ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ Β. ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ Β. ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ"

Transcript

1 ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ Τα εισαγόμενα προϊόντα στη Ρωσία υπόκεινται σε 3 είδη φόρων: εισαγωγικούς δασμούς, ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης (ο τελευταίος επιβάλλεται μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών). Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, από το 2000, οι εισαγωγείς, για να στείλουν προκαταβολή σε ξένο συνάλλαγμα για την εισαγωγή εμπορευμάτων από το εξωτερικό, υποχρεούνται να καταθέσουν το αντίστοιχο ποσό σε ρούβλια σε μία από τις ρωσικές τράπεζες, οι οποίες είναι εξουσιοδοτημένες για τις διεθνείς συναλλαγές. Εξαγωγές: σύμφωνα με τους κανονισμούς από , όλοι οι Ρώσοι εξαγωγείς και οι μεικτές επιχειρήσεις, είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν σε ρούβλια το 50% του συναλλάγματος που εισπράττουν μέσα σε 7 ημέρες. Σε αντίθεση προς τους κανόνες των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τις δυτικές χώρες (και τη διεθνή πρακτική), οι εξαγωγές προς τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) εξακολουθούν να υπόκεινται σε ΦΠΑ, ενώ οι εξαγωγές από τις χώρες αυτές απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Β. ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Β.1. Τελωνειακοί Δασμοί Δασμός καταβάλλεται για όλα τα προϊόντα, βάσει της δασμολογικής τους κλάσης. Για την κωδικοποίηση των προϊόντων χρησιμοποιείται το εναρμονισμένο σύστημα. Το ύψος των δασμών ανέρχεται στις περισσότερες περιπτώσεις από 5% έως και 25% επί της αξίας ενώ, για κάποια αγαθά, ορίζονται κατώτατα όρια. Η μορφή των τελωνειακών δασμών ορίζεται από τον τελωνειακό κώδικα (με Α.61FZ της 28/ ), που τέθηκε σε ισχύ την Η εφαρμογή του ανετέθη στην Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος τελωνειακός κώδικας ορίζει ότι τοι τελωνειακοί δασμοί αποτελούνται από γραμμές, εκ των οποίων το 85% φορολογούνται ad valorem. Γενικώς, τα προϊόντα κατατάσσονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες ήτοι: πρώτες ύλες, ημιτελή προϊόντα, τελικά προϊόντα και τρόφιμα με αντίστοιχούς δασμούς 5%, 10%, 15% και 20%. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων επιβαρύνονται με δασμούς 5% (το 36% του συνόλου) και 15% (28% του συνόλου), με επιβάρυνση 0% είναι το 0,4% του συνόλου των προϊόντων, ενώ με το 20% επιβαρύνονται το 1,9% του συνόλου. Ο μέσος όρος των τελωνειακών δασμών της Ρωσίας έπεσε από το 16% το 1995 στο 12-13% το 2005 και ακολουθεί σταδιακή μείωση λόγω της προσεχούς ένταξης της χώρας στον ΠΟΕ. Η βάση δεδομένων της ΕΕ για την είσοδο στην αγορά της Ρωσίας (http://mkaccdb.eu.int) παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την κοινοτική ονοματολογία, και τα ποσοστά των τελωνειακών δασμών που εφαρμόζονται κατά την εισαγωγή προϊόντων στη Ρωσία. Η παροχή των πληροφοριών αυτών είναι δωρεάν για τις ελληνικές εταιρείες. Πληροφορίες για το ύψος των δασμών μπορούν να αναζητηθούν και στην ιστοσελίδα της ρωσικής Τελωνειακής Υπηρεσίας (www.russian-customs.org).

2 Για μερικές, κυρίως τρίτες, χώρες εφαρμόζεται η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους (ΝPF). Παραθέτουμε κατωτέρω το ύψος των δασμών που επιβάλλονται σε κάποιες ενδεικτικές κατηγορίες προϊόντων: Κατηγορία προϊόντος Ύψος δασμού 02 Κρέας και προϊόντα κρέατος 5% 0207 Προϊόντα από κρέας 25% 24 Καπνός 5% 24 Τσιγάρα-Πούρα 30% 28 Ανόργανα Χημικά 5% 38 Διάφορα Χημικά 5% 39 Πλαστικά 10% 39 Πλαστικά Τελικά προϊόντα 20% 73 Προϊόντα από χάλυβα 15% 84 Μηχανήματα πυρηνικοί αντιδραστήρες 5-20% 85 Ηλεκτρικά Μηχανήματα 5-20% 87 Αυτοκίνητα 5-25% 87 Τρακτέρ 15% 87 Νέα αυτοκίνητα 25% Εξαρτάται από την παλαιότητα: 0, Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα /κ.εκ Εξαρτήματα για Αυτοκίνητα 5% 90 Οπτικά-φωτογραφικά 5-15% 87 Ιατρικός εξοπλισμός 5% Προσφάτως έχουν ληφθεί μέτρα εμπορικής πολιτικής με αλλαγές μη μόνιμου κυρίως χαρακτήρα στην δασμολογική επιβάρυνση ορισμένων προϊόντων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τα ενδύματα από γούνα, για τα οποία η δασμολογική επιβάρυνση μειώθηκε από 18 Σεπτεμβρίου 2007 έως 17 Ιουνίου 2008 και έκτοτε έχει παραταθεί με τελευταία ανανέωση την 31/3/09 και για διάστημα 9 μηνών. Συγκεκριμένα οι αλλαγές έχουν ως ακολούθως: α) για ενδύματα από φυσική γούνα μείωση δασμού σε 10% (έναντι 20%) επί της τελωνειακής αξίας, αλλά όχι κάτω των 30 ευρώ ανά τεμάχιο β) για παιδικά ενδύματα από γουνοδέρματα προβατοειδών, κουνελιών ή λαγών μείωση δασμού σε 7,5% (έναντι 15%) επί της τελωνειακής αξίας, αλλά όχι κάτω των 10 ευρώ ανά τεμάχιο. 9.Β.2. Φόροι κατά την διάθεση προϊόντων στην αγορά Συντελεστής ΦΠΑ 18% για την πλειοψηφία των προϊόντων και των υπηρεσιών Εφαρμόζεται κατά κανόνα συντελεστής 18%, εκτός από μερικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά και τα παιδικά ενδύματα, για τα οποία ο συντελεστής είναι 10%. Περιορισμένος αριθμός αγαθών όπως ο ιατρικός εξοπλισμός, εξαιρούνται του ΦΠΑ. Οι εισαγωγές προϊόντων υπόκεινται σε ΦΠΑ κατά την είσοδο των προϊόντων στα τελωνεία. Ο ΦΠΑ υπολογίζεται στη βάση της τελωνειακής αξίας του προϊόντος συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων, οι οποίοι κυμαίνονται από 5% έως 30%.

3 Τα προϊόντα που παράγονται ή συναρμολογούνται στη Ρωσία από ρωσική ή ξένη εταιρεία και, ακολούθως, εξάγονται από τη Ρωσία, απαλλάσσονται του ΦΠΑ. Προϊόντα τα οποία εισάγονται σε είδος από ξένους επενδυτές για την κατάρτιση του κεφαλαίου νέων επιχειρήσεων δύνανται να απαλλάσσονται του ΦΠΑ, κατά την διάρκεια μίας συγκεκριμένης περιόδου. Ειδικοί Φόροι Για τις ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων προβλέπεται και καταβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο οποίος καθορίζεται στη βάση κάποιων χαρακτηριστικών του προϊόντος: προϊόντα καπνού (τσιγάρα, υποκατάστατα καπνού, κλπ), οινοπνευματώδη ποτά, μπύρα, καφές, αυτοκίνητα, κοσμήματα και άλλα είδη πολυτελείας. Το ποσοστό των ειδικών φόρων ποικίλλει από 20% έως 570%. Γ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ Γ.1. Απαιτούμενα παραστατικά κατά την εισαγωγή - ελεύθερες τελωνειακές ζώνες Ο εισαγωγέας υποχρεούται να συνοδεύει τα προϊόντα του με τιμολόγιο εξαγωγής, παραστατικό μεταφοράς, πιστοποιητικό προέλευσης και λοιπά πιστοποιητικά, που απαιτούνται για το συγκεκριμένο προϊόν (προέλευση, ποιότητα, άδεια). Παράλληλα, ο εισαγωγέας θα πρέπει να συμπληρώσει στη ρωσική γλώσσα το τελωνειακό παραστατικό μεταφοράς (customs freight declaration), το οποίο περιλαμβάνει τα εξής έγγραφα: συμβόλαιο, εμπορικά έγγραφα, όπως τιμολόγια, λίστες αποστολής και συσκευασίας, παραστατικό μεταφοράς, άδεια εισαγωγής (αν απαιτείται), πιστοποιητικό εναρμόνισης (conformity), πιστοποιητικό ασφάλειας, πιστοποιητικό προέλευσης (αν απαιτείται), και άλλα παραστατικά που εγγυώνται τη νομιμότητα των δηλουμένων στοιχείων από τους εξαγωγείς και εισαγωγείς. Οι εξαγωγείς υποχρεούνται να συμπληρώσουν το πιστοποιητικό εξαγωγής, αν είναι αναγκαίο, για την απόκτηση της σχετικής άδειας εξαγωγής. Επιπλέον, οι κανονισμοί ελέγχου συναλλάγματος απαιτούν την έκδοση αδείας για την εισαγωγή και εξαγωγή συναλλάγματος για τα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα όσον αφορά την πραγματική αξία, που αναγράφεται στο τιμολόγιο εισαγωγής και εξαγωγής, με στόχο την καταπολέμηση της υπο-τιμολόγησης και υπερτιμολόγησης προϊόντων. Γ.2. Ελεύθερες οικονομικές ζώνες - Αποθήκευση Υπάρχουν ΕΟΖ με αποθήκες για την στήριξη των επενδύσεων. Οι ΕΟΖ αυτές βρίσκονται σε τελωνειακές περιοχές (αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, σταθμοί φορτηγών αυτοκινήτων και βιομηχανίες αυτοκινήτων). Ειδικότερα, η ΕΟΖ του Καλίνινγκραντ χορηγεί ειδικά κίνητρα για επενδυτές και εξαγωγείς. Πιο συγκεκριμένα, όλα τα εισαγόμενα προϊόντα στην εν λόγω ζώνη εξαιρούνται εισαγωγικών και τελωνειακών δασμών. Επιπλέον, όταν εισάγονται προϊόντα στα οποία προστίθεται προστιθέμενη αξία πάνω από 30% και, ακολούθως, προωθούνται για μεταφορά σε άλλα σημεία της Ρωσίας, αυτά απαλλάσσονται τελωνειακών δασμών και ποσοστώσεων.

4 Γ.3. Προϊόντα υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής 9.Γ.3.α. Προσωρινή εισαγωγή εμπορευμάτων Η προσωρινή εισαγωγή προβλέπει χρήση των αγαθών στην Ρωσία για περιορισμένο χρονικό διάστημα με μερική ή ολική απαλλαγή από επιβαρύνσεις. Τα προϊόντα που δεν επιβαρύνονται προσδιορίζονται από κυβερνητικές διατάξεις. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα τυγχάνουν μερικής απαλλαγής. Η μερική απαλλαγή περιλαμβάνει περιοδικές πληρωμές για κάθε μήνα παραμονής του προϊόντος στη χώρα. Οι πληρωμές ανέρχονται σε 3% των τελωνειακών επιβαρύνσεων (δασμοί και ΦΠΑ) που θα αντιστοιχούσαν στο προϊόν αν αυτό εισαγόταν κανονικά στη χώρα. Οι τελωνειακές αρχές έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν την εγγύηση των δασμών και του ΦΠΑ κατά την διασάφηση. Ορισμένα προϊόντα δύνανται να εισαχθούν στη Ρωσία υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, βάσει σχετικής νομοθεσίας και για διάρκεια δύο ετών περίπου. Τα τελωνεία της Ρωσίας εκδίδουν την άδεια προσωρινής εισαγωγής μετά από σχετική αίτηση του εισαγωγέα. Το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής μπορεί να διαρκέσει για δύο χρόνια. Στο τέλος της περιόδου αυτής, τα προϊόντα πρέπει να εξαχθούν. Σε περίπτωση που παραμείνουν στη χώρα πρέπει να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες πληρωμές. 9.Γ.3.β. Προσωρινή εισαγωγή για εκθέματα (ΑΤΑ) Η Ρωσία έχει υπογράψει την Τελωνειακή Συμφωνία ATA, που διευκολύνει την προσωρινή εισαγωγή εκθεμάτων, την Τα προϊόντα υπο το καθεστώς αυτό ανήκουν στην ιδιοκτησία του εξαγωγέα και πρέπει να επανέλθουν στη χώρα προορισμού τους, μετά το δειγματισμό τους. Πολλές φορές, στα Ρωσικά τελωνεία έχουν παρατηρηθεί δυσκολίες κατά την είσοδο των προϊόντων υπό καθεστώς ΑΤΑ. Απαιτείται κυρίως η ύπαρξη carnet ΑΤΑ στη ρωσική γλώσσα, ενώ όλα τα παραστατικά πρέπει να είναι δακτυλογραφημένα. Εξάλλου, οι ρωσικές αρχές απαιτούν την παράθεση φωτογραφιών κάθε δείγματος, καθώς και τη συμπλήρωση όλων των σελίδων του carnet, ακόμα και αυτών που αφορούν στην transit μεταφορά των δειγμάτων. Ο Έλληνας εξαγωγέας καλό είναι να λαμβάνει υπ όψιν τα κατωτέρω: - τις ώρες εργασίας των υπηρεσιών των τελωνείων που ελέγχουν τα carnet ΑΤΑ (άλλες υπηρεσίες είναι ανοιχτές όλο το 24ωρο, ενώ άλλες ακολουθούν κανονικό ωράριο δημοσίων υπηρεσιών). - τη σωστή και ακριβή περιγραφή των προϊόντων (καθώς και σύσταση, αν είναι αναγκαία, του προϊόντος) - η χορήγηση εμπορικού καταλόγου ή φωτογραφιών των προϊόντων κρίνεται απαραίτητη για την διευκόλυνση της διαδικασίας κατά την είσοδο ή και έξοδο των εκθεμάτων από τη χώρα. - την τελωνειακή ονοματολογία η οποία, αν και δεν απαιτείται, λόγω μη εναρμονισμένης ονοματολογίας των εμπορευμάτων, η ύπαρξή της δύναται να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας. - την αποφυγή λαθών κατά την συμπλήρωση των carnet ΑΤΑ. - τη σφράγιση του πρώτου μέρους (πρώτη σελίδα) από το ελληνικό τελωνείο. - την περιγραφή με το ίδιο νόμισμα Σύμφωνα με τη διαδικασία, το carnet ΑΤΑ συμπληρώνεται σε μία από τις προβλεπόμενες γλώσσες ωστόσο, στο παρελθόν, έχουν υπάρξει περιστατικά κατά τα οποία τα ρωσικά τελωνεία ζητούν να συνοδεύονται από μετάφρασή τους στη ρωσική. Για το λόγο αυτό η μετάφραση των carnet στη ρωσική αποτελεί έναν ακόμα τρόπο αποφυγής πιθανών προβλημάτων. Η σωστή πληροφόρηση πριν την εξαγωγή των

5 εκθεμάτων και, πιθανόν, η συνεργασία με κάποιον έμπειρο εκτελωνιστή κρίνονται σκόπιμες για την αποφυγή προβλημάτων. Δ. ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά της Ρωσίας θα πρέπει να συνοδεύονται από ετικέτες στη ρωσική γλώσσα, όπου αναγράφονται κάποιες βασικές πληροφορίες για το προϊόν. Έτσι, στις ετικέτες των προϊόντων πρέπει να αναφέρεται, για παράδειγμα, η σύνθεση του προϊόντος, η ποσότητα, ο τρόπος αποθήκευσης και συντήρησης, η χρήση, τα στοιχεία του παραγωγού, η προέλευση, η ημερομηνία λήξης κ.α. κατά περίπτωση. Δεν υπάρχει ειδική μορφή για τις ετικέτες αρκεί να περιλαμβάνουν τα στοιχεία που απαιτούνται. Η τοποθέτηση των ετικετών μπορεί να γίνει από τους Έλληνες εξαγωγείς ή τους Ρώσους εισαγωγείς, κατά την άφιξή τους στα τελωνεία της Ρωσίας, αλλά η ετικέτα θα πρέπει να αναγράφει την θρεπτική αξία και πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της υγείας στη ρωσική. Οι ετικέτες αυτές θα πρέπει να είναι κολλημένες σε κάθε μονάδα συσκευασίας (κυτίο, σάκος συσκευασίας). Ε. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ -ΠΡΟΤΥΠΑ Τα προϊόντα που εισάγονται στη Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογες πιστοποιήσεις οι οποίες υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές με την εισαγωγή κάθε παρτίδας του προϊόντος. Το βασικό πιστοποιητικό που πρέπει να λάβουν όλα τα προϊόντα είναι το Πιστοποιητικό Καταλληλότητας (Certificate of Conformity) (GOST) από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικών Κανονισμών και Μετρολογίας (γνωστή ως Gosstandart) (http://www.gost.ru). Κάποια προϊόντα πιθανόν να απαιτούν επιπλέον πιστοποιητικά από εξειδικευμένα όργανα όπως τα προϊόντα τροφίμων, τα ιατρικά μηχανήματα, τα φαρμακευτικά και κάποια καλλυντικά, τα προϊόντα τηλεπικοινωνιών, τα μηχανήματα ορυχείων, εξορύξεων, πετρελαίου και φυσικού αερίου κ.α. Τα πιστοποιητικά αυτά εκδίδονται από αρμόδια Υπουργεία ή Υπηρεσίες. Τα προϊόντα που εισάγονται πρέπει να αξιολογούνται από εγκεκριμένο κέντρο ελέγχου. Υπάρχει σημαντικός αριθμός ερευνητικών ινστιτούτων και άλλων αρχών που είναι εγκεκριμένα για την διενέργεια των ελέγχων. Μερικές φορές, η πιστοποίηση στη Ρωσία μπορεί να απαιτεί και περαιτέρω έλεγχο στον τόπο παραγωγής στην Ελλάδα. Αξιολογήσεις καταλληλότητας που έχουν πραγματοποιηθεί υπό διαδικασίες που προσδιορίζονται από διεθνή συστήματα στα οποία η Ρωσία είναι μέλος και αναγνωρίζονται από την Gosstandart μπορούν να διευκολύνουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία. Τέτοια είναι η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (International Electrotechnical Commission - IEC), το Σύστημα Ποιοτικής Εκτίμησης Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Quality Assessment System for Electronic Components - IECQ), το Σύστημα Ελέγχου Συμβατότητας και Πιστοποίησης Ηλεκτρικού Εξοπλισμού (System for Conformity Testing and Certification of Electrical Equipment - IECEE) κλπ. Περιορισμένος αριθμός ξένων οργανισμών έχει διαπίστευση για τη διενέργεια των ελέγχων καταλληλότητας για τα ρωσικά πρότυπα όπως, για παράδειγμα, οι εταιρείες SGS Inspection Services S.A. of Switzerland(http://www.sgs.ca)και Underwriters Laboratories (http://www.ul.com/international/russia.html). Τα πιστοποιητικά αυτά μπορούν να εκδοθούν είτε για μια μόνο παρτίδα προϊόντων, είτε γενικά για το προϊόν, βάσει συγκεκριμένου συμβολαίου, είτε για την

6 παραγωγή (πιστοποίηση εργοστασίου) (τα τελευταία δύο εκδίδονται με συγκεκριμένη χρονική ισχύ που ανανεώνεται). Στις περισσότερες περιπτώσεις, τη διεκπαιρέωση των διαδικασιών για την έκδοση πιστοποίησης των προϊόντων αναλαμβάνει ο εισαγωγέας. Απαιτείται λοιπόν στενή συνεργασία μεταξύ εξαγωγέα και Ρώσου εισαγωγέα, ο οποίος είναι σε θέση να εκτελέσει καλύτερα όλες τις διαδικασίες στη Ρωσία. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα την διαδικασία της πιστοποίησης να αναλάβει εταιρεία που παρέχει ανάλογες υπηρεσίες. The Federal Agency for Technical Regulations and Metrology Grigory Iosifovich Elkin, Head 9, Leninsky Prospect Moscow Russia Phone: Fax: Web: Υγειονομική Υπηρεσία Sanitary Protection department Ministry of Health (Gossanepidnadzov) Vodkovski per 18/ Moscow Tel +7(495) Fax +7(495) Ministry of Information Technologies and Communications of the RF Ms. Lyudmila Yurasova Deputy Head of Federal Agency 7 Tverskaya Street Moscow, Russia Tel: Fax: Federal Service for Control over Healthcare and Social Development (Roszdravnadzor) 1 Birzhevaya Street Moscow, , Russia Tel.: Fax: Χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις: Federal Service for Veterinary and Phytosanitary Supervision (http://www.mcx.ru/index.html?he_id=807, in Russian) Ministry of Health (http://www.regmed.ru, in Russian) Federal Service for Communications Supervision of the Ministry of Information Technologies and Communications (http://www.minsvyaz.ru/site.shtml?id=2921, in Russian) Federal Service for Ecological, Technical, and Atomic Supervision (Gosgortekhnadzor) (http://www.gosnadzor.ru, in Russian) ΣΤ. Απαγορεύσεις και περιορισμοί εισαγωγών. Οι εισαγωγές και εξαγωγές στη Ρωσία ρυθμίζονται από τον Ομοσπονδιακό Νόμο του 2003 Περί Διεθνών Εμπορικών Δραστηριοτήτων (Government Regulation of International Trade activities), ο οποίος ρυθμίζει την εισαγωγή ποσοστώσεων, αδειών και άλλων προσωρινών περιορισμών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Οι άδειες εισαγωγής χορηγούνται από το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου (Ministry of Economic Development and Trade) και τις περιφερειακές διοικήσεις και ελέγχονται από την Τελωνειακή Επιτροπή του κράτους (State Customs Committee). Oι άδειες για τα κυνηγετικά όπλα, πυρομαχικά, είδη αυτοάμυνας χορηγούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Άδειες εισαγωγής απαιτούνται επίσης για ορισμένα προϊόντα όπως: χαλιά, έγχρωμες τηλεοράσεις, πυρομαχικά, αιθυλική αλκοόλη, φαρμακευτικά, στρατιωτικός εξοπλισμός, πολύτιμα μέταλλα, ραδιενεργά υλικά, πέτρες, δηλητήρια, βότκα κλπ.

7 Για την εισαγωγή των προϊόντων αυτών οι Ελληνικές επιχειρήσεις δύνανται να απευθύνονται το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου (www.economy.gov.ru) Ζ. Tελωνειακός κώδικας Νομοθεσία Πληροφόρηση επαφών O νέος τελωνειακός κώδικας τέθηκε σε ισχύ την Οι αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή του νέου τελωνειακού κώδικα αφορούν στα εξής: Περιορίζεται η εξουσία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Επιτροπής, όσον αφορά στην έκδοση αντιφατικής νομοθεσίας. Δίδεται η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης των διαφορών με τα τελωνεία της χώρας στη δικαστική εξουσία. Καθορίζεται οριστικός κατάλογος των παραστατικών για την έκδοση τελωνειακής αδείας. Περιορίζεται ο χρόνος διάρκειας για την απόκτηση της τελωνειακής άδειας από 10 ημέρες σε 3. Δίδεται η δυνατότητα έκδοσης τελωνειακής άδειας για εισαγωγή προϊόντων από οποιοδήποτε τελωνείο. Προβλέπεται η έκδοση επείγουσας τελωνειακής άδειας για ευπαθή προϊόντα. Μετά από θέση σε εφαρμογή του νέου τελωνειακού κώδικα έγινε αντιληπτό από την επιχειρηματική κοινότητα ότι απαιτούνται νέες ρυθμίσεις για την αναβάθμιση των τελωνείων. Ο τελευταίος έλεγχος που έγινε στα τελωνεία κατά την διάρκεια του 2005 έδειξε κάποιες περιπτώσεις αμφισβητήσεων και διαιτησίας που προέκυψαν από μερικά τοπικά τελωνεία της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος των παραπόνων αφορούσαν στην καθυστέρηση της τελωνειακής άδειας και τον καθορισμό της αξίας των τελωνειακών δασμών, και στο μεγαλύτερο μέρος αφορούσαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον παλιό κώδικα και εναρμόνιση με τις διατάξεις του ΠΟΕ ενώ, από το 2005, προτεραιότητα της κεντρικής εξουσίας είναι η βελτίωση των τελωνειακών διατάξεων, η εφαρμογή και εισαγωγή συστημάτων πληροφορικής στα τελωνεία και ο διαρκής διάλογος με την επιχειρηματική κοινότητα. Παράλληλα, σημαντική προσπάθεια κατεβλήθη από τα τελωνεία τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της γκρίζας οικονομίας. Η τελωνειακή αξία: Η τελωνειακή αξία γενικά υπολογίζεται στην αξία CIF του εισαγόμενου προϊόντος (cost-insurance-freight). Από την , εισήχθησαν νέα τελωνειακά τέλη, σύμφωνα με το κεφάλαιο 33 του νέου τελωνειακού κώδικα. Οι τελωνειακοί δασμοί καταβάλλονται σε σκληρό νόμισμα ή σε ρούβλια, στην τρέχουσα ισοτιμία. Σε περίπτωση που οι τελωνειακές αρχές δεν συμφωνούν με την τελωνειακή αξία των προϊόντων που δηλώνεται, δύνανται να ζητήσουν συμπληρωματικές πληροφορίες και παραστατικά για την τελωνειακή αξία των εμπορευμάτων. Είναι σύνηθες το φαινόμενο οι τελωνειακές αρχές της Ρωσίας να απαιτούν τα παραστατικά εξαγωγής και μεταφοράς (Shippers Export Declaration SED), τα οποία θεωρούνται ικανά για την απόδειξη της πραγματικής τελωνειακής αξίας του προϊόντος. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα τελωνεία, οι ελληνικές εταιρείες δύνανται να συμβουλεύονται τις κατωτέρω ιστοσελίδες: και

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Μόσχα, 20 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Μόσχα, 20 Ιανουαρίου 2010 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Μόσχα, 20 Ιανουαρίου 2010 ΘΕΜΑ: Προβλήματα κατα την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων δειγμάτων εκθεμάτων στα Ρωσικά τελωνεία σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Μόσχα, 20 Ιανουαρίου 2010 Α.Π.: Φ.2052/ΑΣ57

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Μόσχα, 20 Ιανουαρίου 2010 Α.Π.: Φ.2052/ΑΣ57 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Πληρ.: Σπ. Λιόντος Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α Μόσχα, 20 Ιανουαρίου 2010 Α.Π.: Φ.2052/ΑΣ57 Ε.Δ.: Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα υπόψη κ.

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. πρωτ: 59/216 Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2010 ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Αριθμ. πρωτ: 59/216 Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2010 ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ K E O Σ Ο Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: (210) 6923102 6923291 6928224 FAX: (210) 6981182 e-mail : keosoe@otenet.gr Αριθμ. πρωτ: 59/216 Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ-ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΘΕΣΜΙΚΟ-ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΘΕΣΜΙΚΟ-ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Α. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ.Α. ΜΟΡΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η νομοθεσία η οποία ρυθμίζει την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών στην Ρωσία είναι: -Ο νόμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας του 1999 περί ξένων επενδύσεων

Διαβάστε περισσότερα

1 Π. Γκάσιος, Γραμματέας Α Ο.Ε.Υ. 1 Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο 2009 συνάφθηκε συμφωνία Ε.Ε.-Ισραήλ για την απελευθέρωση του

1 Π. Γκάσιος, Γραμματέας Α Ο.Ε.Υ. 1 Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο 2009 συνάφθηκε συμφωνία Ε.Ε.-Ισραήλ για την απελευθέρωση του ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β3 Δ/νση Οικ.Σχέσεων με Χώρες Β.Αφρικής, Μ.Ανατολής και Κόλπου Φεβρουάριος 10 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ Η πλειονότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μπίτολα. Σύντομος Επενδυτικός Οδηγός BITOLA БИТОЛА. Επενδύοντας στa INVESTING IN ИНВЕСТИРАЈЌИ ВО

Μπίτολα. Σύντομος Επενδυτικός Οδηγός BITOLA БИТОЛА. Επενδύοντας στa INVESTING IN ИНВЕСТИРАЈЌИ ВО HELLENIC REPUBLIC A r i s t o t l e University of Thessaloniki Laboratory of Economic A n a l y s i s a n d P o l i c y REGIONAL ENTERPRISE SUPPORT CENTRE - BITOLA Επενδύοντας στa Μπίτολα (Μοναστήρι) της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 1.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ. 2

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 1.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ. 2 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 1.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ. 2.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΠΟΛΙΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ (DOING BUSINESS IN ARMENIA 2015)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ (DOING BUSINESS IN ARMENIA 2015) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ (DOING BUSINESS IN ARMENIA 2015) Οικονομικές εξελίξεις (Γενικά). Το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης του Α.Ε.Π ανήλθε σε 4%%, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

1.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ. 2.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΠΟΛΙΤΩΝ

1.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ. 2.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΠΟΛΙΤΩΝ 1.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ. 2.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΠΟΛΙΤΩΝ Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ι Δ Ι Ο ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β3 Δ/νση Οικ.Σχέσεων με Χώρες Β.Αφρικής, Μ.Ανατολής και Κόλπου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β3 Δ/νση Οικ.Σχέσεων με Χώρες Β.Αφρικής, Μ.Ανατολής και Κόλπου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β3 Δ/νση Οικ.Σχέσεων με Χώρες Β.Αφρικής, Μ.Ανατολής και Κόλπου Νοέμβριος 09 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Σ. ΑΡΑΒΙΑΣ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ Στις

Διαβάστε περισσότερα

Β. Ποιοι είναι οι αρμόδιοι φορείς και οι Ειδικές Υπηρεσίες για την πραγματοποίηση μίας εξαγωγής και ποιες οι διαδικασίες και έγγραφα

Β. Ποιοι είναι οι αρμόδιοι φορείς και οι Ειδικές Υπηρεσίες για την πραγματοποίηση μίας εξαγωγής και ποιες οι διαδικασίες και έγγραφα ΕΡΩΤΗΣΗ 12 ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ; ΕΡΩΤΗΣΗ 12 Α. Πως αναζητείται πελάτης στο εξωτερικό; Μια επιχείρηση που

Διαβάστε περισσότερα

http://www.ektelonismos.com http://custom-brokers.blogspot.com email :kourtesisa@hotmail.com ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

http://www.ektelonismos.com http://custom-brokers.blogspot.com email :kourtesisa@hotmail.com ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Η νέα φιλοσοφία που διέπει πλέον τις εξαγωγές στην Ε.Ε. αλλά και στην χώρα μας, έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Η νέα φιλοσοφία βασίζεται όχι στους γραφειοκρατικούς ελέγχους

Διαβάστε περισσότερα

Φ.Π.Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Φ.Π.Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Φ.Π.Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Καλομοίρης Πέτρος ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: 1. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΙΔΗ, ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ. 7 1.1 Ορισμός Εξαγωγής 7 1.2 Είδη Εξαγωγής 7 1.2.1 Εξαγωγές με συν/κες διατυπώσεις 7 1.2.2 Εξαγωγές χωρίς συν/κες

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα : Ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Εισηγητής : κ. Γεωργαλάς Αντώνιος

Πτυχιακή Εργασία Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα : Ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Εισηγητής : κ. Γεωργαλάς Αντώνιος Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία Θέμα : Ενδοκοινοτικές συναλλαγές Εισηγητής : κ. Γεωργαλάς Αντώνιος Παρουσίαση : Καρτάνου Σπυριδούλα Καβάλα, Σεπτέμβριος 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Αθηναίου Κωνσταντίνα Α.Μ. 8019 Κολλημένου Δάφνη Α.Μ. 8201 Μιχαήλ Μοζόιου Στεφανία Α.Μ. 8160

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr Οκτώβριος 2014 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (Doing Business

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ. για τις επενδυτικές υπηρεσίες και τα χρηματοπιστωτικά μέσα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ. για τις επενδυτικές υπηρεσίες και τα χρηματοπιστωτικά μέσα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ για τις επενδυτικές υπηρεσίες και τα χρηματοπιστωτικά μέσα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ...3 2 Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ...4 2.1 Η EUROBANK ERGASIAS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Ιούνιος 2010 Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ 2 Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ...1 1. Εξαγωγή προϊόντων στο Ισραήλ...1 2. Σύσταση εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραµµές για τους ελέγχους κατά την εισαγωγή στον τοµέα της ασφάλειας και της συµµόρφωσης των προϊόντων

Κατευθυντήριες γραµµές για τους ελέγχους κατά την εισαγωγή στον τοµέα της ασφάλειας και της συµµόρφωσης των προϊόντων ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ Ασφάλεια, διευκόλυνση των συναλλαγών και διεθνής συντονισµός Προστασία των πολιτών και άσκηση των δικαιωµάτων διανοητικής ιδιοκτησίας Κατευθυντήριες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Πχοχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Πχοχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Πχοχιακή Εργασία ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ: Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Επιμέλεια πτυχιακής : Κούτνα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΝΕΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΑ Συνολικός πληθυσμός: 142,960,000 Αστικός πληθυσμός: 73,8% Μόσχα: 13,500,000 Αγία Πετρούπολη: 4,750,000 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Αν και στις προτιμήσεις των Ρώσων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΘΕΣΜΙΚΟ-ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΟ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 2009-2010 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Α. Γενικά χαρακτηριστικά-

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ Η Ρωσία είναι μία χώρα η οποία προσελκύει τους Έλληνες επιχειρηματίες, αφού υπάρχει η εντύπωση ότι οι δύο λαοί βρίσκονται κοντά στον πολιτισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 649/2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 26ης Ιουνίου 2012.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 649/2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 26ης Ιουνίου 2012. L 201/60 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 27.7.2012 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 649/2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 4ης Ιουλίου 2012 σχετικά με τις εξαγωγές και εισαγωγές επικίνδυνων

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ» «Indirect Taxation and Consequences»

«ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ» «Indirect Taxation and Consequences» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΕΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ» «Indirect Taxation and Consequences» ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...3 1. Στοιχεία Γεωγραφίας...3 2. Πληθυσµός...3 3. Πολιτικό Σύστηµα Πολίτευµα...3 3.1.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...3 1. Στοιχεία Γεωγραφίας...3 2. Πληθυσµός...3 3. Πολιτικό Σύστηµα Πολίτευµα...3 3.1. ΕΚΘΕΣΗ 2014 ΓΡΑΦΕΙΙΟΥ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΚΑΙΙ ΕΜΠΟΡΙΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΙΑ ΕΠΙΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΙΚΗΣ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΑΣ ΚΑΙΙ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΤΩΝ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα