ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B"

Transcript

1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

2

3 Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού επιπέδου τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος περίπου κάθε 15 αγώνες. Alan Hodgkinson Former goalkeeping coach of the Scottish National team

4 ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ ΜΕ ΜΠΑΛΑ ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΕ ΣΟΥΤ ΠΛΑΓΙΑ Α) ΠΛΑΓΙΟΙ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Β) ΣΤΑΥΡΩΤΟΙ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΛΑΒΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΕ ΣΕΝΤΡΕΣ ΕΜΠΡΟΣ ΑΠΌ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙ ΠΙΣΩ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΥΡΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΕ ΜΕΣΑΙΑ ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΩΜΟΥΣ ΑΠΌ ΥΨΟΣ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΜΕ ΑΛΜΑ ΜΕ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΜΕ 1 ΠΟΔΙ ΜΕ ΠΟΔΙ ΜΕ 2 ΠΟΔΙΑ ΒΟΛΕ ΣΕΝΤΡΕΣ ΝΤΡΟΠ-ΚΙΚ ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΛΑΓΙΑ ΕΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ (ΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΜΕ ΠΑΛΑΜΗ ΚΑΙ ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΣΗ ΜΕ ΠΟΔΙΑ (ΟΡΘΙΟΣ ΜΕ ΠΤΩΣΗ) ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

5 ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ ΜΕ ΜΠΑΛΑ ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ

6 ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΟΥΤ Τα πόδια ανοιχτά όσο το άνοιγμα των ώμων, τα γόνατα λυγισμένα, το βάρος και στα δύο πόδια, ο κορμός ελαφρά κυρτός. Οι βραχίονες δίπλα από τον κορμό και οι πήχεις λυγισμένοι σε ορθή γωνία περίπου. Οι παλάμες βλέπουν η μία την άλλη με ελαφρά κλίση προς τα κάτω και μέσα. Αρκετοί τερματοφύλακες έχουν τα χέρια ελαφρώς πλάγια από τον κορμό και οι παλάμες «βλέπουν» προς την μπάλα. Διατηρούμε οπτική επαφή με την μπάλα.

7 ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΟΥΤ

8

9 ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ- POSITIONING ΑΡΧΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΠΟΘΕ- ΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

10 ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΕΝΤΡΕΣ Τα πόδια ανοιχτά όσο το άνοιγμα των ώμων, τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, το βάρος και στα δύο πόδια, ο κορμός ελαφρά όρθιος. Οι αγκώνες λυγισμένοι. Η τοποθέτηση του σώματος σε σχέση με την τελική γραμμή είναι σε διαγώνια θέση και όχι σε παράλληλη (περισσότερα στην ΤΑΚΤΙΚΗ)

11 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ Μετακινήσεις έχουμε και προς τις 4 κατευθύνσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις πλάγιες οι οποίες εκτελούνται με πλάγιους και με σταυρωτούς βηματισμούς. Άξιο σημείο προσοχής είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να υπάρχει αναπήδηση.

12 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ- 3/4 A) ΣΤΑΥΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Β) ΠΛΑΓΙΑ ΒΗΜΑΤΑ

13 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ- ¾ ΣΤΑΥΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

14 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ- ¾- ΠΛΑΓΙΑ ΒΗΜΑΤΑ

15 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΙΣΩ

16 ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ ΜΠΑΛΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ ΜΕ ΜΠΑΛΑ ΛΑΒΗ ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ

17 ΛΑΒΗ ΛΑΒΗ ΛΑΒΗ ΑΠΟ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ ΛΑΒΗ ΜΕ ΑΛΜΑ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΕ ΜΕΣΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ

18 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΟΥΤ(1) Συρτά σουτ νοούνται αυτά που το ύψος της τροχιάς φτάνουν λίγο κάτω από το γόνατο. Ανάλογα με την ταχύτητα, την πορεία σε σχέση με τον τ/φ (πάνω του ή πλάγια) και την πίεση ( αν υπάρχει) του επιθετικού έχουμε: Λαβή σε συρτά σουτ με τεντωμένα πόδια Λαβή σε συρτά σουτ με λυγισμένα πόδια Λαβή σε συρτά σουτ με πίεση

19 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΟΥΤ(2)

20

21 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΟΥΤ(3) Οι βασικές αρχές της λαβής στα συρτά σουτ είναι: Τοποθέτηση του σώματος πίσω από την μπάλα. Αν η λαβή γίνεται με τεντωμένα πόδια τα πόδια πρέπει να είναι τόσο ανοιχτά ώστε να μην περνάει η μπάλα ανάμεσα. Αν η λαβή γίνεται με λυγισμένα πόδια τότε έχουμε προβολή του ποδιού πίσω από την μπάλα και ημιγονάτιση με το άλλο πόδι φέρνοντας το γόνατο στην φτέρνα περίπου του πρώτου ποδιού ώστε να μην περνά η μπάλα από κάτω. Το γόνατο δεν πρέπει να ακουμπάει κάτω ώστε ο τ/φ να μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα μια νέα επίθεση. Οι ώμοι στρέφονται προς την πορεία της μπάλας και τα χέρια τεντώνουν σαν «φτυάρια» προς την μπάλα με τις παλάμες να βλέπουν στην μπάλα και η μία να είναι δίπλα στην άλλη. Την στιγμή που η μπάλα έρθει σε επαφή με τα δάχτυλα και τις παλάμες «σπάνε» οι καρποί απορροφώντας την δύναμη της μπάλας και η μπάλα μέσω των πήχεων ασφαλίζει στην αγκαλιά του τ/φ.

22 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΟΥΤ(4) Λαβή στα συρτά με πίεση επιθετικού: o Η κίνηση του τ/φ είναι γρήγορη προς την μπάλα και όσο πλησιάζει σ αυτή κάμπτει τον κορμό. o Χωρίς να σταματήσει τοποθετεί τις παλάμες σαν «φτυάρι» κι μαζεύει την μπάλα. o Αμέσως μετά την λαβή μεταφέρει την μπάλα στον θώρακα πραγματοποιώντας ένα άλμα με το ένα πόδι μπροστά ανάλογα με την πορεία του αντιπάλου.

23

24

25 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΟΥΤ ΜΕΣΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ(1) Μεσαίο ύψος νοείται η απόσταση από τα γόνατα μέχρι το ύψος των ώμων. Η Βασική τεχνική (με αρκετές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κατεύθυνση της μπάλας ) είναι: Ο τ/φ από την βασική θέση βρίσκεται πίσω από την μπάλα. Τα πόδια έχουν άνοιγμα όσο οι ώμοι και το ένα είναι ελαφρώς πιο μπροστά από το άλλο. Σε χαμηλές τροχιές ο κορμός κάμπτεται αρκετά, τα χέρια προτάσσονται και οι παλάμες είναι η μία δίπλα στην άλλη και «βλέπουν» προς τα πάνω. Η πρώτη επαφή γίνεται πρώτα με τα δάχτυλα και μετά με τις παλάμες. Την στιγμή της επαφής λυγίζουν πρώτα οι καρποί και μετά οι αγκώνες ώστε η μπάλα να ασφαλίσει στην αγκαλιά του τ/φ με ταυτόχρονη ανύψωση του κορμού.

26 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΟΥΤ ΜΕΣΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ(2)

27

28 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΟΥΤ ΜΕΣΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ(3) Η βασική διαφοροποίηση στην λαβή είναι όταν η μπάλα κατευθύνεται στο ύψος των ώμων. Σ αυτή την περίπτωση τα χέρια προτάσσονται προς την μπάλα και οι παλάμες «βλέπουν» προς την μπάλα με τους αντίχειρες και τους δείκτες να σχηματίζουν το γράμμα W. H πρώτη επαφή γίνεται με τα δάχτυλα και στην συνέχεια η μπάλα ασφαλίζει όπως πριν.

29 ΛΑΒΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ Ο Τ/Φ τοποθετείται πίσω από την μπάλα έχοντας ελαφρά το ένα πόδι πιο μπροστά από το άλλο. Ο κορμός είναι όρθιος και τα χέρια τεντώνουν προς την μπάλα, σχηματίζοντας το W που αναφέραμε πριν. Ο τ/φ πρέπει να βλέπει την μπάλα μέσα από τις παλάμες. Αφού έρθουν σε επαφή με την μπάλα τα δάχτυλα πρώτα και μετά οι παλάμες ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, λυγίζουν οι αγκώνες και η μπάλα μεταφέρεται στο στήθος στην θέση ασφάλειας.

30

31 ΛΑΒΗ ΛΑΒΗ ΛΑΒΗ ΑΠΟ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ ΛΑΒΗ ΜΕ ΑΛΜΑ ΑΛΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΑΛΜΑ ΜΕ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ

32 ΛΑΒΗ ΜΕ ΑΛΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΔΙ Ο τ/φ κινείται προς την μπάλα και το τελευταίο βήμα είναι πιο μεγάλο και πιο δυναμικό. Το πόδι αιώρησης έρχεται δυναμικά από πίσω προς τα εμπρός και πάνω, λυγισμένο και για προστασία, ενώ το πόδι στήριξης τεντώνει πλήρως. Τα χέρια έρχονται δυναμικά από κάτω πίσω προς τα εμπρός και πάνω ώστε να μεγιστοποιήσουν το άλμα. Η λαβή είναι ίδια με την λαβή σε σουτ πάνω από το ύψος των ώμων. Το κεφάλι δεν λυγίζει προς τα κάτω. Προσοχή: μετά την λαβή να ακολουθεί η ασφάλιση της μπάλας. Η προσγείωση γίνεται συνήθως στο πόδι στήριξης.

33

34

35 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΕΝΤΡΕΣ Α) ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΥΡΩΜΑ ΠΟΔΙΩΝ Χρησιμοποιείται κυρίως σε λαβή της μπάλας που έχει χαμηλό ύψος, είναι ελεγχόμενη στο χώρο δράσης του τφ και δεν υπάρχει μεγάλη πίεση.

36 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΕΝΤΡΕΣ Β) ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΑ ΠΟΔΙΩΝ Χρησιμοποιείται πιο συχνά σε δυναμικές διεκδικήσεις και μονομαχίες στον αέρα. Το άλμα είναι εκρηκτικό. Το πάτημα γίνεται στο πόδι της πλευράς της μπάλας και το αντίθετο προστατεύει από σύγκρουση. Αν η μπάλα πάει πίσω από τον ώμο του τφ, τότε πατάει με το μακρινό προς την μπάλα πόδι.

37 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΕΝΤΡΕΣ

38 ΛΑΒΗ ΜΕ ΑΛΜΑ ΜΕ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ Ο Τ/φ κινείται προς την μπάλα και στο σημείο που κρίνει ότι πρέπει να κάνει το άλμα πατάει δυναμικά και με τα δύο πόδια λυγίζοντάς τα. Ακολούθως με τέντωμα των ποδιών και με εκρηκτική κίνηση των χεριών προς τα πάνω πραγματοποιεί το άλμα ώστε να πιάσει την μπάλα στο ψηλότερο σημείο της τροχιάς της με λαβή ίδια μ αυτή της λαβής πάνω από τους ώμους. Ακολουθεί ασφάλιση της μπάλας και προσγείωση στο ένα ή, συνήθως, στα δύο πόδια.

39 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΕΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ

40 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ Ανάλογα με το ύψος της μπάλας από το έδαφος διακρίνουμε την λαβή με πτώση πλάγια σε: Χαμηλού ύψους Μεσαίου ύψους Μεγάλου ύψους

41 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(1)

42 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(2) Η πορεία της μπάλας είναι σχετικά κοντά στο σώμα και το ύψος της τροχιάς φτάνει στα εκ. από το έδαφος. Από την βασική στάση χαμηλώνει το κέντρο βάρους και μεταφέρει το βάρος του σώματος στο πόδι που είναι πιο κοντά στην μπάλα. Κατά την πτώση το σώμα τεντώνει και τα χέρια τεντώνουν μπροστά από το σώμα με τις παλάμες τοποθετημένες ως εξής: το χέρι που είναι πιο κοντά στην μπάλα τοποθετείται πίσω απ αυτή και το άλλο χέρι πάνω από αυτή. Ο βραχίονας του κάτω χεριού δεν πρέπει να βρίσκεται κάτω από το σώμα.

43 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(3) Κατά την προσγείωση ο τ/φ έρχεται πρώτα σε επαφή με την κνήμη, ακολουθεί ο μηρός και το ισχίο, κατόπιν ο πήχης, ο βραχίονας και τέλος ο κορμός ώστε να απορροφηθεί η ορμή του σώματος. Η ασφάλιση της μπάλας γίνεται με μεταφορά της μπάλας στο στήθος, ενώ για την αποφυγή του γυρίσματος του σώματος έρχεται το πάνω γόνατο κοντά στην μπάλα. Συνεχής οπτική επαφή με την μπάλα.

44

45 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΣΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ Η λαβή αυτή χρησιμοποιείται σε σουτ που το ύψος τους είναι από 30 εκ. 1μ. από το έδαφος. Η τεχνική είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη αλλά τώρα έχουμε περισσότερα μικρά βήματα προς την μπάλα πριν αρχίσει η εκτίναξη. Το πόδι στήριξης δίνει περισσότερη ώθηση,το σώμα τεντώνει περισσότερο και η λαβή γίνεται με τοποθέτηση «W». Η πτώση είναι ίδια με την προηγούμενη.

46

47 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(1)

48 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(2) Με ένα ή περισσότερα βήματα ο τ/φ κινείται προς την μπάλα. Το τελευταίο βήμα είναι πιο μεγάλο και το πόδι στήριξης ωθεί το σώμα περισσότερο. Ταυτόχρονα, το άλλο πόδι με λυγισμένο γόνατο και τα χέρια να κινούνται δυναμικά προς την μπάλα βοηθούν στην μεγιστοποίηση του άλματος. Ο τ/φ υποδέχεται την μπάλα με λαβή «W» είτε πάνω από το κεφάλι του, είτε μπροστά από το πρόσωπο.

49 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(3) Κατά την φάση της προσγείωσης ο τ/φ τοποθετεί πρώτα την μπάλα στο έδαφος ώστε να απορροφήσει την ορμή της και στην συνέχεια ακολουθούν,ο πήχης, ο βραχίονας, ο ώμος, η λεκάνη, ο μηρός, ο κορμός και τέλος η κνήμη. Ακολουθεί η ασφάλιση της μπάλας με το γόνατο του αντίθετου ποδιού να έρχεται πάνω της. Κατόπιν, ο τ/φ σηκώνεται γρήγορα για να ακολουθήσει η επόμενη ενέργεια.

50

51

52 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΜΠΡΟΣ(1) Ο Τ/φ εκτελεί την λαβή αυτή όταν η μπάλα κατευθύνεται πάνω του σε ύψος μέχρι τα ισχία του είτε απ ευθείας, είτε μετά από αναπήδηση. Καλό είναι ο τ/φ να προσπαθεί να πιάσει την μπάλα πριν αυτή αναπηδήσει. Η τεχνική είναι ίδια με την λαβή σε συρτά σουτ ή σε σουτ μεσαίου ύψους, αλλά μετά την λαβή ακολουθεί πτώση εμπρός.

53 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΜΠΡΟΣ(2) Κατά τη προσγείωση, για απορρόφηση της δύναμης πτώσης, πρώτα έρχονται σε επαφή με το έδαφος οι πήχεις, ακολουθούν τα γόνατα κι τέλος το μπροστινό μέρος των ισχίων. Τέλος, πολλοί τ/φ μετά την πτώση ρολλάρουν στους αγκώνες και στα γόνατα ώστε να πετύχουν μεγαλύτερη απορρόφηση.

54 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΙΣΩ Η λαβή με πτώση πίσω πραγματοποιείται όταν η μπάλα έχει φύγει πίσω από το σώμα μας. Ο τ/φ κάνει στροφή 180 ο και μπλονζάρει πάνω στην μπάλα. Τα χέρια τοποθετούνται σε σχήμα W πάνω από την μπάλα. Αν η μπάλα είναι ψηλά και πίσω από τον τ/φ αυτός μετά το πιάσιμο της μπάλας κάνει στροφή στον αέρα και προσγειώνεται όπως στην λαβή με πτώση πλάγια σε σουτ μεγάλου ύψους.

55 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ(1)

56 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ(2) Γρήγορη εκκίνηση του τ/φ προς τον επιθετικό. Φτάνοντας κοντά στην μπάλα κάμπτει τον κορμό προς την πορεία της μπάλας. Κατά την πτώση γλιστράει με την εξωτερική πλευρά του σώματος στο έδαφος και με τα χέρια μπροστά υποδέχεται την μπάλα και την ασφαλίζει.

57 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΠΟΔΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

58 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΣΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ ΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ ΜΕ ΠΑΛΑΜΗ

59 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ(1) Η απόκρουση με γροθιές μπορεί να γίνει: Με πτώση Χωρίς πτώση Με άλμα Χωρίς άλμα Όπως και να κάνει την απόκρουση ο τ/φ η βασική τεχνική είναι ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι η προετοιμασία και η προσγείωση μετά την απόκρουση.

60 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ(2) Έτσι, όταν θα κάνει το άλμα με ένα ή με δύο πόδια η προετοιμασία είναι ίδια με την λαβή της μπάλας με άλμα. Η προσγείωση θα γίνει στο ένα ή στα δύο πόδια. Αν η απόκρουση γίνει με πτώση τότε έχουμε μια εκτίναξη του τ/φ προς την μπάλα και μετά την απόκρουση ακολουθεί η προσγείωση με τα χέρια.

61 ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ(3) Συνήθως σε τέτοιες αποκρούσεις ο τ/φ τοποθετείται κάθετα στην πορεία της μπάλας και τοποθετεί τις δυο γροθιές του παράλληλα και κολλητές μεταξύ τους, χτυπώντας την μπάλα στο κέντρο και κάτω και στέλνοντάς την στην ίδια περίπου κατεύθυνση απ την οποία ήρθε. ΔΕΞΙΑ ΚΑΤΩ ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΥΘΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

62

63 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΑ (1)

64 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΑ (2) Αφού παρατηρήσει ο τ/φ το περιβάλλον γύρω του επικεντρώνεται στην μπάλα. Στην αρχή περιμένει να αντιληφθεί την πορεία της και κατόπιν κινείται δυναμικά προς αυτή. Αν η μπάλα έρχεται από μπροστά τότε εκτελεί άλμα με ένα πόδι, με το άλλο πόδι να «βγαίνει» μπροστά λυγισμένο και το αντίθετο χέρι από το πόδι άλματος να δημιουργεί γροθιά και να κινείται δυναμικά προς την μπάλα χτυπώντας την κάτω από το κέντρο της ώστε να πάρει ψηλή τροχιά στρέφοντας και τον κορμό.

65 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΑ (3) Αν η μπάλα έρχεται από πλάγια (π.χ από δεξιά) τότε το άλμα γίνεται με το αριστερό πόδι και η μπάλα χτυπιέται με το δεξί χέρι από κάτω και της δίνεται κατεύθυνση πλάγια και αριστερά. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όταν η μπάλα έρχεται από αριστερά. Η μπάλα πρέπει να συναντηθεί στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς της.

66

67 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ-ΔΑΧΤΥΛΑ Η απόκρουση αυτή μπορεί να γίνει : Με ένα χέρι Με δύο χέρια Ο τρόπος είναι : o Με πτώση o Χωρίς πτώση

68 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ-ΔΑΧΤΥΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΣΗ(1) Η απόκρουση με παλάμες δάχτυλα χωρίς πτώση χρησιμοποιείται κυρίως για σουτ που θέλουμε να εκτρέψουμε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Η εφαρμογή δεν είναι συχνή. Η απόκρουση με ένα χέρι είναι περισσότερο χρησιμοποιούμενη τεχνική τόσο σε σουτ από μπροστά όσο και σε σέντρες.

69 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ-ΔΑΧΤΥΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΣΗ (2) Η απόκρουση με ένα χέρι σε σουτ από μπροστά γίνεται με σπάσιμο του καρπού προς τα πίσω και ταυτόχρονη ώθηση της μπάλας από κάτω ώστε να πάρει μια ανυψωτική τροχιά πάνω από το δοκάρι. Η προετοιμασία γίνεται με μετακίνηση προς τα πίσω και πάτημα με ένα πόδι, κυρίως με το αντίθετο από το χέρι απόκρουσης.

70 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ-ΔΑΧΤΥΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΣΗ(3) Όταν η μπάλα κατευθύνεται από σέντρα ή πλάγιο σουτ προς το ύψος του οριζόντιου δοκαριού τότε ο τ/φ χρησιμοποιεί κυρίως το αντίθετο χέρι και με άλμα στο πόδι της πλευράς της μπάλας εκτρέπει την μπάλα με έντονο σπάσιμο του καρπού πάνω από το δοκάρι σε κόρνερ.

71 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(1) Η τεχνική αυτή, όπως και η τεχνική της λαβής με πτώση, γίνεται σε σουτ : Χαμηλού ύψους Μεσαίου ύψους Μεγάλου ύψους Η τεχνική είναι ίδια με την τεχνική της λαβής και στις τρεις περιπτώσεις αλλά τώρα έχουμε διώξιμο της μπάλας.

72 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(2) Η προετοιμασία μέχρι την επαφή με την μπάλα είναι ίδια. Οι σημαντικότερες διαφορές είναι: Όταν γίνεται απόκρουση με δύο χέρια τότε έχουμε τοποθέτηση των χεριών πίσω από την μπάλα και σπάσιμο των καρπών ταυτόχρονα προς τα πίσω.

73 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(3) Όταν η εκτίναξη γίνεται με το ένα χέρι, αυτό τοποθετείται πίσω από την μπάλα. Ο καρπός σπάει προς τα πίσω, ώστε να έχουμε μια εκτροπή της μπάλας προς τα πλάγια. Η προσγείωση σε μεσαίου ή μεγάλου ύψους σουτ γίνεται τοποθετώντας τα χέρια πρώτα στο έδαφος.

74

75 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(4) Στην απόκρουση της μπάλας σε μεγάλου ύψους σουτ με ένα χέρι με πτώση ανάλογα με την κατεύθυνση της μπάλας έχουμε δύο τρόπους απόκρουσης: Όταν η μπάλα βρίσκεται σχετικά κοντά στον τ/φ και σε ανοδική πορεία κατά την τροχιά της τότε χρησιμοποιούμε το χέρι που είναι πιο κοντά προς την μπάλα. Αν η μπάλα κατευθύνεται σε μεγάλο ύψος και μακριά από τον τ/φ ή η μπάλα είναι στην κάθοδό της, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αντίθετο χέρι.

76 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(5) ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΧΕΡΙ

77 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(5) 1 ος τρόπος 2 ος τρόπος

78

79 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Η απόκρουση με πόδια γίνεται : Χωρίς πτώση Με πτώση Αποκρούσεις μπορεί να κάνει ο τ/φ και με άλλα μέλη του σώματος, όπως με το στήθος, με το γόνατο, αλλά κυρίως με το κεφάλι.

80

81 ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΠΟΔΙΑ ΣΥΡΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ

82 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ Ο τ/φ πιάνοντας την μπάλα είναι ο πρώτος επιθετικός της ομάδας. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί ο τ/φ να μπορεί να οργανώσει την επίθεση της ομάδας με σιγουριά και ακρίβεια. Ανεξάρτητα από το είδος της επίθεσης (οργανωμένη ή αντεπίθεση) αλλά και από την τακτική του συμπεριφορά, ο τ/φ πρέπει να κατέχει όλα τα είδη μεταβίβασης τόσο με τα χέρια όσο και με τα πόδια.

83 ΣΥΡΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ(1) Το χέρι που θα μεταβιβάσει την μπάλα την κρατά ανάμεσα στην παλάμη και τον πήχη και την μεταφέρει προς τα πίσω. Το άλλο χέρι εκτείνεται οριζόντια μπροστά και χαλαρό.

84 ΣΥΡΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ(2) Το αντίθετο πόδι κάνει μεγάλη προβολή προς την κατεύθυνση της μπάλας και αφού λυγίζουν τα γόνατα το χέρι με την μπάλα αιωρείται από πίσω προς τα μπρος και περίπου στο ύψος του πέλματος του μπροστινού ποδιού απελευθερώνει την μπάλα. Τα δάχτυλα κατευθύνουν την πορεία της μπάλας και μετά την απελευθέρωσή της το χέρι παραμένει για λίγο αιωρούμενο.

85

86 ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ (1) Μετά την λαβή της η μπάλα έρχεται με την παλάμη του ενός χεριού πίσω και πλάγια ενώ το άλλο χέρι προτάσσεται εμπρός.

87 ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ (2) Μ αυτό τον τρόπο «ανοίγει» το σώμα και φορτώνει με ορμή. Το αντίθετο πόδι προβάλει δυναμικά εμπρός και όλο το βάρος μεταφέρεται στο πίσω πόδι με τον κορμό να γέρνει πίσω. Η μπάλα κατόπιν, μεταφέρεται από πλάγια και πίσω, πλάγια και εμπρός ή πάνω, ενώ το βάρος του σώματος μεταφέρεται στο μπροστινό πόδι. Λίγο πριν φτάσει η μπάλα στο ύψος του κεφαλιού απελευθερώνεται και το πίσω πόδι ακολουθεί την πορεία της μπάλας. Αν η μεταβίβαση είναι πολύ δυνατή πιθανόν το πίσω πόδι να μεταφερθεί μπροστά μετά την απελευθέρωση της μπάλας.

88

89 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ Ο τ/φ μεταφέρει την μπάλα στο ύψος του κεφαλιού και λίγο πίσω κρατώντας την με την παλάμη. Ταυτόχρονα προβάλει το αντίθετο πόδι μπροστά προς την κατεύθυνση της μπάλας. Κατόπιν μεταφέρει το χέρι μεταβίβασης προς τα εμπρός και δίπλα από το κεφάλι και απελευθερώνει την μπάλα πριν την ολική έκταση του χεριού, δίνοντας με τα δάχτυλα την κατεύθυνση που επιθυμεί.

90

91 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ Η εκτέλεση αυτής της τεχνικής πραγματοποιείται για κοντινές μεταβιβάσεις και όταν υπάρχει αντίπαλος μπροστά. Δεν χρησιμοποιείται συχνά και η τεχνική μοιάζει με αυτή του πλαγίου άουτ.

92 ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΠΟΔΙΑ ΜΕ ΣΟΥΤ ΒΟΛΕ ΜΕ ΝΤΡΟΠ- ΚΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΛΑΓΙΟ ΒΟΛΕ ΠΛΑΓΙΟ ΝΤΡΟΠ -ΚΙΚ

93 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΣΟΥΤ ΒΟΛΕ Η μπάλα κρατιέται με το ένα χέρι τεντωμένο μπροστά από το σώμα. Μετά από κάποια βήματα απελευθερώνεται και το πόδι χτυπήματος έρχεται και χτυπά την μπάλα με το κουντεπιέ. Μετά το χτύπημα το πόδι ακολουθεί την πορεία της μπάλας. Υπάρχει και το πλάγιο βολέ.

94 ΒΟΛΕ

95 ΠΛΑΓΙΟ ΒΟΛΕ

96 ΠΛΑΓΙΟ ΒΟΛΕ Η μπάλα κρατιέται στο ύψος του ώμου με το αντίθετο χέρι. Το σώμα «ανοίγει» αρκετά. Η μπάλα χτυπιέται στη μέση ή κάτω απ αυτήν. Το πόδι δεν ακολουθεί την μπάλα αλλά στρίβει εσωτερικά. Χρησιμοποιείται για κοντινές μεταβιβάσεις ή μακρινές άμεσες επιθέσεις.

97 ΠΛΑΓΙΟ ΒΟΛΕ

98 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΝΤΡΟΠ-ΚΙΚ Κρατάμε την μπάλα με τα δύο χέρια τεντωμένα και είτε περιστρέφοντάς την, είτε όχι την αφήνουμε να πέσει στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα «οπλίζουμε» το πόδι χτυπήματος. Την στιγμή που η μπάλα θα αρχίσει την ανοδική της πορεία από το έδαφος το πόδι χτυπήματος έρχεται και με το κουντεπιέ την χτυπάει, ακολουθώντας την πορεία της.

99 ΝΤΡΟΠ-ΚΙΚ

100 ΠΛΑΓΙΟ ΝΤΡΟΠ-ΚΙΚ

101 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ Ο Τ/Φ τρέχει διαγώνια προς την μπάλα και πατάει με το πόδι στήριξης πλάγια από αυτή. Το πόδι χτυπήματος πρέπει να χτυπήσει την μπάλα δυνατά από κάτω και στο κέντρο ώστε να πάρει ύψος έχοντας και το σώμα λυγισμένο προς τα πίσω. Μετά το χτύπημα το πόδι ακολουθεί την πορεία της μπάλας.

102

103 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

104 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ: ΟΛΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

105 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Όλες οι μέθοδοι που αναφέρονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την προπόνηση του τ/φ, ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο αλλά και το τεχνικοτακτικό επίπεδο του τ/φ. Αν ο τ/φ προπονείται σε ήδη γνωστές και καλά εκτελεσμένες τεχνικές τότε η ολική μέθοδος ίσως είναι η πιο κατάλληλη.

106 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Αν έχουμε έναν τ/φ, ο οποίος εκτελεί λάθος μια τεχνική ή μαθαίνει μια νέα τότε ενδείκνυται η αναλυτική μέθοδος. Αν διαπιστώνουμε ότι ο τ/φ έχει κάποιο πρόβλημα σε κάποιες φάσεις στο παιχνίδι (π.χ σέντρες) τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο των αγωνιστικών ασκήσεων. Τέλος, αν ο χρόνος που έχουμε για την προπόνηση του τ/φ είναι λίγος ή ανύπαρκτος ή ο τ/φ είναι προχωρημένος, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο του παιχνιδιού.

107 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Ειδικότερα, θα πρέπει να λάβουμε υπ όψη ότι ο τ/φ μπορεί να προπονείται με 3 διαφορετικούς τομείς τρόπους: Ατομική προπόνηση Προπόνηση με άλλους συμπαίκτες Ασκήσεις με την υπόλοιπη ομάδα

108 ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ο προπονητής με τον/τους τερματοφύλακες εξασκούνται εξειδικευμένα σε θέματα : Τεχνικής Τακτικής Φυσικής κατάστασης

109 ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ Οι τφ δουλεύουν συγκεκριμένα θέματα με παίκτες γηπέδου (αμυντικούς-επιθετικούς) σε πιο ρεαλιστικές καταστάσεις : Τεχνικής ( π.χ σουτ) Τακτικής (π.χ σέντρες) Φυσικής κατάστασης (π.χ ειδική αντοχή 4ν4)

110 ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Οι τφ προπονούνται εξειδικευμένα, κυρίως, σε θέματα ομαδικής τακτικής με την ομάδα (π.χ χτίσιμο παιχνιδιού). ΟΜΑΔΑ

111 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Ο γενικός κανόνας είναι: Από το εύκολο στο δύσκολο Από το απλό στο σύνθετο Από το γνωστό στο άγνωστο Από το αργό στο γρήγορο

112 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΟΥΤ. Από εδραία θέση πτώσεις δεξιά και αριστερά σε ακίνητη μπάλα. Το ίδιο με μπάλα που κυλάει. Από την γονάτιση πτώσεις δεξιά και αριστερά σε ακίνητη μπάλα. Το ίδιο σε μπάλα που κυλάει.

113 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Από ημικάθισμα πτώσεις δεξιά αριστερά σε σταθερή μπάλα. Το ίδιο σε μπάλα που κυλάει. Από όρθια θέση πτώσεις σε σταθερές μπάλες. Το ίδιο σε μπάλα που κυλάει. Συνεχόμενες πτώσεις προς μία κατεύθυνση μετά από πάσα. Αλλαγή κατεύθυνσης.

114 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Συναρμογή : π.χ κυβίστηση και πτώση δεξιά ή αριστερά σε μπάλα που κυλάει. Συνδυασμός με άλλη τεχνική. Εφαρμογή σε αγωνιστικές συνθήκες. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: σε κάθε βήμα στην μεθοδολογία μπορούν να υπάρξουν επιπλέον ασκήσεις που να έχουν σχέση με το βήμα που δουλεύουμε πριν περάσουμε στο επόμενο.

115

116 ΜΙΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

117

118 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 3. Κινήσεις με μπάλα (Υποδοχή πιάσιμο της μπάλας ασκήσεις εξοικείωσης θέση τριπλής απειλής) Γαλαζούλας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Πόσο σημαντική είναι η θέση του τερματοφύλακα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο; Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πεταλούδα Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Πεταλούδα Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 7. Κινήσεις με μπάλα: Jump shot Hook shot Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ορισμός Τεχνική στο ποδόσφαιρο είναι οι διάφορες κινήσεις με ή χωρίς μπάλα που εκτελεί ο παίκτης χωρίς την πίεση αντιπάλου. Με την προπόνηση τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Παράγοντες της αθλητικής απόδοσης Τεχνική Κινήσεις με μπάλα Κινήσεις χωρίς μπάλα Φυσική Κατάσταση Αντοχή Ταχύτητα Δύναμη Ευκινησία, Ευλυγισία Συναρμογή (Επιδεξιότητα)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 10. Κινήσεις με μπάλα: Διεκδίκηση της μπάλας (rebound) Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Παράγοντες της αθλητικής απόδοσης Τεχνική Κινήσεις με μπάλα Κινήσεις χωρίς μπάλα Φυσική Κατάσταση Αντοχή Ταχύτητα Δύναμη Ευκινησία, Ευλυγισία Συναρμογή (Επιδεξιότητα)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΥΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ «ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ» ΚΑΙ «ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ»

ΚΑΡΤΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΥΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ «ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ» ΚΑΙ «ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ» ΚΑΡΤΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΥΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ «ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ» ΚΑΙ «ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ» Επιμέλεια: Δρ. Αργύρης Θεοδοσίου, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Δρ. Χρύσα Γεράνη, Εκπαιδευτικός Φ.Α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ A. Στυλ «Αυτοελέγχου»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 2. Κινήσεις χωρίς μπάλα: Στάσεις - μετακινήσεις Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου Η μετακίνηση στο γήπεδο (footwork) αφορά το σύνολο των κινήσεων και των προσαρμογών που γίνονται με τα πόδια με στόχο να τοποθετηθεί το σώμα του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 7/9/2017 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Α -Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ειρισμός μπάλας. Κάθε παιδί μέσα στο γήπεδο με μια αερόμπαλα περπατάει, πετάει τη μπάλα ψηλά με ένα ή δύο χέρια και την

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ)

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) 5-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 20 + Μέγιστη Δύναμη + + + + + + Εκρηκτική Δύναμη + + + + + + + + Αντοχή στη Δύναμη + + + + + + + Αερόβιες Συνθήκες + + + + +

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άνοιγμα είναι ένα επιθετικό χτύπημα στην επιτραπέζια αντισφαίριση και χρησιμοποιείται από όλων των ειδών τους παίκτες.είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ καθηγητή Φ.Α και μαθητών Καλύτερη συνεργασία Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Βημάτων - Μέρος 1 ο

Ανάλυση Βημάτων - Μέρος 1 ο νάλυση Βημάτων - Μέρος ο ρ χ ι κ ή θ έ σ η ρχική θέση: Προσοχή. ριστερό εξί Β ή μ α ο. Φέρνουμε το δεξί πόδι δεξιά προς την φορά του κύκλου. Β ή μ α ο. Φέρουμε το αριστερό πόδι μπροστά από το δεξί, προς

Διαβάστε περισσότερα

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής Κρόουλ Ανάλυση τεχνικής (di Prampero 1986; Toussaint and Hollander 1994; Vilas-Boas et al., 2011) Γιατί είναι το crawl το γρηγορότερο στιλ; Είναι και το οικονομικότερο Περιεχόμενα Περιγραφή τεχνικής χεριών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43 ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγικό μέρος Πρόλογος... 11 Πρόλογος της Αμερικάνικης Έκδοσης... 12 Κλιμάκωση των Βημάτων για Επιτυχία... 14 Το Παιχνίδι της Χειροσφαίρισης (HANDBALL)... 16 Γήπεδο και εξοπλισμός... 19

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση

Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική αγωγή Δημιουργός: ΜΑΡΙΑ ΥΦΑΝΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

2. Τεχνική Β ΜΕΡΟΣΤΕΧΝΙΚΗ

2. Τεχνική Β ΜΕΡΟΣΤΕΧΝΙΚΗ Β ΜΕΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ 31 Β ΜΕΡΟΣΤΕΧΝΙΚΗ 2. Τεχνική Ο σύγχρονος Τ/Φ πρέπει να κατέχει τεχνικές ικανότητες τόσο για τις μακρινές ρίψεις όσο και για τις κοντινές (Pollany, 1999). Η βασική τεχνική του Τ/Φ περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης

Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Σύνοψη Το κεφάλαιο Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης παρουσιάζει τα εξής κτυπήματα, στα οποία μεταδίδεται περιστροφή στην μπάλα λόγω της ειδικής κίνησης της ρακέτας

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA Ποια η διαφορά ειδικής και γενικής τακτικής ; Γενική Τακτική Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 12-16 ΕΤΩΝ JF CILLARD Για την ΕΑΠ/ΟΧΕ Μετάφραση και Επιμέλεια: Aθανάσιος Καρακεχαγιάς, Ηλίας Ζαπαρτίδης 1 ΘΕΜΑ N 1 : μεταφορά της

Διαβάστε περισσότερα

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 62 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 63 λάκτισμα" τα γόνατα

Διαβάστε περισσότερα

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ 96 151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Τακτική κατάσταση 11: αντιμετώπιση του πρέσινγκ της αντίπαλης ομάδας κατά το πρώτο στάδιο της επίθεσης χρησιμοποιώντας δύο παίκτες στην άμυνα Περιγραφή: Ένα από τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ. Αργύρης Θεοδοσίου

ΕΙ ΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ. Αργύρης Θεοδοσίου ΕΙ ΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Αργύρης Θεοδοσίου Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τένις ο στόχος του παίκτη είναι να χτυπήσει με τέτοιο τρόπο την μπάλα έτσι ώστε: Να την στείλει εντός των ορίων του γηπέδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στάση του σώματος. 1.1 Θέση τριπλής απειλής.

Στάση του σώματος. 1.1 Θέση τριπλής απειλής. Στάση του σώματος Η θέση τριπλής απειλής (Εικόνα 1.1) είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Είναι μια βασική θέση ετοιμότητας, από την οποία ο επιτιθέμενος παίκτης με την μπάλα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η.

Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η. -` Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η. 2 Editorial Συστηματική εξάσκηση των τεχνικών δεξιοτήτων Οι τεχνικές δεξιότητες είναι ένα εργαλείο των παικτών που τους βοηθά να δώσουν

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 2 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1:1 ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η καλαθοσφαίριση είναι ένα άθλημα αρκετά διαδεδομένο και αγαπητό από τα παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο. Είναι άθλημα σύνθετο και

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική

Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική Οι συγγραφεισ του τομου... εισαγωγη... Κεφάλαιο 1 Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική Η ιστορiα τησ πετοσφαiρισησ... Χρονολογική ανασκόπηση... Η ιστορία της πετοσφαίρισης στην Ελλάδα... γνωριζοντασ το παιχνιδι...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική

Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική Οι συγγραφεισ του τομου... 19 εισαγωγη... 21 Κεφάλαιο 1 Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική Η ιστορiα τησ πετοσφαiρισησ... 25 Χρονολογική ανασκόπηση... 25 Η ιστορία της πετοσφαίρισης στην Ελλάδα... 29 Βιβλιογραφικές

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Πρόσθιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ύπτιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Ύπτιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική των επιθετικών κινήσεων. 1.Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας 2. Τρόποι ρίψης της μπάλας, πάσες-σουτ

Τεχνική των επιθετικών κινήσεων. 1.Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας 2. Τρόποι ρίψης της μπάλας, πάσες-σουτ ΤΕΧΝΙΚΗ Τεχνική των επιθετικών κινήσεων 1.Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας 2. Τρόποι ρίψης της μπάλας, πάσες-σουτ 1. Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας Σήκωμα της μπάλας

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης.. τα δύο σώματα γίνονται ένα σύστημα σωμάτων κι αποκτούν κοινό κέντρο βάρους, με ισοκατανομή δυνάμεων το κεφάλι, η πλάτη, η κοιλιά και οι γλουτοί βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 99-99-996-997 ΙΟΥΛΙΟΣ 009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Σωματομετρικός έλεγχος Μέτρηση ύψους Μέτρηση βάρους Έλεγχος άρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ -ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 28-29/07/2014 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΆΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ 1 Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 10. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Τα πολύζυγα Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Παίκτης λιγότερο Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Ενέργειες της άμυνας εξαρτώνται από: Παίκτες που διαθέτει η ομάδα που επιτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER 1 Σκοπός της εκπαίδευσής μας: Να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένους, σύγχρονους τερματοφύλακες για την 1 η ομάδα, βελτιώνοντας τα απαραίτητα τεχνικά, φυσικά και τακτικά

Διαβάστε περισσότερα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Χαλκίδα, 2019 Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την προπονητική πριν από 15 χρόνια περίπου, ήμουν πρόθυμος

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Το παρελθόν και το παρόν του παιδικού ποδοσφαίρου Πώς ήταν το παιδικό ποδόσφαιρο στο παρελθόν; Ποιες προπονητικές μέθοδοι χρησιμοποιούνταν; Σε ποια ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. By [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF

Άσκηση 1. By  [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν την άρθρωση του ώμου. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΠΙΘΕΣΗ: ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2 Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα Κινήσεις του επιθετικού: Δημιουργία χώρου στον άξονα...73 Τακτική ανάλυση: Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα...75 Προπονητική

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επίθεση εναντίον αντιπάλου που αμύνεται στη χαμηλή ζώνη άμυνας...23

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επίθεση εναντίον αντιπάλου που αμύνεται στη χαμηλή ζώνη άμυνας...23 Περιεχόμενα Η πορεία της Εθνικής Ισπανίας το 2008 & το 2012...12 ΤΕΛΙΚΉ ΦΆΣΗ UEFA EURO 2008...14 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010...16 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2010...17 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2012...19 ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ EURO

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ UEFA A Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο χρόνος είναι καλός σύμβουλος ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ 3-1 (2018) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ 1. Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ανάπτυξης. 2. Η Διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΕΛΕΝΗ ΖΕΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΕΦΑΑ, ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΕΛΕΝΗ ΖΕΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΕΦΑΑ, ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΕΛΕΝΗ ΖΕΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΕΦΑΑ, ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ. ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών

ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ. ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών Αμυνόμαστε προωθημένα! Οι κατευθυντήριες γραμμές ταυ προπονητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A Γιατί η προθέρμανση είναι σημαντική Μια πολύ καλή προθέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Βασικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης

Κεφάλαιο 5 Βασικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Κεφάλαιο 5 Βασικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Σύνοψη Το κεφάλαιο Βασικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης παρουσιάζει τα εξής κτυπήματα: 1. Φόρχαντ Ντράιβ 2. Μπάκχαντ Ντράιβ με ένα χέρι 3. Μπάκχαντ Ντράιβ με δύο χέρια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια Εισαγωγή 1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια 2. Οι σημερινοί παίκτες σπάνια χρησιμοποιούν το παραδοσιακό forehand, αλλά το μοντέρνο in forehand 3. Οι αλλαγές στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα