Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες. του ερευνητικού κέντρου SATURN του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τη διαχείριση του δικαστικού χρόνου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες. του ερευνητικού κέντρου SATURN του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τη διαχείριση του δικαστικού χρόνου"

Transcript

1 Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες του ερευνητικού κέντρου SATURN του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τη διαχείριση του δικαστικού χρόνου Πέτρος Αλικάκος, Πρωτοδίκης, Δρ.Ν. Αναστασία Κακαβακίδου, Πρωτοδίκης Δ.Δ. 1 Ι. Εισαγωγή ΙΙ. Γενικές αρχές και οδηγίες IIΙ. Οδηγίες προς το νομοθετικό σώμα και τους διαμορφωτές πολιτικής ΙV. Οδηγίες προς τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη διοίκηση της δικαιοσύνης V. Οδηγίες προς τους διευθύνοντες τα δικαστήρια VI. Οδηγίες προς τους δικαστές Ι. Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (Commission Européenne pour l efficacité de la Justice, στο εξής Επιτροπή) αποτελεί όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που δραστηριοποιείται από το έτος Κύριος στόχος της Επιτροπής είναι, όπως διαφαίνεται και από τον τίτλο της, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του άνω στόχου είναι η έκδοση εγχειριδίου που 1 Ο κ. Πέτρος Αλικάκος απέδωσε το κυρίως κείμενο των κατευθυντηρίων οδηγιών (κεφ. Ι έως VI) και η κ. Αναστασία Κακαβακίδου απέδωσε τα δύο παραρτήματα (Παράρτημα Ι Παράρτημα ΙΙ) του κειμένου. Αμφότεροι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον κ. Μιχάλη Πικραμένο, Σύμβουλο Επικρατείας, Γενικό Διευθυντή της ΕΣΔι για την αμέριστη υποστήριξή του κατά την εκπόνηση της μελέτης και για την περαιτέρω δημοσιοποίησή της. 2 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης ιδρύθηκε με την υπ αριθ. 12/2002 απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

2 περιέχει βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες προτείνονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης προς χρήση από τα δικαστήρια των κρατών μελών. Οι πρακτικές αυτές εκπορεύονται κυρίως από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). H νομολογία του ΕΔΔΑ υποδεικνύει τον τρόπο αντιμετώπισης των παραβιάσεων των δικαιωμάτων που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Αποδελτιώνοντας τη νομολογία του ΕΔΔΑ συνάγεται ότι μεγάλος αριθμός υποθέσεων αφορά στο ζήτημα της παραβίασης του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ. Οι παραβιάσεις αυτές οφείλονται κυρίως στην υπέρβαση της εύλογης χρονικής διάρκειας εκδίκασης των διαφόρων (ποινικών, πολιτικών και διοικητικών) υποθέσεων από τα εθνικά δικαστήρια. Ενόψει του αυτού του ευρήματος η Επιτροπή, από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς της, ασχολήθηκε με το ζήτημα των χρονικών πλαισίων των δικών, δίδοντας έμφαση στη χρονική τους διάρκεια. Η μελέτη της χρονικής διάρκειας των δικών οδήγησε την Επιτροπή στο να προχωρήσει το έτος 2007 στην ίδρυση ενός κέντρου με αντικείμενο την ορθή διαχείριση του «δικαστικού» χρόνου 3. Πρόκειται για το κέντρο SATURN (Study and Analysis of judicial Time Use Research Network, στο εξής Κέντρο). Το Κέντρο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να συλλέγει και να επεξεργάζεται πληροφορίες, που δίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες δικαιοσύνης των κρατών μελών. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους πληροφορίες, προωθεί εκείνες τις λύσεις που συντείνουν στην καλύτερη διαχείριση του «δικαστικού» χρόνου. Απώτερος στόχος του Κέντρου είναι να εξελιχθεί σε ένα πανευρωπαϊκό παρατηρητήριο των χρονοδιαγραμμάτων όλων των διαδικασιών ενώπιον των διαφόρων εθνικών δικαστηρίων. Σε αυτή τη φάση λειτουργίας του το Κέντρο έχει προχωρήσει στην έκδοση εγχειριδίου που περιέχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες με στόχο την ορθολογικότερη «διαχείριση του δικαστικού χρόνου» (judicial time management). Πρόκειται για τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του δικαστικού χρόνου (Revised SATURN guidelines for judicial time management), που οριστικοποιήθηκαν κατά την 14 η συνάντηση των μελών του Κέντρου στις 25-27/9/2013 και υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή κατά την 22 η σύσκεψη της Ολομέλειάς της στις 5-6/12/2013. Στην εισαγωγή του εγχειριδίου για τη διαχείριση του δικαστικού χρόνου, επισημαίνεται ότι το κείμενο δεν έχει δεσμευτική ισχύ, αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των υπευθύνων διοίκησης των εθνικών δικαστηρίων να εφαρμόσουν το περιεχόμενό του. Εφόσον, όμως, τα εθνικά δικαστήρια 3 Με την έννοια δικαστικός χρόνος νοείται ο χρόνος που αναλίσκεται από τον δικαστή για την εκδίκαση μίας υπόθεσης, ανεξαρτήτως της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου και τους είδους της υποθέσεως.

3 προχωρήσουν στην εφαρμογή του, οφείλουν αφενός να λάβουν υπόψη τους τις συγκριτικές αναλύσεις του Κέντρου 4 και αφετέρου να προσδιορίσουν εκείνες από τις κατευθυντήριες οδηγίες που δεν εφαρμόζονται στο δικαστήριό τους, προχωρώντας παράλληλα σε προτάσεις σχετικά με την εφαρμογή τους. Περαιτέρω, η Επιτροπή στο εισαγωγικό σημείωμα υπογραμμίζει την αναγκαιότητα απόδοσης των οδηγιών του εγχειριδίου στις εθνικές γλώσσες των κρατών - μελών. Επισημαίνεται ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να καταστούν οι οδηγίες αυτές προσιτές στους δικαστικούς λειτουργούς, στα υπουργεία δικαιοσύνης, στις αστυνομικές αρχές, στους δικηγορικούς συλλόγους και σε όλους τους συναφείς οργανισμούς. Επιδίωξη του συντάκτη του άρθρου αυτού είναι να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, ενεργώντας σε εθελοντική βάση, μετά από παραίνεση της διοίκησης της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Κλείνοντας την εισαγωγή, αξίζει να επισημάνουμε ότι το εγχειρίδιο χωρίζεται σε πέντε μέρη. Στο πρώτο μέρος προσδιορίζονται πέντε γενικές αρχές: η διαφάνεια, η εύλογη διάρκεια, ο σχεδιασμός και η συλλογή δεδομένων, η ευελιξία και η δυνατότητα συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων μερών. Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσονται οι οδηγίες προς τα εθνικά νομοθετικά σώματα των κρατών μελών, με έμφαση στην εισαγωγή εκείνων των νομοθετικών κειμένων που θα διευκολύνουν την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας. Στο τρίτο μέρος οι οδηγίες απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές διοίκησης της δικαιοσύνης, προτείνοντας αφενός μεθόδους κατανομής του έργου των δικαστών και αφετέρου εργαλεία ελέγχου του δικαστικού έργου. Απώτερος στόχος είναι η διενέργεια παρεμβάσεων για τη βελτίωση του δικαστικού έργου, με βασικό εργαλείο την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Στο τέταρτο μέρος οι οδηγίες απευθύνονται στις διοικήσεις των κατά τόπους δικαστηρίων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συλλογή και στην επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των δικαστηρίων, αλλά και στις μεθόδους διαχείρισης περιπτώσεων κρίσεων με αντικείμενο την υπέρβαση του χρόνου εκδίκασης των δικών. Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος οι οδηγίες αφορούν στους δικαστικούς λειτουργούς. Έμφαση δίνεται στη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τους δικηγόρους ως προς το χρονικό πλαίσιο εκδίκασης των υποθέσεων, αλλά και στη συνεργασία με άλλους φορείς της δίκης (πραγματογνώμονες κ.λ.π.). Τέλος, αναφέρονται περιπτώσεις περιορισμού της αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός εκδίκασης των διαφόρων υποθέσεων. 4 Πρόκειται για διαγράμματα και παρατηρήσεις που αφορούν τα δικαστήρια όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα διαγράμματα αυτά δημοσιεύονται σε μορφή στατιστικής από το Κέντρο κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

4 ΙΙ. Γενικές αρχές και οδηγίες Α. Διαφάνεια και προβλεψιμότητα Σύμφωνα με την πρώτη γενική οδηγία οι χρήστες 5 του δικαστικού συστήματος συμμετέχουν στον προσδιορισμό της χρονικής διάρκειας της δίκης. Η χρονική διάρκεια της δίκης, σύμφωνα με τις αρχές του Κέντρου, δεν αποτελεί προνόμιο του δικάζοντος δικαστή ή της δικαστικής υπηρεσίας. Οι παράγοντες της δίκης έχουν και αυτοί λόγο στη θέσπιση των χρονικών πλαισίων, υπό την καθοδήγηση του δικαστή, λαμβανομένων υπόψη των υπηρεσιακών συνθηκών, τις οποίες ο ίδιος ο δικαστής εκθέτει και επεξηγεί στους παράγοντες της δίκης. Περαιτέρω, οι χρήστες του δικαστικού συστήματος ενημερώνονται σχετικά με κάθε παράμετρο που επηρεάζει τη διάρκεια της δίκης 6. Η ενημέρωση γίνεται είτε από τον δικαστικό λειτουργό, είτε από τον αρμόδιο γραμματέα είτε τέλος από την δικαστική υπηρεσία. Ο δικαστικός λειτουργός είναι αρμόδιος να ενημερώσει κατά το στάδιο που έχει ξεκινήσει η συζήτηση της υποθέσεως ή και από τη στιγμή που έχει χρεωθεί τη δικογραφία μέχρι την έκδοση της αποφάσεώς του. Σε προγενέστερο και μεταγενέστερο χρόνο αρμόδια είναι η δικαστική υπηρεσία δια του προϊσταμένου της ή του αρμόδιου γραμματέα. Η διάρκεια της δίκης αποτελεί μέγεθος που πρέπει να είναι προσδιοριστέο εκ των προτέρων. Η προβλεψιμότητα της χρονικής διάρκειας της δίκης, μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση των στατιστικών δεδομένων και με την πιστή τήρηση των ειθισμένων χρονικών ορίων 7. Η δυνατότητα πρόβλεψης αποτελεί ουσιώδη παράμετρο της απονομής δικαιοσύνης, καθώς η γνώση της χρονικής διάρκειας της δίκης από τους παράγοντες της δίκης εκ των προτέρων, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την άσκηση του ένδικου βοηθήματος. Τα μέρη έχουν τη δυνατότητα να προσφύγου σε εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης της διαφοράς (διαμεσολάβηση, διαιτησία κ.λ.π.) με μεγαλύτερες πιθανότητες εξώδικου συμβιβασμού και ταχύτερης επίλυσης της διαφοράς. 5 Στο εγχειρίδιο χρησιμοποιείται ο όρος «χρήστης» (user) του δικαστικού συστήματος. Πρόκειται για μία καινοτόμο ορολογία, η οποία στο εννοιολογικό της περιεχόμενο περικλείει τόσο την έννοια του διαδίκου, όσο και του πληρεξουσίου δικηγόρου του. 6 Οι παράμετροι αυτές μπορεί να είναι ενδεικτικά: η δυσχέρεια του αποδεικτέου ζητήματος, η καθυστέρηση υπηρεσιακών παραγόντων κ.λ.π. 7 Πρόκειται για ένα μέσο όρο χρονικής διάρκειας των δικών, οι οποίες έχουν παρόμοιο ή ίδιο αντικείμενο.

5 Η παραπάνω δυνατότητα γνώσης από τους παράγοντες της δίκης επιτυγχάνεται και από μία άλλη γενική αρχή που θέτει το Κέντρο. Πρόκειται για την ευχέρεια πρόσβασης του κοινού σε γενικά στατιστικά δεδομένα και άλλα στοιχεία σχετικά με το μήκος του χρόνου των δικών, κατά δικαιοδοσία δικαστηρίου και κατά είδος υποθέσεων. Η ανάρτηση των στατιστικών δεδομένων ευχερώς γίνεται από τις ιστοσελίδες των κατά τόπους δικαστηρίων 8. Β. Βέλτιστη χρονική διάρκεια Πέρα από τη θέσπιση διαφάνειας και προβλεψιμότητας, η χρονική διάρκεια της διαδικασίας πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη. Το εύρος της καταλληλότητας της χρονικής διάρκειας πρέπει, πάντως, να ερμηνεύεται στενά και πέρα από τη δυσκολία της υποθέσεως και το πλήθος των ισχυρισμών. Στη συνάφεια αυτή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η διάθεση συνεργασίας των λοιπών παραγόντων της δίκης, διαδίκων και πληρεξουσίων, καθώς και ασύμμετροι παράγοντες, όπως χρονική διάρκεια της πραγματογνωμοσύνης, ζητήματα διεθνούς συνεργασίας κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση η επάρκεια της χρονικής διάρκειας μίας δίκης, πρέπει να αιτιολογείται. Το Κέντρο θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η αιτιολόγηση της χρονικής διάρκειας μίας διαδικασίας. Για παράδειγμα μία υπόθεση που χρήζει τη συνεισφορά ειδικών τεχνικών γνώσεων, είναι δικαιολογημένο να υπερβεί τον συνήθη χρόνο εκδικάσεως, ο οποίος ισχύει για υποθέσεις με παρόμοιο αντικείμενο. Σύμφωνα με το Κέντρο η διάρκεια μία δικαστικής υποθέσεως δεν πρέπει να είναι μεγάλη. Από την άλλη, όμως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σύντομη, ιδίως αν αυτό επιδρά στο δικαίωμα πρόσβασης του χρήστη στο δικαστήριο 9. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καταλληλότητα του συνολικού χρόνου της διαδικασίας. Η διαδικασία αρχίζει με την άσκηση της αιτήσεως ή της αγωγής και καταλήγει στην ολοκληρωτική επίτευξη του σκοπού, τον οποίο επιδίωκε ο χρήστης μέσω της δικαστικής διαδικασίας. 8 Βλ. για παράδειγμα τις ιστοσελίδες των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά: Τα δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταστρατηγούνται. Όμως είναι δυνατή η απαγόρευση άσκησης ενδίκων μέσων κατά των πρωτοδίκων αποφάσεων, μέτρο που προτείνει και το ίδιο το Κέντρο, όπως στη συνέχεια αναλύεται.

6 Η διαχείριση του χρόνου μίας διαδικασίας, σε περίπτωση που δεν προσδιορίζεται από τη στάση των ίδιων των χρηστών, πρέπει να αποφασίζεται με αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο, με γνώμονα την αποφυγή σημαντικών αποκλίσεων από τη χρονική διάρκεια παρόμοιων υποθέσεων. Κατά την άποψή μας, η τήρηση του ίδιου χρόνου για την εκδίκαση όμοιων υποθέσεων πέρα από το δικαίωμα της δίκαιης δίκης άπτεται και του δικαιώματος της ίσης μεταχείρισης των πολιτών από την δικαιοσύνη. Γ. Σχεδιασμός και συλλογή των δεδομένων Η χρονική διάρκεια μίας διαδικασίας πρέπει να σχεδιάζεται, τόσο σε γενικό επίπεδο (σχεδιασμός του μέσου όρου χρονικής διάρκειας συγκεκριμένου είδους υποθέσεων ή μέση διάρκεια διαδικασίας ενώπιον συγκεκριμένου τύπου δικαστηρίου), όσο και σε επίπεδο της συγκεκριμένης διαδικασίας. Στην πρώτη περίπτωση η αρμοδιότητα ανήκει στη γενική διοίκηση ή στους διευθύνοντες τα δικαστήρια, ενώ στη δεύτερη περίπτωση αρμόδιος είναι κυρίως ο ίδιος ο δικαστής. Οι χρήστες του δικαστικού συστήματος έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται σχετικά τόσο με τη διαχείριση του χρόνου της δικαστικής διαδικασίας, όσο και με τον προσδιορισμό των διαφόρων ημεροχρονολογιών αλλά και το χρόνο διάρκειας όλων των επόμενων διαδικαστικών βημάτων. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει από ένα σύστημα on line 10 ή και με την προσωπική επαφή του χρήστη με τον αρμόδιο δικαστικό υπάλληλο. Το χρονικό μήκος μίας δικαστικής διαδικασίας πρέπει να ελέγχεται μέσα από ένα εσωτερικό και καλά οργανωμένο σύστημα συλλογής σχετικών πληροφοριών. Ένα τέτοιο σύστημα θα είναι ικανό να παρέχει με ακρίβεια, λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τη διάρκεια των δικών σε γενικό επίπεδο, αλλά και να προσδιορίζει την περιπτωσιολογία που προκαλεί υπερβολική και αναιτιολόγητη καθυστέρηση. Δ. Ευελιξία Η διαχείριση του δικαστικού χρόνου πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της συγκεκριμένης δίκης, δίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των χρηστών του δικαστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την 10 Βλ. για παράδειγμα την ιστοσελίδα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, από την οποία ο χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για την πορεία του δικογράφου του, εφόσον συνδεθεί με το αναγνωριστικό χρήστη και τον μυστικό κωδικό που έχει ορίσει (βλ. nglegaldocuments.jsp)

7 τήρηση των γενικών χρονοδιαγραμμάτων και των μέσων όρων χρονικής διάρκειας, λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα κάθε υποθέσεως. Πιο συγκεκριμένα ο κανονιστικός προσδιορισμός του χρόνου πλαισίου με νομοθετικές διατάξεις ή άλλες πράξεις της διοίκησης πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές διαφοροποιήσεις των συγκεκριμένων υποθέσεων που καλείται να ρυθμίσει. Στην περίπτωση που τα χρονικά πλαίσια έχουν τεθεί από το νόμο, η καταλληλότητά τους πρέπει να ελέγχεται και να εκτιμάται σε διαρκή βάση. Στην περίπτωση που ο νόμος απαιτεί ότι συγκεκριμένο είδος υποθέσεων πρέπει να έχει προτεραιότητα ή να εκδικαστεί κατεπειγόντως, τότε αυτός ο γενικός κανόνας πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ερευνάται ο σκοπός, για τον οποίο υφίσταται το κατεπείγον ή δόθηκε η προτεραιότητα. Ε. Πιστή συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών Οι οργανισμοί και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διεξαγωγή των δικών, είναι υπεύθυνοι προκειμένου να πετύχουν τη βέλτιστη και προβλέψιμη χρονική διάρκεια των δικών 11, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες της δικαστικής δεοντολογίας. Ειδικότερα, οι πράξεις που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των αρχών και των οδηγιών που περιέχονται στο εγχειρίδιο του Κέντρου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους νομοθέτες, τους διαμορφωτές της πολιτικής και τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη διοίκηση της δικαιοσύνης. Οι κεντρικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη διοίκηση της δικαιοσύνης έχουν το καθήκον να εξασφαλίζουν εκείνα τα μέσα και τους όρους που είναι απαραίτητοι για τη διαχείριση του δικαστικού χρόνου και να λαμβάνουν σχετικά μέτρα, όποτε είναι απαραίτητο. Οι υπηρεσίες διοίκησης των δικαστηρίων πρέπει να καθίστανται αρωγοί στη διαχείριση του δικαστικού χρόνου με τη συλλογή σχετικών πληροφοριών και με το να διευκολύνουν την οργάνωση των δικών. Οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό και την οργάνωση των δικών 12. Από την άλλη, συμφωνίες πλαίσιο με δικηγόρους σχετικά με τα χρονικά πλαίσια και τις καταληκτικές ημερομηνίες 11 Βλ. το πρόγραμμα πλαίσιο «Μία νέα πρόκληση για τα δικαστικά συστήματα: η κίνηση της διαδικασίας για κάθε υπόθεση εντός ενός βέλτιστου και εκ των προτέρων προβλέψιμου χρονικού πλαισίου» (CEPEJ(2004)19Rev2) καθώς και "CEPEJ Μελέτη N 3: Χρονική διάρκεια των δικών στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΔΑ " (F. Calvez, mise à jour 2012 par N. Régis Council of Europe publishing) που βρίσκονται στην ιστοσελίδα 12 Κατάρτιση του αριθμού των υποθέσεων του πινακίου, δημιουργία δικαστικών τμημάτων κ.λ.π.

8 πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις δικαιοδοσίες, όπου η συνεργασία με τους δικηγόρους είναι σημαντική προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα χρονικά πλαίσια για κάθε υπόθεση. IIΙ. Οδηγίες προς το νομοθετικό σώμα και τους διαμορφωτές πολιτικής Α. Οικονομικοί πόροι Το δικαστικό σύστημα χρειάζεται επαρκείς οικονομικούς πόρους, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον τακτικό φόρτο εργασίας σε σύντομο χρόνο. Αποτελεί κρίσιμη παράμετρο της δικαιοσύνης η επάρκεια των οικονομικών πόρων. Η οικονομική αυτοτέλεια της δικαιοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή. Οι οικονομικοί πόροι θα πρέπει να διανέμονται σύμφωνα με τις ανάγκες και πρέπει να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Ενώ πρέπει να προβλέπονται ειδικά κονδύλια, τα οποία θα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις απροσδόκητων αλλαγών του φόρτου εργασίας ή προκειμένου να αντιμετωπιστεί σοβαρή αδυναμία του συστήματος. Οι αποφάσεις σχετικά με τη χρήση των πόρων πρέπει να έχουν ως γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση του δικαστικού χρόνου. Αν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να επαναπροσδιορίζονται οι πόροι με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και παλινωδίες. Β. Οργάνωση Πέρα από τους οικονομικούς πόρους πρέπει και οι δικαστικές υπηρεσίες να οργανώνονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προωθείται η αποτελεσματική διαχείριση του δικαστικού χρόνου. Στο οργανόγραμμα που δημιουργείται, προσδιορίζεται με σαφήνεια ο φορέας ευθύνης σχετικά με τη διαχείριση του δικαστικού χρόνου ή των δικαστικών διαδικασιών. Ειδικότερα πρέπει να προβλέπεται μία μονάδα, η οποία σε μόνιμη βάση θα αναλύει τη χρονική διάρκεια των δικών υπό την οπτική του προσδιορισμού των τάσεων, της πρότασης αλλαγών και της αποφυγής προβλημάτων σχετιζόμενων με τη χρονική διάρκεια των δικών. Η μονάδα αυτή μπορεί να στελεχώνεται από δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους. Οποιαδήποτε δομική αλλαγή που επηρεάζει το δικαστικό σώμα, θα πρέπει να μελετάται υπό το φως της πιθανής επίδρασης στη διαχείριση του δικαστικού χρόνου των δικών. Έτσι νομοθετικές αλλαγές στον Κώδικα

9 Οργανισμού Δικαστηρίων, στη δικονομία ή και στο ουσιαστικό δίκαιο θα πρέπει να περιλαμβάνουν στην εισηγητική τους έκθεση και τις επιδράσεις ή επιπτώσεις στην επιβάρυνση του δικαστικού έργου και κατ επέκταση στην επιφόρτιση του δικαστικού χρόνου. Γ. Ουσιαστικό δίκαιο Η έκθεση του Κέντρου κάνει ειδική αναφορά στο ουσιαστικό δίκαιο. Σαν μία πρώτη παρατήρηση φαίνεται οι τροποποιήσεις του ουσιαστικού δικαίου να μην έχουν άμεση σχέση με το δικαστικό χρόνο. Αυτή, όμως, η παρατήρηση διαψεύδεται από την καθημερινότητα. Το πολύπλοκο ουσιαστικό δίκαιο συντελεί στην επιβάρυνση του δικαστικού χρόνου. Η θέσπιση διατάξεων ουσιαστικού δικαίου θα πρέπει να γίνεται με τρόπο σαφή, λιτό, διατυπωμένο με απλή γλώσσα και όχι δυσεφάρμοστο. Οι όποιες τροποποιήσεις του ουσιαστικού δικαίου θα πρέπει να μελετώνται πολύ καλά 13. Όταν τίθεται σε εφαρμογή νέα νομοθετική διάταξη, η κυβέρνηση θα πρέπει να μελετά πάντοτε την επίδρασή της στον αριθμό των νέων υποθέσεων που θα προκληθούν 14. Έτσι, πρέπει να αποφεύγεται θέσπιση κανόνων που είναι δυνατό να προκαλέσουν παλινωδίες και καθυστερήσεις. Η διαβούλευση των νομοθετικών τροποποιήσεων παίζει μεγάλο ρόλο. Τόσο οι χρήστες όσο και οι δικαστικές υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων σχετικά με τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας, έτσι ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους σε σύντομο χρόνο και με αποτελεσματικό τρόπο. Στο στάδιο της διαβούλευσης διατυπώνονται και οι όποιες σχετικές επιφυλάξεις και έτσι υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι όποιες δυσχέρειες. Δ. Διαδικασία Κατά τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη διαδικασία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τήρηση των βέλτιστων χρονικών πλαισίων. Οι κανόνες, οι οποίοι προκαλούν αδικαιολόγητη καθυστέρηση των δικών ή αυτοί που δημιουργούν περίπλοκες διαδικασίες θα πρέπει να αποφεύγονται Οι παλινωδίες στη νομοθεσία και οι συχνές μεταρρυθμίσεις του ουσιαστικού δικαίου επιφέρουν σύγχυση και δημιουργούν επιπλοκές στην απονομή ουσιαστικής δικαιοσύνης από τον δικαστικό λειτουργό, ο οποίος καλείται να αναλώνει μεγάλο χρόνο αναζήτησης και ερμηνείας των νέων διατάξεων. 14 Βλ. για παράδειγμα την επιφόρτιση των ειρηνοδικείων με το νόμο για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά». 15 Στο σημείο αυτό συζήτηση μπορεί να γίνει σχετικά με το δίκαιο της αναγκαστικής εκτελέσεως στην πολιτική δικονομία.

10 Οι κανόνες σχετικά με τη δικονομική διαδικασία θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ειδικότερα τις παρακάτω σημαντικές συστάσεις: R(81)7 ως προς τα μέτρα που διευκολύνουν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, R(84)5 ως προς τις αρχές της πολιτικής δικονομίας που βελτιώνουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης, R(86)12 ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του υπερβολικού φόρτου των δικαστηρίων, R(87)18 που αφορά στην απλοποίηση της ποινικής διαδικασίας, R(95)5 που αφορά στην εισαγωγή και βελτίωση της λειτουργίας των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, R(95)12 ως προς τη διαχείριση της ποινικής δικαιοσύνης, R(2001)3 σχετικά με τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών από τα δικαστήρια και τις άλλες νομικές υπηρεσίες κατά τις συναλλαγές τους με τους πολίτες. Όπως στο ουσιαστικό δίκαιο έτσι και στους κανόνες της δικονομίας σπουδαίο ρόλο επιτελεί η προηγούμενη διαβούλευση του νομοσχεδίου. Κατά τη θέσπιση ή τροποποίηση των δικονομικών κανόνων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θέση αυτών που θα κληθούν να εφαρμόσουν τους κανόνες αυτούς. Στην ομάδα αυτή εντάσσονται πέρα από τους δικαστικούς λειτουργούς, οι δικηγόροι αλλά και οι δικαστικοί υπάλληλοι, στο βαθμό που τους αφορούν τέτοιες διατάξεις. Παραπέρα, η διαδικασία στον πρώτο βαθμό πρέπει να είναι συνοπτική, αλλά και να παρέχει στους χρήστες του δικαστικού συστήματος το δικαίωμα σε μία δίκαιη και δημόσια δίκη. Επιπλέον, η χρήση ταχέων διαδικασιών πρέπει να προτιμάται, όπου είναι εφικτό. Σε όποιες υποθέσεις αυτό είναι εφικτό, πρέπει να περιορίζονται οι δυνατότητες άσκησης ενδίκου μέσου. Σε συγκεκριμένες, μάλιστα, υποθέσεις (π.χ. μικροδιαφορές) η δυνατότητα ασκήσεως εφέσεως θα πρέπει να αποκλείεται ή να παρέχεται, υπό προϋποθέσεις, σχετική άδεια για άσκηση εφέσεως. Από την άλλη ουσιαστικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει ο δεύτερος βαθμός. Στο βαθμό αυτό ο έλεγχος των εφέσεων πρέπει να καταστεί αυστηρός. Εφέσεις, οι οποίες είναι προφανώς αβάσιμες ή απαράδεκτες θα πρέπει να απορρίπτονται με περιληπτικό τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

11 ΙV. Οδηγίες προς τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη διοίκηση της δικαιοσύνης Α. Επιμερισμός της εργασίας Το καθήκον στη συμβολή της αποτελεσματικής διαχείρισης του δικαστικού χρόνου εναπόκειται σε όλες τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη διοίκηση της δικαιοσύνης (δικαστήρια, δικαστές, διευθύνοντες), καθώς και σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται επαγγελματικά με τις δικαστικές διαδικασίες (δικηγόροι, πραγματογνώμονες). Ο καθένας από τους ανωτέρω παράγοντες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης του δικαστικού χρόνου. Όλες οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διοίκηση της δικαιοσύνης πρέπει να συνεργάζονται πάνω στη λογική της θέσπισης βασικών αρχών και στόχων για τη βέλτιστη διαχείριση του δικαστικού χρόνου. Κατά την επεξεργασία αυτών των βασικών αρχών και των στόχων πρέπει να συμμετέχουν και οι υπόλοιποι χρήστες του δικαστικού συστήματος. Β. Έλεγχος Τα χρονικά πλαίσια των δικών πρέπει να καταγράφονται σε επίπεδο στατιστικών δεδομένων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επαρκής πληροφόρηση ως προς τη διάρκεια του κάθε είδους διαδικασίας. Μελετάται σχετικά η διάρκεια όλων των σταδίων μίας δικαστικής διαδικασίας. Σε διαρκή παρατήρηση τίθενται όλες οι υποθέσεις ανά δικαστήριο ή ανά διαδικασία. Έτσι μπορούν να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα και να δημιουργούνται τα βασικά πρότυπα χρονικής διάρκειας των δικών, ανάλογα με τη δυσκολία κάθε υπόθεσης ή τη δικαιοδοσία κάθε δικαστηρίου. Το όργανο που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των επιμέρους διαδικασιών, πρέπει να ελέγχει την τήρηση των χρονικών πλαισίων που συμφωνήθηκαν ή τέθηκαν από όλους τους παράγοντες της δίκης. Ειδικότερα, ο έλεγχος θα πρέπει να διεξάγεται σε συμφωνία με τους κανόνες που τίθενται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Γενικών Οδηγιών για τον Έλεγχο των Δικαστικών Χρονικών Πλαισίων (European Uniform Guidelines for Monitoring of Judicial Timeframes EUGMONT). Πρόκειται για ένα κείμενο που έχει συντάξει η Επιτροπή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEPEJ), σχετικά με τη συλλογή στατιστικών δεδομένων αναφορικά με: ι. τον αριθμό και τον τύπο των δικαστηρίων ανά κράτος μέλος, ιι. τον αριθμό και τον τύπο των διαδικασιών και ιιι. τις υποθέσεις που χαρακτηρίζονται επείγουσες. Στα στατιστικά δεδομένα αναφέρονται: ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων που

12 εκκρεμούν κατά ημερολογιακό ή δικαστικό έτος, οι νέο εισερχόμενες υποθέσεις, οι υποθέσεις που επιλύθηκαν (με έκδοση δικαστικής απόφασης, με συμβιβασμό ή αποσύρθηκαν κατόπιν παραιτήσεως των διαδίκων) και τέλος ο αριθμός των υποθέσεων που θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα το νέο έτος 16. Γ. Παρέμβαση Σε περίπτωση που διαπιστώνονται ή προβλέπονται παρεκκλίσεις από τους άξονες και τους στόχους των δικαστικών χρονικών πλαισίων, τότε θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να θεραπεύονται οι αιτίες αυτών των παρεκκλίσεων. Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι γενικά ή να αφορούν και σε συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε υποθέσεις, στις οποίες η διάρκεια είναι τέτοια ώστε να δίνεται αφορμή να εγείρονται ζητήματα παραβίασης του ανθρώπινου δικαιώματος σε δίκη εντός εύλογης διάρκειας 17. Ο έλεγχος πρέπει να εξασφαλίζει ότι περίοδοι ανενέργειας στη δικαστική διαδικασία δεν θα είναι εξαιρετικά μεγάλες, και όπου υφίστανται τέτοιες περίοδοι, πρέπει να καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία, αλλά και να αποζημιώνεται η καθυστέρηση 18. Η 16 Βλ. σχετικά 17 Βλ. Μελέτες της CEPEJ No. 3: «Διάρκεια των δικών στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΔΑ». Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλές φορές για παραβίαση του άρθρου 6, λόγω υπέρβασης της υπερβολικής διάρκειας της δίκης σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις. Στην πιλοτική απόφαση του ΕΔΔΑ Βασίλειος Αθανασίου και άλλοι κατά Ελλάδας της (αίτηση υπ αριθ /08), διαπιστώθηκε το συστημικό πρόβλημα στις υποθέσεις των διοικητικών δικαστηρίων, ενώ στις υποθέσεις Μιχελιουδάκης κατά Ελλάδας της (αίτηση υπ αριθ /2010) και Γλυκαντζη κατά Ελλάδας της (αίτηση υπ αριθ /2009), οι οποίες ήταν επίσης πιλοτικές, εντοπίστηκε συστημικό πρόβλημα υπέρβασης της εύλογης διάρκειας ποινικής και πολιτικής δίκης αντίστοιχα. 18 Σε συμμόρφωση με την πιλοτική απόφαση του ΕΔΔΑ Βασίλειος Αθανασίου και άλλοι κατά Ελλάδας, ψηφίστηκε ο νόμος 4055/2012 (άρθρα 53-59), σύμφωνα με τον οποίο εισήχθη εσωτερικό ένδικο βοήθημα που αποσκοπεί στην παροχή αποζημίωσης σε περίπτωση υπερβολικής διάρκειας της διοικητικής δίκης. Σύμφωνα, μάλιστα, με την υπ αριθ. 4467/2012 απόφασή του το ΣτΕ επιδίκασε σε αιτούντα το ποσό των ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη, λόγω υπερβάσεως της εύλογης διάρκειας διοικητικής δίκης. Όμοιες είναι οι υπ αριθ. 2876/2013, 2877/2013, 2878/2013 και 2879/2013 αποφάσεις του ΣτΕ. Ήδη δε στην τελική του απόφαση Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ κατά Ελλάδας της (αίτηση υπ αριθ /10), το ΕΔΑΔ για το λόγο ότι υφίσταται εσωτερικό ένδικο βοήθημα που αποσκοπεί στην παροχή αποζημίωσης σε περίπτωση υπερβολικής διάρκειας απέρριψε με ομόφωνη απόφασή του προσφυγή για παραβίασης του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ ως απαράδεκτη. Περαιτέρω, πρόσφατα (Φεβρουάριος 2014) ψηφίστηκε ο νόμος 4239/2014: Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της

13 καθυστέρηση αυτή, ομοίως, εγείρει ζητήματα παραβίασης του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ και για το λόγο αυτό δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα αυτό. Δ. Χρήση νέων τεχνολογιών Η χρήση νέων τεχνολογιών στα δικαστήρια πρέπει να ενθαρρύνεται ώστε να υπάρχουν συντομεύσεις των χρονικών πλαισίων των δικών, σε σχέση με τη διαχείριση των υποθέσεων και τη διάρκεια της διαδικασίας. Σχετικά χρήσιμα είναι τα ακόλουθα μέσα: - τηλεφωνικές συνδιασκέψεις και τηλεοπτικές συνδιασκέψεις σε διάφορα στάδια της διαδικασίας - ηλεκτρονική επικοινωνία ανάμεσα στο δικαστήριο και τους παράγοντες της δίκης - μελέτη φακέλων από απόσταση Ε. Λογοδοσία Ρητή πρόβλεψη περιλαμβάνει η έκθεση του Κέντρου ως προς την υπαιτιότητα της χρονικής καθυστέρησης. Έτσι όποιος, με πράξη ή παράλειψη, προκαλεί καθυστερήσεις και κωλύει την εφαρμογή των βασικών αξόνων και των στόχων στο ζήτημα της διαχείρισης του δικαστικού χρόνου πρέπει να λογοδοτεί. Η λογοδοσία αυτή όταν αφορά δικαστικό λειτουργό εντοπίζεται κυρίως στον πειθαρχικό του έλεγχο 19. Πέρα από την προσωπική λογοδοσία για την αναποτελεσματική χρήση του δικαστικού χρόνου, το ίδιο το κράτος μπορεί από κοινού να κριθεί δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. O νόμος αυτός εισάγεται σε συμμόρφωση της Ελλάδας με τις πιλοτικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ Μιχελιουδάκης κατά Ελλάδας και Γλυκαντζη κατά Ελλάδας. 19 Βλ. σχετικά άρθρο 91 παρ. 2 περ. ε του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, όπως ισχύει: Πειθαρχικά παραπτώματα του δικαστικού λειτουργού είναι: α).., ε) η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Για το δικαιολογημένο ή μη της καθυστέρησης λαμβάνονται υπόψη η σοβαρότητα της υπόθεσης, ο βαθμός και η πείρα του δικαστικού λειτουργού, ο φόρτος της εργασίας εν γένει και οι ατομικές και οικογενειακές του περιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αδικαιολόγητη η έκδοση απόφασης πολιτικού δικαστηρίου μέσα σε έξι (6) μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης, εκτός αν πρόκειται για υποθέσεις στις οποίες ορίζονται ειδικότερες προθεσμίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Θεωρείται αδικαιολόγητη η καθυστέρηση όταν αφαιρείται ή επιστρέφεται η δικογραφία από τον δικαστή που τη χειρίζεται λόγω μη έκδοσης απόφασης μέσα σε οκτώ (8) μήνες από τη συζήτηση πολιτικής ή διοικητικής υπόθεσης.

14 υπεύθυνο να λογοδοτήσει για τις συνέπειες που προκαλούνται στους χρήστες από την αναιτιολόγητη υπέρβαση των χρονικών πλαισίων των δικών. Το κράτος, λόγω και της αστικής του ευθύνης (άρθρ. 105 ΕισΝΑΚ), είναι υπόλογο για τις υπερβάσεις της χρονικής διάρκειας των δικών και αυτό είναι γενικά αποδεκτό και από τη νομολογία του ΕΔΔΑ, το οποίο πολλές φορές έχει προβεί σε επιδίκαση δίκαιης αποζημίωσης σε πολίτες, που έχουν ζημιωθεί από την καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. V. Οδηγίες προς τους διευθύνοντες τα δικαστήρια Α. Συλλογή πληροφοριών Οι διευθύνοντες τα δικαστήρια συλλέγουν πληροφορίες ως προς τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας. Ειδικότερα, πρέπει να τηρούνται αρχεία σχετικά με τη διάρκεια αυτών των σταδίων 20. Οι πληροφορίες που συλλέγονται πρέπει να είναι προσβάσιμες από τους παράγοντες της δίκης και το ευρύ κοινό, να δίνουν στοιχεία σχετικά με το έργο των διευθυνόντων τα δικαστήρια, των δικαστών και των κεντρικών αρχών που είναι αρμόδιες για τη διοίκηση της δικαιοσύνης. Β. Συνεχής ανάλυση Όλη η σχετική πληροφόρηση που συλλέγεται θα πρέπει να υπόκειται σε διαρκείς αναλύσεις και να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του ελέγχου και της βελτίωσης της αποδοτικότητας. Η πληροφόρηση που συλλέχθηκε θα πρέπει να είναι κατάλληλη για τους σκοπούς της στατιστικής αξιολόγησης. Με την προϋπόθεση της τήρησης των προσωπικών δεδομένων, η παραπάνω πληροφόρηση θα μπορεί να παρέχεται σε ανεξάρτητους ερευνητές ή ερευνητικά ινστιτούτα προκειμένου να διεξάγονται επιστημονικές έρευνες σχετικά με αυτή. Οι αναφορές σχετικά με τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα πρέπει να παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον μία φορά κάθε έτος, σε ημερίδες που διοργανώνονται ανά δικαστήριο για το σκοπό αυτό. Στις συγκεντρώσεις αυτές παρευρίσκονται δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι. Στη συζήτηση που ακολουθεί εκτιμώνται οι αναλύσεις και γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης. 20 Προκειμένου να ελέγχονται ορθότερα αυτά τα στάδια, πρέπει να δίνεται έμφαση στη Λίστα Διαχείρισης Χρόνου, δείκτης 4 (Time management Checklist, Indicator Four).

15 Γ. Στοχοθεσία Πέρα από τους στόχους και τους βασικούς άξονες που τίθενται σε υψηλότερο επίπεδο (εθνικό, τοπικό), θα πρέπει να προβλέπονται ειδικότεροι στόχοι στο επίπεδο του κάθε δικαστηρίου. Οι διευθύνοντες τα δικαστήρια θα πρέπει να έχουν επαρκή εξουσία και αυτονομία ως προς το να θέτουν ή να συμμετέχουν ενεργά στη θέση τέτοιων στόχων. Στην έκθεση περιλαμβάνεται μία γενική περιγραφή των στόχων των κατά τόπους δικαστηρίων. Οι στόχοι θα πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να προσδιορίζουν το περιεχόμενό τους και να είναι εφικτοί. Θα πρέπει να υπόκεινται σε δημοσίευση, καθώς και σε περιοδικούς ελέγχους αξιολόγησης. Στη σύγχρονη εποχή είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των δικαστηρίων ως συλλογικών μονάδων. Οι στόχοι των τοπικών δικαστηρίων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την αξιολόγηση της απόδοσης του δικαστηρίου. Η αξιολόγηση μπορεί να γίνεται σε επίπεδο επιθεώρησης, η οποία θα αφορά την αποδοτικότητα του δικαστηρίου ως συνόλου και όχι του μεμονωμένου δικαστικού λειτουργού. Αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, θα πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να θεραπεύεται το πρόβλημα. Δ. Διαχείριση κρίσεων Σε περιπτώσεις όπου υφίσταται σημαντική παρέκκλιση από τους στόχους σε επίπεδο τοπικού δικαστηρίου, θα πρέπει να προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίζεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το πρόβλημα. Στην έκθεση δεν εξειδικεύονται τα μέτρα αυτά. Πιστεύουμε ότι μεταξύ των μέτρων θα μπορούσε να είναι η άμεση μετακίνηση δικαστικών λειτουργών από μία διαδικασία σε άλλη, η ανάθεση λιγότερων υποθέσεων στους καθυστερούντες, η αίτηση για απόσπαση δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν οργανικά κενά. VI. Οδηγίες προς τους δικαστές Α. Ενεργή διαχείριση των υποθέσεων Ο δικαστής θα πρέπει να έχει επαρκή εξουσία, προκειμένου να διαχειρίζεται ενεργά τη διαδικασία. Με σεβασμό προς τις γενικές αρχές που θέτει το Σύνταγμα και η διεθνής πρακτική, ο δικαστής θα πρέπει να έχει εξουσία να θέτει τα κατάλληλα χρονικά πλαίσια και να προσαρμόζει τη διαχείριση του χρόνου, τόσο στους γενικούς και ειδικούς στόχους, όσο και στις ανάγκες τις κάθε εξατομικευμένης υποθέσεως.

16 Στο πλαίσιο αυτό αρωγός είναι η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιείται από τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους μία βασική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη σύνταξη των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και να υπάρχει διαρκής υποστήριξη σε επίπεδο λογισμικού. Β. Συμφωνίες χρόνου πλαισίου με τα μέρη και τους δικηγόρους Κατά τη διαχείριση του χρόνου μίας δίκης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα των χρηστών του δικαστικού συστήματος. Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο σχεδιασμό της διαδικασίας από ένα πρώιμο στάδιο. Ήδη από τον προσδιορισμό της δικασίμου, ο χρήστης, που δεν είναι ακόμη διάδικος, μπορεί και πρέπει να συμμετέχει στο χρόνο εκδίκασης της υποθέσεώς του. Στο στάδιο αυτό καθοδηγείται από τον οικείο προϊστάμενο ή τον αρμόδιο γραμματέα. Σε όποιες περιπτώσεις αυτό είναι εφικτό, ο δικαστής θα πρέπει να προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία με όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία σχετικά με τα χρονικά στάδια της δίκης. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει ο δικαστής να υποστηρίζεται από ειδικό δικαστικό προσωπικό, χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία της πληροφορίας. Οι παρακάμψεις των συμφωνημένων χρονικών σταδίων θα πρέπει να είναι ελάχιστες και να περιορίζονται σε δικαιολογημένες περιπτώσεις. Κατ αρχήν, η επέκταση των χρονικών πλαισίων που τέθηκαν θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο εφόσον επιτευχθεί συμφωνία όλων των πλευρών ή εφόσον το συμφέρον της δικαιοσύνης αυτό απαιτεί, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του δικαστή ή διάταξη του εισαγγελέα. Γ. Συνεργασία και έλεγχος άλλων παραγόντων (εμπειρογνώμονες, μάρτυρες κ.λ.π.) Όλοι οι παράγοντες της δίκης έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται με το δικαστήριο με σκοπό την τήρηση των στόχων και των χρονικών πλαισίων που τέθηκαν. Κατά τη δίκη, ο δικαστής έχει το δικαίωμα να ελέγχει την τήρηση των χρονικών πλαισίων όλων των παραγόντων της δίκης, και ειδικότερα αυτών που καλούνται ή προσλαμβάνονται από το δικαστήριο, όπως εμπειρογνώμονες, μάρτυρες. Στον δικαστικό λειτουργό πρέπει να χορηγούνται όλα τα δικονομικά εργαλεία. Ιδιαίτερα θα συνέβαλε σχετικά και η ύπαρξη δικαστικής αστυνομίας.

17 Δ. Αποφυγή δικονομικών παραβιάσεων Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγονται όλες οι προσπάθειες εκούσιας καθυστέρησης της δίκης. Πρέπει να προβλέπονται δικονομικές κυρώσεις σε όσους εκούσια προκαλούν καθυστέρηση της δίκης. Αυτές οι κυρώσεις θα μπορούν να επιβάλλονται στους διαδίκους, στους πληρεξουσίους τους, καθώς και σε άλλους παράγοντες της δίκης. Σε περίπτωση που παράγοντας της δίκης είναι επαγγελματίας του δικαίου (δικηγόρος, συμβολαιογράφος κ.λ.π.) και παραβιάζει δικονομικά δικαιώματα ή καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία, θα πρέπει να αναφέρεται στην επαγγελματική του οργάνωση, προκειμένου να λάβει τα προσήκοντα μέτρα. Οι επαγγελματικές οργανώσεις, των οποίων τα μέλη τους συμμετέχουν στη διεξαγωγή των δικών, πρέπει να στέρξουν στην ορθή εφαρμογή των κανόνων διαχείρισης του δικαστικού χρόνου 21. Ε. Αιτιολόγηση δικαστικών αποφάσεων Σημαντική παράμετρος στη διαχείριση του δικαστικού χρόνου είναι η αιτιολόγηση των δικαστικών αποφάσεων. Η αιτιολόγηση των δικαστικών αποφάσεων πρέπει να είναι λιτή στον τύπο και συγκεκριμένη στη μορφή και να περιορίζεται στα βασικά θέματα. Σκοπός είναι να δίδονται οι απαραίτητες επεξηγήσεις για την απόφαση που λήφθηκε. Πρέπει να απαντώνται μόνο οι αιτήσεις που είναι σχετικές με το αντικείμενο της απόφασης. Σχετικά το Κέντρο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους δικαστές, σε ορισμένες υποθέσεις, να δίνουν μία προφορική ετυμηγορία με μία εκ των υστέρων γραπτή αιτιολογία. Πιστεύουμε ότι η δυνατότητα αυτή μπορεί να θεσπισθεί σε υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, προσωρινών διαταγών κ.λ.π. 21 Τέτοιες οργανώσεις είναι πρωτίστως οι δικηγορικοί σύλλογοι, αλλά και τα επαγγελματικά επιμελητήρια, των οποίων τα μέλη καλούνται ως πραγματογνώμονες, κ.λ.π.

18 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ (ΕUGMONT) 1. Γενικά δεδομένα ως προς τα δικαστήρια και τις δικαστικές διαδικασίες. Το σύστημα ελέγχου θα έπρεπε να έχει διαθέσιμη και δημόσια πληροφόρηση σχετικά με το γενικό σχεδιασμό του δικαστικού συστήματος, με ιδιαίτερη προσοχή στις πληροφορίες που αφορούν τη διαχείριση του δικαστικού χρόνου. Σε γενικές γραμμές η πληροφόρηση θα έπρεπε να περιλαμβάνει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με: - Τον αριθμό και το είδος των δικαστηρίων και τη δικαιοδοσία τους - Τον αριθμό και τα είδη των δικών - Τις δίκες που αφορούν τις κατά προτεραιότητα (επείγουσες) υποθέσεις Τα δεδομένα σχετικά με το δικαστικό σύστημα θα έπρεπε να ενημερώνονται τακτικά και να είναι διαθέσιμα τουλάχιστον ετησίως (αρχή/τέλος του ημερολογιακού έτους). Σχετικά με τον αριθμό των δικών, διαθέσιμα θα έπρεπε να είναι τα ακόλουθα δεδομένα: - Ο συνολικός αριθμός των δικών που εκκρεμούν κατά την έναρξη της ελεγχόμενης περιόδου (π.χ. του ημερολογιακού έτους) - Οι νέες δίκες (οι δίκες που αρχίζουν κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης περιόδου, π.χ. εντός του ημερολογιακού έτους)

19 - Οι κριθείσες υποθέσεις (δίκες που ολοκληρώθηκαν εντός της ελεγχόμενης περιόδου με την έκδοση απόφασης επί της ουσίας ή με παραίτηση από την υπόθεση ή με φιλικό διακανονισμό κ.α.) - Ο συνολικός αριθμός των δικών που εκκρεμούν στο τέλος της ελεγχόμενης περιόδου Τα δεδομένα σχετικά με τις δίκες που έχουν ολοκληρωθεί μπορούν να διαιρεθούν σύμφωνα με τον τρόπο περάτωσης της δίκης. Τουλάχιστον, οι υποθέσεις που περατώθηκαν με απόφαση επί της ουσίας θα έπρεπε να διακριθούν από τις υποθέσεις που περατώθηκαν με διαφορετικό τρόπο (παραίτηση από την αξίωση, συμβιβασμός, τύποις απόρριψη). Παράδειγμα 1. Δικαστήρια του Κράτους της Alpina Δικαστήριο ή αρμόδιο τμήμα Υποθέσεις που εκκρεμούν την Νέες υποθέσεις που άρχισαν εντός έτους 2008 του Υποθέσεις που περατώθηκαν εντός του έτους 2008 Υποθέσεις που εκκρεμούν στις Δικαστήριο (-α) A 2 Δικαστήριο (-α B 3 Δικαστήριο (-α) Γ ΣΥΝΟΛΟ Σημείωση: "υποθέσεις που εκκρεμούν στις " = "υποθέσεις που εκκρεμούν την " + "νέες υποθέσεις που άρχισαν εντός του 2008" "περατωθείσες υποθέσεις εντός του 2008".

20 2. Πληροφόρηση ως προς το είδος των υποθέσεων Η πληροφόρηση σχετικά με τις υποθέσεις που άγονται ενώπιον των δικαστηρίων θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη και συνολικά και ανάλογα με το είδος των υποθέσεων. Για το σκοπό αυτό, ορισμένες γενικές και καθολικές κατηγορίες υποθέσεων θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, όπως η διάκριση σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις. Εντός των γενικών κατηγοριών, ορισμένα ειδικότερα είδη ή ομάδες υποθέσεων θα έπρεπε να διακριθούν (π.χ. εργατικές υποθέσεις, υποθέσεις ανθρωποκτονιών), ενώ η ίδια ενημέρωση θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη για τις οικείες υποκατηγορίες (πχ. υποθέσεις που αφορούν απόλυση εργαζομένου εντός των εργατικών υποθέσεων). Στο στάδιο αυτό, κάθε δικαστήριο μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική του κατηγορία υποθέσεων. Ωστόσο οι ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες είναι υποχρεωτικές για κάθε δικαστήριο: ένδικες υποθέσεις διαζυγίου, υποθέσεις απόλυσης εργαζομένου, υποθέσεις ληστείας και υποθέσεις ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως. Ένδικες υποθέσεις διαζυγίου: π.χ. η λύση γάμου μεταξύ δύο ατόμων με την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο (με αντιδικία). Τα δεδομένα δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνουν: υποθέσεις διαζυγίου που διέπονται από τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών σχετικά με τη διάζευξη των συζύγων και όλες τις επακόλουθες συνέπειες (διαδικασία αμοιβαίας συναίνεσης, ακόμη και αν έχουν αχθεί ενώπιον του δικαστηρίου) ή που διέπονται από μία διοικητική διαδικασία. Εάν η χώρα σας έχει μία πλήρη μη δικαστική διαδικασία σχετικά με το διαζύγιο ή εάν δεν μπορείτε να απομονώσετε τα δεδομένα που αφορούν τα κατ αντιμωλία διαζύγια, παρακαλούμε να το αναφέρετε και να δώσετε τις επακόλουθες εξηγήσεις. Περαιτέρω, εάν υπάρχουν στη χώρα σας. όσον αφορά τις υποθέσεις διαζυγίου, αναγκαστικές διαδικασίες διαμεσολάβησης ή διαστήματα περισυλλογής, ή εάν η φάση της συμφιλίωσης αποκλείεται από τις

21 δικαστικές διαδικασίες, παρακαλούμε να το αναφέρετε και να δώσετε τις επακόλουθες εξηγήσεις. Υποθέσεις που αφορούν απόλυση εργαζομένου: υποθέσεις που αφορούν τη λήξη της απασχόλησης (συμβολαίου) με πρωτοβουλία του εργοδότη (εργασία στον ιδιωτικό τομέα). Δεν περιλαμβάνει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που ακολουθούν π.χ. μια πειθαρχική διαδικασία. Υποθέσεις ληστείας που αφορούν από ένα πρόσωπο με χρήση βίας ή με απειλή βίας. Εάν είναι δυνατόν αυτά τα διαγράμματα θα έπρεπε να περιλαμβάνουν: επιθέσεις με αφαίρεση πράγματος (αρπαγή τσάντας, ένοπλη κλοπή κλπ) και να αποκλείουν την κλοπή πορτοφολιού και τον εκβιασμό (σύμφωνα με τους ορισμούς που δίδονται στο Ευρωπαϊκό Βιβλίο για το Έγκλημα και την Ποινική Δικαιοσύνη). Τα δεδομένα δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνουν απόπειρες. Υποθέσεις εκ προθέσεως ανθρωποκτονίας, δηλαδή της από πρόθεση δολοφονίας ενός ανθρώπου. Όσο το δυνατόν τα διαγράμματα θα έπρεπε να περιλαμβάνουν: επιθέσεις που οδηγούν σε θάνατο, ευθανασία, βρεφοκτονία και να αποκλείουν τη βοήθεια σε αυτοκτονία. (σύμφωνα με τους ορισμούς που δίδονται στο Ευρωπαϊκό Βιβλίο για το Έγκλημα και την Ποινική Δικαιοσύνη) Τα δεδομένα δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνουν απόπειρες. Για λόγους περαιτέρω σύγκρισης με άλλα ευρωπαϊκά συστήματα, ο ακριβής ορισμός και το πεδίο άλλης μορφής υποθέσεων που χρησιμοποιούνται από το δικαστήριο (ειδικότερα οι μη κοινές κατηγορίες) θα έπρεπε να επισυνάπτονται. Παράδειγμα ΙΙ. Ειρηνοδικείο της Danubia

22 Είδος υποθέσεων 1 Αστικές υποθέσεις 1a Ένδικα διαζύγια 1b Απολύσεις 2 Διοικητικές 2a 3 Ποινικές υποθέσεις 3a Εκ προθέσεως ανθρωποκτονίες 3b Ληστείες ΣΥΝΟΛΟ Υποθέσεις που εκκρεμούν την Νέες υποθέσεις που άρχισαν εντός του έτους 2008 Υποθέσεις που τελείωσαν εντός του έτους 2008 Υποθέσεις που εκκρεμούν στις Πληροφόρηση σχετικά με τα χρονικά πλαίσια της δίκης 3α. Πληροφόρηση για τα βάσει δικαστηρίου χρονικά πλαίσια της δίκης ανά χρονικά διαστήματα και τα συνήθη/μέγιστα χρονικά πλαίσια. Κάθε δικαστήριο θα έπρεπε να συλλέγει στοιχεία που αφορούν τα χρονικά πλαίσια των δικών που διενεργούνται στο δικαστήριο. Εκκρεμείς και περατωθείσες υποθέσεις εντός χρονικής περιόδου (π.χ. ημερολογιακού έτους) θα έπρεπε να ελέγχονται ξεχωριστά και τα δεδομένα για τη διάρκειά τους θα έπρεπε να διαιρεθούν σύμφωνα με την περίοδο διάρκειάς τους, π.χ. υποθέσεις που εκκρεμούν ή περατώθηκαν σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, σε 1-3 μήνες, σε 4-5 μήνες, 7 έως 12 μήνες, 1-2 χρόνια, 2-3 χρόνια, 3-5 χρόνια και σε περισσότερα από 5 χρόνια. Εκτός από το χωρισμό των υποθέσεων ανάλογα με τη χρονική τους διάρκεια, πρέπει να υπολογιστεί η συνήθης και κατά μέσο όρο διάρκεια της δίκης και, επίσης, να δοθεί μία ένδειξη ελάχιστων και μέγιστων χρονικών πλαισίων. Ο χρόνος της δίκης θα

23 έπρεπε να περιλαμβάνει μόνο το χρόνο που απαιτείται για τη παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον ενός συγκεκριμένου δικαστηρίου π.χ. ο χρόνος από τη στιγμή που η υπόθεση εισήλθε στο δικαστήριο έως τη στιγμή που η υπόθεση εξήλθε από το δικαστήριο (π.χ. με την έκδοση οριστικής απόφασης, παραπομπή σε ανώτερο ακροατήριο προκειμένου να δικαστεί η έφεση κλπ). Εάν είναι δυνατόν, η πληροφόρηση για τα χρονικά πλαίσια της δίκης για τις περατωθείσες υποθέσεις θα έπρεπε να διακρίνεται ως προς τις υποθέσεις που περατώθηκαν κατόπιν ουσιαστικής εξέτασής τους (πχ. υποθέσεις που περατώθηκαν με απόφαση επί της ουσίας) και ως προς τις υποθέσεις που περατώθηκαν με διαφορετικό τρόπο (με παραίτηση, συμβιβασμό, λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας κλπ). Παράδειγμα ΙΙ. Ειρηνοδικείο της Danubia Διάρκεια υποθέσεων που περατώθηκαν εντός του έτους Αστικές υποθέσεις 1a Ένδικα διαζύγια 1b Απολύσεις 2 Διοικητικές 2a 3 Ποινικές υποθέσεις 3a Εκ προθέσεως ανθρωποκτονίες 3b Ληστείες Αριθμός υποθέσεων που έχουν περατωθεί Αριθμός υποθέσεων που εκκρεμούν στο τέλος της περιόδου < 1 μ. 1-3 μ 4-6 μ 7-12 μ. 1-2 χρ 2-3 χρ. 3-5 χρ 5 χρ Διεξήχθ στην τους, ημέρες

24 ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 3β. Πληροφόρηση για την συνολική διάρκεια της δίκης Ιδιαιτέρως σημαντική είναι, επίσης, η διάκριση των υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων ανάλογα με τη συνολική τους διάρκεια. Η συνολική διάρκεια είναι ο χρόνος μεταξύ της έναρξης της δίκης και της τελικής διευθέτησης της υπόθεσης (βλέπε CEPEJ Λίστα Ελέγχου του Χρόνου και SATURN Κατευθυντήριες Οδηγίες). Εάν είναι δυνατόν, ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση των αποφάσεων θα έπρεπε, επίσης, να επισυνάπτεται στην πληροφόρηση για τα συνολικά χρονικά πλαίσια της δίκης. 4. Έλεγχος των ενδιάμεσων σταδίων της δίκης και του χρόνου αναμονής Ο έλεγχος των χρονικών πλαισίων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στη συλλογή δεδομένων για τα συνολικά χρονικά πλαίσια μεταξύ της έναρξης και της λήξης της δίκης. Θα έπρεπε, επίσης, να συγκεντρώνονται πληροφορίες για τη διάρκεια των ενδιάμεσων σταδίων της δίκης. Κατ ελάχιστον, τα στάδια που ελέγχονται θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τη διάρκεια του προκαταρκτικού σταδίου της δίκης (π.χ. του χρόνου μεταξύ της έναρξης της διαδικασίας και της πρώτης συζήτησης), του κεντρικού σταδίου (πχ. από τη πρώτη έως την τελική συζήτηση επί της ουσίας της υπόθεσης) και του τελικού σταδίου της δίκης (π.χ. από την τελευταία συζήτηση έως την έκδοση απόφασης επί της ουσίας). Τα δεδομένα για τη διάρκεια της κατ έφεση δίκης ή τη διάρκεια άλλων ένδικων μέσων θα έπρεπε να είναι επίσης διαθέσιμα. Ειδικός έλεγχος θα έπρεπε να προβλεφθεί για τις περιόδους αδράνειας (χρόνος αναμονής). Η στατιστική αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί σε εθνικό επίπεδο από το σχετικό σώμα (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κλπ).

25 Παράδειγμα IV: Ειρηνοδικείο της Danubia Είδος Υπόθεσης 1 Αστικές υποθέσεις 1 Ένδικα a διαζύγια 1 Απολύσεις b 2 Διοικητικές 2 a 3 Ποινικές υποθέσεις 3 Εκ a προθέσεως ανθρωποκτο νίες 3 Ληστείες b ΣΥΝΟΛΟ Μέση διάρκεια ενδιάμεσω ν σταδίων της δίκης (έως ) Το στάδιο της δίκης Προδικα σία Ένδικα μέσα Συζήτη ση Απόφα ση Έφεσ η Ειδική προσφυ γή Άλλ α 5. Αναλυτική πληροφόρηση και δείκτες Βάσει των γενικών δεδομένων για τα δικαστήρια, τον αριθμό των υποθέσεων και τη διάρκειά τους, καθώς και άλλων σχετικών πληροφοριών για τα

26 δικαστήρια και το δικαστικό σύστημα, περισσότερα εργαλεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες και ενδείξεις της λειτουργίας στα δικαστήρια. Μεταξύ άλλων, οι παρακάτω πίνακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση και τον έλεγχο της διάρκειας και άλλων παραγόντων που είναι απαραίτητοι για την κατανόηση των χρονικών πλαισίων στο δικαστήριο: 1. Ποσοστό Εκκαθάρισης (CR δείκτης): Η ποσοστιαία σχέση μεταξύ των νέων υποθέσεων και αυτών που έχουν περατωθεί εντός μίας περιόδου. Ποσοστό Εκκαθάρισης (%) = περατωθείσες υποθέσεις Χ 100 εισερχόμενες υποθέσεις Παράδειγμα: Εάν κατά το ημερολογιακό έτος 500 νέες υποθέσεις υποβληθούν ενώπιον του δικαστηρίου και το δικαστήριο ολοκληρώσει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 550 υποθέσεις, ο δείκτης CR είναι 110%. Εάν το δικαστήριο ολοκλήρωνε 400 υποθέσεις, ο δείκτης CR θα ήταν 80%. Εάν το ποσοστό του ως άνω δείκτη υπερβαίνει το 100%, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν μειώνεται. 2. Αναλογία Παράδοσης της Υπόθεσης: Η σχέση μεταξύ του αριθμού των υποθέσεων που έχουν επιλυθεί και του αριθμού των υποθέσεων που δεν έχουν επιλυθεί έως το τέλος. Αυτό απαιτεί υπολογισμό της συχνότητας κατά τη διάρκεια του έτους (ή άλλης ελεγχόμενης περιόδου) που οι τυποποιημένες κατηγορίες υποθέσεων παραδίδονται ή επιλύονται. Αναλογία Παράδοσης της Υπόθεσης = Αριθμός υποθέσεων που έχουν επιλυθεί Αριθμός υποθέσεων που δεν έχουν τελικά επιλυθεί 3. Διάθεση Χρόνου (DT δείκτης): Συγκρίνει τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν περατωθεί κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΣΔΙ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΣΔΙ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΣΔΙ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23.5.2016 «ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ» Σεβαστή Μελετλίδου, Πρόεδρος Τριμελούς Διεύθυνσης Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.» ----------. ---------- Άρθρο 1 Δικαιούμενοι στην άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, 25.2.2015 Ν. 23(Ι)/2015 23(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ YΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4229, 5/2/2010

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4229, 5/2/2010 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ --------------------- Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173)

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών από τη Βουλή ο νέος νόμος 3886/2010 σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Διατάξεις για τη Διαμεσολάβηση. Δημήτριος Μάντζος Δικηγόρος ΥπΔΝ - Διαμεσολαβητής Εκτελεστικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ

Νέες Διατάξεις για τη Διαμεσολάβηση. Δημήτριος Μάντζος Δικηγόρος ΥπΔΝ - Διαμεσολαβητής Εκτελεστικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ Νέες Διατάξεις για τη Διαμεσολάβηση Δημήτριος Μάντζος Δικηγόρος ΥπΔΝ - Διαμεσολαβητής Εκτελεστικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ Διαμεσολάβηση Εναλλακτική και συμπληρωματική μέθοδος επίλυσης διαφορών Διαρθρωμένη και

Διαβάστε περισσότερα

Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία

Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία Πέτρος Αλικάκος Πρωτοδίκης, Δρ.Ν. Άρθρο 17 Προσαρμόζεται ως προς τις οικογενειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2011 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο και την αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 Κεφάλαιο πρώτο: ΙΙ. Η διοίκηση, ΙΙΙ. Το διοικητικό δίκαιο (σελ. 16 25) Σκοπός των ως

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002 ΠολΠρωτΑθ 528/2002 Προστασία καταναλωτή. Προστασία προσωπικών δεδομένων. Τράπεζες. Συλλογική αγωγή. Ενώσεις καταναλωτών. Νομιμοποίηση. (..) Ι. Από τις συνδυασμένες διατάξεις των αρ. 4 παρ. 2, 6, 12 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (95/2013) Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας για την πρόταση κανονισμού του

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας ορθής διοικητικής συμπεριφοράς για το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων

Κώδικας ορθής διοικητικής συμπεριφοράς για το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων Κώδικας ορθής διοικητικής συμπεριφοράς για το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων Ενοποιημένη έκδοση Θεσπίστηκε με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου MB/11/2008 της 14ης Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο Σχέδιο Νόμου

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο Σχέδιο Νόμου ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο Σχέδιο Νόμου «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9 ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ V ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το προς επίλυση πρόβλημα Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ V ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το προς επίλυση πρόβλημα Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...... V ΕΙΣΑΓΩΓΗ..... 1 1. Το προς επίλυση πρόβλημα... 1 2. Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ 3869/2010 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ 4346/2015

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10.6.2017 L 148/3 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/980 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7ης Ιουνίου 2017 για τον καθορισμό εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά τα τυποποιημένα έντυπα, τα υποδείγματα και τις διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :15. Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :6. Αρθρο :16

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :15. Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :6. Αρθρο :16 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :15 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :4 Αρθρο 15 Διορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα 2. Αρμοδιότητα, καθήκοντα και εξουσίες. Άρθρο 55. Αρμοδιότητα

Τμήμα 2. Αρμοδιότητα, καθήκοντα και εξουσίες. Άρθρο 55. Αρμοδιότητα Τμήμα 2 Αρμοδιότητα, καθήκοντα και εξουσίες Άρθρο 55 Αρμοδιότητα 1. Κάθε εποπτική αρχή είναι αρμόδια να εκτελεί τα καθήκοντα και να ασκεί τις εξουσίες που της ανατίθενται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 23.2.2009 COM(2009)81 τελικό 2009/0023 (CNS) C6-0101/09 Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη εκ µέρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας του πρωτοκόλλου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Γονική μέριμνα σε υποθέσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής παιδιού

Γονική μέριμνα σε υποθέσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής παιδιού Γονική μέριμνα σε υποθέσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής παιδιού Θεματική μονάδα 2 Διαδικασία εκδόσεως προδικαστικής αποφάσεως σε διαδικασίες οικογενειακού δικαίου περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου

ΠΟΡΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου ΠΟΡΙΣΜΑ (Ν. 3094/2003 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, Άρθρο 3 5) ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2013

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2013 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2013 Απόφαση ημερομηνίας 30 Ιανουαρίου, 2015 που εκδίδεται από την Έφορο Ασφαλίσεων δυνάμει του άρθρου193(4)(στ)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.11.2017 COM(2017) 661 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την επανεξέταση των άρθρων 13, 18 και 45 όσον αφορά τις εξουσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2117(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2117(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 2.10.2013 2013/2117(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης η αστική και διοικητική δικαιοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Α. Πεδίο εφαρμογής ΠΟΛ. 1213

Α. Πεδίο εφαρμογής ΠΟΛ. 1213 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20 Ταχ. Κώδικας : 10672, Αθήνα Τηλέφωνο : 210 3614303, 3613274

Διαβάστε περισσότερα

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική Ν. 2522/8-9-97 (ΦΕΚ-178 Α') : Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία 89/665 ΕΟΚ 'Αρθρο 1 : Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Προϊστάμενος Διεύθυνσης. Οδυσσέας Πυλάλης. Παρουσίαση: «Πρακτικά ζητήματα αμοιβαίου διακανονισμού»

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Προϊστάμενος Διεύθυνσης. Οδυσσέας Πυλάλης. Παρουσίαση: «Πρακτικά ζητήματα αμοιβαίου διακανονισμού» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Προϊστάμενος Διεύθυνσης Οδυσσέας Πυλάλης Παρουσίαση: «Πρακτικά ζητήματα αμοιβαίου διακανονισμού» ΑΘΗΝΑ, 8 Μαΐου 2017 Τι είναι ο αμοιβαίος διακανονισμός; Η διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Εισαγωγή Ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας Εσωτερικού Ελέγχου θέτει τις ευθύνες, αρμοδιότητες και γραμμές αναφοράς της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου (εφεξής «Εσωτερικός

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2011R0016 EL 31.01.2011 000.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 16/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Ιανουαρίου 2011 για τον καθορισμό

Διαβάστε περισσότερα

15272/18 ΜΙΠ/νκ 1 JAI.2

15272/18 ΜΙΠ/νκ 1 JAI.2 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 7 Δεκεμβρίου 2018 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 14540/18 + COR 1 Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διατάξεων της Οδηγίας 2007/66/ΕΚ για τις διαδικασίες προσφυγής στον τομέα της σύναψης δημοσίων συμβάσεων Η συμπλήρωση των πεδίων με * είναι

Διαβάστε περισσότερα

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης 14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο

Διαβάστε περισσότερα

16542/1/09 REV 1 ΛΜ/νικ 1 DG H 2B

16542/1/09 REV 1 ΛΜ/νικ 1 DG H 2B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2009 (27.11) (OR. en) 16542/1/09 REV 1 JAI 868 DROIPEN 160 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Προεδρίας προς : την ΕΜΑ/το Συμβούλιο αριθ. πρότ. Επιτρ. : 16542/09 JAI

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΠΡΟΣ: 1. Όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς 2. Τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης 3. Όλους τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων

Διαβάστε περισσότερα

811 Ν. 23/90. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Δικαστήρια Δικαστές Γραμματεία

811 Ν. 23/90. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Δικαστήρια Δικαστές Γραμματεία E.E., Παρ. I, Αρ. 2485, 2.3.90 811 Ν. 23/90 Ο περί Δικαστηρίων Νόμος του 1990 εκδίδεται με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 23

Διαβάστε περισσότερα

Ταχύτητα και ποιότητα κατά την απονομή της Δικαιοσύνης

Ταχύτητα και ποιότητα κατά την απονομή της Δικαιοσύνης Ταχύτητα και ποιότητα κατά την απονομή της Δικαιοσύνης 1. Λειτουργία Δικαιοσύνης (γενικές προϋποθέσεις) Επίλυση διαφορών, όχι νομοθεσία ούτε εκτέλεση νόμων. Υπάρχει ιδεατός ρυθμός λειτουργίας (ταχύτητα)

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου Εγκρίθηκε 1

Εκδόθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου Εγκρίθηκε 1 Κατευθυντήριες γραμμές 4/2018 σχετικά με τη διαπίστευση των φορέων πιστοποίησης βάσει του άρθρου 43 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (2016/679) Εκδόθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου 2018 Εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝ ΤΑΧΕΙ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

«ΕΝ ΤΑΧΕΙ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ «ΕΝ ΤΑΧΕΙ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ για την «Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» Την 27η Απριλίου 2016 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν τον υπ αριθμ. 2016/679 Κανονισμό «για την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2119(INI)

ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2119(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 5.12.2013 2013/2119(INI) ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 29η ετήσια έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ (2011) (2013/2119 (INI))

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2009/2170(INI) Σχέδιο έκθεσης Diana Wallis (PE )

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2009/2170(INI) Σχέδιο έκθεσης Diana Wallis (PE ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 12.1.2012 2009/2170(INI) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-20 Σχέδιο έκθεσης Diana Wallis (PE469.99301-00) με συστάσεις προς την Επιτροπή σχετικά με την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4432 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.7.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων Α. Τι είναι η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που καταθέτει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές. για την εξέταση. αιτιάσεων από τις ασφαλιστικές. επιχειρήσεις

Κατευθυντήριες γραμμές. για την εξέταση. αιτιάσεων από τις ασφαλιστικές. επιχειρήσεις EIOPA-BoS-12/069 EL Κατευθυντήριες γραμμές για την εξέταση αιτιάσεων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις 1/8 1. Κατευθυντήριες γραμμές Εισαγωγή 1. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού EIOPA (European Insurance

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 22.10.2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (91/2013) Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη της Τσεχικής Γερουσίας για την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.6.2016 COM(2016) 421 final 2016/0194 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0059(CNS) Σχέδιο γνωμοδότησης Evelyne Gebhardt (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0059(CNS) Σχέδιο γνωμοδότησης Evelyne Gebhardt (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 26.6.2012 2011/0059(CNS) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 26-38 Σχέδιο γνωμοδότησης Evelyne Gebhardt (PE473.957v01-00) σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί η διαμεσολάβηση δεν χρησιμοποιείται συχνότερα ως εναλλακτικό μέσο επίλυσης διαφορών;

Γιατί η διαμεσολάβηση δεν χρησιμοποιείται συχνότερα ως εναλλακτικό μέσο επίλυσης διαφορών; ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Γ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Γιατί η διαμεσολάβηση δεν χρησιμοποιείται συχνότερα ως εναλλακτικό μέσο επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0027(COD) της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0027(COD) της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 2013/0027(COD) 2.9.2013 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

9236/18 ΧΜΑ/σα 1 DGD 2

9236/18 ΧΜΑ/σα 1 DGD 2 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Μαΐου 2018 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0359 (COD) 9236/18 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 8830/18 + ADD1 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφέρεται από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία η εκδίκαση των υποθέσεων της εκουσίας δικαιοδοσίας.

Μεταφέρεται από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία η εκδίκαση των υποθέσεων της εκουσίας δικαιοδοσίας. Σαρωτικές αλλαγές στη δικαιοσύνη με στόχο την άρση της αρνησιδικίας εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Με 80 +1 σημεία παρέμβασης στην ποινική, πολιτική και ποινική δικαιοσύνη το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ NON PAPER ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - Για πιο λόγο δίνεται έμφαση στην πειθαρχική ευθύνη στο Δημόσιο; Η εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο Τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο της διαχείρισης χαρτοφυλακίων ΟΣΕΚΑ, οι εντολές που δίνονται για λογαριασµό των υπό διαχείριση ΟΣΕΚΑ δεν οµαδοποιούνται µε εντολές που

Στο πλαίσιο της διαχείρισης χαρτοφυλακίων ΟΣΕΚΑ, οι εντολές που δίνονται για λογαριασµό των υπό διαχείριση ΟΣΕΚΑ δεν οµαδοποιούνται µε εντολές που 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Eurobank Asset Management Α.Ε..Α.Κ. (εφεξής: Εταιρεία ) έχει θεσπίσει και εφαρµόζει την παρούσα πολιτική που της επιτρέπει να εξυπηρετεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συµφέροντα των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

6014/16 ΕΚΜ/γπ/ΘΛ 1 DGG 2B

6014/16 ΕΚΜ/γπ/ΘΛ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6014/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου με ημερομηνία: 12 Φεβρουαρίου 2016 Αποδέκτης: Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη περιεχομένων. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο δικαστικός έλεγχος της διοικήσεως και η έννομη προστασία του ιδιώτη

Σύνοψη περιεχομένων. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο δικαστικός έλεγχος της διοικήσεως και η έννομη προστασία του ιδιώτη Σύνοψη περιεχομένων Συντομογραφίες... XVII Γενική βιβλιογραφία... XXIII Ι. Ελληνικό διοικητικό δικονομικό δίκαιο... XXIII ΙΙ. Αλλοδαπό διοικητικό δικονομικό δίκαιο...xxviii Παραπομπές στην νομοθεσία και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ. Άρθρο 310

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ. Άρθρο 310 9.5.2008 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 115/181 ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 310 (πρώην άρθρο 268 της ΣΕΚ) 1. Όλα τα έσοδα και τα έξοδα της Ένωσης, πρέπει να προβλέπονται για

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 13 η : Δικαίωμα δικαστικής προστασίας Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ υρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 19.5.2016 ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Πολωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ,

Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ, EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ Γνωμοδότηση 08/56 της ΚΕΑ σχετικά με την αναθεωρημένη συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπόλ και της Eurojust Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 14.5.2014 L 139/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 492/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7ης Μαρτίου 2014 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Eισαγωγή-Η έννοια της Ποινικής Δικονομίας... 1 2. Η πρακτική σημασία της διάκρισης μεταξύ ποινικού δικαίου και ποινικής δικονομίας... 3 ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1. Οι πηγές της Ποινικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002. ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002. ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19 Κ Π 544/2003 Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19 Ο Επίτροπος Ρυθµίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων, ασκώντας τις εξουσίες που του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ /05/ Κοινοποίηση ορισμένων διατάξεων σχετικά με τη διοικητική δίκη

ΠΟΛ /05/ Κοινοποίηση ορισμένων διατάξεων σχετικά με τη διοικητική δίκη Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση ορισμένων διατάξεων σχετικά με τη διοικητική δίκη και τροποποιήσεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας που περιλαμβάνονται στο ν. 4055/2012 και παροχή οδηγιών σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τ.Α. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝ. Δ/ΣΗΣ & Π/Υ. Αθήνα 12 Νοεμβρίου 2013

ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τ.Α. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝ. Δ/ΣΗΣ & Π/Υ. Αθήνα 12 Νοεμβρίου 2013 ΣΧΕΔΙΟ Αποστολή με fax & e-mail ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τ.Α. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝ. Δ/ΣΗΣ & Π/Υ Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 27 Ταχ. Κώδικας:101 83 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ. 1. Η διαδικασία έως τώρα. Μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε η υποβολή επιφύλαξης στην Δ.Ο.Υ. και ενδικοφανούς προσφυγής

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Αντικείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας της Ελεγκτικής Επιτροπής της Εταιρείας. η σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία της Ελεγκτικής Επιτροπής,

Άρθρο 1. Αντικείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας της Ελεγκτικής Επιτροπής της Εταιρείας. η σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία της Ελεγκτικής Επιτροπής, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας της Ελεγκτικής Επιτροπής (στο εξής ο «Κανονισμός») της εταιρείας «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» (στο εξής

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις της ΕΕΤΤ στις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων επί της εθνικής δημόσιας διαβούλευσης της ΕΕΤΤ για την τροποποίηση και κωδικοποίηση του

Απαντήσεις της ΕΕΤΤ στις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων επί της εθνικής δημόσιας διαβούλευσης της ΕΕΤΤ για την τροποποίηση και κωδικοποίηση του Απαντήσεις της ΕΕΤΤ στις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων επί της εθνικής δημόσιας διαβούλευσης της ΕΕΤΤ για την τροποποίηση και κωδικοποίηση του Κανονισμού Συνεγκατάστασης Ιούλιος 2018 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στις 30.03.2018,

Διαβάστε περισσότερα

Καταστατικό επιθεώρησης της ΕΚΤ

Καταστατικό επιθεώρησης της ΕΚΤ Καταστατικό επιθεώρησης της ΕΚΤ (έναρξη ισχύος 3 Μαΐου 2016) Στο παρόν καταστατικό επιθεώρησης η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καθορίζει τον σκοπό, τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 691 final - ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 691 final - ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0308 (NLE) 14708/17 ADD 1 TRANS 506 COWEB 137 ELARG 85 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

Ο νόµος 3900/2010 και η ταχύτητα εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων από την επταµελή σύνθεση του Β Τµήµατος του ΣτΕ το έτος 2018

Ο νόµος 3900/2010 και η ταχύτητα εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων από την επταµελή σύνθεση του Β Τµήµατος του ΣτΕ το έτος 2018 Ο νόµος 3900/2010 και η ταχύτητα εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων την επταµελή σύνθεση του Β Τµήµατος του ΣτΕ το έτος 2018 Στο παρόν άρθρο µου δεν θα ασχοληθώ µε κάποιο συγκεκριµένο νοµικό ζήτηµα, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρα Σελ. Κεφάλαιο Α. Δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων 1-6 1 Κεφάλαιο Β. Προσδιορισμός της αξίας του αντικειμένου της δίκης 7-11 2 Κεφάλαιο Γ. Καθ ύλην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές

ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές 21.4.93 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 95/29 ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

2017 ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ

2017 ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 10.1. Στόχοι και σκοποί της επί των συστάσεων 3 10.2. Αντικείμενο της... 3 10.3. Χρονική στιγμή της... 4 10.4. Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

18(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

18(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4430, 21.2.2014 Ν. 18(Ι)/2014 18(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Προοίμιο. Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ: L. 280, 26.10.2010,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Συνοδευτικό έγγραφο στην

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Συνοδευτικό έγγραφο στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.6.2011 SEC(2011) 687 τελικό ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Συνοδευτικό έγγραφο στην Πρόταση Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :0 ΦΕΚ Α` ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2735 Διεθνής Εμπορική Διαιτησία. Αρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ Μήνας / Έτος Σεπτέμβριος 2017 Περιεχόμενα 1. Σκοπός της Πολιτικής 2. Κανονιστικό Πλαίσιο 3. Πεδίο εφαρμογής 4. Ορισμοί 5. Αρχές Διαχείρισης Αιτιάσεων 6. Ειδικότερες Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2018) 318 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2018) 318 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 28 Μαΐου 2018 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2018/0163 (NLE) 9361/18 EPPO 12 EUROJUST 58 CATS 38 FIN 407 COPEN 164 GAF 21 CSC 171 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 0 ΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Περιεχόμενα Σελ. 1 Δήλωση Διοίκησης Σελ. 2 Βασικές Αρχές Λειτουργίας 1. Ανθρώπινα Δικαιώματα 2. Δίκαιες Συνθήκες Εργασίας 3. Σύγκρουση

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, 21.7.2015 Ν. 131(Ι)/2015 131(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Προοίμιο. Για σκοπούς, μεταξύ άλλων, εναρμόνισης με Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

16350/12 ΑΓΚ/γπ 1 DG D 2A

16350/12 ΑΓΚ/γπ 1 DG D 2A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2012 (03.11) (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2011/0204 (COD) 16350/12 JUSTCIV 335 CODEC 2706 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: το Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 320/40 ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/1996 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Δεκεμβρίου 2018 για τη θέσπιση εσωτερικών κανόνων σχετικά με την παροχή πληροφοριών στα υποκείμενα των δεδομένων και τον περιορισμό ορισμένων δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - SWD(2016) 208 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - SWD(2016) 208 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0190 (CNS) 10767/16 ADD 2 JUSTCIV 184 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.8.2018 COM(2018) 567 final 2018/0298 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 όσον

Διαβάστε περισσότερα

Ταχύτητα και ποιότητα κατά την απονομή της Δικαιοσύνης. 1. Λειτουργία Δικαιοσύνης. (γενικές προϋποθέσεις)

Ταχύτητα και ποιότητα κατά την απονομή της Δικαιοσύνης. 1. Λειτουργία Δικαιοσύνης. (γενικές προϋποθέσεις) Ταχύτητα και ποιότητα κατά την απονομή της Δικαιοσύνης 1. Λειτουργία Δικαιοσύνης (γενικές προϋποθέσεις) Επίλυση διαφορών, όχι νομοθεσία ούτε εκτέλεση νόμων. Υπάρχει ιδεατός ρυθμός λειτουργίας (ταχύτητα)

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξουσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιβολή κυρώσεων. Σχέδιο κανονισμού (10896/2014 C8-0090/ /0807(CNS))

Οι εξουσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιβολή κυρώσεων. Σχέδιο κανονισμού (10896/2014 C8-0090/ /0807(CNS)) 21.11.2014 A8-0028/ 001-014 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-014 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Kay Swinburne Οι εξουσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής για επιβολή κυρώσεων A8-0028/2014 (10896/2014

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.4.2016 COM(2016) 172 final 2016/0090 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ 1. Αντικείμενο Σύμφωνα με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 89/05.04.2016 της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «Εξέταση αιτιάσεων από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές» (Φ.Ε.Κ. υπ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1 ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1 ΠΡΩΤΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Τακτική διαδικασία όλων των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π Ε - ΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. Α. Έννοια Β. Πηγές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π Ε - ΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. Α. Έννοια Β. Πηγές. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π Ε - ΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ Α. Έννοια Β. Πηγές. 2. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Α. Έννοια και διακρίσεις Β. Διακρίσεις και σύνθεση πολιτικών δικαστηρίων Γ. Χρόνος απονομής της δικαιοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

9664/19 ΘΚ/μκρ 1 JAI.2

9664/19 ΘΚ/μκρ 1 JAI.2 Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2019 (OR. en) 9664/19 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 9296/19 Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: 6110/19 ADD1 Θέμα: JAI 575 COPEN 233 CYBER 180 DROIPEN 88 JAIEX

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής Ο παρών Κανονισμός ρυθμίζει όλα τα θέματα σχετικά με τη σύσταση και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, LL.M., Υπ. Δ.Ν. ΕΝΟΤΗΤΑ : «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ» - 1 - Οι δημόσιοι υπάλληλοι περαιτέρω οφείλουν να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Ειδικός σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Ειδικός σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ειδικός σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 Τύπος σύμβασης Έκτακτος υπάλληλος Κωδικός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.6.2013 COM(2013) 452 final 2013/0220 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προσαρμογή στο άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.1.2016 L 3/41 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/9 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 5 Ιανουαρίου 2016 για την από κοινού υποβολή δεδομένων και την κοινοχρησία δεδομένων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το ξενοδοχείο TIME TO SMILE ARTEMIS οικογενειακό ξενοδοχείο, όπου οι ιδιοκτήτες είναι διευθυντές και εργαζόμενοι του ξενοδοχείου. Στο TIME TO SMILE ARTEMIS πιστεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4439 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.7.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY

EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY Γνωμοδότηση της Κοινής Εποπτικής Αρχής της Ευρωπόλ (Γνωμοδότηση 09/32) σχετικά με το σχέδιο κανόνων του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπόλ για τη λήψη πληροφοριών από πηγές

Διαβάστε περισσότερα

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων Εκδόθηκε: Ιούλιος 2017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα πολιτική αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Εταιρεία προκειμένου να εντοπίζει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECA/08/23 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. VITOR CALDEIRA, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Διαβάστε περισσότερα