3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΤΟ CERN»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011-2012 «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΤΟ CERN»"

Transcript

1 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΤΟ CERN»

2 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Συμμετείχαν οι μαθητές της Β τάξης : Αλεξανδρινάκη Δήμητρα, Αλεξανδρινάκη Εμμανουέλλα, Αναστασοπούλου Δάφνη, Αργυροπούλου Σπυριδούλα, Βλάχος Νέστωρ, Βλάχου Λήδα, Γιακουμάκης Σπύρος, Γραμματικάκη Αγγελική, Δημητρίου Πελαγία, Διαμαντής Νικόλαος, Ζώτα Ιωάννα, Καβαλάρη Άννα, Καλαφάτης Νικόλαος, Κατσαντώνης Βασίλειος, Κοντογιάννη Ιουλία, Κοσμάς Ιωάννης, Κόσσυφας Αλέξανδρος, Κουσουννή Μαργαρίτα, Λεγάκη Σωτηρία, Μαυροπούλη Πηνελόπη, Μπιλέα Αλέξανδρος, Μπουγιούρης Παναγιώτης, Μπούσουλα Αγγελική, Ντόβα Ελευθερία, Οικονομίδου Ιωάννα, Πατρινού Ευγενία, Σιδερής Βασίλης, Τσιούτσιας Γεώργιος, Χατζηδάκη Αγγελική. και οι Καθηγητές : Μαραγκουδάκης Επαμεινώνδας, Φαράκου Γεωργία

3 Οι στόχοι μας ήταν : 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Να ενημερωθούμε για το πιο πολύπλοκο και ίσως το πιο αμφισβητούμενο πείραμα στην ιστορία της επιστήμης, το πείραμα του αιώνα. Να ενημερωθούμε για το σωματίδιο Higgs,«το σωματίδιο του θεού». Να μάθουμε περισσότερα από ότι λέει το σχολικό βιβλίο για την δομή της ύλης. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η πρόοδος της επιστήμης είναι αποτέλεσμα επίπονης και μακρόχρονης έρευνας. Να διευρύνουμε τους επιστημονικούς μας ορίζοντες. Να δουλέψουμε σε ομάδες, να βρούμε πληροφορίες, να κάνουμε ομαδικές εργασίες. Να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας που έχουμε στη χρήση των υπολογιστών και να κάνουμε παρουσιάσεις. Να επισκεφτούμε το Cern και ένα Πανεπιστήμιο της Ελβετίας. Να δείξουμε ότι το σημερινό δημόσιο σχολείο δεν είναι ξεκομμένο από την επιστημονική έρευνα και δίνει ευκαιρίες στα μέλη της σχολικής κοινότητας να έρθουν σε επαφή με σύγχρονα επιστημονικά κέντρα. Εβδομαδιαίες συναντήσεις στο εργαστήριο των φυσικών επιστημών.

4 Τους πετύχαμε ; Θα δείξουμε κάποιες διαφάνειες από τις εργασίες μας, φωτογραφίες και εσείς θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Όταν οι καθηγητές των φυσικών επιστημών του σχολείου μας μίλησαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς για την πρόθεση τους να οργανώσουν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα για το Cern, το πείραμα του αιώνα και να το επισκεφτούμε ενθουσιαστήκαμε. Και έτσι ξεκινήσαμε. Χωριστήκαμε σε 7 ομάδες εργασίας με διαφορετικά θέματα, μαζευόμασταν κάθε Τετάρτη μεσημέρι μετά το τέλος των μαθημάτων στο εργαστήριο των φυσικών επιστημών,συζητάγαμε και παρουσιάζαμε τις εργασίες μας. Σπάνια έλειπε κάποιος.

5 Λίγα λόγια για το CERN 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, CERN, ιδρύθηκε το 1954, βρίσκεται στα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη και αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινή προσπάθεια στην ανάπτυξη της βασικής έρευνας και της καινοτομίας. Τα κράτη μέλη του Οργανισμού αριθμούν σήμερα 20. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη. Πανοραμικές φωτογραφίες

6 Tο έργο του Cern. 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση: Τι είναι ύλη; Από πού προέρχεται; Πώς συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Το CERN βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ανθρώπινου αγώνα για γνώση και αποτελεί ένα πραγματικό πεδίο πειραματισμού και ελέγχου: Στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του αύριο. Στη βιομηχανία. Στην ιατρική.

7 Tο πείραμα του Cern. 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Στη μήκους 27 χιλιομέτρων και διαμέτρου 3,8 μέτρων σήραγγα, που βρίσκεται σε βάθος έως και 175 μέτρων μέσα στο έδαφος, θα επιταχυνθούν στοιχειώδη σωματίδια σε ταχύτητα πολύ κοντά σε εκείνη του φωτός και θα συγκρουστούν μεταξύ τους με ορμές που μέχρι στιγμής ήταν αδύνατο να επιτευχθούν. Στόχος του πειράματος είναι να δημιουργηθούν καταστάσεις που θα προσομοιώνουν τα κλάσματα δευτερολέπτου μετά το "Bing Bang", οι οποίες ίσως μας αποκαλύψουν τα μυστικά της Φύσης για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος μας και τα υλικά που τον αποτελούν. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι επιστήμονες του κλάδου έχουν φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο ερμηνείας του μικρόκοσμου μέσω του λεγόμενου Καθιερωμένου Προτύπου (Standard Model), που εξηγεί με εκπληκτική επιτυχία όλα τα αποτελέσματα των έως και σήμερα σχετικών πειραμάτων.

8 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Ο κύριος στόχος του πειράματος. Παρ όλα αυτά, στον πίνακα των στοιχειωδών σωματιδίων που προτείνει το Καθιερωμένο Πρότυπο και που έχουν ήδη ανακαλυφθεί, υπάρχει ένα κενό: αυτό που αντιστοιχεί στο επονομαζόμενο σωματίδιο Higgs (από τον Άγγλο φυσικό Peter Higgs που το εισήγαγε θεωρητικά). Η ανακάλυψη αυτού του σωματιδίου είναι ο κύριος στόχος των πειραμάτων που διαδραματίζονται στο CERN. Βέβαια, πέρα από το «ξεκαθάρισμα της υπόθεσης Higgs», οι φυσικοί περιμένουν πολλά περισσότερα από τους νέους ορίζοντες έρευνας που ανοίγει ο LHC. Πολλές νέες θεωρίες/αναβαθμίσεις του Καθιερωμένου Προτύπου (που απαντούν σε όρους όπως υπερσυμμετρία, θεωρία χορδών ή εισάγουν περισσότερες από τρεις χωρικές διαστάσεις) περιμένουν την επιβεβαίωση ή την απόρριψή τους

9 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Οι εργασίες μας 1η ομάδα εργασίας Τα στοιχειώδη σωματίδια

10 2η ομάδα εργασίας Αλληλεπιδράσεις σωματιδίων

11 3η ομάδα εργασίας Επιταχυντές του Cern Εξαρτήματα επιταχυντών. Φωτογραφίες από την επίσκεψη

12 4 η Ομάδα εργασίας Ανιχνευτές Σωματιδίων 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 5η ομάδα εργασίας Ιστορία του Cern

13 6 η Ομάδα εργασία To Πείραμα του Cern 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 7 η Ομάδα εργασίας Εφαρμογές του Cern

14 Δραστηριότητες του προγράμματος Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011, επισκεφθήκαμε την έκθεση για το CERN με τίτλο «Αυτός ο Κόσμος ο μικρός, ο Μέγας» στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων της «Ελληνογερμανικής Αγωγής». Ενημερωθήκαμε για τα 4 βασικά πειράματα στον επιταχυντή LHC, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη της έρευνας, καθώς και για τη λειτουργία του CERN και την ελληνική συμμετοχή στον Οργανισμό.

15 Δραστηριότητες του προγράμματος Από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, πραγματοποιήσαμε την εκδρομή μας στην Ελβετία -Γαλλία με συμμετοχή 20 μαθητών και 2 καθηγητών. Επισκεφτήκαμε το CERN όπου Έλληνες επιστήμονες μας ενημέρωσαν για την ιστορία, την πορεία και την εξέλιξη του πειράματος. Μας είπαν ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα ψάχνουν για την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του σωματιδίου καθόσον οι δυο μεγάλοι ανιχνευτές ATLAS και CMS βρήκαν παραπλήσια ενέργεια του σωματιδίου γύρω στα 236 TeV. Μετά όμως το πείραμα θα σταματήσει για μεγάλο διάστημα ώστε να αναβαθμιστεί ο επιταχυντής και να δίνει ενέργεια 14TeV από 7TeV που δίνει τώρα

16 Δραστηριότητες του προγράμματος Μας ξενάγησαν στο μεγαλύτερο ανιχνευτή ATLAS και είδαμε από κοντά όλα τα υλικά-εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του μεγαλύτερου επιταχυντή του κόσμου LHC. Επισκεφτήκαμε και τις εκθέσεις Microcosm και Globe. Ο ξύλινος θόλος που έχει φτιάξει η Rolex, το Globe, δεσπόζει δίπλα στον ATLAS και είναι έμβλημα του CERN.

17 Δραστηριότητες του προγράμματος Γνωρίσαμε από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελβετίας, το πολυτεχνείο της Λωζάνης, το EPFL. Έλληνας καθηγητής μας ενημέρωσε για το πολιτειακό και εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, για τη λειτουργία του EPFL και τις δυνατότητες σπουδών στα πανεπιστήμια της Ελβετίας. Μας έδειξαν χώρους εργαστηρίου πολιτικών μηχανικών και μάθαμε πως δουλεύουν οι μεταπτυχιακοί στις πρακτικές εφαρμογές των κατασκευών.

18 Δραστηριότητες του προγράμματος Είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε στη συνοικία των Διεθνών Οργανισμών, στη παλιά και νέα πόλη της Γενεύης. Το κτίριο του ευρωπαϊκής έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με τις 186 σημαίες των κρατών-μελών. Έξω από την κεντρική είσοδο βρίσκεται η πλατεία των Εθνών και εντυπωσιαστήκαμε από την τεράστια καρέκλα με το κομμένο πόδι που συμβολίζει την αποτυχία του ΟΗΕ να αποτρέψει τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

19 Δραστηριότητες του προγράμματος Η Γενεύη ανήκει στο γαλλόφωνο τμήμα της Ελβετίας και είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού. Είναι κτισμένη στο σημείο που ο ποταμός Rhone (Ροδανός) εξέρχεται με ορμή από τη λίμνη Lac Leman (Λίμνη της Γενεύης). Η Λίμνη της Γενεύης με το ψηλότερο σιντριβάνι του κόσμου, το Ζετ ντ Ο. Μαυσωλείο του Δούκα του Μπράουνσβαϊκ Το Εθνικό Μνημείο, με αγάλματα δύο γυναικών της Βέρνης και της Γενεύης που συμβολίζει την ένωση της Γενεύης με τα υπόλοιπα καντόνια της Ελβετίας.

20 Δραστηριότητες του προγράμματος Γνωρίσαμε την πόλη της Λωζάννης και της Βέρνης,πρωτεύουσα της Ελβετίας. Στη Βέρνη περπατήσαμε στον κεντρικό δρόμο την Κράμγκασε που στο μέσο της υπάρχουν υπόνομοι με τρεχούμενα νερά που διακόπτονται από Κρήνες που παριστάνουν διάφορα γεγονότα. Στη Λωζάννη,στην παραλία της λίμνης βρίσκεται το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων το οποίο δυστυχώς ήταν κλειστό λόγω ανακαίνισης. Σε κάποιο κτίριο του κεντρικού δρόμου της Βέρνης έζησε ο Αϊνστιν και εκεί λέγεται ότι συνέλαβε τη θεωρία της σχετικότητας.

21 Δραστηριότητες του προγράμματος Παίξαμε με το χιόνι στη Γαλλική Σαβοΐα στα τουριστικά θέρετρα Chamonix και Anecy. Γνωρίσαμε το μεσαιωνικό πύργο του Σιγιόν και το κοσμοπολίτικο Μοντρέ Άγαλμα του τραγουδιστή των Queen, Freddie Mercury, o οποίος έφυγε από την ζωή το1991 εξαιτίας του ιού του ΑΙDS.

22 Εντυπώσεις 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Την 3 η μέρα παραμονής μας στην Ελβετία ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψή μας στο CERN. Όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι γιατί αυτή η επίσκεψη ήταν ο βασικός στόχος αυτού του αξέχαστου ταξιδιού. Έτσι λοιπόν εκείνο το πρωί ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς ώστε να είμαστε ακριβείς στο ραντεβού μας. Αν και νυσταγμένοι και εξαντλημένοι από την προηγούμενη μέρα στο Chamonix και στο Anecy όλοι περιμέναμε με αγωνία την άφιξή μας εκεί. Πριν ακόμα μπούμε στο κτίριο είχαμε ήδη εντυπωσιαστεί από την επιβλητικότητα του κτιρίου. Βγάλαμε την καθιερωμένη πια ΟΜΑΔΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ μέσα και έξω από το κτίριο και με το που μπήκαμε μας υποδέχθηκε ένας νεαρός Έλληνας φοιτητής ο οποίος με το χαμόγελό του αλλά και με τα αστεία του μας έκανε να αισθανθούμε οικεία και ζεστά. Μας οδήγησε σε ένα χώρο όπου μας έγινε μια παρουσίαση, από μια Ελληνίδα επιστήμονα, η οποία είχε σαν θέμα την ιστορία του CERN, το πείραμα που διεξάγεται εκεί αλλά και για το μποζόνιο HIGGS. Πάνω-κάτω τα ξέραμε αυτά μιας και είχαμε προετοιμαστεί πριν την εκδρομή αυτή. Όμως μεγάλη ήταν η ικανοποίηση μας όταν μας ανακοίνωσαν τα θετικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την εύρεση του σωματιδίου αυτού..

23 Εντυπώσεις 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Αυτό βέβαια που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η αφοσίωση των εργαζομένων στη δουλειά τους με σκοπό να συνεισφέρουν στην επιτυχή πραγματοποίηση του πειράματος. Μετά από αυτό ο Γιώργος (ο Έλληνας φοιτητής) μας οδήγησε στο χώρο εγκατάστασης του ATLAS. Μας εξήγησε για τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και τον τρόπο εγκατάστασής του εκεί. Ήταν υπέροχο το να ξέρεις ότι μπροστά στον ΑTLAS είσαι σαν ένας κόκκος άμμου. Έπειτα ακολούθησε το πιο συναρπαστικό μέρος. Πήγαμε να δούμε το υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο επιταχυντής LHC τα οποία και ακουμπήσαμε και μάθαμε τη λειτουργία τους με απλά και κατανοητά λόγια. Από τις καλύτερες εντυπώσεις ήταν ο ξύλινος θόλος, το Globe που δεσπόζει δίπλα στον ATLAS και αποτελεί το έμβλημα του CERN. Παρακολουθήσαμε μια προβολή για την δημιουργία του κόσμου και παίζοντας διαδραστικά με κάποια επιστημονικά εκθέματα διευρύναμε τις γνώσεις μας αλλά και συνειδητοποιήσαμε πως τα αποτελέσματα του πειράματος αυτού θα αλλάξουν την ιστορία για πάντα. Τέλος, εξουθενωμένοι και πάνω απ όλα πεινασμένοι πήγαμε στο εστιατόριο του CERN και απολαύσαμε ένα self-service γεύμα μαζί με τα κορυφαία μυαλά του κόσμου. Αυτή ήταν η περιήγησή μας στο CERN η οποία θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας Κατσαντώνης Βασίλης - Χατζηδάκη Αγγελική

24 Εντυπώσεις Το CERN ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμάς. Δεν περιμέναμε ότι θα μάθουμε τόσα πολλά πράγματα και ότι θα είχε τόσο ενδιαφέρον να ασχοληθούμε εμείς οι ίδιοι κάνοντας τις ομαδικές εργασίες. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο που πήγαμε στο εξωτερικό μαζί με τους φίλους μας από το σχολείο και είδαμε από κοντά το CERN. Σε οποίο άλλο μέρος και αν πηγαίναμε μαθαίναμε κάτι καινούργιο για την ιστορία της Ελβετίας και εντυπωσιαζόμασταν από την ομορφιά του. Επίσης μας έκανε μεγάλη εντύπωση η οργάνωση της κοινωνίας εκεί, οι δρόμοι ήταν πεντακάθαροι, οι οδηγοί πολύ προσεκτικοί.. Αλεξανδρινάκη Δήμητρα Αλεξανδρινάκη Εμμανουέλλα..Το πιο σημαντικό όμως, ήταν ότι είχαμε κάποιο στόχο από την αρχή. Το πείραμα του Cern. Άλλωστε αυτό ήταν και η αιτία του ταξιδιού. Ήταν μία διεύρυνση γνώσεων πάνω στις φυσικές επιστήμες και κίνητρο να ασχοληθείς πιο σοβαρό με τα μαθήματα του σχολείου. Πελαγία Δημητρίου

25 Εμπειρία ζωής! Εντυπώσεις Ήμουν πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στο πρόγραμμα του CERN. Όχι μόνο έμαθα πράγματα που δε μου περνούσαν από το μυαλό, αλλά απέκτησα και μία από τις ωραιότερες σχολικές εμπειρίες μου. Ήδη από την αρχή της χρονιάς, το πρόγραμμα με τις εργασίες, τις έρευνες και τις παρουσιάσεις αποτέλεσε μία νότα δημιουργικότητας μέσα στις κατά τα άλλα μονότονες σχολικές μέρες. Όσο περνούσε ο καιρός και πλησίαζε η ώρα του ταξιδιού ο ενθουσιασμός ολοένα και αυξανόταν. Μέχρι που έφτασε η πολυπόθητη εβδομάδα Πραγματικά ήταν μία από τις πιο γεμάτες και ενδιαφέρουσες εβδομάδες της ζωής μου. Τα μέρη που επισκεφτήκαμε ήταν πάρα πολλά, όπως και όλες οι καινούργιες γνώσεις και εμπειρίες που κατακτήσαμε. Για μένα οι καλύτερες στιγμές του ταξιδιού ήταν η ημέρα που περάσαμε στις εγκαταστάσεις του CERN, όπου ήρθαμε σε επαφή με πολύ σημαντικούς επιστήμονες και είδαμε επιτέλους να υλοποιούνται όσα μαθαίναμε θεωρητικά για τόσο καιρό, αλλά και η επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο Σιγιόν, που μας γοήτευσε με την αυθεντική και παραδοσιακή του ατμόσφαιρα. Ακόμη η επίσκεψη στο φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο Σαμονί και στο Ανεσί, τα υπέροχα χιονισμένα χωριά των Άλπεων και οι περίπατοι στη Γενεύη, στη Λωζάνη και τη Βέρνη θα μου μείνουν αξέχαστα ευχάριστες και πολύτιμες αναμνήσεις. Επιστήμη, μαγευτική φύση, ιστορία, πολιτισμός και εκλεπτυσμένη αισθητική θα ξετυλίγονται για πάντα στο μυαλό μας στο άκουσμα της λέξης CERN καλώντας μας να θέτουμε πάντα νέους στόχους Δάφνη Αναστασοπούλου, Β1

26 Εντυπώσεις 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Το πρόγραμμα του cern ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για μας για να γνωρίσουμε πολλά περισσότερα πράγματα για τη φυσική και τις εφαρμογές της και σε συνδυασμό με το ταξίδι μας στην Ελβετία είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά με το μαγικό κόσμο των σωματιδίων. Η επίσκεψή μας στο cern ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας εφόσον όλοι μείναμε ενθουσιασμένοι και από τις εγκαταστάσεις αλλά και από τις τρομερές ανακαλύψεις των ανθρώπων που εργάζονται εκεί τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορούσαμε ούτε να τις φανταστούμε. Παράλληλα ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελβετίας όταν επισκεφθήκαμε το πανεπιστήμιο EPFL της Λοζάνης το οποίο εντυπωσιάζει όχι μόνο για τα προγράμματα σπουδών και τις εγκαταστάσεις του αλλά και το πλήθος των διαφορετικών εθνοτήτων των σπουδαστών του. Δεν θα μπορούσα ωστόσο να μην αναφέρω και το κάστρο του chillon το οποίο επισκεφθήκαμε στο δρόμο της επιστροφής και με εξέπληξε το μέγεθός το πόσο καλοδιατηρημένο ήταν αλλά και η ιστορία του. Γενικά το ταξίδι μας πρόσφερε πολλές εμπειρίες, ήρθαμε σε επαφή με διαφορετικούς λαούς, επισκεφθήκαμε μερικές από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελβετίας αλλά και περιοχές της Γαλλίας και τα αξιοθέατά τους και γευτήκαμε τοπικές λιχουδιές. Βέβαια πριν αλλά και μετά το ταξίδι συνθέσαμε εργασίες με τη βοήθεια των καθηγητών μας που μας βοήθησαν να μάθουμε να εργαζόμαστε ομαδικά αλλά και να καταλάβουμε καλύτερα ορισμένες δύσκολες έννοιες σχετικά με το πείραμα. Το πρόγραμμα ήταν μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία για μένα που με βοήθησε να καταλάβω πως η φυσική δεν είναι απλά ένα μάθημα αλλά και ένα μέσο ερμηνείας του κόσμου γύρω μας!! Ιωάννα Ζώτα

27 Αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες μαθητές. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο και βγήκαν τα επόμενα συμπεράσματα : Οι περισσότεροι μαθητές σε ποσοστό 62% είχαν συμμετάσχει και τα προηγούμενα χρόνια σε σχολικά προγράμματα. Έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους και τις δραστηριότητες του προγράμματος. Κάποιοι μαθητές (ποσοστό 12%) παρατήρησαν ότι θα μπορούσαν να είχαν συμμετάσχει σε περισσότερες δραστηριότητες όπως επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο, σε ερευνητικά κέντρα, στο πανεπιστήμιο, σε εκτέλεση πειραμάτων ). Συνεργάστηκαν αρκετά καλά με τους συμμαθητές τους στις ομάδες εργασίας και με τους καθηγητές τους. Στο ερώτημα εάν τους άρεσαν οι παρουσιάσεις των συμμαθητών τους απάντησαν σε ποσοστό 58% ότι τους άρεσαν όλες οι παρουσιάσεις των συμμαθητών τους.

28 Αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες μαθητές. Στο ερώτημα εάν βελτίωσαν τις δεξιότητες τους στη χρήση των υπολογιστών απάντησαν σε ποσοστό 42% ότι δεν βελτιώθηκαν οι δεξιότητες τους στη χρήση των υπολογιστών. Οικονομικοί Δεν Βελτιώθηκαν 42% Βελτιώθηκαν 20% Λίγο βελτιώθηκαν 38% ήταν κυρίως οι λόγοι που κάποιοι μαθητές δεν συμμετείχαν στην εκδρομή στην Ελβετία. Στο ερώτημα εάν το πρόγραμμα βοήθησε στον εμπλουτισμό των γνώσεων τους σε θέματα φυσικής απάντησαν θετικά. Λίγο βοήθησε 7% Αρκετά βοήθησε 58% Πολύ βοήθησε 35%

29 Αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες καθηγητές Σε γενικές γραμμές, η πραγματοποίηση του προγράμματος είχε αρκετή επιτυχία με τους στόχους να επιτυγχάνονται στο μεγαλύτερο βαθμό. Στα θετικά είναι: Η ενημέρωση και κατανόηση του πειράματος που γίνεται στο Cern. Η απόκτηση γνώσεων για την δομή της ύλης πέρα από αυτά που αναφέρουν τα σχολικά βιβλία. Η συνεχής συμμετοχή και δραστηριοποίηση των μαθητών στις ομάδες εργασίας. Σπάνια έλειπε κάποιος μαθητής από τις συνεδριάσεις. Να σημειώσουμε εδώ ότι και οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης συμμετείχαν με τον ίδιο ενθουσιασμό. Η ομαδοσυνεργατική προσπάθεια των μαθητών με τη χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

30 Αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες καθηγητές Η απόκτηση πολύτιμων εμπειριών κατά την επίσκεψη των εγκαταστάσεων του CERN στην Ελβετία ( ανιχνευτής ATLAS, εξαρτήματα του LHC, εκθέσεις Globe και Microcosmos ). Ο εμπλουτισμός γνώσεων με την επίσκεψη της έκθεσης για το CERN στην «Ελληνογερμανική Αγωγή». Η γνωριμία των μαθητών με ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης, το EPFL της Λωζάνης. Η παρουσίαση και ενημέρωση των μαθητών της Α Λυκείου για το πρόγραμμα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και υπήρχαν μαθητές που δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή για την εκδρομή στην Ελβετία συνέχιζαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με συνέπεια και ενδιαφέρον. Στο πρόγραμμα και στην επίσκεψη στο Cern συμμετείχαν και μαθητές από την θεωρητική κατεύθυνση.

31 Αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες καθηγητές Θα μπορούσαν βέβαια να γίνουν περισσότερες δραστηριότητες όπως : Να καλέσουμε ένα καθηγητή από την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων για να μας ενημερώσει για το πείραμα στο CERN. Να επισκεφτούμε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο για να πληροφορηθούμε για την λειτουργία του. Να συμμετάσχουμε στα προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (8 th International Particle Physics Masterclasses 2012). Δηλώσαμε συμμετοχή αλλά δε μας πήραν. Να συμμετάσχουν οι μαθητές στις «Εργαστηριακές Διαδρομές» που διοργάνωσε η Ε.Ε.Φ. με θέμα το πείραμα στο CERN στο σχολικό εργαστήριο. Ακατάλληλες οι μέρες διεξαγωγής και ακριβή η συμμετοχή. Να έρθουμε σε επαφή με κάποιο σχολείο της Ελβετίας και να το επισκεφτούμε τις μέρες που θα ήμασταν στην Ελβετία. Η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών στην επίσκεψη του CERN στην Ελβετία και πολλοί μαθητές δεν μπόρεσαν να έχουν την εξαιρετική αυτή εμπειρία.

32 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Ψάξαμε Διαβάσαμε Μάθαμε Παρουσιάσαμε Επισκεφθήκαμε Ακούσαμε Είδαμε Προβληματιστήκαμε Ονειρευτήκαμε Συνεχίζουμε Καλό καλοκαίρι

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

2012) & & - ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

2012) & & - ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ των ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ (Φεβρουάριος 2012) του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου - ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Μαργέτη, Αναστασία «Ονομάζομαι Μαργέτη Αναστασία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι

Διαβάστε περισσότερα

ΕνΕπι ραση Ειδική έκδοση Μάιος 2012, Τεύχος 8

ΕνΕπι ραση Ειδική έκδοση Μάιος 2012, Τεύχος 8 ΕνΕπι ραση Ειδική έκδοση Μάιος 2012, Τεύχος 8 ιµηνιαία ιαδικτυακή Εφηµερίδα του Γραφείου ιασύνδεσης του ΤΕΙ Καβάλας Χαιρετισµός Υπεύθυνου Πράξης Το Erasmus όπως το ξέραµε τελειώνει το 2013. Από το 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ Κώστα Αγγελική, Α1 Στα πλαίσια συνεργασίας του σχολείου μου, του 2 ου Γυμνασίου Αργοστολίου, με το ελληνοαμερικάνικο κολλέγιο είχαμε την ευκαιρία μία ομάδα από 12

Διαβάστε περισσότερα

Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Ερασιτεχνικής Αστρονομίας 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας http://www.astrosynedrio.gr/ Πρακτικά Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Θράκης Alexander Beach & Convention Center Αλεξανδρούπολη, 25-26-27 Σεπτεμβρίου 2009 Διοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια αυτό θα ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Η αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Έρευνα στους φιλολόγους-επιμορφωτές στο πλαίσιο του έργου Οδύσσεια. Δημήτρης Κουτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΨΕΙΣ των ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ (2012-2014) του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ των ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ (2012-2014) του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ των ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ (2012-2014) του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Εσόγλου, Χριστίνα «Ονομάζομαι Εσόγλου Χριστίνα, γεννήθηκα στην Αυστραλία και μεγάλωσα στην Καστοριά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011 Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος του Εθελοντισμού ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Lifelong Learning "Q4S - Quality Assurance & Accessible Training for Students"

Διαβάστε περισσότερα

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση 16 2007-2008 Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα Μετά τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα τελευταία χρόνια του προηγούμενου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2013 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 5 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2013 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 5 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2013 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 5 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Α-Ω Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Aνακαλύψτε τον κόσμο του Σχολείου μας και δείτε πώς κάθε λέξη μπορεί να μεταμορφωθεί σε διαφορετικές σχολικές εμπειρίες καλωσήλθατε στο σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚANIKΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚANIKΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚANIKΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ακόμα κι αν δώσεις κάτι λίγο στον

Διαβάστε περισσότερα

Σ ας καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στο

Σ ας καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στο ΛΑΒστόρι H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ TEΥΧΟΣ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Το «Λαβστόρι» στους παλμούς του ΛΑΒ Σ ας καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στο ολόφρεσκο τέταρτο τεύχος της εφημερίδας

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία

Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία Το Fulbright, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποτροφιών στον κόσμο, λειτουργεί σε περισσότερες από 155 χώρες. Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS ΧΑΛΚΙΔΑ 2012

ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS ΧΑΛΚΙΔΑ 2012 . TO ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS o ΙΩΑΝΝΗΣ.Φ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑ 2012 1 Αφιερώνεται σε όσους σε αυτή τη χώρα επιμένουν να είναι εργάτες της επιστήμης. 2 Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Δρ. Κοντογιάννης Γιάννης έχει

Διαβάστε περισσότερα

editorial τεύχος περιοδικού «Οδός Θ» και σας το παραδίδουμε με αγά - πη, χτυπώντας το κουδούνι διάλειμμα στην καθημερινότητά σας.

editorial τεύχος περιοδικού «Οδός Θ» και σας το παραδίδουμε με αγά - πη, χτυπώντας το κουδούνι διάλειμμα στην καθημερινότητά σας. editorial της Κάλλιας Δεττοράκη Τρέχουμε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Ανασαίνουμε γρήγορα. Αλαφιασμένοι τραβάμε στην ανηφόρα που μας όρισαν, που ορίσαμε, ποιος ξέρει άραγε με σιγουριά; Φωνάζω απεγνωσμένα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ Η πόλη του Ηρακλείου, όπως είναι γνωστό, έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία καθώς υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): ΕΙΡΗΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ (Νομός Δωδεκανήσου):

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): ΕΙΡΗΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ (Νομός Δωδεκανήσου): Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 2 Ιουλίου 2000, ημέρα Κυριακή και ώρα 17.30, στην Αίθουσα Γερουσίας (1ος όροφος) του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Εφήβων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 11 Οκτωβρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00', στην Αίθουσα 151 του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2015 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2015 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2015 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΩΣ; ΓΙΑΤΙ; ΕΠΟΜΕΝΩΣ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΩΣ; ΓΙΑΤΙ; ΕΠΟΜΕΝΩΣ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 659 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΩΣ; ΓΙΑΤΙ; ΕΠΟΜΕΝΩΣ Κοντακίδης Γιάννης Μαθηματικός Υπεύθυνος Προγράμματος Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης Γραφείο για την

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια ύλης: Κωνστανταροπούλου Ζωή. Λυμπεροπούλου Μαριλένα Μπάρμπα-Μώρου Μίκα

Επιμέλεια ύλης: Κωνστανταροπούλου Ζωή. Λυμπεροπούλου Μαριλένα Μπάρμπα-Μώρου Μίκα XEIMΩΝΑΣ 2009 24 Τα παιδιά της Πράσινης Τάξης, ύστερα από ένα παιχνίδι με χρωματιστές κορδέλες στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου, σκέφτηκαν να τις κρεμάσουν μέσα στην τάξη πάνω σε ένα σκελετό μιας παλιάς,

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας

Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας Εισαγωγή Στην παρούσα ενότητα τα παιδιά εξερευνούν θέματα που σχετίζονται με την προσωπική τους ιστορία, την ιστορία της οικογένειάς τους,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟ 2012:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟ 2012: EΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ τεύχος 6 / Οκτώβριος 2012 ΑΦΙΕΡΩΜΑ στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟ 2012: Συνεντεύξεις: Λάμπης Νικολάου Βαγγέλης Χειμώνας Ο Λόρδος Sebastian Coe στο ΛΛΝΣ ΘΕΜΑΤΑ Συνέντευξη

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία του μαθήματος «Μαθηματικά στη διοίκηση» του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών του ΤΕΙ Καβάλας με τη βοήθεια του λογισμικού Mathematica

Διδασκαλία του μαθήματος «Μαθηματικά στη διοίκηση» του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών του ΤΕΙ Καβάλας με τη βοήθεια του λογισμικού Mathematica Τ. Ε.Ι. Α.Μ.Θ. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Διδασκαλία του μαθήματος «Μαθηματικά στη διοίκηση» του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών του ΤΕΙ Καβάλας με τη βοήθεια του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής. Έρευνα στους φιλολόγους που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου

Διαβάστε περισσότερα