(ΤΕΥΧΟΣ 17 [ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014]

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "(ΤΕΥΧΟΣ 17 [ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 -ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014]"

Transcript

1 (ΤΕΥΧΟΣ 17 [ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014] κεαόε Manager 4 ΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΕΚΟΓΛΟΥ Διευθυντής Πωλήσεων Cyprus Import Corporation ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσιογράφος, Παρουσιαστής, Διεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων PATRICK DIAMOND Τμήμα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, γραφείο του Βρετανού τέως πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Σελ. 4 ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ: ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ Σελ. 6 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Σελ. 14 >

2 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ porto elounda ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕ! ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Καθηγητής Οικονομικής Επιχειρήσεων Ξύλου & Μάρκετινγκ Προϊόντων Ξύλου Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου -ΤΕΙ Θεσσαλίας Είναι γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία και όλη η κοινωνία της βιώνει από μέρα σε μέρα όλο και περισσότερο τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, ιδιαίτερα μετά τον Μάρτη του Οι κυπριακές επιχειρήσεις βρίσκονται μέσα στη δίνη των εξελίξεων και προσπαθούν να κρατηθούν «ζωντανές» με κάθε τρόπο. Το «περιβάλλον» βέβαια σήμερα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό. Αξίζει κανείς να παρακολουθεί τους δείκτες της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου για να το αντιληφθεί ξεκάθαρα αυτό, καθώς: τον Νοέμβριο του 2013, ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο -1,6% (Οκτώβριος 2013 σε σχέση με τον Οκτώβριο 2012), το ποσοστό ανεργίας έχει ανέλθει στο 15,5% (Απρίλιος-Ιούνιος 2013), ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έχει σημειώσει μείωση κατά 8,8% (Αύγουστος 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2012), ενώ η αντίστοιχη μείωση σε σχέση με το έτος 2005 έχει φτάσει στο -33,7%. Επίσης, ο κύκλος εργασιών λιανικού εμπορίου έχει μειωθεί κατά 5,8% (Ιανουάριος-Αύγουστος) 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2012), ενώ σε σχέση με το έτος 2005 είναι αυξημένος κατά 33%, και τέλος, η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζεται σηματικά μειωμένη κατά 29,5% (Ιανουάριος-Αύγουστος 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2012). Ευτυχώς όμως, μέσα στο θολό αυτό τοπίο και την αναστάτωση και τον αποπροσανατολισμό που κυριαρχούν, υπάρχουν φορείς που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις και φροντίζουν να τους δίνουν την απαραίτητη βοήθεια, κυρίως μέσα από σωστή εκπαίδευση και αποτελεσματική, εξειδικευμένη συμβούλευση τους. Δημιουργείται δηλαδή μια «αντίσταση κόντρα στο κύμα», καθώς είναι γεγονός ότι «η ανησυχία δεν εξαφανίζει τα προβλήματα του αύριο, αλλά εξαφανίζει τη δύναμη του σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, εξαιρετικές κρίνονται οι πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Κύπρου που, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Επίπλου και Ξυλουργικών (ΠΑΣΥΒΕΞ) και χρηματοδότηση της ΑΝΑΔ (Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου), έχουν καταφέρει να υλοποιούν σύγχρονα πολυεπιχειρησιακά προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης, ζωτικής σημασίας για πολλές κυπριακές επιχειρήσεις.

3 Μέσα σε μια από τις προσπάθειες αυτές, καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια από τον γράφοντα να αναζητηθούν, αναδειχθούν και επικοινωνήσουν αποτελεσματικοί τρόποι, ιδέες επιβίωσης και ανάπτυξης των κυπριακών επιχειρήσεων ειδικά αυτών του κλάδου επίπλων και ξυλουργικών κατασκευών μέσα στην περίοδο της πρωτόγνωρης οικονομικής ύφεσης. Ορισμένες προτάσεις, αρχές, ιδέες που παρουσιάστηκαν στα προγράμματα αυτά, υιοθετήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, κι έτσι σήμερα πολλές απ' αυτές προσπαθούν να εφαρμόσουν εκείνες που είναι πιο κοντά στη δική τους πραγματικότητα, προκειμένου να ξεφύγουν από την ύφεση που τις έχει επηρεάσει αρνητικά σε ποσοστό 87,5%. Οι στατιστικές δείχνουν ότι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2013 ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής, σε σχέση με το έτος 2005, μειώθηκε για μεν τον κλάδο του ξύλου κατά -40%, ενώ για τα έπιπλα κατά -47,5%. Βασική παρατήρηση την περίοδο αυτή φαίνεται να είναι ότι, η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα που προέκυπτε τα προηγούμενα χρόνια, είναι πολύ μεγαλύτερη. Επίσης η εμπειρία κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, έχει δείξει ότι η καινοτομία (διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό κατά άλλη έκφραση) ή η εξωστρέφεια (εξαγωγές), αποτελούν στρατηγικές με βάση τις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβιώσουν και γιατί όχι να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια μια κρίσης. Ούτως ή άλλως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές εξαγωγές των κυπριακών επιχειρήσεων σε Τρίτες Χώρες και αποστολές σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2013 ήταν 220,3εκ. σε σύγκριση με 199,6εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012 (αύξηση~10%). Έτσι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν 578,4εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 σε σύγκριση με 677,9εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (μείωση κατά 14,7%), γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Επίσης, οι εξαγωγές των κυπριακών προϊόντων, ως ποσοστό επί των εισαγωγών, το 2012 ανήλθε σε ποσοστό 24,7%, έναντι 16,2% το Στη συνέχεια αναφέρονται εν συντομία 20 αποτελεσματικές ιδέες-προτάσεις, που αποτελούν ουσιαστικά τις στρατηγικές επιβίωσης των κυπριακών επιχειρήσεων του κλάδου επίπλων και ξυλουργικών κατασκευών, οι οποίες όμως μπορεί να βρουν εφαρμογή και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις άλλων κλάδων της κυπριακής οικονομίας. Πιθανή αναθεώρηση συνηθειών, αλλαγή νοοτροπίας και του μέχρι σήμερα τρόπου σκέψης της επιχειρηματικής δράσης, με την αναδιοργάνωση της επιχείρησης, τη διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό και τη συνειδητοποίηση των νέων κανόνων της αγοράς. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της επιχείρησης (έξυπνη διαφήμιση, προώθηση πωλήσεων, δημόσιες σχέσεις, επικοινωνία, σχέσεις με Μ.Μ.Ε. κλπ).

4 Βασικός στόχος η διατήρηση μιας θέσης της επιχείρησης ή των προϊόντων σας στο μυαλό του καταναλωτή. Έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογία (προϊόντα/μέθοδοι). Πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (CE, Ευρωκώδικας 5 κλπ). Ανάπτυξη συνεργασιών με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και φορείς υποστήριξης σε ερευνητικά προγράμματα, δημιουργεί μόνο θετικές προοπτικές για να ξεπεράσουν οι επιχειρήσεις την κρίση. Και υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων. Ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου ή άλλων κλάδων, στις οποίες να υπάρχει καλή «χημεία» και ξεκάθαρες σχέσεις, είναι πολλές φορές επιβεβλημένη ανάγκη. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο με τίτλο Help each other που κυκλοφορεί στο Internet, όπου το καλό που κάνει κάποιος βοηθώντας κάποιον άλλο, του επιστρέφει πίσω εκεί που δεν το περιμένει. Επανεξέταση των συνεργασιών με προμηθευτές. Θα πρέπει να βλέπουμε πάντα τους προμηθευτές μας ως ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ στο βαθμό που αυτό αναγνωρίζεται και από την άλλη πλευρά. Διεξάγουμε όμως και εξονυχιστική έρευνα αγοράς. Επιθυμούμε την προμήθεια πρώτων υλών ή προϊόντων που να έχουν πραγματική αξία και για την επιχείρηση και για τους πελάτες (καλύτερη ποιότητα για δεδομένη τιμή, ή καλύτερη τιμή για δεδομένη ποιότητα). Απαλλαγή ή μείωση των επαφών και συνεργασιών με άτομα που διακατέχονται από αρνητική ενέργεια και μεταδίδουν μόνο άσχημα νέα και διαρκώς γκρινιάζουν και «κλαίνε» τη μοίρα τους. Η μείωση της ζήτησης των προϊόντων λόγω της κρίσης, μπορεί να επιβάλλει σε ορισμένες περιπτώσεις απολύσεις προσωπικού. Προσπαθούμε να μην απομακρύνουμε τους καλούς μας υπαλλήλους (είτε άμεσα είτε έμμεσα με μεγάλες μειώσεις μισθών), ενώ βεβαιωνόμαστε ότι απασχολούμε τους σωστούς ανθρώπους. Το απασχολούμενο προσωπικό θα πρέπει να είναι ικανό, πιστό και υπερήφανο για την επιχείρηση όπου εργάζεται. Πρέπει κι αυτό να προσπαθεί ακόμη περισσότερο και να έχει ακόμη μεγαλύτερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα. Η ενθάρρυνση, η σωστή επικοινωνία, η ειλικρίνεια, η καθοδήγηση και η διαρκής εκπαίδευση ώστε να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και πιο γρήγορα, αποτελούν βασικά εργαλεία για την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης, εφόσον βέβαια τα άτομα αυτά είναι κατάλληλα για να εργάζονται για την επιχείρηση.

5 «Υιοθετείστε καλές πρακτικές και με εντιμότητα και διαρκή θετική προσπάθεια... ακμάζετε και προκόβετε». Άλλωστε οι επιχειρήσεις αυτές έχουν την «υποχρέωση κυρίως να πιστέφουν στον εαυτό τους, γιατί αυτό da είναι το μυστικό για την επιτυχία τους». 3. Δώστε κίνητρα και στους εργαζομένους σας για να φέρουν πελάτες στην επιχείρησή σας 4. Ευχαριστείστε εμπράκτως τους πελάτες που σας στηρίζουν Αναδιοργάνωση της επιχείρησης μέσα από «καλό» και αποτελεσματικό έλεγχο σε όλα τα τμήματα αυτής, αλλά και τη συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους επιχειρήσεων του κάθε κλάδου. Πώς θα πρέπει να καθορίζονται οι τιμές; Κρατήστε τις τιμές ρεαλιστικές συμπιέζοντας όσο γίνεται τα περιθώρια κέρδους. Πουλάτε καλύτερη ποιότητα εφόσον δεν είναι δυνατή η περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής. Προσφέρετε πρόσθετα οφέλη για τους πελάτες σας όπως: μεγαλύτερες εγγυήσεις, όχι χρεώσεις σε μεταφορικά, ενίσχυση κοινωνικού ρόλου της επιχείρησης (ένα ποσοστό των χρημάτων διατίθενται για καλούς σκοπούς πχ. προστασία περιβάλλοντος, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ). Ενέργειες προς την κατεύθυνση αναζήτησης νέων πελατών μέσα από: Α. Την αξιοποίηση των σημερινών ή παλαιότερων πελατών, 1. Να αποτελούν μόνιμη πηγή «διαφήμισης» της επιχείρησης και των προϊόντων σας, (διαφήμιση από στόμα σε στόμα) εφόσον έχουν μείνει ενθουσιασμένοι από την αγορά τους και τη στάση της επιχείρησής σας 2. Δώστε κίνητρα σε πελάτες σας για να σας συστήσουν σε νέους πελάτες 5. Ζητείστε από τους πελάτες σας να αξιολογήσουν τη δουλειά σας με κλίμακα από το 1-10 και αναζητείστε και την παραμικρή λεπτομέρεια που θα μπορούσε να αποτελεί παράπονο/δυσαρέσκεια αυτών. Φυσικά φροντίζετε για την αποκατάστασή του. Β. Διαφήμιση, προωθητικές ενέργειες, δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, εργολάβους και συμμετοχή σε εκθέσεις. Δημιουργία ή βελτίωση την ιστοσελίδας της επιχείρησης, ώστε αυτή να είναι αποτελεσματική. Προσοχή στα κείμενα της ιστοσελίδας και παράλληλη αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που δίνει το INTERNET (Facebook, Twitter, Linkedln, κλπ). Αύξηση της γκάμας των προϊόντων ή των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, μετά από έρευνα αγοράς ή υιοθέτηση καλών πρακτικών από ανάλυση μελετών περίπτωσης (case studies), με στόχο τη δημιουργία νέων πηγών εισοδήματος. Μεγαλύτερη έμφαση στο αποτελεσματικό μάρκετινγκ. Μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Π.χ. Αναζήτηση ευκαιριών σε ξένες αγορές. Χρήσιμο υλικό μπορεί να αναζητηθεί μέσα από: τον ΟΔΗΓΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΜΕ τα Γραφεία των Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών καθώς και μέσω διαμεσολαβητικών εταιρειών. ^

6 Αυστηρός έλεγχος των οικονομικών της επιχείρησης με αναλυτική καταγραφή όλων των δαπανών και ιδιαίτερα των προσωπικών εξόδων. Από τα έξοδα αυτά εξαιρούνται αυτά της προβολής της επιχείρησης και αυτών που δεν μειώνουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών (τοποθέτησης, μεταφοράς, after sales service) Επίσης θα πρέπει να γίνουν: 1. Σαφής προσδιορισμός του «νεκρού σημείου» της επιχείρησης. 2. Σωστή κοστολόγηση των παραγόμενων προϊόντων ή τους κόστους λειτουργίας της επιχείρησης (προκειμένου για εμπορικές επιχειρήσεις). 3. Επίμονη διεκδίκηση των χρεών πελατών προς την επιχείρηση. Μην το βάζετε κάτω! Αυτοί που επιμένουν και «ενοχλούν» με σωστό τρόπο, προηγούνται άλλων πιστωτών. 4. Επιλογή του κατάλληλου λογιστή ο οποίος θα έχει ρόλο, εκτός της τήρησης των λογιστικών βιβλίων και τις σχέσεις της επιχείρησης με την Εφορία, αλλά και με παρακολούθηση των βασικών δεικτών λειτουργίας της επιχείρησης. Ορθολογική αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αποφυγή καταστάσεων που στερούν πολύτιμο και δημιουργικό και παραγωγικό χρόνο. Ιδιαίτερη έμφαση στην σωστή επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα (εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης) και ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία της πώλησης. Επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού κλεισίματος πωλήσεων. Ασκηση μεγαλύτερης αυτοκριτικής. Πέραν των ενεργειών των ίδιων των επιχειρήσεων θα πρέπει, τόσο η Κυπριακή Πολιτεία όσο και οι φορείς της, με κάθε τρόπο να συνεχίζουν να στηρίζουν τις υγιείς επιχειρήσεις ιδιαίτερα των παραγωγικών κλάδων της κυπριακής οικονομίας γιατί τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλους.

7 Περιεχόμενα ΤΕΥΧΟΣ 17 - [ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014] ΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΕΚΟΓΛΟΥ Διευθυντής Πωλήσεων, Cyprus Import Corporation Ltd > Συνέντευξη Λάκη Κωστέκογλου 4 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσιογράφος, Παρουσιαστής, Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος της'ευωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων > Νέλσον Μαντέλα: Ποιες οι Συμβουλές του για τους ηγέτες 6 Δρ. ΒΕΝΕΤΙΑ ΚΟΥΣΙΑ Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup > Ηγεσία και Αλλαγή σε έξι Ερωτήματα 10 PATRICK DIAMOND Επικεφαλής του τμήματος μακροπρόθεσμου σχεδιασμού στο γραφείο του Βρετανού τέως πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν > Ο Ρόλος του Κράτους μετά την κρίση 14 ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΙΜΙΛΛΙΔΟΥ-ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ BSc, MSc, PhD (candidate) > Πελατοκεντρική Κουλτούρα 18 Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΣ Διευθύνων Σύμβουλος CRM (Cyprus) Ltd > Η Ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης ασφάλειας και υγείας στην εργασία 22 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Καθηγητής Μάνατζμεντ και Χρηματοοικονομικών The Cyprus Institute of Marketing > Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων 28 Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Οικονομικής Επιχειρήσεων ζύλου& Μάρκετινγκ Προϊόντων Ξύλου Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου -ΤΕΙ Θεσσαλίας > Σύγχρονες και αποτελεσματικές ιδέες για αντιμετώπιση αδιεξόδων κυπριακών επιχειρήσεων 30 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσιογράφος, Παρουσιαστής, Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων > Έξυπνα tips 36 ΑΡΘΡΟ > Χοληστερίνη: Ο εχθρός των Εορτών 44 ΚΕΑΔΕ > Γνωρίστε την ΚΕΑΔΕ 46

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΟΔΙΑΣΙΑΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΟΔΙΑΣΙΑΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ http://www.teilar.gr/tmimata/show_lab.php?lid=9 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Synergy Solution m.v.p. A.E.

Synergy Solution m.v.p. A.E. Synergy Solution m.v.p. A.E. consulting ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ SYNERGY SOLUTION m.v.p. A.E., Τζώρτζ 6, Πλ. Κάνιγγος, Αθήνα και Σταδίου 43 Αθήνα, τηλ. 2103838942, φαξ, 210-3838030,

Διαβάστε περισσότερα

1 Εισαγωγή. Προαπαιτήσεις χρηµατοδότησης νέας επιχειρηµατικής δραστηριότητας.

1 Εισαγωγή. Προαπαιτήσεις χρηµατοδότησης νέας επιχειρηµατικής δραστηριότητας. Για την εκπόνηση του παρόντος οδηγού συνεργάστηκαν το Ταµείο Ανάπτυξης Νέας Οικονοµίας και το Τµήµα ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Ο οδηγός συντάχθηκε, υπό τη

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές προσωπικών πωλήσεων ελληνικών επιχειρήσεων επίπλου

Στρατηγικές προσωπικών πωλήσεων ελληνικών επιχειρήσεων επίπλου Στρατηγικές προσωπικών πωλήσεων ελληνικών επιχειρήσεων επίπλου Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Βασίλειος Κοβούσογλου Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου - ΤΕΙ Λάρισας papad@teilar.gr, vasilis_kovou@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Το επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) ως εργαλείο επιχειρησιακού σχεδιασμού

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Το επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) ως εργαλείο επιχειρησιακού σχεδιασμού Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Το επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) ως εργαλείο επιχειρησιακού σχεδιασμού ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΣΩΦΡΟΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. i. Πρόλογος ii. Ευχαριστίες Εισαγωγή... σελ. 8

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. i. Πρόλογος ii. Ευχαριστίες Εισαγωγή... σελ. 8 ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????::????????????????????::?????????????????????????????????????????????? K..???????? Minoan Lines 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ TMHMA: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙA ΤΩΝ: ΜΩΡΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΡΤΑΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΑΤΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΕΡΡΕΣ - ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Synergy Solution m.v.p. A.E.

Synergy Solution m.v.p. A.E. Synergy Solution m.v.p. A.E. consulting ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ SYNERGY SOLUTION m.v.p. A.E., Τζώρτζ 6, Πλ. Κάνιγγος, Αθήνα και Σταδίου 43 Αθήνα, τηλ. 2103838942, φαξ, 210-3838030,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Επιβλέπων Καθηγητής Γαράφας Γεώργιος Φοιτητής Γραμματικός

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ : ΠΤΥΧΙΟ 1. ΘΕΜΑ:«Δημιουργία Business Plan»

Τ Ε Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ : ΠΤΥΧΙΟ 1. ΘΕΜΑ:«Δημιουργία Business Plan» Τ Ε Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ : ΠΤΥΧΙΟ 1 ΘΕΜΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤHΣ-ΣΥΝΤΑΚΤHΣ ΖΑΪΜΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΜ 438 ΚΑΒΑΛΑ 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνοοικονομικής Διοίκησης. Ψηφιακών Συστημάτων. Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Τμήμα Τεχνοοικονομικής Διοίκησης. Ψηφιακών Συστημάτων. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Τεχνοοικονομικής Διοίκησης Ψηφιακών Συστημάτων Εργασία: «Στρατηγικός Σχεδιασμός Επιχείρησης. Μελέτη Περίπτωσης Unisystems» Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Ρέππας Αριθμός Μητρώου: 1030 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ & ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΡΤΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στο η-επιχειρείν....5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το CRM στην επιχείρηση 2.1 Το CRM και ο ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ»

«ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» «ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» Οδηγός ανάπτυξης εξαγωγών Δεκέμβριος 2014 ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΚΤΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΚΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΚΤΙΚΗΣ Πρέβεζα 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ BENCHMARKING. Γιώργος Βλαδίκας, Νίκος Χουσουρίδης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ BENCHMARKING. Γιώργος Βλαδίκας, Νίκος Χουσουρίδης ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ BENCHMARKING Γιώργος Βλαδίκας, Νίκος Χουσουρίδης ΜΕΡΟΣ 1 Ο BENCHMARKING Ορισμός Benchmarking. 2 Είδη Benchmarking.. 2 Διαδικασία υλοποίησης. 3 Αποτελέσματα του Benchmarking.. 3 Που

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Διοίκησης Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Απολογισμός 2010

Ετήσιος Απολογισμός 2010 Ετήσιος Απολογισμός 2010 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Όλοι γνωρίζουμε ότι το 2010 δεν ήταν μια συνηθισμένη χρονιά και ότι ο κλάδος υπέφερε από την κρίση, παρόλο, που τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ TRADE WITHOUT BORDERS FOR THE COMPANIES OF GREECE - The former Yugoslav Republic of Macedonia INTERREGIONAL AREA ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.1. Κίνητρα ενασχόλησης με

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός επαγγέλµατος Πτυχιούχου ιαχείρισης Πληροφοριών

Οδηγός επαγγέλµατος Πτυχιούχου ιαχείρισης Πληροφοριών Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ Οδηγός επαγγέλµατος Πτυχιούχου ιαχείρισης Πληροφοριών Καβάλα 2008 Οδηγός επαγγέλµατος Πτυχιούχου ιαχείρισης Πληροφοριών Γραφείο ιασύνδεσης Τ.Ε.Ι. Καβάλας Σελίδα 2 από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 2 SPIRAL BUSINESS SOLUTIONS ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σε μία εποχή, όπου το άνοιγμα των αγορών και η άρση των περιοριστικών όρων στις εμπορικές συναλλαγές διαμόρφωσαν μία νέα τάξη πραγμάτων, που στην καθημερινότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αθήνα, Φεβρουάριος 2014 Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ... 3 1.1. Παράγοντες Καινοτομίας... 5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΖΙΑΝΟΥΜΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΧΥΖ ΑΛΙΝΑ-ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΠΡΕΒΕΖΑ 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Κ ΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Κ ΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Κ ΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Αποτύπωση Δεδομένων, Συγκριτική Ανάλυση, Προτάσεις 2010 Innovation Center Ε Λ Λ Η Ν Ι ΚΟ Σ ΧΑ Ρ Τ Η Σ Κ Α Ι Ν ΟΤΟ Μ Ι Α Σ Αποτύπωση Δεδομένων, Συγκριτική Ανάλυση, Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

FRANCHISING «Η Παρουσία του στην Ελλάδα»

FRANCHISING «Η Παρουσία του στην Ελλάδα» ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ FRANCHISING «Η Παρουσία του στην Ελλάδα» ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΑΝΤΩΝΑΚΟΥΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Α.Μ. 7283 Επιβλέπων: Δρ. Π. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Ευχαριστώ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δ Η Γ Ο Σ Ν Ε Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Ω Ν

Ο Δ Η Γ Ο Σ Ν Ε Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Ω Ν Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας ALBA Graduate Business School 2008 Ο Δ Η Γ Ο Σ Ν Ε Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Ω Ν 2 0 0 8 Συντάκτης του ΟΔΗΓΟY ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ 2008 είναι ο κ. Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1.- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 4 1.1 ΕΙ ΙΚΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΕΝΌΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥ ΙΚΤΎΟΥ 4 1.1.1 Εστιασμένα 4 1.1.2 Υπέρβαση των ορίων 4 1.1.3 Συμπληρωματικές βασικές ικανότητες 4 1.1.4 Ισότητα των μελών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ CRM - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ CRM - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ CRM - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Ελένη Ρεμόντη ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Η διαδικασία διαμόρφωσης της στρατηγικής στο τμήμα διοίκησης ανθρωπίνων πόρων, ο ρόλος και η σύνδεσή της με την επιχειρηματική στρατηγική του οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ» Υπό της φοιτήτριας: ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Γ' Λυκείου

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Γ' Λυκείου Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Γ' Λυκείου 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την

Διαβάστε περισσότερα