«Ἀγαθόν οὐ τό μή ἀδικεῖν, ἀλλά τό μηδέν θέλειν» (το καλό [και σωστό] είναι όχι μόνο να μην αδικείς, αλλά ούτε να θέλεις να αδικήσεις)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Ἀγαθόν οὐ τό μή ἀδικεῖν, ἀλλά τό μηδέν θέλειν» (το καλό [και σωστό] είναι όχι μόνο να μην αδικείς, αλλά ούτε να θέλεις να αδικήσεις)"

Transcript

1 16 ΛΑΚΤΙΣΜΑΤΑ PALTUNG CHAGI «Ἀγαθόν οὐ τό μή ἀδικεῖν, ἀλλά τό μηδέν θέλειν» (το καλό [και σωστό] είναι όχι μόνο να μην αδικείς, αλλά ούτε να θέλεις να αδικήσεις) ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ( π.χ.)

2 354 TAE KWOΝ DO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ PALTUNG CHAGI (ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΟ ΛΑΚΤΙΣΜΑ) Εισαγωγή Το Paltung chagi (ή Paltum, ή Baltung) είναι το συχνότερο λάκτισμα στον αγώνα, διότι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πλεονεκτήματα του Paltung chagi 1. Είναι το ταχύτερο λάκτισμα. Ο μέσος όρος του μικτού χρόνου διάρκειας του Paltung chagi (χρόνος αντίδρασης συν τον χρόνο κίνησης), είναι περίπου msec στους ταχείς αθλητές/τριες και msec στους πιο αργούς (εξαρτάται από την ικανότητα του αθλητή/τριας και από το επίπεδο της φυσικής κατάστασης). Ο χρόνος αντίδρασης έχει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των αθλητών/τριών (κυμαίνεται από 150 έως msec), αλλά και στον ίδιο αθλητή/τρια από προσπάθεια σε προσπάθεια. Εάν αφαιρεθεί ο χρόνος αντίδρασης απομένει ο καθαρός χρόνος εκτέλεσης του Paltung chagi. Όταν εκτελείται με το αριστερό πόδι (η πλειοψηφία των αθλητών/τριών διαθέτει ισχυρό δεξί πόδι) παρατηρείται μια ασήμαντη χρονική διαφορά μεγαλύτερης διάρκειας (10-40 msec). Οι αθλητές υψηλού επιπέδου είναι σε θέση να το εκτελέσουν έως 100 msec ταχύτερα σε σύγκριση με τον εαυτό τους όταν είναι άριστα προπονημένοι, λόγω της άρτιας τεχνικής ικανότητας, της άψογης μυϊκής συναρμογής και της καλύτερης φυσικής κατάστασης, στοιχεία που τελειοποιούνται μετά από στοχευμένη προπόνηση για την βελτίωση της ταχύτητας και της εκρηκτικής ικανότητας. 2. Είναι το ευκολότερο όσον αφορά την τεχνική εκτέλεση ως μπροστινό-μετωπικό και χαμηλό λάκτισμα που στοχεύει την βάση του θώρακα. 3. Απαιτεί από τον οργανισμό την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με τα άλλα λακτίσματα (μαζί με το Bituro chagi). Είναι το λάκτισμα που επιλέγει να εκτελέσει ο αθλητής/τρια στον αγώνα όταν εξαντληθεί. 4. Είναι πολύ αποτελεσματικό στην απόκτηση του βαθμού για τους παραπάνω λόγους, αλλά και διότι έρχεται σε επαφή με τον ηλεκτρονικό θώρακα του αντιπάλου η μεγάλη επιφάνεια του κουντεπιέ, η οποία καλύπτεται από ηλεκτρονικούς αισθητήρες. 5. Εφαρμόζεται με πολλές παραλλαγές στην επίθεση και την αντεπίθεση και γι' αυτό καλύπτει τις περισσότερες αγωνιστικές ανάγκες. Βέβαια το Paltung chagi έχει και σημαντικά μειονεκτήματα. Μειονεκτήματα του Paltung chagi 1. Είναι βασική αιτία πρόκλησης των περισσοτέρων αυτοτραυματισμών με εντυπωσιακά μεγάλη συχνότητα στην ποδοκνημική άρθρωση, αλλά και στην κνήμη και στο γόνατο, τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα. 2. Η υπερβολική χρήση του στον αγώνα βοηθά τον αντίπαλο να καταστρώσει την κατάλληλη τακτική και έτσι αντιμετωπίζεται ευκολότερα (οι μελέτες έδειξαν ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις τα Paltung chagi είναι περισσότερα από ότι όλα τα άλλα λακτίσματα μαζί σε κάθε αγώνα για κάθε αθλητή/τρια). Επιπλέον περιορίζει τις υπόλοιπες επιλογές και την φαντασία του αθλητή, καθιστώντας τον επικίνδυνα προβλέψιμο για τον αντίπαλο. Με τους η/θ όμως η χρήση του περιορίσθηκε αρκετά.

3 PALTUNG CHAGI 3. Το Paltung chagi ως επίθεση είναι η πλέον ευάλωτη τεχνική στα ισχυρά, περιστροφικά λακτίσματα του αντιπάλου (Dwit chagi, Bandal Dollyo chagi) και το Κnock Οut. Τα σοβαρότερα ΚΟ συνέβησαν με τον συνδυασμό: επίθεση Paltung chagi και αντεπίθεση Bandal Dollyo chagi. 4. Με τους η/θ και το νέο σύστημα καταμέτρησης βαθμών αποδίδει μόνον έναν βαθμό, ενώ ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ ευάλωτη τεχνική απέναντι σε αντεπίθεση με λακτίσματα που αποδίδουν στον αντίπαλο τρεις ακόμη και τέσσερις βαθμούς. Επομένως η χρησιμοποίησή του στον αγώνα πρέπει να περιορισθεί και να γίνεται όταν είναι απαραίτητο, ανάλογα με την σύγκρουση και την ανάγκη της στιγμής και όχι να αγωνίζεται κάποιος σχεδόν αποκλειστικά με αυτό, όπως συνέβαινε κατά κανόνα με τους συμβατικούς θώρακες. Paltung Chagi ως Επίθεση 1. Paltung chagi με το πίσω πόδι Το πόδι κίνησης κινείται προς τον στόχο σε ευθεία πορεία σαν Ap chagi, με το γόνατο λυγισμένο το πολύ έως 90. Ταυτόχρονα το πόδι στήριξης στρέφεται λίγο προς τα έξω (άξονας περιστροφής πάντοτε το «μήλο του πέλματος»), έως 60 ανάλογα με την απόσταση του αντιπάλου (Εικόνα 16.1.). Η λεκάνη δεν στρίβει πολύ πλάγια όπως στο Dollyo ghagi, αλλά συμμετέχει δυναμικά στην κίνηση και ο κορμός την στιγμή της επαφής πρέπει να γέρνει λίγο πιο πίσω από τον επιμήκη άξονα (στην επίθεση με κίνηση εμπρός έως 30, στην επιτόπια αντεπίθεση ). Στην τελική φάση λίγο πριν τον στόχο, το πόδι κίνησης περιστρέφεται από το ισχίο προς τα μέσα, από και στοχεύει χαμηλά την κοιλιακή χώρα ή τα πλευρά, κτυπώντας με το κουντεπιέ (Εικόνα 16.2.). Μετά την επαφή το γόνατο λυγίζει και το πόδι επανέρχεται και πατάει ταχύτατα κάτω. Είναι η ταχύτερη άμεση επιθετική ενέργεια. Εικόνα Εικόνα 16.2.

4 356 TAE KWOΝ DO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ 1.1. Παραλλαγή: μετά το Paltung chagi και εφόσον το πόδι ολοκληρώσει την κίνηση στον αέρα χωρίς να πετύχει τον θώρακα του αντιπάλου, δεν προσγειώνεται αλλά συσπειρώνεται ψηλά και εκτελεί αμέσως κόντρα Yop chagi στον θώρακα του αντιπάλου, πρωτίστως για να αποτρέψει την αντεπίθεσή του, αλλά και για να κερδίσει έναν βαθμό επάνω στην προσπάθεια του αντιπάλου να αντεπιτεθεί. Πρόκειται για αυθόρμητη απόφαση αυτοπροστασίας του αθλητή/τριας που λακτίζει «Κλειστό» Paltung chagi με το πίσω πόδι Στην τελική φάση το πόδι που λακτίζει μπορεί να περιστραφεί προς τα μέσα, σχηματίζοντας περίπου 60 ο γωνία σε σχέση με τον κάθετο άξονα (από το προσθοπίσθιο στο εγκάρσιο επίπεδο). Το λυγισμένο γόνατο περνάει μέσα από το προσθοπίσθιο επίπεδο, ή την νοητή ευθεία μεταξύ των αθλητών. Το λάκτισμα είναι ισχυρότερο λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής της λεκάνης, των ισχίων και της γωνίας του γόνατος, η οποία προκαλεί την επιπρόσθετη δύναμη που προέρχεται από τους μύες τετρακέφαλο μηριαίο και λαγονοψοίτη (Εικόνα 16.3.). Το σώμα δεν πλαγιάζει, αλλά η λεκάνη συμμετέχει πιο έντονα στο λάκτισμα. Εικόνα Εικόνα Paltung chagi με γλίστρημα εμπρός, προς τον αντίπαλο Πρόκειται για επιθετική ενέργεια που διενεργείται με το πίσω πόδι απευθείας, χωρίς κανένα βηματισμό ή προσποίηση. Εφαρμόζεται δύναμη στο μπροστινό πόδι στήριξης από τον τετρακέφαλο μηριαίο και τον γαστροκνήμιο μυ και γίνεται γλίστρημα προς τον αντίπαλο λακτίζοντας Paltung chagi. Η επιπλέον απόσταση που διανύεται με το γλίστρημα είναι από cm προς τον αντίπαλο, ανάλογα με την τεχνική ικανότητα του επιτιθέμενου, την δύναμη του ποδιού στήριξης και τον μυϊκό συντονισμό, που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο (Εικόνα 16.4.).

5 PALTUNG CHAGI Ο αντίπαλος δεν μπορεί να συνυπολογίσει αυτήν την επιπλέον απόσταση που καλύπτει το γλίστρημα και να αντιδράσει σωστά, διότι δεν έχει προηγηθεί βηματισμός ή άλλη κίνηση. Επιπλέον δεν μπορεί να προβλέψει ούτε το γλίστρημα. Στην περίπτωση που ο αντίπαλος οπισθοχωρήσει και το λάκτισμα ολοκληρωθεί στον αέρα, το πόδι κίνησης δεν σταματά μπροστά του για να μην του δώσει πλεονέκτημα αντεπίθεσης, αλλά συνεχίζει την κίνησή του προς την κατεύθυνση που λακτίζει και πατάει κάτω και διαγώνια (30 ο - 45 ο ), σε σχέση με την νοητή ευθεία που τους ενώνει, για να προστατευθεί ο θώρακας. Εφαρμόζεται στους αγώνες μόνο από αθλητές/τριες υψηλού επιπέδου. 2. Paltung chagi με το πίσω πόδι τεντωμένο Σπανιότερα χρησιμοποιείται και αυτή η παραλλαγή κατά την οποία το γόνατο λυγίζει ελάχιστα κατά το λάκτισμα (έως 30 ) και το πόδι κινείται προς τον στόχο σχεδόν άκαμπτο, «μονοκόμματο» και με έντονη συμμετοχή της λεκάνης. Σε σύγκριση με την συνηθισμένη εκτέλεση είναι λίγο πιο δυνατό και καταπονεί λιγότερο το γόνατο, γι' αυτό προτιμάται από τους αθλητές που έχουν τοπική ευπάθεια ή ευαισθησία στο γόνατο όπως χονδροπάθεια, κακώσεις στους μηνίσκους ή τους συνδέσμους. Είναι ελάχιστα πιο αργό όσον αφορά την ταχύτητα, σε βαθμό όμως που δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του. Συχνά λάθη (των τεχνικών 1, 1.1, 1.2, 2) è Το πόδι κίνησης διαγράφει μεγάλη, ανοικτή, κυκλική τροχιά. è Δεν συμμετέχουν η λεκάνη και οι μύες των ισχίων, αλλά μόνο ο τετρακέφαλος μηριαίος με αποτέλεσμα την παραγωγή μικρότερης δύναμης. è Το σώμα βρίσκεται όρθιο (στον επιμήκη άξονα), ή ακόμη χειρότερα γέρνει μπροστά προς τον αντίπαλο. è Το κεφάλι σκύβει εμπρός με αποτέλεσμα να εκτίθεται στην επίθεση ή την αντεπίθεση του αντιπάλου. è Τα χέρια δεν συμμετέχουν ενεργητικά στην κίνηση με αποτέλεσμα να την επιβραδύνουν, να αποδυναμώνουν το λάκτισμα και να απαιτείται περισσότερη ενέργεια. è Το πόδι στήριξης δεν περιστρέφεται καθόλου, με αποτέλεσμα να ασκούνται ισχυρές πιέσεις στο ίδιο γόνατο. Το πόδι στήριξης επειδή δεν περιστρέφεται συχνά ανασηκώνεται στα δάκτυλα με αποτέλεσμα να χάνεται η ισορροπία και να αποδυναμώνεται το λάκτισμα. è Σε περίπτωση μη επαφής με τον στόχο, το πόδι κίνησης δεν προσγειώνεται μπροστά και κάτω από τον στόχο, αλλά συνεχίζει την κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση. Έτσι το πόδι δεν προσγειώνεται σε «Θέση Αγώνος», αλλά σε θέση ανεξέλεγκτη, αφήνοντας τον αθλητή/ τρια εκτεθειμένο στα λακτίσματα του αντιπάλου. Εξαιρείται η περίπτωση που αυτό γίνεται με πρόθεση του αθλητή/τριας (όπως περιγράφεται στις ανάλογες τεχνικές, π.χ. Paltung chagi "1.3."). 3. Paltung chagi, με επαναφορά του ποδιού πίσω Το πόδι κίνησης εκτελεί την τεχνική με τον συνήθη επιθετικό τρόπο. Μετά την επαφή με τον θώρακα του αντιπάλου το πόδι οπισθοχωρεί χωρίς να πατήσει στο έδαφος και επανέρχεται στην αρχική του θέση, ακολουθώντας προς τα πίσω την ίδια ακριβώς διαδρομή που διέγραψε κατά την επίθεση. Εκτελείται εκρηκτικότατα προς το χαμηλό σημείο του θώρακα του αντι-

6 358 TAE KWOΝ DO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ πάλου. Για να μπορέσει να επιστρέψει ταχύτατα το πόδι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πετύχει τον στόχο και να βρει αντίσταση. Επίσης, το πόδι κίνησης σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεράσει το προσθοπίσθιο επίπεδο κατά το κτύπημα. Αλλιώς χάνεται η ισορροπία και ο έλεγχος της κίνησης. Για να καλυφθεί μεγαλύτερη απόσταση από το πόδι που λακτίζει, την στιγμή της επαφής το σώμα γέρνει αρκετά πίσω (+45 ), για να συμμετάσχει η λεκάνη ακόμη περισσότερο στην κάλυψη της απόστασης. Τα χέρια κινούνται αντίθετα όπως και η μέση-λεκάνη και το κέντρο βάρους βρίσκεται στιγμιαία έξω και πίσω από την βάση στήριξης. Έτσι γίνεται ταχύτερη και ευκολότερη η επαναφορά του ποδιού πίσω στην αρχική θέση (Εικόνα ). Αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχή εκτέλεση της τεχνικής "3" Η αγωνιστική εμπειρία και τα κατάλληλα σωματομετρικά χαρακτηριστικά (ύψος, μεγάλα κάτω άκρα). Η εκρηκτική ικανότητα του επιτιθέμενου. Η συγκέντρωση της προσοχής στον αντίπαλο και ο εντοπισμός της ευκαιρίας, δηλ. της στιγμής που ο αντίπαλος δείχνει ότι χαλάρωσε, ή δεν είναι έτοιμος για συμπλοκή. Η ικανότητα της αντίληψης, της ψυχολογίας και της πρόβλεψης του αντιπάλου. Τακτική Αυτή η τεχνική παραλλαγή του Paltung chagi ευνοεί τους αθλητές οι οποίοι είναι ψηλότεροι, ή διαθέτουν μακρύτερα κάτω άκρα από τον αντίπαλο. Την εφαρμόζουν λίγοι αθλητές σε ειδικές περιπτώσεις. Η επίθεση είναι άμεση από την «Θέση Αγώνος» (χωρίς να μεσολαβεί καμία άλλη κίνηση), όταν: Ο αντίπαλος είναι ακίνητος και η προσοχή του χαλαρώνει στιγμιαία. Ο αντίπαλος είναι πολύ κουρασμένος για να προλάβει να αντιδράσει. Ο αντίπαλος κρατάει ψηλά και λυγισμένο το μπροστινό του πόδι. Συχνά λάθη Το σώμα παραμένει όρθιο κατά το λάκτισμα, αφήνοντας το κεφάλι εκτεθειμένο στο λάκτισμα του αντιπάλου (π.χ. Bandal Dollyo chagi, Εικόνα ). Το σώμα παραμένει όρθιο κατά το λάκτισμα, η λεκάνη δεν συμμετέχει στην κίνηση προς τα εμπρός και επομένως η απόσταση που καλύπτει το πόδι προς τον αντίπαλο είναι αρκετά μικρότερη. Το πόδι κίνησης διαγράφει κυκλική τροχιά και ξεπερνά το προσθοπίσθιο επίπεδο (δηλ. την νοητή ευθεία που ενώνει τους αντιπάλους). Το κέντρο βάρους μεταφέρεται προς το μπροστινό πόδι. 4. Paltung chagi, με το πίσω πόδι στο κεφάλι Εκτελείται ακριβώς όπως το Paltung chagi στον θώρακα, απλώς το γόνατο πρέπει να σηκωθεί ψηλότερα, να πλησιάσει προς το στήθος και η λεκάνη να στραφεί προς τα εμπρός, ψηλά και μέσα, προς την κατεύθυνση του στόχου, από το μετωπιαίο προς το προσθοπίσθιο επίπεδο, ώστε η κίνηση να βοηθηθεί και από το ισχίο, να γίνει ταχύτερη και να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση. Το σώμα παραμένει σχεδόν όρθιο και το πόδι στήριξης στρέφεται προς τα έξω (έως 90 για να βοηθήσει την λεκάνη να κινηθεί εμπρός, Εικόνες & 16.6.).

7 PALTUNG CHAGI Εκτελείται αιφνιδιαστικά και από πολύ κοντινή απόσταση αντί του αναμενόμενου και συνηθισμένου Paltung chagi στον θώρακα. Έχει πολύ μεγάλη επιτυχία εάν προηγηθούν πρώτα μερικά Paltung chagi στον θώρακα και γίνει σχεδόν εξ επαφής μέσα στην συμπλοκή. Εικόνα Εικόνα Συχνά λάθη è Η λεκάνη και το ισχίο δεν συμμετέχουν στην κίνηση. Παραμένουν στο μετωπιαίο επίπεδο, αντί να στραφούν προς τα εμπρός ακολουθώντας το πόδι που λακτίζει. è Λανθασμένη τροχιά του ποδιού: αντί να γίνει προς τα εμπρός, ψηλά και διαγώνια για να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση, διαγράφει κύκλο επιτόπου και περνάει μπροστά από τον αντίπαλο, χωρίς κάλυψη απόστασης προς τον αντίπαλο (θυμίζει την τεχνική An chagi). 5. Paltung chagi με το μπροστινό πόδι, με εκτίναξη του πίσω ποδιού Με τους η/θ η χρήση του μπροστινού ποδιού αυξήθηκε σημαντικά (σχεδόν κυριαρχεί στον αγώνα), αντίθετα με ότι ισχύει όταν ο αγώνας γίνεται με συμβατικούς θώρακες. Στην συγκεκριμένη τεχνική, η εκρηκτική δύναμη που είναι απαραίτητη για την εκτίναξη του σώματος και το γλίστρημα προς τα εμπρός του πίσω ποδιού στήριξης, εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου στο πίσω πόδι. Το μπροστινό πόδι δεν συμμετέχει καθόλου στην εκτίναξη, παρά μόνο σηκώνεται και λακτίζει εκρηκτικά προς την χαμηλή περιοχή του θώρακα του αντιπάλου. Τακτική Αιφνιδιάζει τον αντίπαλο και τον προλαβαίνει πριν αυτός σηκώσει το μπροστινό του πόδι για να αποτρέψει την επίθεση. Είναι τεχνικά δύσκολο λάκτισμα, χρειάζεται αρκετή δύναμη στο πόδι στήριξης και πολύ καλό μυϊκό συντονισμό για να προλάβει την αντίδραση του αμυνόμενου και να πετύχει τον θώρακα.

8 360 TAE KWOΝ DO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ 6.1. Sprint Paltung chagi 6. Sprint Paltung Chagi Όλη η κίνηση βασίζεται στο μπροστινό πόδι το οποίο με την συνέργεια του τετρακεφάλου μηριαίου και του γαστροκνημίου μυ, εκτινάσσει τον αθλητή/τρια προς τα εμπρός. Η επαφή με τον θώρακα του αντιπάλου γίνεται ταυτόχρονα με το πάτημα του ποδιού στήριξης ή ελάχιστα πριν, ποτέ όμως μετά, διότι αυτό συνιστά έλλειψη σωστού συγχρονισμού και τεχνικής, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δύναμη και η αποτελεσματικότητα του λακτίσματος. Είναι ταχύτατη και πολύ αποτελεσματική τεχνική, με οποιοδήποτε σύστημα κανονισμών των αγώνων. Εάν ο επιτιθέμενος δεν έχει σκοπό να συνεχίσει την επίθεσή του με δεύτερο λάκτισμα, για να μην προσφέρει ευκαιρία στον αντίπαλο οφείλει να κάνει μια από τις παρακάτω ενέργειες: Να "κλείσει" τον αντίπαλο και να σταματήσει την συμπλοκή. Το πόδι που λάκτισε να πατήσει αστραπιαία στο έδαφος, να εφαρμόσει δύναμη σ' αυτό και να εκτιναχθεί προς τα πίσω για να απομακρυνθεί από τον αντίπαλο. Να εκτελέσει Πλάγια κίνηση (π.χ. Τεχνική "10" ή "11"), για να αποφύγει το λάκτισμα του αντιπάλου Παραλλαγή: μετά το Paltung chagi και εφόσον το πόδι ολοκληρώσει την κίνηση στον αέρα χωρίς να πετύχει τον θώρακα του αντιπάλου, δεν προσγειώνεται αλλά συσπειρώνεται ψηλά και εκτελεί αμέσως κόντρα Yop chagi στον θώρακα του αντιπάλου, πρωτίστως για να αποτρέψει την αντεπίθεσή του, αλλά και για να κερδίσει έναν βαθμό από την προσπάθεια του αντιπάλου να αντεπιτεθεί Sprint Paltung chagi προς τα εμπρός και διαγώνια-πλάγια, από την πλευρά του θώρακα του αντιπάλου ( ë - ì ) Ο βαθμός επιτυγχάνεται στον θώρακα του αντιπάλου, ή εάν αυτός προλάβει και αρχίσει να περιστρέφει τον κορμό του κάνοντας αντεπίθεση με Dwit chagi, τότε το λάκτισμα πετυχαίνει στα πλευρά του αμυνόμενου, ενώ ο επιτιθέμενος θα βρίσκεται ήδη πίσω από την πλάτη του (Εικόνα ). Η εκτίναξη γίνεται αποκλειστικά με το μπροστινό πόδι χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε άλλη κίνηση που να προδίδει την πρόθεση του επιτιθέμενου ότι θα κινηθεί διαγώνια-πλάγια (Εικόνα 16.7.). Εικόνα Τακτική Από τακτικής πλευράς χρησιμοποιείται για να αποφύγει ο επιτιθέμενος την κόντρα από τα περιστροφικά λακτίσματα όταν ο αντίπαλος έχει εξαιρετική αντεπίθεση Dwit chagi ή/και Bandal Dollyo chagi σε 1 ο χρόνο.

9 PALTUNG CHAGI 6.3. Sprint-Paltung chagi στο κεφάλι Eφαρμόζεται με το μπροστινό πόδι με την γνωστή sprint-κίνηση. Η δύναμη για την εκτίναξη και το λάκτισμα εφαρμόζεται στο μπροστινό πόδι από τον τετρακέφαλο μηριαίο και τον γαστροκνήμιο μυ. Δεν γίνεται άλμα σε ύψος, αλλά σε μήκος για να καλυφθεί η απόσταση προς το κεφάλι του αντιπάλου.αιφνιδιάζει τον αντίπαλο ειδικά εάν αυτός έχει δεχθεί μερικά Paltung chagi στον θώρακα, διότι το γόνατο διαγράφει την ίδια διαδρομή όπως όταν κτυπά στον θώρακα, απλώς συνεχίζει την κίνησή του ψηλότερα, την τελευταία στιγμή όπου ο αμυνόμενος δε προλαβαίνει να το αντιληφθεί. Για να είναι η κίνηση γρήγορη και τεχνικά σωστή, πρέπει το γόνατο να σηκωθεί ψηλά προς το σαγόνι αυτού που το εκτελεί Διπλό sprint-paltung chagi (δεξί - αριστερό πόδι στον θώρακα) Το διπλό Paltung chagi κτυπά τις δύο πλευρές του θώρακα (ανοικτή και κλειστή) και ο επιτιθέμενος επιδιώκει να είναι και τα δύο κτυπήματα εξίσου δυνατά. Το δεύτερο Paltung είναι δυνατότερο λόγω της πιο έντονης συμμετοχής των μυών του ισχίου και της λεκάνης, γι αυτό συνήθως το πρώτο λάκτισμα κτυπά την κλειστή πλευρά και το δεύτερο στοχεύει το κέντρο του θώρακα. Οφείλει όμως και το πρώτο να είναι αρκούντως δυνατό και όχι να έχει απλά μια επαφή με τον θώρακα, ώστε να καταγράψει βαθμό. Στο διπλό Paltung chagi (και στο τριπλό), τα πόδια δεν πρέπει να εκτελέσουν χαμηλό άλμα, αλλά να κάνουν ταχύτατη εναλλαγή μεταξύ τους όπως στα «ψαλιδάκια» και ο αθλητής/τρια πρέπει να έχει πάντα επαφή με το έδαφος με το ένα πόδι. Μόνο στιγμιαία το πόδι στήριξης χάνει την επαφή με το έδαφος: την στιγμή που το ένα πόδι που λάκτισε αρχίζει να επιστρέφει κάτω και το άλλο πόδι έχει ήδη ξεκινήσει το επόμενο λάκτισμα (Εικόνες & 16.9.). Εικόνα Εικόνα 16.9.

10 362 TAE KWOΝ DO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ Η αλληλουχία των κινήσεων είναι ως εξής: όταν το πρώτο λάκτισμα κτυπήσει τον θώρακα, τότε ασκείται δύναμη στο άλλο πόδι για να απογειωθεί. Αυτός ο αναγκαίος συγχρονισμός προσδίδει στην τεχνική δύναμη, ταχύτητα, ορμή και ρυθμό και την δυνατότητα να εκτελεσθούν όσα Paltung chagi θέλει ο αθλητής/τρια. Εάν το πόδι στήριξης καθυστερήσει να απογειωθεί και το πόδι που λάκτισε έχει ήδη προσεγγίσει το έδαφος τότε αυτή η καθυστέρηση αποβαίνει καθοριστική: η τεχνική χάνει κάθε πλεονέκτημα, γίνεται αργή, αναποτελεσματική και δίνει ευκαιρίες στον αντίπαλο. Αυτή η αλληλουχία των κινήσεων και της εναλλαγής της εφαρμογής της δύναμης στα δύο πόδια παραμένει σταθερή, όσο και να αυξηθεί η ταχύτητα των λακτισμάτων. Στην πραγματικότητα, για να αυξηθεί η ταχύτητα πρέπει να βελτιωθεί περισσότερο η μυϊκή συναρμογή και ο συντονισμός-συγχρονισμός των κινήσεων, παρά η δύναμη των ποδιών. Τα χέρια κινούνται εντονότατα και πάντοτε αντίθετα με την κίνηση των ποδιών, για να αυξάνεται η ταχύτητα, να βελτιώνεται ο συντονισμός των κινήσεων και να ελέγχεται η ισορροπία Παραλλαγή: διπλό Paltung chagi στον θώρακα, το πρώτο απευθείας με το πίσω πόδι Παραλλαγή: διπλό Paltung chagi στον θώρακα, το πρώτο απευθείας με το μπροστινό πόδι, χωρίς sprint Διπλό sprint-paltung chagi (θώρακας - κεφάλι) Η τεχνική sprint-paltung chagi στο κεφάλι εξελίσσεται και σε διπλή τεχνική. Το πίσω πόδι εκτελεί Paltung chagi στον θώρακα του αντιπάλου στην κλειστή πλευρά και το μπροστινό στο κεφάλι του, από το πρόσωπο Παραλλαγή: διπλό Paltung chagi, το πρώτο απευθείας με το πίσω πόδι χωρίς sprint στην κλειστή μεριά του θώρακα και το δεύτερο στο κεφάλι Παραλλαγή: διπλό Paltung chagi, το πρώτο απευθείας με το μπροστινό πόδι χωρίς sprint στην κλειστή μεριά του θώρακα και το δεύτερο στο κεφάλι. Τακτική (6.4. & 6.5.) Οι επιθετικές τεχνικές «διπλό Paltung chagi στον θώρακα ή στο κεφάλι» είτε ξεκινούν με sprint με το μπροστινό πόδι, είτε άμεσα με το πίσω πόδι, ταιριάζουν τέλεια με τις προσποιήσεις «μονό ή διπλό ψαλίδι», ή με ένα επιθετικό βήμα. Ο αθλητής/τρια επιλέγει στιγμιαία (ανάλογα με την φάση) εάν η επίθεση θα ξεκινήσει με το μπροστινό ή με το πίσω πόδι και εάν το πρώτο κτύπημα θα στοχεύει την ανοικτή ή την κλειστή πλευρά του θώρακα. Συχνά το πρώτο κτύπημα στοχεύει στην κλειστή πλευρά του θώρακα του αντιπάλου για να αποκλείσει την επικίνδυνη αντεπίθεσή του σε 1 ο χρόνο με περιστροφικό λάκτισμα (Dwit-, ή Bandal Dollyo chagi), αλλά και διότι το δεύτερο κτύπημα είναι πάντα πιο δυνατό (λόγω της έντονης συμμετοχής της λεκάνης) και θα γράψει πιο εύκολα βαθμό στην ανοικτή πλευρά του θώρακα, όταν αναφερόμαστε στο διπλό Paltung chagi στον θώρακα. Το ίδιο ισχύει και για το διπλό Paltung chagi στο κεφάλι: εάν το πρώτο κτύπημα πετύχει την κλειστή πλευρά του θώρακα του αντιπάλου, το δεύτερο θα κατευθυνθεί ψηλά προς το κεφάλι από το πρόσωπο του αντιπάλου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει εύκολα εάν το πρώτο κτύπημα γίνει στην ανοικτή πλευρά του θώρακα, διότι το πόδι θα κινηθεί προς το κεφάλι από την πλάτη και ο αντίπαλος εύκολα το αποφεύγει με μία κίνηση της κεφαλής (προς τα πίσω ή με σκύψιμο).

11 PALTUNG CHAGI Οι τεχνικές «διπλό Paltung chagi στον θώρακα ή στο κεφάλι» χρησιμεύουν ως επιθετικές τεχνικές, αλλά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και με μεγάλη επιτυχία και ως τεχνικές κόντρας-αντεπίθεσης επιτόπου σε 1 ο χρόνο κατά την διείσδυση του αντιπάλου, ή σε 2 ο χρόνο μετά από οπισθοχώρηση. Ως τεχνικές αντεπίθεσης συγκεντρώνουν επίσης πολλές πιθανότητες επιτυχίας, διότι είναι απρόσμενες από τον επιτιθέμενο, λόγω του ότι είναι τεχνικά δύσκολες και απαιτούν άριστη φυσική κατάσταση. Συχνά λάθη (sprint-paltung) è Στις επιθέσεις με το μπροστινό πόδι (sprint), γίνεται άλμα αντί για ευθύγραμμη εκτίναξη, μεγαλώνοντας σημαντικά τον χρόνο εκτέλεσης της επίθεσης. Ο αντίπαλος αποκτά περισσότερο χρόνο για να αντιδράσει. è Στην διαγώνια-πλάγια επίθεση, ελάχιστα πριν την εκτίναξη, ο κορμός γέρνει προς τα πλάγια στην κατεύθυνση που θα κινηθεί, αποκαλύπτοντας στον αντίπαλο την πρόθεσή του για την επίθεση που θα ακολουθήσει. è Στην διαγώνια-πλάγια επίθεση, το μπροστινό πόδι κάνει ένα προκαταρτικό μικρό βηματάκι προς την πλάγια κατεύθυνση που θα κινηθεί, αποκαλύπτοντας στον αντίπαλο ποιά ακριβώς επίθεση θα εκτελέσει. 7. Διπλό Paltung chagi στον θώρακα με το ίδιο πόδι Η τεχνική διπλό Paltung chagi στον θώρακα με το ίδιο πόδι έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα (ιδίως το δεύτερο κτύπημα) επειδή δεν εφαρμόζεται συχνά στον αγώνα και δεν αναμένεται από τον αντίπαλο, διότι οι περισσότεροι αθλητές/τριες εκτελούν το δεύτερο λάκτισμα κατά κανόνα με το άλλο πόδι και όχι με το ίδιο. Το δεύτερο κτύπημα γίνεται, είτε το πρώτο κτύπημα πετύχει βαθμό, είτε δεν πετύχει. Σημαντική λεπτομέρεια στην επιτυχία της τεχνικής είναι το πάτημα του ποδιού που λακτίζει: μετά το πρώτο κτύπημα στον θώρακα το πόδι προσγειώνεται μπροστά από το πόδι στήριξης (μεταξύ του αθλητή που λακτίζει και του αντιπάλου) και μόλις πατήσει στο έδαφος εκτινάσσεται εκρηκτικά (σαν να πάτησε σε ελατήριο) και ξανακτυπά αμέσως τον θώρακα. Με το πάτημα του ποδιού στο έδαφος ο αθλητής/τρια μπορεί να αυξήσει την δύναμη και την ταχύτητα του δεύτερου κτυπήματος, αλλά ταυτόχρονα να υπολογίσει σωστά και την μεταβαλλόμενη απόσταση, ώστε το λάκτισμα να είναι επιτυχημένο. Μπορεί π.χ. ταυτόχρονα με το δεύτερο λάκτισμα, είτε να οπισθοχωρήσει ελάχιστα για να ανοίξει την απόσταση, είτε να δώσει μια μικρή ώθηση στο σώμα του για να κινηθεί λίγο πιο πλάγια σε σχέση με την θέση του αντιπάλου. Δεν έχει σημασία με ποιά παραλλαγή θα εκτελεσθεί το πρώτο Paltung chagi. Μπορεί να γίνει με το πίσω πόδι (άμεσα, ή μετά από βήμα, ή προσποίηση), με το μπροστινό πόδι (sprint), ή με στροφή και το δεύτερο λάκτισμα ακολουθεί αμέσως, όπως περιγράφεται παρακάτω. Παραλλαγές: Διπλή τεχνική με το ίδιο πόδι - συνδυασμοί λακτισμάτων Αμέσως μετά το πρώτο Paltung chagi στον θώρακα του αντιπάλου (άμεσα με το πίσω πόδι ή μετά από βήμα ή προσποίηση, ή με το μπροστινό πόδι με sprint-κίνηση, ή με στροφή) και ανεξάρτητα εάν αυτό απέκτησε ή δεν απέκτησε βαθμό, μπορούν να γίνουν με το ίδιο πόδι (π.χ. δεξί) οι εξής διπλές τεχνικές:

12 364 TAE KWOΝ DO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ 7.1 Δεξί Paltung chagi στον θώρακα + δεξί Paltung chagi στο κεφάλι, (όταν ο αντίπαλος μένει στην ίδια θέση) Δεξί Paltung chagi στον θώρακα + δεξί Dollyo chagi στο κεφάλι (όταν ο αντίπαλος οπισθοχωρεί και ο επιτιθέμενος χρειάζεται να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση, ή ακόμη και όταν ο επιτιθέμενος ενώ κτυπά, θέλει ταυτόχρονα να απομακρυνθεί οπισθοχωρώντας) Δεξί Paltung chagi στον θώρακα + δεξί Naerio chagi στο κεφάλι Δεξί Paltung chagi στον θώρακα + δεξί και αριστερό διπλό Paltung chagi στον θώρακα Δεξί Paltung chagi στον θώρακα + διπλό Paltung chagi: το δεξί στον θώρακα και το αριστερό στο κεφάλι Δεξί Paltung chagi στον θώρακα + δεξί Paltung chagi στον θώρακα και αριστερό Naerio chagi στο κεφάλι Όλες οι παραπάνω τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον αγώνα και ως τεχνικές αντεπίθεσης επιτόπου σε 1 ο χρόνο, ή μετά από μικρή υποχώρηση σε 2 ο χρόνο. Τακτική Η τεχνική «διπλό Paltung chagi με το ίδιο πόδι» στοχεύει πάντοτε στην ανοικτή πλευρά του θώρακα του αντιπάλου την οποία κτυπά δύο συνεχόμενες φορές. Η τεχνική αυτή και όλες οι παραλλαγές της μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ αποτελεσματικά κατά την συμπλοκή με τον επιτιθέμενο αντίπαλο και ως τεχνικές αντεπίθεσης-κόντρας επιτόπου σε 1 ο χρόνο, ή σε 2 ο χρόνο μετά από μικρή οπισθοχώρηση. Έχει διαπιστωθεί ότι ως τεχνικές αντεπίθεσης είναι πολύ αποτελεσματικές στην απόκτηση βαθμών. Συχνά λάθη è Μετά το πρώτο λάκτισμα, το πάτημα του (δεξιού) ποδιού στο έδαφος γίνεται πίσω από το πόδι στήριξης. Αυτό προκαλεί περιστροφή της λεκάνης προς τα πίσω και οπισθοχώρηση του (δεξιού) ισχίου και αύξηση της απόστασης του ποδιού από τον θώρακα και επομένως αύξηση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο λακτισμάτων. Ταυτόχρονα απαιτείται και μεγαλύτερη προσπάθεια (κατανάλωση ενέργειας) για το δεύτερο κτύπημα, ειδικά εάν αυτό θα στοχεύσει το κεφάλι του αντιπάλου. è Μικρή παύση της κίνησης του ποδιού στην προσγείωση και καθυστέρηση έναρξης του δεύτερου κτυπήματος. Χάνεται η ορμή, η δυναμική, η ταχύτητα και η ροή της τεχνικής, χάνεται το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και δίδεται χρόνος στον αντίπαλο για να αντιδράσει. Στροφή-Paltung chagi εναέριο (με το μπροστινό πόδι) 8. Στροφή Paltung chagi - εναέριο Η τεχνική στροφή-paltung chagi εναέριο (με το μπροστινό πόδι), εκτελείται με πέντε τεχνικές παραλλαγές. Σ' όλες τις παραλλαγές βασικό ρόλο παίζει η δύναμη η οποία εφαρμόζεται κυρίως στο μπροστινό γόνατο από τον τετρακέφαλο μηριαίο μυ και η εκτίναξη που γίνεται

13 PALTUNG CHAGI από τον γαστροκνήμιο μυ. Το μπροστινό πόδι αναλαμβάνει αποκλειστικά την σωστή τεχνική εκτέλεση, την εκρηκτικότητα της εκκίνησης, την εναέρια κάλυψη της απόστασης προς τον αντίπαλο και την ταχυδύναμη του λακτίσματος. Σημαντικότατο ρόλο παίζει επίσης η ταχύτητα της περιστροφής της λεκάνης, η οποία προσθέτει ταχυδύναμη στο λάκτισμα. Το κέντρο βάρους του σώματος σε όλες τις παραλλαγές, πρέπει να διαγράφει ευθεία τροχιά προς τον αντίπαλο και όχι καμπύλη (δηλ. να μην γίνεται υψηλό άλμα, εκτός από την εναέρια τεχνική στο κεφάλι). Επιπλέον, για την σωστή εκτέλεση αυτής της δύσκολης τεχνικής η μυϊκή συναρμογή, ο συντονισμός των κινήσεων και η κιναίσθηση συμβάλλουν καθοριστικά. Πρόκειται για σύνθετη τεχνική ιδιαίτερα αυξημένης δυσκολίας και πρέπει να εξασκηθεί μέχρι "τελειοποίησης", διότι στους η/θ αποδίδει έναν+δύο βαθμούς στον θώρακα και τέσσερις στο κεφάλι. Στην προπόνηση, για να βοηθηθεί ο ασκούμενος να εκτελέσει ευκολότερα την τεχνική μπορεί να ξεκινά με το δεξί πόδι πίσω, να κάνει ένα επιθετικό δεξί βήμα εμπρός και αμέσως (εκμεταλλευόμενος την ορμή που έχει ήδη αποκτήσει) να εφαρμόσει δύναμη στο δεξί-μπροστινό πόδι και να εκτελέσει ταχύτατα την τεχνική. Φυσικά αυτή η τεχνική εφαρμόζεται και στον αγώνα. Εκεί το βήμα που προηγείται της τεχνικής βοηθά στην κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης, αλλά ταυτόχρονα δίνει χρόνο στον αντίπαλο να αντιδράσει, γι' αυτό το βήμα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα. Επομένως χρειάζεται σωστή απόφαση (ανάλογα με την στιγμή και την συμπλοκή), εάν στον αγώνα θα προηγηθεί ένα βήμα, ή η τεχνική θα εκτελεσθεί απευθείας με το μπροστινό πόδι χωρίς άλλη κίνηση. Παραλλαγές της Τεχνικής Στροφή-Paltung chagi 8.1. Στροφή Paltung chagi - εδαφικό Με βάση τους κανόνες της Διδακτικής πρώτα πρέπει να διδάσκεται η ευκολότερη εκδοχή κάθε τεχνικής, επομένως η εκμάθηση της στροφής Paltung chagi θα γίνει σωστά πρώτα στο έδαφος. Ο αθλητής/τρια εκτελεί ένα βήμα με το πίσω πόδι από την μεριά της πλάτης, πατάει επάνω στην νοητή ευθεία που ενώνει τους αντιπάλους και εκτελεί Paltung chagi, προσέχοντας την τροχιά του ποδιού που λακτίζει (να μην ξεφύγει διαγράφοντας κύκλο), να ελέγξει το σώμα του ώστε να διατηρήσει την ισορροπία και να πατήσει εμπρός σε κανονική "Θέση Αγώνος" Στροφή-Paltung chagi εναέριο από κοντινή απόσταση Πρόκειται για την ταχύτερη παραλλαγή αυτής της τεχνικής. Εφαρμόζεται δύναμη στο μπροστινό πόδι που θα λακτίσει. Το πόδι κίνησης δεν πρέπει να παρασυρθεί από την περιστροφή και να διαγράψει κυκλική τροχιά, αλλά πρέπει να κινηθεί σχεδόν ευθύγραμμα για να διαγράψει την μικρότερη δυνατή διαδρομή (ευθεία) προς τον θώρακα του αντιπάλου (σαν Ap chagi). Το σώμα γέρνει ελάχιστα πίσω από τον επιμήκη (κάθετο) άξονα, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται και προωθείται προς τα εμπρός μόνο η λεκάνη και το πόδι κίνησης, το οποίο στην τελική φάση δεν πρέπει να περάσει το προσθοπίσθιο επίπεδο. Εκτελείται με πολύ μικρή προώθηση προς τον αντίπαλο και το σώμα βρίσκεται σε σχεδόν όρθια θέση. Επίσης το σώμα δεν πρέπει να ακολουθήσει την κίνηση πέφτοντας επάνω στον αντίπαλο, αλλά να παραμείνει πίσω (Εικόνες & ).

14 366 TAE KWOΝ DO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ Εικόνα Εικόνα Τακτική Επειδή αυτή η παραλλαγή της εναέριας στροφής-paltung chagi είναι η ταχύτερη, χρησιμοποιείται ως τακτική: Όταν ο αντίπαλος είναι σε κοντινή απόσταση. Όταν ο αντίπαλος δεν οπισθοχωρεί. Όταν αγωνιζόμαστε εναντίον πολύ γρήγορου αντιπάλου Στροφή-Paltung chagi εναέριο καλύπτοντας μεγάλη απόσταση Το σώμα πλαγιάζει προς τα πίσω, η λεκάνη έρχεται πλάγια στο προσθοπίσθιο επίπεδο και η τεχνική θυμίζει χαμηλό Dollyo chagi. Η διείσδυση προς τον αντίπαλο είναι μεγάλη (Εικόνα ). Στην Εικόνα συγκρίνοντάς την με την Εικόνα , διακρίνονται οι διαφορές στην γωνία πρόσκρουσης του πέλματος στον θώρακα, η κλίση του γόνατος προς τα μέσα, η διαφορετική θέση της λεκάνης και του κορμού, καθώς και η διαφορετική τοποθέτηση του ποδιού στήριξης κατά την προσγείωση. Εικόνα Τακτική Αυτή η τεχνική παραλλαγή της εναέριας στροφής-paltung chagi χρησιμοποιείται ως τακτική: Όταν πρέπει να καλυφθεί μεγάλη απόσταση. Εναντίον αντιπάλου ο οποίος οπισθοχωρεί.

15 PALTUNG CHAGI 8.4. Στροφή-Paltung chagi εναέριο με προσποίηση Dwit chagi Κατά την περιστροφή το πίσω πόδι το οποίο κινείται πρώτο, δεν εκτελεί απλώς την περιστροφική κίνηση, αλλά ανασηκώνεται λίγο ψηλότερα για να προσποιηθεί ότι εκτελεί ένα Dwit chagi. Για να γίνει σωστά τη προσποίηση το πόδι πρέπει να εκτελέσει ένα Dwit chagi περίπου στο ύψος του γόνατος του αντιπάλου, απλώς δεν το ολοκληρώνει. Το γόνατο που προσποιείται δεν χρειάζεται να τεντώσει εντελώς, αλλά να κινηθεί εκρηκτικά σαν να κτυπάει κανονικά. Το Paltung chagi με το άλλο πόδι ακολουθεί αμέσως ως μια ενιαία κίνηση. Η κραυγή συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχία της προσποίησης-dwit chagi όταν γίνεται ταυτόχρονα με την προσποίηση. Τακτική Με αυτήν την παραλλαγή ο επιτιθέμενος, αφ' ενός προστατεύεται από τυχόν αντεπίθεση του αντιπάλου στην αρχική φάση (π.χ. από κόντρα Paltung chagi), αφ' ετέρου ξεγελά τον αντίπαλο ότι θα εκτελέσει Dwit chagi, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχία της κανονικής επίθεσης (Εικόνα ). Εικόνα Στροφή-Paltung chagi εναέριο με επίθεση στο κεφάλι Ισχύουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με την επίθεση στον θώρακα με στροφή-paltung chagi, αλλά η επίθεση πρέπει να γίνει με το σώμα όρθιο και με το στήθος εστραμμένο προς τον αντίπαλο, δηλ. ένα καθαρό Paltung chagi, όπου το πόδι κινείται διαγώνια από κάτω προς τα πάνω προς το κεφάλι του αντιπάλου (Εικόνα ). Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση αυτής της τεχνικής εκτέλεσης με την παρόμοια εκτέλεση της στροφής- Dollyo chagi, όπου εκεί το σώμα έχει γύρει σε πλάγια θέση και το πόδι κινείται σε σχεδόν οριζόντια τροχιά (Εικόνα 17.6.). Αυτή η τεχνική εκτελείται πολύ ευκολότερα και ταχύτερα σε σχέση με την παρόμοια τεχνική με την στροφή- Dollyo chagi, πρέπει να εκτελεσθεί όμως από κοντά σε αντίπαλο που παραμένει στην θέση του. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι ο αντίπαλος αργεί λίγο να εντοπίσει εάν η τεχνική στοχεύει τον θώρακα ή το κεφάλι του, Εικόνα λόγω της θέσης του σώματος που είναι παρόμοια όταν αυτή η ίδια τεχνική γίνεται εναντίον του θώρακα.

16 368 TAE KWOΝ DO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ Συχνά λάθη (σε όλες τις παραλλαγές της εναέριας στροφής-paltung chagi) 11. Ο αθλητής/τρια κάνει «κυματισμό» κατά την περιστροφή του σώματος (πάνω-κάτω), επιβραδύνει και εκτελεί την τεχνική όχι αδιάσπαστα, αλλά σε «δύο χρόνους». Το κέντρο βάρους του σώματος διαγράφει μια "πάνω-κάτω" τροχιά. 12. Ο κορμός πλαγιάζει, περιστρέφεται εκτός ισορροπίας και φεύγει προς την κατεύθυνση που κινείται το λάκτισμα, παρασύροντας όλο το σώμα και την τεχνική εκτός θέσης, αντί να περιστραφεί όρθιος επάνω στην νοητή ευθεία που ενώνει τους αντιπάλους. 13. Εφαρμογή μικρής δύναμης στο γόνατο και αργή εκκίνηση. 14. Μεγάλος χρόνος προετοιμασίας πριν την περιστροφή, εμφανείς κινήσεις των χεριών και αργή περιστροφή του κορμού. 15. Μικρό προκαταρτικό βήμα λίγων εκατοστών προς τον αντίπαλο, το οποίο αποκαλύπτει την πρόθεση της επίθεσης, πριν την εκκίνησή της. 16. Μειωμένη συναρμοστική ικανότητα, ευλυγισία και ευκαμψία. 17. Αδύναμο μυϊκό σύστημα του μπροστινού ποδιού. 18. Το κέντρο βάρους κατά την όλη κίνηση διαγράφει καμπύλη τροχιά προς τον αντίπαλο αντί για ευθύγραμμη, όταν γίνεται εναέρια πτήση-άλμα. 19. Το πόδι κίνησης δεν ακολουθεί ευθύγραμμη τροχιά προς τον αντίπαλο, αλλά κυκλική. Έτσι μεγαλώνει ο χρόνος κίνησης και χάνεται πολύτιμη απόσταση από τον αντίπαλο που οπισθοχωρεί. 10. Με βάση το προηγούμενο λάθος: μετά το τέλος της κίνησης, το πόδι δεν προσγειώνεται εμπρός, αλλά παρασύρεται από την κυκλική κίνηση και συνεχίζει να κινείται άσκοπα και σε λανθασμένη τροχιά. Έτσι χάνεται πολύτιμη απόσταση σε μήκος και ο επιτιθέμενος προσγειώνεται εκτός της σωστής αγωνιστικής θέσης, μένοντας στιγμιαία ευάλωτος και εκτεθειμένος με την πλάτη του εστραμμένη προς τον αντίπαλο, αδυνατώντας να αμυνθεί απέναντι στα λακτίσματα του αντιπάλου του. Επιπλέον χάνει την ευκαιρία για συνέχιση της επίθεσής του. Paltung Chagi ως Αντεπίθεση Paltung chagi με το Πίσω Πόδι 9. Paltung chagi με το πίσω πόδι και επαναφορά Το πόδι κίνησης εκτελεί την τεχνική με τον συνήθη επιθετικό τρόπο, αλλά μετά την επαφή με τον θώρακα του αντιπάλου, οπισθοχωρεί χωρίς να πατήσει στο έδαφος και επανέρχεται στην αρχική του θέση, ακολουθώντας προς τα πίσω την ίδια ακριβώς διαδρομή που διέγραψε κατά το λάκτισμα. Για να μπορέσει να επιστρέψει ταχύτατα το πόδι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πετύχει τον στόχο. Επίσης, το πόδι κίνησης σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεράσει το προσθοπίσθιο επίπεδο κατά το κτύπημα. Αλλιώς χάνεται η ισορροπία και ο έλεγχος της κίνησης. Για την προστασία της κεφαλής από την επίθεση του αντιπάλου και για να λακτίσει το πόδι σε μεγαλύτερη απόσταση, το σώμα γέρνει αρκετά πίσω την στιγμή της επαφής (περίπου 60 ), τα χέρια κινούνται αντίθετα όπως και η μέση-λεκάνη και το κέντρο βάρους βρίσκεται στιγμιαία έξω και πίσω από την βάση στήριξης (Εικόνα ). Έτσι, αφ' ενός μεγιστοποιούνται τα πλεονεκτήματα τα οποία περιγράφηκαν σχετικά με την κλίση του σώματος προς τα πίσω στην άμυνα-αντεπίθεση (Κεφ. 6, "Μετωπικά Λακτίσματα"), αφ' ετέρου γίνεται ταχύτερη και ευκολότερη η επαναφορά του ποδιού στην αρχική θέση.

17 PALTUNG CHAGI Τακτική Η τεχνική αντεπίθεσης Paltung chagi με το πίσω πόδι να επανέρχεται πίσω στην αρχική θέση, χρησιμοποιείται με επιτυχία στις εξής επιθέσεις του αντιπάλου: è Mirro chagi (με ταυτόχρονο μπλοκ με το αριστερό χέρι της επίθεσης του αντιπάλου). è Dollyo chagi. è Bandal Dollyo chagi. è Όταν ο αντίπαλος κρατά το μπροστινό του πόδι λυγισμένο ψηλά. Εάν η επαναφορά του ποδιού γίνει σωστά και γρήγορα στην αρχική θέση αγώνος, τότε συνδυάζεται τέλεια με άμεση συνέχιση της αντεπίθεσης εκτελώντας με το ίδιο πόδι Dwit chagi Εικόνα (+3 βαθμοί με τους η/θ), ή Bandal Dollyo chagi (+4 βαθμοί με τους η/θ). Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια τεχνική που μπορεί να εκτελεσθεί και ως επίθεση (Paltung chagi, Τεχνική "3"). 10. Paltung chagi με το πίσω πόδι οπισθοχωρώντας με εναέρια εκτίναξη Εκτελείται με το πίσω πόδι ακριβώς την στιγμή της διείσδυσης του αντιπάλου. Το σώμα γέρνει πίσω για να προστατευθεί από την επίθεση και το κέντρο βάρους μεταφέρεται στο πίσω πόδι. Όλη η τεχνική εξαρτάται από την δύναμη η οποία εφαρμόζεται στο πίσω πόδι, το οποίο ευθύνεται τόσο για την δύναμη και την αποτελεσματικότητα του λακτίσματος, όσο και για την ταυτόχρονη και τέλεια υπολογισμένη εναέρια οπισθοχώρηση στην ιδανική απόσταση, για να αποφευχθεί η επίθεση του αντιπάλου και συγχρόνως να επιτύχει η αντεπίθεση. Το λάκτισμα κτυπά χαμηλά στην βάση του θώρακα πριν το άλλο πόδι πατήσει στο έδαφος και το πόδι που λάκτισε μετά την επαφή προσγειώνεται μπροστά (Εικόνες & ). Εικόνα Εικόνα

18 370 TAE KWOΝ DO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ Τακτική Από τακτική άποψη εφαρμόζεται συνήθως ενάντια σε επίθεση με το ίδιο πόδι του αντιπάλου (επίθεση με δεξί πόδι / αντεπίθεση με δεξί) με Mirro chagi, ή Yop chagi, ή Paltung chagi. Εφαρμόζεται και σε επίθεση με Naerio chagi, αλά είναι παρακινδυνευμένο, διότι κατά την εναλλαγή του πίσω ποδιού που έρχεται μπροστά και λακτίζει, εκτίθεται ο θώρακας στο Naerio chagi του αντιπάλου. Γι' αυτό είναι προτιμότερη η επόμενη παρόμοια τεχνική (11). 11. Paltung chagi με το πίσω πόδι, με εναέρια εκτίναξη πλάγια-πίσω Η προηγούμενη τεχνική (10), μπορεί κάλλιστα να εκτελεσθεί χωρίς διαφοροποιήσεις και με ταυτόχρονο εναέριο χαμηλό άλμα προς πλάγια και λίγο πίσω (í-î), από την ανοικτή πλευρά του θώρακα του αντιπάλου. Επειδή αυτή η τεχνική κατατάσσεται ως αντίδραση σε 1 ο χρόνο, απαιτείται από τον αθλητή/τρια να διαθέτει υψηλή ετοιμότητα, ικανότητα πρόβλεψης της κίνησης του αντιπάλου και ακαριαία αντίδραση. Τακτική Από τακτική άποψη εφαρμόζεται όταν: Ο αντίπαλος επιτίθεται με ψηλό λάκτισμα προς το κεφάλι (π.χ. δεξί Naerio chagi, ή Dollyo chagi). Ο αντίπαλος είναι ψηλότερος, άρα η οπισθοχώρηση είναι λάθος για τον αθλητή/τριά μας. Ο αντίπαλος έχει μακρύτερα κάτω άκρα, επομένως η πλάγια κίνηση είναι η καλύτερη τακτική. Ο αντίπαλος κάνει επιθέσεις με βάθος (π.χ. διεισδυτικό Mirro chagi, Yop chagi). Ο αντίπαλος επιτίθεται με 2-3 γλιστρήματα με το μπροστινό γόνατο λυγισμένο ψηλά. Σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν συμφέρει τον αμυνόμενο να χρησιμοποιήσει την προηγούμενη τεχνική παραλλαγή της οπισθοχώρησης προς τα πίσω (10), αλλά πρέπει να κινηθεί πλάγια (11). Συχνά λάθη (στις τεχνικές 10, 11) 1. Το σώμα παραμένει όρθιο ή ακόμη χειρότερα γέρνει εμπρός από τον επιμήκη (κάθετο) άξονα. 2. Κατά την εκτίναξη προς τα πίσω γίνεται άλμα, δηλ. το κέντρο βάρους διαγράφει καμπύλη αντί ευθύγραμμη τροχιά. Στα λάθη 1 & 2 το κεφάλι του αμυνόμενου μένει εκτεθειμένο στο ψηλό λάκτισμα του αντιπάλου. 3. Σε επίθεση του αντιπάλου με δεξί Naerio chagi γίνεται κόντρα με το πίσω-δεξί πόδι και με εναέρια οπισθοχώρηση, αντί με εναέρια πλάγια κίνηση. Σ' αυτήν την αντίδραση το Naerio chagi θα πετύχει ή το κεφάλι, ή το ψηλό σημείο του θώρακα, με πολλές πιθανότητες ο αμυνόμενος να πέσει ακόμη και κάτω, εάν το Naerio chagi πετύχει τον αμυνόμενο στον αέρα την στιγμή του λακτίσματος (όταν δηλ. ο αμυνόμενος αλλάζει την πλευρά του, ο θώρακάς του στρέφεται προς τον αντίπαλο και δεν έχει ισορροπία, διότι την στιγμή εκείνη βρίσκεται στον αέρα, χωρίς βάση στήριξης).

19 PALTUNG CHAGI 12. Paltung chagi με το πίσω πόδι και με πλάγια-μπροστινή κίνηση Για να πραγματοποιηθεί η πλάγια και μπροστινή ( ëì ) κίνηση εφαρμόζεται ισόποση δύναμη και στα δύο πόδια (Εικόνα , αριστερά). Η ιδιομορφία αυτής της τεχνικής είναι ότι την στιγμή του λακτίσματος, η λεκάνη δεν παρακολουθεί την κίνηση του ποδιού, αλλά ευθυγραμμίζεται και παραμένει στο μετωπιαίο επίπεδο (βλέπει μπροστά προς τον αντίπαλο), ενώ το πόδι κίνησης (δεξί) ξεπερνά έντονα το προσθοπίσθιο επίπεδο (την νοητή γραμμή μεταξύ των αντιπάλων). Το σώμα δεν πλαγιάζει προς τα πίσω, αλλά παραμένει όρθιο και το αντίθετο χέρι (αριστερό) κατεβαίνει πλάγια και κάτω, για να καλύψει την χαμηλή περιοχή του θώρακα από την επίθεση του αντιπάλου (Εικόνα ). Το Paltung chagi γίνεται ταυτόχρονα με μετακίνηση-γλίστρημα πλάγια και μπροστά περίπου στις 120 ο. Πρέπει να συνυπολογισθούν συγχρόνως, η ακριβής χρονική στιγμή της εκκίνησης, το μήκος (απόσταση) της μετατόπισης, η προστασία από την επίθεση του αντιπάλου και η εκδήλωση της αντεπίθεσης για την εκμετάλλευση της ευκαιρίας και της απόκτησης του βαθμού. Εικόνα Εικόνα Τακτική Από τακτική άποψη εφαρμόζεται ως αντίδραση σε 1 ο χρόνο, π.χ. όταν ο αντίπαλος επιτίθεται με αριστερό Dwit chagi. Ο αμυνόμενος έχει δεξί πόδι πίσω και εκτελεί την τεχνική με το δεξί πόδι προς την δεξιά του κατεύθυνση (ì), πετυχαίνοντας τον αντίπαλο ακριβώς επάνω στον βηματισμό του και ελάχιστα προτού λακτίσει (Εικόνα ). Είναι εξεζητημένη τεχνική παραλλαγή και στον αγώνα εφαρμόζεται σπάνια και από αθλητές υψηλού επιπέδου, διότι προϋποθέτει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, τεχνικής και ιδιαίτερη ικανότητα πρόβλεψης της κίνησης του αντιπάλου.

20 372 TAE KWOΝ DO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ Παραλλαγή: κλειστό Paltung chagi με το πίσω πόδι και με πλάγια-μπροστινή κίνηση Στην τελική φάση το πόδι που λακτίζει μπορεί να γείρει προς τα μέσα, σχηματίζοντας γωνία 45 ο 60 ο μεταξύ προσθοπίσθιου και εγκάρσιου επιπέδου (λοξά-διαγώνια). Το λυγισμένο γόνατο περνάει μέσα από το προσθοπίσθιο επίπεδο (την νοητή ευθεία μεταξύ των αθλητών). Το λάκτισμα είναι ισχυρότερο λόγω της γωνίας του γόνατος, η οποία προκαλεί την επιπρόσθετη δύναμη που προέρχεται από τους μύες τετρακέφαλο μηριαίο, τους μύες του ισχίου και τον λαγονοψοίτη (Εικόνα ). Εικόνα Paltung chagi-ψαλίδι με το πίσω-δεξί πόδι, με ένα μικρό δεξί βήμα πλάγια Την στιγμή που ο αντίπαλος επιτίθεται με το δεξί πόδι (Mirro-, Yop-, Naerio chagi), ο αμυνόμενος κάνει με το πίσω-δεξί πόδι ένα μικρό βήμα προς τα πλάγια-δεξιά και μπροστά για να αποφύγει την επίθεση. Αμέσως μόλις το δεξί πόδι πατήσει εκτινάσσεται και με "κίνησηψαλίδι" του αριστερού ποδιού, το δεξί πόδι κτυπά με Paltung chagi χαμηλά τον θώρακα του αντιπάλου. Paltung chagi με το Μπροστινό Πόδι 14. Paltung chagi (κόντρα επιτόπου) και πάτημα εμπρός Εικόνα Το πίσω πόδι στήριξης περιστρέφεται μέχρι η πτέρνα να στραφεί προς τον αντίπαλο (έως 180 ), το σώμα γέρνει πολύ πίσω (έως 90 ) για την προστασία της κεφαλής από το επιθετικό λάκτισμα και το μπροστινό χέρι καλύπτει τον θώρακα από την επίθεση του αντιπάλου (π.χ. δεξί Naerio chagi). Η δύναμη στο πόδι κίνησης εφαρμόζεται από τον τετρακέφαλο μηριαίο, από τον λαγονοψοίτη μυ και ενισχύεται από τους μύες του ισχίου και της λεκάνης που στρέφεται πλάγια. Μετά την επαφή με τον θώρακα του αντιπάλου, το πόδι κίνησης πατάει εμπρός (Εικόνα ).

21 PALTUNG CHAGI Παραλλαγή: Paltung chagi με κόντρα επιτόπου και οπισθοχώρηση- εκτίναξη αμέσως μετά το λάκτισμα: αμέσως μετά το λάκτισμα στον θώρακα του αντιπάλου, το πόδι στήριξης εκτινάσσεται προς τα πίσω για να οπισθοχωρήσει ο αθλητής/τρια, να ανοίξει την απόσταση από τον αντίπαλο και να αποφύγει το λάκτισμά του, ενώ το πόδι κίνησης προσγειώνεται εμπρός Παραλλαγή: Paltung chagi με κόντρα επιτόπου με οπισθοχώρηση- εκτίναξη ταυτόχρονα με το λάκτισμα: ταυτόχρονα με την άρση του μπροστινού ποδιού για να εκτελέσει κόντρα Paltung chagi, το πίσω πόδι εκτινάσσεται προς τα πίσω και γίνεται οπισθοχώρηση με γλίστρημα, για να αποφευχθεί το λάκτισμα του αντιπάλου (π.χ. Dwit-, ή Mirro chagi). Είναι αναγκαίος ο τέλειος υπολογισμός της απόστασης και η χρονική στιγμή της υποχώρησης, για να αποτύχει η επίθεση του αντιπάλου και να πετύχει η αντεπίθεση στον θώρακά του Παραλλαγή: Paltung chagi κόντρα επιτόπου και πάτημα πίσω: τεχνικά εκτελείται όπως ακριβώς και η Τεχνική "14". Το μπροστινό πόδι κίνησης αμέσως μετά το λάκτισμα επιστρέφει και πατάει πίσω από το πόδι στήριξης σε "Θέση Αγώνα", ακολουθώντας ευθύγραμμη πορεία. Τεχνικές λεπτομέρειες 1. Σε όλες τις παραλλαγές (14, 14.1, 14.2, 14.3) το πόδι στήριξης είναι συνεχώς λυγισμένο και το σώμα σε πλάγια θέση για τους παρακάτω λόγους: Για να χαμηλώσει το κέντρο βάρους και να ελέγχεται πλήρως η στατική και η δυναμική ισορροπία. Για να προστατευθεί το κεφάλι από τα υψηλά λακτίσματα του αντιπάλου. Για να περάσει πιο εύκολα η κόντρα-paltung chagi στο χαμηλό σημείο του θώρακα του αντιπάλου. Για να επανέλθει ταχύτερα και με σιγουριά ο αμυνόμενος στην κανονική θέση αγώνα. 2. Το σώμα και το πόδι κίνησης ευθυγραμμίζονται κατά την στιγμή της επαφής, ώστε: Να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση. Να παραμείνουν ταυτόχρονα ο θώρακας και το κεφάλι όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον αντίπαλο. Να συμμετάσχουν στο λάκτισμα πιο ενεργά οι μύες της λεκάνης και των ισχίων, με σκοπό να αυξηθεί η δύναμη του κτυπήματος που είναι απαραίτητη για την διέγερση των αισθητήρων του η/θ, μιας και το Paltung chagi με το μπροστινό πόδι είναι από την φύση του πιο αδύναμο συγκρινόμενο με την ίδια τεχνική όταν γίνεται με το πίσω πόδι. Τακτική Αυτές οι τεχνικές παραλλαγές στοχεύουν την βάση του θώρακα του αντιπάλου και από τακτική άποψη εφαρμόζονται με ιδιαίτερη επιτυχία: Ως αντεπίθεση εναντίον των υψηλών λακτισμάτων του αντιπάλου (Naerio chagi, Dollyo chagi, Bandal Dollyo chagi, Εικόνα ). Ως αντεπίθεση εναντίον επίθεσης Mirro chagi. Ως αντεπίθεση εναντίον υψηλότερων αντιπάλων, στους οποίους το αδύναμο σημείο τους είναι η χαμηλή περιοχή του θώρακα. Ως αντεπίθεση εναντίον αντιπάλων που κρατούν ψηλά το μπροστινό πόδι.

22 374 TAE KWOΝ DO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ Κάθε παραλλαγή εφαρμόζεται ανάλογα με την στιγμιαία απόφαση του αθλητή και την εξέλιξη της συμπλοκής. Η παραλλαγή με την επιστροφή του ποδιού που λακτίζει πίσω, εφαρμόζεται σπανιότερα στον αγώνα λόγω της αυξημένης τεχνικής δυσκολίας. Συχνά λάθη (στις τεχνικές 14, 14.1, 14.2, 14.3) 1. Ο κορμός δεν πλαγιάζει αρκετά πίσω, με αποτέλεσμα το κεφάλι και ο θώρακας να μένουν εκτεθειμένα στην επίθεση του αντιπάλου. 2. Το πόδι στήριξης δεν περιστρέφεται περισσότερο από 90, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο έλεγχος της ισορροπίας, ιδιαίτερα εάν από την σύγκρουση ο αμυνόμενος πιεσθεί και αναγκασθεί να κινηθεί προς τα πίσω. 3. Το πόδι στήριξης λυγίζει ελάχιστα έως καθόλου. 4. Το πόδι που λακτίζει εφαρμόζει ισχνή δύναμη λυγίζοντας πολύ λίγο το γόνατο ενεργοποιώντας μόνο τον έξω πλατύ μηριαίο μυ, χωρίς την συμμετοχή του τετρακεφάλου και των μυών της λεκάνης και των ισχίων. 5. Ο κορμός και το πόδι κίνησης στην τελική φάση σχηματίζουν αμβλεία γωνία, αντί να ευθυγραμμισθούν στις 180 ο. Έτσι χάνεται πολύτιμη απόσταση, η ισχύς του κτυπήματος αποδυναμώνεται (διότι συμμετέχει μόνο ο τετρακέφαλος μύς του ποδιού κίνησης) και επιπλέον ο θώρακας και το κεφάλι εκτίθενται περισσότερο στο επιθετικό λάκτισμα του αντιπάλου. 15. Διπλό Paltung chagi ως αντεπίθεση σε 1 ο και σε 2 ο χρόνο Ως αντεπίθεση σε 1 ο και σε 2 ο χρόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι τεχνικές (λακτίζοντας απευθείας, χωρίς sprint): Διπλό Paltung chagi στον θώρακα, το πρώτο απευθείας με το πίσω πόδι. Η τεχνική αυτή μπορεί να εκτελεσθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία ως αντεπίθεση σε 1 ο χρόνο επιτόπου, ή και σε 2 ο χρόνο μετά από οπισθοχώρηση Διπλό Paltung chagi στον θώρακα, το πρώτο απευθείας με το μπροστινό πόδι (χωρίς sprint). Η τεχνική αυτή μπορεί να εκτελεσθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία ως αντεπίθεση σε 1 ο χρόνο επιτόπου, ή και σε 2 ο χρόνο μετά από οπισθοχώρηση Διπλό Paltung chagi το πρώτο στον θώρακα απευθείας με το πίσω πόδι (χωρίς sprint) και το δεύτερο στο κεφάλι. Η τεχνική αυτή μπορεί να εκτελεσθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία ως αντεπίθεση σε 1 ο χρόνο επιτόπου, ή και σε 2 ο χρόνο μετά από οπισθοχώρηση Διπλό Paltung chagi το πρώτο στον θώρακα απευθείας με το μπροστινό πόδι (χωρίς sprint) και το δεύτερο στο κεφάλι. Η τεχνική αυτή μπορεί να εκτελεσθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία ως αντεπίθεση σε 1 ο χρόνο επιτόπου, ή και σε 2 ο χρόνο μετά από οπισθοχώρηση Διπλό-Paltung chagi με το ίδιο πόδι, καθώς και όλες οι παραλλαγές της τεχνικής όπως περιγράφονται (Τεχνική "7": Διπλό Paltung chagi). Η χρησιμοποίηση αυτών των τεχνικών και στην αντεπίθεση εξαρτάται από το αγωνιστικό επίπεδο του αθλητή/τριας, την τεχνική ικανότητα και την αγωνιστική εμπειρία. Αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για κάθε αθλητή/τρια όταν μπορεί να εφαρμόσει στον αγώνα τεχνικές λιγότερο συνηθισμένες.

23 PALTUNG CHAGI Πίνακας Σύνοψη του Paltung chagi. A/A Paltung chagi Επίθεση 1. Paltung chagi με το πίσω πόδι α. Paltung chagi και κόντρα Yop chagi στον θώρακα Τεχνική - Τακτική το πόδι λακτίζει σαν Ap chagi και περιστρέφεται από το ισχίο προς τα μέσα (περίπου 45 ο ) εάν αποτύχει το Paltung το πόδι μένει ψηλά και κοντράρει τον αντίπαλο με Yop chagi Παρατηρήσεις η ταχύτερη άμεση επιθετική ενέργεια αποτρέπει την αντεπίθεση, κερδίζει έναν βαθμό στην προσπάθεια να αντεπιτεθεί β. κλειστό Paltung chagi με το πίσω πόδι γ. Paltung chagi με γλίστρημα εμπρός προς τον αντίπαλο 2. Paltung chagi με το πίσω πόδι τεντωμένο 3. Paltung chagi με επαναφορά του ποδιού πίσω στην αρχική του θέση 4. Paltung chagi με το πίσω πόδι στο κεφάλι 5. Paltung chagi με το μπροστινό πόδι, με εκτίναξη του πίσω ποδιού το πόδι που λακτίζει περιστρέφεται προς τα μέσα σε γωνία περίπου 60 ο σε σχέση με τον κάθετο άξονα εφαρμόζεται δύναμη στο μπροστινό πόδι στήριξης από τον τετρακέφαλο μηριαίο και τον γαστροκνήμιο μυ και γίνεται γλίστρημα-μπάσιμο προς τον αντίπαλο με Paltung chagi το γόνατο λυγίζει ελάχιστα κατά την κίνηση (έως 30 ) και το πόδι κινείται προς τον στόχο σχεδόν άκαμπτο και με έντονη συμμετοχή της λεκάνης καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση. Την στιγμή της επαφής το σώμα γέρνει αρκετά πίσω (60 ), για να συμμετάσχει περισσότερο η λεκάνη στην κάλυψη της απόστασης το γόνατο πλησιάζει στο στήθος, η λεκάνη στρέφεται εμπρός, ψηλά και μέσα, προς τον στόχο η εκρηκτική δύναμη για το γλίστρημα εμπρός εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου στο πίσω πόδι. Εκτελείται από πολύ κοντινή απόσταση ισχυρότερο λάκτισμα λόγω της συμμετοχής της λεκάνης, των ισχίων και της γωνίας του γόνατος η απόσταση που διανύεται με το γλίστρημα είναι cm. Ο αντίπαλος δεν μπορεί να συνυπολογίσει την επιπλέον απόσταση προτιμάται από τους αθλητές που έχουν ευπάθεια γόνατος (χονδροπάθεια, κλπ) ευνοεί τους ψηλότερους αθλητές, ή όσους διαθέτουν μακρύτερα κάτω άκρα όταν: - ο αντίπαλος είναι ακίνητος και η προσοχή του έχει χαλαρώνει - ο αντίπαλος είναι πολύ κουρασμένος για να προλάβει να αντιδράσει - ο αντίπαλος κρατάει λυγισμένο ψηλά το μπροστινό του πόδι εκτελείται αιφνιδιαστικά από πολύ κοντινή απόσταση αντί του αναμενόμενου Paltung chagi στον θώρακα αιφνιδιάζει τον αντίπαλο και τον προλαβαίνει πριν αυτός σηκώσει το μπροστινό του πόδι

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος...19 Εισαγωγή...22 Η επίδραση του Taekwondo στον ασκούμενο...25 Κεντρικός σκοπός της άσκησης στο Taekwondo...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος...19 Εισαγωγή...22 Η επίδραση του Taekwondo στον ασκούμενο...25 Κεντρικός σκοπός της άσκησης στο Taekwondo... 7 Πρόλογος...19 Εισαγωγή...22 Η επίδραση του Taekwondo στον ασκούμενο...25 Κεντρικός σκοπός της άσκησης στο Taekwondo...28 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ TAEKWONDO Τεχνική Προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 2 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1:1 ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΓΗΠΕ ΟΥ ΖΩΝΕΣ ΓΗΠΕ ΟΥ 1 2 3 1.ΖΩΝΗ ΠΙΣΩ ΓΗΠΕ ΟΥ 1.Service, χτυπήματα εδάφους, lomb. 2.Η κατάκτηση του πόντου είναι δυνατή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ καθηγητή Φ.Α και μαθητών Καλύτερη συνεργασία Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA Ποια η διαφορά ειδικής και γενικής τακτικής ; Γενική Τακτική Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη τεχνική ανάλυση

Σύγχρονη τεχνική ανάλυση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙΔΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 5. Κινήσεις με μπάλα: Πάσα Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυσης των δυνάμεων κατά τη βάδιση & ισορροπία. Αραμπατζή Φωτεινή

Ανάλυσης των δυνάμεων κατά τη βάδιση & ισορροπία. Αραμπατζή Φωτεινή Ανάλυσης των δυνάμεων κατά τη βάδιση & ισορροπία Αραμπατζή Φωτεινή Δυνάμεις Σημασία Ο τρόπος που βαδίζουμε στοχεύει στο: Να μειώσουμε τους κραδασμούς από την επαφή του πέλματος με το έδαφος Να μπορέσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%]

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%] 1. Μικρή σφαίρα Σ1, μάζας 2 kg που κινείται πάνω σε λείο επίπεδο με ταχύτητα 10 m/s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα Σ2 μάζας 8 kg. Να υπολογίσετε: α) τις ταχύτητες των σωμάτων μετά

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: 1. Tι εννοούμε με τον όρο Πίεση και τι με τον όρο Pressing; Ποιος είναι ο βασικός στόχος της πίεσης και του Pressing; Ποιοι είναι οι λόγοι για την εφαρμογή του Pressing; 2. Τι εννοούμε με τον

Διαβάστε περισσότερα

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Παίκτης λιγότερο Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Ενέργειες της άμυνας εξαρτώνται από: Παίκτες που διαθέτει η ομάδα που επιτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική ενότητα: Μηχανική Τεχνική των ασκήσεων

Θεματική ενότητα: Μηχανική Τεχνική των ασκήσεων Θεματική ενότητα: Μηχανική Τεχνική των ασκήσεων ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1. Ο όρος «σε ισορροπία» στην ενόργανη γυμναστική δηλώνει ότι το Κ.Β.Σ. βρίσκεται: α) πλησίον του σημείου ή της βάσης στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 99-99-996-997 ΙΟΥΛΙΟΣ 009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Σωματομετρικός έλεγχος Μέτρηση ύψους Μέτρηση βάρους Έλεγχος άρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 2. Κινήσεις χωρίς μπάλα: Στάσεις - μετακινήσεις Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν Φυσική Κατάσταση - Φυσική Κατάσταση - Του Μπίλλυ Φορλάν Ο Μπίλλυ Φορλάν είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προπονητών Φυσικής Κατάστασης Καλαθοσφαίρισης, δουλεύει 14 χρόνια για τους

Διαβάστε περισσότερα

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 12. Ένας οριζόντιος ομογενής δίσκος ακτίνας μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 019 Κινηματική ΑΣΚΗΣΗ Κ.1 Η επιτάχυνση ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα δίνεται από τη σχέση a = (4 t ) m s. Υπολογίστε την ταχύτητα και το διάστημα που διανύει το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Μ. ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Μ. ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Τακτική των υποομάδων είναι η συντονισμένη συμπεριφορά (συνεργασία) δύο ή περισσοτέρων παικτών στις διάφορες αμυντικές καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 3 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Ορισμός : Είναι η επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη κίνηση. Χρησιμοποιεί γνώσεις από τη μηχανική της φυσικής, την ανατομία και τη φυσιολογία. Η Βαρύτητα Έλκει όλα τα σώματα προς το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ Ενότητα 16. Ατομική άμυνα Man to Man Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Τακτική των υποομάδων είναι η συντονισμένη συμπεριφορά (συνεργασία) δύο ή περισσοτέρων παικτών στις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ 155 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2014

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2014 ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2014 Μπογδάνης Βασίλειος Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσαλλονίκης Κάτοχος μεταπτυχιακού Γνωστικής και Κινητικής Μάθησης Παράλληλη τεχνική και τώρα τι γίνεται; ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προπόνηση της δύναµης στο ποδόσφαιρο Dr. Ζήσης Παπανικολάου (Ph.D., Ed.Μ.) ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ποδοσφαιριστής

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική των κινήσεων σε ξηρά, νερό και αέρα

Μηχανική των κινήσεων σε ξηρά, νερό και αέρα Σκοπός Μηχανική των κινήσεων σε ξηρά, νερό και αέρα Σκοπός αυτής της διάλεξης είναι η εξοικείωση με τιςβασικέςέννοιεςκαιτιςεφαρμογέςτης μηχανικής για τις κινήσεις σε ξηρά, νερό και αέρα. Νίκος Αγγελούσης

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 5η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία Περιεχόμενο ενοτήτων Ποιοτική αξιολόγηση Ορισμός και στάδια που περιλαμβάνονται Περιεχόμενο: στοιχεία που τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής 2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής Τακτικής 2.1 Επιθετικές κινήσεις 1 παίκτη 1η επιθετική κίνηση 1 παίκτη: Περιφερειακοί παίκτες 1 Guard ή 1 Forward Σχήμα επιθετικών κινήσεων 1 παίκτη, 1α Κινήσεις με μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ [Υποκεφάλαιο 4.2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων του σχολικού βιβλίου]

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ [Υποκεφάλαιο 4.2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων του σχολικού βιβλίου] ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ. =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1. =8m /s συγκρούεται κεντρικά

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ. =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1. =8m /s συγκρούεται κεντρικά ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ 1. Σφαίρα μάζας m 1 =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1 =8m /s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με άλλη σφαίρα μάζας =3 kg που κινείται προς τα αριστερά με ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 62 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 63 λάκτισμα" τα γόνατα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου Η μετακίνηση στο γήπεδο (footwork) αφορά το σύνολο των κινήσεων και των προσαρμογών που γίνονται με τα πόδια με στόχο να τοποθετηθεί το σώμα του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ)

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) 5-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 20 + Μέγιστη Δύναμη + + + + + + Εκρηκτική Δύναμη + + + + + + + + Αντοχή στη Δύναμη + + + + + + + Αερόβιες Συνθήκες + + + + +

Διαβάστε περισσότερα

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής Κρόουλ Ανάλυση τεχνικής (di Prampero 1986; Toussaint and Hollander 1994; Vilas-Boas et al., 2011) Γιατί είναι το crawl το γρηγορότερο στιλ; Είναι και το οικονομικότερο Περιεχόμενα Περιγραφή τεχνικής χεριών

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης.. τα δύο σώματα γίνονται ένα σύστημα σωμάτων κι αποκτούν κοινό κέντρο βάρους, με ισοκατανομή δυνάμεων το κεφάλι, η πλάτη, η κοιλιά και οι γλουτοί βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 10. Κινήσεις με μπάλα: Διεκδίκηση της μπάλας (rebound) Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο ΙΙ Συγχρονισμός κινήσεων Θέση σώματος Αναπνοή

Ελεύθερο ΙΙ Συγχρονισμός κινήσεων Θέση σώματος Αναπνοή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 3. Κινήσεις με μπάλα (Υποδοχή πιάσιμο της μπάλας ασκήσεις εξοικείωσης θέση τριπλής απειλής) Γαλαζούλας

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις του τύπου Σωστό /Λάθος

Ερωτήσεις του τύπου Σωστό /Λάθος Ερωτήσεις του τύπου Σωστό /Λάθος Οδηγία: Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις, αρκεί να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δεξιά απ αυτόν το γράμμα Σ αν την κρίνετε σωστή ή το

Διαβάστε περισσότερα

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια Εισαγωγή 1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια 2. Οι σημερινοί παίκτες σπάνια χρησιμοποιούν το παραδοσιακό forehand, αλλά το μοντέρνο in forehand 3. Οι αλλαγές στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΚΑΦΟΣ Η μορφή των ιστιοφόρων σκαφών όπως εξελίχθηκε από τα αρχαία ξύλινα εμπορικά και πολεμικά πλοία έως τα σύγχρονα αγωνιστικά επηρεάζονταν από τους ίδιους παράγοντες. Είναι συνάρτηση της χρήσης τους,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. = 2r, τότε:

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. = 2r, τότε: ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1. (Διατήρηση της στροφορμής) Η Γη στρέφεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Το κοντινότερο σημείο στον Ήλιο ονομάζεται Περιήλιο (π) και το πιο απομακρυσμένο Αφήλιο (α).

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άνοιγμα είναι ένα επιθετικό χτύπημα στην επιτραπέζια αντισφαίριση και χρησιμοποιείται από όλων των ειδών τους παίκτες.είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s]

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 34. Μία κατακόρυφη ράβδος μάζας μήκους, μπορεί να περιστρέφεται στο κατακόρυφο επίπεδο γύρω από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ Διάλεξη A Αργύρης Θεοδοσίου Ως αθλητική τακτική ορίζεται το σύνολο των ατομικών και συλλογικών ενεργειών του αθλητή ή των αθλητών στον αγώνα υπό την επιρροή αντιπάλων,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ ΑΛΜΑ: Χειροκυβίστηση Αρχική αξία:10.00β. -Επιτρέπεται η εκτέλεση δύο αλμάτων και μετράει ο βαθμός του καλύτερου άλματος. Επιτρέπεται επιπλέον

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης

Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Σύνοψη Το κεφάλαιο Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης παρουσιάζει τα εξής κτυπήματα, στα οποία μεταδίδεται περιστροφή στην μπάλα λόγω της ειδικής κίνησης της ρακέτας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) 90 Ο πλάγιος επιθετικός κατεβαίνει χαμηλά και είναι υπό στενό μαρκάρισμα, κάτι που δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 04 Εφαρμογές Νόμων του Νεύτωνα ΦΥΣ102 1 Ισορροπία υλικού σημείου και Δεύτερος νομός

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος βάδισης ΠΑΤΗΜΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΠΑΤΗΜΑ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗ ΣΤΑΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΣΗ ΑΙΩΡΗΣΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ

Κύκλος βάδισης ΠΑΤΗΜΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΠΑΤΗΜΑ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗ ΣΤΑΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΣΗ ΑΙΩΡΗΣΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Κύκλος βάδισης ΠΑΤΗΜΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΠΑΤΗΜΑ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗ ΣΤΑΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΣΗ ΑΙΩΡΗΣΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Φάση στάσης Φάση αιώρησης Πάτημα πτέρνας Πάτημα πέλματος Μέση στάση Κίνηση εμπρός Επιτάχυνση Μέση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήµατα χρησιµοποιείται ως µέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ. ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΙΟΣ 2016 ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ., PhD.,Κ.Φ.Α., ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΥ ΠΑΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η σύνθεση της ομάδας αναφέρεται στον αριθμό των επιθετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β Ερώτηση. Tο γιο-γιο του σχήματος έχει ακτίνα R και αρχικά είναι ακίνητο. Την t=0 αφήνουμε ελεύθερο το δίσκο

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0213 «Χιονοδρομία ΙΙΙ» 4η Διάλεξη:

Διαβάστε περισσότερα

2019, Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A. 2019,

2019,   Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A. 2019, 2019, www.ptokpasidis.gr Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A 2019, www.ptokpasidis.gr Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A 2019, www.ptokpasidis.gr ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ του ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΑΛΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ. ιδάσκουσα: Λήδα Μαδεμλή

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΑΛΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ. ιδάσκουσα: Λήδα Μαδεμλή ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΑΛΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ιδάσκουσα: Λήδα Μαδεμλή Είδη κατακόρυφων αλμάτων Άλμα από ημικάθισμα (squat jump) Αρχική θέση: κάμψη γόνατος 90 Άλμα με αντίθετη προπαρασκευαστική κίνηση (countermovement

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ XANIA ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ., PhD.,Κ.Φ.Α., ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τον αυχένα

ασκήσεις για τον αυχένα ασκήσεις για τον αυχένα 1 η ΑΣΚΗΣΗ θέση καθιστή ή όρθια Έχοντας σταθερούς τους ώμους, κατεβάζουμε το κεφάλι προς τα κάτω, έτσι ώστε το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. στην αρχική θέση. Σηκώνουμε το κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα