ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ"

Transcript

1 ΣΠΟΥΔΑΣ Ε Νεολαία σε κίνηση: ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΟΥ Η Ευρώπη στηρίζει τους νέους ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΘΕ ΚΙΝΗΣΟΥ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ στην ΕΕ

2 Δεν είναι υπεύθυνη ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε κάποιο άτομο που ενεργεί εκ μέρους της Επιτροπής για την ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή. Φωτογραφία εξωφύλλου: 123RF / istock Για τυχόν χρήση ή αναπαραγωγή φωτογραφιών που δεν καλύπτονται από το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας των Ευρωπαϊκών Ένωση, πρέπει να χορηγηθεί άδεια απευθείας από τον/τους κάτοχο/-ους του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Άμεση Ευρώπη είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός δωρεάν τηλεφωνικής κλήσης (*): (*) Ορισμένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στους αριθμούς ή μπορεί να χρεώνουν την κλήση. Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχονται από το διαδίκτυο (http://europa.eu). Δελτίο καταλογογράφησης υπάρχει στο τέλος του τεύχους. Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2011 ISBN doi: /23603 Ευρωπαϊκή Ένωση, 2011 Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με αναφορά της πηγής. Printed in Luxembourg Τυπωμενο σε χαρτι λευκασμενο χωρις στοιχειακο χλωριο (ecf )

3 Αναζητάς δουλειά στη χώρα σου ή σκέφτεσαι να δοκιμάσεις την τύχη σου στην Ευρώπη; Θα ήθελες να πραγματοποιήσεις μέρος των σπουδών σου στο εξωτερικό; Εργάζεσαι ήδη αλλά επιθυμείς να βελτιώσεις τις γνώσεις σου; Θέλεις να αποκτήσεις περαιτέρω δεξιότητες; Ονειρεύεσαι να στήσεις τη δική σου μικρή επιχείρηση; Θα σου άρεσε να εργαστείς εθελοντικά; Η Ευρώπη μπορεί να σε βοηθήσει! Φυσικά, η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τα πάντα για σένα. Διαθέτει, ωστόσο, ένα ευρύ φάσμα εργαλείων που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Η Ευρώπη στηρίζει τους νέους Όλοι σχεδόν έχουν ακούσει για το Erasmus, το γνωστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο έχει δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια νέους να σπουδάσουν στο εξωτερικό από το Και όλοι σχεδόν έχουν πλοηγηθεί στον ιστότοπο του EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την κινητικότητα που προσφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο επιγραμμικές θέσεις εργασίας καθημερινά. Η Ευρώπη ενδιαφερόταν πάντοτε για το μέλλον των νέων. Δεδομένης όμως της κλιμακωτής ανόδου των επιπέδων ανεργίας των νέων εξαιτίας της πρόσφατης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης αποφάσισε να δώσει ώθηση στα πράγματα. Οι νέοι είναι το μέλλον της Ευρώπης. Ένα ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 21 % είναι, επομένως, απλώς απαράδεκτο και θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική ευημερία ολόκληρης της Ευρώπης. Ήξερες ότι συνήθως, το πρόβλημα προέρχεται από την έλλειψη προσόντων και εμπειρίας και ότι η Ευρώπη διαθέτει ένα φάσμα καινοτόμων εργαλείων όσον αφορά τους συγκεκριμένους τομείς;

4 Τι μπορεί πραγματικά να κάνει η Ευρώπη για σένα; Η πρωτοβουλία «Νεολαία σε κίνηση», η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης «Στρατηγική Ευρώπη 2020», αποτελεί ενός είδους «εργαλειοθήκη» που περιέχει όλα τα μέτρα, τόσο τα παρόντα όσο και τα μελλοντικά, τα οποία θα συμβάλουν στη δημιουργία των σωστών συνθηκών για την επίτευξη των στόχων σου. Υπάρχει ανάγκη για εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων, προσαρμογή της εκμάθησης στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και διευκόλυνση της διαμονής στο εξωτερικό. Ίσως να είσαι εσύ ένας από τους νέους που θα επωφεληθούν φέτος από ένα πρόγραμμα κινητικότητας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω πρωτοβουλία και τα διάφορα προγράμματα που διατίθενται για σένα στους τομείς της εκπαίδευσης, κατάρτισης, κινητικότητας, απασχόλησης, νεοσύστατων επιχειρήσεων, εθελοντικής εργασίας και έρευνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την εκστρατεία πληροφόρησης «Νεολαία σε κίνηση». Κάθε χρόνο, θα δίνεται έτσι η δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες νέους όπως εσύ να ανακαλύψουν όσα κάνει η Ευρώπη για να τους βοηθήσει να λάβουν μέρος σε συζητήσεις, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να θέσουν ερωτήσεις στους Ευρωπαίους αντιπροσώπους. Το παρόν ενημερωτικό φυλλάδιο θα σας δώσει μια καλή εικόνα των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες και σε περίπτωση που θέλετε να παραμείνετε ενημερωμένος, συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Νεολαία σε κίνηση: Πληροφορίες για νέους: Πύλη πληροφόρησης περί επαγγελματικής κινητικότητας: Βοήθεια και συμβουλές για τη ζωή, την εργασία και τα ταξίδια στην ΕΕ:

5 Ταξίδεψε στο εξωτερικό Σ Η ΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης / Φωτογραφίες: istock

6 ΚΙΝΗΣΟΥ - Ταξίδεψε στο εξωτερικό Οι πολιτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε ένα άλλο κράτος μέλος. Περίπου νέοι πρόκειται να επωφεληθούν από τα προγράμματα κινητικότητας της ΕΕ το Η μετακίνηση σε μια άλλη χώρα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας και την ανακάλυψη νέων πολιτισμών. Η κινητικότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των ευκαιριών εύρεσης εργασίας. Πύλη πληροφόρησης περί επαγγελματικής κινητικότητας: ec.europa.eu/eures Νεολαία σε κίνηση: Η δική σου Ευρώπη:

7 Ενίσχυσε τις δεξιότητές σου Σ Η ΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης / Φωτογραφίες: 123RF

8 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΟΥ - Ενίσχυσε τις δεξιότητές σου Η ΕΕ προσφέρει πολυάριθμα προγράμματα τα οποία επιτρέπουν στους Ευρωπαίους να λάβουν κατάρτιση η οποία πληροί τις προσδοκίες και τις ανάγκες της οικονομίας. Τα διάφορα προγράμματα, όπως Leonardo da Vinci, Comenius ή Grundtvig προτείνουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για φοιτητές, ερευνητές, προσφάτως πτυχιούχους, επαγγελματίες και δασκάλους. Leonardo da Vinci: Comenius: Grundtvig:

9 Διεύρυνε τις γνώσεις σου Σ Η ΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης / Φωτογραφίες: Getty Images

10 ΣΠΟΥΔΑΣΕ Διεύρυνε τις γνώσεις σου Διάφορα προγράμματα της ΕΕ έχουν συσταθεί ώστε να επιτρέπουν στους Ευρωπαίους να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Προσφέροντας αυτές τις ευκαιρίες, η ΕΕ σου επιτρέπει να ανακαλύψεις νέες χώρες και γλώσσες και να διευρύνεις τους ορίζοντες σου. Από το 1987, το πρόγραμμα Erasmus έχει δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια φοιτητές να σπουδάσουν σε μια άλλη χώρα. Erasmus: Tempus: Leonardo da Vinci: Erasmus Mundus:

11 Μοιράσου την εμπειρία σου Σ Η ΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης / Φωτογραφίες: istock

12 ΜΑΘΕ Μοιράσου την εμπειρία σου Η ΕΕ προωθεί την κινητικότητα εκμάθησης επειδή συνιστά μέρος του να είσαι Ευρωπαίος, καθώς και μία δυνατότητα η οποία είναι ανοιχτή προς όλους τους νέους της Ευρώπης. Βοηθάει τις παρούσες και μέλλουσες γενιές να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία. Τα προγράμμτα της ΕΕ Νεολαία σε κίνηση Δια βίου μάθηση χρηματοδοτούν δράσεις συμπεριλαμβανομένων ανταλλαγών, επισκέψεων μελέτης και δραστηριοτήτων δικτύωσης. Νεολαία σε πρόγραμμα δράσηςδραστηριότητες εκμάθησης εκτός σχολείου: Πρόγραμμα δια βίου μάθησης:

13 Μοιράσου το ταλέντο σου Σ Η ΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης / Φωτογραφίες: istock

14 ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Μοιράσου το ταλέντο σου Οι δράσεις Marie Curie προωθούν αρχική και δια βίου κατάρτιση για ερευνητές διεθνούς εμβέλειας. Από το 1996, έχουν βοηθήσει χιλιάδες νέους ερευνητές να αναπτύξουν την καριέρα τους. Οι εν λόγω δράσεις συμπληρωνονται από το δίκτυο κέντρων Euraxess που βοηθούν ερευνητές στη μετακίνησή τους από μια χώρα σε μια άλλη παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση και βοήθεια σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την επαγγελματική και καθημερινή ζωή. Δράσεις Marie Curie: Euraxess:

15 Κάνε τη διαφορά Σ Η ΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης / Φωτογραφίες: 123RF

16 ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ Κάνε τη διαφορά Το έτος 2011 χαρακτηρίστηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος για τον Εθελοντισμό. Εκτιμάται ότι 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν ήδη αναλάβει κάποιου είδους εθελοντική δράση. Ο εθελοντισμός παρέχει μια ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά συμβάλλοντας στο να καλλιεργηθεί ένα μεγαλύτερο αίσθημα συνοχής και αρμονικής ανάπτυξης της κοινωνίας. Ευρωπαϊκό Έτος για τον Εθελοντισμό: Ευρωπαϊκή υπηρεσία εθελοντισμού:

17 Κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα Σ Η ΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης / Φωτογραφίες: Getty Images, 123RF

18 ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα Συνολικά, το 99 % των νεοσύστατων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ένα τρίτο αυτών συγκροτούνται από ανέργους. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων Progress έχει συσταθεί για να βοηθάει στη μικροχρηματοδότηση ιδρυμάτων στην ΕΕ, ώστε να αυξηθεί ο δανεισμός σε ανεξάρτητους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις έως και δέκα εργαζομένων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δάνεια έως και ευρώ διαθέσιμα για να στήσουν οι νέοι Ευρωπαίοι τις δικές τους επιχειρήσεις στα επόμενα χρόνια. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Μικροχρηματοδοτήσεων Progress: Erasmus για νέους επιχειρηματίες :

19 Ενημερώσου Σ Η ΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης / Φωτογραφίες: 123RF

20 ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ Ενημερώσου Η ΕΕ διασφαλίζει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να διεκδικήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Αυτά περιλαμβάνουν τον αγώνα κατά των διακρίσεων και του αποκλεισμού, την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ΕΕ στηρίζει δράσεις που στοχέυουν στην ενίσχυση της επίγνωσης της ανάγκης για αγώνα ενάντια στην κοινωνική αδικία. Χτίζοντας έναν ευρωπαϊκό τομέα δικαιοσύνης: Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη: Η δική σου Ευρώπη:

21 Πέτυχε τους στόχους σου Σ Η ΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης / Φωτογραφίες: 123RF

22 ΔΟΥΛΕΨΕ Πέτυχε τους στόχους σου Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι δύσκολη, συγκεκριμένα για νέους και για το λόγο αυτό η ΕΕ παρέχει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ένα φάσμα εργαλείων για τη βελτίωση των ευκαιριών εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο επωφελούνται από την εισαγωγή στην αγορά εργασίας και τα προγράμματα κατάρτισης που χρηματοδοτεί το ΕΚΤ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι η ευρωπαϊκή δικτυακή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα EURES παρέχει 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας καθημερινά. Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: EURES:

23 Ευρωπαϊκή Επιτροπή Νεολαία σε κίνηση: Η Ευρώπη στηρίζει τους νέους Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ ,5 cm ISBN doi: /23603 Η έκδοση αυτή διατίθεται σε έντυπη μορφή σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

24 KE EL-C Επισκεφθείτε μας: Στην ιστοσελίδα της Νεολαίας σε κίνηση: Η Νεολαία σε κίνηση στο Facebook: Φωτογραφικό υλικό της Νεολαίας σε κίνηση:

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ;

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ; ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ; Όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά µε τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο εξωτερικό κι ακόµα περισσότερα Κοινωνική Ευρώπη Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη

Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη Εξελίξεις και Ευκαιρίες για τις Ευρωπαϊκές Χώρες EUROPEAN AGENCY for Special Needs and Inclusive Education ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ Το 2014, θα έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρώπης σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της ηπείρου μας. Σε αυτές τις εκλογές, η επιλογή σας μπορεί να αποδυναμώσει

Διαβάστε περισσότερα

Μια ευκαιρία και μια πρόκληση Η μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια ευκαιρία και μια πρόκληση Η μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση Η Ευρώπη σε εξέλιξη Μια ευκαιρία και μια πρόκληση Η μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση Το εγχειρίδιο αυτό καθώς και άλλες συνοπτικές, σαφείς εξηγήσεις σχετικά με την ΕΕ διατίθενται επιγραμμικά

Διαβάστε περισσότερα

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Πιο έξυπνα και πιο καθαρά Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή 1 Η υπηρεσία Europe Direct απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός κλήσης χωρίς χρέωση (*) : 00 800 6 7 8 9 10

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 3.3.2010 COM(2010) 2020 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020 Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL Πρόλογος Το 2010 πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης μη-τυπικής & Άτυπης Μάθησης. Ελληνική Πραγματικότητα Συστάσεις από Γυναίκες Ρομά και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης μη-τυπικής & Άτυπης Μάθησης. Ελληνική Πραγματικότητα Συστάσεις από Γυναίκες Ρομά και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης μη-τυπικής & Άτυπης Μάθησης Ελληνική Πραγματικότητα Συστάσεις από Γυναίκες Ρομά και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου για

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για ετικέτες ποιότητας, που σχετίζονται με υπηρεσίες και εργαλεία

Προτάσεις για ετικέτες ποιότητας, που σχετίζονται με υπηρεσίες και εργαλεία Με στόχο τις Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας στις Ψηφιακές Δεξιότητες για Εκπαίδευση και Πιστοποιήσεις στον Κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) Προτάσεις για ετικέτες ποιότητας, που σχετίζονται

Διαβάστε περισσότερα

βασικά σημεία Άρθρο... 1 Εξελίξεις. 2 Ποιες είναι οι συγκεκριμένο ατόμων με οργανωμένης βασική δυνητικά ευκαιριών για (2001) πολιτικής για τον

βασικά σημεία Άρθρο... 1 Εξελίξεις. 2 Ποιες είναι οι συγκεκριμένο ατόμων με οργανωμένης βασική δυνητικά ευκαιριών για (2001) πολιτικής για τον στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (εταίρος έργου PALADIN) Full article available at: http://projectpaladin.eu/wp- content/ /uploads/2010/11/7c.pdf *Assistant Professor of Continuing Education

Διαβάστε περισσότερα

Το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά. Δημιουργία του IMI: οδηγός για τον πρώτο χρήστη σε μια αρχή

Το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά. Δημιουργία του IMI: οδηγός για τον πρώτο χρήστη σε μια αρχή Το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά Δημιουργία του IMI: οδηγός για τον πρώτο χρήστη σε μια αρχή EL Η Άμεση Ευρώπη είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για δημιουργία χάρτη Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας

Πρόταση για δημιουργία χάρτη Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας Πρόταση για δημιουργία χάρτη Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας «Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα έπρεπε να συμβολίζει για την πολιτική ένωση αυτό που το Ευρώ συμβολίζει

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρος Ενέργεια Ευρώπη

Αειφόρος Ενέργεια Ευρώπη Αειφόρος Ενέργεια Ευρώπη Συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο την αλλαγή του ενεργειακού τοπίου 2005-2008 Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Μια εκστρατεία

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας Αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για την ευημερία και την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη για φροντίδα και βοήθεια Λένε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΙΟ ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΙΟ ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΙΟ ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες Η υπηρεσία Europe Direct σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάδειξη της μάθησης: προσδιορισμός, αξιολόγηση και αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης στην Ευρώπη

Η ανάδειξη της μάθησης: προσδιορισμός, αξιολόγηση και αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης στην Ευρώπη Η ανάδειξη της μάθησης: προσδιορισμός, αξιολόγηση και αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης στην Ευρώπη Περίληψη Η παρούσα έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της ευρύτερης ανάδειξης της μάθησης που αποκτάται εκτός

Διαβάστε περισσότερα

αποχαιρετισ προτεινόμεν νοι στόχοι ανανεωμέν αυτο διαχεί και για να ενδιαφέρον PALADINew υπηρεσιών, , καθώς και για το έργο του αυτής της μπορούν να

αποχαιρετισ προτεινόμεν νοι στόχοι ανανεωμέν αυτο διαχεί και για να ενδιαφέρον PALADINew υπηρεσιών, , καθώς και για το έργο του αυτής της μπορούν να Εκδοτικό σημείωμα Αυτό είναι το τελευταίο ενημερωτικό μας έντυπο, αλλά και ένα αποχαιρετισ στήριο δώρο του έργου PALADIN. Έχουμε τελειώσει αυτό το Εκδοτικό Σημείωμα... 1 έργο με μια αίσθηση ότι η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτοµερε ς προ γραµµα των επακολουθω ν εργασιω ν σχετικα µε τους στο χους των συστηµα των εκπαι δευσης και κατα ρτισης στην Ευρω πη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Λεπτοµερε ς προ γραµµα των επακολουθω ν εργασιω ν σχετικα µε τους στο χους των συστηµα των εκπαι δευσης και κατα ρτισης στην Ευρω πη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 14.6.2002 EL Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων C 142/1 I (Ανακοινώσεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Λεπτοµερές πρόγραµµα των επακολουθών εργασιών σχετικά µε τους στόχους των συστηµάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.3.2012 SWD(2012) 61 τελικό Μέρος I ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Στοιχεία για κοινό στρατηγικό πλαίσιο 2014-2020 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης,

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση εκεµβρίου 2000 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έκδοση εκεµβρίου 2000 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ Έκδοση εκεµβρίου 2000 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης και για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. ΑΘΗΝΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Δικαιώματα και Υποχρεώσεις ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Δικαιώματα και Υποχρεώσεις ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Δικαιώματα και Υποχρεώσεις ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδες 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ... 1-4 1.1. Πρόλογος...

Διαβάστε περισσότερα

3 Χαρτογράφηση της Υφιστάμενης Κατάστασης στη Διαχείριση της Ηλικίας. Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) Αθήνα, Νοέμβριος 2007 ΔΡΑΣΗ:

3 Χαρτογράφηση της Υφιστάμενης Κατάστασης στη Διαχείριση της Ηλικίας. Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) Αθήνα, Νοέμβριος 2007 ΔΡΑΣΗ: ΔΡΑΣΗ: ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: 3 Χαρτογράφηση της Υφιστάμενης Κατάστασης στη Διαχείριση της Ηλικίας ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) Δρ. Αφροδίτη Μακρυγιάννη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 1 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 1 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 30 Ιανουαρίου 2012 (OR. en) ΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 1 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΕΥΝΟΪΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΝΟΪΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση. του Pascal Fontaine

Ευρωπαϊκή Ένωση. του Pascal Fontaine Ευρωπαϊκή Ένωση του Pascal Fontaine Μπορείτε να βρείτε αυτό το φυλλάδιο και άλλες σύντομες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ στο διαδίκτυο στη διεύθυνση ec.europa.eu/publications Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα