Γαλακτοκομία. Ενότητα 4: Δευτερεύοντα Συστατικά του Γάλακτος (2/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γαλακτοκομία. Ενότητα 4: Δευτερεύοντα Συστατικά του Γάλακτος (2/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου"

Transcript

1 Γαλακτοκομία Ενότητα 4: Δευτερεύοντα Συστατικά του Γάλακτος (2/2), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής Μοάτσου Γκόλφω, Eπ. Καθηγήτρια

2 Μαθησιακοί Στόχοι Δευτερεύοντα συστατικά με ιδιαίτερη τεχνολογική και διατροφική σημασία. Βιταμίνες του νωπού γάλακτος. Επίδραση διαφόρων τεχνολογικών παραγόντων στις βιταμίνες του γάλακτος.

3 Λέξεις Κλειδιά Βιταμίνες του γάλακτος Λιποδιαλυτές βιταμίνες Υδατοδιαλυτές βιταμίνες Φωτοοξείδωση

4 Βιταμίνες του Γάλακτος Βιταμίνες Αγελαδινό Περιεχόμενο (mg/l) Ανθρώπινο Ενδεικτική συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ενηλίκων (RDI, mg/ημέρα) Βιταμίνη Α 1 1,1 0,6 1,00 Βιταμίνη D 0,0006 0,0006 0,005 Βιταμίνη Ε 0,98 6,64 10,0 Βιταμίνη Κ 0,01 0,02 0,08 Θειαμίνη (Β1) 0,44 0,16 1,40 Ριβοφλαβίνη (Β2) 1,75 0,36 1,60 Νιασίνη 0,94 1,47 18,0 Παντοθενικό οξύ 3,46 1,84 5 Βιταμίνη Β6 0,64 0,10 2,20 Βιοτίνη 0,031 0,008 0,15 Φυλλικό οξύ 0,050 0,050 0,40 Βιταμίνη Β12 0,0043 0,0003 0,003 Βιταμίνη C ρετινόλη + β-καροτένιο/6

5 Λιποδιαλυτές Βιταμίνες 1/7 Η βιταμίνη A στο γάλα υπάρχει ως ρετινόλη, ως εστέρες της ρετινόλης και ως καροτένια. Το β-καροτένιο που είναι πολυμερές 8 ισοπρενίων είναι προβιταμίνη Α και μπορεί να διαχωρισθεί στη μέση αποδίδοντας 2 μόρια ρετινόλης. Η ενεργότητα της βιταμίνης Α στο γάλα εκφράζεται λαμβάνοντας υπόψη και τα καροτένια. Η συνήθης αναλογία καροτενίων προς ρετινόλη στο αγελαδινό γάλα είναι 1:2. Στην πράξη 6 μg β-καροτενίου αποδίδει 1 μg ρετινόλης και 12 μg άλλων καροτενοειδών αποδίδουν επίσης 1 μg ρετινόλης.

6 Λιποδιαλυτές Βιταμίνες 2/7 Ρετινόλη (Βιταμίνη Α): 1,1 mg/l 1 ισοδύναμο ρετινόλης (RE) ορίζεται ως 1 μg ρετινόλης, 6 μg β-καροτενίου ή 12 μg άλλων καροτενοειδών διατροφή (εποχή) φυλή συγκέντρωση της βιτ. Α στο γάλα

7 Λιποδιαλυτές Βιταμίνες 3/7 Η βιταμίνη Α είναι σταθερή στις θερμικές επεξεργασίες του γάλακτος. Δεν καταστρέφεται από τη UHT επεξεργασία. Απώλειες όμως συμβαίνουν κατά την αποθήκευση του UHT γάλακτος σε Τ δωματίου. Είναι ευαίσθητη στην παρουσία οξυγόνου και στο φως. Κατά την τυροκόμηση, το μεγαλύτερο μέρος της περνάει στο τυρί.

8 Λιποδιαλυτές Βιταμίνες 4/7 Καλσιφερόλη (Βιταμίνη D): 0,0006 mg/l χαμηλή συγκέντρωσή αλλά κρίσιμη για την απορρόφηση του ασβεστίου Η D2 είναι συστατικό των φυτών, το οποίο σχηματίζεται με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην εργοστερόλη. Η D3 σχηματίζεται με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην 7-δεϋδροχοληστερόλη. Στα ζώα σχηματίζεται όταν το δέρμα εκτεθεί για αρκετές ημέρες στην ηλιακή ακτινοβολία και η συγκέντρωσή της παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση (~ ng/l).

9 Λιποδιαλυτές Βιταμίνες 5/7 Η βιταμίνη D δεν καταστρέφεται κατά τις θερμικές επεξεργασίες του γάλακτος. Καταστρέφεται μόνο μετά από παρατεταμένη έκθεση στο φως και στο οξυγόνο. 1. Διατροφή 2. Ηλιακή ακτινοβολία περιεκτικότητα του γάλακτος σε βιτ. D

10 Λιποδιαλυτές Βιταμίνες 6/7 Τοκοφερόλες (Βιταμίνη Ε): 0,98 mg/l Ο όρος βιταμίνη Ε αντιστοιχεί σε μια ομάδα τοκοφερολών, η κυριότερη από τις οποίες είναι η α-τοκοφερόλη. Είναι αντιοξειδωτικό συστατικό. Ένα μέρος της βρίσκεται στη μεμβράνη των λιποσφαιρίων και προστατεύει τα φωσφολιπίδια από την οξείδωση. Επηρεάζεται λίγο από τη διατροφή και είναι χαμηλότερη στο γάλα που παράγεται το χειμώνα.

11 Λιποδιαλυτές Βιταμίνες 7/7 Είναι σταθερή κατά τη θέρμανση σε θερμοκρασίες <100 ºC. Μπορεί όμως να καταστραφεί μερικά με εκτεταμένη έκθεση στο φως παρουσία οξυγόνου. Προοξειδωτικοί παράγοντες όπως ο σίδηρος και ο χαλκός επιταχύνουν την οξείδωσή της. Το μεγαλύτερο μέρος της μεταφέρεται στο τυρί κατά την τυροκόμηση. Φυλλοκινόνη-Μενακινόνη (Βιταμίνη Κ): 0.01 mg/l Η βιταμίνη αυτή υπάρχει σε μικρές ποσότητες στο γάλα. Οι επεξεργασίες που εφαρμόζονται στο γάλα δεν την επηρεάζουν.

12 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Ασκορβικό οξύ και βιταμίνες ομάδας Β Υπάρχουν στο γάλα σε σταθερές κατά κανόνα συγκεντρώσεις, καθώς οι περισσότερες συντίθενται στο πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών.

13 Ασκορβικό Οξύ (Βιταμίνη C): mg/l 1/2 Eίναι θερμοευαίσθητο συστατικό. Περισσότερο από 75% επιζεί της παστερίωσης. Η αποστείρωση μπορεί να επιφέρει πλήρη καταστροφή της. Το ασκορβικό οξύ του γάλακτος ασκεί προστατευτικό ρόλο έναντι των οξειδώσεων για άλλα συστατικά του γάλακτος.

14 Ασκορβικό Οξύ (Βιταμίνη C): mg/l 2/2 Αμέσως μετά την άμελξη υφίσταται μεταβολές. 1. Η πρώτη μεταβολή είναι η αντιστρεπτή οξείδωση προς δεϋδροασκορβικό παρουσία Ο2 και μεταλλικών ιόντων (κυρίως Cu 2+ και Fe 3+ ) και ουσιαστικά δεν επιφέρει απώλεια της βιταμίνης C. Η ισορροπία αυτής της αντίδρασης σταθεροποιεί το οξειδοαναγωγικό δυναμικό (Εh) του γάλακτος. 2. Περαιτέρω όμως οξείδωση προς δικετο-γουλονικό οξύ είναι μηαντιστρεπτή, καταστρέφει τη βιταμίνη και στην πράξη καταστρέφει τη «ρυθμιστική» επίδραση της προηγούμενης αντιστρεπτής αντίδρασης. Η μη-αντιστρεπτή οξείδωση που πρακτικά «καταστρέφει» το ασκορβικό οξύ του γάλακτος, συμβαίνει παρουσία Ο 2 και όταν η ριβοφλαβίνη του γάλακτος έχει οξειδωθεί εξαιτίας της επίδρασης του φωτός (φωτοοξείδωση).

15 Βιταμίνες Ομάδας Β 1/2 Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1): 0,3-0,5 mg/l Στο γάλα βρίσκεται σε αυτό κατά τα 2/3 με την ελεύθερη μορφή της και κατά το 1/3 φωσφορυλιωμένη ή συνδεδεμένη σε πρωτεΐνες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό της παράγεται από τους μικροοργανισμούς της μεγάλης κοιλίας, με αποτέλεσμα η διατροφή, η εποχή του έτους και η φυλή του ζώου να έχουν μικρή επίδραση στη συγκέντρωσή της.

16 Βιταμίνες Ομάδας Β 2/2 Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1): mg/l Είναι σταθερή κατά την παστερίωση και την UHT επεξεργασία του γάλακτος, αλλά η κλασική αποστείρωση προκαλεί μείωσή της κατά 20-45%. Είναι ευαίσθητη στην παρουσία οξυγόνου και στην έκθεση στο φως, λιγότερο όμως σε σχέση με τις άλλες φωτοευαίσθητες βιταμίνες.

17 Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2): 1,7 mg/l 1/2 Στο γάλα η ριβοφλαβίνη υπάρχει κατά 65-95% με την ελεύθερη μορφή της, ενώ το υπόλοιπο υπάρχει με τη μορφή FMN και FAD. Είναι κιτρινοπράσινη χρωστική του ορού του γάλακτος που του προσδίδει χαρακτηριστικό κιτρινωπό χρώμα. Επηρεάζεται λίγο από την εποχή και τη φυλή του ζώου. Είναι σταθερή στη θέρμανση και στην παρουσία οξυγόνου, είναι όμως το πιο φωτοευαίσθητο συστατικό του γάλακτος. Απορροφά ακτινοβολία (μέγιστο στα 450 nm) και η διεγερμένη ριβοφλαβίνη (φωτοοξείδωση) μπορεί να οξειδώσει το δεϋδρο- ασκορβικό οξύ. Εκτός από την απώλεια της θρεπτικής αξίας δημιουργούνται ανεπιθύμητες οσμές που εμφανίζονται σε μεταγενέστερο χρόνο στο γάλα. Σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο αυτό παίζει το είδος της συσκευασίας του γάλακτος.

18 Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2): 1,7 mg/l 2/2 Φωτοευαισθητοποιητής (photosensitizer) Απορροφά στο ορατό nm, max 450 nm Μεταφέρει ενέργεια από το φως στο οξυγόνο Δημιουργία μονήρους (singlet) οξυγόνου στο γάλα ( 1 O 2 ): επάγει και συμμετέχει σε αντιδράσεις με: Ακόρεστα λιπαρά οξέα, Ασκορβικό οξύ, Βιταμίνη D, Θειαμίνη (Β1), Πυριδοξάλη (Β6), Φυλλικό οξύ, Πρωτεΐνες και αμινοξέα που περιέχουν S Πτητικές ενώσεις Ανεπιθύμητες γεύσεις-οσμές (off-flavours) Methional from the photo-oxidation of methionine card board flavour sunlight or burnt feather flavour

19 Νιασίνη [Νικοτινικό οξύ+ Νικοτιναμίδιο] (Βιταμίνη Β3): 1-2 mg/l Στο γάλα υπάρχει κυρίως με τη μορφή της νικοτιναμιδίου σε συγκεντρώσεις χαμηλές σε σχέση με τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Η συγκέντρωση δεν επηρεάζεται από τη φυλή, τη διατροφή, την εποχή και το στάδιο της γαλακτικής περιόδου. Είναι σταθερή κατά την έκθεση στο φως και στις θερμικές επεξεργασίες του γάλακτος, ακόμη και στην κλασική αποστείρωση.

20 Παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη Β5): 3,5 mg/l Η βιταμίνη αυτή αποτελεί μέρος του συνενζύμου Α κι επομένως συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων. Το γάλα μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των ανθρώπινων αναγκών. Η συγκέντρωσή του στο γάλα εξαρτάται από τη διατροφή, τη φυλή, την εποχή και το στάδιο της γαλακτικής περιόδου. Είναι σταθερό στο φως και στις θερμικές επεξεργασίες που εφαρμόζονται στο γάλα.

21 Πυριδοξίνη, Πυριδοξάλη, Πυριδοξαμίνη (Βιταμίνη Β6): 0,5 mg/l Στο γάλα υπάρχει κυρίως με τη μορφή της πυριδοξάλης (80%) και το υπόλοιπο με τη μορφή της πυριδοξαμίνης. Η συγκέντρωσή τους στο γάλα, είναι χαμηλή, ενώ στο πρωτόγαλα είναι σημαντικά υψηλότερες. Δεν επηρεάζεται σημαντικά από τη φυλή και τη διατροφή. Η παστερίωση και η UHT επεξεργασία προκαλούν μικρές απώλειες. Όμως πολύ εκτεταμένη καταστροφή της μπορεί να συμβεί κατά την αποθήκευση του UHT γάλακτος. Είναι όμως πολύ ευαίσθητη στην υπεριώδη ακτινοβολία. Βιοτίνη: μg/l Δεν επηρεάζεται από τη διατροφή, τη φυλή, την εποχή, το στάδιο της γαλακτικής περιόδου, τις θερμικές επεξεργασίες ή την έκθεση στο φως.

22 Φυλλικό (φολικό) οξύ: μg/l Στο γάλα βρίσκεται συνδεδεμένο με ειδική πρωτεΐνη. Η συγκέντρωσή του φαίνεται ότι δεν επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η παρουσία του ασκορβικού οξέος στο γάλα περιορίζει τις απώλειες σε φυλλικό, γιατί οξειδώνεται εύκολα και περιορίζει το διαθέσιμο οξυγόνο. Το φυλλικό οξύ είναι ευαίσθητο συστατικό. Παστερίωση: UHT: Κλασική αποστείρωση: Φως: Οξυγόνο: ανθεκτικό ευαίσθητο 50% καταστροφή πολύ ευαίσθητο πολύ ευαίσθητο

23 Κοβαλαμίνη (Βιταμίνη Β12): 4 μg/l Η βιταμίνη Β12 λαμβάνεται από ζωικά τρόφιμα, στα οποία είναι συνδεδεμένη με πρωτεΐνες από τις οποίες αποσυνδέεται κατά την πέψη. Το γάλα είναι σημαντική πηγή κοβαλαμίνης και η συγκέντρωσή της εξαρτάται από τα επίπεδα Cο στην τροφή των αγελάδων. Βιοσυντίθεται στη μεγάλη κοιλία κι επομένως η συγκέντρωσή της δεν επηρεάζεται σημαντικά από τη φυλή, τη διατροφή ή την εποχή του έτους. Στο πρωτόγαλα υπάρχει σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Είναι σχετικά σταθερή στην παστερίωση. Ομως η UHT επεξεργασία και κυρίως η αποθήκευση του UHT γάλακτος προκαλούν σοβαρές απώλειες. Είναι όμως σταθερή στην επίδραση του φωτός.

24 Περιεκτικότητα σε Βιταμίνες του Θερμικά Επεξεργασμένου Γάλακτος Αφορά κυρίως στο γάλα που έχει επεξεργασθεί σε συνθήκες εντονότερες της κλασικής (χαμηλής), παστερίωσης, >72 C/16-20 s. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ: 1. Συνθήκες επεξεργασίας, π.χ. έμμεση/άμεση επεξεργασία, συνδυασμός θερμοκρασίας-χρόνου. 2. Τύπος συσκευασίας, π.χ. έκθεση στο φως, περατότητα στο οξυγόνο 3. Συνθήκες συντήρησης, π.χ. θερμοκρασία και διάρκεια Αλλαγές της ριβοφλαβίνης (Β2) και του ασκορβικού οξέος (C): Μείωση της συγκέντρωσης άλλων βιταμινών Εμφάνιση ανεπιθύμητης γεύσης/οσμής

25 Μέτρα «Προστασίας» για το Θερμικά Επεξεργασμένο Γάλα Συσκευασία με μηδενική διαπερατότητα στο οξυγόνο και έως ελάχιστη διαπερατότητα στα nm. Ελάχιστη έκθεση στο φυσικό φώς. Προσεκτική επιλογή του φωτισμού στους χώρους συντήρησης της αγοράς (π.χ. warm white λάμπες φθορισμού).

26 Βιβλιογραφία Σ. ΚΑΜΙΝΑΡΙΔΗΣ & Γ. ΜΟΑΤΣΟΥ (2009). Γαλακτοκομία. Εκδόσεις Έμβρυο, Αθήνα. BIESALSKI H. K. & BACK E. I. (2003). Riboflavin, Nutritional significance. In: Encyclopedia of Dairy Science (eds H. Roginski, J. W. Fuquay and P.F. Fox) pp Academic Press, an imprint of Elsevier Science Ltd, London UK. WALSTRA P., WOUTERS J.T.M., GEURTS T.J., (2006). Dairy Science and Technology. CRC-Taylor & Francis MOATSOU G. (2013). Sanitary procedures, heat treatments, packaging, In: Milk and Dairy Products in Human Nutrition. Y. W. Park & G. F. W. Haenlein (Editors), Wiley-Blackwell (Eds.),UK, pp

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15 Ενότητα Α Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στη Διατροφή Ενότητα Β Συστατικά των Τροφίμων Ενότητα Γ Χημεία των διαφόρων Τροφίμων Ενότητα Δ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 5: Ενδογενή Ένζυμα του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου

Γαλακτοκομία. Ενότητα 5: Ενδογενή Ένζυμα του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Γαλακτοκομία Ενότητα 5: Ενδογενή Ένζυμα του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής Μοάτσου Γκόλφω, Eπ. Καθηγήτρια Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Τροφίμων για τα τυριά Βασικό Μάθημα

Ασφάλεια Τροφίμων για τα τυριά Βασικό Μάθημα Ασφάλεια Τροφίμων για τα τυριά Βασικό Μάθημα Διδακτική Ενότητα 3: Σύνθεση γάλακτος και φυσικο-χημικά χαρακτηριστικά FoodSafety Cheese Κατάρτιση στην ασφάλεια τροφίμων για μονάδες παραγωγής γάλακτος και

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΠΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΕΣ ΥΛΕΣ

ΛΙΠΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΕΣ ΥΛΕΣ ΛΙΠΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΕΣ ΥΛΕΣ Τα λιπίδια είναι μια χημικά ετερογενής ομάδα ενώσεων με έντονη υδροφοβικότητα. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν διαλύονται στο νερό (ή διαλύονται πολύ λίγο), ενώ είναι διαλυτά

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15 Ενότητα Α Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στη Διατροφή Ενότητα Β Συστατικά των Τροφίμων Ενότητα Γ Χημεία των διαφόρων Τροφίμων Ενότητα Δ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων.

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στοιχεία παραδόσεων Τα παρόντα είναι στοιχεία παραδόσεων για το μάθημα Χημεία Τροφίμων, 2013-14. Δεν συνιστούν σημειώσεις, αλλά απλά είναι αποτέλεσμα πρώτης επεξεργασίας. Αφορούν την ύλη της πρώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Σπουδαστές: ΜΠΑΛΙΟΥ ΦΑΝΗ ΦΕΛΕΜΕΓΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Μ.Σ. : «Έλεγχος Ποιότητας & ιαχείριση Περιβάλλοντος» Μεταπτυχιακή ιατριβή ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Επιβλέπων καθηγητής Καλογεράκης Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα.

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα. 2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, διαγράμματα,

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Για να διατηρηθεί η ζωή, να εξασφαλιστούν δηλαδή οι δομές και οι λειτουργίες της, χρειάζεται ενέργεια. Ο άνθρωπος εξασφαλίζει την απαραίτητη γι' αυτόν ενέργεια με τη διάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

Technical Catalogue 2015/16

Technical Catalogue 2015/16 ...at the leading edge of responsible nutrition Technical Catalogue 2015/16 για επαγγελματική χρήση μόνο Lamberts Healthcare Ltd, 1 Lamberts Road, Tunbridge Wells, Kent TN2 3EH Telephone: (01892) 554313

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση Προγράµµατος Μαθηµάτων Επιλογής. Τµήµατος Γεωπονίας

Ενίσχυση Προγράµµατος Μαθηµάτων Επιλογής. Τµήµατος Γεωπονίας Ενίσχυση Προγράµµατος Μαθηµάτων Επιλογής Τµήµατος Γεωπονίας 3 ος Ολοκληρωµένος Κύκλος Μαθηµάτων Νέες Τεχνολογίες στις Γεωπονικές Επιστήµες Τίτλος Μαθήµατος: Τεχνολογία Ζωοτροφών ιδάσκων: Μπάλιος Ι. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερες ρίζες, αντιοξειδωτικά και υγεία

Ελεύθερες ρίζες, αντιοξειδωτικά και υγεία Ελεύθερες ρίζες, αντιοξειδωτικά και υγεία Θεόδωρος Γ. Σωτηρούδης Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών συνεχής έκθεση στο οξυγόνο μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Το χρώμα είναι ένας βασικός παράγοντας στη εκτίμηση της ποιότητας ενός τροφίμου. Το χρώμα των τροφίμων οφείλεται σε φυσικές ή

ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Το χρώμα είναι ένας βασικός παράγοντας στη εκτίμηση της ποιότητας ενός τροφίμου. Το χρώμα των τροφίμων οφείλεται σε φυσικές ή ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Το χρώμα είναι ένας βασικός παράγοντας στη εκτίμηση της ποιότητας ενός τροφίμου. Το χρώμα των τροφίμων οφείλεται σε φυσικές ή τεχνητές χρωστικές. Οι πιο σημαντικές φυσικές χρωστικές είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSc ΑΘΗΝΑ 2014 Μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικός. 2013/14 Ελληνική έκδοση. κατάλογος. Πλήρης σειρά συμπληρωμάτων διατροφής & Εξειδικευμένες φόρμουλες. από την εταιρεία "leader" στον χώρο των

Τεχνικός. 2013/14 Ελληνική έκδοση. κατάλογος. Πλήρης σειρά συμπληρωμάτων διατροφής & Εξειδικευμένες φόρμουλες. από την εταιρεία leader στον χώρο των Τεχνικός κατάλογος 2013/14 Ελληνική έκδοση ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Ι ΜΕΤΑΛΛΑ Ι ΑΜΙΝΟΞΕΑ Ι ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ Ι ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ Ι ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ Ι ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q 10 I ΒΟΤΑΝΑ Ι ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Ι ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Ι SUPER FOODS Πλήρης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΘΕΜΑ : ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΛΕΚΑΚΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Α.

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΘΕΜΑ : ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΛΕΚΑΚΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Α. ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΘΕΜΑ : ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΛΕΚΑΚΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Α.Μ (07/133) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΡΚΑΛΟΥΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΘΗΝΑ, 2013 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόμενα...i

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Εδώ και χρόνια υπάρχει ένας βομβαρδισμός από πληροφορίες οτι το αυγό, που είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, τον κίνδυνο δημιουργίας αρτηριοσκλήρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ Τα µικροθρεπτικά συστατικά περιλαµβάνουν τις βιταµίνες και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητες ουσίες στη διατροφή του ανθρώπου γιατί δεν µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ζούμε στην εποχή των συμπληρωμάτων διατροφής. Κάθε φαρμακείο είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλη την γκάμα των συμπληρωμάτων σε οποιαδήποτε μορφή και εάν κυκλοφορούν: χάπια, κάψουλες,

Διαβάστε περισσότερα

µεταποιηµένης πιπεριάς ποικιλίας Μακεδονικό»

µεταποιηµένης πιπεριάς ποικιλίας Μακεδονικό» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ «Επίδραση του NaOH στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της µεταποιηµένης πιπεριάς ποικιλίας Μακεδονικό» Μεταπτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ)

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών, και είναι από τα πιο σημαντικές πρώτες ύλες τροφίμων. Στις αναπτυγμένες (βιομηχανικές) χώρες, το ψωμί παρέχει στον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Έκδοση 2 η Σωτήριος Κανδρέλης Καθηγητής ΤΕΙ Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. Το αίγειο γάλα στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. 5 + 1 Ασφαλείς γλυκαντικές ύλες

Διατροφή. Το αίγειο γάλα στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. 5 + 1 Ασφαλείς γλυκαντικές ύλες ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 53 / 10 ο έτος έκδοσης & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Το αίγειο γάλα στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου 5 + 1 Ασφαλείς γλυκαντικές ύλες Παιδική Παχυσαρκία: Τι ρόλο παίζουν

Διαβάστε περισσότερα

A. B áæïðïùìïù - M áóôòïçéáîîáëè O H

A. B áæïðïùìïù - M áóôòïçéáîîáëè O H A. B áæïðïùìïù - M áóôòïçéáîîáëè KEºA AI 1 Y Ù ÓıÚ Î 17 1.1 ÈÛ ÁˆÁ Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα σηµαντικό τµήµα της επιστήµης των τροφίµων. Το περισσότερο από το µισό οργανικό υλικό που βρίσκεται πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Αθανάσιος Λάνταβος (Καθηγητής) Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΣΥΑΛ= Στερεό υπόλειµµα άνευ λίπους. Kg=κιλά gr= γραµµάρια Ε.Β.= Ειδικό βάρος ΚΤΠ= Κώδικας Τροφίµων και Ποτών

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΣΥΑΛ= Στερεό υπόλειµµα άνευ λίπους. Kg=κιλά gr= γραµµάρια Ε.Β.= Ειδικό βάρος ΚΤΠ= Κώδικας Τροφίµων και Ποτών ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗ ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα