Phytophthora ramorum: ένα αναδυόμενο παθογόνο δασικών και καλλωπιστικών φυτών σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Phytophthora ramorum: ένα αναδυόμενο παθογόνο δασικών και καλλωπιστικών φυτών σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική"

Transcript

1 Phytophthora ramorum: ένα αναδυόμενο παθογόνο δασικών και καλλωπιστικών φυτών σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική Παναγιώτης Τσόπελας ΕΛ.Γ.Ο.- Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων

2 Sudden oak death - SOD (Αιφνίδιος θάνατος της δρυός) Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, παρατηρήθηκαν εκτεταμένες νεκρώσεις δένδρων του είδους Notholithocarpus densiflorus και Quercus agrifolia στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

3 Sudden oak death - SOD (Αιφνίδιος θάνατος της δρυός) Τα αίτια των νεκρώσεων ήταν άγνωστα και το φαινόμενο ονομάστηκε Sudden oak death - SOD (Αιφνίδιος θάνατος της δρυός), εξαιτίας της ταχύτατης εξέλιξης των συμπτωμάτων.

4 Phytophthora sp. Το 2000 ανακαλύφθηκε ότι το αίτιο αυτής της ασθένειας ήταν ένα νέο είδος του γένους Phytophthora.

5 Phytophthora ramorum Το ίδιο είδος Phytophthora είχε επίσης βρεθεί από το 1993 στην Ευρώπη να προσβάλλει είδη Rhododendron και Viburnum σε φυτώρια. Το 2001 περιγράφηκε ως Phytophthora ramorum (Werres et al Mycol. Res. 105 : ).

6 Επιπτώσεις της ασθένειας στις ΗΠΑ Εκτιμάται ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα έχουν νεκρωθεί από την ασθένεια περισσότερα από ένα εκατομμύριο δένδρα στις ΗΠΑ.

7

8

9 Δημοσιότητα

10 Από το 1993 έως το 2003, ο Phytophthora ramorum στην Ευρώπη φαινόταν ότι ήταν περιορισμένος μόνο σε φυτώρια και κήπους. Το 2003, ωστόσο, καταγράφηκαν προσβολές σε αρκετά δενδρώδη είδη στην Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία ήταν κοντά σε προσβεβλημένα ροδόδενδρα. Quercus cerris Fagus silvatica

11 Προσβολές σε δάση λάρικας Το 2009 το P. ramorum βρέθηκε να προσβάλλει και να νεκρώνει δένδρα ιαπωνικής λάρικας (Larix kaempferi) σε τεχνητά δάση της νότιας Αγγλίας. Στα επόμενα χρόνια βρέθηκε σε αρκετές περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και στην Ιρλανδία, να δημιουργεί εκτεταμένες νεκρώσεις σε δάση λάρικας. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2012 οι προσβολές εκτείνονταν σε 3000 ha δασών στη Μ. Βρετανία και θα έπρεπε να υλοτομηθούν περίπου 3 εκατομμύρια δένδρα, για να σταματήσει η επέκταση της ασθένειας.

12 Προσβολές σε δάση λάρικας

13 Προσβολές σε δάση λάρικας

14 Προσβολές σε δάση λάρικας

15 Προσβολές σε δάση λάρικας

16 Γενεαλογικές σειρές (lineages) Το Phytophthora ramorum θεωρείται ότι έχει εισαχθεί χωριστά στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική από μία τρίτη περιοχή, η οποία πιθανολογείται ότι είναι η Ασία. Έχουν διακριθεί μέχρι στιγμής 4 διαφορετικές κλωνικές γενεαλογικές σειρές (clonal lineages) του παθογόνου με τη χρησιμοποίηση μοριακών δεικτών. Δύο από αυτές (ΝΑ1 και ΝΑ2) βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική και δύο στην Ευρώπη (EU1 και EU2).

17 Γενεαλογικές σειρές (lineages)

18 Ξενιστές του Phytophthora ramorum Το εύρος ξενιστών του Phytophthora ramorum είναι αρκετά μεγάλο, περιλαμβάνοντας ένα σημαντικό αριθμό δασικών δένδρων και θάμνων καθώς και πολλάκαλλωπιστικάείδη. Έχουν καταγραφεί μέχρι πρόσφατα 75 διαφορετικά γένη φυτών, στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερα από 140 είδη, και ο αριθμός των ξενιστών συνεχώς διευρύνεται. Σε αυτά περιλαμβάνονται κωνοφόρα και πλατύφυλλα, δενδρώδη κα θαμνώδη είδη, ενώ έχουν αναφερθεί να προσβάλλονται από το παθογόνο και κάποια ποώδη φυτά.

19 Ξενιστές του Phytophthora ramorum Rhododendron Ροδόδενδρο Viburnum Βιβούρνο Camellia Καμέλια Quercus Δρυς Castanea sativa Καστανιά Fagus Οξιά Rhamnus Ράμνος Laurus nobilis Δάφνη του Απόλλωνα Acer Σφένδαμος Arbudus Κουμαριά Aesculus hippocastanum Ιπποκαστανιά Rubus Βάτο Abies Ελάτη

20 Ξενιστές του Phytophthora ramorum Στις επισκοπήσεις του 2009 στην Ευρώπη, το 96% των προσβολών αφορούσαν σε τρία γένη φυτών. Viburnum spp. Rhododendron spp. Camellia spp.

21 Διαφορές στην προσβολή φυτών Ορισμένοι από τους ξενιστές έχουν δείξει μεγάλη ευπάθεια στο παθογόνο. Σε πολλά δενδρώδη φυτά της οικογένειας Fagaceae ο P. ramorum προσβάλλει το φλοιό στον κορμό και νεκρώνει τα δένδρα. Επίσης, θανατηφόρος είναι η ασθένεια στη λάρικα, αλλά και σε άλλα κωνοφόρα.

22 Συμπτώματα στον κορμό Notholithocarpus densiflorus

23 Συμπτώματα στον κορμό Fagus silvatica

24 Συμπτώματα Larix

25 Συμπτώματα στις βελόνες Larix

26 Συμπτώματα στον κορμό Abies grandis

27 Διαφορές στην προσβολή φυτών Σε αρκετά θαμνώδη καλλωπιστικά είδη, αλλά και ορισμένα δενδρώδη είδη, το παθογόνο προσβάλλει μόνο το φύλλωμα και σπάνια νεκρώνεται ολόκληρο το φυτό. Ωστόσο, αυτοί οι ξενιστές μπορεί να συμβάλλουν στη διάδοση της ασθένειας.

28 Συμπτώματα στο φύλλωμα Rhododendron spp.

29 Συμπτώματα στο φύλλωμα Camellia spp.

30 Συμπτώματα στο φύλλωμα Viburnum spp.

31 Νεκρώσεις Viburnum

32 Phytophthora ramorum στην Ευρώπη Από το φθινόπωρο του 2002 έχουν ληφθεί μέτρα καραντίνας από την Ε.Ε. που αφορούν: Στη διενέργεια επισκοπήσεων για τη διαπίστωση του Phytophthora ramorum σε όλες τις χώρες μέλη. Στην άμεση καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών, για την αποφυγή επέκτασης της ασθένειας σε φυτώρια, πάρκα και δασικές εκτάσεις.

33 Επισκοπήσεις για Phytophthora ramorum στην Ελλάδα Επισκοπήσεις για τη διαπίστωση του Phytophthora ramorum στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το Η πλειονότητα των δειγμάτων που έχουν εξεταστεί από το 2009 έως 2012 προέρχονται από φυτώρια, και ιδιαίτερα από αυτά που εισάγουν φυτά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα δείγματα στην Ελλάδα εξετάζονται εργαστήρια: από δύο Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων. Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

34 Παρουσία του P. ramorum στην Ελλάδα 2011 Δράμα Ελλάδα Ελλάδα 2011, 2012 Πήλιο 2010 Φθιώτιδα 2011 Αττική

35 Παρουσία του P. ramorum στην Ελλάδα Περιοχή Αριθμός φυτωρίων Ξενιστής Προέλευση Γενότυπος Έτος Αττική 1 Viburnum tinus Ελλάδα EU1MG Δράμα 1 Rhododendron sp. Βέλγιο EU1MG Πήλιο 3 Camelia japonica Viburnum tinus Ελλάδα Φθιώτιδα 1 Rhododendron sp. Βέλγιο EU1MG4 2010

36 Phytophthora ramorum στην Ελλάδα Rhododendron

37 Phytophthora ramorum στην Ελλάδα Φυτά ροδόδενδρου που είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα από το Βέλγιο και ήταν εφοδιασμένα με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

38 Phytophthora ramorum στην Ελλάδα Camellia

39 Phytophthora ramorum στην Ελλάδα Viburnum

40 Διάδοση του παθογόνου 40 Τα σποριάγγεια του παθογόνου είναι αποσπώμενα και μπορούν να μεταφερθούν με τον αέρα. Το παθογόνο σχηματίζει επίσης παχύτοιχα χλαμυδοσπόρια που επιτρέπουν την επιβίωσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

41 Σποριάγγεια

42 Χλαμυδοσπόρια

43 Διάδοση του παθογόνου Ο πιο συχνός τρόπος διάδοσης του P. ramorum σε μακρινές αποστάσεις είναι με τη μεταφορά προσβεβλημένουπολλαπλασιαστικού υλικού.

44 Διάδοση του παθογόνου Η διασπορά του παθογόνου σε μικρότερες αποστάσεις γίνεται : Με σταγόνες της βροχής από προσβεβλημένα φύλλα Με τον αέρα κατά τη διάρκεια βροχής Με τη μεταφορά μολυσμένου χώματος Με τη μεταφορά υπολειμμάτων φυτών Με μολυσμένα εργαλεία

45 Διάδοση του παθογόνου Ο κύριος τρόπος διάδοσης του P. ramorum σε δενδρώδη είδη είναι με καρποφορίες του παθογόνου που σχηματίζονται στο φύλλωμα και τους νεαρούς κλαδίσκους θαμνωδών φυτών στον υπόροφο του δάσους. Στην δάση της Καλιφόρνιας και του Όρεγκον ένας από τους ξενιστές που παίζει σημαντικό ρόλο στη διασπορά της ασθένειας είναι το είδος Umbellularia californica, γνωστό ως Bay laurel. Επίσης, στη Μεγάλη Βρετανία οι προσβολές σε δενδρώδη είδη συνοδεύονται από προσβεβλημένα φυτά ροδόδενδρου ή βιβούρνου, ενώ στη λάρικα το παθογόνο παράγει καρποφορίες στις βελόνες.

46 Διάδοση του παθογόνου

47 Διάδοση του παθογόνου Η προσβολή των φυτών και η περεταίρω εξέλιξη της ασθένειας ευνοείται από θερμοκρασίες ο C. Σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και μέτριων θερμοκρασιών ευνοείται η δημιουργία σποριαγγείων και η βλάστηση των ζωοσπορίων. Ως εκ τούτου, η ασθένεια είναι περισσότερο διαδεδομένη σε περιοχές με υγρό και δροσερό κλίμα.

48 Δειγματοληψία Το πλέον κατάλληλο υλικό για την ταυτοποίηση του παθογόνου είναι δείγματα από ζώντα προσβεβλημένα φυτά. Όταν έχουν μεσολαβήσει μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά τη νέκρωση των φυτών, η απομόνωση του παθογόνου από τους ιστούς είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Θα πρέπει να αποκόπτονται τμήματα που περιλαμβάνουν νεκρούς και ζωντανούς ιστούς.

49 Συμπτώματα στα φύλλα

50 Δειγματοληψία φύλλων

51 Δειγματοληψία Κάθε δείγμα θα πρέπει να αποτελείται από φύλλα ή βλαστούς από τον ίδιο ξενιστή, από ένα ή περισσότερα γειτονικά φυτά. Τα δείγματα δεν πρέπει να εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των ο C. Μην στέλνετε δείγματα τους καλοκαιρινούς μήνες! Τα δείγματα πρέπει να αποθηκεύονται σε ψυγείο 4-6 ο C, μέχρι την αποστολή τους στο εργαστήριο. Τα δείγματα πρέπει να φθάνουν στο εργαστήριο σε 2-3 ημέρες.

52 Δειγματοληψία από τον κορμό

53 Δειγματοληψία

54 Σημεία δειγματοληψίας Φυτώρια που διακινούν ή παράγουν φυτά ξενιστές του P. ramorum. Πάρκα, αστικά άλση κλπ., που έχουν φυτευτεί τα τελευταία χρόνια φυτά ξενιστές του P. ramorum. Δασικά οικοσυστήματα με ξενιστές του P. ramorum.

55 ΕΤΙΚΕΤΑ Ο Κωδικός δείγματ-ος (-ων) Α1, Α2, Α3, Α4 Ο νομός, η περιοχή, η τοποθεσία ή και η θέση (εάν είναι δυνατόν συντεταγμένες με GPS). Η έκταση και αριθμός των φυτών στα οποία διενεργήθηκε μακροσκοπικός έλεγχος. Ο αριθμός των φυτών ή των φυτικών προϊόντων με συμπτώματα στη συγκεκριμένη περιοχή Αριθμός δειγμάτων

56 Αντιμετώπιση Τα μέτρα για την εκρίζωση του P. ramorum σε φυτώρια αφορούν στην καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών καθώς και όλων των ευπαθών φυτών σε ακτίνα 2 m από αυτά. Ένας ενδεδειγμένος τρόπος καταστροφής είναι η υγειονομική ταφή σε βάθος τουλάχιστον 50 cm. Εκτός από τα φυτά πρέπει να καταστρέφεται και το χώμα καθώς και τα φυτικά υπολείμματα μέσα στις γλάστρες.

57 Αντιμετώπιση Οι καλοκαιρινοί μήνες ευνοούν τη χρησιμοποίηση ηλιοαπολύμανσης στα φυτώρια, ιδιαίτερα για το έδαφος κάτω από τις γλάστρες με τα προσβεβλημένα φυτά. Η έκθεση των φυτών με τις γλάστρες σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40 ο C για μερικές ημέρες οδηγεί στην καταστροφή του μολύσματος, και στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει υγειονομική ταφή.

58 Αντιμετώπιση Στα φυτώρια, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν μυκητοκτόνα κατά της Phytophthora στα φυτά που βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Τα μυκητοκτόνα μπορεί να εμποδίσουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων σε προσβεβλημένα φυτά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταφερθούν μολυσμένα φυτά και να διαδοθεί η ασθένεια σε άλλες περιοχές.

59 Αντιμετώπιση Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μυκητοκτόνα για την προστασία πολύτιμων δένδρων σε αστικές περιοχές και πάρκα. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε πειράματα σκευάσματα φωσφονικού οξέος (phosphonic acid), metalaxyl και θειικού χαλκού, με σχετική επιτυχία.

60 Αντιμετώπιση Στο Όρεγκον των ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ασθένειας με την υλοτομία και καταστροφή προσβεβλημένων δένδρων. Στις εργασίες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί και ζιζανιοκτόνα για την καταστροφή των δένδρων. Εκτός από τα προσβεβλημένα δένδρα καταστρέφονται και τα θαμνώδη φυτά του υπορόφου, που συμβάλουν στην αύξηση του μολύσματος στο φύλλωμά τους.

61 Αντιμετώπιση

62 Αντιμετώπιση

63 Συμπεράσματα Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το P. ramorum έχει βρεθεί σε φυτώρια διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας, από τη Δράμα μέχρι την Αττική. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας που υπάρχουν φυτώρια, οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετά θερμές και ξηρές για μεγάλες χρονικές περιόδους, και δεν ευνοούν τη διάδοση του P. ramorum. Το παθογόνο, όμως, επιβιώνει κατά την θερμή περίοδο στη μορφή των χλαχμυδοσπορίων και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει νέες προσβολές το ερχόμενο φθινόπωρο και την άνοιξη ή ακόμα και το χειμώνα.

64 Συμπεράσματα Μία περιοχή υψηλού ρίσκου είναι η περιοχή Πηλίου. Οι κλιματικές συνθήκες στην περιοχή, με παρατεταμένες περιόδους υγρού καιρού και ήπιες θερμοκρασίες, είναι ευνοϊκές για τη διάδοση του παθογόνου. Επιπλέον, αυτή η περιοχή παράγει αρκετά από τα καλλωπιστικά φυτά, που διατίθενται σε πολλές περιοχές της χώρας.

65 Πήλιο

66 Πήλιο

67 Δάσος οξιάς στο Πήλιο

68 Scirrhia pini & Scirrhia acicola Scirrhia pini (Mycosphaerella pini) Scirrhia acicola (Mycosphaerella dearnessii). Τα παθογόνα αυτά προσβάλλουν τις βελόνες κωνοφόρων δένδρων και κυρίως ειδών πεύκης, προκαλώντας βελονόπτωση και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και νεκρώσεις δένδρων.

69 Συμπτώματα Scirrhia pini

70 Συμπτώματα Scirrhia pini

71 Συμπτώματα Scirrhia acicola

ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΑΣΙΚΟΣ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (Δ.Φ.Ε.)

ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΑΣΙΚΟΣ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (Δ.Φ.Ε.) ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΑΣΙΚΟΣ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (Δ.Φ.Ε.) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δρ. Δασολόγος Αλκιβιάδης Τσιτσώνης Δνση Δασών Περιφέρειας Α. Μ. Θρ. Συντονιστής Δ.Φ.Ε. Ν. Καβάλας (Η παρουσίαση-ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Οι Κυριότερες Μυκητολογικές Ασθένειες Της Ελιάς Σπουδαστής: Μιχελάκης Ευάγγελος Εισηγητής: ρ. Γκούµας ηµήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ 1 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

16 ο ΠανελλΗνιο. ΦυτοΠαθολογικο Συνεδριο. Πρόγραμμα και Περιλήψεις Εργασιών. 16-18 Οκτωβρίου 2012 Porto Palace Hotel Θεσσαλονίκη

16 ο ΠανελλΗνιο. ΦυτοΠαθολογικο Συνεδριο. Πρόγραμμα και Περιλήψεις Εργασιών. 16-18 Οκτωβρίου 2012 Porto Palace Hotel Θεσσαλονίκη 16 ο ΠανελλΗνιο ΦυτοΠαθολογικο Συνεδριο Πρόγραμμα και Περιλήψεις Εργασιών 16-18 Οκτωβρίου 2012 Porto Palace Hotel Θεσσαλονίκη Οργανωτική Επιτροπή Πρόεδρος: Καθ. Κατής Νικόλαος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας μετά τις πυρκαγιές του 2007

Το έργο αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας μετά τις πυρκαγιές του 2007 Δ.Π.Μ.Σ. Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος Το έργο αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας μετά τις πυρκαγιές του 2007

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιμήδης ΙΙΙ Παραδοτέο ΠΕ 4.2. Αρχιμήδης ΙΙΙ

Αρχιμήδης ΙΙΙ Παραδοτέο ΠΕ 4.2. Αρχιμήδης ΙΙΙ Αρχιμήδης ΙΙΙ Ανάπτυξη μεθόδου ολικής αξιοποίησης αποβλήτων ελαιοτριβείου για παραγωγή βιο-δραστικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και αγρο-υλικών» α.α. «08» ΠΕ 4.2 Σύνοψη αποτελεσμάτων των πειραμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η ομιχλοβροχή στα βουνά της χώρας μας: Μία κρυφή και παραμελημένη κατηγορία νερού με μεγάλη υδρολογική, οικολογική και περιβαλλοντική σημασία

Η ομιχλοβροχή στα βουνά της χώρας μας: Μία κρυφή και παραμελημένη κατηγορία νερού με μεγάλη υδρολογική, οικολογική και περιβαλλοντική σημασία Η ομιχλοβροχή στα βουνά της χώρας μας: Μία κρυφή και παραμελημένη κατηγορία νερού με μεγάλη υδρολογική, οικολογική και περιβαλλοντική σημασία Δρ Γεώργιος Μπαλούτσος, Διατελέσας Τακτικός Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πρόγραμμα και Περιλήψεις Εργασιών 5-8 Οκτωβρίου 2010 AQUIS CORFU HOLIDAY PALACE ΚΕΡΚΥΡΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Πρόεδρος: Δρ. Επαμεινώνδας Παπλωματάς Γεωπονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ Παναγιώτης Δρούγας, Δασολόγος Αργυρώ Ζέρβα, Δασοπόνος MSc. Ιφιγένεια Συνοδινού, Δασολόγος MSc.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ Παναγιώτης Δρούγας, Δασολόγος Αργυρώ Ζέρβα, Δασοπόνος MSc. Ιφιγένεια Συνοδινού, Δασολόγος MSc. Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE08 ENV/GR/000554 «Προσαρμογή της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» (www.lifeadaptfor.gr) που υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ&ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΕΝ ΡΑ

Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ&ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΕΝ ΡΑ Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ&ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΕΝ ΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΚΑΤΖΗΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ : ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011 «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΠΥΡΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΡΑΧΕΙΑΣ ΠΕΥΚΗΣ ( Pinus brutia) ΣΕ ΚΑΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΠΥΡΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΡΑΧΕΙΑΣ ΠΕΥΚΗΣ ( Pinus brutia) ΣΕ ΚΑΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΜΣ «ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΠΥΡΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΡΑΧΕΙΑΣ ΠΕΥΚΗΣ ( Pinus brutia) ΣΕ ΚΑΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΦΕΒΡΑΝΟΓΛΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΑΜ:145/200428 ΥΠΕΥΘΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ 1 Πίνακας Οδηγιών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΛΑΧΑΝΟ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Λάχανου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤA ΒΟΛΒΩΔΗ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤA ΒΟΛΒΩΔΗ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤA ΒΟΛΒΩΔΗ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ) 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ Το κρεμμύδι (Allium cepa)

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου, Γεώργιος Καρέτσος, Γεώργιος Κατσαδωράκης

Επιμέλεια: Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου, Γεώργιος Καρέτσος, Γεώργιος Κατσαδωράκης Το Δάσος Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Επιμέλεια: Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου, Γεώργιος Καρέτσος, Γεώργιος Κατσαδωράκης WWF Ελλάς, 2012 Το Δάσος Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Επιμέλεια: Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ 1

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ 1 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ 1 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ Συστήθηκε με απόφαση του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην 12 η /3-7-2007 συνεδρίασή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΈΣ ΑΣΘΈΝΕΙΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΆΣ Φαιά σήψη (brown rot of stone fruits) Έλκος των κλαδίσκων (Phomopsis canker constriction canker)

ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΈΣ ΑΣΘΈΝΕΙΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΆΣ Φαιά σήψη (brown rot of stone fruits) Έλκος των κλαδίσκων (Phomopsis canker constriction canker) Ελευθέριος Κ. Τζάμος και Πολύμνια Π. Αντωνίου Ομ. Καθηγητής Φυτοπαθολογίας και Επίκουρη Καθηγήτρια Φυτοπαθολογίας αντίστοιχα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ Οι αμυγδαλιές προσβάλλονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.2 - Δυτικό Τμήμα Μελέτη υφιστάμενων δεδομένων για αρκούδα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.5.2 - Δυτικό Τμήμα Μελέτη υφιστάμενων δεδομένων για αρκούδα Παράρτημα 6.5.2 - Δυτικό Τμήμα Μελέτη υφιστάμενων δεδομένων για αρκούδα έργου: Σελίδα 2 από 82 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩN 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 1.1 Γενικές πληροφορίες σχετικά με την Αρκούδα (Ursus Arctos) στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική Κόντου Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος

Βασιλική Κόντου Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος Ανακαλύπτω τις αξίες του δάσους σε ένα περιβαλλοντικό δασικό μονοπάτι 1 Βασιλική Κόντου Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος Ανακαλύπτω τις αξίες του δάσους σε ένα περιβαλλοντικό δασικό μονοπάτι Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΖΟΝΤΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ. Μια ανάλυση της επίδρασης των νεονικοτινοειδών στην εφίδρωση των φυτών!

ΣΤΑΖΟΝΤΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ. Μια ανάλυση της επίδρασης των νεονικοτινοειδών στην εφίδρωση των φυτών! ΣΤΑΖΟΝΤΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ Μια ανάλυση της επίδρασης των νεονικοτινοειδών στην εφίδρωση των φυτών! ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) πραγματοποίησε έρευνα για τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΑ ΝΕΟΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΕΝΤΟΜΑ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ Rhynchophorus ferrugineus ΚΑΙ Paysandisia archon ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Φοιτήτρια : Στεφανία Μανουσιδάκη Εισηγητής : Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ. Σχολή: Σ.Τε.Γ. Τµήµα: Θερµοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκοµίας

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ. Σχολή: Σ.Τε.Γ. Τµήµα: Θερµοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκοµίας Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ Σχολή: Σ.Τε.Γ. Τµήµα: Θερµοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκοµίας Τίτλος: Επαγόµενη αντοχή της αγγουριάς, στο µύκητα Sphaerotheca fuliginea από τα υπερπαράσιτα Acremonium alternatum και Acremonium

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΝΑΝΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Για την κατανόηση του εκπαιδευτικού αυτού βοηθήματος είναι απαραίτητη η επαρκής γνώση της Φυσιολογίας Φυτών και της Φυσιολογίας Καταπονήσεων των

Για την κατανόηση του εκπαιδευτικού αυτού βοηθήματος είναι απαραίτητη η επαρκής γνώση της Φυσιολογίας Φυτών και της Φυσιολογίας Καταπονήσεων των Για την κατανόηση του εκπαιδευτικού αυτού βοηθήματος είναι απαραίτητη η επαρκής γνώση της Φυσιολογίας Φυτών και της Φυσιολογίας Καταπονήσεων των Φυτών 1. Τα μεσογειακά οικοσυστήματα στον πλανήτη Τα μεσογειακά

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ Μάιος 2012 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια ερευνήτρια 1 Καθηγητής Μιλτιάδης Βασιλακάκης 2 Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ KOYNOYΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ [1] Γενικά για την Καλλιέργεια Κουνουπιδιού Μπρόκολου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙ- ΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ : ΔΥΝΑ- ΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ:ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΕΠΙΖΗΜΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Διαβάστε περισσότερα