Οι σκοποί και η αποτελεσματικότητα της ποινής σήμερα, με έμφαση στους ανηλίκους

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι σκοποί και η αποτελεσματικότητα της ποινής σήμερα, με έμφαση στους ανηλίκους"

Transcript

1 Οι σκοποί και η αποτελεσματικότητα της ποινής σήμερα, με έμφαση στους ανηλίκους Ανθοζωή Χάιδου Καθηγήτρια Εγκληματολογίας & Σωφρονιστικής Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα Με την πάροδο του χρόνου, στις συμπεριφορές οι οποίες εγκληματοποιούνται από την πολιτεία περιλαμβάνονται όλο και περισσότερο πράξεις οι οποίες θεωρούνται απειλητικές για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, ανεξάρτητα από την απαξία τους και το έννομο αγαθό το οποίο προσβάλλουν. Ο πολίτης σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες άπτονται όλων των δραστηριοτήτων της κοινωνικής ζωής, και παράλληλα με μια πληθώρα κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους. Η ποινή ως όπλο στα χέρια της εκάστοτε κρατικής εξουσίας, ιδιαίτερα σήμερα με τη μεταβολή των κρατών από κράτη πρόνοιας σε κατασταλτικά κράτη, επεκτείνεται σε ένα ευρύτατο φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας. Ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής, δυστυχώς όμως όχι ανάλογα και με την απαξία της κάθε πράξης, καθορίζεται η αρμόζουσα κοινωνική αντίδραση που ανάγεται έτσι σε ποινή και προσδιορίζεται κατ είδος (κάθειρξη, φυλάκιση, χρηματική) και μέγεθος χρονικό ή ποσοτικό (φυλάκιση ή κάθειρξη χ διάρκειας, χρηματική ποινή χ ποσού, κλπ.). 1 Για παράδειγμα, η αλόγιστη ρύπανση του περιβάλλοντος από μια βιομηχανική μονάδα με συνέπεια τον θάνατο πολλών ατόμων, η νόθευση τροφίμων ή η παρασκευή τους με ακατάλληλα για την υγεία του ανθρώπου υλικά, όπως στην περίπτωση των αλκοολούχων ποτών, χάριν του κέρδους, με ανάλογα αποτελέσματα, ή ένα εργατικό ατύχημα, το οποίο οφείλεται στη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων κατά τη διάρκεια της εργασίας, έχουν άλλη απαξία στην αντίληψη της κοινής γνώμης ως προς το υποκείμενο της πράξης από μια κλασική ανθρωποκτονία εκλαμβάνονται δηλαδή ως υποδεέστερα αδικήματα. Σε αυτό συμβάλλει και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία εστιάζουν για λόγους σκοπιμότητας περισσότερο σε μεμονωμένα εγκλήματα βίας. Η κοινωνική αυτή αντίδραση μετατρέπεται σε νομοθετική, και προσλαμβάνει τις αντίστοιχες διαστάσεις ανάλογα με το πόσο θεωρείται ότι κλονίζεται η 1 Ι. Μανωλεδάκης, Ν. Παρασκευόπουλος (1999), Εγχειρίδιο ποινικού δικαίου. Γενικό μέρος, Σάκκουλας, Θεσσαλονίκη, σελ. 4 επ.

2 2 διακυβεύεται η κρατική εξουσία καθώς και τα διάφορα συμφέροντα, κυρίως οικονομικά, τα οποία είναι συνυφασμένα με αυτήν. Συχνά επίσης προβλέπονται ποινές και για συμπεριφορές, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην έννοια της πράξης, όπως για παράδειγμα η με το ν.2928/2001 ποινικοποίηση της συγκρότησης ή συμμετοχής σε «εγκληματική οργάνωση» ή «συμμορία», ακόμα κι αν δεν τελέστηκε ποτέ καμία από τις πράξεις (εγκλήματα) που περιγράφονται στον νόμο. Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος κριθεί ότι συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, σε εγκληματική οργάνωση, θα τιμωρηθεί ακόμα και αν δεν έχει διαπράξει ποτέ κατά την «εγκληματική του σταδιοδρομία» καμία απολύτως παράνομη πράξη. 2 Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά τη μεταχείριση των ανηλίκων που θα εξετάσουμε στη συνέχεια. Αλλά και η έννοια των βασικών προσβαλλόμενων έννομων αγαθών, όπως είναι τα ατομικά, τα διατομικά, τα κοινωνικά ή τα πολιτειακά 3 δεν είναι πάντοτε σαφής. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η τιμωρία της χρήσης τοξικών ουσιών. Το επιχείρημα ότι η ανθρώπινη ζωή ή η υγεία θεωρείται ως προσβαλλόμενο αγαθό τίθεται εν αμφιβόλω, διότι και στις περιπτώσεις της χρήσης καπνού ή αλκοόλ ή της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και ακατάλληλων τροφών, με τις ίδιες βλαβερές συνέπειες για την υγεία, η πολιτεία δεν παρεμβαίνει. Η εγκληματική πράξη πρέπει επίσης να στρέφεται κατ άλλου για να τιμωρηθεί. 4 Και εδώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, η οποία δεν στρέφεται κατά άλλου προσώπου. Όπως προαναφέρθηκε, θα έπρεπε κατ αναλογία να τιμωρείται και η χρήση αλκοόλ, καπνού, κ.ο.κ., ακόμη και η απόπειρα αυτοκτονίας. Εξ όσων αναφέρθηκαν είναι δύσκολο να προσδιοριστούν και οι σκοποί της ποινής σήμερα, σε τι δηλαδή αποβλέπουν. Κατ αρχάς για να ακολουθήσει η ποινή πρέπει να υπάρχει πλήρες έγκλημα, η πράξη δηλαδή να είναι άδικη και καταλογιστή. 5 Αν ανατρέξουμε στις απόλυτες θεωρίες σχετικά με την ποινή, αυτές δέχονται ότι η 2 Απλώς με μειωμένη ποινή ως ελαφρυντική περίσταση! 3 Ν. Παρασκευόπουλος (2008), Τα θεμέλια του ποινικού δικαίου. Γενικό μέρος: Το έγκλημα, Σάκκουλας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σελ Ν. Παρασκευόπουλος (2010), Η καταστολή της διάδοσης των ναρκωτικών στην Ελλάδα, γ έκδ., Σάκκουλας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, 152 επ. 5 Ι. Μανωλεδάκης, Ν. Παρασκευόπουλος (1999), ό.π., σελ. 173.

3 3 ποινή έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Η κοινωνικο-προληπτική της διάσταση είναι αδιάφορη. Οι πιο σύγχρονοι οπαδοί πάντως της κλασικής σχολής (νεοκλασικιστές) δεν κάνουν λόγο για ίση ανταπόδοση, αλλά για αναλογία σε σχέση με το άδικο της πράξης και την εξατομικευμένη ενοχή του δράστη. 6 Για τις σχετικές θεωρίες, η ποινή στοχεύει στην προστασία της κοινωνίας. Αποτελεί μέσο πρόληψης, 7 αρχικά γενικής, με τον εκφοβισμό των πολιτών βάσει της επαπειλούμενης νομοθετικής πρόβλεψης, και επιπροσθέτως και ειδικής πρόληψης, ώστε ο δράστης να αποτραπεί από τη διάπραξη νέου εγκλήματος. Οι ενωτικές θεωρίες, τέλος, αποτελούν συγκερασμό των προηγουμένων και θεωρούν ότι η ποινή έχει ως στόχο τόσο τη γενική και την ειδική πρόληψη όσο και την ανταπόδοση. Σήμερα πλέον, μετά τις αλλαγές που συντελέστηκαν και εξακολουθούν να συντελούνται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η συζήτηση ξεφεύγει από τον δράστη και στρέφεται γύρω από τη διατήρηση και την αποκατάσταση μιας εξαιρετικά οργανωμένης τάξης, η οποία εμφανίζεται ευάλωτη απέναντι σε νέες συμπεριφορές που την απειλούν και την κλονίζουν. Επειδή αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο σε νομοθετικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, το ποινικό δίκαιο μετατρέπεται τελικά σε ένα κοινωνικο-τεχνικό εργαλείο, από τους κλασικούς δε σκοπούς της ποινής κυριαρχεί η ανταπόδοση. 8 Ενώ η ποινή ως αντίδραση στις προσβολές των εννόμων αγαθών θα έπρεπε να στοχεύει στη μερική ή ολική εξουδετέρωση του δράστη, στην επαναφορά της κοινωνικής ειρήνης και ισορροπίας που διασαλεύτηκαν με το έγκλημα στη συνείδηση των κοινωνών και προσπάθεια αποτροπής νέων προσβολών στο μέλλον, 9 στην ουσία στη σημερινή εποχή κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής κοινωνικής παρέκκλισης και αντίδρασης. Με την ποινικοποίηση ουσιαστικά της φτώχειας καθώς και της κάθε μορφής αντίδρασης των πολιτών, στόχος είναι πλέον η απομάκρυνση των ατόμων από τον κοινωνικό ιστό και ο παραδειγματισμός και έμμεσα η εξουδετέρωση της αντίδρασης των υπολοίπων, για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων, με το πρόσχημα της αντικοινωνικής και επικίνδυνης 6 Ι. Μανωλεδάκης, Ν. Παρασκευόπουλος (1999), ό.π., σελ H.-H. Jescheck (1978), Lehrbuch des Strafrechts. Allgemeiner Teil, 3 η έκδοση, Duncker & Humblot, Berlin, σελ Α. Χάιδου (2002), Το σωφρονιστικό σύστημα. Ζητήματα θεωρίας και πρακτικής, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, σελ Ι. Μανωλεδάκης, Ν. Παρασκευόπουλος (1999), ό.π., σελ. 2.

4 4 συμπεριφοράς. 10 Επιπροσθέτως η συμπεριφορά αυτή προσεγγίζεται εκ νέου στο πλαίσιο ενός ακραιφνούς θετικιστικού μοντέλου ανάλυσης, με αποκλειστική επίρριψη των ευθυνών στο ίδιο το άτομο και την προσωπικότητά του και παράλληλη εξάλειψη της οποιασδήποτε ευθύνης της πολιτείας. Κυρίως πλήττονται οι οικονομικά και κοινωνικά αδύναμοι, με άλλα λόγια οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, όπως αποκαλούνται πλέον σήμερα. Επαχθέστερη στην κατηγορία αυτή είναι η θέση των ανηλίκων, διότι λόγω αφενός της ανωριμότητάς τους και αφετέρου της αντικειμενικής αδυναμίας (ηλικιακής, οικονομικής κλπ.) να προασπίσουν τα συμφέροντά τους και να αμυνθούν, είναι περισσότερο ευάλωτοι στις παρεμβάσεις του επίσημου κοινωνικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια δεινή κατάσταση (ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι δεν διαθέτουν το κατάλληλο συγγενικό ή άλλο περιβάλλον για να τους στηρίξει). Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να αναφερθούν τα εξής: 1. Οι ανήλικοι από οκτώ έως δεκατριών ετών θεωρούνται ποινικά ανεύθυνοι, επομένως επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά μέτρα (ή θεραπευτικά για ιδιαίτερες περιπτώσεις ανηλίκων), τα οποία υποτίθεται ότι συνάδουν με τον σκοπό της διαπαιδαγώγησης. Εν τούτοις, ορισμένα εξ αυτών δεν γίνονται καν αντιληπτά κατά την επιβολή τους από το δικαστήριο και ο ανήλικος θεωρεί ότι αθωώθηκε, όπως στις περιπτώσεις της επίπληξης, της υπεύθυνης επιμέλειας γονέων και της υπεύθυνης επιμέλειας επιμελητή ανηλίκων. Σχετικά με τα περισσότερα αναμορφωτικά μέτρα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από το 2003 και είναι θετικά για τον ανήλικο, παραμένουν τα δικαστήρια ανηλίκων δυστυχώς διστακτικά ως προς την εφαρμογή τους. Ενδεικτικά αναφέρονται η συνδιαλλαγή δράστη και θύματος, η παροχή κοινωφελούς εργασίας, η παρακολούθηση από τον ανήλικο κοινωνικών και ψυχολογικών προγραμμάτων καθώς και ειδικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής. 2. Τα μέτρα δεν χαρακτηρίζονται ποινές, εν τούτοις ένα εξ αυτών, το οποίο είναι και το επαχθέστερο για έναν ποινικά ανεύθυνο ανήλικο εμπεριέχει στέρηση της 10 Πρβλ. L. Wacquant ((2001), «The Penalisation of Poverty and the Rise of Neo-Liberalism», European Journal on Criminal Policy and Research 9, και (1999), Les Prisons de la misère, Raisons d agir Editions, Paris [Οι φυλακές της μιζέριας, μετάφραση Καίτη Διαμαντάκου, Πατάκης, Αθήνα, 2001].

5 5 ελευθερίας. Είναι η γνωστή «τοποθέτηση» του ανηλίκου σε ίδρυμα αγωγής. Ο όρος «τοποθέτηση» αποτελεί σαφώς ευφημισμό του εγκλεισμού. 3. Επιπλέον, παρά το ότι δεν θεωρούνται όπως αναφέρθηκε ποινές, καταχωρίζονται στο ποινικό μητρώο του ανηλίκου. 4. Απαράδεκτη είναι η εισαγωγή του ανηλίκου σε ίδρυμα αγωγής, η οποία μπορεί να διαταχθεί με απόφαση του δικαστή ανηλίκων όταν ο ανήλικος διαβιεί σε κοινωνικό περιβάλλον ατόμων τα οποία τελούν καθ έξη ή κατ επάγγελμα αξιόποινες πράξεις. Με την εισαγωγή αυτή προφυλάσσεται ο ανήλικος από το εγκληματογόνο περιβάλλον, αλλά ουσιαστικά εξισώνεται από άποψη μεταχείρισης με εκείνους οι οποίοι καταδικάζονται για αξιόποινες πράξεις από το δικαστήριο ανηλίκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι και εδώ τίθεται θέμα καταναγκαστικού περιορισμού της ελευθερίας και ότι από το αρνητικό κοινωνικό περιβάλλον μεταπίπτει σε ένα αντίστοιχο αρνητικό ιδρυματικό περιβάλλον, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς για την ωφελιμότητα αυτής της πρακτικής. Βεβαίως εδώ θα πρέπει να τονιστεί η απουσία προνοιακών θεσμών και υποδομών, η οποία οδηγεί πολλές φορές τον δικαστή ανηλίκων σε αδιέξοδο, με μοναδική δυνατότητα το ίδρυμα αγωγής. 5. Ο εγκλεισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων επιβάλλεται σε ποινικά υπεύθυνους ανηλίκους, από την ηλικία των δεκαπέντε ετών. Εκτός από τις τυπικές προϋποθέσεις για την επιβολή του (πρέπει να πρόκειται για κακούργημα, η δε πράξη να εμπεριέχει στοιχεία βίας, να στρέφεται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή να τελείται κατ επάγγελμα ή κατ εξακολούθηση) λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες τέλεσης της πράξης και η προσωπικότητα του δράστη. Ο ελάχιστος χρόνος του ποινικού σωφρονισμού είναι έξι μήνες και για σοβαρά εγκλήματα μπορεί να φτάσει και τα δεκαπέντε χρόνια. Οι επιπτώσεις φυσικά της στέρησης της ελευθερίας σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία σημαντική για την κοινωνικοποίηση του ατόμου, σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα των συνθηκών έκτισης του ποινικού σωφρονισμού στη χώρα μας 11 συνηγορούν για την κατάργηση της κύρωσης αυτής για τους ανηλίκους. Ενδεχομένως να επιβάλλεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης) και μόνο 11 Βλ. και Χ. Δημόπουλος, Κ. Κοσμάτος (2011), Δίκαιο ανηλίκων. Θεωρία και Πράξη, 2η έκδοση, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, σελ. 97.

6 6 για τους νεαρούς ενηλίκους (σε άτομα δηλαδή τα οποία έχουν ήδη συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους). Μετά την παράθεση των κυρώσεων που επαπειλούνται για τους ανήλικους δράστες, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε σε τι αποβλέπουν, ποιοι είναι δηλαδή οι σκοποί τους. Καταρχάς δεν στοιχειοθετούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξη εγκλήματος. Απαιτείται πράξη άδικη και καταλογιστή. Κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πλήρης καταλογισμός σε έναν ανήλικο αυτόματα, με τη συμπλήρωση του δέκατου τρίτου έτους της ηλικίας του; Επίσης προβλέπεται, όπως προαναφέρθηκε, η δυνατότητα στέρησης ελευθερίας, ανεξάρτητα από το πώς αποκαλούμε την κύρωση αυτή, σε άτομο το οποίο δεν έχει διαπράξει οτιδήποτε αξιόποινο και μάλιστα μικρότερης ηλικίας (ήδη από οκτώ ετών)! Η απειλή επιβολής ποινικών κυρώσεων στην περίπτωση διάπραξης εγκλήματος από ανήλικο, όσο επαχθείς και αν είναι αυτές, σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να εκφοβίσει, να αποτρέψει τον ανήλικο, διότι ο ίδιος, αφενός λόγω της ηλικίας και της ανωριμότητάς του δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει το υφιστάμενο πλαίσιο αντίδρασης των οργάνων του επίσημου κοινωνικού ελέγχου, αφετέρου η εγκληματική συμπεριφορά των ανηλίκων τις περισσότερες φορές είναι μικρής βαρύτητας, περιστασιακή, επιπόλαιη και μη προσχεδιασμένη, ο δε ανήλικος δεν θεωρεί ότι με το έγκλημά του προξένησε κοινωνικό κακό. 12 Ο γενικοπροληπτικός χαρακτήρας της ποινής, ειδικά για τους ανηλίκους, δεν μπορεί να ευοδωθεί. Η ειδική πρόληψη υλοποιείται με την έκτιση των κυρώσεων οι οποίες προβλέπονται για τους ανηλίκους. Τα εξωιδρυματικά αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα και μάλιστα εκείνα τα οποία απαγγέλλονται μέχρι σήμερα από το δικαστήριο ανηλίκων, δεν γίνονται τις περισσότερες φορές αντιληπτά από τον ανήλικο, όπως ήδη αναφέρθηκε, θεωρεί δε πολλές φορές είτε ότι αθωώθηκε, είτε ότι δεν πρόκειται για ποινικές κυρώσεις. Η καταγραφή των αναμορφωτικών μέτρων στο ποινικό μητρώο τον στιγματίζει και τον ακολουθεί μέχρι την ενηλικίωσή του, επομένως, αν από την επιβολή του εξωιδρυματικού μέτρου μέχρι την ενηλικίωσή του υποτροπιάσει, η θέση του θα είναι επαχθέστερη, εφόσον θα 12 Βλ. και τις σχετικές «τεχνικές εξουδετέρωσης» στις θεωρίες ελέγχου. Α. Χάιδου (1996), Θετικιστική εγκληματολογία. Αιτιολογικές προσεγγίσεις του εγκληματικού φαινομένου, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, σελ. 210 επ.

7 7 έχει ήδη καταχωριστεί στο ποινικό του μητρώο η προγενέστερη απόφαση επιβολής του μέτρου. Επομένως, η φύση των εξωιδρυματικών μέτρων, τα οποία κατά κανόνα επιβάλλονται, ο τρόπος επιβολής τους και το περιεχόμενό τους δεν προσφέρονται για την ειδική πρόληψη. Θα μπορούσαν ίσως να είναι αποτελεσματικότερα, αν υπάρχει σύμπραξη του οικογενειακού περιβάλλοντος, του ανηλίκου και του επιμελητή ανηλίκων ο οποίος επιλαμβάνεται της κάθε περίπτωσης. Σχετικά με την επιβολή του αναμορφωτικού μέτρου της τοποθέτησης του ανηλίκου σε ίδρυμα αγωγής, μέτρο το οποίο εμπεριέχει στέρηση της ελευθερίας, αποτελεί εμπόδιο για οποιαδήποτε θετική πρόγνωση για το μέλλον του ανηλίκου. Ο συνδυασμός στιγματισμού και ιδρυματισμού διευκολύνουν παρά αποτρέπουν την υποτροπή. Ο περιορισμός δε σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων κύρωση κατεξοχήν στερητική της ελευθερίας ο οποίος χαρακτηρίζεται από ένα πρόγραμμα μεταχείρισης που διαπνέεται εξ ολοκλήρου από καταναγκασμό και στέρηση των δικαιωμάτων των ανηλίκων, πέραν του περιορισμού της ελευθερίας κίνησης στον χώρο, κάθε άλλο παρά ειδικοπροληπτικό χαρακτήρα έχει. Σχετικές έρευνες στην Ελλάδα κατέδειξαν ότι βαρύτερη εγκληματικότητα εκδηλώνεται από ανηλίκους, οι οποίοι έχουν ήδη κατά το παρελθόν εγκλεισθεί σε ίδρυμα ή σε σωφρονιστικό κατάστημα. Η δε πρώτη εμπλοκή των νεαρών με την ποινική δικαιοσύνη, είτε με τη μορφή επιβολής αναμορφωτικού μέτρου ή ποινικού σωφρονισμού, έγινε κατά μέσον όρο λίγο μετά τη συμπλήρωση του δέκατου τέταρτου έτους της ηλικίας τους! 13 Επομένως, παραμένει μόνο ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της κύρωσης. Σκοπό έχει να ανταποδώσει στον ανήλικο δράστη το κοινωνικό κακό που προξένησε με το έγκλημα. Να δώσει δηλαδή την απάντηση της οργανωμένης κοινωνίας για την εγκληματική του συμπεριφορά. Πράγματι, στην πράξη κυριαρχεί ένας τιμωρητικός ανταποδοτικός χαρακτήρας της έκτισης της ποινής, ενώ η βελτίωση του ανήλικου 13 Ν. Κουράκης (2004), Δίκαιο παραβατικών ανηλίκων. Στο μεταίχμιο ποινικού δικαίου και εγκληματολογίας, Σάκκουλας, Αθήνα - Κομοτηνή, σελ.116. Ν. Κουράκης, Φ. Μηλιώνη & Ερευνητική Ομάδα Φοιτητών Νομικής Σχολής Αθηνών (1995), Έρευνα στις Ελληνικές Φυλακές, Α : Τα Σωφρονιστικά Καταστήματα Ανηλίκων Κορυδαλλού και Κασσαβέτειας, Σάκκουλας, Αθήνα - Κομοτηνή, σελ.53 επ. και σελ.199 επ.

8 8 εγκληματία παραμένει συνήθως στόχος ουτοπικός. 14 Κυρίαρχη αντίληψη εξακολουθεί να είναι ότι οι παράγοντες του εγκλήματος οφείλονται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εγκληματία και όχι ενδεχομένως σε κοινωνικά αίτια ή στις στιγματιστικές επιδράσεις της αντίδρασης των μελών μιας κοινωνίας απέναντι στον ανήλικο που παρεκκλίνει. 15 Η εποχή που διανύουμε είναι ίσως η δυσκολότερη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι μόνον από οικονομική άποψη. Η αλλοτρίωση των κοινωνικών σχέσεων στην καθημερινή ζωή, η ουσιαστική αδιαφορία για τα προβλήματα των άλλων, εμφανίζεται εντονότερη όσον αφορά τους ανηλίκους, οι οποίοι έχουν λιγότερους τρόπους άμυνας, αντίστασης και προάσπισης των δικαιωμάτων τους σε σύγκριση με τους ενηλίκους. Εάν επιθυμούμε πραγματικά να αξιολογήσουμε όλο το φάσμα των κυρώσεων, οι οποίες προβλέπονται για τους ανήλικους δράστες και να διαπιστώσουμε ποιους στόχους εξυπηρετούν, θα πρέπει καταρχάς να τεθούν ουσιαστικά σε ισχύ όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις οι οποίες αφορούν όλο το φάσμα απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα προβλεπόμενα προνοιακά μέτρα που αφορούν την προστασία των ανηλίκων με διάφορα κοινωνικά προβλήματα, εκείνες τις κυρώσεις οι οποίες δεν έχουν τεθεί ουσιαστικά σε ισχύ, καθώς και λοιπές διατάξεις σχετικές με τον σωφρονισμό και τη μετασωφρονιστική αρωγή των ανηλίκων. Στη συνέχεια θα πρέπει για ένα ικανό χρονικό διάστημα να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά τους αναφορικά με τη συμπεριφορά τους στο μέλλον, έτσι ώστε να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση για την ενδεχόμενη συμβολή των εφαρμοζόμενων μέτρων σε μια θετική εξελικτική πορεία των ανηλίκων. Αν παρατηρηθούν, όπως και κατά το παρελθόν, αρκετά υψηλά ποσοστά υποτροπής, αυτό θα σημαίνει ότι οι τρόποι παρέμβασης δεν είναι αποτελεσματικοί. Τότε θα πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικές, περισσότερο ίσως ριζοσπαστικές, στρατηγικές και πρακτικές, ενδεχομένως έξω από το στενό ποινικό σύστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει και η αντίστοιχη καταχώριση στο ποινικό μητρώο. Ιδιαίτερα στον τομέα της μεταχείρισης, θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθούν προς μελέτη και συζήτηση νέες μορφές αντιμετώπισης, καταλληλότερες για τον ψυχισμό και τις ιδιαιτερότητες της 14 Βλ. και Λ. Μαργαρίτης, Ν. Παρασκευόπουλος (1984), Θεωρία της ποινής. (Θεωρία, νομολογία, εφαρμογή στη πράξη), Σάκκουλας, Θεσσαλονίκη, σελ Βλ. και Η. Δασκαλάκης 1981, Η μεταχείριση του εγκληματία (Παραδόσεις), Σάκκουλας, Αθήνα - Κομοτηνή, σελ.21 επ.

9 9 νεαρής ηλικίας, έτσι ώστε να δοθεί στους νέους η ευκαιρία να αποφύγουν τον κίνδυνο εμπλοκής τους στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και τελικά μιας (σχεδόν αναπόφευκτης) εγκληματικής σταδιοδρομίας. Φυσικά, εάν δοθεί το βάρος, όπως έχει ήδη αναφερθεί, στην εφαρμογή προνοιακών θεσμών και πρακτικών, είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό περαιτέρω εμπλοκή των ανηλίκων στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, κάτι που στο άμεσο μέλλον αξίζει οπωσδήποτε να εξεταστεί.

6. Ισχύουσα νομοθεσία

6. Ισχύουσα νομοθεσία 21 Με τον ν. 3459/2006 κωδικοποιήθηκε η διάσπαρτη νομοθεσία σε έναν ενιαίο «Κώδικα Νόμων για τα ναρκωτικά», μεταξύ των οποίων τα ν.δ.. 3084/1954 και 743/1970 καθώς και ο ν. 1729/1987. Αυτή η κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗΕΚΘΕΣΗ. στο σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗΕΚΘΕΣΗ. στο σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις» Προς τη Βουλή των Ελλήνων Α. Γενικά: Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτορική Διατριβή. Α.Μ. Υποψ. Διδ. 302040. Υποψήφιος Διδάκτορας: Σταματάκης Δ. Νικόλαος

Διδακτορική Διατριβή. Α.Μ. Υποψ. Διδ. 302040. Υποψήφιος Διδάκτορας: Σταματάκης Δ. Νικόλαος ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Διδακτορική Διατριβή «ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα μελέτη αποτελεί προϊόν της Δράσης 19 του έργου «Άλκηστις», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της ΚΠ EQUAL.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί προϊόν της Δράσης 19 του έργου «Άλκηστις», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της ΚΠ EQUAL. Η παρούσα μελέτη αποτελεί προϊόν της Δράσης 19 του έργου «Άλκηστις», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της ΚΠ EQUAL. Υπεύθυνος φορέας για την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης είναι το Ινστιτούτο Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η Αντεγκληµατική Πολιτική στην Ελλάδα (1995-2005) και ο ρόλος της Κοινωνικής Εργασίας

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η Αντεγκληµατική Πολιτική στην Ελλάδα (1995-2005) και ο ρόλος της Κοινωνικής Εργασίας ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ :ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η Αντεγκληµατική Πολιτική στην Ελλάδα (1995-2005) και ο ρόλος της Κοινωνικής Εργασίας ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΤΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΤΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΤΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΙΑ ΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

στο σχέδιο νόµου «Hλεκτρονική επιτήρηση σε υπόδικους, κατάδικους και κρατούµενους σε άδεια»

στο σχέδιο νόµου «Hλεκτρονική επιτήρηση σε υπόδικους, κατάδικους και κρατούµενους σε άδεια» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Hλεκτρονική επιτήρηση σε υπόδικους, κατάδικους και κρατούµενους σε άδεια» Με την αριθ. 64062/27.9.2012 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων

Διαβάστε περισσότερα

στο σχέδιο νόµου «Κώδικας Ναρκωτικών»

στο σχέδιο νόµου «Κώδικας Ναρκωτικών» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Κώδικας Ναρκωτικών» Προς τη Βουλή των Ελλήνων Προοίµιο Η διάδοση των ναρκωτικών, φαινόµενο µε παγκόσµιες και µε εθνικές διαστάσεις, συνεχίζει να πλήττει τη σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Πρώτο: Το Δίκαιο

Μέρος Πρώτο: Το Δίκαιο Μέρος Πρώτο: Το Δίκαιο Ι. Φυσικό Δίκαιο Θετικό Δίκαιο Το Σύνταγμα, που θα μας απασχολήσει ειδικότερα, αποτελείται από κανόνες δικαίου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πριν προσεγγίσουμε την έννοια του Συντάγματος

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑ ΤΩ ΚΟΣΜΩ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗΣ»

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑ ΤΩ ΚΟΣΜΩ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗΣ» «ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑ ΤΩ ΚΟΣΜΩ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗΣ» Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο παρακολούθησης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τομέα Ποινικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Βελτιώσεις της Ποινικής Νοµοθεσίας για τους ανήλικους δράστες, πρόληψη και αντιµετώπιση της θυµατοποίησης και της εγκληµατικότητας των ανηλίκων» Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ EDITORIAL. Νο1 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΨΕ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ EDITORIAL. Νο1 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΨΕ ISSN 1791-9894 ΤΕΥΧΟΣ Νο1 ΨΥΧΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΨΕ EDITORIAL A. Ô ÓË, Úfi ÚÔ appleèûùëìôóèîô Ï Ô æ ƒπ à ª Editorial ÛÂÏ. 1 ÚÔÛÙ Û ÙˆÓ apple È ÈÒÓ applefi

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2012

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2012 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2012 ΑΘΗΝΑ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF ΕΚΘΕΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 ΕΚΘΕΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εκπονήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

«Τα πολιτικά δικαιώµατα των κρατουµένων»

«Τα πολιτικά δικαιώµατα των κρατουµένων» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ : Ν.Ο.Π.Ε. ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑ : «Τα πολιτικά δικαιώµατα των κρατουµένων» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Άννα-Μαρία Λύρα Α.Μ.1340200200280

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 7. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 19

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 7. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 19 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... 3 Α ΜΕΡΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ... 4 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 2. ΤΟ ΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ... 4 3. ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ. τύπου και άλλες διατάξεις»

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ. τύπου και άλλες διατάξεις» ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις» ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑ: «ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο Ισχύουσας Νομοθεσίας για την Κακοποίηση

Ευρετήριο Ισχύουσας Νομοθεσίας για την Κακοποίηση Ευρετήριο Ισχύουσας Νομοθεσίας για την Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιών Στο πλαίσιο της Πράξης «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διερεύνηση, Διάγνωση και Διαχείριση Περιστατικών Κακοποίησης & Παραμέλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τα συνταγµατικά δικαιώµατα των φυλακισµένων.

Τα συνταγµατικά δικαιώµατα των φυλακισµένων. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ Μάθηµα : ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ (πτυχίο) Καθηγητής : Ανδρέας ηµητρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ικαιώµατα Ψυχικώς Πασχόντων ΜΟΝΑ Α ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ Β ΦΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Β. Το ισχύον νοµικό καθεστώς στην Ελλάδα ιδιαίτερα

Β. Το ισχύον νοµικό καθεστώς στην Ελλάδα ιδιαίτερα ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 81 Στην ουσία, ο βέλγος νοµοθέτης επέλεξε να συµπεριλάβει την απαγόρευση της σεξουαλικής παρενόχλησης στη γενικότερη απαγόρευση των διακρίσεων, χρησιµοποιώντας την έννοια του κινήτρου του

Διαβάστε περισσότερα

AΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τίτλος:

AΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τίτλος: AΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τίτλος: Οι γνώσεις, οι στάσεις και ο τρόπος αντιμετώπισης των περιπτώσεων παιδικής κακοποίησης από τους νηπιαγωγούς

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Παρατηρητήριο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Πρώτη εθνική έκθεση της Ελλάδας Νοέμβριος 2004 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εθνικό Παρατηρητήριο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Πρώτη εθνική έκθεση της Ελλάδας Νοέμβριος 2004 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Εθνικό Παρατηρητήριο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών Πρώτη εθνική έκθεση της Ελλάδας Νοέμβριος 2004 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ για τα μαθήματα «Φύλο και Κοινωνική Πολιτική» «Πολιτικές Ισότητας των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΑΥΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αρχών για μια ευρωπαϊκή αντεγκληματική πολιτική

Κείμενο Αρχών για μια ευρωπαϊκή αντεγκληματική πολιτική Κείμενο Αρχών για μια ευρωπαϊκή αντεγκληματική πολιτική European Criminal Policy Initiative* Προοίμιο Οι υπογράφοντες καθηγητές του ποινικού δικαίου δέκα ευρωπαϊκών χωρών δίνουν στη δημοσιότητα με το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Φυλακή: μια χωροκοινωνική προσέγγιση

Ανοικτή Φυλακή: μια χωροκοινωνική προσέγγιση Ανοικτή Φυλακή: μια χωροκοινωνική προσέγγιση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Ανοικτή Φυλακή: μια χωροκοινωνική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Β ΕΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Επιβλέποντες

Διαβάστε περισσότερα