ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ» ΜΕΡΟΣ Β :ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΜΑΡΙΑ ΣΚΛΙΒΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

2 2 ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Το Σύνταγμα της Τουρκικής Δημοκρατίας αποδίδεται με τον όρο «Μητρικός Νόμος της Τουρκικής Δημοκρατίας» και διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία από την κλασική μορφή του δυτικού δημοκρατικού συνταγματικού προτύπου. Αποτελείται από το προοίμιο και 177 άρθρα που διαρθρώνονται σε επτά μέρη. Οι συνταγματικές ρυθμίσεις εισέρχονται σε υπερβολικές λεπτομέρειες ως προς την οργάνωση του κράτους και της κοινωνίας, με συνέπεια να χάνεται εν μέρει ο χαρακτήρας της ρύθμισης πλαισίου και γι αυτό χαρακτηρίζεται ως άκαμπτο σύνταγμα. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις βασικές διατάξεις, το δεύτερο μέρος έχει τίτλο «Θεμελιώδη δικαιώματα και υποχρεώσεις», το τρίτο μέρος αναφέρεται στα βασικά όργανα του κράτους, το τέταρτο μέρος περιλαμβάνει διατάξεις κυρίως δημοσιονομικού χαρακτήρα, το πέμπτο μέρος έχει ειδικές διατάξεις για την προστασία των μεταρρυθμιστικών νόμων, το έκτο μέρος αφορά μεταβατικές διατάξεις και το έβδομο μέρος περιλαμβάνει τελικές διατάξεις. Το τρίτο Μέρος «Θεμελιώδη όργανα της Δημοκρατίας», περιλαμβάνει τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο έχει τίτλο «Νομοθετική Εξουσία» (άρθρα 75 έως 100) και αναφέρεται στη Μεγάλη Τούρκικη Εθνοσυνέλευση, με λεπτομερειακές ρυθμίσεις για την ανάδειξη και συγκρότηση της Βουλής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των βουλευτών, τη νομοθετική διαδικασία, την κύρωση διεθνών συνθηκών την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση ανάγκης, την οργάνωση και λειτουργία της Βουλής, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το δεύτερο κεφάλαιο έχει τίτλο «Εκτελεστική Εξουσία» (άρθρα 101 έως 137). Εδώ υπάγονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ), τo Υπουργικό Συμβούλιο, η Εθνική Άμυνα, όπου και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, η ρύθμιση της κατάστασης ανάγκης και τέλος η Διοίκηση. Το τρίτο κεφάλαιο έχει τίτλο «Δικαστική εξουσία» (άρθρα 138 έως 160) και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ανεξαρτησία των δικαστών, την οργάνωση των δικαστηρίων, τη στρατιωτική δικαιοσύνη, το Συνταγματικό Δικαστήριο και τα λοιπά ανώτατα δικαστήρια.

3 3 Β. ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ : Ι. Το Εκλογικό Σώμα: α) Σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 3 όλοι οι Τούρκοι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Από το 1935 δικαίωμα ψήφου έχουν και οι γυναίκες Τούρκοι πολίτες. Οι στρατιώτες, οι κατώτεροι αξιωματικοί που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ( 67 παρ. 5 Σ). Η συγκεκριμένη απαγόρευση έρχεται σε σύγκρουση με την καθολικότητα της ψήφου, όπως θεσπίζεται στο άρθρο 67 παρ. 2 Σ, αλλά αποτελεί απόρροια της κρατούσας αντίληψης για το ρόλο του στρατού ως εθνικού και υπερκομματικού, ο οποίος δεν αναμιγνύεται με την τρέχουσα πολιτική, ενώ παρεμβαίνει καταλυτικά στο πολιτικό προσκήνιο για να αποκαταστήσει την πολιτική τάξη, όταν καλείται από τις περιστάσεις. Δικαίωμα ψήφου δεν έχουν ούτε οι φυλακισμένοι, με εξαίρεση αυτούς που τελούν σε προφυλάκιση, εφόσον κανείς δε θεωρείται ένοχος πριν τη καταδίκη του από δικαστήριο. Προβλέπεται επίσης από τη διάταξη του άρθρου 67 παρ. 2 Σ η άσκηση του δικαιώματος της ψήφου από του Τούρκους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό και εξουσιοδοτείται η Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει το σχετικό νόμο. Η διάταξη του άρθρου 66 παρ. 4 Σ που αναφέρει ότι κανείς Τούρκος δε στερείται την ιθαγένειά του, εκτός αν προβεί σε ενέργεια «ασυμβίβαστη με την πίστη του στην πατρίδα», σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 14 Σ, δημιουργεί πρόβλημα για την εφαρμογή της καθολικότητας της ψήφου και δεν παρέχει εγγυήσεις για την εφαρμογή της με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τούρκων πολιτών. β) Οι αρχές που διέπουν το δικαίωμα της ψήφου, σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 2 Σ είναι η αρχή της ελεύθερης, ίσης και μυστικής ψήφου καθώς και της καθολικής και άμεσης ψηφοφορίας, ενώ προβλέπεται η δημόσια καταμέτρηση και καταχώριση των ψηφοδελτίων. Η αρχή της υποχρεωτικότητας της ψήφου συνάγεται επίσης από το άρθρο 175 παρ. 8 Σ, σύμφωνα με το οποίο, η συμμετοχή στις εκλογές και στα δημοψηφίσματα θα πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε μέσο, ακόμη και με την επιβολή χρηματικής ποινής.

4 4 Την «ορθή και αδιάβλητη διαδικασία των εκλογών από την αρχή έως το τέλος της ψηφοφορίας» επιβλέπει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 79 Σ, το οποίο επιλαμβάνεται του συνόλου των θεμάτων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της ψηφοφορίας, διατάσσει έρευνες και λαμβάνει αποφάσεις για κάθε περίπτωση ένστασης επί της εκλογικής διαδικασίας. Επίσης, έχει την αρμοδιότητα ελέγχου του κύρους των βουλευτικών εκλογών κρίνοντας σε τελευταίο βαθμό. Καμία ένσταση δε γίνεται δεκτή κατά των αποφάσεών του, οι οποίες μπορεί να συνεπάγονται ακόμη και την ακύρωση των εκλογών, σε μία ή και σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και την επανάληψή τους. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων τα οποία απαιτούνται για την αναθεώρηση του συντάγματος. γ) Οι αρμοδιότητες του Εκλογικού Σώματος είναι η ψηφοφορία στις γενικές βουλευτικές εκλογές, στις εκλογές για τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και η συμμετοχή σε δημοψηφίσματα στο πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας. Η συμμετοχή του Εκλογικού Σώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές συνεπάγεται και τη συμμετοχή στις αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές. Οι τελευταίες αποτελούν μια διαχρονική ιδιορρυθμία του τουρκικού εκλογικού συστήματος και διενεργούνται μία φορά εντός της πενταετούς βουλευτικής περιόδου, για την πλήρωση των κενών εδρών στην Εθνοσυνέλευση, διότι ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει την αντικατάσταση των βουλευτών που εξέπεσαν ή παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν από υποψηφίους του ιδίου κόμματος. Οι εκλογές για τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια για την εκλογή δημάρχων, κοινοτικών συμβουλίων και επαρχιακών συμβουλίων, που αντιστοιχούν στους τρεις βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που κατοχυρώνονται στο τουρκικό σύνταγμα. Η μόνη περίπτωση δημοψηφίσματος που προβλέπει το τουρκικό σύνταγμα αφορά στην αναθεώρηση του συντάγματος. Μετά την αποδοχή της πρότασης αναθεώρησης από την Εθνοσυνέλευση, το υπό αναθεώρηση κείμενο δίδεται στον ΠτΔ για να προκαλέσει την έκδοση δημοψηφίσματος. Αν η πρόταση αναθεώρησης γίνει δεκτή από την Εθνοσυνέλευση τουλάχιστον από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (330 βουλευτές) όχι όμως και από τα δύο τρίτα (367 βουλευτές), ο ΠτΔ υποχρεούται να θέσει σε δημοψήφισμα το προτεινόμενο προς αναθεώρηση κείμενο. Αν όμως, η πρόταση αναθεώρησης λάβει πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων, ο ΠτΔ έχει διακριτική ευχέρεια να προκαλέσει ή όχι την προκήρυξη δημοψηφίσματος.

5 5 Ο ΠτΔ έχει τη δυνατότητα επίσης να αναπέμψει τις υπό αναθεώρηση διατάξεις στην Εθνοσυνέλευση, στο μέτρο που δε συμφωνεί με το περιεχόμενο των προτάσεων. Στην περίπτωση που η Εθνοσυνέλευση επαναψηφίσει την πρόταση αναθεώρησης με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών της, ο ΠτΔ έχει τη δυνατότητα είτε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα είτε να θέσει σε δημοψήφισμα τις υπό αναθεώρηση διατάξεις. Εάν αποφασίσει η Εθνοσυνέλευση να τροποποιήσει την πρόταση αναθεώρησης λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του ΠτΔ, η διαδικασία εκκινεί πάλι ως νέα πρόταση αναθεώρησης. Οι υπό αναθεώρηση διατάξεις, που αποτελούν και το αντικείμενο του δημοψηφίσματος, δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τελούν υπό την έγκριση του εκλογικού σώματος κατά το δημοψήφισμα. Αν λάβουν πάνω από το ήμισυ των έγκυρων ψήφων τίθενται σε ισχύ. Οι αναθεωρημένες διατάξεις που δεν τίθενται σε δημοψήφισμα δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τίθενται σε ισχύ. ΙΙ. Νομοθετική Εξουσία 1. α) Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση: Κατά τη διάρκεια του Συντάγματος του 1924 το Κοινοβούλιο κατείχε ισχυρή θέση στο τούρκικο πολίτευμα αποτυπώνοντας τη μορφή ενός πολιτεύματος κυβερνώσας Βουλής, στηριζόμενο στη διάταξη που προέβλεπε ότι το κράτος ασκούσε την κυριαρχία του μέσω της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Παράλληλα λειτουργούσε και δεύτερο νομοθετικό Σώμα, η Γερουσία (περίοδος ), η οποία λόγω των δυσλειτουργιών και συγκρούσεων αρμοδιοτήτων που παρατηρήθηκαν υπό την ισχύ του Συντάγματος του 1961 καταργήθηκε με την Αναθεώρηση του Η συγκέντρωση όμως σε ένα νομοθετικό σώμα των νομοθετικών αρμοδιοτήτων δεν είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της θέσης της Εθνοσυνέλευσης στο πολίτευμα, αντίθετα μάλιστα υποβαθμίστηκε η θέση της, λόγω της αμφισβήτησης της ορθότητας της πολιτικής της, ως το κρατικό όργανο με την ισχυρότερη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης στη λήψη των αποφάσεων, και μεταφέρθηκε το κέντρο βάρους του πολιτεύματος στο στρατό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακολουθώντας σ αυτό το σημείο-της ενίσχυσης της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος της νομοθετικής-τη γενικότερη τάση των κοινοβουλευτικών πολιτευμάτων.

6 6 Η Μεγάλη Τούρκικη Εθνοσυνέλευση απαρτίζεται από 550 βουλευτές με πενταετή θητεία. Σύμφωνα με το άρθρο 80 Σ οι βουλευτές «εκπροσωπούν όχι μόνο την εκλογική τους περιφέρεια και τους ψηφοφόρους τους, αλλά και το έθνος ως όλον.» Χαρακτηριστικό στοιχείο όμως των μελών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είναι ο έντονος τοπικισμός και η αδιάσπαρτη σύνδεση των βουλευτών με τις εκλογικές περιφέρειες τις οποίες εκλέγονται, γεγονός που οδηγεί στην αδυναμία της Εθνοσυνέλευσης να επιτυγχάνει συμβιβαστικές λύσεις. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει κάθε Τούρκος πολίτης άνω των 30 ετών που έχει ολοκληρώσει τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Αρνητικά προσόντα εκλογιμότητας περιλαμβάνονται σε ένα μακρύ κατάλογο που ορίζουν ότι δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι βουλευτές όσοι έχουν στερηθεί τη δικαιοπρακτική τους ικανότητα, όσοι δεν έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία, όσοι έχουν αποκλεισθεί από δημόσια υπηρεσία, όσοι έχουν καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης άνω του έτους, εξαιρουμένων των περιπτώσεων εγκλημάτων εξ αμελείας, ή σε ποινή κάθειρξης, όσοι έχουν καταδικασθεί για ατιμωτικά αδικήματα ή για αδίκημα σχετικό με αποκάλυψη κρατικών μυστικών, συμμετοχή σε ιδεολογικές και αναρχικές εκδηλώσεις και ενθάρρυνση τέτοιων εκδηλώσεων. Προβλέπονται επίσης και κωλύματα εκλογιμότητας γενικά και σχετικά στο μέτρο που ισχύουν για όλη την επικράτεια και αίρονται με παραίτηση πριν την υποβολή των υποψηφιοτήτων(76 παρ.2).ως τέτοια αναφέρονται ρητώς τα εξής δημόσια λειτουργήματα: δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, δικαστές και εισαγγελείς, μέλη του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ, μέλη του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης, μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Στο άρθρο 82 Σ προβλέπονται οι ασυμβίβαστες προς το βουλευτικό αξίωμα ιδιότητες και τα ασυμβίβαστα προς αυτήν έργα τα οποία δεν απαριθμούνται κατά τρόπο περιοριστικό αλλά παρέχεται η εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη να θεσπίσει κι άλλα ασυμβίβαστα, για τα οποία αρμόδια είναι η ίδια η Εθνοσυνέλευση, η οποία αποφασίζει επί σχετικής με το θέμα εκθέσεως που έχει καταθέσει η αρμόδια επιτροπή. Τέτοια αποτελούν η κατοχή δημόσιας θέσης ή μέλους οργάνου διοίκησης σε δημόσιες υπηρεσίες, σε νπδδ, σε επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με το δημόσιο τομέα κ.α. Η έκταση των κωλυμάτων και ασυμβιβάστων των βουλευτών συνδέεται με τη σχετική ευκολία με την οποία επέρχεται η απώλεια της βουλευτικής ιδιότητάς τους, γεγονός που καθιστά σημαντικό το θεσμό των αναπληρωματικών εκλογών για την κάλυψη των κενών θέσεων στο Κοινοβούλιο(78 παρ. 3 και 4), αφού δεν προβλέπεται άλλος τρόπος πλήρωσης των κενών εδρών.

7 7 Το Τουρκικό Σύνταγμα δε διακρίνει μεταξύ ανεύθυνου και ακαταδίωκτου, αλλά θεσπίζει τη γενική κατηγορία της ασυλίας του βουλευτή για ψήφο ή δήλωση «που αναφέρεται σε κοινοβουλευτικές λειτουργίες» και ισχύει για απόψεις που εκφράζει ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ή και εκτός αυτής, εάν δεν αποφασίσει διαφορετικά η Εθνοσυνέλευση (83 Σ). Στο ίδιο άρθρο ορίζεται επίσης ότι ο βουλευτής που κατηγορείται ότι διέπραξε έγκλημα πριν ή μετά τις εκλογές δεν συλλαμβάνεται, ούτε εξετάζεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε δικάζεται, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η Εθνοσυνέλευση. Στην περίπτωση που υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος του βουλευτή, αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής έως τη λήξη της βουλευτικής ιδιότητας. Το ακαταδίωκτο δεν ισχύει για αυτόφωρα κακουργήματα. Ως προς τη σχέση των βουλευτών με το κόμμα τους παρατηρείται συχνά μια υπερβολική επίδειξη κομματικής πειθαρχίας που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής ως συλλογικού οργάνου και πλήττει το θεσμικό κύρος του κοινοβουλίου. Ειδικότερα πριν την αναθεώρηση του 1995 προβλέπονταν η στέρηση της βουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή που άλλαζε κόμμα ή δεχόταν υπουργικό αξίωμα σε κυβέρνηση που δεν στηρίζονταν από το κόμμα του, με πρόσθετη συνέπεια την απαγόρευση ανακήρυξής του σε υποψήφιο βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος που υπήρχε τη στιγμή της παραίτησής του. Η νεότερη ρύθμιση προβλέπει την απώλεια της βουλευτικής ιδιότητας λόγω: παραίτησης, τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης ή απόφασης για τη στέρηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας, ασυμβιβάστου, αδικαιολόγητων απουσιών, διάλυσης πολιτικού κόμματος, όταν μία από τις αιτίες της διάλυσης ήταν δηλώσεις και δραστηριότητες του βουλευτή. Η παραίτηση δεν αποτελεί δικαίωμα του βουλευτή, τελεί πάντα υπό την έγκριση του Προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης. Προβλέπεται επίσης στο τουρκικό σύνταγμα ο θεσμός της βουλευτικής αποζημίωσης, το ύψος της οποίας και τα σχετικώς αναφυόμενα ζητήματα ρυθμίζονται με νόμο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς την τήρηση της εσωτερικής αυτονομίας της Εθνοσυνέλευσης για το ζήτημα αυτό. Πάντως η βουλευτική αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισθό του ανώτατου δημόσιου λειτουργού και παρέχεται παράλληλα προς συντάξεις και κάθε είδους βοηθήματα που δίδονται από οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Ως προς την οργάνωση και λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης προβλέπεται ότι η βουλευτική περίοδος διαρκεί πέντε έτη, ενώ η ίδια η Εθνοσυνέλευση μπορεί να αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογών πριν τη λήξη της θητείας της αλλά και ο ΠτΔ

8 8 μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα(116 Σ).Παράταση θητείας προβλέπεται σε περίπτωση πολέμου και η Εθνοσυνέλευση μπορεί να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών για ένα έτος, κι αν οι λόγοι της αναβολής παραμένουν το μέτρο μπορεί να επαναληφθεί. Η Εθνοσυνέλευση συνέρχεται κάθε αυτοδικαίως κάθε έτος την πρώτη ημέρα του Οκτώβρη, που ορίζεται ως η ημέρα έναρξης του κοινοβουλευτικού έτους. Η Βουλή μπορεί να αναστείλει τις εργασίες της επί τρεις μήνες κατ ανώτατο όριο, εντός μιας τακτικής συνόδου. Όταν η Βουλή δεν βρίσκεται σε τακτική σύνοδο, συγκαλείται υποχρεωτικά σε σύνοδο για ορισμένα θέματα (ειδική σύνοδος), για την εκλογή ΠτΔ (102 παρ1.), για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (110 παρ.1 εδ.β), για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση ανάγκης και πολέμου μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (122 παρ.1 εδ.δ ) και όποτε το κρίνει απαραίτητο ο ΠτΔ (104 παρ2 περ.α,σημείο 2). Το πνεύμα των σχετικών με την Εθνοσυνέλευση διατάξεων καταδεικνύει το σκοπό του συνταγματικού νομοθέτη για την αποτελεσματική λειτουργία του νομοθετικού Σώματος, υπό την έννοια της διευκόλυνσης της λήψης των αποφάσεων. Ως γενικός κανόνας για την ύπαρξη απαρτίας τίθεται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τρίτου των βουλευτών(183) και για τη λήψη απόφασης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που πάντως δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των βουλευτών συν ένα, δηλαδή 138 βουλευτές (96Σ). Κάθε μέλος της κυβέρνησης μπορεί να εξουσιοδοτήσει κάποιον συνάδελφό του Υπουργό να ψηφίσει επ ονόματί του σε συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης στην οποία δεν μπορεί ο ίδιος να παραστεί, αλλά ο αριθμός των εξουσιοδοτήσεων δεν υπερβαίνει τη μία. Το Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης αποτελείται από τον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους, τους γραμματείς και τους διευθυντές κατ αναλογία των εδρών των κοινοβουλευτικών ομάδων και εκλέγεται από τα μέλη της δύο φορές κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, ανά δύο και τρία χρόνια αντίστοιχα. Η ιδιότητα του προέδρου και των αντιπροέδρων της Εθνοσυνέλευσης είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή στις δραστηριότητες του πολιτικού κόμματος ή της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία ανήκουν και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στη συνεδρίαση την οποία προεδρεύουν. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης αναπληροί τον ΠτΔ (106 Σ)έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τον ΠτΔ για την προκήρυξη εκλογών στην περίπτωση που η κυβέρνηση αδυνατεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ή έχει λάβει

9 9 ψήφο δυσπιστίας (116 παρ.1 Σ) και ορίζει τον αριθμό των Υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των εκλογών (114 παρ.5 Σ). Η Εθνοσυνέλευση ψηφίζει τον Κανονισμό της λειτουργίας της, ως δείγμα της κοινοβουλευτικής της αυτονομίας, και ο μόνος περιορισμός που θέτει το σύνταγμα για τις διατάξεις του είναι η υποχρέωσή του να διασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων κατ αναλογία του αριθμού καθεμιάς. Οι συνεδριάσεις της Βουλής είναι δημόσιες, εκτός αν ληφθεί απόφαση για συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών( 97 Σ). β) Αρμοδιότητες Εθνοσυνέλευσης : Σύμφωνα με το άρθρο 87 του Τουρκικού Συντάγματος οι κύριες αρμοδιότητες της Εθνοσυνέλευσης είναι οι εξής:να ψηφίζει, τροποποιεί και καταργεί νόμους, να ελέγχει τις πράξεις του Υπουργικού συμβουλίου, ως συλλογικού οργάνου και των μελών του υπουργικού συμβουλίου ατομικά, να εξουσιοδοτεί το Υπουργικό συμβούλιο να εκδίδει κυβερνητικά διατάγματα για συγκεκριμένα θέματα, να ψηφίζει τον προϋπολογισμό και απολογισμό, να αποφασίζει την κοπή νομίσματος και την κήρυξη πολέμου, να κυρώνει διεθνείς συνθήκες, να χορηγεί αμνηστία για καταδικασθέντες σε εγκλήματα, να επικυρώνει την ποινή του θανάτου βάσει τελεσιδίκων και αμετακλήτων δικαστικών αποφάσεων, να ασκεί τις αρμοδιότητες που απονέμονται σε αυτήν βάσει άλλων συνταγματικών διατάξεων. Ο όρος νόμος στο κείμενο του τουρκικού συντάγματος χρησιμοποιείται πάντα υπό την έννοια του τυπικού νόμου που απορρέει από την κοινοβουλευτική διαδικασία και την σύμπραξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τη νομοθετική πρωτοβουλία έχουν σύμφωνα με το άρθρο 88Σ τα μέλη της Κυβέρνησης και οι βουλευτές, ενώ η κοινοβουλευτική πρακτική από το 1983 και εξής έχει δείξει ότι νομοθετική πρωτοβουλία ασκεί σχεδόν αποκλειστικά η κυβέρνηση. Το σύνολο της διαδικασίας πρότασης συζήτησης και ψήφισης των νόμων ρυθμίζει ο Κανονισμός του Σώματος, ενώ στο Σ δεν τίθεται το παραμικρό συνταγματικό πλαίσιο για τη νομοθετική διαδικασία σε αντίθεση με τα δυτικά συντάγματα. Ιδιαίτερη περίπτωση συνιστά η ψήφιση νόμων με τους οποίους εξουσιοδοτείται το Υπουργικό συμβούλιο να εκδίδει κυβερνητικά διατάγματα, με ισχύ τυπικού νόμου(91σ), τα οποία αποστέλλονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προς δημοσίευση και την ίδια μέρα, εκ των υστέρων της δημοσίευσης, υποβάλλονται για έγκριση στην Εθνοσυνέλευση, η οποία στην πράξη τα εγκρίνει αυτόματα, χωρίς έλεγχο του περιεχομένου τους. Η αρμοδιότητα αυτή εμφανίζεται να

10 10 έρχεται σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 7Σ που αναφέρει ότι η νομοθετική εξουσία έχει ανατεθεί στην Εθνοσυνέλευση για να την ασκεί εν ονόματι του τουρκικού Έθνους και δεν επιτρέπεται η μεταβίβασή της. Η Εθνοσυνέλευση ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση με τη μορφή ερωτήσεων, κοινοβουλευτικών εξετάσεων, γενικών συζητήσεων, επερωτήσεων και κοινοβουλευτικών ερευνών (98-100Σ), τα οποία απαριθμούνται αποκλειστικά. Η Εθνοσυνέλευση ασκεί και μια σειρά από δικαστικές αρμοδιότητες, όπως η άρση της ασυλίας των βουλευτών μετά από εισαγγελική εντολή (83Σ), η παραπομπή των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η δυνατότητα παραπομπής του ΠτΔ με απόφαση των τριών τετάρτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (105Σ), η χορήγηση αμνηστίας σε καταδικασθέντες για εγκλήματα και η επικύρωση τελεσιδίκων και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες επιβάλλεται η ποινή του θανάτου(87σ). Η ποινή του θανάτου δεν έχει καταργηθεί αλλά το 1991 ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο όλες οι υπάρχουσες θανατικές ποινές μετατρέπονται σε ισόβια κάθειρξη. γ) Διάλυση της Εθνοσυνέλευσης : Προβλέπονται τρεις περιπτώσεις διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, οι οποίες εφαρμόζονται στην πολιτική πρακτική κατά κύριο λόγο παρά τον κανόνα της κατά το Σύνταγμα προβλεπόμενης πενταετούς θητείας. Πρώτη περίπτωση διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης προβλέπεται όταν δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, οι οποίες αντιστοιχούν στην απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών (276 βουλευτές) κατά την τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε διαλύεται η Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσονται αμέσως εκλογές, σύμφωνα με το 102 παρ.3 εδ. τελευταίο. Η δεύτερη περίπτωση διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης συνδέεται με το ενδεχόμενο κατά το οποίο η Κυβέρνηση αναγκάζεται να παραιτηθεί μετά από πρόταση δυσπιστίας ή από απόρριψη δυνητικής πρότασης εμπιστοσύνης (99 παρ. 5 και 111 παρ. 3 Σ). Τότε ο ΠτΔ μπορεί να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης (116 Σ). Τρίτη περίπτωση διάλυσης υπάρχει όταν δεν μπορεί να σχηματισθεί Κυβέρνηση εντός 45 ημερών ή δεν μπορέσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα

11 11 Κυβέρνηση (110 παρ.2 Σ). Ειδικότερα, στην περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματισθεί Κυβέρνηση εντός σαράντα πέντε ημερών από την παραίτηση Πρωθυπουργού που δεν έχει στερηθεί την ψήφο εμπιστοσύνης, ή εντός σαράντα πέντε ημερών από την εκλογή προεδρείου της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης, ο ΠτΔ μπορεί να προκηρύξει εκλογές, πάλι μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης (116Σ). Ο ΠτΔ έχει αυξημένες αρμοδιότητες στη δεύτερη και τρίτη περίπτωση να αποφασίσει αν θα προκηρύξει ή όχι εκλογές και κριτήριο προς τούτο αποτελεί η ύπαρξη εύλογης προσδοκίας για το σχηματισμό Κυβέρνησης που θα λάβει την εμπιστοσύνη της Εθνοσυνέλευσης. Προθεσμίες για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών δεν προβλέπονται, ενώ η απόφαση του ΠτΔ για την προκήρυξη εκλογών δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. ΙΙ. Εκτελεστική Εξουσία Την εκτελεστική λειτουργία ασκούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μία, και το Υπουργικό Συμβούλιο με τον Πρωθυπουργό, από την άλλη. Διαθέτουν ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων απευθείας από το Σύνταγμα, χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση από τη Βουλή. Η θέση της εκτελεστικής εξουσίας στο τούρκικο πολίτευμα υπό το συνταγματικό καθεστώς του 1982 είναι ενισχυμένη και μερικώς αυτόνομη από τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία, υπό την άγρυπνη επιτήρηση όμως της στρατιωτικής εξουσίας. Ο ΠτΔ είναι «το κέντρο του κράτους», ενώ ο στρατός εμφανίζεται ο εγγυητής του πολιτεύματος. Μέσω του μηχανισμού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συνιστά τμήμα της εκτελεστικής λειτουργίας, ο στρατός μπορεί να συμβάλει στον καθορισμό των πολιτικών αποφάσεων. Ως θεσμικό αντίβαρο των ενισχυμένων αρμοδιοτήτων του ΠτΔ εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, ο οποίος διαθέτει αυξημένες αρμοδιότητες. Η σχέση των δύο πάντως ανακαθορίζεται συνεχώς από τις συγκεκριμένες κάθε φορά προσωπικότητες που καταλαμβάνουν τα αντίστοιχα αξιώματα, αλλά και από τη συνολικότερη ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων και του στρατού. Οι σχέσεις του ΠτΔ και της Κυβέρνησης εμφανίζονται μέσα από το συνταγματικό κείμενο συχνά ασαφείς εξαιτίας της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων σε ορισμένες περιπτώσεις. Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνδέονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να περιπλέκουν τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και το βαθμό της νομιμοποίησής τους.

12 12 1. α) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας : Σύμφωνα με το άρθρο 101 παρ.3 Σ, ο ΠτΔ εκλέγεται από την Εθνοσυνέλευση για θητεία επτά ετών, η οποία δεν μπορεί να ανανεωθεί σε κάθε περίπτωση, ούτε αμέσως μετά τη λήξασα θητεία ούτε κι αν έχει μεσολαβήσει εκλογή άλλου Προέδρου. Δικαίωμα να εκλεγούν στο αξίωμα έχουν είτε τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης που έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας τους και έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, είτε κάθε Τούρκος πολίτης που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις και έχει επιπλέον το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης. Ο ΠτΔ έχει ασυμβίβαστο με κομματική ή/και βουλευτική ιδιότητα, για λόγους κομματικής αμεροληψίας, οπότε αν είναι μέλος κόμματος οφείλει να παραιτηθεί απ αυτό και στην περίπτωση που είναι βουλευτής παύει αυτοδικαίως να αποτελεί μέλος της Εθνοσυνέλευσης, όπως ορίζει το άρθρο 101 παρ.4 Σ. Προβλέπεται η αναπλήρωση του ΠτΔ σε περίπτωση προσωρινής του απουσίας για λόγους υγείας, μετάβασης στο εξωτερικό και σε συναφείς περιπτώσεις από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης στο σύνολο των αρμοδιοτήτων του. Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή άλλου λόγου για τον οποίο κενούται η θέση του ΠτΔ, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ασκεί προσωρινώς τα καθήκοντά του έως ότου εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (106 Σ). Η διαδικασία για την εκλογή του ΠτΔ αρχίζει τριάντα ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του απερχόμενου ΠτΔ ή δέκα ημέρες αφού μείνει κενή η θέση του και ολοκληρώνεται εντός τριάντα ημερών από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής σε τέσσερα στάδια κατ ανώτατο όριο. Η ψηφοφορία είναι μυστική. ΠτΔ εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (367 βουλευτές). Αν αποτύχει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται με τα από τρεις τουλάχιστον ημέρες κι αν πάλι δεν υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων, στην Τρίτη ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (276 βουλευτές).αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων και εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η αναγκαία τέταρτη πλειοψηφία, διαλύεται η Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσονται αμέσως εκλογές, οπότε παρατείνεται η θητεία του απερχόμενου Προέδρου μέχρι την εκλογή του νέου.

13 13 Από την ανωτέρω διαδικασία προκύπτει ότι εάν η Εθνοσυνέλευση δεν κατορθώσει να εκλέξει ΠτΔ, θα οδηγηθεί και πάλι στη διάλυση, το οποίο είναι δυνατόν να επαναλαμβάνεται έως ότου τελεσφορήσει η εκλογή. Γι αυτό οι κοινοβουλευτικές ομάδες και οι βουλευτές κατευθύνονται προς την αναζήτηση συναινετικών λύσεων για το πρόσωπο του ΠτΔ, γεγονός στο οποίο συγκλίνει και η πρόβλεψη χρονικού περιορισμού των τριάντα ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Κατ εξαίρεση της προβλεπόμενης έμμεσης ψηφοφορίας, πρώτος Πρόεδρος, υπό το ισχύον σύνταγμα, εξελέγη ο στρατηγός Kenan Evren με άμεση ψηφοφορία κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για την αποδοχή του συντάγματος του Μετά τη λήξη της επταετούς θητείας του έγινε η πρώτη κατ ουσίαν εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων, το Νοέμβρη του Ο νυν Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ahmet Necdet Sezer, εξελέγη στην Τρίτη φάση της ψηφοφορίας με 330 ψήφους, παραιτούμενος από τη θέση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου. β) Οι Αρμοδιότητες του ΠτΔ Στο άρθρο 104 Σ απαριθμούνται ένα προς ένα τα καθήκοντα του ΠτΔ, ανάλογα με τη φύση των αρμοδιοτήτων του, σε νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά, τα οποία σε σύγκριση με τις αντίστοιχες διατάξεις του προηγουμένου Συντάγματος εμφανίζονται διευρυμένα. Το πραγματικό εύρος όμως των αρμοδιοτήτων του δεν ανταποκρίνεται στην ουσιαστική συμμετοχή του στην πολιτική σκηνή, διότι πολλές από τις αρμοδιότητες είναι μόνο ονομαστικές, χωρίς αντίστοιχο πολιτικό βάρος. Νομοθετικές: Ο ΠτΔ δεν έχει αυτοτελή νομοθετική αρμοδιότητα, αλλά προβλέπονται αρμοδιότητες συμμετοχής του στη νομοθετική διαδικασία, όπως η δημοσίευση των νόμων και το δικαίωμα αναπομπής. Ο ΠτΔ δημοσιεύει τους νόμους που ψηφίζονται από την Εθνοσυνέλευση εντός δεκαπέντε ημερών από την ψήφισή τους. Σύμφωνα με το άρθρο 89 Σ, έχει δικαίωμα αναπομπής ψηφισμένου νομοσχεδίου προς την Εθνοσυνέλευση εφόσον κρίνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το σκοπό για τον οποίο ψηφίστηκε. Η αναπομπή συνοδεύεται πάντα από έκθεση όπου αναφέρονται οι λόγοι της. Εξαίρεση του δικαιώματος αναπομπής προβλέπεται μόνο για τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό. Αν η Εθνοσυνέλευση επαναψηφίσει το ψηφισμένο νομοσχέδιο ακριβώς όπως το είχε ψηφίσει αρχικά, πριν την αναπομπή, ο ΠτΔ υποχρεούται να το δημοσιεύσει. Αν όμως η Εθνοσυνέλευση

14 14 αποδεχθεί τις τροποποιήσεις που προτείνει δια της αναπομπής ο ΠτΔ, τότε διατηρεί εκ νέου το δικαίωμα να το αναπέμψει. Συνεπώς ο ΠτΔ έχει δικαίωμα αναβλητικής αρνησικυρίας στην νομοθετική διαδικασία της Εθνοσυνέλευσης το οποίο μάλιστα στην πράξη έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο ΠτΔ έχει επίσης δικαίωμα προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τον έλεγχο της τυπικής και ουσιαστικής συνταγματικότητας διάταξης νόμου, κυβερνητικού διατάγματος καθώς και του Κανονισμού της Εθνοσυνέλευσης. Σ αυτό το πλαίσιο μπορεί, αν η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει την επιψήφιση νόμου μετά από αναπομπή του ΠτΔ, να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και να προβάλει λόγους που αφορούν την τυπική αντισυνταγματικότητα του νόμου.(148 παρ. 2 Σ). Σημαντική εξαίρεση της δυνατότητας προσφυγής προβλέπεται για τα έκτακτα κυβερνητικά διατάγματα που εκδίδονται σε περίπτωση κατάστασης ανάγκης. Στις νομοθετικές αρμοδιότητες υπάγεται και η προκήρυξη εκλογών. Ευρεία διακριτική ευχέρεια διαθέτει ο ΠτΔ στην περίπτωση που η Εθνοσυνέλευση δεν στηρίζει την προτεινόμενη από τον Πρωθυπουργό κυβέρνηση, οπότε καλείται να λύσει το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο ο Αρχηγός του Κράτους. Η σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης, όποτε ο ΠτΔ το κρίνει απαραίτητο καθώς και η εκφώνηση της εναρκτήριας ομιλίας την πρώτη ημέρα της τακτικής συνόδου της Εθνοσυνέλευσης, η οποία δεν είναι χωρίς πολιτική-συμβολική σημασία, αποτελούν μέρος των νομοθετικών του αρμοδιοτήτων. Εκτελεστικές: Πολλές από τις εκτελεστικές αρμοδιότητες του ΠτΔ είναι ονομαστικές, υπό την έννοια ότι την ουσιαστική ευθύνη των πολιτικών επιλογών έχει το Υπουργικό Συμβούλιο κι ο ΠτΔ απλώς επιβεβαιώνει τις επιλογές αυτές, αρκετές όμως είναι αυτόνομες και πολιτικά σημαντικές. Πολιτικά σημαντική και ουσιαστική είναι η αρμοδιότητα του ΠτΔ να διορίζει Πρωθυπουργό, διότι το σύνταγμα κατ αρχάς δεν θεσπίζει τη βασική προϋπόθεση εφαρμογής της κοινοβουλευτικής αρχής που θέλει τον διοριζόμενο ως πρωθυπουργό να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών του νομοθετικού σώματος και κατά δεύτερον δεν τυποποιεί τη διαδικασία επιλογής του προσώπου που θα διοριστεί Πρωθυπουργός. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο έχει επιπλέον τη δυνατότητα ο ΠτΔ, στην περίπτωση που η Εθνοσυνέλευση διαφωνεί με την επιλογή του Προέδρου και δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές. Συνεπώς ο ΠτΔ εμφανίζεται ως προσδιοριστικός παράγοντας την πολιτικής ζωής και όχι ως απλός ρυθμιστής του πολιτεύματος.

15 15 Στο διορισμό των Υπουργών, αντίθετα ο ΠτΔ έχει εντελώς περιορισμένο πολιτικό λόγο, επιβεβαιώνοντας απλώς τον κατάλογο των προτεινόμενων από τον Πρωθυπουργό το αντίστοιχο συμβαίνει και ως προς την παύση των Υπουργών. Ο ΠτΔ έχει την αρμοδιότητα, κατ εξαίρεση, να υπογράφει μόνος του προεδρικά διατάγματα, ενώ κατά κανόνα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό, που αναλαμβάνουν και την ευθύνη. Ερμηνευτικό ζήτημα τίθεται ως προς τη δυνατότητα του ΠτΔ να αρνηθεί την υπογραφή διατάγματος για λόγους νομιμότητας ή και σκοπιμότητας της περιλαμβανόμενης ρύθμισης. Υπέρ της άποψης ότι ο Πρόεδρος μπορεί να αρνείται την υπογραφή συνηγορεί η συνταγματική ευχέρεια της αναπομπής για λόγους σκοπιμότητας. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπ όψη ότι το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει είναι μόνο αναβλητικό, το οποίο δεν ισχύει εν προκειμένω. Θα ήταν συνεπώς ορθότερο να γίνει δεκτό ότι ο ΠτΔ έχει δικαίωμα άρνησης υπογραφής διατάγματος μόνο στην περίπτωση αντισυνταγματικότητας της προτεινόμενης ρύθμισης. Η δημοσίευση έκτακτων κυβερνητικών διαταγμάτων κατά την περίοδο στρατιωτικού νόμου ή κατάστασης επιστράτευσης προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει υπό την προεδρία του ΠτΔ Οι αρμοδιότητες του Προέδρου σε σχέση με το στρατό είναι κατά κανόνα τυπικές, όπως είναι ο διορισμός του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου τον οποίο επιλέγει το Υπουργικό Συμβούλιο. Τυπικές είναι και οι αρμοδιότητες διορισμού των διαπιστευμένων διπλωματικών εκπροσώπων της Τουρκίας σε ξένα κράτη και η αποδοχή των διαπιστευτηρίων εκπροσώπων ξένων κρατών στην Τουρκία, που συνιστά ουσιαστική αρμοδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών. Όσον αφορά το διορισμό των μελών του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, που επιλέγονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τα πανεπιστήμια (131 Σ),η δυνατότητα παρέμβασης του Προέδρου είναι σημαντική σε συνδυασμό με την αρμοδιότητα διορισμού των Πρυτάνεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δυνατότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να ελέγχει τη Διοίκηση και μάλιστα με αυτοτελές όργανο, το Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο υπάγεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας και έχει σκοπό να οργανώσει και προωθήσει την αποτελεσματική λειτουργία της Διοίκησης και την εφαρμογή του νόμου. Η ελεγκτική λειτουργία του ΠτΔ δεν περιλαμβάνει τη

16 16 δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, ενώ από το πεδίο δράσης του Εποπτικού Συμβουλίου εξαιρούνται οι ένοπλες δυνάμεις και ο στρατός. Στις εκτελεστικές αρμοδιότητες υπάγεται και ο θεσμός της χάριτος σε μεμονωμένα πρόσωπα υπό τις προϋποθέσεις ανίατης ασθένειας, αναπηρίας, γήρατος. Η σύγκληση και η προεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας από τον Πρόεδρο έχει έντονη πολιτική σημασία εξαιτίας της εξωθεσμικής ισχύος του τυπικά συμβουλευτικού αυτού οργάνου, που στη πράξη υπερβαίνει τον συνταγματικά προβλεπόμενο ρόλο του. Η προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και η σύγκλησή του κάθε φορά που το κρίνει απαραίτητο περισσότερο επιβεβαιώνει τον κανόνα της σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Πρωθυπουργό. Δικαστικές: Ο ΠτΔ έχει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, ως προς την άσκηση των δικαστικών του αρμοδιοτήτων. Σύμφωνα με το άρθρο 104 περ. γ Σ, ο Πρόεδρος διορίζει τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, διορίζει επίσης τον Εισαγγελέα και τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, τα μέλη του Ανωτάτου Στρατιωτικού Διοικητικού Δικαστηρίου και, τέλος, το ένα τέταρτο των μελών του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου. Οι επιλογές αυτές έχουν όριο και προϋπόθεση την προηγούμενη υποβολή καταλόγων υποψηφίων από τα αρμόδια συλλογικά όργανα, εκτός από το διορισμό τριών μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ωστόσο και τα ίδια τα όργανα αυτοπεριορίζονται να μην απορριφθούν οι υποψήφιοι από τον Πρόεδρο. Οι ανωτέρω αρμοδιότητες του ΠτΔ δεν είναι αποκλειστικές αλλά, σύμφωνα με το άρθρο 104 παρ.τελευτ., μπορούν να διευρυνθούν και να του ανατεθούν και άλλες με απλό νόμο. Εκτός απ αυτές τίθεται όμως και το γενικότερο πρόβλημα της οριοθέτησης των προεδρικών αρμοδιοτήτων, εφόσον στο τούρκικο σύνταγμα δεν καθορίζονται ρητά οι αρμοδιότητες του ΠτΔ που δεν υπακούουν στον κανόνα της προσυπογραφής, οι οποίες μάλιστα δεν υπόκεινται και σε δικαστικό έλεγχο(105 Σ). γ) Ευθύνη του ΠτΔ : Το γεγονός ότι οι πράξεις του ΠτΔ που υπογράφονται μόνο από τον ίδιο δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, δεν σημαίνει ότι γι αυτές δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη. Ευθύνη μπορεί να αποδοθεί στον ΠτΔ για εσχάτη προδοσία. Αρμόδιο για την παραπομπή όργανο είναι η Εθνοσυνέλευση, η οποία επιλαμβάνεται με πρόταση του ενός τρίτου τουλάχιστον του συνολικού αριθμού και με απόφαση των τριών τετάρτων τουλάχιστον των βουλευτών, ενώ αρμοδιότητα για την εκδίκαση έχει το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο λειτουργεί ως Ανώτατο

17 17 Δικαστήριο. Το Σύνταγμα, σε αντίθεση με τους βουλευτές και τους Υπουργούς, δεν αναγνωρίζει ασυλία στον ΠτΔ για ποινικά ή αστικά αδικήματα 2. α) Το Υπουργικό Συμβούλιο : Το Υπουργικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον ΠτΔ και πρέπει να είναι μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ενώ οι Υπουργοί επιλέγονται από τον Πρωθυπουργό και διορίζονται από τον Πρωθυπουργό. Σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό, οι Υπουργοί δεν υποχρεούνται να είναι μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είτε είναι μέλη της Εθνοσυνέλευσης είτε δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, υποχρεούνται να διαθέτουν τα προσόντα των υποψηφίων βουλευτών. Κάθε Υπουργός μπορεί να αναπληρώνει άλλον Υπουργό, όταν ο δεύτερος λείπει με νόμιμο λόγο ή όταν η θέση κενούται, αλλά η αναπλήρωση δεν μπορεί να υπερβεί τον ένα χρόνο. Όταν η θέση κενούται, εντός δεκαπέντε ημερών υποχρεωτικά κατά το σύνταγμα πρέπει να διοριστεί νέος Υπουργός. Ο Υπουργός απομακρύνεται με απόφαση του Πρωθυπουργού κάθε φορά που το κρίνει απαραίτητο και με πράξη του ΠτΔ. Η ίδρυση και η κατάργηση των Υπουργείων, ο τρόπος άσκησης των υπουργικών αρμοδιοτήτων και η οργάνωση των Υπουργείων ρυθμίζονται με νόμο. Προβλέπονται από το νόμο δύο κατηγορίες Υπουργών, οι Υπουργοί που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο και οι Υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου (οι Υπουργοί Επικρατείας). β) Ανάδειξη Κυβέρνησης-Ψήφος Εμπιστοσύνης: Η κυβέρνηση αναδεικνύεται με το διορισμό του Πρωθυπουργού και των Υπουργών της. Ο πρώτος διορίζεται, όπως αναφέρθηκε, από τον ΠτΔ με ουσιαστική και αποφασιστική αρμοδιότητα, ενώ οι Υπουργοί επιλέγονται από τον Πρωθυπουργό και διορίζονται από τον ΠτΔ και μετά το διορισμό τους πρέπει να εμφανιστούν υποχρεωτικά ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης και να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Σύμφωνα με το άρθρο 110 Σ, ο πλήρης κατάλογος των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου υποβάλλεται στην Εθνοσυνέλευση, η οποία αν δεν βρίσκεται σε τακτική σύνοδο, συγκαλείται σε ειδική σύνοδο για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Στο τούρκικο σύνταγμα δεν προβλέπεται από συνταγματική διάταξη που να ρυθμίζει ειδικά το ζήτημα της απαιτούμενης απαρτίας και πλειοψηφίας για την παροχή υποχρεωτικής ψήφου εμπιστοσύνης στην

18 18 κυβέρνηση, στην αρχή της θητείας της. Ο γενικός κανόνας του άρθρου 96 προβλέπει ότι για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνόλου των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ενώ για την αποδοχή της πρότασης εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των βουλευτών συν έναν. Επίσης, ο Κανονισμός της Εθνοσυνέλευσης προβλέπει, στο άρθρο 105, την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με την απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε όμως ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ούτε η γενική ρύθμιση του άρθρου 96 Σ. Η κοινοβουλευτική αρχή σχετικοποιείται με τις ρυθμίσεις αυτές του τουρκικού συντάγματος που επιτρέπει να επιψηφισθεί κυβέρνηση με θετικές ψήφους 139 σε σύνολο βουλευτών 550 και αναιρεί την εξάρτηση της κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο. Αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι δεν ισχύει το τεκμήριο της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Είναι προφανής η σχετικοποίησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στην περίπτωση που μια κυβέρνηση δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Πρωθυπουργός παραιτείται και ο ΠτΔ διορίζει νέο Πρωθυπουργό. Αν ο νέος Πρωθυπουργός δεν μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση εντός σαράντα πέντε ημερών, τότε ο ΠτΔ μπορεί να προκηρύξει εκλογές αφού πριν έχει συμβουλευθεί τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Η ίδια διαδικασία προβλέπεται και στην περίπτωση παραίτησης της Κυβέρνησης μετά από αποδοχή πρότασης δυσπιστίας ή απόρριψη δυνητικής πρότασης εμπιστοσύνης είτε στην περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση εντός σαράντα πέντε ημερών από την παραίτησης του Πρωθυπουργού που δεν έχει στερηθεί την ψήφο εμπιστοσύνης. Πέραν, όμως της υποχρεωτικής ψήφου εμπιστοσύνης για την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος της νέας κυβέρνησης, προβλέπεται και η δυνατότητα στον Πρωθυπουργό, μετά από σχετική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, να ζητά όποτε το κρίνει απαραίτητο, ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση (111 Σ). Τη σχετική αρμοδιότητα έχει μόνος του ο Πρωθυπουργός. Για την αποδοχή της πρότασης εμπιστοσύνης, η οποία ορίζεται αρνητικά, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Η ίδια πλειοψηφία απαιτείται και για την αποδοχή πρότασης δυσπιστίας, όπου μετρώνται μόνο οι αρνητικές ψήφοι. Θεσπίζεται, επίσης, ο θεσμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης και των υπηρεσιακών υπουργών για τη διενέργεια εκλογών. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν

19 19 χρειάζεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση. Τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ορίζει ο ΠτΔ, ενώ τους Υπηρεσιακούς Υπουργούς επιλέγει ο Πρωθυπουργός. γ) Αρμοδιότητες Υπουργικού Συμβουλίου : Βασική αρμοδιότητα της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του κράτους. Ο Πρωθυπουργός είναι ο Πρόεδρος της κυβέρνησης, διασφαλίζει τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργών και εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Η Κυβέρνηση έχει επίσης την αρμοδιότητα να αποφασίζει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό ή να επιτρέπει την παραμονή ξένων στρατευμάτων στο εσωτερικό της χώρας στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται διεθνής σύμβαση που δεσμεύει την Τουρκία ή για λόγους εθιμοτυπίας (92 Σ). Το Υπουργικό Συμβούλιο διαθέτει αυξημένες αρμοδιότητες νομοθετικής φύσεως οι οποίες συγκεντρώνονται στην έκδοση κυβερνητικών διαταγμάτων, κανονισμών και κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης. Τα κυβερνητικά διατάγματα ( 91 Σ ) εκδίδονται κατόπιν εξουσιοδοτήσεως της Εθνοσυνελεύσεως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής τους ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και η χώρα βρίσκεται υπό κανονικές και ομαλές συνθήκες. Η σχετική εξουσιοδοτική διάταξη νόμου καθορίζει τους λόγους, την έκταση, τις αρχές και τη χρονική περίοδο ισχύος του οικείου κυβερνητικού διατάγματος. Τα κυβερνητικά διατάγματα ισχύουν από την ημέρα δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, και την ίδια ημέρα υποβάλλονται για έγκριση στην Εθνοσυνέλευση. Αν δεν υποβληθούν στην Εθνοσυνέλευση την ημέρα της δημοσίευσής τους για έγκριση παύουν να ισχύουν, ενώ αν απορριφθούν παύουν να ισχύουν από τη στιγμή της δημοσίευσης της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τόσο τα κυβερνητικά διατάγματα που υποβάλλονται για έγκριση, όσο και οι εξουσιοδοτικές διατάξεις των νόμων συζητούνται στην Ολομέλεια κατά προτεραιότητα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Έχουν ισχύ νόμου και υπόκεινται στον έλεγχο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει τόσο τη συνταγματικότητά τους όσο και τη συνάφειά τους με τον εξουσιοδοτικό νόμο. Οι Κανονισμοί (115 Σ ) ρυθμίζουν την εφαρμογή των νόμων ή εξειδικεύουν επί μέρους θέματα, έχουν ισχύ κατώτερη τυπικού νόμου και δεν επιτρέπεται να έρχονται σε αντίθεση μ αυτόν. Αποστέλλεται προηγουμένως σχέδιο της

20 20 κανονιστικής αυτής πράξης στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο ασκεί έλεγχο νομιμότητας, συνταγματικότητας καθώς και σκοπιμότητας της πράξης. Μετά τον έλεγχό τους υπογράφονται από τον ΠτΔ και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης (124 Σ) εκδίδονται από τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για να διευκολύνουν την εφαρμογή των νόμων. Δεν επιτρέπεται να είναι αντίθετες με το νόμο, ενώ ο νόμος καθορίζει ποιες απ αυτές δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. δ) Ευθύνη Υπουργικού Συμβουλίου: Οι Υπουργοί κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπάγονται στο ίδιο νομικό καθεστώς με τους βουλευτές και απολάβουν κοινοβουλευτικής ασυλίας (83 Σ ). Η ευθύνη των Υπουργών είναι πολιτική και νομική. Η πολιτική ευθύνη συνίσταται κυρίως στη δυνατότητα κατάθεσης επερώτησης που μπορεί να οδηγήσει σε πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι συλλογικώς υπεύθυνα για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης, κάθε Υπουργός είναι υπεύθυνος ατομικά για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητας του ίδιου και των υφισταμένων του έναντι της Εθνοσυνέλευσης( 99 παρ.5 Σ ) και έναντι του Πρωθυπουργού ( 112 παρ.2 Σ ). Οι Υπουργοί έχουν ποινική ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις τους και αρμόδιο όργανο για την παραπομπή τους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι η Εθνοσυνέλευση, η οποία αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (100 παρ.1 Σ ), που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των βουλευτών.. Στην περίπτωση αυτή ο παραπεμφθείς χάνει την υπουργική του ιδιότητα και στην περίπτωση που παραπεμφθεί ο Πρωθυπουργός, θεωρείται ότι έχει παραπεμφθεί ολόκληρη η κυβέρνηση. 3. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας : Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτυπώνει στο τούρκικο συνταγματικό κείμενο την επιρροή που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, υπό την έννοια ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

21 21 Σύμφωνα με το άρθρο 118 Σ, μέλη του ορίζονται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, οι Υπουργοί Εθνικής Αμύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών, οι Αρχηγοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, καθώς και του Γενικού διοικητή της Χωροφυλακής, ενώ μπορούν να συμμετάσχουν Υπουργοί και άλλα πρόσωπα αναλόγως των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν. Όπως, διαφαίνεται εκπροσωπούνται ισάριθμα στρατιωτικά και πολιτικά μέλη Από τη διατύπωση της σχετικής συνταγματικής διάταξης συνάγεται ότι οι αρμοδιότητες του Συνταγματικού Συμβουλίου είναι συμβουλευτικές προς την Κυβέρνηση, όμως καταλαμβάνουν ευρύτατο πεδίο αναφοράς, με αποτέλεσμα να μπορεί να εκφράζει γνώμη και να πιέζει σε όλα τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι απόψεις του εξετάζονται στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά προτεραιότητα για θέματα που αφορούν «τη διατήρηση της υπόστασης και ανεξαρτησίας του κράτους, την ακεραιότητα και το αδιαίρετο της επικράτειας και την ειρήνη και ασφάλεια της κοινωνίας». Η επιρροή του Συμβουλίου ενισχύεται και μέσω της διάταξης του άρθρου 125 παρ. 2 Σ, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου δεν υπόκεινται σε προσφυγή ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου ΙΙΙ. Δικαστική Εξουσία : Στο άρθρο 138 Σ προβλέπεται η ανεξαρτησία της δικαστικής αρχής και η ισοβιότητα των δικαστών και εισαγγελέων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις καταδίκης τους ή αδυναμίας τους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους (139 Σ ). Θεσπίζεται αρμοδιότητα των Δικαστηρίων Εθνικής Ασφάλειας του Κράτους (143 Σ ), η οποία αφορά αδικήματα σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια του κράτους. Στελεχώνονται από ανώτατους δικαστές και εισαγγελείς των τακτικών πολιτικών δικαστηρίων, ο τρόπος επιλογής των οποίων ορίζεται στο νόμο. Στην περίπτωση που έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος σε μία περιοχή, το αντίστοιχο δικαστήριο Εθνικής Ασφάλειας μετατρέπεται σε στρατιωτικό Δικαστήριο. Σημαντικό ρόλο για τον εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος αλλά και για τη δικαστική λειτουργία κατέχει το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ρυθμίζεται αναλυτικά στα άρθρα Σ. Αποτελείται από δεκαπέντε μέλη, έντεκα τακτικά

22 22 και τέσσερα αναπληρωματικά. Μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου μπορούν να διοριστούν καθηγητές πανεπιστημίων, δικηγόροι και ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι με πανεπιστημιακό πτυχίο και με ηλικία τουλάχιστον σαράντα ετών ή με προϋπηρεσία τουλάχιστον δεκαπέντε ετών ως καθηγητές σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ή με δεκαπενταετή τουλάχιστον δικηγορία, ή με δεκαπενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία στη Δημόσια Διοίκηση. Το λειτούργημα του δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ασυμβίβαστο προς κάθε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό επάγγελμα ή αξίωμα. Τα έντεκα τακτικά μέλη εκλέγουν τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο με μυστική ψηφοφορία, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού και με θητεία τεσσάρων ετών που μπορεί να ανανεωθεί κατά την επόμενη ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, τέσσερα από το Ανώτατο Δικαστήριο, τρία από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, τρία από τα δύο Ανώτατα Στρατιωτικά Δικαστήρια και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τέσσερις ανώτατους διοικητικούς υπαλλήλους και δικηγόρους. Η θητεία των μελών του λήγει στην ηλικία των εξήντα πέντε ετών, εκτός αν καταδικαστούν για αδίκημα που επισύρει απόλυση ή εάν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποφασίσει ότι κάποιο μέλος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του για λόγους υγείας (147 Σ). Η κύρια αρμοδιότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι να ασκεί έλεγχο επί της τυπικής και ουσιαστικής συνταγματικότητας των τυπικών νόμων, των κυβερνητικών διαταγμάτων και των διατάξεων του Κανονισμού της Εθνοσυνέλευσης, αλλά και της τυπικής συνταγματικότητας της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Εξαιρούνται από τον έλεγχο του Δικαστηρίου τα κυβερνητικά διατάγματα που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια κατάστασης ανάγκης, στρατιωτικού νόμου ή πολέμου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει επίσης αρμοδιότητα να δικάζει ως Ειδικό δικαστήριο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για κάθε αδίκημα που αφορά την ιδιότητά τους, τον Πρόεδρο και τα μέλη του ίδιου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Δικαστηρίων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και τους Γενικούς Εισαγγελείς. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, ειδικά όμως για τον έλεγχο συνταγματικότητας της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος, η απόφαση για την ακύρωση λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο

23 23 τρίτων. Η απόφαση του δικαστηρίου που κρίνει αντισυνταγματική διάταξη συνεπάγεται την ακύρωση της διάταξης του τυπικού νόμου ή του κυβερνητικού διατάγματος ή του Κανονισμού, από τη στιγμή της δημοσιεύσεως της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

24 24 Γ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ: «Οι διατάξεις του Συντάγματος είναι θεμελιώδεις κανόνες δικαίου που δεσμεύουν τα νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά όργανα, καθώς και τις διοικητικές αρχές και λοιπές οργανώσεις για τα άτομα», σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του Συντάγματος. Η υπεροχή του Συντάγματος έναντι του κοινού νόμου κατοχυρώνεται στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου και τη θέση του τουρκικού Συντάγματος στο τουρκικό κράτος συμπληρώνει η διάταξη του άρθρου 175 Σ, όπου κατοχυρώνεται ο αυστηρός χαρακτήρας του πολιτεύματος, ορίζοντας μια διαδικασία αναθεώρησης δυσχερέστερη απ αυτή της θέσπισης του κοινού νόμου. Ωστόσο, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο εξακολουθεί να θέτει αφενός τις γενικές αρχές του δικαίου υπεράνω του Συντάγματος και στο άρθρο 15 των μεταβατικών διατάξεων απαγορεύεται ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, των νομοθετικών διαταγμάτων και των λοιπών νομοθετημάτων που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μεταξύ Σεπτεμβρίου 1980 και Δεκεμβρίου 1983, υιοθετώντας έτσι μια μορφή «παρασυντάγματος» που κάμπτουν τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος και σχετικοποιούν την υπεροχή του. Ως προς το περιεχόμενό του το πολίτευμα που θεσπίζει το τουρκικό σύνταγμα, είναι δύσκολο να υπαχθεί σε έναν από τους γνωστούς τύπους πολιτευμάτων. Το στοιχείο της υπαγωγής του Συντάγματος σε έναν εκ των προτέρων καθορισμένο υπερ-συνταγματικό σκοπό, που συνίσταται στην τήρηση των κεμαλικών αρχών και κυρίως στην υπεράσπιση της ενιαίας και αδιάσπαστης ενότητας, ακυρώνει τη σύγκριση του τουρκικού πολιτεύματος με το κλασικό κοινοβουλευτικό πρότυπο ευρωπαϊκού πολιτεύματος, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές καταβολές αυτών των δύο. Το σύγχρονο τουρκικό πολίτευμα εμπεριέχει πολλά στοιχεία αυταρχικού πολιτεύματος, ενώ παράλληλα διαθέτει στοιχεία αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των άμεσων κρατικών οργάνων εγείρει περαιτέρω ζητήματα ως προς το κοινοβουλευτικό και το προεδρικό στοιχείο του πολιτεύματος. Είναι εμφανή η ελλιπής υιοθέτησης της κοινοβουλευτικής αρχής, οι περιορισμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες του τουρκικού Κοινοβουλίου και η αυτόνομη νομοθετική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ενισχυμένη θέση του ΠτΔ. Κατ αρχήν το πολίτευμα είναι κοινοβουλευτικό, αλλά θυμίζει περισσότερο το ορλεανικό μοντέλο της διπλής εξάρτησης της Κυβέρνησης και από την Εθνοσυνέλευση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή, επίσης, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που διασφαλίζει την πρόσβαση του στρατιωτικού

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Στο Τρίτο Μέρος του συνταγματικού κειμένου της 12 ης συντακτικός νομοθέτης αναφέρεται στα όργανα του Κράτους. Οκτωβρίου 1992, ο Α) Η Βουλή Το άρθρο 77 κατοχυρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 1 Πολίτευμα...19 Θεωρία... 19 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 19 Το κράτος... 20 Το πολίτευμα... 21 Το συνταγματικό δίκαιο... 21 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑ Α Μορφή του πολιτεύματος Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΤΜΗΜΑ Β Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας Άρθρο 3.

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 4.2 Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2 Άρθρο 26 του Συντάγματος Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον ΠτΔ και την Κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8 η : Η Βουλή

Ενότητα 8 η : Η Βουλή ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8 η : Η Βουλή Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Α) Το νοµοθετικό έργο ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η παλαιότερη ιστορικά, αλλά και σηµαντικότερη αρµοδιότητα της Βουλής είναι η νοµοθετική, δηλαδή η θέσπιση γενικών και απρόσωπων κανόνων δικαίου. Τη νοµοθετική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Α. Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 1. Η αρχή της δεδηλωμένης - Ο σχηματισμός της Κυβέρνησης Ο θεσμός της εμπιστοσύνης της Βουλής στην Κυβέρνηση έχει την καταγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο TΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : To ισχύον Σύνταγμα του Λουξεμβούργου θεσπίστηκε την 17 η Οκτωβρίου 1868 και έκτοτε έχει υποστεί δύο αναθεωρήσεις. Πρόκειται για την αναθεώρηση της

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΕΟ 10 ΑΡΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΛΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΟΣ ΣΕΠ ΕΑΠ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

<~ προηγούμενη σελίδα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ***Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο χρώμα. 1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται :

<~ προηγούμενη σελίδα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ***Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο χρώμα. 1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: "ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ " ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ασκήσεις

Συνταγματικό Δίκαιο Ασκήσεις Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Συνταγματικό Δίκαιο Λίνα Παπαδοπούλου Νομική Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2013 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 11 η : Αρχή δεδηλωμένης Διορισμός πρωθυπουργού

Ενότητα 11 η : Αρχή δεδηλωμένης Διορισμός πρωθυπουργού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 11 η : Αρχή δεδηλωμένης Διορισμός πρωθυπουργού Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Είναι ανάγκη για μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: 2009-2010 ΘΕΜΑ: «Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΥΤΡΟΥ ΛΥΔΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόλογος 2. Ο Κανονισμός της βουλής 3. Η αρχή της αυτονομίας 4. Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο ΚΑΖΛΑΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Θέμα εργασίας: ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, 21.7.2015 Ν. 131(Ι)/2015 131(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Προοίμιο. Για σκοπούς, μεταξύ άλλων, εναρμόνισης με Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία Δικαστήρια Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια συνταγματική δημοκρατία βασισμένη στις αρχές της νομιμότητας, της ύπαρξης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ ΝΕΟΡΑΜΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ 1. Υπογραμμίστε τα λάθη: ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ: -Διατήρηση του νόμου, της τάξης και της ειρήνης εν καιρό πολέμου -Πρόληψη και εξιχνίαση εγκλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α. ΔΙΚΑΙΟ ΕΝΝΟΙΑ, ΚΛΑΔΟΙ, ΠΗΓΕΣ 1. Τι είναι δίκαιο... 1 2. Θετικό και φυσικό δίκαιο... 2 3. Δίκαιο και ηθική... 3 4. Δίκαιο - εθιμοτυπία - συναλλακτικά ήθη... 3 5. Δίκαιο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΕΟ 10 ΑΡΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΛΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΟΣ ΣΕΠ ΕΑΠ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης 19/4/2016 Η οργάνωση της δημόσιας διοίκησης Διοικητικές προσφυγές Αναφορά Νομική βάση: άρθρο 27 ΚΔΔ/σίας Ασκείται αν δεν είναι δυνατή η άσκηση απλής,

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 73(Ι) του 2018 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αριθμός 73(Ι) του 2018 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 73(Ι)/2018 Αρ. 4661, 9.7.2018 Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμος του 2018 εκδίδεται με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Χαροκόπου 2 & Λεωφ. Συγγρού 196 176 71 Καλλιθέα, Αθήνα Tηλ. : 210 9545000 Φαξ: 210 3615634 Ε-mail: pressoffice@anexartitoiellines.gr Ιστοσελίδα: http://www.anexartitoiellines.gr Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε., Υπ. Δ.Ν ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α) Πηγες Διοικητικου Δικαιου Ως πηγή διοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΑΝΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ 14 Ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ ΣΥΝΟΛΟ. (κατάργηση παραγράφου)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΑΝΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ 14 Ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ ΣΥΝΟΛΟ. (κατάργηση παραγράφου) ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΑΝΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ 14 Ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Α ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ ΣΥΝΟΛΟ Άρθρο 3 παρ. 1 προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3807, 6/2/2004 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3807, 6/2/2004 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος 2. Ερμηνεία 3. Εκλογική περιφέρεια ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Είδος Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Παυλόπουλος, Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου Αθηνών Η αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

16η ιδακτική Ενότητα Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

16η ιδακτική Ενότητα Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 16η ιδακτική Ενότητα Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Άρθρο 51, 3 του υντάγµατος: Οι βουλευτές εκλέγονται µε άµεση, καθολική και µυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωµα, όπως ο νόµος ορίζει.

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου ΘΕΜΑΤΑ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Απόλυτη διάκριση λειτουργιών υπάρχει όταν τα όργανα της μιας κρατικής λειτουργίας δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν και να ασκούν,

Διαβάστε περισσότερα

(ΦΕΚ.) ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Κατεπείγουσα ρύθμιση για την οργάνωση της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015.

(ΦΕΚ.) ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Κατεπείγουσα ρύθμιση για την οργάνωση της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015. (ΦΕΚ.) ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Κατεπείγουσα ρύθμιση για την οργάνωση της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1.

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Νόµου. «Επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης. και επαναφορά της αρχής του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων» Άρθρο 1

Σχέδιο Νόµου. «Επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης. και επαναφορά της αρχής του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων» Άρθρο 1 Σχέδιο Νόµου «Επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης και επαναφορά της αρχής του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων» Άρθρο 1 Η παράγραφος 3 του άρθρου 49 του Κώδικα Οργανισµού Δικαστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 6 Νόμος αντίθετος στο Σύνταγμα παραμένει ανίσχυρος. Υπεροχή του Συντάγματος.

Άρθρο 6 Νόμος αντίθετος στο Σύνταγμα παραμένει ανίσχυρος. Υπεροχή του Συντάγματος. Α Μέρος συνοπτική απόδοση στην ελληνική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η Δημοκρατία της Μάλτας Άρθρο 1 Οι αρχές του Κράτους Άρθρο 2 Η θρησκεία: ρωμαιοκαθολική αποστολική εκκλησία Άρθρο 3 Τα εθνικά σύμβολα: η σημαία Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Φιλελευθέρη Κίνηση 1 Εμείς, τα μέλη της Φιλελεύθερης Κίνησης, ιδρύουμε σήμερα ένα Κόμμα με σκοπό να εκφράσουμε την ιδεολογία μας μέσα από δημοκρατικό διάλογο και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ EN.AP.

ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ EN.AP. ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ EN.AP. 1 Εμείς, τα μέλη της Ενωμένης Αριστεράς, ιδρύουμε σήμερα ένα Κόμμα με σκοπό να εκφράσουμε την ιδεολογία μας μέσα από δημοκρατικό διάλογο και να συνεισφέρουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης

Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης Άρθρο 1 Όργανα του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Όργανα διοίκησης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες για τη Συγκρότηση των Σωμάτων Διοίκησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου I. ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κανόνες για τη Συγκρότηση των Σωμάτων Διοίκησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου I. ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Κανόνες για τη Συγκρότηση των Σωμάτων Διοίκησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 1. Κανόνες για την Εκλογή Εκπροσώπων στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 η : Βουλευτές Παθητικό εκλογικό δικαίωμα Κωλύματα και ασυμβίβαστα Νομική θέση

Ενότητα 9 η : Βουλευτές Παθητικό εκλογικό δικαίωμα Κωλύματα και ασυμβίβαστα Νομική θέση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9 η : Βουλευτές Παθητικό εκλογικό δικαίωμα Κωλύματα και ασυμβίβαστα Νομική θέση Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο

Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο Μάθημα 9 ο :Αμερικανικό Δίκαιο ΙI- Οι θεσμοί Ι Αν. Καθηγήτρια: Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου Νομική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

«Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης! Κέντρα Αποκατάστασηζ. Με την παρούσα τροπολογία ρυθμίζονται διάφορα επείγοντα θέματα των

«Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης! Κέντρα Αποκατάστασηζ. Με την παρούσα τροπολογία ρυθμίζονται διάφορα επείγοντα θέματα των ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Στο σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης! Κέντρα Αποκατάστασηζ Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις» Α. ΑlτΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Με την παρούσα τροπολογία ρυθμίζονται διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Το Προεδρείο της Βουλής Το Προεδρείο της Βουλής προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγµα. Αποτελείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, από επτά(7) Αντιπροέδρους, τρεις (3)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Εθνικό Κίνημα 1 Εμείς, τα μέλη του Εθνικού Κινήματος, ιδρύουμε σήμερα ένα Κόμμα με σκοπό να εκφράσουμε την ιδεολογία μας μέσα από δημοκρατικό διάλογο και να συνεισφέρουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ( ) ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ 1

ΕΒΔΟΜΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ( ) ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ 1 ΕΒΔΟΜΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2009-2014) ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ 1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκοντες: Δημητρόπουλος Ανδρ., Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος... VII Συντομογραφίες...XXI Εισαγωγή Ι. Η έννοια του δικαίου... 1 1. Ορισμός του κανόνα δικαίου... 1 2. Τα χαρακτηριστικά του κανόνα δικαίου... 2 II. Η διαίρεση του δικαίου...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΜΕΡΟΣ Β) - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΤΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΜΕΡΟΣ Β) - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΜΕΡΟΣ Β) - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 1. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (άρθρα 120 146) Α. Νομικό καθεστώς και εκλογή Το Πορτογαλικό Σύνταγμα απονέμει διευρυμένες εξουσίες στον

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(I), Αρ.4545,

Ε.Ε. Παρ. Ι(I), Αρ.4545, Ε.Ε. Παρ. Ι(I), Αρ.4545, 17.12.2015 Ν. 190(I)/2015 Ν. 190(I)/2015 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2015 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, 25.2.2015 Ν. 23(Ι)/2015 23(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ YΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ( ) ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΕΒΔΟΜΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ( ) ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΒΔΟΜΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2009-2014) ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 24ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1994 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 24ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1994 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 55/94 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2869 της 24ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1994 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 55 Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τρίπολη, 18 Ιουλίου 2019 Αριθ. Πρωτ.: 5911 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. 1(1) Αρ. 2919,

Ε.Ε. Παρ. 1(1) Αρ. 2919, Ε.Ε. Παρ. 1(1) Αρ. 2919, 27.10.94 757 Ν. 71(Ι)/94 Μετά τη Γνωμάτευση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Αναφορά 3/92, σύμφωνα με το Άρθρο 140 του Συντάγματος, στις 16 Μα*ί*ου 1994, οι διατάξεις του περί Παγκύπριας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αριθ. Πρωτ.: (Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αριθ. Πρωτ.: (Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗ «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα 31-5 - 2018 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αριθ. Πρωτ.: - 181 - (Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Ταχ.Δ/νση: Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας 41110 ΛΑΡΙΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ Αθήνα 13 Ιουνίου 2019 Αριθ. Πρωτ.: ΠΡΟΣ: Πινάκας διανομής

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ Αθήνα 13 Ιουνίου 2019 Αριθ. Πρωτ.: ΠΡΟΣ: Πινάκας διανομής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Ταχ. Διεύθυνση: Ευαγγελιστρίας 2 Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ορισμός ημέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

ΘΕΜΑ: Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ορισμός ημέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Ταχ. Διεύθυνση: Ευαγγελιστρίας 2 Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΙΘ, 31 Οκτωβρίου 2018, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου:

Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΙΘ, 31 Οκτωβρίου 2018, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ. Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΙΘ, 31 Οκτωβρίου 2018, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία Διεκπ. ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: Κύρωση της απόφασης

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγκτικό Συνέδριο. Νομική βάση. Δομή

Ελεγκτικό Συνέδριο. Νομική βάση. Δομή Ελεγκτικό Συνέδριο Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των οικονομικών της ΕΕ. Ως εξωτερικός ελεγκτής της Ένωσης, συμβάλλει στη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης της

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13 η : Απαλλαγή Κυβέρνησης από τα καθήκοντά της Η Διάλυση της Βουλής

Ενότητα 13 η : Απαλλαγή Κυβέρνησης από τα καθήκοντά της Η Διάλυση της Βουλής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 13 η : Απαλλαγή Κυβέρνησης από τα καθήκοντά της Η Διάλυση της Βουλής Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ»

Α Π Ο Φ Α Σ Η «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ» Ηγουμενίτσα 29-8-2017 Αριθ. Πρωτ.: Φ.3.1/195 Ειρήνης & Φιλίας 1, Τ.Θ. 152, 46100, Ηγουμενίτσα Φώτης Παπαγεωργίου 2665049851 2665049882 secsdo@teiep.gr www.sdo.teiep.gr ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ (Διεκπεραίωση με ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

9ο Κεφάλαιο (σελ. 76-86)

9ο Κεφάλαιο (σελ. 76-86) 9ο Κεφάλαιο (σελ. 76-86) 9.1 Εκλογικό σώμα (σελ. 77) Εκλογικό σώμα: οι πολίτες που έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν. Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ο λαός που έχει την εξουσία ταυτίζεται με το εκλογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Στο Σχέδιο Νόμου: «Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των Σπουδών και Διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων»

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Στο Σχέδιο Νόμου: «Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των Σπουδών και Διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» Άρθρο 8, παρ. 2 (εδάφιο β) και παρ. 4 (εδάφιο α) Με στόχο, αφενός, την επιτυχή εφαρμογή του νέου Νόμου για μια ποιοτική αλλαγή στη λειτουργία των ΑΕΙ και, αφετέρου, την αποφυγή τυχόν νομικών εμπλοκών αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

Βουλή είναι εξοπλισμένη με αναθεωρητική αρμοδιότητα. Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται αφορά την κατά χρόνον αρμοδιότητα αυτού τούτου του αναθεωρητικού

Βουλή είναι εξοπλισμένη με αναθεωρητική αρμοδιότητα. Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται αφορά την κατά χρόνον αρμοδιότητα αυτού τούτου του αναθεωρητικού ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Η πρώτη σύνοδος αναθεωρητικής Βουλής και η λειτουργία τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής : Η περίπτωση της Ζ Αναθεωρητικής Βουλής (συμβολή στην ερμηνεία των άρθρων 40, 64, 71

Διαβάστε περισσότερα

Διακρίσεις ελέγχου της συνταγματικότητα των νόμων

Διακρίσεις ελέγχου της συνταγματικότητα των νόμων Διακρίσεις ελέγχου της συνταγματικότητα των νόμων Λίνα Παπαδοπούλου Επ Καθ Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΑΠΘ [Σύνδεση με τα προηγούμενα] Η τυπική υπεροχή του Σ ως θεμέλιο του ελέγχου της συνταγματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτικός πίνακας ισχυουσών και προτεινόμενων διατάξεων

Συγκριτικός πίνακας ισχυουσών και προτεινόμενων διατάξεων Συγκριτικός πίνακας ισχυουσών και προτεινόμενων διατάξεων 1. Άρθρο 3 1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας,

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτικός πίνακας ισχυουσών και προτεινόμενων διατάξεων

Συγκριτικός πίνακας ισχυουσών και προτεινόμενων διατάξεων Συγκριτικός πίνακας ισχυουσών και προτεινόμενων διατάξεων 1. Άρθρο 3 1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας,

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτικός πίνακας ισχυουσών και προτεινόμενων διατάξεων

Συγκριτικός πίνακας ισχυουσών και προτεινόμενων διατάξεων Συγκριτικός πίνακας ισχυουσών και προτεινόμενων διατάξεων 1. Άρθρο 3 1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Αριθ. L 329/34 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων 30. 12. 93 ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Δεκεμβρίου 1993 για τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Συνοπτικός 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Διοικητικού τίτλος. Δικαστηρίου Νόμος του 2013. Ερμηνεία. 2.(1) Στον παρόντα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.3 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2 Άρθρο 1 του Συντάγματος Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αριθ. Πρωτ.: (Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αριθ. Πρωτ.: (Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗ «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα 31-5 - 2018 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αριθ. Πρωτ.: - 183 - (Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Ταχ.Δ/νση: Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας 41110 ΛΑΡΙΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κατ άρθρο διάρθρωση Καταστατικού Ισχύουσα μορφή Αριθμός άρθρου Κατ άρθρο διάρθρωση Καταστατικού Νέα Μορφή (προς έγκριση από τακτική ΓΣ 24.06.2019) Επεξήγηση Μεταβολής Σύσταση Επωνυμία 1 Σύσταση Επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ. Άρθρο 310

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ. Άρθρο 310 9.5.2008 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 115/181 ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 310 (πρώην άρθρο 268 της ΣΕΚ) 1. Όλα τα έσοδα και τα έξοδα της Ένωσης, πρέπει να προβλέπονται για

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ σχετικά με το STOA

ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ σχετικά με το STOA 5.1.2. ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ σχετικά με το STOA ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΤΙΣ 4 MAΪΟΥ 2009 Το Προεδρείο, - έχοντας υπόψη το άρθρο 23, παράγραφος 2 του Κανονισμού 1, - έχοντας υπόψη την απόφασή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Π.Ε.Δ.Θ.) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Π.Ε.Δ.Θ.) ΛΑΡΙΣΑ 2011 Κανονισμός λειτουργίας της Εκτελεστικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

θέμα: Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Α. Εισαγωγή -λόγοι δημιουργίας ΑΔΑ -οι ΑΔΑ πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001

θέμα: Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Α. Εισαγωγή -λόγοι δημιουργίας ΑΔΑ -οι ΑΔΑ πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο διδάσκοντες: Ανδρ. Δημητρόπουλος, καθηγητής, Θ. Αντωνίου, επ. καθηγήτρια εισήγηση: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ»

Α Π Ο Φ Α Σ Η «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Άρτα, 31/08/2017 Αριθ. Πρωτ.: 940 Κωστακιοί, 47100 Άρτα Φίλιππα Παναγιώτα 26810 50230 26810 50240 tegeo@teiep.gr www.teiep.gr ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ Α Π Ο Φ

Διαβάστε περισσότερα

Καλλικράτης: οι Περιφέρειες ως δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης

Καλλικράτης: οι Περιφέρειες ως δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης Καλλικράτης: οι Περιφέρειες ως δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης Το σχέδιο «Καλλικράτης» εισάγει ορισμένες σημαντικές καινοτομίες που ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και την συμμετοχική δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΣΤΟ 2008 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ. Βασικές διατάξεις. ΤΜΗΜΑ Α Μορφή του πολιτεύματος...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΣΤΟ 2008 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ. Βασικές διατάξεις. ΤΜΗΜΑ Α Μορφή του πολιτεύματος... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... XVII Πρόλογος της αρχικής έκδοσης... XIX ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΣΤΟ 2008 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Βασικές διατάξεις Άρθρο 1. Άρθρο 2. ΤΜΗΜΑ Α Μορφή

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑIΚΗΣ EΝΩΣΗΣ 184(I)/2011

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑIΚΗΣ EΝΩΣΗΣ 184(I)/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑIΚΗΣ EΝΩΣΗΣ 184(I)/2011 Για σκοπούς εφαρμογής της πράξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 27, 30.1.2010,

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Διαδικασίας Διαγωνισμός για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 στην Eλλάδα.

Κανόνες Διαδικασίας Διαγωνισμός για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 στην Eλλάδα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Κανόνες Διαδικασίας Διαγωνισμός για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Διαβάστε περισσότερα

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας Τ.Ε.Ι. Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική Ειδικά θέματα Δικαίου Δρ. Μυλωνόπουλος Δ. Αν. Καθηγητής δίκαιο άδικο ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ Άρθρο 1 - Αντικείμενο του Κανονισμού Ο κανονισμός αυτός ρυθμίζει τη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε.) της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (Π.Ε.Δ.Η.). Άρθρο 2 - Σύνθεση Εκτελεστικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Εκλογών για την ανάδειξη Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Εκλογών για την ανάδειξη Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Λάρισα 30-05 - 2018 ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αριθ. Πρωτ.: -180- Ταχ.Δ/νση: Περιφερειακή οδός Λάρισας - Τρικάλων Τ.Κ 41 110 ΛΑΡΙΣΑ Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

: 2131313 394, -378, - 373, -215

: 2131313 394, -378, - 373, -215 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ταχ. Δ/νση : Βασ. Σοφίας

Διαβάστε περισσότερα

12/4/2005 Συνταγματικό Δίκαιο Θέμα: «Η έννομη τάξη της Αυστρίας» Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Δημητρόπουλος

12/4/2005 Συνταγματικό Δίκαιο Θέμα: «Η έννομη τάξη της Αυστρίας» Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Δημητρόπουλος 12/4/2005 Συνταγματικό Δίκαιο Θέμα: «Η έννομη τάξη της Αυστρίας» Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Δημητρόπουλος Το κράτος της Αυστρίας είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος. Ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας του Αυστριακού κράτους

Διαβάστε περισσότερα

Σπάρτη, 29/08/2017 Αρ. Πρωτ. 1031

Σπάρτη, 29/08/2017 Αρ. Πρωτ. 1031 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Λεωφ. Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη και Πλαταιών Τηλ: 2731089651, Φαξ: 27310 89657 email: fhmqls@uop.gr

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Πρόλογος: Μεθοδολογικές και εννοιολογικές αποσαφηνίσεις Ι. Αντικείμενο της μελέτης, σκοπός και μεθοδολογία ΙΙ. «Δικαιώματα» και «υποχρεώσεις» πολιτειακών οργάνων ΙΙΙ. Η αρμοδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων

Κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων Κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων Άρθρο 1 Κατευθυντήριες αρχές Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους οι βουλευτές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ»

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ» Σελίδα1 ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ» ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 1 - Τίτλος 1. Το πολιτικό κόμμα, που ιδρύθηκε την 20η Μαρτίου 2013, έχει

Διαβάστε περισσότερα

: Τ.Θ Ηράκλειο Τ.Κ : Μ. Μούντη : : :

: Τ.Θ Ηράκλειο Τ.Κ : Μ. Μούντη : : : ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ Ταχ. Διεύθυνση Πληροφορίες Τηλέφωνα Fax E-mail : Τ.Θ. 1939

Διαβάστε περισσότερα

Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Σ Χ Ο Λ Η. Κ ο σ μ ή τ ο ρ α ς

Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Σ Χ Ο Λ Η. Κ ο σ μ ή τ ο ρ α ς Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Σ Χ Ο Λ Η Κ ο σ μ ή τ ο ρ α ς Προς: Το σώμα εκλεκτόρων για την εκλογή Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (με τη φροντίδα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 55(Ι)/2018 Αρ. 4656, 13.6.2018 Ο περί της Εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 910/2014, σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση και τις Υπηρεσίες Εμπιστοσύνης για τις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Νοµοθεσία Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ. Ν.1566/85 Αρ. 53

Νοµοθεσία Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ. Ν.1566/85 Αρ. 53 Νοµοθεσία Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ Ν.1566/85 Αρ. 53 (Διατάξεις του άρθρου 53 Ν.1566/85, όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 2 1 β του Ν.2621 /1998) Ν.2621 23.6.98 (Φ.Ε.Κ. 136/Α ) Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα