2 Στους γενετήσιους χαρακτήρες το άλλο φύλο δεν

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2 Στους γενετήσιους χαρακτήρες το άλλο φύλο δεν"

Transcript

1 2 5 I

2 2 Στους γενετήσιους χαρακτήρες το άλλο φύλο δεν προκαλεί φόβο, ούτε διεγείρει την ανταγωνιστικότητα, αλλά είναι ερωτικά επιθυμητό με γενετήσιο τρόπο και θεωρείται ισότιμο. Στο φαλλικό στάδιο, δεν υπάρχει ουσιώδης διαφοροποίηση στις ενστικτώδεις ενορμήσεις των δύο φύλων, υπάρχει η φυσική περιέργεια για τα γεννητικά όργανα, η συνειδητοποίηση της διαφορετικότητάς τους, ο ηδονικός χειρισμός τους και η ανάγκη της «περήφανης» επίδειξής τους.

3 3 Η καθήλωση, όμως, στο φαλλικό στάδιο μετατρέπει τα γεννητικά όργανα σε επιθετικό εργαλείο-όπλο που στρέφεται σαδιστικά εναντίον του άλλου φύλου: Οι άντρες χρησιμοποιούν το πέος τους ως όργανο εκδίκησης και τιμωρίας των γυναικών, στο πρόσωπο των οποίων προβάλλουν την ματαιωτική και απορριπτική μητέρα τους Οι γυναίκες έχουν τη φαντασίωση ότι διαθέτουν πέος, ή ότι με τον κόλπο τους αφαιρούν-ευνουχίζουν το πέος από τους άντρες.

4 4 Α. ΦΑΛΛΙΚΟΣ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ (ΓΕΝΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ) Γενικά χαρακτηριστικά και συμπτώματα Αθλητική εμφάνιση (συνήθως), γεροδεμένο και γυμνασμένο σώμα. Σκληρό ή έντονα αρρενωπό πρόσωπο, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν κοριτσίστικο πρόσωπο. Αγάπη για τα σπορ, και όταν οι ίδιοι συμμετέχουν σε αυτά το κάνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, επιθυμώντας τη διάκριση και την αναγνώρισή τους.

5 5 Επιθετικότητα που μπορεί να εκφράζεται τόσο με τα λόγια και τις πράξεις (ευθέως και άμεσα) όσο και με τον τρόπο εκφοράς του λόγου ή διενέργειας των πράξεών του (πλαγίως και έμμεσα). Η επιθετικότητα αποτελεί άμυνα απέναντι στο φόβο της πρωκτικής παράδοσης (άγχος επιστροφής στην πρωκτικότητα) και στον φόβο ότι θα φανεί αδύναμος ή παθητικός (δηλαδή πρωκτικός). Επιθετικότητα που αποπνέει περιφρόνηση για τους άλλους ή αλαζονεία, θρασύτητα ή υπεροψία και ειρωνεία. Συχνά γίνεται ενοχλητικός ή και αντιπαθητικός, ενώ δεν είναι σπάνιο να εκφράζεται έως και σαδιστικά προς τα πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος ή ακόμα και προς αυτά που αγαπάει. (Πάντα ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εαυτό του παρά για τους αγαπημένους του ανθρώπους.)

6 6 Εμφανίζεται ως άτομο με μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά αυτό αποτελεί αναπλήρωση της βαθύτερης αίσθησης του ανασφαλούς Εγώ του, το οποίο «καταρρέει» όταν απορριφθεί ερωτικά ή όταν τρωθεί η βεβαιότητά του για την στυτική του ικανότητα. Τότε καταλαμβάνεται από άγχος, φόβο και απελπισία και αισθάνεται βαθιά δυστυχισμένος. Του αρέσει να τον θαυμάζουν, επιζητά την αναγνώριση και καταρρακώνεται όταν δεν την έχει από εκείνους που εκτιμά, αγαπά ή εξαρτάται και συχνά καυχιέται για τις ικανότητες ή τις δυνατότητές του.

7 7 Έχει μεγάλη δυσκολία να αποδεχτεί τους ανωτέρους του ή και τους ισάξιούς του και να συνεργαστεί μαζί τους, επειδή πάντα θεωρεί ότι αυτός είναι καλύτερος από αυτούς ταυτόχρονα, ο ίδιος έχει μεγάλη ανάγκη να κυριαρχεί σε άλλους και συνήθως διαθέτει ηγετικά προσόντα, αλλά η «αδυναμία» του είναι πως επιθυμεί να έχει «αυλή» γύρω του και να την κατευθύνει. Πολλές διασπάσεις κινημάτων (πολιτικών, καλλιτεχνικών και θρησκευτικών) οφείλονται στη σύγκρουση φαλλικών χαρακτήρων και στην ανάγκη τους για εξουσία ή αποκλειστικότητα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στη διεκδίκηση πρωτείων και διακρίσεων στον πολιτικό στίβο, που απατηλά ενδύεται την υποστήριξη των δικαιωμάτων και των αιτημάτων του «λαού», ενώ στην πραγματικότητα υπηρετεί φαλλικές επιδιώξεις εις βάρος των πραγματικών αναγκών της χώρας και του λαού της.

8 8 Βιοενεργειακά είναι αρκετά φορτισμένοι οργανισμοί, συνήθως πάνω από τον μέσο όρο φόρτισης του γενικού πληθυσμού και των υπολοίπων χαρακτήρων. Έχουν στυτική ικανότητα, αλλά οργασμικά είναι ανίκανοι ουσιαστικά περιφρονούν το άλλο φύλο και χρησιμοποιούν το σεξ για να το εκδικηθούν, να το ταπεινώσουν και να το τιμωρήσουν.

9 9 Οι άντρες φαλλικοί χαρακτήρες μπορεί να είναι σχεδόν υγιείς (ήρωες, προσωπικότητες του αθλητισμού, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, ισορροπημένοι οικογενειάρχες, αυστηροί αλλά στοργικοί γονείς ) έως πολύ άρρωστοι (ομοφυλόφιλοι, ψυχοπαθείς, εξαρτημένοι από ουσίες και αλκοόλ, καταθλιπτικοί ή παρανοϊκοί), ανάλογα με τις προγενετήσιες καθηλώσεις τους.

10 10 Οι γυναίκες φαλλικοί χαρακτήρες μπορεί να έχουν αξιοθαύμαστη αυτοπεποίθηση, να είναι δυνατές και όμορφες, επιτυχημένες με κοινωνική αναγνωρισιμότητα και οικονομικά ανεξάρτητες, δυναμικές και αποτελεσματικές, σεξουαλικά, όμως, μπορεί να είναι ομοφυλόφιλες ή να έχουν μόνο κλειτοριδικό οργασμό. Υπάρχει η ασυνείδητη φαντασίωση στο σεξ ότι είχαν πέος ή ότι αφαιρούν το πέος από τον άντρα κατά τη συνουσία αυτό οφείλεται στην επιθυμία εκδίκησης του άλλου φύλου και στον ανταγωνισμό που τους προκαλεί. Έτσι, νιώθουν την ανάγκη να ευνουχίσουν τους άντρες προσπαθώντας συνεχώς να τους βγάλουν αδύναμους και ανίκανους, εντοπίζουν τα ελαττώματα ή τις αδυναμίες τους και σαδιστικά τους τα τονίζουν υποτιμητικά και ταπεινωτικά.

11 11 Όσο υπάρχει σεξουαλική ικανοποίηση, το Εγώ των φαλλικών χαρακτήρων αισθάνεται ισχυρό και ασφαλές, αφού τότε μπορεί να κινητοποιήσει εξίσου ισχυρές άμυνες, όπως η ενεργή ομοφυλοφιλία, ο σεξουαλικός σαδισμός και η κοινωνική ψυχοπαθητικότητα. Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει σεξουαλική ικανοποίηση, ή όταν η προοπτική της απομακρύνεται, ή, τέλος, όταν επίκειται η απώλειά της, τότε οι φαλλικές άμυνες καταρρέουν ή εξασθενούν, οπότε αναπτύσσονται έντονα ξεσπάσματα θυμού, παράνοια και αίσθημα απειλής ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει, ως δευτερεύουσα προγενετήσια καθήλωση, ματαίωση στο οπτικό στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης.

12 12 Η σωματική θωράκιση μπορεί να αναπτύσσεται και στις επτά ζώνες, αλλά κατά κανόνα είναι πιο έντονη στο στήθος, στο διάφραγμα, στα πόδια, ενώ στην ωμική ζώνη είναι ιδιαίτερη και χαρακτηριστική.

13 13 Χαρακτηραναλυτικά, για τους φαλλικούς χαρακτήρες, το πιο δύσκολο είναι να αναγνωρίσουν και να παραδεχτούν ότι αμύνονται, ενώ το να αντιληφθούν τον τρόπο που αμύνονται και εναντίον τίνος πράγματος αμύνονται, τους είναι σχετικά ευκολότερο. Το κύριο πρόβλημά τους είναι η εγκατάλειψη, και αυτός είναι και ο συνηθέστερος λόγος, μαζί με την απώλεια της στυτικής τους ικανότητας, που τους αναγκάζει να ζητήσουν βοήθεια, διότι τότε καταρρακώνονται και καταρρέουν.

14 ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΦΑΛΛΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Απογοήτευση/ματαίωση σεξουαλική (δηλαδή των πρωτογενών ερωτικών ενορμήσεων) από τον γονέα του αντίθετου φύλου στο φαλλικό στάδιο, περίπου στην ηλικία των 4 ετών. Η μητέρα δεν αντέχει τις φαλλικές ενορμήσεις του μικρού αγοριού (στύση, επίδειξη γεννητικών οργάνων, αυτοερωτισμό) και το πιέζει να τις σταματήσει.

15 Το αγόρι αισθάνεται ότι τόσο το ίδιο, όσο και το πέος του, απορρίπτονται, αναπτύσσει φόβο και στη συνέχεια άγχος ευνουχισμού, οργίζεται για τη ματαίωση που υπέστη και αισθάνεται την ανάγκη να εκδικηθεί τη μητέρα του (και αργότερα, στην ενήλικη ζωή του, όλες τις γυναίκες, στο πρόσωπο των οποίων προβάλλει τη μητέρα του). Το αγαπημένο και επιθυμούμενο ερωτικό αντικείμενο γίνεται ταυτόχρονα και μισητό (λόγω της ματαίωσης/απόρριψης), με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται σκληρά προς τις γυναίκες και συχνά να εκφράζει σαδισμό και περιφρόνηση.

16 Το αγόρι καθηλώνεται στο φαλλικό στάδιο, ενώ παράλληλα, λόγω ματαίωσης των φαλλικών του ενορμήσεων, αναπτύσσει ασυνείδητο άγχος επιστροφής στο προηγούμενο λιμπιντικό στάδιο, το πρωκτικό. Μια τέτοια επιστροφή θα ισοδυναμούσε με αισθήματα αναξιότητας και ταπείνωσης, αδυναμίας και εξάρτησης. Το ίδιο συμβαίνει και στα κορίτσια, τα οποία ματαιώνονται και αισθάνονται απόρριψη από τον πατέρα τους που δεν αντέχει τις φαλλικές τους ενορμήσεις (αυτές δεν διαφέρουν ποιοτικά από τις αντίστοιχες των αγοριών)

17 Η ματαίωση οδηγεί το παιδί να ταυτιστεί ψυχικά με τον ματαιωτικό γονέα (εδώ του αντίθετου φύλου), προκειμένου να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί συναισθηματικά την απόρριψη που υπέστη από εκείνον. Η ψυχική ταύτιση οδηγεί στην εσωτερίκευση (ενσωμάτωση, ενδοβολή) των χαρακτηριστικών του ματαιωτικού γονέα, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται όπως εκείνος, ενώ ταυτόχρονα είναι και θυμωμένο μαζί του. Γίνεται όπως κι εκείνος, δηλαδή το ίδιο «δυνατός», προκειμένου να μπορεί να τον αντιμετωπίσει.

18 Έτσι αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός και η επιθετικότητα προς το άλλο φύλο, που εκδηλώνεται ως γενετήσια εκδίκηση. Κάτω, όμως, από αυτή την επιθετικότητα υπάρχει πάντα η βαθιά ανάγκη αγάπης και αποδοχής από τον γονέα που το ματαίωσε. Υστερικοί και φαλλικοί, επειδή είναι κοντά στη γενετησιότητα, δεν αναπτύσσουν αντιδραστικούς σχηματισμούς.

19 Η ψυχική ταύτιση με τον ματαιωτικό γονέα του αντίθετου φύλου, τον οποίο επιθυμεί φαλλικά και γενετήσια, δηλαδή του αγοριού με τη μητέρα του και του κοριτσιού με τον πατέρα του, ενδέχεται να οδηγήσει στην παραίτησή του από την γενετήσια διεκδίκηση του ετερόφυλου γονέα και την ανάπτυξη σεξουαλικού ενδιαφέροντος προς τον ομόφυλο γονέα. Αυτό ισοδυναμεί με την ανάπτυξη ομοφυλοφιλικών τάσεων, αλλά ενεργητικής φύσης, λόγω της φαλλικής χαρακτηροδομής. Ο ετερόφυλος γονέας εξακολουθεί να είναι ερωτικά επιθυμητός, αλλά η επιθυμία συνοδεύεται πάντα από σαδιστικές παρορμήσεις εκδίκησης και ταπείνωσης.

20 Οι άντρες φαλλικοί χαρακτήρες θέλουν να αποδείξουν στον εαυτό τους και στις γυναίκες πόσο στυτικά ικανοί είναι, ενώ για τους ίδιους η σεξουαλική πράξη είναι μια πράξη εκδίκησης, ταπείνωσης, κακοποίησης ή υποβιβασμού της γυναίκας. Οι γυναίκες επιθυμούν να εκδικηθούν γενετήσια τους άντρες, να τους ευνουχίσουν (φαντασιακά) και για τον λόγο αυτό τους αρέσει να τους ταπεινώνουν (ψυχικός ευνουχισμός), και να τους κάνουν να αισθάνονται ανίκανοι, ενώ απολαμβάνουν να τους σαγηνεύουν (ενισχύεται έτσι το φαλλικό τους Εγώ).

21 Οι φαλλικοί χαρακτήρες, επειδή ακριβώς καθηλώθηκαν στο φαλλικό στάδιο, λόγω της ματαίωσης των φαλλικών τους ενορμήσεων, προσπαθούν να κρατηθούν σε αυτό, οπότε αισθάνονται υπερβολικό άγχος (ασυνείδητα) ότι θα παλινδρομήσουν στο πρωκτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: αισθήματα αδυναμίας, κατωτερότητας, εξάρτησης και παθητικότητας. Ουσιαστικά, ο φαλλικός σαδισμός και η επίδειξη των ικανοτήτων τους (στυτική και άλλες) δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά άμυνες, που συγκρατούν το Εγώ τους από το να παλινδρομήσει στην πρωκτικότητα.

22 Επομένως, ο φαλλικός χαρακτήρας αποκρούει την πρωκτικότητα, και μαζί της την παθητική ομοφυλοφιλία με φαλλική επιθετικότητα και ενεργητική ομοφυλοφιλία, ενώ, αντίθετα ο πρωκτικός χαρακτήρας αποκρούει τη φαλλικότητα με την πρωκτική-παθητική παράδοση. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αυτό που χαρακτηρίζει κάθε χαρακτηροδομή δεν είναι το ποιες ενορμήσεις αποκρούει, αλλά με ποιες ενορμήσεις αμύνεται το Εγώ της.

23 Καταπιεσμένο φαλλικό στάδιο Ασκητισμός Ανικανοποίητο φαλλικό στάδιο Συμπεριφορά Δον Ζουάν

24 Παράγοντες διαμόρφωσης της θωράκισης: 1) χρόνος ματαίωσης μιας ενόρμησης: Όσο νωρίτερα γίνεται η ματαίωση τόσο καταστροφική είναι η επίπτωση της 2) ένταση της ματαίωσης : Όσο μεγαλύτερη τόσο μεγαλύτερες και καταστροφικότερες οι συνέπειες 3) σε ποια ενόρμηση κατευθύνεται η ματαίωση: Αφορά την ερωτογενή ζώνη και το λιμπιντικό στάδιο 4) αναλογία αποδοχής και ματαίωσης της ενόρμησης: Αφορά την έκφραση ή καταστολή της ενόρμησης σε κάποια ερωτογενή ζώνη: δημιουργεί 2 παραλλαγές σε κάθε διαγνωστική κατηγορία, τον κατεσταλμένο και τον ανικανοποίητο υπoτύπο. 5) το φύλο του κύριου ματαιωτικού προσώπου με το οποίο ταυτίζεται το άτομο 6) από τις αντιφάσεις στις ίδιες τις ματαιώσεις, που επιτρέπουν άλλοτε την ενδυνάμωση και άλλοτε την αναστολή διαφορετικών ενoρμήσεων.

25 ΘΕΡΑΠΕΙΑ 25 Αποδόμηση των φαλλικών αμυνών και κυρίως της έπαρσης, της αλαζονείας, της επιθετικότητας και της ανάγκης για κυριαρχία. Χρειάζεται προσοχή στον χειρισμό του ασθενή ο οποίος, λόγω του χαρακτήρα του, επιχειρεί να ελέγξει τον θεραπευτή και να έχει γενικά «το πάνω χέρι» στη θεραπεία.

26 Η αποδόμηση των φαλλικών αμυνών σηματοδοτεί την επιστροφή στο πρωκτικό στάδιο, το οποίο πανικοβάλλει τον φαλλικό χαρακτήρα, επειδή εκεί αισθάνεται αδύναμος και εξαρτημένος. Από εκεί αρχίζει η επαναδόμηση της υγείας του μέχρι την εδραίωση της γενετησιότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδομηθεί και να καταρρεύσει η εκδικητική στυτική ικανότητα, που λειτουργεί ως άμυνα προστασίας απέναντι στις παθητικές-θηλυπρεπείς τάσεις του πρωκτικού σταδίου (αδυναμία, παθητικότητα, εξάρτηση, υποχωρητικότητα). 26

27 Β. ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΪΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Γενετήσια εκδίκηση που διαστρεβλώνεται από το οπτικό μπλοκάρισμα) Σπάνια αντιλαμβάνονται ότι έχουν πρόβλημα οι ίδιοι και ακόμα πιο σπάνια το παραδέχονται, γι αυτό συνήθως δεν αναζητούν θεραπεία, αλλά, αντίθετα, θεωρούν είτε ότι το πρόβλημα το έχουν οι άλλοι, είτε ότι τους αδικούν, ή και τους καταδιώκουν ακόμα, ανάλογα με την ένταση του οπτικού 27 τους μπλοκ.

28 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Ευερεθιστότητα, ακαμψία, καχυποψία και δυσπιστία, αδυναμία διατήρησης μακροχρόνιων σχέσεων, παρερμηνείες ή παρανοϊκές σκέψεις διωκτικού περιεχομένου («με ζηλεύουν, με εχθρεύονται» ή «συνωμοτούν εναντίον μου»), απόδοση της ευθύνης των προσωπικών αποτυχιών τους στους άλλους, δικομανία, «δημόσιος κατήγορος», ιδέες μεγαλείου (θεωρεί τον εαυτό του προφήτη ή ήρωα, πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο και είναι σωστός), εμμονική ζήλια, παράνοια ερωτικής φαντασίωσης (πιστεύει ότι οι άλλοι κάποιοι συγκεκριμένοι πάντα είναι ερωτευμένοι μαζί του και τους ενοχλεί με τις απαιτήσεις του). 28

29 ΓΕΝΕΣΗ Πρόκειται για φαλλικό με σοβαρό οπτικό μπλοκ (καταπιεσμένου τύπου) 29

30 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Επειδή σπάνια αναζητούν θεραπεία, είναι περισσότερο ακαδημαϊκή η συζήτηση για τη θεραπευτική τεχνική που πρέπει να ακολουθηθεί. Όσο πιο συγκροτημένοι και δομημένοι είναι, τόσο δυσκολότερος γίνεται ο χειρισμός τους. Οι κύριες άμυνές τους είναι εγκεφαλικές/νοητικές και παρουσιάζουν μεγάλη αντίσταση στην αποδόμησή τους. Χαρακτηραναλυτικά πρέπει να καταδεικνύεται η καχυποψία τους, η γενική τους εχθρική και προκατειλημμένη στάση απέναντι στους άλλους και να αποδομείται. 30

31 Γ. ΧΡΟΝΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΣ (Γενετήσια εκδίκηση που αναστέλλεται από τη στοματική καταστολή) Όταν η στοματική καταστολή είναι πολύ ισχυρή, τότε η έκφραση της φαλλικής δομής εξασθενεί και κυριαρχεί η κατάθλιψη. Το ασθενές Εγώ συμπιέζεται βασανιστικά από ένα αυστηρό και τιμωρητικό Υπερεγώ και ένα απαιτητικό, με πολύ υψηλούς στόχους, Ιδανικό του Εγώ φαλλικής φύσης. 31

32 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Αυτά απορρέουν από τον «εγκλωβισμό» του Εγώ ανάμεσα στις «συμπληγάδες» της στοματικής καταστολής και τις απαιτήσεις του φαλλικού ναρκισσισμού. Η παλινδρόμηση από το φαλλικό στάδιο στο στοματικό, μπορεί να ενεργοποιήσει συμπτώματα που θυμίζουν πρωκτική καθήλωση (π.χ. ψευδώς ψυχαναγκαστικά συμπτώματα, όπως ακαμψία, τίμια και ενάρετη συμπεριφορά), μέσα από τα οποία ο συγκεκριμένος χαρακτήρας εκφράζει τη στοματικά 32 καταπιεσμένη φαλλική δομή του.

33 Λόγω της έντονης στοματικής καταστολής, αδυνατεί να εκφράσει ανοιχτά τη φαλλική επιθετικότητά του, οπότε συχνά χρειάζεται να διαφοροδιαγνωστεί από τους: Ψυχαναγκαστικούς χαρακτήρες (που έχουν την πρωκτική καθήλωση ως το πρωτεύον ψυχοσεξουαλικό τραύμα): οι χρόνιοι καταθλιπτικοί είναι ευαίσθητοι, έχουν έντονα συναισθήματα (ενώ οι ψυχαναγκαστικοί έχουν άμβλυνση συναισθημάτων) τα οποία, όμως, δυσκολεύονται να τα εκφράσουν και είναι γενναιόδωροι (και όχι τσιγκούνηδες όπως οι ψυχαναγκαστικοί). Οπτικούς χαρακτήρες, λόγω δειλίας, μετριοπάθειας και φαινομενικής εσωστρέφειας. Η στοματική καταστολή κάνει τον χρόνιο καταθλιπτικό να φαίνεται απόμακρος και ψυχρός, αλλά, αντίθετα από τον οπτικό χαρακτήρα έχει καλή προσαρμοστικότητα. 33

34 Γίνεται καταθλιπτικός (εμφανώς ή/και δυσδιάκριτα) και τον διακρίνει έντονη σοβαρότητα. Η καταθλιπτική του προδιάθεση συνοδεύεται από ελάττωση σωματικού βάρους, πτώση του ενεργειακού δυναμικού (είναι συνήθως υποφορτισμένος) και αυξημένη τάση ενεργειακής συστολής και συρρίκνωσης. Υπάρχει ιστορικό καταθλιπτικών επεισοδίων, απογοητεύσεων και αυτοκατηγοριών, ενώ ο ναρκισσιστικός φαλλικός χαρακτήρας κατά κανόνα κατηγορεί τους άλλους. Όταν αισθάνεται κατάθλιψη υποχωρεί το άγχος του. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεται ότι τον χρειάζονται. 34

35 Ανεκτικός με τους άλλους, αυστηρός με τον εαυτό του. Τίμιος, αποφασιστικός, υπεύθυνος, άκαμπτα ειλικρινής, εγκρατής, επίμονος (παρά το χαμηλό ενεργειακό του δυναμικό), σχολαστικός και τακτικός. Ενοχικός, δύσκολα υπερασπίζεται τον εαυτό του. Αίσθημα ανεπάρκειας και κατωτερότητας, δικαιολογημένο ως ένα βαθμό, αφού η στοματική του καταστολή τον εμποδίζει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες. Έχει καλή αίσθηση του χιούμορ, αλλά υπάρχει κυνισμός και τάση αυτοσαρκασμού. Λακωνική ομιλία, λεπτά χείλη, σφιγμένο σαγόνι (λόγω σοβαρής θωράκισης σε στόμα και λαιμό), ελαττωμένη απόλαυση του φαγητού, ολιγοφαγία. 35

36 Ιδέες αυτοκτονίας, ως τελευταία επιλογή. Η κριτική του ικανότητα υπερτερεί της δημιουργικής του δυνατότητας. Νιώθει πικρία από τη ζωή. Ζηλεύει και θαυμάζει τους φαλλικούς χαρακτήρες, γιατί εκείνοι μπορούν να εκφράσουν ανοιχτά τη φαλλική τους επιθετικότητα, ενώ ο ίδιος αισθάνεται φυλακισμένος στα δεσμά της στοματικής του καταστολής. 36

37 Η σεξουαλικότητά του είναι έντονη, αλλά αναστέλλεται από ηθικισμό ή από την αίσθηση του σωστού, και από τον φόβο ότι αν απορριφθεί από τις γυναίκες θα γελοιοποιηθεί. Τα παιδιά και οι έφηβοι συμπεριφέρονται «κόσμια», είναι ήσυχα, ιδεαλιστές, «διανοούμενα», δεν προτιμούν τα σπορ και τις σωματικές δραστηριότητες, είναι ευαίσθητα και συναισθηματικά. 37

38 ΓΕΝΕΣΗ Είναι φαλλικός με σοβαρή στοματική καταστολή (λόγω πρώιμης και καθολικής στοματικής στέρησης). Προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί στο φαλλικό επίπεδο λειτουργίας και να μην επιστρέψει στο πρωκτικό ή το στοματικό. Συνθλίβεται από τις επιταγές του φαλλικού Ιδανικού Εγώ του, και γι αυτόν τον λόγο είναι επίμονος και αποφασιστικός στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει τις επιδιώξεις του. 38

39 Επιδιώκει να κερδίσει αγάπη και αποδοχή (από τη μητέρα του, και ως ενήλικας από τις επιθυμούμενες γυναίκες), λόγω της πρώιμης στοματικής αποστέρησης που υπέστη εξαιτίας της): «δεν με αγαπάει, δεν με αποδέχεται και γι αυτόν τον λόγο μου στερεί το στήθος της». Το αυστηρό Υπερεγώ του τον οδηγεί στην αυτομομφή και τις ενοχές κάθε φορά που αποτυγχάνει (αποδέχεται την τιμωρία του, η οποία λειτουργεί ως μέσον αποφυγής της απώλειας της αγάπης). 39

40 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Στην καταθλιπτική φάση χρειάζεται να φορτιστεί ώστε να ανασταλεί η ενεργειακή συρρίκνωση. Απαιτείται η άμεση κινητοποίηση του θώρακα, προκειμένου να απελευθερωθεί η αναπνοή του, η οποία θα τον φορτίσει ενεργειακά και θα διευκολυνθεί έτσι η εκφόρτιση της καταπιεσμένης φαλλικής οργής του. Είναι δύσκολο για τον χρόνιο καταθλιπτικό να διατηρήσει την ενεργειακή του φόρτιση, αλλά είναι σημαντικό να το επιτύχει, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να εκφράσει και να εκφορτίσει την κατεσταλμένη φαλλική του επιθετικότητα. Μετά την έκφραση της οργής βιώνει τη θλίψη τής στοματικής αποστέρησης, και αν οι θωρακίσεις του στόματος και του αυχένα/λαιμού έχουν επαρκώς αποδομηθεί, εμφανίζεται αυθόρμητο κλάμα, με λυγμούς συνήθως, που ανακουφίζει τα συμπτώματα ναυτίας, από τα οποία συχνά υποφέρει, εξαιτίας της ασυνείδητης καταστολής του κλάματος. 40

41 41 Δ. ΜΑΝΙΟΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ (ΓΕΝΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΜΟΝΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ)) Φαλλικός με στοματικά ανικανοποίητο τραύμα στη φάση του στοματικού σταδίου της ψυχοσεξουαλικής εξέλιξης. Δεν έχει συγκροτημένο Εγώ, όπως, ο χρόνιος καταθλιπτικός, με αποτέλεσμα να είναι ασταθής, ευμετάβλητος, ακραίος και η διάθεσή του να μεταβάλλεται από την ευφορία έως την κατάθλιψη, την οποία βιώνει εντονότερα από τον χρόνιο καταθλιπτικό.

42 42 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ «Γεμάτη» σωματική διάπλαση και τάσεις παχυσαρκίας, ενώ στην καταθλιπτική του φάση αδυνατίζει. Υπομανιακή φάση: ανήσυχος, ενεργητικός, ανυπόμονος, ομιλητικός έως λογορροϊκός, επιπόλαιος, δύσκολα συγκεντρώνεται, βιαστικός και πιεστικός προς τους άλλους, ελάττωση κριτικής ικανότητας, υπερφαγία, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, επιθετικότητα. Καταθλιπτική φάση (εμφανίζεται συχνά μετά από αιφνίδια μετάπτωση από την μανιακή): επιβράδυνση ψυχοκινητικής λειτουργικότητας, απελπισία, παράπονο, συρρίκνωση, πιθανή εμφάνιση ψυχαναγκαστικών συμπτωμάτων, πτώση ώμων. Οι φάσεις μπορεί να εναλλάσσονται ή να κυριαρχεί κάποια από τις δύο, αλλά με τα χρόνια επιδεινώνονται, διαρκούν περισσότερο και επιτείνουν την αποδιοργάνωση του Εγώ.

43 43 ΓΕΝΕΣΗ Φθάνουν στο φαλλικό στάδιο αλλά έχουν ήδη ένα πολύ σοβαρό στοματικά ανικανοποίητο ψυχοσεξουαλικό τραύμα, που τους καθιστά ασταθείς και ανυπόμονους, απαιτητικούς. Η μανιακή φάση οφείλεται στην «υποχώρηση» της στοματικής θωράκισης και η καταθλιπτική στην επίτασή της. Άρα το ανικανοποίητο στοματικό μπλοκ είναι ασταθές ενεργειακά (κατά Κόνια: στοματικά ασταθές μποκ) και μεταβάλλεται, ταλαντώνεται ανάμεσα σε ένα ανικανοποίητου τύπου στοματικό μπλοκ (μανιακή φάση) και ένα καταπιεσμένου τύπου στοματικό μπλοκ (καταθλιπτική φάση).

44 44

45 45 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ο μεγάλος κίνδυνος, και ο φόβος του θεραπευτή, εστιάζεται στην αυτοκτονία, οι πιθανότητες της οποίας αυξάνουν όταν ο ασθενής κινείται προς ή εξέρχεται από την καταθλιπτική φάση. Στην καταθλιπτική φάση πάντα κινητοποιούμε την αναπνοή και ανακουφίζουμε τη θωράκιση του αυχένα και του θώρακα, ώστε να διευκολύνουμε την εκφόρτιση της οργής. Στη μανιακή «ελέγχουμε» την οργή, κυρίως όταν αυτή εκφράζεται εκτός θεραπείας, γιατί η επίταση της ενεργειακής διαστολής, σε συνδυασμό με την ελαττωμένη κριτική ικανότητα, είναι αυτοκαταστροφική για την προσωπική και επαγγελματική ζωή του ασθενή.

46 Ε. ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ Κάθε χαρακτήρας με στοματικά ανικανοποίητο τραύμα είναι δυνητικά αλκοολικός, αλλά ο τυπικός αλκοολικός και ναρκομανής είναι ένας κατά βάση φαλλικός μανιοκαταθλιπτικός χαρακτήρας. Ο αλκοολισμός και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά δεν εξαρτώνται από την ποσότητα ή τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ ή χρήσης ουσιών, αλλά από την αιτία λήψης τους. 46

47 ΓΕΝΕΣΗ Η πραγματική αιτία είναι ένας συνδυασμός μεγάλης απελπισίας, έλλειψης επιθετικότητας (αδυναμία έκφρασής της) και εύκολης παραίτησης/εγκατάλειψης κάθε προσπάθειας. Αυτή οφείλεται στη ματαίωση των φαλλικών ενορμήσεων από τον γονέα του αντίθετου φύλου, και στον ταυτόχρονο ψυχικό ευνουχισμό από τη μητέρα, που οδηγεί στην ταύτιση μαζί της σε ένα πρωκτικό επίπεδο. 47

48 Η ταύτιση με τη μητέρα σε πρωκτικό επίπεδο ενδυναμώνει τις παθητικο-θηλυπρεπείς τάσεις και συμπεριφορές (παθητικότητα, εξάρτηση, αδυναμία) τις οποίες ο αλκοολικός συγκαλύπτει με μία επιθετική επιδειξιμανία (τη εμφανή μέθη, ή «τολμηρές» πράξεις υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών). Με τις παθητικο-θηλυπρεπείς συμπεριφορές αμύνεται απέναντι στην ανοιχτή φαλλική επιθετικότητα και τελικά στην ανδρική γενετησιότητα. 48

49 Λόγω της πρωκτικής ταύτισης με τη μητέρα, ο αλκοολικός ενδέχεται να θεωρήσει ασυνείδητα το πέος του ως υποκατάστατο του μαστού, επομένως η πεολειχία τον διεγείρει σεξουαλικά, ενώ συχνά υιοθετεί μια μητρική/υπερπροστατευτική στάση απέναντι σε νεαρότερους άνδρες. Το ίδιο ισχύει και για τις αλκοολικές γυναίκες, οι οποίες επίσης υιοθετούν μια μητρική στάση απέναντι σε νεαρότερες γυναίκες. 49

50 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Απαραίτητη η διακοπή του αλκοόλ ή της χρήσης ουσιών. Το αναδυόμενο άγχος, μετά τη διακοπή, πρέπει να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά με τη θεραπεία. Ενδεχόμενη χορήγηση αγχολυτικών, μόνο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αν αυτό φαίνεται ότι βοηθά στην απεξάρτηση χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί η παρατεταμένη χορήγησή τους μετατοπίζει το πρόβλημα σε μια νέα ουσία, χωρίς να αγγίζει τις πραγματικές αιτίες της διαταραχής. 50

51 51 Η αγάπη, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής μας και αυτές θα πρέπει να την κυβερνούν. Βίλχελμ Ράιχ

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρακτήρας εμπεριέχει τόσο τις βρεφικές/νηπιακές σεξουαλικές απαιτήσεις των ενορμήσεων των 5 σταδίων, όσο και τις άμυνες που, λόγω των

Ο χαρακτήρας εμπεριέχει τόσο τις βρεφικές/νηπιακές σεξουαλικές απαιτήσεις των ενορμήσεων των 5 σταδίων, όσο και τις άμυνες που, λόγω των Ο χαρακτήρας εμπεριέχει τόσο τις βρεφικές/νηπιακές σεξουαλικές απαιτήσεις των ενορμήσεων των 5 σταδίων, όσο και τις άμυνες που, λόγω των απαγορεύσεων, ματαιώσεων και αναστολών, κινητοποιούνται εναντίον

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν.

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν. ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Οδηγός για τον δάσκαλο / εκπαιδευτικό / μέντορα Πριν ξεκινήσετε με τα αναφερόμενα θέματα, πρέπει να ζητήσετε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τα Ερωτηματολόγια για τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικά προβλήματα

Σεξουαλικά προβλήματα Σεξουαλικά προβλήματα Στην ανταγωνιστική σημερινή μας κοινωνία το άτομο βρίσκεται συνεχώς κάτω από μια διαρκή πίεση να αποδώσει σε διάφορους τομείς της καθημερινής του δραστηριότητας. Στον σεξουαλικό τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Ορισμός: Είναι λειτουργίες του εγώ που έχουν σκοπό να απαλλάξουν το άτομο από το άγχος ή άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί οι νέοι καταφεύγουν σε πράξεις βίας, αναζήτηση ταυτότητας ή συναισθηματικές δυσκολίες;

Γιατί οι νέοι καταφεύγουν σε πράξεις βίας, αναζήτηση ταυτότητας ή συναισθηματικές δυσκολίες; Γιατί οι νέοι καταφεύγουν σε πράξεις βίας, αναζήτηση ταυτότητας ή συναισθηματικές δυσκολίες; Δρ. Ευγενία Σουμάκη Παιδοψυχίατρος - Ψυχαναλύτρια Γρ. Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Μέλος Δ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Οι σχέσεις των εφήβων

Οι σχέσεις των εφήβων Οι σχέσεις των εφήβων «Το πρόσωπο με τις πολλές στιγμές, συγκινήσεις και φορτίσεις, που ζει το σήμερα» Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος-Ψυχίατρος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος. Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών

Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος. Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών Τις τελευταίες δεκαετίες, η παιδική και εφηβική κατάθλιψη έχει μετατραπεί σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που ταλανίζει τους νέους. Τα ποσοστά

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων ᄡ Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμός Εθισμός είναι το καθεστώς εγκεφαλικής δυσλειτουργίας κατα το οποίο το άτομο θεωρεί απαραίτητες για την επιβίωση του πραξεις που προκαλούν

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2016-2017 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23/3/2017 ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΗΜΕΛΑ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΕ02) Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη).

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη). ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη). 1. Σ ένα πολιτισμό όπου επικρατεί το εμπορικό πνεύμα και η

Διαβάστε περισσότερα

Διπολική διαταραχή μανιοκατάθλιψη,

Διπολική διαταραχή μανιοκατάθλιψη, ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ο όρος ψυχική διαταραχή περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων που έχουν σχέση με την ψυχική κατάσταση και την συμπεριφορά ενός ατόμου. Οι διάφορες ψυχικές διαταραχές εκδηλώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο

Γράφει: Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο Γράφει: Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο Για πολλούς ανθρώπους αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό το ζήτημα της ποιότητας της σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε.

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να δημιουργήσει απειλητικές για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων Θεματική Ενότητα 4 Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στην ψυχαναλυτική θεωρία και, κυρίως, σε εκείνο το τμήμα της θεωρίας που αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Με τον όρο αυτοεκτίμηση εννοούμε τον βαθμό στον οποίο εκτιμούμε, σεβόμαστε αλλά και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. Με λίγα και απλά λόγια, είναι η εσωτερική αντίληψη που

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής: Σιγκμουντ Φρουντ (1856-1939) Αυστριακός Ιατρός, ψυχίατρος. Το έργο και οι θεωρίες του είχαν μεγάλη επίδραση στην ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία,

Διαβάστε περισσότερα

Κορίτσι ή Αγόρι: Η Ανάπτυξη της Ταυτότητας Φύλου. Ίλια Χατζή Ψυχολόγος MSc

Κορίτσι ή Αγόρι: Η Ανάπτυξη της Ταυτότητας Φύλου. Ίλια Χατζή Ψυχολόγος MSc Κορίτσι ή Αγόρι: Η Ανάπτυξη της Ταυτότητας Φύλου Ίλια Χατζή Ψυχολόγος MSc Τι είναι Ταυτότητα; Περιγράφει τα χαρακτηριστικά που μας προσδιορίζουν και μας διαφοροποιούν ή μας ταξινομούν σε ομάδες ή υποομάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ερωτηματολόγιο Στάσεων προς τη Σεξουαλικότητα

Ελληνικό Ερωτηματολόγιο Στάσεων προς τη Σεξουαλικότητα Ελληνικό Ερωτηματολόγιο Στάσεων προς τη Σεξουαλικότητα Οι παρακάτω προτάσεις αφορούν μια ποικιλία θεμάτων σχετικά με στάσεις απέναντι στο σεξ, στη σεξουαλικότητα, την σεξουαλική αγωγή και τα άτομα με νοητική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η αυτοκτονική συµπεριφορά ορίζεται ως η συµπεριφορά, κατά την οποία το άτοµο θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του µε σκοπό να δώσει ένα τέλος στη ζωή του. ιαχωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ Στρεσσογόνος παράγοντας Οτιδήποτε κάνει τον άνθρωπο να βιώνει στρες Είναι μια αλλαγή στην ομοιόσταση του ατόμου Παράγοντες που προκαλούν στρες Ενδογενείς Εξωγενείς Ενδογενείς

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός;

Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός; Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 0 Ο σχολικός εκφοβισμού χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση, κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. 0 Στην πραγματικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + «Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + Απώλεια ονομάζουμε κάθε στέρηση, κάθε αποχωρισμό από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV Θεματική Ενότητα 6 Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στις κλινικές καταβολές της ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της δομής της φαρισαικής συγκρούσεως

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της δομής της φαρισαικής συγκρούσεως 18/02/2019 Το ιδιαίτερο γνώρισμα της δομής της φαρισαικής συγκρούσεως / Γνώμες Ιωάννης Κορναράκης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (+) Μία βασική δομή της ψυχικής συγκρούσεως

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτική υποστήριξη σε προβλήματα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού

Θεραπευτική υποστήριξη σε προβλήματα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού 1 / 8 1.) Η Οικογένεια «Η οικογένεια είναι ένας ζώντας οργανισμός ο οποίος όπως κάθε άλλος οργανισμός γεννιέται, ενηλικιώνεται

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΓΟΝΟΜΙΑΣ. Τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου και η επίδρασή. στους διάφορους τύπους χαρακτήρων

2 Ο ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΓΟΝΟΜΙΑΣ. Τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου και η επίδρασή. στους διάφορους τύπους χαρακτήρων 2 Ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΓΟΝΟΜΙΑΣ 2 Ο ΜΑΘΗΜΑ Τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Εισαγωγή στους διάφορους τύπους χαρακτήρων ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΡΩΤΟΓΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα

Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα Sigmund Freud (1856-1939) Το 1873 ξεκίνησε σπουδές ιατρικής στη σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Το 1886

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους

Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους Όταν είμαστε παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής μας, έχουμε έντονη σύγχυση σχετικά με τα συναισθήματά μας, νοιώθοντας την ανάγκη να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ O σχολικός εκφοβισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στις τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΠΑΙΞΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΠΑΙΞΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΠΑΙΞΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ Ορισμός αλκοολισμού Αλκοολούχα ποτά ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) γεωργικής προέλευσης, σε οποιοδήποτε ποσοστό το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ. Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος

Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ. Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος Κοινωνικοί παράγοντες που οδηγούν στη χρήση αλκοόλ τους νέους Ο πιο συχνός λόγος

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος - Ψυχίατρος. Τι ορίζεται ως ομοφυλοφιλία;

Γράφει: Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος - Ψυχίατρος. Τι ορίζεται ως ομοφυλοφιλία; Γράφει: Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος - Ψυχίατρος Τι ορίζεται ως ομοφυλοφιλία; Ομοφυλοφιλία ονομάζεται η σεξουαλική έλξη και συμπεριφορά προς άτομα του ίδιου φύλου, δηλαδή ενός άνδρα προς έναν άλλον άνδρα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Δανιηλίδου Νικολίνα, Ψυχολόγος, MSc στην Ψυχολογία της Υγείας

Γράφει: Δανιηλίδου Νικολίνα, Ψυχολόγος, MSc στην Ψυχολογία της Υγείας Γράφει: Δανιηλίδου Νικολίνα, Ψυχολόγος, MSc στην Ψυχολογία της Υγείας Η ιατρική ορίζει ως χρόνια ασθένεια την ασθένεια που είναι μακρόχρονη ή με συχνά επεισόδια. Παλαιότερα, η διάγνωση μιας σημαντικής

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κατάθλιψη;

Τι είναι η κατάθλιψη; Τι είναι η κατάθλιψη; Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες. Η

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η συχνή επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού εναντίον ενηλίκων και συνομηλίκων, μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τη νέα κατάσταση και να αποδεχτούν πως είναι οριστική, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες.

Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τη νέα κατάσταση και να αποδεχτούν πως είναι οριστική, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες. Όταν οι γονείς χωρίζουν-οι συνέπειες ενός διαζυγίου στα παιδιά. Ο χωρισμός των δύο γονέων, θεωρείται ένα από τα πιο στρεσσογόνα συμβάντα για όλα τα μέλη που αποτελούν μια οικογένεια. Τα παιδιά βιώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Managers & Leaders. Managers & Leaders

Managers & Leaders. Managers & Leaders είναι διαφορετικοί? Οι ηγέτες των επιχειρήσεων έχουν περισσότερα κοινά µε τους καλλιτέχνες παρά µε τους Managers.. 1 Αντιµετώπιση της πολυπλοκότητας SHIP Αντιµετώπιση της αλλαγής Λήψηαπόφασης : τι πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια με τον όρο περιγεννητική περίοδος αναφερόμαστε στο χρονικό διάστημα της κύησης, της λοχείας και των

Διαβάστε περισσότερα

μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16

μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16 περιεχόμενα μάθημα πρώτο: αστρολογία & σχέσεις 6 μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16 ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: με ποιον τρόπο αγαπάμε 42 ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: με

Διαβάστε περισσότερα

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι η σύνθεση όλων εκείνων των παραγόντων που κάνουν έναν άνθρωπο να πετυχαίνει στη ζωή του Αυτοεπίγνωση (αναγνώριση των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 5ο μάθημα Διδάσκουσα Δήμητρα Ιορδάνογλου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΡΕΣ Διεθνές Εθνικό Οργανισμού Πανεπιστημίου Διαπροσωπικό Ατομικό ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΓΧΟΣ: Ένας "μη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ. Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018)

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ. Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018) ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018) Το να είναι κάποιο άτομο ΛΟΑΤΚΙ δεν είναι φυσιολογικό. Μη φυσιολογικό στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Τους τροµάζει η µοναξιά. Πώς θα κάνουν καινούρια αρχή µετά από τόσα χρόνια συµβίωσης; Τι θα αντιµετωπίσουν;

Τους τροµάζει η µοναξιά. Πώς θα κάνουν καινούρια αρχή µετά από τόσα χρόνια συµβίωσης; Τι θα αντιµετωπίσουν; Διαζύγιο Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία, στις αναπτυγµένες χώρες υπολογίζεται ότι ένας στους δύο γάµους καταλήγει σε διαζύγιο. Το διαζύγιο είναι µια ψυχικά τραυματική εμπειρία για αυτούς που χωρίζουν.

Διαβάστε περισσότερα

Η αλληλεπίδραση Σεξουαλικής λειτουργίας, Σκέψης, Συναισθηματικής διάθεσης και Αισθήσεων

Η αλληλεπίδραση Σεξουαλικής λειτουργίας, Σκέψης, Συναισθηματικής διάθεσης και Αισθήσεων Η αλληλεπίδραση Σεξουαλικής λειτουργίας, Σκέψης, Συναισθηματικής διάθεσης και Αισθήσεων Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούμε, ότι βλέπουμε τον εξωτερικό κόσμο με τα μάτια μας, στην πραγματικότητα όμως, αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εκπαιδευτικών - Γονιών παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Δρ. ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΖΙΒΙΝΙΚΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εκπαιδευτικών - Γονιών παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Δρ. ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΖΙΒΙΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εκπαιδευτικών - Γονιών παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες Δρ. ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΖΙΒΙΝΙΚΟΥ 1 Θετική συμβολή της Πρώιμης Παρέμβασης: ως προς τους γονείς1 Άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά: Με τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΟΥΜΠΑΣΗ ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΟΥΜΠΑΣΗ ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΟΥΜΠΑΣΗ ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Εισαγωγή Ψυχική διαταραχή : αφορά τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκέπτεται, συμπεριφέρεται προς τους άλλους, και σχετίζεται με τον εαυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Φύλο (sex) Σεξουαλικότητα (sexuality) Σεξουαλική υγεία (sexual health) Κοινωνική ταυτότητα (γένος) (gender) Κοινωνική ταυτότητα φύλου (gender identity) Σεξουαλικός προσανατολισµός

Διαβάστε περισσότερα

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω.

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω. Αντιμετωπίζοντας το στρες για μια χαρούμενη και δημιουργική ζωή Το στρες μπορεί από εχθρός μας να γίνει σύμμαχος Ένα ποσοστό άγχους είναι αναγκαίο στη ζωή μας γιατί μας βοηθάει να ενεργοποιηθούμε και να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επέκεινα Ψυχαναλυτική πράξη» To άγχος ευνουχισμού γένους θηλυκού. Επιμέλεια-Παρουσίαση : Αικατερίνη Τζαβάρα, Ψυχολόγος

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επέκεινα Ψυχαναλυτική πράξη» To άγχος ευνουχισμού γένους θηλυκού. Επιμέλεια-Παρουσίαση : Αικατερίνη Τζαβάρα, Ψυχολόγος Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επέκεινα Ψυχαναλυτική πράξη» To άγχος ευνουχισμού γένους θηλυκού Επιμέλεια-Παρουσίαση : Αικατερίνη Τζαβάρα, Ψυχολόγος Εποπτεία: Σάββας Μπακιρτζόγλου, Ψυχολόγος-Ψυχαναλυτής Το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η μεθαμφεταμίνη είναι συνθετική ουσία και αποτελεί εξέλιξη μιας προγενέστερης ουσίας, της αμφεταμίνης. Για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

Tι είναι οι διαταραχές της προσωπικότητας;

Tι είναι οι διαταραχές της προσωπικότητας; Tι είναι οι διαταραχές της ; (What is a personality disorder?) Greek Tι είναι οι διαταραχές της ; Ο καθένας μας έχει ιδιώματα τα οποία τον χαρακτηρίζουν. Αυτά είναι οι συνήθεις τρόποι με τους οποίους το

Διαβάστε περισσότερα

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Τ Ο Γ Υ Ν Α Ι Κ Ε Ι Ο Π Ρ Ο ς Ω Π Ο Τ Η ς Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α ς ς Τ Ο Ν. Κ Ι Λ Κ Ι ς Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η 8 Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ 2 0 1

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 4-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 1

MAΘΗΜΑ 4-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 1 MAΘΗΜΑ 4-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 1 ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η ψυχοδυναμική προσέγγιση Η συμπεριφορική προσέγγιση P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

M2 Unit 3. Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση

M2 Unit 3. Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Αξιολόγηση των δεδομένων ιστορικού και διάγνωσης. Προετοιμασία της πρόγνωσης και του σχεδίου παρέμβασης ενόψει μιας μελλοντικής κατάστασης κρίσης Διαφορές μεταξύ φυσιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου Η ψυχική ζωή του παιδιού οικοδομείται μέσα από μια σχέση αλληλεπίδρασης με τους σημαντικούς Άλλους, τη μητέρα και τον πατέρα αρχικά και το ευρύτερο περιβάλλον στη συνέχεια. Μέσα από αυτήν τη συναισθηματική

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.)

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) Ο τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι καθοριστικό στοιχείο για τη

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική βία (bullying)

Ενδοσχολική βία (bullying) Ενδοσχολική βία (bullying) Τι είναι σχολικός εκφοβισμός Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που αυτό που τον ξεχωρίζει από το πείραγμα και τον τσακωμό, είναι η ένταση του, η διάρκεια του,

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε χρόνο ένας σηµαντικός αριθµός παιδιών, ακόµα και της πιο τρυφερής βρεφικής ηλικίας, παραπέµπονται σε παιδιατρικά νοσοκοµεία µε ανεξήγητους

Κάθε χρόνο ένας σηµαντικός αριθµός παιδιών, ακόµα και της πιο τρυφερής βρεφικής ηλικίας, παραπέµπονται σε παιδιατρικά νοσοκοµεία µε ανεξήγητους ΠΑΙ ΙΚΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ Κάθε χρόνο ένας σηµαντικός αριθµός παιδιών, ακόµα και της πιο τρυφερής βρεφικής ηλικίας, παραπέµπονται σε παιδιατρικά νοσοκοµεία µε ανεξήγητους σωµατικούς τραυµατισµούς που

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχολογία του Υπέρβαρου Ατόμου

Η Ψυχολογία του Υπέρβαρου Ατόμου Η Ψυχολογία του Υπέρβαρου Ατόμου Υπερβολική κατανάλωση τροφής σημαίνει ότι κάποιο άτομο καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από αυτές που χρειάζεται το σώμα του, έτσι οι περιττές τροφές μετατρέπονται

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι φόβος και τι φοβια;

Τι είναι φόβος και τι φοβια; ΦΟΒΟΙ - ΦΟΒΙΕΣ Τι είναι φόβος και τι φοβια; Φόβος: η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που δημιουργείται απέναντι σε πραγματικό κίνδυνο, ή απειλή. Φοβία: ο επίμονος φόβος που παγιδεύει το άτομο περιορίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying)

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) «Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) Τι είναι εκφοβισμός; η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που προέρχεται είτε από ένα μεμονωμένο άτομο είτε από μία ομάδα που απειλεί και ηθελημένα πληγώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΒΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΒΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΒΙΑ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΔΗΜ. ΠΟΤΕΤΣΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤ. ΣΥΝ. στο Ι.Π.Α ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΗ ΔΝΤΡΙΑ ΕΚΠ/ΡΙΩΝ ΧΟΥΡΔΑΚΗ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΕΠΑΕΣ ΠΑΤΡΑΣ 1 Σύστ. Προσκόπων Βύρωνα

Διαβάστε περισσότερα

Ανεργία: ένα σύγχρονο πρόβλημα, με ψυχολογικές επιπτώσεις στον άνθρωπο - Ο Δρόμος για την Θ Δευτέρα, 18 Οκτώβριος :48

Ανεργία: ένα σύγχρονο πρόβλημα, με ψυχολογικές επιπτώσεις στον άνθρωπο - Ο Δρόμος για την Θ Δευτέρα, 18 Οκτώβριος :48 Γράφει: Χριστίνα Σαμαράκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MSc. Η ανεργία στην περίοδο της οικονομικής κρίσης χτυπάει την πόρτα πολλών νοικοκυριών και στέκεται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια πολλών εργαζομένων.

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας; Σχιζοφρένεια Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια, μια πνευματική ασθένεια που προκαλεί διαταραχή στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Συνήθως ξεκινά από τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης µεσήλικης γυναίκας µε Aποφευκτική ιαταραχή Προσωπικότητας και Αγοραφοβία 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14 17 Μαϊου 2009, Βόλος, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Χ. Βαρβέρη-Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοδυναµικές θεωρίες και διοµαδικές σχέσεις. Ηψυχαναλυτική θεωρία του Freud.

Ψυχοδυναµικές θεωρίες και διοµαδικές σχέσεις. Ηψυχαναλυτική θεωρία του Freud. Ψυχοδυναµικές θεωρίες και διοµαδικές σχέσεις. Ηψυχαναλυτική θεωρία του Freud. Ο Freud πίστευε ότι είχε ανακαλύψει την πραγµατική «φύση» του ανθρώπου όχι µόνο στο επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη: ορισμός, συμπτώματα, αίτια, αντιμετώπιση, πρόληψη

Κατάθλιψη: ορισμός, συμπτώματα, αίτια, αντιμετώπιση, πρόληψη Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου 26-01-2016 Κατάθλιψη: ορισμός, συμπτώματα, αίτια, αντιμετώπιση, πρόληψη Παλαιοδήμου Ε., ψυχολόγος Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές, Εταιρία Ψυχικής Υγείας Παιδιού

Διαβάστε περισσότερα

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ΟΔΗΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών:

Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών: Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών: 1. Αν αισθάνεστε ως γονείς πως δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίζετε ικανοποιητικά τον θυμό του παιδιού σας, ξεκινήστε να διαβάζετε, να

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Καλογρίδης Γιάννης Ηλιαδάκη Έρικα Γιαννούλη Βανέσσα

ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Καλογρίδης Γιάννης Ηλιαδάκη Έρικα Γιαννούλη Βανέσσα ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Καλογρίδης Γιάννης Ηλιαδάκη Έρικα Γιαννούλη Βανέσσα Παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία ενός αθλητή Η, ανεξάρτητα από το άθλημα στο οποίο επιδίδεται αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

Σταυρούλα Μπεράτη. Καταθλίψεις Πένθη Επιχείρηµα

Σταυρούλα Μπεράτη. Καταθλίψεις Πένθη Επιχείρηµα Σταυρούλα Μπεράτη Καταθλίψεις Πένθη Επιχείρηµα Η κατάθλιψη ήταν η πρώτη κλινική οντότητα στη διερεύνηση της ψυχοπαθολογίας από τον Freud, στην οποία ο κεντρικός παράγων είναι το συναίσθηµα, δηλαδή η διαταραχή,

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη

Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη Sigmund Freud (1856-1939) 1939) Η οικογένεια Ψυχαναλυτική προσέγγιση της παιδικής ηλικίας Η παιδική ηλικία ως «λανθάνουσα περίοδος». Στάση στην εξέλιξη ξητης σεξουαλικότητας. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29 Γράφει: Νικόλαος Βακόνδιος, Ψυχολόγος Η λέξη «ψύχωση» είναι μία λέξη η οποία χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά από τον κόσμο με λάθος νόημα και περιεχόμενο. Στο κείμενο αυτό, γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί

Διαβάστε περισσότερα

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες.

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες. Δεξιότητες ζωής είναι οι ικανότητες οι οποίες συμβάλλουν σε μια πετυχημένη, παραγωγική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή. Οι δεξιότητες ζωής αποτελούν το σύνολο των στάσεων και συμπεριφορών που προσφέρουν στους

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Διεξάγει κοινωνικές έρευνες Σχεδιάζει και μεριμνά για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Η απομάκρυνση της «τοξικότητας» από τη ζωή μας είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προφέρουμε στον εαυτό μας!

Η απομάκρυνση της «τοξικότητας» από τη ζωή μας είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προφέρουμε στον εαυτό μας! Η απομάκρυνση της «τοξικότητας» από τη ζωή μας είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προφέρουμε στον εαυτό μας! Προσπαθεί να ελέγξει τη ζωή σου τόσο υπερβολικά που φτάνει στη χειραγώγηση; Αυτός είναι

Διαβάστε περισσότερα

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση,

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, Αλκοολισμός ΟΡΙΣΜΟΣ Ο όρος αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της δεκαετίας του 1840, ενώ αναλύθηκε σε νόσο το 1972 από το γιατρό John Coakley Lettson. Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση

Διαβάστε περισσότερα

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Κωνσταντίνα Κολλιοπούλου Σχ. Σύμβουλος 43 ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Επιθετικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Ψυχολογία Κινήτρων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Ψυχολογία Κινήτρων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ψυχολογία Κινήτρων Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Τ.Ε ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Γ.Ν.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΧΑΝΔΟΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Τ.Ε ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Γ.Ν.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΧΝΟΥΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΕΠ-Υ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΕΠ-Υ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΕΠ-Υ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΙΑΠΑΤΗ Δρ.Σχολικής Ψυχολογίας Παν/μιου Αθηνών Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής & Οικογενειακή Θεραπεύτρια ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΔΕΠ-Υ Ευρήματα μελετών (Ηannafin

Διαβάστε περισσότερα

«Εφηβεία: Μια καταιγίδα στη ζωή;»

«Εφηβεία: Μια καταιγίδα στη ζωή;» «Εφηβεία: Μια καταιγίδα στη ζωή;» Η εφηβεία αποτελεί μία μεταβατική περίοδο στη ζωή του ανθρώπου. Αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Κατά τη διάρκειά της συντελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος

Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος Τι σημαίνει εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά; Είναι η ίδια σε κάθε ηλικία;

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης. Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης. Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Η Ψυχολογική Διάσταση της Κώφωσης Ελενα Τρύφωνος Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Η κάθε αναπηρία ή η κάθε ιδιαιτερότητα συνήθως έχει επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα