ΑΠΘ, Τμ. Μηχανολόγων Μηχ., ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - Σημειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΘ, Τμ. Μηχανολόγων Μηχ., ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - Σημειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδης"

Transcript

1 5. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 5.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πυρηνική λέγεται η ενέργεια που εκλύεται κατά την διάσπαση (σχάση) ασταθών πυρήνων μεγάλου ατομικού βάρους ή κατά την συνένωση (σύντηξη) πυρήνων προς σχηματισμό πυρήνα μεγαλύτερου ατομικού βάρους. Το φυσικό φαινόμενο της πυρηνικής σχάσης έχει αναπαραχθεί και τεχνητά από τον άνθρωπο, καταρχήν σε ανεξέλεγκτες συνθήκες για στρατιωτικούς σκοπούς, και στη συνέχεια σε ελεγχόμενες συνθήκες για ειρηνικούς σκοπούς, με εφαρμογές στην ιατρική, την γεωπονική, τη βιομηχανία και στη παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Το φαινόμενο της πυρηνικής σύντηξης γίνεται σε όλους τους αστέρες (ήλιους) του Σύμπαντος και είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση παράγει καθαρή πρωτογενή ενέργεια. Ο άνθρωπος έχει αναπαράγει την πυρηνική σύντηξη μόνο σε συνθήκες μη ελεγχόμενες για στρατιωτικούς σκοπούς. Το φαινόμενο της πυρηνικής σύντηξης μπορεί να αποβεί ανεξάντλητη πηγή ενέργειας για την ανθρωπότητα, αρκεί να επιτύχουμε την τεχνητή αναπαραγωγή του σε συνθήκες ελεγχόμενες με τις όσο το δυνατόν αποδοτικότερες τεχνικές και οικονομικές συνθήκες. Η πυρηνική σύντηξη είναι ασφαλής, χωρίς απόβλητα ή αέριους ρύπους και με δυνατότητα παραγωγής ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται ένας από τους βασικούς συντελεστές σε κάθε μακροχρόνια αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η μάζα του πυρήνα είναι μικρότερη από το άθροισμα των μαζών που έχουν τα νουκλεόνιά του σε ελεύθερη κατάσταση. Η διαφορά αυτή των μαζών, Δm, ονομάζεται έλλειμμα μάζας και είναι ισοδύναμη με την ενεργειακή διαφορά, ΔE, ανάμεσα στις δύο καταστάσεις. Η ισοδυναμία αυτή εκφράζεται από την σχέση <ΠΥΡ-1>, που πρώτος διατύπωσε ο Einstein. ΔΕ = -m x c² όπου c είναι η ταχύτητα του φωτός, km/s. <ΠΥΡ-1> Η ενέργεια ΔE ελευθερώνεται κατά τον σχηματισμό του πυρήνα από τα συστατικά του νουκλεόνια και ονομάζεται ενέργεια σύνδεσης του πυρήνα. Για να αποσυντεθεί ο πυρήνας ΠΥΡ-1.

2 στα συστατικά του θα πρέπει να προσδοθεί η ίδια ενέργεια. Στην εικόνα ΠΥΡ-1 φαίνεται η μεταβολή της μέσης ανά νουκλεόνιο ενέργειας σύνδεσης του πυρήνα, ΔE/A, συναρτήσει του μαζικού αριθμού (αριθμού των νουκλεονίων) του πυρήνα, Α. Η ενέργεια αυτή είναι μικρή για τους ελαφρούς πυρήνες, φθάνει στο μέγιστο στον σίδηρο (Fe) και στη συνέχεια μειώνεται ελαφρά. Επομένως κατά τη σχάση βαριών πυρήνων έχουμε αύξηση του ελλείμματος μάζας, δηλαδή μετατροπή από ενέργεια μάζας σε κινητική ενέργεια των προϊόντων της σχάσης. Αυτή είναι η πυρηνική ενέργεια που αξιοποιούμε στους πυρηνικούς σταθμούς σχάσης. Εικόνα ΠΥΡ-1: Η ενέργεια σύνδεσης ανά νουκλέονιο Οι πυρήνες μέσου βάρους είναι οι σταθερότεροι, αφού χαρακτηρίζονται από την χαμηλότερη ενεργειακή κατάσταση, ή αλλιώς από μεγαλύτερο έλλειμμα μάζας ανά νουκλεόνιο, Δm/A. Για τους ελαφρούς πυρήνες η ενέργεια αυτή είναι μικρή και συνεπώς οι πυρήνες αυτοί είναι κατάλληλοι για σύντηξη προς σχηματισμό βαρύτερων, ενώ αντίθετα οι βαρύτεροι πυρήνες δεν είναι κατάλληλοι για σύντηξη λόγω της απαίτησης τεράστιας ποσότητας ενέργειας, αφού η ενέργεια σύνδεσης ανά νουκλεόνιο είναι μεγάλη. Οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για την σχάση είναι ισότοπα με μεγάλο αριθμό νουκλεονίων, με καταλληλότερο το ισότοπο του ουράνιου ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΧΑΣΗΣ Κατά τη διάσπαση ενός μεγάλου και ασταθούς πυρήνα π.χ. U + n Ba + Kr + 2n +( ~ 200 MeV) <ΠΥΡ-2> ΠΥΡ-2.

3 απελευθερώνεται ενέργεια μέρος της οποίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ατμού και κίνηση στροβίλων προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη σχηματική εξίσωση: Πυρηνική Ενέργεια Κινητική Ενέργεια Θερμική Ενέργεια Ατμός Κινητική Ενέργεια Ηλεκτρική Ενέργεια Η πυρηνική ενέργεια είναι πυκνή μορφή ενέργειας. Το U-235 παράγει 1,46 εκατομμύρια φορές την ενέργεια που έχει ίσο βάρος πετρελαίου. Το κλειδί για την επιλογή του σχάσιμου στοιχείου για μια πυρηνική αντίδραση βρίσκεται (α) στην ενέργεια των δεσμών του ατόμου του συγκεκριμένου στοιχείου, που εξαρτάται από την διάταξη και τον αριθμό των ηλεκτρονίων και των νουκλεονίων, και (β) στον βαθμό αστάθειας του πυρήνα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η τεχνολογία παραγωγής πυρηνικής ισχύος είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη και σύνθετη ενεργειακή τεχνολογία. Η σημαντικότερη εμπορική εφαρμογή της είναι η παραγωγή ατμού, που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Πυρηνικοί Ηλεκτρικοί Σταθμοί (ΠΗΣ) είναι όμοιοι με τους ΗΣ ορυκτών καύσιμων με την διαφορά ότι ο "καυστήρας" τους είναι ο πυρηνικός αντιδραστήρας (εικόνα ΠΥΡ-2). Εικόνα ΠΥΡ-2: Σχηματική παράσταση πυρηνικού ηλεκτρικού σταθμού Πυρηνικός αντιδραστήρας είναι η κατάλληλη συσκευή, όπου λαμβάνει χώρα η "καύση" του πυρηνικού καύσιμου. Για να είναι όμως δυνατή η "καύση" στον αντιδραστήρα πρέπει να έχει προηγηθεί μια διαδικασία επεξεργασίας του εξορυγμένου πυρηνικού υλικού. ΠΥΡ-3.

4 Εικόνα ΠΥΡ-3: Στάδια παραγωγής πυρηνικών καυσίμων (yellowcake, 65% έως 85% U 3 O 8 ) Παραγωγή στοιχείων καυσίμου Το ουράνιο συνήθως βρίσκεται εγκλωβισμένο σε ψαμμιτικά πετρώματα (sandstone) με την μορφή οξειδίου (U 3 O 8 ) σε χαμηλές συγκεντρώσεις, συνήθως κάτω του 0,1%. Είναι μίγμα των ισοτόπων U-238, U-235 και U-234 σε αναλογίες 99,283%, 0,711% και 0,006% αντίστοιχα. Από αυτά τα τρία το U-235 είναι το πιο επιθυμητό, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντιδραστήρες που χρησιμοποιούν "ελαφρύ" νερό σαν επιβραδυντή. Επομένως η πρώτη ύλη πρέπει να διαχωριστεί από το πέτρωμα και να εμπλουτιστεί σε U-235. Χαρακτηριστικά ισοτόπων ουρανίου Ισότοπο Περιεκτικότητα στο φυσικό ουράνιο (%) Αριθμός πρωτονίων Αριθμός νετρονίων Χρόνος ημιζωής, έτη U x 10 3 U x 10 6 U x Εμπλουτισμός του ουράνιου Μετά την εξόρυξη και τον διαχωρισμό από το πέτρωμα, όπου ήταν εγκλωβισμένο, με την χρήση μηχανικών και χημικών μέσων παράγεται προϊόν με περιεκτικότητα 80% σε U 3 O 8 και 20% σε υπόλειμμα πετρώματος, που ονομάζεται Yellowcake. Το Yellowcake δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν "καύσιμο" (παρά μόνο στους αντιδραστήρες βαρέως ύδατος), γιατί πρέπει να καθαριστεί και να εμπλουτιστεί σε U-235, για το λόγο αυτό μετατρέπεται σε εξαφθοριούχο ουράνιο (UF 6 ) που είναι ένωση στερεή σε θερμοκρασία δωματίου αλλά εξατμίζεται στη θερμοκρασία των 57 C. Η ιδιότητα αυτή αξιοποιείται για τον εμπλουτισμό του "καύσιμου" σε U-235. ΠΥΡ-4.

5 Εικόνα ΠΥΡ-4: Σύνθεση και Εμπλουτισμός ουρανίου Για τον εμπλουτισμό του από το 0,711% στο 2-3% χρησιμοποιούνται τέσσερεις μέθοδοι. α. Διάχυση αερίων Το UF 6 εξαναγκάζεται να περάσει σε κατάσταση ατμών μέσα από ένα πορώδες υλικό, που επιτρέπει τα ελαφρύτερα μόρια, που περιέχουν U-235, να διέλθουν ταχύτερα από τα βαρύτερα μόρια, που περιέχουν 238U. Για να πετύχουμε συγκεντρώσεις του U % πρέπει η διαδικασία να επαναληφθεί έως και φορές. Εικόνα ΠΥΡ-5: Εμπλουτισμός U με αέρια διάχυση ΠΥΡ-5.

6 β. Φυγοκέντριση αερίων Η περιστροφή του αέριου UF 6 με ταχύτητες 400 m/s προκαλεί την μετακίνηση του βαρύτερου U-238 στην περιφέρεια της συσκευής φυγοκέντρισης και την συγκέντρωση του ελαφρύτερου U-235 στο κέντρο, όπου μπορεί εύκολα να συλλεγεί για περαιτέρω επεξεργασία. Λόγω της χαμηλής αποδοτικότητας της τεχνολογίας φυγοκέντρισης αερίων, η μέθοδος αυτή δεν εφαρμοζόταν, αν και ήταν γνωστή από το Ωστόσο, καθώς τελευταία βελτιώθηκε, προβλέπεται να υποκαταστήσει σύντομα τον εμπλουτισμό με διάχυση. γ. Αεροδυναμικός εμπλουτισμός Ένα αέριο μίγμα H 2 και UF 6 διοχετεύεται από ένα ακροφύσιο σε ημικυκλικό αγωγό όπου επιτυγχάνεται φυγοκεντρικός διαχωρισμός του U-235 από το U-238. δ. Χρήση ακτινών Laser Χρησιμοποιούνται ακτίνες Laser, γιατί προκαλούν διαφορετική διέγερση στα μόρια του UF 6 με U-235 από αυτά με U-238. Από τις παραπάνω μεθόδους εμπλουτισμού η μέθοδος γ. πέτυχε εμπορική εφαρμογή στη Γερμανία, τη Βραζιλία και τη Ν. Αφρική. Η πιο διαδεδομένη όμως είναι η μέθοδος εμπλουτισμού με διάχυση αερίων. Μέχρι το 1980 σχεδόν ολόκληρη η ποσότητα του εμπλουτισμένου ουράνιου στις ΗΠΑ παρήχθη με τη μέθοδο αυτή. Μετά τον εμπλουτισμό του UF 6 σε U-235 στο επιθυμητό επίπεδο του 2-3%, ακολουθεί η μετατροπή του σε UO 2, που είναι σκόνη μεταλλικής υφής και μπορεί μετά από συμπίεση να πάρει την μορφή πλακιδίων. Τα πλακίδια τοποθετούνται σε μεταλλικές ράβδους με επικάλυψη μετάλλου ανθεκτικού σε διάβρωση, όπως το ζιρκόνιο, και οι ράβδοι συναρμολογημένες σε συστοιχίες (εικόνα ΠΥΡ-6) τοποθετούνται στον πυρήνα του αντιδραστήρα, όπου λαμβάνει χώρα ελεγχόμενη πυρηνική αντίδραση. Εικόνα ΠΥΡ-6: Σχηματική τομή σε συστάδα καυσίμου πυρηνικού αντιδραστήρα ΠΥΡ-6.

7 Η ελεγχόμενη πυρηνική αντίδραση έχει ως αποτέλεσμα την βαθμιαία εξάντληση του εμπλουτισμένου U-235, την παραγωγή θερμότητας που αξιοποιείται ενεργειακά, και την παραγωγή ραδιενεργών παραπροϊόντων που συσσωρεύονται στην καρδιά του αντιδραστήρα. Συνεπώς μετά από κάποια στιγμή είναι απαραίτητη η αντικατάσταση του καύσιμου, που έχει «καταναλωθεί», και η απομάκρυνση των ραδιενεργών παραπροϊόντων. Τα ραδιενεργά παραπροϊόντα μετά από επεξεργασία και κατάλληλο εμπλουτισμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αντιδραστήρα, επίσης μπορούν να δώσουν ισότοπα κατάλληλα για ιατρικές και ερευνητικές εφαρμογές. Τα υπολειπόμενα ραδιενεργά απόβλητα πρέπει να αποθηκευτούν για σχετικά μεγάλες περιόδους ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΠΗΣ Το πρώτο στάδιο ανάπτυξης των πυρηνικών αντιδραστήρων σχάσης είναι το στάδιο των αντιδραστήρων θερμικών νετρονίων, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το Ουράνιο 235 (U- 235), του οποίου ο πυρήνας έδειξε τη μικρότερη σταθερότητα, που σχετίζεται με το γεγονός ότι η ενέργεια ενεργοποίησης για τη σχάση του ήταν μικρότερη. Η λειτουργία του βασίζεται στον βομβαρδισμό του U-235 με νετρόνια χαμηλής ενέργειας (επιβραδυμένα). Στο στάδιο αυτό ανάπτυξης των πυρηνικών αντιδραστήρων, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, η πυρηνική ενέργεια μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα μόνο έως ένα βαθμό και αυτό γιατί το χρησιμοποιούμενο καύσιμο ουράνιο 235 βρίσκεται σε περιορισμένα αποθέματα αφού μόνο 0,7% του φυσικού ουράνιου αποτελείται από το ισότοπο U-235 που υπολογίζεται να εξαντληθεί σε μερικές δεκαετίες με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης. Το 99,3% είναι U-238 που δεν μπορεί να δώσει ενέργεια σε αντιδραστήρες θερμικών νετρονίων). Στο δεύτερο στάδιο ανάπτυξης χρησιμοποιούνται οι αντιδραστήρες ταχέων νετρονίων. Οι αντιδραστήρες αυτοί παράγουν ενέργεια από το πλουτώνιο (Ρυ-239), αλλά ταυτόχρονα κατά τη λειτουργία τους μετατρέπουν σε πλουτώνιο και μεγάλες ποσότητες U-238, άφθονου στη φύση, όπως αναφέραμε. Οι αντιδραστήρες αυτοί έχουν ανάγκη σε ουράνιο 1-2% των αναγκών των σημερινών αντιδραστήρων ίδιας ισχύος, δηλ. μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες για αιώνες. Η πυρηνική αντίδραση εξελίσσεται στον πυρηνικό αντιδραστήρα, όπου λαμβάνονται όλα τα μέτρα που θα συντελέσουν ώστε η αντίδραση να εξελίσσεται ελεγχόμενα. Στην εικόνα ΠΥΡ-7 δίνεται μια σχηματική παράσταση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, όπου φαίνονται τα βασικά του μέρη. α) Η καρδιά, ή πυρήνας, του αντιδραστήρα (core), που αποτελείται από: Το καύσιμο (fuel). Αποτελείται από δισκία UO 2 ή UC, που βρίσκονται τοποθετημένα μέσα σε λεπτούς μεταλλικούς κυλίνδρους, (ράβδοι καυσίμου), για να μη διαρρέουν τα ραδιενεργά προϊόντα στο ψυκτικό. Αριθμός ράβδων συγκρατημένων σε κατάλληλη μεταξύ τους απόσταση συγκροτούν τη συστάδα καυσίμου (εικόνα ΠΥΡ-6). Ο επιβραδυντής (moderator). Συμβάλλει στην επιβράδυνση των ταχέων νετρονίων της σχάσης. Μπορεί να είναι ελαφρύ νερό, βαρύ νερό ή γραφίτης. Οι ράβδοι ελέγχου (control rods). Είναι ράβδοι με μεγάλη διατομή απορρόφησης νετρονίων. Κινούμενοι ανάμεσα στις ράβδους καυσίμου απορροφούν μέρος των νετρονίων και μεταβάλλουν με τον τρόπο αυτό τον αριθμό των διαθέσιμων για την πρόκληση σχάσεων. Κατασκευάζονται από κράματα ή χημικές ενώσεις Βορίου, Γαλονδίου και Καδμίου (εικόνα ΠΥΡ-8). β) Το ψυκτικό μέσο. Απάγει την θερμότητα που παράγεται στις ράβδους καυσίμου από τις σχάσεις. Μπορεί να είναι ελαφρύ νερό, βαρύ νερό, υγρό Na, CO 2, He. γ) Ο ανακλαστής. Ανακλά τα νετρόνια ώστε να μη διαρρέουν προς τα έξω, χωρίς όμως να τα απορροφά. Έτσι συμβάλλει στην οικονομία νετρονίων και στην πιο ομοιόμορφη συγκέντρωση ισχύος στην καρδιά. ΠΥΡ-7.

8 Εικόνα ΠΥΡ-7: Πυρηνικός αντιδραστήρας σχάσης Εικόνα ΠΥΡ-8: Ράβδοι ελέγχου δ) Η θερμική θωράκιση. Είναι χαλύβδινο έλασμα που απορροφά τις ακτινοβολίες και τις μειώνει σε ανεκτά επίπεδα, ώστε να προστατεύονται τα υλικά από θερμικές καταπονήσεις. ε) Το δοχείο πίεσης. Είναι το δοχείο, μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η ελεγχόμενη αντίδραση. Κατασκευάζεται από χάλυβα πάχους έως και 27 cm και πρέπει να συγκρατεί τα ακτινοβολούμενα νετρόνια και να αντέχει στις υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες. στ) Η βιολογική θωράκιση. Αποτελείται από σκυρόδεμα πάχους λίγων μέτρων, ή κοινό νερό, που συντελεί στην περαιτέρω εξασθένιση των ακτινοβολιών. ζ) Το περίβλημα, ή δοχείο εγκλωβισμού. Είναι κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, για επιπλέον προστασία από την ακτινοβολία. Περικλείει το δοχείο πίεσης, την βιολογική θωράκιση, την γεννήτρια ατμού και την διάταξη κυκλοφορίας του νερού προς την στροβιλογεννήτρια, που βρίσκεται έξω από το περίβλημα. η) Ο μανδύας. Υπάρχει μόνο στους αναπαραγωγικούς αντιδραστήρες, περιβάλλει την καρδιά του αντιδραστήρα και χρησιμεύει στην "επώαση" του αναπαραγόμενου καύσιμου. Κατά τη σχάση ενός ατόμου U-235 απελευθερώνονται κατά μέσο όρο 2,5 νετρόνια. Για να έχουμε "ήπια" αντίδραση πρέπει ο επιβραδυντής, το ψυκτικό υλικό και το δοχείο πίεσης να είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να "επιζεί" ένα μόνο νετρόνιο που με τη σειρά του να προκαλεί την απελευθέρωση ενός άλλου νετρονίου σε μια ελεγχόμενη αλυσιδωτή αντίδραση. Αν ως επιβραδυντής χρησιμοποιείται ελαφρύ νερό, το καύσιμο πρέπει να περιέχει εμπλουτισμένο ουράνιο, γιατί το ελαφρύ νερό έχει μεγάλη διατομή απορρόφησης νετρονίων ΠΥΡ-8.

9 και δεν αφήνει αρκετά νετρόνια διαθέσιμα για την συνέχιση της αντίδρασης. Αντίθετα το βαρύ νερό έχει πολύ μικρότερη διατομή απορρόφησης (το 1/600) από αυτήν του ελαφρού νερού και η χρησιμοποίησή του κάνει δυνατή τη χρήση φυσικού, μη εμπλουτισμένου ουράνιου. Έτσι μπορούμε να αποφύγουμε την πολύπλοκη και ακριβή διαδικασία εμπλουτισμού του ουράνιου. Το πλεονέκτημα αυτό αντισταθμίζεται από την ανάγκη βαρέος ύδατος, που είναι σπάνιο στη φύση (0,0148% του φυσικού νερού). Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία πυρηνικών αντιδραστήρων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Οι σημαντικότερες διαφορές τους αφορούν το καύσιμο που χρησιμοποιούν, τον επιβραδυντή και το αν αναπαράγουν καύσιμο ή όχι ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ Η.Σ. ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ (ΜΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ) ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ α) Αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος (Light Water Reactors - LWR) Οι αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος χρησιμοποιούν σαν καύσιμο U-235 και σαν ψυκτικό ελαφρύ νερό. Επιτυγχάνουν β.α. 35%. Διακρίνουμε δύο είδη αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος, ζέοντος και πεπιεσμένου ύδατος. α.1. Αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος (Boiling Water Reactors - BWR) Το νερό εισέρχεται στο δοχείο πίεσης, όπου θερμαίνεται από την αντίδραση σχάσης σε θερμοκρασία 300 C σε από πίεση 70 kg/cm 2. Ο ατμός από το δοχείο πίεσης εισέρχεται στην στροβιλογεννήτρια που βρίσκεται έξω από το δοχείο εγκλωβισμού. Στη συνέχεια ο ατμός συμπυκνώνεται και επανέρχεται στον αντιδραστήρα. Βασικό μειονέκτημα του τύπου αυτού είναι ότι ο ατμός διερχόμενος από το δοχείο πίεσης μπορεί να "μολυνθεί" από την ακτινοβολία. Όμως λόγω της χαμηλής πίεσης ο BWR έχει λιγότερες πιθανότητες να καταστραφεί λόγω έκρηξης. Επίσης είναι δυσκολότερο να καταστραφεί λόγω υπερθέρμανσης, καθώς ο ατμός εμποδίζει την αντίδραση σχάσης περισσότερο από το υγρό νερό (*). α.2. Αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (Pressurized Water Reactors - PWR) Οι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος δεν παράγουν άμεσα ατμό στο δοχείο πίεσης, όπου η θερμοκρασία του νερού φθάνει τους 330 C και παραμένει στην υγρή φάση λόγω της υψηλής πίεσης των 140 kg/cm². Το νερό αυτό στη συνέχεια οδηγείται στην ατμογεννήτρια, όπου θερμαίνει και ατμοποιεί το νερό δευτερεύοντος κυκλώματος, το οποίο με τη σειρά του οδηγείται στην στροβιλογεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Βασικό πλεονέκτημα του PWR είναι ότι η στροβιλογεννήτρια έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να «μολυνθεί» από ραδιενεργή ακτινοβολία, όμως η μεγάλη πίεση και θερμοκρασία καθώς και η έλλειψη ατμού στο δοχείο πίεσης αυξάνουν τους κινδύνους έκρηξης σε περίπτωση μη λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας. β) Αεριόψυκτοι αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας (High-Temperature Gas- Cooled Reactors - HTGR) Οι αντιδραστήρες αυτοί χρησιμοποιούν αέριο ως ψυκτικό μέσο με σκοπό να μειώσουν τον αριθμό των απορροφούμενων νετρονίων, που στην περίπτωση των LWR είναι σημαντικός και επηρεάζει την απόδοση του αντιδραστήρα. Το ψυκτικό αέριο είναι το Ήλιο (He) και στις ράβδους ελέγχου ο επιβραδυντής είναι γραφίτης. Το Ήλιο, σε θερμοκρασίες που φθάνουν και τους 800 C, ατμοποιεί το νερό που διέρχεται από το δοχείο πίεσης μέσω σωληνώσεων. Ο ατμός, κάτω από πίεση 101,5 kg/cm², φθάνει (*) Το νερό σε κατάσταση ατμού έχει μεγαλύτερη διατομή απορρόφησης νετρονίων από ότι σε κατάσταση υγρού. ΠΥΡ-9.

10 θερμοκρασίες της τάξης των 500 C, που είναι μεγαλύτερες από αυτές των LWR, και ως αποτέλεσμα ο θερμοδυναμικός β.α. είναι υψηλότερος και φθάνει το 40%, είναι δηλαδή ίσος με τον β.α. των σύγχρονων Η.Σ. ορυκτών καύσιμων. Ο υψηλός αυτός β.α. σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται λόγω της ειδικής σύστασης του καύσιμου που είναι εμπλουτισμένο U-235 αλλά με επίπεδο εμπλουτισμού αυξημένο από 80% σε 90%. Στον αντιδραστήρα προστίθεται και Θόριο Th-232 που ο ρόλος του είναι να διευκολύνει την παραγωγή του τεχνητού ραδιοϊσότοπου U-233 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό καύσιμο. Οι HTGR για οικονομικούς αλλά κυρίως για λόγους ασφαλείας δεν ανταγωνίζονται τους LWR. γ) Αντιδραστήρες βαρέος ύδατος (Heavy Water Reactors - HWR) Οι αντιδραστήρες αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούν φυσικό ουράνιο μη εμπλουτισμένο και μπορούν να αναπληρώνουν το καύσιμο χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει η λειτουργία τους. Η σχάση του φυσικού ουράνιου θερμαίνει το βαρύ νερό σε θερμοκρασία 310 C. Κάτω από πίεση 101 kg/cm² το βαρύ νερό με τη σειρά του ατμοποιεί ελαφρύ νερό σε θερμοκρασία 250 C και πίεση 40 kg/cm². Ο ατμός κινεί στροβιλογεννήτρια που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και αφού συμπυκνωθεί επιστρέφει στην ατμογεννήτρια. Ο β.α. είναι περίπου 35%, του ίδιου επιπέδου με τους LWR αλλά μικρότερος από τους β.α. των HTGR και των σύγχρονων ΗΣ ορυκτών καύσιμων ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ Η.Σ. ΜΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ Αναπαραγωγικοί είναι οι αντιδραστήρες που παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα καύσιμου από αυτήν που καταναλώνουν. Στους συμβατικούς αντιδραστήρες σχάσης ο επιβραδυντής φροντίζει να απορροφά όλα τα νετρόνια πλην ενός σε κάθε σχάση. Αν αποδεσμεύονται περισσότερα του ενός νετρόνια δημιουργείται περισσότερο καύσιμο υλικό από όσο καταναλώνεται. Για τον λόγο αυτόν οι αντιδραστήρες λέγονται τότε αναπαραγωγικοί. Το νέο καύσιμο υλικό δεν είναι U-235. Τα λοιπά ισότοπα που περιέχονται στο καύσιμο και που δεν είναι κατάλληλα ως καύσιμα υλικά, με την απορρόφηση νετρονίων μετατρέπονται σε καύσιμα υλικά. Ανάλογα με την αντίδραση αναπαραγωγής που λαμβάνει χώρα, διακρίνουμε δύο κατηγορίες αναπαραγωγικών αντιδραστήρων, βραδέων και ταχέων νετρονίων. α) Αναπαραγωγικοί αντιδραστήρες βραδέων (θερμικών) νετρονίων (Breeder Reactors) Οι αντιδραστήρες αυτού του τύπου χρησιμοποιούν επιβραδυντή και καύσιμο, στο οποίο έχει προστεθεί Th-232. Το Th-232 είναι στοιχείο ραδιενεργό και σχετικά άφθονο στη φύση, ακατάλληλο όμως το ίδιο για καύσιμο υλικό. Με την απορρόφηση νετρονίων μετατρέπεται μετά από μια σειρά μετασχηματισμών στο τεχνητό ισότοπο U-233, που είναι κατάλληλο για πυρηνικό καύσιμο. Βασικό μειονέκτημα των αναπαραγωγικών αντιδραστήρων βραδέων νετρονίων είναι ότι ο λόγος αναπαραγωγής δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερος της μονάδας. Για μια σχέση αναπαραγωγής 1,05 απαιτούνται χρόνια για να δημιουργηθεί αρκετή ποσότητα καύσιμου για τη λειτουργία ενός νέου αντιδραστήρα. α1. Ελαφρού ύδατος (Light Water Breeder Reactors-LWBR) Στους αντιδραστήρες αυτούς η καρδιά, ο επιβραδυντής και οι ράβδοι ελέγχου είναι ίδιοι με τους συμβατικούς (μη αναπαραγωγικούς) LWR. Διαφέρουν στο ότι προστίθεται Th- 232 στο εμπλουτισμένο U-235 και παράγεται U-233. ΠΥΡ-10.

11 α2. Αεριόψυκτοι (Light Water Gas-Cooled Breeder Reactors-LWGBR) Στους αντιδραστήρες αυτούς ισχύουν τα ίδια με την προηγούμενη περίπτωση. α3. Τετηγμένου άλατος (Molten Salt Breeder Reactors-MSBR) Στους αντιδραστήρες αυτούς για την επιβράδυνση της ροής των νετρονίων χρησιμοποιούνται σωλήνες γραφίτη, μέσα από τους οποίους διέρχεται το καύσιμο με την μορφή λειωμένου φθοριούχου άλατος. Παράλληλα η καρδιά περιβάλλεται από ένα μανδύα φθοριούχου Θορίου για να συλλαμβάνει τα εκπεμπόμενα νετρόνια. Οι θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται φθάνουν τους 650 C, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερους β.α. Επίσης η τροφοδοσία με καύσιμο μπορεί να είναι συνεχής χωρίς να χρειάζεται να σταματά η λειτουργία του αντιδραστήρα. β) Αναπαραγωγικοί αντιδραστήρες ταχέων νετρονίων (Fast Breeder Reactors) Οι αντιδραστήρες αυτού του τύπου δεν χρησιμοποιούν επιβραδυντή. Ως αποτέλεσμα παράγονται μεγάλες ποσότητες καύσιμου, καθώς το U-238, που υπάρχει ήδη στο εμπλουτισμένο καύσιμο, δεχόμενο νετρόνια μετατρέπεται μετά από μια σειρά μετασχηματισμών σε Pu-239, που είναι στοιχείο κατάλληλο για πυρηνικό καύσιμο. Το Pu- 239 παράγεται και στους συμβατικούς αντιδραστήρες, αλλά σε μικρές ποσότητες, λόγω της ύπαρξης του επιβραδυντή. Συνεπώς η απουσία επιβραδυντή αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τους αναπαραγωγικούς αντιδραστήρες ταχέων νετρονίων. Σαν καύσιμο οι αντιδραστήρες αυτοί χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο Pu-239, που είναι σχάσιμο, και U-238. Κατά τη σχάση του Pu-239 παράγεται θερμότητα και παράλληλα ελευθερώνονται νετρόνια που μετατρέπουν το U-238 σε Pu-239. Το αρχικό Pu-239 το παίρνουμε από χρησιμοποιημένο καύσιμο συμβατικού αντιδραστήρα ή από αναπαραγωγικό αντιδραστήρα βραδέων νετρονίων. Για να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση των νετρονίων η καρδιά του αντιδραστήρα περιβάλλεται με μανδύα που περιέχει ράβδους χρησιμοποιημένου καύσιμου από συμβατικούς ΠΗΣ, που αποτελείται κυρίως από εξαντλημένο U-235 και U-238. β1. Αεριόψυκτος αναπαραγωγικός αντιδραστήρας ταχέων νετρονίων (Gas-Cooled Fast Breeder Reactor- GCFBR) Ο τύπος αυτός αντιδραστήρα χρησιμοποιεί σαν ψυκτικό το He και διαφέρει του αντίστοιχου συμβατικού στο ότι δεν χρησιμοποιεί επιβραδυντή και U-235 για καύσιμο. Ο GCFBR επιτυγχάνει υψηλούς β.α., αλλά έχει και ιδιαίτερα προβλήματα γιατί το ραδιενεργό αέριο ψύξης δημιουργεί προβλήματα ανακύκλωσης. β2. Αναπαραγωγικός αντιδραστήρας τετηγμένου μετάλλου (Liquid-Metal Fast Breeder Reactor- LMFBR) Ο τύπος αυτός αντιδραστήρα χρησιμοποιεί σαν ψυκτικό υγρό Na. Η σχάση του Pu-239 θερμαίνει το Na που μέσω δύο διαδοχικών κλειστών κυκλωμάτων ατμοποιεί το νερό τρίτου κλειστού κυκλώματος που κινεί την στροβιλογεννήτρια. Ένα πλεονέκτημα του LMFBR είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει καύσιμο ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 60-70%, αντί του 2-3% των συμβατικών αντιδραστήρων που λειτουργούν σήμερα. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα του LMFBR είναι ότι, λόγω του υψηλού σημείου τήξης του Na, λειτουργεί σε υψηλές θερμοκρασίες, 620 C, που έχει σαν αποτέλεσμα θερμοκρασίες ατμού της τάξης των 540 C. Έτσι ο θερμοδυναμικός β.α. του αντιδραστήρα φθάνει το 40%. Η λειτουργία του LMFBR έχει σημαντικά προβλήματα. Το υγρό Na παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες στην καλή λειτουργία των συστημάτων παρακολούθησης της αντικατάστασης του καύσιμου και της συντήρησης. Στην επαφή του με τον αέρα ή το νερό το Na είναι έντονα εκρηκτικό. Αν επιτευχθεί η θερμοκρασία βρασμού του Na, 880 C, οι φυσαλίδες Na που δημιουργούνται επιταχύνουν την διάδοση των νετρονίων ΠΥΡ-11.

12 αντί να την επιβραδύνουν, όπως συμβαίνει με το νερό στους συμβατικούς αντιδραστήρες. Τέλος σε κανονική θερμοκρασία το Na στερεοποιείται και επομένως οι εργασίες αντικατάστασης του καύσιμου και της συντήρησης πρέπει να γίνονται σε συνθήκες θέρμανσης του αντιδραστήρα, γεγονός που δυσκολεύει και περιπλέκει κατά πολύ τις λειτουργίες αυτές. Η ουσιαστική ποιοτική διαφορά των αντιδραστήρων ταχέων νετρονίων βρίσκεται στην μεγάλη ταχύτητα των νετρονίων, που είναι πλεονέκτημα, όταν όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά, αλλά μπορεί να αποβεί καταστροφική, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν. Τα ταχέα νετρόνια προκαλούν φορές ταχύτερα σχάσεις απ' ότι τα αργά και για το λόγο αυτό τα τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με την αποδοτική λειτουργία των συστημάτων ελέγχου και ασφάλειας είναι σημαντικά. Εκτός από τα τεχνικά προβλήματα, που εμποδίζουν την εξάπλωση των LMFBR, η τοξικότητα του πλουτώνιου και η καταλληλότητα του ως υλικό για πυρηνικά όπλα είναι επίσης σοβαροί λόγοι που εμποδίζουν την εξάπλωσή τους. Πίνακας ΠΥΡ-1: Ανάγκες σε ουράνιο κατά τη διάρκεια λειτουργίας αντιδραστήρα ισχύος MW el, με διάρκεια λειτουργίας 30 χρόνια και μέσο ετήσιο συντελεστή εκμετάλλευσης της εγκαταστημένης ισχύος 70% Εναλλακτικές περιπτώσεις κύκλου πυρηνικού καύσιμου A. Με την τεχνολογία που εφαρμόζεται σήμερα LWR (1) LWR (2) Τύπος αντιδραστήρα HWR (3) HWR (4) HTR (5) FBR (6) Β. Με την προβλεπόμενη ανάπτυξη της τεχνολογίας (1) Χωρίς επαναχρησιμοποίηση των U και Pu που περιέχονται στα ήδη χρησιμοποιημένα καύσιμα. (2) Με επαναχρησιμοποίηση του Pu που περιέχεται στα ήδη χρησιμοποιημένα καύσιμα. (3) Χωρίς επαναχρησιμοποίηση των U και Pu που περιέχονται στα ήδη χρησιμοποιημένα καύσιμα. (4) Με επαναχρησιμοποίηση του Pu που περιέχεται στα ήδη χρησιμοποιημένα καύσιμα. (5) Με επαναχρησιμοποίηση του U. (6) Με U/Pu ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ Τα αποθέματα ουρανίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, ΙΑΕΑ) ταξινομούνται στις παρακάτω κατηγορίες. 1. Βεβαιωμένα αποθέματα (Reasonably Assured Resources - RAR) Περιλαμβάνει τα αποθέματα ουράνιου, εκείνου του μεγέθους, βαθμού και σχηματισμού που από άποψη κόστους κρίνονται κατάλληλα να απαλειφτούν με τα σημερινά μέσα εξόρυξης και τεχνολογίας. 2. Εκτιμημένα αποθέματα (Estimated Additional Resources - EAR) Περιλαμβάνει τα αποθέματα ουράνιου, που λόγω μη ικανοποιητικών δειγματοληπτικών στοιχείων δεν κατατάσσονται στην κατηγορία RAR. 3. Υποθετικά αποθέματα (Speculative Resources - SR) Η πυρηνική ενέργεια άρχισε να χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, το Η χρήση της όμως έχει συνοδευτεί πλέον από αρνητικές επιπτώσεις μη προβλέψιμες και χρονικά προσθετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εντούτοις κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '70 καταρτίστηκε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ανάπτυξης ΠΗΣ που ακολουθεί την πορεία του με πτωτική όμως τάση μετά το 1986 και το ατύχημα στον ΠΗΣ του Τσερνομπίλ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι με βάση τις ΠΥΡ-12.

13 προβλέψεις του 1982 η εγκατεστημένη ισχύς το 2025 θα ανερχόταν σε GW e, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα του 1986 θα ανερχόταν σε 675 GW e. Σήμερα (δεκαετία 2000) το πρόγραμμα ανάπτυξης ΠΗΣ αναθερμάνθηκε και η πυρηνική ενέργεια προβάλλεται ως μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την αντιμετώπιση της αύξησης της συγκέντρωσης CO 2 στην ατμόσφαιρα και την συνεπαγόμενη κλιματική αλλαγή. Στον πίνακα ΠΥΡ-2 δίνεται η ισχύς πυρηνικών ηλεκτρικών σταθμών σε λειτουργία και υπό κατασκευή. Μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκοσίμα τα σχέδια για ανάπτυξη των ΠΥΡ.Η.Σ. τέθηκαν υπό επανεξέταση. Το βασικό πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας σχάσης είναι το ζήτημα της ασφάλειας και γενικότερα της επίδρασης των πυρηνικών σταθμών στο περιβάλλον. Η ραδιενεργός ρύπανση είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος και αποτελεί το αντικείμενο εκτεταμένου διεθνούς προβληματισμού και μελέτης. Υπάρχει σήμερα μεγάλος αριθμός διεθνών και εθνικών επιστημονικών οργανισμών και επιτροπών που ασχολούνται με τον κίνδυνο αυτό, πράγμα που δεν συμβαίνει με καμία άλλη πηγή ενέργειας. Οι κανονισμοί των επιτροπών αυτών έχουν υιοθετηθεί από τις περισσότερες χώρες, που αναπτύσσουν τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, και εξασφαλίζουν ψηλό βαθμό ασφάλειας. Οι αντιρρήσεις που προβάλλονται έχουν σχέση με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, είτε μέσω των αποβλήτων των πυρηνικών σταθμών, είτε λόγω ατυχήματος, είτε από την αποθήκευση των ραδιενεργών προϊόντων/αποβλήτων, που για χιλιάδες χρόνια θα εκπέμπουν επικίνδυνη ποσότητα ραδιενέργειας. Επίσης προβάλλονται αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προφύλαξης. Όσον αφορά τους αναπαραγωγικούς αντιδραστήρες σημειώνεται ότι το πλουτώνιο είναι τοξικό και θανατηφόρο σε ελάχιστες δόσεις καθώς και ότι η κατασκευή και πώληση αναπαραγωγικών αντιδραστήρων δίνει τη δυνατότητα εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων καθώς το πλουτώνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή τους. Πίνακας ΠΥΡ-2: Πυρηνικοί Η.Σ. στον κόσμο ΠΥΡ-13.

14 5.9. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα οι πρώτες έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων ουρανίου - θορίου άρχισαν το 1954 ακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις. Τις έρευνες συντόνιζαν το ΙΓΕΥ (πρώην ΙΓΜΕ- Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και η νεοσυσταθείσα τότε Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Με βάση το πρώτο πρόγραμμα εντατικών και οργανωμένων ερευνών (1971) οι περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν οι περιοχές Σερρών- Βροντούς, Παρανεστίου-Βαθυρέματος, Μεταλλείων-Κίρκης Έβρου, ιζηματογενούς λεκάνης Κοτύλης στο ν. Κιλκίς και ιζηματογενούς λεκάνης Ποταμών. Οι δύο πρώτες χαρακτηρίστηκαν σαν περιοχές πρώτης προτεραιότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ τα γνωστά αποθέματα ουρανίου στη χώρα (με κόστος απόληψης μέχρι 130$/kg U) βρίσκονται στην περιοχή Παρανεστίου Δράμας και ανέρχονται σε 6,4 Mt, ποσότητα που μπορεί να τροφοδοτήσει σταθμό MW για 30 χρόνια. Αυτά τα αποθέματα αναφέρονται σαν βεβαιωμένα αποθέματα (400 kt) και εκτιμημένα αποθέματα (6 Mt). Τα αποθέματα των υποθετικών (πιθανών) κοιτασμάτων ουρανίου εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 6 Mt και βρίσκονται στην περιοχή των Σερρών. Τα αποθέματα από μη συμβατικές περιοχές (ουρανοφόρος λιγνίτης και ανθρακούχος σχιστόλιθος) βρίσκονται κυρίως στις Σέρρες και στην Ήπειρο και εκτιμώνται περίπου σε 4,5 Mt, ωστόσο για την απόληψή τους η σημερινή τεχνολογία δεν επαρκεί ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΤΗΞΗΣ Στον πυρήνα ενός ατόμου μεταξύ των θετικά φορτισμένων πρωτονίων, ασκούνται ηλεκτροστατικές απωστικές δυνάμεις που τείνουν να αποσυνθέσουν τον πυρήνα στα συστατικά του. Παράλληλα όμως αναπτύσσονται πυρηνικές ελκτικές δυνάμεις που υπερισχύουν των απωστικών και ως αποτέλεσμα τα νουκλεόνια συγκρατούνται στον χώρο του πυρήνα. Σε μία πυρηνική αντίδραση σύντηξης δύο ελαφροί πυρήνες ενώνονται προς σχηματισμό βαρύτερων. Η αντίδραση αυτή απελευθερώνει μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας, που είναι πηγή ενέργειας του ήλιου και των αστέρων. Στην εικόνα ΠΥΡ-9 δύο νουκλεόνια, Δευτέριο και Τρίτιο, συντήκονται προς σχηματισμό Ηλίου, ενός νετρονίου και μεγάλης ποσότητας ενέργειας. Εικόνα ΠΥΡ-9: Σύντηξη Δευτέριου και Τρίτιου, προς σχηματισμό Ηλίου, ενός νετρονίου και μεγάλης ποσότητας ενέργειας Η σύντηξη μπορεί να γίνει, όταν δύο πυρήνες συγκρουσθούν με επαρκή ενέργεια, ώστε να υπερπηδηθεί το φράγμα δυναμικού που οφείλεται στο θετικό τους φορτίο. Επειδή κατά τη σύγκρουση δύο πυρήνων η πιθανότητα να γίνει σύντηξη είναι πολύ μικρότερη από την πιθανότητα να γίνει ελαστική σύγκρουση και να έχουμε μόνο μεταφορά ορμής, οι πυρήνες ΠΥΡ-14.

15 βρίσκονται αναγκαστικά σε άτακτη κίνηση και έτσι μιλάμε για πλάσμα, όπου πυρήνες και ηλεκτρόνια χωρισμένα από τους ατομικούς πυρήνες βρίσκονται σε θερμική κίνηση αποτελώντας ένα είδος αέριου φορτισμένων σωματιδίων. Το πλάσμα έχει χαρακτηριστεί ως τέταρτη κατάσταση της ύλης. Για να πραγματοποιηθούν πυρηνικές συντήξεις στο πλάσμα χρειάζονται μεγάλες ενέργειες των πυρήνων και επομένως απαιτούνται θερμοκρασίες πλάσματος εκατοντάδων εκατομμυρίων βαθμών. Θερμοπυρηνικές συντήξεις γίνονται σε όλους τους ήλιους του Σύμπαντος και είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση παράγει καθαρή πρωτογενή ενέργεια. H πυρηνική αντίδραση σύντηξης που πιο εύκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι η D + T 2 0 He ( 3,5MeV)+ n ( 14MeV) <ΠΥΡ-3> και απαιτεί θερμοκρασία πλάσματος 10 8 Κ τουλάχιστον. Το Δευτέριο (D) υπάρχει σε τεράστιες ποσότητες και είναι - θεωρητικά - διαθέσιμο σε όλες τις χώρες του κόσμου, αφού παράγεται με επεξεργασία του νερού (αλμυρού ή γλυκού). Το Τρίτιο (T) κατά ένα μέρος θα παράγεται από τον ίδιο τον αντιδραστήρα από Λίθιο (Li) με βοηθητικές αντιδράσεις, με εξαίρεση την αρχική ποσότητα που χρειάζεται για την έναυση. Κατά συνέπεια τα πρωτογενή καύσιμα για έναν αντιδραστήρα σύντηξης είναι το Δευτέριο και το Λίθιο που είναι και τα δύο άφθονα στη φύση και φθηνά, ενώ την ενέργεια την παίρνουμε με τη μορφή θερμότητας. Στην εικόνα ΠΥΡ-10 φαίνεται η αρχή λειτουργίας του αντιδραστήρα σύντηξης. Στο κέντρο του αντιδραστήρα σύντηξης υπάρχει πλάσμα που δημιουργείται τεχνητά για να μελετηθεί, αφού δεν υπάρχει σε φυσική κατάσταση πάνω στη Γη. Για να διατηρήσει το πλάσμα τη θερμοκρασία του (περίπου 100x10 6 βαθμοί) πρέπει να επικρατούν συνθήκες υψηλού κενού και να ελέγχεται ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τα υλικά τοιχώματα του αντιδραστήρα. Ένας τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό, είναι η κίνηση των φορτισμένων σωματιδίων του πλάσματος κατά μήκος μαγνητικών γραμμών (εικόνα ΠΥΡ-11) σε συνθήκες κενού. Για να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια που παράγεται από τη θέρμανση κατά την καύση του καύσιμου πρέπει να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία των μερών που είναι έξω από το πλάσμα, να διατηρούμε για πολύ μακρά χρονικά διαστήματα το κενό και τις μηχανικές ιδιότητες των υλικών τοιχωμάτων, που βομβαρδίζονται από μια έντονη ροή νετρονίων και άλλων σωματιδίων που εκπέμπονται από το πλάσμα. Εικόνα ΠΥΡ-10: Σχηματική παράσταση λειτουργίας αντιδραστήρα σύντηξης ΠΥΡ-15.

16 Εικόνα ΠΥΡ-11: Αντιδραστήρας σύντηξης μαγνητικής συγκράτησης Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της πυρηνικής σύντηξης και η ανταγωνιστικότητά της με τις άλλες πηγές ενέργειας πρέπει να ξεπεραστούν τα σημαντικά αυτά τεχνικά προβλήματα ώστε να γίνει δυνατή η αξιοποίηση της ενέργειας που εκλύεται κατά τη σύντηξη. Σε αντίθεση πάντως με την πυρηνική σχάση η πυρηνική σύντηξη για παραγωγή ενέργειας δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα υψηλής ακτινοβολίας και μεγάλης ημιζωής, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική. Η έρευνα για τη θερμοπυρηνική σύντηξη άρχισε να αναπτύσσεται από το Μέχρι το 1956 η έρευνα αυτή ήταν απόρρητη. Το 1968 Σοβιετικοί επιστήμονες σχεδίασαν τον αντιδραστήρα Τοkαmαk (εικόνες ΠΥΡ-12 και ΠΥΡ-13). Τα ερευνητικά προγράμματα σε ολόκληρο τον κόσμο, αναπροσανατολίστηκαν στην κατεύθυνση αυτών των αντιδραστήρων που έκτοτε χρησιμοποιήθηκαν στα βασικά ερευνητικά κέντρα της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ, της ΕΟΚ και της Ιαπωνίας. Το 1978 άρχισε σε παγκόσμια κλίμακα προεργασία για ένα μεγαλύτερο Tokamak κάτω από την εποπτεία του ΔΟΑΕ. Εικόνα ΠΥΡ-12: Το εσωτερικό του πρώτου αντιδραστήρα Τόκαμακ ΠΥΡ-16.

17 Εικόνα ΠΥΡ-13: Σύστημα μαγνητικού εγκλωβισμού Tokamak Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ I.T.E.R. Η διεθνής προσπάθεια που αναπτύσσεται σήμερα έχει ως επίκεντρο την κατασκευή του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα I.T.E.R. (International Thermonuclear Experimental Reactor), που κατασκευάζεται στο Κανταράς της Νότιας Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και οι ΗΠΑ. Η πειραματική λειτουργία πρόκειται να αρχίσει γύρω στο 2018 και προσδοκάται παραγωγή ενέργειας 500 MW, δεκαπλάσια από αυτήν που καταναλώνεται για τη θέρμανση του καυσίμου. Το έργο γνώρισε κωλυσιεργίες και παλινδρομήσεις από διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, που έχουν να κάνουν τόσο με τα συμφέροντα που συνδέονται με την τοποθεσία κατασκευής του (το έργο, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα απασχολεί εργαζόμενους στη φάση κατασκευής του, θα προσφέρει παραγγελίες για βοηθητικά συστήματα από τη χώρα εγκατάστασης και φυσικά επιπλέον κύρος σε πολιτικό και τεχνολογικό επίπεδο), όσο και με τα συμφέροντα των πολυεθνικών του πετρελαίου αλλά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων κρατών, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την παροχή ως ένα βαθμό απεριόριστης ενέργειας και τη δυνατότητα ενεργειακής απεξάρτησης μιας σειράς χωρών. Βέβαια η τεχνολογία με βάση την οποία θα κατασκευαστεί ο ITER και τουλάχιστον οι πρώτοι από τους θερμοπυρηνικούς αντιδραστήρες παραγωγής απαιτεί τεράστια κεφάλαια, που μόνο οι ισχυρότερες χώρες ή ομάδες χωρών μπορούν να διαθέσουν. Προς τα παρόν όμως απαιτεί μακροπρόθεσμη διεθνή συνεργασία και ειρήνη για την απρόσκοπτη υλοποίησή του. Η διεθνής συνεργασία ITER έχει σαν απώτερο στόχο το σχεδιασμό αντιδραστήρων που θα επιτρέψουν την παραγωγή ενέργειας με θερμοπυρηνική σύντηξη Δευτέριου και Τρίτιου. Ο ITER στηρίζεται σχεδιαστικά στο σοβιετικό αντιδραστήρα τύπου Tokamak, που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1960 και τελειοποιήθηκε τα επόμενα 25 χρόνια. Έχει ένα δακτυλιοειδή ΠΥΡ-17.

18 επιμήκη θάλαμο πλάσματος, το οποίο συγκρατείται από ισχυρά μαγνητικά πεδία, που δημιουργούν υπεραγώγιμοι μαγνήτες, και περιορίζεται ώστε να μην ακουμπήσει στα τοιχώματα και τα λιώσει. Το καύσιμο τοποθετείται στον αντιδραστήρα και υπερθερμαίνεται από συνδυασμό πηγών θερμότητας, ηλεκτρισμό, ραδιοκύματα και δέσμες σωματιδίων από επιταχυντές, με αποτέλεσμα την μετατροπή του υδρογόνου σε πλάσμα. Εικόνα ΠΥΡ-14: Γραφική αναπαράσταση του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα ITER. Κάτω δεξιά διακρίνεται ανθρώπινη φιγούρα για να δώσει ένα μέτρο εκτίμησης του μεγέθους του αντιδραστήρα Η θερμοκρασία του πλάσματος θα ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και η ισχύς του αντιδραστήρα θα φτάνει τα 500 MW. Το Ήλιο που θα παράγεται ως αποτέλεσμα της πυρηνικής σύντηξης θα απάγεται από τον αντιδραστήρα με ασυνεχή τρόπο (δηλαδή θα διακόπτεται για λίγο η λειτουργία του ώστε να αφαιρεθεί το Ήλιο και να επανατροφοδοτηθεί με νέα καύσιμα). Ο ITER θα λειτουργήσει ως ενδιάμεσος αντιδραστήρας, μεταξύ των πειραματικών και των πιλοτικών, επιτρέποντας την ακριβέστερη σχεδίαση των αντιδραστήρων που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα στην παραγωγή και αναμένεται ότι θα έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος και κόστος. Ο ITER θα είναι ο πρώτος θερμοπυρηνικός αντιδραστήρας που θα παράγει περισσότερη ενέργεια απ' αυτή που θα καταναλώνει για να δημιουργήσει τις συνθήκες θερμοκρασίας που απαιτούνται, ώστε να αρχίσει η σύντηξη. Μέχρι τώρα, ο μεγαλύτερος πειραματικός αντιδραστήρας του είδους κατάφερε μόνο να ισοσκελίσει τα ποσά ενέργειας που καταναλώνει από τη μια και παράγει από την άλλη. Στη φάση αυτή η θερμότητα που θα παράγει ο ITER δε θα χρησιμοποιείται για την κίνηση ατμοστροβίλων και την παραγωγή ηλεκτρισμού, αφού αυτό το τμήμα του έργου περικόπηκε για λόγους οικονομίας. ΠΥΡ-18.

ΣΥΝΤΗΞΗ: Ένας Ήλιος στο Εργαστήριο

ΣΥΝΤΗΞΗ: Ένας Ήλιος στο Εργαστήριο ΣΥΝΤΗΞΗ: Ένας Ήλιος στο Εργαστήριο Παρασκευάς Λαλούσης Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέϊζερ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ηράκλειο Κρήτης. lalousis@iesl.forth.gr Νεάπολη, 23/12/2013. Σε τι οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/04/16

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/04/16 Σύγχρονη Φυσική - 06: Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων /0/6 Διάλεξη 9: Αντιδραστήρες σύντηξης Αντιδραστήρες σύντηξης Δεδομένου ότι η πυρηνική σύντηξη αποτελεί μια σχεδόν ανεξάντλητη πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 8: Πυρηνική ενέργεια από αντιδράσεις σχάσης. Πυρηνική σύντηξη

Διάλεξη 8: Πυρηνική ενέργεια από αντιδράσεις σχάσης. Πυρηνική σύντηξη Σύγχρονη Φυσική - 06: Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων /04/6 Διάλεξη 8: Πυρηνική ενέργεια από αντιδράσεις σχάσης. Πυρηνική σύντηξη Πυρηνική ενέργεια O άνθρωπος εδώ και δεκαετίες θέλησε

Διαβάστε περισσότερα

28 Ιουνίου Πυρηνική σύντηξη. Επιστήμες / Πυρηνική Φυσική - Πυρηνική Ενέργεια. Αθανάσιος Κ. Γεράνιος, Υφηγητής Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

28 Ιουνίου Πυρηνική σύντηξη. Επιστήμες / Πυρηνική Φυσική - Πυρηνική Ενέργεια. Αθανάσιος Κ. Γεράνιος, Υφηγητής Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών 28 Ιουνίου 2011 Πυρηνική σύντηξη Επιστήμες / Πυρηνική Φυσική - Πυρηνική Ενέργεια Αθανάσιος Κ. Γεράνιος, Υφηγητής Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Οι ελπίδες ότι θα δοθεί ένα τέλος στο ενεργειακό πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Ακ. Έτους (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται

Ασκήσεις Ακ. Έτους (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται Ασκήσεις Ακ. Έτους 2014 15 (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται 0.6023 10 24 και τα ατομικά βάρη θεωρείται ότι ταυτίζονται με τον μαζικό αριθμό σε g

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΕΣ ΙΣΧΥΟΣ. Ιωάννης Α. Παπάζογλου. ιαφάνειες Τοµέας Πυρηνικής Τεχνολογίας ΑΠΘ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2005

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΕΣ ΙΣΧΥΟΣ. Ιωάννης Α. Παπάζογλου. ιαφάνειες Τοµέας Πυρηνικής Τεχνολογίας ΑΠΘ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2005 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΕΣ ΙΣΧΥΟΣ Ιωάννης Α. Παπάζογλου ιαφάνειες Τοµέας Πυρηνικής

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Ακ. Έτους 2014 15 (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται 0.6023 1024

Ασκήσεις Ακ. Έτους 2014 15 (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται 0.6023 1024 Ασκήσεις Ακ. Έτους 014 15 (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avoadro λαμβάνεται 0.603 10 4 και τα ατομικά βάρη θεωρείται ότι ταυτίζονται με τον μαζικό αριθμό σε 1. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Κ.-Α. Θ.

Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Κ.-Α. Θ. Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Ραδιενέργεια 1896: Ανακάλυψη από τον Henry Becquerel (βραβείο Nobel 1903)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Πυρηνική αντίδραση ονομάζεται η διαδικασία μετατροπής της δομής των πυρήνων των ατόμων ενός στοιχείου κατά το βομβαρδισμό τους

Διαβάστε περισσότερα

Τοπυρηνικόατύχηµατης Fukushima I. Καινουργιάκης Εµµανουήλ

Τοπυρηνικόατύχηµατης Fukushima I. Καινουργιάκης Εµµανουήλ Τοπυρηνικόατύχηµατης Fukushima I Καινουργιάκης Εµµανουήλ Μερικά στοιχεία για την Ιαπωνία Η Ιαπωνία διαθέτει 55 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Από αυτούς παράγεται το 29% της ενέργειας που καταναλώνεται στην

Διαβάστε περισσότερα

ν ( U-235) = 2.44, α (U-235) = 0.175

ν ( U-235) = 2.44, α (U-235) = 0.175 Ασκήσεις Ακ. Έτους 2016 17 (συλλογή από τις ασκήσεις που επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται 0.6023 10 24 και τα ατομικά βάρη θεωρείται ότι ταυτίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Ακ. Έτους (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται

Ασκήσεις Ακ. Έτους (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται Ασκήσεις Ακ. Έτους 2015 16 (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται 0.6023 10 24 και τα ατομικά βάρη θεωρείται ότι ταυτίζονται με τον μαζικό αριθμό σε g

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Ακ. Έτους (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται

Ασκήσεις Ακ. Έτους (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται Ασκήσεις Ακ. Έτους 2016 17 (επιλύθηκαν συζητήθηκαν κατά τη διδασκαλία) Όπου χρειάζεται ο Αριθμός Avogadro λαμβάνεται 0.6023 10 24 και τα ατομικά βάρη θεωρείται ότι ταυτίζονται με τον μαζικό αριθμό σε g

Διαβάστε περισσότερα

διατήρησης της μάζας.

διατήρησης της μάζας. 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από δομικά στοιχεία ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Το πείραμα μετά από 2400 χρόνια ήρθε και επιβεβαίωσε την άποψη αυτή,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Απαρχές Σύμπαντος Ύλη - Ενέργεια E = mc 2 Θεμελιώδεις καταστάσεις ύλης Στερεά Υγρή Αέριος Χημικές μορφές ύλης Χημικά στοιχεία Χημικές ενώσεις Χημικά στοιχεία 92 στη

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 4. ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 4. ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΤΕΧΝΗΤΑ ΡΑΔΙΟΝΟΥΚΛΙΔΙΑ 4. ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

οικονομία- Τεχνολογία ΜΑΘΗΜΑ: : OικιακήO : Σχολικό έτος:2011 Β2 Γυμνασίου Νεάπολης Κοζάνης

οικονομία- Τεχνολογία ΜΑΘΗΜΑ: : OικιακήO : Σχολικό έτος:2011 Β2 Γυμνασίου Νεάπολης Κοζάνης ΜΑΘΗΜΑ: : OικιακήO οικονομία- Τεχνολογία Σχολικό έτος:2011 :2011-20122012 Β2 Γυμνασίου Νεάπολης Κοζάνης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: J ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΝΤ J ΣΤΕΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχάση. X (x, y i ) Y 1, Y 2 1.1

Σχάση. X (x, y i ) Y 1, Y 2 1.1 Σχάση Το 1934 ο Fermi βομβάρδισε Θόριο και Ουράνιο με νετρόνια και βρήκε ότι οι παραγόμενοι πυρήνες ήταν ραδιενεργοί. Οι χρόνοι ημισείας ζωής αυτών των νουκλιδίων δεν μπορούσε να αποδοθούν σε κανένα ραδιενεργό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.4

Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.4 Κεφάλαιο2ο Πυρηνική Τεχνολογία - ΣΕΜΦΕ Παρουσίαση2.4 1 Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.4 1. Αρχή Λειτουργίας των ΠΑΙ : Η Σχάση 2. Πυρηνική Ηλεκτροπαραγωγή ΠΗΣ 3. Πυρηνικά Υλικά και Τύποι ΠΑΙ 4. Σύγχρονοι ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΙΝΑ ΒΑΓΙΑΝΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ 20-ΝΟΕ

ΕΛΙΝΑ ΒΑΓΙΑΝΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ 20-ΝΟΕ Ορισμός : Κάθε υλικό σώμα περικλείει ενέργεια, που μπορεί να μετατραπεί σε έργο. Η ιδιότητα των σωμάτων να παράγουν έργο ονομάζεται ενέργεια. Η ενέργεια που ορίζεται ως η ικανότητα για παραγωγή έργου,

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/04/16

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/04/16 Σύγχρονη Φυσική - 06: Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων /04/6 Διάλεξη 0: Πυρηνοσύνθεση Εισαγωγή Ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες κλάδους της πυρηνικής φυσικής είναι ο τομέας της πυρηνικής

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνική σχάση. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος-Ζάχος Τάσος Παντελίδης Project A 2

Πυρηνική σχάση. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος-Ζάχος Τάσος Παντελίδης Project A 2 Πυρηνική σχάση Αλέξανδρος Παπαδόπουλος-Ζάχος Τάσος Παντελίδης Project 2012-13 A 2 Το ουράνιο (U) που υπάρχει στη φύση αποτελείται από 0,72% U-235, από 99,27% U-238 και από ίχνη U-234 σε ποσοστό 0,0055%.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΑ ΚAΥΣΙΜΑ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΑ ΚAΥΣΙΜΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΑ ΚAΥΣΙΜΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΑ ΚAΥΣΙΜΑ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ Αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΑ ΚAΥΣΙΜΑ Σαββίδης Ηλίας ISBN: 978-960-9551-09-0 ΕΚΔΟΣΗ: Απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η

Διαβάστε περισσότερα

1932: James Chadwick- 1933: Curie 1934: nrico Fermi : 1938: Otto Hahn, Frich Strassman, Lise Meitner: 1939: Lise Meitner Frich Otto

1932: James Chadwick- 1933: Curie 1934: nrico Fermi : 1938: Otto Hahn, Frich Strassman, Lise Meitner: 1939: Lise Meitner Frich Otto ΠαραγωγήΠυρηνικής ΠυρηνικήςΕνέργειας- ΠυρηνικοίΑντιδραστήρες Νικολέτα Βόντα Τµήµα Χηµείας Ε.Κ.Π.Α. Ιστορικήαναδροµή 1932: James Chadwick-ανακάλυψη νετρονίου 1933: Ζεύγος Curie ανακάλυψη τεχνητής ραδιενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ο π υ π ρή ρ να ή ς να τ ο τ υ ο ατόµου

Ο Ο π υ π ρή ρ να ή ς να τ ο τ υ ο ατόµου Ο πυρήνας του ατόµου Το 1896 ο Henri Becquerel παρατήρησε ότι ένα ορυκτό που περιείχε ουράνιο εξέπεµπε αόρατη ακτινοβολία. Η ακτινοβολία αυτή ήταν εξαιρετικά διεισδυτική, διαπερνούσε το µαύρο χαρτί - περιτύλιγµα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ , ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Φως

ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ , ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Φως ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο Φως Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο του φωτός πρέπει: Να γνωρίζει πως εξελίχθηκε ιστορικά η έννοια του φωτός και ποια είναι η σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ενέργεια είναι κύρια ιδιότητα της ύλης που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές (κίνηση, θερμότητα, ηλεκτρισμός, φως, κλπ.) και γίνεται αντιληπτή (α) όταν μεταφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Συντελεστής διάθεσης ενέργειας - EUF (Energy Utilisation Factor) ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ P ch-s : η συνολική χημική ισχύς των καυσίμων

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση ραδιενεργών καταλοίπων

Διαχείριση ραδιενεργών καταλοίπων ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «Εφαρμογές της Πυρηνικής Τεχνολογίας στη Βιομηχανία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» Ομάδα εργασίας Μ Αντωνόπουλος Ντόμης (ΜΗΜ) Χ Βλαχοκώστας (ΜΜ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΦΥΣΙΚΗ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1ο Στις ημιτελείς προτάσεις 1.1 έως 1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.1

Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.1 Πυρηνική Τεχνολογία - ΣΕΜΦΕ Κ ε φ ά λ α ι ο 2 ο Π α ρ ο υ σ ί α σ η 2. 1 1 Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.1 1. Αρχή Λειτουργίας των ΠΑΙ : Η Σχάση 2. Πυρηνική Ηλεκτροπαραγωγή ΠΗΣ 3. Πυρηνικά Υλικά και Τύποι

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Πυρηνικού Αντιδραστήρα Electricity Production by Nuclear Reactor

Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Πυρηνικού Αντιδραστήρα Electricity Production by Nuclear Reactor ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1586 Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Πυρηνικού Αντιδραστήρα Electricity

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΝΟΥΚΛΙΔΙΑ 2. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΝΟΥΚΛΙΔΙΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΝΟΥΚΛΙΔΙΑ 2. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΝΟΥΚΛΙΔΙΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΝΟΥΚΛΙΔΙΑ 2. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΝΟΥΚΛΙΔΙΩΝ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΑΔΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης. Η θερμότητα αυτή προέρχεται από δύο πηγές: από την θερμότητα του

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης. Η θερμότητα αυτή προέρχεται από δύο πηγές: από την θερμότητα του Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης. Η θερμότητα αυτή προέρχεται από δύο πηγές: από την θερμότητα του αρχικού σχηματισμού της Γης και από την ραδιενεργό διάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

«Αθηνά» ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΠΛΩΝ

«Αθηνά» ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΠΛΩΝ «Αθηνά» Δ/νση: Θ. Χατζίκου 11, Θεσσαλονίκη 56122, Τηλ/Fax: 2310-904794 / 6944165341, www.armscontrol.info ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΑΣ Θεόδωρος Ε. Λιόλιος 1,2 1 Στρατιωτική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1 ΕΠΑ.Λ. Β ΟΜΑ ΑΣ ΦΥΣΙΚΗ I ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1- και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Σχετικά µε τις ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04)

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη (ΠΕ02) Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) Β T C E J O R P Υ Ν Η Μ Α Ρ Τ ΤΕ Α Ν Α Ν Ε Ω ΣΙ Μ ΕΣ Π Η ΓΕ Σ ΕΝ Ε Ρ ΓΕ Ι Α Σ. Δ Ι Ε Ξ Δ Σ Α Π ΤΗ Ν Κ Ρ Ι ΣΗ 2 Να

Διαβάστε περισσότερα

1. Ιδιότητες των πυρήνων

1. Ιδιότητες των πυρήνων . Ιδιότητες των πυρήνων To πρότυπο του Rutherford για το άτομο είναι όμοιο με αυτό του ηλιακού μας συστήματος. Το άτομο είναι σχεδόν άδειο στο εσωτερικό του. Ο πυρήνας ενός ατόμου μπορεί να θεωρηθεί σαν

Διαβάστε περισσότερα

Niels Bohr ( ) ΘΕΜΑ Α

Niels Bohr ( ) ΘΕΜΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Niels Bohr (885-962) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α -Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα το γράμμα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ. 4 Η Ηe

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ. 4 Η Ηe ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ Η ενέργεια στον Ήλιο (και στα άλλα αστέρια της Κύριας Ακολουθίας ) παράγεταi μέσω αντιδράσεων σύντηξης. Σύντηξη: πυρηνική αντίδραση μέσω της οποίας βαρείς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ο λαµπτήρας φθορισµού:

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πετρέλαιο Κάρβουνο ΑΠΕ Εξοικονόμηση Φυσικό Αέριο Υδρογόνο Πυρηνική Σύντηξη (?) Γ. Μπεργελές Καθηγητής Ε.Μ.Π www.aerolab.ntua.gr e mail: bergeles@fluid.mech.ntua.gr Ενέργεια-Περιβάλλον-Αειφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΕΙΣ ΒΡΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΦΑΣΕΙΣ ΒΡΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Ο εναλλάκτης ψύξης ονομάζεται και εξατμιστής. Τούτο διότι στο εσωτερικό του λαμβάνει χώρα μετατροπή του ψυκτικού ρευστού, από υγρό σε αέριο (εξάτμιση) σε μια κατάλληλη πίεση, ώστε η αντίστοιχη θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες µορφές ενέργειας

Ήπιες µορφές ενέργειας ΕΒ ΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ήπιες µορφές ενέργειας Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. ΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.7 στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 13 η 1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 o ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΣΙΤΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΣΙΤΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Θέµατα από το βιβλίο µου: Οι ασκήσεις των εξετάσεων φυσικής γενικής παιδείας γ λυκείου (υπό έκδοση ) (Περιέχει 111 ασκήσεις πιθανά θέµατα εξετάσεων µε απαντήσεις) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΘΕΜΑ 1 ο Πόση είναι η ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών μας αναγκών καλύπτεται από τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, τους ορυκτούς άνθρακες και το φυσικό αέριο. Τα αποθέματα όμως του πετρελαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Κυριακή 13 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1. ύο µονοχρωµατικές ακτινοβολίες Α και Β µε µήκη κύµατος στο κενό

Διαβάστε περισσότερα

1 http://didefth.gr/mathimata

1 http://didefth.gr/mathimata Πυρηνική Ενέργεια Οι ακτινοβολίες που προέρχονται από τα ραδιενεργά στοιχεία, όπως είναι το ουράνιο, έχουν µεγάλο ενεργειακό περιεχόµενο, µ' άλλα λόγια είναι ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας. Για παράδειγµα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Προέλευση και Τρόπος Παρασκευής των Ραδιονουκλιδίων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Προέλευση και Τρόπος Παρασκευής των Ραδιονουκλιδίων Διάλεξη 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Προέλευση και Τρόπος Παρασκευής των Ραδιονουκλιδίων Ανακάλυψη της φυσικής ραδιενέργειας το 1986 από τον Bequerel, Ανακάλυψη σειρά φυσικών ραδιονουκλιδίων (ζεύγος Curie, Rutherford,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5 α) Μέγεθος του πυρήνα β) Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας γ) Ασκήσεις σετ #2 - εκφωνήσεις

Μάθημα 5 α) Μέγεθος του πυρήνα β) Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας γ) Ασκήσεις σετ #2 - εκφωνήσεις Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο 2018-19 Τμήμα T3: Χ. Πετρίδου Μάθημα 5 α) Μέγεθος του πυρήνα β) Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας γ) Ασκήσεις σετ #2 - εκφωνήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΡΑ ΙΟΧΗΜΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΡΑ ΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΡΑ ΙΟΧΗΜΕΙΑΣ Ατοµικός αριθµός (Ζ): Μαζικός αριθµός (Α) : Ισότοπα : Ισοβαρή: Νοuκλίδιο: Ολικός αριθµός των πρωτονίων ενός πυρήνα. Χαρακτηρίζει το στοιχείο. Άθροισµα του αριθµού

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3: Ενέργεια σύνδεσης και πυρηνικά πρότυπα

Διάλεξη 3: Ενέργεια σύνδεσης και πυρηνικά πρότυπα Διάλεξη 3: Ενέργεια σύνδεσης και πυρηνικά πρότυπα Ενέργεια σύνδεσης Η συνολική μάζα ενός σταθερού πυρήνα είναι πάντοτε μικρότερη από αυτή των συστατικών του. Ως παράδειγμα μπορούμε να θεωρήσουμε έναν πυρήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Το Ηλιακό Σύστημα αποτελείται κυρίως από τον Ήλιο και τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αυτόν. Πολλά και διάφορα ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5 Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας

Μάθημα 5 Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2017-18) Τμήμα T2: Κ. Κορδάς & Δ. Σαμψωνίδης Μάθημα 5 Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT Οι μαθήτριες : Αναγνωστοπούλου Πηνελόπη Αποστολοπούλου Εύα Βαλλιάνου Λυδία Γερονικόλα Πηνελόπη Ηλιοπούλου Ναταλία Click to edit Master subtitle style ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Η ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β )

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 13/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ (13) ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Στις ερωτήσεις Α1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Στις ηµιτελείς προτάσεις 1.1 έως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17 1.1.Ορισμός, ιστορική αναδρομή «17 1.2. Μορφές ενέργειας «18 1.3. Θερμική ενέργεια «19 1.4. Κινητική ενέργεια «24 1.5. Δυναμική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

δ. εξαρτάται µόνο από το υλικό του οπτικού µέσου. Μονάδες 4

δ. εξαρτάται µόνο από το υλικό του οπτικού µέσου. Μονάδες 4 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1-5 να

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Ενότητα 1: Βασικές αρχές γεωχρονολόγησης. Γεωχημεία (Υ 4203) Επικ. Καθ. Χριστίνα Στουραϊτη Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Ενότητα 1: Βασικές αρχές γεωχρονολόγησης. Γεωχημεία (Υ 4203) Επικ. Καθ. Χριστίνα Στουραϊτη Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Ενότητα 1: Βασικές αρχές γεωχρονολόγησης Γεωχημεία (Υ 4203) Επικ. Καθ. Χριστίνα Στουραϊτη Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Περιεχόμενα Ραδιενέργεια Βασικές αρχές γεωχρονολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Αντλία Θερμότητας με Θερμική Συμπίεση και Παραγωγή Ενέργειας από Θερμότητα

Αντλία Θερμότητας με Θερμική Συμπίεση και Παραγωγή Ενέργειας από Θερμότητα Αντλία Θερμότητας με Θερμική Συμπίεση και Παραγωγή Ενέργειας από Θερμότητα Τεχνολογικό πεδίο Η μελέτη αναφέρετε σε αντλίες θερμότητας, δηλαδή μεταφορά θερμότητας σε ψηλότερη θερμοκρασία με συνηθέστερη

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 009 Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

λ Ε Πχ. Ένα σωματίδιο α έχει φορτίο +2 όταν επιταχυνθεί από μια διαφορά Για ακτίνες Χ ή ακτινοβολία γ έχουμε συχνότητα

λ Ε Πχ. Ένα σωματίδιο α έχει φορτίο +2 όταν επιταχυνθεί από μια διαφορά Για ακτίνες Χ ή ακτινοβολία γ έχουμε συχνότητα Μονάδες Ενέργειας 1 ev = 1,602 10-19 J 1 fj(= 10-15 J) = 6,241 10 3 ev Πχ. Ένα σωματίδιο α έχει φορτίο +2 όταν επιταχυνθεί από μια διαφορά δυναμικού 1000 V αποκτά ενέργεια 2 kev Για ακτίνες Χ ή ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΦΥΣΙΚΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 3 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις - να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Λέγοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 00 ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία συμπληρώνει σωστά την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 22 MAIΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΩΝ

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ 1 ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΟΥ Του Παναγιώτη Φαντάκη. ΓΕΝΙΚΑ Οι καυστήρες αερίων καυσίμων διακρίνονται σε ατμοσφαιρικούς καυστήρες, σε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 α) Μέγεθος του πυρήνα β) Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας γ) Ασκήσεις σετ #2 - εκφωνήσεις

Μάθημα 2 α) Μέγεθος του πυρήνα β) Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας γ) Ασκήσεις σετ #2 - εκφωνήσεις Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων 5ο εξάμηνο 2013-14 Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου Μάθημα 2 α) Μέγεθος του πυρήνα β) Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας γ) Ασκήσεις σετ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου 2015 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 1. ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 1. ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1. ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1. Μετρήσεις 2. Κίνηση σε μία, δύο και τρεις διαστάσεις 3. Δυναμική της κίνησης- Νόμοι

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγή Ενέργειας: Είναι η Πυρηνική Ενέργεια ή μόνη λύση? Εισαγωγή στη ραδιενέργεια

Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγή Ενέργειας: Είναι η Πυρηνική Ενέργεια ή μόνη λύση? Εισαγωγή στη ραδιενέργεια Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγή Ενέργειας: Είναι η Πυρηνική Ενέργεια ή μόνη λύση? Εισαγωγή στη ραδιενέργεια Μάριος Αναγνωστάκης Αν. Καθηγητής Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ

Διαβάστε περισσότερα

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ιαθεµατική Εργασία µε Θέµα: Οι Φυσικές Επιστήµες στην Καθηµερινή µας Ζωή Η Ηλιακή Ενέργεια Τµήµα: β2 Γυµνασίου Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.10

Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.10 Πυρηνική Τεχνολογία - ΣΕΜΦΕ Κ ε φ ά λ α ι ο 2 ο Π α ρ ο υ σ ί α σ η 2. 1 0 1 Περιεχόµενα Παρουσίασης 2.10 1. Αρχή Λειτουργίας των ΠΑΙ : Η Σχάση 2. Πυρηνική Ηλεκτροπαραγωγή ΠΗΣ 3. Πυρηνικά Υλικά και Τύποι

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7: Αλληλεπιδράσεις νετρονίων & πυρηνική σχάση

Διάλεξη 7: Αλληλεπιδράσεις νετρονίων & πυρηνική σχάση Διάλεξη 7: Αλληλεπιδράσεις νετρονίων & πυρηνική σχάση Αλληλεπιδράσεις νετρονίων Το νετρόνιο ως αφόρτιστο νουκλεόνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην πυρηνική φυσική και στην κατανόηση των πυρηνικών αλληλεπιδράσεων.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ Την εργασία επιμελήθηκαν οι: Αναστασοπούλου Ευτυχία Ανδρεοπούλου Μαρία Αρβανίτη Αγγελίνα Ηρακλέους Κυριακή Καραβιώτη Θεοδώρα Καραβιώτης Στέλιος Σπυρόπουλος Παντελής Τσάτος Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

Η μεγάλη απελευθέρωση ενέργειας που παρατηρείται στις πυρηνικές αντιδράσεις οδήγησε στη μελέτη, κατασκευή και παραγωγή πανίσχυρων όπλων που την

Η μεγάλη απελευθέρωση ενέργειας που παρατηρείται στις πυρηνικές αντιδράσεις οδήγησε στη μελέτη, κατασκευή και παραγωγή πανίσχυρων όπλων που την Η μεγάλη απελευθέρωση ενέργειας που παρατηρείται στις πυρηνικές αντιδράσεις οδήγησε στη μελέτη, κατασκευή και παραγωγή πανίσχυρων όπλων που την εκρηκτική τους δύναμη αντλούν ακριβώς από τέτοιου είδους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Στις παρακάτω ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 008 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις -, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση..

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου

Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου 1ο ΓΕ.Λ. Ελευθερίου-Κορδελιού Ερευνητική εργασία Α Λυκείου 2011-2012. Τμήμα PR4 ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου Όνομα Ομάδας : Ηλιαχτίδες Σεϊταρίδου

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικό ρεύμα ampere

ηλεκτρικό ρεύμα ampere Ηλεκτρικό ρεύμα Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ο ρυθμός με τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό φορτίο από μια περιοχή του χώρου. Η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύστημα SI είναι το ampere (A). 1 A =

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 α) QUIZ στην τάξη. Ενεργός διατομή β) Μέγεθος του πυρήνα γ) Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας

Μάθημα 2 α) QUIZ στην τάξη. Ενεργός διατομή β) Μέγεθος του πυρήνα γ) Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας Σοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2011-12) Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Χ. Πετρίδου Μάθημα 2 α) QUIZ στην τάξη. Ενεργός διατομή β) Μέγεθος του πυρήνα γ) Μάζα πυρήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙKΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΕ η ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙKΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΕ η ΕΡΓΑΣΙΑ 06/05/006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙKΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΕ 34 005-06 6 η ΕΡΓΑΣΙΑ Προθεσμία παράδοσης 06/06/06 Άσκηση 1 Α) Η ενέργεια του ηλεκτρονίου στο άτομο του υδρογόνου είναι p ke E = m e r Σύμφωνα με την αρχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική ήγ Γυμνασίου Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις αλληλεπιδράσεις των στατικών (ακίνητων) ηλεκτρικών φορτίων. Σε αυτό το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΤΕΧΝ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Φ.Α. Τ.Ε. & ΜΗΧ/ΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Τ.Ε. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΑΞΗΣ Καθηγήτρια, Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ 2017-2018 Άσκηση 1

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων

Σύγχρονη Φυσική : Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων Επιταχυντές σωματιδίων Η γνώση που έχουμε μέχρι σήμερα αποκτήσει για τον μικρόκοσμο, τη δομή της ύλης, την πυρηνοσύνθεση στα άστρα ή σε άλλα βίαια αστρικά φαινόμενα, αλλά ακόμη και για τις πρώτες στιγμές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Έλλειµµα µάζας και ενέργεια σύνδεσης του πυρήνα του ατόµου A

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Έλλειµµα µάζας και ενέργεια σύνδεσης του πυρήνα του ατόµου A ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Έλλειµµα µάζας και ενέργεια σύνδεσης του πυρήνα του ατόµου A Ένα ισότοπο, το οποίο συµβολίζουµε µε Z X, έχει ατοµικό αριθµό Ζ και µαζικό αριθµό Α. Ο πυρήνας του ισοτόπου

Διαβάστε περισσότερα

Η ασφάλεια στον LHC Ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόµενων εσµών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) είναι ικανός να επιτύχει ενέργειες που κανένας άλλος επιταχυντής έως σήµερα δεν έχει προσεγγίσει. Ωστόσο,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών σε παγκόσμια κλίμακα που οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΙ ΕΙΣ 007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜ 1o Στις ερωτήσεις 1- να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η υπέρυθρη ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 7 Απριλίου 201 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

AΠO ΤΑ ΠΡΩΤΟΝΙΑ & ΤΑ ΝΕΤΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ

AΠO ΤΑ ΠΡΩΤΟΝΙΑ & ΤΑ ΝΕΤΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ AΠO ΤΑ ΠΡΩΤΟΝΙΑ & ΤΑ ΝΕΤΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ Στο βιβλίο «Από τα κουάρκ μέχρι το Σύμπαν» το παραπάνω θέμα είναι το αντικείμενο του 8 ου κεφαλαίου, σελ. 113-126. Σε ό,τι ακολουθεί η ύλη του 8 ου κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

Η πυκνότητα του νερού σε θερμοκρασία 4 C και ατμοσφαιρική πίεση (1 atm) είναι ίση με 1g/mL.

Η πυκνότητα του νερού σε θερμοκρασία 4 C και ατμοσφαιρική πίεση (1 atm) είναι ίση με 1g/mL. Πυκνότητα Πυκνότητα ορίζεται το φυσικό μέγεθος που δίνεται από το πηλίκο της μάζας του σώματος προς τον αντίστοιχο όγκο που καταλαμβάνει σε σταθερές συνθήκες πίεσης (όταν πρόκειται για αέριο). Ο Συμβολισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5 Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας

Μάθημα 5 Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό 2015-16) Τμήμα T3: Κ. Κορδάς & Σ. Ε. Τζαμαρίας Μάθημα 5 Μάζα πυρήνα, ενέργεια σύνδεσης, έλλειμα μάζας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο. 1 ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο. Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για ζεστό νερό χρήσης, ήταν η αρχική αιτία της επινόησης των εναλλακτών θερμότητας. Στους εναλλάκτες ένα θερμαντικό

Διαβάστε περισσότερα