3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΤΟ CERN»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011-2012 «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΤΟ CERN»"

Transcript

1 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΤΟ CERN»

2 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Συμμετείχαν οι μαθητές της Β τάξης : Αλεξανδρινάκη Δήμητρα, Αλεξανδρινάκη Εμμανουέλλα, Αναστασοπούλου Δάφνη, Αργυροπούλου Σπυριδούλα, Βλάχος Νέστωρ, Βλάχου Λήδα, Γιακουμάκης Σπύρος, Γραμματικάκη Αγγελική, Δημητρίου Πελαγία, Διαμαντής Νικόλαος, Ζώτα Ιωάννα, Καβαλάρη Άννα, Καλαφάτης Νικόλαος, Κατσαντώνης Βασίλειος, Κοντογιάννη Ιουλία, Κοσμάς Ιωάννης, Κόσσυφας Αλέξανδρος, Κουσουννή Μαργαρίτα, Λεγάκη Σωτηρία, Μαυροπούλη Πηνελόπη, Μπιλέα Αλέξανδρος, Μπουγιούρης Παναγιώτης, Μπούσουλα Αγγελική, Ντόβα Ελευθερία, Οικονομίδου Ιωάννα, Πατρινού Ευγενία, Σιδερής Βασίλης, Τσιούτσιας Γεώργιος, Χατζηδάκη Αγγελική. και οι Καθηγητές : Μαραγκουδάκης Επαμεινώνδας, Φαράκου Γεωργία

3 Οι στόχοι μας ήταν : 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Να ενημερωθούμε για το πιο πολύπλοκο και ίσως το πιο αμφισβητούμενο πείραμα στην ιστορία της επιστήμης, το πείραμα του αιώνα. Να ενημερωθούμε για το σωματίδιο Higgs,«το σωματίδιο του θεού». Να μάθουμε περισσότερα από ότι λέει το σχολικό βιβλίο για την δομή της ύλης. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η πρόοδος της επιστήμης είναι αποτέλεσμα επίπονης και μακρόχρονης έρευνας. Να διευρύνουμε τους επιστημονικούς μας ορίζοντες. Να δουλέψουμε σε ομάδες, να βρούμε πληροφορίες, να κάνουμε ομαδικές εργασίες. Να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας που έχουμε στη χρήση των υπολογιστών και να κάνουμε παρουσιάσεις. Να επισκεφτούμε το Cern και ένα Πανεπιστήμιο της Ελβετίας. Να δείξουμε ότι το σημερινό δημόσιο σχολείο δεν είναι ξεκομμένο από την επιστημονική έρευνα και δίνει ευκαιρίες στα μέλη της σχολικής κοινότητας να έρθουν σε επαφή με σύγχρονα επιστημονικά κέντρα. Εβδομαδιαίες συναντήσεις στο εργαστήριο των φυσικών επιστημών.

4 Τους πετύχαμε ; Θα δείξουμε κάποιες διαφάνειες από τις εργασίες μας, φωτογραφίες και εσείς θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Όταν οι καθηγητές των φυσικών επιστημών του σχολείου μας μίλησαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς για την πρόθεση τους να οργανώσουν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα για το Cern, το πείραμα του αιώνα και να το επισκεφτούμε ενθουσιαστήκαμε. Και έτσι ξεκινήσαμε. Χωριστήκαμε σε 7 ομάδες εργασίας με διαφορετικά θέματα, μαζευόμασταν κάθε Τετάρτη μεσημέρι μετά το τέλος των μαθημάτων στο εργαστήριο των φυσικών επιστημών,συζητάγαμε και παρουσιάζαμε τις εργασίες μας. Σπάνια έλειπε κάποιος.

5 Λίγα λόγια για το CERN 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, CERN, ιδρύθηκε το 1954, βρίσκεται στα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη και αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινή προσπάθεια στην ανάπτυξη της βασικής έρευνας και της καινοτομίας. Τα κράτη μέλη του Οργανισμού αριθμούν σήμερα 20. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη. Πανοραμικές φωτογραφίες

6 Tο έργο του Cern. 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση: Τι είναι ύλη; Από πού προέρχεται; Πώς συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Το CERN βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ανθρώπινου αγώνα για γνώση και αποτελεί ένα πραγματικό πεδίο πειραματισμού και ελέγχου: Στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του αύριο. Στη βιομηχανία. Στην ιατρική.

7 Tο πείραμα του Cern. 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Στη μήκους 27 χιλιομέτρων και διαμέτρου 3,8 μέτρων σήραγγα, που βρίσκεται σε βάθος έως και 175 μέτρων μέσα στο έδαφος, θα επιταχυνθούν στοιχειώδη σωματίδια σε ταχύτητα πολύ κοντά σε εκείνη του φωτός και θα συγκρουστούν μεταξύ τους με ορμές που μέχρι στιγμής ήταν αδύνατο να επιτευχθούν. Στόχος του πειράματος είναι να δημιουργηθούν καταστάσεις που θα προσομοιώνουν τα κλάσματα δευτερολέπτου μετά το "Bing Bang", οι οποίες ίσως μας αποκαλύψουν τα μυστικά της Φύσης για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος μας και τα υλικά που τον αποτελούν. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι επιστήμονες του κλάδου έχουν φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο ερμηνείας του μικρόκοσμου μέσω του λεγόμενου Καθιερωμένου Προτύπου (Standard Model), που εξηγεί με εκπληκτική επιτυχία όλα τα αποτελέσματα των έως και σήμερα σχετικών πειραμάτων.

8 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Ο κύριος στόχος του πειράματος. Παρ όλα αυτά, στον πίνακα των στοιχειωδών σωματιδίων που προτείνει το Καθιερωμένο Πρότυπο και που έχουν ήδη ανακαλυφθεί, υπάρχει ένα κενό: αυτό που αντιστοιχεί στο επονομαζόμενο σωματίδιο Higgs (από τον Άγγλο φυσικό Peter Higgs που το εισήγαγε θεωρητικά). Η ανακάλυψη αυτού του σωματιδίου είναι ο κύριος στόχος των πειραμάτων που διαδραματίζονται στο CERN. Βέβαια, πέρα από το «ξεκαθάρισμα της υπόθεσης Higgs», οι φυσικοί περιμένουν πολλά περισσότερα από τους νέους ορίζοντες έρευνας που ανοίγει ο LHC. Πολλές νέες θεωρίες/αναβαθμίσεις του Καθιερωμένου Προτύπου (που απαντούν σε όρους όπως υπερσυμμετρία, θεωρία χορδών ή εισάγουν περισσότερες από τρεις χωρικές διαστάσεις) περιμένουν την επιβεβαίωση ή την απόρριψή τους

9 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Οι εργασίες μας 1η ομάδα εργασίας Τα στοιχειώδη σωματίδια

10 2η ομάδα εργασίας Αλληλεπιδράσεις σωματιδίων

11 3η ομάδα εργασίας Επιταχυντές του Cern Εξαρτήματα επιταχυντών. Φωτογραφίες από την επίσκεψη

12 4 η Ομάδα εργασίας Ανιχνευτές Σωματιδίων 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 5η ομάδα εργασίας Ιστορία του Cern

13 6 η Ομάδα εργασία To Πείραμα του Cern 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 7 η Ομάδα εργασίας Εφαρμογές του Cern

14 Δραστηριότητες του προγράμματος Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011, επισκεφθήκαμε την έκθεση για το CERN με τίτλο «Αυτός ο Κόσμος ο μικρός, ο Μέγας» στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων της «Ελληνογερμανικής Αγωγής». Ενημερωθήκαμε για τα 4 βασικά πειράματα στον επιταχυντή LHC, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη της έρευνας, καθώς και για τη λειτουργία του CERN και την ελληνική συμμετοχή στον Οργανισμό.

15 Δραστηριότητες του προγράμματος Από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, πραγματοποιήσαμε την εκδρομή μας στην Ελβετία -Γαλλία με συμμετοχή 20 μαθητών και 2 καθηγητών. Επισκεφτήκαμε το CERN όπου Έλληνες επιστήμονες μας ενημέρωσαν για την ιστορία, την πορεία και την εξέλιξη του πειράματος. Μας είπαν ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα ψάχνουν για την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του σωματιδίου καθόσον οι δυο μεγάλοι ανιχνευτές ATLAS και CMS βρήκαν παραπλήσια ενέργεια του σωματιδίου γύρω στα 236 TeV. Μετά όμως το πείραμα θα σταματήσει για μεγάλο διάστημα ώστε να αναβαθμιστεί ο επιταχυντής και να δίνει ενέργεια 14TeV από 7TeV που δίνει τώρα

16 Δραστηριότητες του προγράμματος Μας ξενάγησαν στο μεγαλύτερο ανιχνευτή ATLAS και είδαμε από κοντά όλα τα υλικά-εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του μεγαλύτερου επιταχυντή του κόσμου LHC. Επισκεφτήκαμε και τις εκθέσεις Microcosm και Globe. Ο ξύλινος θόλος που έχει φτιάξει η Rolex, το Globe, δεσπόζει δίπλα στον ATLAS και είναι έμβλημα του CERN.

17 Δραστηριότητες του προγράμματος Γνωρίσαμε από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελβετίας, το πολυτεχνείο της Λωζάνης, το EPFL. Έλληνας καθηγητής μας ενημέρωσε για το πολιτειακό και εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, για τη λειτουργία του EPFL και τις δυνατότητες σπουδών στα πανεπιστήμια της Ελβετίας. Μας έδειξαν χώρους εργαστηρίου πολιτικών μηχανικών και μάθαμε πως δουλεύουν οι μεταπτυχιακοί στις πρακτικές εφαρμογές των κατασκευών.

18 Δραστηριότητες του προγράμματος Είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε στη συνοικία των Διεθνών Οργανισμών, στη παλιά και νέα πόλη της Γενεύης. Το κτίριο του ευρωπαϊκής έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με τις 186 σημαίες των κρατών-μελών. Έξω από την κεντρική είσοδο βρίσκεται η πλατεία των Εθνών και εντυπωσιαστήκαμε από την τεράστια καρέκλα με το κομμένο πόδι που συμβολίζει την αποτυχία του ΟΗΕ να αποτρέψει τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

19 Δραστηριότητες του προγράμματος Η Γενεύη ανήκει στο γαλλόφωνο τμήμα της Ελβετίας και είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού. Είναι κτισμένη στο σημείο που ο ποταμός Rhone (Ροδανός) εξέρχεται με ορμή από τη λίμνη Lac Leman (Λίμνη της Γενεύης). Η Λίμνη της Γενεύης με το ψηλότερο σιντριβάνι του κόσμου, το Ζετ ντ Ο. Μαυσωλείο του Δούκα του Μπράουνσβαϊκ Το Εθνικό Μνημείο, με αγάλματα δύο γυναικών της Βέρνης και της Γενεύης που συμβολίζει την ένωση της Γενεύης με τα υπόλοιπα καντόνια της Ελβετίας.

20 Δραστηριότητες του προγράμματος Γνωρίσαμε την πόλη της Λωζάννης και της Βέρνης,πρωτεύουσα της Ελβετίας. Στη Βέρνη περπατήσαμε στον κεντρικό δρόμο την Κράμγκασε που στο μέσο της υπάρχουν υπόνομοι με τρεχούμενα νερά που διακόπτονται από Κρήνες που παριστάνουν διάφορα γεγονότα. Στη Λωζάννη,στην παραλία της λίμνης βρίσκεται το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων το οποίο δυστυχώς ήταν κλειστό λόγω ανακαίνισης. Σε κάποιο κτίριο του κεντρικού δρόμου της Βέρνης έζησε ο Αϊνστιν και εκεί λέγεται ότι συνέλαβε τη θεωρία της σχετικότητας.

21 Δραστηριότητες του προγράμματος Παίξαμε με το χιόνι στη Γαλλική Σαβοΐα στα τουριστικά θέρετρα Chamonix και Anecy. Γνωρίσαμε το μεσαιωνικό πύργο του Σιγιόν και το κοσμοπολίτικο Μοντρέ Άγαλμα του τραγουδιστή των Queen, Freddie Mercury, o οποίος έφυγε από την ζωή το1991 εξαιτίας του ιού του ΑΙDS.

22 Εντυπώσεις 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Την 3 η μέρα παραμονής μας στην Ελβετία ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψή μας στο CERN. Όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι γιατί αυτή η επίσκεψη ήταν ο βασικός στόχος αυτού του αξέχαστου ταξιδιού. Έτσι λοιπόν εκείνο το πρωί ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς ώστε να είμαστε ακριβείς στο ραντεβού μας. Αν και νυσταγμένοι και εξαντλημένοι από την προηγούμενη μέρα στο Chamonix και στο Anecy όλοι περιμέναμε με αγωνία την άφιξή μας εκεί. Πριν ακόμα μπούμε στο κτίριο είχαμε ήδη εντυπωσιαστεί από την επιβλητικότητα του κτιρίου. Βγάλαμε την καθιερωμένη πια ΟΜΑΔΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ μέσα και έξω από το κτίριο και με το που μπήκαμε μας υποδέχθηκε ένας νεαρός Έλληνας φοιτητής ο οποίος με το χαμόγελό του αλλά και με τα αστεία του μας έκανε να αισθανθούμε οικεία και ζεστά. Μας οδήγησε σε ένα χώρο όπου μας έγινε μια παρουσίαση, από μια Ελληνίδα επιστήμονα, η οποία είχε σαν θέμα την ιστορία του CERN, το πείραμα που διεξάγεται εκεί αλλά και για το μποζόνιο HIGGS. Πάνω-κάτω τα ξέραμε αυτά μιας και είχαμε προετοιμαστεί πριν την εκδρομή αυτή. Όμως μεγάλη ήταν η ικανοποίηση μας όταν μας ανακοίνωσαν τα θετικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την εύρεση του σωματιδίου αυτού..

23 Εντυπώσεις 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Αυτό βέβαια που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η αφοσίωση των εργαζομένων στη δουλειά τους με σκοπό να συνεισφέρουν στην επιτυχή πραγματοποίηση του πειράματος. Μετά από αυτό ο Γιώργος (ο Έλληνας φοιτητής) μας οδήγησε στο χώρο εγκατάστασης του ATLAS. Μας εξήγησε για τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και τον τρόπο εγκατάστασής του εκεί. Ήταν υπέροχο το να ξέρεις ότι μπροστά στον ΑTLAS είσαι σαν ένας κόκκος άμμου. Έπειτα ακολούθησε το πιο συναρπαστικό μέρος. Πήγαμε να δούμε το υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο επιταχυντής LHC τα οποία και ακουμπήσαμε και μάθαμε τη λειτουργία τους με απλά και κατανοητά λόγια. Από τις καλύτερες εντυπώσεις ήταν ο ξύλινος θόλος, το Globe που δεσπόζει δίπλα στον ATLAS και αποτελεί το έμβλημα του CERN. Παρακολουθήσαμε μια προβολή για την δημιουργία του κόσμου και παίζοντας διαδραστικά με κάποια επιστημονικά εκθέματα διευρύναμε τις γνώσεις μας αλλά και συνειδητοποιήσαμε πως τα αποτελέσματα του πειράματος αυτού θα αλλάξουν την ιστορία για πάντα. Τέλος, εξουθενωμένοι και πάνω απ όλα πεινασμένοι πήγαμε στο εστιατόριο του CERN και απολαύσαμε ένα self-service γεύμα μαζί με τα κορυφαία μυαλά του κόσμου. Αυτή ήταν η περιήγησή μας στο CERN η οποία θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας Κατσαντώνης Βασίλης - Χατζηδάκη Αγγελική

24 Εντυπώσεις Το CERN ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμάς. Δεν περιμέναμε ότι θα μάθουμε τόσα πολλά πράγματα και ότι θα είχε τόσο ενδιαφέρον να ασχοληθούμε εμείς οι ίδιοι κάνοντας τις ομαδικές εργασίες. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο που πήγαμε στο εξωτερικό μαζί με τους φίλους μας από το σχολείο και είδαμε από κοντά το CERN. Σε οποίο άλλο μέρος και αν πηγαίναμε μαθαίναμε κάτι καινούργιο για την ιστορία της Ελβετίας και εντυπωσιαζόμασταν από την ομορφιά του. Επίσης μας έκανε μεγάλη εντύπωση η οργάνωση της κοινωνίας εκεί, οι δρόμοι ήταν πεντακάθαροι, οι οδηγοί πολύ προσεκτικοί.. Αλεξανδρινάκη Δήμητρα Αλεξανδρινάκη Εμμανουέλλα..Το πιο σημαντικό όμως, ήταν ότι είχαμε κάποιο στόχο από την αρχή. Το πείραμα του Cern. Άλλωστε αυτό ήταν και η αιτία του ταξιδιού. Ήταν μία διεύρυνση γνώσεων πάνω στις φυσικές επιστήμες και κίνητρο να ασχοληθείς πιο σοβαρό με τα μαθήματα του σχολείου. Πελαγία Δημητρίου

25 Εμπειρία ζωής! Εντυπώσεις Ήμουν πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στο πρόγραμμα του CERN. Όχι μόνο έμαθα πράγματα που δε μου περνούσαν από το μυαλό, αλλά απέκτησα και μία από τις ωραιότερες σχολικές εμπειρίες μου. Ήδη από την αρχή της χρονιάς, το πρόγραμμα με τις εργασίες, τις έρευνες και τις παρουσιάσεις αποτέλεσε μία νότα δημιουργικότητας μέσα στις κατά τα άλλα μονότονες σχολικές μέρες. Όσο περνούσε ο καιρός και πλησίαζε η ώρα του ταξιδιού ο ενθουσιασμός ολοένα και αυξανόταν. Μέχρι που έφτασε η πολυπόθητη εβδομάδα Πραγματικά ήταν μία από τις πιο γεμάτες και ενδιαφέρουσες εβδομάδες της ζωής μου. Τα μέρη που επισκεφτήκαμε ήταν πάρα πολλά, όπως και όλες οι καινούργιες γνώσεις και εμπειρίες που κατακτήσαμε. Για μένα οι καλύτερες στιγμές του ταξιδιού ήταν η ημέρα που περάσαμε στις εγκαταστάσεις του CERN, όπου ήρθαμε σε επαφή με πολύ σημαντικούς επιστήμονες και είδαμε επιτέλους να υλοποιούνται όσα μαθαίναμε θεωρητικά για τόσο καιρό, αλλά και η επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο Σιγιόν, που μας γοήτευσε με την αυθεντική και παραδοσιακή του ατμόσφαιρα. Ακόμη η επίσκεψη στο φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο Σαμονί και στο Ανεσί, τα υπέροχα χιονισμένα χωριά των Άλπεων και οι περίπατοι στη Γενεύη, στη Λωζάνη και τη Βέρνη θα μου μείνουν αξέχαστα ευχάριστες και πολύτιμες αναμνήσεις. Επιστήμη, μαγευτική φύση, ιστορία, πολιτισμός και εκλεπτυσμένη αισθητική θα ξετυλίγονται για πάντα στο μυαλό μας στο άκουσμα της λέξης CERN καλώντας μας να θέτουμε πάντα νέους στόχους Δάφνη Αναστασοπούλου, Β1

26 Εντυπώσεις 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Το πρόγραμμα του cern ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για μας για να γνωρίσουμε πολλά περισσότερα πράγματα για τη φυσική και τις εφαρμογές της και σε συνδυασμό με το ταξίδι μας στην Ελβετία είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά με το μαγικό κόσμο των σωματιδίων. Η επίσκεψή μας στο cern ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας εφόσον όλοι μείναμε ενθουσιασμένοι και από τις εγκαταστάσεις αλλά και από τις τρομερές ανακαλύψεις των ανθρώπων που εργάζονται εκεί τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορούσαμε ούτε να τις φανταστούμε. Παράλληλα ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελβετίας όταν επισκεφθήκαμε το πανεπιστήμιο EPFL της Λοζάνης το οποίο εντυπωσιάζει όχι μόνο για τα προγράμματα σπουδών και τις εγκαταστάσεις του αλλά και το πλήθος των διαφορετικών εθνοτήτων των σπουδαστών του. Δεν θα μπορούσα ωστόσο να μην αναφέρω και το κάστρο του chillon το οποίο επισκεφθήκαμε στο δρόμο της επιστροφής και με εξέπληξε το μέγεθός το πόσο καλοδιατηρημένο ήταν αλλά και η ιστορία του. Γενικά το ταξίδι μας πρόσφερε πολλές εμπειρίες, ήρθαμε σε επαφή με διαφορετικούς λαούς, επισκεφθήκαμε μερικές από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελβετίας αλλά και περιοχές της Γαλλίας και τα αξιοθέατά τους και γευτήκαμε τοπικές λιχουδιές. Βέβαια πριν αλλά και μετά το ταξίδι συνθέσαμε εργασίες με τη βοήθεια των καθηγητών μας που μας βοήθησαν να μάθουμε να εργαζόμαστε ομαδικά αλλά και να καταλάβουμε καλύτερα ορισμένες δύσκολες έννοιες σχετικά με το πείραμα. Το πρόγραμμα ήταν μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία για μένα που με βοήθησε να καταλάβω πως η φυσική δεν είναι απλά ένα μάθημα αλλά και ένα μέσο ερμηνείας του κόσμου γύρω μας!! Ιωάννα Ζώτα

27 Αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες μαθητές. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο και βγήκαν τα επόμενα συμπεράσματα : Οι περισσότεροι μαθητές σε ποσοστό 62% είχαν συμμετάσχει και τα προηγούμενα χρόνια σε σχολικά προγράμματα. Έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους και τις δραστηριότητες του προγράμματος. Κάποιοι μαθητές (ποσοστό 12%) παρατήρησαν ότι θα μπορούσαν να είχαν συμμετάσχει σε περισσότερες δραστηριότητες όπως επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο, σε ερευνητικά κέντρα, στο πανεπιστήμιο, σε εκτέλεση πειραμάτων ). Συνεργάστηκαν αρκετά καλά με τους συμμαθητές τους στις ομάδες εργασίας και με τους καθηγητές τους. Στο ερώτημα εάν τους άρεσαν οι παρουσιάσεις των συμμαθητών τους απάντησαν σε ποσοστό 58% ότι τους άρεσαν όλες οι παρουσιάσεις των συμμαθητών τους.

28 Αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες μαθητές. Στο ερώτημα εάν βελτίωσαν τις δεξιότητες τους στη χρήση των υπολογιστών απάντησαν σε ποσοστό 42% ότι δεν βελτιώθηκαν οι δεξιότητες τους στη χρήση των υπολογιστών. Οικονομικοί Δεν Βελτιώθηκαν 42% Βελτιώθηκαν 20% Λίγο βελτιώθηκαν 38% ήταν κυρίως οι λόγοι που κάποιοι μαθητές δεν συμμετείχαν στην εκδρομή στην Ελβετία. Στο ερώτημα εάν το πρόγραμμα βοήθησε στον εμπλουτισμό των γνώσεων τους σε θέματα φυσικής απάντησαν θετικά. Λίγο βοήθησε 7% Αρκετά βοήθησε 58% Πολύ βοήθησε 35%

29 Αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες καθηγητές Σε γενικές γραμμές, η πραγματοποίηση του προγράμματος είχε αρκετή επιτυχία με τους στόχους να επιτυγχάνονται στο μεγαλύτερο βαθμό. Στα θετικά είναι: Η ενημέρωση και κατανόηση του πειράματος που γίνεται στο Cern. Η απόκτηση γνώσεων για την δομή της ύλης πέρα από αυτά που αναφέρουν τα σχολικά βιβλία. Η συνεχής συμμετοχή και δραστηριοποίηση των μαθητών στις ομάδες εργασίας. Σπάνια έλειπε κάποιος μαθητής από τις συνεδριάσεις. Να σημειώσουμε εδώ ότι και οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης συμμετείχαν με τον ίδιο ενθουσιασμό. Η ομαδοσυνεργατική προσπάθεια των μαθητών με τη χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

30 Αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες καθηγητές Η απόκτηση πολύτιμων εμπειριών κατά την επίσκεψη των εγκαταστάσεων του CERN στην Ελβετία ( ανιχνευτής ATLAS, εξαρτήματα του LHC, εκθέσεις Globe και Microcosmos ). Ο εμπλουτισμός γνώσεων με την επίσκεψη της έκθεσης για το CERN στην «Ελληνογερμανική Αγωγή». Η γνωριμία των μαθητών με ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης, το EPFL της Λωζάνης. Η παρουσίαση και ενημέρωση των μαθητών της Α Λυκείου για το πρόγραμμα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και υπήρχαν μαθητές που δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή για την εκδρομή στην Ελβετία συνέχιζαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με συνέπεια και ενδιαφέρον. Στο πρόγραμμα και στην επίσκεψη στο Cern συμμετείχαν και μαθητές από την θεωρητική κατεύθυνση.

31 Αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες καθηγητές Θα μπορούσαν βέβαια να γίνουν περισσότερες δραστηριότητες όπως : Να καλέσουμε ένα καθηγητή από την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων για να μας ενημερώσει για το πείραμα στο CERN. Να επισκεφτούμε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο για να πληροφορηθούμε για την λειτουργία του. Να συμμετάσχουμε στα προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (8 th International Particle Physics Masterclasses 2012). Δηλώσαμε συμμετοχή αλλά δε μας πήραν. Να συμμετάσχουν οι μαθητές στις «Εργαστηριακές Διαδρομές» που διοργάνωσε η Ε.Ε.Φ. με θέμα το πείραμα στο CERN στο σχολικό εργαστήριο. Ακατάλληλες οι μέρες διεξαγωγής και ακριβή η συμμετοχή. Να έρθουμε σε επαφή με κάποιο σχολείο της Ελβετίας και να το επισκεφτούμε τις μέρες που θα ήμασταν στην Ελβετία. Η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών στην επίσκεψη του CERN στην Ελβετία και πολλοί μαθητές δεν μπόρεσαν να έχουν την εξαιρετική αυτή εμπειρία.

32 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Ψάξαμε Διαβάσαμε Μάθαμε Παρουσιάσαμε Επισκεφθήκαμε Ακούσαμε Είδαμε Προβληματιστήκαμε Ονειρευτήκαμε Συνεχίζουμε Καλό καλοκαίρι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια αυτό θα ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή στο CERN του 2ου Γ.ΕΛ Αγίου Δημητρίου

Εκδρομή στο CERN του 2ου Γ.ΕΛ Αγίου Δημητρίου Εκδρομή στο CERN του 2ου Γ.ΕΛ Αγίου Δημητρίου Αφορμή για τη σύνταξη του παρόντος άρθρου στάθηκε η επίσκεψη του σχολείου μας, στο ερευνητικό κέντρο CERN, της Ελβετίας. Με αφετηρία, λοιπόν, την επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Το πείραμα στο CERN και ο σκοπός του. Το «πολυπόθητο» μποζόνιο Higgs. Μηχανισμοί ανίχνευσης του μποζονίου Higgs. και τι περιμένουμε;

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Το πείραμα στο CERN και ο σκοπός του. Το «πολυπόθητο» μποζόνιο Higgs. Μηχανισμοί ανίχνευσης του μποζονίου Higgs. και τι περιμένουμε; ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το πείραμα στο CERN και ο σκοπός του Το «πολυπόθητο» μποζόνιο Higgs Μηχανισμοί ανίχνευσης του μποζονίου Higgs και τι περιμένουμε; Στη μήκους 27 χιλιομέτρων και διαμέτρου 3,8 μέτρων σήραγγα,

Διαβάστε περισσότερα

6ο ΓΕΛ - εικονική περιήγηση στο CERN

6ο ΓΕΛ - εικονική περιήγηση στο CERN 6 ο ΓΕΛ - εικονική περιήγηση στο CERN Την Παρακευή 11 Μαρτίου 34 μαθητές της Β' τάξης του 6ου ΓΕΛ Λάρισας, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εικονική περιήγηση στο πείραμα Compact Muon Solenoid - Συμπαγές

Διαβάστε περισσότερα

CERN CMS Virtual Visit

CERN CMS Virtual Visit CERN CMS Virtual Visit 2 ο Γυμνάσιο Χορτιάτη 19/02/2015 Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 οι μαθητές της Γ τάξης του 2 ου Γυμνασίου Χορτιάτη (Φίλυρο Θεσσαλονίκης) είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη 3085 ΛΕΜΕΣΟΣ Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γραμματεία: 25692110, Διεύθυνση: 25692111 Τηλεομοιότυπο: 25692115 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: lyk-ap-petros-pavlos-lem@schools.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη αναφορά σχετικά με την εικονική επίσκεψη στον ανιχνευτή CMS

Σύντομη αναφορά σχετικά με την εικονική επίσκεψη στον ανιχνευτή CMS 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας, Ημαθία 17/03/015 Σύντομη αναφορά σχετικά με την εικονική επίσκεψη στον ανιχνευτή CMS Περιεχόμενα 1. Σύντομη περιγραφή της εκδήλωσης. Δημοσιεύσεις στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ CERN ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. Γόννοι, 11/03/2016

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ CERN ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. Γόννοι, 11/03/2016 ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ CERN ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Γόννοι, 11/03/2016 Tην Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 στις 11 το πρωί το Λύκειο Γόννων συνδέθηκε απευθείας με το CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν

Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν η πρώτη φορά στη Γερμάνια και νιώσαμε ενθουσιασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ CERN

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ CERN ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ CERN ΓΕΝΕΥΗ ΛΩΖΑΝΝΗ VEVEY - MONTREUX - ΚΑΣΤΡΟ ΣΙΓΙΟΝ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ CERN ΑΝΝΕΣΥ ΣΑΜΟΝΥ MONT BLANC ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ ΜΙΛΑΝΟ 4 ΗΜΕΡΕΣ 3 ΧΩΡΕΣ Πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Λύκειο Ζωγράφου & 5 ο Λύκειο Ζωγράφου

4 ο Λύκειο Ζωγράφου & 5 ο Λύκειο Ζωγράφου 4 ο Λύκειο Ζωγράφου & 5 ο Λύκειο Ζωγράφου Το CERN είναι εγκατεστημένο στην περιοχή Meyrin, δίπλα στη Γενεύη και πάνω στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Για να προσεγγίσετε την επιστημονική έρευνα, όπως αυτή διεξάγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ

ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΛΗΜΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΥΦΑΝΤΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ» ΣΧΟΛ ΕΤΟΣ 2006-07 καθηγήτριες: Ολυμπία Μανουσογαννάκη ΠΕ 04 συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

«Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.»

«Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.» Εκπαιδευτική Δράση Teachers 4 Europe «Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.» ΖΕΡΒΟY ΚΥΡΙΑΚH ΠΕ 70 ΔΑΣΚAΛΑ/ΠΕ 13 ΝΟΜΙΚOΣ 6 Ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚO Δ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡIΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟY ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ Οι μαθητές μας αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

To CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πυρηνικών Ερευνών) είναι το µεγαλύτερο σε έκταση (πειραµατικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωµατιδι

To CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πυρηνικών Ερευνών) είναι το µεγαλύτερο σε έκταση (πειραµατικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωµατιδι To CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πυρηνικών Ερευνών) είναι το µεγαλύτερο σε έκταση (πειραµατικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωµατιδιακής φυσικής στον κόσµο. Η ίδρυσή του το έτος 1954

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ «Επιστήμονες στο παιχνίδι» λέγεται το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε στο 9 ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας, τη σχολική χρονιά 2016-2017. Έλαβαν μέρος οι 14 μαθητές της Στ τάξης, οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ. Κωνσταντίνος Αξιδέλης Ανδρέας Ρίζος Γιώργος Νικολόπουλος

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ. Κωνσταντίνος Αξιδέλης Ανδρέας Ρίζος Γιώργος Νικολόπουλος ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ Κωνσταντίνος Αξιδέλης Ανδρέας Ρίζος Γιώργος Νικολόπουλος ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανακαλύψαμε την ιστορία δισεκατομμυρίων χρόνων. Όλοι μας μείναμε άφωνοι

Διαβάστε περισσότερα

CMS Virtual Visit from Greece

CMS Virtual Visit from Greece CMS Virtual Visit from Greece Στις 11 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΛ Κομποτίου Άρτας εικονική περιήγηση στο CERN. Η εικονική περιήγηση έγινε στα πλαίσια εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Φέτος στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν τρία πολιτιστικά προγράμματα με θέματα:

Φέτος στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν τρία πολιτιστικά προγράμματα με θέματα: Φέτος στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν τρία πολιτιστικά προγράμματα με θέματα: Στα προγράμματα αυτά συμμετείχαν συνολικά 55 μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης του σχολείου μας,. Σκοπός των πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστούμε που δώσατε αυτή τη μοναδική ευκαιρία στους μαθητές μας. Αποσπάσματα από τα reports των μαθητών.

Σας ευχαριστούμε που δώσατε αυτή τη μοναδική ευκαιρία στους μαθητές μας. Αποσπάσματα από τα reports των μαθητών. 5 ο Γυμνάσιο Νίκαιας Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 το σχολείο μας συμμετείχε στην CMS & LHCb Virtual Visit, μαζί με τέσσερα ακόμη σχολεία από την Ελλάδα σε ένα σύνολο 220 μαθητών/τριων. Οι μαθητές που

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Εικονική περιήγηση στον ανιχνευτή CMS και στο κέντρο μαγνητών του CERN Γυμνάσιο Οιχαλίας 19/2/2015

Εικονική περιήγηση στον ανιχνευτή CMS και στο κέντρο μαγνητών του CERN Γυμνάσιο Οιχαλίας 19/2/2015 Εικονική περιήγηση στον ανιχνευτή CMS και στο κέντρο μαγνητών του CERN Γυμνάσιο Οιχαλίας 19/2/2015 Για 1η φορά στο νομό Τρικάλων ένα σχολείο αποπειράθηκε σύνδεση με το πείραμα CMS του Ευρωπαϊκού Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

Τα ευρήματα δύο ερευνητικών ομάδων συμπίπτουν ως προς τις τιμές μάζας του μποζονίου Χιγκς

Τα ευρήματα δύο ερευνητικών ομάδων συμπίπτουν ως προς τις τιμές μάζας του μποζονίου Χιγκς Τα ευρήματα δύο ερευνητικών ομάδων συμπίπτουν ως προς τις τιμές μάζας του μποζονίου Χιγκς Συγγραφέας: Χάρης Βάρβογλης, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ. 1 / 5 Εικόνα: Ο καθηγητής Πίτερ Χιγκς στον Μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών Νομισματικό Μουσείο Αθηνών 24o Δημοτικό Αχαρνών Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου 1 Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών Συμμετέχοντες Σχολείο: 24o Δημοτικό Αχαρνών

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπατζης Νίκος. Μαχιλάϊ Γιαννήσα. Σαράκη Ελένη. Αλεξανδρή Ιωάννα. 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τρύπατζης Νίκος. Μαχιλάϊ Γιαννήσα. Σαράκη Ελένη. Αλεξανδρή Ιωάννα. 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Θέμα : Καταγραφή Πολιτιστικών Σωματείων και Συλλόγων Μυτιλήνης Τρύπατζης Νίκος Μαχιλάϊ Γιαννήσα Σαράκη Ελένη Αλεξανδρή Ιωάννα Σχολικό Έτος : 2011-2012

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιταχύνοντας» την Επιστήμη Η διαδραστική έκθεση του CERN στην Αθήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιταχύνοντας» την Επιστήμη Η διαδραστική έκθεση του CERN στην Αθήνα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιταχύνοντας» την Επιστήμη Η διαδραστική έκθεση του CERN στην Αθήνα Δελτίο Τύπου Επιταχύνοντας την Επιστήμη H διαδραστική έκθεση του CERN στην Αθήνα Την εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή

Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, 15 μαθήτριες από τη Β και Γ τάξη του Σχολείου μας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε - με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - η Microsoft Hellas σε

Διαβάστε περισσότερα

"Μια σημαία μια ιδέα"

Μια σημαία μια ιδέα Τελική Εργασία "Μια σημαία μια ιδέα" Καρακώτσογλου Αντώνης 19ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Στ` Υπεύθυνη ομάδας εργασίας: Δούβλη Γεωργία ΜΑΙΟΣ 2014 Abstract - Περίληψη Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε το πρωί από τα Τρίκαλα για την διήμερη εκδρομή που είχε οργανώσει το σχολείο μας με προορισμό την Αθήνα. Όλοι ανυπομονούσαμε γι αυτήν την

Διαβάστε περισσότερα

Ο Έβρος που ενώνει. Αίνος Αλεξανδρούπολη

Ο Έβρος που ενώνει. Αίνος Αλεξανδρούπολη 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Ο Έβρος που ενώνει. Αίνος Αλεξανδρούπολη Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διασχολικής συνεργασίας του 1ου Γυμνασίου Χαλανδρίου με το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΚΑΜΟΥΤΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 1/4/2013: ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα

Διαβάστε περισσότερα

Προφίλ Σχολικής Μονάδας

Προφίλ Σχολικής Μονάδας Προφίλ Σχολικής Μονάδας Εκπαιδευτικοί Αριθμός Παιδιών Διευθυντής, τρεις Βοηθοί Δ/ντές / Δ/ντριες (ο ένας είναι επισκέπτης με έδρα τα Λιβάδια ο οποίος διδάσκει Μουσική), 11 δάσκαλοι υπεύθυνοι τάξης, 3 δασκάλες

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Όνομα - Επώνυμο : ΓΕΩΡΓΙΑ Ν. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Email: envm410021@env.aegean.gr Ίδρυμα που πήγα (δώσε και ιστοσελίδα): Technical University

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ. «Προγραμματισμός Υπολογιστών σε Pascal»

ΟΜΙΛΟΣ. «Προγραμματισμός Υπολογιστών σε Pascal» ΟΜΙΛΟΣ «Προγραμματισμός Υπολογιστών σε Pascal» Για δεύτερη χρονιά συνεχίστηκε στο σχολείο μας η λειτουργία του ομίλου που αφορά σε Προγραμματισμό Υπολογιστών με γλώσσα υψηλού επιπέδου (Pascal). Στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς 1 Σχολείο: 63 ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Συμμετέχοντες Τάξη / Τμήμα: ΣΤ

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 28/10. Πρώτος σταθμός το Μαντείο των Δελφών. Η ξενάγησή μας στον Ομφαλό της

Σάββατο 28/10. Πρώτος σταθμός το Μαντείο των Δελφών. Η ξενάγησή μας στον Ομφαλό της Το Σαββατοκύριακο του ΟΧΙ, οι συνάδελφοι είπαν ΝΑΙ στην εκδρομή του ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (28-29/10: Δελφοί Αράχωβα Δίστομο Όσιος Λουκάς Κάτω Τιθορέα Αμφίκλεια Γραβιά Βάργιανη Μεταλλευτικό Πάρκο Παύλιανη)!

Διαβάστε περισσότερα

Εκλαϊκευτική Ομιλία. Θεοδώρα. Παπαδοπούλου, Ομ. Καθηγήτρια Φυσικής, ΕΜΠ Μέλος του Συμβουλίου Πελοποννήσου. Ημερίδα CERN Τρίπολη, 13 Νοεμβρίου 2013

Εκλαϊκευτική Ομιλία. Θεοδώρα. Παπαδοπούλου, Ομ. Καθηγήτρια Φυσικής, ΕΜΠ Μέλος του Συμβουλίου Πελοποννήσου. Ημερίδα CERN Τρίπολη, 13 Νοεμβρίου 2013 Εκλαϊκευτική Ομιλία Θεοδώρα. Παπαδοπούλου, Ομ. Καθηγήτρια Φυσικής, ΕΜΠ Μέλος του Συμβουλίου Πελοποννήσου Ημερίδα CERN Τρίπολη, 13 Νοεμβρίου 2013 1 Περιεχόμενα Η γνώση μας για τα Στοιχειώδη Σωματίδια σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Το Βυζαντινό Κάστρο Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

ποδράσηη Το Βυζαντινό Κάστρο Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Το Βυζαντινό Κάστρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» «Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2016 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» «Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2017 Εισαγωγή Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης. Σαλούστρου Πόπη Γαζίου

Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης. Σαλούστρου Πόπη Γαζίου Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη Γαζίου ΓΕΛ Τι είναι η Διερευνητική Μάθηση Μία διδακτική προσέγγιση που έχει στόχο να

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Στις 6 Νοεμβρίου 2012 πήγαμε με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες μας εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης της Βέροιας, στις Βαρβάρες. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο Φρανκφούρτη-Κρουαζιέρα Ρήνου- Άμστερνταμ-Βόλενταμ-Χάγη-Ντέλφ- Ρότερνταμ-Βρυξέλλες-Μπρούζ- Λουξεμβούργο-Στρασβούργο-Χαιδελβέργη Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ!

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! Μαθητές: Βαγγελιώ Χατζάκη Ρένα Νικολούδη Άρης Ζαχαριουδάκης Νίκος Φραγκιουδάκης Υπεύθυνος καθηγητής: Στέφανος Παναγιωτόπουλος Λύκειο Μοιρών Σχολ. έτος: 2014-2015 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ Οι Όμιλοι Οικουμενικών χέσεων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού πραγματοποίησαν από κοινού εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γενεύη. Σα μέλη της αποστολής

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α.

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α. Εντυπώσεις και σχόλια των μαθητών του Β1 του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σχολικού έτους 2018-2019, μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος 5-3-2019. «Κυκλοφοριακής Αγωγής» έμαθα πώς μπορούμε να χτυπήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 18/04/16

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 18/04/16 Διάλεξη 13: Στοιχειώδη σωμάτια Φυσική στοιχειωδών σωματίων Η φυσική στοιχειωδών σωματιδίων είναι ο τομέας της φυσικής ο οποίος προσπαθεί να απαντήσει στο βασικότατο ερώτημα: Ποια είναι τα στοιχειώδη δομικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ομαλή μετάβαση μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού www.polarisekdoseis.gr Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με την documenta 14

Σχετικά με την documenta 14 Σχετικά με την documenta 14 To 1955, δέκα χρόνια μετά το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου, διοργανώθηκε στο Κάσελ της Γερμανίας, η πρώτη documenta, μια έκθεση δυτικοευρωπαϊκής μοντέρνας τέχνης που αποτέλεσε

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ»

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Δ τάξη, 2013-2014 Παρουσίαση γραπτής εργασίας «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν: 1. Αφού η δασκάλα μας έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

NEWSLETTER OF THE 1 st TRANSNATIONAL PROJECT MEETING IN ASOPIA, GREECE

NEWSLETTER OF THE 1 st TRANSNATIONAL PROJECT MEETING IN ASOPIA, GREECE NEWSLETTER OF THE 1 st TRANSNATIONAL PROJECT MEETING IN ASOPIA, GREECE Από φέτος το σχολείο μας, Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Ασωπίας, συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus+ σχολικής εκπαίδευσης με τίτλο Youngsters

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Έβδομο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-15 Σημειώσεις... 16 2 Μάθημα Έβδομο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε τη δύναμη της αντίληψης. Θα ανακαλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης Τη σχολική χρονιά 2016-2017 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σε δύο τμήματα της Β τάξης, μια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παίζουμε, διερευνούμε, δοκιμάζουμε ιδέες» χρηματοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗ ΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΣΟΥΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗ ΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΣΟΥΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗ ΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΣΟΥΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ Είναι «μηχανήματα» τα οποία θα «φωτογραφήσουν» τις τροχιές των σωματιδίων και θα ανιχνεύσουν νέα σωματίδια που ενδεχομένως θα προκύψουν

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

«To be or not to be»

«To be or not to be» ΤοθέατροστηνΚω «To be or not to be» Όνομα Ομάδας:I'm Shakespeare and Ι know it Ονόματα: Βασίλης Ζήβας Αγγελική Καλαματιανού Ιωάννα Μακρυπούλια Άννα-Μαρία Μπούζη Άννα-Μαρίαα Σαρούκου Μάθημα: Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία!

Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία! Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία! Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει για λίγες ώρες καθηγητές Ανθρωπιστικών Σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Master Classes in Particle Physics. Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου. Νίκος Τράκας ΣΕΜΦΕ/ΕΜΠ

Master Classes in Particle Physics. Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου. Νίκος Τράκας ΣΕΜΦΕ/ΕΜΠ PICS Master Classes in Particle Physics Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου PICS...ξεκίνησαν το 2005 - έτος Eisnstein - με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εκλαΐκευσης Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γ ΤΑΞΗ ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γ ΤΑΞΗ ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γ ΤΑΞΗ ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 27-11-2017 Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, η Γ τάξη του σχολείου μας είχε τη χαρά και την τιμή να επισκεφτεί το κτίριο

Διαβάστε περισσότερα

Κωστής Χαλκιαδάκης, φυσικός. Συσκάκης Γιάννης, φυσικός. 10 Ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για το CERN

Κωστής Χαλκιαδάκης, φυσικός. Συσκάκης Γιάννης, φυσικός. 10 Ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για το CERN Κωστής Χαλκιαδάκης, φυσικός Συσκάκης Γιάννης, φυσικός 10 Ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για το CERN 1. Τι είναι το CERN To CERN είναι Ευρωπαϊκό Ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με τη μελέτη της φυσικής των

Διαβάστε περισσότερα

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΙΛΙΑ

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΙΛΙΑ Το θέμα του τελευταίου Παγκοσμίου Συνεδρίου Γαλλικής Γλώσσας που έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας ήταν για

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ 336: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεωργία Ιωάννου ΕΠΑΔ 3

ΕΠΑ 336: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεωργία Ιωάννου ΕΠΑΔ 3 ΕΠΑ 336: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεωργία Ιωάννου ΕΠΑΔ 3 Πανηγύρι της Επιστήμης. Τίτλος Διερεύνησης Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τριβή; Σύντομη Περιγραφή Διερεύνησης: Κάναμε συνολικά δυο πειράματα

Διαβάστε περισσότερα

Κλειστό ολυμβητήριο. Κάποτε στα βουρκωμένα νερά του. εκδήλωση

Κλειστό ολυμβητήριο. Κάποτε στα βουρκωμένα νερά του. εκδήλωση Κ N Κλειστό ολυμβητήριο εκδήλωση ίκαιας Αγωνία αλλά και χαμόγελα πριν τους αγώνες. Κάποτε στα βουρκωμένα νερά του μικρού λιμανιού της Ρεθύμνης, λίγες δεκάδες νεαρά παιδιά προπονιώμαστε για να λάβομε μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ...3

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ...3 Γενικό Λύκειο Γέρας Ερευνητική Έκθεση Β Τετραμήνου: Μια ματιά στον τόπο μας μέσα από τα αξιοθέατα Σχολικό Έτος :2015-2016 Υποθέμα : Μεσαγρός Μέλη ομάδας Γιώργος Ζαφειρίου Γιάννης Σαμιώτης Νίκος Σάμιος

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ΔΑΝΣΜ 48o Γυμνάσιο Αθηνών Τα κτήρια λένε την ιστορία τους 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: 48 ο Γυμνάσιο Αθηνών Τάξη / Τμήμα: Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριοπούλου Ελένη Τάξη: 1ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων- Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα.

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Μελέτης Περιβάλλοντος Δ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου κινήθηκε σε αρκετά καλά πλαίσια. Οι στόχοι, που

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

European Contest for Young Scientists (EUSYS, https://eucys2017.eu/)

European Contest for Young Scientists (EUSYS, https://eucys2017.eu/) European Contest for Young Scientists (EUSYS, https://eucys2017.eu/) Το Λύκειο Αγίου Ιωάννη έλαβε μέρος στον 29ο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για Νεαρούς Επιστήμονες (29th European Union Contest for Young Scientists-

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Εργασία από τα παιδιά της Στ 1 2014-2015 Να που φτάσαμε πάλι στο τέλος μιας ακόμα χρονιάς. Μιας χρονιάς που καθορίζει πολλές στιγμές που θα γίνουν στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α Αθήνα 31-7-2012 Αρ. πρωτ. 12 Προς την Επιτροπή Ανταλλαγών Νέων Αγαπητέ Πρόεδρε Τάσο Γρηγορίου, Με την Παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία των 4 παιδιών του Θέματός μας

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος εργασίας: Γνωρίζω μερικές χώρες της Ευρώπης ταξιδεύοντας! Ταξιδιωτικός Οδηγός της Ευρώπης

Τίτλος εργασίας: Γνωρίζω μερικές χώρες της Ευρώπης ταξιδεύοντας! Ταξιδιωτικός Οδηγός της Ευρώπης Τίτλος εργασίας: Γνωρίζω μερικές χώρες της Ευρώπης ταξιδεύοντας! Ταξιδιωτικός Οδηγός της Ευρώπης Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού : Ροζολή Μαρία Ονοματεπώνυμο επιμορφωτή : Χρύσα Σαββάκη Σχολείο ιεξαγωγής Προγράµµατος:

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 6 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 6 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 6 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Κριός Αυτή την εβδομάδα η δυναμικότητα που θα έχεις θα είναι πολύ μεγάλη και να ξέρεις ότι θα σου συμβαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός επιτυχημένης καμπάνιας

Οδηγός επιτυχημένης καμπάνιας Οδηγός επιτυχημένης καμπάνιας Γειά! Σε ευχαριστούμε που θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο μαζί μας! Εδώ θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνεις μια καταπληκτική κι επιτυχημένη καμπάνια. Με την

Διαβάστε περισσότερα

Ένα Εργαστήριο για την Υφήλιο

Ένα Εργαστήριο για την Υφήλιο Ένα Εργαστήριο για την Υφήλιο Το CERN 1 είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για την Έρευνα στη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων, το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο στον τομέα του. Η ίδρυσή του, το έτος

Διαβάστε περισσότερα

Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο Μάθημα 1

Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο Μάθημα 1 Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο 2013-14 Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου Μάθημα 1 α) Ύλη, τρόπος διαβάσματος και εξέτασης β) Εισαγωγή στο αντικείμενο - Πείραμα Rutherford,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με πτήσεις των Βαλτικών Αερογραμμών Λάρνακα Ρίγα BT 658 03:10 06:55 Ρίγα Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ. Τμήμα: Β Θεωρητικής κατεύθυνσης. Εικονική Συνεδρίαση. Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ. Τμήμα: Β Θεωρητικής κατεύθυνσης. Εικονική Συνεδρίαση. Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ Τμήμα: Β Θεωρητικής κατεύθυνσης Εικονική Συνεδρίαση Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 Οικοδεσπότης: ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Μπουλώτης Συντονίστρια καθηγήτρια: Φ. Κυριλλίδου Συνοδός καθηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Σερρών. REPORT: Διοργάνωση εκπαιδευτικής επίσκεψης στο ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκης από τη ΜοΚΕ

Τ.Ε.Ι. Σερρών. REPORT: Διοργάνωση εκπαιδευτικής επίσκεψης στο ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκης από τη ΜοΚΕ REPORT: Διοργάνωση εκπαιδευτικής επίσκεψης στο ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκης από τη ΜοΚΕ Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (Μο.Κ.Ε.) του ΤΕΙ Σερρών πραγματοποίησε στις 8/12/2011 εκπαιδευτική επίσκεψη στο

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα