όταν οι απλές ακτινογραφίες βάζουν την υπόνοια οστεοπόρωσης, τότε το άτοµο έχει χάσει το 30 % της οστικής του µάζας.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "όταν οι απλές ακτινογραφίες βάζουν την υπόνοια οστεοπόρωσης, τότε το άτοµο έχει χάσει το 30 % της οστικής του µάζας."

Transcript

1 1 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Εισαγωγή Η οστεοπόρωση είναι απ ότι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία όλων των χωρών µια ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΧΝΗ κατάσταση. Μία στις δύο γυναίκες 65 χρόνων έχει υποστεί τουλάχιστον ένα κάταγµα σπονδύλου. Για τις γυναίκες των 75 χρόνων, τα νούµερα είναι πολύ πιο δραµατικά : µία στις έξι έχει υποστεί κάταγµα ισχίου (η σοβαρότερη επιπλοκή της οστεοπόρωσης, που µπορεί να οδηγήσει σε αδυναµία βάδισης ή / και θάνατο). Παλιότερες στατιστικές µελέτες στην Ελλάδα αναφέρουν ότι τα άτοµα που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι και απ αυτά το 80 % ( ) είναι γυναίκες. Η οστεοπόρωση στοιχίζει σ όλους µας πολύ ακριβά : 150 εκατοµµύρια euro το χρόνο (νοσήλεια, φάρµακα, κ.α.) και προβλέπεται να διπλασιαστεί στην επόµενη δεκαετία. ΟΡΙΣΜΟΣ τι είναι οστεοπόρωση?.. µια νόσος που χαρακτηρίζεται από βαθµιαία και προοδευτική απώλεια οστικής µάζας, διαταραχή της µικροαρχιτεκτονικής του οστού, µείωση της αντοχής του και κατά συνέπεια µπορεί να οδηγήσει σε παθολογικά κατάγµατα που προκαλούν πόνο, παραµόρφωση και περιορισµό της λειτουργικής ανεξαρτησίας στις καθηµερινές δραστηριότητες. πως φτάνουµε στην οστεοπόρωση? Στην αρχή της παιδικής ηλικίας ο σκελετός αποτελείται από µαλακό και εύκαµπτο χόνδρο. Όσο µεγαλώνουµε ο χόνδρος αντικαθίσταται από σκληρό και άκαµπτο οστίτη ιστό µε κύριο συστατικό τα άλατα του ασβεστίου. Η ΟΣΤΙΚΗ ΜΑΖΑ αυξάνεται προοδευτικά µέχρι την ηλικία των χρόνων. Ανάµεσα στα χρόνια έχει συµπληρωθεί το % της ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΟΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ. Από τα 35 και για µια δεκαετία, η οστική µάζα παραµένει σχετικά σταθερή. Μετά τα 45 και δη µετά την εµµηνόπαυση αρχίζει µια προοδευτική απώλεια οστικής µάζας (µε ρυθµό 0,3 0,5 % το χρόνο). πως µετράµε την ΟΣΤΙΚΗ ΜΑΖΑ? εύκολα γρήγορα (15 min) ανώδυνα ειδική εξέταση µε D.P.A. είναι απαραίτητη η µέτρηση µε την έναρξη της εµµηνόπαυσης, προκειµένου να υπάρχει η τιµή αναφοράς τη συχνότητα επανεξέτασης την καθορίζει ο γιατρός σας όταν οι απλές ακτινογραφίες βάζουν την υπόνοια οστεοπόρωσης, τότε το άτοµο έχει χάσει το 30 % της οστικής του µάζας.

2 2 πως µετράµε την ΟΣΤΙΚΗ ΜΑΖΑ? στο ισχίο στην οσφύ το αποτέλεσµα είναι στατιστικό δείχνει το ποσό της οστικής µάζας και τη σχέση του µε το κατώφλι κινδύνου για κάταγµα µπορεί να µετρηθεί και η περιοχή της πτέρνας ή του καρπού η µέτρηση στην περιοχή της οσφύος µπορεί να δώσει ψευδώς αρνητικά αποτελέσµατα, εξ αιτίας των αναπόφευκτων υπερτροφικών εκφυλιστικών αλλοιώσεων προτιµότερη η µέτρηση στην περιοχή του ισχίου (περισσότερο αξιόπιστη και καλύτερα «στανταρισµένη») gr / cm3 : µέτρηση µάζας / µονάδα όγκου των οστών ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ : όταν το T score < - 2,50 ΟΣΤΕΟΠΕΝΙΑ : όταν το T score είναι µεταξύ - 1,00 & - 2,50 T score > - 1,00 είναι φυσιολογικό πως «περνάνε τον καιρό τους τα οστά µας»? Ενήλικη ζωή δεν υπάρχουν απώλειες Μετά την εµµηνόπαυση σταθερή απώλεια ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΤΙΚΟ οστό Εικόνες από Ηλεκτρονικό ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ οστό Μικροσκόπιο σ ένα φυσιολογικό ενήλικα κάθε 10 sec ενεργοποιείται µια καινούρια βασική δοµική µονάδα και ξεκινά τη διαδικασία της οστικής αναδόµησης (ενεργοποίηση αποικοδόµηση αναστροφή ανοικοδόµηση) που για να συµπληρωθεί απαιτούνται 3 6 µήνες. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ πονάει η οστεοπόρωση?.. η οστεοπόρωση µέχρι να προκαλέσει το 1 ο κάταγµα, είναι ΣΙΩΠΗΛΗ. Όταν αρχίσουν τα µικρο-κατάγµατα των σπονδυλικών σωµάτων, τότε το άτοµο υποφέρει από ΧΡΟΝΙΟ, ΕΠΙΜΟΝΟ ΠΟΝΟ, που αυξάνει µε τη δραστηριότητα και υποχωρεί µε την ανάπαυση.

3 3 ΠΡΟΓΝΩΣΗ πορεία στο χρόνο της ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ οστεοπόρωσης?.. η οστεοπόρωση αν δεν αντιµετωπιστεί έγκαιρα : χρόνων : κάταγµα Colles (στον καρπό) δυσχέρεια χρήσης του χεριού χρόνων : κατάγµατα σπονδυλικών σωµάτων προοδευτικά αυξανόµενη ΚΥΦΩΣΗ, και µείωση του ύψους χρόνων : κάταγµα ισχίου (στο γοφό) δυσχέρεια βάδισης ή/και θάνατος ποιές είναι οι ΑΙΤΙΕΣ της οστεοπόρωσης?

4 4 ποιοί είναι οι ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝ ΥΝΟΥ για οστεοπόρωση? Η κορυφαία οστική µάζα φαίνεται να ρυθµίζεται από συγκεκριµένα ΓΟΝΙ ΙΑ, έτσι κάποιες γυναίκες που η µητέρα ή οι θείες τους είχαν οστεοπόρωση εµφανίζουν µεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν και αυτές τη νόσο. Επίσης η εµµηναρχή και η εµµηνόπαυση ελέγχονται γενετικά και αφού καθορίζουν την κορυφαία οστική µάζα συµβάλλουν µε τη σειρά τους έµµεσα στην πιθανότητα εµφάνισης της νόσου. Η ΛΕΥΚΗ φυλή έχει 10 % λιγότερη οστική µάζα από τη Μαύρη. Ενώ η Κίτρινη φυλή έχει αισθητά µικρότερη οστική µάζα και από τη λευκή φυλή. Οι ΛΕΥΚΕΣ, ξανθές, µικρόσωµες γυναίκες της Βόρειας Ευρώπης εµφανίζουν συχνότερα οστεοπόρωση από τις µελαχρινές γυναίκες της Μεσογείου. Οι ΑΝ ΡΕΣ έχουν 30 % περισσότερη οστική µάζα από τις Γυναίκες. Έτσι όταν ξεκινάει η απώλεια λόγω ηλικίας οι άνδρες έχουν περισσότερα αποθέµατα. Σε γυναίκες µετά την ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ο ρυθµός απώλειας οστικής µάζας αυξάνεται. Έτσι έχει υπολογιστεί ότι µια γυναίκα στις τρείς χάνει 4 5 % της οστικής της µάζας κάθε χρόνο και αυτός ο ρυθµός απώλειας διαρκεί για χρόνια µετά την εµµηνόπαυση. Στη συνέχεια ο ρυθµός απώλειας µειώνεται σταθερά αλλά πάντα είναι µεγαλύτερος από εκείνον των ανδρών. Μια γυναίκα 65 χρόνων µπορεί να φτάσει να χάσει το % της οστικής της µάζας. «Οι χορτοφάγοι έχουν καλύτερα κόκαλα από τους κρεατοφάγους» : φαίνεται ότι η κατάχρηση πρωτεϊνών προκαλεί κακή απορρόφηση του αναγκαίου ασβεστίου. «Η παχυσαρκία προστατεύει από την οστεοπόρωση» : το αυξηµένο βάρος αυξάνει την φόρτιση στα οστά και αποτελεί ερέθισµα παραγωγής οστού, επίσης φαίνεται ότι η περιφερική µετατροπή ανδρογόνων σε οιστρογόνα είναι αυξηµένη, µια και ο λιπώδης ιστός αποτελεί καλή αποθήκη οιστρογόνων. Αυτό δεν σηµαίνει ότι πρέπει να είναι κανείς υπέρβαρος για να προφυλαχθεί από την οστεοπόρωση, αλλά να φροντίζει να διατηρεί το ιδανικό του βάρος αποφεύγοντας τις εξαντλητικές και αυστηρά πρωτεϊνούχες δίαιτες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι περίοδοι αυξηµένων αναγκών σε ασβέστιο : ΑΝΑΠΤΥΞΗ / ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΥΗΣΗ - ΓΑΛΟΥΧΙΑ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται κάποιες κακές συνήθειες και τρόποι ζωής που συµπεριφέρονται ως «ληστές ασβεστίου» : κάπνισµα, κατάχρηση οινοπνεύµατος, καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, κατάκλιση (αυξάνει 2 3 φορές το ρυθµό απώλειας της οστικής µάζας). Η ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ οδηγεί σε µεγαλύτερα ποσά κορυφαίας οστικής µάζας. Πρέπει να είναι ισορροπηµένη και να αφορά όλο το σώµα. ίνεται µεγάλη σηµασία σε ΙΑΤΑΤΙΚΕΣ ασκήσεις, που ενισχύουν τη φόρτιση που ασκούν οι τένοντες των µυών στα οστά. Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ είναι σηµαντική η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ : Προστασία πλάτης (Back School) Σωστή επιλογή κρεβατιού, καρέκλας (εργονοµία στο χώρο) Μείωση των εµποδίων ΜΕΣΑ στο σπίτι (χαλιά που γλιστράνε, µικρο-έπιπλα, κ.α.) Μείωση των εµποδίων ΕΞΩ από το σπίτι (ακατάλληλα παπούτσια, ψηλά τακούνια, σκάλες, κατηφόρες, κ.α.)

5 5 ποιά είναι η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της οστεοπόρωσης? ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ : ρύθµιση της φαρµακευτικής αγωγής για την οστεοπενία / οστεοπόρωση από ενδοκρινολόγο. η διατήρηση της ενεργοποίησης και της συµµετοχής τόσο του πάσχοντα όσο και του στενού του περιβάλλοντος η καθοδήγηση από ιατρό αποκατάστασης (φυσίατρο) του εξατοµικευµένου προγράµµατος αποκατάστασης (υπενθυµίζεται ότι ο ιατρός αποκατάστασης δεν έχει τίποτε να προσφέρει εκεί που δεν του ζητούν ή αρνούνται τη βοήθειά του).

6 6 είγµατα ΙΑΤΑΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ πρόληψης οστεοπόρωσης Prof. HESCH

7 είγµατα ΙΑΤΑΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ πρόληψης οστεοπόρωσης ρ Κυριακή Γ. ΣΤΑΘΗ Prof. HESCH 7

8 8 είγµατα ΙΑΤΑΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ πρόληψης οστεοπόρωσης Prof. HESCH

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 8 ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία α Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα: ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ Copyright 2010 Τόμος 9 ος, Τεύχος 2 ο, Απρίλιος - Ιούνιος 2010

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ Copyright 2010 Τόμος 9 ος, Τεύχος 2 ο, Απρίλιος - Ιούνιος 2010 ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ www.vima asklipiou.gr Σελίδα 115 ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Βασ ιλικά Α. Λανάρα: Εις μνημόσυνον αιώνιον Έ νας χρόνος πέρασε από τότε που η αείμνηστη πλέον Β. Λανάρα «μετέστη

Διαβάστε περισσότερα

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr Tεύχος 10 - Nοέμβριος 2011 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Πίσω στο πατρικό λόγω κρίσης ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου, το παιδικό χαμόγελο KPYOΛOΓHMA Θωρακιστείτε για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Μύθος και Πραγματικότητα Επιμέλεια Έκδοσης: Ιωάννης Α. Καραγιάννης Αθήναι 2008 ΔιοικητικΟ ΣυμβοΥλιο ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. Πρόεδρος: Δημήτριος Παπαπαναγιώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 01, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2013 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me editorial Αγαπητοί αναγνώστες, με αφορμή το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας Free Health, θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ. & οι αλλεργίες της. και τους 9 μήνες. η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΑΝΟΙΞΗ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ. & οι αλλεργίες της. και τους 9 μήνες. η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008 Η ΑΝΟΙΞΗ & οι αλλεργίες της ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ και τους 9 μήνες ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ η θέση και η στάση του πατέρα στην επιτυχία του ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΑΣΚΗΣΗ MY CLUB CARD VISA η κάρτα

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ- ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Περιεχόμενα Το ενημερωτικό φυλλάδιο για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα επιμελήθηκε το Ρευματολογικό Τμήμα του 401 ΓΣΝΑ. Eκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Μάθετε τα πάντα για «σιδερένια» οστά. ΑΦΙΕΡΩΜΑ OστεοπOρωση. w Κόψατε το ΚΑπνισμΑ w είστε στην εμμηνοπαυση w παίρνετε ΚορτιΖονη

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Μάθετε τα πάντα για «σιδερένια» οστά. ΑΦΙΕΡΩΜΑ OστεοπOρωση. w Κόψατε το ΚΑπνισμΑ w είστε στην εμμηνοπαυση w παίρνετε ΚορτιΖονη 001_EXOF_MANA DIATROFHS 3/17/15 7:30 PM Page 1 ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Από τη νηστεία στον οβελία χωρίς να πάρετε γραμμάριο ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

OMOΡΦΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΓΡΙΠΗ-ΙΩΣΕΙΣ. Οδηγός ανανέωσης για να λάμψετε στο ρεβεγιόν. Πώς δεν θα πάρετε κιλά τις γιορτές

OMOΡΦΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΓΡΙΠΗ-ΙΩΣΕΙΣ. Οδηγός ανανέωσης για να λάμψετε στο ρεβεγιόν. Πώς δεν θα πάρετε κιλά τις γιορτές διμηνιαια εκδοση / teυχοσ 12 / νοεμβριοσ-δεκεμβριοσ 2009 δ ιανeμεται δ ωρεaν μ eσω σ υνεργαζoμενων Φαρμακεiων OMOΡΦΙΑ Οδηγός ανανέωσης για να λάμψετε στο ρεβεγιόν ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πώς δεν θα πάρετε κιλά τις γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

Λυκούργου 19, Xαλάνδρι T.K 152 31 ENTYΠO KΛEIΣTO AP. AΔEIAΣ 1662/2002 KEMΠΑ. ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ Ταχ. Γραφείο ΚΕΜΠ. ΑΘ (+ 7) Ε Φ Η Μ Ε ΡΙ Δ Ε Σ

Λυκούργου 19, Xαλάνδρι T.K 152 31 ENTYΠO KΛEIΣTO AP. AΔEIAΣ 1662/2002 KEMΠΑ. ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ Ταχ. Γραφείο ΚΕΜΠ. ΑΘ (+ 7) Ε Φ Η Μ Ε ΡΙ Δ Ε Σ Λυκούργου 19, Xαλάνδρι T.K 152 31 ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ Ταχ. Γραφείο ΚΕΜΠ. ΑΘ Αριθµός Άδειας 3375 (+ 7) Π Ε ΡΙ Ο ΔΙΚ Α Ε Φ Η Μ Ε ΡΙ Δ Ε Σ ΕΚΔΟΤΩΝ Hellenic Post ENTYΠO KΛEIΣTO AP. AΔEIAΣ 1662/2002 KEMΠΑ Σηµείωµα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Παχυσαρκία & Αισθητικοί Τρόποι Αντιμετώπισης

Θέμα: Παχυσαρκία & Αισθητικοί Τρόποι Αντιμετώπισης ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Παχυσαρκία & Αισθητικοί Τρόποι Αντιμετώπισης Φοιτήτρια

Διαβάστε περισσότερα

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α-

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΕΠΑ.Σ BΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ -ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΑΪ ΩΝΙ ΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΡΝΤΟΓΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΜΕΡΜΙΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΗ ΜΠΟΥΚΕΤ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ:2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας CHOL/06/02/10 Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας DR LEIV OSE ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ Αυτό το βιβλιαράκι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισαγωγή Στην παιδική και

Διαβάστε περισσότερα

Τα κατάγματα κοπώσεως

Τα κατάγματα κοπώσεως A naσκοπηση Κατάγματα Κοπώσεως Κνήμης-Περόνης σε Δρομείς Μεγάλων Αποστάσεων. Αιτιολογικοί Παράγοντες Ζαχαρίας Ραφαηλίδης, 1 Σάββας Σπανός, 2 Χάρης Μιχαήλ Κιουρτσής 3 1 Εργαστηριούχος φυσικοθεραπευτής,

Διαβάστε περισσότερα

«Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε»

«Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε» Χειμώνας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΚΙΑΝΑΚΗΣ «Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε» ΥΓΕΙΑ Γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ; ΚΑΡΔΙΑ Θωρακίστε την με «όπλο» τη διατροφή ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεγαλώστε γερά... παιδιά ΓΙΟΡΤΕΣ Ρεβεγιόν

Διαβάστε περισσότερα

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή O Δ H Γ O Σ Γ I A T O N A Σ Θ E N H Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή Ελάχιστα τραυματική και πλήρως αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη Βασίλης Πουλάκης MD, FEBU Χειρουργός

Διαβάστε περισσότερα

«Νευρική ανορεξία Ο ρόλος του Νοσηλευτή-τριας»

«Νευρική ανορεξία Ο ρόλος του Νοσηλευτή-τριας» Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Πτυχιακή εργασία: «Νευρική ανορεξία Ο ρόλος του Νοσηλευτή-τριας» Εισηγήτρια πτυχιακής: Παπαγιαννοπούλου Ε. Σπουδάστριες: Αθανασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ TMHMA:NOΣHΛEYTIKH ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

καρδιοχειρουργική επέμβαση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΡ ΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

καρδιοχειρουργική επέμβαση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΡ ΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καρδιοχειρουργική επέμβαση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΡ ΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καρδιοχειρουργική επέμβαση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Δρ. Aντώνης Πίτσης, MD, FETCS,FESC Διευθυντής Kαρδιοθωρακοχειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα