Οξεία μυελογενής λευχαιμία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οξεία μυελογενής λευχαιμία"

Transcript

1 Οξεία μυελογενής λευχαιμία Γενικά στοιχεία Ταξινόμηση και τύποι Ενδείξεις και συμπτώματα Αίτια πρόκλησης Διάγνωση Παρουσίαση και επαναστόχευση από Βικιπαίδεια Οξεία μυελογενής λευχαιμία : Ζήσου Ιωάννης

2 Γενικά στοιχεία Τύπος καρκίνου των κυττάρων της λευκής σειράς τα οποία συσσωρεύονται στον μυελό των οστών και εμποδίζουν την αιμοποίηση. Είναι η πιο κοινή οξεία λευχαιμία και η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία. Τα φυσιολογικά λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια όπως και τα αιμοπετάλια αντικαθίστανται με λευχαιμικά.

3 Γενικά στοιχεία Ραγδαία εξέλιξη και θάνατος σε σύντομο χρονικό διάστημα (εβδομάδων -μηνών) εάν δεν αντιμετωπιστεί. Πολλοί υποτύποι και ποικίλες προγνώσεις ανάλογα με τον ασθενή και την περίπτωση. Αντιμετωπίζεται γενικά με χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

4 Ταξινόμηση Ταξινομείται με βάση δύο συστήματα: Ένα παλαιότερο Γαλλο-Αμερικανο-Βρετανικό και ένα νεότερο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το σύστημα του ΠΟΥ στοχεύει σε μια πιο χρήσιμη κλινικά και προγνωστικά ταξινόμηση από το παλαιότερο. Το παλαιότερο σύστημα ταξινομεί ανάλογα με τον τύπο του λευχαιμικού κυττάρου και το στάδιο της ασθένειας και χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως.

5 Σύστημα ΠΟΥ

6 Γαλλο-Αμερικανο-Βρετανικό Σύστημα

7 Ενδείξεις και συμπτώματα Έλλειψη λευκών αιμοσφαιρίων κάνει τον ασθενή ευάλωτο σε λοιμώξεις. Μείωση στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων δηλαδή αναιμία, μπορεί να προκαλέσει κούραση, ωχρότητα και δύσπνοια. Έλλειψη αιμοπεταλίων οδηγεί σε εύκολο σχηματισμό μωλώπων και αιμορραγιών από μικροτραύματα. Τα πρώτα συμπτώματα της ΟΜΛ μπορεί να προσομοιάζουν εκείνα της κοινής γρίπης.

8 Ενδείξεις και συμπτώματα Γενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, απώλεια βάρους ή απώλεια όρεξης, δύσπνοια, αναιμία, ευκολία πρόκλησης μωλώπων και αιμορραγιών, πετέχεια, πόνο στα οστά και τις αρθρώσεις και επίμονες ή συχνές λοιμώξεις. Σπληνομεγαλία (διόγκωση του σπλήνα) μπορεί να συμβεί στην ΟΜΛ, αλλά είναι συνήθως ήπια και ασυμπτωματική.

9 Ενδείξεις και συμπτώματα Μερικοί ασθενείς με ΟΜΛ μπορεί να βιώνουν πρήξιμο των ούλων λόγω της διείσδυσης των λευχαιμικών κυττάρων στον ουλώδη ιστό. Σπανιότερα συναντούμε ανάπτυξη συμπαγούς λευχαιμικής μάζας ή όγκου έξω από τον μυελό των οστών, που ονομάζεται χλώρομα. Το δέρμα συμπεριλαμβάνεται στο 10% των περιπτώσεων με τη μορφή χλωρόματος.

10 Αίτια πρόκλησης Προλευχαιμικές διαταραχές στο αίμα όπως το μυελοδυσλαστικό σύνδρομο (ΜΔΣ) ή η μυελοϋπερπλαστική νόσος μπορεί να εξελιχθούν σε ΟΜΛ. Έκθεση σε χημειοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΟΜΛ. Eπαγγελματική έκθεση σε χημικές ουσίες όπως βενζόλιο και άλλους οργανικούς διαλύτες είναι αμφιλεγόμενη ως αιτία πρόκλησης ΟΜΛ.

11 Αίτια πρόκλησης Έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΟΜΛ. Επιζώντες των ατομικών βομβών είχαν αυξημένα ποσοστά ΟΜΛ, όπως και οι ακτινολόγοι που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα Χ ακτινοβολίας. Ο κίνδυνος ανάπτυξης ΟΜΛ αυξάνεται στο τριπλάσιο σε συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με ΟΜΛ. Συγγενείς παθήσεις όπως το Σύνδρομο Down συνδέονται με δεκαπλάσιο έως δεκαοκταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ΟΜΛ.

12 Διάγνωση Το πρώτο στοιχείο για τη διάγνωση της ΟΜΛ είναι συνήθως ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα σε μια εξέταση αίματος ρουτίνας. Μεγάλες τιμές λευκών αιμοσφαιρίων είναι το σύνηθες εύρημα, όμως απομονωμένες μειωμένες τιμές σε αιμοπετάλια, ερυθρά αιμοσφαίρια ακόμα και λευκά αιμοσφαίρια (λευκοπενία) μπορούν να υποδεικνύουν επίσης ΟΜΛ. Οριστική επιβεβαίωση γίνεται με βιοψία του μυελού των οστών.

13 Διάγνωση Με οπτικό μικροσκόπιο και κυτταρομετρία ροής ελέγχονται το αίμα και ο μυελός των οστών για να διαγνωσθεί η παρουσία ΟΜΛ και να προσδιορισθεί ο τύπος της. Με μεθόδους κυτταρογενετικής (τεχνική FISH) ελέγχεται η ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών και συγκεκριμένων σημαντικών για την εξέλιξη της νόσου γονιδίων.

14 Διάγνωση Σε απλές περιπτώσεις η ύπαρξη χαρακτηριστικών μορφωμάτων όπως οι ράβδοι Auer αρκούν για να διαγνωσθεί η ΟΜΛ. Γενικά όμως η διάγνωση και κατηγοριοποίηση της ΟΜΛ είναι δυσχερής και πρέπει να ανατίθεται αποκλειστικά σε έμπειρο αιματολόγο- αιματοπαθολόγο. Ο προσδιορισμός του τύπου έχει τεράστια σημασία για την πορεία της νόσου καθώς διαφορετικοί υποτύποι απαιτούν τελείως διαφορετική αγωγή.

15 Στόχοι Μαθησιακά αποτελέσματα Η παρουσίαση αυτή είναι γενικού ενδιαφέροντος και απευθύνεται κυρίως σε μη εξειδικευμένο ακροατήριο. Στόχος είναι η πληροφόρηση και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την ΟΜΛ χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές λεπτομέριες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να επαναστοχευθεί με οποιονδήποτε τρόπο αρκεί να παρατίθεται η πηγή, δηλαδή το άρθρο Οξεία μυελογενής λευχαιμία της Βικιπαίδεια.

16 Επαναστοχευμένη παρουσίαση από το άρθρο Οξεία μυελογενής λευχαιμία της Βικιπαίδεια, Ζήσου Ιωάννης, φοιτητής Ιατρικής ΑΠΘ Θεσσαλονίκη Ιανουάριος 2012