουσίαση σχετικού δρώμενου στους γονείς

65 Αξιολόγηση προγράμματος από τα παιδιά

66 Αξιολόγηση προγράμματος από τη νηπιαγωγό Οι επιδιωκόμενοι στόχοι επιτεύχθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Τα παιδιά αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το πρόγραμμα από τη στιγμή που το παιχνίδι είναι η αγαπημένη, φυσική καθημερινή τους δραστηριότητα. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης χρόνου δεν καλύφθηκαν επαρκώς και αναλυτικά κάποιες διαστάσεις του θέματος, όπως η κατασκευή παιχνιδιών.

67 Βιβλιογραφία -Κροντηρά, Λ. (2002). Ελάτε να παίξουμε, εκδόσεις Φυτράκη, Αθήνα. -Κλιάφα, Μ. & Βαλάση, Ζ. (2000). Ας παίξουμε πάλι, εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα. -Μητέρες Παιδικού χωριού SOS (1995). Παιδικά παιχνίδια απ όλο τον κόσμο, εκδόσεις ΤζιαμπίρηςΠυραμίδα, Θεσσαλονίκη. -Ινκιόφ, Ντ. (1983). Η κούκλα που ήθελε ν αποκτήσει ένα μωρό, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα. -Μαρμαρά-Δαγιόγλου, Ν. (2007). Το ελεφαντάκι που έπαιρνε τα παιχνίδια των άλλων, εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα. -

68 Βιβλιογραφία Φωτακέλη, Μ. (2005). Απαγορεύεται το παιχνίδι, εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα. -Χρηστίδη, Λ. (2000). Το παράπονο των παλιών παιχνιδιών, εκδόσεις Ανεμόμυλος, Αθήνα.

5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών

5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙ ΙΩΝ 479 5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών Μαρία Βαρυπάτη, Στέλλα Τσέλιου, Μαρία Βαδέκα, Κατερίνα Κετεντζόγλου, Πένυ Κουτσάκη Νηπιαγωγοί, Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης Στέλλα Λύκου-Κολτσάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ν1 2012-2013 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διαδρομή μας προς τη γνώση και το παιχνίδι, ξεκίνησε με τον αυτονόητο στόχο να αισθανόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΙΚΩΝ Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Ρέππα Ευαγγελία ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου Κούκλες φτιάχνω στη στιγμή: δίνω σχήμα και μορφή, βάζω ρούχα και πνοή,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 1 ο 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ 1 ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ( ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ) ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: Γιαμπουλέλλη Μαρία Ασημώνη Έλενα ΚΑΛΛΟΝΗ 2008 1 Α ΦΑΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2007 1 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Η τέχνη σημαντικό κομμάτι της ζωής,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ήταν και τι δεν ήταν! Ήταν μια νιότη άγουρη, σαν τον καρπό, που θελε γη και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ << ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΊΚΙΑ>> ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ << ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΊΚΙΑ>> ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ > ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΖΑΝΑ ΑΝΔΡΙΑΝΗ Α.Μ. 12093 ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 :

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 : Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Νατάσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος Μουσειολόγος Ξεναγός 6976 478073, 25410 91973 nat.michailidou@yahoo.gr www.guideinthrace.gr

Νατάσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος Μουσειολόγος Ξεναγός 6976 478073, 25410 91973 nat.michailidou@yahoo.gr www.guideinthrace.gr www.guideinthrace.gr Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά... 2 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης... 2 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»... 4 4. Δραστηριότητες πριν από το Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ελληνική αρχαιότητα συνέδεσε την παιδική ηλικία με το παιχνίδι. Αυτό φανερώνεται στο γλωσσικό επίπεδο με το ουσιαστικό παίς κι άλλες λέξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Βιωματικές Ασκήσεις α δ ά μ Ο ν η τ ε μ ιά ε λ υ για δο Γραμματή Ν. Μακέλη Copyright 2009 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καραγκιόζης στον κόσμο των Νέων Τεχνολογιών

Ο Καραγκιόζης στον κόσμο των Νέων Τεχνολογιών Ο Καραγκιόζης στον κόσμο των Νέων Τεχνολογιών Κόζα Χρυσάνθη 1,Κόζα Μαρία 2, Κούτρας Γεώργιος 3 1 Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου, kozax@rhodes.aegean.gr, 2 Υποψήφια

Διαβάστε περισσότερα

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Το Παραμύθι, μία από τις πιο αγαπημένες ενασχολήσεις των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1 2011 2.3.3. και 3.3.3. Πρόγραμμα Σπουδών για τη Θεατρική Παιδεία [Στο Πλαίσιο των δραστηριοτήτων Αισθητικής Αγωγής για όλες τις βαθμίδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης] ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγικά...2. 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης...2. 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»...

1. Εισαγωγικά...2. 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης...2. 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»... Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά...2 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης...2 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»...4 4. Δραστηριότητες πριν από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα...6

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ Ζιώγα Χρυσούλα, Νηπιαγωγός, Αρχαιολόγος, Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής του

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π Α Ι Δ Α Γ Ω Γ Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού Μουσικh Α & Β Δημοτικοy βιβλiο δασκαλου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Οι φύλακες της μνήμης» Σχ. έτος 2013-14

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Οι φύλακες της μνήμης» Σχ. έτος 2013-14 Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Οι φύλακες της μνήμης» Σχ. έτος 2013-14 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Δημοπούλου Ελένη Συνεργαζόμενοι: Γαλανοπούλου Ευσταθία Τάξη: 32 ο Νηπιαγωγείο Πατρών. Τμήμα :Ολοήμερο Ποιοι είμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΡΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγικά... 2. 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης... 2. 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»...

1. Εισαγωγικά... 2. 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης... 2. 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»... Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά... 2 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης... 2 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»... 4 4. Δραστηριότητες πριν από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα...

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Σχολικό έτος 2003-2004 Υ πεύ θυ νος φο ρέ α: Μι χά λης Αγ. Πα πα δό που λος Ο μό τι μος Κα θη γη τής Α.Π.Θ. Πρό ε δρος του Παι δα

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Θεατρικό Εργαστήρι: Η Χώρα με τους Παράξενους ανθρώπους ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Χρώματα (Διαφορετικότητα, Διαπολιτισμικότητα, Ξενοφοβία)

Διαβάστε περισσότερα

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony Manna oδηγός για τους εκπαιδευτικοyς Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Copyright Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2006

Διαβάστε περισσότερα

Καλή αρχή σε όλους μας!

Καλή αρχή σε όλους μας! 1 Αγαπητοί γονείς, Το σχολείο ανοίγει και φέτος τις πύλες του και καλωσορίζει τα παιδιά στη νέα σχολική χρονιά 2015 2016. Καλωσορίζουμε κι εσάς, με την ευχή η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Ενότητα 6 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γεωργία Μέγα 1.Eισαγωγικά στοιχεία... 4 2.Δραστηριότητες εξοικείωσης με τα έργα τέχνης... 5 3.Συνοπτική περιγραφή της «αλληλογνωριμίας»

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τζήκου Βασιλική Αθηναίου Ζωή ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2005/2006 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ: Τζήκου Βασιλική ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ: Αθηναίου Ζωή ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 4.1. Εισαγωγή 4.1.1. Σκοπός Στα αναλυτικά προγράµµατα των νηπιαγωγείων γενικής εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι: "Σκοπός του Νηπιαγωγείου

Διαβάστε περισσότερα