ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Μινωική Αρχαιολογία ΙΑ 10 ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΛΙΚΑ ΟΜΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Μινωική Αρχαιολογία ΙΑ 10 ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΛΙΚΑ ΟΜΗΣ"

Transcript

1 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Μινωική Αρχαιολογία ΙΑ 10 ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΛΙΚΑ ΟΜΗΣ

2 Βασικά δομικά υλικά Λίθος (αργός ή επεξεργασμένος) Λάσπη Πηλός (αχυροπηλός/pisé & οπτή γη/terracota) Ξύλο Πλίνθος (ωμόπλινθος & οπτόπλινθος) Κονίαμα (λασποκονίαμα & ασβεστοκονίαμα)

3 Είδη λίθων Ασβεστόλιθος (το συχνότερο υλικό) Γυψόλιθος ή γύψος Ψαμμίτης ή αμμουδόπετρα Σχιστόλιθος Κροκαλοπαγές πέτρωμα Άλλα είδη λίθων (φυλλίτης, μάρμαρο, σερπεντινίτης, οφίτης, σπαρτιατικός βασάλτης κ.ά.)

4 Οι λίθοι προέρχονταν από λατομεία της κάθε περιοχής π.χ. λατομεία Αγ. Τριάδας και Αρχανών

5 Στα Πελεκητά της Ζάκρου εντοπίζεται λατομείο ψαμμίτη, ενώ η περιοχή γενικά χαρακτηρίζεται από πετρώματα γκρίζου ασβεστόλιθου

6 Ασβεστόλιθος ιάφορα είδη αυτού του λίθου χρησιμοποιήθηκαν στην οικοδομή, καθώς ο ασβεστόλιθος διακρίνεται για τη σκληρότητά του. Ένας τύπος ασβεστόλιθου είναι γνωστός ως πωρόλιθος, μαλακής υφής και χρησιμοποιήθηκε στην τοιχοποιία στην Κνωσό, Φαιστό, Αγία Τριάδα, Αρχάνες κά.

7 Υπάρχουν και άλλα είδη σκληρής υφής με χρώμα που κυμαίνεται από το λευκό έως το μαύρο. Χρησιμοποιήθηκαν για την πλακόστρωση των κεντρικών αυλών των ανακτόρων, για βάσεις κιόνων, για παραστάδες θυρών και κατώφλια.

8 Γυψόλιθος Πρόκειται για πέτρωμα λευκής ή ροδαλής απόχρωσης με φλεβώσεις. Χρησιμοποιήθηκε για τη διαμόρφωση πελεκητών ογκόλιθων και πλακών, λόγω του αισθητικού αποτελέσματος και της ευκολίας κοπής.

9 Στην Κνωσό ο γυψόλιθος είχε ευρεία χρήση. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, είτε στους πεσσούς είτε στους ορθοστάτες.

10 Στη Φαιστό χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα για την κάλυψη δαπέδων, τοίχων και θρανίων.

11 Ψαμμίτης ή αμμουδόπετρα Πρόκειται για υλικό ευάλωτο στις καιρικές συνθήκες και η χρήση του περιορίσθηκε κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιήθηκε στα Μάλια και Ζάκρο τόσο για τοίχους προσόψεων όσο και εσωτερικούς.

12 Σχιστόλιθος Λίθος με πλακοειδή μορφή και διαφόρων αποχρώσεων. Χρησιμοποιήθηκε σε πλακοστρώσεις κυρίως εξωτερικών χώρων, για βάσεις κιόνων, κατωφλίων και σπανιότερα στην τοιχοποιία.

13 Κροκαλοπαγή πετρώματα Χρησιμοποιήθηκαν περιορισμένα στη μινωική αρχιτεκτονική. Εντοπίσθηκαν ελάχιστα κομμάτια στην Κνωσό, στα Μάλια, στη Ζάκρο και στη Μεσαρά.

14 Άλλα είδη λίθων Φλεβωτός ασβεστόλιθος, φυλλίτης, οφίτης και μάρμαρο χρησιμοποιήθηκαν είτε για αισθητικούς λόγους είτε λόγω της ανθεκτικότητάς τους. Ο οφίτης χρησιμοποιήθηκε ως βάση κιόνων στα παλαιά ανάκτορα της Φαιστού.

15 Οικοδομικά εργαλεία ιπλός πέλεκυς Εμφανίζεται στην ΠΜ ΙΙ και γίνεται δημοφιλές κατά τη ΜΜ ΥΜ Ι/ΙΙ περίοδο. Κατασκευάζεται αρχικά από χαλκό και έπειτα από ορείχαλκο. Χρησιμοποιείται για την κοπή ξύλων και λίθων.

16 Ο διπλός πέλεκυς αποτελεί τελετουργικό όργανο στις ιεροπραξίες που πραγματοποιούνταν στη μινωική Κρήτη.

17 Σκεπάρνι Εμφανίζεται κατά την ΠΜ εποχή, ενώ χρησιμοποιείται και κατά την ΥΜ εποχή. Χρησιμοποιήθηκε και ως καλέμι ή σκαρπέλο.

18 Πέλεκυς καλέμι Ήταν σε χρήση κατά τη ΜΜΙ ΥΜΙ εποχή. Κατασκευαζόταν από ορείχαλκο. Χρησιμοποιήθηκε από τους ξυλουργούς για τη μορφοποίηση σανίδων και δοκών.

19 Αξίνα και τσάπα ή σκαλιστήρι Οι αξίνες χρονολογούνται στην ΥΜ Ι και χρησιμοποιήθηκαν για την κοπή λίθου και ξύλου, καθώς και τη δημιουργία κοιλοτήτων. Οι τσάπες χρονολογούνται κατά τη ΜΜΙΙΙ ΥΜΙΑ και χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στη γεωργία και κατόπιν στη λάξευση και εξόρυξη λίθων. Πιθανή χρήση και ως ξυλουργικά εργαλεία.

20 Σφυρί Ήταν κυρίως ξύλινο, ενώ διασώθηκαν λίγα μεταλλικά και λίθινα παραδείγματα. Τα μεταλλικά χρονολογούνται στην ΥΜ ΙΑ και χρησιμοποιήθηκαν για τη λείανση των κυβόλιθων, την προσαρμογή ξύλινων δοκών σε υποδοχές, την τοποθέτηση κιόνων στις βάσεις κ.ά.

21 Πριόνι Τα μεγάλα πριόνια χρονολογούνται στη ΜΜΙΙΙ ΥΜΙ περίοδο. Κατασκευάζονταν από λεπτά ορειχάλκινα φύλλα. Τα μικρά πριόνια χρησίμευαν στη μικροτεχνία, ενώ τα μεγάλα είχαν ευρεία χρήση από ξυλουργούς, λιθοξόους, κτίστες και γεωργούς.

22 Τρυπάνι Χρονολογείται στην ΥΜ εποχή. Κατασκευαζόταν από ορείχαλκο και χρησιμοποιήθηκε από ξυλουργούς και λιθοξόους για τη διάνοιξη οπών.

23 Καλέμι ή σμίλη Χρονολογείται από την ΠΜ ΥΜΙ περίοδο. Χρησιμοποιήθηκε από τους ξυλουργούς και τους λιθοξόους, κυρίως σε μαλακή πέτρα.

24 Κατασκευή τοίχων Θεμελίωση Τα θεμέλια των σπιτιών κτίζονταν με ακατέργαστους λίθους. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται πελεκημένοι λίθοι από κατεστραμμένα παλαιότερα κτίσματα.

25 Υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα για τη διάνοιξη τάφρων θεμελίωσης όταν κτήρια θεμελιώνονται σε επικλινές έδαφος.

26 Τοίχοι από αργολιθοδομή Κατασκευάζονταν από ακατέργαστους λίθους με συνδετικό υλικό χώμα και λάσπη, ενώ κάποιες φορές ενισχύονταν με ξυλοδεσιές. Οι τοίχοι αυτοί καλύπτονταν με στρώμα λάσπης ή ασβέστη, ενώ το κατώτερο τμήμα καλυπτόταν με ορθομαρμάρωση.

27 Τοίχοι με πελεκητούς κυβόλιθους Κατά τη ΜΜ εποχή ορθοστάτες κάλυπταν το κατώτερο τμήμα τοίχων από αργολιθοδομή. Παραδείγματα προέρχονται από τις δυτικές προσόψεις των ανακτόρων της Κνωσού και της Φαιστού.

28 υτική πρόσοψη ανακτόρου Κνωσού

29 Το ψευδοϊσόδομο σύστημα οικοδόμησης ήταν δημοφιλές κατά τη ΜΜΙΙΙ ΥΜ περίοδο. Χρησιμοποιούνταν ψαμμίτες, ασβεστόλιθοι και γυψόλιθοι. Κυβόλιθοι τοποθετούνταν στην εξωτερική όψη των τοίχων προσφέροντας πρακτικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

30 Τεκτονικά σημεία Πρόκειται για λατομικά σημεία ή σύμβολα που άπτονται της ιδεολογίας & της θρησκείας των μινωιτών εγχάρακτα κυρίως επάνω σε λίθους των ανακτόρων και των επαύλεων. Ομοιάζουν με σύμβολα της Ιερογλυφικής Γραφής και της Γραμμικής Α. Χρονολογούνται από τη ΜΜΙ ΥΜΙ εποχή και παραμένουν ακόμη και σήμερα αινιγματικά.

31 Τα πιο γνωστά είναι ο διπλός πέλεκυς, η τρίαινα, ο σταυρός, το αστέρι, το κλαδί, ο κεραυνός κ.ά. Ερμηνεύονται ως τεκτονικά σημεία ή σημεία των οικοδομικών συντεχνιών, σύμβολα θεοτήτων, ιερότητας χώρων και ταύτισης χώρων.

32 Εξειδικευμένη χρήση των λίθων Βάσεις κιόνων Χρησιμοποιούνταν λίθοι σκληρής υφής, όπως ασβεστόλιθος, σχιστόλιθος, μάρμαρο και κροκαλοπαγείς. Έχουν σχήμα τυμπανοειδές ή δισκοειδές, τετράγωνο ή ορθογώνιο. Τοποθετούνταν εντός των δαπέδων ή των πλακόστρωτων ή επάνω σε στυλοβάτη. Με τη χρήση πολύχρωμων λίθων επιτυγχανόταν καλαίσθητο αποτέλεσμα.

33 Ποικίλες κατηγορίες βάσεων κιόνων

34 Λίθινοι αποχετευτικοί αγωγοί Κατασκευάζονταν από πωρόλιθο ή ψαμμίτη. Ήταν κυρίως υπόγειοι, αλλά συναντώνται και υπέργειοι, όπως στην περίπτωση του ανακτόρου της Ζάκρου. Είχαν σχήμα ανάποδου Π με τις πλευρές να κλίνουν ελαφρώς προς τον πυθμένα και καλύπτονταν με λίθινες πλάκες. Οι λίθινοι αποχετευτικοί αγωγοί χρησιμοποιήθηκαν για την απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων από τις αυλές, τις στέγες και τους φωταγωγούς των κτηρίων. Η χρήση τους συνδυαζόταν με κατασκευή τετράγωνων δεξαμενών, απαραίτητων για την κανονική ροή των υδάτων.

35 Λίθινος αγωγός από το ανάκτορο της Κνωσού

36 Αγωγοί και φρεάτιο από το ανάκτορο της Ζάκρου

37 Ξύλο Χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στην αρχιτεκτονική για την ενίσχυση τοίχων (ξυλοδεσιές παραστάδες, παράθυρα, θύρες και πλαίσια αυτών κ.ά.) την κατασκευή κιόνων, κλιμάκων, δαπέδων και καρφιών. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή αντικειμένων καθημερινής χρήσης, όπως κρεβατιών, τραπεζιών κ.ά., καθώς και για λαβές εργαλείων.

38 Ωμόπλινθος Πρόκειται για μείγμα λάσπης, φυτικών στελεχών και μικρών λίθων ή οστράκων κεραμικής. Έχουν ορθογώνιο σχήμα και διαμορφώνονταν σε ξύλινα καλούπια, τα οποία άφηναν στον ήλιο να στεγνώσουν.

39 Στην τοιχοδομία χρησιμοποιούνταν στεγνοί με συνδετικό υλικόπηλόήλάσπη, τόσο για εξωτερικούς τοίχους όσο και για εσωτερικούς. Η κατώτερη στρώση των τοίχων από πλίνθους ήταν από λίθους για την προστασία τους από την υγρασία.

40 Οπτή γη (terracotta) Κλειστοί σφραγισμένοι σωλήνες Πρόκειται για σωληνώσεις κυκλικής διατομής που εντοπίσθηκαν στην Κνωσό, Φαιστό και την Τύλισο κ.α. Χρονολογούνται στην ΜΜΙΑ ΥΜΙ. Χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά καθαρού πόσιμου νερού.

41 Ανοικτά αποχετευτικά συστήματα και δεξαμενές Ανοικτοί πήλινοι αγωγοί με ημικυκλικό σχήμα ή ανάποδου Π χρησιμοποιήθηκαν στην ανατολική Κρήτη και τη Φαιστό για την απορροή ακάθαρτου νερού. Στη Φαιστό εντοπίσθηκαν πήλινα χονδροειδή αγγεία που χρησιμοποιήθηκαν ως δεξαμενές συλλογής νερού.

42 Κέραμοι Πρόκειται για λεπτές ορθογώνιες πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν στη διαμόρφωση δαπέδων εσωτερικών χώρων. Εντοπίζονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού και κυρίως στο ανάκτορο της Ζάκρου. Χρονολογούνται στη ΜΜΙΙΙΒ ΥΜΙΒ περίοδο και χρησιμοποιήθηκαν ως απομίμηση των δαπέδων από γυψόλιθο που συνηθιζόταν στην Κνωσό και τη Φαιστό.

43 Κονιάματα από ασβέστη και πηλό Το ασβεστοκονίαμα χρησιμοποιήθηκε για σφράγιση τωνσημείωνσυνδέσεωντων προσόψεων τοίχων από πελεκητούς λίθους, επικάλυψης εσωτερικών τοιχωμάτων δεξαμενών, υδραγωγείων, λουτρών, εσωτερικών επιφανειών λίθινων σωληνώσεων και των δακτυλίων πήλινων κλειστών αγωγών. Επίσης, για την κατασκευή αγωγών και την κάλυψη δαπέδων, στεγών, βαθμίδων κλιμάκων, θρανίων και κογχών. Η πιο γνωστή χρήση του ήταν για την κάλυψη εσωτερικών όψεων τοίχων από αργολιθοδομή.

44 Το πηλοκονίαμα χρησιμοποιήθηκε ως συνδετικό υλικό στην τοιχοποιία και ως πρώτο στρώμα πάνω σε τοίχους από αργολιθοδομή.

45 Χαλικάσβεστος (tarazza) Πρόκειται για μείγμα ασβέστη και θαλασσίων βοτσάλων που χρησιμοποιήθηκε για δάπεδα αυλών, φωταγωγών και γενικά υπαίθριων χώρων. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε για δάπεδα στεγασμένων ισόγειων ή υπέργειων χώρων, αλλά και για την κατασκευή επίπεδων στεγών. Χρησιμοποιήθηκε κατά τη νεοανακτορική περίοδο, ενώ στην Κνωσό συναντάται και κατά τη ΜΜΙΒ περίοδο.

46 Τομές σε στρώμα χαλικάσβεστου και των υποκειμένων στρωμάτων από δάπεδο και στέγη

47 Αστράκι Πρόκειται για μείγμα από πηλό, πέτρες, ασβέστη, όστρακα αγγείων και κάποιες φορές ολόκληρα αγγεία που χρησιμοποιήθηκε για την επικάλυψη των επιχωματώσεων μετά την ισοπέδωση των παλαιοτέρων οικοδομικών καταλοίπων. Εντοπίσθηκε σε διάφορες θέσεις, όπως στη Φαιστό, την Κνωσό, το Μοναστηράκι, τη Βασιλική, τα Γουρνιά, και τα Μάλια.

48 Οροφές οικιών Οι οροφές των κτηρίων συμπεραίνεται ότι ήταν επίπεδες με βάση εικονογραφικές παραστάσεις, αλλά και τον γνωστό «Οικίσκο των Αρχανών» Είχαν ξύλινο σκελετό καλυμμένο με καλαμωτή, στρώμα πηλού και λεπιδοχώματος, ενώ γινόταν και περιοδική συντήρηση της στέγης με νέο υδατοστεγές στρώμα.

49 Ενδεικτική βιβλιογραφία Shaw J. W. 1973: Minoan Architecture: Materials and Techniques, ASAthene 33 (1973), και επανέκδοση με συμπληρώσεις το 2009 Μαντζουράνη Ε. 2002: Προϊστορική Κρήτη, Τοπογραφία και Αρχιτεκτονική, 21-62

Το σύνολο των βραχογραφιών και κάτω λεπτομέρεια

Το σύνολο των βραχογραφιών και κάτω λεπτομέρεια ΠΡΟΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΡΗΤΗ Πριν από τις επιφανειακές έρευνες στην περιοχή του Πλακιά και της Πρεβέλης στη νότια Κρήτη, τα μόνα γνωστά προνεολιθικά ευρήματα προέρχονταν από το εσωτερικό του σπηλαίου Ασφέντου στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Μινωικός - Μυκηναϊκός Κόσµος Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Η Κρήτη, ένα νησί που εκτείνεται σε µήκος περίπου 260 χλµ. και µέγιστο πλάτος µόλις 60 χλµ., βρίσκεται σε προνοµιακή γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) Ίδρυση των πρώτων ανακτορικών κέντρων Κύριο χαρακτηριστικό στην κεραμική η εμφάνιση του καμαραϊκού ρυθμού, ο οποίοςαποτελεί προϊόν των

Διαβάστε περισσότερα

ÅÃ ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ

Åà ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ Åà ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ Ðë. Ðýññïõ & Ìé. ÁããÝëïõ - 45332 ÉùÜííéíá Ôçë:2651036686 74187 Fax:26510/33419 e-mail: epirus@epirussa.gr Wpage: www.epirussa.gr http://www.drystonesroutes.eu ÉÙÁÍÍÉÍÁ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. Αγία Τριάδα Λιγορτύνου Η ανασκαφή του ερειπωμένου δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού της Αγίας

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. Αγία Τριάδα Λιγορτύνου Η ανασκαφή του ερειπωμένου δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού της Αγίας 13η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Αγία Τριάδα Λιγορτύνου Η ανασκαφή του ερειπωμένου δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού της Αγίας Τριάδας Λιγορτύνου πραγματοποιήθηκε το 2008. Αποκαλύφθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τμήμα: Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τμήμα: Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ - ΓΕΦΥΡΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΤΣΟΥΡΔΙΟΥ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ξενικάκη, στην οδό Ερωτοκρίτου αρ.6, στην εκτός των ενετικών τειχών πόλη του Ηρακλείου

Ξενικάκη, στην οδό Ερωτοκρίτου αρ.6, στην εκτός των ενετικών τειχών πόλη του Ηρακλείου ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ (κατά αλφαβητική σειρά) Αγγελάκη Βάλια (28 η ΕΒΑ), Τρεις βενετσιάνικες καµπάνες από την Κυριάννα Ρεθύµνου Κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών για τη διαµόρφωση του περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ,ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΧΩΡΟΥ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ,ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ,ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΧΩΡΟΥ κ.α ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΣΚΟΥΛΙΔΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ- ΕΙΣΗΓΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι λατρείας, τρόποι έκφρασης και προβλήματα

Χώροι λατρείας, τρόποι έκφρασης και προβλήματα Χώροι λατρείας, τρόποι έκφρασης και προβλήματα Εργασία της Αναγνωστοπούλου Αγγελικής έτος 2015 στο μάθημα: Το Αιγαίο και η Μεσόγειος κατά τη 2 η χιλιετία π.χ. Καθηγητής: Α. Βλαχόπουλος Περιεχόμενα: Εισαγωγή.3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΡΓΟ. Ορισμός : Πρόκειται για απλό ξερολιθικό τοίχο διπλής όψης. Συνήθως κατασκευάζεται για να

ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΡΓΟ. Ορισμός : Πρόκειται για απλό ξερολιθικό τοίχο διπλής όψης. Συνήθως κατασκευάζεται για να ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΡΓΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΙΧΟΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΟΨΗΣ (ΜΗ ΦΕΡΩΝ) Ορισμός : Πρόκειται για απλό ξερολιθικό τοίχο διπλής όψης. Συνήθως κατασκευάζεται για να οριοθετηθούν ιδιοκτησίες. Περιγραφή: Ένας ξερολιθικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΖΕΡΜΙΑΔΩΝ 2012

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΖΕΡΜΙΑΔΩΝ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΡΓΟ: Αποκατάσταση και Ανάδειξη Μονόκαιρων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...III ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...IV ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εφαρμογές του ξύλου στα ανάκτορα του Μίνωα. 05-11

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...III ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...IV ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εφαρμογές του ξύλου στα ανάκτορα του Μίνωα. 05-11 - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...III ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ....IV ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εφαρμογές του ξύλου στα ανάκτορα του Μίνωα. 05-11 1.1 Γενικά στοιχεία..06 1.2 Αντισεισμική πολιτική πριν τέσσερις χιλιετίες 09

Διαβάστε περισσότερα

Α. Η σύσταση και η δομή του οικισμού (πολεοδομική ανάπτυξη- Οργάνωση)

Α. Η σύσταση και η δομή του οικισμού (πολεοδομική ανάπτυξη- Οργάνωση) Α. Η σύσταση και η δομή του οικισμού (πολεοδομική ανάπτυξη- Οργάνωση) Η ονομασία Λύμπια είναι αρχαία Ελληνική, από Όλυμπος. Ιδρύθηκε από πρόσφυγες γειτονικών χωριών, που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Οι λίθινες κατασκευές

Οι λίθινες κατασκευές 4 Οι λίθινες κατασκευές 4.1. Εισαγωγή Οι φυσικές πέτρες ήταν ως το τέλος σχεδόν του 19ου αιώνα το κυριότερο δομικό υλικό. Το μεγαλύτερο και το πιο μόνιμο μέρος όλων των μεγάλων δομικών έργων ήταν από φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχιτεκτονική των οικισμών

Η Αρχιτεκτονική των οικισμών Η Αρχιτεκτονική των οικισμών Ιωάννης Ασλάνης, Δρ. Προϊστορικής Αρχαολογίας, ΚΕΡΑ Η εσωτερική οργάνωση των οικισμών με τον τρόπο διάταξης των σπιτιών και των άλλων κτισμάτων και η τεχνική κατασκευής τους

Διαβάστε περισσότερα

Πέρα Χωριό. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί. Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση

Πέρα Χωριό. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί. Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση Πέρα Χωριό Χρυστάλλα Αργυρού Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου Αγγέλα Χαραλάμπους Γενικές πληροφορίες για τον οικισμό Το Πέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ Προϊστορικοί Χρόνοι Χρήστος Σ. Αγουρίδης, Λεωνίδας Βοκοτόπουλος Στα άκρα της χώρας: Τα ιερά σπήλαια του Αδιάβατου Καρουμών Στην απόκρημνη παράκτια ζώνη του Αδιάβατου Καρουμών, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΓ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Κνωσός Άγιος Ιωάννης Κνωσού: Νέο τμήμα του «Βόρειου Νεκροταφείου Κνωσού» Κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής (Απρίλιο έως Σεπτέμβριο 2010), με

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου 1 Προϊστορία Παλαιολιθική (-12000 π.χ)-νομαδισμός Ως Παλαιολιθική περίοδος ορίζεται το πρωιμότερο τμήμα της Λίθινης Εποχής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ Α.Μ. 27975 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : ΝΙΚΟΛΑΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Α.Μ. 27973 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ. Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην Περιοχή του Μπούργου της Χώρας Νάξου

ΘΕΜΑ. Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην Περιοχή του Μπούργου της Χώρας Νάξου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην

Διαβάστε περισσότερα

Προανακτορική Κρήτη Γιάννης Παπαδάτος

Προανακτορική Κρήτη Γιάννης Παπαδάτος Προανακτορική Κρήτη Η ανάδυση του Μινωικού Πολιτισμού Γιάννης Παπαδάτος Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρονολογικό Πλαίσιο Τελική Νεολιθική

Διαβάστε περισσότερα

Οικοδομές λαϊκής αρχιτεκτονικής

Οικοδομές λαϊκής αρχιτεκτονικής Εσωτερική αυλή και ηλιακός Η μελέτη για το Πιλοτικό Έργο ακολούθησε τη Μέθοδο RehabiMed για την αποκατάσταση αστικού τοπίου. Αφού έγιναν οι προκαταρκτικές ενέργειες για ενημέρωση και συναίνεση των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

ÅÃ ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ

ÅÃ ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ ÅÃ ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ ÉÙÁÍÍÉÍÁ 2009 ÔÏÉ ÏÉ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΡΟΛΙΘΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΙΧΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ξερολιθικές κατασκευές 1.1. Εισαγωγή... 1.2. Οι κατασκευές... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κατάταξη των εποχών ανάπτυξης κατοικιών κατά χρονολογική σειρά

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κατάταξη των εποχών ανάπτυξης κατοικιών κατά χρονολογική σειρά ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κατάταξη των εποχών ανάπτυξης κατοικιών κατά χρονολογική σειρά Ανάλυση και αναφορά πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των κατοικιών κάθε εποχής Επισήμανση κάποιων τεχνικών κατασκευής αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης. Περιεχόμενα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης. Περιεχόμενα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης Περιεχόμενα Α. Η σύσταση και η δομή του οικισμού (Πολεοδομική Ανάπτυξη Οργάνωση). Εκδοχές θρύλοι και παραδόσεις για την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να μάθετε για την αρχιτεκτονική κληρονομιά μας...

Ελάτε να μάθετε για την αρχιτεκτονική κληρονομιά μας... BUILDING YESTERDAY - BUILDING TOMORROW Ελάτε να μάθετε για την αρχιτεκτονική κληρονομιά μας... Διοργανωτές AUTILOS N + WWW.NAUTILOSSAR.ORG Χορηγοί Υποστηρικτές BUILDING YESTERDAY - BUILDING TOMORROW Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-11 αμαλία πατρόκλου- μαρία χατζηγιώρκη- στέλλα χατζηχαραλάμπους ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ : ΣΕΛΛΕΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ : ΣΕΛΛΕΣ ΝΟΜΑΡΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΡΓΟ : «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα