Βάσεις: Ασβεστόνερο: ΧΗΜΕΙΑ: Οξέα - Βάσεις - Άλατα - Περιοδικός πίνακας - Αλκάλια- Χημικά στοιχεία - Άνθρακας - Πυρίτιο - Αλογόνα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βάσεις: Ασβεστόνερο: ΧΗΜΕΙΑ: Οξέα - Βάσεις - Άλατα - Περιοδικός πίνακας - Αλκάλια- Χημικά στοιχεία - Άνθρακας - Πυρίτιο - Αλογόνα"

Transcript

1 30 Βάσεις: Ασβεστόνερο: Τι είναι το ασβεστόνερο; Ο ασβέστης είναι μια χημική ένωση που ονομάζεται υδροξείδιο του ασβεστίου [Ca(OH) 2 ]. Σε ένα ποτήρι νερό προσθέτουμε υδροξείδιο του ασβεστίου και αναδεύουμε. Αφήνουμε το περιεχόμενο να ηρεμήσει. Στον πυθμένα έχει μείνει αδιάλυτο υδροξείδιο του ασβεστίου ενώ το διαγές διάλυμα είναι διάλυμα υδροξειδίου του ασβεστίου, το ασβεστόνερο. Το ασβεστόνερο είναι ένα διαυγές διάλυμα. Ποιες είναι οι ιδιότητες του ασβεστόνερου; Το ασβεστόνερο έχει τις παρακάτω ιδιότητες που οφείλονται στο υδροξείδιο του ασβεστίου. Αλλάζει το χρώμα των δεικτών: Αν προσθέσουμε σε διάλυμα υδροξειδίου του ασβεστίου, βάμμα ηλιοτροπίου από μενεξεδί γίνεται μπλέ ενώ η φαινολοφθαλεΐνη από άχρωμη γίνεται κόκκινη. Εξουδετερώνει τα διαλύματα των oξέων: Ένα διάλυμα υδροχλωρικού οξέος με βάμμα ηλιοτροπίου έχει κόκκινο χρώμα. Όταν προσθέτουμε ασβεστόνερο σιγά - σιγά παρατηρούμε ότι μετά από την προσθήκη κάποιας ποσότητας το διάλυμα αλλάζει χρώμα και γίνεται μπλέ. Αυτό σημαίνει ότι το διάλυμα έχασε τις όξινες ιδιότητες του. Άρα το ασβεστόνερο εξουδετέρωσε το διάλυμα του οξέος. Το ασβεστόνερο είναι καλός αγωγός του ηλεκρισμού. Αν μέσα από το ασβεστόνερο διαβιβάσουμε αέριο διοξείδιο του άνθρακα, το διάλυμα θολώνει.

2 31 Γενικά για τις βάσεις: Τι είναι οι βάσεις; Οι βάσεις είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων με κοινές ιδιότητες. Όταν διαλύονται στο νερό δίνουν λόγω διάστασης ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ ). Τι είναι ο βασικός χαρακτήρας; Βασικός χαρακτήρας είναι οι κοινές ιδιότητες των βάσεων που είναι οι εξής: 1. Έχουν γεύση πικρή και καυστική. 2. Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. 3. Εξουδετερώνουν τα διαλύματα των οξέων. 4. Τα υδατικά τους διαλύματα είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού άρα είναι ηλεκτρολύτες. Που οφείλονται οι κοινές ιδιότητες των βάσεων; Οι κοινές ιδιότητες των βάσεων οφείλονται στα ανιόντα του υδροξειδίου (ΟΗ ) που παράγονται στα υδατικά τους διαλύματα (θεωρία Arrhenius). NaOH (aq) Na + (aq) + OH (aq) υδροξείδιο του νατρίου Ca(OH) 2(aq) Ca 2+ (aq) + 2OH (aq) υδροξείδιο του ασβεστίου H αμμωνία (NH 3 ) σε υδατικά διαλύματα συμπεριφέρεται ως βάση. Τα ανιόντα υδροξειδίου στα υδατικά διαλύματα της αμμωνίας προκύπτουν από την αντίδραση της με το νερό. NH 3(aq) + H 2 Ο ( ) NH 4 + (aq) + OH (aq)

3 32 Βάσεις (Arrhenius): Βάσεις χαρακτηρίζονται κατά τον Arrhenius οι ενώσεις που όταν διαλύονται στο νερό διΐστανται και δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ ). Γενικός τύπος: Οι βάσεις έχουν γενικό τύπο Μ(ΟΗ) x όπου: Μ: είναι μέταλλο x: ο αριθμός οξείδωσης του Μ(x 3). Οι βάσεις, όταν διαλύονται στο νερό, διίστανται και δίνουν ανιόντα υδροξειδίου: x - x (aq) (aq) (aq) M(OH) M + xoh π.χ. + - (aq) (aq) (aq) NaOH Na + OH Παρατήρηση: Στις βάσεις ανήκει και η Αμμωνία (ΝΗ 3 ) η οποία είναι ομοιοπολική ένωση και δεν ακολουθεί τον γενικό τύπο. Όταν διαλύεται στο νερό ιοντίζεται και δίνει ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ ): (l) (aq) 4(aq) (aq) NH + H O NH + OH Παρατήρηση: Κατά τη διάλυση τους στο νερό, οι ιοντικές ενώσεις (υδροξείδια μετάλλων, άλατα) διίστανται δηλαδή, καταστρέφεται ο κρύσταλλος και απελευθερώνονται τα προϋπάρχοντα ιόντα, ενώ οι ομοιοπολικές ενώσεις (οξέα, αμμωνία) ιοντίζονται, δηλαδή αντιδρούν με το νερό και έχουμε δημιουργία ιόντων.

4 33 Κατηγορίες βάσεων: Ι. Ανάλογα με τον αριθμό ΟΗ που δίνει κάθε μόριό τους όταν διαλύεται στο νερό: α. Μονοϋδροξυλικές (ή μονόξινες): Δίνουν ένα ΟΗ από κάθε μόριο βάσης. Δηλαδή έχουν τύπο ΜΟΗ: π.χ. + - (aq) (aq) (aq) MOH M + OH + - (aq) (aq) (aq) NaOH Na + OH Μονοόξινη βάση είναι και η Αμμωνία. β. Διυδροξυλικές (ή δισόξινες): Δίνουν δύο ΟΗ από κάθε μόριο βάσης. Δηλαδή έχουν τύπο Μ(ΟΗ) 2 : 2-2 (aq) (aq) (aq) M(OH) M + 2OH π.χ. 2-2 Ca(OH) Ca + 2OH γ. Πολυυδροξυλικές (ή πολυόξινες): Δίνουν περισσότερα από 2 ΟΗ από κάθε μόριο βάσης.δηλαδή έχουν τύπο Μ(ΟΗ)x, x > 2: x - x (aq) (aq) (aq) M(OH) M + xoh π.χ. Fe(OH) Fe OH - 3 (aq) (aq) (aq) II. Ανάλογα με το άν διίστανται πλήρως ή μερικώς: α. Ισχυρές βάσεις: Είναι οι βάσεις που διίστανται πλήρως, π.χ. ΝaOH, KOH, Ba(OH) 2. π.χ. + - (aq) (aq) (aq) KOH K + OH

5 34 β. Ασθενείς βάσεις: Είναι οι βάσεις που δεν μετατρέπονται πλήρως σε ιόντα κατά την διάλυσή τους στο νερό, π.χ. ΝΗ 3. π.χ. Ονοματολογία βάσεων: Το όνομα της βάσης Μ(ΟΗ) x είναι: + - 3(aq) 2 (l) 4(aq) (aq) NH + H O NH + OH υδροξείδιο + όνομα Μ π.χ. ΚΟΗ: υδροξείδιο του καλίου Ca(OH) 2 : Ba(ΟΗ) 2 : υδροξείδιο του ασβεστίου υδροξείδιο του βαρίου Παρατηρήσεις: α. Όταν το μέταλλο έχει περισσότερους από ένα αριθμό οξείδωσης, αυτός δηλώνεται με ένα λατινικό αριθμό στο τέλος του ονόματος. π.χ. Fe(OH) 3 : υδροξείδιο του σιδήρου ΙΙΙ Fe(OH) 2 : υδροξείδιο του σιδήρου ΙΙ Cu(OH) 2 : υδροξείδιο του χαλκού ΙΙ CuOH: υδροξείδιο του χαλκού Ι β. Με βάση τις οδηγίες της IUPAC, η ονομασία των βάσεων είναι: Όνομα Μ + υδροξείδιο π.χ. ΝaΟΗ: νάτριο υδροξείδιο Fe(OH) 3 : σίδηρος (ΙΙΙ) υδροξείδιο γ. Ορισμένες βάσεις έχουν και εμπειρικές ονομασίες. ΝaΟΗ: υδροξείδιο του νατρίου ή καυστικό νάτριο ή καυστική σόδα. ΚΟΗ: υδροξείδιο του καλίου ή καυστικό κάλιο ή καυστική ποτάσα.

6 35 Βάσεις και δείκτες: Πώς μεταβάλλεται το χρώμα των δεικτών παρουσία βάσεων; Εκτός από τα οξέα και οι βάσεις αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Ειδικότερα: Το βάμμα του ηλιοτροπίου από μενεξεδί γίνεται μπλέ. Η φαινολοφθαλεΐνη από άχρωμη γίνεται κόκκινη. Η ηλιανθίνη παραμένει κίτρινη (παρουσία οξέος γίνεται κόκκινη). Παρασκευή βάσεων από οξείδια: Ποιες ενώσεις ονομάζονται βασικά οξείδια; Το βάμμα του ηλιοτροπίου με προσθήκη βάσης, από μενεξεδί γίνεται μπλέ. Βασικά οξείδια ονομάζονται ορισμένα οξείδια των μετάλλων τα οποία αντιδρούν με το νερό και σχηματίζουν τις αντίστοιχες βάσεις. Για παράδειγμα όταν το οξείδιο του ασβεστίου (CaO) και το οξείδιο του νατρίου (Νa 2 O) προστεθούν στο νερό παράγουν υδροξείδιο του ασβεστίου [Ca(OH) 2 ] και υδροξείδιο του νατρίου (ΝaΟΗ) αντίστοιχα. CaO (s) + H 2 O ( ) Ca(OH) 2(aq) Na 2 O (s) + H 2 O ( ) 2NaOH (aq) Βασεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Τι γνωρίζετε για το υδροξείδιο του καλίου (ΚΟΗ) και το υδροξείδιο του νατρίου (NaΟΗ); Φυσικές ιδιότητες: Σε καθαρή κατάσταση είναι στερεά με λευκό χρώμα. Διαλύονται εύκολα στο νερό. Χημικές ιδιότητες: Τόσο σε στερεή κατάσταση όσα και τα διαλύματα τους είναι ιδιατέρως δραστικά και

7 36 προσβάλλουν το δέρμα και τα μάτια, όταν έρθουν σε επαφή. Για αυτό ονομάζονται και καυστικό νάτριο και καυστικό κάλιο. Χρήσεις: Το καυστικό νάτριο και το καυστικό κάλιο χρησιμοποιούνται σε πολλές βιομηχανίες για την παρασκευή προϊόντων, όπως σαπούνια, τεχνητό μετάξι στην ανακύκλωση χαρτιού κ.α. Η κυτταρίνη με την επίδραση βάσεων αποκτά λάμψη και βάφεται εύκολα. Η διαδικασία αυτή καλείται μερσερισμός της κυτταρίνης και είναι απαραίτητη για να παρασκευαστεί τεχνητό μετάξι. Τι γνωρίζετε για την αμμωνία; Φυσικές ιδιότητες: Η αμμωνία (ΝΗ 3 ) είναι άχρωμο αέριο με αποπνικτική οσμή. Η δυσάρεστη οσμή στις τουαλέτες οφείλεται στην παρουσία αμμωνίας διότι είναι προϊόν διάσπασης των ούρων. Χρήσεις: Χρησιμοποιείται ως καθαριστικό, αντίδοτο σε τσιμπίματα κ.α. pη (πε - χα): Ποιό είναι το ph (πε - χα) ενός βασικού διαλύματος; Το ph (πε -χα) ενός διαλύματος βάσης στους 25 0 C μπορεί να έχει τιμές 14 ph 7 από 7 εως 14. Άρα pη > 7 μαρτυρά βασικό διάλυμα., Όπως βλέπουμε στον πίνακα της επόμενης σελίδας, όσο μεγαλύτερο είναι το pη τόσο πιο βασικό είναι το διάλυμα.

8 37 Εξουδετέρωση: Τι ονομάζεται εξουδετέρωση; Τα κατιόντα υδρογόνου (Η + ) των οξέων αντιδρούν με τα ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ ) των βάσεων και δίνουν μόρια Η 2 Ο [H + (aq) + OH (aq) H 2 O ( )]. Η αντίδραση αυτή λέγεται εξουδετέρωση. Ποιος είναι ο μηχανισμός της εξουδετέρωσης; Γνωρίζουμε ότι τα οξέα στα υδατικά τους διαλύματα δίνουν κατιόντα υδρογόνου (Η + ). π.χ. σε ένα υδατικό διάλυμα HCl έχουμε: HCl (aq) H + (aq) + Cl (aq)

9 38 Οι βάσεις στα υδατικά τους διαλύματα δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ ), π.χ. σε υδατικό διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου (ΝaOH) έχουμε: NaOH (aq) Na + (aq) + OH (aq) Προσθέτοντας σταγόνες από το διάλυμα της βάσης στο διάλυμα του οξέος πραγματοποιείται η αντίδραση: H + (aq) + OH (aq) H 2 O ( ) Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ποσότητα των κατιόντων υδρογόνου (Η + ) στο διάλυμα με αποτέλεσμα την μείωση της οξύτητας και αύξηση του ph. Όταν έχει προστεθεί ποσότητα ανιόντων υδροξειδίου (ΟΗ ) ίση με την ποσότητα των κατιόντων υδρογόνου (Η + ) τότε θα έχει δευσμευτεί όλη η ποσότητα των Η +. Το διάλυμα που έχει προκύψει δεν έχει ούτε όξινες ούτε βασικές ιδιότητες. Είναι ουδέτερο διάλυμα και η βάση έχει εξουδετερώσει το οξύ. Το διάλυμα έχει pη = 7 δηλαδή την τιμή του pη του καθαρού νερού. Πώς μεταβάλλεται το pη διαλύματος οξέος (HCl) όταν προσθέτουμε βάση (NaOH); Το διάλυμα του οξέος έχει pη < 7. Με την προσθήκη διαλύματος βάσης η ποσότητα των κατιόντων Η + μειώνεται γιατί δεσμεύονται από τα ανιόντα ΟΗ -. Η οξύτητα του διαλύματος που οφείλεται στην παρουσία των Η + μειώνεται και το ph αυξάνεται και τελικά όταν θα έχουμε πλήρη εξουδετέρωση θα έχουμε pη = 7. Το υδατικό διάλυμα υδροχλωρίου με δείκτη φαινολοφθαλεΐνη είναι άχρωμο. Μετά την προσθήκη του υδατικού διαλύματος υδροξειδίου του νατρίου, έχουμε εξουδετέρωση και το διάλυμα χρωματίζεται κόκκινο, λόγω του δείκτη. Πώς μεταβάλλεται το pη διαλύματος οξέος (HCl) όταν προσθέτουμε βάση (NaOH); Το διάλυμα του οξέος έχει pη < 7. Με την προσθήκη διαλύματος βάσης η ποσότητα των κατιόντων Η + μειώνεται γιατί δεσμεύονται από τα ανιόντα ΟΗ -. Η οξύτητα του διαλύματος που οφείλεται στην παρουσία των Η + μειώνεται και το ph αυξάνεται και τελικά όταν θα έχουμε πλήρη εξουδετέρωση θα έχουμε pη = 7.

10 39 Πώς μεταβάλλεται το ph διαλύματος βάσης (ΝaOH) όταν προσθέτουμε οξύ (ΗCl); Το διάλυμα της βάσης έχει pη > 7. Με την προσθήκη διαλύματος οξέος εξουδετερώνονται τα ανιόντα υδροξειδίου με αποτέλεσμα το ph να μειώνεται και τελικά όταν θα έχουμε πλήρη εξουδετέρωση το pη θα γίνει ίσο με 7. Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε το τέλος της εξουδετέρωσης; Το τέλος της εξουδετέρωσης μπορεί να διαπιστωθεί οπτικά με την χρήση ενός κατάλληλου δείκτη. Η εξουδετέρωση τελειώνει όταν αλλάξει χρώμα ο δείκτης. Το δηλητήριο της σφήκας είναι βασικό, για αυτό και αντιμετωπίζεται με ξίδι, που είναι οξύ και το εξουδετερώνει. Βάσεις και καθημερινή ζωή: Που βρίσκει εφαρμογή το φαινομενο της εξουδετέ-ρωσης στην καθημερινή μας ζωή; Το φαινόμενο της εξουδετέρωσης στην καθημερινή ζωή βρίσκει εφαρμογή: Στις οδοντόπαστες: Οι περισσότερες οδοντόπαστες (εκτός από τις παιδικές) περιέχουν βάσεις ώστε να εξουδετερώνουν τα οξέα που δημιουργούνται στο στόμα από τις τροφές. Η παρουσία των οξέων στο στόμα ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρηδίων με επιβλαβείς συνέπειες για τα δόντια. Το δηλητήριο της μέλισσας είναι όξινο, για αυτό και α- ντιμετωπίζεται με διάλυμα αμμωνίας ή διάλυμα σόδας, που είναι βασικά και το εξουδετερώνουν. Στην βαρυστομαχιά: Σε ορισμένες περιπτώσεις βαρυστομαχιάς οι ξυνίλες ο-φείλονται σε υπερβολική έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο γαστρικό υγρό. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με λήψη σόδας ή οξειδίου του μαγνησίου, (βασικό οξείδιο). Στην αντιμετώπιση ατυχημάτων με λήψη οξέων από το στόμα: Χρησιμοποιείται διάλυμα υδροξειδίου του μαγνησίου [Μg(OH) 2 ] γνωστό ως γάλα μαγνησίας. Στην αντιμετώπιση των τσιμπημάτων των εντόμων: Το δηλητήριο της μέλισσας των κουνουπιών, των μυρμηγκιών και της τσουκνίδας είναι

11 40 όξινο και έτσι μπορεί να αντιμετωπισθεί με διάλυμα αμμωνίας ή διάλυμα σόδας τα οποία εξουδερώνουν το δηλητήριο. Στην διόρθωση του ph του εδάφους: Τα περισσότερα φυτά ευδικιμούν σε εδάφη που έχουν ph περίπου 7. Σε πολλές περιπτώσεις όταν το pη του εδάφους δεν είναι κατάλληλο για μια καλλιέργεια, προστίθενται στο έδαφος διάφορα παρασκευάσματα που αποσκοπούν στη διόρθωση του pη. Τα όξινα εδάφη μπορούν να γίνουν ουδέτερα με προσθήκη παρασκευάσματος που περιέχει υδροξείδιο του ασβεστίου Ca(OH) 2. Οικοδομικά υλικά: Τι είναι τα κονιάματα; Κονιάματα ονομάζονται τα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο και το σοβάντισμα των οικοδόμων. Διακρίνονται σε αεροπαγή και υδατοπαγή ή υδραυλικά. Ποιά κονιάματα χαρακτηρίζονται αεροπαγή; Αεροπαγή ονομάζονται τα κονιάματα που σκληραίνουν με τη βοήθεια του αέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αεροπαγούς κονιάματος είναι το ασβεστοκονίαμα. Τι γνωρίζετε για το ασβεστοκονίαμα; Το ασβεστοκονίαμα είναι μίγμα ασβέστη, [υδροξείδιο το ασβεστίου Ca(OH) 2 ], άμμου και νερού και χρησιμοποιείται στο χτίσιμο και στο σοβάντισμα. Η σκλήρυνση του ασβεστοκονιάματος οφείλεται στην αντίδραση του Ca(OH) 2 με το CO 2 της ατμόσφαιρας: CO 2(g) + Ca(OH) 2 CaCO 3(s) + H 2 O ( )

12 41 Το ανθρακικό ασβέστιο που παράγεται, είναι μία στερεή ένωση αδιάλυτη στο νερό, με αποτέλεσμα το ασβεστοκονίαμα να σκληραίνει και να γίνεται άριστο συνδετικό υλικό. Η άμμος δεν συμμετέχει στην αντίδραση, αλλά διευκολύνει την πρόσβαση του αέρα στο εσωτερικό του κονιάματος. Ποιά κονιάματα χαρακτηρίζονται υδραυλικά ή υδατοπαγή; Υδραυλικά ή υδατοπαγή ονομάζονται τα κονιάματα που σκληραίνουν με τη βοήθεια του νερού. Τα περισσότερα υδραυλικά κονιάματα έχουν ως κύριο συστατικό το τσιμέντο. Τι γνωρίζετε για το τσιμέντο; Το τσιμέντο είναι μίγμα χημικών ενώσεων του ασβεστίου, του πυριτίου και του αργιλίου. Το τσιμέντο χρησιμοποιείται σε οικοδομικές εργασίες. Τι είναι το μπετόν και τι το μπετόν - αρμέ; Το μπετόν ή σκυροκονίαμα είναι μίγμα τσιμέντου, άμμου, χαλικιών (σκύρων) και νερού. Αν στο μπετόν τοποθετήσουμε και βέργες από σίδερο, τότε προκύπτει το μπετόν αρμέ ή οπλισμένο σκυρόδεμα.

13 42 Ανακεφαλαίωση: Βασικός χαρακτήρας: Είναι οι κοινές ιδιότητες διαλυμάτων των βάσεων που οφείλονται στα ιόντα ΟΗ. Βασικά οξείδια: Τα οξείδια των μετάλλων που με επίδραση νερού δίνουν βάσεις. Κυριότερες βάσεις: Καυστικό νάτριο (NaOH), καυστικό κάλιο (ΚΟΗ), αμμωνία (ΝΗ 3 ). pη (πε - χα): Τα διαλύματα βάσεων έχουν pη > 7. Εξουδετέρωση: Η αντίδραση μεταξύ Η + και OH. Τα Κονιάματα: Διακρίνονται σε αεροπαγή και υδατοπαγή.

14 43 Λυμένες ασκήσεις: 7. Να συμπληρώσετε τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις στις παρακάτω προτάσεις. α. Το σύνολο των κοινών... των βασικών διαλυμάτων ονομάζεται... χαρακτήρας β. Το βάμμα του ηλιοτροπίου από... σε διάλυμα βάσης γίνεται... γ. Το ph ενός βασικού διαλύματος έχει τιμές από... εως... δ. Οι βάσεις και τα οξέα αντιδρούν με μια αντιδράση που ονομάζεται... α. ιδιοτήτων, βασικός β. μενεξεδί, μπλέ γ. 7, 14 δ. εξουδετέρωση 8. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιές λανθασμένες: α. Οι βάσεις αντιδρούν με τα οξέα και δίνουν άλατα. β. Το ph ενός διαλύματος οξέος με προσθήκη βάσης αυξάνεται. γ. Το ph ενος διαλύματος βάσης με προσθήκη οξέως αυξάνεται. δ. Μπορούμε να προσδιορίσουμε το τέλος της εξουδετέρωσης με χρήση δεικτών. ε. Τα βασικά οξείδια είναι οξείδια των αμετάλλων. α. Η πρόταση είναι σωστή. β. Η πρόταση είναι σωστή. γ. Η πρόταση είναι λανθασμένη. δ. Η πρόταση είναι σωστή. ε. Η πρόταση είναι λανθασμένη.

15 44 9. Να αντιστοιχίσετε τις βάσεις της στήλης Α με τις χρήσεις που αναφέρονται στην στήλη Β. Στήλη Α 1. ΚΟΗ 2. Ca(OH) 2 3. NH 3 4. Mg(OH) 2 Στήλη Β α. Οικοδομικό υλικό β. Παρασκευή τεχνητού μεταξιού γ. Αντίδοτο στη λήψη ισχ. οξέων δ. Aντίδοτο σε τσιμπήματα 1 β, 2 α, 3 δ, 4 γ

16 45 Ασκήσεις για λύση: 8. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Το ασβεστόνερο δεν αλλάζει το χρώμα των δεικτών. β. Οι κοινές ιδιότητες των βάσεων οφείλονται στα ανιόντα υδροξειδίου που δίνουν λόγω διάστασης στα υδατικά τους διαλύματα. γ. Οι βάσεις έχουν γεύση πικρή (ή καυστική). δ. Η φαινολοφθαλεΐνη σε διάλυμα βάσης έχει μπλέ χρώμα. ε. Το οξείδιο του Νa 2 O είναι βασικό. ζ. Το καυστικό κάλιο ΚΟΗ είναι λευκό στερεό. η. Η αμμωνία είναι υγρή ένωση. θ. Το pη ενός διαλύματος βάσης μπορεί να είναι ίσο με Να συμπληρώσετε τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις στις παρακάτω προτάσεις. α. Η αντίδραση ενός διαλύματος... με ένα διάλυμα βάσης ονομάζεται... β. Το διάλυμα με ph < 7 ονομάζεται... με pη = 7 ονομάζεται... και με ph > 7 ονομάζεται... γ. Τα υδροξείδια του καλίου και του νατρίου είναι... σώματα με... χρώμα και διαλύονται... στο νερό. Προκαλούν εγκαύματα στο δέρμα είναι δηλαδή... δ. Οι οδοντόπαστες περιέχουν... ώστε να... τα οξέα που δημιουργούνται στο στόμα από τις τροφές. ε. Στην βαρυστομαχιά χρησιμοποιούνται... φάρμακα τα οποία εξουδετερώνουν την περίσσεια του... οξέος στο... υγρό. ζ. Τα κονιάματα είναι... υλικά. Διακρίνονται σε... και...

17 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: α. Ποια από τις επόμενες ενώσεις δεν είναι βάση. i. ΚΟΗ ii. ΝΗ 3 iii. KCl iv. Ca(OH) 2 β. Ένα βασικό διάλυμα μπορεί να έχει ph i. 7 ii. 6 iii. 1 iv. 8 γ. Χρησιμοποιούμε αμμωνία για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων όταν το δηλητήριο είναι: i. όξινο ii. βασικό iii. σε όλες τις περιπτώσεις. δ. Το ph ενός υδατικού διαλύματος ΚΟΗ θα αυξηθεί αν προσθέσουμε i. HCl ii. νερό iii. στερεό ΚΟΗ 11. Να σημειώσετε ένα Χ στην κατάλληλη στήλη για την περιοχή pη των παρακάτω διαλυμάτων: 12. Ένα διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου (ΝaOH) είναι 4%w/w. Ποιά ποσότητα διαλύματος θα πρέπει να πάρουμε ώστε να περιέχονται σε αυτό 22g NaOH.

18 Να χαρακτηρίσεται τα παρακάτω διαλύματα σαν όξινα, βασικά, ουδέτερα. 14. Να γράψεις στα κενά αν το pη του διαλύματος της στήλης Α θα αυξηθεί, θα μειωθεί ή θα παραμείνει σταθερό αν προσθέσουμε στο διάλυμα της στήλης Α το σώμα της στήλης Β. 15. Να συμπληρωθούν τα κενά στις παρακάτω αντιδράσεις. α. Οξείδιο του καλίου + νερό... β. Νιτρικό οξύ + υδροξείδιο του νατρίου... + νερό. γ νερό υδροξείδιο του καλίου. δ υδροξείδιο του ασβεστίου θεικό ασβέστιο + νερό.

19 48 2 Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: Θέμα 1 ο α. Ποιές ιδιότητες των βάσεων αποτελούν τον βασικό χαρακτήρα; Που οφείλεται ο βασικός χαρακτήρας; β. Ποιά αντίδραση ονομάζεται εξουδετέρωση και γιατί. Θέμα 2 ο α. Τί είναι τα κονιάματα και σε ποιές κατηγορίες διακρίνονται; Γιατί; β. Έχουμε ένα διάλυμα βάσης το οποίο θέλουμε να εξουδετερώσουμε. Τι διάλυμα θα χρησιμοποιήσουμε και πώς μπορούμε να αντιληφθούμε το τέλος της εξουδετέρωσης; Θέμα 3 ο Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιές λανθασμένες: α. Βασικά οξείδια είναι αυτά που αντιδρούν με το νερό και δίνουν βάσεις. β. Για την διόρθωση του ph ενός όξινου εδάφους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα HCl. γ. Υδατοπαγή κονιάματα είναι αυτά που για να παρασκευαστούν χρειάζονται νερό. δ. Το μπετόν αρμέ είναι μίγμα τσιμέντου, άμμου και νερού. Θέμα 4 ο Ποιά θα είναι η μεταβολή του ph (αύξηση ή μείωση) ενός διαλύματος με ph = 12, μετα την προσθήκη: α. οξέος β. στερεού ΝaOH γ. νερού

20 ΧΗΜΕΙΑ: Οξέα - Βάσεις - Άλατα - Περιοδικός πίνακας - Αλκάλια - Αλογόνα - Άνθρακας 49 Β. Ερωτήσεις εμπέδωσης 1. Ανάφερε τα ονόματα τριών βάσεων. Υδροξείδιο του καλίου, υδροξείδιο του νατρίου, υδροξείδιο του ασβεστίου. 2. Το δηλητήριο της τσουκνίδας είναι όξινο. Ποιο από τα παρακάτω υγρά είναι κατάλληλο για την εξουδετέρωσή του; α. ξίδι β. διάλυμα αμμωνίας γ. διάλυμα υδροχλωρικού οξέος Επειδή το δηλητήριο της τσουκνίδας είναι όξινο, το υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε για την εξουδετέρωσή του πρέπει να είναι βασικό. Άρα, σωστη απάντηση είναι το διάλυμα αμμωνίας (β.). 3. Συμπλήρωσε τον παρακάτω πίνακα: Δείκτης χρώμα σε οξύ Βάμμα ηλιοτροπίου κόκκινο Φαινολοφθαλεΐνη άχρωμη χρώμα δείκτη μενεξεδί άχρωμη χρώμα σε βάση μπλε κόκκινη 4. Ανάφερε τρεις κοινές ιδιότητες των βάσεων. α. Οι βάσεις αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. β. Οι βάσεις εξουδετερώνουν τα διαλύματα των οξέων. γ. Τα διαλύματα των βάσεων είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. 5. Αν ένα ανοικτό δοχείο που περιέχει ασβεστόνερο παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένο στον ατμοσφαιρικό αέρα, παρατηρούμε να σχηματίζεται στην επιφάνεια του διαλύματος μία λεπτή κρούστα. Ποια εξήγηση δίνετε; Το ασβεστόνερο περιέχει υδροξείδιο του ασβεστίου [Ca(OH) 2 ], το οποίο αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στον ατμοσφαιρικό αέρα και σχηματίζεται ανθρακικό ασβέστιο (CaCO 3 ):

21 50 Ca(OH) 2 + CO 2 CaCO 3 + H 2 O Τοανθρακικό ασβέστιο είναι αδιάλυτο στο νερό και σχηματίζει κρούστα. 6. Ένα διάλυμα βάσης έχει ph = 12. Στο διάλυμα αυτό προσθέτουμε μία ποσότητα διαλύματος ενός οξέος. Ποια από τις παρακάτω τιμές αποκλείεται να είναι η τιμή του ph του διαλύματος που θα προκύψει; α. 11 β. 13 γ. 7 δ. 8 ε. 4,5 Με την προσθήκη οξέος στο διάλυμα βάσης, το διάλυμα γίνεται λιγότερο βασικό, δηλαδή το ph του ελαττώνεται, συνεπώς η τιμή του ph του διαλύματος που θα προκύψει αποκλείεται να είναι Να γράψετε με λέξεις τη χημική εξίσωση για την αντίδραση των ιόντων που πραγματοποιείται κατά την εξουδετέρωση διαλύματος οξέος από διάλυμα βάσης. Κατιόντα υδρογόνου + ανιόντα υδροξειδίου μόρια νερού 8. Συμπλήρωσε με τις κατάλληλες λέξεις την αντίδραση: διοξείδιο του άνθρακα + υδροξείδιο του ασβεστίου διοξείδιο του άνθρακα + υδροξείδιο του ασβεστίου ανθρακικό ασβέστιο + νερό. 9. Ποια κονιάματα ονομάζονται αεροπαγή και ποια υδατοπαγή; Αεροπαγή ονομάζονται τα κονιάματα που σκληραίνουν με τη βοήθεια του αέρα, ενώ υδατοπαγή αυτά που σκληραίνουν με τη βοήθεια του νερού. 10. Τι είναι το μπετόν και τι το μπετόν αρμέ; Το μπετόν είναι μίγμα τσιμέντου, άμμου, χαλικιών και νερού, ενώ το μπετόν αρμέ είναι μπετόν που περιέχει και σιδερένιες βέργες για μεγαλύτερη αντοχή.

22 51 Άλατα: Αλάτι (χλωριούχο νάτριο): Ποια χημική ένωση είναι το κοινό μαγειρικό αλάτι; Το κοινό μαγειρικό αλάτι είναι η χημική ένωση χλωριούχο νάτριο (NaCl). Το χλωριούχο νάτριο βρίσκεται διαλυμένο στο θαλασσινό νερό με αποτέλεσμα το νερό αυτό να έχει αλμυρή γεύση. Αποθηκευτικός χώρος αλατιού σε αλυκή. Πως παραλαμβάνεται το χλωριούχο νάτριο από το θαλασσινό νερό; Το αλάτι παραλαμβάνεται από το νερό της θάλασσας κυρίως από τις αλυκές, οι οποίες είναι δεξαμενές δίπλα στη θάλασσα. Οι αλυκές γεμίζουν με θαλασσινό νερό τον χειμώνα. Τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες το νερό εξατμίζεται και στον πυθμένα παραμένει ένα παχύ στρώμα στερεού χλωριούχου νατρίου με προσμίξεις αλάτων μαγνησίου και καλίου. Ποιες είναι οι ιδιότητες του χλωριούχου νατρίου; Το υδατικό διάλυμα χλωριούχου νατρίου είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Η αγωγιμότητα του διαλύματος οφείλεται στα κατιόντα νατρίου (Νa + ) και τα ανιόντα χλωρίου (Cl ) που απελευθερώνονται στο διάλυμα. Το χλωριούχο νάτριο είναι ένα κρυσταλλικό στερεό. Το κρυσταλλικό πλέγμα που αποτελείται από τα κατιόντα Na + και τα ανιόντα Cl διατεταγμένα στο χώρο χωρίς να υπάρχουν μόρια χλωριούχου νατρίου. Με τη διάλυση στο νερό καταστρέφεται το κρυσταλλικό πλέγμα και τα ιόντα ελευθερώνονται στο διάλυμα.

23 52 Οι υπόλοιπες φυσικές ιδιότητες του χλωριούχου νατρίου αναφέρονται στη συνέχεια: χρώμα: λευκό φυσική κατάσταση: στερεό γεύση: αλμυρή πυκνότητα: 2,2 g/ml σημείο τήξης: 801 ο C σημείο ζέσης: 1465 o C διαλυτότητα σε g/100 g νερόυ: 36g Ποιές είναι οι χρήσεις του χλωριούχου νατρίου; Οι κυριότερές του χρήσεις είναι: Σαν άρτυμα στη μαγειρική. Αρτύματα είναι οι ουσίες που προστίθενται στα φαγητά για να τα κάνουν πιο εύγευστα. Σαν συντηρητικό για πολλά τρόφιμα. Κρέας, ψάρια, ελιές, τουρσιά, τυριά κ.α. διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αλάτι (παστά τρόφιμα). Σαν αντιπηκτικό. Το νερό πήζει στους 0 ο C, αλλά αν διαλύσουμε αλάτι σε αυτό, το σημείο πήξεως μειώνεται. Για αυτό χρησιμοποιείται στους αυτοκινητόδρομους το χειμώνα, για να λυώνει τα χιόνια και τους πάγους. Κρυσταλλικό πλέγμα χλωριούχου νατρίου Ποια είναι η σημασία του χλωριούχου νατρίου για τον άνθρωπο; Το χλωριούχο νάτριο είναι απαραίτητη ένωση για τον άνθρωπο, ο οποίος πρέπει να καταναλώνει g την ημέρα. Ειδικότερα το NaCl: Είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία των υγρών του αίματος. Βοηθά στην έκκριση του γαστρικού υγρού και επομένως στην πέψη. Η στέρηση του ΝaCl προκαλεί πολλές παρενέργειες όπως ζαλάδες, κακή λειτουργεία του νευρικού συστήματος και της καρδιάς, απώλεια ισορροπίας κ.α. Από την άλλη, υπερβολική κατανάλωση άλατος προκαλεί αύξηση της πίεσης (υπέρταση).

24 53 Γενικά για τα άλατα: Τι είναι τα άλατα; Τα άλατα είναι μία μεγάλη κατηγορία χημικών ενώσεων με κοινές ιδιότητες. Άλατα εκτός από το χλωριούχο νάτριο είναι η κιμωλία, το μάρμαρο, τα όστρακα, οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες καθώς και πολλές κατηγορίες ορυκτών και μεταλλευμάτων. Αλάτι σε ορυκτή μορφή. Ποιες είναι οι κοινές ιδιότητες των αλάτων; Οι κοινές ιδιότητες των αλάτων είναι: 1. Είναι στερεές κρυσταλλικές ουσίες (σε συνήθη θερμοκρασία). 2. Είναι ηλεκτρολύτες, δηλαδή τα διαλύμα και τα τήγματά τους άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα. 3. Εμφανίζουν υψηλά σημεία ζέσης και τήξης. Πως μπορούμε να παρασκευάσουμε τα άλατα; Τα άλατα μπορούν να παρασκευαστούν με δύο τρόπους: α. Με εξουδετέρωση: Η αντίδραση εξουδετέρωσης έχει τη γενική μορφή: Παράδειγμα: οξύ + βάση αλάτι + νερό HCl (aq) + NaOH (aq) NaCl (aq) + H 2 O ( ) Τα άλας NaCl που παρασκευάστηκε με αυτό τον τρόπο είναι ευδιάλυτο και παραμένει διαλυμένο στο νερό. β. Με καταβύθιση: Με αυτόν τον τρόπο παρασκευάζονται τα δυσδιάλυτα άλατα, όπως ο χλωριούχος άργυρος (AgCl).

25 54 Για να πετύχουμε τον σχηματισμό αυτών των αλάτων αναμιγνύουμε δύο διαλύματα αλάτων, που το ένα περιέχει κατιόντα Ag + π.χ. του νιτρικού αργύρου (AgNO 3(aq) ) και το άλλο ανιόντα χλωρίου Cl, π.χ. χλωριούχου νάτριου (NaCl). Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται η αντίδραση: AgNO 3(aq) + NaCl (aq) AgCl (s) + NaNO 3(aq) O χλωριούχος άργυρος είναι δυσδιάλυτος στο νερό και καταβυθίζεται ως στερεό. Με ανάλογο τρόπο μπορούν να παρασκευαστούν πολλά άλατα, όπως το ανθρακικό ασβέστιο: CaCl 2(aq) + Na 2 CO 3(aq) 2NaCl (aq) + CaCO 3(s) χλωριούχο ανθρακικό χλωριούχο ανθρακικό ασβέστιο νάτριο νάτριο ασβέστιο Οι παραπάνω αντιδράσεις ονομάζονται αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης. Τι είναι τα ευδιάλυτα και τι τα δυσδιάλυτα άλατα; Ευδιάλυτα χαρακτηρίζονται τα άλατα που διαλύονται σε μεγάλες ποσότητες στο νερό. Δυσδιάλυτα χαρακτηρίζονται τα άλατα που διαλύονται πολύ λίγο ή καθόλου στο νερό. Τι είναι η διαλυτότητα; Διαλυτότητα μίας ουσίας σε κάποιο διάλυμα ονομάζεται το μέγεθος που εκφράζει τη μέγιστη ποσότητα ουσίας που μπορεί να διαλυθεί σε ορισμένη ποσότητα διαλύτη. Συνήθως η διαλυτότητα είναι η μεγαλύτερη ποσότητα ουσίας που μπορεί να διαλυθεί σε 100 g διαλύτη, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Προσθήκη υδατικού διαλύματος ΝaCl σε υδατικό διάλυμα AgNO 3. Παρατηρούμε το σταδιακό σχηματισμό του AgCl, ο οποίος είναι αδιάλυτος στο νερό.

26 55 Τι είναι τα λιπάσματα; Λιπάσματα είναι οι ουσίες οι οποίες προστίθενται στο έδαφος για να αναπληρώσουν τα στοιχεία που καταναλώνονται από τα φυτά. Τα λιπάσματα μπορεί να είναι φυσικά όπως η κοπριά των ζώων ή τεχνητά, τα οποία είναι ευδιάλυτα άλατα όπως το νιτρικό αμμώνιο, το θειικό κάλιο και άλλα. Τι είναι τα μικτά λιπάσματα; Μικτά ονομάζονται τα λιπάσματα που περιέχουν μίγμα ενώσεων του αζώτου, του φωσφόρου και του καλίου. Τα φυτά χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες άζωτο και σε μικρότερες αλλά σημαντικές ποσότητες φωσφόρο και κάλιο. Απαραίτητες είναι και κάποιες άλλες ουσίες στοιχείων σε πολύ μικρές ποσότητες, οι οποίες ονομάζονται μικροθρεπτικές. Έτσι τα λιπάσματα περιέχουν συνήθως μίγματα ενώσεων του αζώτου (NH + 4 ή ΝΟ 3 ), του φωσφόρου (σαν P 2 O 5 ) και του καλίου (σαν Κ 2 Ο), ώστε να καλύπτουν τις περισσότερες Το φαινόμενο του ευτροφισμού σε λίμνη. ανάγκες των φυτών. Κάθε μικτό λίπασμα χαρακτηρίζεται με αριθμούς, για παράδειγμα , που δείχνουν την περιεκτικότητα σε άζωτο - φώσφορο - κάλιο %w/w. Τι είναι το φαινόμενο του ευτροφισμού; Το φαινόμενο του ευτροφισμού στον ποταμό Αλιάκμονα. Το φαινόμενο του ευτροφισμού εμφανίζεται σε υγρά οικοσυστήματα (ποτάμια, λίμνες, παράκτιες περιοχές). Τα ευδιάλυτα άλατα που αποτελούν τα λιπάσματα παρασύρονται από το νερό της βροχής, εισέρχονται στους υδροφόρους ορίζοντες και τελικά καταλήγουν στις λίμνες, τα ποτάμια και τη θάλασσα.

27 56 Με τα λιπάσματα, τα υδρόβια φυτά και το φυτοπλαγκτόν, αναπτύσσονται υπερβολικά και η ισορροπία των οικοσυστημάτων ανατρέπεται. Το αποτέλεσμα είναι και να μειώνονται οι πληθυσμοί των ψαριών από έλλειψη οξυγόνου. Ανακεφαλαίωση: Άλατα: Κατηγορία χημικών ενώσεων με κοινές ιδιότητες. Ιδιότητες αλάτων: Στερεές, κρυσταλλικές ουσίες με υψηλά σημεία ζέσης και τήξης, που σχηματίζουν ηλεκτρολυτικά διαλύματα. Παρασκευές αλάτων: Με εξουδετέρωση (ευδιάλυτα) και με καταβύθιση (δυσδιάλυτα). Λιπάσματα: Παρασκευάσματα (φυσικά ή τεχνητά) που αναπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία στο έδαφος, για την ανάπτυξη φυτών. Ευτροφισμός: Προκαλείται από εκτεταμένη ή υπερβολική χρήση λιπασμάτων, σε ποτάμια, λίμνες και παράκτιες περιοχές.

28 57 Λυμένες ασκήσεις: 10. Σε κάθε μία από τις ερωτήσεις να κυκλώσεις την σωστή απάντηση: α. Ο χημικός τύπος του καθαρού μαγειρικού άλατος είναι: i. ΝaCl ii. HCl iii. NaOH iv. Na 2 CO 3 β. Το μαγειρικό αλάτι αποτελείται από στοιχειώδη σωματίδια που είναι: i. μόρια ii. άτομα iii. ιόντα γ. Ένα υδατικό διάλυμα άλατος πήζει στους: i. 0 ο C ii. -3 ο C iii. 2 ο C α. i, β. iii, γ. ii 11. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Το κρυσταλλικό πλέγμα του χλωριούχου νατρίου αποτελείται από κατιόντα... και ανιόντα... σε καθορισμένη διάταξη. β. Οι αλυκές είναι αβαθείς περιοχές στις οποίες το... εξατμίζεται και παίρνουμε το... γ. Τα ψάρια που διατηρούνται σε αλάτι ονομάζονται... δ. Το σημείο πήξης ενός διαλύματος χλωριούχου νατρίου είναι... από 0 ο C. ε. Τα οξέα οι βάσεις και τα άλατα αποτελούν τις ενώσεις που ονομάζονται... ζ. Το ΝaCl είναι ένα αλάτι ευδιάλυτο στο νερό, ενώ το ανθρακικό ασβέστιο είναι ένα... αλάτι. α. νατρίου, χλωρίου β. νερό, αλάτι γ. αλίπαστα δ. μικρότερο ε. ηλεκτρολύτες ζ. δυσδιάλυτο

29 Να χαρακτηριστούν ώς σωστές ή ως λανθασμένες οι παρακάτω προτάσεις: α. Το μαγειρικό άλάτι παραλαμβάνεται με εξάτμιση του θαλασσινού νερού. β. Το στερεό χλωριούχο νάτριο αποτελείται από μόρια χλωριούχου νατρίου. γ. Το NaCl είναι άρτυμα, για αυτό χρησιμοποιείται ως συντηρητικό. δ. Τα δυσδιάλυτα άλατα παρασκευάζονται με εξουδετέρωση οξέων και βάσεων. ε. Τα μικτά λιπάσματα περιέχουν ενώσεις αζώτου, φωσφόρου και καλίου. α. Η πρόταση είναι σωστή. β. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί το χλωριούχο νάτριο είναι κρυσταλλικό πλέγμα που αποτελείται από τα κατιόντα Na + και τα ανιόντα Cl. γ. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί το άρτυμα είναι ουσία που κάνει το φαγητό πιο εύγεστο. δ. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί τα δυσδιάλυτα άλατα παρασκευάζονται με την διαδικασία της καταβύθισης. ε. Η πρόταση είναι σωστή. 13. Να συμπληρώσετε το όνομα του αλατιού που σχηματίζεται: α. υδροχλωρικό οξύ + υδροξείδιο του νατρίου... + νερό β. θειικό οξύ + υδροξείδιο του ασβεστίου... + νερό γ. χλωριούχο νάτριο + νιτρικός άργυρος... + νιτρικό νάτριο δ. θειικό οξύ + χλωριούχο βάριο... + υδροχλωρικό οξύ α. χλωριούχο νάτριο, β. θειικό ασβέστιο, γ. χλωριούχος άργυρος, δ. θειικό βάριο 14. Ο σάκος ενός λιπάσματος βάρους 50 Kg γράφει τα εξής: Ν - P - K, Πόσα Kg αζώτου, φωσφόρου και καλίου περιέχονται στο λίπασμα; Οι αριθμοί δείχνουν τις περιεκτικότητες (%w/w) κατά βάρος του αζώτου,

30 59 φωσφόρου και καλίου. Άρα: Στα 100 Kg λιπάσματος περιέχονται 20 Kg αζώτου. Στα 50 Κg x; 100x = x = 10 Kg αζώτου Στα 100 Kg λιπάσματος περιέχονται 10 Kg φωσφόρου. Στα 50 Κg y; 100y = y = 5 Kg φωσφόρου Στα 100 Kg λιπάσματος περιέχονται 5 Kg καλίου. Στα 50 Κg z; 100z = 5 50 y = 2,5 Kg καλίου 15. Η διαλυτότητα του NaCl στους 25 ο C είναι 25 g ανά 100 g νερού. Ποια είναι η περιεκτικότητα κ.β. (% w/w) του κορεσμένου διαλύματος; Το κορεσμένο διάλυμα περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα άλατος που μπορεί να διαλυθεί. Άρα περιέχει 25 g σε 100 g νερού. Η μάζα του διαλύματος είναι: m δ/τος = m δ/τη + m δ.ο. m δ/τος = = 125g Άρα έχουμε: Στα 125 g διαλύματος περιέχονται 25 g NaCl. Στα 100 g x; 125x = x = 20 g NaCl, άρα 20 % w/w

31 60 Ασκήσεις για λύση: 16. Να συμπληρώσετε τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις στις παρακάτω προτάσεις. α. Τα άλατα ανήκουν στους ηλεκτρολύτες δηλαδή τα... διαλύματα τους άγουν το... ρεύμα. β. Τα άλατα εμφανίζουν κοινές ιδιότητες όπως υψηλό σημείο... και είναι κρυσταλλικές... ουσίες. γ. Όταν το νερό περιέχει αλάτι... σε θερμοκρασία μικρότερη από 0 ο C. δ. Ευδιάλυτα χαρακτηρίζονται τα άλατα που διαλύονται σε σημαντικές ποσότητες στο... ε. Τα μικτά λιπάσματα αποτελούνται από ενώσεις...,... και... ενώ περιέχουν σε πολύ μικρές ποσότητες και ενώσεις άλλων στοιχείων που ονομάζονται... ζ. Η εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων προκαλεί το φαινόμενο του Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Τα ευδιάλυτα άλατα μπορούν να παρασκευαστούν με αντιδράσεις εξουδετέρωσης. β. Σε περίπτωση έντονης μυικής άσκησης η περιεκτικότητα σε χλωριούχο νατρίο στα υγρά του σώματος αυξάνεται. γ. Το χλωριούχο νάτριο είναι απαραίτητο σε όλους τους ζωικούς οργανισμούς. δ. Το ανθρακικό ασβέστιο είναι ευδιάλυτο άλας. ε. Η κοπριά είναι τεχνητό λίπασμα. ζ. Η υπερβολική κατανάλωση άλατος προκαλεί αύξηση της πίεσης (υπέρταση). η. Το χλωριούχο νάτριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό τροφίμων. θ. Τα τεχνητά λιπάσματα είναι δυσδιάλυτα άλατα.

32 Να αντιστοιχίσετε την ονομασία στη στήλη Α με τον τύπο της ένωσης στη στήλη Β. Στήλη Α 1. Υδροχλωρικό οξύ 2. Θειικό οξύ 3. Νιτρικό οξύ 4. Αμμωνία 5. Χλωριούχο νάτριο 6. Θειϊκό νάτριο Στήλη Β α. ΝaCl β. ΗCl γ. Η 2 SO 4 δ. ΝH 3 ε. Νa 2 SO 4 στ. ΗΝΟ 3 ζ. NaOH 19. Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα στερεό είναι NaCl ή CaCO Ένα κορεσμένο υδατικό διάλυμα βρωμιούχου νατρίου (NaBr) περιέχει 30g άλατος σε 280g διαλύματος. Ποιά είναι η διαλυτότητα του χλωριούχου νατρίου σε αυτή τη θερμοκρασία σε g NaBr ανά 100g H 2 O; 21. Ένα λίπασμα 50kg περιέχει 12,5kg αζώτου, 10 kg φωσφόρου, 5kg καλίου. Τί γράφει η συσκευασία του λιπάσματος;

33 62 3 Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: Θέμα 1 ο α. Ποιές είναι οι χρήσεις του χλωριούχου νατρίου; β. Ποιά η σημασία του χλωριούχου νατρίου για τον άνθρωπο; Θέμα 2 ο 1. Πώς παρασκευάζονται τα άλατα; 2. Τί είναι τα μικτά λιπάσματα; Θέμα 3 ο Να επιλέξετε την σωστή απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις: 1. Ποιά από τις παρακάτω ενώσεις δεν είναι αλάτι; α. NaCl β. Na 2 CO 3 γ. BaSO 4 δ. HCl 2. Ποιό από τα παρακάτω λιπάσματα είναι φυσικό; α. Νιτρικό αμμώνιο β. κοπριά γ. θειικό αμμώνιο δ. θειικό κάλιο Θέμα 4 ο Ένα λίπασμα 20kg γράφει στην συσκευασία Τί ποσότητες αζώτου - φωσφόρου - καλίου περιέχει;

34 63 Β. Ερωτήσεις εμπέδωσης 1. Το μαγειρικό αλάτι αποτελείται από στοιχειώδη σωματίδια που είναι: α. μόρια β. άτομα γ. ιόντα Η σωστή απάντηση είναι η γ. ιόντα. 2. Συμπλήρωσε τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις: Το κρυσταλλικό πλέγμα του χλωριούχου νατρίου αποτελείται από διατεταγμένα κατιόντα... και ανιόντα... Οι αλυκές είναι αβαθείς περιοχές στις οποίες το... εξατμίζεται και παίρνουμε το... Στο θαλασσινό νερό είναι διαλυμένα σε πολύ μικρές ποσότητες και άλλα άλατα, που περιέχουν..., μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, βρωμίου, ιωδίου και άλλων στοιχείων. Πολλά ψάρια που διατηρούνται με μαγειρικό αλάτι ονομάζονται... Το σημείο πήξης υδατικού διαλύματος χλωριούχου νατρίου είναι... από τους 0 ο C. νατρίου, χλωρίου νερό, αλάτι ιόντα αλίπαστα μικρότερο 3. Σημείωσε (Σ) για κάθε σωστή και (Λ) για κάθε λανθασμένη ιδιότητα: Το χλωριούχο νάτριο έχει τις παρακάτω ιδιότητες: Στερεό (Σ) Κίτρινο (Λ) ελαφρύτερο του νερού (Λ) Τα διαλύματά του είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού (Σ) αλμυρό (Σ) γλυκό (Λ)

35 64 4. Σημείωσε με ένα Χ ποια από τα υλικά του παρακάτω πίνακα είναι άλατα: Ηλεκτρολύτες Σαπούνι Ασβέστης Γύψος Ξίδι Μάρμαρο Λεμόνι Απορρυπαντικό πλυντηρίων Υδροξείδιο του νατρίου Αμμωνία Άλατα Χ Χ Χ Χ 5. Σημείωσε με ένα (Ε) ή (Δ) αντίστοιχα, ποια από τα άλατα του παρακάτω πίνακα είναι ευδιάλυτα και ποια δυσδιάλυτα, αφού συμβουλευτείς τον αντίστοιχο πίνακα της διδακτικής σου ενότητας: χλωριούχο νάτριο χλωριούχος άργυρος ανθρακικό ασβέστιο φωσφορικό ασβέστιο νιτρικός άργυρος Ε Δ Δ Δ Ε 6. Συμπλήρωσε το όνομα και το χημικό τύπο του άλατος που παρασκευάζεται με την παρακάτω αντίδραση: α. β. HCl (aq) + NaOH (aq)... + H 2 O ( ) α. χλωριούχο νάτριο β. ΝaCl (aq)

36 65 7. Ένα λίπασμα γράφει στην ετικέτα του Τι χαρακτηρίζουν κατά σειρά οι αριθμοί αυτοί; To 12 σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε άζωτο του λιπάσματος είναι 12 % w/w. To 14 σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε φωσφόρο του λιπάσματος είναι 14 % w/w. To 17 σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε κάλιο του λιπάσματος είναι 17 % w/w. 8. Γράψε ένα φυσικό λίπασμα και ένα τεχνητό. Ένα φυσικό λίπασμα είναι η κοπριά των ζώων, ενώ ένα τεχνητο είναι το νιτρικό αμμώνιο. 9. Όταν τα φύλλα ενός φυτού κιτρινίζουν και δεν είναι φθινόπορο, τότε υποβοηθούμε το πρασίνισμά τους προσθέτοντας σίδηρο, σε μορφή άλατος στο χώμα. Σημειωσε ποιο αλάτι είναι το καταλληλότερο για πρασίνισμα των φύλλων του φυτού: σιδηροπυρίτης FeS 2 (ορυκτό δυσδιάλυτο) θειικός σίδηρος FeSO 4 (ευδιάλυτο) ανθρακικό ασβέστιο CaCO 3 Για να είναι το αλάτι κατάλληλο θα πρέπει να περιέχει σίδηρο και να είναι διαλυτό στο νερό, για αυτό επιλέγουμε το θειικό σίδηρο.

37 66 Λύσεις των ασκήσεων: Ασκήσεις για λύση: 8. α. Λ β. Σ γ. Σ δ. Λ ε. Σ ζ. Σ η. Λ θ. Σ 9. α. οξέος, εξουδετέρωση β. όξινο, ουδέτερο, βασικό γ. στερεά, λευκό, εύκολα, καυστικά δ. βάσεις, εξουδετερώνουν ε. βασικό, υδροχλωρικό, γαστρικό ζ. οικοδομικά, αεροπαγή, υδατοπαγή. 10. α. iii β. iv γ. i δ. iii < ph < 7: ξίδι, διοξείδιο του άνθρακα 7 < ph < 14: όλα τα υπόλοιπα g 13. HCl: όξινο, χλωρίνη: βασικό, ασβεστόνερο: βασικό, σάλιο: ουδέτερο, ντοματοχυμός: όξινο, αίμα: βασικό, γαστρικό υγρό: όξινο, απεσταγμένο νερό: ουδέτερο. 14. αύξηση, μείωση, αύξηση, σταθερό, αύξηση. 15. α. Υδροξείδιο του καλίου β. Νιτρικό νάτριο γ. Οξείδιο του καλίου δ. Θειικό οξύ. 2 Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: Θέμα 2ο: β. Θα χρησιμοποιήσουμε διάλυμα οξέος και το τέλος της εξουδετέρωσης θα το διαπιστώσουμε με δείκτη. Θέμα 3ο: α. Σ β. Λ Γ. Λ Δ. Λ Θέμα 4ο: α. Μείωση β. Αύξηση γ. Μείωση. Ασκήσεις για λύση: 16. α. υδατικά, ηλεκτρικό β. τήξης, στερεές γ. παγώνει δ. νερό ε. αζώτου, φωσφόρου, καλίου, μικροθρεπτικές ζ. ευτροφισμού. 17. α. Σ β. Λ γ. Σ δ. Λ ε. Λ ζ. Σ η. Σ θ. Λ β 2.γ 3.στ 4. δ 5. α 6. ε 19. Θα διαλύσουμε το στερεό στο νερό. Αν διαλύεται είναι ΝaCl ενώ αν δε διαλύεται είναι CaCO g NaBr / 100g H 2 O Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: Θέμα 3ο: 1. δ 2. β Θέμα 4ο: 4Κg αζώτου, 2Kg φωσφόρου, 0Kg καλίου.

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Οξέα Είναι οι χημικές ενώσεις οι οποίες όταν διαλυθούν στο νερό, ελευθερώνουν κατιόντα υδρογόνου (Η + ) Ιδιότητες Οξέων 1. Έχουν όξινη γεύση. 2. Επιδρούν με τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες

Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες Ερωτήσεις 1-25: Για κάθε μια από τις ερωτήσεις που ακολουθούν δίνονται πέντε πιθανές απαντήσεις. Να επιλέξετε την ορθή απάντηση. Για κάθε ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

3. Όταν χλωριούχο νάτριο πυρωθεί στο λύχνο Bunsen, η φλόγα θα πάρει χρώμα: Α. Κόκκινο Β. Κίτρινο Γ. Μπλε Δ. Πράσινο Ε. Ιώδες

3. Όταν χλωριούχο νάτριο πυρωθεί στο λύχνο Bunsen, η φλόγα θα πάρει χρώμα: Α. Κόκκινο Β. Κίτρινο Γ. Μπλε Δ. Πράσινο Ε. Ιώδες Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες Ερωτήσεις 1-22: Για κάθε μια από τις ερωτήσεις που ακολουθούν δίνονται πέντε πιθανές απαντήσεις. Να επιλέξετε την ορθή απάντηση. Για κάθε ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ

ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ 1. Να συμπληρώσετε την επόμενη πρόταση με μία από τις επιλογές i, ii, iii που προτείνονται. Η λεμονάδα είναι όξινη γιατί περιέχει : i. γαλακτικό οξύ, ii. Κιτρικό οξύ, iii.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ 60 λεπτά. ΟΛΕΣ πένα με μπλε ή μαύρο μελάνι. οκτώ (8) σελίδες,

ΟΔΗΓΙΕΣ 60 λεπτά. ΟΛΕΣ πένα με μπλε ή μαύρο μελάνι. οκτώ (8) σελίδες, ΟΔΗΓΙΕΣ Η εξέταση έχει διάρκεια 60 λεπτά. Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψετε την αίθουσα εξέτασης πριν περάσει μισή ώρα από την ώρα έναρξης. Όλες α ερωτήσεις (σύνολο 40) είναι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Διαβάστε περισσότερα

Οι βάσεις 65. Εκπαιδευτικός Οργανισμός δ. τσιάρας & σια ε.ε.

Οι βάσεις 65. Εκπαιδευτικός Οργανισμός δ. τσιάρας & σια ε.ε. Οι βάσεις 65 1. Στον παρακάτω πίνακα δίνονται διάφορα διαλύματα ή γαλακτώματα και οι αντίστοιχες τιμές ph. Να τα διατάξετε από το περισσότερο όξινο προς το πλέον βασικό. Διάλυμα / γαλάκτωμα ph 1. διάλυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Αντιδρούν με μέταλλα και παράγουν αέριο υδρογόνο (δες απλή αντικατάσταση) Αντιδρούν με ανθρακικά άλατα και παράγουν αέριο CO2. Έχουν όξινη

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Οξέα Βάσεις Αλατα, και Χημικές αντιδράσεις. Θέμα 1 ο...

Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Οξέα Βάσεις Αλατα, και Χημικές αντιδράσεις. Θέμα 1 ο... Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Οξέα Βάσεις Αλατα, και Χημικές αντιδράσεις. Θέμα 1 ο.... Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες ερωτήσεις, 1.1. Από τις ενώσεις: HCl, H 2 O, NH 3, H 2 SO

Διαβάστε περισσότερα

... Κατά τη διάλυση του υδροξειδίου του νατρίου στο νερό σχηματίζονται ιόντα σύμφωνα με το σχήμα της αντίδρασης :

... Κατά τη διάλυση του υδροξειδίου του νατρίου στο νερό σχηματίζονται ιόντα σύμφωνα με το σχήμα της αντίδρασης : Διαγώνισμα στο μάθημα της Χημείας της Γ / Γυμνασίου Οξέα Βάσεις Εξουδετέρωση 1.1 Να κυκλώσετε από τους παρακάτω τύπους τα οξέα και στη συνέχεια να τα ονομάσετε: HNO 3 NH 3 HCl Ca(OH) 2 BaCl 2 H 2 O KOH...

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ XHMEIAΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ:...

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ XHMEIAΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ:... ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ XHMEIAΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 05 /06 /15 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Χημεία Βιολογία 2 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ:...

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία:06 / 06 / 2016 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΤΑΞΗ Γ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :. ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ. : ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ( ΧΗΜΕΙΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων

Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων Β. ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Στις αντιδράσεις αυτές οι αριθμοί οξείδωσης όλων των στοιχείων που μετέχουν στην αντίδραση παραμένουν σταθεροί. Τέτοιες αντιδράσεις είναι οι: 1.

Διαβάστε περισσότερα

2. ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

2. ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 2. ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να διαπιστώνουμε το βασικό χαρακτήρα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης Να ορίζουμε τις βάσεις κατά τον Arrhenius

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: (μονάδες 4) Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες. Ερώτηση 1

ΜΕΡΟΣ Α: (μονάδες 4) Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες. Ερώτηση 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA (20/100) ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/6/2015 ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία) ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αριθμητικά:.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό της ερώτησης.

Διαβάστε περισσότερα

Ποια στοιχεία ονομάζονται αλογόνα; Ποια η θέση τους στον Περιοδικό πίνακα;

Ποια στοιχεία ονομάζονται αλογόνα; Ποια η θέση τους στον Περιοδικό πίνακα; ΧΗΜΕΙΑ: Οξέα - Βάσεις - Άλατα - Περιοδικός πίνακας - Αλκάλια- Χημικά στοιχεία - Άνθρακας - Πυρίτιο - Αλογόνα 127 Αλογόνα: Ποια στοιχεία ονομάζονται αλογόνα; Ποια η θέση τους στον Περιοδικό πίνακα; Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-14 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΑΞΗ :Γ ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΒΑΘΜΟΣ:.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 04/06/14 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ (Βιολογία Χημεία) Αριθμός σελίδων γραπτού:7

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Γ Γυμνασίου: Απαντήσεις των ασκήσεων και ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου

Χημεία Γ Γυμνασίου: Απαντήσεις των ασκήσεων και ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου Χημεία Γ Γυμνασίου: Απαντήσεις των ασκήσεων και ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Οξέα - Βάσεις Άλατα Σελίδα 15 1. Τι ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 2ο Ποιες είναι οι ιδιότητες των μετάλλων; Ποιο μέρος του περιοδικού πίνακα καταλαμβάνουν τα μέταλλα; Σχολικό βιβλίο

ΘΕΜΑ 2ο Ποιες είναι οι ιδιότητες των μετάλλων; Ποιο μέρος του περιοδικού πίνακα καταλαμβάνουν τα μέταλλα; Σχολικό βιβλίο ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/11/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Ποια είναι η μορφή του σύγχρονου περιοδικού πίνακα; Τι ονομάζουμε ομάδα και τι περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αµυραδάκη 20, Νίκαια ( ) ΤΑΞΗ... ΜΑΘΗΜΑ... ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΘΕΜΑ 1 Ο

ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αµυραδάκη 20, Νίκαια ( ) ΤΑΞΗ... ΜΑΘΗΜΑ... ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΘΕΜΑ 1 Ο ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αµυραδάκη 20, Νίκαια (2104903576) ΤΑΞΗ... ΜΑΘΗΜΑ... ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΘΕΜΑ 1 Ο Μπορούµε να φυλάξουµε οξέα σε µεταλλικά δοχεία; ικαιολόγησε την απάντησή σου. ΘΕΜΑ 2

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ. ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα- Ιδιότητες - είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ. ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα- Ιδιότητες - είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ 1.1 Τα οξέα ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα Ιδιότητες είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Ποιες χηµικές ενώσεις ονοµάζονται οξέα; Με ποιόν χηµικό τύπο παριστάνουµε γενικά τα οξέα; Οξέα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων)

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) 1. Να εξηγήσετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές. i. H σχετική ατομική μάζα μετριέται σε γραμμάρια. ii. H σχετική ατομική μάζα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση. Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση. Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση Τσικριτζή Αθανασία Θέμα Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΑ Φ ΝΕΙ Ε ΕΣ Ε ΧΗΜΕ Μ Ι Ε ΑΣ ΓΥΜΝ Μ ΑΣΙΟΥ

ΙΑΦΑ Φ ΝΕΙ Ε ΕΣ Ε ΧΗΜΕ Μ Ι Ε ΑΣ ΓΥΜΝ Μ ΑΣΙΟΥ Οξέα Βάσεις Άλατα τάξη Γ γυµνασίου Τα οξέα έχουν ξινή γεύση Οξέα και ανθρακικό ασβέστιο Τα οξέα µεταβάλλουν το χρώµα των δεικτών Οξέα και µέταλλα Τα οξέα αντιδρούν µε πολλά µέταλλα και πολλές φορές παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος

Σύντομη περιγραφή του πειράματος. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Σύντομη περιγραφή του πειράματος Μεταθετικές αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης οι οποίες οδηγούν σε σχηματισμό ιζήματος. Το ίζημα σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την ταυτοποίηση ενός αντιδρώντος σώματος

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Σχολική χρονιά: Μάθημα: Χημεία Όνομα μαθητή/τριας: Ημερομηνία:

Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Σχολική χρονιά: Μάθημα: Χημεία Όνομα μαθητή/τριας: Ημερομηνία: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Σχολική χρονιά: 202-203 Μάθημα: Χημεία Τάξη Γ Όνομα μαθητή/τριας: Ημερομηνία: ) Να γράψετε τι ονομάζεται όξινος χαρακτήρας. Να αναφέρεται τρεις κοινές ιδιότητες των οξέων. 2) Να

Διαβάστε περισσότερα

2. Χημικές Αντιδράσεις: Εισαγωγή

2. Χημικές Αντιδράσεις: Εισαγωγή 2. Χημικές Αντιδράσεις: Εισαγωγή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η ιοντική θεωρία των διαλυμάτων Μοριακές και ιοντικές εξισώσεις Αντιδράσεις καταβύθισης Αντιδράσεις οξέων-βάσεων Αντιδράσεις οξείδωσης-αναγωγής Ισοστάθμιση

Διαβάστε περισσότερα

5 o Μάθημα : Αντιδράσεις εξουδετέρωσης

5 o Μάθημα : Αντιδράσεις εξουδετέρωσης 5 o Μάθημα : Αντιδράσεις εξουδετέρωσης 1. Στόχοι του μαθήματος Οι μαθητές να γνωρίσουν: i) την εξουδετέρωση ως μια περίπτωση μεταθετικής αντίδρασης. ii) τις περιπτώσεις των αντιδράσεων εξουδετέρωσης, ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να διαπιστώνουμε τον όξινο χαρακτήρα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης Να ορίζουμε τα οξέα κατά τον Arrhenius

Διαβάστε περισσότερα

Στην περσινή χρονιά έμαθες ότι η Χημεία έχει τη δική της γλώσσα! Στη γλώσσα της Χημείας:

Στην περσινή χρονιά έμαθες ότι η Χημεία έχει τη δική της γλώσσα! Στη γλώσσα της Χημείας: 12 Κεφάλαιο 1ο 1.2 ΟΞΕΑ ΚΑΤΑ ARRHENIUS Που οφείλεται ο όξινος χαρακτήρας; Στην περσινή χρονιά έμαθες ότι η Χημεία έχει τη δική της γλώσσα! Στη γλώσσα της Χημείας: Τα γράμματα είναι τα σύμβολα των χημικών

Διαβάστε περισσότερα

Edited by Jimlignos. 0 ph οξέος < 7 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Edited by Jimlignos. 0 ph οξέος < 7 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Να αναφέρετε το σύνολο εκείνων των ιδιοτήτων που ονοµάζονται όξινος χαρακτήρας. Ποιες ενώσεις λέγονται οξέα κατά Arrhenius; Απάντηση: Το σύνολο τον κοινών ιδιοτήτων των

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγµα κριτηρίου σύντοµης διάρκειας

Παράδειγµα κριτηρίου σύντοµης διάρκειας 3.9. Κριτήρια αξιολόγησης Παράδειγµα κριτηρίου σύντοµης διάρκειας ΟΜΑ Α Α Αντικείµενο εξέτασης: Οξέα - βάσεις (ιδιότητες - ονοµατολογία) Στοιχεία µαθητή: Επώνυµο:... Όνοµα:... Τάξη:... Τµήµα:...Μάθηµα:...

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις σε υδατικά διαλύματα. Κατερίνα Σάλτα 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2014

Αντιδράσεις σε υδατικά διαλύματα. Κατερίνα Σάλτα 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2014 Αντιδράσεις σε υδατικά διαλύματα Κατερίνα Σάλτα 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2014 Διαλύματα Διαλύματα είναι τα ομογενή μείγματα δύο ή περισσοτέρων χημικών ουσιών. Διαλύτης θεωρείται η ουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ /ΝΣΗΣ ΕΥΤ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΚΦΕ /ΝΣΗΣ ΕΥΤ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΚΦΕ /ΝΣΗΣ ΕΥΤ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ) Συνεργάτες Χηµικοί: Ερρίκος Γιακουµάκης Γιώργος Καπελώνης Μπάµπης Καρακώστας Ιανουάριος 2005 2 ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΙΠΛΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι αντιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 Ο ( 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ)

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 Ο ( 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ) ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 Ο ( 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ) ΘΕΜΑ 1 Ο Να εξηγήσετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και να διορθώσετε τις λανθασµένες: 1. Τα άτοµα όλων των στοιχείων είναι διατοµικά.. Το 16 S έχει ατοµικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ Βαθμός...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ Βαθμός... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ Βαθμός.... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 05/06/15 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ..... ΤΑΞΗ : Γ Γυμνασίου ΥΠΟΓΡΑΦΗ... ΧΡΟΝΟΣ : 2

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ: /100 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 λεπτά (2 ΩΡΕΣ) (ΒΙΟΛΟΓΙΑ + ΧΗΜΕΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα 23-1. Τι εκφράζουν οι συντελεστές μιας χημικής αντίδρασης; Οι συντελεστές σε μία χημική εξίσωση καθορίζουν την αναλογία mol των αντιδρώντων και προϊόντων στην αντίδραση.

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου 2015. Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο

Φροντιστήρια ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου 2015. Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1 έως 1.5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: 1.1 Τα ισότοπα άτομα: α. έχουν ίδιο αριθμό νετρονίων β. έχουν την ίδια μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ Τάξη : Β Λυκείου Ηµεροµηνία : 8/06/2005 ιάρκεια : 2,5 ώρες Αριθµός σελίδων: 5 Χρήσιµα

Διαβάστε περισσότερα

Τι ονομάζουμε χημικό στοιχείο; Δώστε ένα παράδειγμα. Ερώτηση θεωρίας. Τι ονομάζουμε χημική ένωση; Δώστε ένα παράδειγμα. Ερώτηση θεωρίας.

Τι ονομάζουμε χημικό στοιχείο; Δώστε ένα παράδειγμα. Ερώτηση θεωρίας. Τι ονομάζουμε χημική ένωση; Δώστε ένα παράδειγμα. Ερώτηση θεωρίας. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23-04-2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ο ΘΕΜΑ 1 1.1 Τα πρωτόνια που περιέχονται στον πυρήνα του στοιχείου Χ είναι κατά 1 λιγότερα

Διαβάστε περισσότερα

Α + Β - + Γ + Δ - Α + Δ - + Γ + Β - Στις αντιδράσεις αυτές οι Α.Ο όλων των στοιχείων παραμένουν σταθεροί.

Α + Β - + Γ + Δ - Α + Δ - + Γ + Β - Στις αντιδράσεις αυτές οι Α.Ο όλων των στοιχείων παραμένουν σταθεροί. 1. Στόχοι του μαθήματος 4 o Μάθημα : Μεταθετικές αντιδράσεις Οι μαθητές να γνωρίσουν: i) ποιες είναι οι σπουδαιότερες κατηγορίες των μεταθετικών αντιδράσεων. ii) τις μορφές των αντιδράσεων διπλής αντικατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Α. Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Αξιολόγηση :

Θέμα Α. Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης Τσικριτζή Αθανασία Θέμα Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες ερωτήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (μαζί με τη Βιολογία) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/06/2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (μαζί με τη Βιολογία) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/06/2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013 2014 Γ Ρ Α Π Τ Ε Σ Α Π Ο Λ Υ Τ Η Ρ Ι Ε Σ Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ 2 0 1 4 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (μαζί με τη Βιολογία) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/06/2014

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής Άσκηση 4η Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής 2 Θεωρητικό μέρος Αναλυτική Χημεία ονομάζεται ο κλάδος της Χημείας που αναπτύσσει και εφαρμόζει μεθόδους, όργανα και στρατηγικές για να δώσει πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΒΑΘΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Αριθμητικά... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/06/2015 ΒΑΘΜΟΣ:... Ολογράφως..... ΤΑΞΗ: Γ Υπ. Καθηγητή... ΧΡΟΝΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12 02-2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:10 /06 /2017 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες (ΧΗΜΕΙΑ /ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΣ:..

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Μάθημα 6 6.1. SOS: Τι ονομάζεται διάλυμα, Διάλυμα είναι ένα ομογενές μίγμα δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών. Παράδειγμα: Ο ατμοσφαιρικός αέρας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 2ο 2.1. Α) Β) α) 2.2. Α) Θέμα 4ο

Θέμα 2ο 2.1. Α) Β) α) 2.2. Α) Θέμα 4ο 2.1. Α) Το στοιχείο X έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από τα πρωτόνια, να υπολογισθούν ο ατομικός και ο μαζικός αριθμός του στοιχείου Χ. (μονάδες 6) Β) α) Να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

XHMEIA. 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ 1 ο. Να δώσετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω περιπτώσεις.

XHMEIA. 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ 1 ο. Να δώσετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω περιπτώσεις. ΘΕΜΑ ο Α ΛΥΚΕΙΟΥ-ΧΗΜΕΙΑ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Να δώσετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω περιπτώσεις.. Η πυκνότητα ενός υλικού είναι 0 g / cm. Η πυκνότητά του σε g/ml είναι: a. 0,00 b., c. 0,0 d. 0,000. Ποιο από

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ. ΜΑΘΗΜΑ: Χημεία. ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ. ΜΑΘΗΜΑ: Χημεία. ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: Χημεία ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 ΒΑΘΜΟΣ: ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες (ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.. ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ.:..

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.. ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ.:.. ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/05/2017 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 Ώρες (Χημεία-Βιολογία) Βαθμός: Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Σύνολο μονάδων : 20/ 100. Το εξεταστικό δοκίμιο της Χημείας αποτελείται από πέντε ( 05) σελίδες.

ΒΑΘΜΟΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Σύνολο μονάδων : 20/ 100. Το εξεταστικό δοκίμιο της Χημείας αποτελείται από πέντε ( 05) σελίδες. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ - ΤΑΞΗ Γ Ημερομηνία: 26 / 05 / 2017 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :. ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ. : ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ (ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

2.1.Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα των στοιχείων Mg και Cl: Αριθμός ηλεκτρονίων. Αριθμός νετρονίων Mg 12 12 Cl 35 17

2.1.Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα των στοιχείων Mg και Cl: Αριθμός ηλεκτρονίων. Αριθμός νετρονίων Mg 12 12 Cl 35 17 2.1.Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα των στοιχείων Mg και Cl: Στοιχείο Ατομικός αριθμός Μαζικός αριθμός Αριθμός ηλεκτρονίων Αριθμός πρωτονίων Αριθμός νετρονίων Mg 12 12 Cl 35 17

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Η 2 SO 4 + BaCl 2 2HCl + BaSO 4. 2HCl + Na 2 CO 3 CO 2 + H 2 O + 2NaCl. 2HCl + Na 2 SO 3 SO 2 + H 2 O + 2NaCl

ΙΠΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Η 2 SO 4 + BaCl 2 2HCl + BaSO 4. 2HCl + Na 2 CO 3 CO 2 + H 2 O + 2NaCl. 2HCl + Na 2 SO 3 SO 2 + H 2 O + 2NaCl ΙΠΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Οι αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης γίνονται ανάµεσα σε ηλεκτρολύτες µε ανταλλαγή ιόντων. Για να πραγµατοποιηθεί µια αντίδραση διπλής αντικατάστασης πρέπει ένα τουλάχιστον από τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ πρωτονίων. ηλεκτρονίω Γ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ πρωτονίων. ηλεκτρονίω Γ Αµυραδάκη 20, Νίκαια (210-4903576) ΘΕΜΑ 1 Ο : 1. Ποια είναι η δοµή του ατόµου; ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 2. Ποιος αριθµός ονοµάζεται ατοµικός και ποιος µαζικός; Ποιος από τους δύο αποτελεί την ταυτότητα του χηµικού

Διαβάστε περισσότερα

3. ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

3. ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 3. ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να γνωρίσουμε με τη βοήθεια πειραμάτων τη χημική αντίδραση της εξουδετέρωσης Να ορίζουμε τη χημική αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ (ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4/6/2014 ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:... ΤΑΞΗ: Γ Αριθμητικά.. ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - IOYNIOY 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ: /100 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 λεπτά (2 ΩΡΕΣ) (ΒΙΟΛΟΓΙΑ + ΧΗΜΕΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΜΑ 1ο Για τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α3 να μεταφέρετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα μόνο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις επόµενες ερωτήσεις να επιλέξετε την σωστή απάντηση : 1. Το µικρότερο σωµατίδιο ενός στοιχείου που µπορεί να πάρει µέρος στον σχηµατισµό χηµικών

Διαβάστε περισσότερα

(είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν)

(είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν) Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων Μεταθετικές Αντιδράσεις (είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν) l Αντιδράσεις εξουδετέρωσης Χαρακτηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA A ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA A ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA A ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από τις ερωτήσεις A1 έως A5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α1. Το ιόν 56 Fe +2 περιέχει:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις

Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις Οι χημικές αντιδράσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις οξειδοαναγωγικές και τις μεταθετικές. Α. ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Στις αντιδράσεις αυτές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία)

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA (20/100) ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:12 /6/2013 ΧΡΟΝΟΣ: 2 Ώρες (Χημεία + Βιολογία) ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αριθμητικά:.

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ (ΒΙΟΛΟΓΙΑ + ΧΗΜΕΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05/06/2015 ΒΑΘΜΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ ΠΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ:.

ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ ΠΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ:. ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ ΠΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ:. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 24.05.2011 ΧΡΟΝΟΣ : 10.30 12.30 ( Χημεία - Φυσιογνωστικά)

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία γενικής παιδείας

Χημεία γενικής παιδείας Χημεία γενικής παιδείας ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις από Α1 - Α4 να βρείτε την σωστή απάντηση. Α1. Σύμφωνα με τη θεωρία Arrhenius, το 1 είναι οξύ επειδή: α) αντιδρά με βάσεις, β) είναι ηλεκτρολύτης, γ) μεταβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015-16

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015-16 ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 205-6 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση: ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Διδ. περ. Σύνολο διδ.περ.. Η συμβολή της Χημείας στην εξέλιξη του πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Χημεία. Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής

Γενική Χημεία. Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Γενική Χημεία Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Γραφείο Κ2.125, τηλ.: 28210-37772 e-mail:nikosxek@gmail.com Περιεχόμενα Διαλύματα Γραμμομοριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΒΑΘΜΟΣ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. Τμήμα:. Αρ..

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΒΑΘΜΟΣ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. Τμήμα:. Αρ.. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 8.6.2016 ΒΑΘΜΟΣ: Αριθμητικώς:. Ολογράφως:. ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες (Βιολογία-Χημεία)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία:06 / 06 / 2016 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΤΑΞΗ Γ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :. ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ. : ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ( ΧΗΜΕΙΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μg + 2 HCL MgCl 2 +H 2

Μg + 2 HCL MgCl 2 +H 2 Εργαστηριακή άσκηση 3: Επεξήγηση πειραμάτων: αντίδραση/παρατήρηση: Μέταλλο + νερό Υδροξείδιο του μετάλλου + υδρογόνο Νa + H 2 0 NaOH + ½ H 2 To Na (Νάτριο) είναι αργυρόχρωμο μέταλλο, μαλακό, κόβεται με

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΤΑ ΟΞΕΑ. 1.1 Ιδιότητες των οξέων.

1 η ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΤΑ ΟΞΕΑ. 1.1 Ιδιότητες των οξέων. 1 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΤΑ ΟΞΕΑ 1.1 Ιδιότητες των οξέων. 1. Κοινές ιδιότητες των υδατικών διαλυμάτων των οξέων. 1. Τα διαλύματα των οξέων έχουν όξινη γεύση. Η χαρακτηριστική όξινη (ξινή) γεύση των οξέων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Μετά το τέλος της μελέτης του 3ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει ποιες ενώσεις είναι οξέα, βάσεις, άλατα και οξείδια.

Μετά το τέλος της μελέτης του 3ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει ποιες ενώσεις είναι οξέα, βάσεις, άλατα και οξείδια. Μετά το τέλος της μελέτης του 3ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει ποιες ενώσεις είναι οξέα, βάσεις, άλατα και οξείδια. Να ονομάζει ανόργανες ενώσεις, όταν δίνεται ο μοριακός

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2017-2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ: /20 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 λεπτά (ΧΗΜΕΙΑ + ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΟΛΟΓΡ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΙΕΚ ΒΑΡΗΣ ΦΙΩΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Καθορισμένα ή καθαρά σώματα λέγονται εκείνα που έχουν την ίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ. γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ. γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 Ελένη Γ. Παλούμπα, Χημικός, Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Λακωνίας, 2014-2015 Αθήνα, 16-09-2014 Αρ. Πρωτ. 147346/Γ2 ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία. Σελίδα 1 από 6. γ. Ν 2 Ο 5. Μονάδες 5

Χημεία. Σελίδα 1 από 6. γ. Ν 2 Ο 5. Μονάδες 5 Α ΛΥΚΕΙΟΥ 21 / 04 / 2019 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. A1. Σε ποια από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από τις ερωτήσεις A1 έως A4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Συζητείστε και περιγράψτε την πορεία ενός πειράµατος για να ελέγξετε αν οι προβλέψεις σας είναι σωστές:

Συζητείστε και περιγράψτε την πορεία ενός πειράµατος για να ελέγξετε αν οι προβλέψεις σας είναι σωστές: Η Εξουδετέρωση: 1 ο φύλλο εργασίας Όνοµα:..Τµήµα.. Στόχοι: Να διαπιστώνετε τον όξινο ή βασικό χαρακτήρα ενός διαλύµατος κατά την ανάµιξη δ/τος οξέος µε δ/µα βάσης χρησιµοποιώντας δείκτη και πεχάµετρο.

Διαβάστε περισσότερα

3. Να συμπληρωθούν οι παρακάτω αντιδράσεις:

3. Να συμπληρωθούν οι παρακάτω αντιδράσεις: 1. Να συμπληρωθούν οι παρακάτω αντιδράσεις: 2N 2 + 3H 2 2NH 3 4Na + O 2 2Να 2 Ο Fe + Cl 2 FeCl 2 Zn + Br 2 ZnBr 2 2K + S K 2 S 2Ca + O 2 2CaO Na + Ca -------- C + O 2 CO 2 H 2 + Br 2 2HBr CaO + H 2 O Ca(OH)

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο

Φροντιστήριο ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1 έως 1.4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: 1.1 Δίνεται το χημικό στοιχείο 15 Χ. Για το στοιχείο αυτό ισχύει: α. όταν ενώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. δ. 39 φορές μεγαλύτερη από το της μάζας του ατόμου του 12 C 12 Μονάδες 5

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. δ. 39 φορές μεγαλύτερη από το της μάζας του ατόμου του 12 C 12 Μονάδες 5 ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 25-02 - 2018 Μαρία Βασιλείου, Σπύρος Παπαμιχάλης, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Ιοντική ισορροπία Προσδιορισμός του ph υδατικών διαλυμάτων οξέων βάσεων και αλάτων

Ιοντική ισορροπία Προσδιορισμός του ph υδατικών διαλυμάτων οξέων βάσεων και αλάτων Άσκηση 8η Ιοντική ισορροπία Προσδιορισμός του ph υδατικών διαλυμάτων οξέων βάσεων και αλάτων Πανεπιστήμιο Πατρών - Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας - Ακαδ. έτος 2016-17 Διάσταση 2 ετεροπολικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ. ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ. ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΤΑΞΗ: Β Ενιαίου Λυκείου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Τμήμα: Aρ.:.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ. ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ. ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΧΡΟΝΟΣ: 2,5 ώρες ΤΑΞΗ: Β Ενιαίου Λυκείου ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Τμήμα: Aρ.:.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2011 ΓΙΑ ΤΗ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2011 ΓΙΑ ΤΗ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2011 ΓΙΑ ΤΗ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: ΤΡΕΙΣ (3) ΩΡΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Να μελετήσετε

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Να βρεθεί η δομή των παρακάτω ατόμων: 23 11 Na, 40 20 Ca, 33 16 S, 127 53 I, 108

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινές ιδιότητες των υδατικών διαλυμάτων των οξέων. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η όξινη (ξινή) γεύση των οξέων γίνεται αντιληπτή.

Κοινές ιδιότητες των υδατικών διαλυμάτων των οξέων. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η όξινη (ξινή) γεύση των οξέων γίνεται αντιληπτή. 1.1 Ιδιότητες των οξέων Κοινές ιδιότητες των υδατικών διαλυμάτων των οξέων. 1. Τα διαλύματα των οξέων έχουν όξινη γεύση. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η όξινη (ξινή) γεύση των οξέων γίνεται αντιληπτή.

Διαβάστε περισσότερα

Περιοριστικό αντιδρών

Περιοριστικό αντιδρών Περιοριστικό αντιδρών Όταν αντιδρώντα προστίθενται σε ποσότητες διαφορετικές από τις γραμμομοριακές αναλογίες που δείχνει η χημική εξίσωση, μόνο το ένα από τα αντιδρώντα πιθανόν να καταναλωθεί πλήρως,

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Χημεία Α Λυκείου

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Χημεία Α Λυκείου Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων Μάθημα: Χημεία Α Λυκείου Στο παρών παρουσιάζουμε απαντήσεις σε επιλεγμένα Θέματα της Τράπεζας θεμάτων. Το αρχείο αυτό τις επόμενες ημέρες σταδιακά θα

Διαβάστε περισσότερα

3. ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

3. ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 23 3. ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 1. Βλέπε θεωρία σελ. 83. 2. α) (χημική εξίσωση) β) (δύο μέλη) (ένα βέλος >) γ) (αντιδρώντα) δ) (τμήμα ύλης ομογενές που χωρίζεται από το γύρω του χώρο με σαφή όρια). ε) (που οδηγούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ Τρικάλων. Πειραματική Δοκιμασία στη Χημεία. Τοπικός Μαθητικός Διαγωνισμός. Τρίκαλα, Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΦΕ Τρικάλων. Πειραματική Δοκιμασία στη Χημεία. Τοπικός Μαθητικός Διαγωνισμός. Τρίκαλα, Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012 1 Τοπικός Μαθητικός Διαγωνισμός 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2013 11Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2013 ΕΚΦΕ Τρικάλων Πειραματική Δοκιμασία στη Χημεία Τοπικός Μαθητικός Διαγωνισμός Τρίκαλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : Ερωτήσεις 1-6 Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις 1-6. Κάθε ορθή απάντηση βαθμολογείται με πέντε (5) μονάδες.

ΜΕΡΟΣ Α : Ερωτήσεις 1-6 Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις 1-6. Κάθε ορθή απάντηση βαθμολογείται με πέντε (5) μονάδες. ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2008-2009 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Β ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες και 30 λεπτά Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

6. Δεν έχουμε επίδραση κοινού ιόντος σε μία από τις παρακάτω προσθήκες: Α. ΝαF σε υδατικό διάλυμα HF Β. ΚCl σε υδατικό διάλυμα HCl

6. Δεν έχουμε επίδραση κοινού ιόντος σε μία από τις παρακάτω προσθήκες: Α. ΝαF σε υδατικό διάλυμα HF Β. ΚCl σε υδατικό διάλυμα HCl 1. Αν στο υδατικό διάλυμα του ασθενούς οξέος CH 3 COOH, διαλύσουμε το ισχυρό οξύ HCl: A. η [CH 3 COO - ] αυξάνεται, ενώ η [Η 3 Ο + ] μειώνεται B. η [CH 3 COO - ] και η [Η 3 Ο + ] αυξάνονται Γ. η [Η 3 Ο

Διαβάστε περισσότερα