Τοπική Ανάπτυξη και καινοτομία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τοπική Ανάπτυξη και καινοτομία"

Transcript

1 Τοπική Ανάπτυξη και καινοτομία Δρ. Ιωάννης Καπλάνης Γενικός Διευθυντής Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) Το Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας Ευφυής ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία στην ψηφιακή εποχή Σύρος, 8/7/2017

2 Θέματα για συζήτηση - Καινοτομία και τοπική/περιφερειακή ανάπτυξη - Διανοητική ιδιοκτησία (ΔΙ), πατέντες και καινοτομία - Καινοτομία, ΔΙ και Οικονομία στην Ελλάδα - ΔΙ και Ανάπτυξη σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο στην Ελλάδα

3 Background (1) Growth theories emphasize the role played by innovation in promoting economic growth (Hasan and Tucci, 2011; Solow, 1959; Romer, 1990; Rosenberg, 1986). In period of rapid rise in ICT, drop in transport costs and increased global trade, place becomes less/more (?) relevant Local/regional characteristics become increasingly more important What are the drivers of local/regional innovation and how can it lead to local/regional development?

4 Background (2) Greece regional innovative performance appears to be scarcely investigated, probably due to insufficient datasets. The differential patterns of innovative performance across regions warrant for a thorough analysis at the spatial level, that takes into account the regional industrial structure and the local institutions (Regional Innovation Scoreboard RIS). The case of Greece might be particularly insightful, as during the recent period of acute crisis ( ), that followed decades of robust growth, there have been important differences in the regional performance that need to be further explored.

5 Τοπική/περιφερειακή ανάπτυξη και καινοτομία

6 Συνθήκες ανάπτυξης καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο (1) Οι περιοχές (περιφέρειες/νομοί/δήμοι κλπ) με την κοινωνική, πολιτιστική και θεσμική τους σφαίρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας ή οποία με την σειρά της αποτελεί βασική πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για αυτές. Διαφορετικές προσπάθειες στην βιβλιογραφία έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν τους συγκεκριμένους παράγοντες και συνθήκες που συμπεριλαμβάνονται στη αμφίδρομή αυτή διαδικασία

7 Συνθήκες ανάπτυξης καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο (2) 1. Η ικανότητα μιας τοπικής κοινωνία στο να καινοτομεί 2. και η ικανότητα της να αφομοιώνει την καινοτομία σε τακτική βάση. (Feldman and Florida 1994; Audretsch and Feldman 1996; Cantwell and Iammarino 1998; Furman et al. 2002).

8 Καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη Κοινή αντίληψη ακαδημαϊκών και ερευνητών ότι η καινοτομία συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη και η τοπική/περιφερειακή διάσταση είναι σημαντική (Crescenzi, R. and Rodríguez-Pose, Α., 2011) Η προσπάθεια επεξήγησης αυτής της σχέσης έχει πραγματοποιηθεί με τρεις κυρίως διαφορετικές προσεγγίσεις

9 1. Το γραμμικό μοντέλο (Bush 1945; Maclaurin 1953) o Βασική έρευνα Εφαρμοσμένη έρευνα Εφευρέσεις Καινοτομία Ανάπτυξη o Η εμπειρική του ανάλυση κάνει χρήση πατεντών και R&D δεδομένων και ερευνά την σύνδεση τους με την ανάπτυξη. o Το μοντέλο αυτό πέραν κάποιον κριτικών που του έχουν ασκηθεί (πχ. Rosenberg 1994), παραμένει μέχρι και αρκετά δημοφιλές.

10 Γραμμικό μοντέλο - Παρατηρήσεις Η γραμμική προσέγγιση της σύνδεσης καινοτομίας με την ανάπτυξης είναι αρκετά δημοφιλής εξαιτίας της απλότητας και της επεξηγηματικής της ικανότητας. Αλλά εστιάζοντας μόνο στην ενίσχυση του τοπικού R&D, το γραμμικό μοντέλο αγνοεί βασικούς παράγοντες σχετικά με το πώς η καινοτομία δημιουργείται στην πραγματικότητα. Αυτοί οι παράγοντες συνδέονται με το πλαίσιο στο οποίο καινοτομία πραγματοποιείται και την δυναμική των τοπικών περιοχών να αφομοιώνουν την καινοτομία που παράγεται σε διαφορετικές περιοχές.

11 2. Συστήματα Καινοτομίας (Lundvall 1992) ή learning region (Morgan 1997) o Σχετίζονται με τα εξελικτικά οικονομικά (Dosi et al. 1988; Freeman 1994) o o o Μελετούν την ικανότητα των εδαφικά ενσωματωμένων θεσμικών δικτύων να βοηθούν ή να περιορίζουν την καινοτομία. Η ικανότητα αυτή εξαρτάται από το λεγόμενο «κοινωνικό φίλτρο» (Rodriguez-Pose 1999) δηλαδή το συνδυασμό των κοινωνικών και θεσμικών συνθηκών της εκάστοτε περιοχής. Κυρίως ποιοτική προσέγγιση που εφαρμόζεται από γεωγράφους εξελικτικούς οικονομολόγους και κάποιους κοινωνιολόγους

12 3. Μελέτη της Διάχυσης και Αφομοίωσης της καινοτομίας Knowledge spillovers & assimilation (Jaffe 1986; Audretsch and Feldman 1996a; Cantwell and Iammarino 2003; Sonn and Storper 2008) o Η προσέγγιση αυτή έχει υιοθετηθεί γενικά από οικονομολόγους και γεωγράφους o Χρήση ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων

13 Καινοτομία και τοπική οικονομική ανάπτυξη Οι διαφορές μεταξύ της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης των ποικίλων περιοχών με κριτήριο την διαφοροποίηση των καινοτόμων δραστηριοτήτων βασίζεται στην κατανόηση των μηχανισμών μετάδοσης της γνώσης και της μετατροπής της σε ανάπτυξη. (Crescenzi, R. and Rodríguez-Pose, Α., 2011)

14 Τεχνολογία Ενδογενής Η τεχνολογική πρόοδος και η συσσώρευση ανθρωπίνων κεφαλαίων είναι ενδογενείς (Romer 1994, p. 3) Θεωρούνται οι κύριες δυνάμεις πίσω από το διαρκώς αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο (Grossman and Helpman 1991, p. 24). Αλλάζουν με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές περιοχές Η καινοτομία συντελείται όπου το φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και αναδρομικά η καινοτομία προσδίδει δυναμικότητα στην οικονομία προσεγγίζοντας ανθρώπινους και φυσικούς πόρους. (Romer 1986; Lucas 1988; Rebelo 1991).

15 Ενδογενές μοντέλο ανάπτυξης Η νέα παραγόμενη γνώση παράγεται μέσω της επένδυσης σε R&D που αποζημιώνεται από την οικειοποίηση της υπεραξίας που δημιουργεί η καινοτομία (Romer 1990, Grossman & Helpman monopolistic competition framework) Τα οφέλη της καινοτομίας δεν οικειοποιούνται μόνο από τον οργανισμό που την δημιουργεί εξαιτίας της διάχυσης της γνώσης (knowledge spillovers) με αποτέλεσμα το «γέμισμα της δεξαμενής της γνώσης (knowledge pool)» που ωφελεί και άλλους οργανισμούς με δράσης καινοτομίας Συνεπώς η ένταξη της καινοτομίας ως ενδογενή μεταβλητή στο μοντέλο της ανάπτυξης, με βάση το προηγούμενο θεωρητικό υπόβαθρο, επιτρέπει για μόνιμες περιφερειακές διαφορές στα ποσοστά ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, οι περιφέρειες που έχουν αυξημένη συσσωρευμένη γνώση και υψηλό ανθρώπινο κεφάλαιο θα έχουν ένα «συνεχές πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων που ενσωματώνουν εξωγενώς την τεχνολογία καθώς δεν είναι σε θέση να την παράγουν. (Armstrong and Taylor 2000, p. 87).

16 Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τοπική καινοτομία Για την επιτυχή παραγωγή καινοτομίας απαιτείται ένα ελάχιστο όριο επένδυσης σε R&D (Scherer 1983; Dosi et al. 1988). Επιπλέον η απόδοση της επένδυσης αυτής βασίζεται σημαντικά στην ποιότητα του ερευνητικού εργατικού δυναμικού και στην συγκέντρωση ερευνητικών κέντρων (Audretsch and Feldman 1996a; De Bondt 1996; Engelbrecht 1997) Έτσι, περιορισμένες ή/και με διασπορά επενδύσεις σε R&D σε περιοχές που στερούνται των παραπάνω μπορεί να μην αποδίδουν με τον αναμενόμενο ρυθμό, καθώς μπορεί να μην έχουν ικανότητα στην διεξαγωγή ανταγωνιστικής έρευνας και οι τοπικοί τους επιστήμονες, είναι πιθανό να είναι πιο απομονωμένοι από τα προηγμένα τεχνολογικά κέντρα.

17 Πατέντες και καινοτομία

18 Οικονομική διάσταση και Δικαιώματα Ευρεσιτεχνίας Ο αντίκτυπος των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) για την καινοτομία και την οικονομική απόδοση είναι περίπλοκος. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες τα ΔΕ συνδεόνται με την παραγωγή νέας γνώσης/τεχνολογίας και συνεπώς της καινοτομίας. Οι δράσεις καινοτομίας επηρρεάζουν με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία (Hasan and Tucci, 2011; Solow, 1959; Romer, 1990; Rosenberg, 1986)

19 Θετική συσχέτιση μεταξύ ΔΕ και Καινοτομίας «Θεωρία της Ανταμοιβής» Με αντάλλαγμα τα αποκλειστικά δικαιώματα (Μονοπώλιο) στην χρήση της εφεύρεσης, οι εφευρέτες έχουν κίνητρο για την παραγωγή νέας γνώσης/τεχνολογίας συνεπώς αυξάνεται η καινοτομία. «Θεωρία των Συμβολαίων» Η κοινωνία συνάπτει «συμβόλαιο» με τον εφευρέτη προκειμένου ο δεύτερος να κάνει γνωστή την νέα γνώση που παρήγαγε που διαφορετικά πιθανότητα θα παρέμενε εμπορικό μυστικό, ο τρόπο πραγματοποιείται διάχυσης της παραγόμενης γνώσης/τεχνολογίας με αποτέλεσμα της αύξησης της καινοτομίας.

20 Θετική επιδράσεις ΔΕ στον Επιχειρηματικό τομέα Τα ΔΕ μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για τους επιχειρηματίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capitalists) (Gans, Hsu and Stern, 2002). Τα ΔΕ διευκολύνουν την εμπορευματοποίηση της εφευρετικής γνώσης στις αγορές της τεχνολογίας (Arora, Fosfuri and Gambardella, 2001; Vonortas, 2003).

21 Καθεστώς Πολιτικής (Policy Regime) Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι: Πολύ αδύναμα και πολύ στενά ορισμενα Δικαιώματα Ευρεσιτεχνίας: Αποθαρρύνουν τις Επενδύσεις σε Ε&Α καθώς είναι πιο έυκολο κάποιος να μιμηθεί κάποιος την εφεύρεση. Παρεμποδίζουν την διάχυση της γνώσης/τεχνολογίας καθώς οι εφευρέτες στρέφονται προς την χρήση εμπορικών μυστικών. Πολύ δυνατά και πολύ ευρεία ορισμένα Δικαιώματα Ευρεσιτεχνίας Ενθαρρύνουν το «Στρατηγικό Πατεντάρισμα» Μειώνουν την διάχυση της γνώσης/τεχνολογίας καθώς γίνεται πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή η δημιουργία διαδοχικών εφευρέσεων.

22 Καινοτομία, ΔΙ & Οικονομία στην Ελλάδα

23 Η Καινοτομία στην Ελλάδα Η Ελλάδα σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard 2016 είναι μία μέτρια καινοτόμος χώρα. Η Ελλάδα σε όλες τις διαστάσεις του δείκτη βρίσκεται κάτω από τον Μ.Ο. της ΕΕ. Τα σχετικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας βρίσκονται στις διαστάσεις του δείκτη Ανθρώπινο δυναμικό και Innovators. Η απόδοσης στις διαστάσεις Χρηματοδότηση και υποστήριξη και Διανοητική Ιδιοκτησία υστερεί ιδιαίτερα σε σχέση με την ΕΕ.

24 Εξέλιξη του προϋπολογισμού για την Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) OECD Greece Πηγή: ΟΟΣΑ. Προϋπολογισμούς Ε&Α. Δείκτης GBAORD (2008 = 100)

25 Η Καινοτομία στην Ελλάδα Αύξηση σε R&D intensity από 0,84 (2014) σε 0,96 (2015) αλλά παρόλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται στις κατώτερες βαθμίδες των χωρών του ΟΟΣΑ Η τριτοβάθμια εκπαίδευση καταλαμβάνει το 40% του R&D. Η επίδοση σε έρευνα και διεθνείς δημοσιεύσεις πάνω από το διάμεσο του ΟOΣΑ Το δημόσιο ερευνητικό σύστημα είναι απομονωμένο από το παραγωγικό. Τα πανεπιστήμια & ερευνητικά κέντρα δεν εμπορευματοποιούν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα εξαιρετικά χαμηλός αριθμός πατεντών. Ο ιδιωτικός τομέας τομέας υπό-αποδίδει σε Ε&Α Έλλειψη Εταιρικών Επενδυτών (venture capital) σε Ε&Α που ανήκουν στους κορυφαίους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Eπιστήμης & Tεχνολογίας απώλεια εμπειρίας από πρόωρη συνταξιοδότηση & brain drain of new talent

26 Ακαθάριστη Εγχώρια Δαπάνη για E&A ανά κλάδο 100% 1% 1% 1% 1% 90% 80% 70% 47% 48% 47% 48% 60% 50% 40% 20% 20% 20% 21% Private non-profit Higher education Government Business enterprise 30% 20% 10% 32% 31% 31% 30% 0% Πηγή: ΟΟΣΑ. Ακαθάριστη Εγχώρια Δαπάνη για E&A ανά κλάδο και πηγή κεφαλαίων

27 Πολιτεία VS Επιχείρηση Ένα αρκετά δημοφιλές ρεύμα οικονομολόγων και άλλων ειδικοτήτων επιμένουν ότι η προκειμένου η οικονομία να γίνει πιο δυναμική, ανταγωνιστική και καινοτόμα πρέπει να μειωθεί ο ρόλος της πολιτείας στην καινοτομία και να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όμως η Πολιτεία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της καινοτομίας όπως δείχνουν αρκετά case study πχ Silicon Valley καθώς αναλαμβάνει να προσφέρει αυτά που οι ιδιώτες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν καθώς δεν έχουν το κίνητρο. Η Πολιτεία δεν μπορεί μόνο να θεμελιώσει την παραγωγή γνώσης αλλά να συμβάλλει ενεργά σε ένα γενναίο όραμα και σε στοχευόμενες επενδύσεις. Mazzucato, M. (2015)

28 Καταθέσεις Εθνικών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

29 300 Καταθέσεις Βιομηχανικών Σχεδίων

30 Η συμβολή της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην οικονομία Οι βιομηχανίες εντάσεως ΔΙ αποτελούν περισσότερο από το 31% των ευρωπαϊκών βιομηχανιών Στην ΕΕ πάνω από 5,7 τρις παράγονται ετησίως από τις βιομηχανίες εντάσεως ΔΙ ( / αύξηση 1 τρις) συμβάλλουν άμεσα στο 28% της απασχόλησης / αύξηση 2% (26% στην Ελλάδα αύξηση 5%) και στο 42% του ΑΕΠ / αύξηση 3% (40% στην Ελλάδα αύξηση 7%) Μεγαλύτερη παραγωγικότητα κατά 46% αύξηση 5 % (776 vs 530 ) 93.2 % των εξαγωγών της ΕΕ και 85.5% των εισαγωγών Συγκεκριμένα για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, στην ΕΕ συμβάλλουν: 10% στην απασχόληση, 15% στο ΑΕΠ και στην παραγωγικότητα +69% (αύξηση 5%)

31 Η συμβολή της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Απόδοση των Επιχειρήσεων Tα έσοδα ανά εργαζόμενο για τους ιδιοκτήτες των δικαιωμάτων ΔΙ είναι 28,6% υψηλότερη από ό, τι για τους μη κατόχους των δικαιωμάτων ΔΙ Οι ιδιοκτήτες των δικαιωμάτων ΔΙ έχουν καλύτερη απόδοση (σε δείκτες όπως τα έσοδα ανά εργαζόμενο και το wage premium) από τους μη κατόχους. Τα δικαιώματα ΔΙ ως επί το πλείστον ανήκουν σε μεταποιητικές επιχειρήσεις Οι ιδιοκτήτες ΔΙ κατά μέσο όρο κατά μέσο όρο απασχολούν σχεδόν 6 φορές περισσότερους εργαζόμενους από τους μη-ιδιοκτήτες Οι μικρομεσαίες επιχερήσεις τείνουν να χρησιμοποιούν τα εθνικά δικαιώματα πιο συχνά από ό, τι τα Ευρωπαϊκά Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατέχουν ΔΙ έχουν σχεδόν 32% υψηλότερα έσοδα ανά εργαζόμενο

32 Συμβολή της ΔΙ στην οικονομία της Κατηγορία ΔΙ Ελλάδας Άμεση συμβολή στην απασχόληση Συμβολή στο ΑΕΠ Συνολικά 26,2% 40,1% Εμπορικά σήματα 19,9% 36,1% Βιομηχανικά Σχέδια 9,7% 7,9% Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας 6,9% 6,9% Πνευματικά δικαιώματα 5,0% 4,7% Γεωγραφικές ενδείξεις 0.2% 0.2% Φυτικές ποικιλίες 0,9% 0,3%

33 Κατανομή Αιτήσεων Εθνικών ΔΕ 2015 HUMAN NECESSITIES 10% 5% PERFORMING OPERATIONS, TRANSPORTING 15% 41% CHEMISTRY, METALLURGY TEXTILES, PAPER 10% FIXED CONSTRUCTIONS 0% 5% 14% MECHANICAL ENGINEERING, LIGHTING, HEATING, WEAPONS PHYSICS ELECTRICITY

34 Top 5 Τεχνολογικά Πεδία τελευταίας 10ετίας 250 Υπολογιστές, Επεξεργασία Δεδομένων 200 Θέρμανση, Κλιματισμός 150 Ανεμοκινητήρες, Μηχανές, Ενέργεια Τρόφιμα, Επεξεργασία Τροφίμων 100 Γεωργία, Δασοκομία, Κτηνοτροφία 50 Οικοδομή, Κατασκευές Ιατρική Τεχνολογία

35 Τα σημαντικότερα τεχνολογικά πεδία Οι Ιατρικές/Κτηνιατρικές Επιστήμες, δηλαδή οι ιατρικές συσκευές, όργανα, εργαλεία, εμφυτεύματα και τεχνητά μέλη, ήταν όλες τις χρονιές στην πρώτη θέση. Σχεδόν όλες τις χρονιές πέρα από τα ιατρικά, την πρώτη 5αδα αποτελούσαν αιτήσεις ΔΕ στα ακόλουθα πεδία: Ανεμοκινητήρες, Υδραυλικές Μηχανές ή Κινητήρες,, Παραγωγή Μηχανικής Ενέργειας. Τρόφιμα, Είδη Διατροφής, Επεξεργασία Τροφίμων. Γεωργία, Δασοκομία, Κτηνοτροφία, Αλιεία. Θέρμανση, Κλιματισμός Οι αιτήσεις στο τεχνολογικό πεδίο «Οικοδομή, Κτίρια, Κατασκευές», οι οποίες ήταν παραδοσιακά στις πρώτες θέσεις σημείωσαν το 2015 σημαντική πτώση. Από το 2011 και μετά αρχίζει να εμφανίζεται μέσα στην πρώτη 10αδα το τεχνολογικό πεδίο «Υπολογιστές, Επεξεργασία Δεδομένων» και μάλιστα το 2015 καταλαμβάνει την 5 η θέση.

36 ΔΙ & περιεφερειακή ανάπτυξη σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο στην Ελλάδα

37 Patent Applications before & during crisis (NUTS2) 60% 50% % 30% 20% 10% 0%

38 Καταθέσεις Εθνικών ΔΕ Top Νομοί τελευταίας 10ετίας 2% 1% 3% 2% 4% 1% 5% 16% 66% ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

39 Distribution of Patent Applications (NUTS3, )

40 Distribution of Patent Applications (NUTS3, )

41 Convergence of patent activity during the recession period Difference in Patents vs. Patents 2000 Difference in Patents vs. Patents Patent_Application diff_patent_00_08 Fitted values Patent_Application diff_patent_08_14 Fitted values

42 Regional patent activity & regional growth ATTIKIS KENTRIKIS MAKEDONIAS THESSALIAS ANATOLIKIS PELOPONISOY DYTIKIS ELLADAS STEREAS MAKEDONIAS ELLADOS KRITIS KAI THRAKIS NOTIOY AIGAIOY IPEIROY DYTIKIS MAKEDONIAS IONION NISON VOREIOY AIGAIOY lpatent lgdp Fitted values

43 Δράσεις του ΟΒΙ Εκπαιδευτικά σεμινάρια/workshops σε συνεργασία και με Διεθνείς ομοειδείς οργανισμούς σε διαφορετικές ομάδες στόχους όπως,, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, Συνδέσμους Επιχειρήσεων/Βιομηχανιών, Επιμελητήρια, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Φορείς ΜΜΕ, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ Enterprise Europe Network (Hellas) κ.α. Συμμετοχή σε προγράμματα της ΕΕ σε συνεργασία με άλλα Εθνικά Γραφεία και Φορείς, στην ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης και αξιοποίησης του Διανοητικού Κεφαλαίου που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τις ΜΜΕ στην ανάπτυξη πολιτικής/στρατηγικής για την ΔΙ. Όμως το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι αυτό της ανάπτυξης κουλτούρας, όχι μόνο για την σημασία της προστασίας της Διανοητικής/Βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αλλά πολύ περισσότερο για την σπουδαιότητα της τεχνολογικής πληροφορίας καινοτομία

44 Στρατηγική ανάπτυξης (1) Εξωστρέφεια: Ενιαία πολιτική για την ΔΙ- θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου για τη ΔΙ (ΟΒΙ, εμπορικά σήματα, ΟΠΙ, ΓΕ, φυτικές ποικιλίες) ΚΕΠ ΔΙ και επανεκκίνηση περιφερειακών βιβλιοθηκών Σύσταση Ακαδημίας ΔΙ Βραβεία εφευρετών Διευκόλυνση καταθέσεων μέσω πλήρους ηλ/κοποίησης διαδικασιών

45 Στρατηγική Ανάπτυξης (2) Εμπορική αξιοποίηση 2 από τα νέα 4 ΕΣΠΑ, που απευθύνονται σε μικρές και πολύ μικρές υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν χρηματοδότηση για προετοιμασία και κατοχύρωση ΔΙ Κουπόνια ΒΙ IP Marketplace (ψηφιακή πλατφόρμα αγοραπωλησίας πατεντών και βιομηχανικών σχεδίων) Evidence base πολιτικές βασισμένες σε στοιχεία/τεκμηρίωση «φορολογικά κίνητρα ευρεσιτεχνίας» (ν.3842 Αρθ.71 ΦΕΚ 58/

46 Ευχαριστώ!

47 Η ανεργία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

48 References Arora, A., Fosfuri, A., & Gambardella, A. (2001). Markets for technologies. MIT Press, Cambridge MA. Arrow, K. (1962). Economic Welfare and the Allocation of Resources. Princeton University Press, (p ). Boldrin, M., & Levine, D. (2002). The Case Against Intellectual Property. American Economic Review, vol. 92, no. 2. European Patent Office and European Union Intellectual Property Office. (2016). Intellectual property rights intensive industries and economic performance in the European Union. Gans, J. S., Hsu, D. H., & Stern, S. (2002). When Does Start-Up Innovation Spur the Gale of Creative Destruction? RAND Journal of Economics, Vol. 33, No. 4. Hall, B. H., & Harhoff, D. (2012). RECENT RESEARCH ON THE ECONOMICS OF PATENTS. NBER WORKING PAPER SERIES, Working Paper Hall, B., & Ziedonis, R. (2001). The patent paradox revisited: an empirical study of patenting in the US semiconductor industry, RAND Journal of Economics, Munari, F. (n.d.). Review of Literature on the Use and Impact of IPRs at the Firm Level: Patents, Trademarks and Designs. European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights. Nelson, R. R. (1959). The Economics of Invention: A Survey of the Literature. The Journal of Business, University of Chicago Press, vol. 32, pages 101. Nordhaus, W. D. (1969). An Economic Theory of Technological Change. American Economic Review, American Economic Association, vol. 59(2), pages Office for Harmonization in the Internal Market. (2015). Intellectual property rights and firm performance in Europe: an economic analysis. Office for Harmonization in the Internal Market. Romer, P. M. (1990). Endogenous Technological Change. The Journal of Political Economy, Vol. 98, No. 5, Part 2. Vonortas, N. S. (2003). Technology Licensing. Report to Directorate for Science, Technology and Industry (STI) Organization for Economic Cooperation and Development. October. OECD Paris.

49 Νεοκλασική Θεώρηση Εξωγενής Τεχνολογία Η τεχνολογική πρόοδος είναι ανεξάρτητη από την συσσώρευση κεφαλαίων, τις οικονομίες κλίμακας και το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι δημόσιο αγαθό, η δημιουργία της δεν σχετίζεται με το υπόλοιπο οικονομικό σύστημα. Εφόσον οι παραδοσιακοί παράγοντες που επιδρούν στην οικονομική ανάπτυξη ληφθούν υπόψη, μακροχρόνια η επίδραση της τεχνολογίας και συνεπώς της καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη είναι υπολειμματική. (residual matter) (Solow 1957; Borts andstein 1964; Richardson 1973 όταν αναλύει τοπικές περιοχές)

50 Background (1) Growth theories emphasize the role played by innovation in promoting economic growth (Hasan and Tucci, 2011; Solow, 1959; Romer, 1990; Rosenberg, 1986). Literature associates patent activity with strong innovative performance, technological diffusion and consequently growth ( Rogers, 1995; Schmookler, 1966; Devinney, 1994).

51 Συσχέτιση μεταξύ ΔΕ και Καινοτομίας Θετική επίδραση ΔΕ «Θεωρία της Ανταμοιβής» Με αντάλλαγμα τα αποκλειστικά δικαιώματα (Μονοπώλιο) στην χρήση της εφεύρεσης, οι εφευρέτες έχουν κίνητρο για την παραγωγή νέας γνώσης/τεχνολογίας συνεπώς αυξάνεται η καινοτομία. Βασίζεται στην παραδοχή ότι η γνώση είναι μη ανταγωνιστικό και μη αποκλειστικό αγαθό ΔΕ και Καινοτομία Κατασταλτική επίδραση ΔΕ Η παραγωγή νέας γνώσης είναι δαπανηρή, χρονοβόρα και δύσκολο να μιμηθεί από ανταγωνιστές. Άρα οι μηχανισμοί της αγοράς αρκούν προκειμένου να είναι κερδοφόρα η επένδυση σε Ε&Α που φέρνει την καινοτομία. Το μοντέλο των Boldrin and Levine (2002) αποδεικνύει (κάτω από ορισμένες συνθήκες) ότι το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης της φέρνει το απαραίτητο κίνητρο για την επένδυση σε Ε&Α"

52 Συσχέτιση μεταξύ ΔΕ και Καινοτομίας Θετική επίδραση ΔΕ «Θεωρία των Συμβολαίων» Η κοινωνία συνάπτει «συμβόλαιο» με τον εφευρέτη προκειμένου ο δεύτερος να κάνει γνωστή την νέα γνώση που παρήγαγε που διαφορετικά πιθανότητα θα παρέμενε εμπορικό μυστικό, ο τρόπος πραγματοποιείται διάχυσης της παραγόμενης γνώσης/τεχνολογίας με αποτέλεσμα της αύξησης της καινοτομίας. ΔΕ και Καινοτομία Κατασταλτική επίδραση ΔΕ Cumulative inventions Eφευρέσεις που δημιουργούν διαδοχικές εφευρέσεις. Τα ΔΕ επιβραδύνουν την διάχυση της γνώσης καθώς μπορεί να θέτουν εμπόδια στις βελτιώσεις (Merges and Nelson, 1990; Bessen and Maskin 2006), ή να αυξάνουν το κόστος παραγωγής των επερχόμενων εφευρέσεων. Fragmented inventions Eφευρέσεις που καλύπτονται από παραπάνω από ένα ΔΕ και δικαιούχοι είναι πολλοί παράγοντες. Aυξάνεται το κόστος των συναλλαγών (transaction costs) με αποτέλεσμα να μειώνεται η χρήση και η μεταφορά των εφευρέσεων. H αλληλοεπικάλυψη ΔΕ μειώνει το κίνητρο για επένδυση σε Ε&Α.

53 Συσχέτιση μεταξυ ΔΕ και Ανταγωνισμού ΔΕ και Ανταγωνισμός Θετική επίδραση ΔΕ Κατασταλτική επίδραση ΔΕ Τα ΔΕ μπορεί και να διευκολύνουν τον ανταγωνισμό εφόσον διευκολύνουν την κάθετη διάσπαση (vertical disintegration) των βιομηχανιών εντάσεως γνώσεως και την είσοδο νέων επιχειρήσεων αγορά, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων (OECD, 2004), καθώς με τα ΔΕ τους μπορούν να ανταγωνιστούν μεγαλύτερους παίκτες. Τα ΔΕ δημιουργούν Μονοπώλια Στρατηγική κατάθεση ΔΕ: -Οι Επιχειρήσεις εμποδίζουν την πρόσβαση σε σημαντικές τεχνολογίες από ανταγωνιστές είτε προσπαθούν να μην αποκλειστές οι ίδιες (Shapiro 2002). -Η στρατηγική κατάθεση σε συνδιασμό με τους περίπλοκους κανόνες αξίωσης των ΔΕ μειώνουν την αποτελέσματικότητα της αποκάλυψης της εφεύρεσης

Η Διανοητική Ιδιοκτησία ως όχημα για την ανάπτυξη της οικονομίας

Η Διανοητική Ιδιοκτησία ως όχημα για την ανάπτυξη της οικονομίας Η Διανοητική Ιδιοκτησία ως όχημα για την ανάπτυξη της οικονομίας Δρ. Ιωάννης Καπλάνης Γενικός Διευθυντής Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) www.obi.gr Σεμινάριο για ενδιάμεσους φορείς σε θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία των εφευρέσεων: Από την ιδέα στην εμπορευματοποίηση

Προστασία των εφευρέσεων: Από την ιδέα στην εμπορευματοποίηση Προστασία των εφευρέσεων: Από την ιδέα στην εμπορευματοποίηση Δρ.Ιωάννης Καπλάνης Γενικός Διευθυντής Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) www.obi.gr ΚΕΔΕΑ, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 01/11/2016 (σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Η Διανοητική Ιδιοκτησία ως Μοχλός Οικονομικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα

Η Διανοητική Ιδιοκτησία ως Μοχλός Οικονομικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα Η Διανοητική Ιδιοκτησία ως Μοχλός Οικονομικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα Δρ. Ιωάννης Καπλάνης Γενικός Διευθυντής Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) www.obi.gr Πάτρα, Patras IQ, Παμπελοποννησιακό Στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιομηχανική Ιδιοκτησία και η συμβολή της στην οικονομική παραγωγή

Η Βιομηχανική Ιδιοκτησία και η συμβολή της στην οικονομική παραγωγή Η Βιομηχανική Ιδιοκτησία και η συμβολή της στην οικονομική παραγωγή Δρ. Ιωάννης Καπλάνης Γενικός Διευθυντής Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) www.obi.gr Βόλος, Φόρουμ Βιομηχανίας Domotel Xenia

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά της Τεχνολογίας

Οικονομικά της Τεχνολογίας Οικονομικά της Τεχνολογίας Καινοτόμες Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνισμός Κώστας Τσεκούρας Καινοτόμες Επιχειρήσεις και Αγορές Περίγραμμα Επιχειρηματικότητα και Νέες Επιχειρήσεις Καινοτομία

Διαβάστε περισσότερα

Intellectual Property and Innovative Entrepreneurship

Intellectual Property and Innovative Entrepreneurship Intellectual Property and Innovative Entrepreneurship Dr Ioannis Kaplanis Director General, Hellenic Industrial Property Organisation (OBI) www.obi.gr ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ: ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ: ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παρέµβαση σε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης µε θέµα: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ: ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κώστας Τσεκούρας, Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πατρών, Πρόεδρος Επιστηµονικού

Διαβάστε περισσότερα

Access to to Knowledge

Access to to Knowledge Access to to Knowledge Η σημασία της Ανοικτής Επιστήμης και ο ρόλος του ΕΚΤ στη διάχυση και προβολή της ελληνικής επιστημονικής παραγωγής Δρ Εύη Σαχίνη Διευθύντρια Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 1 Η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

EQUITY INVESTMENT FORUM

EQUITY INVESTMENT FORUM EQUITY INVESTMENT FORUM Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μηχανισμός Αντικυθήρων 08.12.2015 Athens Hilton Δρ. Π. Γκαγκανάτσου Προϊσταμένη Τεχνολογικής Πληροφόρησης &

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Δρ. Ιωάννης Χατζηκιάν, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθηνών, Εισήγηση στην ημερίδα του Γραφείου Διαμεσολάβησης

Διαβάστε περισσότερα

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού ρ. Σπύρος Ι. Κιαρτζής Πρόεδρος Μόνιµης Επιτροπής Βιοµηχανίας & Νέων Υλικών ΤΕΕ/ΤΚΜ Καινοτοµία & Κοινωνία της Γνώσης Το τρίπτυχο καινοτοµία,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ

ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ)

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη

Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Παναγούλιας Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΦΕΕ Athens Intercontinental 17 Μαρτίου 2016 Η σημασία του κλάδου φαρμάκων στην Εθνική Οικονομία Οι εξαγωγές φαρμακευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό σύστημα καινοτομίας και δικτύωση (clusters) επιχειρήσεων και οργανισμών

Εθνικό σύστημα καινοτομίας και δικτύωση (clusters) επιχειρήσεων και οργανισμών Εθνικό σύστημα καινοτομίας και δικτύωση (clusters) επιχειρήσεων και οργανισμών Δρ. Ιωάννης Χατζηκιάν, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθηνών, Εισήγηση στην ημερίδα του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Καινοτομία & Μεταφορά Τεχνολογίας στο ΑΠΘ

Ανοικτή Καινοτομία & Μεταφορά Τεχνολογίας στο ΑΠΘ Ανοικτή Καινοτομία & Μεταφορά Τεχνολογίας στο ΑΠΘ Διημερίδα της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ «Η Ανοικτή Επιστήμη στην πράξη» στο πλαίσιο της διεθνούς εβδομάδας Open Access Week 2016 Περιεχόμενα Ανοικτή Καινοτομία Υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα και Μικρές Επιχειρήσεις: προκλήσεις και ευκαιρίες

Πρότυπα και Μικρές Επιχειρήσεις: προκλήσεις και ευκαιρίες Πρότυπα και Μικρές Επιχειρήσεις: προκλήσεις και ευκαιρίες Τυποποίηση και πρότυπα ως μέσο στήριξης της Επιχειρηματικότητας - Δυνατότητες αξιοποίησης των προτύπων και συμμετοχής στο τυποποιητικό έργο Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

Οι ελληνικές προτεραιότητες για τις ΤΠΕ στο πλαίσιο της ευφυούς εξειδίκευσης

Οι ελληνικές προτεραιότητες για τις ΤΠΕ στο πλαίσιο της ευφυούς εξειδίκευσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Οι ελληνικές προτεραιότητες για τις ΤΠΕ στο πλαίσιο της ευφυούς εξειδίκευσης 2014 2020 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 6: Εισαγωγή στη Διοίκηση της Καινοτομίας

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 6: Εισαγωγή στη Διοίκηση της Καινοτομίας Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 6: Καθηγητής: Κώστας Τσεκούρας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Title. Συνέργειες για την εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Sub-title. 5 Μαρτίου 2015 Ημερίδα εξωστρέφειας

Title. Συνέργειες για την εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Sub-title. 5 Μαρτίου 2015 Ημερίδα εξωστρέφειας Συνέργειες για την εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων Title 5 Μαρτίου 2015 Ημερίδα εξωστρέφειας Sub-title Χριστιάνα Σιαμπέκου Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης(EKT) Enterprise Europe Network - Hellas

Διαβάστε περισσότερα

Επιδόσεις της Ελλάδος στην τεχνολογική καινοτοµία

Επιδόσεις της Ελλάδος στην τεχνολογική καινοτοµία Επιδόσεις της Ελλάδος στην τεχνολογική καινοτοµία Νίκος Κοµνηνός Ερευνητική Μονάδα URENIO Μεταπτυχιακό Σεµινάριο ιδακτορικών 8 Φεβρουαρίου 2008 1. ιαφοροποίηση επιδόσεων καινοτοµίας στην ΕΕ 2. Μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (RSAI, ERSA) Οικονομική Κρίση και Πολιτικές Ανάπτυξης και Συνοχής 10ο Τακτικό Επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΔΕ Το 80% της Παγκόσμιας Τεχνολογικής Πληροφορίας βρίσκεται σε δημοσιευμένα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ). ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Υποστήριξης της Καινοτομίας: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Innovation Clusters)

Προγράμματα Υποστήριξης της Καινοτομίας: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Innovation Clusters) Προγράμματα Υποστήριξης της Καινοτομίας: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Innovation Clusters) Δρ Αγνή ΣΠΗΛΙΩΤΗ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνητικών Προγραμμάτων ΓΓΕΤ Υπουργείο Παιδείας,

Διαβάστε περισσότερα

(clusters) clusters : clusters : clusters : 4. :

(clusters) clusters : clusters : clusters : 4. : «Προσδιοριστικοί Παράγοντες της Καινοτοµίας. ικτύωση της έρευνας µε την παραγωγή» ρ. Ιωάννης Χατζηκιάν Οκτώβριος 2006 Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Πρόλογος 3 1. Εισαγωγή 4

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας

Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας Τα περιουσικά στοιχεία της επιχείρησης Εκτός από το φυσικό κεφάλαιο (ακίνητη περιουσία, αγαθά, εγκαταστάσεις παραγωγής εξοπλισμός) και το οικονομικό κεφάλαιο, υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond

4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond 4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond Wherever you are, we re there to support small business Providing information and advice on market opportunities, European

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ. ICT πάρκο / Θερμοκοιτίδα Cluster Ανάπτυξης λογισμικού

ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ. ICT πάρκο / Θερμοκοιτίδα Cluster Ανάπτυξης λογισμικού ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ICT πάρκο / Θερμοκοιτίδα Cluster Ανάπτυξης λογισμικού Thessaloniki is an ideal place to research and innovate Thessaloniki Technology HUB Thessaloniki is the

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ κ. ΦΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ &ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ κ. ΦΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ &ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ κ. ΦΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ &ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Υποδείγματα Ανάπτυξης - Διάχυσης Καινοτομίας. Υποδείγματα Οικονομικής Ανάπτυξης Υιοθέτηση Καινοτομίας Κύκλος Ζωής Καινοτομίας Επιτυχία Καινοτομιών

Υποδείγματα Ανάπτυξης - Διάχυσης Καινοτομίας. Υποδείγματα Οικονομικής Ανάπτυξης Υιοθέτηση Καινοτομίας Κύκλος Ζωής Καινοτομίας Επιτυχία Καινοτομιών Υποδείγματα Ανάπτυξης - Διάχυσης Καινοτομίας Υποδείγματα Οικονομικής Ανάπτυξης Υιοθέτηση Καινοτομίας Κύκλος Ζωής Καινοτομίας Επιτυχία Καινοτομιών Joseph Schumpeter: ο πατέρας των θεωριών της καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

Πατέντες: μύθος και πραγματικότητα

Πατέντες: μύθος και πραγματικότητα Πατέντες: μύθος και πραγματικότητα :: Φεστιβάλ των Κοινών :: Γιώργος Δαφέρμος georgedafermos@gmail.com Hράκλειο, 21/4/2013

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης: Το έργο MESUP

Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης: Το έργο MESUP Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης: Το έργο MESUP ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας Νεολαία σε κίνηση 2013 22-23 Νοεμβρίου, Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

13/1/2010. Οικονομική της Τεχνολογίας. Ερωτήματα προς συζήτηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

13/1/2010. Οικονομική της Τεχνολογίας. Ερωτήματα προς συζήτηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Οικονομική της Τεχνολογίας Διάλεξη 6 η: Οικονομική Θεωρία και το Ζήτημα της Τεχνολογικής Αλλαγής: & II 1 Ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες δικτύωσης & συνεργασίας: Δίκτυο ΠΡΑΞΗ & Enterprise Europe Network

Ευκαιρίες δικτύωσης & συνεργασίας: Δίκτυο ΠΡΑΞΗ & Enterprise Europe Network Ευκαιρίες δικτύωσης & συνεργασίας: Δίκτυο ΠΡΑΞΗ & Enterprise Europe Network Χημεία & Βιομηχανία της Κρήτης Ηράκλειο, 14 Μαΐου 2010 Dr Απόστολος Δημητριάδης Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας Αναπληρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 16 Οκτωβρίου 2018 Δρ Αστέρης ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ

Αθήνα 16 Οκτωβρίου 2018 Δρ Αστέρης ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ Αθήνα 16 Οκτωβρίου 2018 Δρ Αστέρης ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ 3 RD ENERGY TECH FORUM «Ενας από τους βασικούς σκοπούς είναι να αποτελέσει μία πλατφόρμα για τη συνάντηση ερευνητικών ομάδων με επενδυτές.» Εξαιρετική

Διαβάστε περισσότερα

Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας για Προγράμματα Υπολογιστή: Εισαγωγή και ανάλυση επιμέρους ζητημάτων

Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας για Προγράμματα Υπολογιστή: Εισαγωγή και ανάλυση επιμέρους ζητημάτων Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας για Προγράμματα Υπολογιστή: Εισαγωγή και ανάλυση επιμέρους ζητημάτων ΑΘΗΝΑ Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης 14 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα

Η Βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα Η Βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα Τάσος Τζήκας Πρόεδρος ΔΣ 23 Απριλίου 2013 Ποιος είναι ο ΣΕΠΕ F E D E R A T I O N O F H E L L E N I C I C T E N T E R P R I S E S D I G I T A L E U R O P E,

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COSME (Competitiveness SMEs) για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COSME (Competitiveness SMEs) για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COSME (Competitiveness SMEs) για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Ε Υ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α Σ Ο Λ Ω Μ Ο Υ - Ρ Ε Κ Κ Α Σ Τ Ι Μ Ο Θ Ε Ο Σ Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Α Σ & Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσιμα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο Σχεδιασμό του νέου Τεχνικού - Επαγγελματικού Σχολείου

Κρίσιμα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο Σχεδιασμό του νέου Τεχνικού - Επαγγελματικού Σχολείου Κρίσιμα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο Σχεδιασμό του νέου Τεχνικού - Επαγγελματικού Σχολείου Αθανάσιος Κονταξής Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 12 Μηχανολόγος Μηχανικός Δρ Τεχνικής Επικοινωνίας Η σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Θεοδόσιος Παλάσκας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαρία Τσάμπρα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας Χρυσόστομος Στοφόρος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Θεοδόσιος Παλάσκας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαρία Τσάμπρα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας Χρυσόστομος Στοφόρος, Πάντειο Πανεπιστήμιο Θεοδόσιος Παλάσκας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαρία Τσάμπρα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας Χρυσόστομος Στοφόρος, Πάντειο Πανεπιστήμιο Οικονομική κρίση και πολιτικές ανάπτυξης και συνοχής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Επιδράσεις στη Χώρα Υποδοχής Μισθοί Σύμφωνα με τις περισσότερες εμπειρικές μελέτες oι ΠΕ προσφέρουν στην χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομιών Ενότητα 4: Η Καινοτομία ως Διαδικασία Διαχείρισης. Σαμαρά Ελπίδα Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομιών Ενότητα 4: Η Καινοτομία ως Διαδικασία Διαχείρισης. Σαμαρά Ελπίδα Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομιών Ενότητα 4: Η Καινοτομία ως Διαδικασία Διαχείρισης Σαμαρά Ελπίδα Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας Ενότητα 1: Εισαγωγικά Στοιχεία και Βασικές Έννοιες

Οικονομικά της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας Ενότητα 1: Εισαγωγικά Στοιχεία και Βασικές Έννοιες Οικονομικά της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας Ενότητα 1: Εισαγωγικά Στοιχεία και Βασικές Έννοιες Καθηγητής: Κώστας Τσεκούρας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματικότητα στις σύγχρονες κοινωνίες - έννοιες και ιδέες

Η επιχειρηματικότητα στις σύγχρονες κοινωνίες - έννοιες και ιδέες Η επιχειρηματικότητα στις σύγχρονες κοινωνίες - έννοιες και ιδέες Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία (ΤΕΑΠΗ) Εκπαίδευση και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Ευρωπαϊκές Πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Δρ. Ιωάννης Χατζηκιάν, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Συνάντηση Ολομέλειας Πλατφόρμα «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση της προγραμματικής

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΜΑΡΑ ΕΛΠΙΔΑ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Ανάπτυξη, Θεσμοί και

Χρηματοοικονομική Ανάπτυξη, Θεσμοί και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τομέας Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Χρηματοοικονομική Ανάπτυξη, Θεσμοί και Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΦΥΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ INTELLIGENT COMMUNITY FORUM

ΕΥΦΥΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ INTELLIGENT COMMUNITY FORUM ΕΥΦΥΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ INTELLIGENT COMMUNITY FORUM Νίκος Κοµνηνός Ερευνητική Μονάδα URENIO Α.Π.Θ www.urenio.org Μεταπτυχιακό σεµινάριο Ευφυείς Πόλεις και Συστήµατα Καινοτοµίας 14 εκεµβρίου 2007

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων και Επιχειρηματικότητα Διεθνοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου

Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων και Επιχειρηματικότητα Διεθνοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας Νεολαία σε Κίνηση 2013 Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία 22 Νοεμβρίου 2013 Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων και Επιχειρηματικότητα Διεθνοποίηση μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Αποτυπώνοντας την εθνική δραστηριότητα έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης

Αποτυπώνοντας την εθνική δραστηριότητα έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Αποτυπώνοντας την εθνική δραστηριότητα έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης Δρ Νένα Μάλλιου Προϊσταμένη Τμήματος Καταγραφής, Μέτρησης & Υπηρεσιών Ερευνητικής & Καινοτομικής Δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Η σημασία της τεκμηρίωσης για την παρακολούθηση και υποστήριξη των δημόσιων πολιτικών για ΕΤΑΚ στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Το Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της

Διαβάστε περισσότερα

Η2020 & IPR. Η μεταφορά τεχνολογίας στην ΠΡΑΞΗ. Απόστολος Δημητριάδης Δίκτυο ΠΡΑΞΗ

Η2020 & IPR. Η μεταφορά τεχνολογίας στην ΠΡΑΞΗ. Απόστολος Δημητριάδης Δίκτυο ΠΡΑΞΗ Η2020 & IPR Η μεταφορά τεχνολογίας στην ΠΡΑΞΗ Απόστολος Δημητριάδης Δίκτυο ΠΡΑΞΗ Περιεχόμενα Συστάσεις Ορίζοντας 2020 (εν τάχει) Διανοητική ιδιοκτησία στον Ορίζοντα 2020 2 Δίκτυο ΠΡΑΞΗ 3 Δίκτυο ΠΡΑΞΗ Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Η επισωρευτική διαδικασία μεγέθυνσης των Ευρωπαικών περιφερειών

Η επισωρευτική διαδικασία μεγέθυνσης των Ευρωπαικών περιφερειών Η επισωρευτική διαδικασία μεγέθυνσης των Ευρωπαικών περιφερειών Αλεξανδράκης Αλέξανδρος Τμήμα Λογιστικής Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών alex@eiser.gr Αλεξιάδης Στυλιανός Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία της μελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ : ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ Θέμα: ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων : Π. ΛΙΑΡΓΚΟΒΑΣ Σπουδαστής:

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική κρίση και κοινωνική προστασία στην Ευρώπη

Οικονομική κρίση και κοινωνική προστασία στην Ευρώπη Οικονομική κρίση και κοινωνική προστασία στην Ευρώπη Μάνος Ματσαγγάνης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων 7 Μαΐου 2012 Η Μεγάλη Ύφεση στην Ευρώπη ΑΕΠ και απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ Δρ. Μαρία Μακριδάκη Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη 28 χρόνια εμπειρίας στη Μεταφορά Τεχνολογίας 2 Γεφυρώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος του κλάδου των κατασκευών στην Ελληνική και Διεθνή Οικονομία»

«Ο ρόλος του κλάδου των κατασκευών στην Ελληνική και Διεθνή Οικονομία» «Ο ρόλος του κλάδου των κατασκευών στην Ελληνική και Διεθνή Οικονομία» Έρευνα: Ι.Β. Πλεμμένος 1 Επιστημονική Ευθύνη-Συντονισμός: Θ.Β. Παλάσκας 2 1: Ερευνητικός Συνεργάτης ΙΟΒΕ 2: Καθηγητής Παντείου Παν/ίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. ΟΟΣΑ (1996), The OECD Jobs Strategy Technology, Productivity and Job Creation, Volume 1, Paris.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. ΟΟΣΑ (1996), The OECD Jobs Strategy Technology, Productivity and Job Creation, Volume 1, Paris. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 1 Για παράδειγµα, σε µία πρόσφατη καταγραφή, το 15% των αυστραλιανών επιχειρήσεων ανέφερε ότι είχε αποφασίσει οργανωτικές καινοτοµίες, έναντι 13% των επιχειρήσεων που είχε υιοθετήσει Τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη»

Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη» Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη» Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 ΔIΕΘΝΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Ο Ρόλος της Έρευνας και της Καινοτομίας Λουκάς Παπαδήμος Προσδιοριστικοί

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά της τεχνολογίας

Οικονομικά της τεχνολογίας Οικονομικά της τεχνολογίας Μέτρηση Τεχνολογικής Αλλαγής, Καινοτομίας, Παραγωγικότητας και Ανάπτυξης Κώστας Τσεκούρας Μέτρηση Τεχνολογικής Αλλαγής, Καινοτομίας, Παραγωγικότητας και Ανάπτυξης Περίγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Ενότητα 8: Έλεγχος στην αποκλειστικότητα : παρέμβαση με άλλους πλην της αποτελεσματικότητας λόγους (υγεία, καινοτομία κ.α.) Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία τηςμελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΚΤ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΚΤ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΚΤ Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ & ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ... 1 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΈΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ Ε&Α... 2 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 1 Στρατηγική Στρατηγική είναι ο καθορισμός των βασικών μακροπρόθεσμων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης, η επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Υποδείγματα Συσσώρευσης Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, Ιδεών και Καινοτομιών και Ενδογενούς Μεγέθυνσης

Υποδείγματα Συσσώρευσης Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, Ιδεών και Καινοτομιών και Ενδογενούς Μεγέθυνσης Υποδείγματα Συσσώρευσης Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, Ιδεών και Καινοτομιών και Ενδογενούς Μεγέθυνσης Εξωτερικότητες από τη Συσσώρευση Φυσικού Κεφαλαίου, Συσσώρευση Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, και Παραγωγή Νέων Ιδεών

Διαβάστε περισσότερα

Title. Enterprise Europe Network Hellas. Sub-title. Στην υπηρεσία της επιχειρηµατικής και της ακαδηµαϊκής κοινότητας

Title. Enterprise Europe Network Hellas. Sub-title. Στην υπηρεσία της επιχειρηµατικής και της ακαδηµαϊκής κοινότητας Enterprise Europe Network Hellas Title Στην υπηρεσία της επιχειρηµατικής και της ακαδηµαϊκής κοινότητας Sub-title PLACE PARTNER S LOGO HERE European Στέλλα Commission Βαϊνά Υπεύθυνη Enterprise and ΣΒΘΚΕ/ΕΕΝ

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση του χώρου κατασκευαστών ναυτιλιακού και ναυπηγικού εξοπλισμού στην Ελλάδα

Χαρτογράφηση του χώρου κατασκευαστών ναυτιλιακού και ναυπηγικού εξοπλισμού στην Ελλάδα Χαρτογράφηση του χώρου κατασκευαστών ναυτιλιακού και ναυπηγικού εξοπλισμού στην Ελλάδα Περίληψη αποτελεσμάτων DNV GL R&D and Advisory Piraeus Υπ[ο 18 Δεκεμβρίου 2017 Νικόλαος Κακαλής Χαρίκλεια Γεωργοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Για μια Εθνική Πολιτική Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Ζητήματα και Προοπτικές

Για μια Εθνική Πολιτική Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Ζητήματα και Προοπτικές Για μια Εθνική Πολιτική Διανοητικής Ιδιοκτησίας Ζητήματα και Προοπτικές Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός @prodromos president@obi.gr INFOSTRAG Σύρος 08-10.07.16 Πεδίο και όροι Βασικά Ζητήματα Κάποιες Προτάσεις Τελικές

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρείες υψηλής ανάπτυξης και δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας

Εταιρείες υψηλής ανάπτυξης και δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας Εταιρείες υψηλής ανάπτυξης και δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας Προφίλ ΔΔΙ των ΜΜΕ υψηλού δυναμικού στην Ευρώπη Μάιος 2019 Κοινό έργο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και του Γραφείου

Διαβάστε περισσότερα

Η Έξυπνη Πόλη Μέσα από τα Μάτια των Ελληνικών Δήμων

Η Έξυπνη Πόλη Μέσα από τα Μάτια των Ελληνικών Δήμων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ Η Έξυπνη Πόλη Μέσα από τα Μάτια των Ελληνικών Δήμων Γεώργιος Σιώκας Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ Ερευνητής ΕΒΕΟ/ΕΜΠ Mέλος ομάδας εργασίας του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από την ένταξη της επιστημονικής γνώσης στη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων. Η έρευνα ενσωματώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας 4.0:

Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας 4.0: Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας 4.0: Πυξίδα στο δρόμο για την Ευημερία Δρ Βενετία Κουσία Γενική Διευθύντρια CompeteGR ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ανταγωνιστικότητα είναι το σύνολο των

Διαβάστε περισσότερα

Why We All Need an AIDS Vaccine? : Overcome the Challenges of Developing an AIDS Vaccine in Japan

Why We All Need an AIDS Vaccine? : Overcome the Challenges of Developing an AIDS Vaccine in Japan ,**0 The Japanese Society for AIDS Research The Journal of AIDS Research Why We All Need an AIDS Vaccine? : Overcome the Challenges of Developing an AIDS Vaccine in Japan +, Miho KAWAHATSU + and Naoki

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνα & Βιοµηχανία: Ανάγκη για σύγκλιση

Ερευνα & Βιοµηχανία: Ανάγκη για σύγκλιση Ερευνα & Βιοµηχανία: Ανάγκη για σύγκλιση Α.Χ. Παγιατάκης, Καθηγητής Πρόεδρος ΙΤΕ 11 Μαΐου 2006 Παραδοχές Η έρευνα και η τεχνολογική καινοτοµία είναι παράγοντες ανάπτυξης και ευηµερίας. Ηέµπρακτη αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ "Η Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και ο ρόλος των Ελλήνων Μηχανικών" Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2005 ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ Εξεταστής

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής»

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» ελτίο Τύπου Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2009 Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» Κυρίες και κύριοι,

Διαβάστε περισσότερα

Η Προσέγγιση της Εξυπνης Εξειδίκευσης στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό 2014-2020. Δρ Γιάννης Τόλιας

Η Προσέγγιση της Εξυπνης Εξειδίκευσης στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό 2014-2020. Δρ Γιάννης Τόλιας Η Προσέγγιση της Εξυπνης Εξειδίκευσης στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό 2014-2020 Δρ Γιάννης Τόλιας Διάρθρωση της παρουσίασης: 1. Τα πανευρωπαϊκά διδάγματα από 4 προγραμματικές περιόδους (ή Πακέτα ή ΚΠΣ ή ΕΣΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά της Τεχνολογίας Κώστας Τσεκούρας

Οικονομικά της Τεχνολογίας Κώστας Τσεκούρας Οικονομικά της Τεχνολογίας Κώστας Τσεκούρας Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών Καινοτομία, Πνευματικά Δικαιώματα και Οικονομική Ανάπτυξη Επιγραμματικά: Γενική Επισκόπηση του Μαθήματος Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 10.1 Το επιχειρείν: ο επιχειρηματίας και η επιχείρηση 10.1 ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΣΙΚΕ ΠΟΛΙΣΙΚΕ ΣΗΝ ΕΤΡΩΠΗ

ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΣΙΚΕ ΠΟΛΙΣΙΚΕ ΣΗΝ ΕΤΡΩΠΗ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ χολή Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΣΙΚΕ ΠΟΛΙΣΙΚΕ ΣΗΝ ΕΤΡΩΠΗ Νίκος Κουτσιαράς σε συνεργασία με την Φαίη Σκουλά Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Innovation Management

Innovation Management Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Innovation Management E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Π Ε Σ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Συνδιοργάνωση Ημερίδας Φοιτητές «σαΐνια» παράγουν καινοτομία διαγωνισμός καινοτομίας Μαρινόπουλου Πανόραμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΠΕ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΠΕ Leonardo da Vinci Leonardo Project: A EUROPEAN OBSERVATORY ON THE USE OF ICT-SUPPORTED LIFE LONG LEARNING BY SMES, MICRO-ENTERPRISES AND THE SELF-EMPLOYED IN RURAL AREAS ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Τεχνολογική Πληροφόρηση

Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Τεχνολογική Πληροφόρηση Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Τεχνολογική Πληροφόρηση Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Στερεάς Γιούλη Παπαποστόλου 31 Μαΐου 2017, Λαμία Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Μ.Sc. L.S.E.,

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική για Ε&Κ. Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας

Χτίζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική για Ε&Κ. Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας Χτίζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική για Ε&Κ Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας Καινοτομία και Ανάπτυξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Γνώση από Επιστημονική Έρευνα Εμπειρική Γνώση Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί» Ελληνικές δράσεις για την Εκμετάλλευση και Εμπορευματοποίηση Ερευνητικών προτάσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές: Εστιάζοντας στις ψηφιακές υποδομές και υποδομές νέφους M. Ανδρουτσοπούλου Υπεύθυνη Γραφείου Στρατηγικής Ανάπτυξης & Συντονισμού Ψηφιακές ερευνητικές

Διαβάστε περισσότερα

StartUp Europe Comes to TEI West for 3 Years in a Row. Σπύρος Συρμακέσης Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

StartUp Europe Comes to TEI West for 3 Years in a Row. Σπύρος Συρμακέσης Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας StartUp Europe Comes to TEI West for 3 Years in a Row Σπύρος Συρμακέσης Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας 1 Start Up Europe University Network Ο αριθμός των αποφοίτων που προτίθενται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Jägerstr. 54-55, D-10117 Berlin Tel. 030-20626 333, Fax 030-2360 99 20 E-mail: ecocom-berlin@mfa.gr, wirtschaft@griechische-botschaft.de

Διαβάστε περισσότερα

Το Εργαλείο χρηματοδότησης των ΜΜΕ - SME Instrument. Δρ. Γιώργος Τζαμτζής

Το Εργαλείο χρηματοδότησης των ΜΜΕ - SME Instrument. Δρ. Γιώργος Τζαμτζής Το Εργαλείο χρηματοδότησης των ΜΜΕ - SME Instrument Δρ. Γιώργος Τζαμτζής 8/12/2015 Το SME Instrument Τι είναι το SME Instrument 2 Το SME Instrument Τι είναι το SME Instrument Εργαλείο του Ορίζοντα 2020

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική Τομείς Παρέμβασης και Προτεραιότητες

Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική Τομείς Παρέμβασης και Προτεραιότητες Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016 2021 Τομείς Παρέμβασης και Προτεραιότητες Γιάννης Ταφύλλης Γενικός Γραμματέας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΕΝΗ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ. 5o ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΛΑΜΙΑ 24 ΜΑΪΟΥ 2018 Αξιότιμοι συμμετέχοντες, Ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών

Διαβάστε περισσότερα

IPorta 12/2011-12/2014. IPeuropAware 11/2007-02/2011 Πρόγραμμα της ΕΕ για την ΔΙ στις ΜΜΕ. IPorta EU ACCESSIBLE INTELLECTUAL PROPERTY

IPorta 12/2011-12/2014. IPeuropAware 11/2007-02/2011 Πρόγραμμα της ΕΕ για την ΔΙ στις ΜΜΕ. IPorta EU ACCESSIBLE INTELLECTUAL PROPERTY IPeuropAware 11/2007-02/2011 Πρόγραμμα της ΕΕ για την ΔΙ στις ΜΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΔΔΙ) ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΜΜΕ) IPorta 12/2011-12/2014 Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα Κώστας Βασιλάκης Τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών Επιτροπή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Γενικά για την επιχειρηματικότητα Οι επιχειρηματίες μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs «Στρατηγικές Ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών στις Ελληνικές Περιφέρειες» Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα