ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 5ο: Επανάληψη στα βασικά σημεία θεωρίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 5ο: Επανάληψη στα βασικά σημεία θεωρίας"

Transcript

1 ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 5ο: Επανάληψη στα βασικά σημεία θεωρίας

2 ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Χημεία για την Γ' Τάξη του Γυμνασίου 1. Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας... σελ. 331

3 Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Τα οξέα Τι είναι το ξίδι; Το ξίδι είναι υδατικό διάλυμα οξικού οξέος. Στο οξικό οξύ οφείλονται οι ιδιότητές του. Ποιες είναι οι κοινές ιδιότητες των οξέων; Οι κοινές ιδιότητες των οξέων ή όξινος χαρακτήρας είναι: 1. Έχουν χαρακτηριστική όξινη γεύση 2. Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. 3. Αντιδρούν με τα ανθρακικά άλατα και εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα. οξύ + ανθρακικό αλάτι... + διοξείδιο του άνθρακα 4. Αντιδρούν με ορισμένα μέταλλα και εκλύεται υδρογόνο. οξύ + μέταλλο... + υδρογόνο π.χ. 2ΗCl + Ζn ZnCl 2 + H 2 5. Tα υδατικά τους διαλύματα είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

4 332 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Με ποια μέταλλα αντιδρούν τα οξέα; Τα οξέα αντιδρούν μόνο με τα μέταλλα που είναι δραστικότερα από το υδρογόνο. Δηλαδή με τα μέταλλα που βρίσκονται αριστερά του υδρογόνου σειρά δραστικότητας. Li K Ca Na Mg Al Zn Fe H Cu Ag Pt Au Πώς παράγονται τα οξέα; Τα οξέα παράγονται κατά τη διάλυση οξειδίων των αμετάλλων (όξινα οξείδια) στο νερό. οξείδιο αμετάλλου + νερό οξύ π.χ. SO 2 + H 2 O H 2 SO 3 Ποια είναι τα κυριότερα βιομηχανικά οξέα; Τα κυριότερα βιομηχανικά οξέα είναι: ΗCl (aq) : υδροχλωρικό οξύ ή σπίρτο του άλατος. ΗΝΟ 3 : νιτρικό οξύ ή ακουαφόρτε Η 2 SO 4 : θειικό οξύ Τι είναι η κλίμακα ph; Με την κλίμακα του ph μετριέται η ένταση της οξύτητας των διαλυμάτων. Κυμαίνεται από 0 έως 14. Τα όξινα διαλύματα έχουν ph < 7.

5 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 333 Τα ουδέτερα διαλύματα έχουν ph = 7. Τα βασικά διαλύματα έχουν ph > 7. Όσο μικρότερο είναι το ph τόσο πιο όξινο είναι το διάλυμα. Η μέτρηση του ph γίνεται με το πεχαμετρικό χαρτί και με το πεχάμετρο. Ποια οξέα υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό; Τα κυριότερα οξέα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι: Υδροχλωρικό οξύ: στο γαστρικό υγρό. Αμινοξέα: που αποτελούν δομικό συστατικό των πρωτεϊνών. Πυροσταφυλικό οξύ: που είναι προϊόν της διάσπασης των σακχάρων. Γαλακτικό οξύ: που συσσωρεύεται στους ιστούς μετά από έντονη κόπωση. Ουρικό οξύ: στα ούρα. Τι είναι η όξινη βροχή και ποιες επιπτώσεις έχει; Όξινη χαρακτηρίζεται η βροχή με ph μικρότερο του φυσιολογικού. Οι κυριότερες επιπτώσεις της όξινης βροχής είναι: Καταστροφή των δασών Εξαφάνιση ψαριών από τις λίμνες Γυψοποίηση των μαρμάρων

6 334 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Οι βάσεις Τι είναι το ασβεστόνερο; Ο ασβέστης είναι η χημική ένωση υδροξείδιο του ασβεστίου (Ca(OH) 2 ). Το ασβεστόνερο είναι υδατικό διάλυμα υδροξειδίου του ασβεστίου. Ποιες είναι οι κοινές ιδιότητες των βάσεων; Οι κοινές ιδιότητες των βάσεων ή βασικός χαρακτήρας είναι: 1. Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. 2. Εξουδετερώνουν τα διαλύματα των οξέων. 3. Τα υδατικά διαλύματα είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. Που οφείλονται οι κοινές ιδιότητες των βασικών διαλυμάτων; Οι κοινές ιδιότητες των βασικών διαλυμάτων οφείλονται στα ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ) που παράγονται κατά τη διάλυση της βάσης στο νερό. Ποιες είναι οι βάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον; Ορισμένες βάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι: ΝαΟΗ: υδροξείδιο του νατρίου ή καυστικό νάτριο ΚΟΗ: υδροξείδιου του καλίου ή καυστικό κάλιο ΝΗ 3 : αμμωνία

7 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 335 Πώς παράγονται οι βάσεις; Οι βάσεις παράγονται κατά τη διάλυση οξειδίων των μετάλλων (βασικά οξείδια) στο νερό. οξείδιο μετάλλου + νερό βάση π.χ. CaO + H 2 O Ca(OH) 2 Tι γνωρίζετε για το ph των βασικών διαλυμάτων; Τα διαλύματα των βάσεων έχουν ph > 7. Όσο μεγαλύτερο είναι το ph τόσο βασικότερο είναι το διάλυμα. Ποιος είναι ο μηχανισμός της εξουδετέρωσης; Κατά την εξουδετέρωση τα κατιόντα υδρογόνου (Η+) που προέρχονται από το οξύ αντιδρούν με τα ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ-) που προέρχονται από τη βάση και παράγονται μόρια νερού H OH H2O aq aq Μετά το τέλος της αντίδρασης το διάλυμα είναι ουδέτερο με ph = 7. Ποιες βάσεις χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή; Ορισμένες οδοντόπαστες περιέχουν βάσεις για να εξουδετερώνουν τα οξέα της στοματικής κοιλότητας. Τα δισκία για τη βαρυστομαχιά και τις ξυνίλες περιέχουν οξείδιο του μαγνησίου το οποίο είναι βασικό οξείδιο.

8 336 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Για την απομάκρυνση λεκέδων που οφείλονται σε λίπη χρησιμοποιούνται καθαριστικά που περιέχουν βάσεις. Το τσίμπημα της μέλισσας αντιμετωπίζεται με προστριβή της περιοχής με διάλυμα αμμωνίας ή σόδας. Γιατί θολώνει το ασβεστόνερο όταν εκπνέουμε μέσα σ αυτό; Το θόλωμα οφείλεται στο ανθρακικό ασβέστιο που σχηματίζεται από την αντίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχεται στην εκπνοή μας με το υδροξείδιο του ασβεστίου που υπάρχει στο διάλυμα CO Ca OH 2 CaCO H O Το ανθρακικό ασβέστιο είναι αδιάλυτο στο νερό και προκαλεί το θόλωμα. Ποια κονιάματα ονομάζονται αεροπαγή και ποια υδατοπαγή ή υδραυλικά; Δώστε από ένα παράδειγμα. Αεροπαγή ονομάζονται τα κονιάματα που σκληραίνουν με τη βοήθεια του αέρα. Αεροπαγές κονίαμα είναι το ασβεστοκονίαμα το οποίο είναι μίγμα ασβέστη, άμμου και νερού. Υδατοπαγή ή υδραυλικά είναι τα κονιάματα, που σκληραίνουν με την προσθήκη νερού. Το κύριο συστατικό των κονιαμάτων αυτών είναι το τσιμέντο. Υδατοπαγές κονίαμα είναι το σκυροκονίαμα ή μπετόν που είναι μίγμα άμμου, χαλικιών και νερού.

9 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 337 Τα άλατα Τι γνωρίζετε για το κοινό μαγειρικό αλάτι; Το κοινό μαγειρικό αλάτι είναι η χημική ένωση χλωριούχο νάτριο (NaCl). Το αλάτι παραλαμβάνεται από το νερό της θάλασσας κυρίως από τις αλυκές, οι οποίες είναι δεξαμενές δίπλα στη θάλασσα. Γιατί το υδατικό διάλυμα χλωριούζου νατρίου είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού; Το χλωριούχο νάτριο είναι ένα κρυσταλλικό στερεό. Το κρυσταλλικό πλέγμα που αποτελείται από τα κατιόντα Na + και τα ανιόντα Cl διατεταγμένα στο χώρο χωρίς να υπάρχουν μόρια χλωριούχου νατρίου. Με τη διάλυση στο νερό καταστρέφεται το κρυσταλλικό πλέγμα και τα ιόντα ελευθερώνονται στο διάλυμα. Η αγωγιμότητα του διαλύματος οφείλεται στην κίνηση των παραπάνω ιόντων αν στο διάλυμα βυθίσουμε ηλεκτρόδια. Ποιες είναι οι χρήσεις του χλωριούχου νατρίου; Οι κυριότερές του χρήσεις είναι: Σαν άρτυμα στη μαγειρική. Αρτύματα είναι οι ουσίες που προστίθενται στα φαγητά για να τα κάνουν πιο εύγευστα. Σαν συντηρητικό για πολλά τρόφιμα. Κρέας, ψάρια, ελιές, τουρσιά, τυριά κ.α. διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αλάτι (παστά τρόφιμα). Σαν αντιπηκτικό. Το νερό πήζει στους 0 ο C, αλλά αν διαλύσουμε αλάτι σε αυτό, το σημείο πήξεως μειώνεται. Για αυτό χρησιμοποιείται στους αυτοκινητόδρομους το χειμώνα, για να λυώνει τα χιόνια και τους πάγους.

10 338 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Ποιες είναι οι κοινές ιδιότητες των αλάτων; Οι κοινές ιδιότητες των αλάτων είναι: 1. Είναι στερεές κρυσταλλικές ουσίες (σε συνήθη θερμοκρασία). 2. Είναι ηλεκτρολύτες, δηλαδή τα διαλύμα και τα τήγματά τους άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα. 3. Εμφανίζουν υψηλά σημεία ζέσης και τήξης. Με ποιους τρόπους παρασκευάζονται τα άλατα; Τα άλατα μπορούν να παρασκευαστούν με δύο τρόπους: α. Με εξουδετέρωση: Η αντίδραση εξουδετέρωσης έχει τη γενική μορφή: οξύ + βάση αλάτι + νερό Παράδειγμα: HCl(aq) + NaOH(aq) NaCl(aq) + H 2 O(l) Τα άλας NaCl που παρασκευάστηκε με αυτό τον τρόπο είναι ευδιάλυτο και παραμένει διαλυμένο στο νερό. β. Με καταβύθιση: Με αυτόν τον τρόπο παρασκευάζονται τα δυσδιάλυτα άλατα, όπως ο χλωριούχος άργυρος (AgCl). AgNO 3(aq) + NaCl (aq) AgCl (s) + NaNO 3(aq) Με ανάλογο τρόπο παρασκευάζεται και το ανθρακικό ασβέστιο. CaCl 2(aq) + Na 2 CO 3(aq) 2NaCl (aq) + CaCO 3(s)

11 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 339 Τι ονομάζουμε διαλυτότητα, ποια άλατα χαρακτηρίζονται ευδιάλυτα και ποια δυσδιάλυτα στο νερό; Διαλυτότητα μίας ουσίας σε κάποιο διαλύτη ονομάζεται το μέγεθος που εκφράζει τη μέγιστη ποσότητα ουσίας που μπορεί να διαλυθεί σε ορισμένη ποσότητα του διαλύτη. Συνήθως η διαλυτότητα είναι η μεγαλύτερη ποσότητα ουσίας που μπορεί να διαλυθεί σε 100 g διαλύτη, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ευδιάλυτα χαρακτηρίζονται τα άλατα που διαλύονται σε μεγάλες ποσότητες στο νερό. Δυσδιάλυτα χαρακτηρίζονται τα άλατα που διαλύονται πολύ λίγο ή καθόλου στο νερό. Τι γνωρίζετε για τα λιπάσματα; Λιπάσματα είναι οι ουσίες οι οποίες προστίθενται στο έδαφος για να αναπληρώσουν τα στοιχεία που καταναλώνονται από τα φυτά. Τα λιπάσματα μπορεί να είναι φυσικά όπως η κοπριά των ζώων ή τεχνητά, τα οποία είναι ευδιάλυτα άλατα όπως το νιτρικό αμμώνιο, το θειικό κάλιο και άλλα. Μικτά ονομάζονται τα λιπάσματα που περιέχουν μίγμα ενώσεων του αζώτου, του φωσφόρου και του καλίου.

12 340 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Ο περιοδικός πίνακας Τι είναι ο περιοδικός πίνακας; Ο περιοδικός πίνακας είναι μια ταξινόμηση των γνωστών χημικών στοιχείων με βάση τον ατομικό αριθμό. Οι ομάδες στον περιοδικό πίνακα είναι οι 18 κάθετες στήλες του. Τα στοιχεία που βρίσκονται στην ίδια ομάδα (ίδια στήλη) έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Οι περίοδοι στον περιοδικό πίνακα είναι οι οριζόντιες σειρές του. Ο περιοδικός πίνακας περιλαμβάνει 7 περιόδους. Τι σημαίνει η έκφραση οι ιδιότητες των στοιχείων μεταβάλλονται περιοδικά σε σχέση με τον ατομικό αριθμό ; Η έκφραση αυτή σημαίνει ότι όταν τοποθετούμε τα στοιχεία κατά αύξοντα ατομικό αριθμό θα διαπιστώσουμε ότι οι ιδιότητες τους επαναλαμβάνονται. Ουσιαστικά στον περιοδικό πίνακα τα στοιχεία που βρίσκονται στην ίδια ομάδα έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Ποιες είναι οι κυριότερες ομάδες του περιοδικού πίνακα; Οι κυριότερες ομάδες του περιοδικού πίνακα είναι: Τα αλκάλια, που είναι τα στοιχεία της πρώτης ομάδας του περιοδικού πίνακα εκτός από το υδρογόνο. Οι αλκαλικές γαίες, που είναι τα στοιχεία της δεύτερης ομάδας του περιοδικού πίνακα. Τα αλογόνα, που είναι τα στοιχεία της δέκατης έβδομης ομάδας του περιοδικού πίνακα. Τα ευγενή αέρια, που είναι τα στοιχεία της δέκατης όγδοης ομάδας του περιοδικού πίνακα.

13 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 341 Τα αλκάλια Ποια είναι τα αλκάλια; Στα αλκάλια ανήκουν τα στοιχεία της 1ης ομάδας του περιοδικού πίνακα εκτός από το υδρογόνο. Τα στοιχεία που περιλαμβάνει η ομάδα αυτή είναι: Ποιες είναι οι φυσικές ιδιότητες των αλκαλίων; Τα αλκάλια έχουν κοινές τις παρακάτω φυσικές ιδιότητες: 1.Είναι μέταλλα μαλακά. 2. Έχουν μικρή πυκνότητα. 3. Είναι μέταλλα εύτηκτα. 4. Έχουν μεταλλική λάμψη και χρώμα αργυρόλευκο. Ποιες είναι οι χημικές ιδιότητες των αλκαλίων; Οι κοινές χημικές ιδιότητες των αλκαλίων είναι: 1. Αντιδρούν εύκολα με το οξυγόνο του αέρα επιφανειακά δίνοντας οξείδια. Παράδειγμα: 2Νa + ½ Ο 2 Νa 2 Ο

14 342 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 2. Αντιδρούν βίαια με το νερό σχηματίζοντας βάσεις με ταυτόχρονη έκλυση υδρογόνου. Παράδειγμα: Na + H 2 O NaOH + ½ H 2 3. Αναφλέγονται και δίνουν φλόγες χαρακτηριστικών χρωμάτων: 4. Πρόκειται για δραστικά μέταλλα (δηλαδή αντιδρούν πολύ εύκολα) και η δραστικότητα τους αυξάνεται από το Li ως το Cs. Δηλαδή: Li < Νa < Κ < Rb < Cs

15 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 343 Τα αλογόνα Ποια είναι τα αλογόνα; Στα αλογόνα ανήκουν τα στοιχεία της 17ης ομάδας του περιοδικού πίνακα. Τα στοιχεία που περιλαμβάνει η ομάδα αυτή είναι: Ποιες είναι οι φυσικές ιδιότητες των αλογόνων; Οι σημαντικότερες ιδιότητες των αλογόνων φαίνονται στον παρακάτω πίνακα: Ποιες είναι οι χημικές ιδιότητες των αλογόνων; Οι κοινές χημικές ιδιότητες των αλογόνων είναι:

16 344 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 1. Είναι όλα αμέταλλα στοιχεία. 2. Είναι όλα τοξικά, δηλαδή επικίνδυνα δηλητήρια. 3. Σχηματίζουν διατομικά μόρια. 4. Αντιδρούν με μέταλλα και σχηματίζουν άλατα. Για το λόγο αυτό ονομάζονται και γόνοι άλατος (αλογόνα ή αλατογόνα). Παράδειγμα: Νa + ½ Cl 2 ΝaCl 5. Διαλύονται σε μικρές ποσότητες στο νερό, με το οποίο και αντιδρούν. Το φθόριο αντιδρά με το νερό δίνοντας ταυτόχρονα οξυγόνο και όζον. Τι γνωρίζετε για το βάμμα του ιωδίου; Το διάλυμα ιωδίου και ιωδιούχου καλίου σε νερό και αιθυλική αλκοόλη είναι γνωστό ως βάμμα του ιωδίου. Το βάμμα του ιωδίου έχει αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε επιφανειακές πληγές. Τι γνωρίζετε για τη χλωρίνη; Το χλώριο αντιδρά με το υδροξείδιο του νατρίου σχηματίζοντας υποχλωριώδες νάτριο. To διάλυμα του υποχλωριώδους νατρίου (ΝaClO) ονομάζεται χλωρίνη CΙ 2 + 2ΝaOΗ ΝaCΙΟ + ΝaCΙ + Η 2 0 Η χλωρίνη είναι υγρό διάλυμα, τοξικό, επιβλαβές και ερεθιστικό. Χρησιμοποιείται ως λευκαντικό ρούχων και ως απολυμαντικό χώρων. Η χλωρίνη είναι δηλητήριο για τη φύση και τον άνθρωπο. Όταν αναμιχθεί με απορρυπαντικά και προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν φωσφορικά ή άλλα οξέα, γίνονται αντιδράσεις που οδηγούν στον σχηματισμό χλωρίου και υδροχλωρίου, τα οποία είναι δηλητήρια. Όταν αντιδράσει με προϊόντα που περιέχουν αμμωνία, παράγονται ουσίες που προκαλούν ναυτία, ερεθισμούς ή ακόμα και πνευμονικό οίδημα.

17 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 345 Ο άνθρακας Σε ποιες μορφές συναντάμε τον άνθρακα στη φύση; Ο άνθρακας στη φύση συναντάται με τις παρακάτω μορφές: Καθαρός με τη μορφή διαμαντιού ή γραφίτη. Ορυκτός στους γαιάνθρακες. Ενωμένος με άλλα στοιχεία. Ποιες ενώσεις ονομάζονται οργανικές; Οργανικές ονομάζονται όλες οι ενώσεις του άνθρακα εκτός από τα οξείδια του άνθρακα (CO, CO 2 ) το ανθρακικό οξύ (H 2 CO 3 ) και τα ανθρακικά άλατα. Ο κλάδος της χημείας που μελετά τις οργανικές ενώσεις ονομάζεται οργανική χημεία. Ποιοι άνθρακες χαρακτηρίζονται κρυσταλλικοί και ποιοι άμορφοι; Κρυσταλλικοί είναι οι άνθρακες στους οποίους τα άτομα εμφανίζουν κανονική διάταξη σε κρυσταλλικό πλέγμα. Ενώ άμορφοι αυτοί που η διάταξη των ατόμων του άνθρακα είναι τυχαία. Τι γνωρίζεται για το διαμάντι; Το διαμάντι είναι καθαρή μορφή κρυσταλλικού άνθρακα και έχει τις εξής ιδιότητες: 1. Αποτελείται από διαφανείς κρυστάλλους.

18 346 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 2. Είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού. 3. Λόγω προσμείξεων τα διαμάντια υπάρχουν σε διάφορες αποχρώσεις πορτοκαλί κίτρινα πράσινα κόκκινα μπλε ή μαύρα. 4. Είναι το πιο σκληρό φυσικό υλικό (παίρνει την τιμή 10 στην κλίμακα Μοhs). 5. Το βάρος του μετριέται σε καράτια (1 καράτι = 0,2 g). Τα διαμάντια χρησιμοποιούνται ευρύτατα για την κατασκευή: Κοσμημάτων. Κοπτικών και λειαντικών εργαλείων και γεωτρυπάνων. Τι γνωρίζεται για το γραφίτη; Ο γραφίτης είναι καθαρή μορφή κρυσταλλικού άνθρακα και έχει τις εξής ιδιότητες: 1. Είναι μαύρος και διαφανής 2. Είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και της θερμότητας. 3. Είναι μαλακός. Ο γραφίτης χρησιμοποιείται: Στην κατασκευή ηλεκτροδίων, στα ηλεκτρικά καμίνια και στις μπαταρίες. Στην κατασκευή μολυβιών γραφής. Η σκόνη του μαζί με ορυκτέλαια αποτελεί ειδικό λιπαντικό. Τι είναι η απανθράκωση; Απανθράκωση ονομάζεται η χημική διεργασία κατά την οποία μία οργανική ένωση απουσία αέρα και κάτω από την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών μετατρέπεται σε στερεό που αποτελείται κυρίως από άνθρακα.

19 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 347 Τι είναι οι γαιάνθρακες; Οι γαιάνθρακες είναι ορυκτοί άνθρακες που σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια με βραδεία απανθράκωση φυτικών οργανισμών, απουσία αέρα και κάτω από την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών και μεγάλων πιέσεων. Ποιες κατηγορίες γαιανθράκων υπάρχουν ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε άνθρακα; Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες γαιανθράκων, ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε άνθρακα. Τι γνωρίζετε για το κωκ; Το κωκ προκύπτει ως στερεό υπόλειμμα της θέρμανσης των λιθανθράκων σε υψηλές θερμοκρασίες, απουσία αέρα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ξηρή απόσταξη του λιθάνθρακα. Χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία ως αναγωγικό μέσο και ως καύσιμο.

20 348 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Τι γνωρίζετε για τους ξυλάνθρακες ή ξυλοκάρβουνα; Οι ξυλάνθρακες παρασκευάζονται με ξηρή απόσταξη των ξύλων. Χρησιμοποιούνται ως καύσιμα. Έχουν μεγαλύτερη θερμαντική ικανότητα από τα ξύλα και αφήνουν λιγότερα υπολείμματα. Τι γνωρίζετε για τον ενεργό και το ζωικό άνθρακα; Ο ενεργός άνθρακας είναι προϊόν απανθράκωσης ειδικών και σκληρών ξύλων. Έχει την ικανότητα να συγκρατεί (προσρόφηση) στην επιφάνεια του αέρια, ατμούς και σώματα σε κολλοειδή διασπορά, επειδή είναι πορώδης. Χρησιμοποιείται στα φίλτρα των αντιασφυξιογόνων προσωπίδων (μάσκες) και για τον αποχρωματισμό διαλυμάτων. Ο ζωικός άνθρακας παρασκευάζεται με απανθράκωση ζωικών ουσιών, όπως κόκαλα (οστά), αίμα κ.λπ. Είναι πορώδης, όπως και ο ενεργός άνθρακας, αλλά έχει ισχυρότερες προσροφητικές ικανότητες. Χρησιμοποιείται για τον αποχρωματισμό της ζάχαρης, ως αποσμητικό, για την απορρόφηση των αερίων του στομάχου.

21 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 349 Το πυρίτιο Σε ποιες μορφές συναντάμε το πυρίτιο στη φύση; Το πυρίτιο αποτελεί το 25% w/w της μάζας του στερεού φλοιού της γης. Είναι το δεύτερο πιο διαδιδόμενο στοιχείο μετά το οξυγόνο. Δε συναντάται ελεύθερο στη φύση. Ενωμένο βρίσκεται κυρίος ως διοξείδιο του πυριτίου SiO 2 (άμμος) και ως πυριτικά άλατα. Πώς παρασκευάζεται το γυαλί; Το γυαλί παρασκευάζεται με σύντηξη, σε ειδικά καμίνια, άμμου (SiO 2 ), σόδας (Na 2 CO 3 ) και ασβεστόλιθου (CaCO 3 ). Με την προσθήκη οξειδίων των μετάλλων στο τήγμα το γυαλί παίρνει διάφορους χρωματισμούς. Τι γνωρίζετε για τα θερμοανθεκτικά γυαλιά; Πρόκειται για γυαλιά που αντέχουν σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας και γι αυτό χρησιμοποιούνται σε συσκευές χημικών εργαστηρίων και σε είδη οικιακής χρήσης. Τι είναι ο χαλαζίας; Πρόκειται για άχρωμο διαφανές ορυκτό SiO 2, το οποίο, όταν πυρωθεί, μετατρέπεται σε γυαλί. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή χημικών κρυστάλλων καθώς και στην ωρολογοποιία.

22 350 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Τι γνωρίζετε για τα κρύσταλλα; Τα κρύσταλλα προκύπτουν αν κατά την κατασκευή κοινού γυαλιού ένα μέρος του ασβεστόλιθου αντικατασταθεί με οξείδιο του μόλυβδου και μέρος του ανθρακικού νατρίου με ανθρακικό κάλιο. Παρουσιάζουν μεγάλη διάυγεια, διαφάνεια και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οπτικών οργάνων και ειδών πολυτελείας. Τι γνωρίζετε για τα κεραμικά; Πρώτη ύλη για την κατασκευή κεραμικών είναι η άργιλος, η οποία είναι πυριτική ένωση του αργιλίου. Η άργιλος διαβρέχεται με νερό, δίνοντας μια πλαστική και ευκατέργαστη μάζα, από την οποία πλάθονται διάφορα αντικείμενα. Τα αντικείμενα αυτά, στη συνέχεια, ψήνονται σε ειδικούς φούρνους, διατηρώντας μόνιμα το σχήμα τους (κεραμίδια, τούβλα, γλάστρες κ.α.). Καθαρή μορφή αργίλου είναι ο καολίνης και ακάθαρτη είναι ο πηλός. Δύο είδη κεραμικών καλύτερης ποιότητας είναι τα εξής: α. Η πορσελάνη. Κατασκευάζεται από τον καολίνη και είναι το καλύτερο είδος κεραμικού. β. Τα πυρίμαχα κεραμικά. Κατασκευάζονται από ειδικής ποιότητας άργιλο που περιέχει ΜgO και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες (πυρίμαχα). Τι είναι οι οπτικές ίνες; Οι οπτικές ίνες είναι υλικά που περιέχουν πυρίτιο και μπορούν να αντικαταστήσουν τους μεταλλικούς αγωγούς σε τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές, λόγω ταχύτερης διακίνησης μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών.

23 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 351 Τι είναι οι ημιαγωγοί; Οι ημιαγωγοί είναι υλικά που περιέχουν πυρίτιο (ή γερμάνιο). Έχουν την ιδιότητα, σε αντίθεση με τους μεταλλικούς αγωγούς, να εμφανίζουν ηλεκτρική αγωγιμότητα σε υψηλή θερμοκρασία. Χρησιμοποιούνται κυρίως στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τι είναι οι σιλικόνες; Οι σιλικόνες είναι μεγαλομοριακές ενώσεις του Si με C, Η και Ο. Χρησιμοποιούνται στα λιπαντικά τα χρώματα στα βερνίκια τα καλλυντικά. Επίσης χρησιμοποιούνται στην ιατρική και την πλαστική χειρουργική.

24 352 Το πετρέλαιο ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Τι ονομάζουμε αργό ή φυσικό πετρέλαιο και ποια η σύστασή του; Αργό ή φυσικό πετρέλαιο είναι ένα παχύρευστο καστανόμαυρο υγρό, με δυσάρεστη χαρακτηριστική οσμή, που βρίσκεται σε υπόγειες ή υποθαλάσσιες κοιλότητες και αντλείται με γεωτρήσεις. Το αργό πετρέλαιο είναι κυρίως μίγμα υδρογονονθράκων, δηλαδή ενώσεων που αποτελούνται από άνθρακα και υδρογόνο. Περιέχει επίσης ενώσεις του αζώτου και του θείου. Πώς σχηματίστηκε το αργό πετρέλαιο; Πριν από εκατομμύρια χρόνια, μεγάλες ποσότητες ζωϊκών και φυτικών μικροοργανισμών που ζούσαν στη θάλλασα (πλαγκτόν), καταπλακώθηκαν από όγκους πετρωμάτων και συσσωρεύτηκαν στο στερεό φλοιό της γης. Με την πάροδο του χρόνου και την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων, τα συστατικά του πλαγκτόν μετατράπηκαν στις οργανικές ενώσεις που α- ποτελούν το πετρέλαιο. Τι είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου; Κοιτάσματα πετρελαίου ονομάζονται οι υποθαλάσσιες ή υπόγειες περιοχές όπου συσσωρεύεται το πετρέλαιο. Σε ένα κοίτασμα πετρελαίου, εκτός από το αργό πετρέλαιο, σχεδόν πάντα υ- πάρχουν αέρια, τα οποία βρίσκονται πάνω από αυτό και αλμυρό νερό, κάτω από αυτό.

25 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 353 Τι γνωρίζετε για τη διύλιση του αργού πετρελαίου; Η διαδικασία της διύλισης αποτελείται από δύο στάδια, την αποθείωση και την κλασματική απόσταξη. Αποθείωση είναι η κατεργασία του αργού πετρελαίου, για να απομακρυνθούν οι προσμίξεις του θείου. Μετά το τέλος της αποθείωσης το πετρέλαιο είναι ένα μίγμα υγρών υδρογονανθράκων, στους οποίους είναι διαλυμένοι στερεοί και αέριοι υδρογονάνθρακες. Κλασματική απόσταξη είναι η κατεργασία με την οποία το πετρέλαιο διαχωρίζεται σε διάφορα κλάσματα, τα οποία είναι μίγματα ενώσεων με παραπλήσια σημεία βρασμού. Η κλασματική απόσταξη πραγματοποιείται στην κλασματική στήλη, μετά την αποθείωση. Τι γνωρίζετε για τη βενζίνη; Η βενζίνη είναι παράγωγο του πετρελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους κινητήρες των αυτοκινήτων. Η βενζίνη που χρησιμοποιούμε στα αυτοκίνητα μας παράγεται μετά από ειδική επεξεργασία του κλάσματος του πετρελαίου στο οποίο περιέχεται. Ο αριθμός οκτανίου μιας βενζίνης μας δείχνει τη συμπεριφορά της βενζίνης κατά την καύση στον κινητήρα. Για να βελτιωθεί η ποιότητα σε ορισμένες τύπους βενζίνης προστίθενται κυρίως ενώσεις του μολύβδου. Επειδή η ποσότητα της βενζίνης που παράγεται δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε καύσιμα, για να αυξηθεί η ποσότητα της βενζίνης γίνεται μετατροπή των κλασμάτων του πετρελαίου με υψηλότερο σημείο βρασμού σε βενζίνη. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αναμόρφωση κλασμάτων του πετρελαίου.

26 354 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Ποια είναι τα κυριότερα κλάσματα του αργού πετρελαίου; Τα κυριότερα κλάσματα του αργού πετρελαίου φάινονται στον παρακάτω πίνακα: Τι γνωρίζετε για το φυσικό αέριο; Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αερίων υδρογονανθράκων και αποτελείται κυρίως από μεθάνιο. Εξάγεται από υποθαλάσσιες ή υπόγειες φυσικές κοιλότητες και χρησιμοποιείται ως καύσιμο ή ως πρώτη ύλη στην πετροχημική βιομηχανία.

27 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 355 Οι υδρογονάνθρακες Ποιες ενώσεις ονομάζονται υδρογονάνθρακες; Υδρογονάνθρακες ονομάζονται οι ενώσεις που αποτελούνται μόνο από άνθρακα (C) και υδρογόνο (Η). Ορισμένοι υδρογονάνθρακες, μαζί με τα ονοματά τους φαίνονται στον παρακάτω πίνακα: Τι γνωρίζετε για την καύση των υδρογονανθράκων; Καύση ονομάζεται η ταχύτατη αντίδραση ενός υδρογονάνθρακα με το οξυγόνο, η οποία συνοδεύεται από εμφάνιση φλόγας και έκλυση θερμότητας. Οι καύσεις τως υδρογονανθράκων διακρίνονται σε: α. Πλήρεις ή τέλειες β. Ατελείς Το είδος της καύσης που θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται από την ποσότητα οξυγόνου που υπάρχει. Πλήρης καύση: Πραγματοποιείται όταν έχουμε επάρκεια οξυγόνου. Στην περίπτωση αυτή, ο άνθρακας και το υδρογόνο ενώνονται με το οξυγόνο και παράγονται διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) και υδρατμοί (Η 2 Ο).

