ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B"

Transcript

1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

2

3 Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού επιπέδου τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος περίπου κάθε 15 αγώνες. Alan Hodgkinson Former goalkeeping coach of the Scottish National team

4 ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ ΜΕ ΜΠΑΛΑ ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΕ ΣΟΥΤ ΠΛΑΓΙΑ Α) ΠΛΑΓΙΟΙ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Β) ΣΤΑΥΡΩΤΟΙ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΛΑΒΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΕ ΣΕΝΤΡΕΣ ΕΜΠΡΟΣ ΑΠΌ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙ ΠΙΣΩ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΥΡΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΕ ΜΕΣΑΙΑ ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΩΜΟΥΣ ΑΠΌ ΥΨΟΣ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΜΕ ΑΛΜΑ ΜΕ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΜΕ 1 ΠΟΔΙ ΜΕ ΠΟΔΙ ΜΕ 2 ΠΟΔΙΑ ΒΟΛΕ ΣΕΝΤΡΕΣ ΝΤΡΟΠ-ΚΙΚ ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΛΑΓΙΑ ΕΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ (ΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΜΕ ΠΑΛΑΜΗ ΚΑΙ ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΣΗ ΜΕ ΠΟΔΙΑ (ΟΡΘΙΟΣ ΜΕ ΠΤΩΣΗ) ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

5 ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ ΜΕ ΜΠΑΛΑ ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ

6 ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΟΥΤ Τα πόδια ανοιχτά όσο το άνοιγμα των ώμων, τα γόνατα λυγισμένα, το βάρος και στα δύο πόδια, ο κορμός ελαφρά κυρτός. Οι βραχίονες δίπλα από τον κορμό και οι πήχεις λυγισμένοι σε ορθή γωνία περίπου. Οι παλάμες βλέπουν η μία την άλλη με ελαφρά κλίση προς τα κάτω και μέσα. Αρκετοί τερματοφύλακες έχουν τα χέρια ελαφρώς πλάγια από τον κορμό και οι παλάμες «βλέπουν» προς την μπάλα. Διατηρούμε οπτική επαφή με την μπάλα.

7 ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΟΥΤ

8

9 ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ- POSITIONING ΑΡΧΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΠΟΘΕ- ΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

10 ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΕΝΤΡΕΣ Τα πόδια ανοιχτά όσο το άνοιγμα των ώμων, τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, το βάρος και στα δύο πόδια, ο κορμός ελαφρά όρθιος. Οι αγκώνες λυγισμένοι. Η τοποθέτηση του σώματος σε σχέση με την τελική γραμμή είναι σε διαγώνια θέση και όχι σε παράλληλη (περισσότερα στην ΤΑΚΤΙΚΗ)

11 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ Μετακινήσεις έχουμε και προς τις 4 κατευθύνσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις πλάγιες οι οποίες εκτελούνται με πλάγιους και με σταυρωτούς βηματισμούς. Άξιο σημείο προσοχής είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να υπάρχει αναπήδηση.

12 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ- 3/4 A) ΣΤΑΥΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Β) ΠΛΑΓΙΑ ΒΗΜΑΤΑ

13 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ- ¾ ΣΤΑΥΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

14 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ- ¾- ΠΛΑΓΙΑ ΒΗΜΑΤΑ

15 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΙΣΩ

16 ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ ΜΠΑΛΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ ΜΕ ΜΠΑΛΑ ΛΑΒΗ ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ

17 ΛΑΒΗ ΛΑΒΗ ΛΑΒΗ ΑΠΟ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ ΛΑΒΗ ΜΕ ΑΛΜΑ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΕ ΜΕΣΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ

18 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΟΥΤ(1) Συρτά σουτ νοούνται αυτά που το ύψος της τροχιάς φτάνουν λίγο κάτω από το γόνατο. Ανάλογα με την ταχύτητα, την πορεία σε σχέση με τον τ/φ (πάνω του ή πλάγια) και την πίεση ( αν υπάρχει) του επιθετικού έχουμε: Λαβή σε συρτά σουτ με τεντωμένα πόδια Λαβή σε συρτά σουτ με λυγισμένα πόδια Λαβή σε συρτά σουτ με πίεση

19 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΟΥΤ(2)

20

21 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΟΥΤ(3) Οι βασικές αρχές της λαβής στα συρτά σουτ είναι: Τοποθέτηση του σώματος πίσω από την μπάλα. Αν η λαβή γίνεται με τεντωμένα πόδια τα πόδια πρέπει να είναι τόσο ανοιχτά ώστε να μην περνάει η μπάλα ανάμεσα. Αν η λαβή γίνεται με λυγισμένα πόδια τότε έχουμε προβολή του ποδιού πίσω από την μπάλα και ημιγονάτιση με το άλλο πόδι φέρνοντας το γόνατο στην φτέρνα περίπου του πρώτου ποδιού ώστε να μην περνά η μπάλα από κάτω. Το γόνατο δεν πρέπει να ακουμπάει κάτω ώστε ο τ/φ να μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα μια νέα επίθεση. Οι ώμοι στρέφονται προς την πορεία της μπάλας και τα χέρια τεντώνουν σαν «φτυάρια» προς την μπάλα με τις παλάμες να βλέπουν στην μπάλα και η μία να είναι δίπλα στην άλλη. Την στιγμή που η μπάλα έρθει σε επαφή με τα δάχτυλα και τις παλάμες «σπάνε» οι καρποί απορροφώντας την δύναμη της μπάλας και η μπάλα μέσω των πήχεων ασφαλίζει στην αγκαλιά του τ/φ.

22 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΟΥΤ(4) Λαβή στα συρτά με πίεση επιθετικού: o Η κίνηση του τ/φ είναι γρήγορη προς την μπάλα και όσο πλησιάζει σ αυτή κάμπτει τον κορμό. o Χωρίς να σταματήσει τοποθετεί τις παλάμες σαν «φτυάρι» κι μαζεύει την μπάλα. o Αμέσως μετά την λαβή μεταφέρει την μπάλα στον θώρακα πραγματοποιώντας ένα άλμα με το ένα πόδι μπροστά ανάλογα με την πορεία του αντιπάλου.

23

24

25 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΟΥΤ ΜΕΣΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ(1) Μεσαίο ύψος νοείται η απόσταση από τα γόνατα μέχρι το ύψος των ώμων. Η Βασική τεχνική (με αρκετές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κατεύθυνση της μπάλας ) είναι: Ο τ/φ από την βασική θέση βρίσκεται πίσω από την μπάλα. Τα πόδια έχουν άνοιγμα όσο οι ώμοι και το ένα είναι ελαφρώς πιο μπροστά από το άλλο. Σε χαμηλές τροχιές ο κορμός κάμπτεται αρκετά, τα χέρια προτάσσονται και οι παλάμες είναι η μία δίπλα στην άλλη και «βλέπουν» προς τα πάνω. Η πρώτη επαφή γίνεται πρώτα με τα δάχτυλα και μετά με τις παλάμες. Την στιγμή της επαφής λυγίζουν πρώτα οι καρποί και μετά οι αγκώνες ώστε η μπάλα να ασφαλίσει στην αγκαλιά του τ/φ με ταυτόχρονη ανύψωση του κορμού.

26 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΟΥΤ ΜΕΣΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ(2)

27

28 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΟΥΤ ΜΕΣΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ(3) Η βασική διαφοροποίηση στην λαβή είναι όταν η μπάλα κατευθύνεται στο ύψος των ώμων. Σ αυτή την περίπτωση τα χέρια προτάσσονται προς την μπάλα και οι παλάμες «βλέπουν» προς την μπάλα με τους αντίχειρες και τους δείκτες να σχηματίζουν το γράμμα W. H πρώτη επαφή γίνεται με τα δάχτυλα και στην συνέχεια η μπάλα ασφαλίζει όπως πριν.

29 ΛΑΒΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ Ο Τ/Φ τοποθετείται πίσω από την μπάλα έχοντας ελαφρά το ένα πόδι πιο μπροστά από το άλλο. Ο κορμός είναι όρθιος και τα χέρια τεντώνουν προς την μπάλα, σχηματίζοντας το W που αναφέραμε πριν. Ο τ/φ πρέπει να βλέπει την μπάλα μέσα από τις παλάμες. Αφού έρθουν σε επαφή με την μπάλα τα δάχτυλα πρώτα και μετά οι παλάμες ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, λυγίζουν οι αγκώνες και η μπάλα μεταφέρεται στο στήθος στην θέση ασφάλειας.

30

31 ΛΑΒΗ ΛΑΒΗ ΛΑΒΗ ΑΠΟ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ ΛΑΒΗ ΜΕ ΑΛΜΑ ΑΛΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΑΛΜΑ ΜΕ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ

32 ΛΑΒΗ ΜΕ ΑΛΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΔΙ Ο τ/φ κινείται προς την μπάλα και το τελευταίο βήμα είναι πιο μεγάλο και πιο δυναμικό. Το πόδι αιώρησης έρχεται δυναμικά από πίσω προς τα εμπρός και πάνω, λυγισμένο και για προστασία, ενώ το πόδι στήριξης τεντώνει πλήρως. Τα χέρια έρχονται δυναμικά από κάτω πίσω προς τα εμπρός και πάνω ώστε να μεγιστοποιήσουν το άλμα. Η λαβή είναι ίδια με την λαβή σε σουτ πάνω από το ύψος των ώμων. Το κεφάλι δεν λυγίζει προς τα κάτω. Προσοχή: μετά την λαβή να ακολουθεί η ασφάλιση της μπάλας. Η προσγείωση γίνεται συνήθως στο πόδι στήριξης.

33

34

35 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΕΝΤΡΕΣ Α) ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΥΡΩΜΑ ΠΟΔΙΩΝ Χρησιμοποιείται κυρίως σε λαβή της μπάλας που έχει χαμηλό ύψος, είναι ελεγχόμενη στο χώρο δράσης του τφ και δεν υπάρχει μεγάλη πίεση.

36 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΕΝΤΡΕΣ Β) ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΑ ΠΟΔΙΩΝ Χρησιμοποιείται πιο συχνά σε δυναμικές διεκδικήσεις και μονομαχίες στον αέρα. Το άλμα είναι εκρηκτικό. Το πάτημα γίνεται στο πόδι της πλευράς της μπάλας και το αντίθετο προστατεύει από σύγκρουση. Αν η μπάλα πάει πίσω από τον ώμο του τφ, τότε πατάει με το μακρινό προς την μπάλα πόδι.

37 ΛΑΒΗ ΣΕ ΣΕΝΤΡΕΣ

38 ΛΑΒΗ ΜΕ ΑΛΜΑ ΜΕ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ Ο Τ/φ κινείται προς την μπάλα και στο σημείο που κρίνει ότι πρέπει να κάνει το άλμα πατάει δυναμικά και με τα δύο πόδια λυγίζοντάς τα. Ακολούθως με τέντωμα των ποδιών και με εκρηκτική κίνηση των χεριών προς τα πάνω πραγματοποιεί το άλμα ώστε να πιάσει την μπάλα στο ψηλότερο σημείο της τροχιάς της με λαβή ίδια μ αυτή της λαβής πάνω από τους ώμους. Ακολουθεί ασφάλιση της μπάλας και προσγείωση στο ένα ή, συνήθως, στα δύο πόδια.

39 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΕΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ

40 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ Ανάλογα με το ύψος της μπάλας από το έδαφος διακρίνουμε την λαβή με πτώση πλάγια σε: Χαμηλού ύψους Μεσαίου ύψους Μεγάλου ύψους

41 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(1)

42 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(2) Η πορεία της μπάλας είναι σχετικά κοντά στο σώμα και το ύψος της τροχιάς φτάνει στα εκ. από το έδαφος. Από την βασική στάση χαμηλώνει το κέντρο βάρους και μεταφέρει το βάρος του σώματος στο πόδι που είναι πιο κοντά στην μπάλα. Κατά την πτώση το σώμα τεντώνει και τα χέρια τεντώνουν μπροστά από το σώμα με τις παλάμες τοποθετημένες ως εξής: το χέρι που είναι πιο κοντά στην μπάλα τοποθετείται πίσω απ αυτή και το άλλο χέρι πάνω από αυτή. Ο βραχίονας του κάτω χεριού δεν πρέπει να βρίσκεται κάτω από το σώμα.

43 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(3) Κατά την προσγείωση ο τ/φ έρχεται πρώτα σε επαφή με την κνήμη, ακολουθεί ο μηρός και το ισχίο, κατόπιν ο πήχης, ο βραχίονας και τέλος ο κορμός ώστε να απορροφηθεί η ορμή του σώματος. Η ασφάλιση της μπάλας γίνεται με μεταφορά της μπάλας στο στήθος, ενώ για την αποφυγή του γυρίσματος του σώματος έρχεται το πάνω γόνατο κοντά στην μπάλα. Συνεχής οπτική επαφή με την μπάλα.

44

45 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΣΑΙΟΥ ΥΨΟΥΣ Η λαβή αυτή χρησιμοποιείται σε σουτ που το ύψος τους είναι από 30 εκ. 1μ. από το έδαφος. Η τεχνική είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη αλλά τώρα έχουμε περισσότερα μικρά βήματα προς την μπάλα πριν αρχίσει η εκτίναξη. Το πόδι στήριξης δίνει περισσότερη ώθηση,το σώμα τεντώνει περισσότερο και η λαβή γίνεται με τοποθέτηση «W». Η πτώση είναι ίδια με την προηγούμενη.

46

47 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(1)

48 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(2) Με ένα ή περισσότερα βήματα ο τ/φ κινείται προς την μπάλα. Το τελευταίο βήμα είναι πιο μεγάλο και το πόδι στήριξης ωθεί το σώμα περισσότερο. Ταυτόχρονα, το άλλο πόδι με λυγισμένο γόνατο και τα χέρια να κινούνται δυναμικά προς την μπάλα βοηθούν στην μεγιστοποίηση του άλματος. Ο τ/φ υποδέχεται την μπάλα με λαβή «W» είτε πάνω από το κεφάλι του, είτε μπροστά από το πρόσωπο.

49 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΥΣ(3) Κατά την φάση της προσγείωσης ο τ/φ τοποθετεί πρώτα την μπάλα στο έδαφος ώστε να απορροφήσει την ορμή της και στην συνέχεια ακολουθούν,ο πήχης, ο βραχίονας, ο ώμος, η λεκάνη, ο μηρός, ο κορμός και τέλος η κνήμη. Ακολουθεί η ασφάλιση της μπάλας με το γόνατο του αντίθετου ποδιού να έρχεται πάνω της. Κατόπιν, ο τ/φ σηκώνεται γρήγορα για να ακολουθήσει η επόμενη ενέργεια.

50

51

52 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΜΠΡΟΣ(1) Ο Τ/φ εκτελεί την λαβή αυτή όταν η μπάλα κατευθύνεται πάνω του σε ύψος μέχρι τα ισχία του είτε απ ευθείας, είτε μετά από αναπήδηση. Καλό είναι ο τ/φ να προσπαθεί να πιάσει την μπάλα πριν αυτή αναπηδήσει. Η τεχνική είναι ίδια με την λαβή σε συρτά σουτ ή σε σουτ μεσαίου ύψους, αλλά μετά την λαβή ακολουθεί πτώση εμπρός.

53 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΜΠΡΟΣ(2) Κατά τη προσγείωση, για απορρόφηση της δύναμης πτώσης, πρώτα έρχονται σε επαφή με το έδαφος οι πήχεις, ακολουθούν τα γόνατα κι τέλος το μπροστινό μέρος των ισχίων. Τέλος, πολλοί τ/φ μετά την πτώση ρολλάρουν στους αγκώνες και στα γόνατα ώστε να πετύχουν μεγαλύτερη απορρόφηση.

54 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΠΙΣΩ Η λαβή με πτώση πίσω πραγματοποιείται όταν η μπάλα έχει φύγει πίσω από το σώμα μας. Ο τ/φ κάνει στροφή 180 ο και μπλονζάρει πάνω στην μπάλα. Τα χέρια τοποθετούνται σε σχήμα W πάνω από την μπάλα. Αν η μπάλα είναι ψηλά και πίσω από τον τ/φ αυτός μετά το πιάσιμο της μπάλας κάνει στροφή στον αέρα και προσγειώνεται όπως στην λαβή με πτώση πλάγια σε σουτ μεγάλου ύψους.

55 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ(1)

56 ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ(2) Γρήγορη εκκίνηση του τ/φ προς τον επιθετικό. Φτάνοντας κοντά στην μπάλα κάμπτει τον κορμό προς την πορεία της μπάλας. Κατά την πτώση γλιστράει με την εξωτερική πλευρά του σώματος στο έδαφος και με τα χέρια μπροστά υποδέχεται την μπάλα και την ασφαλίζει.

57 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΠΟΔΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

58 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΣΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ ΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ ΜΕ ΠΑΛΑΜΗ

59 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ(1) Η απόκρουση με γροθιές μπορεί να γίνει: Με πτώση Χωρίς πτώση Με άλμα Χωρίς άλμα Όπως και να κάνει την απόκρουση ο τ/φ η βασική τεχνική είναι ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι η προετοιμασία και η προσγείωση μετά την απόκρουση.

60 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ(2) Έτσι, όταν θα κάνει το άλμα με ένα ή με δύο πόδια η προετοιμασία είναι ίδια με την λαβή της μπάλας με άλμα. Η προσγείωση θα γίνει στο ένα ή στα δύο πόδια. Αν η απόκρουση γίνει με πτώση τότε έχουμε μια εκτίναξη του τ/φ προς την μπάλα και μετά την απόκρουση ακολουθεί η προσγείωση με τα χέρια.

61 ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ(3) Συνήθως σε τέτοιες αποκρούσεις ο τ/φ τοποθετείται κάθετα στην πορεία της μπάλας και τοποθετεί τις δυο γροθιές του παράλληλα και κολλητές μεταξύ τους, χτυπώντας την μπάλα στο κέντρο και κάτω και στέλνοντάς την στην ίδια περίπου κατεύθυνση απ την οποία ήρθε. ΔΕΞΙΑ ΚΑΤΩ ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΥΘΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

62

63 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΑ (1)

64 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΑ (2) Αφού παρατηρήσει ο τ/φ το περιβάλλον γύρω του επικεντρώνεται στην μπάλα. Στην αρχή περιμένει να αντιληφθεί την πορεία της και κατόπιν κινείται δυναμικά προς αυτή. Αν η μπάλα έρχεται από μπροστά τότε εκτελεί άλμα με ένα πόδι, με το άλλο πόδι να «βγαίνει» μπροστά λυγισμένο και το αντίθετο χέρι από το πόδι άλματος να δημιουργεί γροθιά και να κινείται δυναμικά προς την μπάλα χτυπώντας την κάτω από το κέντρο της ώστε να πάρει ψηλή τροχιά στρέφοντας και τον κορμό.

65 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΡΟΘΙΑ (3) Αν η μπάλα έρχεται από πλάγια (π.χ από δεξιά) τότε το άλμα γίνεται με το αριστερό πόδι και η μπάλα χτυπιέται με το δεξί χέρι από κάτω και της δίνεται κατεύθυνση πλάγια και αριστερά. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όταν η μπάλα έρχεται από αριστερά. Η μπάλα πρέπει να συναντηθεί στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς της.

66

67 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ-ΔΑΧΤΥΛΑ Η απόκρουση αυτή μπορεί να γίνει : Με ένα χέρι Με δύο χέρια Ο τρόπος είναι : o Με πτώση o Χωρίς πτώση

68 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ-ΔΑΧΤΥΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΣΗ(1) Η απόκρουση με παλάμες δάχτυλα χωρίς πτώση χρησιμοποιείται κυρίως για σουτ που θέλουμε να εκτρέψουμε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Η εφαρμογή δεν είναι συχνή. Η απόκρουση με ένα χέρι είναι περισσότερο χρησιμοποιούμενη τεχνική τόσο σε σουτ από μπροστά όσο και σε σέντρες.

69 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ-ΔΑΧΤΥΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΣΗ (2) Η απόκρουση με ένα χέρι σε σουτ από μπροστά γίνεται με σπάσιμο του καρπού προς τα πίσω και ταυτόχρονη ώθηση της μπάλας από κάτω ώστε να πάρει μια ανυψωτική τροχιά πάνω από το δοκάρι. Η προετοιμασία γίνεται με μετακίνηση προς τα πίσω και πάτημα με ένα πόδι, κυρίως με το αντίθετο από το χέρι απόκρουσης.

70 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ-ΔΑΧΤΥΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΣΗ(3) Όταν η μπάλα κατευθύνεται από σέντρα ή πλάγιο σουτ προς το ύψος του οριζόντιου δοκαριού τότε ο τ/φ χρησιμοποιεί κυρίως το αντίθετο χέρι και με άλμα στο πόδι της πλευράς της μπάλας εκτρέπει την μπάλα με έντονο σπάσιμο του καρπού πάνω από το δοκάρι σε κόρνερ.

71 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(1) Η τεχνική αυτή, όπως και η τεχνική της λαβής με πτώση, γίνεται σε σουτ : Χαμηλού ύψους Μεσαίου ύψους Μεγάλου ύψους Η τεχνική είναι ίδια με την τεχνική της λαβής και στις τρεις περιπτώσεις αλλά τώρα έχουμε διώξιμο της μπάλας.

72 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(2) Η προετοιμασία μέχρι την επαφή με την μπάλα είναι ίδια. Οι σημαντικότερες διαφορές είναι: Όταν γίνεται απόκρουση με δύο χέρια τότε έχουμε τοποθέτηση των χεριών πίσω από την μπάλα και σπάσιμο των καρπών ταυτόχρονα προς τα πίσω.

73 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(3) Όταν η εκτίναξη γίνεται με το ένα χέρι, αυτό τοποθετείται πίσω από την μπάλα. Ο καρπός σπάει προς τα πίσω, ώστε να έχουμε μια εκτροπή της μπάλας προς τα πλάγια. Η προσγείωση σε μεσαίου ή μεγάλου ύψους σουτ γίνεται τοποθετώντας τα χέρια πρώτα στο έδαφος.

74

75 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(4) Στην απόκρουση της μπάλας σε μεγάλου ύψους σουτ με ένα χέρι με πτώση ανάλογα με την κατεύθυνση της μπάλας έχουμε δύο τρόπους απόκρουσης: Όταν η μπάλα βρίσκεται σχετικά κοντά στον τ/φ και σε ανοδική πορεία κατά την τροχιά της τότε χρησιμοποιούμε το χέρι που είναι πιο κοντά προς την μπάλα. Αν η μπάλα κατευθύνεται σε μεγάλο ύψος και μακριά από τον τ/φ ή η μπάλα είναι στην κάθοδό της, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αντίθετο χέρι.

76 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(5) ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΧΕΡΙ

77 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΑΛΑΜΕΣ- ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ(5) 1 ος τρόπος 2 ος τρόπος

78

79 ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Η απόκρουση με πόδια γίνεται : Χωρίς πτώση Με πτώση Αποκρούσεις μπορεί να κάνει ο τ/φ και με άλλα μέλη του σώματος, όπως με το στήθος, με το γόνατο, αλλά κυρίως με το κεφάλι.

80

81 ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΠΟΔΙΑ ΣΥΡΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ

82 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ Ο τ/φ πιάνοντας την μπάλα είναι ο πρώτος επιθετικός της ομάδας. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί ο τ/φ να μπορεί να οργανώσει την επίθεση της ομάδας με σιγουριά και ακρίβεια. Ανεξάρτητα από το είδος της επίθεσης (οργανωμένη ή αντεπίθεση) αλλά και από την τακτική του συμπεριφορά, ο τ/φ πρέπει να κατέχει όλα τα είδη μεταβίβασης τόσο με τα χέρια όσο και με τα πόδια.

83 ΣΥΡΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ(1) Το χέρι που θα μεταβιβάσει την μπάλα την κρατά ανάμεσα στην παλάμη και τον πήχη και την μεταφέρει προς τα πίσω. Το άλλο χέρι εκτείνεται οριζόντια μπροστά και χαλαρό.

84 ΣΥΡΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ(2) Το αντίθετο πόδι κάνει μεγάλη προβολή προς την κατεύθυνση της μπάλας και αφού λυγίζουν τα γόνατα το χέρι με την μπάλα αιωρείται από πίσω προς τα μπρος και περίπου στο ύψος του πέλματος του μπροστινού ποδιού απελευθερώνει την μπάλα. Τα δάχτυλα κατευθύνουν την πορεία της μπάλας και μετά την απελευθέρωσή της το χέρι παραμένει για λίγο αιωρούμενο.

85

86 ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ (1) Μετά την λαβή της η μπάλα έρχεται με την παλάμη του ενός χεριού πίσω και πλάγια ενώ το άλλο χέρι προτάσσεται εμπρός.

87 ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ (2) Μ αυτό τον τρόπο «ανοίγει» το σώμα και φορτώνει με ορμή. Το αντίθετο πόδι προβάλει δυναμικά εμπρός και όλο το βάρος μεταφέρεται στο πίσω πόδι με τον κορμό να γέρνει πίσω. Η μπάλα κατόπιν, μεταφέρεται από πλάγια και πίσω, πλάγια και εμπρός ή πάνω, ενώ το βάρος του σώματος μεταφέρεται στο μπροστινό πόδι. Λίγο πριν φτάσει η μπάλα στο ύψος του κεφαλιού απελευθερώνεται και το πίσω πόδι ακολουθεί την πορεία της μπάλας. Αν η μεταβίβαση είναι πολύ δυνατή πιθανόν το πίσω πόδι να μεταφερθεί μπροστά μετά την απελευθέρωση της μπάλας.

88

89 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ Ο τ/φ μεταφέρει την μπάλα στο ύψος του κεφαλιού και λίγο πίσω κρατώντας την με την παλάμη. Ταυτόχρονα προβάλει το αντίθετο πόδι μπροστά προς την κατεύθυνση της μπάλας. Κατόπιν μεταφέρει το χέρι μεταβίβασης προς τα εμπρός και δίπλα από το κεφάλι και απελευθερώνει την μπάλα πριν την ολική έκταση του χεριού, δίνοντας με τα δάχτυλα την κατεύθυνση που επιθυμεί.

90

91 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ Η εκτέλεση αυτής της τεχνικής πραγματοποιείται για κοντινές μεταβιβάσεις και όταν υπάρχει αντίπαλος μπροστά. Δεν χρησιμοποιείται συχνά και η τεχνική μοιάζει με αυτή του πλαγίου άουτ.

92 ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΠΟΔΙΑ ΜΕ ΣΟΥΤ ΒΟΛΕ ΜΕ ΝΤΡΟΠ- ΚΙΚ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΛΑΓΙΟ ΒΟΛΕ ΠΛΑΓΙΟ ΝΤΡΟΠ -ΚΙΚ

93 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΣΟΥΤ ΒΟΛΕ Η μπάλα κρατιέται με το ένα χέρι τεντωμένο μπροστά από το σώμα. Μετά από κάποια βήματα απελευθερώνεται και το πόδι χτυπήματος έρχεται και χτυπά την μπάλα με το κουντεπιέ. Μετά το χτύπημα το πόδι ακολουθεί την πορεία της μπάλας. Υπάρχει και το πλάγιο βολέ.

94 ΒΟΛΕ

95 ΠΛΑΓΙΟ ΒΟΛΕ

96 ΠΛΑΓΙΟ ΒΟΛΕ Η μπάλα κρατιέται στο ύψος του ώμου με το αντίθετο χέρι. Το σώμα «ανοίγει» αρκετά. Η μπάλα χτυπιέται στη μέση ή κάτω απ αυτήν. Το πόδι δεν ακολουθεί την μπάλα αλλά στρίβει εσωτερικά. Χρησιμοποιείται για κοντινές μεταβιβάσεις ή μακρινές άμεσες επιθέσεις.

97 ΠΛΑΓΙΟ ΒΟΛΕ

98 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΝΤΡΟΠ-ΚΙΚ Κρατάμε την μπάλα με τα δύο χέρια τεντωμένα και είτε περιστρέφοντάς την, είτε όχι την αφήνουμε να πέσει στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα «οπλίζουμε» το πόδι χτυπήματος. Την στιγμή που η μπάλα θα αρχίσει την ανοδική της πορεία από το έδαφος το πόδι χτυπήματος έρχεται και με το κουντεπιέ την χτυπάει, ακολουθώντας την πορεία της.

99 ΝΤΡΟΠ-ΚΙΚ

100 ΠΛΑΓΙΟ ΝΤΡΟΠ-ΚΙΚ

101 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ Ο Τ/Φ τρέχει διαγώνια προς την μπάλα και πατάει με το πόδι στήριξης πλάγια από αυτή. Το πόδι χτυπήματος πρέπει να χτυπήσει την μπάλα δυνατά από κάτω και στο κέντρο ώστε να πάρει ύψος έχοντας και το σώμα λυγισμένο προς τα πίσω. Μετά το χτύπημα το πόδι ακολουθεί την πορεία της μπάλας.

102

103 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

104 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ: ΟΛΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

105 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Όλες οι μέθοδοι που αναφέρονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την προπόνηση του τ/φ, ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο αλλά και το τεχνικοτακτικό επίπεδο του τ/φ. Αν ο τ/φ προπονείται σε ήδη γνωστές και καλά εκτελεσμένες τεχνικές τότε η ολική μέθοδος ίσως είναι η πιο κατάλληλη.

106 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Αν έχουμε έναν τ/φ, ο οποίος εκτελεί λάθος μια τεχνική ή μαθαίνει μια νέα τότε ενδείκνυται η αναλυτική μέθοδος. Αν διαπιστώνουμε ότι ο τ/φ έχει κάποιο πρόβλημα σε κάποιες φάσεις στο παιχνίδι (π.χ σέντρες) τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο των αγωνιστικών ασκήσεων. Τέλος, αν ο χρόνος που έχουμε για την προπόνηση του τ/φ είναι λίγος ή ανύπαρκτος ή ο τ/φ είναι προχωρημένος, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο του παιχνιδιού.

107 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Ειδικότερα, θα πρέπει να λάβουμε υπ όψη ότι ο τ/φ μπορεί να προπονείται με 3 διαφορετικούς τομείς τρόπους: Ατομική προπόνηση Προπόνηση με άλλους συμπαίκτες Ασκήσεις με την υπόλοιπη ομάδα

108 ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ο προπονητής με τον/τους τερματοφύλακες εξασκούνται εξειδικευμένα σε θέματα : Τεχνικής Τακτικής Φυσικής κατάστασης

109 ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ Οι τφ δουλεύουν συγκεκριμένα θέματα με παίκτες γηπέδου (αμυντικούς-επιθετικούς) σε πιο ρεαλιστικές καταστάσεις : Τεχνικής ( π.χ σουτ) Τακτικής (π.χ σέντρες) Φυσικής κατάστασης (π.χ ειδική αντοχή 4ν4)

110 ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Οι τφ προπονούνται εξειδικευμένα, κυρίως, σε θέματα ομαδικής τακτικής με την ομάδα (π.χ χτίσιμο παιχνιδιού). ΟΜΑΔΑ

111 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Ο γενικός κανόνας είναι: Από το εύκολο στο δύσκολο Από το απλό στο σύνθετο Από το γνωστό στο άγνωστο Από το αργό στο γρήγορο

112 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΛΑΒΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΣΥΡΤΑ ΣΟΥΤ. Από εδραία θέση πτώσεις δεξιά και αριστερά σε ακίνητη μπάλα. Το ίδιο με μπάλα που κυλάει. Από την γονάτιση πτώσεις δεξιά και αριστερά σε ακίνητη μπάλα. Το ίδιο σε μπάλα που κυλάει.

113 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Από ημικάθισμα πτώσεις δεξιά αριστερά σε σταθερή μπάλα. Το ίδιο σε μπάλα που κυλάει. Από όρθια θέση πτώσεις σε σταθερές μπάλες. Το ίδιο σε μπάλα που κυλάει. Συνεχόμενες πτώσεις προς μία κατεύθυνση μετά από πάσα. Αλλαγή κατεύθυνσης.

114 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Συναρμογή : π.χ κυβίστηση και πτώση δεξιά ή αριστερά σε μπάλα που κυλάει. Συνδυασμός με άλλη τεχνική. Εφαρμογή σε αγωνιστικές συνθήκες. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: σε κάθε βήμα στην μεθοδολογία μπορούν να υπάρξουν επιπλέον ασκήσεις που να έχουν σχέση με το βήμα που δουλεύουμε πριν περάσουμε στο επόμενο.

115

116 ΜΙΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

117

118 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ορισμός Τεχνική στο ποδόσφαιρο είναι οι διάφορες κινήσεις με ή χωρίς μπάλα που εκτελεί ο παίκτης χωρίς την πίεση αντιπάλου. Με την προπόνηση τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Πόσο σημαντική είναι η θέση του τερματοφύλακα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο; Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Παράγοντες της αθλητικής απόδοσης Τεχνική Κινήσεις με μπάλα Κινήσεις χωρίς μπάλα Φυσική Κατάσταση Αντοχή Ταχύτητα Δύναμη Ευκινησία, Ευλυγισία Συναρμογή (Επιδεξιότητα)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Παράγοντες της αθλητικής απόδοσης Τεχνική Κινήσεις με μπάλα Κινήσεις χωρίς μπάλα Φυσική Κατάσταση Αντοχή Ταχύτητα Δύναμη Ευκινησία, Ευλυγισία Συναρμογή (Επιδεξιότητα)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 10. Κινήσεις με μπάλα: Διεκδίκηση της μπάλας (rebound) Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο

Διαβάστε περισσότερα

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ)

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) 5-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 20 + Μέγιστη Δύναμη + + + + + + Εκρηκτική Δύναμη + + + + + + + + Αντοχή στη Δύναμη + + + + + + + Αερόβιες Συνθήκες + + + + +

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ καθηγητή Φ.Α και μαθητών Καλύτερη συνεργασία Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης

Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Σύνοψη Το κεφάλαιο Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης παρουσιάζει τα εξής κτυπήματα, στα οποία μεταδίδεται περιστροφή στην μπάλα λόγω της ειδικής κίνησης της ρακέτας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου Η μετακίνηση στο γήπεδο (footwork) αφορά το σύνολο των κινήσεων και των προσαρμογών που γίνονται με τα πόδια με στόχο να τοποθετηθεί το σώμα του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα

Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση

Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική αγωγή Δημιουργός: ΜΑΡΙΑ ΥΦΑΝΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ 96 151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Τακτική κατάσταση 11: αντιμετώπιση του πρέσινγκ της αντίπαλης ομάδας κατά το πρώτο στάδιο της επίθεσης χρησιμοποιώντας δύο παίκτες στην άμυνα Περιγραφή: Ένα από τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ -ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 28-29/07/2014 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΆΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ 1 Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 2 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1:1 ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Το παρελθόν και το παρόν του παιδικού ποδοσφαίρου Πώς ήταν το παιδικό ποδόσφαιρο στο παρελθόν; Ποιες προπονητικές μέθοδοι χρησιμοποιούνταν; Σε ποια ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης.. τα δύο σώματα γίνονται ένα σύστημα σωμάτων κι αποκτούν κοινό κέντρο βάρους, με ισοκατανομή δυνάμεων το κεφάλι, η πλάτη, η κοιλιά και οι γλουτοί βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ. Αργύρης Θεοδοσίου

ΕΙ ΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ. Αργύρης Θεοδοσίου ΕΙ ΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Αργύρης Θεοδοσίου Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τένις ο στόχος του παίκτη είναι να χτυπήσει με τέτοιο τρόπο την μπάλα έτσι ώστε: Να την στείλει εντός των ορίων του γηπέδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ 1. Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ανάπτυξης. 2. Η Διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ύπτιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Ύπτιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER 1 Σκοπός της εκπαίδευσής μας: Να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένους, σύγχρονους τερματοφύλακες για την 1 η ομάδα, βελτιώνοντας τα απαραίτητα τεχνικά, φυσικά και τακτικά

Διαβάστε περισσότερα

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 62 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 63 λάκτισμα" τα γόνατα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 99-99-996-997 ΙΟΥΛΙΟΣ 009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Σωματομετρικός έλεγχος Μέτρηση ύψους Μέτρηση βάρους Έλεγχος άρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Πρόσθιο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 10. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Τα πολύζυγα Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΠΙΘΕΣΗ: ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2 Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα Κινήσεις του επιθετικού: Δημιουργία χώρου στον άξονα...73 Τακτική ανάλυση: Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα...75 Προπονητική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης Marco Paolini ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14 60 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ UNDER 14 Marco Paolini με τη συνεργασία του Mirco Giappesi

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήµατα χρησιµοποιείται ως µέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ Μοντέλο σχεδιασμού της προπόνησης Έλεγχος / Διάγνωση της παρούσας προπονητικής και αγωνιστικής κατάστασης Καθορισμός στόχων προπόνησης Πλάνο προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

FRANK THÖMMES

FRANK THÖMMES FRANK THÖMMES Οι 365 καλύτερες ασκήσεις και παιχνίδια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Προπονητικός σχεδιασμός 6 Χρόνος και χώρος 8 Ο προπονητής των ερασιτεχνών 10 Ψυχολογία 11 Χρήση του βιβλίου 11 Τμήμα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. By [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF

Άσκηση 1. By  [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν την άρθρωση του ώμου. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια Εισαγωγή 1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια 2. Οι σημερινοί παίκτες σπάνια χρησιμοποιούν το παραδοσιακό forehand, αλλά το μοντέρνο in forehand 3. Οι αλλαγές στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται όχι μόνο τα ταλέντα και οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΝΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 8. Κινήσεις με μπάλα: Lay up shot Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από: τη συνεχόμενη αύξηση του ρυθμού του παιχνιδιού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η σύνθεση της ομάδας αναφέρεται στον αριθμό των επιθετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο ποδόσφαιρο παραδοσιακή προσέγγιση προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ. Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση 15-20 με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.) Σπριντ από διαφορετικές θέσεις εκκίνησης. 20 Ειδική Τακτική: (Κόρνερ

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής 2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής Τακτικής 2.1 Επιθετικές κινήσεις 1 παίκτη 1η επιθετική κίνηση 1 παίκτη: Περιφερειακοί παίκτες 1 Guard ή 1 Forward Σχήμα επιθετικών κινήσεων 1 παίκτη, 1α Κινήσεις με μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΡΟΛΟΙ KAI ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΡΟΛΟΙ KAI ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...9 Ο JURGEN KLOPP ΚΑΙ Η BORUSSIA DORTMUND...10 O ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ BORUSSIA DORTMUND...11 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...12

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 8. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Οι Γυμναστικοί πάγκοι Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο Εισηγητής: Γούλας Παναγιώτης, ΚΦΑ ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΘΕΤΑ ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΛΜΑ ΣΕ ΥΨΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση Νευρομυικής Συναρμογής και Ιδιοδεκτικότητας ανά ηλικία. Σωτηρόπουλος Αριστομένης Αναπλ. Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ

Προπόνηση Νευρομυικής Συναρμογής και Ιδιοδεκτικότητας ανά ηλικία. Σωτηρόπουλος Αριστομένης Αναπλ. Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ Προπόνηση Νευρομυικής Συναρμογής και Ιδιοδεκτικότητας ανά ηλικία Σωτηρόπουλος Αριστομένης Αναπλ. Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ Η μπάλα είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας Η μπάλα είναι ο τρόπος έκφρασης του ποδοσφαίρου,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

Ξεπεράστε τα όριά σας!

Ξεπεράστε τα όριά σας! Ξεπεράστε τα όριά σας! ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Βεβαιωθείτε ότι οι ιμάντες είναι τεντωμένοι ανά πάσα στιγμή. Για βέλτιστα αποτελέσματα, κρατήστε πίεση στις λαβές όταν ασκείστε και να προσπαθείτε να κάνετε ελεγχόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ 1) Έλξεις στο μονόζυγο για αγόρια. Έχουμε τα χέρια με λαβή στραμμένα προς το σώμα και ζητάμε από τον μαθητή να κάνει όσες περισσότερες έλξεις μπορεί. Προσέχουμε, ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΟΡΙΣΜΟΣ Με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η BORUSSIA DORTMUND ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Η φάση της άμυνας...14 Το pressing...14

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η BORUSSIA DORTMUND ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Η φάση της άμυνας...14 Το pressing...14 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...9 Ο JURGEN KLOPP ΚΑΙ Η BORUSSIA DORTMUND...10 O ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ BORUSSIA DORTMUND...11 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...12

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016 1 ο ΑΣΤΕΡΙ Το 1 ο Αστέρι περιλαμβάνει 6 ασκήσεις. 1. 25μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ (Εκκίνηση ορθή κολύμβηση τερματισμός) 2. 25μ. ΥΠΤΙΟ (Εκκίνηση ορθή κολύμβηση τερματισμός)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ Ενότητα 16. Ατομική άμυνα Man to Man Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ 1. Ποια από τις ακόλουθες ομάδες Δυσκολιών Σώματος που παρουσιάζονται σε ένα ατομικό πρόγραμμα δεν είναι σωστή;

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΙΝ Ποδόσφαιρο αλάνας: Ένας κόσμος ελεύθερου παιχνιδιού Τα κύρια χαρακτηριστικά του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης M.Sc.

ΘΕΜΑ Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης M.Sc. Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΞΑΝΘΗ 2016 ΘΕΜΑ Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης M.Sc. Τεχνικός Σύμβουλος Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τον αυχένα

ασκήσεις για τον αυχένα ασκήσεις για τον αυχένα 1 η ΑΣΚΗΣΗ θέση καθιστή ή όρθια Έχοντας σταθερούς τους ώμους, κατεβάζουμε το κεφάλι προς τα κάτω, έτσι ώστε το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. στην αρχική θέση. Σηκώνουμε το κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙ ΩΝ 8-9 ΚΑΙ 10 ΕΤΩΝ ΑΛΜΑ: Χειροκυβίστηση Αρχική αξία:10.00β. -Επιτρέπεται η εκτέλεση δύο αλμάτων και μετράει ο βαθμός του καλύτερου άλματος. Επιτρέπεται επιπλέον

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών

Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών AMYNA - ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5 Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών...95 Τακτική ανάλυση: Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική της σκοποβολής:

Η τεχνική της σκοποβολής: Η τεχνική της σκοποβολής: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΣΗ ΠΡΗΝΗΔΩΝ ΘΕΣΗ ΟΡΘΙΩΝ ΘΕΣΗ ΣΚΟΠΕΥΣΗΣ ΠΑΤΗΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ ΣΚΟΠΕΥΣΗ ΑΝΕΜΟΣ ΞΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΥΣΤΟΧΙΑ ΤΥΠΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ Η ασφάλεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στο έµψυχο υλικό ή στο στυλ παιχνιδιού

Αλλαγές στο έµψυχο υλικό ή στο στυλ παιχνιδιού ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προετοιµασία των ποδοσφαιριστών για τη νέα αγωνιστική σεζόν Θέµατα ανάπτυξης Ο σκοπός της προετοιµασίας Η δοµή του προπονητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ 1. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΑΛΤΗΡΕΣ 2. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΧΗΛΟ 3. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΠΙΣΩ

Διαβάστε περισσότερα