Διαβάστε περισσότερα στο διαδικτυακό τόπο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διαβάστε περισσότερα στο διαδικτυακό τόπο www.psorinfo.gr"

Transcript

1 Αυτό το φυλλάδιο είναι μέρος του «Προγράμματος Ενημέρωσης για την Ψωρίαση», το οποίο δημιουργήθηκε για να παρέχει πληροφορίες για την πάθηση. Το φυλλάδιο κάνει μία εισαγωγή στην ψωρίαση και στις θεραπείες της και περιέχει συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο αυτής. Διαβάστε περισσότερα στο διαδικτυακό τόπο

2 Τι είναι η ψωρίαση; Η ψωρίαση είναι μία κοινή, δερματική πάθηση που αφορά το 2-3% του πληθυσμού. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Η ψωρίαση είναι μία φλεγμονώδης δερματική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ερυθρές πλάκες που μπορεί να καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. Η ψωρίαση είναι, εν μέρει, γενετική πάθηση αφού στο 30% των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης. Φυσιολογικά, τα δερματικά κύτταρα ολοκληρώνουν τον κύκλο τους (γέννηση, ωρίμανση, απόπτωση) σε μέρες. Η διαδικασία αυτή έχει επιταχυνθεί στο δέρμα που πάσχει από ψωρίαση και εξελίσσεται σε 2-3 μέρες, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος, τα ψωριασικά λέπια. Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ίαση για την ψωρίαση μέχρι σήμερα, όμως με θέληση, υπομονή και την κατάλληλη θεραπεία, τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορούν να ελέγχονται. Μπορεί να πάσχω από ψωρίαση; Μπορεί να παρατηρήσετε ένα ή όλα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά στο δέρμα σας, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά της ψωρίασης: Λέπια Πάχυνση του δέρματος Φλεγμονή (ερυθρότητα) Μπορεί επίσης να έχετε φαγούρα στο δέρμα σας. Περισσότερο από το 60% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση αναφέρουν ότι έχουν και κνησμό. Να θυμάστε ότι υπάρχουν και άλλες δερματικές παθήσεις που μοιάζουν με την ψωρίαση, όπως για παράδειγμα το έκζεμα. Εάν υποπτεύεσθε ότι μπορεί να πάσχετε από ψωρίαση, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

3 Πώς να αναγνωρίσω την ψωρίαση; Η ψωρίαση μπορεί να πρωτοεμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι πιο συνήθεις ηλικίες εκδήλωσης των πρώτων επεισοδίων ψωρίασης είναι τα έτη. Η ψωρίαση εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές, σε διάφορα σημεία του σώματος. Μπορεί να εντοπίζεται σε ένα-δύο σημεία έως και να καλύπτει ολόκληρο το σώμα σε σοβαρές καταστάσεις. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να μοιάζει με πιτυρίδα και η ψωρίαση στο σώμα μπορεί να μοιάζει με έκζεμα. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας Ψωρίαση κατά πλάκας (κοινή ψωρίαση) Eμφανίζεται περίπου στο 85% των ψωριασικών ασθενών και είναι η πιο συχνή μορφή της πάθησης. Eρυθρές βλάβες με λέπια εντοπίζονται συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Ψωριασική αρθρίτιδα Είναι μία αυτοάνοση, φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις περίπου του 25% των ασθενών με ψωρίαση. Άλλες μορφές ψωρίασης Σταγονοειδής ψωρίαση Εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά ως πολυάριθμες μικρές βλάβες, στο μέγεθος σταγόνας, σε ολόκληρο το σώμα. Ανάστροφη ψωρίαση Εμφανίζεται στις δερματικές πτυχές, όπως για παράδειγμα στις μασχάλες, στη μηρογεννητική περιοχή και κάτω από το στήθος των γυναικών. Χαρακτηρίζεται από κόκκινες βλάβες, με σαφή όρια και χωρίς λέπια. Φλυκταινώδης ψωρίαση Εμφανίζονται κόκκινες φουσκάλες με πύο που περιβάλλονται από κόκκινο δέρμα. Εντοπίζονται συνήθως στις παλάμες και στα πέλματα.

4 Πώς επιδρά η ψωρίαση στο δέρμα; Γνωρίστε το δέρμα σας Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Είναι ο φυσικός φραγμός προς τον εξωτερικό κόσμο και η εμφάνισή του έχει σημαντική ψυχολογική και κοινωνική σημασία. Τι είναι οι πλάκες; Η διαδικασία αναγέννησης του δέρματος είναι πολύ ταχύτερη στις περιοχές που εμφανίζεται η ψωριασική βλάβη. Πληθώρα δερματικών κυττάρων συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος με την μορφή των ψωριασικών λεπιών. Φυσιολογικό δέρμα Η επιδερμίδα είναι η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και αποτελείται από δερματικά κύτταρα που διατάσσονται σε 4 στοιβάδες. Το χόριο είναι ο υποστηρικτικός ιστός που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Ψωριασικό δέρμα Στο δέρμα που πάσχει από ψωρίαση υπάρχει συσσώρευση φλεγμονωδών κυττάρων στο χόριο. Τα φλεγμονώδη κύτταρα διεισδύουν πρόωρα στο δέρμα, στις περιοχές που αναπτύσσονται οι ψωριασικές πλάκες. Τα αντιγόνα (δηλαδή, οι ουσίες που μπορούν να διεγείρουν τα φλεγμονώδη κύτταρα) που εμπλέκονται στην ψωρίαση είναι άγνωστα μέχρι σήμερα. Το κόκκινο χρώμα της ψωριασικής βλάβης είναι το αποτέλεσμα της αύξησης και της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων που συμβαίνει στο χόριο.

5 Ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για μένα; Θεραπείες ψωρίασης Υπάρχουν αποτελεσματικές και καλά ανεκτές θεραπείες για την ψωρίαση, που μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα. Δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε τη θεραπεία. Αφού υποχωρήσουν οι βλάβες, μπορείτε να διατηρήσετε τη βελτιωμένη κατάσταση, ακολουθώντας τις υποδείξεις του δερματολόγου σας. Η κατάλληλη θεραπεία θα μπορέσει να μειώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης σε 1-2 εβδομάδες, όπως στην εικόνα. Στη συνέχεια, μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση. Τοπική θεραπεία Η τοπική θεραπεία είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη χρόνια κατά πλάκας ψωρίαση. Περίπου το 70% των ασθενών ελέγχουν την ψωρίασή τους με τοπική αγωγή. Η τοπική αγωγή περιλαμβάνει κρέμες, αλοιφές, διαλύματα, τζελ, τα οποία εφαρμόζονται απ ευθείας πάνω στις βλάβες. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τοπικές αγωγές περιλαμβάνουν τα κορτικοστεροειδή και τα ανάλογα της βιταμίνης D. Τα ανάλογα της βιταμίνης D εξισορροπούν το ρυθμό ανάπτυξης των «αρρώστων» δερματικών κυττάρων και τα στεροειδή βοηθούν κυρίως μειώνοντας τη φλεγμονή. Νεότερες τοπικές θεραπείες συνδυάζουν στεροειδή και ανάλογα της βιταμίνης D και βελτιστοποιούν το αποτέλεσμα της θεραπείας. Άλλες τοπικές θεραπείες είναι τα ανάλογα της βιταμίνης Α, η πίσσα και η ανθραλίνη. Ενυδατικά προϊόντα χρησιμοποιούνται σε μη οξείες φάσεις της πάθησης με σκοπό την ανακούφιση από τον κνησμό και την ξηρότητα.

6 Συστηματική θεραπεία Ο όρος «συστηματική» αναφέρεται στην οδό χορήγησης της θεραπείας, η οποία φθάνει στα κύτταρα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Οι συστηματικές αγωγές χρησιμοποιούνται συνήθως όταν οι τοπικές αγωγές έχουν αποτύχει να μειώσουν τα συμπτώματα ή όταν η ψωρίαση είναι σοβαρότερης μορφής. Μπορεί να έχουν μορφή χαπιών, σιροπιών ή ενέσεων. Οι γνωστές συστηματικές θεραπείες είναι η μεθοτρεξάτη, τα ρετινοειδή και η κυκλοσπορίνη. Οι βιολογικές θεραπείες είναι μία νεότερη τάξη συστηματικών φαρμάκων για την αγωγή της ψωρίασης. Χορηγούνται με υποδόρια ή ενδοφλέβια ένεση. Χρησιμοποιούνται σε σοβαρότερα περιστατικά ψωρίασης, όταν οι υπόλοιπες συστηματικές αγωγές έχουν αποτύχει. Κάποιες βιολογικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές και στην ψωριασική αρθρίτιδα. Φωτοθεραπεία Το φυσικό ηλιακό φως έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους περισσότερους ασθενείς με ψωρίαση. Η φωτοθεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) είναι μία τεχνητή πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται όταν η τοπική θεραπεία έχει αποτύχει ή όταν η ψωρίαση καλύπτει πολύ μεγάλη επιφάνεια του σώματος.

7 Πώς να ελέγχω την ψωρίασή μου; Συμβουλές για ένα επιτυχημένο θεραπευτικό αποτέλεσμα Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του δερματολόγου σας για τη χρήση των φαρμάκων. Προσπαθείτε να μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τη θεραπεία σας γιατί, παραλείποντας δόσεις, θα αργήσετε να δείτε αποτέλεσμα. Συνδέστε την εφαρμογή/λήψη της αγωγής με κάποια καθημερινή δραστηριότητα π.χ. βούρτσισμα δοντιών. Συζητήστε το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα της θεραπείας σας με το δερματολόγο σας, καθώς και ό,τι σας προβληματίζει σχετικά με αυτήν. Αποφύγετε ό,τι μπορεί να προκαλεί εξάρσεις της ψωρίασής σας (δείτε στην επόμενη σελίδα). Ελέγχετε εσείς την ψωρίαση και μην αφήνετε να σας ελέγχει εκείνη. Τι να ρωτήσω το δερματολόγο μου: Πόσο καιρό να χρησιμοποιήσω τη θεραπεία μου; Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω μέχρι να δω βελτίωση; Πότε πρέπει να σας επισκεφτώ ξανά; Σε περίπτωση που δεν είστε ικανοποιημένοι με τη θεραπεία σας, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον ιατρό σας προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο αλλαγής της. Ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες πρέπει να προσέξω; Ο ιατρός σας θα σας συμβουλέψει σχετικά με τα φάρμακα και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που πρέπει να προσέξετε. Τι μπορεί να συμβεί με τη χρήση άλλων φαρμάκων; Να θυμάστε ότι ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν την έξαρση ή την επιδείνωση της ψωρίασής σας. Επίσης, πριν τη λήψη άλλων φαρμάκων, ενημερωθείτε από τον ιατρό σας για πιθανές αλληλεπιδράσεις.

8 Εξάρσεις. Τι τις προκαλεί; Ελέγξτε τις εξάρσεις Υπάρχουν κάποιοι εκλυτικοί παράγοντες που πυροδοτούν την έξαρση της ψωρίασης. Κάποιοι από τους γνωστούς εκλυτικούς παράγοντες είναι το άγχος, ο τραυματισμός του δέρματος, κάποια φάρμακα όπως οι β-αποκλειστές ή το λίθιο, η στρεπτοκοκκική λοίμωξη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, οι καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να παρατηρήσετε τι είναι αυτό που μπορεί να συνδέεται με εξάρσεις της ψωρίασής σας. Ο κάθε ασθενής με ψωρίαση μπορεί να επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες και δεν είναι απαραίτητο ότι όλοι οι παραπάνω μπορεί να τον αφορούν. Εάν για παράδειγμα τα γυαλιά μυωπίας που φοράτε ερεθίσουν την περιοχή που ακουμπάνε στη μύτη σας (έμμεσος τραυματισμός του δέρματος) και εμφανιστεί κάποια βλάβη ψωρίασης εκεί, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης φακών επαφής. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι το 35% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση εκδήλωσαν το πρώτο τους επεισόδιο μετά από μία έντονα στρεσογόνο περίοδο. Παράγοντες που επιδεινώνουν την ψωρίαση Άγχος, τραυματισμός του δέρματος, λοιμώξεις, κάποια φάρμακα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, κλιματικές συνθήκες (π.χ. κρύο) Διαβάστε περισσότερα στο διαδικτυακό τόπο

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Το Καλυψώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ψωρίαση είναι µια χρόνια φλεγµονώδη δερµατοπάθεια µε ανοσολογικό υπόστρωµα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσµού παγκοσµίω.

Η ψωρίαση είναι µια χρόνια φλεγµονώδη δερµατοπάθεια µε ανοσολογικό υπόστρωµα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσµού παγκοσµίω. ρ Έλενα Κουλλαπή Η ψωρίαση είναι µια χρόνια φλεγµονώδη δερµατοπάθεια µε ανοσολογικό υπόστρωµα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσµού παγκοσµίω. Η ψωρίαση δεν είναι µεταδοτική. Η ψωρίαση προσβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

ÀÁÂÈ È Ó Â. ÛˆÛÙ È ÙÚÔÊ ÁÈ ÙÔ ÛıÂÓÂ. ÁÈ Ù ÙÔ ÓÔÛ ÓÔÛ Ì Ù ñ ƒâ Ì ÙÔÂÈ ÚıÚ ÙÈ ñ æˆú ÛË ñ fiûô ÙÔ Crohn ñ ÎÏ Ú ÓÛË Î Ù appleï Î. + ÏÏ Ûı ÓÂÈÂ Ú ÛË+ ˆ

ÀÁÂÈ È Ó Â. ÛˆÛÙ È ÙÚÔÊ ÁÈ ÙÔ ÛıÂÓÂ. ÁÈ Ù ÙÔ ÓÔÛ ÓÔÛ Ì Ù ñ ƒâ Ì ÙÔÂÈ ÚıÚ ÙÈ ñ æˆú ÛË ñ fiûô ÙÔ Crohn ñ ÎÏ Ú ÓÛË Î Ù appleï Î. + ÏÏ Ûı ÓÂÈÂ Ú ÛË+ ˆ EXWFYLLO_YGEIA tel15ô 25-06-09 19:44 ÂÏ 2 ÀÁÂÈ Ú ÛË+ ˆ 29/6/2009 π π È Ó Â ıâú appleâ  ÁÈ Ù ÙÔ ÓÔÛ ÓÔÛ Ì Ù ñ ƒâ Ì ÙÔÂÈ ÚıÚ ÙÈ ñ æˆú ÛË ñ fiûô ÙÔ Crohn ñ ÎÏ Ú ÓÛË Î Ù appleï Î + ÏÏ Ûı ÓÂÈ ۈÛÙ È ÙÚÔÊ

Διαβάστε περισσότερα

Ψωρίαση: ο πονοκέφαλος του δερματολόγου και του ασθενούς

Ψωρίαση: ο πονοκέφαλος του δερματολόγου και του ασθενούς Ψωρίαση: ο πονοκέφαλος του δερματολόγου και του ασθενούς Αντώνης Βαρελιζίδης Ομοτ. Καθηγητής Δερματολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Δ εν υπάρχει πιο πολυπρόσωπη δερματοπάθεια από την ψωρίαση.

Διαβάστε περισσότερα

«Ακµή: Αισθητική αντιµετώπιση πριν και µετά.»

«Ακµή: Αισθητική αντιµετώπιση πριν και µετά.» ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία µε Θέµα: «Ακµή: Αισθητική αντιµετώπιση πριν και µετά.» Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Βάρδα Μαρία, Τοµεάρχης ΠΑΓΝΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: Αστέριου Αικατερίνη Λουµπάκη Ελένη Συµνιανάκη Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α-

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΕΠΑ.Σ BΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ -ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΑΪ ΩΝΙ ΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΡΝΤΟΓΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΜΕΡΜΙΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΗ ΜΠΟΥΚΕΤ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ:2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κ. Κυπαρίση Γεωργία. ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: Φερεκίδου Μαρούλα ΤΜΗΜΑ: Ζ8 ΘΕΜΑ

Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ. ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κ. Κυπαρίση Γεωργία. ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: Φερεκίδου Μαρούλα ΤΜΗΜΑ: Ζ8 ΘΕΜΑ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κ. Κυπαρίση Γεωργία ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: Φερεκίδου Μαρούλα ΤΜΗΜΑ: Ζ8 ΘΕΜΑ «Ασθενείς με διαταραχές του καλυπτηριου συστήματος» ΛΑΡΙΣΑ 2010-1 - Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Elidel κρέμα 10 mg/g πιμεκρόλιμους

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Elidel κρέμα 10 mg/g πιμεκρόλιμους ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ κρέμα 10 mg/g πιμεκρόλιμους Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο, διότι περιλαμβάνει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙ Α

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙ Α www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙ Α Τι είδους νόσος είναι; Η νεανική δερµατοµυοσίτιδα (Ν Μ) ανήκει στην οµάδα των λεγόµενων αυτοάνοσων νόσων. Στις αυτοάνοσες νόσους µία µη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Η θεραπεία σας μετά τη χειρουργική επέμβαση. 1 ε. Α.Υ.Γ.Η (Ασθενείς, Υποστήριξη, Γνώση, Ηρεμία) Υπό την Αιγίδα της Ε.Ο.Π.Ε. και της Ε.Χ.Ε.Μ.

Η θεραπεία σας μετά τη χειρουργική επέμβαση. 1 ε. Α.Υ.Γ.Η (Ασθενείς, Υποστήριξη, Γνώση, Ηρεμία) Υπό την Αιγίδα της Ε.Ο.Π.Ε. και της Ε.Χ.Ε.Μ. Το παρόν δεν συνιστά και δεν υποκαθιστά ιατρική συμβουλή, δεν συνιστά συνταγογράφηση, ή προτροπή αυτής, δεν συνιστά ιατρική ενημέρωση και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως βάση για οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής ΙΕΚ ΒΑΡΗΣ

Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής ΙΕΚ ΒΑΡΗΣ 2013 ΙΕΚ ΒΑΡΗΣ 1 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Εισαγωγή Το φυσικό μέγεθος που εκφράζει το πόσο θερμό ή ψυχρό είναι ένα σώμα είναι η θερμοκρασία. Για να μετρήσουμε με ακρίβεια τη θερμοκρασία χρησιμοποιούμε τα θερμόμετρα. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ

ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση

Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Ορθοπαιδική χειρουργική Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων

Διαβάστε περισσότερα

πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες

πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες Β' ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ορμονική θεραπεία στην εμμηνόπαυση: πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες Αθήνα 2013 Ειρήνη Λαμπρινουδάκη Επ. Καθηγήτρια Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας

Διαβάστε περισσότερα

www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ σελ. 5 Medvoi365

www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ σελ. 5 Medvoi365 www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ Συνέντευξη Διατροφή Δερματολογία Κατερίνα Λέχου: «Πρέπει να βάζουμε νερό στο κρασί μας» σελ. 3 Τροφές που προσδίδουν ενέργεια. Μύθοι & αλήθειες σελ. 5 Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Εφαρμογές των Lasers στην Αισθητική Ιατρική

Θέμα : Εφαρμογές των Lasers στην Αισθητική Ιατρική Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα: Αισθητικής - Κοσμετολογίας Πτυχιακή εργασία Θέμα : Εφαρμογές των Lasers στην Αισθητική Ιατρική Φοιτήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ Συχνά ονομάζεται και ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (ΑΜD) Δωρεάν ενημέρωση από το: Macular Disease Foundation Australia Το Ίδρυμα Νόσου Ωχράς Κηλίδας Αυστραλίας (πρώην Ίδρυμα Εκφύλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΑΝΩΜΑ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΜΕΛΑΝΩΜΑ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO Αυτός ο οδηγός για τους ασθενείς έχει συνταχθεί από το Reliable Cancer Therapies

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Yasminelle επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 0,02 mg / 3 mg Ethinylestradiol / Drospirenone Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Aldara 5% κρέμα 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε φακελλίσκος περιέχει 12,5 mg imiquimod σε 250 mg κρέμας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο.

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. Angeliq 1 mg / 2 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Estradiol / Drospirenone ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να

Διαβάστε περισσότερα

PEELING ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

PEELING ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PEELING ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΔΕΛΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...5 Δέρμα..6

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας CHOL/06/02/10 Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας DR LEIV OSE ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ Αυτό το βιβλιαράκι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση του κοινού μέσω της έκδοσης κατανοητών πληροφοριών και οδηγιών για τους διαφόρους τύπους καρκίνου. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του

Διαβάστε περισσότερα