Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού: Βιβλιοθήκη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού: Βιβλιοθήκη"

Transcript

1 Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού: Βιβλιοθήκη Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση Καθηγήτρια 8 Σεπτεμβρίου 2012

2 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 3 ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ 3 ΣΥΛΛΟΓΗ 5 ΟΡΓΑΝΩΣΗ 6 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 7 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ 8 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΔΕΕΣ 9

3 Το προτεινόμενο σχέδιο εξετάζει τη Βιβλιοθήκη του ΔΔΠ. Η Βιβλιοθήκη πρέπει να αποτελέσει ένα πόλο έλξης και την καρδιά του Κέντρου που υλοποιεί αυτή τη στιγμή το Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στη συνέχεια αναλύονται όλες οι συνιστώσες της βιβλιοθήκης και δίνονται οδηγίες για την οργάνωση και τη λειτουργία της. Η Βιβλιοθήκη πρέπει να συνδεθεί με τις λοιπές δράσεις του δικτύου και για το λόγο αυτό προτάσσονται εδώ οι «Διάφορες ιδέες» που μπορούν να συνδεθούν μαζί της.

4 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΩΡΟΙ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Χώροι Οι χώροι που θα στεγάσουν τη Βιβλιοθήκη, όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία και τη μελέτη των αρχιτεκτόνων συνδυάζουν την τοποθέτηση της στην καρδιά του αστικού περιβάλλοντος σε περιοχή όπου κατοικεί, εργάζεται και ενυπάρχει ο πληθυσμός προς τον οποίο απευθύνεται το κέντρο. Είναι επίσης σε μικρή απόσταση από το σταθμό του μετρό και του τραίνου, ενώ εξυπηρετείται και από τα λεωφορεία. Η απόσταση από τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων είναι επίσης πολύ μικρή, γεγονός που επιτρέπει τη συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα. Σε ότι αφορά τους χώρους του κτιρίου, σύμφωνα με τη μελέτη των αρχιτεκτόνων εξασφαλίζεται η υποστήριξη μιας βιβλιοθήκης έως 3000 τεκμήρια με χώρους: 1. Κοινής δραστηριότητας και προβολών στο ισόγειο 2. Χώρο η/υ στο ισόγειο (περίπου 4 η/υ) 3. Χώρο κοινής δραστηριότητας (προβολές και αφηγήσεις ιστοριών, συναντήσεις γονέων κλπ στο υπόγειο 4. Ράφια αποθήκευσης βιβλίων, παιχνιδιών και κάθε είδους τεκμηρίων στο ισόγειο 5. Μικρό χώρο γραφείου στο πατάρι και χώρο η/υ για χρήση internet για νέους Οι χώροι και η εσωτερική διακόσμηση τους έχει περιγραφεί με εξαιρετικό τρόπο από την ομάδα των αρχιτεκτόνων. Η βιβλιοθηκονομική πλευρά σε σχέση με τους χώρους απαιτεί ειδικότερα τα ακόλουθα σημεία που παρακαλώ τους αρχιτέκτονες αν δεν τα έχουν ήδη συμπεριλάβει να διερευνήσουν τρόπους υποστήριξής τους:

5 Μικρό χώρο για την παρουσίαση των νέων «αποκτημάτων» και των διαφημιστικών για τα προγράμματα και τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης. Θα μπορούσε να είναι και ένας πίνακας ανακοινώσεων ή ένα διακοσμητικό ράφι, ή κάτι που θα μπορέσουν να προτείνουν οι αρχιτέκτονες. Στο χώρο γραφείου θα πρέπει ο βιβλιοθηκονόμος να έχει έναν η/υ για τη διαχείριση του προγράμματος και την οργάνωση της συλλογής. Σε σχέση με τα υλικά κατασκευής θα πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες για την πυρασφάλεια που διέπουν τις βιβλιοθήκες και ιδιαίτερα τα χαλιά ή δάπεδα να είναι από ειδικά βραδυφλεγή υλικά. Δεν προτείνουμε σύστημα ασφάλειας κατά κλοπών του υλικού, γιατί το ΔΔΠ είναι από τους χώρους που η κλοπή βιβλίων αντιμετωπίζεται ως θετικό σημείο ενδιαφέροντος, ωστόσο πρέπει να υπάρχει πολύ καλή εποπτεία του χώρου από το άτομο της βάρδιας και τρόποι να ασφαλίζει η Βιβλιοθήκη από πιθανή νυχτερινή κλοπή ή βανδαλισμό. Εξοπλισμοί Α. ράφια Ενδεικτικά και για τη χρήση των αρχιτεκτόνων σημειώνω ότι τα φορτία των ραφιών σε ξύλινα ράφια (ύψος 6 ραφιών) υπολογίζονται σε 350 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα μεταλλικά μπορεί να φθάσουν τα 450 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Γενικά στις βιβλιοθήκες συγκεντρώνουμε τα βάρη περιμετρικά στους τοίχους και συνήθως στεγάζουμε υλικό και στα υπόγεια. Το πλάτος των ραφιών για παιδικά βιβλία μπορεί να ξεκινήσει από 17 εκ. και να φτάσει έως 25 εκ., ένα καλό πλάτος ραφιού είναι τα 22εκ. Το μήκος των ραφιών καλό είναι να μην υπερβεί τα 90 εκ ενώ το υλικό και το πάχος του πρέπει να είναι τέτοιο που να μη δημιουργεί «κοιλιά» μετά την πάροδο λίγων μηνών. Το πάχος διαφέρει ανάλογα με το υλικό. Κάθε ράφι 90 εκ. έχει χωρητικότητα περίπου 100 βιβλία αφήνοντας αρκετό χώρο κενό για την επέκταση της συλλογής. Συνιστάται, μία στήλη των χαμηλών ραφιών να είναι φαρδύτερη στα 40 εκ. ώστε να φιλοξενήσει παιχνίδια. Είναι σημαντικό τα ράφια αυτά να είναι χαμηλά και άμεσα προσβάσιμα στα παιδιά. Β. τραπέζια και καρέκλες σύμφωνα με τη μελέτη των αρχιτεκτόνων Γ. Δίκτυο σε όλους τους η/υ Δ. οθόνες και διαδραστικοί πίνακες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί Ε. η/υ σύμφωνα με τις προδιαγραφές Στ. ένας η/υ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μικρός server για να φιλοξενήσει το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης και τις λοιπές εφαρμογές του κέντρου.

6 Ζ. Θα πρέπει να εγκατασταθούν σχετικά «φίλτρα» στους η/υ για τον αποκλεισμό πορνογραφικών, βίαιων και προσηλυτιστικών / προπαγανδιστικών σελίδων σύμφωνα με τις οδηγίες της IFLA. Καλό τέτοιο σύστημα διαθέτει αυτή τη στιγμή το schoolnet. ΣΥΛΛΟΓΗ Σύμφωνα με τα όσα ήδη αναφέρθηκαν, τoν πυρήνα της συλλογής θα αποτελέσει η συλλογή του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών βιβλιοθηκών, η οποία έχει μια ιδιαίτερα καλή ποιότητα και ποικιλία. Καλύπτει δε πολύ καλά θέματα τέχνης και ξένης παιδικής λογοτεχνίας. Ακολουθούν οδηγίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της συλλογής: Άξονας 1: διαρκής ενημέρωση με νέο υλικό, τα best sellers της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας και μια παρακολούθηση βιβλίων που είτε παίζονται ως ταινίες (πχ Χάρυ Πότερ) είτε αποκτούν μια ιδιαίτερη μόδα μέσα από το δίκτυο, την τηλεόραση κλπ. Τα βιβλία αυτά αποτελούν «τους κράχτες» της βιβλιοθήκης και την καθορίζουν. Συχνά η βιβλιοθήκη απορρίπτεται από τα παιδιά και τους εφήβους ως παλιομοδίτικη ακριβώς γιατί δεν τα έχει. Άξονας 2: Περιοδικά: παιδικά περιοδικά αν εντοπιστούν. Εφηβικά περιοδικά ακόμα και αν το περιεχόμενο είναι συχνά φτωχό. Παράλληλα κάποια περιοδικά ειδικού ενδιαφέροντος έχουν μεγάλη απήχηση σε εφήβους αλλά και γονείς πχ. Περιοδικά μόδας, περιοδικά σπορ, αυτοκινήτων κλπ. Άξονας 3: Βιβλία στις μητρικές γλώσσες των παιδιών εκτός των ελληνικών. Ένα 20% της συλλογής πρέπει να αντικατοπτρίζει τη γλωσσική και πολιτισμική σύνθεση του κοινού. Στον ίδιο άξονα τα βιβλία εκμάθησης γλώσσας πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμα. Ως Βιβλία εκμάθησης γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφηβικά βιβλία ιστορίας, μυθολογίας και τέχνης με εικονογράφηση, με μεγαλύτερη γραμματοσειρά και απλό λεξιλόγιο. Επίσης κάποια από τα σχολικά βιβλία που συχνά διατίθενται δωρεάν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην εκμάθηση γλώσσας (πχ η σειρά «Η γλώσσα μου» των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Άξονας 4: Δωρεές. Πάντα ευπρόσδεκτες και πάντα προβληματικές. Το ΔΔΠ θα πρέπει να αναζητήσει δωρεές διαμορφώνοντας μια αυστηρή πολιτική επιλογής των δωριζόμενων βιβλίων και αποκλείοντας κάθε μορφή προπαγάνδας, προσηλυτισμού, λογοτεχνίας μίσους ή κακόβουλης διαφήμισης που ενδέχεται να αποτελεί μέρος της δωρεάς. Ο βιβλιοθηκονόμος και οι υπεύθυνοι του κέντρου μπορούν εύκολα να κάνουν τη διαλογή. Η αναζήτηση των δωρεών και η αποδοχή τους θα πρέπει να συνοδεύεται από την πρότερη κοινοποίηση αυτής της πολιτικής στους δωρητές. Επίσης, η αναζήτηση δωρεών θα πρέπει να προτάσσει τους στόχους του ΔΔΠ ώστε να μη γίνει αποδέκτης άχρηστων βιβλίων. Άξονας 5: συνεισφορά των ίδιων των μελών με τη μορφή δανεισμού από τον ένα στον άλλο και ενίσχυση της συμμετοχικής διαδικασίας. Αυτό μπορεί να ενισχυθεί με τη δημιουργία ενός συστήματος εσωτερικού δανεισμού ανάμεσα στα μέλη της βιβλιοθήκης. Άξονας 6: χρήση των e book μέσα στο κέντρο από τους υπολογιστές του κέντρου.

7 Άξονας 7: απευθείας αγορές. Με μικρό προϋπολογισμό, δηλαδή περίπου 3000 ευρώ το χρόνο μπορεί να διαμορφωθεί μια καλή ενημέρωση της συλλογής καθώς και να υποστηριχθεί η αγορά από «αναλώσιμα» βιβλία που είναι απαραίτητα σε παιδικές βιβλιοθήκες. Βιβλία κατασκευών, ασκήσεων και ζωγραφιές δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, είναι όμως απαραίτητα και το κόστος τους είναι κάτω από 1 ευρώ. Προσδίδουν την έννοια της δημιουργίας και της μικρής «απολαβής» ως επιβράβευση για μια «καλή» ιστορία, ένα παραμύθι κλπ. Εμπλουτισμός ηλεκτρονικού υλικού Η υποστήριξη των γονέων, μητέρων αλλά και των εφήβων επισκεπτών του κέντρου θα στηριχθεί κυρίως σε δικτυακό υλικό. Ο βιβλιοθηκονόμος του κέντρου θα πρέπει να δομήσει θεματικές πύλες (portals) για συγκεκριμένα θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό και να δώσει ανάλογες υπηρεσίες. Μέσα από τις πύλες αυτές θα πρέπει να δώσει πρόσβαση σε βάσεις που είναι δωρεάν διαθέσιμες στο δίκτυο και να τις συνδέσει σε ενότητες. Για παράδειγμα, οι θεματικές ενότητες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε πύλες είναι: Εκπαιδευτικά θέματα για την υποστήριξη των μαθητών του δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου Προληπτική ιατρική Σύνδεσμοι με τις κοινωνικές υπηρεσίες κάθε είδους Επιλογές από τη νομοθεσία που αφορά τη μετανάστευση, την εργασία, τις άδειες παραμονής κλπ Εκμάθηση γλώσσας ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Η συλλογή και η διαχείριση της βιβλιοθήκης, δηλαδή η διαχείριση των μελών με την έκδοση κάρτας, η καταχώρηση των βιβλίων και ο δανεισμός θα γίνονται μέσω του προγράμματος Greenstone, λογισμικό ανοιχτού κώδικα, που διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Ο βιβλιοθηκονόμος σε συνεργασία με ένα πληροφορικό θα το εγκαταστήσουν στο server του ΔΔΠ και ο βιβλιοθηκονόμος θα προβεί στην παραμετροποίηση για τις ανάγκες του κέντρου. Οι κάρτες μπορούν να εκδοθούν από το πρόγραμμα με απλή εκτύπωση και πλαιστικοποίηση. Τα βιβλία καταγράφονται πρώτα σε παραδοσιακό βιβλίο εισαγωγής. Οι εγγραφές των λημμάτων των βιβλίων θα γίνουν στο Greenstone σε Dublin Core με τη χρήση 5-6 πεδίων και τη θεματολογία που προσφέρει ο Θησαυρός του ΕΚΤ που είναι

8 επίσης ελεύθερος στο διαδίκτυο. Ωα ταξινομικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί το DDC (Dewey Decimal Classification). Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης που θα προκύψει θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης και θα είναι αναζητήσιμος τόσο τοπικά, όσο και μέσω του δικτύου. Σε αυτόν θα μπορεί να προστίθεται και ηλεκτρονικό υλικό. Για το δανεισμό προτείνουμε να διατίθεται το υλικό με μικρή διάρκεια απουσίας από τη βιβλιοθήκη, δηλαδή μία εβδομάδα, γεγονός που θα καθορίζει και τη συμμετοχή στις δραστηριότητες. Κάποιο από το υλικό δεν θα δανείζεται καθόλου αλλά θα είναι αποκλειστικά για χρήση μέσα στο κέντρο, πχ εγκυκλοπαίδειες. Η διαχείριση των παραγγελιών νέων βιβλίων και των δωρεών, πιθανότατα να πρέπει να γίνει χειροκίνητα, εκτός Greenstone. Αυτό θα εκτιμηθεί στην πράξη. Επειδή δεν πρόκειται για μεγάλο όγκο υλικού, ίσως ένα απλό χειροκίνητο σύστημα να είναι αποτελεσματικότερο. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Οι υπηρεσίες της βιβλιοθήκες διακρίνονται σε τοπικές και ηλεκτρονικές Α. τοπικές Στις τοπικές υπηρεσίες περιλαμβάνονται η εξυπηρέτηση των παιδιών μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης με τη βοήθεια στην αναζήτηση των βιβλίων και το δανεισμό. Επίσης, όλες εκείνες οι υπηρεσίες που περιγράφονται παρακάτω στις «Διάφορες ιδέες» και γίνονται μέσα στο χώρο του κέντρου, όπως η διήγηση ιστοριών, οι προβολές, τα παιχνίδια, η εκμάθηση γλώσσας, ο μπλε σάκος, το animation κλπ. Καθώς και η υποστήριξη άλλων ενεργειών του ΔΔΠ όπως επισκέψεων σε μουσεία, περιβαλλοντικές δράσεις κλπ B. ηλεκτρονικές Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αποτελούν καίριο κομμάτι της βιβλιοθήκης. Εκτός από την πρόσβαση στο internet, προσφέρονται επίσης: 1. Αναζήτηση στον κατάλογο της βιβλιοθήκης και στους καταλόγους άλλων βιβλιοθηκών, όπως αυτόν της Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων 2. Αναζήτηση στις θεματικές πύλες που θα αναπτύξει η Βιβλιοθήκη του ΔΔΠ 3. Αναζήτηση και χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων και περιοδικών 4. Αναζήτηση υπηρεσιών κοινωνικών φορέων κλπ συνεργαζόμενων με το ΔΔΠ Προτείνουμε επίσης την ανάπτυξη υπηρεσίας «Ask a librarian» με την ευρύτερη εφαρμογή της στις ανάγκες του ΔΔΠ και ιδιαίτερα των εφήβων και των γονέων. Η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με προσωπικό ειδικοτήτων ψυχολογίας, κοινωνικής φροντίδας κλπ μπορεί να διαθέσει ηλεκτρονικό δίκτυο υποβολής ερωτήσεων και απόδοσης απαντήσεων μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του ΔΔΠ. Το σύστημα αυτό λειτουργεί μέσω της ιστοσελίδας και e mail, ή μέσα από τη δημιουργία μιας οντότητας της βιβλιοθήκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πχ

9 facebook, twitter και διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των χρηστών μέσω διαφόρων μεθόδων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ρωτήσουν και να λάβουν πληροφόρηση για μια σειρά από θέματα που δεν θα ρώταγαν ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο. Πχ. Έχω AIDS που να απευθυνθώ, Είμαι έγκυος τι να κάνω; Σημειώνουμε ότι οι βιβλιοθήκες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνδεδεμένες με ανάλογους κοινωνικούς φορείς και λειτουργούν ως «μεσάζοντες» για να δώσουν πρόσβαση ή να διαδώσουν το έργο των άλλων φορέων. Σε καμία περίπτωση ο βιβλιοθηκονόμος δεν παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής. Τόσο οι τοπικές υπηρεσίες όσο και οι ηλεκτρονικές προσφέρονται σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο ωράριο γίνεται. Είναι καθοριστικής σημασίας η βιβλιοθήκη να είναι ανοιχτή από το πρωί μέχρι το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Αντίθετα μπορεί να επιλεγεί μια άλλη μέρα της εβδομάδας πχ. Η Δευτέρα για να παραμείνει κλειστή. Το προτεινόμενο ωράριο είναι Τρίτη έως Κυριακή 8πμ έως 8 πμ το χειμώνα και 8 πμ 9 πμ το καλοκαίρι. Τη Δευτέρα κλειστή. Η ύπαρξη ομάδας επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων που θα λειτουργούν τη Βιβλιοθήκη είναι απαραίτητη σε τέτοια εγχειρήματα. Συγκεκριμένα προτείνεται να συμμετέχουν: ένας βιβλιοθηκονόμος, ένα παιδαγωγός, ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας ηθοποιός που μπορούν να αναλάβουν τις βάρδιες της βιβλιοθήκες και να αναμειχθούν ανάλογα με την ειδικότητα στη λειτουργία της. Η ύπαρξη ενός συντονιστή είναι κομβική. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ Η ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης θα πρέπει να ενσωματωθεί σε εμφανές σημείο της ιστοσελίδας του ΔΔΠ. Ο κατάλογος, οι θεματικές πύλες και οι υπηρεσίες ερωταποκρίσεων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα τονισμένες. Σχετικός πίνακας ανακοινώσεων με τις τελευταίες και τις προετοιμαζόμενες δραστηριότητες, εγγραφές στις ομάδες κλπ πρέπει να είναι απλές και εμφανείς. Θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν με προσοχή οι λέξεις κλειδιά που θα δοθούν για την ανάκτηση της ιστοσελίδας μέσω google, ώστε να προβάλλονται οι υπηρεσίες και όχι απλά τα περιεχόμενα του καταλόγου. Το ωράριο λειτουργίας, η διαδικασία έκδοσης κάρτας μέλους και οι κανόνες λειτουργίας του χώρου θα πρέπει επίσης να είναι αναρτημένα. Χορηγοί, συνεργαζόμενοι φορείς κλπ μπορούν να προσφέρουν σύνδεση στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και αυτό πρέπει να επιδιωχθεί. Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας πρέπει να συνδυάζει απλότητα και περιεκτικότητα, πρέπει να είναι ευχάριστη και προσιτή, εύχρηστη, γραμμένη με απλό λεξιλόγιο. Όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα πρέπει να είναι εμφανή στο πρώτο επίπεδο- και να μην υπάρχουν αναρίθμητοι υπο πίνακες. Η «εξαιρετικά δομημένη» πληροφορία συχνά

10 χάνεται εντελώς στην κατάτμηση ή την κατηγοριοποίηση. Αντίθετα, η ευχάριστη παρουσίαση, τα καλά γραφικά και η σαφήνεια κερδίζουν επισκέπτες. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΔΕΕΣ Οι προτάσεις ιδέες που ακολουθούν σχετίζονται άμεσα με το χώρο και τις δράσεις της βιβλιοθήκης, πλαισιώνουν τη δουλειά της και επεκτείνουν τις δραστηριότητες του Δικτύου σε χώρους που οι αστικοί πληθυσμοί έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Στις ιδέες αυτές σημαντικό ρόλο παίζει η λειτουργία του χώρου και η συσπείρωση των δραστηριοτήτων γύρω από τον πυρήνα της βιβλιοθήκης. Οι δράσεις αυτές έχουν ληφθεί αυπόψη και στις προτάσεις που ακολουθούν και αφορούν το χώρο και την οργάνωση. Δραστηριότητες: 1. Απογευματινή βοήθεια σε μαθητές (ιδιαίτερα μη ελληνόγλωσσους) στο χώρο της βιβλιοθήκης σε συνεργασία με το τοπικό σχολείο ή με μεγαλύτερους μαθητές κατά το πρότυπο της αλληλοδιδακτικής 2. Εκμάθηση γλώσσας με τη χρήση e learning και εθελοντές δασκάλους κατά το πρότυπο των English as a second Language της Αμερικής που περιλαμβάνει πρακτικές προφορικής επικοινωνίας μέσα σε 10 μέρες και μαθήματα «επιβίωσης» σε ξένη γλώσσα. Τα μαθήματα αυτά χαρακτηρίζονται από το χιούμορ, την πρακτικότητα στην εφαρμογή και τον ιδιαίτερο τρόπο διδασκαλίας σε ενήλικες. Σε περίπτωση που ατό ενδιαφέρει θα μπορούσαν να γίνουν σχετικές επικοινωνίες ώστε να πάρουμε την τεχνογνωσία. Σημειώνω ότι τα μαθήματα αυτά έχουν φιλοξενηθεί πολλές φορές σε τοπικές βιβλιοθήκες ειδικά για μεταναστευτικούς πληθυσμούς. 3. Ανταλλαγή πολιτισμών: η παρουσίαση ενός μνημείου του ελληνικού πολιτισμού μέσα από εικόνα, ήχο, πολυμέσα, βιβλία και ενός μνημείου μιας άλλης χώρας σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα και συνήθως με πρωτοβουλία παιδιών που συμμετέχουν και θέλουν να παρουσιάσουν την πατρίδα τους 4. Οργάνωση παιχνιδιού. Πχ αναζήτηση ενός συγκεκριμένου εκθέματος ή στοιχείου από ένα χώρο στον οποίο θα έχει οργανωθεί επίσκεψη. Πχ να βρουν και μετά σε συνάντηση να περιγράψουν ένα συγκεκριμένο πίνακα, του οποίου η φωτογραφία τους δόθηκε από πριν. Παιχνίδια τέτοιου είδους έχουν μεγάλη εφαρμογή στις βιβλιοθήκες και συνεργαζόμενα μουσεία. 5. Μηνιαία αφιερώματα σε ένα θέμα. Το υλικό που συγκεντρώνεται μένει στη βιβλιοθήκη οργανωμένο κατά ενότητα και παράλληλα δημιουργεί θεματικές πύλες διαρκείας. a. Πχ μήνας ενημέρωσης εμβολιασμού και προληπτικής ιατρικής b. Μήνας φροντίδας παιδιών για νέες μητέρες c. Μήνας γνωριμίας με τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, κλπ 6. Διήγηση ιστοριών με πρωτοβουλία των παιδιών που συμμετέχουν: μια ιστορία από τον τόπο μου με στόχο τη γνωριμία με την άλλη χώρα, τη γεωγραφία, τους ανθρώπους κλπ.

11 7. Θεματικές βραδιές με animation κατά το πρότυπο του μπλε σάκου. Η βιβλιοθήκη αναλαμβάνει να συγκεντρώσει βιβλία, εικόνες, χάρτες, πολυμεσικό υλικό κλπ για ένα θέμα. Πχ σήμερα μιλάμε για τις γάτες: οι γάτες στην αρχαία Αίγυπτο, οι γάτες ως αιλουροειδή, οι γάτες στα κινούμενα σχέδια, οι γάτες στην τέχνη, κλπ. Τα παιδιά, διαλέγουν δημιουργούν ιστορίες και ζωγραφίζουν. Πρόγραμμα κατ εξοχής επιτυχημένο σε όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες. Ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών το λειτούργησε με επιτυχία σε κάποια χρόνια τουλάχιστον. 8. Εκπαιδευτικά παιχνίδια που παρουσιάζουν συγκεκριμένα μνημεία, μουσεία ή δράσεις. Πχ εκπαιδευτικά παιχνίδια του Μουσείου της Ακρόπολης, παιχνίδια που διαθέτει το παιδικό μουσείο, το Μουσείο φυσικής Ιστορίας (Γουλανδρή ), κλπ Φορείς που μπορούν να συνεργαστούν και να συνεισφέρουν στις δράσεις αυτές: 1. Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων 2. Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείου Ακρόπολης (κ. Κορνηλία Χατζηασλάνη, Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως, υπεύθυνη για τα παιχνίδια) 3. Γιατροί χωρίς σύνορα για το ιατρικό πληροφοριακό υλικό αλλά και για γενικότερες κοινές δράσεις 4. Το Τοπικό Σχολείο 5. Για τα εκπαιδευτικά και τη διάθεση ενδεχομένως φοιτητών πρακτικής από παιδαγωγικό τμήμα και τμήμα νηπιαγωγών, όπως και για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών δράσεων (Μαίρη Λεοντσίνη , καθηγήτρια στους νηπιαγωγούς και κοινωνιολόγος) 6. Εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων μουσείων (αρκετά διατίθενται δωρεάν) πχ παιδικό μουσείο, μουσείο λαϊκής τέχνης 7. Μουσείο Γουλανδρή (Φυσικής Ιστορίας) 8. Διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, κάποια λίγα διατίθενται δωρεάν από τους καθηγητές στο διαδίκτυο 9. Κέντρο Πληροφόρησης Αμερικάνικης Πρεσβείας. Για διάθεση υλικού στην αγγλική γλώσσα. Απαιτείται προσοχή στη διαλογή του υλικού αυτού. (Βασίλης Τσιμπούκης ) a. Vassilis Tsiboukis IRC Specialist U.S. Information Resource Center Public Affairs/U.S. Embassy Tel: ( ) Fax: ( ) Σύνδεση με κάποιους από τους φορείς που στηρίζουν με φαγητό και ρούχα (Κιβωτός, Εκκλησία, συσσίτια, κλπ) 11. Τέλος, οι κυρίες με τα κεντήματα, ραπτική, πλεκτά κλπ. Κ. Αργέντου Κολοκοτρώνη 3

12

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής www.eparticipation.eu Ο παρών οδηγός είναι αποτέλεσμα του χρηματοδοτούμενου έργου Interreg IVC ecitizen II Towards citizen-centered egovernment in European

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Π3.1.2. Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ Μελέτη για την αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΕΣΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση Websites Συστημάτων Ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης Θέμα: Επιχειρηματικό Σχέδιο «Δημιουργία Παιδικού Σταθμού Δροσοσταλίδες» Contents

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΈΔΕΣΣΑΣ Αναθέτουσα Αρχή: Δήμος Έδεσσας Προϋπολογισμός: 120.552,84 (χωρίς ΦΠΑ) Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle

Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle (Έκδοση Moodle 1.9.5) Σουλτάνα Κάργα, Msc. Κατερίνα Κατσάνα, Msc. Φωτεινή Τρίμμη, Msc Άδεια Χρήσης: Creative Commons Το υλικό διατίθεται υπό την άδεια:

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσά Δημοτική Εκπαίδευση

Γλωσσά Δημοτική Εκπαίδευση Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα λωσσά Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλείο Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING.

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Σ Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα: Εφαρμοσμένης Πληροφορικής &Πολυμέσων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 Συντελεστές Την έντυπη έκδοση του οδηγού επιμελείται συστηματικά κάθε χρόνο η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, την οποία ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ» 2010-2012: ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ» 2010-2012: ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ» 2010-2012:

Διαβάστε περισσότερα

Τα πιο ανταγωνιστικά δίδακτρα σπουδών στο πιο μοντέρνο φροντιστήριο της πόλης

Τα πιο ανταγωνιστικά δίδακτρα σπουδών στο πιο μοντέρνο φροντιστήριο της πόλης http://aidromon.gr/ Αγαπητοί μαθητές και γονείς, Λόγω της σύνθετης και ρευστής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης η εκπαίδευση αλλάζει συνεχώς και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις με αποτέλεσμα να βρίσκεστε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura +

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + V Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura+ Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + 1 Η διαδικασία των Βημάτων Εισαγωγή 41 2 Τα Βήματα της Εκστρατείας Procura+ 43 3 Διάρκεια της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή. E2-Λογισμικό

ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή. E2-Λογισμικό ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή E2-Λογισμικό Οργάνωση και Σχεδίαση Δομικών Έργων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ για Επιμορφωτές Τεχνολογιών της Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Έκδοση 1η Έρευνα: Αλέξανδρος Κοφτερός, Μιχάλης Α. Μάγος, Γιώργος Μιχαήλ, Αδάμος Νικολάου, Αναστασία Οικονόμου,

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ οδηγός εκπαιδευτικού γλώσσα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΩΣ; ΓΙΑΤΙ; ΕΠΟΜΕΝΩΣ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΩΣ; ΓΙΑΤΙ; ΕΠΟΜΕΝΩΣ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 659 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΩΣ; ΓΙΑΤΙ; ΕΠΟΜΕΝΩΣ Κοντακίδης Γιάννης Μαθηματικός Υπεύθυνος Προγράμματος Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης Γραφείο για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 7. Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ» ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κ.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ» ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κ. ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας Διοίκηση και Οργάνωση Βιβλιοθηκών με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII Moodle Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: Γνωρίσει τα βασικά εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου στο Moodle Κατανοήσει τη δομή ενός μαθήματος στο Moodle Δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αναθέτουσα Αρχή: ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ Προϋπολογισμός: 61.500 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) Διάρκεια: 3 μήνες Διαδικασία Ανάθεσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Σκεφθείτε το περιβάλλον πριν τυπώσετε. Αν τυπώσετε, χρησιμοποιήσετε το ελάχιστο δυνατό μελάνι και χαρτί.

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυση ηλεκτρονικής επιχείρησης

Ίδρυση ηλεκτρονικής επιχείρησης «ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ.) 2007-2013, Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα