ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ» ΜΕΡΟΣ Β :ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΜΑΡΙΑ ΣΚΛΙΒΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

2 2 ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Το Σύνταγμα της Τουρκικής Δημοκρατίας αποδίδεται με τον όρο «Μητρικός Νόμος της Τουρκικής Δημοκρατίας» και διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία από την κλασική μορφή του δυτικού δημοκρατικού συνταγματικού προτύπου. Αποτελείται από το προοίμιο και 177 άρθρα που διαρθρώνονται σε επτά μέρη. Οι συνταγματικές ρυθμίσεις εισέρχονται σε υπερβολικές λεπτομέρειες ως προς την οργάνωση του κράτους και της κοινωνίας, με συνέπεια να χάνεται εν μέρει ο χαρακτήρας της ρύθμισης πλαισίου και γι αυτό χαρακτηρίζεται ως άκαμπτο σύνταγμα. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις βασικές διατάξεις, το δεύτερο μέρος έχει τίτλο «Θεμελιώδη δικαιώματα και υποχρεώσεις», το τρίτο μέρος αναφέρεται στα βασικά όργανα του κράτους, το τέταρτο μέρος περιλαμβάνει διατάξεις κυρίως δημοσιονομικού χαρακτήρα, το πέμπτο μέρος έχει ειδικές διατάξεις για την προστασία των μεταρρυθμιστικών νόμων, το έκτο μέρος αφορά μεταβατικές διατάξεις και το έβδομο μέρος περιλαμβάνει τελικές διατάξεις. Το τρίτο Μέρος «Θεμελιώδη όργανα της Δημοκρατίας», περιλαμβάνει τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο έχει τίτλο «Νομοθετική Εξουσία» (άρθρα 75 έως 100) και αναφέρεται στη Μεγάλη Τούρκικη Εθνοσυνέλευση, με λεπτομερειακές ρυθμίσεις για την ανάδειξη και συγκρότηση της Βουλής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των βουλευτών, τη νομοθετική διαδικασία, την κύρωση διεθνών συνθηκών την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση ανάγκης, την οργάνωση και λειτουργία της Βουλής, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το δεύτερο κεφάλαιο έχει τίτλο «Εκτελεστική Εξουσία» (άρθρα 101 έως 137). Εδώ υπάγονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ), τo Υπουργικό Συμβούλιο, η Εθνική Άμυνα, όπου και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, η ρύθμιση της κατάστασης ανάγκης και τέλος η Διοίκηση. Το τρίτο κεφάλαιο έχει τίτλο «Δικαστική εξουσία» (άρθρα 138 έως 160) και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ανεξαρτησία των δικαστών, την οργάνωση των δικαστηρίων, τη στρατιωτική δικαιοσύνη, το Συνταγματικό Δικαστήριο και τα λοιπά ανώτατα δικαστήρια.

3 3 Β. ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ : Ι. Το Εκλογικό Σώμα: α) Σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 3 όλοι οι Τούρκοι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Από το 1935 δικαίωμα ψήφου έχουν και οι γυναίκες Τούρκοι πολίτες. Οι στρατιώτες, οι κατώτεροι αξιωματικοί που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ( 67 παρ. 5 Σ). Η συγκεκριμένη απαγόρευση έρχεται σε σύγκρουση με την καθολικότητα της ψήφου, όπως θεσπίζεται στο άρθρο 67 παρ. 2 Σ, αλλά αποτελεί απόρροια της κρατούσας αντίληψης για το ρόλο του στρατού ως εθνικού και υπερκομματικού, ο οποίος δεν αναμιγνύεται με την τρέχουσα πολιτική, ενώ παρεμβαίνει καταλυτικά στο πολιτικό προσκήνιο για να αποκαταστήσει την πολιτική τάξη, όταν καλείται από τις περιστάσεις. Δικαίωμα ψήφου δεν έχουν ούτε οι φυλακισμένοι, με εξαίρεση αυτούς που τελούν σε προφυλάκιση, εφόσον κανείς δε θεωρείται ένοχος πριν τη καταδίκη του από δικαστήριο. Προβλέπεται επίσης από τη διάταξη του άρθρου 67 παρ. 2 Σ η άσκηση του δικαιώματος της ψήφου από του Τούρκους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό και εξουσιοδοτείται η Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει το σχετικό νόμο. Η διάταξη του άρθρου 66 παρ. 4 Σ που αναφέρει ότι κανείς Τούρκος δε στερείται την ιθαγένειά του, εκτός αν προβεί σε ενέργεια «ασυμβίβαστη με την πίστη του στην πατρίδα», σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 14 Σ, δημιουργεί πρόβλημα για την εφαρμογή της καθολικότητας της ψήφου και δεν παρέχει εγγυήσεις για την εφαρμογή της με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τούρκων πολιτών. β) Οι αρχές που διέπουν το δικαίωμα της ψήφου, σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 2 Σ είναι η αρχή της ελεύθερης, ίσης και μυστικής ψήφου καθώς και της καθολικής και άμεσης ψηφοφορίας, ενώ προβλέπεται η δημόσια καταμέτρηση και καταχώριση των ψηφοδελτίων. Η αρχή της υποχρεωτικότητας της ψήφου συνάγεται επίσης από το άρθρο 175 παρ. 8 Σ, σύμφωνα με το οποίο, η συμμετοχή στις εκλογές και στα δημοψηφίσματα θα πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε μέσο, ακόμη και με την επιβολή χρηματικής ποινής.

4 4 Την «ορθή και αδιάβλητη διαδικασία των εκλογών από την αρχή έως το τέλος της ψηφοφορίας» επιβλέπει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 79 Σ, το οποίο επιλαμβάνεται του συνόλου των θεμάτων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της ψηφοφορίας, διατάσσει έρευνες και λαμβάνει αποφάσεις για κάθε περίπτωση ένστασης επί της εκλογικής διαδικασίας. Επίσης, έχει την αρμοδιότητα ελέγχου του κύρους των βουλευτικών εκλογών κρίνοντας σε τελευταίο βαθμό. Καμία ένσταση δε γίνεται δεκτή κατά των αποφάσεών του, οι οποίες μπορεί να συνεπάγονται ακόμη και την ακύρωση των εκλογών, σε μία ή και σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και την επανάληψή τους. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων τα οποία απαιτούνται για την αναθεώρηση του συντάγματος. γ) Οι αρμοδιότητες του Εκλογικού Σώματος είναι η ψηφοφορία στις γενικές βουλευτικές εκλογές, στις εκλογές για τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και η συμμετοχή σε δημοψηφίσματα στο πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας. Η συμμετοχή του Εκλογικού Σώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές συνεπάγεται και τη συμμετοχή στις αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές. Οι τελευταίες αποτελούν μια διαχρονική ιδιορρυθμία του τουρκικού εκλογικού συστήματος και διενεργούνται μία φορά εντός της πενταετούς βουλευτικής περιόδου, για την πλήρωση των κενών εδρών στην Εθνοσυνέλευση, διότι ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει την αντικατάσταση των βουλευτών που εξέπεσαν ή παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν από υποψηφίους του ιδίου κόμματος. Οι εκλογές για τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια για την εκλογή δημάρχων, κοινοτικών συμβουλίων και επαρχιακών συμβουλίων, που αντιστοιχούν στους τρεις βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που κατοχυρώνονται στο τουρκικό σύνταγμα. Η μόνη περίπτωση δημοψηφίσματος που προβλέπει το τουρκικό σύνταγμα αφορά στην αναθεώρηση του συντάγματος. Μετά την αποδοχή της πρότασης αναθεώρησης από την Εθνοσυνέλευση, το υπό αναθεώρηση κείμενο δίδεται στον ΠτΔ για να προκαλέσει την έκδοση δημοψηφίσματος. Αν η πρόταση αναθεώρησης γίνει δεκτή από την Εθνοσυνέλευση τουλάχιστον από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (330 βουλευτές) όχι όμως και από τα δύο τρίτα (367 βουλευτές), ο ΠτΔ υποχρεούται να θέσει σε δημοψήφισμα το προτεινόμενο προς αναθεώρηση κείμενο. Αν όμως, η πρόταση αναθεώρησης λάβει πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων, ο ΠτΔ έχει διακριτική ευχέρεια να προκαλέσει ή όχι την προκήρυξη δημοψηφίσματος.

5 5 Ο ΠτΔ έχει τη δυνατότητα επίσης να αναπέμψει τις υπό αναθεώρηση διατάξεις στην Εθνοσυνέλευση, στο μέτρο που δε συμφωνεί με το περιεχόμενο των προτάσεων. Στην περίπτωση που η Εθνοσυνέλευση επαναψηφίσει την πρόταση αναθεώρησης με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών της, ο ΠτΔ έχει τη δυνατότητα είτε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα είτε να θέσει σε δημοψήφισμα τις υπό αναθεώρηση διατάξεις. Εάν αποφασίσει η Εθνοσυνέλευση να τροποποιήσει την πρόταση αναθεώρησης λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του ΠτΔ, η διαδικασία εκκινεί πάλι ως νέα πρόταση αναθεώρησης. Οι υπό αναθεώρηση διατάξεις, που αποτελούν και το αντικείμενο του δημοψηφίσματος, δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τελούν υπό την έγκριση του εκλογικού σώματος κατά το δημοψήφισμα. Αν λάβουν πάνω από το ήμισυ των έγκυρων ψήφων τίθενται σε ισχύ. Οι αναθεωρημένες διατάξεις που δεν τίθενται σε δημοψήφισμα δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τίθενται σε ισχύ. ΙΙ. Νομοθετική Εξουσία 1. α) Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση: Κατά τη διάρκεια του Συντάγματος του 1924 το Κοινοβούλιο κατείχε ισχυρή θέση στο τούρκικο πολίτευμα αποτυπώνοντας τη μορφή ενός πολιτεύματος κυβερνώσας Βουλής, στηριζόμενο στη διάταξη που προέβλεπε ότι το κράτος ασκούσε την κυριαρχία του μέσω της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Παράλληλα λειτουργούσε και δεύτερο νομοθετικό Σώμα, η Γερουσία (περίοδος ), η οποία λόγω των δυσλειτουργιών και συγκρούσεων αρμοδιοτήτων που παρατηρήθηκαν υπό την ισχύ του Συντάγματος του 1961 καταργήθηκε με την Αναθεώρηση του Η συγκέντρωση όμως σε ένα νομοθετικό σώμα των νομοθετικών αρμοδιοτήτων δεν είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της θέσης της Εθνοσυνέλευσης στο πολίτευμα, αντίθετα μάλιστα υποβαθμίστηκε η θέση της, λόγω της αμφισβήτησης της ορθότητας της πολιτικής της, ως το κρατικό όργανο με την ισχυρότερη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης στη λήψη των αποφάσεων, και μεταφέρθηκε το κέντρο βάρους του πολιτεύματος στο στρατό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακολουθώντας σ αυτό το σημείο-της ενίσχυσης της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος της νομοθετικής-τη γενικότερη τάση των κοινοβουλευτικών πολιτευμάτων.

6 6 Η Μεγάλη Τούρκικη Εθνοσυνέλευση απαρτίζεται από 550 βουλευτές με πενταετή θητεία. Σύμφωνα με το άρθρο 80 Σ οι βουλευτές «εκπροσωπούν όχι μόνο την εκλογική τους περιφέρεια και τους ψηφοφόρους τους, αλλά και το έθνος ως όλον.» Χαρακτηριστικό στοιχείο όμως των μελών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είναι ο έντονος τοπικισμός και η αδιάσπαρτη σύνδεση των βουλευτών με τις εκλογικές περιφέρειες τις οποίες εκλέγονται, γεγονός που οδηγεί στην αδυναμία της Εθνοσυνέλευσης να επιτυγχάνει συμβιβαστικές λύσεις. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει κάθε Τούρκος πολίτης άνω των 30 ετών που έχει ολοκληρώσει τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Αρνητικά προσόντα εκλογιμότητας περιλαμβάνονται σε ένα μακρύ κατάλογο που ορίζουν ότι δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι βουλευτές όσοι έχουν στερηθεί τη δικαιοπρακτική τους ικανότητα, όσοι δεν έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία, όσοι έχουν αποκλεισθεί από δημόσια υπηρεσία, όσοι έχουν καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης άνω του έτους, εξαιρουμένων των περιπτώσεων εγκλημάτων εξ αμελείας, ή σε ποινή κάθειρξης, όσοι έχουν καταδικασθεί για ατιμωτικά αδικήματα ή για αδίκημα σχετικό με αποκάλυψη κρατικών μυστικών, συμμετοχή σε ιδεολογικές και αναρχικές εκδηλώσεις και ενθάρρυνση τέτοιων εκδηλώσεων. Προβλέπονται επίσης και κωλύματα εκλογιμότητας γενικά και σχετικά στο μέτρο που ισχύουν για όλη την επικράτεια και αίρονται με παραίτηση πριν την υποβολή των υποψηφιοτήτων(76 παρ.2).ως τέτοια αναφέρονται ρητώς τα εξής δημόσια λειτουργήματα: δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, δικαστές και εισαγγελείς, μέλη του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ, μέλη του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης, μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Στο άρθρο 82 Σ προβλέπονται οι ασυμβίβαστες προς το βουλευτικό αξίωμα ιδιότητες και τα ασυμβίβαστα προς αυτήν έργα τα οποία δεν απαριθμούνται κατά τρόπο περιοριστικό αλλά παρέχεται η εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη να θεσπίσει κι άλλα ασυμβίβαστα, για τα οποία αρμόδια είναι η ίδια η Εθνοσυνέλευση, η οποία αποφασίζει επί σχετικής με το θέμα εκθέσεως που έχει καταθέσει η αρμόδια επιτροπή. Τέτοια αποτελούν η κατοχή δημόσιας θέσης ή μέλους οργάνου διοίκησης σε δημόσιες υπηρεσίες, σε νπδδ, σε επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με το δημόσιο τομέα κ.α. Η έκταση των κωλυμάτων και ασυμβιβάστων των βουλευτών συνδέεται με τη σχετική ευκολία με την οποία επέρχεται η απώλεια της βουλευτικής ιδιότητάς τους, γεγονός που καθιστά σημαντικό το θεσμό των αναπληρωματικών εκλογών για την κάλυψη των κενών θέσεων στο Κοινοβούλιο(78 παρ. 3 και 4), αφού δεν προβλέπεται άλλος τρόπος πλήρωσης των κενών εδρών.

7 7 Το Τουρκικό Σύνταγμα δε διακρίνει μεταξύ ανεύθυνου και ακαταδίωκτου, αλλά θεσπίζει τη γενική κατηγορία της ασυλίας του βουλευτή για ψήφο ή δήλωση «που αναφέρεται σε κοινοβουλευτικές λειτουργίες» και ισχύει για απόψεις που εκφράζει ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ή και εκτός αυτής, εάν δεν αποφασίσει διαφορετικά η Εθνοσυνέλευση (83 Σ). Στο ίδιο άρθρο ορίζεται επίσης ότι ο βουλευτής που κατηγορείται ότι διέπραξε έγκλημα πριν ή μετά τις εκλογές δεν συλλαμβάνεται, ούτε εξετάζεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε δικάζεται, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η Εθνοσυνέλευση. Στην περίπτωση που υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος του βουλευτή, αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής έως τη λήξη της βουλευτικής ιδιότητας. Το ακαταδίωκτο δεν ισχύει για αυτόφωρα κακουργήματα. Ως προς τη σχέση των βουλευτών με το κόμμα τους παρατηρείται συχνά μια υπερβολική επίδειξη κομματικής πειθαρχίας που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής ως συλλογικού οργάνου και πλήττει το θεσμικό κύρος του κοινοβουλίου. Ειδικότερα πριν την αναθεώρηση του 1995 προβλέπονταν η στέρηση της βουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή που άλλαζε κόμμα ή δεχόταν υπουργικό αξίωμα σε κυβέρνηση που δεν στηρίζονταν από το κόμμα του, με πρόσθετη συνέπεια την απαγόρευση ανακήρυξής του σε υποψήφιο βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος που υπήρχε τη στιγμή της παραίτησής του. Η νεότερη ρύθμιση προβλέπει την απώλεια της βουλευτικής ιδιότητας λόγω: παραίτησης, τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης ή απόφασης για τη στέρηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας, ασυμβιβάστου, αδικαιολόγητων απουσιών, διάλυσης πολιτικού κόμματος, όταν μία από τις αιτίες της διάλυσης ήταν δηλώσεις και δραστηριότητες του βουλευτή. Η παραίτηση δεν αποτελεί δικαίωμα του βουλευτή, τελεί πάντα υπό την έγκριση του Προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης. Προβλέπεται επίσης στο τουρκικό σύνταγμα ο θεσμός της βουλευτικής αποζημίωσης, το ύψος της οποίας και τα σχετικώς αναφυόμενα ζητήματα ρυθμίζονται με νόμο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς την τήρηση της εσωτερικής αυτονομίας της Εθνοσυνέλευσης για το ζήτημα αυτό. Πάντως η βουλευτική αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισθό του ανώτατου δημόσιου λειτουργού και παρέχεται παράλληλα προς συντάξεις και κάθε είδους βοηθήματα που δίδονται από οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Ως προς την οργάνωση και λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης προβλέπεται ότι η βουλευτική περίοδος διαρκεί πέντε έτη, ενώ η ίδια η Εθνοσυνέλευση μπορεί να αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογών πριν τη λήξη της θητείας της αλλά και ο ΠτΔ

8 8 μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα(116 Σ).Παράταση θητείας προβλέπεται σε περίπτωση πολέμου και η Εθνοσυνέλευση μπορεί να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών για ένα έτος, κι αν οι λόγοι της αναβολής παραμένουν το μέτρο μπορεί να επαναληφθεί. Η Εθνοσυνέλευση συνέρχεται κάθε αυτοδικαίως κάθε έτος την πρώτη ημέρα του Οκτώβρη, που ορίζεται ως η ημέρα έναρξης του κοινοβουλευτικού έτους. Η Βουλή μπορεί να αναστείλει τις εργασίες της επί τρεις μήνες κατ ανώτατο όριο, εντός μιας τακτικής συνόδου. Όταν η Βουλή δεν βρίσκεται σε τακτική σύνοδο, συγκαλείται υποχρεωτικά σε σύνοδο για ορισμένα θέματα (ειδική σύνοδος), για την εκλογή ΠτΔ (102 παρ1.), για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (110 παρ.1 εδ.β), για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση ανάγκης και πολέμου μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (122 παρ.1 εδ.δ ) και όποτε το κρίνει απαραίτητο ο ΠτΔ (104 παρ2 περ.α,σημείο 2). Το πνεύμα των σχετικών με την Εθνοσυνέλευση διατάξεων καταδεικνύει το σκοπό του συνταγματικού νομοθέτη για την αποτελεσματική λειτουργία του νομοθετικού Σώματος, υπό την έννοια της διευκόλυνσης της λήψης των αποφάσεων. Ως γενικός κανόνας για την ύπαρξη απαρτίας τίθεται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τρίτου των βουλευτών(183) και για τη λήψη απόφασης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που πάντως δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των βουλευτών συν ένα, δηλαδή 138 βουλευτές (96Σ). Κάθε μέλος της κυβέρνησης μπορεί να εξουσιοδοτήσει κάποιον συνάδελφό του Υπουργό να ψηφίσει επ ονόματί του σε συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης στην οποία δεν μπορεί ο ίδιος να παραστεί, αλλά ο αριθμός των εξουσιοδοτήσεων δεν υπερβαίνει τη μία. Το Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης αποτελείται από τον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους, τους γραμματείς και τους διευθυντές κατ αναλογία των εδρών των κοινοβουλευτικών ομάδων και εκλέγεται από τα μέλη της δύο φορές κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, ανά δύο και τρία χρόνια αντίστοιχα. Η ιδιότητα του προέδρου και των αντιπροέδρων της Εθνοσυνέλευσης είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή στις δραστηριότητες του πολιτικού κόμματος ή της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία ανήκουν και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στη συνεδρίαση την οποία προεδρεύουν. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης αναπληροί τον ΠτΔ (106 Σ)έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τον ΠτΔ για την προκήρυξη εκλογών στην περίπτωση που η κυβέρνηση αδυνατεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ή έχει λάβει

9 9 ψήφο δυσπιστίας (116 παρ.1 Σ) και ορίζει τον αριθμό των Υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των εκλογών (114 παρ.5 Σ). Η Εθνοσυνέλευση ψηφίζει τον Κανονισμό της λειτουργίας της, ως δείγμα της κοινοβουλευτικής της αυτονομίας, και ο μόνος περιορισμός που θέτει το σύνταγμα για τις διατάξεις του είναι η υποχρέωσή του να διασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων κατ αναλογία του αριθμού καθεμιάς. Οι συνεδριάσεις της Βουλής είναι δημόσιες, εκτός αν ληφθεί απόφαση για συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών( 97 Σ). β) Αρμοδιότητες Εθνοσυνέλευσης : Σύμφωνα με το άρθρο 87 του Τουρκικού Συντάγματος οι κύριες αρμοδιότητες της Εθνοσυνέλευσης είναι οι εξής:να ψηφίζει, τροποποιεί και καταργεί νόμους, να ελέγχει τις πράξεις του Υπουργικού συμβουλίου, ως συλλογικού οργάνου και των μελών του υπουργικού συμβουλίου ατομικά, να εξουσιοδοτεί το Υπουργικό συμβούλιο να εκδίδει κυβερνητικά διατάγματα για συγκεκριμένα θέματα, να ψηφίζει τον προϋπολογισμό και απολογισμό, να αποφασίζει την κοπή νομίσματος και την κήρυξη πολέμου, να κυρώνει διεθνείς συνθήκες, να χορηγεί αμνηστία για καταδικασθέντες σε εγκλήματα, να επικυρώνει την ποινή του θανάτου βάσει τελεσιδίκων και αμετακλήτων δικαστικών αποφάσεων, να ασκεί τις αρμοδιότητες που απονέμονται σε αυτήν βάσει άλλων συνταγματικών διατάξεων. Ο όρος νόμος στο κείμενο του τουρκικού συντάγματος χρησιμοποιείται πάντα υπό την έννοια του τυπικού νόμου που απορρέει από την κοινοβουλευτική διαδικασία και την σύμπραξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τη νομοθετική πρωτοβουλία έχουν σύμφωνα με το άρθρο 88Σ τα μέλη της Κυβέρνησης και οι βουλευτές, ενώ η κοινοβουλευτική πρακτική από το 1983 και εξής έχει δείξει ότι νομοθετική πρωτοβουλία ασκεί σχεδόν αποκλειστικά η κυβέρνηση. Το σύνολο της διαδικασίας πρότασης συζήτησης και ψήφισης των νόμων ρυθμίζει ο Κανονισμός του Σώματος, ενώ στο Σ δεν τίθεται το παραμικρό συνταγματικό πλαίσιο για τη νομοθετική διαδικασία σε αντίθεση με τα δυτικά συντάγματα. Ιδιαίτερη περίπτωση συνιστά η ψήφιση νόμων με τους οποίους εξουσιοδοτείται το Υπουργικό συμβούλιο να εκδίδει κυβερνητικά διατάγματα, με ισχύ τυπικού νόμου(91σ), τα οποία αποστέλλονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προς δημοσίευση και την ίδια μέρα, εκ των υστέρων της δημοσίευσης, υποβάλλονται για έγκριση στην Εθνοσυνέλευση, η οποία στην πράξη τα εγκρίνει αυτόματα, χωρίς έλεγχο του περιεχομένου τους. Η αρμοδιότητα αυτή εμφανίζεται να

10 10 έρχεται σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 7Σ που αναφέρει ότι η νομοθετική εξουσία έχει ανατεθεί στην Εθνοσυνέλευση για να την ασκεί εν ονόματι του τουρκικού Έθνους και δεν επιτρέπεται η μεταβίβασή της. Η Εθνοσυνέλευση ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση με τη μορφή ερωτήσεων, κοινοβουλευτικών εξετάσεων, γενικών συζητήσεων, επερωτήσεων και κοινοβουλευτικών ερευνών (98-100Σ), τα οποία απαριθμούνται αποκλειστικά. Η Εθνοσυνέλευση ασκεί και μια σειρά από δικαστικές αρμοδιότητες, όπως η άρση της ασυλίας των βουλευτών μετά από εισαγγελική εντολή (83Σ), η παραπομπή των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η δυνατότητα παραπομπής του ΠτΔ με απόφαση των τριών τετάρτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (105Σ), η χορήγηση αμνηστίας σε καταδικασθέντες για εγκλήματα και η επικύρωση τελεσιδίκων και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες επιβάλλεται η ποινή του θανάτου(87σ). Η ποινή του θανάτου δεν έχει καταργηθεί αλλά το 1991 ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο όλες οι υπάρχουσες θανατικές ποινές μετατρέπονται σε ισόβια κάθειρξη. γ) Διάλυση της Εθνοσυνέλευσης : Προβλέπονται τρεις περιπτώσεις διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, οι οποίες εφαρμόζονται στην πολιτική πρακτική κατά κύριο λόγο παρά τον κανόνα της κατά το Σύνταγμα προβλεπόμενης πενταετούς θητείας. Πρώτη περίπτωση διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης προβλέπεται όταν δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, οι οποίες αντιστοιχούν στην απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών (276 βουλευτές) κατά την τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε διαλύεται η Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσονται αμέσως εκλογές, σύμφωνα με το 102 παρ.3 εδ. τελευταίο. Η δεύτερη περίπτωση διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης συνδέεται με το ενδεχόμενο κατά το οποίο η Κυβέρνηση αναγκάζεται να παραιτηθεί μετά από πρόταση δυσπιστίας ή από απόρριψη δυνητικής πρότασης εμπιστοσύνης (99 παρ. 5 και 111 παρ. 3 Σ). Τότε ο ΠτΔ μπορεί να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης (116 Σ). Τρίτη περίπτωση διάλυσης υπάρχει όταν δεν μπορεί να σχηματισθεί Κυβέρνηση εντός 45 ημερών ή δεν μπορέσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα

11 11 Κυβέρνηση (110 παρ.2 Σ). Ειδικότερα, στην περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματισθεί Κυβέρνηση εντός σαράντα πέντε ημερών από την παραίτηση Πρωθυπουργού που δεν έχει στερηθεί την ψήφο εμπιστοσύνης, ή εντός σαράντα πέντε ημερών από την εκλογή προεδρείου της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης, ο ΠτΔ μπορεί να προκηρύξει εκλογές, πάλι μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης (116Σ). Ο ΠτΔ έχει αυξημένες αρμοδιότητες στη δεύτερη και τρίτη περίπτωση να αποφασίσει αν θα προκηρύξει ή όχι εκλογές και κριτήριο προς τούτο αποτελεί η ύπαρξη εύλογης προσδοκίας για το σχηματισμό Κυβέρνησης που θα λάβει την εμπιστοσύνη της Εθνοσυνέλευσης. Προθεσμίες για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών δεν προβλέπονται, ενώ η απόφαση του ΠτΔ για την προκήρυξη εκλογών δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. ΙΙ. Εκτελεστική Εξουσία Την εκτελεστική λειτουργία ασκούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μία, και το Υπουργικό Συμβούλιο με τον Πρωθυπουργό, από την άλλη. Διαθέτουν ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων απευθείας από το Σύνταγμα, χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση από τη Βουλή. Η θέση της εκτελεστικής εξουσίας στο τούρκικο πολίτευμα υπό το συνταγματικό καθεστώς του 1982 είναι ενισχυμένη και μερικώς αυτόνομη από τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία, υπό την άγρυπνη επιτήρηση όμως της στρατιωτικής εξουσίας. Ο ΠτΔ είναι «το κέντρο του κράτους», ενώ ο στρατός εμφανίζεται ο εγγυητής του πολιτεύματος. Μέσω του μηχανισμού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συνιστά τμήμα της εκτελεστικής λειτουργίας, ο στρατός μπορεί να συμβάλει στον καθορισμό των πολιτικών αποφάσεων. Ως θεσμικό αντίβαρο των ενισχυμένων αρμοδιοτήτων του ΠτΔ εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, ο οποίος διαθέτει αυξημένες αρμοδιότητες. Η σχέση των δύο πάντως ανακαθορίζεται συνεχώς από τις συγκεκριμένες κάθε φορά προσωπικότητες που καταλαμβάνουν τα αντίστοιχα αξιώματα, αλλά και από τη συνολικότερη ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων και του στρατού. Οι σχέσεις του ΠτΔ και της Κυβέρνησης εμφανίζονται μέσα από το συνταγματικό κείμενο συχνά ασαφείς εξαιτίας της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων σε ορισμένες περιπτώσεις. Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνδέονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να περιπλέκουν τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και το βαθμό της νομιμοποίησής τους.

12 12 1. α) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας : Σύμφωνα με το άρθρο 101 παρ.3 Σ, ο ΠτΔ εκλέγεται από την Εθνοσυνέλευση για θητεία επτά ετών, η οποία δεν μπορεί να ανανεωθεί σε κάθε περίπτωση, ούτε αμέσως μετά τη λήξασα θητεία ούτε κι αν έχει μεσολαβήσει εκλογή άλλου Προέδρου. Δικαίωμα να εκλεγούν στο αξίωμα έχουν είτε τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης που έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας τους και έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, είτε κάθε Τούρκος πολίτης που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις και έχει επιπλέον το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης. Ο ΠτΔ έχει ασυμβίβαστο με κομματική ή/και βουλευτική ιδιότητα, για λόγους κομματικής αμεροληψίας, οπότε αν είναι μέλος κόμματος οφείλει να παραιτηθεί απ αυτό και στην περίπτωση που είναι βουλευτής παύει αυτοδικαίως να αποτελεί μέλος της Εθνοσυνέλευσης, όπως ορίζει το άρθρο 101 παρ.4 Σ. Προβλέπεται η αναπλήρωση του ΠτΔ σε περίπτωση προσωρινής του απουσίας για λόγους υγείας, μετάβασης στο εξωτερικό και σε συναφείς περιπτώσεις από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης στο σύνολο των αρμοδιοτήτων του. Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή άλλου λόγου για τον οποίο κενούται η θέση του ΠτΔ, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ασκεί προσωρινώς τα καθήκοντά του έως ότου εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (106 Σ). Η διαδικασία για την εκλογή του ΠτΔ αρχίζει τριάντα ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του απερχόμενου ΠτΔ ή δέκα ημέρες αφού μείνει κενή η θέση του και ολοκληρώνεται εντός τριάντα ημερών από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής σε τέσσερα στάδια κατ ανώτατο όριο. Η ψηφοφορία είναι μυστική. ΠτΔ εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (367 βουλευτές). Αν αποτύχει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται με τα από τρεις τουλάχιστον ημέρες κι αν πάλι δεν υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων, στην Τρίτη ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (276 βουλευτές).αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων και εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η αναγκαία τέταρτη πλειοψηφία, διαλύεται η Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσονται αμέσως εκλογές, οπότε παρατείνεται η θητεία του απερχόμενου Προέδρου μέχρι την εκλογή του νέου.

13 13 Από την ανωτέρω διαδικασία προκύπτει ότι εάν η Εθνοσυνέλευση δεν κατορθώσει να εκλέξει ΠτΔ, θα οδηγηθεί και πάλι στη διάλυση, το οποίο είναι δυνατόν να επαναλαμβάνεται έως ότου τελεσφορήσει η εκλογή. Γι αυτό οι κοινοβουλευτικές ομάδες και οι βουλευτές κατευθύνονται προς την αναζήτηση συναινετικών λύσεων για το πρόσωπο του ΠτΔ, γεγονός στο οποίο συγκλίνει και η πρόβλεψη χρονικού περιορισμού των τριάντα ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Κατ εξαίρεση της προβλεπόμενης έμμεσης ψηφοφορίας, πρώτος Πρόεδρος, υπό το ισχύον σύνταγμα, εξελέγη ο στρατηγός Kenan Evren με άμεση ψηφοφορία κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για την αποδοχή του συντάγματος του Μετά τη λήξη της επταετούς θητείας του έγινε η πρώτη κατ ουσίαν εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων, το Νοέμβρη του Ο νυν Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ahmet Necdet Sezer, εξελέγη στην Τρίτη φάση της ψηφοφορίας με 330 ψήφους, παραιτούμενος από τη θέση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου. β) Οι Αρμοδιότητες του ΠτΔ Στο άρθρο 104 Σ απαριθμούνται ένα προς ένα τα καθήκοντα του ΠτΔ, ανάλογα με τη φύση των αρμοδιοτήτων του, σε νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά, τα οποία σε σύγκριση με τις αντίστοιχες διατάξεις του προηγουμένου Συντάγματος εμφανίζονται διευρυμένα. Το πραγματικό εύρος όμως των αρμοδιοτήτων του δεν ανταποκρίνεται στην ουσιαστική συμμετοχή του στην πολιτική σκηνή, διότι πολλές από τις αρμοδιότητες είναι μόνο ονομαστικές, χωρίς αντίστοιχο πολιτικό βάρος. Νομοθετικές: Ο ΠτΔ δεν έχει αυτοτελή νομοθετική αρμοδιότητα, αλλά προβλέπονται αρμοδιότητες συμμετοχής του στη νομοθετική διαδικασία, όπως η δημοσίευση των νόμων και το δικαίωμα αναπομπής. Ο ΠτΔ δημοσιεύει τους νόμους που ψηφίζονται από την Εθνοσυνέλευση εντός δεκαπέντε ημερών από την ψήφισή τους. Σύμφωνα με το άρθρο 89 Σ, έχει δικαίωμα αναπομπής ψηφισμένου νομοσχεδίου προς την Εθνοσυνέλευση εφόσον κρίνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το σκοπό για τον οποίο ψηφίστηκε. Η αναπομπή συνοδεύεται πάντα από έκθεση όπου αναφέρονται οι λόγοι της. Εξαίρεση του δικαιώματος αναπομπής προβλέπεται μόνο για τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό. Αν η Εθνοσυνέλευση επαναψηφίσει το ψηφισμένο νομοσχέδιο ακριβώς όπως το είχε ψηφίσει αρχικά, πριν την αναπομπή, ο ΠτΔ υποχρεούται να το δημοσιεύσει. Αν όμως η Εθνοσυνέλευση

14 14 αποδεχθεί τις τροποποιήσεις που προτείνει δια της αναπομπής ο ΠτΔ, τότε διατηρεί εκ νέου το δικαίωμα να το αναπέμψει. Συνεπώς ο ΠτΔ έχει δικαίωμα αναβλητικής αρνησικυρίας στην νομοθετική διαδικασία της Εθνοσυνέλευσης το οποίο μάλιστα στην πράξη έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο ΠτΔ έχει επίσης δικαίωμα προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τον έλεγχο της τυπικής και ουσιαστικής συνταγματικότητας διάταξης νόμου, κυβερνητικού διατάγματος καθώς και του Κανονισμού της Εθνοσυνέλευσης. Σ αυτό το πλαίσιο μπορεί, αν η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει την επιψήφιση νόμου μετά από αναπομπή του ΠτΔ, να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και να προβάλει λόγους που αφορούν την τυπική αντισυνταγματικότητα του νόμου.(148 παρ. 2 Σ). Σημαντική εξαίρεση της δυνατότητας προσφυγής προβλέπεται για τα έκτακτα κυβερνητικά διατάγματα που εκδίδονται σε περίπτωση κατάστασης ανάγκης. Στις νομοθετικές αρμοδιότητες υπάγεται και η προκήρυξη εκλογών. Ευρεία διακριτική ευχέρεια διαθέτει ο ΠτΔ στην περίπτωση που η Εθνοσυνέλευση δεν στηρίζει την προτεινόμενη από τον Πρωθυπουργό κυβέρνηση, οπότε καλείται να λύσει το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο ο Αρχηγός του Κράτους. Η σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης, όποτε ο ΠτΔ το κρίνει απαραίτητο καθώς και η εκφώνηση της εναρκτήριας ομιλίας την πρώτη ημέρα της τακτικής συνόδου της Εθνοσυνέλευσης, η οποία δεν είναι χωρίς πολιτική-συμβολική σημασία, αποτελούν μέρος των νομοθετικών του αρμοδιοτήτων. Εκτελεστικές: Πολλές από τις εκτελεστικές αρμοδιότητες του ΠτΔ είναι ονομαστικές, υπό την έννοια ότι την ουσιαστική ευθύνη των πολιτικών επιλογών έχει το Υπουργικό Συμβούλιο κι ο ΠτΔ απλώς επιβεβαιώνει τις επιλογές αυτές, αρκετές όμως είναι αυτόνομες και πολιτικά σημαντικές. Πολιτικά σημαντική και ουσιαστική είναι η αρμοδιότητα του ΠτΔ να διορίζει Πρωθυπουργό, διότι το σύνταγμα κατ αρχάς δεν θεσπίζει τη βασική προϋπόθεση εφαρμογής της κοινοβουλευτικής αρχής που θέλει τον διοριζόμενο ως πρωθυπουργό να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών του νομοθετικού σώματος και κατά δεύτερον δεν τυποποιεί τη διαδικασία επιλογής του προσώπου που θα διοριστεί Πρωθυπουργός. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο έχει επιπλέον τη δυνατότητα ο ΠτΔ, στην περίπτωση που η Εθνοσυνέλευση διαφωνεί με την επιλογή του Προέδρου και δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές. Συνεπώς ο ΠτΔ εμφανίζεται ως προσδιοριστικός παράγοντας την πολιτικής ζωής και όχι ως απλός ρυθμιστής του πολιτεύματος.

15 15 Στο διορισμό των Υπουργών, αντίθετα ο ΠτΔ έχει εντελώς περιορισμένο πολιτικό λόγο, επιβεβαιώνοντας απλώς τον κατάλογο των προτεινόμενων από τον Πρωθυπουργό το αντίστοιχο συμβαίνει και ως προς την παύση των Υπουργών. Ο ΠτΔ έχει την αρμοδιότητα, κατ εξαίρεση, να υπογράφει μόνος του προεδρικά διατάγματα, ενώ κατά κανόνα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό, που αναλαμβάνουν και την ευθύνη. Ερμηνευτικό ζήτημα τίθεται ως προς τη δυνατότητα του ΠτΔ να αρνηθεί την υπογραφή διατάγματος για λόγους νομιμότητας ή και σκοπιμότητας της περιλαμβανόμενης ρύθμισης. Υπέρ της άποψης ότι ο Πρόεδρος μπορεί να αρνείται την υπογραφή συνηγορεί η συνταγματική ευχέρεια της αναπομπής για λόγους σκοπιμότητας. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπ όψη ότι το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει είναι μόνο αναβλητικό, το οποίο δεν ισχύει εν προκειμένω. Θα ήταν συνεπώς ορθότερο να γίνει δεκτό ότι ο ΠτΔ έχει δικαίωμα άρνησης υπογραφής διατάγματος μόνο στην περίπτωση αντισυνταγματικότητας της προτεινόμενης ρύθμισης. Η δημοσίευση έκτακτων κυβερνητικών διαταγμάτων κατά την περίοδο στρατιωτικού νόμου ή κατάστασης επιστράτευσης προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει υπό την προεδρία του ΠτΔ Οι αρμοδιότητες του Προέδρου σε σχέση με το στρατό είναι κατά κανόνα τυπικές, όπως είναι ο διορισμός του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου τον οποίο επιλέγει το Υπουργικό Συμβούλιο. Τυπικές είναι και οι αρμοδιότητες διορισμού των διαπιστευμένων διπλωματικών εκπροσώπων της Τουρκίας σε ξένα κράτη και η αποδοχή των διαπιστευτηρίων εκπροσώπων ξένων κρατών στην Τουρκία, που συνιστά ουσιαστική αρμοδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών. Όσον αφορά το διορισμό των μελών του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, που επιλέγονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τα πανεπιστήμια (131 Σ),η δυνατότητα παρέμβασης του Προέδρου είναι σημαντική σε συνδυασμό με την αρμοδιότητα διορισμού των Πρυτάνεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δυνατότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να ελέγχει τη Διοίκηση και μάλιστα με αυτοτελές όργανο, το Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο υπάγεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας και έχει σκοπό να οργανώσει και προωθήσει την αποτελεσματική λειτουργία της Διοίκησης και την εφαρμογή του νόμου. Η ελεγκτική λειτουργία του ΠτΔ δεν περιλαμβάνει τη

16 16 δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, ενώ από το πεδίο δράσης του Εποπτικού Συμβουλίου εξαιρούνται οι ένοπλες δυνάμεις και ο στρατός. Στις εκτελεστικές αρμοδιότητες υπάγεται και ο θεσμός της χάριτος σε μεμονωμένα πρόσωπα υπό τις προϋποθέσεις ανίατης ασθένειας, αναπηρίας, γήρατος. Η σύγκληση και η προεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας από τον Πρόεδρο έχει έντονη πολιτική σημασία εξαιτίας της εξωθεσμικής ισχύος του τυπικά συμβουλευτικού αυτού οργάνου, που στη πράξη υπερβαίνει τον συνταγματικά προβλεπόμενο ρόλο του. Η προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και η σύγκλησή του κάθε φορά που το κρίνει απαραίτητο περισσότερο επιβεβαιώνει τον κανόνα της σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Πρωθυπουργό. Δικαστικές: Ο ΠτΔ έχει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, ως προς την άσκηση των δικαστικών του αρμοδιοτήτων. Σύμφωνα με το άρθρο 104 περ. γ Σ, ο Πρόεδρος διορίζει τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, διορίζει επίσης τον Εισαγγελέα και τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, τα μέλη του Ανωτάτου Στρατιωτικού Διοικητικού Δικαστηρίου και, τέλος, το ένα τέταρτο των μελών του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου. Οι επιλογές αυτές έχουν όριο και προϋπόθεση την προηγούμενη υποβολή καταλόγων υποψηφίων από τα αρμόδια συλλογικά όργανα, εκτός από το διορισμό τριών μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ωστόσο και τα ίδια τα όργανα αυτοπεριορίζονται να μην απορριφθούν οι υποψήφιοι από τον Πρόεδρο. Οι ανωτέρω αρμοδιότητες του ΠτΔ δεν είναι αποκλειστικές αλλά, σύμφωνα με το άρθρο 104 παρ.τελευτ., μπορούν να διευρυνθούν και να του ανατεθούν και άλλες με απλό νόμο. Εκτός απ αυτές τίθεται όμως και το γενικότερο πρόβλημα της οριοθέτησης των προεδρικών αρμοδιοτήτων, εφόσον στο τούρκικο σύνταγμα δεν καθορίζονται ρητά οι αρμοδιότητες του ΠτΔ που δεν υπακούουν στον κανόνα της προσυπογραφής, οι οποίες μάλιστα δεν υπόκεινται και σε δικαστικό έλεγχο(105 Σ). γ) Ευθύνη του ΠτΔ : Το γεγονός ότι οι πράξεις του ΠτΔ που υπογράφονται μόνο από τον ίδιο δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, δεν σημαίνει ότι γι αυτές δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη. Ευθύνη μπορεί να αποδοθεί στον ΠτΔ για εσχάτη προδοσία. Αρμόδιο για την παραπομπή όργανο είναι η Εθνοσυνέλευση, η οποία επιλαμβάνεται με πρόταση του ενός τρίτου τουλάχιστον του συνολικού αριθμού και με απόφαση των τριών τετάρτων τουλάχιστον των βουλευτών, ενώ αρμοδιότητα για την εκδίκαση έχει το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο λειτουργεί ως Ανώτατο

17 17 Δικαστήριο. Το Σύνταγμα, σε αντίθεση με τους βουλευτές και τους Υπουργούς, δεν αναγνωρίζει ασυλία στον ΠτΔ για ποινικά ή αστικά αδικήματα 2. α) Το Υπουργικό Συμβούλιο : Το Υπουργικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον ΠτΔ και πρέπει να είναι μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ενώ οι Υπουργοί επιλέγονται από τον Πρωθυπουργό και διορίζονται από τον Πρωθυπουργό. Σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό, οι Υπουργοί δεν υποχρεούνται να είναι μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είτε είναι μέλη της Εθνοσυνέλευσης είτε δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, υποχρεούνται να διαθέτουν τα προσόντα των υποψηφίων βουλευτών. Κάθε Υπουργός μπορεί να αναπληρώνει άλλον Υπουργό, όταν ο δεύτερος λείπει με νόμιμο λόγο ή όταν η θέση κενούται, αλλά η αναπλήρωση δεν μπορεί να υπερβεί τον ένα χρόνο. Όταν η θέση κενούται, εντός δεκαπέντε ημερών υποχρεωτικά κατά το σύνταγμα πρέπει να διοριστεί νέος Υπουργός. Ο Υπουργός απομακρύνεται με απόφαση του Πρωθυπουργού κάθε φορά που το κρίνει απαραίτητο και με πράξη του ΠτΔ. Η ίδρυση και η κατάργηση των Υπουργείων, ο τρόπος άσκησης των υπουργικών αρμοδιοτήτων και η οργάνωση των Υπουργείων ρυθμίζονται με νόμο. Προβλέπονται από το νόμο δύο κατηγορίες Υπουργών, οι Υπουργοί που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο και οι Υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου (οι Υπουργοί Επικρατείας). β) Ανάδειξη Κυβέρνησης-Ψήφος Εμπιστοσύνης: Η κυβέρνηση αναδεικνύεται με το διορισμό του Πρωθυπουργού και των Υπουργών της. Ο πρώτος διορίζεται, όπως αναφέρθηκε, από τον ΠτΔ με ουσιαστική και αποφασιστική αρμοδιότητα, ενώ οι Υπουργοί επιλέγονται από τον Πρωθυπουργό και διορίζονται από τον ΠτΔ και μετά το διορισμό τους πρέπει να εμφανιστούν υποχρεωτικά ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης και να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Σύμφωνα με το άρθρο 110 Σ, ο πλήρης κατάλογος των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου υποβάλλεται στην Εθνοσυνέλευση, η οποία αν δεν βρίσκεται σε τακτική σύνοδο, συγκαλείται σε ειδική σύνοδο για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Στο τούρκικο σύνταγμα δεν προβλέπεται από συνταγματική διάταξη που να ρυθμίζει ειδικά το ζήτημα της απαιτούμενης απαρτίας και πλειοψηφίας για την παροχή υποχρεωτικής ψήφου εμπιστοσύνης στην

18 18 κυβέρνηση, στην αρχή της θητείας της. Ο γενικός κανόνας του άρθρου 96 προβλέπει ότι για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνόλου των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ενώ για την αποδοχή της πρότασης εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των βουλευτών συν έναν. Επίσης, ο Κανονισμός της Εθνοσυνέλευσης προβλέπει, στο άρθρο 105, την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με την απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε όμως ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ούτε η γενική ρύθμιση του άρθρου 96 Σ. Η κοινοβουλευτική αρχή σχετικοποιείται με τις ρυθμίσεις αυτές του τουρκικού συντάγματος που επιτρέπει να επιψηφισθεί κυβέρνηση με θετικές ψήφους 139 σε σύνολο βουλευτών 550 και αναιρεί την εξάρτηση της κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο. Αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι δεν ισχύει το τεκμήριο της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Είναι προφανής η σχετικοποίησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στην περίπτωση που μια κυβέρνηση δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Πρωθυπουργός παραιτείται και ο ΠτΔ διορίζει νέο Πρωθυπουργό. Αν ο νέος Πρωθυπουργός δεν μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση εντός σαράντα πέντε ημερών, τότε ο ΠτΔ μπορεί να προκηρύξει εκλογές αφού πριν έχει συμβουλευθεί τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Η ίδια διαδικασία προβλέπεται και στην περίπτωση παραίτησης της Κυβέρνησης μετά από αποδοχή πρότασης δυσπιστίας ή απόρριψη δυνητικής πρότασης εμπιστοσύνης είτε στην περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση εντός σαράντα πέντε ημερών από την παραίτησης του Πρωθυπουργού που δεν έχει στερηθεί την ψήφο εμπιστοσύνης. Πέραν, όμως της υποχρεωτικής ψήφου εμπιστοσύνης για την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος της νέας κυβέρνησης, προβλέπεται και η δυνατότητα στον Πρωθυπουργό, μετά από σχετική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, να ζητά όποτε το κρίνει απαραίτητο, ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση (111 Σ). Τη σχετική αρμοδιότητα έχει μόνος του ο Πρωθυπουργός. Για την αποδοχή της πρότασης εμπιστοσύνης, η οποία ορίζεται αρνητικά, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Η ίδια πλειοψηφία απαιτείται και για την αποδοχή πρότασης δυσπιστίας, όπου μετρώνται μόνο οι αρνητικές ψήφοι. Θεσπίζεται, επίσης, ο θεσμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης και των υπηρεσιακών υπουργών για τη διενέργεια εκλογών. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν

19 19 χρειάζεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση. Τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ορίζει ο ΠτΔ, ενώ τους Υπηρεσιακούς Υπουργούς επιλέγει ο Πρωθυπουργός. γ) Αρμοδιότητες Υπουργικού Συμβουλίου : Βασική αρμοδιότητα της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του κράτους. Ο Πρωθυπουργός είναι ο Πρόεδρος της κυβέρνησης, διασφαλίζει τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργών και εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Η Κυβέρνηση έχει επίσης την αρμοδιότητα να αποφασίζει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό ή να επιτρέπει την παραμονή ξένων στρατευμάτων στο εσωτερικό της χώρας στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται διεθνής σύμβαση που δεσμεύει την Τουρκία ή για λόγους εθιμοτυπίας (92 Σ). Το Υπουργικό Συμβούλιο διαθέτει αυξημένες αρμοδιότητες νομοθετικής φύσεως οι οποίες συγκεντρώνονται στην έκδοση κυβερνητικών διαταγμάτων, κανονισμών και κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης. Τα κυβερνητικά διατάγματα ( 91 Σ ) εκδίδονται κατόπιν εξουσιοδοτήσεως της Εθνοσυνελεύσεως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής τους ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και η χώρα βρίσκεται υπό κανονικές και ομαλές συνθήκες. Η σχετική εξουσιοδοτική διάταξη νόμου καθορίζει τους λόγους, την έκταση, τις αρχές και τη χρονική περίοδο ισχύος του οικείου κυβερνητικού διατάγματος. Τα κυβερνητικά διατάγματα ισχύουν από την ημέρα δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, και την ίδια ημέρα υποβάλλονται για έγκριση στην Εθνοσυνέλευση. Αν δεν υποβληθούν στην Εθνοσυνέλευση την ημέρα της δημοσίευσής τους για έγκριση παύουν να ισχύουν, ενώ αν απορριφθούν παύουν να ισχύουν από τη στιγμή της δημοσίευσης της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τόσο τα κυβερνητικά διατάγματα που υποβάλλονται για έγκριση, όσο και οι εξουσιοδοτικές διατάξεις των νόμων συζητούνται στην Ολομέλεια κατά προτεραιότητα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Έχουν ισχύ νόμου και υπόκεινται στον έλεγχο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει τόσο τη συνταγματικότητά τους όσο και τη συνάφειά τους με τον εξουσιοδοτικό νόμο. Οι Κανονισμοί (115 Σ ) ρυθμίζουν την εφαρμογή των νόμων ή εξειδικεύουν επί μέρους θέματα, έχουν ισχύ κατώτερη τυπικού νόμου και δεν επιτρέπεται να έρχονται σε αντίθεση μ αυτόν. Αποστέλλεται προηγουμένως σχέδιο της

20 20 κανονιστικής αυτής πράξης στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο ασκεί έλεγχο νομιμότητας, συνταγματικότητας καθώς και σκοπιμότητας της πράξης. Μετά τον έλεγχό τους υπογράφονται από τον ΠτΔ και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης (124 Σ) εκδίδονται από τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για να διευκολύνουν την εφαρμογή των νόμων. Δεν επιτρέπεται να είναι αντίθετες με το νόμο, ενώ ο νόμος καθορίζει ποιες απ αυτές δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. δ) Ευθύνη Υπουργικού Συμβουλίου: Οι Υπουργοί κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπάγονται στο ίδιο νομικό καθεστώς με τους βουλευτές και απολάβουν κοινοβουλευτικής ασυλίας (83 Σ ). Η ευθύνη των Υπουργών είναι πολιτική και νομική. Η πολιτική ευθύνη συνίσταται κυρίως στη δυνατότητα κατάθεσης επερώτησης που μπορεί να οδηγήσει σε πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι συλλογικώς υπεύθυνα για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης, κάθε Υπουργός είναι υπεύθυνος ατομικά για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητας του ίδιου και των υφισταμένων του έναντι της Εθνοσυνέλευσης( 99 παρ.5 Σ ) και έναντι του Πρωθυπουργού ( 112 παρ.2 Σ ). Οι Υπουργοί έχουν ποινική ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις τους και αρμόδιο όργανο για την παραπομπή τους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι η Εθνοσυνέλευση, η οποία αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (100 παρ.1 Σ ), που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των βουλευτών.. Στην περίπτωση αυτή ο παραπεμφθείς χάνει την υπουργική του ιδιότητα και στην περίπτωση που παραπεμφθεί ο Πρωθυπουργός, θεωρείται ότι έχει παραπεμφθεί ολόκληρη η κυβέρνηση. 3. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας : Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτυπώνει στο τούρκικο συνταγματικό κείμενο την επιρροή που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, υπό την έννοια ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

21 21 Σύμφωνα με το άρθρο 118 Σ, μέλη του ορίζονται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, οι Υπουργοί Εθνικής Αμύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών, οι Αρχηγοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, καθώς και του Γενικού διοικητή της Χωροφυλακής, ενώ μπορούν να συμμετάσχουν Υπουργοί και άλλα πρόσωπα αναλόγως των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν. Όπως, διαφαίνεται εκπροσωπούνται ισάριθμα στρατιωτικά και πολιτικά μέλη Από τη διατύπωση της σχετικής συνταγματικής διάταξης συνάγεται ότι οι αρμοδιότητες του Συνταγματικού Συμβουλίου είναι συμβουλευτικές προς την Κυβέρνηση, όμως καταλαμβάνουν ευρύτατο πεδίο αναφοράς, με αποτέλεσμα να μπορεί να εκφράζει γνώμη και να πιέζει σε όλα τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι απόψεις του εξετάζονται στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά προτεραιότητα για θέματα που αφορούν «τη διατήρηση της υπόστασης και ανεξαρτησίας του κράτους, την ακεραιότητα και το αδιαίρετο της επικράτειας και την ειρήνη και ασφάλεια της κοινωνίας». Η επιρροή του Συμβουλίου ενισχύεται και μέσω της διάταξης του άρθρου 125 παρ. 2 Σ, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου δεν υπόκεινται σε προσφυγή ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου ΙΙΙ. Δικαστική Εξουσία : Στο άρθρο 138 Σ προβλέπεται η ανεξαρτησία της δικαστικής αρχής και η ισοβιότητα των δικαστών και εισαγγελέων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις καταδίκης τους ή αδυναμίας τους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους (139 Σ ). Θεσπίζεται αρμοδιότητα των Δικαστηρίων Εθνικής Ασφάλειας του Κράτους (143 Σ ), η οποία αφορά αδικήματα σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια του κράτους. Στελεχώνονται από ανώτατους δικαστές και εισαγγελείς των τακτικών πολιτικών δικαστηρίων, ο τρόπος επιλογής των οποίων ορίζεται στο νόμο. Στην περίπτωση που έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος σε μία περιοχή, το αντίστοιχο δικαστήριο Εθνικής Ασφάλειας μετατρέπεται σε στρατιωτικό Δικαστήριο. Σημαντικό ρόλο για τον εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος αλλά και για τη δικαστική λειτουργία κατέχει το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ρυθμίζεται αναλυτικά στα άρθρα Σ. Αποτελείται από δεκαπέντε μέλη, έντεκα τακτικά

22 22 και τέσσερα αναπληρωματικά. Μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου μπορούν να διοριστούν καθηγητές πανεπιστημίων, δικηγόροι και ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι με πανεπιστημιακό πτυχίο και με ηλικία τουλάχιστον σαράντα ετών ή με προϋπηρεσία τουλάχιστον δεκαπέντε ετών ως καθηγητές σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ή με δεκαπενταετή τουλάχιστον δικηγορία, ή με δεκαπενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία στη Δημόσια Διοίκηση. Το λειτούργημα του δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ασυμβίβαστο προς κάθε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό επάγγελμα ή αξίωμα. Τα έντεκα τακτικά μέλη εκλέγουν τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο με μυστική ψηφοφορία, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού και με θητεία τεσσάρων ετών που μπορεί να ανανεωθεί κατά την επόμενη ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, τέσσερα από το Ανώτατο Δικαστήριο, τρία από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, τρία από τα δύο Ανώτατα Στρατιωτικά Δικαστήρια και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τέσσερις ανώτατους διοικητικούς υπαλλήλους και δικηγόρους. Η θητεία των μελών του λήγει στην ηλικία των εξήντα πέντε ετών, εκτός αν καταδικαστούν για αδίκημα που επισύρει απόλυση ή εάν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποφασίσει ότι κάποιο μέλος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του για λόγους υγείας (147 Σ). Η κύρια αρμοδιότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι να ασκεί έλεγχο επί της τυπικής και ουσιαστικής συνταγματικότητας των τυπικών νόμων, των κυβερνητικών διαταγμάτων και των διατάξεων του Κανονισμού της Εθνοσυνέλευσης, αλλά και της τυπικής συνταγματικότητας της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Εξαιρούνται από τον έλεγχο του Δικαστηρίου τα κυβερνητικά διατάγματα που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια κατάστασης ανάγκης, στρατιωτικού νόμου ή πολέμου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει επίσης αρμοδιότητα να δικάζει ως Ειδικό δικαστήριο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για κάθε αδίκημα που αφορά την ιδιότητά τους, τον Πρόεδρο και τα μέλη του ίδιου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Δικαστηρίων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και τους Γενικούς Εισαγγελείς. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, ειδικά όμως για τον έλεγχο συνταγματικότητας της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος, η απόφαση για την ακύρωση λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο

23 23 τρίτων. Η απόφαση του δικαστηρίου που κρίνει αντισυνταγματική διάταξη συνεπάγεται την ακύρωση της διάταξης του τυπικού νόμου ή του κυβερνητικού διατάγματος ή του Κανονισμού, από τη στιγμή της δημοσιεύσεως της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

24 24 Γ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ: «Οι διατάξεις του Συντάγματος είναι θεμελιώδεις κανόνες δικαίου που δεσμεύουν τα νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά όργανα, καθώς και τις διοικητικές αρχές και λοιπές οργανώσεις για τα άτομα», σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του Συντάγματος. Η υπεροχή του Συντάγματος έναντι του κοινού νόμου κατοχυρώνεται στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου και τη θέση του τουρκικού Συντάγματος στο τουρκικό κράτος συμπληρώνει η διάταξη του άρθρου 175 Σ, όπου κατοχυρώνεται ο αυστηρός χαρακτήρας του πολιτεύματος, ορίζοντας μια διαδικασία αναθεώρησης δυσχερέστερη απ αυτή της θέσπισης του κοινού νόμου. Ωστόσο, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο εξακολουθεί να θέτει αφενός τις γενικές αρχές του δικαίου υπεράνω του Συντάγματος και στο άρθρο 15 των μεταβατικών διατάξεων απαγορεύεται ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, των νομοθετικών διαταγμάτων και των λοιπών νομοθετημάτων που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μεταξύ Σεπτεμβρίου 1980 και Δεκεμβρίου 1983, υιοθετώντας έτσι μια μορφή «παρασυντάγματος» που κάμπτουν τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος και σχετικοποιούν την υπεροχή του. Ως προς το περιεχόμενό του το πολίτευμα που θεσπίζει το τουρκικό σύνταγμα, είναι δύσκολο να υπαχθεί σε έναν από τους γνωστούς τύπους πολιτευμάτων. Το στοιχείο της υπαγωγής του Συντάγματος σε έναν εκ των προτέρων καθορισμένο υπερ-συνταγματικό σκοπό, που συνίσταται στην τήρηση των κεμαλικών αρχών και κυρίως στην υπεράσπιση της ενιαίας και αδιάσπαστης ενότητας, ακυρώνει τη σύγκριση του τουρκικού πολιτεύματος με το κλασικό κοινοβουλευτικό πρότυπο ευρωπαϊκού πολιτεύματος, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές καταβολές αυτών των δύο. Το σύγχρονο τουρκικό πολίτευμα εμπεριέχει πολλά στοιχεία αυταρχικού πολιτεύματος, ενώ παράλληλα διαθέτει στοιχεία αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των άμεσων κρατικών οργάνων εγείρει περαιτέρω ζητήματα ως προς το κοινοβουλευτικό και το προεδρικό στοιχείο του πολιτεύματος. Είναι εμφανή η ελλιπής υιοθέτησης της κοινοβουλευτικής αρχής, οι περιορισμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες του τουρκικού Κοινοβουλίου και η αυτόνομη νομοθετική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ενισχυμένη θέση του ΠτΔ. Κατ αρχήν το πολίτευμα είναι κοινοβουλευτικό, αλλά θυμίζει περισσότερο το ορλεανικό μοντέλο της διπλής εξάρτησης της Κυβέρνησης και από την Εθνοσυνέλευση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή, επίσης, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που διασφαλίζει την πρόσβαση του στρατιωτικού

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 1 Πολίτευμα...19 Θεωρία... 19 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 19 Το κράτος... 20 Το πολίτευμα... 21 Το συνταγματικό δίκαιο... 21 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Α) Το νοµοθετικό έργο ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η παλαιότερη ιστορικά, αλλά και σηµαντικότερη αρµοδιότητα της Βουλής είναι η νοµοθετική, δηλαδή η θέσπιση γενικών και απρόσωπων κανόνων δικαίου. Τη νοµοθετική

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο ΚΑΖΛΑΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Θέμα εργασίας: ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Το Προεδρείο της Βουλής Το Προεδρείο της Βουλής προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγµα. Αποτελείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, από επτά(7) Αντιπροέδρους, τρεις (3)

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Παυλόπουλος, Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου Αθηνών Η αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

: 2131313 394, -378, - 373, -215

: 2131313 394, -378, - 373, -215 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ταχ. Δ/νση : Βασ. Σοφίας

Διαβάστε περισσότερα

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας Τ.Ε.Ι. Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική Ειδικά θέματα Δικαίου Δρ. Μυλωνόπουλος Δ. Αν. Καθηγητής δίκαιο άδικο ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Α. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΘΕΜΑ : 5 ο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Α. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Θεσμικό πλαίσιο Η σύσταση των Ειδικών Επιτροπών Ελέγχου Εφαρμογής Νομοθεσίας σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4158, 11/4/2008 NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4158, 11/4/2008 NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Πρώτη Γραπτή Εργασία. Συνταγματικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Θέμα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Πρώτη Γραπτή Εργασία. Συνταγματικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Θέμα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΕΟ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 10 - Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης Ακαδημαϊκό Έτος: 2014/15 Γενικές οδηγίες για την εργασία Πρώτη Γραπτή Εργασία Συνταγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Ν Α Κ Α Σ Των κυριοτέρων προθεσµιών που αφορούν στη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 25 ης Ιανουαρίου 2015

Π Ι Ν Α Κ Α Σ Των κυριοτέρων προθεσµιών που αφορούν στη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 25 ης Ιανουαρίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ Π Ι Ν Α Κ Α Σ Των κυριοτέρων προθεσµιών που αφορούν στη διενέργεια των γενικών βουλευτικών

Διαβάστε περισσότερα

E.E., Παρ. I, Αρ. 2659, 13.12.91

E.E., Παρ. I, Αρ. 2659, 13.12.91 E.E., Παρ. I, Αρ. 2659, 13.12.91 2005 Ν. 222/91 Ο περί Στεγών για Ηλικιωμένους και Αναπήρους Νόμος του 1991 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Διαδικασίας Διαγωνισμός για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 στην Eλλάδα.

Κανόνες Διαδικασίας Διαγωνισμός για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 στην Eλλάδα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Κανόνες Διαδικασίας Διαγωνισμός για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 23.4.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 103/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4271, 25/2/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4271, 25/2/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ -------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ (όνομα, έδρα, σκοποί, πόροι)

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ (όνομα, έδρα, σκοποί, πόροι) ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ (όνομα, έδρα, σκοποί, πόροι) ΑΡΘΡΟ 1 ο - ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΕΔΡΑ Ιδρύεται σωματείο με την επωνυμία «Παιδαγωγική Εταιρεία Κύπρου» με έδρα τη Λευκωσία ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή με φαξ και e-mail ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ

Αποστολή με φαξ και e-mail ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ Αποστολή με φαξ και e-mail ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 28 Αυγούστου 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 30081 & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης 14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016

ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016 ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016 Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου Ι. Έννοια και λειτουργία του δικαίου πηγές κανόνες δικαίου. ΙΙ. Δικαίωμα : Έννοια διακρίσεις γένεση κτήση αλλοίωση απώλεια άσκηση.

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΑΡΓΙΑ

1. ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΑΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3124 της 14ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1997 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3124 της 14ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1997 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ν. 8(Ι)/97 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3124 της 14ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1997 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ο περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας Νόμος του 1997 εκδίδεται με δημοσίευση

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή και με e-mail

Αποστολή και με e-mail Αποστολή και με e-mail ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2014 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 8428 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Ταχ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Άρθρο 1 Ονομασία, έδρα, νομική υπόσταση, στόχος της Εταιρίας 1) Ιδρύεται επιστημονικό σωματείο με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙKΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Αναλυτικά, οι βασικές διατάξεις του προσχεδίου Νόμου που αφορούν στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι οι πιο κάτω:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Αναλυτικά, οι βασικές διατάξεις του προσχεδίου Νόμου που αφορούν στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι οι πιο κάτω: Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2013 Αριθμ. Πρωτ.: 1147 Προς: Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Τις τελευταίες ημέρες έχει δοθεί για Δημόσια διαβούλευση στην Κ.Ε.Δ.Ε. το προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3742, 25/7/2003 Ο ΠΕΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΟΣ ΜΕΡΟΣ I ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3742, 25/7/2003 Ο ΠΕΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΟΣ ΜΕΡΟΣ I ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ Ο ΠΕΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΟΣ ΜΕΡΟΣ I ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ H Bουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Εσωτερικού Ελέγχου Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΕΤΤΕΡΑΟΥΚΡΑΙΣ.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΕΤΤΕΡΑΟΥΚΡΑΙΣ. Mετάφραση από τη γερμανική γλώσσα ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΕΤΤΕΡΑΟΥΚΡΑΙΣ. ΑΡΘΡΟ 1 ΑΡΘΡΟ 2 ΑΡΘΡΟ 3 ΟΝΟΜΑ, ΕΔΡΑ, ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ α) Η Κοινότητα ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΤΤΕΡΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι. Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι. Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4 16.12.2004 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 310/261 7. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ, ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι, σύμφωνα με το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, LL.M., Υπ. Δ.Ν. ΕΝΟΤΗΤΑ : «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ» - 1 - Οι δημόσιοι υπάλληλοι περαιτέρω οφείλουν να

Διαβάστε περισσότερα

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Έχοντας υπόψη:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Έχοντας υπόψη: Σχέδιο απόφασης της Συγκλήτου του άρθρου 77 παρ. 3 του Ν. 4009/2011: Διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης σε θέσεις καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

Διαβάστε περισσότερα

γ. Οργανώνει συνέδρια, διαλέξεις κλπ. εκδηλώσεις για επιστημονικά θέματα, τα οποία έχουν σχέση με τις βιο-ιατρικές επιστήμες.

γ. Οργανώνει συνέδρια, διαλέξεις κλπ. εκδηλώσεις για επιστημονικά θέματα, τα οποία έχουν σχέση με τις βιο-ιατρικές επιστήμες. Όνομα, Έδρα και Σφραγίδα της Εταιρείας Άρθρο 1 Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1835 και αναγνωρίσθηκε ως Σωματείο στις 17 Ιανουαρίου 1924, με την επωνυμία τότε «Η εν Αθήναις Ιατρική

Διαβάστε περισσότερα

(Άρθρα 1-11) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.

(Άρθρα 1-11) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016 / 2002 «Για την εταιρική διακυβέρνηση, θέματα μισθολογίου και άλλες διατάξεις,» (ΦΕΚ 110/17.05.2002), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 26 του νόμου 3091/2002 (ΦΕΚ, 330/24.12.2002) (Άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΠΡΟΣ: 1. Όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς 2. Τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης 3. Όλους τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ Ν/Σ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ Ν/Σ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ Ν/Σ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Α/Α ΑΡΘΡΟ ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ 1. 12 παρ. 2 Συγκρότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ Ελληνική ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Αριθ. Πρωτ.: 74893 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ IV. ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ IV. ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ IV. ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Αλεξίου Ντορέττα Δικηγόρος ΚΕΔΕ Δήμητρα Κουτσούρη τ. Γεν. Διευθύντρια Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3611, 14/6/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3611, 14/6/2002 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3611 της 14ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ I ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ Ο ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

18(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

18(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4430, 21.2.2014 Ν. 18(Ι)/2014 18(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Προοίμιο. Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ: L. 280, 26.10.2010,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. ήτοι με ποσοστό % των παρισταμένων την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. ήτοι με ποσοστό % των παρισταμένων την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι : «Υποβολή προς έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρείας και του Ομίλου αυτής, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Βέροια 05 Μαΐου 2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4322/2015 *************************** Τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

N. 3685/2008 Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Άρθρο 11 Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα 1. α) Τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά

N. 3685/2008 Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Άρθρο 11 Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα 1. α) Τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά N. 3685/2008 Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Άρθρο 11 Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα 1. α) Τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.) είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.),

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διεύθυνση Μέσων Ενημέρωσης Τμήμα Οπτικοακουστικών Μέσων και Αρχείων Δ/ΝΣΗ: Φραγκούδη 11 & Αλ. ΠάντουΚαλλιθέα Τ.Κ.:

Διαβάστε περισσότερα

«Θεσμός εξασφάλισης των επενδυτών και υποστήριξης της αξιοπιστίας της αγοράς των επενδυτικών υπηρεσιών»

«Θεσμός εξασφάλισης των επενδυτών και υποστήριξης της αξιοπιστίας της αγοράς των επενδυτικών υπηρεσιών» «Θεσμός εξασφάλισης των επενδυτών και υποστήριξης της αξιοπιστίας της αγοράς των επενδυτικών υπηρεσιών» Μέλος του «Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών» Η προστασία των επενδυτών και

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση του Καταστατικού της αστικής µη κερδοσκοπικής εταιρείας µε την επωνυµία «Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών» και κωδικοποίηση αυτού.

Τροποποίηση του Καταστατικού της αστικής µη κερδοσκοπικής εταιρείας µε την επωνυµία «Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών» και κωδικοποίηση αυτού. Τροποποίηση του Καταστατικού της αστικής µη κερδοσκοπικής εταιρείας µε την επωνυµία «Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών» και κωδικοποίηση αυτού. Στο Πανεπιστήµιο της Γρανάδας της Ισπανίας, σήµερα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ν. 16(Ι)/92 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2686 της 6ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1992 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ο περί Ρυθμίσεως της Άσκησης του Επαγγέλματος των Οπτικών Νόμος του 1992 εκδίδεται με

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Νέων Δημοτικών Αρχών

Οδηγός Νέων Δημοτικών Αρχών Οδηγός Νέων Δημοτικών Αρχών ΙΙI. Εποπτεία Έλεγχος στις Πράξεις και τα Όργανα των Φορέων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ντορέττα Αλεξίου Δικηγόρος ΚΕΔΕ Δήμητρα Κουτσούρη τ. Γεν. Διευθύντρια Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές του εκλογικού συστήµατος των δηµοτικών εκλογών τής Κάτω Σαξονίας

Βασικές αρχές του εκλογικού συστήµατος των δηµοτικών εκλογών τής Κάτω Σαξονίας Niedersächsischer Landeswahlleiter Πληροφορίες του Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής τής Κάτω Σαξονίας Βασικές αρχές του εκλογικού συστήµατος των δηµοτικών εκλογών τής Κάτω Σαξονίας Βασικές αρχές του

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4445, 10.6.2014

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4445, 10.6.2014 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4445, 10.6.2014 Ν. 70(Ι)/2014 70(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «KIΝΗΣH ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «KIΝΗΣH ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «KIΝΗΣH ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» 1. ΕΠΩΝΥΜΙΑ Η επωνυμία του Σωματείου είναι "ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ". Στις διεθνείς σχέσεις η επωνυμία του Σωματείου

Διαβάστε περισσότερα

O ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ

O ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ III O ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ 1. Συνοπτικός τίτλος 2. Ερµηνεία ΜΕΡΟΣ ΕΥΤΕΡΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ 3. Μέλη της Κοινότητας 4. Μητρώον µελών της Κοινότητας ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2011. Αριθμ. Πρωτ.: 1210. Προς: Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Συνάδελφοι,

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2011. Αριθμ. Πρωτ.: 1210. Προς: Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Συνάδελφοι, Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2011 Αριθμ. Πρωτ.: 1210 Προς: Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Συνάδελφοι, Στο Νόμο 4018/2011 (Φ.Ε.Κ. ΤΕΥΧΟΣ Α - ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 215/30-9-2011), «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Αναγνώρισης Τίτλων Σπου

1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Αναγνώρισης Τίτλων Σπου Ε.Ε.Παρ. 1(1) 322 Ν. 68(Ι)/96 Αρ. 3057, 3.5.96 Ο περί Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης και Παροχής Σχετικών Πληροφοριών Νόμος του 1996 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ E-MAIL Η FAX ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ E-MAIL Η FAX ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ E-MAIL Η FAX ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 29 Ιουνίου 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. πρωτ.: 22046 ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ "ΠΡΟΣΒΑΣΗ"

ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ "ΠΡΟΣΒΑΣΗ" Εισαγωγικός Διαγωνισμός για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης 2014 Δείγμα Σημειώσεων για το μάθημα Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Σ Χ Ε Ι Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Α.Ε. 1

Διαβάστε περισσότερα

Ο Διευθυντής του Τμήματος Φορολογίας έχει την δυνατότητα να ασκήσει τις εξουσίες που του παρέχει ο Νόμος για την είσπραξη των πιο κάτω φόρων:

Ο Διευθυντής του Τμήματος Φορολογίας έχει την δυνατότητα να ασκήσει τις εξουσίες που του παρέχει ο Νόμος για την είσπραξη των πιο κάτω φόρων: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 6 Τίτλος: Περί Εισπράξεως Φόρων Νόμος Έκδοση: Νοέμβριος 2014 Ενημέρωση: ------------------------- Εταιρεία: Costas Tsielepis & Co Ltd Αναφορικά: Περί Εισπράξεως Φόρων Νόμος (Ν. 80(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Επιτροπής Δεοντολογίας Χρήσης Ζώων (ΕΔΕΧΖΩ)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Επιτροπής Δεοντολογίας Χρήσης Ζώων (ΕΔΕΧΖΩ) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Επιτροπής Δεοντολογίας Χρήσης Ζώων (ΕΔΕΧΖΩ) για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 1. Ίδρυση, αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

7. ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ.. 13

7. ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ.. 13 Προπτυχιακή Εργασία Νέστωρα Ειρήνη Η Αναπλήρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑ 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ..3 2. Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟY TΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ.. 4 3. ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005 Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 Αριθ.Πρωτ.: 893 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005 Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, συνήλθε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της σε τακτική συνεδρίαση την 2α Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. Εµείς οι κάτοικοι της Ειδοµένης συµφωνήσαµε να ιδρυθεί. σύλλογος µε το όνοµα «Μορφωτικός σύλλογος Ειδοµένης» µε έδρα την

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. Εµείς οι κάτοικοι της Ειδοµένης συµφωνήσαµε να ιδρυθεί. σύλλογος µε το όνοµα «Μορφωτικός σύλλογος Ειδοµένης» µε έδρα την ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙ ΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Εµείς οι κάτοικοι της Ειδοµένης συµφωνήσαµε να ιδρυθεί σύλλογος µε το όνοµα «Μορφωτικός σύλλογος Ειδοµένης» µε έδρα την Ειδοµένη και µε τους εξής σκοπούς: α) Να

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: 2. Στον παρόντα Νόμο, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια-

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: 2. Στον παρόντα Νόμο, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια- Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4512, 22.5.2015 886 Ν. 73(Ι)/2015 Ο περί Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Νόμος του 2015 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Μάθημα: Εργατικό-Ασφαλιστικό Δίκαιο Διδάσκων: Νίκος Κ. Παπαδόπουλος

Α.Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Μάθημα: Εργατικό-Ασφαλιστικό Δίκαιο Διδάσκων: Νίκος Κ. Παπαδόπουλος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 1.Εισαγωγή Λέγοντας πηγές του Εργατικού Δικαίου εννοούμε το που βρίσκουμε τους κανόνες του. Για να γνωρίσουμε τις πηγές του Εργατικού Δικαίου,θα πρέπει να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Α ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΤΜΗΜΑ Α ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σχέδιο Νόμου Για την ενσωμάτωση της οδηγίας «2010/64/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 20 ης Οκτώβριου 2010 σχετικά με το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία»

Διαβάστε περισσότερα

Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών

Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών 1. Γενικά 1.1. Η Plus500CY Ltd (εφεξής, η Εταιρεία ) είναι μέλος του Ταμείου Αποζημίωσης Επενδυτών (Investor Compensation Fund,

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1 ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΦΥΣΗ ΕΔΡΑ ΣΚΟΠΟΣ

Άρθρο 1 ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΦΥΣΗ ΕΔΡΑ ΣΚΟΠΟΣ Άρθρο 1 ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΦΥΣΗ ΕΔΡΑ ΣΚΟΠΟΣ 1. Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ» (εφεξής η «Ένωση») είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 2. Η Ένωση δεν αποτελεί εργοδοτική ένωση, ούτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΚΥΡΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΚΥΡΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΚΥΡΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία ιδρύθηκε, από σκυριανούς το 1980 για να λύσει το πιεστικό πρόβλημα της ακτοπλοϊκής

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. 1(1) 796 Ν. 78(Ι)/95 Αρ. 2989,14.7.95

E.E. Παρ. 1(1) 796 Ν. 78(Ι)/95 Αρ. 2989,14.7.95 E.E. Παρ. 1(1) 796 Ν. 78(Ι)/95 Αρ. 2989,14.7.95 Ο περί Διενέργειας Προαγωγών και Διορισμών στη Δημοτική Εκπαίδευση (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 1995 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ της Ολομέλειας της Ο.Κ.Ε. επί του Νομοσχεδίου «Για τον Εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ» Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 1996

ΓΝΩΜΗ της Ολομέλειας της Ο.Κ.Ε. επί του Νομοσχεδίου «Για τον Εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ» Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 1996 ΓΝΩΜΗ της Ολομέλειας της Ο.Κ.Ε. επί του Νομοσχεδίου «Για τον Εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ» Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 1996 Διαδικασία Στις 31 Ιανουαρίου 1996, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ζήτησε, με το υπ' αρ. 645

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4154, 31/12/2007

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4154, 31/12/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο - Επίσημη Εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ο διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης προϋποθέτει, ως γνωστόν, συνδυασμό συνδυαστικής γνώσης της εξεταστέας ύλης και θεμάτων πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας. Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια

Διαβάστε περισσότερα

Ν.1850 / 1989. Κύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονοµίας

Ν.1850 / 1989. Κύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονοµίας Ν.1850 / 1989 Κύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονοµίας ΑΡΘΡΟ 1 (Πρώτο) Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγµατος ο Ευρωπαϊκός Χάρτης της Τοπικής Αυτονοµίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. για την απεργία αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης

ΘΕΜΑ : Γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. για την απεργία αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης Αρ. Πρωτ. 1290 Αθήνα 26/11/2014 Προς Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. ΘΕΜΑ : Γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. για την απεργία αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4478, 12.12.2014 188(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2006 ΕΩΣ 2012

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4478, 12.12.2014 188(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2006 ΕΩΣ 2012 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4478, 12.12.2014 Ν. 188(Ι)/2014 188(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2006 ΕΩΣ 2012 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος.

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4315, 27/1/2012 ΟΙ ΠΕΡΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1988 ΜΕΧΡΙ 2011 1(I)/2012

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4315, 27/1/2012 ΟΙ ΠΕΡΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1988 ΜΕΧΡΙ 2011 1(I)/2012 ΟΙ ΠΕΡΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1988 ΜΕΧΡΙ 2011 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 214 του 1988 131 του 1991 154(Ι) του 2003 217(Ι) του 2004 249(Ι) του 2004

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.

Ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΔΗΓΙΑ Αριθμ. 1/13.01.2015 Σήμερα ημέρα Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 13:00 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνήλθε σε συνεδρίαση,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (4/θέσια και άνω Νηπιαγωγεία & Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑ.Λ) Α /ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΣ: 4327/2015 ΣΧΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που κατοικούν στο Εξωτερικό»

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που κατοικούν στο Εξωτερικό» ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που κατοικούν στο Εξωτερικό» Άρθρο 1 Γενικές διατάξεις 1. Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ... 2 1. Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου... 2 1.1 Σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου... 3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 31 Οκτωβρίου 2011, ώρα 11:00 π.μ. Στην έδρα της εταιρείας (Λεωφ. Κηφισίας 37 Α, Κτίριο Γραφείων Α, Golden Hall, Μαρούσι) 1 Περιεχόμενα 1. Πρόσκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΑΕΚ Αριθμός Διαγωνισμού: 08/2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ Ιούλιος 2010 Άρθρο 1 ΣΤΟΧΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος διέπεται από τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 9 του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Π.Δ.Σ.

ΟΔΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Π.Δ.Σ. ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΔΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Π.Δ.Σ. Διαδικασία διεξαγωγής εποπτικού ελέγχου Διαδικασία επιβολής κυρώσεων/προστίμων ΦΛΩΡΙΝΗΣ 11, Γραφείο 101, 1 ος Όροφος, 1065 ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Τ.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας "ΝΕΩΡΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" που συνήλθε στις 30η Ιουλίου 2014

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας ΝΕΩΡΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ που συνήλθε στις 30η Ιουλίου 2014 ΠΡΑΚΤΙΚΑ Της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας "ΝΕΩΡΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" που συνήλθε στις 30η Ιουλίου 2014 Στον Πειραιά σήμερα την 30 η Ιουλίου 2014, ημέρα Τετάρτη και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υποπαράγραφος ΣΤ.1.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υποπαράγραφος ΣΤ.1. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υποπαράγραφος ΣΤ.1. Στην περίπτωση α) της παραγράφου 2 του άρθρου 146Β του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγκτική Επιτροπή (Audit Committee) Κανονισμός Λειτουργίας

Ελεγκτική Επιτροπή (Audit Committee) Κανονισμός Λειτουργίας Ελεγκτική Επιτροπή (Audit Committee) Κανονισμός Λειτουργίας Σεπτέμβριος 2013 Κανονισμός Ελεγκτικής Επιτροπής (Audit Committee) Προοίμιο Το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του της 23.11.1995, αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Το Τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών & Σταδιοδρομίας Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3670, 31/12/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3670, 31/12/2002 Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ 3. Ίδρυση Ανοικτού Πανεπιστημίου. 4. Γλώσσες διδασκαλίας. 5. Αποστολή του Πανεπιστημίου. 6. Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΟΤΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ν. 3852/2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΟΤΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ν. 3852/2010 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΟΤΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ν. 3852/2010 Με τις διατάξεις του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α ) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (ΑΡ. Μ.Α.Ε. 13950/06/Β/86/36) ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (ΑΡ. Μ.Α.Ε. 13950/06/Β/86/36) ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ κ.κ. ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (ΑΡ. Μ.Α.Ε. 13950/06/Β/86/36) ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σύμφωνα με τον Κ.Ν. 2190/1920 ως ισχύει και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΙ ΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ στο σχέδιο νόµου Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ.. Άρθρο.. Κάλυψη Οργανικών Θέσεων Αυξηµένων

Διαβάστε περισσότερα

ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 17ης Φεβρουαρίου 2012

ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 17ης Φεβρουαρίου 2012 EL ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 17ης Φεβρουαρίου 2012 σχετικά με τους όρους των τίτλων έκδοσης ή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου (CON/2012/12) Εισαγωγή και νομική βάση Στις 2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου γίνονται δεκτές αιτήσεις για την πλήρωση της θέσης του Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Η ισχύς του π.δ/τος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 31-1-2013.

Η ισχύς του π.δ/τος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 31-1-2013. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Αθήνα 17 Απριλίου 2013 Αρ. Πρωτ. 15400 Ταχ. Δ/νση Ταχ.Κώδικας Πληροφορίες Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 51 Τροποποιήσεις Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Άρθρο 51 Τροποποιήσεις Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας Άρθρο 51 Τροποποιήσεις Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας 1. Το άρθρο 94 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που κυρώθηκε με το ν. 2696/1999 (Α 57), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «ΑΡΘΡΟ 94

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4Μ7Χ-0ΦΕ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Αριθ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ-ΔΙΠΙΔΔ/οικ. 29605

ΑΔΑ: Β4Μ7Χ-0ΦΕ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Αριθ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ-ΔΙΠΙΔΔ/οικ. 29605 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Αριθ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ-ΔΙΠΙΔΔ/οικ. 29605 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 13 του Νόμου 2817/2000

Άρθρο 13 του Νόμου 2817/2000 Άρθρο 13 του Νόμου 2817/2000 ΦΕΚ Α'78/14.03.2000 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ.2817/2000 Άρθρο 13 Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.), Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) και Διοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Κεφαλάς. Χατζηπέτρου Κλαίρη

Μιχάλης Κεφαλάς. Χατζηπέτρου Κλαίρη Μιχάλης Κεφαλάς "Μέχρι την ημερομηνία της συνταξιοδότησης τους, τα μέλη Ε.Π. που κατέχουν προσωποπαγείς θέσεις Αναπληρωτή Καθηγητή, Επίκουρου Καθηγητή και Καθηγητή Εφαρμογών σύμφωνα με τις διατάξεις της

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 4009. μηχανισμό. του πρέπει να γνωρίζουν καλά τον μηχανισμό του για το επόμενο βήμα.

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 4009. μηχανισμό. του πρέπει να γνωρίζουν καλά τον μηχανισμό του για το επόμενο βήμα. Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 4009 Η παρουσίαση δεν κρίνει το νόμο, αλλά τον αναλύει σαν μηχανισμό. Τόσο οι υπέρ του νόμου όσο και οι εναντίον του πρέπει να γνωρίζουν καλά τον μηχανισμό του για το επόμενο βήμα. Μέρος Πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Κεφάλαιο Α Ίδρυση Έδρα Σκοπός ΑΡΘΡΟ 1 Ίδρυση Έδρα Ιδρύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Της ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡ ΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Άρθρο 1 Ιδρύεται σωµατείο µε την επωνυµία «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡ ΑΙΑΣ» µε έδρα την Πτολεµαΐδα. Άρθρο 2 Σκοπός του σωµατείου είναι η προώθηση

Διαβάστε περισσότερα