Γαλακτοκομία. Ενότητα 2: Πρωτεΐνες Ορού (WP), 1,5ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γαλακτοκομία. Ενότητα 2: Πρωτεΐνες Ορού (WP), 1,5ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής"

Transcript

1 Γαλακτοκομία Ενότητα 2: Πρωτεΐνες Ορού (WP), 1,5ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής Μοάτσου Γκόλφω, Eπ. Καθηγήτρια

2 Μαθησιακοί Στόχοι Να γνωρίζουν oι φοιτητές τη σύσταση, τη δομή, τις φυσικοχημικές ιδιότητες και τα μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του νωπού γάλακτος.

3 Λέξεις Κλειδιά Αλβουμίνη ορού Ανοσογλοβουλίνες α-γαλακτοαλβουμίνη β-γαλακτογλοβουλίνη Πρωτεόζες-πεπτόνες Πρωτεΐνες του ορού Δομή

4 Γενικά 1/4 Περιλαμβάνει το τμήμα των πρωτεϊνών το οποίο απομένει στον ορό του άπαχου γάλακτος μετά την καθίζηση των καζεϊνών του με οξίνιση σε ph 4,6 και θερμοκρασία των 200C. Παραμένουν διαλυτές κατά την πήξη του γάλακτος με πυτιά, οπότε απομακρύνονται με το τυρόγαλα κατά την παρασκευή των τυριών. Οι πρωτεΐνες τυρογάλακτος (WP) περιλαμβάνουν πέραν των άλλων πρωτεϊνών του ορού και το γλυκομακροπεπτίδιο που προέρχεται από την υδρόλυση της κ-καζεΐνης από τη χυμοσίνη. Επίσης περιέχουν περισσότερες πρωτεόζες πεπτόνες σε σχέση με τον ορό του γάλακτος.

5 Γενικά 2/4 Παραμένουν διαλυτές κατά την υπερφυγοκέντρηση του γάλακτος. Είναι πρωτεΐνες πλούσιες σε S (1,7%) και περιέχουν κυστεΐνη και/ ή κυστίνη. Κατακρημνίζονται σε διάλυμα 12% T.C.A. Αποτελούν ~ το 18-20% των πρωτεϊνών του αγελαδινού γάλακτος. Σε μεγαλύτερη αναλογία βρίσκεται στο γάλα των μονογαστρικών, στο πρωτόγαλα και στο μαστικό γάλα. Οι πρωτεΐνες του ορού με εξαίρεση την ομάδα των πρωτεοζών-πεπτονών είναι σφαιρικές πρωτεΐνες με σημαντική αναλογία δομή α- έλικας και β-πτυχωτής δομής και παρουσιάζουν μεγάλη υδροφοβία.

6 Δευτεροταγής Δομή Η πολυπεπτιδική αλυσίδα αναδιπλώνεται και αποκτά είτε δομή α-έλικας, είτε πτυχωτή δομή ή β-δομή. Δομή α-έλικας Δεσμοί υδρογόνου της ΝΗ ομάδος και του καρβονυλικού οξυγόνου συντελούν στη διαμόρφωση της πεπτιδικής αλυσίδας σε ελικοειδή μορφή. Πτυχωτή δομή δομή ή β-δομή Η πολυπεπτιδική αλυσίδα διατάσσεται παράλληλα σχηματίζοντας πτυχωτή δομή που σταθεροποιείται με δεσμούς υδρογόνου.

7 Πρωτεΐνες Ορού του Αγελαδινού Γάλακτος Πίνακας : Πρωτεΐνες ορού του αγελαδινού γάλακτος (από τους Walstra et al., 1999 και Smit 2003) Πρωτεΐνες Συγκέντρωση στο γάλα (g/kg) Μοριακό βάρος Πρωτεΐνες του ορού 6,3 Διαλυτές σε ph 4,6 (Ι.Σ. καζεΐνης) β-γαλακτογλοβουλίνη 3, Περιέχει S α-γαλακτοαλβουμίνη 1, Περιέχει S Αλβουμίνη ορού 0, Προέρχεται από το αίμα, περιέχει S Πρωτεόζες-πεπτόνες 0, Ανοσογλοβουλίνες (IgG, IgA, IgM) 0, Λακτοφερίνη 0, Άλλες πρωτεΐνες ~0,1 Ετερογενής ομάδα, μερικές είναι τμήματα της β-καζεΐνης Διάφοροι τύποι, βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο πρωτόγαλα, μερικές προέρχονται από το αίμα, ένα μέρος τους αποτελεί την κρυογλοβουλίνη Γλυκοπρωτεΐνη, δεσμεύει Fe, αντιμικροβιακή δράση

8 Γενικά 3/4 Είναι ευαίσθητες στη θέρμανση εκτός των P-P και αποτελούν τη βάση των τυριών τυρογάλακτος. Η σειρά ευαισθησίας είναι η ακόλουθη: Ig> β-lg & SA> a-la Οι πρωτεΐνες ορού του γίδινου και πρόβειου γάλακτος είναι πιο ευαίσθητες στη θέρμανση από τις αντίστοιχες του αγελαδινού γάλακτος.

9 Γενικά 4/4 Έχουν υψηλή βιολογική αξία που οφείλεται στη σημαντική ποσότητα των WP σε απαραίτητα αμινοξέα και κυρίως σε θειώδη αμινοξέα (μεθειονίνη + κυστεΐνη) και λευκίνη καθώς επίσης λυσίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη. Οι πρωτεΐνες του ορού στο πρόβειο γάλα είναι περισσότερες (14g / l) από ότι στο αγελαδινό γάλα (6g / l).

10 β-γαλακτογλοβουλίνη (β-lg) 1/3 Είναι πολύ υδρόφοβη πρωτεΐνη με σφαιρική δομή και με διάμετρο περίπου 3,6 nm.

11 β-γαλακτογλοβουλίνη (β-lg) 2/3 Απαντά σε διάφορες δομές ανάλογα με τη θερμοκρασία και το ph. Ως διμερές στο ph του γάλακτος και θερμοκρασία δωματίου αλλά και σε ph 5-7, με Μ.Β.~ Ως μονομερές, λόγω διάσπαση του διμερούς σε υψηλή θερμοκρασία ή ph 3,5 και σε ph>7,5 και με Μ.Β. ~ Ως οκταμερές σε ph 4,5 και θερμοκρασία χαμηλή ~0 0 C και με Μ.Β. ~

12 β-γαλακτογλοβουλίνη (β-lg) 3/3 Σχηματίζει σύμπλοκο με την κ-καζεΐνη, το οποίο είναι πιο σταθερό στη θέρμανση από τα συστατικά του. Χρησιμοποιείται η β-γαλακτογλοβουλίνη (β-lg) για τη διαπίστωση της ανάμιξης ή μη διαφόρων ειδών γάλακτος. Σχήμα: Ισοηλεκτρικός εστιασμός (IEF) των πρωτεϊνών του ορού του πρόβειου γάλακτος, των πρότυπων μιγμάτων και του αγελαδινού γάλακτος.

13 α-γαλακτογλοβουλίνη (a-la) 1/2 Είναι μικρό σφαιρικό μόριο. Δεν έχει την τάση να σχηματίζει διμερή ή πολυμερή. Αποτελεί τμήμα της συνθετάσης της λακτόζης.

14 α-γαλακτογλοβουλίνη (a-la) 2/2 Είναι ασβεσομεταλλο-πρωτεΐνη (1 mole Ca / mole πρωτεΐνης). Μοιάζει με τη λυσοζύμη από άποψη χημική και σειράς των αμινοξέων στο μόριό της, αλλά δεν παρουσιάζει αντιβακτηριδιακή δράση.

15 Οροαλβουμίνη (Sa) 1/2 Η δομή του μορίου της πρωτεΐνης είναι ωοειδής με διαστάσεις περίπου 3x12 nm. Είναι η μεγαλύτερη μονομερής πρωτεΐνη του ορού με Μ.Β.=66267 D. Έχει 582 υπολείμματα αμινοξέων.

16 Οροαλβουμίνη (Sa) 2/2 Έχει στο μόριο της 35 υπολείμματα κυστεΐνης που ενώνονται ανά δυο σχηματίζοντας 17 δισουλφυδικούς δεσμούς. Φέρει στο μόριό της μια ελεύθερη σουλφυδριλική ομάδα. Έχει τις ίδιες ιδιότητες με την αλβουμίνη του ορού του αίματος, γιατί προέρχεται από το αίμα των γαλακτοφόρων ζώων.

17 Ανοσοσφαιρίνες ή Ανοσογλοβουλίνες (Immunoglobulins Ig-) 1/2 Παρουσιάζουν ετερογένεια και διακρίνονται κυρίως σε IgG1, IgG2, IgA, IgM. IgG IgA IgM διμερής πενταμερής Έχουν σημαντικές ανοσοβιολογικές ιδιότητες.

18 Ανοσοσφαιρίνες ή Ανοσογλοβουλίνες (Immunoglobulins Ig-) 2/2 Έχουν μεγάλο μοριακό βάρος που κυμαίνεται από D, ανάλογα με το είδος τους. Είναι πολυμερή γλυκοπεπτίδια που η βασική μονάδα τους αποτελείται από δυο είδη πολυπεπτιδικών αλυσίδων (από δύο ελαφριές και δύο βαριές αλυσίδες). Είναι πάρα πολύ ευαίσθητες στη θέρμανση. Το πρωτόγαλα και το μαστιτικό γάλα είναι πλούσιο σε ανοσογλοβουλίνες.

19 IgG1 (1/3) Αποτελεί το κύριο μέρος των ανοσογλοβουλινών και βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία στο γάλα. Αποτελείται από δυο βαριές (Heavy) και δυο ελαφριές (Light) πολυπεπτιδικές αλυσίδες που συνδέονται με δισουλφυδικούς δεσμούς (-S-S-) και έχει στο μόριο της υδατάνθρακες:

20 IgG1 (2/3) Έχει μοριακό βάρος ~ D. Η κάθε βαριά αλυσίδα έχει μοριακό βάρος D και η κάθε ελαφριά αλυσίδα έχει μοριακό βάρος D Έχει ίδια σύσταση με τη γλοβουλίνη του αίματος. Το αντιγόνο της IgG1 του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του αγελαδινού γάλακτος σε πρόβειο ή γίδινο γάλα σύμφωνα με την τεχνική της ακτινωτής ανοσοδιάχυσης που είχε αναγνωρισθεί σαν επίσημη μέθοδος από την ΕΟΚ στις με τον κανονισμό (J.O. /79).

21 IgG1 (3/3) Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νωπό γάλα και προσδιορίζεται νοθεία μέχρι της τάξης του 1%. Η τεχνική αυτή εμφανίζεται με την εμπορική ονομασία CV TEST II. Ανίχνευση αγελαδινού γάλακτος σε αίγειο με τη μέθοδο της ακτινωτής ανοσοδιάχυσης. Α=16% αγελαδινό, Β= 9% αγελαδινό, C= Μάρτυρας 100% αίγειο, D= 45% αγελαδινό.

22 IgM 1/2 Είναι πενταμερής ανοσογλοβουλίνη με 5 βασικές μονάδες που ενώνονται κυκλικά με δισουλφιδικούς δεσμούς και με μια J αλυσίδα. Το μοριακό της βάρος είναι εξαιρετικά μεγάλο (~ ). Έχει ιδιαίτερη αντιμικροβιακή δράση.

23 IgM 2/2 Τα αντισώματα αυτά θεωρούνται και ως συγκολλητικά (agglutinins), επειδή προκαλούν διόγκωση και συγκόλληση (agglutination) ξένων σωματιδίων και κυττάρων όπως είναι οι ιοί και τα βακτήρια αφού προσκολληθούν στους πολυσακχαρίτες των κυτταρικών τοιχωμάτων. Στις IgΜ του γάλακτος περιλαμβάνονται και οι λακτενίνες L1 και L3, οι οποίες είναι αντισώματα έναντι μερικών στελεχών του Lactococcus lactis και μία κρυογλοβουλίνη, που εμπλέκεται στη συσσωμάτωση των λιποσφαιρίων, η οποία αδρανοποιείται κατά τη θέρμανση και την ομογενοποίηση.

24 Πρωτεοζες- Πεπτόνες (P-p) 1/3 Είναι θερμοανθεκτικές. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πρωτεΐνες του ορού οι πρωτεόζεςπεπτόνες δεν αλλοδομούνται κατά τη θέρμανσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα 3 συστατικά (8 ταχύ, 8 βραδύ και 5) περιέχουν στο μόριό τους φώσφορο και το συστατικό ΡΡ3 περιέχει σάκχαρα. Είναι ετερογενείς πρωτεΐνες με μοριακό βάρος που κυμαίνεται από D, ανάλογα με το είδος τους.

25 Πρωτεοζες- Πεπτόνες (P-p) 2/3 Διακρίνονται σε τέσσερα συστατικά. Το συστατικό ΡΡ3 είναι γλυκοπρωτεΐνη της μεμβράνης των λιποσφαιρίων Τα συστατικά 8 ταχύ, 8 βραδύ και 5 προέρχονται από την δράση του ενζύμου πλασμίνη επί της πολυπεπτιδικής αλυσίδας της β-καζεΐνης και είναι τα τμήματα 1-28, ή 107, και ή 107 της β-καζεΐνης που είναι συμπληρωματικά των αμινοξικών ακολουθιών των γ-καζεϊνών.

26 Πρωτεοζες- Πεπτόνες (P-p) 3/3 Τα χαρακτηριστικά των συστατικών των πρωτεοζών- πεπτονών αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα: Χαρακτηριστικά Συστατικά των πρωτεοζών- πεπτονών 3 8 ταχύ, 8 βραδύ 5 Μοριακό βάρος P (%) 0,5 2,4 2,0 1,0 Φορτίο σε ph 6,6-10,5-4,1-14,4 Υδατάνθρακες (%) 16, Παρατήρηση Γλυκοπρωτεΐνη φωσφοροπρωτεΐνες

27 Προσδιορισμός Πρωτεϊνών 1/4 Προσδιορισμός του ολικού αζώτου / πρωτεΐνης με τη μέθοδο Kjeldahl. Αρχή της μεθόδου Η μέθοδος KJeldahl περιλαμβάνει τρία στάδια: την καύση του δείγματος, την απόσταξη και την τιτλοδότηση. 1ο στάδιο: Καύση δείγματος H 2 SO 4 + 2NH 3 (NH 4 ) 2 SO 4 (Θειικό αμμώνιο) Σχήμα Μονάδα καύσης της συσκευής Kjeldahl

28 Προσδιορισμός Πρωτεϊνών 2/4 2ο στάδιο: Απόσταξη (NH4)2SO4 + 2NaOH Na2SO4 + 2H2O + 2NH3 H3BO3 + 3NH3 (NH4)3BO3 (Βορικό αμμώνιο) Σχήμα Μονάδα καύσης της συσκευής Kjeldahl 3 ο στάδιο: Τιτλοδότηση (NH4)3BO3 + 3HCl NH4 Cl + H3BO3

29 Προσδιορισμός Πρωτεϊνών 3/4 Προσδιορισμός πρωτεϊνών με τη μέθοδο της φορμαλδεΰδης. Αρχή της μεθόδου Όταν σε εξουδετερωμένο γάλα προστεθεί εξουδετερωμένη φορμαλδεΰδη τα λευκώματα αποκτούν όξινη αντίδραση γιατί η φορμαλδεΰδη δεσμεύει την αμινική ομάδα και σχηματίζονται όξινες μεθυλοενώσεις σύμφωνα με την παρακάτω αντίδραση: R CH NH 2 + O= CH 2 COOH NH 2 R CH N= CH 2 + H 2 O COOH = Δεσμευμένη αμινική ομάδα COOH = Καρβοξυλική ομάδα που τιτλοδοτείται Η όξινη αντίδραση εξουδετερώνεται με καυστικό νάτριο το οποίο δίδει έμμεσα την περιεκτικότητά του σε λευκώματα που μπορούν να ογκομετρηθούν με το καυστικό νάτριο.

30 Προσδιορισμός Πρωτεϊνών 4/4 Προσδιορισμός πρωτεϊνών με αυτοματοποιημένη μέθοδο της υπέρυθρης φασματοσκοπίας. Αρχή της μεθόδου Οι πρωτεΐνες απορροφούν ενέργεια σε μήκος κύματος 6,4μm της υπέρυθρης ακτινοβολίας στο δεσμό Ν-Η του πεπτιδικού δεσμού (σχήμα ). Σχήμα Υπέρυθρος αναλυτής και το σημείο του δεσμού όπου οι πρωτεΐνες απορροφούν σε μήκος κύματος 6,4μm.

31 Βιβλιογραφία Ανυφαντάκης, Εμ. Χημεία και Ανάλυση του Γάλακτος Εκδόσεις Καραμπερόπουλος, Αθήνα, Καμιναρίδης, Στ. και Μοάτσου, Γ., Γαλακτοκομία, Εκδόσεις Έμβρυο, Αθήνα, Park Y.W.& Haenlein G.F.W., Milk and Dairy Products in Human Nutrition. Wiley-Blackwell, UK, Tetra Pak. Dairy processing handbook, pp Applied Science Publishers Ltd, London, Walstra, P. &Jenness, R. Dairy Chemistry and Physics. John Wiley & Sons, New York, 1983 Walstra, p., Wouters, J.T.M. & Geurts, T. J., Dairy Science and Technology. Second Edition. CRC- Taylor & Francis, New York, 2006.

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15 Ενότητα Α Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στη Διατροφή Ενότητα Β Συστατικά των Τροφίμων Ενότητα Γ Χημεία των διαφόρων Τροφίμων Ενότητα Δ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 5: Ενδογενή Ένζυμα του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου

Γαλακτοκομία. Ενότητα 5: Ενδογενή Ένζυμα του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Γαλακτοκομία Ενότητα 5: Ενδογενή Ένζυμα του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής Μοάτσου Γκόλφω, Eπ. Καθηγήτρια Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

1ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1ΟΡΟΛΟΓΙΑ

1ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1ΟΡΟΛΟΓΙΑ 1ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1ΟΡΟΛΟΓΙΑ Με τον όρο γάλα εννοούµε το έκκριµα του µαστικού αδένα των θηλαστικών, που προορίζεται για τη διατροφή του νεογέννητου για το οποίο αποτελεί τη µοναδική τροφή µέχρι µία ορισµένη ηλικία.

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 4: Δευτερεύοντα Συστατικά του Γάλακτος (2/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου

Γαλακτοκομία. Ενότητα 4: Δευτερεύοντα Συστατικά του Γάλακτος (2/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Γαλακτοκομία Ενότητα 4: Δευτερεύοντα Συστατικά του Γάλακτος (2/2), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής Μοάτσου Γκόλφω, Eπ. Καθηγήτρια Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Agricultural University Of Athens

Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Agricultural University Of Athens Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Agricultural University Of Athens ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αμινοξέα-Πεπτίδια-Πρωτείνες

Αμινοξέα-Πεπτίδια-Πρωτείνες Αμινοξέα-Πεπτίδια-Πρωτείνες Αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις με τουλάχιστον μία αμινική και μία καρβοξυλική ομάδα. Αμινοξέα των πρωτεϊνών είναι περίπου 20, και έχουν όλα την αμινοομάδα σε α-θέση ως προς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 1.1 Εισαγωγή Οι πρωτεΐνες είναι πολύπλοκα µακροµόρια που αποτελούν περισσότερο από το 50% του ξηρού βάρους των ζώντων κυττάρων. Παίζουν καθοριστικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ Ι. ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ 2014 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εισαγωγή 2 Τρόφιμο - Ορισμός Με τον όρο Τρόφιμο χαρακτηρίζεται ένα ευρύ φάσμα εδώδιμων υλικών που αποτελούνται από απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μελέτη της τεχνολογίας παρασκευής και φυσικοχημικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Μ.Σ. : «Έλεγχος Ποιότητας & ιαχείριση Περιβάλλοντος» Μεταπτυχιακή ιατριβή ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Επιβλέπων καθηγητής Καλογεράκης Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιο Κυπρου. Τμημα Βιολογικων Επιστημων

Πανεπιστημιο Κυπρου. Τμημα Βιολογικων Επιστημων Πανεπιστημιο Κυπρου Τμημα Βιολογικων Επιστημων Σημειωσεις μαθηματος ΒΙΟ101 Ιωάννης Κυρμιτζόγλου Αν. Καθ. Λεόντιος Κωστρίκης Λευκωσια, 2007-2008 Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Τ Ι Σ Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Ε Σ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Κρέας Πρωτεΐνες κρέατος

Κρέας Πρωτεΐνες κρέατος Κρέας Πρωτεΐνες κρέατος Ως κρέας θεωρούνται τα κομμάτια των σφαχτών ή και ολόκληρα τα σφαχτά ζώων ή πτηνών που προορίζονται για τη διατροφή των ανθρώπων. Οι μύες των σφαγμένων θηλαστικών, πουλερικών και

Διαβάστε περισσότερα

νιαιου Λυκείου κή Κατευθυνση ΪΜΜΜί 4,- % ν ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Α Ο Η Ν Α

νιαιου Λυκείου κή Κατευθυνση ΪΜΜΜί 4,- % ν ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Α Ο Η Ν Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ νιαιου Λυκείου κή Κατευθυνση β ΪΜΜΜί Κ i I «ι ντί Η',, % ν ρ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Α Ο Η Ν Α 4,- Βιοχημεία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 27: Βιομόρια, αμινοξέα, πεπτίδια και πρωτεΐνες

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 27: Βιομόρια, αμινοξέα, πεπτίδια και πρωτεΐνες Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 27: Βιομόρια, αμινοξέα, πεπτίδια και πρωτεΐνες 1. Γενικά Πρωτεΐνες: μεγάλα βιομόρια που απαντούν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς Διαφορετικά είδη πρωτεϊνών με ποικίλη βιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Αθανάσιος Λάνταβος (Καθηγητής) Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

«Αξιοποίηση Τυρογάλακτος με Παραγωγή Μέσω Ζυμώσεως Ξανθάνης Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας» ΧΩΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

«Αξιοποίηση Τυρογάλακτος με Παραγωγή Μέσω Ζυμώσεως Ξανθάνης Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας» ΧΩΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. «Αξιοποίηση Τυρογάλακτος με Παραγωγή Μέσω Ζυμώσεως Ξανθάνης Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας» Αρ. Κουπονιού: 18533131 01 000096 ΧΩΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑ Οι James Watson Francis Crick δίπλα το μοντέλο της διπλής έλικας του DNA που τους εξασφάλισε το Βραβείο Νόμπελ. 2013 2 ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1.Εισαγωγή Αρχικά στην εργασία αυτή παρουσιάζεται το γνωστό στην ανατολική μεσόγειο και όχι μόνο, λαχανικό μπάμια το οποίο είναι γνωστό ακόμα και με

1.Εισαγωγή Αρχικά στην εργασία αυτή παρουσιάζεται το γνωστό στην ανατολική μεσόγειο και όχι μόνο, λαχανικό μπάμια το οποίο είναι γνωστό ακόμα και με 1.Εισαγωγή Αρχικά στην εργασία αυτή παρουσιάζεται το γνωστό στην ανατολική μεσόγειο και όχι μόνο, λαχανικό μπάμια το οποίο είναι γνωστό ακόμα και με το όνομα όκρα (okra). Στο στάδιο αυτό πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Γ. ΚΟΝΤΟΠΙΔΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2014 2015 1 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Έγκαιρη προσέλευση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ)

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών, και είναι από τα πιο σημαντικές πρώτες ύλες τροφίμων. Στις αναπτυγμένες (βιομηχανικές) χώρες, το ψωμί παρέχει στον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑ ΜΟΡΙΑ ΒΙΟΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ol ΣΤΟΧΟΙ

ΑΛΛΑ ΜΟΡΙΑ ΒΙΟΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ol ΣΤΟΧΟΙ 7 ΒΙΟΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΟΡΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 7.1 Υδατάνθρακες 7.2 Λίπη - έλαια - σαπούνια - απορρυπαντική δράση 7.3 Πρωτεΐνες 7.4 Πολυμερή - πλαστικά 7.5 Υφάνσιμες ίνες Ερωτήσεις - προβλήματα Ol ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Αυθεντικότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου

Γαλακτοκομία. Αυθεντικότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Γαλακτοκομία Αυθεντικότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Ομιλητής: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής Σημασία της αυθεντικότητας του προσκομιζόμενου

Διαβάστε περισσότερα

Η Χημεία στην Κουζίνα

Η Χημεία στην Κουζίνα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η Χημεία στην Κουζίνα Βασικά Είδη Διατροφής 3 ο Γ Ε Λ Ι Ω Α Ν Ν Ι Ν Ω Ν «Ε Π Ι Φ Α Ν Ε Ι Ο Σ Σ Χ Ο Λ Η» 2 Πίνακας Περιεχομένων ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Συστατικά του σώματος των ζώων και των ζωοτροφών

Συστατικά του σώματος των ζώων και των ζωοτροφών Κεφάλαιο 2 Γ. ΖΕΡΒΑΣ Συστατικά του σώματος των ζώων και των ζωοτροφών 2.1 Εισαγωγή Τα φυτά μπορούν και συνθέτουν συστατικά από απλές ενώσεις, όπως είναι το CO 2 του αέρα, καθώς επίσης το νερό και τα ανόργανα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ Α: ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΝΟ-ΥΛΙΚΑ

ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ Α: ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΝΟ-ΥΛΙΚΑ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ Α: ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΝΟ-ΥΛΙΚΑ Έχουμε πολλά φυσικά νανο-υλικά γύρω μας και σε αυτό το πείραμα θα μάθετε ότι δύο πολύ κοινά υλικά, το γάλα και η ζελατίνη, είναι όντως δύο από αυτά.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγόνο. ξένη) με μια σχετικά ισχυρή δύναμη σύνδεσης.

Αντιγόνο. ξένη) με μια σχετικά ισχυρή δύναμη σύνδεσης. Αντιγόνα Αντισώματα Αντιγόνο Ως αντιγόνο ορίζεται κάθε ουσία που προέρχεται από το εξωτερικό ή εσωτερικό περιβάλλον και είναι ικανή να αντιδράσει με τα προϊόντα της ανοσιακής απάντησης (αναγνωρίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

Να παρουσιάζεις το βιοχημικό ρόλο και τη θρεπτική αξία των υδατανθράκων.

Να παρουσιάζεις το βιοχημικό ρόλο και τη θρεπτική αξία των υδατανθράκων. 93 4 βιομορια και αλλα μορια Οι Στόχοι Στο τέλος της διδακτικής αυτής ενότητας θα πρέπει να μπορείς: Να ταξινομείς τους υδατάνθρακες σε κατηγορίες, επισημαίνοντας τις διαφορές που εμφανίζουν ανάλογα με

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ιωάννης Τσαγκατάκης Σύμβουλος Διατροφικής Αγωγής. Οι Πρωτεΐνες. Ένωση Ελλήνων Χημικών Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης

Δρ. Ιωάννης Τσαγκατάκης Σύμβουλος Διατροφικής Αγωγής. Οι Πρωτεΐνες. Ένωση Ελλήνων Χημικών Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης Δρ. Ιωάννης Τσαγκατάκης Σύμβουλος Διατροφικής Αγωγής Οι Πρωτεΐνες Ένωση Ελλήνων Χημικών Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης Αμινοξέα, Πεπτίδια, Πρωτεΐνες, Ένζυμα Πεπτιδικός δεσμός Αμινοξέα Πεπτίδια (

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ιωάννης Ρούσσης Καθηγητής ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2014 1 ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Το μάθημα ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα