Η ζωή. Ευρωπαίου. Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ζωή. Ευρωπαίου. Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος"

Transcript

1 Η ζωή ενός Ευρωπαίου Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος

2 Μια φορά κι ένα καιρό Ο Μάρκος είναι 19 χρονών. Η κοπέλα του η Anna είναι από την Κεντρική Ευρώπη και ήρθε εδώ για σπουδές χάρη στο πρόγραµµα Έρασµος. Μόλις αποφοιτήσουν σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Σκοπός αυτής της ιστορίας είναι να σας µιλήσουµε για την καθηµερινή τους ζωή καθώς και αυτή των φίλων και των γνωστών τους, και να σας δείξουµε τα οφέλη που επέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα η Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος. 02

3 Πιο καθαρό νερό Προκειµένου να µειώσει την ποσότητα επιβλαβών ουσιών στο νερό που χρησιµοποιούµε, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ψήφισε ένα νόµο το 1980, ο οποίος έθεσε για πρώτη φορά τα ίδια κριτήρια για την ποιότητα του νερού σε όλα τα κράτη µέλη της ΕΕ. Ο νόµος προσαρµόζεται συνεχώς έτσι ώστε να περιλαµβάνει τις νέες επιστηµονικές εξελίξεις και να βελτιώνει το επίπεδο της καταλληλότητας του νερού (συµπεριλαµβανοµένων και του νερού για την υγιεινή και των νερών των ποταµών). Η ποιότητα του νερού αποτελεί εδώ και πολύ καιρό αντικείµενο δράσης για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Έτσι, οπουδήποτε κι αν ταξιδέψετε στην ΕΕ, µπορείτε πλέον να είστε σίγουροι ότι το νερό που χρησιµοποιείτε είναι ασφαλές. 03 Ασφαλέστερα καλλυντικά Παράλληλα µε τα µέτρα για την καταλληλότητα του νερού, η ευρωπαϊκή νοµοθεσία για τα καλλυντικά εξασφαλίζει ότι προϊόντα όπως η οδοντόκρεµα, το σαµπουάν και τα άλλα καλλυντικά που χρησιµοποιούµε είναι ασφαλή, οπουδήποτε κι αν τα αγοράσουµε µέσα στην Ε.Ε.

4 04 Μεγαλύτερη ποικιλία και ασφάλεια τροφίµων Μεγάλη ποσότητα των τροφίµων που καταναλώνουµε προέρχεται από άλλα κράτη της ΕΕ. Με το άνοιγµα των συνόρων η ΕΕ επέτρεψε την ταχύτερη µεταφορά φρέσκων τροφίµων και γαλακτοκοµικών προϊόντων προς άλλα κράτη της Ένωσης. Αυτό δίνει στους καταναλωτές µεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής και καλύτερες τιµές.τα ράφια των σούπερ µάρκετ είναι πλέον γεµάτα µε προµήθειες, χωρίς υπερβολικές τιµές. Όλα τα τρόφιµα που καταναλώνουµε πληρούν τα κριτήρια ασφαλείας της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πάλεψαν σκληρά για να ενισχύσουν την ποιότητα της καλλιέργειας και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων, για παράδειγµα µέσω πρωτοβουλιών για τη µείωση της ποσότητας των φυτοφαρµάκων που χρησιµοποιούν οι καλλιεργητές. Κατόρθωσαν επίσης να διασφαλίσουν ότι η καλλιεργήσιµη γη στην Ευρώπη υπόκειται στις κατάλληλες ρυθµίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, και η παρέµβασή τους οδήγησε στη δηµιουργία µιας νέας Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίµων που θα υπερασπίζεται τα συµφέροντα των καταναλωτών της ΕΕ. Ως προς το θέµα των γενετικώς τροποποιηµένων οργανισµών (ΓΤΟ), οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επιθυµούν την ισορροπία ανάµεσα στην επιστηµονική καινοτοµία, το δικαίωµα του καταναλωτή για ασφαλή τρόφιµα, την ελευθερία επιλογής και την προστασία του περιβάλλοντος.

5 Βελτίωση της δηµόσιας συγκοινωνίας. Μέσα από την έρευνα και την οικονοµική υποστήριξη των ιαρθρωτικών Ταµείων, η ΕΕ συντελεί στη βελτίωση της δηµόσιας συγκοινωνίας σε πόλεις, κωµοπόλεις και τοπικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη. Ο σκοπός είναι να δηµιουργηθούν δίκτυα µαζικής µεταφοράς, που να είναι ασφαλή, αποτελεσµατικά και οικονοµικώς προσιτά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. Η δηµιουργία συνδυασµών µεταξύ διαφόρων µέσων µαζικής µεταφοράς αποτελεί πρωταρχικό µέληµα και για το σκοπό αυτό οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές συνεργάστηκαν στενά µε επιβάτες και σχετικούς φορείς για την κατάρτιση νόµων που θα καταστήσουν τα µέσα µαζικής µεταφοράς περισσότερο προσβάσιµα στα άτοµα µε ειδικές ανάγκες, στους ηλικιωµένους και σε γονείς που έχουν µαζί τους παιδιά. 05 Ασφαλέστεροι δρόµοι και οχήµατα Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υπήρξαν καταλυτικοί στην προώθηση ενιαίων ρυθµίσεων για την εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας σε όλη την ήπειρο. Αυτές περιλαµβάνουν ασφαλέστερο σχεδιασµό των αυτοκινήτων, νέους νόµους για τις ζώνες στα σχολικά λεωφορεία, ρυθµίσεις ώστε να µη οδηγούν νυσταγµένοι οδηγοί φορτηγά και λεωφορεία καθώς και πανευρωπαϊκής εµβέλειας ρυθµίσεις για την οδήγηση σε κατάσταση µέθης.

6 Εκπαίδευση και Κατάρτιση Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πιστεύουν ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την πάταξη της ανεργίας στην Ευρώπη. Η ΕΕ επενδύει στην εκπαίδευση µέσα από διάφορα προγράµµατα κατάρτισης προκειµένου τα άτοµα να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και να µειωθεί η ανεργία, καθώς και µέσα από επαγγελµατικά προγράµµατα για την επανεκπαίδευση των εργαζοµένων και την εξασφάλιση της εφαρµογής των τεχνολογικών ανακαλύψεων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. 06 Προώθηση της νεανικής κινητικότητας Προκειµένου να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν τις άλλες κουλτούρες, η ΕΕ ανέπτυξε πολιτιστικά και γλωσσικά προγράµµατα ανταλλαγών όπως το Έρασµος και το Comenius. Το Έρασµος επιτρέπει στους φοιτητές να ολοκληρώσουν µέρος των σπουδών τους σε µια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και το Comenius επικεντρώνεται στις επαφές και τις ανταλλαγές µεταξύ νεαρών µαθητών από διαφορετικές χώρες.

7 Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η ΕΕ εξελίσσεται διαρκώς. Η κοινότητα των έξι τη δεκαετία του 1950 έγινε από το 2004 ένωση 25 κρατών µελών µε 450 εκατοµµύρια πολίτες και 20 επίσηµες γλώσσες. Η διεύρυνση εδραιώνει τη δηµοκρατία σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και ενθαρρύνει το εµπόριο και την οικονοµική ανάπτυξη. Για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές η διεύρυνση της ΕΕ και η ενοποίηση της Ευρώπης θα οδηγήσουν στη δηµιουργία µιας ζώνης ειρήνης, σταθερότητας και ευηµερίας στη θέση µιας ηπείρου η οποία, στο παρελθόν, µαστιζόταν από πολέµους. * Τα δέκα νέα κράτη µέλη είναι η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Κύπρος. Προγραµµατισµός και κράτηση διακοπών µέσω ιαδικτύου Η επενδύσεις της ΕΕ στην διαδικτυακή τεχνολογία διευκολύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες να πάνε διακοπές στο εξωτερικό και να κάνουν κράτηση µέσω ιαδικτύου. Οι ρυθµίσεις για τον ανταγωνισµό και το άνοιγµα των αγορών συνετέλεσαν στη µείωση των τιµών των αεροπορικών µετακινήσεων. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι ενώ µειώνονται οι τιµές, το επίπεδο βελτιώνεται, µε νέους νόµους της ΕΕ που εγγυώνται συµφωνίες επιστροφής των χρηµάτων στους επιβάτες για πτήσεις που ακυρώνονται ή καθυστερούν και µε υιοθέτηση σκληρότερων µέτρων από την ΕΕ για τις απάτες των χρονοµισθώσεων µε εγγυηµένη αποζηµίωση των θυµάτων. 07

8 08 Πολίτες µε προσόντα και µια ανταγωνιστική οικονοµία Προσόντα σχετικά µε τις νέες τεχνολογίες είναι ζωτικής σηµασίας στη σηµερινή κοινωνία της πληροφορίας και η ΕΕ δεσµεύεται να δηµιουργήσει µια ανταγωνιστική και δυναµική οικονοµία βασισµένη στη γνώση, µέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες όπως η ηλεκτρονική εκµάθηση (e-learning) και η δια βίου εκπαίδευση που θα αλλάξουν τον τρόπο εκπαίδευσης. Αυτό είναι βασική προτεραιότητα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίοι είναι αποφασισµένοι να προσφέρουν πρόσβαση στην εκπαίδευση στους λιγότερο ευνοηµένους, µε ιδιαίτερη έµφαση στην τεχνολογία πληροφορίας. Η ΕΕ ονόµασε το έτος 1996 «έτος της δια βίου εκπαίδευσης», το 2003 «έτος των ατόµων µε ειδικές ανάγκες» και το 2004 «έτος εκπαίδευσης µέσω του αθλητισµού».

9 Αναβάθµιση των περιφερειών Η ΕΕ βοηθά ενεργά περιοχές που έρχονται αντιµέτωπες µε οικονοµικές και κοινωνικές δυσκολίες, µέσα από µια σειρά «ιαρθρωτικών Ταµείων» που χρηµατοδοτούν προγράµµατα για να οδηγήσουν στη µακροπρόθεσµη οικονοµική ανάπτυξη και επίλυση κοινωνικών προβληµάτων, όπως η ανεργία και η έλλειψη προσόντων. Η χρηµατοδότηση χορηγείται σε περιοχές τόσο των κρατών µελών όσο και των χωρών υπό ένταξη. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές συνεργάζονται στενά µε τοπικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι τα ιαρθρωτικά Ταµεία είναι ανάλογα των τρεχουσών και µελλοντικών αναγκών. 09 Πιο ασφαλείς θάλασσες Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές προωθούν συνεχώς την ασφάλεια των εµπορικών και επιβατηγών πλοίων στα νερά της Ευρώπης. Όταν το πετρελαιοφόρο Prestige βυθίστηκε στις ακτές τις Γαλικίας, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζήτησαν να διεξαχθεί πλήρης έρευνα και να απαγορευτεί στα νερά της ΕΕ ο διάπλους των πετρελαιοφόρων µε µονό τοίχωµα, και βελτίωσαν µε επιτυχία την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων και τα µητρώα επιβατών που πρέπει να διατηρούν οι εταιρείες τους.

10 ικαιώµατα των εργαζοµένων ιάφοροι ευρωπαϊκοί νόµοι διασφαλίζουν ότι οι εργαζόµενοι δεν καθίστανται αντικείµενο εκµετάλλευσης, καλύπτοντας θέµατα όπως: ίση µεταχείριση των εργαζοµένων µε µερική απασχόληση, ανώτατο όριο ωρών που καλείται ο εργαζόµενος να δουλέψει και δικαίωµα για άδεια µετ αποδοχών. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εργάστηκαν σκληρά για να διασφαλίσουν αυτά τα δικαιώµατα, τα οποία απολαµβάνουν πλέον όλοι οι πολίτες της ΕΕ. Αγορές µέσω ιαδικτύου Η ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά προσφέρει πολλά οφέλη, όπως χαµηλότερες τιµές µέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισµού. Η διαδικτυακή τεχνολογία προσέφερε ακόµα µεγαλύτερα οφέλη, επιτρέποντας στις εταιρείες να πωλούν τα προϊόντα τους µέσω ιαδικτύου και να µειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Παροµοίως, οι καταναλωτές µπορούν να αγοράζουν και να πληρώνουν για τα προϊόντα µε απευθείας σύνδεση, και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές φροντίζουν για ρυθµίσεις που κατοχυρώνουν την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών και εξασφαλίζουν τα δικαιώµατα των καταναλωτών ηλεκτρονικού εµπορίου. 10

11 Ασφαλέστεροι τόποι εργασίας Ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας είναι ζωτικής σηµασίας για τους εργαζοµένους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε αυστηρά νοµικά πλαίσια για τους εργάτες σε όλες τις βιοµηχανίες σχετικά µε την έκθεσή τους σε ορισµένα επίπεδα θορύβου και την έκθεσή τους σε αµίαντο ή υπερβολικά δυνατούς κραδασµούς από τα µηχανήµατα. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές συνέβαλλαν καθοριστικά στην εξασφάλιση µεγαλύτερης προστασίας από τους κινδύνους για την υγεία στους χώρους εργασίας. Συµµετοχή του εργαζοµένου στις αποφάσεις της εταιρείας Οι κοινές ρυθµίσεις της ΕΕ υπάρχουν για να διασφαλίζουν όµοιες συνθήκες για τους εργαζοµένους της κοινής αγοράς. Αυτές οι ρυθµίσεις περιλαµβάνουν το δικαίωµα στην ενηµέρωση και τη διαβούλευση για τις σηµαντικές εταιρικές αποφάσεις που επηρεάζουν τους εργαζοµένους. Ισότητα των δύο φύλων Η ΕΕ υιοθέτησε µέτρα για την προώθηση της ισότητας µεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι νόµοι της ΕΕ εγγυώνται ίσο µισθό για ίση εργασία, ίσα δικαιώµατα για τους εργαζοµένους υπό καθεστώς µερικής απασχόλησης, καµία διάκριση στις συντάξεις, δικαιώµατα µητρότητας και άδεια για τον πατέρα, ίση πρόσβαση στη δουλειά και την κατάρτιση και προωθούν την ισότητα στη λήψη αποφάσεων. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πιστεύουν ότι η ίση συµµετοχή των γυναικών σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες είναι απαραίτητη για τη δηµοκρατία και αποτελεί κινητήρια δύναµη για την πρόοδο. 11

12 ηµόσιες υπηρεσίες για όλους Χάρη στην πολιτική πίεση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έχουν ληφθεί µέτρα ώστε οι δηµόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύµατος, φυσικού αερίου και νερού, οι ταχυδροµικές υπηρεσίες, κτλ. να συµπεριλαµβάνονται στο νοµικό καθεστώς που εφαρµόζεται στην ΕΕ και στην κοινή αγορά. Η εγγύηση για την παροχή δηµοσίων υπηρεσιών είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να εξασφαλίσουν ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό µοντέλο βασισµένο στην αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Κινητά τηλέφωνα Όταν ο τοµέας της κινητής τηλεφωνίας απογειώθηκε τη δεκαετία του 1980, η ΕΕ καθιέρωσε ένα µοναδικό πρότυπο για όλα τα κινητά τηλέφωνα. Το πρότυπο αυτό, γνωστό ως GSM (Παγκόσµιο Σύστηµα για την Κινητή Τηλεφωνία), είναι από τις µεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΕ. Σήµερα, περίπου 75% των Ευρωπαίων πολιτών διαθέτει κινητό τηλέφωνο, και µερικοί από τους µεγαλύτερους παραγωγούς κινητών τηλεφώνων είναι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. 12

13 Πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα Οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην Ένωση οι πολίτες της ΕΕ, δικαιούνται τις ίδιες ιατρικές υπηρεσίες µε τους µόνιµους κατοίκους της περιοχής. Το µόνο που χρειάζονται είναι ένα έντυπο Ε111, αποδεικτικό του εν λόγω δικαιώµατός τους. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πέτυχαν επίσης να παρέχεται στους πολίτες της ΕΕ νοµική βοήθεια στη γλώσσα τους σε περίπτωση που πάθουν ένα ατύχηµα ενώ ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Απόκτηση νέων ικανοτήτων Η ΕΕ καθιέρωσε προγράµµατα κατάρτισης που παρέχουν στους ανέργους νέα προσόντα ώστε να µπορέσουν ν α επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Μέσα από τέτοια προγράµµατα, η ΕΕ ελπίζει να δηµιουργηθούν περίπου 20 εκατοµµύρια νέες θέσεις εργασίας ως το

14 Προστασία του περιβάλλοντος Από τη δεκαετία του 1970, η ΕΕ προώθησε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, επιτυγχάνοντας καθαρότερο αέρα, απαγόρευση της βενζίνης µε µόλυβδο, καθαρότερες ακτές, ασφαλέστερη βιοµηχανία και αύξηση της ανακύκλωσης, που µε τη σειρά της οδήγησε στη µείωση των χώρων απόθεσης απορριµάτων στην Ένωση. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πρεσβεύουν ότι το υγιές περιβάλλον αποτελεί δικαίωµα των πολιτών και δεσµεύονται να παραδώσουν στις επερχόµενες γενιές ένα καλοδιατηρηµένο περιβάλλον. 14

15 Η Ευρωπαϊκή Ένωση στον κόσµο Το 1999, οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν µια κοινή εξωτερική πολιτική ώστε να αποκτήσουν ισχυρότερη φωνή στη διεθνή σκηνή και να αντιµετωπίσουν σύγχρονες απειλές όπως η τροµοκρατία και η διάδοση όπλων µαζικής καταστροφής. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν τον πυρηνικό αφοπλισµό και τα µέτρα για την πάταξη της πώλησης χηµικών και βιολογικών όπλων, καθώς και ναρκών, µικρότερων όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν επίσης τις ποινές για τις χώρες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώµατα και την καθιέρωση ενός κοινού συστήµατος χορήγησης ασύλου για όσους εγκαταλείπουν τέτοιες χώρες. Η ΕΕ διαθέτει µακρά ιστορία οικονοµικής υποστήριξης προγραµµάτων για την αντιµετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόµενες χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώµατα, ακολουθούν τις δηµοκρατικές αρχές και προωθούν το κράτος δικαίου και τη σωστή διακυβέρνηση. 15

16 Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τηλεόραση Ποδοσφαιρικές και λοιπές οµάδες είναι πλέον ελεύθερες να διαθέτουν οποιοδήποτε αριθµό παικτών από άλλες χώρες της ΕΕ µετά από την απόφαση του ικαστηρίου στην υπόθεση Bosman, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία που επιτρέπει σε κάθε πολίτη της ΕΕ να εργάζεται σε άλλη χώρα της ΕΕ µε τα ίδια δικαιώµατα όπως οι εκεί εργαζόµενοι. Επίσης, ευρωπαϊκός νόµος εξασφαλίζει την ελεύθερη µετάδοση για το κοινό των µεγάλων αθλητικών γεγονότων στην ΕΕ. Η πρόκληση της χιλιετίας Η πρώτη πρόκληση για την Ευρώπη ήταν η διατήρηση της ειρήνης και η ανοικοδόµηση µετά τον πόλεµο. Τη δεκαετία του 1980, ήταν η δηµιουργία της κοινής αγοράς. Τη δεκαετία του 1990, ήταν η καθιέρωση ενιαίου νοµίσµατος. Τώρα, πρόκληση είναι η διεύρυνση της ΕΕ εξασφαλίζοντας σταθερότητα, ειρήνη και ευηµερία για όλους. Η διεύρυνση είναι µια µεγάλη ευκαιρία,και οι Σοσιαλιστές την στήριξαν ενεργά, συνεργαζόµενοι στενά µε Σοσιαλιστές των υπό ένταξη χωρών ως αντιπροσώπους του συνόλου των ψηφοφόρων τους. 16

17 Πώς σας επηρεάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτή η σύντοµη ιστορία καταδεικνύει µερικούς από τους τρόπους µε τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει την καθηµερινή µας ζωή. Υπάρχει ένα γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής σε κάθε χώρα της ΕΕ, στο οποίο µπορείτε να απευθυνθείτε για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και στις ιστοσελίδες του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής: 17

18 EL Ποιοι είµαστε; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύει άµεσα τα συµφέροντα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα µέλη του Κοινοβουλίου εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια και είναι µέλη πολιτικών οµάδων, όπως η Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος. Οι προτεραιότητες µας είναι: Να περιληφθούν θέµατα σχετικά µε την απασχόληση και την κοινωνία στην οικονοµική πολιτική Να προωθήσουµε ένα πιο υγιές και βιώσιµο περιβάλλον Να καταστήσουµε την Ευρώπη µια ζώνη ειρήνης, ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης Να καταστήσουµε ισχυρή τη φωνή της Ευρώπης σε παγκόσµιο επίπεδο και να διασφαλίσουµε ότι οι πολιτικές µας προωθούν την ανάπτυξη στις φτωχότερες χώρες του κόσµου. Yπεύθυνη Έκδοσης Christine Verger / PES Group / Rue Wiertz, B-1047 Brussels Σχεδιασµός/παραγωγή Luc Dumoulin / Mostra Communication / εκέµβριος 2003 ιαδραµατίσαµε πρωταρχικό ρόλο στο σχεδιασµό του Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων, που ενσωµατώθηκε στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγµατος. Θα συνεχίσουµε να διαδραµατίζουµε κύριο ρόλο στη διαµόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του µέλλοντος και την επιτυχή διεύρυνση του Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε την οργάνωση, τις πολιτικές µας και τον τρόπο µε τον οποίο σας εκπροσωπούµε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα µας: Eπικοινωνία: Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος European Parliament Rue Wiertz B-1047 Brussels (0) T