Εργαστηριακές Ασκήσεις Χημείας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εργαστηριακές Ασκήσεις Χημείας"

Transcript

1 Εργαστηριακές Ασκήσεις Χημείας

2 Βασικός Εργαστηριακός Εξοπλισμός

3 Πίνακας Βασικών Οργάνων Εργαστηρίου 1. Ανυψωτήρας εργαστηριακός 2. Αραιόμετρο ή πυκνόμετρο 3. Γουδί με γουδοχέρι 4. Γυαλί κοβαλτίου 5. Γυαλιού, όργανα κοπής 6. ακτύλιοι μεταλλικοί 7. ιπλός κοχλίας 8. οχεία Dewar 9. Ζυγός 10. Ηθμοί γυάλινοι ή χωνευτήρια διηθήσεως 11. Ηθμός ή χωνί Büchner 12. Θερμαντικοί μανδύες

4 Πίνακας Βασικών Οργάνων Εργαστηρίου 13. Θερμόμετρα 14. Κάψες εξατμίσεως 15. Κύλινδροι ογκομετρικοί 16. Λαβίδα δοκιμαστικών σωλήνων 17. Λαβίδα μεταλλική 18. Λαβίδα υδραργύρου 19. Λαβίδα χωνευτηρίων 20. Λύχνοι εργαστηριακοί 21. Μαγνητικός αναδευτήρας με θερμαντική πλάκα 22. Ξηραντήρες 23. Πλέγμα αμιάντου 24. Πλυντρίδες αερίων

5 Πίνακας Βασικών Οργάνων Εργαστηρίου 25. Ποτήρια ζέσεως 26. Προχοΐδες 27. Πώματα 28. Ράβδοι αναδεύσεως 29. Ράβδοι μαγνησίας 20. Σιφώνια 31. Σιφωνίων, όργανα πλήρωσης 32. Σπάτουλες 33. Σταγονόμετρο 34. Στήριγμα δοκιμαστικών σωλήνων 35. Στήριγμα προχοΐδας και διαφόρων εξαρτημάτων 36. Σύνδεσμοι γυάλινοι

6 Πίνακας Βασικών Οργάνων Εργαστηρίου 37. Σφιχτήρες 38. Σφιχτήρες ελαστικών σωλήνων 39. Σωλήνες δοκιμαστικοί 40. Σωλήνες ξήρανσης 41. Τρίγωνο πυρίμαχο 42. Τρίποδας 43. Τρυβλίο Petri (διπλή κάψα) 44. Ύαλοι ωρολογίου 45. Υδραντλία κενού 46. Υδροβολείς 47. Υδρόλουτρο 48. Φιάλες αντιδραστηρίων

7 Πίνακας Βασικών Οργάνων Εργαστηρίου 49. Φιάλες κωνικές ή φιάλες Erlenmeyer 50. Φιάλες ογκομετρικές 51. Φιάλες σφαιρικές 52. Φιάλη διηθήσεως με κενό 53. Φιαλίδια ζυγίσεως 54. Φιαλίδια σταγονομετρικά 55. Φούρνοι 56. Χωνευτήρια 57. Χωνιά 58. Χωνιά σταγονομετρικά 59. Ψήκτρες καθαρισμού 60. Ψυκτήρες

8 Ανυψωτήρας εργαστηριακός Είναι μεταλλικός και χρησιμεύει στην ανύψωση θερμαντικών πλακών, δοχείων αντιδράσεων, συσκευών κ.λπ. που τοποθετούμε πάνω στην πλατφόρμα του. Περιστρέφοντας το κουμπί προς τα δεξιά η πλατφόρμα ανεβαίνει, ενώ με περιστροφή προς τα αριστερά κατεβαίνει. Έτσι μπορούμε να ρυθμίζουμε τη θέσητηςσυσκευήςπουβρίσκεται πάνω στην πλατφόρμα στο επιθυμητό ύψος.

9 Αραιόμετρο ή πυκνόμετρο Όργανο μέτρησης της πυκνότητας των υγρών και της περιεκτικότητας διαλυμάτων. γυάλινος σωλήνας βαθμολογημένος σε γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό ή ml γυάλινος πλωτήρας έρμα που συνήθως είναι σκάγια

10 Αραιόμετρο ή πυκνόμετρο d=1,063 g/cm 3 Η λειτουργία του πυκνόμετρου στηρίζεται στην Αρχή του Αρχιμήδη: στηθέσηισορροπίας, ένα σώμα βυθίζεται μέσα σ ένα υγρό τόσο λιγότερο, όσο πυκνότερο είναι το υγρό. Το βάθος, στο οποίο φθάνει το πυκνόμετρο, αποτελεί ένδειξη για την πυκνότητα του υγρού. Το αποτέλεσμα της μέτρησης της πυκνότητας ενός υγρού εξαρτάται από την επιφανειακή τάση του υγρού και τη θερμοκρασία στην οποία γίνεται η μέτρηση. Μέτρηση πυκνότητας υγρού

11 Γουδί με γουδοχέρι Γουδί από πορσελάνη Το χρησιμοποιούμε για τη θραύση και το άλεσμα στερεών ουσιών. Κατασκευάζεται σε διάφορους τύπους από πορσελάνη ή αχάτη. Από πορσελάνη Από αχάτη

12 Γουδί με γουδοχέρι Γουδί από αχάτη Αχάτης : ημιπολύτιμο πυριτικό ορυκτό που απαντάται σε ηφαιστειακά πετρώματα ή σε πολύ παλαιές λάβες. Έχει τη σκληρότητα και την πυκνότητα του χαλαζία. Από πορσελάνη Κύρια χρήση: Άλεση και ανάμειξη στερεών δειγμάτων με KBr (παρασκευή δισκίων για τη λήψη φασμάτων Από αχάτη IR)

13 Γυαλί κοβαλτίου Χρησιμεύει στην ποιοτική ανάλυση για τη διάκριση του χρώματος της φλόγας του καλίου, όταν αυτό βρίσκεται με νάτριο. Το γυαλί κοβαλτίου απορροφά την έντονη κίτρινη γραμμή της φλόγας του νατρίου και επιτρέπει το πέρασμα των ιωδών ακτίνων του καλίου.

14 Γυαλιού, όργανα κοπής Για να κόψουμε ένα γυάλινο σωλήνα ή μια γυάλινο ράβδο στο εργαστήριο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: Τριγωνική λίμα Κόπτη γυαλιών με διαμάντι Κόπτη γυαλιών με Widia (WC + 10% Co)

15 Δακτύλιοι μεταλλικοί Χρησιμοποιούνται για τη στήριξη του πυρίμαχου τριγώνου, ή ενός χωνιού ή του πλέγματος αμιάντου ή της διαχωριστικής χοάνης. δακτύλιος χωρίς σφιχτήρα δακτύλιος με σφιχτήρα

16 Δακτύλιοι μεταλλικοί Χρήση του μεταλλικού δακτυλίου για τη στήριξη ενός χωνιού.

17 Διπλός κοχλίας Ο διπλός κοχλίας είναι μεταλλικός και χρησιμεύει για τη στήριξη σφικτήρων, μεταλλικών δακτυλίων κ.λπ. πάνω στο στήριγμα. Ο δεξιός κοχλίας βιδώνει πάνω στο στήριγμα και στον αριστερό βιδώνουμε το μεταλλικό δακτύλιοήτοσφιχτήρα. Ανάλογα με τις ανάγκες του πειράματος, επιλέγουμε σε ποιο ύψος του στηρίγματος θα βιδώσουμε το δεξιό κοχλία.

18 Διπλός κοχλίας Ζουμ στο σημείο συναρμογής του διπλού κοχλία με τη ράβδο του μεταλλικού στηρίγματος δεξιά και το σφιχτήρα αριστερά.

19 Δοχεία Dewar καθρέπτης ιπλό τοίχωμα οχεία στα οποία μπορούμε να διατηρήσουμε για μεγάλο διάστημα ένα υγρό σε σταθερή θερμοκρασία, υψηλότερη ή χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ο αέρας μεταξύ των τοιχωμάτων έχει αφαιρεθεί για να αποφεύγεται η διαρροή θερμότητας λόγω θερμικής αγωγιμότητας και μεταφοράς. Επειδή οι κατοπτρικές επιφάνειες δεν εκπέμπουν θερμότητα, οι εσωτερικές επιφάνειες του δοχείου επαργυρώνονται, δηλαδή γίνονται καθρέπτες.

20 Δοχεία Dewar Μέσα σε δοχεία Dewar με μεγάλο άνοιγμα μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ψυκτικό μίγμα, π.χ. από ξηρό πάγο και μεθανόλη, και να πραγματοποιήσουμε χημικές αντιδράσεις σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για πειράματα που απαιτούν υγρό άζωτο.

21 Δοχεία Dewar Τα σύγχρονα δοχεία Dewar που βλέπουμε σε αυτή τη διαφάνεια διακρίνονται για το υψηλό κενό μεταξύ των τοιχωμάτων τους, που είναι της τάξεως των 10 5 mmhg. Το γεγονός αυτό επιτρέπει τη διατήρηση υγρού αζώτου θερμοκρασίας 196 ο C για 30 έως και 70 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου. Θεωρούνται ιδανικά για τη μεταφορά υγρού αζώτου και ξηρού πάγου, καθώς και για την αποθήκευση ευπαθών δειγμάτων.

22 Ζυγός Το όργανο με το οποίο προσδιορίζουμε τη μάζα ενός σώματος. Ο προσδιορισμός αυτός γίνεται με σύγκριση της μάζας του σώματος προς τη γνωστή μάζα σταθμών. Για τη σύγκριση αυτή υπάρχουν διάφορα είδη ζυγών. Κύρια χαρακτηριστικά των ζυγών: Ημέγιστηφόρτιση(σε g) Ηευαισθησία(σε υποδιαιρέσεις κλίμακας ανά mg) Η ακρίβεια ανάγνωσης (σε mg)

23 Ζυγός σταθμά 0 Απλός αναλυτικός ζυγός με ένα δίσκο απλός αναλυτικός ζυγός με ένα δίσκο Τοποθετούμε το αντικείμενο πάνω στο δίσκο του ζυγού που βρίσκεται σε ισορροπία (ο δείκτηςδείχνειακριβώςτομηδέν). Η φάλαγγα αποκλίνει από τη θέση ισορροπίας και για να την επαναφέρουμε σε αυτήν μετακινούμε ανάλογα τα σταθμά που φέρει ο κάθε βραχίονας. Το άθροισμα των σταθμών είναι ίσο με τη μάζα του αντικειμένου που ζυγίζουμε. Όταν ένας τέτοιος ζυγός χρησιμοποιείται σωστά, ζυγίζει με ακρίβεια ± 50 mg.

24 Ζυγός Ηλεκτρονικός ζυγός ακριβείας Συνήθως πρόκειται για ψηφιακό ζυγό, με δύο περιοχές ζύγισης. Π.χ. πρώτη περιοχή, μέχρι 300 g και δεύτερη περιοχή μέχρι 3000 g. Για τη μικρότερη περιοχή, η ακρίβεια ανάγνωσης είναι μεγαλύτερη. Έτσι, π.χ. για την περιοχή των 300 g, η ακρίβεια ανάγνωσης είναι 10 mg, ενώ για την περιοχή των 3000 mg, η ακρίβεια ανάγνωσης είναι 100 mg.

25 Ζυγός Αναλυτικός ηλεκτρονικός ζυγός Το βασικό και ακριβέστερο όργανο ενός εργαστηρίου ποσοτικής ανάλυσης. Είναι ταχύς, απλός στη χρήση του και πολύ ακριβής στη ζύγιση. Γιαναζυγίσουμεένααντικείμενο, μηδενίζουμε το ζυγό πατώντας το σχετικό πλήκτρο, τοποθετούμε το αντικείμενο που θέλουμε να ζυγίσουμε πάνω στο δίσκο του ζυγού και διαβάζουμε τη φωτεινή ένδειξη της μάζας. Για να προφυλάγεται ο ζυγός από σκόνη και για να μην επηρεάζεται η ζύγιση από ρεύματα αέρα, ο δίσκος είναι κλεισμένος σε γυάλινο θάλαμο με συρόμενες θύρες δεξιά και αριστερά.

26 Ηθμοί γυάλινοι ή χωνευτήρια διηθήσεως Χρησιμοποιούνται στην Αναλυτική και Παρασκευαστική Χημεία για το διαχωρισμό ιζημάτων από το μητρικό υγρό. Ανάλογαμετηδιάμετροτωνπόρων, υπάρχουν ηθμοί που χαρακτηρίζονται ως G 0, G 1, G 2, G 3, G 4 και G 5. Πορώδης πυθμένας από ειδικό γυαλί Οι ηθμοί G 3, για παράδειγμα, είναι κατάλληλοι για ιζήματα με μέτριο μέγεθος σωματιδίων, ενώ οι ηθμοί G 4 για λεπτοκρυσταλλικά ιζήματα (π.χ. BaSO 4 )

27 Ηθμοί γυάλινοι ή χωνευτήρια διηθήσεως γυάλινος ηθμός ελαστικός δακτύλιος Τους γυάλινους ηθμούς τους προσαρμόζουμε, με τη βοήθεια ελαστικών δακτυλίων, σε φιάλες κενού και τους χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις, όπου, για διάφορους λόγους δεν είναι δυνατή η εφαρμογή χάρτινων ηθμών. φιάλη κενού Με την εφαρμογή κενού, όχι μόνο επιταχύνουμε τη διήθηση, αλλά ξηραίνουμε και το ίζημα, το οποίο στη συνέχεια, μπορούμε να ζυγίσουμε ενώ αυτό βρίσκεται μέσα στον ηθμό.

28 Ηθμός ή χωνί Büchner Είναι κατασκευασμένος από πορσελάνη. Τον χρησιμοποιούμε για παρασκευαστικούς σκοπούς στη διήθηση κρυσταλλικών ιζημάτων. Στο διάτρητο πυθμένα του τοποθετούμε ένα κυκλικό διηθητικό χαρτί, το οποίο το διαβρέχουμε για να εφαρμόσει τέλεια.

29 Ηθμός ή χωνί Büchner Τον ηθμό Büchner τον προσαρμόζουμε σε μια ειδική φιάλημεπαχύτοίχωμα, τη φιάλη κενού. φιάλη κενού Επιταχύνουμε τη διήθηση εφαρμόζοντας υποπίεση που δημιουργούμε με υδραντλία κενού.

30 Θερμαντικοί μανδύες Οπή για στερέωση στο μεταλλικό στήριγμα Σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατή η ακριβήςρύθμισητηςθερμοκρασίαςπου μπορεί να φθάσει και τους 500 ο C. Ηλεκτρικές συσκευές παροχής θερμότητας για ενδόθερμες χημικές αντιδράσεις, αποστάξεις κ.λπ. οι οποίες λαμβάνουν χώρα μέσα σε σφαιρικές φιάλες. Ηηλεκτρική αντίσταση είναι τυλιγμένη σε μανδύα από ίνες γυαλιού και το όλο σύστημα βρίσκεται μέσα σε μεταλλικό περίβλημα.

31 Θερμόμετρα τριχοειδές αγγείο γυάλινος βολβός Τα χρησιμοποιούμε για τη μέτρηση θερμοκρασιών. Ένα κοινό θερμόμετρο αποτελείται από γυάλινο βολβό συνδεδεμένο με κλειστό βαθμονομημένο τριχοειδές αγγείο. Η λειτουργία των συνηθισμένων θερμομέτρων στηρίζεται πάνω στο φαινόμενο της διαστολής και συστολής των σωμάτων, δηλαδή της αύξησης ή ελάττωσης του όγκου των σωμάτων, όταν αυτά θερμαίνονται ή ψύχονται.

32 Θερμόμετρα Hg Η στάθμη του υγρού ανέρχεται στο εσωτερικό του τριχοειδούς όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του βολβού, γιατί ο υδράργυρος διαστέλλεται περισσότερο από το γυαλί που τον περιέχει. Το σημείο πήξης του Hg, που είναι 39 ο C, προσδιορίζει το κάτω όριο λειτουργίας του υδραργυρικού θερμομέτρου. Θερμόμετρο χαμηλών θερμοκρασιών, το οποίο στη θέση του υδραργύρου περιέχει κάποιο χρωματισμένο οργανικό υγρό, όπως αιθυλική αλκοόλη, για θερμοκρασίες μέχρι τους 80 ο C (ή πεντάνιο, για θερμοκρασίες μέχρι τους 200 ο C).

33 Κάψες εξατμίσεως Γιανατιςθερμάνουμε, τις τοποθετούμε πάνω σε πλέγμα αμιάντου, υδρόλουτρο ή αμμόλουτρο. Οι κάψες εξατμίσεως είναι κατασκευασμένες από πορσελάνη ή γυαλί και χρησιμοποιούνται για την εξάτμιση ενός διαλύματος ήτησυμπύκνωσή του.

34 Κύλινδροι ογκομετρικοί Με τους βαθμονομημένους αυτούς γυάλινους σωλήνες μετρούμε τους όγκους υγρών που πρόκειται να μεταφέρουμεσεάλλοδοχείο (η ακρίβεια μετρήσεως είναι μικρή). Όχι θερμά υγρά, όχι θέρμανση, επειδή αυτά μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες μεταβολές στον όγκο τους. Όχι χημικές αντιδράσεις και παρασκευές διαλυμάτων με διάλυση στερεών μέσα σε ογκομετρικούς κυλίνδρους.

35 Λαβίδα δοκιμαστικών σωλήνων Αυτήείναιξύλινηήμεταλλικήκαιχρησιμεύειγιατοκράτημα των δοκιμαστικών σωλήνων, όταν τους θερμαίνουμε είτε σε υδρόλουτρο είτε σε γυμνή φλόγα.

36 Λαβίδα δοκιμαστικών σωλήνων Κράτημα δοκιμαστικού σωλήνα από λαβίδα

37 Λαβίδα μεταλλική Για να μην προσβάλλεται από διαβρωτικούς ατμούς και υγρά, είναι επικαλυμμένη με νικέλιο ή χρώμιο. Λέγεται και ιατρική λαβίδα. Στην απλούστερη μορφή της αποτελείται από δύο σκέλη ενωμένα κατά το ένα άκρο, που μπορούν να συλλάβουν και να συγκρατήσουν ένα αντικείμενο μεταξύ των δύο ελεύθερων άκρων της. Το βοηθητικό αυτό όργανο θεωρείται απαραίτητο για κάθε καθαρή δουλειά στο εργαστήριο.

38 Λαβίδα υδραργύρου Χρησιμοποιείται για την περισυλλογή σταγόνων υδραργύρου που χύθηκαν στον πάγκο εργασίας ή στο πάτωμα. Μικρές σταγόνες υδραργύρου μπορούμε να τις συγκεντρώσουμε με τη βοήθεια ενός γυαλιστερού ελάσματος ή σύρματος χαλκού ή ψευδαργύρου υπό μορφή ασταθούς αμαλγάματος.

39 Λαβίδα χωνευτηρίων χωνευτήριο Τη χρησιμοποιούμε για τη μεταφορά χωνευτηρίων από και προς τους φούρνους πυρώσεως. Είναι κατασκευασμένη από καθαρό νικέλιο ή σίδηρο επινικελωμένο ή επιχρωμιωμένο. Έχει μακριά σκέλη με γυριστά άκρα για διευκόλυνση της σύλληψης των χωνευτηρίων.

40 Λαβίδα χωνευτηρίων Χωνευτήριο Με ξύλινη λαβή και προστατευτικό μεταλλικό δίσκο μπροστά στη λαβή, ο πειραματιστής προστατεύεται από τιςυψηλέςθερμοκρασίεςτωνφούρνων.

41 Λύχνοι εργαστηριακοί εισαγωγή καυσίμου αερίου κινητός δακτύλιος είσοδος αέρα Β Λύχνος Bunsen: ο βασικός τύπος όλων των εργαστηριακών λύχνων. Καύσιμο αέριο: υγραέριο, φωταέριο ή φυσικό αέριο, το οποίο αναμιγνύεται με τον αέρα και καίγεται. Η παροχή του καυσίμου αερίου ρυθμίζεται συνήθως με τη βίδα (Β) που βρίσκεται απέναντι από το σωλήνα εισόδου του αερίου. Ο αέρας που απαιτείται για την καύση εισέρχεται από πλευρικές οπές των οποίων το άνοιγμα ρυθμίζεται από έναν κινητό δακτύλιο. Ηγνώσητωνδιαφόρωνπεριοχώντης φλόγας είναι πολύ χρήσιμη στη διεξαγωγή πυροχημικών αντιδράσεων.

42 Λύχνοι εργαστηριακοί Στο εργαστήριό μας εδώ χρησιμοποιούμε το λύχνο υγραερίου, το γνωστό μας «γκαζάκι», επειδή δεν υπάρχει δίκτυο παροχής φωταερίου ή φυσικού αερίου και οι μεγάλες φιάλες υγραερίου είναι δύσχρηστες. Το υγραέριο, που είναι προπάνιο ή βουτάνιο υπό πίεση, κυκλοφορεί στο εμπόριοσεφιαλίδιαμιαςχρήσεως, τα οποία προσαρμόζονται κατάλληλα στηβάσητουλύχνου.

43 Λύχνοι εργαστηριακοί πλέγμα αμιάντου τρίποδας Συνήθως, για τη θέρμανση ενός υδατικού διαλύματος, το ποτήρι ή κωνική φιάλη που το περιέχει, τοποθετείται πάνω σε πλέγμα αμιάντου στηριζόμενο σε τρίποδα.

44 Μαγνητικός αναδευτήρας θερμαντική πλάκα μαγνητικό ραβδάκι Ηλεκτρική συσκευή για θέρμανση και ανάδευση υγρών που βρίσκονται σε δοχείο πάνω στη θερμαντική πλάκα. Αποτελείται από μια θερμαντική πλάκα, κάτω από την οποία υπάρχει ένας ισχυρός μαγνήτης. Με το κουμπί αριστερά ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία (μέχρι τους 250 ή 300 ο C). Με το κουμπί δεξιά ρυθμίζουμε την ταχύτητα περιστροφής του μαγνήτη (μέχρι στροφές ανά λεπτό).

45 Μαγνητικός αναδευτήρας ράβδος ανέλκυσης μαγνήτης μαγνητικές ράβδοι ανάδευσης Τόσο η ράβδος όσο και τα μικρά μαγνητικά ραβδάκια ανάδευσης, τα οποία σημειωτέον υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, είναι επενδυμένα με τεφλόν, ένα πολύ αδρανές υλικό, προκειμένου να μην έχουμε την παραμικρή πιθανότητα αντίδρασής τους με το υγρό που αναδεύουμε. Επιπλέον, η ράβδοςανέλκυσης είναι ευλύγιστη για να μπορεί να εισέρχεται και σε πολύπλοκες συσκευές.

46 Ξηραντήρες Οι ξηραντήρες είναι αεροστεγή κλειστά γυάλινα δοχεία, μέσα στα οποία φυλάγουμε πρότυπες ουσίες και δείγματα ουσιών, χωνευτήρια μετά από πύρωση, φιαλίδια ζυγίσεως και γενικά οτιδήποτε πρέπει να διατηρήσουμε στεγνό. Μέσα στον ξηραντήρα, οι διάφορες ουσίες και τα μικροαντικείμενα προφυλάγονται από τους ατμούς των αντιδραστηρίων και τη σκόνη του εργαστηρίου.

47 Ξηραντήρες Τα τρία μέρη ενός ξηραντήρα: κύριο δοχείο, κάλυμμα και υπόβαθρο κύριο δοχείο ξηραντικό μέσο (CaCl 2 ) Στον πυθμένα του δοχείου τοποθετούμε το ξηραντικό μέσο, που μπορεί να είναι πυκνόθειικόοξύ(h 2 SO 4 ), οξείδιο του ασβεστίου (CaO), δεκαοξείδιο του τετραφωσφόρου (P 4 O 10 ), χλωρίδιο του ασβεστίου (CaCl 2 ) κ.λπ.

48 Ξηραντήρες Το κάλυμμα ξηραντήρα στρόφιγγα για εφαρμογή κενού εσμυρισμένη επιφάνεια Το κάλυμμα του ξηραντήρα καλύπτει αεροστεγώς το κύριο δοχείο. Στην κορυφή του μπορεί να φέρει επίθεμα με στρόφιγγα για εφαρμογή κενού ή πλήρωση με αδρανές αέριο. Όταν χρησιμοποιούμε τον ξηραντήρα, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα στην αφαίρεση του καλύμματός του, καθώς και στη μεταφορά του. Τα εσμυρισμένα μέρη του ξηραντήρα πρέπει να λιπαίνονται με λίπος σιλικόνης.

49 Ξηραντήρες Υπόβαθρο ξηραντήρα Το υπόβαθρο του ξηραντήρα είναι από πορσελάνη για να μην προσβάλλεται από διαβρωτικές ουσίες. Τοποθετείται στο μέσον περίπου του κύριου δοχείου του ξηραντήρα, λίγο πάνω απότοξηραντικόμέσο. Έχει οπές για σταθερότερη τοποθέτηση των αντικειμένων.

50 Πλέγμα αμιάντου Μεταλλικό πλέγμα, το οποίο φέρνει στο μέσον του έναν κυκλικό δίσκο αμιάντου για να μην καίγεται. Αποτρέπει την απευθείας επαφή του θερμαινόμενου σκεύους με τη φλόγα και τον κίνδυνο θραύσης του σκεύους. ιευκολύνει τη μεταφορά θερμότητας σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια. Το τοποθετούμε πάνω σε τρίποδες ή σε δακτυλίους στηριγμάτων.

51 Πλέγμα αμιάντου μεταλλικό πλέγμα Μεταλλικό πλέγμα τοποθετημένο πάνω σε τρίποδα

52 Πλυντρίδες αερίων έξοδος αερίου είσοδος αερίου υγρό έκπλυσης Τις χρησιμοποιούμε για αντιδράσεις μεταξύ αερίων και υγρών, κυρίως όμως για τον καθαρισμό και την ξήρανση αερίων. Τοαέριοτοεισάγουμεαπότοάκροτου σωλήνα που βρίσκεται βυθισμένος μέσα στουγρόέκπλυσης. Η έξοδος του αερίου γίνεται από το άλλο άκρο. Αν π.χ., έχουμε Η 2 που έχει ως πρόσμειξη CΟ 2 και περάσουμε το μίγμα μέσα από πλυντρίδα που περιέχει NaOH(aq), το CO 2 θα αντιδράσει με το NaOH και θα κατακρατηθεί, ενώ από το άλλο άκρο θα εξέρχεται το H 2 απαλλαγμένο από CO 2.

53 Ποτήρια ζέσεως Λεπτότοιχα, κυλινδρικά γυάλινα σκεύη, μέσα στα οποία μπορούμε να θερμάνουμε διάφορα υγρά. Τα ποτήρια ζέσεως υπάρχουν σε υψηλή και χαμηλή μορφή και σε διάφορα μεγέθη, 50, 100, 250, 400 ml κ.λπ. Είναι προσεγγιστικά όργανα μέτρησης όγκου. Επίσης, είναι κατάλληλα για την ανάμιξη υγρών ή την παρασκευή διαλυμάτων.

54 Προχοΐδες προχοΐδα στρόφιγγα Όργανα για την ακριβή μέτρηση όγκων υγρών. Χρησιμοποιούνται κυρίως στην ποσοτική ανάλυση. Οι συνηθισμένες προχοΐδες είναι των 50 ml με αρίθμηση ανά ml και υποδιαιρέσεις ανά δέκατο του ml. Αποτελούνται από έναν γυάλινο, βαθμονομημένο σωλήνα που στο κάτω άκρο του έχει μία στρόφιγγα για τον έλεγχο της ροής του υγρού.

55 Προχοΐδες Στρόφιγγα προχοΐδας από τεφλόν Οι δακτύλιοι εξασφαλίζουν στεγανοποίηση. Με την κόκκινη βίδα σφίγγουμε τη στρόφιγγα σε σταθερή θέση, στο κάτω άκρο της προχοΐδας.

56 Ανάγνωση όγκου σε προχοΐδα Προχοΐδες μηνίσκος 25 1 Το μάτι πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του νοητού επιπέδου που εφάπτεται στον πυθμένα του μηνίσκου. Η σωστή τιμή εδώ είναι 25,39 ml. χαραγή 26 2 Αν η ανάγνωση του όγκου γίνει απότοσημείο1, ο όγκοςθα φαίνεται μικρότερος από 25,39 ml, ενώ από το σημείο 2 θα φαίνεται μεγαλύτερος. χαρτόνι μαύρο άσπρο Με το χαρτόνι μαύρο άσπρο διευκολύνεται η ανάγνωση της προχοΐδας.

57 Προχοΐδες Προχοΐδα αυτόματης ρύθμισης του μηδενός ακροφύσιο πλευρικός σωλήνας Ε Πιέζοντας επανειλημμένα την ελαστική σφαίρα Ε, αυξάνουμε την πίεση μέσα στη φιάλη που περιέχει το πρότυπο διάλυμα [π.χ. ΗCl(aq) 0,001 Μ]. Το υγρό ανέρχεται μέσω του πλευρικού σωλήνα και γεμίζει το σωλήνα της προχοΐδας. Όταν η στάθμη του υγρού φθάσει στο μηδέν της προχοΐδας, η τροφοδότησηαπό τον πλευρικό σωλήνα διακόπτεται απότομα, χάρις στο ακροφύσιο που απολήγει ακριβώς στη χαραγή του μηδενός.

58 Πώματα ελαστικό πώμα με οπές εσμύρισμα γυάλινα πώματα εσμυρισμένα Για τον πωματισμό των διαφόρων φιαλών, σωλήνων κ.λπ. χρησιμοποιούμε πώματα από ελαστικό, από γυαλί, φελλό, πολυαιθυλένιο κ.λπ.

Ράβδοι αναδεύσεως. Είναι από γυαλί και χρησιμοποιούνται για την ανάδευση και τη μεταφορά διαλυμάτων, καθώς και για τη μεταφορά και έκπλυση ιζημάτων.

Ράβδοι αναδεύσεως. Είναι από γυαλί και χρησιμοποιούνται για την ανάδευση και τη μεταφορά διαλυμάτων, καθώς και για τη μεταφορά και έκπλυση ιζημάτων. Ράβδοι αναδεύσεως Είναι από γυαλί και χρησιμοποιούνται για την ανάδευση και τη μεταφορά διαλυμάτων, καθώς και για τη μεταφορά και έκπλυση ιζημάτων. Για τη μεταφορά ιζημάτων, η ράβδοςέχειστοένατηςάκρο πτερύγιο

Διαβάστε περισσότερα

ο C για χωνευτήρια πορσελάνης και 1000-1100 ο C για χωνευτήρια λευκόχρυσου.

ο C για χωνευτήρια πορσελάνης και 1000-1100 ο C για χωνευτήρια λευκόχρυσου. 4. ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΞΗΡΑΝΣΗ - ΠΥΡΩΣΗ Όταν η αύξηση της θερμοκρασίας ενός σώματος φθάσει τους 400 έως 500 ο C, τότε μιλάμε για θέρμανση αυτού. Σε υψηλότερες των 500 ο C θερμοκρασίες έχουμε πύρωση. Στα χημικά εργαστήρια

Διαβάστε περισσότερα

1. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΓΡΩΝ

1. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΓΡΩΝ 1. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΓΡΩΝ Τα όργανα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μέτρηση του όγκου των υγρών είναι: 1) το σιφώνιο 2) η προχοΐδα 3) η ογκομετρική φιάλη 4) ο ογκομετρικός κύλινδρος 5) η κωνική φιάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ο ΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Εργαστηριακός Οδηγός Εργαστηριακές Τεχνικές Εργαστηριακές Ασκήσεις Δημήτρης Κομιώτης Καθηγητής Οργανικής Χημείας Σεπτέμβριος 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ι

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ι T.E.T.Y. 124 Υπεύθυνη Σημειώσεων: Μαρία Βαμβακάκη Ηράκλειο Φεβρουάριος 2003 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- ΓΕΩΧΗΜΕΙΑΣ Υπεύθυνη Μαθήματος - Εργαστηρίου Παπαδάκη Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

[prnrnpiikoi ηηιοι. Wo. Hs S. SOe. C O O O i -Hs Ή3Ρ. (S-Hs. C0H12 Ο ό Λ ( 9 3. C-f-/

[prnrnpiikoi ηηιοι. Wo. Hs S. SOe. C O O O i -Hs Ή3Ρ. (S-Hs. C0H12 Ο ό Λ ( 9 3. C-f-/ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ H s S O 4 I V Hs S [prnrnpiikoi ηηιοι 0 f Wo. C0H12 Ο ό Ή3Ρ λ SOe Λ ( 9 3 - H a C = ^ - H z C-f-/ (S-Hs C O O O i -Hs ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ J ο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ϊ ΙΖ& Μ iillsllis I 1 C - f y ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ίρππηρίμΰί mm Ο *~~~Ή CH3 COOC2 -Hs ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΊ2 :: I Η2 5 όί Ιΐ2 Ο ό HgP^v Η 2 < 2 = ^ Ή 2

ίρππηρίμΰί mm Ο *~~~Ή CH3 COOC2 -Hs ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΊ2 :: I Η2 5 όί Ιΐ2 Ο ό HgP^v Η 2 < 2 = ^ Ή 2 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΊ2 :: I Η2 5 ίρππηρίμΰί mm Ο όί Ιΐ2 Ο ό HgP^v *~~~Ή ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑ Η 2 < 2 = ^ Ή 2 CH3 COOC2 -Hs ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΙΙΗΡΙΜυΙ. h - c '<^h ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Ha s o * '6"Ηΐ2 Ο 6

ΕΡΓΑΙΙΗΡΙΜυΙ. h - c '<^h ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Ha s o * '6Ηΐ2 Ο 6 Ha s o * ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΙΙΗΡΙΜυΙ twllui '6"Ηΐ2 Ο 6 h - c '

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ Ζωγοπούλου Μαρία φαρμακοποιός Phd Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Τοντικίδου Βικτωρία φαρμακοποιός,βιολόγος Msc Βιοτεχνολογίας ΑΣΚΗΣΗ 1: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2012 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Καλώς ήρθατε στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας! Ο στόχος του Εργαστηρίου Οργανικής

Διαβάστε περισσότερα

. Πείραμα: Μέτρηση του σημείου τήξεως μιας γνωστής ή άγνωστης καθαρής. Εργαστήριο Οργ. Χημείας 1 ου Εξαμήνου - Περιεχόμενα Μαθήματος

. Πείραμα: Μέτρηση του σημείου τήξεως μιας γνωστής ή άγνωστης καθαρής. Εργαστήριο Οργ. Χημείας 1 ου Εξαμήνου - Περιεχόμενα Μαθήματος Εργαστήριο Οργ. Χημείας 1 ου Εξαμήνου - Περιεχόμενα Μαθήματος Εισαγωγή στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας. Υάλινα σκεύη-θερμαντικά και ψυκτικά μέσα-γνωριμία με τις οργανικές ενώσεις Υγρά-στερεά; τήξη, βρασμός,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Αθανάσιος Κ. Λάνταβος Καθηγητής ΑΓΡΙΝΙΟ 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Εισαγωγή Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

/νση: ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ 100 Α ΝΙΚΑΙΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τ.Κ.: 184 51 Τηλ.: 210 49 17 230, Φαξ: 210 49 04 214 E-mail: info@selenlab.gr, selen@otenet.

/νση: ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ 100 Α ΝΙΚΑΙΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τ.Κ.: 184 51 Τηλ.: 210 49 17 230, Φαξ: 210 49 04 214 E-mail: info@selenlab.gr, selen@otenet. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Τ Ι Μ Ο Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ 2 0 1 4 Επισκεφθείτε µας ή επικοινωνήστε µαζί µας: Από ευτέρα έως Παρασκευή, 09:00π.µ. - 17:00µ.µ. ΑΦΟΙ ΣΕΛΗΝΙ Η & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ο.Ε. /νση:

Διαβάστε περισσότερα

Χειρισμός Χημικών Ουσιών

Χειρισμός Χημικών Ουσιών Χειρισμός Χημικών Ουσιών Τι πρέπει να προσέχω όταν χειρίζομαι χημικές ουσίες; Βασικοί κανόνες για το χειρισμό χημικών ουσιών Αν μια ουσία δεν γνωρίζεις αν είναι επικίνδυνη, θεώρησέ την ότι ΕΙΝΑΙ, μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Α Μέρος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Α Μέρος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ Α Μέρος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ 1. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ Α ΙΑΛΥΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Α. Εισαγωγή Στην περίπτωση των φρούτων, και κυρίως όταν από αυτά παρασκευάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΤΥΡΙ Εισαγωγή Το λίπος είναι ένα συστατικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΜΟΣ 3

ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΜΟΣ 3 ΑΙΜ. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. Γ. Ι. ΠΟΥΛΑΚΟΣ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΜΟΣ 3 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΘΗΝΑ 2005 ΑΙΜ. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π. Γ. Ι. ΠΟΥΛΑΚΟΣ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Γ. ΚΟΝΤΟΠΙΔΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2014 2015 1 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Έγκαιρη προσέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2009R0152 EL 18.04.2012 001.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 152/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας στα εργαστηριακά μαθήματα χημείας Εισαγωγή

Τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας στα εργαστηριακά μαθήματα χημείας Εισαγωγή Τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας στα εργαστηριακά μαθήματα χημείας Εισαγωγή Ένας σημαντικός στόχος της χημικής εκπαίδευσης των φοιτητών των θετικών επιστημών είναι να διδαχθούν για τους ενδεχόμενους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Δ. Κομιώτης Σ. Μαντά Αναπληρωτής Καθηγητής Λέκτορας Π.Δ. 407/80 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Α.Ε.Μ:4131 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΒΑΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΥΤΑ & ΕΞΩΘΗΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ. Τεχνικό Φυλλάδιο

ΧΥΤΑ & ΕΞΩΘΗΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ. Τεχνικό Φυλλάδιο ΧΥΤΑ & ΕΞΩΘΗΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ Τεχνικό Φυλλάδιο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Altuglas, γενικές ιδιότητες, γκάμα προϊόντων, εφαρμογές 4 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ALTUGLAS ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ Γενικές, μηχανικές, οπτικές, ηλεκτρικές,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές μέθοδοι αποτίμησης ποιότητας νερού & λυμάτων

Εργαστηριακές μέθοδοι αποτίμησης ποιότητας νερού & λυμάτων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος Εργαστηριακές μέθοδοι αποτίμησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩTΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΩΣΗΕΩΝ ( ΠΡΩΣΟ & ΔΕΤΣΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ )

ΠΡΩTΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΩΣΗΕΩΝ ( ΠΡΩΣΟ & ΔΕΤΣΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ) ΠΡΩTΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΩΣΗΕΩΝ ( ΠΡΩΣΟ & ΔΕΤΣΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ) 1. Ποιες είναι οι μηχανικές ιδιότητες των μετάλλων; Να δώσετε τον ορισμό της κάθε μηχανικής ιδιότητας. Οι μηχανικές ιδιότητες ενός μετάλλου, πειραματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστηµών Aγίων Αναργύρων Υπεύθυνος Εργαστ. Κέντρου : Χαρακόπουλος Καλλίνικος Επιµέλεια Παρουσίαση : Καραγιάννης Πέτρος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Ι ΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ:ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Ε.Μ:3964 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 1-1.ΙΣΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΘΜΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΑΛΚΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΘΜΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΑΛΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΘΜΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΑΛΚΟΥ Τι θα μάθουμε στην άσκηση αυτή Στην άσκηση αυτή θα πραγματοποιήσουμε μια τυπική ηλεκτροσταθμική ανάλυση. Θα προσδιορίσουμε χαλκό σε δείγματα οξειδίου του. Ο προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα