Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr."

Transcript

1 Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr. Οι αοιδοί συνήθιζαν στα προοίμιά τους να επικαλούνται τη βοήθεια της Μούσας στο δύσκολο έργο που είχαν αναλάβει, να παρουσιάσουν δηλαδή με ποιητικό τρόπο και να τραγουδήσουν μπροστά στο ακροατήριό τους έργα και παθήματα σπουδαίων ανθρώπων που είχαν χαθεί μέσα στο χρόνο και το χώρο. Τη συνήθεια αυτή την κράτησαν αργότερα και οι ραψωδοί. Έτσι οι ποιητές, με τη θεϊκή έμπνευση που είχαν από τη θεά, εμφανίζονταν οι ίδιοι ότι ήταν παντογνώστες και το έργο τους θεωρούνταν θεόπνευστο, ώστε δεν μπορούσε κανείς να το αμφισβητήσει.

2 4 Ο ποιητής κάνει επίκληση στη Μούσα, ζητώντας απ αυτήν τη θεϊκή έμπνευση, που θα τον βοηθούσε να αφηγηθεί τα βάσανα που πέρασε ο Οδυσσέας στο ταξίδι επιστροφής του στην πατρίδα. Γίνεται επίσης αναφορά στην κατάσταση που βρίσκεται ο Οδυσσέας, ο οποίος έχει χάσει όλους τους συντρόφους του και τον κρατούσε η νύμφη Καλυψώ στο νησί Ωγυγία. Εκεί όμως δεν ήταν ευτυχισμένος, γιατί νοσταλγούσε την πατρίδα και τη γυναίκα του. Δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Ιθάκη, εξαιτίας του Ποσειδώνα που του κρατούσε κακία, γιατί τύφλωσε το γιο του Πολύφημο. Οι άλλοι θεοί όμως τον συμπονούσαν και επωφελήθηκαν να πάρουν μια απόφαση θετική για τον Οδυσσέα, όταν ο Ποσειδώνας απουσίαζε (στη χώρα των Αιθιόπων). Ο ποιητής παρακαλεί τη Μούσα να τον βοηθήσει να αφηγηθεί τις περιπέτειες του Οδυσσέα, από τότε που ξεκίνησε με τους συντρόφους του από την Τροία για να γυρίσει στην πατρίδα του Ιθάκη. Ο Οδυσσέας, όμως, που έχασε τους συντρόφους του και βρισκόταν στο νησί της Καλυψώς, δεν μπορούσε να φύγει από κει, γιατί τον εμπόδιζε ο Ποσειδώνας που ήταν οργισμένος μαζί του, σε αντίθεση με τους άλλους θεούς που τον συμπαθούσαν όλοι. 1. : 1-13 : Προοίμιο Επίκληση της Μούσας. 2. : : Η Καλυψώ κρατά τον Οδυσσέα στο νησί της. Οι στίχοι μπορούν να συγκροτήσουν το δεύτερο προοίμιο.

3 5 πολύτροπος (στίχ. 1) = αυτός που ξέρει πολλούς τρόπους, εφευρετικός, πολυμήχανος, εύστροφος. ανιστορήσεις (στίχ. 1) ανιστορώ = διηγούμαι, περιγράφω, εξιστορώ πέρατα (στίχ. 2) ονομ : (το) πέρας = (εύχρηστο στην ονομαστική και την αιτιατική του ενικού και στην ονομαστική πληθ.) το τέλος μιας ενέργειας, διαδικασίας // φρ. τα πέρατα της γης (για να δηλωθεί μεγάλη έκταση ή απόσταση) βουλές (στίχ. 4) η βουλή = (εδώ) θέληση, απόφαση έμαθε πολλών ανθρώπων τις βουλές = γνώρισε τον τρόπο σκέψης τους, τις ιδέες τους νήπιοι και μωροί (στίχ. 10) = ανόητοι,άμυαλοι, με μυαλό μωρού νήπιος, -ια, -ο = (εδώ) με μυαλό μωρού (μτφ). μωρός, -ή, -ό = ανόητος. όλεθρο στίχ. 14) ο όλεθρος = καταστροφή, αφανισμός θολωτές (στίχ. 18) θολωτός, ή ό = αυτός που έχει θόλο (= ημισφαιροειδής λίθινη οροφή, τρούλος) αυτός που είναι κατασκευασμένος σε σχήμα θόλου (εδώ) αλλάγματα (στίχ. 20) (το) άλαγμα] = μετατροπή, αλλαγή (εδώ) αντικατάσταση σφοδρό (στίχ. 24) σφοδρός, -ή, -ό) = απότομος, ορμητικός, δυνατός.

4 6 τον άντρα (στίχ. 1) = εννοεί τον Οδυσσέα, το βασιλιά της Ιθάκης. Η αποσιώπηση του ονόματος του ήρωα κεντρίζει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ακροατών. Μούσα (στίχ. 1) = Ο Όμηρος εννοεί τη Μούσα της ηρωικής / επικής ποίησης, που είναι η Καλλιόπη. Πρόκειται για την πρώτη και την πιο σεβαστή από τις 9 μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, της θεάς της μνήμης, της ικανότητας δηλαδή του ανθρώπου να θυμάται. Αυτή μπορεί να βρίσκεται παντού, να ξέρει τα πάντα, σαν κόρη που ήταν της Μνημοσύνης. Ο ποιητής γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι το έργο του και γι' αυτό επικαλείται από το προοίμιο ήδη τη μούσα. Κέντρο λατρείας των 9 μουσών ήταν ο Όλυμπος και η Πιερία. Σε καθεμιά μούσα αντιστοιχεί και μια τέχνη : 1. Κλειώ Ιστορία 2. Ευτέρπη Μουσική 3. Θάλεια Κωμωδία 4. Μελπομένη Τραγωδία 5. Τερψιχόρη Χορός 6. Ερατώ Λυρική ποίηση 7. Πολύμνια Θρησκευτική ποίηση 8. Ουρανία Αστρονομία 9. Καλλιόπη Ηρωική ποίηση Εδώ ο ποιητής αναφέρεται στη Μούσα Καλλιόπη, που προστατεύει την ηρωική ή επική ποίηση, γιατί η Οδύσσεια όπως ξέρουμε είναι έπος, δηλαδή εξιστορεί κατορθώματα ηρώων. πάτησε (στίχ. 3) = ο Οδυσσέας, όπως ξέρουμε, κατέλαβε την Τροία με το τέχνασμα του Δούρειου Ίππου. της Τροίας (στίχ. 2) = είναι η τρωική χώρα, η Τρωάδα, που είχε πρωτεύουσα το Ίλιον και ακρόπολη την Πέργαμο. Βρισκόταν στα παράλια της Μικράς Ασίας και σύμφωνα με το Στράβωνα εκτεινόταν από το ακρωτήριο Λεκτό μέχρι τον Ελλήσποντο.

5 7 το κάστρο το ιερό (στίχ. 3) = είναι το Ίλιον, η πρωτεύουσα της Τροίας. Ήταν ιερό (άγιο) το Ίλιο, γιατί το έκτισαν ο Ποσειδώνας και ο Απόλλωνας και το προστάτευαν πολλοί θεοί. Να σημειωθεί ότι ο Ποσειδώνας έτρεφε έχθρα προς τον Οδυσσέα, γιατί τύφλωσε το γιο του τον Πολύφημο και όχι επειδή κατέστρεψε τον Ίλιον. : Με το όνομα Τροία απαντάται πολλές φορές και η πρωτεύουσα (Ίλιο) και όλη η περιοχή της τρωικής χώρας. του υπέρλαμπρου Ήλιου (στίχ. 11) = Ο Ήλιος (= εκείνος που καίει) λέγεται και Υπερίονας. Ήταν γιος του τιτάνα Υπερίονα και πατέρας της μάγισσας Κίρκης. Βγαίνει κάθε μέρα από τον ανατολικό ορίζοντα (ανατολή), απ τη μια άκρη του Ωκεανού, και βασιλεύει στο δυτικό (δύση), στην άλλη άκρη του Ωκεανού. κι αυτός τους άρπαξε του γυρισμού τη μέρα (στίχ. 11) = Ο Ήλιος είχε ένα κοπάδι βόδια, που τα έβοσκαν οι κόρες του, Φαέθουσα(= φωτεινή) και Λαμπετία (= αυτή που λάμπει), στο νησί Ερύθεια (= κοκκινωπή). Πολλοί ταυτίζουν το νησί αυτό με τη Σικελία. Τα βόδια αυτά έφαγαν οι σύντροφοι τού Οδυσσέα και γι' αυτό τιμωρήθηκαν να μη γυρίσουν στην πατρίδα τους. Γιος του Ήλιου ήταν ο Φαέθοντας. τότε λοιπόν οι άλλοι (στίχ. 14) = εννοεί αυτούς που επέζησαν από τον Τρωικό πόλεμο και επέστρεψαν στην πατρίδα τους (Νέστορας, Μενέλαος, Νεοπτόλεμος, Αγαμέμνων). που τον παίδευε πόθος διπλός (στίχ. 16) = δηλώνεται η έντονη νοσταλγία και λαχτάρα του Οδυσσέα για την πατρίδα και την οικογένειά του. νεράιδα (στίχ. 17) = οι νεράιδες ήταν κατώτερες θεότητες, που κατοικούσαν στις θάλασσες, στις λίμνες, στα ποτάμια, στα δάση, στα δέντρα και στις σπηλιές. Ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους ονομάζονταν Νηρηίδες (οι νύμφες των θαλασσών), Ναϊάδες (οι νύμφες που κατοικούσαν στις πηγές και τα ποτάμια), Δρυάδες (οι νύμφες των δασών και των δέντρων) και Αντριάδες (οι νύμφες των σπηλαίων). : Ακόμα και σήμερα διατηρούνται ζωντανές οι παραδόσεις για τις νεράιδες και τις εμφανίζουν σαν πανέμορφες γυναίκες, που με τις υπερφυσικές τους δυνάμεις μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους. Καλυψώ (στίχ. 18) = ήταν κόρη του Άτλαντα και κατοικούσε στο νησί Ωγυγία, όπου ο ναυαγός Οδυσσέας έφτασε ύστερα από περιπλάνηση δύο ετών. Αφού τον υποδέχτηκε η Καλυψώ, θέλησε να τον κρατήσει κοντά της για πάντα,

6 8 δίνοντάς του την υπόσχεση να τον κάνει αθάνατο. Ο Οδυσσέας έμεινε μαζί της εφτά χρόνια. Ιθάκη (στίχ. 21) = Ιθάκη, πατρίδα του Οδυσσέα. Ένα από τα Επτάνησα. όρισαν οι θεοί (στίχ. 21) = οι Μοίρες καθόριζαν τη ζωή του ανθρώπου. Οι Μοίρες ήταν τρεις : Κλωθώ (που κλώθει το νήμα της ζωής), Λάχεση (που το τυλίγει στο αδράχτι), Άτροπος (που κόβει το νήμα της ζωής). Στον Όμηρο υπάρχει σύγχυση μεταξύ θεών και μοιρών, καθώς άλλοτε οι μοίρες υπερτερούν των θεών και άλλοτε είναι ισοδύναμές τους. οι αγώνες (στίχ. 22) = πρόκειται για τους αγώνες που έκανε ο Οδυσσέας εναντίον των μνηστήρων της γυναίκας του Πηνελόπης που κατέτρωγαν το βιος του και εξευτέλιζαν το σπίτι του. Τους αγώνες αυτούς τους έκανε μόλις γύρισε στην Ιθάκη. εκτός του Ποσειδώνα (στίχ. 23) = επειδή ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Κύκλωπα, γιο του θεού Ποσειδώνα, ο θεός ήταν οργισμένος μαζί του και τον κατάτρεχε. Ο Ποσειδώνας ήταν θεός της θάλασσας, γιος του Κρόνου και της Αμφιτρίτης, και αδελφός του Δία, στον οποίο όφειλε να υπακούει. Η τρίαινα ήταν όπλο και σύμβολό του. Μ αυτή έσειε τη γη και σήκωνε τα κύματα. Είναι ακόμα γνωστός για τη φιλονικία του με την Αθηνά, για το ποιος από τους δύο θα έδινε το όνομά του στην Αθήνα. : Στη συνείδηση του λαού μας, τη θέση του Ποσειδώνα, αλλά πάντοτε για καλό και για τη σωτηρία των ναυτικών, την πήρε ο Άγιος Νικόλαος που ονομάζεται "των θαλασσών ο άγιος". Οδυσσέα (στίχ. 24) = ο Οδυσσέας, ο βασιλιάς της Ιθάκης, γιος του Λαέρτη και της Αντίκλειας, άντρας της Πηνελόπης και πατέρας του Τηλέμαχου. Πήρε μέρος στην τρωική εκστρατεία με τους Αχαιούς (δηλαδή τους Έλληνες) με δώδεκα καράβια. Βοήθησε αποφασιστικά με τ ανδραγαθήματα, τις συμβουλές και τα τεχνάσματά του στην πολιορκία της Τροίας. Επινόησε το Δούρειο Ίππο (ξύλινο άλογο που οι Τρώες το έβαλαν στην πόλη τους, χωρίς να ξέρουν ότι ήταν γεμάτο από Αχαιούς πολεμιστές). Μετά το τέλος του πολέμου γύρισε στην Ιθάκη, αφού περιπλανήθηκε 10 ολόκληρα χρόνια. Όταν επέστρεψε,

7 9 βρήκε στο παλάτι του 100 υποψήφιους μνηστήρες για τη γυναίκα του, που τους εξόντωσε όλους. θεϊκό Οδυσσέα (στίχ. 24) = Ο Οδυσσέας, όπως και άλλοι ήρωες στα έπη, χαρακτηρίζεται θεϊκός όχι τόσο για τη θεϊκή καταγωγή του (εθεωρείτο απόγονος του Δία), όσο γιατί είχε εξαιρετικές ικανότητες και αρετές. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι στ αποτελούν 2 προοίμια : α) προοίμιο του ποιητή (στίχ. 1-13) που περιλαμβάνει την επίκληση στη Μούσα, β) προοίμιο της Μούσας (στίχ ) που περιλαμβάνει συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης. Στο πρώτο προοίμιο έχουμε την επίκληση του ποιητή προς τη Μούσα, απ την οποία ζητά τη θεϊκή έμπνευση για να εξιστορήσει τις περιπέτειες των ηρώων του. Είναι μια από τις ωραιότερες επικλήσεις που θα μπορούσε να κάνει ο ποιητής στη Μούσα και ταυτόχρονα να μας φανερώσει και το θέμα με το οποίο θα μας απασχολήσει. ή ή

8 10 Από την αρχή λοιπόν ο ποιητής μέσα σε λίγους στίχους και μας προϊδεάζει για τα παθήματα του Οδυσσέα και τους αγώνες του και για το ότι οι σύντροφοί του χάθηκαν από δικό τους φταίξιμο, με αποτέλεσμα απ την αρχή να αισθανόμαστε μεγάλη συμπάθεια προς τον ταλαιπωρημένο βασιλιά της Ιθάκης. Στο δεύτερο προοίμιο η Μούσα, μετά την παράκληση του ποιητή, αρχίζει την αφήγηση της ιστορίας του Οδυσσέα. Μας πληροφορεί ότι όσοι ξέφυγαν τον πόλεμο και τη θάλασσα γύρισαν στα σπίτια τους, ενώ ο Οδυσσέας βρίσκεται μακριά από το σπίτι του, "αιχμάλωτος" της Καλυψώς. Ο ποιητής αρχίζει την αφήγησή του από το δέκατο χρόνο των περιπετειών του Οδυσσέα και στη συνέχεια θα μας εξιστορήσει όλες του τις περιπέτειες από τότε που ξεκίνησε από την Τροία.

9 11 Αυτή η αφήγηση των γεγονότων από τη μέση δείχνει εξελιγμένη αφηγηματική τεχνική και τη χρησιμοποίησε πρώτος ο Όμηρος. Σήμερα αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται στον κινηματογράφο και στο μυθιστόρημα και είναι γνωστή ως Flash back (φλας μπακ), δηλαδή αναδρομή στο παρελθόν. Τροία Ωγυγία Ιθάκη Μετά τον τρωικό πόλεμο ο Οδυσσέας ξεκίνησε για την πατρίδα του και οι περιπέτειές του κράτησαν 2/3 χρόνια μέχρι να φτάσει στο νησί Ωγυγία Ο Οδυσσέας αιχμάλωτος της Καλυψώς (7/8 χρόνια) Η ραψωδία α αρχίζει από το δέκατο χρόνο των περιπετειών του Οδυσσέα (3/2+ 7/8 = 10 χρόνια) και εξιστορούνται οι προηγούμενες περιπέτειες του ήρωα (αναδρομή στο παρελθόν) Η αφήγηση της Οδύσσειας αρχίζει στη μέση της δράσης (όταν ο Οδυσσέας βρισκόταν στην Ωγυγία) και μετά γυρίζει πίσω (ο Οδυσσέας θα εξιστορήσει αργότερα στο βασιλιά των Φαιάκων τις περιπέτειές του). Αυτός ο τρόπος αφήγησης από τη μέση λέγεται in media res (διαβάζεται : "ιν μέντια ρες" και σημαίνει "να αρχίζει από τη μέση ). όταν όμως ο λογοτέχνης κάνει την αφήγηση του χρονολογικά, από την έναρξη των γεγονότων, έχουμε την τεχνική τη λεγόμενη ab ovo (διαβάζεται: αμπ όβο που σημαίνει από την αρχή )].

10 12 1. θεά (στίχ. 1, 12) : ο ποιητής επικαλείται τη Μούσα Καλλιόπη, που προστατεύει την επική ποίηση, να τον φωτίσει με θεϊκή έμπνευση. Η Μούσα Καλλιόπη προστάτευε, επίσης, και τους αοιδούς, που απάγγελλαν τα έπη. Οι αοιδοί στα ομηρικά έπη είχαν ιδιαίτερη θέση, που τους εξασφάλιζε σεβασμό και προνόμια. 2. γνώρισε πολιτείες πολλές, έμαθε πολλών ανθρώπων τις βουλές (στίχ. 4) : ο ποιητής θεωρεί μεγάλο κατόρθωμα που ο Οδυσσέας γνώρισε πολλούς τόπους και τις αντιλήψεις (= γνώμη) των ανθρώπων που κατοικούσαν σ αυτούς. : Την εποχή που έζησε ο Όμηρος, οι Έλληνες είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται στις αποικίες και να διασχίζουν τις θάλασσες με τα πλοία τους, γνωρίζοντας καινούριους λαούς και πολιτισμούς. Γι αυτό οι άνθρωποι της εποχής του, έτρεφαν ιδιαίτερη εκτίμηση στους πολυταξιδεμένους ανθρώπους. 3. Γιατί εκείνοι χάθηκαν απ' τα δικά τους τα μεγάλα σφάλματα (στ. 9) : ο ποιητής μ αυτά τα λόγια ήθελε : α) να δικαιολογήσει σε μας την επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του χωρίς τους συντρόφους, οι οποίοι χάθηκαν από δικό τους φταίξιμο, επομένως ο Οδυσσέας δεν ευθύνεται καθόλου, και β) να μας υπενθυμίσει ότι οι άνθρωποι χάνονται και υποφέρουν τις πιο πολλές φορές από δικά τους σφάλματα (ατομική ευθύνη). 4. νήπιοι και μωροί, που πήγαν κι έφαγαν τα βόδια του υπέρλαμπρου Ήλιου (στίχ ) : οι θεοί τιμωρούν τους ανθρώπους όταν είναι ασεβείς απέναντί τους.

11 13 5. του γυρισμού τη μέρα (στίχ. 11) : ο ποιητής θέλει να μας δείξει πόσο δύσκολα και επικίνδυνα ήταν εκείνη την εποχή τα ταξίδια, τόσο που ο γυρισμός στην πατρίδα πολλές φορές αποδιδόταν στην εύνοια και τη συμπαράσταση των θεών. 6. πόθος διπλός, του γυρισμού και της γυναίκας του (στίχ ) : ο Οδυσσέας νοσταλγεί την πατρίδα του και τη γυναίκα του και δε δέχεται να συμβιβαστεί με αυτά που του προσφέρει η Καλυψώ (δηλαδή σπίτι και να έχει γυναίκα μια θεά). Γίνεται αισθητή και η ηθικότητα του Οδυσσέα που δεν αλλάζει την πατρίδα και τη γυναίκα του. 7. τον έκρυβε κοντά της μια νεράιδα (στίχ. 17) : στον Όμηρο οι θεοί έχουν τη δύναμη να εμποδίζουν τους ανθρώπους να κάνουν κάτι που αυτοί, δηλαδή οι θεοί, δε θέλουν (εδώ η Καλυψώ εμποδίζει τον Οδυσσέα να φύγει). 8. ο χρόνος ήλθε που του όρισαν οι θεοί (στίχ. 20): ο Όμηρος με το ρήμα που χρησιμοποιεί συνδυάζει τις Μοίρες, που "έκλωθαν" το νήμα της ζωής του ανθρώπου (δηλαδή καθόριζαν τη διάρκεια της ζωής του), και τις αντιλήψεις για τις αποφάσεις των θεών, που ρύθμιζαν πάλι την ανθρώπινη ζωή, όταν αυτή βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο. 9. τον συμπαθούσαν οι θεοί, όλοι εκτός του Ποσειδώνα (στίχ. 23): βλέπουμε ότι οι άνθρωποι της ομηρικής εποχής πίστευαν ότι οι θεοί αισθάνονται πολλές φορές συμπάθεια ή οργή για τους ανθρώπους (ανθρωπομορφισμός). : Στον Όμηρο (και στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια) συναντάμε τους θεούς να έχουν ανθρώπινη μορφή, να έχουν αδυναμίες και πάθη ανθρώπινα, να μεταμορφώνονται σε θνητούς και γενικά να ενεργούν και να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Αυτή η ομοιότητα των θεών με τους ανθρώπους λέγεται ανθρωπομορφισμός. 1. κάστρο (στίχ. 3) : Οι άνθρωποι της εποχής του Ομήρου ξέρουν πολύ καλά να οχυρώνουν πόλεις και να κατασκευάζουν κάστρα, όπως φαίνεται από τα ερείπια που σώζονται στις Μυκήνες, στην Τίρυνθα και αλλού.

12 14 2. της γυναίκας του (στίχ. 17) : Παρατηρούμε ότι υπάρχει ο θεσμός του γάμου στους ανθρώπους και αυτής της εποχής. Κοσμητικά επίθετα : (στίχ. 1) τον άντρα τον πολύτροπο, (στίχ. 3) κάστρο ιερό (στίχ. 11) του υπέρλαμπρου Ηλιου, (στίχ. 14) τον άθλιον όλεθρο, (στίχ. 18) σεμνή θεά, (στίχ. 12) θολωτές σπηλιές, (στίχ. 24) σφοδρό θυμό Μεταφορές : (στίχ. 3) της Τροίας πάτησε το κάστρο το ιερό (στίχ. 14) όσοι ξέφυγαν τον άθλιον όλεθρο, (στίχ. 20) με του καιρού τ' αλλάγματα, (στίχ. 24) σφοδρό κρεμούσε το θυμό του. Εικόνες : (στίχ ) νήπιοι... Ηλίου (στίχ ) τον έκρυβε... άντρα Προσωποποιήσεις : (στίχ. 11) κι αυτός (ο Ήλιος) τους άρπαξε του γυρισμού τη μέρα

13 15 Κύκλος : το πρώτο προοίμιο (στίχ. 1-13) αρχίζει και τελειώνει με την επίκληση της Μούσας, κάνοντας έτσι μορφολογικό κύκλο. : Ο Όμηρος χρησιμοποιεί σταθερά επίθετα, που είτε αποδίδουν κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα στο πρόσωπο για το οποίο γίνεται λόγος (χαρακτηριστικά επίθετα) είτε περιγράφουν εξωτερικά ένα πρόσωπο ή ένα τοπίο (περιγραφικά επίθετα). Τα επίθετα αυτά και των δύο κατηγοριών μπορεί να είναι τυπικά, δηλαδή να χρησιμοποιούνται και από άλλους στις παραδόσεις που υπήρχαν για τα πρόσωπα αυτά, ή να είναι φανταστικά, δηλαδή να τα φαντάστηκε και να τα χρησιμοποίησε μόνο ο Όμηρος. επίθετα χαρακτηριστικά αποδίδουν κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα στο που περιγράφουν περιγραφικά περιγράφουν εξωτερικά ένα πρόσωπο ή ένα τοπίο είναι τυπικά (παραδοσιακά επίθετα) ή είναι φανταστικά (τα χρησιμοποιεί μόνο ο Όμηρος) Επίθετα : (στίχ. 1) τον πολύτροπο : αναφέρεται στον Οδυσσέα και του αποδίδει κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα (χαρακτηριστικό επίθετο), (στίχ. 3) (στίχ. 8) το ιερό : το επίθετο αυτό αποδίδεται στο κάστρο της Τροίας και το χαρακτηρίζει ως ιερό (χαρακτηριστικό επίθετο), οι νήπιοι και μωροί : τα επίθετα αυτά αποδίδονται στους συντρόφους του Οδυσσέα και τους χαρακτηρίζουν

14 16 από κάποια ενέργειά τους, από την αφροσύνη τους (χαρακτηριστικά επίθετα) (στίχ. 18) σεμνή κ' αρχοντική : το επίθετο αυτό αποδίδεται στην Καλυψώ (χαρακτηριστικό επίθετο), (στίχ. 18) θολωτές : το επίθετο αυτό αποδίδεται στη σπηλιά την οποία και περιγράφει (περιγραφικό επίθετο), (στίχ. 22) σφοδρό : το επίθετο αυτό αποδίδεται στο πάθος / θυμό που κράταγε ο Ποσειδώνας για τον Οδυσσέα (χαρακτηριστικό επίθετο), Αντιθέσεις : (στίχ. 7) κι όμως δεν μπόρεσε, που τόσο επιθυμούσε, να σώσει τους συντρόφους : ενώ προσπάθησε δηλαδή και το ήθελε, δεν μπόρεσε να τους γλιτώσει, (στίχ ) τότε λοιπόν... άντρα : (διάκριση μεταξύ του Οδυσσέα και των άλλων αρχηγών της Τρωικής εκστρατείας που σώθηκαν από τον πόλεμο και γύρισαν στις πατρίδες τους).

15 17 Εφευρετικός, γενναίος, πολυταξιδεμένος, εύστροφος, πολύπαθος, αλλά και φιλεύσπλαχνος προς τους συντρόφους του και πονετικός, γιατί προσπαθεί να τους γλιτώσει από το χαμό. Ο ήρωας, επίσης, αντιδιαστέλλεται από τους άμυαλους συντρόφους του: έχει αφενός συνείδηση της ευθύνης του και αφετέρου ευσέβεια. αρετή που εκείνοι στερούνταν. Γενικά στο προοίμιο του έπους ο Οδυσσέας φέρει ακέραιη την ηθική και ηγετική του υπόσταση, καθώς και την αξιοσύνη του. Μέσα από μια τέτοια ηθογράφηση καθίσταται αντικείμενο θαυμασμού και συμπάθειας στο ακροατήριό του. Δηλωτικοί του χαρακτήρα αυτών είναι τα γνωρίσματα που τους αποδίδουν τα επίθετα : νήπιοι και μωροί. Η καταστροφή τους οφείλεται σε δικό τους φταίξιμο και ενοχή. Η όλη δράση τους και ο όλεθρός τους αποτελεί ένα παράδειγμα, στο οποίο εφαρμόζεται το ηθικό σχήμα της Οδύσσειας : ο άνθρωπος δρα ελεύθερα και φέρει προσωπική ευθύνη των πράξεών του. Έτσι οι σύντροφοι τού Οδυσσέα με δική τους ευθύνη έφαγαν τα βόδια του Ηλίου, τυφλωμένοι από την Άτη (=τύφλωση του νου). Διέπραξαν, όμως, έτσι Ύβρη (= υπέρβαση του μέτρου λόγω της αλαζονείας τους), η οποία με τη σειρά της επισύρει τη Νέμεση, δηλαδή την τιμωρία που οδηγεί στο χαμό τους. 1. Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την τύχη του και τις πράξεις του 2. Η αυθάδεια και η ασέβεια προς το θείο επισύρει τον όλεθρο 3. Η αξιοσύνη του ηγέτη, η ηθική και ηγετική του διάσταση κρίνεται από τον αν φροντίζει για τη σωτηρία του στρατού και τη δική του.

16 18 4. Η πατρίδα και η οικογένεια είναι τα βασικά αγαθά του ανθρώπου. 1. Ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Οδυσσέα που δίνονται στους στίχους 1-8 ; Στο προοίμιο ο Οδυσσέας χαρακτηρίζεται και με επίθετα, αλλά και με άλλες εκφράσεις, όπως : "πολύτροπο" που εννοεί τον άνθρωπο τον πολυμήχανο και τον εφευρετικό, "ως τα πέρατα του κόσμου να γυρνά" που υπονοεί τον άνθρωπο τον πολυταξιδεμένο, "πάτησε της Τροίας το κάστρο το ιερό" εννοεί τον Οδυσσέα που κατόρθωσε να εκπορθήσει την Τροία με το Δούρειο Ίππο, "γνώρισε πολιτείες πολλές, έμαθε... τις βουλές" εννοεί τον κοσμογυρισμένο, "κι έζησε πάθη πολλά" εννοεί τον πολύπαθο, "σηκώνοντας το βάρος... γυρισμό" μας δείχνει την έντονη νοσταλγία του Οδυσσέα να γυρίσει στην πατρίδα του και την επιθυμία του να γυρίσει με τους συντρόφους του. 2. Τι ήταν για το έπος η επίκληση στη Μούσα ; Η επίκληση ήταν ένα στοιχείο απαραίτητο στην επική ποίηση και θα συναντήσουμε πολλές φορές τον ποιητή να κάνει επίκληση στη Μούσα. Ο ποιητής παρακαλεί τη Μούσα να του δώσει τη θεϊκή έμπνευση (όπως θα λέγαμε σήμερα : τη θεία φώτιση) να εξιστορήσει τις περιπέτειες των ηρώων του. Έτσι η ευθύνη για όσα αναφέρονται στο έπος δεν είναι του ποιητή αλλά της Μούσας και ό,τι εξιστορείται πλέον αποκτά μεγάλο κύρος, που δεν το αμφισβητεί κανένας. Επίσης, έτσι μπορεί και ο ποιητής να παρουσιάζεται παντογνώστης (ότι δηλαδή τα ξέρει όλα), αφού δεν είναι ο ίδιος που μιλάει, αλλά η Μούσα που είναι θεά και τα ξέρει όλα.

17 19 3. Ποιο ηθικό θέμα προκύπτει, όταν ο ποιητής αναφέρεται στο χαμό των συντρόφων του Οδυσσέα ; Πρόκειται για το θέμα της ατομικής ευθύνης και της τιμωρίας που θα επακολουθήσει στην περίπτωση που ο άνθρωπος πέσει σε μεγάλο σφάλμα. Επομένως, οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την τύχη τους και για τις συμφορές που τους βρίσκουν. Στην ποίηση του Ομήρου (όπως και στις τραγωδίες) λειτουργεί ο ηθικός νόμος : Άτη, Ύβρη, Νέμεση. Η Άτη ενσαρκώνει την τύφλωση του ανθρώπινου νου και οδηγεί στην Ύβρη, δηλαδή στην αυθάδεια, που ωθεί το θνητό να ξεπερνά τα ανθρώπινα μέτρα και να αδικεί. Με την Ύβρη επέρχεται η Νέμεση, δηλαδή η τιμωρία του αδικητή. 4. Πώς τονίζει ο Όμηρος τη δυστυχία του Οδυσσέα και πώς την αγάπη του για την πατρίδα ; Η δυστυχία του Οδυσσέα τονίζεται τους στίχους 14-19, όπου ο ποιητής αναφέρει ότι, ενώ οι άλλοι συμπολεμιστές του που είχαν πάρει μέρος στον πόλεμο της Τροίας και δε σκοτώθηκαν στις μάχες γύρισαν πίσω, μόνος αυτός βρίσκεται αιχμάλωτος στο νησί της Καλυψώς και δεν μπορεί να γυρίσει στην πατρίδα του. Η μεγάλη αγάπη του Οδυσσέα για την πατρίδα του και η βαθιά νοσταλγία του φαίνεται στο στίχο 19, γιατί, παρόλο που η Καλυψώ είναι θεά και θέλει να τον κάνει άντρα της και έτσι του προσφέρει την αθανασία, εκείνος επιθυμεί την πατρίδα του και τη γυναίκα του. 5. Πώς δηλώνεται η εξάρτηση του ποιητή από τη Μούσα στον πίνακα του Νίκου Εγγονόπουλου ; (σελ. 17). Ο πίνακας "Ο ποιητής και η Μούσα" του Νίκου Εγγονόπουλου απηχεί τη διαχρονικότητα της αντίληψης ότι ο ποιητής χρωστά την τέχνη του και την έμπνευσή του σε μία ανώτερη δύναμη, τη Μούσα. Η εξάρτηση του ποιητή από τη θεά δηλώνεται με την παρακλητική κίνηση του πρώτου προς τη δεύτερη, δηλωτική της επιθυμίας του να τον συντρέχει η Μούσα και να τον εμπνέει στο έργο του.

18 20 Β. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ησίοδος Βιογραφικά στοιχεία Με τον Όμηρο πιστεύουμε ότι εκεί περίπου στα τέλη του 8 ου αιώνα (στα τέλη της γεωμετρικής και στις αρχές της αρχαϊκής εποχής, τελειώνει η δημιουργική περίοδος της επικής ποίησης. Μετά τον Όμηρο ο μόνος μεγάλος επικός ποιητής που θα εμφανιστεί είναι ο Ησίοδος, που διακρίθηκε κυρίως σε ένα νέο είδος επικής ποίησης, το διδακτικό έπος. Ο Ησίοδος γεννήθηκε στην Άσκρα Βοιωτίας, όπου κατέφυγε ο πατέρας του από την αιολική Κύμη της Μικράς Ασίας, αλλά η ημερομηνία της γέννησής του δεν είναι γνωστή. Υπολογίζεται ότι έζησε γύρω στο 700 ή 800 π.χ. Επισκεπτόμενος συχνά το όρος Ελικώνα, όπου οι μύθοι έλεγαν ότι κατοικούσαν οι Μούσες, έλεγε ο ίδιος ότι εκείνες του έδωσαν το χάρισμα της ποίησης.

19 21 Με το χάρισμα λοιπόν αυτό περιπλανήθηκε ως ραψωδός για να απαγγείλει σε φτωχούς και πλούσιους τα έπη του. Ο Ησίοδος με το έργο του Θεογονία αποπειράθηκε για πρώτη φορά να συγκεντρώσει τους θρησκευτικούς μύθους που ήταν διαδεδομένοι σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, κατέγραψε τις δοξασίες για τη δημιουργία του κόσμου και αποτύπωσε τα γενεαλογικά δέντρα των θεών. Σχολιασμός κειμένου Όπως φαίνεται από το απόσπασμα του προοιμίου της Θεογονίας, ο Ησίοδος επικαλείται τις Ελικωνιάδες Μούσες να συμβάλλουν στην έμπνευση ενός ωραίου τραγουδιού, τη στιγμή που έβοσκε τα πρόβατα του πάνω στο βουνό. Θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι ο Ησίοδος κάνει επίκληση στις Μούσες του Ελικώνα, όπως και ο Όμηρος στη Μούσα Καλλιόπη στην αρχή του προοιμίου του. ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Βιογραφικά στοιχεία Το έπος του Γκιλγκαμές είναι ένα επικό ποίημα από την περιοχή της Βαβυλωνίας και αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό λογοτεχνικό έργο και που ανάγεται σήμερα στην Ασσυροβαβυλωνιακή φιλολογία. Πρόκειται για τη συλλογή θρύλων και ποιημάτων των Σουμερίων για τον Γκιλγκαμές, μυθικό ή/και ιστορικό πρόσωπο Βασιλέα ήρωα της Ουρούκ που θεωρείται ότι έζησε την 3 η χιλιετία π.χ. Η ιστορία αυτού του νεαρού βασιλιά της Μεσοποταμίας ενέπνευσε πολλούς ποιητές να πλάσουν γύρα από το όνομα του πολλούς μύθους. Σχολιασμός κειμένου

20 22 Το απόσπασμα από το έπος του Γκιλγκαμές αναφέρεται με λυρικό τόνο σ έναν ήρωα - βασιλιά ο οποίος έχει ταξιδέψει σε πολλούς και μακρινούς τόπους, στους οποίους γνώρισε πολλούς ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο ζωής και διαφορετική νοοτροπία. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για έναν πολυταξιδεμένο και πολύπειρο άνθρωπο, που έχει ζήσει και δοκιμάσει τα πάντα. ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΣΕΛ.19) Να συγκρίνετε τους 5 πρώτους στίχους του προοιμίου της Οδύσσειας με το απόσπασμα από το έπος του Γκιλγκαμές και να αναζητήσετε ομοιότητες. (Δείτε και ένα άλλο απόσπασμα του έπους αυτού στη σελ. 15 του βιβλίου Αρχαία Ιστορία της Α Γυμνασίου) Απάντηση Το απόσπασμα του έπους του Γκιλκγαμές που παρουσιάζεται εδώ θυμίζει σε πολλά σημεία το προοίμιο του ομηρικού έπους της Οδύσσειας. Και στα δύο έπη οι ποιητές εγκωμιάζουν το ήθος των ηρώων τους και εξιστορούν τις περιπέτειες και τις δυσκολίες τους. Παρατηρούμε ότι και τα δύο πρόσωπα έχουν αρκετές ομοιότητες ως προς τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά τους. Θεωρούνται και οι δύο σπουδαίοι βασιλιάδες και δεινοί πολεμιστές, έτοιμοι πάντα να υπερασπιστούν το συμφέρον της πατρίδας τους και τη ζωή των συντρόφων τους. Πραγματοποιώντας και οι δύο μακρινά ταξίδια, είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν νέους και παράξενους τόπους, να γνωρίσουν πολλούς ανθρώπους ακόμη και να παλέψουν με τα φυσικά φαινόμενα, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.

21 23 Β. ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Ποια θέματα καλύπτει το πρώτο προοίμιο και ποια το δεύτερο; Στο πρώτο προοίμιο έχουμε την επίκληση του ποιητή προς τη Μούσα, απ την οποία ζητά τη θεϊκή έμπνευση για να εξιστορήσει τις περιπέτειες των ηρώων του. Είναι μια από τις ωραιότερες επικλήσεις που θα μπορούσε να κάνει ο ποιητής στη Μούσα και ταυτόχρονα να μας φανερώσει και το θέμα με το οποίο θα μας απασχολήσει. Από την αρχή λοιπόν ο ποιητής μέσα σε λίγους στίχους μας προϊδεάζει για τα παθήματα του Οδυσσέα και τους αγώνες του και για το ότι οι σύντροφοί του χάθηκαν από δικό τους φταίξιμο, με αποτέλεσμα απ την αρχή να αισθανόμαστε μεγάλη συμπάθεια προς τον ταλαιπωρημένο βασιλιά της Ιθάκης. Στο δεύτερο προοίμιο η Μούσα, μετά την παράκληση του ποιητή, αρχίζει την αφήγηση της ιστορίας του Οδυσσέα. Μας πληροφορεί ότι όσοι ξέφυγαν τον πόλεμο και τη θάλασσα γύρισαν στα σπίτια τους, ενώ ο Οδυσσέας βρίσκεται μακριά από το σπίτι του, "αιχμάλωτος" της Καλυψώς. Ο ποιητής αρχίζει την αφήγησή του από το δέκατο χρόνο των περιπετειών του Οδυσσέα και στη συνέχεια θα μας εξιστορήσει όλες του τις περιπέτειες από τότε που ξεκίνησε από την Τροία. Για την υπόθεση λοιπόν της Οδύσσειας αντλούμε τις ακόλουθες πληροφορίες από το προοίμιο : Δίνονται τα βασικά χαρακτηριστικά του ήρωα: προσημειώνεται το ταξίδι του ήρωα και επισημαίνεται η αποτυχία του να σώσει τους συντρόφους του. δίνονται στοιχεία για την παροντική κατάσταση του ήρωα (= αποκλεισμένος στο νησί της Καλυψώς για μεγάλο χρονικό διάστημα) προαναγγέλλονται αυτά που πρόκειται να συμβούν, όταν επιστρέψει στην Ιθάκη επισημαίνεται ότι ο ήρωας χαίρει της συμπάθειας όλων των θεών εκτός από έναν, τον Ποσειδώνα. 2. Ποιοι εμποδίζουν το νόστο του Οδυσσέα και ποιοι αποφάσισαν να τον βοηθήσουν; Δύο είναι οι δυνάμεις εκείνες που φράζουν το δρόμο του γυρισμού του ήρωα στην Ιθάκη : Η Καλυψώ, της οποίας κίνητρο είναι η ερωτική αγάπη, και ο Ποσειδώνας, του οποίου κίνητρο είναι το μίσος του προς τον Οδυσσέα, επειδή τύφλωσε το γιο του Πολύφημο. Να προσεχθεί ότι τα κίνητρα των δυο

22 24 θεοτήτων είναι αντίθετα και να σημειωθεί ότι για να προχωρήσει η δράση του έργου πρέπει να καμφθεί τουλάχιστον η μία από τις δυνάμεις αυτές. Αντίθετα, οι υπόλοιποι θεοί του Ολύμπου κατόπιν προτροπής της θεάς Αθηνάς, αποφάσισαν να βοηθήσουν τον Οδυσσέα να επιστρέψει σώος στην πατρίδα του και στην αγαπημένη του οικογένεια. 3. Ποιες λέξεις ή φράσεις του κειμένου αυτής της Ενότητας έχουν μεταφορική σημασία; Ο Όμηρος με σκοπό να χαρίσει ζωντάνια και παραστατικότητα στα λόγια του, προσέδωσε σε κάποιες λέξεις μεταφορική σημασία. Οι μεταφορικές εκφράσεις του προοιμίου είναι οι εξής: (στίχ. 3) της Τροίας πάτησε το κάστρο το ιερό (στίχ. 6) σηκώνοντας το βάρος... των συντρόφων του (στίχ. 11) τους άρπαξε του γυρισμού τη μέρα (στίχ. 14) όσοι ξέφυγαν τον άθλιον όλεθρο, (στίχ. 20) με του καιρού τ' αλλάγματα, (στίχ. 24) σφοδρό κρεμούσε το θυμό του 4. Εντοπίστε στην περιληπτική αναδιήγηση των γεγονότων της Οδύσσειας με χρονολογική σειρά (9 ο θέμα της Εισαγωγής) το σημείο από το οποίο η Μούσα αρχίζει να διηγείται τις περιπέτειες του Οδυσσέα και σκεφτείτε τι πετυχαίνει ο ποιητής με αυτή την αρχή (την αρχή in medias res - δείτε το σχετικό σχόλιο 9). Αν και ο Όμηρος παρακαλεί τη θεά να εξιστορήσει τα γεγονότα από κάπου (π.χ. είτε από την αρχή είτε από οποιοδήποτε άλλο σημείο) ο ποιητής αρχίζει την εξιστόρηση από τη μέση της δράσης (όταν, δηλαδή, ο Οδυσσέας βρίσκεται στην Ωγυγία και οι άλλοι ήρωες έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους) και μετά γυρίζει πίσω (ο Οδυσσέας αργότερα, βρισκόμενος στο νησί των Φαιάκων, θα εξιστορήσει στο βασιλιά αυτών τις περιπέτειές του). Γενικά στην τεχνική in media(s) res ο λογοτέχνης αρχίζει το έργο του από κάποιο κρίσιμο σημείο της πλοκής, έτσι ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού για το έπος και να του εξάψει την περιέργεια για το τι θα ακολουθήσει. Η αντίθετη τεχνική, η αφήγηση δηλαδή των γεγονότων από την έναρξή τους, ονομάζεται ab ovo 1. 1 Δες και σελ. 11

23 25 5. Στα ομηρικά έπη συναντούμε συχνά αντιθέσεις, που βοηθούν το μάτι και το νου να συλλαμβάνει καθαρότερα τα πράγματα, ακριβώς επειδή τα αντιπαραθέτει βάζοντας το ένα απέναντι στο άλλο: π.χ. στους στίχους 7-11 ο Οδυσσέας αντιπαρατίθεται προς τους..., ενώ στους στίχους προς τους... και στον στίχο 23 ο Ποσειδώνας αντιπαρατίθεται προς τους... Στα ομηρικά έπη συναντούμε συχνά αντιθέσεις, που βοηθούν το μάτι και τον νου να συλλαμβάνει καθαρότερα τα πράγματα, ακριβώς επειδή τα αντιπαραθέτει βάζοντας το ένα απέναντι στο άλλο: π.χ. στους στίχους 7-11 ο Οδυσσέας αντιπαρατίθεται προς τους συντρόφους του, ενώ στους στίχους προς τους υπόλοιπους ήρωες του Τρωϊκού πολέμου και στον στίχο 23 ο Ποσειδώνας αντιπαρατίθεται προς τους άλλους Ολύμπιους Θεούς. Γ. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Συμπληρώστε τα κενά βάζοντας στη σωστή τους θέση τις λέξεις ή φράσεις: καστροκατακτητής, πολύπαθος, πολύτροπος, πολύπειρος, έξυπνος, του γυρισμού και της γυναίκας του, κοσμογυρισμένος, φιλέταιρος, ήρωας (δύο λέξεις περισσεύουν). Στο πρώτο προοίμιο ο Οδυσσέας παρουσιάζεται:..., η Μούσα εξάλλου στους στίχους κάνει λόγο για τον διπλό πόθο του Οδυσσέα:... Στο πρώτο προοίμιο ο Οδυσσέας παρουσιάζεται: πολύτροπος, κοσμογυρισμένος, καστροκατακτητής, πολύπειρος, πολύπαθος, φιλέταιρος, η Μούσα εξάλλου στους στίχους κάνει λόγο για τον διπλό πόθο του Οδυσσέα: του γυρισμού και της γυναίκας του.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ονοματεπώνυμα:

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ονοματεπώνυμα: ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΓΙΑΛΑΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ονοματεπώνυμα: 1 οδηγίες... Παρακάτω σας δίνεται το προοίμιο της Οδύσσειας (ραψωδία

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις ( ΣΤΙΧΟΙ 1-13) 1.Να χαρακτηρίσετε τον Οδυσσέα με βάση τους στίχους 1-13, αιτιολογώντας σύντομα κάθε χαρακτηρισμό σας

Ερωτήσεις ( ΣΤΙΧΟΙ 1-13) 1.Να χαρακτηρίσετε τον Οδυσσέα με βάση τους στίχους 1-13, αιτιολογώντας σύντομα κάθε χαρακτηρισμό σας ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ Ραψωδία α Προοίμιο(στίχοι 1-25) ΔΟΜΗ Στην Οδύσσεια διακρίνουμε δύο προοίμια: α προοίμιο ( κυρίως προοίμιο ή προοίμιο του ποιητή) στίχοι 1-13 β προοίμιο( το προοίμιο της Μούσας )

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: α)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: α)

Διαβάστε περισσότερα

Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό, ηρωικό.

Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό, ηρωικό. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Κας ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑΣ 1 Τι ονομάζουμε έπος και ποιο είναι το περιεχόμενο του; Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ Τι είναι το έπος; Αρχικά η λέξη έπος σήμαινε «λόγος». Από τον 5ο αι. π.χ. όμως χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το μεγάλο αφηγηματικό ποίημα σε δακτυλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Â Αφηγηματική τεχνική είναι η προοικονομία. Με όσα αναφέρει ο ποιητής σε κάποιους στίχ ους, μας προϊδεάζει (μας δίνει μια ιδέα) τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, ώστε να είμαστε λίγο πολύ προετοιμασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ Έχοντας μελετήσει τις ραψωδίες της Οδύσσειας μέσα από τα μαθήματά μας ποια σκηνή σάς άρεσε περισσότερο και γιατί; Περιγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σας γεννήθηκαν. Αν ήσαστε εσείς ο Όμηρος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΠΟΣ Η λέξη σημαίνει: λόγος, διήγηση Αφηγηματικό ποίημα Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Είναι ένα ποίημα που αφηγείται μια ιστορία Είδη: 1. Μυθολογικό 2. Διδακτικό 3. Ηρωικό Η Ιλιάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ Η Ιλιάδα μαζί με την Οδύσσεια αποτελούν τα αρχαιότερα έπη, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, που μας

Διαβάστε περισσότερα

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α)

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α) Οι παρακάτω ερωτήσεις-δραστηριότητες είναι ένας ευχάριστος και διαφορετικός τρόπος επανάληψης της Οδύσσειας του Οµήρου! Ευχαριστώ πολύ τους µαθητές του Α4 του Γυµνασίου µας, Σιµακάι Χριστιάνα και Σκούρτη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ. Ραψωδία α. Περίληψη της α ραψωδίας

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ. Ραψωδία α. Περίληψη της α ραψωδίας ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ Στο πρώτο μέρος της Οδύσσειας ο Τηλέμαχος, ενθαρρυμένος από τη θεά Αθηνά, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο για να προστατέψει την πατρική του περιουσία όσο και να αναζητήσει τον αγνοούμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ Όροι που πρέπει να γνωρίζω: 1) Όσον αφορά το περιεχόμενο του κειμένου: Σύνδεση με τα προηγούμενα Περιληπτική απόδοση του περιεχομένου Ερμηνεία λέξεων ή φράσεων 2) Πραγματολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να:

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Copyright: Α. Γιαγκοπούλου, Eκδόσεις ZHTH, Θεσσαλονίκη, 2014

Copyright: Α. Γιαγκοπούλου, Eκδόσεις ZHTH, Θεσσαλονίκη, 2014 ISBN 978-960-456-427-9 Copyright: Α. Γιαγκοπούλου, Eκδόσεις ZHTH, Θεσσαλονίκη, 2014 Tο παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του ελληνικού νόμου (N.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr

Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Συμπληρώνω το κείμενο με τις λέξεις της παρένθεσης. ( ξεγέλασε, μάχη, Κυκλώπων, λωτούς, Πολύφημος, Κικόνων, πατρίδα, Λωτοφάγων

Διαβάστε περισσότερα

Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία α 1-426. Διδακτικό σενάριο

Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία α 1-426. Διδακτικό σενάριο Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία α 1-426 Διδακτικό σενάριο Πόπη Χριστοφόρου-Πούγιουρου, Φιλόλογος Λειτουργός Γραφείου Αναλυτικών Προγραμμάτων Λευκωσία 2012 Δυο λόγια για το διδακτικό σενάριο Η ακόλουθη διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

The best of A2 A3 A4. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη. ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου.

The best of A2 A3 A4. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη. ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α 26-497 Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου The best of A2 A3 A4 2015-2016 Σοφία Χαντζή Τι εγωιστές που είναι αυτοί οι άνθρωποι! Φορτώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ Ο χρόνος σε μια λογοτεχνική αφήγηση μπορεί να διακριθεί στο χρόνο της ιστορίας και στο χρόνο της αφήγησης:

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ Ο χρόνος σε μια λογοτεχνική αφήγηση μπορεί να διακριθεί στο χρόνο της ιστορίας και στο χρόνο της αφήγησης: 1 ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ Ο χρόνος σε μια λογοτεχνική αφήγηση μπορεί να διακριθεί στο χρόνο της ιστορίας και στο χρόνο της αφήγησης: ο χρόνος της ιστορίας ο χρόνος της αφήγησης είναι ο φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικοί Στόχοι. Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος.

Διδακτικοί Στόχοι. Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος. Eυριπίδη «Ελένη» Α επεισόδιο Α σκηνή στιχ.437-494494 καθηγήτρια:τσούτσα Σταυρούλα Διδακτικοί Στόχοι Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος. Να εµβαθύνουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Η Ανδρομάχη στη Ραψωδία Ζ παρουσιάζεται στις Σκαιές Πύλες με το γιο της να ψάχνουν για τον Έκτορα. Η Ανδρομάχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή μητέρα μιας και αγωνιά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια, η πανέμορφη θαλασσονεράιδα Θέτιδα αγάπησε το βασιλιά της Φθίας Πηλέα. Ο λαμπρός γάμος τους έγινε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΨΩΔΙΑ Ε ( ) -1- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΥΨΩΣ-ΟΔΥΣΣΕΑ. Στόχοι

ΡΑΨΩΔΙΑ Ε ( ) -1- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΥΨΩΣ-ΟΔΥΣΣΕΑ. Στόχοι ΡΑΨΩΔΙΑ Ε (165-251) -1- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΥΨΩΣ-ΟΔΥΣΣΕΑ Στόχοι Να ηθογραφήσουμε τον Οδυσσέα Να διερευνήσουμε πώς η Καλυψώ εκτελεί την εντολή του Δία. Να αξιολογήσουμε την όλη συμπεριφορά της νεράιδας προς τον

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Μύθοι Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Ορισμός : Προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό στο µζύθο µπορθούμε να πούμε ότι είναι µια φανταστική, πλαστή διήγηση µε στοιχεία συχνά

Διαβάστε περισσότερα

1. in media res in media res in media res Καλυψώς Μύθος πλοκή Μύθος πλοκή Ο μύθος παρουσιάζει τα γεγονότα με χρονολογική σειρά

1. in media res in media res in media res Καλυψώς Μύθος πλοκή Μύθος πλοκή Ο μύθος παρουσιάζει τα γεγονότα με χρονολογική σειρά 1. in media res in media res είναι μια λατινική φράση, που κυριολεκτικά σημαίνει: στη μέση των πραγμάτων, στη μέση της υπόθεσης. Με την αφηγηματική τεχνική in media res ο ποιητής ή ο συγγραφέας επιλέγει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Το έργο ξεκινά με το διάλογο Αθηνάς και Ποσειδώνα όπου

Διαβάστε περισσότερα

Αφηγηματικές τεχνικές στα ομηρικά έπη

Αφηγηματικές τεχνικές στα ομηρικά έπη Αφηγηματικές τεχνικές στα ομηρικά έπη 1. in media res in media res είναι μια λατινική φράση, που κυριολεκτικά σημαίνει: στη μέση των πραγμάτων, στη μέση της υπόθεσης. Με την αφηγηματική τεχνική in media

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ:

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟΥ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ 1 ΟΜΗΡΟΥ Ο ΥΣΣΕΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΡΑΨΩ ΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ (α ω) Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ο. Ε.. Β. (Σελίδες 12 24 σχολικού εγχειριδίου) 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του Σολωμού. Το μεταφυσικό στοιχείο εντοπίζεται λόγου χάρη στο στίχο 54 όπου ανιχνεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στην Οδύσσεια 2017 ΕΥΑ ΓΚΙΟΛΑ Α 1

Εργασία στην Οδύσσεια 2017 ΕΥΑ ΓΚΙΟΛΑ Α 1 Εργασία στην Οδύσσεια 2017 ΕΥΑ ΓΚΙΟΛΑ Α 1 Περιγραφή: Γράφετε το ημερολόγιο του κεντρικού μας ήρωα, του Οδυσσέα ή κάποιου άλλου προσώπου από αυτά που γνωρίσατε μελετώντας την Οδύσσεια (πχ. το ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και να πατήσω το χώμα της θαλασσοφίλητης Ιθάκης. Έτσι,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Ὁμήρου, Ὀδύσσεια. ραψωδία α, στ. 1-25 (ΠΡΟΟΙΜΙΟ)

Ὁμήρου, Ὀδύσσεια. ραψωδία α, στ. 1-25 (ΠΡΟΟΙΜΙΟ) Προοίμιο = ο πρόλογος, η εισαγωγή του έπους Ὁμήρου, Ὀδύσσεια ραψωδία α, στ. 1-25 (ΠΡΟΟΙΜΙΟ) Δομή ενός επικού προοιμίου επίκλησητου ποιητή στη Μούσα διήγησημε πολύ λίγα λόγια της υπόθεσης του έπους παράκλησηστη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ. 24 Διαγωνίσματα

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ. 24 Διαγωνίσματα ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ 24 Διαγωνίσματα Δ1 ΚΕΙΜΕΝΟ : ΟΜΗΡΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ραψ. ε στίχοι 221-248 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Να γράψετε 4 χαρακτηριστικά της επικής ποίησης. (μονάδες 4) 2. Να αφηγηθείτε περιληπτικά σε γ πρόσωπο τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα. Η γυναίκα στην Ιλιάδα ως μητέρα

Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα. Η γυναίκα στην Ιλιάδα ως μητέρα Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα Θέμα : Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην Ιλιάδα (με βάση τις ραψωδίες που διδαχτήκαμε). Η γυναίκα μέσα στην Ιλιάδα εμφανίζεται ως μητέρα, σύντροφος, σύζυγος, ως πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Το προοίμιο Η ικεσία του Χρύση ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Το προοίμιο Η ικεσία του Χρύση ΕΝΟΤΗΤΕΣ Το προοίμιο Η ικεσία του Χρύση ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1 η ενότητα: στ. 1-7 Προοίμιο Επίκληση της Μούσας 2 η ενότητα: στ. 8-11 Ο Απόλλωνας υπεύθυνος για την έχθρα Αγαμέμνονα - Αχιλλέα 3 η ενότητα: στ. 12-24 Ο Χρύσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΥΘΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Γ Τάξη του 64 ο Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Σχολικό έτος 2011-2012 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Κυκλώνω το σωστό. Α. Βασιλιάς του Ορχομενού της Βοιωτίας ήταν ο: α. Αθάμας β. Φρίξος γ. Αιήτης Β. Ο Αιήτης τοποθέτησε το

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Αρχαία Ελληνική Θρησκεία και Μυθολογία

Τίτλος Μαθήματος: Αρχαία Ελληνική Θρησκεία και Μυθολογία Τίτλος Μαθήματος: Αρχαία Ελληνική Θρησκεία και Μυθολογία Ενότητα B: Η Δημιουργία του Κόσμου στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία. 2β. Κοσμογονία: Η Δημιουργία του Σύμπαντος και των Θεών Περίληψη της Θεογονίας

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την

Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την ΤΟΥ ΜΙΧΆΛΗ ΓΚΆΝΆ α Ἄνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον: Αρχίζει η Οδύσσεια! Η Αθηνά εξασφαλίζει την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη ενώπιον του Συμβουλίου των Θεών. Έλειπε, βέβαια, ο Ποσειδώνας. Τυχαίο;

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες

Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες μορφές (ήλιος, σελήνη, αστέρια, κ.ά) και σε ένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 1.α. Από τον Πρόλογο στο Επεισόδιο: Η Ελένη, μαζί με τις γυναίκες που αποτελούν το Χορό του δράματος, μπαίνουν μέσα στο παλάτι προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

1ο Γυµνάσιο Γαλατσίου. Σχολικό Έτος: : Μάθηµα: Αρχαία Ελληνική Γραµµατεία Τάξη: Α Γυµνασίου Τµήµατα: Α 1 και Α 2 Υπεύθυνη: Λήδα ουλή

1ο Γυµνάσιο Γαλατσίου. Σχολικό Έτος: : Μάθηµα: Αρχαία Ελληνική Γραµµατεία Τάξη: Α Γυµνασίου Τµήµατα: Α 1 και Α 2 Υπεύθυνη: Λήδα ουλή 1ο Γυµνάσιο Γαλατσίου Μάθηµα: Αρχαία Ελληνική Γραµµατεία Τάξη: Α Γυµνασίου Τµήµατα: Α 1 και Α 2 Υπεύθυνη: Λήδα ουλή Σχολικό Έτος: : 2012-2013 Με καράβι τις περιγραφές του «θείου» Όµηρου και κουπιά τα χρωµατιστά

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο του Πολύφημου

Το ημερολόγιο του Πολύφημου Το ημερολόγιο του Πολύφημου Πρώτη μέρα Αγαπητό μου ημερολόγιο, Σήμερα η μέρα μου ήταν πολύ ωραία, όταν ξύπνησα από τον βαθύ μου ύπνο μετακίνησα τον βράχο που έφραζε τη σπηλιά μου και έβγαλα έξω τα γιδοπρόβατά

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι μας είναι η γη

Σπίτι μας είναι η γη Σπίτι μας είναι η γη 1.α. Ο αρχηγός των Ινδιάνων λέει ότι η φύση είναι το σπίτι τους. Τι εννοεί; β. Πώς βλέπει ο λευκός τη φύση, σύμφωνα με τον Ινδιάνο; α. Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Στην Αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι για να εξηγήσουν τα φαινόμενα της γης έφτιαχναν μύθους. Για το σεισμό είχαν σκεφτεί πολλούς που κάποιοι είχαν σχέση με γίγαντες και θεούς. Πρώτος μύθος: Πίστευαν

Διαβάστε περισσότερα

14. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες (α)

14. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες (α) 14. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες (α) 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) Κόβω και κολλάω με τη σωστή σειρά. Τότε η Αθηνά έβαλε στο νου της Πηνελόπης να φέρει το τόξο του Οδυσσέα και τα βέλη του και δώδεκα

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με

Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με προβληματισμούς για την αλήθεια και τη γνώση. Απηχεί τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια ο ξακουστός βασιλιάς Αμφιτρύωνας με την πανέμορφη γυναίκα του Αλκμήνη αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τροιζήνα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα

Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα Περιεχόμενο τραγωδίας Η τραγωδία διαδραματίζεται στην Αυλίδα, τόπος διαμονής των Ελλήνων μέχρι να βρουν τρόπο για να πάνε στην Τροία. Τη λύση την δίνει ο μάντης Κάλχας στον Βασιλιά

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΘEΜΑ: Μονογραφία μίας αντρικής και μίας γυναικείας προσωπικότητας που ξεχωρίσατε στην Ιλιάδα.

ΘEΜΑ: Μονογραφία μίας αντρικής και μίας γυναικείας προσωπικότητας που ξεχωρίσατε στην Ιλιάδα. EΡΓΑΣIΑ ΙΛΙAΔΑΣ ΘEΜΑ: Μονογραφία μίας αντρικής και μίας γυναικείας προσωπικότητας που ξεχωρίσατε στην Ιλιάδα. ΑΝΔΡΟΜAΧΗ Η Ανδρομάχη ήταν κόρη του Ηετίωνα, βασιλιά της «Υποπλακίης Θήβης», όπως την ονομάζει

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ

ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ Στον ένατο άθλο, ο βασιλιάς Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να του φέρει την ζώνη της Ιππολύτης, της βασίλισσας των Αµαζόνων, για να την κάνει δώρο στην κόρη του Αδµήτη.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ. Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Εικονογράφηση: Μανουέλα Αντρεάνι

ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ. Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Εικονογράφηση: Μανουέλα Αντρεάνι ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Εικονογράφηση: Μανουέλα Αντρεάνι ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο μύθος λέει ότι στην αρχή του χρόνου υπήρχε μόνο μια σκοτεινή, κενή άβυσσος. Δεν υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248)

Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1. Πώς εµφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ, ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ, ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ, ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ ΤΑΞΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ Δειγματικές Δραστηριότητες ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σχολική Χρονιά 2012-2013 Κ ε ί μ ε ν α Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κείμενα προς συνανάγνωση συνεξέταση Έριχ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Ομήρου ΟΔΥΣΣΕΙΑ α 1-25. Γνωστικό αντικείμενο: Αρχαία Ελληνικά από Μετάφραση, Ομήρου Οδύσσεια

Ομήρου ΟΔΥΣΣΕΙΑ α 1-25. Γνωστικό αντικείμενο: Αρχαία Ελληνικά από Μετάφραση, Ομήρου Οδύσσεια Αλεξάνδρα Μελίστα Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Ομήρου ΟΔΥΣΣΕΙΑ α 1-25 Σάξη: Α' Γυμνασίου Γνωστικό αντικείμενο: Αρχαία Ελληνικά από Μετάφραση, Ομήρου Οδύσσεια Διδακτική ενότητα: Ραψωδία a 1-25 (μετάφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82)

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 1. KEIMENO Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Σε ποιο

Διαβάστε περισσότερα

Θουκυδίδου Περικλέους Ἐπιτάφιος

Θουκυδίδου Περικλέους Ἐπιτάφιος Κεφ. 44 (από μετάφραση) Θουκυδίδου Περικλέους Ἐπιτάφιος Θέμα: Παραμυθία προς τους γονείς των νεκρών Τα επιχειρήματα με τα οποία ο Περικλής προσπαθεί να μετριάσει τον πόνο των γονιών Τα επιχειρήματα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, στους Αξονες Προτεραιότητας 1,2,3, - Οριζόντια Πράξη», Δρ. Χαρά Κοσεγιάν Οκτώβρης 2011

Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, στους Αξονες Προτεραιότητας 1,2,3, - Οριζόντια Πράξη», Δρ. Χαρά Κοσεγιάν Οκτώβρης 2011 Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, στους Αξονες Προτεραιότητας 1,2,3, - Οριζόντια Πράξη», Δρ. Χαρά Κοσεγιάν Οκτώβρης 2011 Προτεινόµενη διάρκεια: 5 διδακτικές ώρες Στην πορεία διαπραγµάτευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ Ο Μύθος ΑΦΑΙΑ Η θεότητα ταυτίζεται µε την κρητική ίκτυνναή Βριτόµαρτη. Σύµφωνα µε µια σύµπτυξη µύθων από την ελληνική µυθολογία, ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνωαςερωτεύθηκε τη Βριτόµαρτη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαϊκό έπος: Όμηρος. Ενότητα 12: Η ραψωδία ζ (Ὀδυσσέως ἄφιξις εἰς Φαίακας) Ευφημία Καρακάντζα Τμήμα Φιλολογίας

Αρχαϊκό έπος: Όμηρος. Ενότητα 12: Η ραψωδία ζ (Ὀδυσσέως ἄφιξις εἰς Φαίακας) Ευφημία Καρακάντζα Τμήμα Φιλολογίας Αρχαϊκό έπος: Όμηρος Ενότητα 12: Η ραψωδία ζ (Ὀδυσσέως ἄφιξις εἰς Φαίακας) Ευφημία Καρακάντζα Τμήμα Φιλολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια του Ομήρου, α γυμνασίου - 4η ενότητα : α : Η συνομιλία Αθηνάς - Μέντη και Τηλέμαχου

Οδύσσεια του Ομήρου, α γυμνασίου - 4η ενότητα : α : Η συνομιλία Αθηνάς - Μέντη και Τηλέμαχου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ - ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Θεματικά κέντρα : α. Οι διαφορετικές θέσεις του Τηλέμαχου και της Αθηνάς - Μέντη αναφορικά με την τύχη του Οδυσσέα β. Η κατάσταση στο παλάτι - τα προβλήματα του Τηλέμαχου

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία.

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία. ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ Ο Κουμφουκιανισμός βασίστηκε στη διδασκαλία του κινέζου Κομφουκίου (6 ος αι. π.χ.), έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση και στην μόρφωση. Χάρισε στον κόσμο αναρίθμητους επιστήμονες, εφευρέτες, τεχνικούς,

Διαβάστε περισσότερα

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Με αφορμή την επίσκεψη της Βικτώριας Χίσλοπ στο Ρέθυμνο της Κρήτης για την παρουσίαση του καινούριου της βιβλίου Ανατολή, άρπαξα την ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ

THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ Η ΤΑΙΝΙΑ Ο απόλυτος αγώνας για εξουσία και δύναμη στρέφει τους ανθρώπους ενάντια στους βασιλείς και τους βασιλείς ενάντια στους θεούς. Ο πόλεμος όμως, ανάμεσα στους ίδιους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Μαρία Αγγελίδου ΤΑΞΙ ΙΑ Σ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή EK ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΙ ΙΑ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΕΛΕΝΗ: Ικέτισσα, ω! παρθένα, σου προσπέφτω και σε παρακαλώ απ της δυστυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι ρίζες του δράματος

Οι ρίζες του δράματος Οι ρίζες του δράματος Σύνθετη ποιητική δημιουργία Το δράμα, το έπος και η λυρική ποίηση = αρχαίος ελληνικός ποιητικός λόγος. ράμα: θεατρικό είδος. Περιλάμβανε το λόγο, τη μουσική και την όρχηση (κίνηση).

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο»

«Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο» ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ «Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο» Ημερομηνία: 13 Μαρτίου 2019, 20:33 Κατηγορία: Βιβλίο, Συνεντεύξεις ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 Σελίδα 2 Το παρόν έργο είναι πνευματική ιδιοκτησία της συγγραφέα και προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν και

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία. Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος

Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία. Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος Ξεκινώντας την εργασία θα θέλαμε να παραθέσουμε το παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα