Οι σκοποί και η αποτελεσματικότητα της ποινής σήμερα, με έμφαση στους ανηλίκους

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι σκοποί και η αποτελεσματικότητα της ποινής σήμερα, με έμφαση στους ανηλίκους"

Transcript

1 Οι σκοποί και η αποτελεσματικότητα της ποινής σήμερα, με έμφαση στους ανηλίκους Ανθοζωή Χάιδου Καθηγήτρια Εγκληματολογίας & Σωφρονιστικής Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα Με την πάροδο του χρόνου, στις συμπεριφορές οι οποίες εγκληματοποιούνται από την πολιτεία περιλαμβάνονται όλο και περισσότερο πράξεις οι οποίες θεωρούνται απειλητικές για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, ανεξάρτητα από την απαξία τους και το έννομο αγαθό το οποίο προσβάλλουν. Ο πολίτης σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες άπτονται όλων των δραστηριοτήτων της κοινωνικής ζωής, και παράλληλα με μια πληθώρα κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους. Η ποινή ως όπλο στα χέρια της εκάστοτε κρατικής εξουσίας, ιδιαίτερα σήμερα με τη μεταβολή των κρατών από κράτη πρόνοιας σε κατασταλτικά κράτη, επεκτείνεται σε ένα ευρύτατο φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας. Ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής, δυστυχώς όμως όχι ανάλογα και με την απαξία της κάθε πράξης, καθορίζεται η αρμόζουσα κοινωνική αντίδραση που ανάγεται έτσι σε ποινή και προσδιορίζεται κατ είδος (κάθειρξη, φυλάκιση, χρηματική) και μέγεθος χρονικό ή ποσοτικό (φυλάκιση ή κάθειρξη χ διάρκειας, χρηματική ποινή χ ποσού, κλπ.). 1 Για παράδειγμα, η αλόγιστη ρύπανση του περιβάλλοντος από μια βιομηχανική μονάδα με συνέπεια τον θάνατο πολλών ατόμων, η νόθευση τροφίμων ή η παρασκευή τους με ακατάλληλα για την υγεία του ανθρώπου υλικά, όπως στην περίπτωση των αλκοολούχων ποτών, χάριν του κέρδους, με ανάλογα αποτελέσματα, ή ένα εργατικό ατύχημα, το οποίο οφείλεται στη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων κατά τη διάρκεια της εργασίας, έχουν άλλη απαξία στην αντίληψη της κοινής γνώμης ως προς το υποκείμενο της πράξης από μια κλασική ανθρωποκτονία εκλαμβάνονται δηλαδή ως υποδεέστερα αδικήματα. Σε αυτό συμβάλλει και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία εστιάζουν για λόγους σκοπιμότητας περισσότερο σε μεμονωμένα εγκλήματα βίας. Η κοινωνική αυτή αντίδραση μετατρέπεται σε νομοθετική, και προσλαμβάνει τις αντίστοιχες διαστάσεις ανάλογα με το πόσο θεωρείται ότι κλονίζεται η 1 Ι. Μανωλεδάκης, Ν. Παρασκευόπουλος (1999), Εγχειρίδιο ποινικού δικαίου. Γενικό μέρος, Σάκκουλας, Θεσσαλονίκη, σελ. 4 επ.

2 2 διακυβεύεται η κρατική εξουσία καθώς και τα διάφορα συμφέροντα, κυρίως οικονομικά, τα οποία είναι συνυφασμένα με αυτήν. Συχνά επίσης προβλέπονται ποινές και για συμπεριφορές, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην έννοια της πράξης, όπως για παράδειγμα η με το ν.2928/2001 ποινικοποίηση της συγκρότησης ή συμμετοχής σε «εγκληματική οργάνωση» ή «συμμορία», ακόμα κι αν δεν τελέστηκε ποτέ καμία από τις πράξεις (εγκλήματα) που περιγράφονται στον νόμο. Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος κριθεί ότι συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, σε εγκληματική οργάνωση, θα τιμωρηθεί ακόμα και αν δεν έχει διαπράξει ποτέ κατά την «εγκληματική του σταδιοδρομία» καμία απολύτως παράνομη πράξη. 2 Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά τη μεταχείριση των ανηλίκων που θα εξετάσουμε στη συνέχεια. Αλλά και η έννοια των βασικών προσβαλλόμενων έννομων αγαθών, όπως είναι τα ατομικά, τα διατομικά, τα κοινωνικά ή τα πολιτειακά 3 δεν είναι πάντοτε σαφής. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η τιμωρία της χρήσης τοξικών ουσιών. Το επιχείρημα ότι η ανθρώπινη ζωή ή η υγεία θεωρείται ως προσβαλλόμενο αγαθό τίθεται εν αμφιβόλω, διότι και στις περιπτώσεις της χρήσης καπνού ή αλκοόλ ή της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και ακατάλληλων τροφών, με τις ίδιες βλαβερές συνέπειες για την υγεία, η πολιτεία δεν παρεμβαίνει. Η εγκληματική πράξη πρέπει επίσης να στρέφεται κατ άλλου για να τιμωρηθεί. 4 Και εδώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, η οποία δεν στρέφεται κατά άλλου προσώπου. Όπως προαναφέρθηκε, θα έπρεπε κατ αναλογία να τιμωρείται και η χρήση αλκοόλ, καπνού, κ.ο.κ., ακόμη και η απόπειρα αυτοκτονίας. Εξ όσων αναφέρθηκαν είναι δύσκολο να προσδιοριστούν και οι σκοποί της ποινής σήμερα, σε τι δηλαδή αποβλέπουν. Κατ αρχάς για να ακολουθήσει η ποινή πρέπει να υπάρχει πλήρες έγκλημα, η πράξη δηλαδή να είναι άδικη και καταλογιστή. 5 Αν ανατρέξουμε στις απόλυτες θεωρίες σχετικά με την ποινή, αυτές δέχονται ότι η 2 Απλώς με μειωμένη ποινή ως ελαφρυντική περίσταση! 3 Ν. Παρασκευόπουλος (2008), Τα θεμέλια του ποινικού δικαίου. Γενικό μέρος: Το έγκλημα, Σάκκουλας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σελ Ν. Παρασκευόπουλος (2010), Η καταστολή της διάδοσης των ναρκωτικών στην Ελλάδα, γ έκδ., Σάκκουλας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, 152 επ. 5 Ι. Μανωλεδάκης, Ν. Παρασκευόπουλος (1999), ό.π., σελ. 173.

3 3 ποινή έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Η κοινωνικο-προληπτική της διάσταση είναι αδιάφορη. Οι πιο σύγχρονοι οπαδοί πάντως της κλασικής σχολής (νεοκλασικιστές) δεν κάνουν λόγο για ίση ανταπόδοση, αλλά για αναλογία σε σχέση με το άδικο της πράξης και την εξατομικευμένη ενοχή του δράστη. 6 Για τις σχετικές θεωρίες, η ποινή στοχεύει στην προστασία της κοινωνίας. Αποτελεί μέσο πρόληψης, 7 αρχικά γενικής, με τον εκφοβισμό των πολιτών βάσει της επαπειλούμενης νομοθετικής πρόβλεψης, και επιπροσθέτως και ειδικής πρόληψης, ώστε ο δράστης να αποτραπεί από τη διάπραξη νέου εγκλήματος. Οι ενωτικές θεωρίες, τέλος, αποτελούν συγκερασμό των προηγουμένων και θεωρούν ότι η ποινή έχει ως στόχο τόσο τη γενική και την ειδική πρόληψη όσο και την ανταπόδοση. Σήμερα πλέον, μετά τις αλλαγές που συντελέστηκαν και εξακολουθούν να συντελούνται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η συζήτηση ξεφεύγει από τον δράστη και στρέφεται γύρω από τη διατήρηση και την αποκατάσταση μιας εξαιρετικά οργανωμένης τάξης, η οποία εμφανίζεται ευάλωτη απέναντι σε νέες συμπεριφορές που την απειλούν και την κλονίζουν. Επειδή αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο σε νομοθετικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, το ποινικό δίκαιο μετατρέπεται τελικά σε ένα κοινωνικο-τεχνικό εργαλείο, από τους κλασικούς δε σκοπούς της ποινής κυριαρχεί η ανταπόδοση. 8 Ενώ η ποινή ως αντίδραση στις προσβολές των εννόμων αγαθών θα έπρεπε να στοχεύει στη μερική ή ολική εξουδετέρωση του δράστη, στην επαναφορά της κοινωνικής ειρήνης και ισορροπίας που διασαλεύτηκαν με το έγκλημα στη συνείδηση των κοινωνών και προσπάθεια αποτροπής νέων προσβολών στο μέλλον, 9 στην ουσία στη σημερινή εποχή κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής κοινωνικής παρέκκλισης και αντίδρασης. Με την ποινικοποίηση ουσιαστικά της φτώχειας καθώς και της κάθε μορφής αντίδρασης των πολιτών, στόχος είναι πλέον η απομάκρυνση των ατόμων από τον κοινωνικό ιστό και ο παραδειγματισμός και έμμεσα η εξουδετέρωση της αντίδρασης των υπολοίπων, για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων, με το πρόσχημα της αντικοινωνικής και επικίνδυνης 6 Ι. Μανωλεδάκης, Ν. Παρασκευόπουλος (1999), ό.π., σελ H.-H. Jescheck (1978), Lehrbuch des Strafrechts. Allgemeiner Teil, 3 η έκδοση, Duncker & Humblot, Berlin, σελ Α. Χάιδου (2002), Το σωφρονιστικό σύστημα. Ζητήματα θεωρίας και πρακτικής, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, σελ Ι. Μανωλεδάκης, Ν. Παρασκευόπουλος (1999), ό.π., σελ. 2.

4 4 συμπεριφοράς. 10 Επιπροσθέτως η συμπεριφορά αυτή προσεγγίζεται εκ νέου στο πλαίσιο ενός ακραιφνούς θετικιστικού μοντέλου ανάλυσης, με αποκλειστική επίρριψη των ευθυνών στο ίδιο το άτομο και την προσωπικότητά του και παράλληλη εξάλειψη της οποιασδήποτε ευθύνης της πολιτείας. Κυρίως πλήττονται οι οικονομικά και κοινωνικά αδύναμοι, με άλλα λόγια οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, όπως αποκαλούνται πλέον σήμερα. Επαχθέστερη στην κατηγορία αυτή είναι η θέση των ανηλίκων, διότι λόγω αφενός της ανωριμότητάς τους και αφετέρου της αντικειμενικής αδυναμίας (ηλικιακής, οικονομικής κλπ.) να προασπίσουν τα συμφέροντά τους και να αμυνθούν, είναι περισσότερο ευάλωτοι στις παρεμβάσεις του επίσημου κοινωνικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια δεινή κατάσταση (ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι δεν διαθέτουν το κατάλληλο συγγενικό ή άλλο περιβάλλον για να τους στηρίξει). Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να αναφερθούν τα εξής: 1. Οι ανήλικοι από οκτώ έως δεκατριών ετών θεωρούνται ποινικά ανεύθυνοι, επομένως επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά μέτρα (ή θεραπευτικά για ιδιαίτερες περιπτώσεις ανηλίκων), τα οποία υποτίθεται ότι συνάδουν με τον σκοπό της διαπαιδαγώγησης. Εν τούτοις, ορισμένα εξ αυτών δεν γίνονται καν αντιληπτά κατά την επιβολή τους από το δικαστήριο και ο ανήλικος θεωρεί ότι αθωώθηκε, όπως στις περιπτώσεις της επίπληξης, της υπεύθυνης επιμέλειας γονέων και της υπεύθυνης επιμέλειας επιμελητή ανηλίκων. Σχετικά με τα περισσότερα αναμορφωτικά μέτρα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από το 2003 και είναι θετικά για τον ανήλικο, παραμένουν τα δικαστήρια ανηλίκων δυστυχώς διστακτικά ως προς την εφαρμογή τους. Ενδεικτικά αναφέρονται η συνδιαλλαγή δράστη και θύματος, η παροχή κοινωφελούς εργασίας, η παρακολούθηση από τον ανήλικο κοινωνικών και ψυχολογικών προγραμμάτων καθώς και ειδικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής. 2. Τα μέτρα δεν χαρακτηρίζονται ποινές, εν τούτοις ένα εξ αυτών, το οποίο είναι και το επαχθέστερο για έναν ποινικά ανεύθυνο ανήλικο εμπεριέχει στέρηση της 10 Πρβλ. L. Wacquant ((2001), «The Penalisation of Poverty and the Rise of Neo-Liberalism», European Journal on Criminal Policy and Research 9, και (1999), Les Prisons de la misère, Raisons d agir Editions, Paris [Οι φυλακές της μιζέριας, μετάφραση Καίτη Διαμαντάκου, Πατάκης, Αθήνα, 2001].

5 5 ελευθερίας. Είναι η γνωστή «τοποθέτηση» του ανηλίκου σε ίδρυμα αγωγής. Ο όρος «τοποθέτηση» αποτελεί σαφώς ευφημισμό του εγκλεισμού. 3. Επιπλέον, παρά το ότι δεν θεωρούνται όπως αναφέρθηκε ποινές, καταχωρίζονται στο ποινικό μητρώο του ανηλίκου. 4. Απαράδεκτη είναι η εισαγωγή του ανηλίκου σε ίδρυμα αγωγής, η οποία μπορεί να διαταχθεί με απόφαση του δικαστή ανηλίκων όταν ο ανήλικος διαβιεί σε κοινωνικό περιβάλλον ατόμων τα οποία τελούν καθ έξη ή κατ επάγγελμα αξιόποινες πράξεις. Με την εισαγωγή αυτή προφυλάσσεται ο ανήλικος από το εγκληματογόνο περιβάλλον, αλλά ουσιαστικά εξισώνεται από άποψη μεταχείρισης με εκείνους οι οποίοι καταδικάζονται για αξιόποινες πράξεις από το δικαστήριο ανηλίκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι και εδώ τίθεται θέμα καταναγκαστικού περιορισμού της ελευθερίας και ότι από το αρνητικό κοινωνικό περιβάλλον μεταπίπτει σε ένα αντίστοιχο αρνητικό ιδρυματικό περιβάλλον, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς για την ωφελιμότητα αυτής της πρακτικής. Βεβαίως εδώ θα πρέπει να τονιστεί η απουσία προνοιακών θεσμών και υποδομών, η οποία οδηγεί πολλές φορές τον δικαστή ανηλίκων σε αδιέξοδο, με μοναδική δυνατότητα το ίδρυμα αγωγής. 5. Ο εγκλεισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων επιβάλλεται σε ποινικά υπεύθυνους ανηλίκους, από την ηλικία των δεκαπέντε ετών. Εκτός από τις τυπικές προϋποθέσεις για την επιβολή του (πρέπει να πρόκειται για κακούργημα, η δε πράξη να εμπεριέχει στοιχεία βίας, να στρέφεται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή να τελείται κατ επάγγελμα ή κατ εξακολούθηση) λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες τέλεσης της πράξης και η προσωπικότητα του δράστη. Ο ελάχιστος χρόνος του ποινικού σωφρονισμού είναι έξι μήνες και για σοβαρά εγκλήματα μπορεί να φτάσει και τα δεκαπέντε χρόνια. Οι επιπτώσεις φυσικά της στέρησης της ελευθερίας σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία σημαντική για την κοινωνικοποίηση του ατόμου, σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα των συνθηκών έκτισης του ποινικού σωφρονισμού στη χώρα μας 11 συνηγορούν για την κατάργηση της κύρωσης αυτής για τους ανηλίκους. Ενδεχομένως να επιβάλλεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης) και μόνο 11 Βλ. και Χ. Δημόπουλος, Κ. Κοσμάτος (2011), Δίκαιο ανηλίκων. Θεωρία και Πράξη, 2η έκδοση, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, σελ. 97.

6 6 για τους νεαρούς ενηλίκους (σε άτομα δηλαδή τα οποία έχουν ήδη συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους). Μετά την παράθεση των κυρώσεων που επαπειλούνται για τους ανήλικους δράστες, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε σε τι αποβλέπουν, ποιοι είναι δηλαδή οι σκοποί τους. Καταρχάς δεν στοιχειοθετούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξη εγκλήματος. Απαιτείται πράξη άδικη και καταλογιστή. Κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πλήρης καταλογισμός σε έναν ανήλικο αυτόματα, με τη συμπλήρωση του δέκατου τρίτου έτους της ηλικίας του; Επίσης προβλέπεται, όπως προαναφέρθηκε, η δυνατότητα στέρησης ελευθερίας, ανεξάρτητα από το πώς αποκαλούμε την κύρωση αυτή, σε άτομο το οποίο δεν έχει διαπράξει οτιδήποτε αξιόποινο και μάλιστα μικρότερης ηλικίας (ήδη από οκτώ ετών)! Η απειλή επιβολής ποινικών κυρώσεων στην περίπτωση διάπραξης εγκλήματος από ανήλικο, όσο επαχθείς και αν είναι αυτές, σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να εκφοβίσει, να αποτρέψει τον ανήλικο, διότι ο ίδιος, αφενός λόγω της ηλικίας και της ανωριμότητάς του δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει το υφιστάμενο πλαίσιο αντίδρασης των οργάνων του επίσημου κοινωνικού ελέγχου, αφετέρου η εγκληματική συμπεριφορά των ανηλίκων τις περισσότερες φορές είναι μικρής βαρύτητας, περιστασιακή, επιπόλαιη και μη προσχεδιασμένη, ο δε ανήλικος δεν θεωρεί ότι με το έγκλημά του προξένησε κοινωνικό κακό. 12 Ο γενικοπροληπτικός χαρακτήρας της ποινής, ειδικά για τους ανηλίκους, δεν μπορεί να ευοδωθεί. Η ειδική πρόληψη υλοποιείται με την έκτιση των κυρώσεων οι οποίες προβλέπονται για τους ανηλίκους. Τα εξωιδρυματικά αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα και μάλιστα εκείνα τα οποία απαγγέλλονται μέχρι σήμερα από το δικαστήριο ανηλίκων, δεν γίνονται τις περισσότερες φορές αντιληπτά από τον ανήλικο, όπως ήδη αναφέρθηκε, θεωρεί δε πολλές φορές είτε ότι αθωώθηκε, είτε ότι δεν πρόκειται για ποινικές κυρώσεις. Η καταγραφή των αναμορφωτικών μέτρων στο ποινικό μητρώο τον στιγματίζει και τον ακολουθεί μέχρι την ενηλικίωσή του, επομένως, αν από την επιβολή του εξωιδρυματικού μέτρου μέχρι την ενηλικίωσή του υποτροπιάσει, η θέση του θα είναι επαχθέστερη, εφόσον θα 12 Βλ. και τις σχετικές «τεχνικές εξουδετέρωσης» στις θεωρίες ελέγχου. Α. Χάιδου (1996), Θετικιστική εγκληματολογία. Αιτιολογικές προσεγγίσεις του εγκληματικού φαινομένου, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, σελ. 210 επ.

7 7 έχει ήδη καταχωριστεί στο ποινικό του μητρώο η προγενέστερη απόφαση επιβολής του μέτρου. Επομένως, η φύση των εξωιδρυματικών μέτρων, τα οποία κατά κανόνα επιβάλλονται, ο τρόπος επιβολής τους και το περιεχόμενό τους δεν προσφέρονται για την ειδική πρόληψη. Θα μπορούσαν ίσως να είναι αποτελεσματικότερα, αν υπάρχει σύμπραξη του οικογενειακού περιβάλλοντος, του ανηλίκου και του επιμελητή ανηλίκων ο οποίος επιλαμβάνεται της κάθε περίπτωσης. Σχετικά με την επιβολή του αναμορφωτικού μέτρου της τοποθέτησης του ανηλίκου σε ίδρυμα αγωγής, μέτρο το οποίο εμπεριέχει στέρηση της ελευθερίας, αποτελεί εμπόδιο για οποιαδήποτε θετική πρόγνωση για το μέλλον του ανηλίκου. Ο συνδυασμός στιγματισμού και ιδρυματισμού διευκολύνουν παρά αποτρέπουν την υποτροπή. Ο περιορισμός δε σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων κύρωση κατεξοχήν στερητική της ελευθερίας ο οποίος χαρακτηρίζεται από ένα πρόγραμμα μεταχείρισης που διαπνέεται εξ ολοκλήρου από καταναγκασμό και στέρηση των δικαιωμάτων των ανηλίκων, πέραν του περιορισμού της ελευθερίας κίνησης στον χώρο, κάθε άλλο παρά ειδικοπροληπτικό χαρακτήρα έχει. Σχετικές έρευνες στην Ελλάδα κατέδειξαν ότι βαρύτερη εγκληματικότητα εκδηλώνεται από ανηλίκους, οι οποίοι έχουν ήδη κατά το παρελθόν εγκλεισθεί σε ίδρυμα ή σε σωφρονιστικό κατάστημα. Η δε πρώτη εμπλοκή των νεαρών με την ποινική δικαιοσύνη, είτε με τη μορφή επιβολής αναμορφωτικού μέτρου ή ποινικού σωφρονισμού, έγινε κατά μέσον όρο λίγο μετά τη συμπλήρωση του δέκατου τέταρτου έτους της ηλικίας τους! 13 Επομένως, παραμένει μόνο ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της κύρωσης. Σκοπό έχει να ανταποδώσει στον ανήλικο δράστη το κοινωνικό κακό που προξένησε με το έγκλημα. Να δώσει δηλαδή την απάντηση της οργανωμένης κοινωνίας για την εγκληματική του συμπεριφορά. Πράγματι, στην πράξη κυριαρχεί ένας τιμωρητικός ανταποδοτικός χαρακτήρας της έκτισης της ποινής, ενώ η βελτίωση του ανήλικου 13 Ν. Κουράκης (2004), Δίκαιο παραβατικών ανηλίκων. Στο μεταίχμιο ποινικού δικαίου και εγκληματολογίας, Σάκκουλας, Αθήνα - Κομοτηνή, σελ.116. Ν. Κουράκης, Φ. Μηλιώνη & Ερευνητική Ομάδα Φοιτητών Νομικής Σχολής Αθηνών (1995), Έρευνα στις Ελληνικές Φυλακές, Α : Τα Σωφρονιστικά Καταστήματα Ανηλίκων Κορυδαλλού και Κασσαβέτειας, Σάκκουλας, Αθήνα - Κομοτηνή, σελ.53 επ. και σελ.199 επ.

8 8 εγκληματία παραμένει συνήθως στόχος ουτοπικός. 14 Κυρίαρχη αντίληψη εξακολουθεί να είναι ότι οι παράγοντες του εγκλήματος οφείλονται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εγκληματία και όχι ενδεχομένως σε κοινωνικά αίτια ή στις στιγματιστικές επιδράσεις της αντίδρασης των μελών μιας κοινωνίας απέναντι στον ανήλικο που παρεκκλίνει. 15 Η εποχή που διανύουμε είναι ίσως η δυσκολότερη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι μόνον από οικονομική άποψη. Η αλλοτρίωση των κοινωνικών σχέσεων στην καθημερινή ζωή, η ουσιαστική αδιαφορία για τα προβλήματα των άλλων, εμφανίζεται εντονότερη όσον αφορά τους ανηλίκους, οι οποίοι έχουν λιγότερους τρόπους άμυνας, αντίστασης και προάσπισης των δικαιωμάτων τους σε σύγκριση με τους ενηλίκους. Εάν επιθυμούμε πραγματικά να αξιολογήσουμε όλο το φάσμα των κυρώσεων, οι οποίες προβλέπονται για τους ανήλικους δράστες και να διαπιστώσουμε ποιους στόχους εξυπηρετούν, θα πρέπει καταρχάς να τεθούν ουσιαστικά σε ισχύ όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις οι οποίες αφορούν όλο το φάσμα απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα προβλεπόμενα προνοιακά μέτρα που αφορούν την προστασία των ανηλίκων με διάφορα κοινωνικά προβλήματα, εκείνες τις κυρώσεις οι οποίες δεν έχουν τεθεί ουσιαστικά σε ισχύ, καθώς και λοιπές διατάξεις σχετικές με τον σωφρονισμό και τη μετασωφρονιστική αρωγή των ανηλίκων. Στη συνέχεια θα πρέπει για ένα ικανό χρονικό διάστημα να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά τους αναφορικά με τη συμπεριφορά τους στο μέλλον, έτσι ώστε να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση για την ενδεχόμενη συμβολή των εφαρμοζόμενων μέτρων σε μια θετική εξελικτική πορεία των ανηλίκων. Αν παρατηρηθούν, όπως και κατά το παρελθόν, αρκετά υψηλά ποσοστά υποτροπής, αυτό θα σημαίνει ότι οι τρόποι παρέμβασης δεν είναι αποτελεσματικοί. Τότε θα πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικές, περισσότερο ίσως ριζοσπαστικές, στρατηγικές και πρακτικές, ενδεχομένως έξω από το στενό ποινικό σύστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει και η αντίστοιχη καταχώριση στο ποινικό μητρώο. Ιδιαίτερα στον τομέα της μεταχείρισης, θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθούν προς μελέτη και συζήτηση νέες μορφές αντιμετώπισης, καταλληλότερες για τον ψυχισμό και τις ιδιαιτερότητες της 14 Βλ. και Λ. Μαργαρίτης, Ν. Παρασκευόπουλος (1984), Θεωρία της ποινής. (Θεωρία, νομολογία, εφαρμογή στη πράξη), Σάκκουλας, Θεσσαλονίκη, σελ Βλ. και Η. Δασκαλάκης 1981, Η μεταχείριση του εγκληματία (Παραδόσεις), Σάκκουλας, Αθήνα - Κομοτηνή, σελ.21 επ.

9 9 νεαρής ηλικίας, έτσι ώστε να δοθεί στους νέους η ευκαιρία να αποφύγουν τον κίνδυνο εμπλοκής τους στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και τελικά μιας (σχεδόν αναπόφευκτης) εγκληματικής σταδιοδρομίας. Φυσικά, εάν δοθεί το βάρος, όπως έχει ήδη αναφερθεί, στην εφαρμογή προνοιακών θεσμών και πρακτικών, είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό περαιτέρω εμπλοκή των ανηλίκων στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, κάτι που στο άμεσο μέλλον αξίζει οπωσδήποτε να εξεταστεί.

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 6: Το αυτοτελές σύστημα των εννόμων συνεπειών του ποινικού δικαίου ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 6: Το αυτοτελές σύστημα των εννόμων συνεπειών του ποινικού δικαίου ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Το αυτοτελές σύστημα των εννόμων συνεπειών του ποινικού δικαίου ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Ποινικό Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 4: Βασικές Αρχές της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 4: Βασικές Αρχές της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Βασικές Αρχές της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Ουσιαστικό ποινικό δίκαιο ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Η θέση του ανηλίκου ως κατηγορουμένου Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος... V ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ Η ΠΟΙΝΗ Κεφ. 20 ό : Έννοια, φύση και σκοποί της ποινής Ι. Η έννοια της ποινής...4 1. Η ποινή ως κύρωση του νόμου...4 2. Η ποινή ως κριτήριο του εγκλήματος...5

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 2: Το δίκαιο πρόνοιας και αρωγής ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 2: Το δίκαιο πρόνοιας και αρωγής ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Το δίκαιο πρόνοιας και αρωγής ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 14: Προσέγγιση και αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 14: Προσέγγιση και αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 14: Προσέγγιση και αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος ΠΜΣ «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της» Πάντειο Πανεπιστήμιο Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 1: Αυτονόμηση της αντιμετώπισης των ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 1: Αυτονόμηση της αντιμετώπισης των ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Αυτονόμηση της αντιμετώπισης των ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις

24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ. Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις 24η ιδακτική Ενότητα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΚΑΙΟ- ΕΓΚΛΗΜΑ Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις ιακρίσεις των ποινών Οι ποινές διακρίνονται σε κύριες και παρεπόµενες. Κύριες ποινές είναι εκείνες που µπορούν να επιβληθούν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 12: Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Βέροια 05 Μαΐου 2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015 *************************** Τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Ερευνητικοί στόχοι. Μεθοδολογία. Νοέµβριος 2012

Γενικά. Ερευνητικοί στόχοι. Μεθοδολογία. Νοέµβριος 2012 Νοέµβριος 2012 Γενικά H έρευνα πεδίου για την αξιολόγηση των στάσεων, συµπεριφορών, γνώσεων και πρακτικών που αφορούν την τοξικοεξάρτηση ανηλίκων αποτελεί µέρος συνολικότερης µελέτης του ΚΕΘΕΑ, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 9: Ιδιαιτερότητες της σωφρονιστικής μεταχείρισης των νεαρών δραστών

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 9: Ιδιαιτερότητες της σωφρονιστικής μεταχείρισης των νεαρών δραστών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9: Ιδιαιτερότητες της σωφρονιστικής μεταχείρισης των νεαρών δραστών Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 23η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Παρατηρήσεις - Σχόλια - Επεξηγήσεις Το σύστηµα της ποινικής µεταχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 10: Η έκτιση της ποινής στα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 10: Η έκτιση της ποινής στα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10: Η έκτιση της ποινής στα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Καθηγητή κ. Νίκο Παρασκευόπουλο

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Καθηγητή κ. Νίκο Παρασκευόπουλο Αθήνα, 14/ 04/2015 Αρ. Πρωτ.: 170 Δέγλερη 2 Αμπελόκηποι Τ.Κ. 11522 Τηλ.: 210 8701340, 332, 305 Fax: 210 8701329 Email: sedaepimelites@hotmail.com Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας Πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας Ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής χαράσσει τις γραμμές της σωφρονιστικής πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ». ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ». ΘΕΜΑ: Κατάργηση διατάξεων του άρθρου 1 «Κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ` τύπου» του ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Προλογικό σημείωμα...5. Ι. Αιτιολογική Έκθεση στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα»...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Προλογικό σημείωμα...5. Ι. Αιτιολογική Έκθεση στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα»... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Προλογικό σημείωμα...5 ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 2019 Ι. Αιτιολογική Έκθεση στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα»...17 ΙΙ. Ν. 4619/2019 «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα»...215 Πρώτο βιβλίο: Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Παρατηρήσεις επί της πιθανής συγχώνευσης των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και των Υπηρεσιών Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής

Θέμα: Παρατηρήσεις επί της πιθανής συγχώνευσης των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και των Υπηρεσιών Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2013 Αριθ. Πρωτ. Φ. 1000.2/6061/2013 Προς Αξιότιμο κο Αντώνη Ρουπακιώτη, Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Θέμα: Παρατηρήσεις επί της πιθανής συγχώνευσης

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου Θέµα: ΚΩΛΥΜΑ ΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΩ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΙΚΗΣ Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Ειδικός Επιστήµονας: Ευτύχης Φυτράκης ΜΑΡΤΙΟΣ 2005 Ο Συνήγορος του Πολίτη

Διαβάστε περισσότερα

Το Προστατευόμενο Έννομο Αγαθό στην Πορνογραφία Ανηλίκων

Το Προστατευόμενο Έννομο Αγαθό στην Πορνογραφία Ανηλίκων Φάκελος Το Προστατευόμενο Έννομο Αγαθό στην Πορνογραφία Ανηλίκων Προβλήματα Συρροής Σχετικός με το ζήτημα του προστατευόμενου έννομου αγαθού είναι και ο προβληματισμός για τη συρροή 1 ανάμεσα στην πορνογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ EIGE Νοέμβριος 2017 Δείκτης 1 Ετήσιος αριθμός γυναικών (ηλικίας 18 ετών και άνω) θυμάτων συντροφικής βίας από

Διαβάστε περισσότερα

Οι νέες τροποποιήσεις του ποινικού δικαίου των ανηλίκων με το Ν 3860/2010

Οι νέες τροποποιήσεις του ποινικού δικαίου των ανηλίκων με το Ν 3860/2010 804 ΠοινΔικ 7/2010 (ΕΤΟΣ 13ο) Κ. ΚΟΣΜΑΤΟΣ Οι νέες τροποποιήσεις του ποινικού δικαίου των ανηλίκων με το Ν 3860/2010 ΚΩΣΤΑ ΚΟΣΜΑΤΟΥ, Λέκτορα Νομικής ΔΠΘ Μετά από τη σημαντική μεταβολή των ποινικών και δικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... VII ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... XV ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... VII ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... XV ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... VII ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... XV ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΟΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 1. Εισαγωγή...5 2. Η επιρροή του αμερικανικού

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Η οικονομική εγκληματικότητα Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής ΑΠΘ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση Αναγκών Ψυχικής Υγείας των Ανήλικων Παραβατών. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου

Αντιμετώπιση Αναγκών Ψυχικής Υγείας των Ανήλικων Παραβατών. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Αντιμετώπιση Αναγκών Ψυχικής Υγείας των Ανήλικων Παραβατών by Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Ανήλικοι Παραβάτες Ο όρος «ανήλικοι παραβάτες» διαφέρει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Η εγκληματολογία (ορισμοί, σχολές, διακρίσεις) Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Μεταρρυθµίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστηµάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις» Παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1. Σκοπός ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Άρθρο 1 Σκοπός 1. Σκοπός του νόμου είναι η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, που μπορούν να διασαλεύσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...17 Α. Ελληνικές...17 Β. Ξενόγλωσσες...19

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...17 Α. Ελληνικές...17 Β. Ξενόγλωσσες...19 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...17 Α. Ελληνικές...17 Β. Ξενόγλωσσες...19 Α. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ι. Εισαγωγή...25 ΙΙ. Ιστορική επισκόπηση του θεσμού της ασφάλισης και των νομοθετικών μέτρων που τιμωρούν την απάτη

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Μέθοδοι μέτρησης της εγκληματικότητας Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ ΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ ΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ ΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ υπ' αριθμ. 391/2013 ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Τμήματος Ε' Συνεδρίαση τη ς 19ης Νοεμβρίου 2013 Σύνθεση: Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016 ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ 2016 ΕΛΛΑΔΑ Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στην Ελλάδα συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το bullying, πράγμα το οποίο οδήγησε σε πολλά ψυχικά προβλήματα σε διαφόρους ανθρώπους, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ή ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ή ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ίνϊ Η Μ Α ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ή ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ Αναµόρφωση της Ποινικής νοµοθεσίας ανηλίκων και άλλες διατάξεις

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ Αναµόρφωση της Ποινικής νοµοθεσίας ανηλίκων και άλλες διατάξεις ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ Αναµόρφωση της Ποινικής νοµοθεσίας ανηλίκων και άλλες διατάξεις ιάγραµµα σηµαντικότερων τροποποιήσεων Ισχύουσα διάταξη Αρθρο 1 1) ΟΓ ΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ Νέα διάταξη Αρθρο 1 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΖΕΡΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΖΕΡΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ ΓΕΡΑΣΗΣ ΜΠΑΣΙΟΣ ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΡΑΣΙΝΑ ΒΑΛΑΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΣΙΟΥΛΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΜΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΙΖΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΑΓΓΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Β. Η αποκλίνουσα συμπεριφορά

Β. Η αποκλίνουσα συμπεριφορά Β. Η αποκλίνουσα συμπεριφορά 1.6 Αποκλίνουσα συμπεριφορά Παράβαση, έγκλημα, παραδείγματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς 1. Πότε υπάρχει αποκλίνουσα συμπεριφορά; Όταν τα άτομα ή οι ομάδες δεν ζουν σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

6. Ισχύουσα νομοθεσία

6. Ισχύουσα νομοθεσία 21 Με τον ν. 3459/2006 κωδικοποιήθηκε η διάσπαρτη νομοθεσία σε έναν ενιαίο «Κώδικα Νόμων για τα ναρκωτικά», μεταξύ των οποίων τα ν.δ.. 3084/1954 και 743/1970 καθώς και ο ν. 1729/1987. Αυτή η κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Όρια στις πειθαρχικές ποινές απομόνωσης ανηλίκων κρατουμένων

Όρια στις πειθαρχικές ποινές απομόνωσης ανηλίκων κρατουμένων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπού Αθήνα 15/05/2017 Όρια στις πειθαρχικές ποινές απομόνωσης ανηλίκων κρατουμένων Εξορθολογισμό και

Διαβάστε περισσότερα

Ανήλικος: Θύμα και Θύτης στην κύρια διαδικασία. Εισαγωγικές παρατηρήσεις

Ανήλικος: Θύμα και Θύτης στην κύρια διαδικασία. Εισαγωγικές παρατηρήσεις 1 Ανήλικος: Θύμα και Θύτης στην κύρια διαδικασία Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η μεταχείριση του ανήλικου παραβάτη ρυθμίζεται στο Ελληνικό Δίκαιο, με σειρά διατάξεων, κατά τρόπο διαφορετικό σε σχέση με τον

Διαβάστε περισσότερα

«Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κασσαβέτειας»

«Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κασσαβέτειας» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Δ.Μ.Υ.Π. ΘΕΜΑ: «Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κασσαβέτειας» Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σακελλαρίου Μαρία Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η κα.ευτυχία Γ. Μανιάκη-Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου

Γράφει η κα.ευτυχία Γ. Μανιάκη-Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου Γράφει η κα.ευτυχία Γ. Μανιάκη-Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου Στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου και υπό την «σκέπη» του Δικαστηρίου Ανηλίκων λειτουργούν οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων, οι οποίες υπάγονται στο

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στο ποινικό δίκαιο των ανηλίκων στο πεδίο της επιβολής του ποινικού σωφρονισμού

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στο ποινικό δίκαιο των ανηλίκων στο πεδίο της επιβολής του ποινικού σωφρονισμού Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στο ποινικό δίκαιο των ανηλίκων στο πεδίο της επιβολής του ποινικού σωφρονισμού ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Περίληψη Η

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Χώρα μας, νομίζω ότι είναι σωστό να κάνουμε δύο διαπιστώσεις:

Μιλώντας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Χώρα μας, νομίζω ότι είναι σωστό να κάνουμε δύο διαπιστώσεις: ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Υπό Ιωάννου Διώτη α) Εισαγωγή Μιλώντας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Χώρα μας, νομίζω ότι είναι σωστό να κάνουμε δύο διαπιστώσεις: Από την μια πλευρά δηλαδή πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

µπορεί όµως να παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι πάντως αποτελεί «ποινή» που συνεπάγεται στέρηση της ελευθερίας του ανηλίκου, και άρα συνιστά γι

µπορεί όµως να παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι πάντως αποτελεί «ποινή» που συνεπάγεται στέρηση της ελευθερίας του ανηλίκου, και άρα συνιστά γι ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192)

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192) Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΦΕΚ Α 192) [ ] Άρθρο 37 Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επαγρυπνούν ώστε: α)

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές έρευνες-έγκαιρη παρέμβαση-γνωμοδοτικός ρόλος της ΥΕΑ 17

Κοινωνικές έρευνες-έγκαιρη παρέμβαση-γνωμοδοτικός ρόλος της ΥΕΑ 17 Κοινωνικές έρευνες-έγκαιρη παρέμβαση-γνωμοδοτικός ρόλος της ΥΕΑ Προληπτική παρέμβαση Η ποινική δικαιοσύνη ασχολείται με τον ανήλικο παραβάτη κυρίως εφόσον έχει προβεί σε παράβαση του ποινικού κώδικα ή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α : Νέες παράμετροι στην ανάπτυξη της πολιτικής για τη μεταχείριση του νεαρού παραβάτη

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α : Νέες παράμετροι στην ανάπτυξη της πολιτικής για τη μεταχείριση του νεαρού παραβάτη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Νέστωρ Κουράκης, Πρoλεγόμενα... 13 Πάρη Ζαγούρα, Εισαγωγή... 17 ΜΕΡΟΣ Α : Νέες παράμετροι στην ανάπτυξη της πολιτικής για τη μεταχείριση του νεαρού παραβάτη Κ.. Σπινέλλη, Από την αναγκαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ. Υπόθεμα Ομάδας: Ιστορία των φυλακών, συνθήκες κράτησης και αιτήματα κρατουμένων. Σχολική Χρονιά Βίβιαν Χριστίνα Ηλίοβιτς

ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ. Υπόθεμα Ομάδας: Ιστορία των φυλακών, συνθήκες κράτησης και αιτήματα κρατουμένων. Σχολική Χρονιά Βίβιαν Χριστίνα Ηλίοβιτς ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Υπόθεμα Ομάδας: Ιστορία των φυλακών, συνθήκες κράτησης και αιτήματα κρατουμένων Σχολική Χρονιά 2016-2017 Βίβιαν Χριστίνα Ηλίοβιτς Χρυσάνθη Γκιρίνη Μαρία Παρασκευή Βαφειάδου Η έννοια Σωφρονισμός

Διαβάστε περισσότερα

09. Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία

09. Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία 09. Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία Α.Μ. ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ/ΟΥΣΑ 7340010917027 Ο Ν.3500/06 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας Επικ. Καθηγητής Ν. Δημητράτος 7340010918001 Η επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 11: Η επίσημα βεβαιωμένη εγκληματικότητα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 11: Η επίσημα βεβαιωμένη εγκληματικότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 11: Η επίσημα βεβαιωμένη εγκληματικότητα Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α. Τα γνωστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ακαδ. Έτος 2003-2004 Ο σκοτεινός αριθμός. Λόγοι ύπαρξης και συνέπειες στην εγκληματολογική

Διαβάστε περισσότερα

κακουργηματική παράβαση του ΚΝΝ δηλ. για αγορά, κατοχή κ.λπ. ναρκωτικών με σκοπό την εμπορία

κακουργηματική παράβαση του ΚΝΝ δηλ. για αγορά, κατοχή κ.λπ. ναρκωτικών με σκοπό την εμπορία Στοιχεία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών σχετικά με χρήστες ουσιών και υποθέσεις ναρκωτικών που εκδικάσθηκαν κατά το δικαστικό έτος 2010-2011 (Σεπτέμβριος 2010-Ιούλιος 2011).

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 4 Iουνίου 2010 Αρ. Πρωτ. : 122406/14910/2010 Χειριστές: Μαρία Βουτσίνου

Αθήνα, 4 Iουνίου 2010 Αρ. Πρωτ. : 122406/14910/2010 Χειριστές: Μαρία Βουτσίνου Αθήνα, 4 Iουνίου 2010 Αρ. Πρωτ. : 122406/14910/2010 Χειριστές: Μαρία Βουτσίνου Προς Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής Μεσογείων 96 115

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union

Co-funded by the European Union 1 Συμμετοχή Η συμμετοχή είναι δικαίωμα σου! Τα παιδιά, οι νέοι όπως και οι ενήλικες, έχουν το δικαίωμα της παροχής συμβουλών και το δικαίωμα του να εισακούονται σε διαδικασίες που τους αφορούν. Πρώτα όμως

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονοµίας Άρθρο 4

Άρθρο 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονοµίας Άρθρο 4 ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για την λειτουργία ξενώνων αυξημένης φροντίδας εφήβων με παραβατική συμπεριφορά ή προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής

Πρόταση για την λειτουργία ξενώνων αυξημένης φροντίδας εφήβων με παραβατική συμπεριφορά ή προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής Μάρτιος 2011 Πρόταση για την λειτουργία ξενώνων αυξημένης φροντίδας εφήβων με παραβατική συμπεριφορά ή προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής 1. Εισαγωγή Η παρούσα πρόταση διατυπώνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής

Διαβάστε περισσότερα

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) 669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας κατά το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Εννοια και περιεχόμενο. Θέσπιση από τον κοινό νομοθέτη περιορισμών και προϋποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Φυλακές και εγκληµατολογικοί προβληµατισµοί

Φυλακές και εγκληµατολογικοί προβληµατισµοί Φυλακές και εγκληµατολογικοί προβληµατισµοί... µε αφορµή µια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σωφρονιστικό Κατάστηµα Κορυδαλλού Ναταλία Ηλία και Σοφία Σπυρέα, Κοινωνιολόγοι, Μεταπτυχιακές φοιτήτριες ΜΠΣ Εγκληµατολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 01.04.2010 Αρ.πρ. 22/01.04.10. Προς: κ.κ. Χάρη Καστανίδη Υπουργό ικαιοσύνης, ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ικαιωµάτων Μεσογείων 96-11527 Αθήνα

Αθήνα 01.04.2010 Αρ.πρ. 22/01.04.10. Προς: κ.κ. Χάρη Καστανίδη Υπουργό ικαιοσύνης, ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ικαιωµάτων Μεσογείων 96-11527 Αθήνα Αθήνα 01.04.2010 Αρ.πρ. 22/01.04.10 Προς: κ.κ. Χάρη Καστανίδη Υπουργό ικαιοσύνης, ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ικαιωµάτων Μεσογείων 96-11527 Αθήνα Αξιότιµε κύριε Υπουργέ, Πρόσφατα δώσατε στη δηµοσιότητα το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4322/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4322/2015 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Βέροια 05 Μαΐου 2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4322/2015 ********************** Σημαντικές αλλαγές επιφέρει ο νέος νόμος 4322/2015 (Μεταρρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

16542/1/09 REV 1 ΛΜ/νικ 1 DG H 2B

16542/1/09 REV 1 ΛΜ/νικ 1 DG H 2B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2009 (27.11) (OR. en) 16542/1/09 REV 1 JAI 868 DROIPEN 160 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Προεδρίας προς : την ΕΜΑ/το Συμβούλιο αριθ. πρότ. Επιτρ. : 16542/09 JAI

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Ακαδημίας 45, Αθήνα, Τ.Κ. 10672 Τηλ. 210-3688672 Fax. 210 368 8667 Πληροφορίες: Μ. Βελλή ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: O ρόλος του θύματος στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης: ιστορική και σύγχρονη προσέγγιση

Μάθημα: O ρόλος του θύματος στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης: ιστορική και σύγχρονη προσέγγιση ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» Μάθημα: O ρόλος του θύματος στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης: ιστορική και

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική επισκόπηση του νέου νόμου με τον τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου»

Κριτική επισκόπηση του νέου νόμου με τον τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου» Κριτική επισκόπηση του νέου νόμου με τον τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου» Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το Ν. 4274/2014

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4411/2016

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4411/2016 1 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4411/2016 2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα 3 Άρθρο 13 4 Έννοια όρων του Κώδικα Άρθρο 292Β 5 Παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων Άρθρο 292Γ 6 Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ 1.ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ Το Ποινικό ίκαιο είναι ο κλάδος του ικαίου που αφορά την τιµωρία των εγκληµάτων (ποινικών αδικηµάτων). ιακρίνεται σε Ουσιαστικό Ποινικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΟΜΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΟΜΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΟΜΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Καταργούµενες και τροποποιούµενες διατάξεις

Καταργούµενες και τροποποιούµενες διατάξεις Καταργούµενες και τροποποιούµενες διατάξεις Άρθρο 54 Ποινικού Κώδικα Η διάρκεια του περιορισµού σε ειδικό κατάστηµα κράτησης νέων δεν υπερβαίνει τα είκοσι ούτε είναι µικρότερη από πέντε έτη, αν για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ( ή επειδή κρίνονται εκ του αποτελέσματος!)

ΕΙΔΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ( ή επειδή κρίνονται εκ του αποτελέσματος!) ΕΙΔΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ( ή επειδή κρίνονται εκ του αποτελέσματος!) Αντιπαραγωγική σύγκρουση Παραγωγική σύγκρουση έξοδος Αντιπαραγωγική σύγκρουση Αναπτύσσει φαινόμενα βίας / ένταση Μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Το θύμα του οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ακαδ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ακαδ. Έτος 2003-2004 Ο σκοτεινός αριθμός. Λόγοι ύπαρξης και συνέπειες στην εγκληματολογική

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της

Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της Τελευταίως παρατηρείται έξαρση του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της εισόδου και διαμονής αυτών στη χώρα καθώς και της ασκήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2263(INI) σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263 (INI))

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2263(INI) σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263 (INI)) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 10.04.2013 2012/2263(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ (2012/2263

Διαβάστε περισσότερα

«Η έκτιση της ποινής υπό καθεστώς ημιελευθερίας στο Ελληνικό και στο Γαλλικό Δίκαιο»

«Η έκτιση της ποινής υπό καθεστώς ημιελευθερίας στο Ελληνικό και στο Γαλλικό Δίκαιο» «Η έκτιση της ποινής υπό καθεστώς ημιελευθερίας στο Ελληνικό και στο Γαλλικό Δίκαιο» Μια μελέτη βασισμένη στο άρθρο της Καθ.Χ.Ζαραφωνίτου: "Ημιελευθερία: Μια βασική μορφή σωφρονιστικής μεταχείρισης όπως

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Μητροσύλη.

Μαρία Μητροσύλη. Μαρία Μητροσύλη Αναπλ. Καθηγήτρια Παν/μιου Δυτικής Αττικής Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές mariamitrossili@gmail.com 1 Στη χώρα μας, το πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) Ο Φραντς Κάφκα στη σκιαγραφία του σύγχρονου ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15 Ελένης Αποσπόρη, Επικ. Καθηγήτριας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Εγκληματολογική Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Ακαδημίας 47, Αθήνα, Τ.Κ. 10672 Τηλ. 210 3688656 Fax. 210 368 8640 Email: dathanas@law.uoa.gr Πληροφορίες: Δ. Αθανασόπουλος ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 Π.Μ.Σ. 1.Π.Μ.Σ. ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Νόμος 3500/2006 Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις.

Νόμος 3500/2006 Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις. Νόμος 3500/2006 Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις. Άρθρο 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Για τον παρόντα νόμο θεωρείται: 1. ενδοοικογενειακή βία, η τέλεση αξιόποινης πράξης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 19 Α. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ... 25 Ι. Γενικά περί γλωσσικής έκφρασης και επικοινωνίας των μελών του υποκόσμου... 25 1. Γένεση της γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Η ποινική νομοθεσία για τα ναρκωτικά και η εφαρμογή της στην δικαστηριακή πρακτική.

Η ποινική νομοθεσία για τα ναρκωτικά και η εφαρμογή της στην δικαστηριακή πρακτική. Η ποινική νομοθεσία για τα ναρκωτικά και η εφαρμογή της στην δικαστηριακή πρακτική. Κώστας Κοσμάτος Δ.Ν., Δικηγόρος Ειδικός Επιστήμονας Νομικής Δ.Π.Θ. kkosmato@law.duth.gr Τα τελευταία χρόνια σε διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

Γενοκτονία και Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας 23 Μαΐου Μ. Βάγιας

Γενοκτονία και Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας 23 Μαΐου Μ. Βάγιας Γενοκτονία και Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας 23 Μαΐου 2017 Μ. Βάγιας M.Vagias@hhs.nl Δοµή l Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας l Γενοκτονία Εγκλήµατα κατά της Ανθρωπότητας l Ορισµός: Δεν υπάρχει µια σύµβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1. Ο συγκρητικός χαρακτήρας του 14 ου κεφαλαίου του Δεύτερου βιβλίου του ΠΚ...1 2. Η ατελής αναγνώριση και προστασία κοινωνικών εννόμων αγαθών στην νεοελληνική πραγματικότητα...3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΕΘΕΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΕΘΕΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΕΘΕΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ Μετά από χρόνια προσπαθειών για προσανατολισμό της νομοθεσίας που αφορά τους εξαρτημένους στη θεραπεία και όχι τον εγκλεισμό,

Διαβάστε περισσότερα

Εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών - Οι λόγοι ποινικοποίησής τους

Εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών - Οι λόγοι ποινικοποίησής τους Εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών - Οι λόγοι ποινικοποίησής τους Μαρία Μ. Μηλαπίδου ΔρΝ, Δικηγόρος Προϊστορία ΒΑΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Στις προπολεμικές ρυθμίσεις η ποινικοποίηση εμπνεόταν

Διαβάστε περισσότερα

32η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ - ΑΣΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΙΚΑΙΟΥ (ΠΡΟΣΩΠΑ) ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις

32η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ - ΑΣΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΙΚΑΙΟΥ (ΠΡΟΣΩΠΑ) ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις 32η ιδακτική Ενότητα ΓΕΝΙΚΑ - ΑΣΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΙΚΑΙΟΥ (ΠΡΟΣΩΠΑ) ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις Κατηγορίες προσώπων ανάλογα µε την ικανότητα για δικαιοπραξία Από πλευράς

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά εργασίας και κοινωνική επανένταξη των νεαρών αποφυλακισμένων: η ολιστική προσέγγιση της «Επανόδου»

Αγορά εργασίας και κοινωνική επανένταξη των νεαρών αποφυλακισμένων: η ολιστική προσέγγιση της «Επανόδου» 1 Αγορά εργασίας και κοινωνική επανένταξη των νεαρών αποφυλακισμένων: η ολιστική προσέγγιση της «Επανόδου» Σκοπός της εισήγησής μου είναι να επισημάνω τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την είσοδο των

Διαβάστε περισσότερα

INDEPENDENT ACADEMIC RESEARCH STUDIES

INDEPENDENT ACADEMIC RESEARCH STUDIES INDEPENDENT ACADEMIC RESEARCH STUDIES ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΛΟΥ ΑΡΓΩ Η οικονομική κρίση και η νεανική εγκληματικότητα: Εναλλακτικές Λύσεις 6/11/2011 Dr. Theo Gavrielides, Ιδρυτής και ιευθυντής Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝCB για το 2013 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝCB για το 2013 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2014 Ανακοίνωση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝCB για το 2013 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2014 Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Η διεθνής οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Α. Γενικό μέρος

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Α. Γενικό μέρος 1 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ» Α. Γενικό μέρος 1. - Αποτελεί σταθερή επιλογή της Ελληνικής δημοκρατικής Πολιτείας η ουσιαστική προώθηση της ισότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ Όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» Όπως αναφέρεται στην από 19 Οκτωβρίου 2010, προς την Βουλή των Ελλήνων, Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα