Γενικά. Πειράματα έδειξαν ότι εκείνα τα νεογέννητα που είχαν περισσότερα χάδια, αναπτύσσονταν και μάθαιναν γρηγορότερα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γενικά. Πειράματα έδειξαν ότι εκείνα τα νεογέννητα που είχαν περισσότερα χάδια, αναπτύσσονταν και μάθαιναν γρηγορότερα."

Transcript

1 Stress και Δέρμα

2 Γενικά Το δέρμα, ως όργανο αισθητήριο της αφής, θερμοκρασίας, πόνου, ερωτογόνος ζώνης, έχει μεγάλη σημασία σε όλες τις ηλικίες. Είναι όργανο συναισθηματικής έκφρασης και τόπος αποφόρτισης (εκτόνωσης άγχους). Τα νεογέννητα απαιτούν το ερέθισμα του χαϊδέματος. Το χάδι ευνοεί την συναισθηματική ανάπτυξη. Πειράματα έδειξαν ότι εκείνα τα νεογέννητα που είχαν περισσότερα χάδια, αναπτύσσονταν και μάθαιναν γρηγορότερα.

3 Το στρες αποτελεί έναν βασικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού μας που μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε σύντομες επικίνδυνες καταστάσεις. Το στρες όμως μας κάνει και πιο ευάλωτους σε αρρώστιες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του δέρματος. Χωρίζεται σε 2 τύπους: Στο άμεσο στρες που είναι ευεργετικό διότι εγείρει το ένστικτο επιβίωσης και μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε επικίνδυνες

4 καταστάσεις και στο χρόνιο στρες που αποτελεί μια διαρκή κατάσταση ψυχολογικής υπερδιέγερσης λόγω εξωτερικών παραγόντων και καταστάσεων (εργασιακό άγχος, οικονομικά προβλήματα κτλ). Η κατάσταση αυτή κρατάει το σώμα σε μόνιμη εγρήγορση, γεγονός που έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Μια σημαντική πλευρά του θέματος είναι ο τρόπος με τον οποίο συναισθηματικές αντιδράσεις ή ψυχιατρικές διαταραχές πυροδοτούν ή

5 επιδεινώνουν δερματικές ασθένειες ή ακόμη και επηρεάζουν την έκβαση μιας θεραπείας. Ένα παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης είναι η δερματίτιδα στα χέρια που προκαλείται από ιεροτελεστίες πλυσίματος των χεριών (συνεχές πλύσιμο χεριών) που ακολουθούν όσο παρουσιάζουν παθολογικές εμμονές. Λιγότερο προφανή παραδείγματα και ο ρόλος των διαταραγμένων σχέσεων παιδιών γονιών στο αθεράπευτο σχεδόν ατοπικό έκζεμα ή πυροδότηση άλλων μορφών δερματίτιδας από το άγχος

6 Τι συμβαίνει στο στρες?? Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση στρες, ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού, με αντιφλεγμονώδη και ανοσοποιητική δράση. Η άνοδος του επιπέδου της κορτιζόλης, πέρα από τα παραπάνω ευεργετικά αποτελέσματα, εντείνει και την παραγωγή λίπους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρό δέρμα, ακμή και άλλα σχετιζόμενα δερματικά προβλήματα.

7 Τι συμβαίνει στο στρες?? Το παρατεταμένο stress μετατρέπει επίσης την προγεστερόνη σε κορτιζόλη, εμποδίζοντας έτσι τη σύνθεση των οιστρογόνων. Η μείωση της συγκέντρωσης των οιστρογόνων πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα των ανδρικών ορμονών (τεστοστερόνη) στο σώμα. Η τεστοστερόνη αυξάνει την έκκριση των σμηγματογόνων αδένων,συμβάλλει στην εμφάνιση ανδρογενούς αλωπεκίας και αυξάνει την τριχοφυία του προσώπου.

8

9 Στρες, μολύνσεις και επούλωση πληγών Από ένα κοινό κρύωμα έως τον έρπη, έρευνες έχουν δείξει ότι όσο τα επίπεδα του στρες στον άνθρωπο αυξάνονται τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να αρρωστήσει. Άτομα με υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσουν από ένα απλό κρύωμα έναντι ενός ατόμου που δεν υπέφερε από στρες Επίσης το χρόνιο στρες ευθύνεται συχνά και για την πιο αργή επούλωση ενός τραύματος.

10 Στρες και καρκίνος δέρματος Εκτός από την προσεκτική έκθεση του δέρματος στον ήλιο, ένα ακόμα «μέτρο» που μπορούμε να λάβουμε για να αποφύγουμε την πιθανότητα εκδήλωσης του καρκίνου στο δέρμα είναι και η διατήρηση του επιπέδου του στρες σε χαμηλά επίπεδα. Μια μελέτη που βασίστηκε σε πειραματόζωα απέδειξε ότι μετά από έκθεσή τους σε ακτίνες UV για 28 εβδομάδες, αυτά που είχαν αυξημένη την κορτιζόλη ανέπτυξαν όγκο σε μόλις 8 εβδομάδες ενώ τα άλλα ανέπτυξαν τον ίδιο όγκο σε 21 εβδομάδες.

11 Τι προκαλέι το στρες?? Προκαλεί φαγούρα, και εξανθήματα Τα επιδερμικά κύτταρα του δέρματος σας βρίσκονται επάνω από το άλλο και είναι σφικτά συνδεδεμένα, σχηματίζοντας ένα ισχυρό «φράγμα» που εμποδίζει τη διείσδυση των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Το στρες όμως αυτό το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα του δέρματος το αποδυναμώνει.

12 Τι προκαλέι το στρες?? Σε μια μελέτη, ερευνητές εξέτασαν το δέρμα 27 φοιτητών σε τρεις περιπτώσεις: λίγο μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές του χειμώνα (χαμηλό στρες), κατά τη διάρκεια των τελικών εξετάσεων (έντονο στρες), και κατά τη διάρκεια διάλειμμα την άνοιξη (χαμηλό στρες) Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το έντονο στρες επηρεάζει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, συρρικνώνοντας τα κύτταρα του δέρματος και αναγκάζοντας τα λιπίδια μεταξύ των κυττάρων αυτών να εξατμιστούν.

13 Τι προκαλέι το στρες?? Ως συνέπεια το δέρμα εμφανίζει μικροσκοπικές ρωγμές και γίνεται πιο διαπερατό, επιτρέποντας στα επιβλαβή βακτήρια να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα του. Το αποτέλεσμα είναι να εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα φαγούρα και εξανθήματα.

14 Τι προκαλέι το στρες?? Επιδεινώνει την ακμή Σε μελέτη οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εξέτασαν τη σοβαρότητα της νόσου σε 22 φοιτητές με ακμή κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας εξετάσεις. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι φοιτητές που διακατέχονταν από πιο έντονο άγχος λόγω των εξετάσεων, είχαν χειρότερη μορφή ακμής σε σχέση με τους λιγότερο αγχωμένους ή χαλαρούς φοιτητές. Σε άλλες έρευνες, φάνηκε ότι οι θεραπείες χαλάρωσης μειώνουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα εμφάνισης της ακμής

15 Τι προκαλέι το στρες?? Μπορεί να επιδεινώσει τη δερματίτιδα Η ορμόνη του στρες κορτιζόλη δρα ως ένα ισχυρό στεροειδές που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας καθιστά πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα και γρίπη), αλλά και στα αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα και ερεθισμούς στο δέρμα. Στο πλαίσιο μιας ιαπωνικής μελέτης, 26 ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα, εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων τους - ακόμη και όταν εκτέθηκαν στα αλλεργιογόνα που τους την προκάλεσε - δύο ώρες μετά από την παρακολούθηση μιας αστείας ταινίας.

16 Τι προκαλέι το στρες?? Το γέλιο που τους προκάλεσε η ταινία πιθανότατα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες

17 Τι προκαλέι το στρες?? Προκαλεί ρυτίδες Όταν είμαστε διαρκώς στρεσαρισμένοι προκαλείται συνοφρύωμα, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν. Γερνάει το δέρμα Όταν το στρες γίνεται χρόνιο, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φθάσουν στην επιφάνεια του και να απομακρυνθούν ώστε το δέρμα να ανανεωθεί με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να φαίνεται θαμπή.

18 Τι προκαλέι το στρες?? Επιπλέον το στρες μας καθιστά πιο ευάλωτους στις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στη γήρανση του οργανισμού.

19

20 Τρόποι αντιμετώπισης του στρες Η ιατρική και πιο συγκεκριμένα η δερματολογία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων που προκαλεί το στρες στο δέρμα. Να μάθουμε να εντοπίζουμε τις αιτίες που μας προκαλούν στρες και να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε. Να γυμναζόμαστε μια και η σωματική άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες που μειώνουν το στρες. Να κοιμόμαστε αρκετές ώρες Να βρούμε μια δραστηριότητα που μας ευχαριστεί και να την κάνουμε συχνά

21 Τρόποι αντιμετώπισης του στρες Να βρίσκουμε χρόνο να μένουμε μόνοι μας, να ηρεμούμε καθημερινά, έστω και για 10 λεπτά Να γελάμε όσο μπορούμε περισσότερο.