28 356 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Ατελής καύση: Πραγματοποιείται όταν η ποσότητα του οξυγόνου είναι λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για την τέλεια καύση. Στην περίπτωση αυτή τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν μονοξείδιο του άνθρακα (CO) ή άνθρακα (C) μαζί με υδρατμούς (Η 2 Ο). Ορισμένες φορές μετά το τέλος της αντίδρασης υπάρχει και μια ποσότητα υδρογονάνθρακα που δεν έχει καεί. Πώς γράφουμε τη χημική εξίσωση που περιγράφει την καύση ενός υδρογονάνθρακα; 1 ο βήμα: Γράφουμε τα αντιδρώντα (αριστερά) και τα προϊόντα (δεξιά), τα οποία συνδέονται με ένα βέλος. C 3 H 8 + O 2 CO 2 + H 2 O αντιδρώντα προϊόντα Στη συνέχεια θα πρέπει να ισοσταθμίσουμε την αντίδραση. Δηλαδή, να έχουμε ίδιο αριθμό ατόμων κάθε στοιχείου στα αντιδρώντα και στα προϊόντα. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια των συντελεστών. 2 ο βήμα: Τα άτομα του άνθρακα (C) στα αντιδρώντα είναι τρία, ενώ στα προϊόντα ένα. Για αυτό τοποθετούμε συντελεστή 3 στο διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ): C 3 H 8 + O 2 3CO 2 + H 2 O 3 ο βήμα: Τα άτομα του υδρογόνου (Η) στα αντιδρώντα είναι οκτώ, ενώ στα προϊόντα δύο. Για αυτό τοποθετούμε συντελεστή 4 στο νερό (Η 2 Ο): C 3 H 8 + O 2 3CO2 + 4Η 2 Ο2

29 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας ο βήμα: Τα άτομα του οξυγόνου (Ο) στα προϊόντα είναι δέκα, ενώ στα αντιδρώντα δύο. Για αυτό τοποθετούμε συντελεστή 5 στο μόριο του οξυγόνου (Ο 2 ): C 3 H 8 + 5O 2 3CO2 + 4Η 2 Ο Τι περιέχουν τα καυσαέρια από την καύση ενός υγρού καυσίμου; Τα καυσαέρια περιέχουν: Υδρατμούς Διοξείδιο του άνθρακα (προϊόν τέλειας καύσης) Μονοξείδιο του άνθρακα (προϊόν ατελούς καύσης) Ανθρακα ή αιθάλη (προϊόν ατελούς καύσης) Διοξείδιο του θείου (SO 2 ), γιατί το θείο που περιέχεται στα καύσιμα αντιδρά με το οξυγόνο. Οξείδια του αζώτου, τα οποία σχηματίζονται από την αντίδραση του αζώτου του ατμοσφαιρικού αέρα με το οξυγόνο, στις συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσονται στον κινητήρα. Τι είναι ο καταλυτικός μετατροπέας, γιατί τα καταλυτικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν βενζίνη χωρίς μόλυβδο; Καταλυτικός μετατροπέας είναι μία ειδική συσκευή η οποία τοποθετείται στο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων του αυτοκινήτου (εξάτμιση) και περιορίζει τους ρύπους που εξέρχονται από το αυτοκίνητο. Ο καταλυτικός μετατροπέας περιέχει στο εσωτερικό του καταλύτες όπως λευκόχρυσο, ρόδιο και παλλάδιο. Τα καταλυτικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν βενζίνη χωρίς ενώσεις του μολύβδου (αμόλυβδη) γιατί ο μόλυβδος αφενός καταστρέφει (δηλητηριάζει) τον καταλύτη και αφετέρου είναι ένας από τους πιο τοξικούς ρύπους.

30 358 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Τα προϊόντα από υδρογονάνθρακες Τι είναι η πετροχημεία; Ο κλάδος της χημείας που ασχολείται με την παρασκευή χημικών προϊόντων από το πετρέλαιο ονομάζεται πετροχημεία. Τι γνωρίζετε για τα πρωτογενή προϊόντα του πετρελαίου ή πετρελαιοειδή; Πρωτογενή προϊόντα του πετρελαίου ή πετρελαιοειδή ονομάζονται, το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα της διύλισής του. Τα σημαντικότερα πρωτογενή προϊόντα του πετρελαίου είναι: Υγραέρια (προπάνιο, βουτάνιο) Διαλύτες Καύσιμα (αυτοκινήτων, αεροπλάνων) Πετρέλαιο (κίνησης, θέρμανσης) Λιπαντικά Άσφαλτος Τι γνωρίζετε για τα δευτερογενή προϊόντα του πετρελαίου; Δευτερογενή προϊόντα του πετρελαίου, ονομάζονται τα προϊόντα που παράγονται στην πετροχημική βιομηχανία και έχουν ως πρώτες ύλες υγρούς και αέριους υδρογονάνθρακες που προέρχονται από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

31 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 359 Τα σημαντικότερα δευτερογενή προϊόντα του πετρελαίου είναι: Αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη ή οινόπνευμα Αιθυλένιο ή αιθένιο Στυρόλιο ή στυρένιο Βενζόλιο ή βενζένιο Τι γνωρίζετε για τα τριτογενή προϊόντα του πετρελαίου; Τριτογενή χαρακτηρίζονται τα προϊόντα που προκύπτουν με κατάλληλες διεργασίες από τα δευτερογενή προϊόντα του πετρελαίου. Τα σημαντικότερα τριτογενή προϊόντα του πετρελαίου είναι: Υφάνσιμες ύλες Πλαστικά Απορρυπαντικά Λιπάσματα Τι είναι τα πλαστικά; Πλαστικά είναι τα υλικά που εμφανίζουν αντοχή στη θραύση, ελαστικότητα και μορφοποιούνται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων. Λόγω των παραπάνω ιδιοτήτων τους τα πλαστικά χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης. Τα πλαστικά έχουν ως κύριο συστατικό κάποιο πολυμερές ενώ περιέχουν και κάποιες πρόσθετες ουσίες προκειμένου να βελτιωθούν οι ιδιότητες του πολυμερούς.

32 360 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των πλαστικών; Τα πλεονεκτήματα των πλαστικών είναι: α. Έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής. β. Μορφοποιούνται εύκολα σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων. γ. Δίνουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων. δ. Έχουν μεγάλη αντοχή. Το βασικότερο μειονέκτημα των πλαστικών είναι ότι ρυπαίνουν το περιβάλλον. Οι αιτίες για αυτό είναι: α. Τα πλαστικά ανακυκλώνονται δύσκολα. β. Τα πλαστικά καταστρέφονται δύσκολα. γ. Τα πλαστικά δεν αποικοδομούνται από το περιβάλλον. Τι είναι τα πολυμερή; Πολυμερή χαρακτηρίζονται οι ουσίες που αποτελούνται από μεγάλα μόρια (μακρομόρια). Τα μακρομόρια προκύπτουν από τη συνένωση εκατοντάδων ή και χιλιάδων μικρότερων μορίων, τα οποία ονομάζονται μονομερή. Τα πολυμερή μπορεί να αποτελούνται από ένα είδος μονομερών, δηλαδή να έχουν τη μορφή ΑΑΑ... Α, ή από περισσότερα είδη μονομερών, δηλαδή να έχουν τη μορφή ΑΒΑΒ... ΑΒ. Τι είναι ο πολυμερισμός; Δώστε δύο παραδείγματα. Πολυμερισμός ονομάζεται η διαδικασία παρασκευής ενός πολυμερούς από τα μονομερή του.

33 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 361 Παραδείγματα: α. Πολυμερισμός του Αιθυλενίου: Κατά τον πολυμερισμό του αιθυλενίου (C 2 H 4 ) πολλά μόρια του ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν το πολυμερές πολυαιθυλένιο: νc 2 H 4 (C 2 H 4 ) ν αιθυλένιο πολυαιθυλένιο μονομερές πολυμερές β. Πολυμερισμός του Βυνιλοχλωριδίου: Το πολυβυνιλοχλωρίδιο παρακευάζεται από τον πολυμερισμό του μονομερούς βυνιλοχλωριδίου (C 2 H 3 Cl): νc 2 H 3 Cl (C 2 H 3 Cl) ν βυνιλοχλωρίδιο πολυβυνιλοχλωρίδιο μονομερές πολυμερές

34 362 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Η αιθανόλη - ζυμώσεις Τι γνωρίζετε για το οινόπνευμα; Το οινόπνευμα ή αιθανόλη ή αιθυλική αλκόολη έχει μοριακό τύπο (C 2 H 5 OH) και τις παρακάτω φυσικές ιδιότητες: Είναι υγρό. Είναι άχρωμο. Έχει σημείο βρασμού 78,4 ο C. Αναμιγνύεται με το νερό σε κάθε αναλογία. Είναι καλός διαλύτης. Με ποιους τρόπους παρασκευάζεται η αιθανόλη; Η αιθανόλη μπορεί να παρασκευαστεί με δύο τρόπος: α. Συνθετικά: Ένα από τα προϊόντα της πυρόλυσης (θέρμανση απουσία αέρα) του πετρελαίου είναι το αιθυλένιο (C 2 H 4 )) το οποίο με προσθήκη νερού, σε κατάλληλες συνθήκες δίνει την αιθανόλη.(c 2 H 4 + H 2 O C 2 H 5 OH) β. Με αλκοολική ζύμωση: Διάφορα σακχαρούχα διαλύματα με αλκοολική ζύμωση δίνουν αιθανόλη. Τα σακχαρούχα διαλύματα που χρησιμοποιούνται στη μέθοδο αυτή προέρχονται από: Καρπούς που περιέχουν σάκχαρα π.χ. σταφύλια Αμυλούχες ουσίες π.χ. πατάτα, σιτάρι, κριθάρι. Την μελάσσα που είναι υπόλειμμα της βιομηχανίας ζάχαρης.

35 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 363 Τι είναι οι ζυμώσεις και τα ένζυμα; Ζύμωση ονομάζεται κάθε αντίδραση η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενζύμων. Τα ένζυμα είναι οργανικές ενώσεις (πρωτεΐνες) οι οποίες επιταχύνουν χημικές αντιδράσεις, δηλαδή έχουν καταλυτική δράση. Να περιγράψετε τη μετατροπή του μούστου σε κρασί. Ο μούστος περιέχει το σάκχαρο γλυκόζη το οποίο μετατρέπεται σε αιθανόλη, που είναι το κύριο συστατικό του κρασιού. Η μετατροπή της γλυκόζης σε αιθανόλη ονομάζεται αλκοολική ζύμωση. ένζυμα C 6 H 12 O 6 2C 2 H 5 OH + 2CO 2 γλυκόζη αιθανόλη διοξείδιο του άνθρακα

36 364 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Οι υδατάνθρακες Ποιες ενώσεις ονομάζονται υδατάνθρακες; Υδατάνθρακες ονομάζονται οι θρεπτικές ύλες που είναι πλατιά διαδεδομένες στους φυτικούς και ζωϊκούς οργανισμους. Οι περισσότεροι υδατάνθρακες αντιστοιχούν στο γενικό τύπο: C x (H 2 O) y δηλαδή περιέχουν εκτός από άνθρακα υδρογόνο και οξυγόνο, με αναλογία 2:1, όπως και στο νερό. Η χημική τους σύσταση εξηγεί το όνομα των υδατανθράκων καθως αποτελείται από τη ρίζα υδατ- (το θέμα της γενικής λέξης ύδωρ) και τη λέξη άνθρακας. Τι γνωρίζετε για τη φωτοσύνθεση; Η παραγωγή υδατανθράκων στα φυτά στηρίζεται στη φωτοσύνθεση η οποία πραγματοποιείται στα πράσινα μέρη των φυτών, με τη βοήθεια της χλωροφύλης και αποτέλεσμά της είναι η παραγωγή αποκλειστικά γλυκόζης. Στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης τα φυτά παίρνουν το διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) από τον ατμοσφαιρικό αέρα, το νερό από το έδαφος και με τη βοήθεια της χλωροφύλλης και της ηλιακής ενέργειας παράγουν γλυκόζη (C 6 H 12 O 6 ) και Ο 2 : 6CO 2 + 6H 2 O ηλιακή C ενέργεια 6 H 12 O 6 + 6O 2 διοξείδιο νερό γλυκόζη οξυγόνο του άνθρακα Η γλυκόζη και οι άλλοι υδατάνθρακες μετασχηματίζονται σε πολυπλοκότερους όπως το άμυλο και η κυτταρίνη. Τι γνωρίζετε για τους μονοσακχαρίτες;

37 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 365 Μονοσακχαρίτες ονομάζονται οι υδατάνθρακες που περιέχουν στο μόριό τους τρία έως έξι άτομα άνθρακα. Οι κυριότεροι μονοσακχαρίτες είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη. Οι φυσικές ιδιότητες των μονοσκακχαριτών είναι: Είναι στερεές κρυσταλικές ουσίες. Έχουν γλυκιά γεύση. Έχουν μεγάλη διαλυτότητα στο νερό. Τι γνωρίζετε για τη γλυκόζη, τη φρουκτόζη και τη γαλακτόζη; Η γλυκόζη έχει μοριακό τύπο C 6 H 12 O 6 και υπάρχει στο αίμα των ανθρώπων. Η φρουκτόζη έχει μοριακό τύπο C 6 H 12 O 6, υπάρχει στα ώριμα φρούτα και είναι 1,5 έως 1,7 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη. Η γαλακτόζη έχει μοριακό τύπο C 6 H 12 O 6, και σχηματίζεται στους μαστούς των θηλαστικών από τη γλυκόζη του αίματος. Τι γνωρίζετε για τους ολιγοσακχαρίτες; Ολιγοσακχαρίτες ονομάζονται οι υδατάνθρακες που προκύπτουν από τη συνένωση δύο έως δέκα μονοσακχαριτών. Ειδικότερα, οι ολιγοσακχαρίτες που προκύπτουν από την ένωση δύο μονοσακχαριτών λέγονται δισακχαρίτες. Οι κυριότεροι δισακχαρίτες είναι το καλαμοσάκχαρο, η μαλτόζη και η λακτόζη, οι οποίοι είναι ισομερείς ενώσεις με μοριακό τύπο C 12 H 22 O 11. Οι φυσικές ιδιότητες των ολιγοσακχαριτών είναι: Είναι στερεές ουσίες.

38 366 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Έχουν γλυκιά γεύση. Έχουν μεγάλη διαλυτότητα στο νερό. Τι γνωρίζετε για το καλαμοσάκχαρο, τη μαλτόζη και τη λακτόζη; Το καλαμοσάκχαρο σχηματίζεται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης. Είναι η συνηθισμένη ζάχαρη του εμπορίου, κρυσταλλική ή άχνη και παραλαμβάνεται από τα ζαχαροκάλαμα ή τα ζαχαρότευτλα. Η μαλτόζη σχηματίζεται από δύο μόρια γλυκόζης και πρωτοανιχνεύθηκε στη βύνη. Βύνη ονομάζεται το φύτρο του κριθαριού που του διακόπηκε η βλάστηση. Η λακτόζη σχηματίζεται από ένα μόριο γαλακτόζης; και ένα μόριο γλυκόζης. Βρίσκεται στο γάλα. Τι είναι οι μη σακχαροειδείς πολυσακχαρίτες; Οι μη σακχαροειδείς πολυσακχαρίτες είναι φυσικά πολυμερή που προκύπτουν από τη συνένωση εκατοντάδων έως και χιλιάδων μονοσακχαριτών με ταυτόχρονη αποβολή νερού. Τι γνωρίζετε για το άμυλο, το γλυκογόνο και την κυτταρίνη; Το άμυλο το βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στα δημητριακά, στις πατάτες, στα όσπρια όταν είναι ώριμα και στα φρούτα όταν είναι άγουρα. Το γλυκογόνο υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και πιο συγκεκριμένα στο συκώτι (ηπατικό γλυκογόνο)και στους μύες (μυϊκό γλυκογόνο). Το μόριο της κυτταρίνης αποτελείται από 100 έως 2000 μόρια γλυκόζης. Αποτελεί την ουσία από την οποία είναι φτιαγμένα τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών.

39 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 367 Οι λιπαρές ουσίες Η διάκριση των λιπαρών ουσιών σε κατηγορίες μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι λιπαρές ουσίες; α. Με βάση τη φυσική τους κατάσταση σε θερμοκρασία δωματίου διακρίνονται σε λίπη όταν είναι στερεές και σε έλαια (λάδια) όταν είναι υγρές. β. Με βάση την προέλευση τους διακρίνονται σε ζωικής προέλευσης και φυτικής προέλευσης. Τι γνωρίζετε για τις λιπαρές ουσίες ζωικής προέλευσης; Στα ζώα και στον άνθρωπο οι λιπαρές ουσίες βρίσκονται κυρίως με τη μορφή λίπους, ενώ στα ψάρια με τη μορφή λαδιών. Βρίσκονται κυρίως στον υποδόριο ιστό, γύρω από ορισμένα όργανα και στο γάλα. Οι κυριότερες λιπαρές ουσίες ζωικής προέλευσης φαίνονται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα:

40 368 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Τι γνωρίζετε για τις λιπαρές ουσίες φυτικής προέλευσης; Στους φυτικούς οργανισμούς, οι λιπαρές ουσίες υπάρχουν κυρίως με τη μορφή λαδιού στους καρπούς ή στους σπόρους. Σπανιότερα τις βρίσκουμε και με τη μορφή λίπους. Οι κυριότερες λιπαρές ουσίες φυτικής προέλευσης φαίνονται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα: Τι είναι η υδρογόνωση και τι τα υδρογονωμένα έλαια; Λάδια χαμηλής ποιότητας που είναι ακατάλληλα για τροφή, αναβαθμίζονται με την προσθήκη υδρογόνου στους εστέρες του ελαϊκού οξέος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από υγρά να μετατραπούν σε στερεά, δηλαδή σε λίπη. Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται υδρογόνωση και τα προϊόντα υδρογονωμένα έλαια. Τι γνωρίζετε για τις μαργαρίνες; Οι μαργαρίνες προκύπτουν από την κατεργασία των υδρογονωμένων ελαίων. Η κατεργασία αυτή περιλαμβάνει ανάμιξη τους με γάλα, βιταμίνες, άρωμα και χρωστικές ουσίες. Οι μαργαρίνες έχουν γεύση και υφή παρόμοια με το βούτυρο, όμως έχουν χαμηλότερο κόστος και μικρή βιολογική αξία.

41 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 369 Τι είναι το τάγγισμα και ποιες αιτίες το προκαλούν; Τάγγισμα είναι η σοβαρότερη αλλοίωση που εμφανίζουν οι λιπαρές ουσίες και έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτούν άσχημη γεύση και δυσάρεστη οσμή. Οι αιτίες που προκαλούν το τάγγισμα είναι: Το έντονο φως Ο αέρας Η υψηλή θερμοκρασία Οι μικροοργανισμοί Τι είναι το ραφινάρισμα; Το ραφινάρισμα είναι μία μέθοδος εξευγενισμού του λαδιού χωρίς να αλλάξει η φυσική του κατάσταση. Κατά το ραφινάρισμα το λάδι υποβάλλεται σε: Διαύγαση Φυγοκέντριση Διήθηση Εξουδετέρωση των ελεύθερων οξέων Απόσμηση Αποχρωματισμό Αποτέλεσμα του ραφιναρίσματος είναι το λάδι να γίνεται διαυγές και εύγευστο. Όμως είναι πιο ευαίσθητο στο φως και τις οξειδωτικές ουσίες.

42 370 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Ποια είναι η βιολογική σημασία των λιπαρών ουσιών; Οι λιπαρές ουσίες είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο γιατί: Είναι κύριο δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Αποτελούν αποθήκες ενέργειας, καθώς κατά την κάυση 1g λίπους απελευθερώνονται 9,3 Kcal ή 39 KJ ενέργειας. Βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα λίπη προστατεύουν ευπαθή όργανα. Διαλύουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και Κ.

43 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 371 Οι πρωτεΐνες Τι είναι οι πρωτεΐνες; Οι πρωτεΐνες είναι οργανικές μεγαλομοριακές ενώσεις που αποτελούνται από 300 εως άτομα. Περιέχουν όλες άνθρακα C, υδρογόνο Η, οξυγόνο Ο, και άζωτο Ν, ενώ σπανιότερα περιέχουν θείο S, φωσφόρο Ρ, σίδηρο Fe, χαλκό Cu, ιώδιο Ι, μαγνήσιο Μg και ψευδάργυρο Zn. Τι γνωρίζετε για την αιμοσφαιρίνη, τη χλωροφύλλη και την καζεΐνη; Η αιμοσφαιρίνη είναι πρωτεΐνη του αίματος που περιέχει σίδηρο. Η χλωροφύλλη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα πράσινα μέρη των φυτών και περιέχει μαγνήσιο. Η καζεΐνη είναι πρωτεΐνη του γάλακτος και περιέχει φωσφόρο. Τι γνωρίζετε για τα αμινοξέα; Τα αμινοξέα είναι οργανικές ενώσεις που αποτελούνται κυρίως από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο και αποτελούν τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Υπάρχουν περίπου 200 είδη αμινοξέων όμως στη σύνθεση των ανθρώπινων πρωτεϊνών συμμετέχουν μόνο 20. Από τα 20 αμινοξέα ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί και συνθέτει τα 12 τα υπόλοιπα 8 δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα προσλάβει με την τροφή του. Αυτά τα 8 αμινοξέα ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα.

44 372 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Τι γνωρίζετε για τη κροκίδωση ή θρόμβωση των πρωτεϊνών; Κατά την κροκίδωση ή θρόμβωση τα μόρια των πρωτεϊνών συσσωματώνονται και καθιζάνουν. Οι διαδικασίες που προκαλούν κροκίδωση είναι: Θέρμανση με προσθήκη οξέων. Θέρμανση με προσθήκη αλκόολης. Επίδραση ενζύμων. Στη θρόμβωση των πρωτεϊνών οφείλεται η πήξη του αυγού όταν βράζει και το κόψιμο του γάλακτος. Πώς οικοδομούν τις προτεΐνες τα φυτά και πώς τα ζώα; Τα φυτά με τα ριζίδια τους προσλαμβάνουν από το έδαφος ανόργανες αζωτούχες ενώσεις τις οποίες μετατρέπονται σε αμινοξέα. Από τα αμινοξέα αυτά οικοδομούν τις πρωτεΐνες τους. Τα ζώα και ο άνθρωπος οικοδομούν τις πρωτεΐνες με τα αμινοξέα που λαμβάνουν από τις φυτικές πρωτεΐνες.

45 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 373 Τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά Τι είναι τα σαπούνια και πώς παρασκευάζονται; Τα σαπούνια είναι μίγματα αλάτων ορισμένων λιπαρών οξέων, κυρίως στεατικού, παλμιτικού και ελαϊκού, με νάτριο ή κάλιο. Συνήθως περιέχουν ως πρόσθετα χρωστικές και αρωματικές ουσίες για να βελτιωθεί το χρώμα και το άρωμα τους. Παρασκευάζονται από την αντίδραση γλυκεριδίων με καυστικό νάτριο ή καυστικό κάλιο η οποία ονομάζεται σαπωνοποίηση. Να εξηγήσετε την απορρυπαντική δράση των σαπουνιών. Όταν το σαπούνι διαλύεται στο νερό προκύπτουν κατιόντα νατρίου ή καλίου και ανιόντα των λιπαρών οξέων που περιέχει. Τα ανιόντα αποτελούνται από δύο τμήματα: Το ένα τμήμα έχει το αρνητικό φορτίο και διαλύεται στο νερό (υδρόφιλο τμήμα). Το άλλο τμήμα δεν διαλύεται στο νερό αλλά διαλύεται σε λιπαρές ουσίες (λιπόφιλο τμήμα). Όταν μια επιφάνεια που έχει λιπαρούς ρύπους διαβρέχεται με ένα διάλυμα σαπουνιού, το λιπόφιλο τμήμα των ανιόντων του σαπουνιού διαλύεται στους λιπαρούς ρύπους και το υδρόφιλο στο νερό. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ρύποι να απομακρύνονται από την επιφάνεια και να οδηγούνται στο σαπουνοδιάλυμα, σχηματίζοντας ένα γαλάκτωμα το οποίο απομακρύνεται με το ξέπλυμα.

46 374 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας Ποια είναι τα κυριότερα μειονεκτήματα των σαπουνιών; Τα κυριότερα μειονεκτήματα των σαπουνιών είναι: α. Δε δρούν στο σκληρό νερό. β. Δε δρούν σε όξινο περιβάλλον. γ. Απαιτούν, ως πρώτες ύλες για την παρασκευή τους λίπη και έλαια, τα οποία είναι πολύτιμα τρόφιμα. δ. Εξαιτίας της αλκαλικότητας τους βλάπτουν ευαίσθητους ζωικούς ιστούς. Από ποιες πρώτες ύλες παρασκευάζονται τα απορρυπαντικά και ποια είναι τα βασικά τους μειονεκτήματα; Τα απορρυπαντικά είναι τριτογενή προϊόντα του πετρελαίου, συνεπώς οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι κυρίως προϊόντα του πετρελαίου. Τα βασικά πλεονεκτήματα των απορρυπαντικών είναι: α. Έχουν σχετικά χαμηλό κόστος παρασκευής. β. Δρουν στο σκληρό νερό. γ. Οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παρασκευή τους δεν είναι πολύτιμα τρόφιμα.

47 ΧΗΜΕΙΑ: Επανάληψη στα βασικά σημεία της θεωρίας 375 Χημεία και οργανισμοί Τί είναι οι βιταμίνες; Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις απαραίτητες για την κανονική λειτουργία των οργανισμών. Η ποσότητα των βιταμινών που χρειάζεται ο οργανισμός είναι ελάχιστη όμως τυχόν έλλειψή τους δημιουργεί σοβαρές διαταραχές και βλάβες στους οργανισμούς. Τι είναι οι ορμόνες; Οι ορμόνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις που παράγονται από ειδικούς αδένες των ζωικών οργανισμών τους ενδοκρινείς αδένες και μεταφέρονται με το αίμα στα διάφορα σημεία του σώματος. Οι ορμόνες ρυθμίζουν το σύνολο των λειτουργιών των οργανισμών όπως είναι η πέψη, η ανάπτυξη, η αναπαραγωγή. Τί είναι τα φάρμακα και ποιες ουσίες περιέχουν; Τα φάρμακα είναι χημικά παρασκευάσματα που χορηγούνται στους ασθενείς για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Κάθε φάρμακο περιέχει τις δραστικές ουσίες και τα έκδοχα. Δραστικές ουσίες είναι οι χημικές ενώσεις του φαρμάκου που δρουν θεραπευτικά. Έκδοχα είναι οι ουσίες του φαρμάκου που υπάρχουν για να βελτιωθούν οι ιδιότητες του όπως η απορρόφηση ή διαλυτότητα, η γεύση κ.α.

48

Ποια στοιχεία ονομάζονται αλογόνα; Ποια η θέση τους στον Περιοδικό πίνακα;

Ποια στοιχεία ονομάζονται αλογόνα; Ποια η θέση τους στον Περιοδικό πίνακα; ΧΗΜΕΙΑ: Οξέα - Βάσεις - Άλατα - Περιοδικός πίνακας - Αλκάλια- Χημικά στοιχεία - Άνθρακας - Πυρίτιο - Αλογόνα 127 Αλογόνα: Ποια στοιχεία ονομάζονται αλογόνα; Ποια η θέση τους στον Περιοδικό πίνακα; Στα

Διαβάστε περισσότερα

4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να εντοπίζουμε τη θέση του άνθρακα στον περιοδικό πίνακα. Να ταξινομούμε τα διάφορα είδη άνθρακα σε φυσικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Αντιδρούν με μέταλλα και παράγουν αέριο υδρογόνο (δες απλή αντικατάσταση) Αντιδρούν με ανθρακικά άλατα και παράγουν αέριο CO2. Έχουν όξινη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις ΓΓ/Μ2 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις 140 ΧΗΜΕΙΑ: Υδρογονάνθρακες- Πετρέλαιο - Προιόντα από υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη

Διαβάστε περισσότερα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Οξέα Είναι οι χημικές ενώσεις οι οποίες όταν διαλυθούν στο νερό, ελευθερώνουν κατιόντα υδρογόνου (Η + ) Ιδιότητες Οξέων 1. Έχουν όξινη γεύση. 2. Επιδρούν με τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες 2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Καύσιμα - καύση Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

3. Όταν χλωριούχο νάτριο πυρωθεί στο λύχνο Bunsen, η φλόγα θα πάρει χρώμα: Α. Κόκκινο Β. Κίτρινο Γ. Μπλε Δ. Πράσινο Ε. Ιώδες

3. Όταν χλωριούχο νάτριο πυρωθεί στο λύχνο Bunsen, η φλόγα θα πάρει χρώμα: Α. Κόκκινο Β. Κίτρινο Γ. Μπλε Δ. Πράσινο Ε. Ιώδες Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες Ερωτήσεις 1-22: Για κάθε μια από τις ερωτήσεις που ακολουθούν δίνονται πέντε πιθανές απαντήσεις. Να επιλέξετε την ορθή απάντηση. Για κάθε ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαρκής απαίτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η ύπαρξη πολλών βιβλίων

Διαρκής απαίτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η ύπαρξη πολλών βιβλίων Διαρκής απαίτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η ύπαρξη πολλών βιβλίων για κάθε μάθημα, τα οποία θα βασίζονται στο ίδιο Αναλυτικό Πρόγραμμα και θα παρουσιάζουν τα ίδια θέματα από μια άλλη ίσως σκοπιά.

Διαβάστε περισσότερα

Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες

Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες Ερωτήσεις 1-25: Για κάθε μια από τις ερωτήσεις που ακολουθούν δίνονται πέντε πιθανές απαντήσεις. Να επιλέξετε την ορθή απάντηση. Για κάθε ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015-16

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015-16 ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 205-6 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση: ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Διδ. περ. Σύνολο διδ.περ.. Η συμβολή της Χημείας στην εξέλιξη του πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

4.1 γενικά. Ο άνθρακας είναι: Το πρώτο στοιχείο της 14 ης οµάδας τουπεριοδικούπίνακα.

4.1 γενικά. Ο άνθρακας είναι: Το πρώτο στοιχείο της 14 ης οµάδας τουπεριοδικούπίνακα. 4. Οάνθρακας 4.1 γενικά Ο άνθρακας είναι: Το πρώτο στοιχείο της 14 ης οµάδας τουπεριοδικούπίνακα. οάνθρακας Στη φύση βρίσκεται ελεύθερος µε τη µορφή: 1. των γαιανθράκων 2. του διαµαντιού και 3. του γραφίτη

Διαβάστε περισσότερα

H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να γνωρίζουμε τα κυριότερα συστατικά του πετρελαίου Να περιγράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΑ Φ ΝΕΙ Ε ΕΣ Ε ΧΗΜΕ Μ Ι Ε ΑΣ ΓΥΜΝ Μ ΑΣΙΟΥ

ΙΑΦΑ Φ ΝΕΙ Ε ΕΣ Ε ΧΗΜΕ Μ Ι Ε ΑΣ ΓΥΜΝ Μ ΑΣΙΟΥ Οξέα Βάσεις Άλατα τάξη Γ γυµνασίου Τα οξέα έχουν ξινή γεύση Οξέα και ανθρακικό ασβέστιο Τα οξέα µεταβάλλουν το χρώµα των δεικτών Οξέα και µέταλλα Τα οξέα αντιδρούν µε πολλά µέταλλα και πολλές φορές παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να διαπιστώνουμε τον όξινο χαρακτήρα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης Να ορίζουμε τα οξέα κατά τον Arrhenius

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-14 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΑΞΗ :Γ ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΒΑΘΜΟΣ:.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 04/06/14 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ (Βιολογία Χημεία) Αριθμός σελίδων γραπτού:7

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα από υδρογονάνθρακες:

Προϊόντα από υδρογονάνθρακες: ΧΗΜΕΙΑ: Άνθρακας - Πυρίτιο- Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη 171 Προϊόντα από υδρογονάνθρακες: Πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή προϊόντα του πετρελαίου: Ποια είναι τα πετρελαιοειδή ή πρωτογενή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ 60 λεπτά. ΟΛΕΣ πένα με μπλε ή μαύρο μελάνι. οκτώ (8) σελίδες,

ΟΔΗΓΙΕΣ 60 λεπτά. ΟΛΕΣ πένα με μπλε ή μαύρο μελάνι. οκτώ (8) σελίδες, ΟΔΗΓΙΕΣ Η εξέταση έχει διάρκεια 60 λεπτά. Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψετε την αίθουσα εξέτασης πριν περάσει μισή ώρα από την ώρα έναρξης. Όλες α ερωτήσεις (σύνολο 40) είναι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ. ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα- Ιδιότητες - είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ. ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα- Ιδιότητες - είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ 1.1 Τα οξέα ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα Ιδιότητες είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Ποιες χηµικές ενώσεις ονοµάζονται οξέα; Με ποιόν χηµικό τύπο παριστάνουµε γενικά τα οξέα; Οξέα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Μάθημα 6 6.1. SOS: Τι ονομάζεται διάλυμα, Διάλυμα είναι ένα ομογενές μίγμα δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών. Παράδειγμα: Ο ατμοσφαιρικός αέρας

Διαβάστε περισσότερα

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 5. ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να εντοπίζουμε τη θέση του πυριτίου στον περιοδικό πίνακα Να αναφέρουμε τη χρήση του πυριτίου σε υλικά όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 2ο Ποιες είναι οι ιδιότητες των μετάλλων; Ποιο μέρος του περιοδικού πίνακα καταλαμβάνουν τα μέταλλα; Σχολικό βιβλίο

ΘΕΜΑ 2ο Ποιες είναι οι ιδιότητες των μετάλλων; Ποιο μέρος του περιοδικού πίνακα καταλαμβάνουν τα μέταλλα; Σχολικό βιβλίο ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/11/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Ποια είναι η μορφή του σύγχρονου περιοδικού πίνακα; Τι ονομάζουμε ομάδα και τι περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμός. Από τις παρακάτω 9 ερωτήσεις να απαντήσετε τις 6

Βαθμός. Από τις παρακάτω 9 ερωτήσεις να απαντήσετε τις 6 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ (19/06 /12) ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA Ονοματεπώνυμο: Αρ/μός Κατ/σης:

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις

Επαναληπτικές Ασκήσεις Επαναληπτικές Ασκήσεις Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Χημεία 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα σημεία ζέσης διαφόρων υλικών. Υλικό Σημείο Tήξης ( ο C) Σημείο Zέσης ( ο C) Α 0 100 Β 62 760

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (Η ΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (Η ΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) Ο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (Η ΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) 1. Ποια είναι η μορφή του σύγχρονου περιοδικού πίνακα; Ο σύγχρονος περιοδικός πίνακας είναι μια κατάταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2

ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 ΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Η ύλη συναντάται σε τρεις φυσικές καταστάσεις: Στερεή: έχει καθορισμένη μάζα, σχήμα και όγκο. Υγρή: έχει καθορισμένη μάζα και όγκο, ενώ σχήμα κάθε φορά παίρνει το σχήμα του δοχείου που το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αµυραδάκη 20, Νίκαια ( ) ΤΑΞΗ... ΜΑΘΗΜΑ... ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΘΕΜΑ 1 Ο

ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αµυραδάκη 20, Νίκαια ( ) ΤΑΞΗ... ΜΑΘΗΜΑ... ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΘΕΜΑ 1 Ο ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αµυραδάκη 20, Νίκαια (2104903576) ΤΑΞΗ... ΜΑΘΗΜΑ... ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΘΕΜΑ 1 Ο Μπορούµε να φυλάξουµε οξέα σε µεταλλικά δοχεία; ικαιολόγησε την απάντησή σου. ΘΕΜΑ 2

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: (μονάδες 4) Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες. Ερώτηση 1

ΜΕΡΟΣ Α: (μονάδες 4) Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες. Ερώτηση 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA (20/100) ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/6/2015 ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία) ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αριθμητικά:.

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης. Χημεία Γ Γυμνασίου. 1. Γενικά να γνωρίζεις Α. τα σύμβολα των παρακάτω στοιχείων

1 ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης. Χημεία Γ Γυμνασίου. 1. Γενικά να γνωρίζεις Α. τα σύμβολα των παρακάτω στοιχείων 1 ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης Π. Γκίνης 1. Γενικά να γνωρίζεις Α. τα σύμβολα των παρακάτω στοιχείων Β. τις παρακάτω ρίζες Χημεία Γ Γυμνασίου Οξυγόνο O Βρώμιο Br Χαλκός Cu Υδρογόνο H Ιώδιο I Αργίλιο Al Άζωτο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ (με Αρ. Πρωτ. 150022/Δ2/15-9-2016) Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. 1.1 Γνωριμία με το εργαστήριο του Χημικού Από τον εργαστηριακό οδηγό να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Μg + 2 HCL MgCl 2 +H 2

Μg + 2 HCL MgCl 2 +H 2 Εργαστηριακή άσκηση 3: Επεξήγηση πειραμάτων: αντίδραση/παρατήρηση: Μέταλλο + νερό Υδροξείδιο του μετάλλου + υδρογόνο Νa + H 2 0 NaOH + ½ H 2 To Na (Νάτριο) είναι αργυρόχρωμο μέταλλο, μαλακό, κόβεται με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 3ο: Θρεπτικές ύλες - Υδατάνθρακες Λιπαρές ουσίες Πρωτεΐνες - Λευκώματα Σαπούνια - Απορρυπαντικά

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 3ο: Θρεπτικές ύλες - Υδατάνθρακες Λιπαρές ουσίες Πρωτεΐνες - Λευκώματα Σαπούνια - Απορρυπαντικά ΓΓ/Μ3 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 3ο: Θρεπτικές ύλες - Υδατάνθρακες Λιπαρές ουσίες Πρωτεΐνες - Λευκώματα Σαπούνια - Απορρυπαντικά ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ XHMEIAΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ:...

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ XHMEIAΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ:... ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ XHMEIAΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 05 /06 /15 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Χημεία Βιολογία 2 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ:...

Διαβάστε περισσότερα

2. Χημικές Αντιδράσεις: Εισαγωγή

2. Χημικές Αντιδράσεις: Εισαγωγή 2. Χημικές Αντιδράσεις: Εισαγωγή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η ιοντική θεωρία των διαλυμάτων Μοριακές και ιοντικές εξισώσεις Αντιδράσεις καταβύθισης Αντιδράσεις οξέων-βάσεων Αντιδράσεις οξείδωσης-αναγωγής Ισοστάθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26 04 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα 23-1. Τι εκφράζουν οι συντελεστές μιας χημικής αντίδρασης; Οι συντελεστές σε μία χημική εξίσωση καθορίζουν την αναλογία mol των αντιδρώντων και προϊόντων στην αντίδραση.

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις: Ασβεστόνερο: ΧΗΜΕΙΑ: Οξέα - Βάσεις - Άλατα - Περιοδικός πίνακας - Αλκάλια- Χημικά στοιχεία - Άνθρακας - Πυρίτιο - Αλογόνα

Βάσεις: Ασβεστόνερο: ΧΗΜΕΙΑ: Οξέα - Βάσεις - Άλατα - Περιοδικός πίνακας - Αλκάλια- Χημικά στοιχεία - Άνθρακας - Πυρίτιο - Αλογόνα 30 Βάσεις: Ασβεστόνερο: Τι είναι το ασβεστόνερο; Ο ασβέστης είναι μια χημική ένωση που ονομάζεται υδροξείδιο του ασβεστίου [Ca(OH) 2 ]. Σε ένα ποτήρι νερό προσθέτουμε υδροξείδιο του ασβεστίου και αναδεύουμε.

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Οξυγόνο. 2-3. Ποιες είναι οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου. Οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.

3.2 Οξυγόνο. 2-3. Ποιες είναι οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου. Οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα. 93 Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 3.2 Οξυγόνο 2-1. Ποιο είναι το οξυγόνο και πόσο διαδεδομένο είναι στη φύση. Το οξυγόνο είναι αέριο στοιχείο με μοριακό τύπο Ο 2. Είναι το πλέον διαδεδομένο στοιχείο στη

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. Συμπληρώστε το παρακάτω σχεδιάγραμμα 2 2. Πώς ονομάζονται οι παρακάτω μετατροπές της φυσικής κατάστασης; 3 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. Συμπληρώστε το παρακάτω σχεδιάγραμμα 2. Πώς ονομάζονται οι παρακάτω μετατροπές της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων)

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) 1. Να εξηγήσετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές. i. H σχετική ατομική μάζα μετριέται σε γραμμάρια. ii. H σχετική ατομική μάζα είναι

Διαβάστε περισσότερα

(είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν)

(είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν) Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων Μεταθετικές Αντιδράσεις (είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν) l Αντιδράσεις εξουδετέρωσης Χαρακτηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία

Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ Στοιχείο Σύμβολο Σθένος Νάτριο Να 1 Κάλιο Κ 1 Μαγνήσιο Mg 2 Ασβέστιο Ca 2 Σίδηρος Fe 2 ή 3 Χαλκός Cu 2 Ψευδάργυρος Zn 2 Λίθιο Li 1 Άργυρος

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ: /100 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 λεπτά (2 ΩΡΕΣ) (ΒΙΟΛΟΓΙΑ + ΧΗΜΕΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις σε υδατικά διαλύματα. Κατερίνα Σάλτα 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2014

Αντιδράσεις σε υδατικά διαλύματα. Κατερίνα Σάλτα 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2014 Αντιδράσεις σε υδατικά διαλύματα Κατερίνα Σάλτα 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2014 Διαλύματα Διαλύματα είναι τα ομογενή μείγματα δύο ή περισσοτέρων χημικών ουσιών. Διαλύτης θεωρείται η ουσία

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ

ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ 1. Να συμπληρώσετε την επόμενη πρόταση με μία από τις επιλογές i, ii, iii που προτείνονται. Η λεμονάδα είναι όξινη γιατί περιέχει : i. γαλακτικό οξύ, ii. Κιτρικό οξύ, iii.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανικές ενώσεις Οργανική Χημεία είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με τις ενώσεις του άνθρακα (C). Οργανικές ενώσεις ονομάζονται οι χημικές ενώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Σύνολο μονάδων : 20/ 100. Το εξεταστικό δοκίμιο της Χημείας αποτελείται από πέντε ( 05) σελίδες.

ΒΑΘΜΟΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Σύνολο μονάδων : 20/ 100. Το εξεταστικό δοκίμιο της Χημείας αποτελείται από πέντε ( 05) σελίδες. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ - ΤΑΞΗ Γ Ημερομηνία: 26 / 05 / 2017 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :. ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ. : ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ (ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Ι 2 Κατηγορίες Υλικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Παραδείγματα Το πεντάγωνο των υλικών Κατηγορίες υλικών 1 Ορυκτά Μέταλλα Φυσικές πηγές Υλικάπουβγαίνουναπότηγημεεξόρυξηήσκάψιμοή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία:06 / 06 / 2016 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΤΑΞΗ Γ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :. ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ. : ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ( ΧΗΜΕΙΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ (ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4/6/2014 ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:... ΤΑΞΗ: Γ Αριθμητικά.. ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΦ.3.1: ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ (α)

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΦ.3.1: ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ (α) ΚΕΦ.3.1: ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ (α ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ είναι οι μεταβολές κατά τις οποίες από κάποια αρχικά σώματα (αντιδρώντα παράγονται νέα σώματα (προϊόντα. CO 2 O γλυκόζη (Φωτοσύνθεση Σάκχαρα αλκοόλη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις

Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις Οι χημικές αντιδράσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις οξειδοαναγωγικές και τις μεταθετικές. Α. ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Στις αντιδράσεις αυτές

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων

Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων Β. ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Στις αντιδράσεις αυτές οι αριθμοί οξείδωσης όλων των στοιχείων που μετέχουν στην αντίδραση παραμένουν σταθεροί. Τέτοιες αντιδράσεις είναι οι: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.. ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ.:..

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.. ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ.:.. ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/05/2017 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 Ώρες (Χημεία-Βιολογία) Βαθμός: Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Οξέα Βάσεις Αλατα, και Χημικές αντιδράσεις. Θέμα 1 ο...

Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Οξέα Βάσεις Αλατα, και Χημικές αντιδράσεις. Θέμα 1 ο... Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Οξέα Βάσεις Αλατα, και Χημικές αντιδράσεις. Θέμα 1 ο.... Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες ερωτήσεις, 1.1. Από τις ενώσεις: HCl, H 2 O, NH 3, H 2 SO

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ Πρόκειται για αλκοόλες που διαθέτουν µόνο ένα υδροξύλιο και η ανθρακική τους αλυσίδα είναι κορεσµένη (µόνο απλοί δεσµοί). Ο γενικός τους τύπος είναι C ν ν+1 H ή R-H (όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΧΗΜΕΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Στην πορτοκαλάδα περιέχεται: α. υδροχλωρικό οξύ. β. κιτρικό οξύ. γ. θειικό οξύ. δ. οξικό οξύ. 2. Το φωσφορικό οξύ περιέχεται: α. στην πορτοκαλάδα. β.

Διαβάστε περισσότερα

Edited by Jimlignos. 0 ph οξέος < 7 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Edited by Jimlignos. 0 ph οξέος < 7 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Να αναφέρετε το σύνολο εκείνων των ιδιοτήτων που ονοµάζονται όξινος χαρακτήρας. Ποιες ενώσεις λέγονται οξέα κατά Arrhenius; Απάντηση: Το σύνολο τον κοινών ιδιοτήτων των

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής Άσκηση 4η Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής 2 Θεωρητικό μέρος Αναλυτική Χημεία ονομάζεται ο κλάδος της Χημείας που αναπτύσσει και εφαρμόζει μεθόδους, όργανα και στρατηγικές για να δώσει πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές Αντιδράσεις. Εισαγωγική Χημεία

Χημικές Αντιδράσεις. Εισαγωγική Χημεία Χημικές Αντιδράσεις Εισαγωγική Χημεία Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων Πέντε κυρίως κατηγορίες: Σύνθεσης Διάσπασης Απλής αντικατάστασης Διπλής αντικατάστασης Καύσης Αντιδράσεις σύνθεσης Ένωση δύο ή περισσότερων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία)

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA (20/100) ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:12 /6/2013 ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία) ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αριθμητικά:.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ 2 Η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ 2 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ 2 Η ΕΝΟΤΗΤΑ Ονοματεπώνυμο: Ημερομηνία: Επιμέλεια θεμάτων: Ειρήνη Χ. Μπαρμπούτη Σελίδα 1 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Για κάθε πρόταση να κυκλώσετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: 1) Στο σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η:Ταξινόμηση των στοιχείων-στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η:Ταξινόμηση των στοιχείων-στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ΕΝΟΤΗΤΑ 2η:Ταξινόμηση των στοιχείων-στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον 1. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Η ανάγκη της ταξινόμησης των στοιχείων Ενώ στην αρχαιότητα ήταν γνωστά γύρω στα 13 περίπου στοιχεία, τον 18o αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 2 η : Αντιδράσεις σε Υδατικά Διαλύματα. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 2 η : Αντιδράσεις σε Υδατικά Διαλύματα. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 2 η : Αντιδράσεις σε Υδατικά Διαλύματα Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Χημικές Αντιδράσεις 2 Οι υδατικές αντιδράσεις μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγµα κριτηρίου σύντοµης διάρκειας

Παράδειγµα κριτηρίου σύντοµης διάρκειας 3.9. Κριτήρια αξιολόγησης Παράδειγµα κριτηρίου σύντοµης διάρκειας ΟΜΑ Α Α Αντικείµενο εξέτασης: Οξέα - βάσεις (ιδιότητες - ονοµατολογία) Στοιχεία µαθητή: Επώνυµο:... Όνοµα:... Τάξη:... Τµήµα:...Μάθηµα:...

Διαβάστε περισσότερα

Τι ονομάζουμε χημικό στοιχείο; Δώστε ένα παράδειγμα. Ερώτηση θεωρίας. Τι ονομάζουμε χημική ένωση; Δώστε ένα παράδειγμα. Ερώτηση θεωρίας.

Τι ονομάζουμε χημικό στοιχείο; Δώστε ένα παράδειγμα. Ερώτηση θεωρίας. Τι ονομάζουμε χημική ένωση; Δώστε ένα παράδειγμα. Ερώτηση θεωρίας. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23-04-2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ο ΘΕΜΑ 1 1.1 Τα πρωτόνια που περιέχονται στον πυρήνα του στοιχείου Χ είναι κατά 1 λιγότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας. Τα καύσιμα που παίρνουμε έτοιμα από τη φύση λέγονται φυσικά, ενώ αυτά που παρασκευάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση. Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση. Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση Τσικριτζή Αθανασία Θέμα Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ τα υλικά μπορεί να βρίσκονται σε μια από τις παρακάτω καταστάσεις: -στερεή -υγρή -αέρια οι παράγοντες που επηρεάζουν τη φυσική κατάσταση των υλικών είναι: -η θερμοκρασία και -η πίεση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Φυσική)

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Φυσική) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA (35/100) ΤΑΞΗ: Β Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 8/6/2015. ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Φυσική) ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αριθμητικά:.

Διαβάστε περισσότερα

Περιοριστικό αντιδρών

Περιοριστικό αντιδρών Περιοριστικό αντιδρών Όταν αντιδρώντα προστίθενται σε ποσότητες διαφορετικές από τις γραμμομοριακές αναλογίες που δείχνει η χημική εξίσωση, μόνο το ένα από τα αντιδρώντα πιθανόν να καταναλωθεί πλήρως,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ Καύση ονομάζεται η αντίδραση μιας οργανικής ή ανόργανης ουσίας με το Ο 2, κατά την οποία εκλύεται θερμότητα στο περιβάλλον και παράγεται φως. Είδη καύσης Α.

Διαβάστε περισσότερα

Οι βάσεις 65. Εκπαιδευτικός Οργανισμός δ. τσιάρας & σια ε.ε.

Οι βάσεις 65. Εκπαιδευτικός Οργανισμός δ. τσιάρας & σια ε.ε. Οι βάσεις 65 1. Στον παρακάτω πίνακα δίνονται διάφορα διαλύματα ή γαλακτώματα και οι αντίστοιχες τιμές ph. Να τα διατάξετε από το περισσότερο όξινο προς το πλέον βασικό. Διάλυμα / γαλάκτωμα ph 1. διάλυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις επόµενες ερωτήσεις να επιλέξετε την σωστή απάντηση : 1. Το µικρότερο σωµατίδιο ενός στοιχείου που µπορεί να πάρει µέρος στον σχηµατισµό χηµικών

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση των οξέων στα μέταλλα και το μάρμαρο

Επίδραση των οξέων στα μέταλλα και το μάρμαρο Επίδραση των οξέων στα μέταλλα και το μάρμαρο Επίδραση των οξέων στα μέταλλα Τα μέταλλα που είναι πιο δραστικά από το υδρογόνο (εκτός από το Pb) αντικαθιστούν το υδρογόνο στα οξέα (με εξαίρεση το HNO 3

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σωματίδια της ύλης

Βασικά σωματίδια της ύλης 1 Βασικά σωματίδια της ύλης Τα βασικά σωματίδια της ύλης είναι τα άτομα, τα μόρια και τα ιόντα. «Άτομο ονομάζουμε το μικρότερο σωματίδιο της ύλης που μπορεί να πάρει μέρος στο σχηματισμό χημικών ενώσεων».

Διαβάστε περισσότερα

... Κατά τη διάλυση του υδροξειδίου του νατρίου στο νερό σχηματίζονται ιόντα σύμφωνα με το σχήμα της αντίδρασης :

... Κατά τη διάλυση του υδροξειδίου του νατρίου στο νερό σχηματίζονται ιόντα σύμφωνα με το σχήμα της αντίδρασης : Διαγώνισμα στο μάθημα της Χημείας της Γ / Γυμνασίου Οξέα Βάσεις Εξουδετέρωση 1.1 Να κυκλώσετε από τους παρακάτω τύπους τα οξέα και στη συνέχεια να τα ονομάσετε: HNO 3 NH 3 HCl Ca(OH) 2 BaCl 2 H 2 O KOH...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό της ερώτησης.

Διαβάστε περισσότερα

Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου

Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου Επιμέλεια: Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός ΤΝΟΠΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΟ ΠΤΡΙΣΙΟ 1. ΣΟ ΠΤΡΙΣΙΟ ΣΗ ΥΤΗ Το πυρίτιο (Si) ανήκει στη 14 η ομάδα του περιοδικού πίνακα και στη τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΒΑΘΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Αριθμητικά... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/06/2015 ΒΑΘΜΟΣ:... Ολογράφως..... ΤΑΞΗ: Γ Υπ. Καθηγητή... ΧΡΟΝΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Μίγματα - Διαλύματα:

Μίγματα - Διαλύματα: ΧΗΜΕΙΑ: Εισαγωγή στην Χημεία - από το νερό στο άτομο- από το μακρόκοσμο στον μικρόκοσμο 49 Μίγματα - Διαλύματα: Μίγματα: Τι είναι τα μίγματα; Μίγματα ονομάζονται τα υλικά που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Στην περσινή χρονιά έμαθες ότι η Χημεία έχει τη δική της γλώσσα! Στη γλώσσα της Χημείας:

Στην περσινή χρονιά έμαθες ότι η Χημεία έχει τη δική της γλώσσα! Στη γλώσσα της Χημείας: 12 Κεφάλαιο 1ο 1.2 ΟΞΕΑ ΚΑΤΑ ARRHENIUS Που οφείλεται ο όξινος χαρακτήρας; Στην περσινή χρονιά έμαθες ότι η Χημεία έχει τη δική της γλώσσα! Στη γλώσσα της Χημείας: Τα γράμματα είναι τα σύμβολα των χημικών

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου 1. Το ιόν του νατρίου, 11Νa +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει ένα ηλεκτρόνιο. Λ, όταν αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο 2. Σε 2 mol NH3

Διαβάστε περισσότερα

2. ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

2. ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 2. ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να διαπιστώνουμε το βασικό χαρακτήρα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης Να ορίζουμε τις βάσεις κατά τον Arrhenius

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ: /100 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 λεπτά (2 ΩΡΕΣ) (ΒΙΟΛΟΓΙΑ + ΧΗΜΕΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου.

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Σύντομη περιγραφή του πειράματος Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Στο τέλος αυτού του πειράματος θα πρέπει ο μαθητής: Να περιγράφει τον τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

2.7 Χημική αντίδραση

2.7 Χημική αντίδραση 1 2.7 Χημική αντίδραση Ερωτήσεις θεωρίας με απάντηση 7-1. Τι ονομάζουμε φαινόμενο στη Φυσική και στη Χημεία; Φαινόμενο είναι η μεταβολή 7-2. Τι ονομάζουμε φυσικά φαινόμενα ή φυσικές μεταβολές; Είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

Κοινές ιδιότητες των υδατικών διαλυμάτων των οξέων. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η όξινη (ξινή) γεύση των οξέων γίνεται αντιληπτή.

Κοινές ιδιότητες των υδατικών διαλυμάτων των οξέων. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η όξινη (ξινή) γεύση των οξέων γίνεται αντιληπτή. 1.1 Ιδιότητες των οξέων Κοινές ιδιότητες των υδατικών διαλυμάτων των οξέων. 1. Τα διαλύματα των οξέων έχουν όξινη γεύση. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η όξινη (ξινή) γεύση των οξέων γίνεται αντιληπτή.

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Σύντομη περιγραφή του πειράματος Μεταθετικές αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης οι οποίες οδηγούν σε σχηματισμό ιζήματος. Το ίζημα σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την ταυτοποίηση ενός αντιδρώντος σώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ. ΜΑΘΗΜΑ: Χημεία. ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ. ΜΑΘΗΜΑ: Χημεία. ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: Χημεία ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 ΒΑΘΜΟΣ: ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες (ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Γ Τάξης. Σχολικό Έτος Το σχολικό βιβλίο με ερωτήσεις - απαντήσεις

Χημεία Γ Τάξης. Σχολικό Έτος Το σχολικό βιβλίο με ερωτήσεις - απαντήσεις Χημεία Γ Τάξης Σχολικό Έτος 2018-2019 Το σχολικό βιβλίο με ερωτήσεις - απαντήσεις 1 Περιεχόμενα 2η Ενότητα: Ταξινόμηση των στοιχείων Στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον Μαθήματα Σελίδες 1. O περιοδικός πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:10 /06 /2017 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες (ΧΗΜΕΙΑ /ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΣ:..

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΛΙΠΩΝ, ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ, ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΛΟΥ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ (άσκηση 10 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Για τη A τάξη Λυκείων ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Για τη A τάξη Λυκείων ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2007 Για τη A τάξη Λυκείων ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ph. Δέκτης πρωτονίου ( ) + ( ) ( ) + ( ) HCl g H O l H O aq Cl aq

ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ph. Δέκτης πρωτονίου ( ) + ( ) ( ) + ( ) HCl g H O l H O aq Cl aq ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ph Σκοπός Εργαστηριακής Άσκησης Η παρατήρηση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων οξέων και βάσεων και η μελέτη και μέτρηση του ph διαλυμάτων οξέων, βάσεων και αλάτων. Θεωρητικό Μέρος Η πιο

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Γ Γυμνασίου: Απαντήσεις των ασκήσεων και ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου

Χημεία Γ Γυμνασίου: Απαντήσεις των ασκήσεων και ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου Χημεία Γ Γυμνασίου: Απαντήσεις των ασκήσεων και ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Οξέα - Βάσεις Άλατα Σελίδα 15 1. Τι ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ Ελένη Κάτανα & Κατερίνα Σάλτα STEM Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία Εκπαίδευση STEM Science (Φυσικές Επιστήμες) Technology

Διαβάστε περισσότερα