Ο Αυτισμός από τη σκοπιά του Λογοθεραπευτή: «Μελέτη Περιστατικού»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο Αυτισμός από τη σκοπιά του Λογοθεραπευτή: «Μελέτη Περιστατικού»"

Transcript

1 Ο Αυτισμός από τη σκοπιά του Λογοθεραπευτή: «Μελέτη Περιστατικού» ΕΠΙΜEΛΕΙΑ: ΜΑΡΤΣAΚΗ ΜΑΡΊΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ: ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ Π.

2 Θεωρητικό Μέρος

3 Τι είναι ο Αυτισμός; Ο αυτισμός ανήκει στο φάσμα των σύνθετων νευροεξελικτικών διαταραχών οι οποίες αποκαλούνται Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (Δ.Α.Δ.). Στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές συνήθως παρατηρείται έκπτωση στους παρακάτω τομείς: Αμοιβαίες Κοινωνικές Συναλλαγές Επικοινωνία Γενική Συμπεριφορά Ενδιαφέροντα Δραστηριότητες

4 Στις Δ.Α.Δ. περιλαμβάνονται οι παρακάτω διαταραχές: -Αυτισμός -Σύνδρομο Asperger -Διαταραχή Rett -Παιδική Αποδιοργανωτική Διαταραχή -Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή μη Προσδιορισμένη Αλλιώς

5 Ετυμολογική Σημασία του όρου Αυτισμός Ετυμολογικά ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη «εαυτός» που σημαίνει «εγώ ο ίδιος». O Bleuler χρησιμοποίησε τη λέξη «αυτισμός» για να χαρακτηρίσει ένα σύμπτωμα στη σχιζοφρένεια του ενήλικα, που συνιστάται στο κλείσιμο στον εαυτό του, τη δυσκολία και την αδυναμία επικοινωνίας του με τους άλλους και στην απομάκρυνση του με την πραγματικότητα. Κατά μια άλλη εκδοχή, ο όρος «αυτισμός» μπορεί να προέρχεται από τη συναίρεση της λέξης «αυτοερωτισμός» που χρησιμοποιήθηκε στην ψυχανάλυση από τον Freud. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για μια αυθεντική συστολή, είναι φανερό ότι ο αυτισμός είναι μια μορφή αυτοερωτισμού, εφόσον το «αυτό» προϋποθέτει μια επιστροφή της ορμής στον εαυτό.

6 Ιστορική Αναδρομή του όρου Αυτισμός Το πρόβλημα της ορολογίας της διαταραχής απασχόλησε τους ερευνητές για αρκετά χρόνια. «παιδική σχιζοφρένεια» «πρώιμος νηπιακός αυτισμός» «παιδική ψύχωση» «αυτιστικές διαταραχές της συναισθηματικής επαφής» «πρώιμο παιδικό αυτιστικό σύνδρομο» Σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτερα ο όρος «διαταραχές του φάσματος του αυτισμού»

7 Συμπτωματολογία του Αυτισμού Οι ελλείψεις αφορούν στους βασικότερους τομείς της ανάπτυξης, όπως: Προσοχή Προφορικός Λόγος Κοινωνικές και Συναισθηματικές εκδηλώσεις Παιχνίδι Αισθητηριακή Επεξεργασία Επιλεκτική Προσοχή σε Ορισμένα χαρακτηριστικά των Ερεθισμάτων του Περιβάλλοντος ή Υπερεπιλεκτικότητα Γνωσιακές Λειτουργίες

8 Βασικά Χαρακτηριστικά του Αυτισμού Διαταραχή της Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης Διαταραχή της Επικοινωνίας Διαταραχή της Φαντασίας

9 Διαταραχή της Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης Έλλειμμα ικανότητας να κατανέμουν και να κατευθύνουν την προσοχή δεν δείχνουν πράγματα για να μοιράσουν το ενδιαφέρον τους. Έλλειμμα στην αναγνώριση συναισθηματικών καταστάσεων. Απόσυρση και αδιαφορία από τους άλλους. Παθητική αποδοχή των κοινωνικών προσεγγίσεων των άλλων. Κοινωνικό με ένα άτομο αλλά εμφανίζονται προβλήματα σε ομάδες. Υπέρ-τυπικό, ακατάδεκτο.

10 Διαταραχή της Επικοινωνίας Απουσία κάθε επιθυμίας για επικοινωνία. Επικοινωνία περιορισμένη στην έκφραση βασικών αναγκών. Επαναληπτική, μονόπλευρη επικοινωνία. Αποτυχία να αντιδρά στην ομιλία άλλων (δεν αντιδρά στο άκουσμα του δικού του ονόματος). Στερεότυπη και επαναλαμβανόμενη χρήση της γλώσσας. Αντιστροφή αντωνυμιών. Ιδιοσυγκρασιακή χρήση των λέξεων και εμφάνιση νεολογισμών. Αποτυχία να ξεκινήσει ή να διατηρήσει ομαλά μια συνομιλία. Προσωδιακές ανωμαλίες. Σημασιολογικές / Εννοιολογικές δυσκολίες.

11 Διαταραχή της Φαντασίας Απουσία μίμησης παιχνιδιού και αδυναμία ανάπτυξης συμβολικού παιχνιδιού. Ικανότητα μίμησης των πράξεων των άλλων, αλλά με ελλιπή κατανόηση του νοήματος τους και του σκοπού τους. Έλλειψη στρατηγικών για την κατανόηση των σκέψεων και επιθυμιών των άλλων. Χειρισμός παιχνιδιών απλώς για αισθητηριακούς λόγους. Περιορισμένο παιχνίδι προσποίησης, επαναληπτικό και απομονωμένο.

12 Άλλα Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα του Αυτισμού

13 Σωματικά Χαρακτηριστικά Δεν έχουν προβλήματα μεταβολισμού, αναπνευστικά ή κυκλοφορικά προβλήματα. Ως προς το βάρος και το ύψος αναπτύσσονται κανονικά. Τα αισθητήρια όργανα δεν παρουσιάζουν ελαττώματα, άσχετα αν δεν γίνεται σωστή επεξεργασία των ερεθισμάτων. Το σώμα των περισσοτέρων παρουσιάζει μια λειτουργική δυσκαμψία και προβλήματα στον κινητικό συντονισμό. Σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν αυτισμό, παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις σε μεγαλύτερη συχνότητα.

14 Νοητικά Χαρακτηριστικά Η αδυναμία των αυτιστικών παιδιών για επικοινωνία εμποδίζει την εκτίμηση των νοητικών τους ικανοτήτων. Συνήθως φαίνονται ότι έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη απ αυτή που διαθέτουν. Υπολογίζεται ότι το 25% των αυτιστικών παιδιών έχουν σχεδόν κανονική νόηση. Τα περισσότερα παρουσιάζουν ελαφρά ή μέτρια καθυστέρηση και ένα μικρό ποσοστό είναι βαριά καθυστερημένα. Από ψυχολογικές εξετάσεις και κλινικές παρατηρήσεις επιβεβαιώνεται ότι τα αυτιστικά παιδιά έχουν καλή μνήμη.

15 Κλείσιμο στον εαυτό του Το αυτιστικό παιδί φαίνεται να ζει στον δικό του κόσμο. Δεν ενδιαφέρεται για τα πρόσωπα και τα αντικείμενα του περιβάλλοντος του. Αναζητάει την μοναξιά και παίζει μόνο του. Όταν γίνεται προσπάθεια επικοινωνίας μαζί του οι αντιδράσεις του είναι αγχώδεις και πολλές φορές έντονες. Μπορεί να επικοινωνήσει με τους ενήλικες κυρίως μέσω του παιχνιδιού.

16 Ανάγκη Αμεταβλητότητας Η προσκόλληση του, στο μόνιμο, το αμετάβλητο είναι παθολογική κατάσταση, που ξεπερνάει κάθε όριο και το εμποδίζει να κοινωνικοποιηθεί. Το αυτιστικό παιδί αισθάνεται μεγάλη αγωνία μπροστά στις αλλαγές και αντιδρά έντονα. Στις αλλαγές προσώπων, που ασχολούνται μαζί του ή των αντικειμένων που του ανήκουν, κραυγάζει, δαγκώνεται, χτυπιέται. Η αλλαγή, του ωραρίου, της σειράς των ενεργειών, του συνηθισμένου δρομολογίου το επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα αυτιστικά παιδιά είναι άτομα ρουτίνας.

17 Γλωσσική επικοινωνία Η εξέλιξη της γλώσσας είναι καθυστερημένη, σε σύγκριση με την κοινωνική εξέλιξη. Από τα αυτιστικά παιδιά, άλλα μιλούν και άλλα όχι. Αυτά που δεν μιλούν ή δεν μίλησαν πότε ή προσπάθησαν στην αρχή να αρθρώσουν λέξεις, σταμάτησαν την προσπάθεια μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους, όταν αναδιπλώθηκαν στον εαυτό τους. Αυτά που μιλούν προφέρουν πρώτα τα ουσιαστικά και αργότερα τα ρήματα. Καθυστέρηση παρατηρείται στα βοηθητικά ρήματα «έχω» και «είμαι». Λένε ευκολότερα και συχνότερα «όχι» και «ναι». Η λέξη είναι συνάρτηση του πράγματος που ονομάζει και γι αυτό δύσκολα καταλαβαίνει αφηρημένους όρους, αν και συνήθως τους απομνημονεύει και τους επαναλαμβάνει.

18 Ο λόγος του είναι μονότονος και άρρυθμος. Δε χρησιμοποιεί το εγώ (ά πρόσωπο). Μιλάει για τον εαυτό του σε β πρόσωπο. Χαρακτηριστική είναι η ηχολαλία του. Επαναλαμβάνει μηχανικά τα λόγια των άλλων και πολλές φορές μετά από πάροδο χρόνου. Στην ερώτηση απαντάει με την ίδια ερώτηση. Δυσανασχετούν στη δυνατή φωνή και αποφεύγουν τον συνομιλητή που τα κοιτάζει στα μάτια.

19 Συναισθήματα Το αυτιστικό παιδί δείχνει ψυχρό και ανέκφραστο στις εκδηλώσεις αγάπης των άλλων. Δεν εκδηλώνει την ευχαρίστησή του για ότι του αρέσει. Δέχεται απλώς το αρεστό αντικείμενο με παγερή έκφραση, χωρίς ούτε ένα χαμόγελο. Η δυσαρέσκειά του εκδηλώνεται με κραυγές, χτυπήματα άσκοπες κινήσεις ή και παλινδρόμηση. Έχει συναισθηματική αστάθεια και συχνές μεταπτώσεις από την ηρεμία στις έντονες εκδηλώσεις, από την ευχαρίστηση στο άγχος και τις φωνές.

20 Αισθήματα Τα περισσότερα αυτιστικά παιδιά, ενώ δεν παρουσιάζουν ελαττώματα στα αισθητήρια όργανά τους, αντιδρούν με παράξενο τρόπο στα ερεθίσματα που δέχονται με τις αισθήσεις. Διερευνούν το περιβάλλον κυρίως με την αφή, την όσφρηση και τη γεύση. Ως προς την αφή προτιμούν τα μαλακά αντικείμενα. Άλλα δέχονται το χάδι και άλλα δεν δέχονται ούτε το παραμικρό άγγιγμα. Στη θερμοκρασία δεν είναι πολύ ευαίσθητα και γι αυτό δεν φαίνονται να δυσφορούν από το κρύο στη ζέστη. Επίσης είναι ανθεκτικά στον πόνο, σε σημείο που να αυτοτραυματίζονται, χωρίς να δείχνουν ευαισθησία. Ως προς την όραση, ενώ συνήθως αδιαφορούν για το δυνατό φως, προτιμούν τις επιφάνειες που λαμπιρίζουν, τα φωτεινά παιχνίδια και τις ανακλάσεις του φωτός.

21 Στερεοτυπικές Κινήσεις Αμφιταλαντεύσεις Κινήσεις Κεφαλιού Κινήσεις Χεριών Βάδισμα Μορφασμοί

22 Συχνότητα Εμφάνισης του Αυτισμού Όλες οι έρευνες επισημαίνουν την υπεροχή του αυτισμού στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια, αναλογία 3:1 Τα κορίτσια με αυτισμό παρουσιάζουν περισσότερα σοβαρά μειονεκτήματα σε όλες σχεδόν τις ελεγχόμενες ικανότητες από ότι τα αγόρια με αυτισμό.

23 Η συχνότητα όλων των Δ.Α.Δ. ανέρχεται σε 60/10,000 Κάθε 20 λεπτά γεννιέται και 1 παιδί με αυτισμό στη ΑΜΕΡΙΚΗ. Κάθε 2,5 ώρες γεννιέται και 1 παιδί με αυτισμό στην ΕΛΛΑΔΑ. Είναι η πιο γρήγορα εξαπλούμενη αναπτυξιακή διαταραχή στις ΗΠΑ.

24 Αιτιοπαθογενετικές Προσεγγίσεις Γενετικά Αίτια Οργανικά Αίτια : Ασθένειες Τραυματισμοί Χρωμοσωμικές Ανωμαλίες Ψυχογενή Αίτια Βιοχημικά Αίτια Ενοχοποίηση του εμβολίου MMR

25 Διάγνωση του Αυτισμού Διαγνωστική ομάδα Παιδοψυχίατρος Ψυχολόγος Ειδικός παιδαγωγός Λογοθεραπευτής Εργοθεραπευτή Κοινωνικός λειτουργός

26 Διαγνωστική Διαδικασία Λήψη Ιστορικού. Γενική Εξέταση και Άμεση Παρατήρηση. Διεξοδική εξέταση του παιδιού με χρήση Σταθμισμένων Κλιμάκων. Χρήση Διαγνωστικών Κριτηρίων.

27 ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ WISC-III ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΥΤΙΣΜΟΥ GILLIAM ( GARS ) PEP-R TEST C.A.R.S. C.H.A.T. M-CHAT ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΤΥΠΟΥ Ε-2 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ Ages and Stages Questionnaire BRIGANCE Screens Child Development Inventories Parents Evaluation of Developmental Status κλίμακα Bayley scales II Australian Scale for Asperger s Syndrome Autism Screening Questionnaire (ASQ)

28 ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΙΜΗΣΗ ΟΠΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΛΕΠΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΠΤΙΚΟ-ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

29 Διαγνωστικά Κριτήρια odsm-iv Αυτιστική Διαταραχή odsm-iv Διαταραχή Asperger oicd-10 Αυτιστική Διαταραχή oicd-10 Διαταραχή Asperger DSM-V- Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού 2013 Ήπια Μέτρια Σοβαρή

30 Διαφορική Διάγνωση του Αυτισμού Σχιζοφρένεια Νοητική Στέρηση Σχιζοειδής Προσωπικότητα Κώφωση Κατατονικά Χαρακτηριστικά

31 Θεραπεία του Αυτισμού Τα Αυτιστικά Παιδία θα γίνουν Αυτιστικοί Ενήλικες. Η βελτίωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της διαταραχής, από το νοητικό δυναμικό, το επίπεδο λόγου, την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Η πρώιμη παρέμβαση είναι καθοριστικής σημασίας. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. αλλά, ποτέ δεν είναι αργά!!!

32 Πρόγραμμα Δομημένης Εκπαίδευσης TEACCH Στόχοι TEACCH Ο στόχος της δομημένης προσέγγισης είναι η κατανόηση του περιβάλλοντος από τα άτομα με αυτισμό. Το δομημένο περιβάλλον ανταποκρίνεται καλύτερα στον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης των ατόμων με αυτισμό. Όταν οι λειτουργίες του κάθε χώρου στο περιβάλλον είναι σαφείς τότε οι απαιτήσεις είναι κατανοητές από τα άτομα που καλούνται να ανταποκριθούν σε αυτό. Επιπλέον, το οργανωμένο περιβάλλον είναι προβλέψιμο και διευκολύνει την προσαρμογή των ατόμων με αυτισμό σε αυτό.

33 Μέθοδοι της δομημένης διδασκαλίας TEACCH Η δόμηση του περιβάλλοντος της τάξης Η περιγραφή που ακολουθεί περιορίζεται στους χώρους μιας τάξης για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Κάθε περιοχή διδασκαλίας θα πρέπει να είναι οριοθετημένη με οπτική σαφήνεια. Η φυσική οριοθέτηση επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα, όπως έπιπλα (τραπέζι, θρανία, καρέκλες, ντουλάπες), λωρίδες από χαρτί κολλημένες στη μέση ενός θρανίου ή στο πάτωμα. Με αυτόν τον τρόπο, ο χώρος για κάθε δραστηριότητα είναι οπτικά οριοθετημένος και βοηθά τα παιδιά με αυτισμό να συνδέσουν τον κάθε χώρο της τάξης τους με συγκεκριμένες δραστηριότητες. περιοχή της μετάβασης χώρος της διδασκαλίας 1-1 χώρος για την αυτόνομη εργασία χώρος για τις ομαδικές δραστηριότητες χώρος του παιχνιδιού, της χαλάρωσης και της ψυχαγωγίας Χώρος φαγητού

34

35 Το ατομικό ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων Το ατομικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων είναι εξατομικευμένο και ημερήσιο. Με ένα τέτοιο πρόγραμμα δίνονται πληροφορίες στα παιδιά με αυτισμό για ό,τι προηγείται και ό,τι ακολουθεί. Η μετάβαση από τον ένα χώρο σε ένα άλλο θα πρέπει να γίνεται πάντα από τον χώρο μετάβασης με το μεταβατικό αντικείμενο και όχι τυχαία ή όποτε θέλει το παιδί με αυτισμό. ΈΝΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΈΝΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΙ: -Ελεύθερο παιχνίδι - Δουλειά με τον δάσκαλο - Δομημένο παιχνίδι (αξιοποιούμε τα ενδιαφέροντα του παιδιού) - Ατομική εργασία - Τουαλέτα - Φαγητό - Εξωτερικές δραστηριότητες - Ατομική εργασία - Κολατσιό - Επιστροφή στο Σπίτι

36

37 Το ατομικό σύστημα εργασίας αφορά κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά Βοηθά το παιδί να προσεγγίσει με σύστημα την εργασία που κάνει. Αυτή η μαθημένη στρατηγική προωθεί την ανεξαρτησία. Σε ένα πλήρες σύστημα εργασίας περιέχονται οι εξής πληροφορίες για το μαθητή με αυτισμό: α) ποια δουλειά θα κάνει β) πόση δουλειά θα κάνει γ) πώς γνωρίζει ότι τελείωσε δ) τι θα κάνει αφού τελειώσει αυτή τη δραστηριότητα.

38

39

40 Συστήματα Επικοινωνίας με Ανταλλαγή Εικόνων PECS Χρησιμοποιεί κυρίως εικόνες και μαθαίνει στα άτομα που το χρησιμοποιούν να πλησιάζουν και να δείχνουν την εικόνα του αντικειμένου που επιθυμούν στον «σύντροφο επικοινωνίας», με στόχο την ανταλλαγή της εικόνας με το αντικείμενο. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο ξεκινά τη διαδικασία επικοινωνίας με συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο.

41

42

43 Γλωσσικό Πρόγραμμα MAKATON Αποτελείται από ένα βασικό λεξιλόγιο που περιέχει 450 έννοιες και το οποίο είναι χωρισμένο σε 8 αναπτυξιακά στάδια. Για τη διδασκαλία του χρησιμοποιείται η πολυαισθητηριακή προσέγγιση, εφόσον συνδυάζει τη χρήση προφορικής ομιλίας, νοημάτων και γραπτών συμβόλων. Το μέγεθος του λεξιλογίου είναι εσκεμμένα περιορισμένο, για να μην επιβαρύνει τη μνήμη και ο σχεδιασμός του επιτρέπει στα άτομα να μαθαίνουν προοδευτικά το λεξιλόγιο με το δικό τους προσωπικό ρυθμό και σύμφωνα με τις προσωπικές επικοινωνιακές τους ανάγκες. Βοηθούν ιδιαίτερα στον τομέα της δόμησης της γλώσσας και τους διευκολύνουν να κατανοήσουν τα μέρη του λόγου που την αποτελούν.

44

45 Άλλες Μορφές Θεραπείας Αυτισμού Φαρμακευτική Παρέμβαση Ο Ρόλος της Μουσικής στην αντιμετώπιση της συμπεριφοράς και την αγωγή του Αυτιστικού Παιδιού

46 Πρακτικό Μέρος

47 1 ο Περιστατικό Ο Άκης έχει διαγνωσθεί με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.), με απουσία της Νοητικής Στέρησης. Η Λογοθεραπευτική του παρέμβαση ξεκίνησε όταν ο Άκης ήταν 3,5 ετών και συνεχίζει μέχρι τώρα 7 ετών. ΠΡΙΝ απουσία βλεμματικής επαφής και ομιλίας διάσπαση προσοχής και η στερεοτυπία κινήσεων ήταν έντονη ευαισθησία στους ήχους και μια έντονη άρνηση στο άγγιγμα άγνοια στις ενέργειες και στο γνωστικό του επίπεδο λέξεις που άρθρωνε και επικοινωνούσε: μαμά, μπαμπά, τσίχλα, μπράβο, να, μη τεστ άρθρωσης πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετές συνεδρίες, ώστε το περιστατικό να έχει αποκτήσει όσον το δυνατόν περισσότερους ήχους στην ομιλία του. Απουσίαζαν τα εξής φωνήματα και συμπλέγματα: σ, ζ, ψ, ξ, θ, δ, τζ, τσ, κ, γ, φ, φτ, χν, χτ, ρ και συμπλέγματα «ρ». ακόμα διαπιστώθηκε δυσκολία στην γραφοκινητικότητα. ΜΕΤΑ υπάρχει βλεμματική επαφή, το παιδί δέχεται το άγγιγμα. Στο άκουσμα των ήχων δεν αντιδράει αρνητικά μόνο όταν ακούει ήχους που είναι ευχάριστοι σε αυτών, σε αντίθετη περίπτωση η αντίδραση δεν είναι πολύ έντονη. Επάρκεια γνώσεων στις ενέργειες και στο γνωστικό του επίπεδο γράφει και διαβάζει δισύλλαβες και τρισύλλαβες λέξεις περιγραφή και σειροθέτηση των εικόνων

48 2 ο Περιστατικό Στον Γιώργο η διάγνωση που έχει γίνει είναι Αυτισμός, Διάσπαση Προσοχής Υπερκινητικότητα και παρουσιάζει Ελαφριά Νοητική Στέρηση. Κρίθηκε αναγκαία η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων μετά από λίγο χρονικό διάστημα σε σχέση με τη διάγνωση. Ο Γιώργος είναι τώρα 10,5 ετών και κάνει Λογοθεραπείες 1,5 χρόνο με τη συγκεκριμένη Λογοθεραπεύτρια. Παρακολουθεί Εργοθεραπεία και μαθήματα με Ειδική Παιδαγωγό. ΠΡΙΝ γνώριζε τα σχήματα, χρώματα, αντίθετα μετρίου βαθμού στερεοτυπία κινήσεων και επιθετικότητα Δεν γνώριζε την έννοια των ενεργειών και την αναπαράστασή τους, καθώς και τα φρούτα, λαχανικά, μέρη σπιτιού, συναισθήματα, ρούχα, γράμματα, αριθμούς. Δεν σχημάτιζε μια ολοκληρωμένη πρόταση Υ-Ρ-Α δεν άρθρωνε καθόλου τα εξής φωνήματα και συμπλέγματα: δ, θ, σ, ζ, ψ, ξ, τζ, τσ, φτ, χθ, χν, χτ, πλ, κλ, φλ, γλ, γε, γι, κε, κι και το φώνημα ρ με τα συμπλέγματά του. ΜΕΤΑ αρθρώνει όλα τα συριστικά φωνήματα καθώς και το φώνημα ρ. Στα συμπλέγματα του ρ γίνεται η σωστή τοποθέτηση αυτήν την χρονική περίοδο. γνωρίζει πλέον τις ενέργειες και το γνωστικό του επίπεδο είναι αρκετά υψηλό χρήση προτάσεων με Υ-Ρ-Α μέσα από την περιγραφή εικόνων συλλαβίζει δισύλλαβες και τρισύλλαβες λέξεις Η στερεοτυπία κινήσεων και η επιθετικότητα με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής έχει περιοριστεί. Αποκτά αυθόρμητη ομιλία, η οποία έχει να κάνει με τις καθημερινές του ανάγκες

49 3 ο Περιστατικό Ο Μάνος διαγνώσθηκε με Αυτισμό, Υπερκινητικότητα και Ελαφριά Νοητική Στέρηση. Δεν του έχει χορηγηθεί Φαρμακευτική Αγωγή (άρνηση γονέων). Το περιστατικό έχει δουλέψει και γνωρίζει άψογα το PECS. Ξεκίνησε Λογοθεραπεία (μετά το PECS) σε ηλικία 7 ετών και συνεχίζει έως και τώρα που είναι 8 ετών. ΠΡΙΝ έντονη επιθετικότητα και προς τον εαυτό του (χτυπήματα στο κεφάλι) και προς στους άλλους εμμονές με ορισμένα αντικείμενα, όπως τα γυαλιά του ηλίου ή μυωπίας. Η εμμονή δεν είναι απαραίτητο ότι συνεπάγεται αρνητική συμπεριφορά προς τα συγκεκριμένα αντικείμενα Αυτά που γνώριζε με την επίδειξη με κάρτες, χωρίς να μπορεί να τα αρθρώσει σωστά είναι τα εξής: τα χρώματα, σχήματα, γράμματα, αριθμούς, συναισθήματα, επαγγέλματα, ζώα και ενέργειες Οι λέξεις που χρησιμοποιεί είναι μαμά, μπαμπά, τσίσα δεν κάνει χρήση προτάσεων με Υ-Ρ-Α και δεν έχει σχεδόν καθόλου ομιλία. ΜΕΤΑ Στην αρχή της Λογοθεραπείας δεν συνεργαζόταν. Για την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίας ήταν αναγκαίο να απομακρύνεται ένα μεγάλο μέρος από τα αντικείμενα του γραφείου γιατί του προκαλούσαν αναστάτωση και επιθετικότητα Όσον αφορά το γνωστικό του επίπεδο αυτήν τη χρονική περίοδο γίνεται προσπάθεια εκτός από την επίδειξή καρτών να γίνεται και άρθρωση έστω και με μόνο δισύλλαβες λέξεις (επανάληψη της λέξης που ακούει) Μετά από αυτό θα επιτευχθεί και η πραγματοποίηση του τεστ άρθρωσης.

50 4 ο Περιστατικό Ο Γιάννης έχει διαγνωσθεί με Σύνδρομο Asperger και Διάσπαση Προσοχής, χωρίς Νοητική Στέρηση. Το περιστατικό παρακολουθεί και μαθήματα Εργοθεραπείας. Η Λογοθεραπεία του σε ηλικία 5,5 ετών έως και τώρα που είναι 6,6 ετών. ΠΡΙΝ προ-γραφικά προβλήματα Δεν γνώριζε αριθμούς, γράμματα, σχήματα, χρώματα, αντίθετα, μέρες και συναισθήματα Είχε γενικά φτωχό λεξιλόγιο σε σχέση με την ηλικία του και δεν έκανε πρόταση με Υ- Ρ Α Με το τεστ άρθρωσης διαπιστώθηκε ότι δεν άρθρωνε δ, θ, σ (σε τελική θέση), ψ, ξ, ρ και τα συμπλέγματά του, λια, και, θια, φτ, χθ, βν, χτ. ΜΕΤΑ έχει διορθώσει το προ-γραφικό του πρόβλημα, μπορεί και γράφει Γνωρίζει πλέον αριθμούς, γράμματα, σχήματα, χρώματα. Τα αντίθετα, συναισθήματα και ενέργειες δουλεύονται σε αυτό το στάδιο της Λογοθεραπείας Η διάσπαση προσοχής περιορίστηκε όσον το δυνατόν περισσότερο Ο συλλαβισμός (δισύλλαβες και τρισύλλαβες) καθώς και η σωστή τοποθέτηση των φωνημάτων γίνεται τώρα αλλά σταδιακά Ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου του συνεχίζεται μέσα από την περιγραφή των εικόνων

51 Ευχαριστώ Πολύ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Βαζάκα Σοφία ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάτσια Αναστασία Αριθμός Μητρώου: 9553 ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2009-2010 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΥΤΙΣΜΟΥ Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Βαζάκα Σοφία Επιμέλεια εργασίας: Τσαφούτης Βασίλειος (Α.Μ. 414) Τσολάκης Γεώργιος (Α.Μ. 582) Ιωάννινα, 2009-2010

Διαβάστε περισσότερα

Αγγίζοντας το φάσμα του αυτισμού

Αγγίζοντας το φάσμα του αυτισμού ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας : Αγγίζοντας το φάσμα του αυτισμού Ονοματεπώνυμο Επιβλέπων Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Φοιτήτριες: Ε. Καραγιάννη Ι. Μέξη Επόπτης Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2012 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ» ΣΤΟΛΙΔΗ Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Διπλωματική εργασία με θέμα: Πρόγραμμα παρέμβασης για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε παιδιά με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Πτυχιακή εργασία Θέμα: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτισμός, σταθμισμένα τεστ αξιολόγησης στον ελληνικό πληθυσμό και τρόποι παρέμβασης. με θέμα:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτισμός, σταθμισμένα τεστ αξιολόγησης στον ελληνικό πληθυσμό και τρόποι παρέμβασης. με θέμα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με θέμα: Αυτισμός, σταθμισμένα τεστ αξιολόγησης στον ελληνικό πληθυσμό και τρόποι παρέμβασης ΓΙΩΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Α.Μ 11847 ΦΡΟΓΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ή Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος

Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ή Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΑΥΤΙΣΜΟΣ Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ή Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κωνσταντίνος Φρανσίς Παιδοψυχίατρος, MD, PhD Υπεύθυνος Κλινικού Ιατρείου Διάχυτων Αναπτυξιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Επιστημονική Επιμέλεια Έκδοσης Στέργιος Νότας - Μαρία Νικολαίδου Εκδόσεις Βήτα ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΣΛΑΡΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2011 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ «Αυτισμός και παιχνίδι η συμβολή του παιχνιδιού στη θεραπεία των παιδιών με αυτισμό.» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΚΑΜΙΝΑΡΗ ΕΛΕΝΗ (Α.Μ. 12512) ΚΑΨΑΛΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ (Α.Μ. 12926)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές : Οι Γονείς των Παιδιών με Αυτισμό ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση

Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση Τίτλος εργασίας: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας Επιβλέπων καθηγητής: ΝΑΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Συντάκτης Πτυχιακής: Τζουμαϊλής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Εφαρμογή του Boehm Test of Basic Concepts- Preschool Version σε παιδιά προσχολικής ηλικίας» Μια

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους;

Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους; ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΝΔΡΟΥΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ «Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους;» Ανάλογα με το επίπεδο της κοινωνικής τους ανάπτυξης είναι και το επίπεδο της λειτουργικής τους

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Καλώς ήρθατε ΑΡΧΙΚΗ Καλώς Ήρθατε στον ιστότοπό μας... Το Έργο Λόγος Έκφραση απευθύνεται σε παιδιά µε δυσκολίες, σε εφήβους, σε ενήλικες, σε γονείς, και σε εκπαιδευτικούς. Στο γραφείο ειδικών θεραπειών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ.

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΟΙ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΟΥΡΝΙΕΖΑΚΗ ΑΜΑΛΙΑ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με θέμα: ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ: Κα ΧΑΡΙΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΒΑΡΔΑΛΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 12201 ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ,

Διαβάστε περισσότερα

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;»

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;» ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΓΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟΣ «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;» Και τα δυο, αυτισμός ή αυτιστική διαταραχή και σύνδρομο Asperger, ανήκουν στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ» Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:ΛΙΘΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Η τυπική κλινική εικόνα του αυτισμού περιλαμβάνει:

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Η τυπική κλινική εικόνα του αυτισμού περιλαμβάνει: ΑΥΤΙΣΜΟΣ Βιργινία Πολυμεροπούλου Εργοθεραπεύτρια Ο Αυτισμός αποτελεί τη βαρύτερη ψυχική διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό Παιδοψυχίατρο L. Kanner το 1943. Ο Kanner

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Σ.Ε.Υ.Π ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΕΣΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» Εκπόνηση: Νατσούλη Σοφία, Α.Μ: 338 Επόπτης : Μωρόγιαννης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ:

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ: ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΜΕΪΜΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αυτισμός, σχέδιο νοσηλευτικής φροντίδας (προεγχειρητική και μετεγχειρητική) παιδιού με αυτισμό,

Διαβάστε περισσότερα