«Γλυκό τσαμπί σταφύλι» 1/θ Νηπιαγωγείο Λυγιάς Δ. Πηνειού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Γλυκό τσαμπί σταφύλι» 1/θ Νηπιαγωγείο Λυγιάς Δ. Πηνειού"

Transcript

1 «Γλυκό τσαμπί σταφύλι» 1/θ Νηπιαγωγείο Λυγιάς Δ. Πηνειού

2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014-ΜΑΪΟΣ 2015

3 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ: ΧΡΕΠΠΑ ΣΟΦΙΑ Iστολόγιο:niplyg s blog Aριθμός μαθητών :11

4 ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ 1.ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ, ΤΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ 2.Ο ΤΡΥΓΟΣ (ΣΤΑΔΙΑ) 3. ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ 4.ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ 5.ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ(ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ) 6. ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΚΡΑΣΙΟΥ 7.ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ: Το ξεκίνημα της χρονιάς συνέπεσε με την εποχή του τρύγου. Τα παιδιά συζητούσαν διαρκώς γι' αυτό το θέμα, λόγω προσωπικών βιωμάτων. Έτσι αυθόρμητα και ομόφωνα πάρθηκε η απόφαση να γνωρίσουμε αυτήν τη διαδικασία και να την εντάξουμε στις σχολικές μας δραστηριότητες. Θεωρήθηκε ότι δε θα ήταν δύσκολο να επεξεργαστούν το συγκεκριμένο θέμα τα παιδιά αυτής της ηλικίας. ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Η πραγματοποίηση ποικίλων γνωστικών, κοινωνικών, συναισθηματικών και ψυχοκινητικών στόχων μέσω της βιωματικής προσέγγισης.

5 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Να αποκτήσουν οι μαθητές με βιωματικό τρόπο γνώσεις γύρω απ' το φυτό, τον καρπό και τα παράγωγά του. 2. Να μάθουν την ιστορία του αμπελιού,του κρασιού και τη σχέση του με τη μυθολογία,τη λαογραφία, την οικονομία διαφόρων τόπων, την τέχνη,την θρησκεία, την διατροφή (υγεία), τα επαγγέλματα. 3.Να εξοικειωθούν με ερευνητικές και δημιουργικές διαδικασίες (επίσκεψη στο πεδίο, εργασία σε ομάδες). 4. Μέσω της σύνδεσης του θέματος με τα Προγράμματα Σπουδών των γνωστικών αντικειμένων η υλοποίηση των επιμέρους στόχων, ευνοώντας την άμεση γνώση,την αυτομόρφωση και τη σφαιρική θεώρηση του θέματος. 5.Να προωθηθούν και να ενισχυθούν οι σχέσεις εκπαιδευτικού-νηπίωνευρύτερης κοινωνίας (η συνεργασία με τους γονείς και άλλους φορείς). 6.Να εκφραστούν δημιουργικά με διάφορους τρόπους(π. χ κατασκευές, δημιουργία κολάζ, φωτογράφιση, ζωγραφική, μουσική, έργα τέχνης, δημιουργία βίντεο-κλιπ και ταινίας (Η/Υ), δραματοποίηση και ψυχοκινητικά παιχνίδια). 7.Να υιοθετήσουν νέες στάσεις, αξίες, συμπεριφορές και να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη. 8.Να συνεργάζονται αρμονικά σε ομάδες και να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή όλων για την επίλυση προβλημάτων.

6 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Στο εκπαιδευτικό σενάριο που υλοποιήσαμε η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε ήταν το σχέδιο εργασίας(project) προσπαθώντας να επιτύχουμε διαθεματική -βιωματική προσέγγιση του θέματος. Συγκεκριμένα βασιζόμενοι στις θεωρίες μάθησης του συμπεριφορισμού, του εποικοδομισμού και κοιν. εποικοδομισμού στηριχθήκαμε σε ομαδοσυνεργατικές μέθοδοι, παιχνίδια ρόλων, δραματοποίηση, αφήγηση προσωπικών εμπειριών, παρατήρηση, ενεργητική ακρόαση, φωτογραφήσεις, χρήση Η/Υ σε πολλές δράσεις, ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Με τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων, τους γονείς των παιδιών, την ευρύτερη κοινωνία μέσω των προτεινόμενων επισκέψεων και τέλος με τον πρόεδρο της κοινότητας Λυγιάς. Επίσης συμμετοχή για συνεργασία με το υπό σύσταση Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Άμπελος Ελλ-Οίνων αγαθόν» του ΚΠΕ Σικυωνίων Κορίνθου καθώς και το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο με τίτλο: «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας» και συντονιστικό φορέα το ΚΠΕ Κρεστένων.

7 ΠΕΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Παιδί και: - Γλώσσα (προφορικός και γραπτός λόγος) -Μαθηματικά -Περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογενές ) -Δημιουργία και έκφραση -Πληροφορική

8 Δραστηριότητες στην αρχή του προγράμματος Προετοιμασία και διερεύνηση του θέματος, ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων, ανίχνευση πρότερων γνώσεων νηπίων, καταιγισμός ιδεών, δημιουργία εννοιολογικών χαρτών με αυτά που γνωρίζουν και αυτά που θέλουν να μάθουν, διαμόρφωση στόχων και επίσης χωρισμός παιδιών σε ομάδες.

9 ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Τι γνωρίζουν;

10 Τι θα ήθελαν να μάθουν;

11

12 Υλοποίηση δραστηριοτήτων και ενδεικτικές φωτογραφίες που αφορούν τις θεματικές ενότητες: 1.Το σταφύλι, τα είδη και τα παράγωγα του Ειδικότερα γνωριμία με το σταφύλι, τα είδη και τα παράγωγα του και δοκιμή αυτών. Παρουσίαση εποπτικού υλικού και αναζήτηση εικόνων στο διαδίκτυο, διήγηση ιστοριών με θέμα το σταφύλι όπως «Το σταφύλι της χαράς» Β. Ηλιόπουλος,ο μύθος του Αισώπου «Η αλεπού και τα σταφύλια», «Ένα τσαμπί σταφύλι» Μαρία Αρμενοπούλου, «Ο Μοσχούλης», αναφορά σε αινίγματα, παροιμίες, εκμάθηση τραγουδιών «Τσιριτρό» και δραματοποίηση του( ηχογράφηση των παιδιών),«στου Μανώλη την ταβέρνα», «Που πας αφέντη μέρμηγκα», αρίθμηση ρογών σταφυλιού,σχήματα, χρώματα, έννοιες «περισσότερα-λιγότερα, κοντά μακριά, μέσα- έξω, πάνω- κάτω», ζωγραφική, κολάζ, διάκριση οσμών και γεύσεων παραγώγων σταφυλιού, «φύλλα εργασίας» από διάφορες γνωστικές περιοχές, ψυχοκινητικό παιχνίδι «Το σκιάχτρο που κυνηγά σπουργίτια» και τέλος δημιουργία ψηφιακού βιβλίου -ταινίας ηχογραφώντας το τραγούδι «Γλυκό τσαμπί σταφύλι» και ζωγραφίζοντας τις εικόνες από αυτό. 2.Ο τρύγος Παρουσίαση εποπτικού υλικού με τον τρύγο ( παλιά-σήμερα),αναζήτηση εικόνων στο διαδίκτυο, δραματοποίηση, στύψιμο σταφυλιών, παρατήρηση του φαινόμενου ζύμωσης του μούστου, κατασκευή ιστοριογραμμής στον Η/Υ των σταδίων του τρύγου, δημιουργία πίνακα αναφοράς με τα παράγωγα και ότι σχετίζεται με το σταφύλι, αντίθετες και συνθέτες λέξεις και τέλος παρουσίαση της κούπας του Πυθαγόρα «παν μέτρων άριστον».

13 Δοκιμάζοντας τα παράγωγα του σταφυλιού

14 Εποπτικό υλικό-προϊόντα σταφυλιού

15 Ο τρύγος παλιά και σήμερα

16 Αρίθμηση ρογών σταφυλιού και ομαδοποίηση ανά χρώμα

17 Φτιάχνοντας κρασί

18 Ζύμωση και διάκριση οσμών

19 Πατώντας σταφύλια το γιορτάζουμε

20 Κατασκευές

21 Η κούπα του Πυθαγόρα

22 Αινίγματα

23 Παροιμίες και ιστορίες

24 Ζωγραφίζοντας παροιμίες

25 Ιστοριογραμμή στάδια τρύγου

26 Πίνακας αναφοράς

27 Φύλλα εργασίας

28 Φύλλα εργασίας

29 Φύλλα εργασίας

30 Ετοιμάζοντας τις μάσκες για χορό!

31 Παίζοντας το σκιάχτρο που κυνηγά σπουργίτια

32 Χορεύοντας το «Τσιριτρό»

33 Ταινία «Γλυκό τσαμπί σταφύλι» και δικαιώματα παιδιών https://www.youtube.com/watch?v=ceyszf0knw Q

34 3.Θεός Διόνυσος Αφήγηση της ιστορίας του θεού Διόνυσου, εύρεση εικόνων στο διαδίκτυο και εκτύπωση τους, ζωγραφική του έργου τέχνης του Θεοφίλου «Βάκχος», αναζήτηση αγγείων( μελανόμορφα και ερυθρόμορφα) που απεικονίζουν τον Διόνυσο και τον τρύγο στην αρχαιότητα και κατασκευή από τα παιδιά με χαρτόνι και πηλό αγγείων, κουπών για κρασί και κάδρων. 4.Τέχνη Εύρεση και εκτύπωση πινάκων ζωγραφικής (παλαιών και σύγχρονων),συζήτηση, παρατήρηση αυτών, δημιουργία video-clip με θέμα τους πινάκες στον υπολογιστή. 5.Θρησκεία Συζήτηση για τη χρήση του κρασιού στη Θεία Κοινωνία και στο μυστήριο του γάμου με αναφορά στο θαύμα του γάμου της Κανά.Επίσης η θέση του κρασιού στο Μυστικό Δείπνο, καθώς και το ξύδι που έδωσαν στον Εσταυρωμένο το Πάσχα. Τέλος η κατά Ιωάννην παραβολή της αμπέλου «Ἐγώ εἰμι «ἄμπελος ἡ ἀληθινή, καὶ ὁ πατήρ μου ὁ γεωργός ἐστι».

35 Ο Βάκχος

36 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ https://www.scribd.com/doc/ /%ce%a3%ce%a4% CE%91%CE%A6%CE%A5%CE%9B%CE%99- %CE%9A%CE%91%CE%99- %CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%97

37 Τέχνη μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία στην αρχαιότητα

38 Τα δικά μας αγγεία

39 Kατασκευές με πηλό

40 Θρησκεία

41

42

43 6. Συνταγές με σταφύλι και τα παράγωγα του(διατροφή και υγεία) Εκτέλεση συνταγών στο Νηπιαγωγείο με την βοήθεια γονέων και παππούδωνγιαγιάδων(μουστοκούλουρα, μουσταλευριά) και διοργάνωση «Εβδομάδας γεύσεων από σταφύλι» με ανοιχτή πρόσκληση για την ευρύτερη κοινωνία του χωριού. Γραφή συνταγής από τα νήπια. Συζήτηση για τον ρόλο και τη χρησιμότητα του σταφυλιού και του κρασιού στην υγεία του ανθρώπου( διατροφική αξία ). Αναφορά στη μέθη από κρασί και τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. 7. Κρασί και τύποι κρασιού Συζήτηση για τα ειδή κρασιών ανάλογα το χρώμα, τύπο και περιοχή προέλευσης.( Βαθμοί οινοπνεύματος). Ο ρόλος του στην οικονομία διαφόρων περιοχών. Δημιουργία ψηφιακού χάρτη στον υπολογιστή με τα κοντινότερα στο Νηπιαγωγείο μας οινοποιεία (Google Earth). 8.Οινοποιεία και σχετικά επαγγέλματα Προγραμματισμός επίσκεψης σε αμπελώνα και σε οινοποιείο, φωτογραφήσεις, ζωγραφική εντυπώσεων από τις επισκέψεις αυτές.εκμάθηση επαγγελμάτων σχετικών με το σταφύλι και εύρεση εκτύπωση εποπτικού υλικού. (Αμπελουργός, οινοποιός, αγγειοπλάστης-πηλοπλάστης, βαρελοποιός, καλαθοποιός, γεωπόνος)

44 Ζαχαροπλάστες εν δράση

45

46 Μουστοκούλουρα-μουσταλευριά

47 Γράφοντας τη συνταγή

48 Σταφύλι: γλυκά και φαγητά

49 Εποπτικό υλικό Είδη κρασιών

50 Αναζητώντας το «Κτήμα Μερκούρη» -Google Earth

51 Επίσκεψη στο «Κτήμα Μερκούρη»

52

53

54 Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη

55 Επαγγέλματα αμπελουργός-οινοποιός

56 Αγγειοπλάστης-καλαθοποιός

57 Βαρελοποιός-γεωπόνος

58 Αξιολόγηση προγράμματος Η αξιολόγηση ήταν διαρκής ώστε να εκτιμάται η πορεία της εκπαιδευτικής πρακτικής αλλά και τα μαθησιακά αποτελέσματα του σχεδίου εργασίας, της μεθόδου που ακολουθήσαμε. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε σε 3 στάδια: α) αρχική όπου διαπιστώθηκε το επίπεδο των εμπειριών, γνώσεων, βιωμάτων των νηπίων. β) σταδιακή με σκοπό τις κατάλληλες παρεμβάσεις γ) τελική όπου εκτιμήθηκε η επίτευξη των στόχων του προγράμματος καθώς και οι στάσεις,δεξιότητες και οι κανόνες συμπεριφοράς των νηπίων. Χρησιμοποιήσαμε το ημερολόγιο καταγράφοντας τις παρατηρήσεις μας, τις φωτογραφίες και ανάλογα φύλλα εργασίας. Επίσης αξιολογήθηκαν σε «φύλλα εργασίας» με τη βοήθεια του υπολογιστή, στο λογισμικό ( Hot potatoes), απάντησαν σε ερωτηματολόγιο ( με τη βοήθεια μου) και τέλος δημιουργήθηκε ένας νέος εννοιολογικός χάρτης με όσα έμαθαν ώστε να γίνει σύγκριση με τα όσα γνώριζαν αρχικά. Τα παιδιά αποκόμισαν σίγουρα πολλά από τη διεξαγωγή αυτού του προγράμματος,αλλά το σημαντικότερο έπαιξαν, διασκέδασαν,συνεργάστηκαν, απέκτησαν εμπειρίες, γνώσεις, βιώματα. Αξιολόγηση Νηπιαγωγού Πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση του τρόπου εργασίας μου, διακρίνοντας λάθη και αδυναμίες ώστε να μην επαναληφθούν σ άλλα προγράμματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το πρόγραμμα ωφέλησε και εμένα την ίδια ως εκπαιδευτικό.

59 Εννοιολογικός χάρτης-αξιολόγηση

60 Αξιολόγηση Hot-Potatoes ΣΤΑΦΥΛΙ\HOT POTATOES STAFYLI\ΣΤΑΦΥΛΙΓΛΩΣΣΑ1.htm

61 Αξιολόγηση από τους μαθητές D:\WORD\ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.docx

62 Παρουσίαση προγράμματος Στα πλαίσια της καλοκαιρινής γιορτής μας,τα νήπια παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο «Γλυκό τσαμπί σταφύλι»,όπου μέσα από το ομώνυμο τραγούδι που μιλά για την αναγκαιότητα της παγκόσμιας φιλίας και αγάπης, οι φυλές του κόσμου ενώθηκαν και συμφιλιώθηκαν. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στους γονείς και στην ευρύτερη κοινωνία και εκτέθηκαν σε ανάλογη γωνιά οι δημιουργίες των νηπίων, φωτογραφίες από τις υλοποιημένες δραστηριότητες και ότι άλλο συνέθεσε την εργασία μας. Ευχαριστίες Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Κα Ηλιοπούλου Ευγενία, τους γονείς των παιδιών, το Κτήμα Μερκούρη για την επίσκεψη, τον πρόεδρο της κοινότητας Λυγιάς Κ. Τσεκούρα Γεώργιο.

63 Βιβλιογραφία- Δικτυογραφία Υ.Π.Ε.Π.Θ., Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, (2003). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) Αθήνα. Υ.Π.Ε.Π.Θ., Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, (2006). Οδηγός Νηπιαγωγού: Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί- Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης, Αθήνα: ΟΕΔΒ. "Ο Τρύγος", κείμενο του προγράμματος: «Μελίνα» Γουμενοπούλου Μαρία, "Γλυκό τσαμπί σταφύλι", εκδ. Ηλιοτρόπιο Το περιοδικό «Παράθυρο στην Εκπαίδευση» με αφιέρωμα στο σταφύλι τεύχος «Ένα τσαμπί σταφύλι», Μαρία Αρμενοπούλου " Παίζουμε τους Μύθους του Αισώπου", εκδ. Λιβάνη «Η Βίβλος»,εκδ. Παπαδόπουλος

«Τα φρούτα του φθινοπώρου»

«Τα φρούτα του φθινοπώρου» 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Τα φρούτα του φθινοπώρου» Σαμαντά Μαρία Νηπιαγωγός ΠE 60,4ο Νηπιαγωγείο Νίκαιας (Πειραιά) mariasamanta74@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το διδακτικό σενάριο έχει

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ» Αριθμός νηπίων που συμμετέχουν: 17 ΚΙΒΕΡΙ 2013 I. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ -

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης 1.Τίτλος Σεναρίου: «Γλυκό τσαμπί σταφύλι» Αμπέλι, προϊόντα αμπελιού, περιοχές της Ελλάδας που ευδοκιμεί, παραδόσεις, αινίγματα, παροιμίες, μύθοι σε σχέση με

Διαβάστε περισσότερα

«Ένας πίνακας, μια μουσική, για κάθε εποχή»

«Ένας πίνακας, μια μουσική, για κάθε εποχή» «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» «Ένας πίνακας, μια μουσική, για κάθε εποχή» Μπακόλα Χριστίνα Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας 2ο Δ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΡΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο»

«Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο» «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» «Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο» Χριστόγερου Κατερίνα 1, Πέζαρου Πηνελόπη 2, Αρμενιάκου Κων/να 3 1 Νηπιαγωγός,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Η Ψείρα Ρούλα & τα Έντομα» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Αγγελόπουλος Άγγελος, Α.Μ. 591941

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟY ΑΙΓΑΙΟY Σχολικό έτος 2003-2004 Υπεύθυνος φορέα: Μιχάλης Αγ. Παπαδόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 538 5.9 Εφαρµογή προγράµµατος Αγωγής Υγείας (project) µε θέµα: "Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων" Ιωάννα Κατηµερτζόγλου Νηπιαγωγός Μαρία Κουτή Σχολική Σύµβουλος ΠΑ, Υπ. ιδάκτωρ ΦΠΨ - ΕΚΠΑ Η Αγωγή Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

«Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της» ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

«Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της» ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα. «Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της» ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Όλγα Βλάχου, Αριάδνη Κοκκινάκη, Αθανασία Κούστα Εκπαιδευτικοί ΠΕ 70, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων olgavl1@yahoo.gr, ariadnikok@gmail.com,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ «ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ «ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ «ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΛΑΖΑΡΟΥ Θ 1/θ Νηπιαγωγείο Α. Στενής, Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ευβοίας e-mail: theodlaz@in.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα παιδιά που μεγαλώνουν στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

«Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού»

«Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού» 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού» Μπαδιεριτάκη Μαρία Σχολική Σύμβουλος Νηπιαγωγών Ν. Ρεθύμνης mabadierit@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η επίσκεψη του σεισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Νηπιαγωγείο «Le Petit La Salle» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Νηπιαγωγείου Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» Νηπιαγωγείο «Le Petit La Salle» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι να

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 :

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 : Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών

5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙ ΙΩΝ 479 5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών Μαρία Βαρυπάτη, Στέλλα Τσέλιου, Μαρία Βαδέκα, Κατερίνα Κετεντζόγλου, Πένυ Κουτσάκη Νηπιαγωγοί, Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης Στέλλα Λύκου-Κολτσάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Κουτή Μαρία, Σχολική Σύµβουλος Π. Α., M.Ed Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.. 3... 3... Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών και Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

«Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης»

«Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης» «Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης» Θεοδωρίδου Άννα 1, Μυλωνάκη Γεωργία 2, Ορούτζογλου Δήμητρα 3, Καμάρη Ελένη 4, Κολικίδου-Κυριακίδου Ελένη 5 Νηπιαγωγός, Νηπιαγωγείου Ωραίου Ξάνθης anna70theo@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

Να διατηρηθεί μέχρι Βαθμός ασφαλείας. Μαρούσι 20-7 - 2010 Αριθ. Πρωτ. Βαθμός Προτερ. Φ. 12 / 879 / 88413 /Γ1 Α Π Ο Φ Α Σ Η

Να διατηρηθεί μέχρι Βαθμός ασφαλείας. Μαρούσι 20-7 - 2010 Αριθ. Πρωτ. Βαθμός Προτερ. Φ. 12 / 879 / 88413 /Γ1 Α Π Ο Φ Α Σ Η 1 Να διατηρηθεί μέχρι Βαθμός ασφαλείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε& ΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΟΚΙΔΗ ΠΑΤΡΑ 2007 2 ISBN 978-860-89357-1-6 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΠΑΤΡΑ 2007 3 ΣΚΟΠΟΣ Με το βιβλίο αυτό θα ήθελα να βάλω ένα λιθαράκι στην επιστήμη που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του

Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του Αλεξίου Βασιλική 1, Κυράνου Ελένη 2, Τζιώγα Αικατερίνη 3, Τσέκα

Διαβάστε περισσότερα

Β : ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Β : ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Β : ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ I. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός του Νηπιαγωγείου σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωµατικά, συναισθηµατικά,

Διαβάστε περισσότερα

250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία. Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία. Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό Κείμενα-Σχεδιασμός-Παραγωγή: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

H ΣΥΜΒΟΛH ΣΤΟΙΧΕIΩΝ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟY ΠΟΛΙΤΙΣΜΟY ΣΤΗ ΔΙAΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚOΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒAΘΜΙΑ ΕΚΠΑIΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΑ ΝEΑ ΠΡΟΓΡAΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

H ΣΥΜΒΟΛH ΣΤΟΙΧΕIΩΝ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟY ΠΟΛΙΤΙΣΜΟY ΣΤΗ ΔΙAΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚOΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒAΘΜΙΑ ΕΚΠΑIΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΑ ΝEΑ ΠΡΟΓΡAΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ H ΣΥΜΒΟΛH ΣΤΟΙΧΕIΩΝ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟY ΠΟΛΙΤΙΣΜΟY ΣΤΗ ΔΙAΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚOΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒAΘΜΙΑ ΕΚΠΑIΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΑ ΝEΑ ΠΡΟΓΡAΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Εισαγωγή Αγνή Μαρκαντωνάτου Σωτηρία Σαμπάνη Σκοπός της εισήγησής

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2007 1 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Η τέχνη σημαντικό κομμάτι της ζωής,

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Το δικό μου ταξίδι ή Τα παπούτσια που έβγαλαν ρίζες

ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Το δικό μου ταξίδι ή Τα παπούτσια που έβγαλαν ρίζες ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 6ο Νηπιαγωγείο Περαίας Το δικό μου ταξίδι ή Τα παπούτσια που

Διαβάστε περισσότερα