ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ"

Transcript

1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ-ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011

2 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ-ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΤΑΣΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η υποβολή της Πτυχιακής διατριβής αποτελεί μέρος των απαιτήσεων για την απονομή του Πτυχίου του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011

3 Αφιερώσεις Η παρούσα πτυχιακή εργασία είναι αφιερωμένη στο Παράσχο και στην Πέρσα και στην Ιάσμη

4 Ευχαριστίες Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου καλλωπιστικής κηποτεχνίας τη χρονική περίοδο από τον Οκτωβρίο έως Δεκέμβριο του Θα ήθελα να εκφράσω της ευχαριστίες μου στον επιβλέπων καθηγητή Βασίλειο Τάσιο για τη καθοδήγηση του. Επίσης επιθυμώ να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που με στήριξε και με στηρίζει καθημερινά Θεσσαλονίκη, Οκτωβριος 2011

5 ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στη παρούσα μελέτη γίνεται μια παρουσίαση των καλλωπιστικών φυτών, θάμνων και δένδρων που απαντώνται στη ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου, Λέσβου. Παρουσιάζονται ο τόπος καταγωγής τους, οι οικογένεια στην οποία ανήκουν, το φύλλωμα, την ανθοφορία τους, τις απαιτήσεις για τη καλλιέργεια τους και τη χρησιμότητα τους στην αρχιτεκτονική τοπίου.

6 Riccinus Communis Εικ. 1: Ρετσινολαδία (Πηγή Π.Π.) Εικ. 2: Ρετσινολαδία (Πηγή Π.Π.) Πέτρου Παναγιώτης: Π.Π. Γεροντής Νίκος: Ν.Γ.

7 Ρετσινολαδία - Riccinus Communis (λατινικό όνομα για τις αράχνες, ονομάζεται έτσι λόγο των σχεδίων που φέρει και μοιάζουν με ιστό αράχνης) Είναι ετήσιο δέντρο με καταγωγή από νοτιοανατολική Μεσόγειο, Ανατολικής Αφρικής, Ινδίας. Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Euphorbiaceae. Ύψος: 2-3 μέτρα Πλάτος: Έως 3 μέτρα Σχήμα: δένδρου Φύλλα: είναι γυαλιστερά και έχουν μήκος εκ., έχουν μεγάλους μίσχους, είναι λοβωτά και οδοντωτά στις άκρες. Το χρώμα τους ποικίλει από σκούρο πράσινο, κάποιες φορές ελαφρά κοκκινωπό, σε σκούρο μωβ-κόκκινο ή χάλκινο. Άνθη: Τα αρσενικά άνθη είναι κιτρινοπράσινα με στήμονες που προεξέχουν από οβάλ πίδακες μήκους 15 εκατοστών. Τα θηλυκά άνθη βγαίνουν πάνω στις κορυφές από τους πίδακες και έχουν κόκκινο στίγμα. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Καρπός: σφαιρικά, ακανθώδη περικάρπια που ποικίλουν στους χρωματισμούς. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά στις κατάλληλες συνθήκες Καλλιέργεια: Απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις και γόνιμα εδάφη. Παρόλα αυτά το φυτό εγκαθιστά τον εαυτό του εύκολα σαν ένα οποιοδήποτε ενδημικό φυτό και μπορεί συχνά να βρεθεί και σε άγονα εδάφη. Πολλαπλασιασμός: Γίνετε με σπόρους Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: καλλιεργείται σε μικρές "ομάδες" ικανές για να αποτελέσουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα που θα δώσει μια τροπική

8 νότα. Πρόκειται για ένα μεγάλο φυτό "χοντροκομμένο" στην όψη, που φυτρώνει πολύ γρήγορα, σε διάστημα μιας εποχής, και προσφέρεται για να γεμίσει μεγάλες περιοχές ή να διαμορφώσει προσωρινά ανοικτούς χώρους.

9 Pittosporum Εικ. 3: Αγγελική Πιτόσπορο (Πηγή Π.Π) Εικ. 4: Αγγελική Πιτόσπορο (Πηγή Ν.Γ.)

10 Αγγελική Πιτόσπορο- Pittosporum (Το όνομα του γένους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις πίττος (ρίχνω) και σπόρος.) Είναι θάμνος αειθαλής με καταγωγή από Κίνα, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Pittosporaceae Ύψος: 2,5-3 m μέτρα Πλάτος: Έως 2 m Σχήμα: Θάμνος Φύλλα: Τα φύλλα του είναι δερματώδη, κανονικού μεγέθους, στιλπνά, λαμπερ, σκουροπράσινα, σχήματος αντοωειδούς. Πολλές ποικιλίες έχουν μικρότερα φύλλα, σχήματος αιχμής δόρατος η δύο αποχρώσεων (πανασέ), με ρυτιδώδεις απολήξεις. Η νάνος ποικιλία έχει κανονικό φύλλο με μικρότερες διαστάσεις Άνθη: Άνθη πολύ αρωματικά λευκά ως λευκοκίτρινα σε ταξιανθίες. Αναπτύσσονται στην άκρη των βλαστών είδους σύνθετου σκιάδιου. Καταλήγουν όταν ωριμάσουν σε μικρές κάψες που φιλοξενούν εσωτερικά πορτοκαλοκόκκινα σπέρματα. Όταν η κάψα ανοίξει εμφανίζονται τα σπέρματα, που λόγω του χρωματισμού τους, προσφέρουν μια ιδιαίτερη διακοσμητική αξία. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Άνοιξη (Μάιο-Ιούνιο) Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά Καλλιέργεια: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, είναι σκληρό φυτό, εύκολο στην καλλιέργειά του. Παρουσιάζει πολύ καλή αντοχή σε παραθαλάσσια σημεία, αλατούχα εδάφη και στο κρύο. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία, προτιμά όμως τα ηλιόλουστα. Εύκολα προσαρμόζεται σε δύσκολες συνθήκες. Ανέχεται τα συχνά κλαδέματα.

11 Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζετε με σπόρο, ο οποίος απαιτεί στρωμάτωση το φθινόπωρο, για αντιμετώπιση του λήθαργου. Άλλος τρόπος είναι με ημιξηλοποιημένα μοσχεύματα μήκους περίπου cm, που λαμβάνονται με μικρό τακούνι καλά ξηλοποιημένου βλαστού τον Ιούνιο-Ιούλιο. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: καλλιεργείτε σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, στον κήπο κατά συστάδες η σε γραμμές, δημιουργώντας φράχτες πυκνούς, με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Η δυνατότητα του συνεχούς κλαδέματος μας προσφέρει ένα φυτό με πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης, σε ποικίλα σχήματα.

12 Petunia hybrida Εικ. 5: Πετούνια (Πηγή Π.Π) Εικ. 6: Πετούνια (Πηγή Π.Π)

13 Πετούνια- Petunia hybrida Είναι ετήσια, ανθοφόρα φυτά με καταγωγή από τη Νότια Αμερική Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Solanaceae Ύψος: 0.2 μέτρα Πλάτος: Έως 0.7 μέτρα Σχήμα: φυτό Φύλλα: Τα φύλλα του είναι πράσινα, κανονικού μεγέθους, πολύ λεπτά Άνθη: χωνοειδή και μέτριου μεγέθους, μονά, λοβωτά μπλε άνθη που έχουν λευκές ανταύγειες συνήθως παρουσιάζουν όμως μεγάλη ποικιλία χρωμάτων Εποχή και εύρος ανθήσεως: ανθίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται γοργά Καλλιέργεια: Καλλιεργούνται σε προσήλιες, προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους θέσεις σε χουμώδη, στραγγιζόμενα, μέτρια υγρά εδάφη.. Πολλαπλασιασμός: γίνεται με σπορά νωρίς την άνοιξη. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: είναι εύκολης καλλιέργειας και φυτεύεται για να δώσει γρήγορα εντυπωσιακά άνθη έντονων συνήθως χρωμάτων σε ανθώνες και γλάστρες. Τα χωνοειδή άνθη κάποιες φορές έχουν ένα έντονο, ευχάριστο άρωμα.

14 Nerium oleander Εικ. 7: Πικροδάφνη (Πηγή Π.Π) Εικ. 8: Πικροδάφνη (Πηγή google images)

15 Πικροδάφνη- Nerium oleander Είναι αειθαλές θάμνος με καταγωγή από τη Μεσόγειο και Ανατολή Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Apocynaceae Ύψος: Έως 4 μέτρα Πλάτος: Έως 3 μέτρα Σχήμα: θάμνος Φύλλα: τα φύλλα είναι σκουροπράσινα, δερματοειδή, λογχοειδή με μήκος υπολογιζόμενο κατά μέσο όρο 15 cm στο μήκος και 2-2,5 cm στο πλάτος Άνθη: εμφανίζονται σε επάκριες ταξιανθίες, έχουν μια σωληνοειδή βάση, αλλά ανοίγουν έξω, στις άκρες. Μπορούν να είναι μονά, ημίδιπλα ή διπλά, σε διάφορες αποχρώσεις, κόκκινο, βερικοκί, ροζ, σομόν η λευκό. Σε αρκετές ποικιλίες τα άνθη είναι αρωματικά. Εποχή και εύρος ανθήσεως: τέλος Μαΐου μέχρι τον Νοέμβριο Ταχύτητα αναπτύξεως: μέτριας ανάπτυξης Καλλιέργεια: Μπορεί να αναπτυχθεί σε αλατούχα εδάφη, σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ανθεκτικό στην ξηρασία, αν και, αρδευόμενο το καλοκαίρι προσφέρει πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία. Αντέχει στους ισχυρούς ανέμους, αλλά δεν αντέχει σε κρύο κάτω των 0 0 C, θερμοκρασία κάτω της οποίας παγώνει Πολλαπλασιασμός: με σπόρο η με μοσχεύματα, που λαμβάνονται από ημιξυλοποιημένους βλαστούς την Άνοιξη. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: χρησιμοποιούμε σε κήπους, πάρκα, γλάστρες, ζαρντινιέρες, σε νησίδες δρόμων, για συγκράτηση πρανών, σε πεζοδρόμια, φράχτες. Φυτεύεται μόνο του η κατά συστάδες σε χώρους με χλοοτάπητα. Χρησιμοποιείται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

16 Photinia fraseri Εικ. 9: Φωτίνια (Πηγή Π.Π) Εικ. 10: Φωτίνια (Πηγή Ν.Γ.)

17 Φωτίνια- Photinia fraseri Είναι αειθαλές θάμνος με καταγωγή από τη Κίνα, Ιαπωνία, Β. Αμερική Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Rosaceae Ύψος: Έως 5 μέτρα Πλάτος: Έως 4 μέτρα Σχήμα: θάμνος Φύλλα: λεία, στιλπνά, ζωηρού πράσινου χρωματισμού, που κατά τον Χειμώνα γίνονται κόκκινα. Επίσης κόκκινο φύλλωμα φέρει η νέα βλάστηση του φυτού κατά την Άνοιξη. Τα φύλλα είναι αρχικά χρώματος λαμπρού κόκκινου (ή πορτοκαλί-χάλκινα) αλλά μεταχρωματίζονται σε βαθύ στιλπνό πράσινο σε 2-4 εβδομάδες, ελλειπτικού σχήματος, 7-9 cm μήκος, με περιφερειακή λεπτή οδόντωση Άνθη: παράγει άφθονα λεπτά λευκά άνθη, σε ταξιανθία τύπου βότρυς, σε ομπρελλοειδείς συστάδες πλάτους cm. Τα άνθη καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν κατά το καλοκαίρι και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Μάρτιο Απρίλιο Ταχύτητα αναπτύξεως: γρήγορης ανάπτυξης Καλλιέργεια: Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια, ελαφρά, ηλιαζόμενα και καλά αεριζόμενα στραγγερά εδάφη, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Προσαρμόζεται εύκολα σε ημισκιερά σημεία του κήπου, με μείωση της ανθοφορίας και αραίωση του φυλλώματος. Ανθεκτικό στο κρύο. Επιδέχεται τακτικά κλαδέματα, δημιουργώντας έτσι πολλές διακλαδώσεις. Πολλαπλασιασμός: με καταβολάδες, με εμβολιασμό επί Κυδωνιάς η Κράταιγου και σπανιότερα με σπόρο.

18 Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Σε γραμμική φύτευση δημιουργεί όμορφους, μετρίου ύψους κιτρινοπράσινους φράχτες. Σε φύτευση κατά συστάδες και με εναλλαγή των ποικιλιών δημιουργεί πολύ εντυπωσιακά σύνολα. Μεμονωμένα στο κέντρο χλοοτάπητα, σε φυτοδοχεία διακοσμεί μπαλκόνια και σε μακρόστενα παρτέρια. Επίσης σε δεντροστοιχίες και πάρκα.

19 Spiraea vanhouttei Εικ. 11: Σπειραία (Πηγή Π.Π.) Εικ. 12: Σπειραία (Πηγή google images)

20 Σπειραία- Spiraea vanhouttei Είναι φυλλοβόλος θάμνος με καταγωγή από τη Ανατολική Ασία Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Rosaceae Ύψος: Έως 3 μέτρα Πλάτος: Έως 3 μέτρα Σχήμα: θάμνος Φύλλα: αψιδωτό σχήμα και πράσινα χρώμμα Άνθη: λευκά άνθη σε σφαιρικές ταξιανθίες. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Απρίλιο και το Μάιο Ταχύτητα αναπτύξεως: κανονικής ανάπτυξης Καλλιέργεια: απαιτεί υγρά, στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Απαιτείται κόψιμο των υπερώριμων ταξιανθιών για να επιμήκυνση της διάρκειας της ανθοφορίας τους. Κλαδεύονται τις ελαφρά μετά το τέλος της ανθοφορίας τους Πολλαπλασιασμός: γίνετε με μοσχεύματα Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Οι μεγάλοι θάμνοι φυτεύονται σε ομάδες, ενώ οι νανώδεις ποικιλίες σε βραχόκηπους και συνθέσεις.

21 Euonymus japonicas Εικ. 13: Ευώνυμο το Ιαπωνικό (Πηγή Ν.Γ.) Εικ. 14: Ευώνυμο το Ιαπωνικό (Πηγή Π.Π)

22 Ευώνυμο το Ιαπωνικό- Euonymus japonicus Είναι αειθαλής θάμνος με καταγωγή από τη Ιαπωνία Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Celastraceae Ύψος: Έως 1.5 μέτρα Πλάτος: Έως 1.5 μέτρα Σχήμα: θάμνος Φύλλα: κιτρινοπράσινα, γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα Άνθη: με ροζ-πορτοκαλί μικρούς καρπούς. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Μάιο-Ιούλιο Ταχύτητα αναπτύξεως: κανονικής ανάπτυξης Καλλιέργεια: αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιασμένες θέσεις, σε μέτρια γόνιμα και σχετικά ξηρά εδάφη. Προσβάλλονται συχνά από ωίδιο, γι αυτό πρέπει να αποφεύγεται το βρέξιμο των φύλλων τους κατά την άρδευση και να ψεκάζονται προληπτικά με τα ανάλογα φυτοφάρμακα. Πολλαπλασιασμός: γίνετε με μοσχεύματα Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Φυτεύονται σε μπορντούρες, βραχόκηπους και γλάστρες. Τα αειθαλή φυτά δέχονται κλάδεμα μορφοποίησης και είναι ιδανικά για μπορντούρες και φωτοφράχτες.

23 Viburnum tinus Εικ. 15: Βιβούρνο το κοινό (Πηγή Π.Π) Εικ. 16: Βιβούρνο το κοινό (Πηγή Π.Π)

24 Βιβούρνο το κοινό -Viburnum tinus Είναι αειθαλής θάμνος με καταγωγή από τη Δυτική Αμερική Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Caprifoliaceae Ύψος: Έως 3 μέτρα Πλάτος: Έως 3 μέτρα Σχήμα: θάμνος Φύλλα: είναι ωοειδή, ρυτιδωμένα, πολύ σκληρά και συνήθως χνουδωτά από την κάτω επιφάνεια Άνθη: λευκά ή ροδίζοντα στον εξωτερικό χώρο, με ωραίο άρωμα σε ομπρελοειδείς ταξιανθίες Εποχή και εύρος ανθήσεως: τέλος του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη Ταχύτητα αναπτύξεως: κανονικής ανάπτυξης Καλλιέργεια: Ευδοκιμεί σε μέτρια σκιά, αλλά καλύτερα αναπτύσσεται σε ευήλιο μέρος. Σχετικά ανθεκτικό στον άνεμο, χρειάζεται όμως προστασία από τους κρύους βόρειους, δυτικούς ανέμους. Το είδος είναι ανθεκτικό στους 10 C. Δεν ευδοκιμεί στις ψυχρές περιοχές της χώρας. Ευδοκιμεί σε όξινα και σε αλκαλικά εδάφη, αλλά δεν προσαρμόζεται καλά σε φτωχά εδάφη και σε ξηρά μέρη. Προτιμά βαθύ, πλούσιο, υγρό, πηλώδες έδαφος σε ευήλιο μέρος. Μεγαλώνει ικανοποιητικά και σε βαθιά αργιλώδη εδάφη Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Μπορούν να φυτευτούν μεμονωμένα καθώς και σε ομάδες. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε φωτοφράχτες.

25 Morus Alba Εικ. 17: Λευκή Μουρία (Πηγή Π.Π.) Εικ. 18: Λευκή Μουρία (Πηγή google images)

26 Λευκή Μουρία Morus Alba Είναι φυλλοβόλοo δένδροo με καταγωγή από τη Βόρεια Αμερική, Ασία Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Moraceae Ύψος: Έως 6 μέτρα Πλάτος: Έως 6 μέτρα Σχήμα: Δένδρο Φύλλα: είναι οδοντωτά μεγάλα σε σχήμα καρδιάς Άνθη: είναι μονογενή με απλό περιάνθιο και μονόχωρη ωοθήκη που αποτελείται από 2 συνήθως καρπόφυλλα, διατάσσονται δε σε αρσενικές και θηλυκές ταξιανθίες Καρποφορία: ο καρπός είναι σύνθετος και αποτελείται από μία ταξικαρπία που σχηματίζεται από τα άνθη της ταξιανθίας. Το μήκος του ποικίλει από μισό εκατοστό μέχρι και 2,5 εκατοστά. Τα μεγαλύτερα μούρα παράγονται από τα καλλιεργούμενα είδη Εποχή και εύρος ανθήσεως: Μάρτιο και Απρίλιο Ταχύτητα αναπτύξεως: βραδείας ανάπτυξης Καλλιέργεια: Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις και γόνιμα, σχετικά ξηρά εδάφη. Είναι ανθεκτικά στο κρύο και αντέχουν σε παραθαλλάσια εδάφη Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Φυτεύονται μεμονωμένα και σε δενδροστοιχίες και είναι κατάλληλα για παραθαλάσσιες φυτεύσεις..

27 Cupressocyparis leylandii Εικ. 19: Λευλάνδη (Πηγή Ν.Γ.) Εικ. 20: Λευλάνδη (Πηγή Ν.Γ.)

28 Λευλάνδη - Cupressocyparis leylandii Είναι κωνοφόρο δέντρο με καταγωγή από Αγγλία Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Cupressaceae. Ύψος: 20 μέτρα Πλάτος: Έως 5 μέτρα Σχήμα: δένδρου Φύλλα: είναι λεπιοειδή πράσινου χρώματος. Άνθη: Τα αρσενικά άνθη είναι κιτρινοπράσινα με στήμονες που προεξέχουν από οβάλ πίδακες μήκους 15 εκατοστών. Τα θηλυκά άνθη βγαίνουν πάνω στις κορυφές από τους πίδακες και έχουν κόκκινο στίγμα. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Καρπός: σφαιρικά, ακανθώδη περικάρπια που ποικίλουν στους χρωματισμούς. Ταχύτητα αναπτύξεως: ταχεία ανάπτυξη Καλλιέργεια: Απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις και γόνιμα εδάφη. Παρόλα αυτά το φυτό εγκαθιστά τον εαυτό του εύκολα σαν ένα οποιοδήποτε ενδημικό φυτό και μπορεί συχνά να βρεθεί και σε άγονα εδάφη. Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζονται με ημιξυλώδη ή ξυλώδη μοσχεύματα που κόβουμε με νύχι το φθινόπωρο ή το χειμώνα και με εμβόλια. Τα φυτά που πολλαπλασιάστηκαν με εμβόλια, έχουν καλύτερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερη αντοχή στην ξηρασία και τις ανεμορρυψίες. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Είναι από τα πλέον διαδεδομένα φυτά φωτοφρακτών ανά τον κόσμο. Φυτεύονται μεμονωμένα, σε φυτοφράχτες ακόμη και σε γλάστρες

29 Laurus nobilis Εικ. 21: Δάφνη η ευγενής (Πηγή Π.Π.) Εικ. 22: Δάφνη η ευγενής (Πηγή google images)

30 Δάφνη η ευγενής - Laurus nobilis Είναι αειθαλής θάμνος με καταγωγή από Μεσόγειο Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Lauraceae. Ύψος: 10 μέτρα Πλάτος: Έως 8 μέτρα Σχήμα: θάμνος Φύλλα: είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή. Η οσμή τους είναι αρωματική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Καρποφορία: Ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα. Το χρώμα του είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει, σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι πράσινο. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Καρπός: σφαιρικά, ακανθώδη περικάρπια που ποικίλουν στους χρωματισμούς. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά στις κατάλληλες συνθήκες Καλλιέργεια: Απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις και γόνιμα εδάφη. Παρόλα αυτά το φυτό εγκαθιστά τον εαυτό του εύκολα σαν ένα οποιοδήποτε ενδημικό φυτό και μπορεί συχνά να βρεθεί και σε άγονα εδάφη. Πολλαπλασιασμός: Γίνετε με σπόρους Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: καλλιεργείται σε μικρές "ομάδες" ικανές για να αποτελέσουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα που θα δώσει μια τροπική νότα. Πρόκειται για ένα μεγάλο φυτό "χοντροκομμένο" στην όψη, που φυτρώνει πολύ γρήγορα, σε διάστημα μιας εποχής, και προσφέρεται για να γεμίσει μεγάλες περιοχές ή να διαμορφώσει προσωρινά ανοικτούς χώρους.

31 Ligustrum japonicum Εικ.23: Λιγούστρο (Πηγή Π.Π.) Εικ.24: Λιγούστρο (Πηγή Π.Π.)

32 Λιγούστρο - Ligustrum japonicum Είναι θάμνος αειθαλής με καταγωγή από Ιαπωνία. Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Oleaceae. Ύψος: Έως 6 μέτρα Πλάτος: Έως 4 μέτρα Σχήμα: θάμνος Φύλλα: παρουσιάζει πράσινο πυκνό φύλλομα. Άνθη: Αναπτύσσει λευκά άνθη στις αρχές του καλοκαιριού. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά στις κατάλληλες συνθήκες Καλλιέργεια: Αναπτύσσονται σε κάθε καλά στραγγιζόμενο έδαφος, σε ηλιόλουστες και ημισκιασμένες θέσεις. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Πολλαπλασιασμός: γίνεται με σπέρματα, τα οποία σπέρνονται σε σπορεία καθώς και πολλαπλασιάζονται εύκολα με μοσχεύματα Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Χρησιμοποιούνται σε φυτοφράχτες και σε γλάστρες καθώς δέχονται κλάδεμα μορφοποίησης..

33 Gazania Εικ. 25: Γκαζάνια (Πηγή Π.Π.) Εικ. 26: Γκαζάνια (Πηγή google images)

34 Γκαζάνια - Gazania Είναι φυτό πολυετές, ποώδες, αειθαλές, χαμηλής βλάστησης με καταγωγή από Νότιος Αφρική. Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Compositae. Ύψος: 0,2-0,4 μέτρα Σχήμα: πόα Φύλλα: Φύλλα λογχοειδή, χνουδωτά, στενόμακρα, σκουροπράσινα στην επάνω επιφάνεια και αργυρόχρωμα στην κάτω επιφάνεια. Άνθη: Άνθη διαφόρων χρωματισμών, σε κεφαλές στην κορυφή μίσχων cm, περιβαλλόμενες από περιμετρικά γλωσσοειδή ανθίδια. Η διάμετρος του άνθους είναι περίπου 5-7,5 cm. Κίτρινο, πορτοκαλί, ρόδινο και λευκό τα συνηθέστερα χρώματα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το κλείσιμο του άνθους κατά την διάρκεια της νύχτας η νεφελώδη καιρού.. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Άνοιξη - Καλοκαίρι Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται γοργά Καλλιέργεια: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αλλά προτιμά προστατευμένες θέσεις από τους ισχυρούς ανέμους και το κρύο. Αναζητά ηλιόλουστα σημεία στον κήπο. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές. Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζετε με σπόρους η με έριζα μοσχεύματα την Άνοιξη Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Κατάλληλο για βραχόκηπους, ανθισμένες μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες, συστάδες χρώματος μέσα σε χλοοτάπητες.

35 Tagetes erecta Εικ. 27: Κατιφές (Πηγή Π.Π.) Εικ. 28: Κατιφές (Πηγή Π.Π.)

36 Κατιφές - Tagetes erecta Είναι ετήσια πόα με καταγωγή από Αμερική, Αφρική. Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Asteraceae. Ύψος: 0,3 μέτρα Πλάτος: Έως 0,3 μέτρα Σχήμα: πόα Φύλλα: είναι σύνθετα. Άνθη: μονά η διπλά άνθη που διαθέτει βγαίνουν από τις αρχές του Καλοκαιριού ως και τις αρχές Φθινοπώρου. Πολλές φορές είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ανθοφορία ακόμα και ως τον Χειμώνα εφόσον όμως πάντα η θερμοκρασία δεν πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αν και το πιο συνηθισμένο χρώμα στο οποίο κυκλοφορεί είναι το πορτοκαλί, υπάρχουν Κατηφέδες και σε άλλα χρώματα όπως π.χ. κίτρινο ή κόκκινο ή ακόμα και με δίχρωμα άνθη. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Θερινούς μήνες Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται γοργά Καλλιέργεια: ηλιόλουστες θέσεις σε γόνιμα εδάφη και ποτίσμα τακτικά καθ όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας τους.. Πολλαπλασιασμός: ιδιαίτερα εύκολος και γίνεται με σπόρο κατά τις αρχές της Άνοιξης Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Χαρακτηρίζεται από την εύκολη καλλιέργεια και ταχύτητα με την οποία δίνει άνθη. Στην χώρα μας αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά της επαρχίας.

37 Petunia hybrid Εικ.29: Πετούνια (Πηγή Π.Π.) Εικ.30: Πετούνια (Πηγή Π.Π.)

38 Πετούνια - Petunia hybrida Είναι ετήσια και πολυετή ποώδες φυτά με καταγωγή από Νότια Αφρική. Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Solanaceae. Ύψος: 0,2 μέτρα Πλάτος: Έως 0,7 μέτρα Σχήμα: πόα Φύλλα: πράσινα και χωνοειδή και μέτριου μεγέθους. Άνθη: λοβωτά μπλε άνθη που έχουν λευκές ανταύγειες συνήθως. Εποχή και εύρος ανθήσεως: ανθίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται γοργά στις κατάλληλες συνθήκες Καλλιέργεια: Καλλιεργούνται σε προσήλιες, προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους θέσεις σε χουμώδη, στραγγιζόμενα, μέτρια υγρά εδάφη. Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζονται με σπορά νωρίς την άνοιξη Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: είναι εύκολης καλλιέργειας και φυτεύεται για να δώσει γρήγορα εντυπωσιακά άνθη έντονων συνήθως χρωμάτων σε ανθώνες και γλάστρες. Τα χωνοειδή άνθη κάποιες φορές έχουν ένα έντονο, ευχάριστο άρωμα.

39 Osteospermum Εικ. 31: Διμορφοθήκη (Πηγή Π.Π.) Εικ. 32: Διμορφοθήκη (Πηγή Ν.Γ.)

40 Διμορφοθήκη - Osteospermum (Το όνομα του γένους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις οστό και σπέρμα ) Είναι Είναι ετήσια και πολυετή ποώδες φυτά με καταγωγή από Νότια Αφρική. Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Asteraceae. Ύψος: 0,2 μέτρα Πλάτος: Έως 1 μέτρα Σχήμα: πόα Φύλλα: είναι οδοντωτά πολύ σκούρου πράσινου χρώμματος. Άνθη: σε σχήμα μαργαρίτας παρουσιάζει ποικηλία χρωμμάτων. Εποχή και εύρος ανθήσεως: μεγάλο εύρος ανθοφορίας που ανάλογα με το κλίμα μπορεί να είναι από τις αρχές της άνοιξης ως το φθινόπωρο ή ακόμη και όλο το χρόνο. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται γοργά στις κατάλληλες συνθήκες Καλλιέργεια: Αναπτύσσονται σε ελαφριά και στραγγερά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Σε ψυχρότερες περιοχές καλλιεργούνται ως ετήσια φυτά. Πολλαπλασιασμός: γίνεται εύκολα με μοσχεύματα Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Φυτεύονται σε ομάδες, ανθώνες και γλάστρες, ενώ είναι κατάλληλα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα εμπορευματοκιβώτια και τα κρεμαστά καλάθια.

41 Buxus sempervirens Εικ. 33: Πυξάρι (Πηγή Π.Π.) Εικ. 34: Πυξάρι (Πηγή Π.Π.)

42 Πυξάρι - Buxus sempervirens Είναι αειθαλής θάμνος με καταγωγή από Κεντρική Ευρώπη, Β. Αφρική. Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Buxaceae. Ύψος: 1 μέτρα Πλάτος: Έως 1,5 μέτρα Σχήμα: θάμνου Φύλλα: Είναι μικρά, λαμπερά, δερματώδη και το σχήμα τους είναι ωοειδές γκριζωπού χρώματος. Άνθη: Έχει άνθη κιτρινωπά που αναπτύσσονται σε μικρές ταξιανθίες, από τις μασχάλες των φύλλων. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Μάιος - Ιούνιος Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά στις κατάλληλες συνθήκες Καλλιέργεια: Φύεται σε ασβεστώδη εδάφη, στις ξερές πλαγιές, στα ξέφωτα των δασών, και απαντάται σε μεγάλες αποικίες. Αναπτύσσονται σε κάθε ηλιόλουστη και σκιασμένη θέση, ακόμη και σε φτωχά και σχετικά ξηρά, αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιασμός: γίνετε εύκολα με μοσχεύματα Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Είναι ιδανικά για φράχτες, μπορντούρες και σχήματα. Φυτεύονται επίσης σε βραχόκηπους και γλάστρες.

43 Vinca rosea Εικ. 35: Μυρτία (Πηγή Π.Π.) Εικ. 36: Μυρτία (Πηγή Π.Π.)

44 Μυρτία - Vinca rosea Είναι ημιξυλωδεις (πόες με ξυλοποιημένη βάση), αειθαλές θάμνος με καταγωγή από Μαδαγασκάρη. Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Apocynaceae. Ύψος: 1 μέτρα Πλάτος: Έως 2 μέτρα Σχήμα: θάμνου Άνθη: μικρά άνθη λευκού, ροζ και κόκκινου χρόματος. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Καλοκαιρινούς μήνες Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά στις κατάλληλες συνθήκες Καλλιέργεια: Απαιτούν υγρά, στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιασμένες θέσεις δεν είναι ανθεκτικά στο ψύχος. Πολλαπλασιασμός: Γίνεται με διαίρεση και με μοσχεύματα Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Φυτεύονται μεμονωμένα σε γλάστρες και σε ομάδες ως καλλωπιστικό φυτό αλλά και σε ομάδες για εδαφοκάλυψη.

45 Opuntia Εικ. 37: Φραγκοσυκιά (Πηγή Π.Π.) Εικ. 38: Φραγκοσυκιά (Πηγή Ν.Γ.)

46 Φραγκοσυκιά Opuntia Είναι κακτοειδές φυτό με καταγωγή από Κεντρική Αμερική Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Cactaceae. Ύψος: 3 μέτρα Πλάτος: Έως 4 μέτρα Σχήμα: κάκτου Φύλλα: σαρκώδη επίπεδα «φύλλα» με μορφή ελλειπτικού δίσκου, ενωμένα μεταξύ τους. Άνθη: : Τα άνθη είναι μεγάλα και εντυπωσιακά, κίτρινα, άμισχα και εκφύονται συνήθως από το πάνω μέρος του φυτού. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Καλοκαιρινούς μήνες Καρπός: Ο καρπός (φραγκόσυκο) είναι σαρκώδης, ροδοκόκκινος εξωτερικά και αγκαθωτός, αναπτύσσονται περιμετρικά στην άκρη των επίπεδων τμημάτων της φραγκοσυκιάς και έχουν βάρος γραμμάρια. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά στις κατάλληλες συνθήκες Καλλιέργεια: Απαντάται σε βραχώδεις, προσήλιες και ξηρές θέσεις. Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή μοσχεύματα, αφού αφήνετε όμως πρώτα το σημείο τομής να στεγνώσει για 2-3 βδομάδες Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Καθώς οποιοδήποτε μέρος του φυτού ριζοβολεί, εξαπλώνεται εύκολα και δημιουργεί αδιαπέραστους φυτοφράχτες. Το φυτό χρησιμοποιείται συχνά σαν φυτοφράκτης. Φράκτες από φραγκοσυκιές μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην εξάπλωση δασικών πυρκαγιών διότι ο σαρκώδης κορμός περιέχει νερό και καίγεται δύσκολα

47 Callistemon citrinus Εικ. 39: Καλλιστήμονας (Πηγή Π.Π.) Εικ. 40: Καλλιστήμονας (Πηγή google images)

48 Καλλιστήμονας - Callistemon citrinus Είναι, αειθαλής θάμνος με καταγωγή από Τασμανία, Αυστραλία. Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Myrtaceae. Ύψος: 1,5-3μέτρα Πλάτος: Έως 2 μέτρα Σχήμα: θάμνου Φύλλα: είναι επιμήκη, λογχοειδή, σκουροπράσινα, σκληρά στην υφή τους. Άνθη: Ζωηρόχρωμα και πολυάριθμα άνθη που φέρονται σε επάκριες κυλινδρικές ταξιανθίες, με προεξέχοντες κόκκινους στήμονες που δίνουν στο φυτό μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Η πλούσια ανθοφορία του διαρκεί όλη την θερμή περίοδο του έτους, από νωρίς την Άνοιξη μέχρι και το τέλος του Φθινοπώρου. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά στις κατάλληλες συνθήκες Καλλιέργεια: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, με εξαίρεση τα ιδιαίτερα ασβεστούχα εδάφη. Είναι ευαίσθητο στο κρύο και προτιμά ηλιόλουστες προστατευμένες θέσεις. Ποτίσματα κανονικά. Εάν καλλιεργείται σε φυτοδοχεία και με σκοπό τον περιορισμό του όγκου του φυτού υποβάλλεται σε κλάδεμα των υγιών και εύρωστων κλαδιών το μισό του μήκους τους και των ασθενικών στα 2/3 αυτών. Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα και με σπόρο. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Χρησιμοποιείται σε κήπους, πάρκα, πεζόδρομους, αλλά και σε φυτοδοχεία και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι. Μεμονωμένο ενδιάμεσα τού χλοοτάπητα, και σε συστάδες μόνο του η μαζί με άλλους Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται ώστε να μην φυτεύομαι μπροστά του φυτά μεγαλύτερης ορθόκλαδης ανάπτυξης.

49 Phoenix canariensis Εικ. 41: Φοίνικας ο κανάριος (Πηγή Π.Π.) Εικ. 42: Φοίνικας ο κανάριος (Πηγή google images)

50 Φοίνικας ο κανάριος - Phoenix canariensis Είναι αειθαλές δέντρο με καταγωγή από Κανάρια Νησιά Κατάταξη: Μονοκοτυλήδονο της οικογένειας Arecaceae. Ύψος: 20 μέτρα Πλάτος: Έως 10 μέτρα Σχήμα: δένδρου Φύλλα: είναι μεγάλα, σύνθετα πτεροειδή, αειθαλή. Καρπός: Οι χουρμάδες του είναι μη βρώσιμοι και πιο μικροσκοπικοί απ' της γνωστής μας χουρμαδιάς, με πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα. Όπως και σε άλλες ποικιλίες φοίνικα, υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άτομα. Τα αρσενικά ξεχωρίζουν καθώς δεν κάνουν τσαμπιά με καρπούς και συνήθως έχουν πυκνότερη παράταξη φυλλώματος του κεντρικού μίσχου του φυτού. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται βραδέος Καλλιέργεια: τροπικό και εύκρατο κλίμα, ναπτύσσονται ακόμη και σε άγονα και ξηρά εδάφη σε ηλιόλουστες θέσεις και θερμά κλίματα. Πολλαπλασιασμός: Γίνετε με σπόρους Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Φυτεύονται μεμονωμένα και σε δενδροστοιχίες και είναι κατάλληλα για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Απαντόνται σε πάρκα, σε δημόσιους χώρους και κτήρια, και σε αυλές και κήπους οικιών.

51 Thuya occidentetalis Εικ. 43: Τούγια (Πηγή Π.Π.) Εικ. 44: Τούγια (Πηγή google images)

52 Τούγια - Thuya occidentetalis Είναι Θάμνος αειθαλής με καταγωγή από Βόρεια Αμερική, Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Pinaceae. Ύψος: 2-4 μέτρα Πλάτος: Έως 3 μέτρα Σχήμα: θάμνου Φύλλα: είναι αντίθετα, λεπιδόμορφα, αναπτυσσόμενα επί ενός επιπέδου στον γενικότερο όγκο του φυτού. Το σύνολο του φυλλώματος, καλύπτοντας το ένα το άλλο, παρουσιάζει συμπαγή εμφάνιση Καρπός: μικρούς καρπούς 1,5-2,5 cm, που ωριμάζουν και παραμένουν επάνω στο φυτό καθ όλη την διάρκεια του Χειμώνα. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά Καλλιέργεια: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, προτιμά όμως βαθειά γόνιμα και με καλή στράγγιση. Είναι ανθεκτικό στις ξηροθερμικές συνθήκες, στους ανέμους και στο κρύο. Πολλαπλασιασμός: με κορυφαία μοσχεύματα που λαμβάνονται από Νοέμβριο έως Ιανουάριο Σπανιότερα με σπόρο με στρωμάτωση του σε ποταμίσια άμμο. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Οι περιπτώσεις χρήσης του φυτού στην κηποτεχνία είναι πολλές. Σε γραμμική φύτευση δημιουργεί όμορφους, μετρίου ύψους και αδιαπέραστους φράχτες. Σε φύτευση κατά συστάδες και με εναλλαγή των ποικιλιών δημιουργεί πολύ εντυπωσιακά σύνολα. Μεμονωμένα στο κέντρο χλοοτάπητα, σε βραχόκηπους οι νάνες ποικιλίες, σε φυτοδοχεία διακοσμεί μπαλκόνια και σε μακρόστενα παρτέρια. Επίσης σε δεντροστοιχίες και πάρκα.

53 Οcimum Βasilicum Εικ. 45: Βασιλικός (Πηγή Π.Π.) Εικ. 46: Βασιλικός (Πηγή Π.Π.)

54 Βασιλικός - Οcimum Βasilicum Είναι πολυετείς πόες με καταγωγή από Ινδία και το Ιράν Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Lamiaceae. Ύψος: 0,5 μέτρα Πλάτος: 0,3 μέτρα Σχήμα: πόα Φύλλα: είναι ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά, πράσινα (έντονα ή σκούρα σε ορισμένες ποικιλίες) Άνθος: είναι μικρά και λευκά ή λευκορόδινα. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά Καλλιέργεια: Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες, προστατευμένες θέσεις, στραγγιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιασμός Πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Ο βασιλικός καλλιεργείται σαν καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται. Χρησιμοποιείται και φυτοκάληψη

55 Gladiolus Εικ. 47: Γλαδιόλα (Πηγή Π.Π.) Εικ. 48: Γλαδιόλα (Πηγή Ν.Γ.)

56 Γλαδιόλα - Gladiolus Είναι πολυετείς πόες με καταγωγή από Νότιο Αφρική. Κατάταξη: Μονοκοτυλήδονο της οικογένειας Iridaceae. Ύψος: 1,5μέτρα Πλάτος: 0,5 μέτρα Σχήμα: πόα Φύλλα: είναι λογχοειδή, μυτερά πράσινου χρώματος. Άνθη: είναι κατά μονόπλευρο ή δίσειρο επιμήκη στάχυ. Το περιγόνιό τους αποτελείται από έξι ανισομήκη μέρη που σχηματίζουν δίχειλη στεφάνη με κοντό σωλήνα, εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Η πλούσια ανθοφορία του διαρκεί όλη την θερμή περίοδο του έτους. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται γοργά Καλλιέργεια: Αναπτύσσονται σε γόνιμα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Παρουσιάζει αντοχή στο κρύο και δεν έχει μεγάλες απιτήσεις σε νερό. Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζετε με διαίρεση. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Χρησιμοποιείται σε κήπους, πάρκα, πεζόδρομους, αλλά και σε φυτοδοχεία και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.

57 Rosa Εικ. 49: Τριανταφυλλιά (Πηγή Π.Π.) Εικ. 50: Τριανταφυλλιά (Πηγή google images)

58 Τριανταφυλλιά - Rosa Είναι φυλλοβόλοι θάμνοι με καταγωγή από Νότιο Αφρική. Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Rosaceae. Ύψος: Έως 10μέτρα Πλάτος: Έως 3 μέτρα Σχήμα: θάμνος Φύλλα: είναι σύνθετα πράσινα φύλλα αγκαθωτά. Άνθη: είναι αρωματικά σε ποικιλία χρωμάτων. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Μάιο έως το Νοέμβριο. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά Καλλιέργεια: Αναπτύσσονται σε μέτρια υγρά, στραγγιζόμενα, χουμώδη εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζονται κυρίως με εμβόλια και λιγότερο με μοσχεύματα. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Οι θαμνώδεις ποικιλίες φυτεύονται σε ομάδες, οι αναρριχώμενες σε πέργολες και φράχτες, οι μινιατούρες σε γλάστρες και βραχόκηπους, οι εδαφοκαλυπτικές για εδαφοκάλυψη, ενώ οι δενδρώδεις και κρεμοκλαδείς μεμονωμένες. Καλλιεργούνται επίσης για παραγωγή δρεπτών ανθέων.

59 Hibiscus syriacus Εικ. 51: Ιβίσκος (Πηγή Π.Π.) Εικ. 52: Ιβίσκος (Πηγή Ν.Γ.)

60 Ιβίσκος - Hibiscus syriacus Είναι φυλλοβόλοι θάμνοι με καταγωγή από Ασία. Κατάταξη: Δικότυλων της οικογένειας Malvaceae. Ύψος: Έως 4 μέτρα Πλάτος: Έως 2 μέτρα Σχήμα: θάμνος Φύλλα: πλούσιο φύλλωμα με βαθύ πράσινο χρώμα. Άνθη: μεγάλα και χωνοειδή. Εποχή και εύρος ανθήσεως: Καλοκαίρι - αρχές φθινοπώρου. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικά Καλλιέργεια: Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις, σε ουδέτερα ή αλκαλικά εδάφη. Οι αειθαλείς ποικιλίες σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, ενώ οι φυλλοβόλες ποικιλίες σε υποτροπικά και μεσογειακά κλίματα. Πολλαπλασιασμός: Τα τυπικά είδη πολλαπλασιάζονται εύκολα με σπόρους, οι αειθαλείς ποικιλίες με ημιξυλώδη μοσχεύματα κατά τη διάρκεια της αυξητικής περιόδου και οι φυλλοβόλες ποικιλίες με ξυλώδη μοσχεύματα το χειμώνα ή με ημιξυλώδη μοσχεύματα κατά τη διάρκεια της αυξητικής περιόδου. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Φυτεύονται κατά ομάδες η μεμονωμένα σε γλάστρες. Στην Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένο

61 Trachycarpus fortunei Εικ. 53: Χαμαίρωπας υψηλός (Πηγή Π.Π.) Εικ. 54: Χαμαίρωπας υψηλός (Πηγή Π.Π.)

62 Χαμαίρωπας υψηλός - Trachycarpus fortunei Είναι αειθαλές φοινικοειδή δέντρο με καταγωγή από Νοτιοανατολική Ασία. Κατάταξη: Μονοκοτυλήδονο της οικογένειας Arecaceae. Ύψος: Έως 15μέτρα Πλάτος: Έως 3 μέτρα Σχήμα: δέντρο Φύλλα: αειθαλή, παλαμοειδή φύλλα με μικρά αγκαθάκια και τριχωτό κορμό. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται βραδέος Καλλιέργεια: Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις, ακόμη και ξηρά και άγονα εδάφη. Πολλαπλασιασμός: με σπόρους. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Φυτεύεται μεμονωμένα και σε δενδροστοιχίες, ενώ είναι κατάλληλα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

63 Lonicera Japonica Εικ. 55: Αγιόκλημα (Πηγή Π.Π.) Εικ. 56: Αγιόκλημα (Πηγή google images)

64 Αγιόκλημα - Lonicera Japonica Είναι ημιαειθαλές, αναρριχώμενο φυτό με καταγωγή από Ιαπωνία. Κατάταξη: Δικοτυλών της οικογένειας Caprifoliaceae. Ύψος: Έως 10 μέτρα Πλάτος: Έως 2 μέτρα Σχήμα: θάμνος Φύλλα: έχουν πράσινα απλά και αντίθετα φύλλα. Άνθοι: κίτρινα και λευκά, αρωματικά άνθη Εποχή και εύρος ανθήσεως: τέλος της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. Ταχύτητα αναπτύξεως: αναπτύσσεται κανονικός Καλλιέργεια: Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιασμένες θέσεις σε μέτρια υγρά, στραγγιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιασμός: Τα τυπικά είδη πολλαπλασιάζονται εύκολα και αναπτύσσονται γρήγορα με σπόρους. Οι ποικιλίες πολλαπλασιάζονται επίσης εύκολα με όλων των ειδών τα μοσχεύματα. Εφαρμογές στην αρχιτεκτονική τοπίου: Φυτεύεται σε ομάδες και χρησιμοποιείται για φωτοφράχτες

65 Συμπεράσματα Η παρούσα έρευνα βοήθησε στη βαθύτερη γνώση φυτών που καλλιεργούνται στη περιοχή Οι γνώσεις αυτές αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τον τρόπο αναζήτησης επιστημονικής γνώσης για τα διακοσμητικά φυτά αλλά και για τα φυτά γενικότερα Βοηθούν στην αποδοτικότερη ενασχόληση με την καλλιέργεια καλλωπιστικών φυτών στη κατοικία Αποκτήθηκε γνώση για τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται αυτά τα φυτά στη κηποτεχνία Διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των φυτών που καλλιεργούνται στο προσωπικό κήπο είναι φυτά που απαντώνται στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου Και τέλος αποκτήθηκε γνώση για τον τρόπο εκπόνησης και έρευνας σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα

66 Βιβλιογραφία Πατίλης Κ., 2010, Κήπος και Φυτά Εκδώσεις Σταμούλη, Αθήναι Καταρντζή Ν. και Οικονιμίδη Μ., 1972, Η συμβολή των καλλωπιστικών θάμνων εις την αρχιτεκτονικήν τοπίου, Θεσσαλονίκη Μποζαμπαλίδης Α., 1993, Βοτανική, Θεσσαλονίκη Καραταγλής Σ., 1996, Φυσιολογία Φυτών, Θεσσαλονίκη United States Department of Agriculture Plant Files: The Largest Plant Identification Reference Guide - Dave's Garden Native Plant Database

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

1 Εργαστήριο Ανθοκομίας Βοτανική ταξινόμηση Ανθοκομία. (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη

1 Εργαστήριο Ανθοκομίας Βοτανική ταξινόμηση Ανθοκομία. (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 2 Η Ανθοκομία ασχολείται με την τεχνική της καλλιέργειας φυτών τα οποία χάρις στην ιδιαίτερη ομορφιά κάποιου μέρους τους ή του συνόλου τους χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΗ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΕ ΙΑΣΗ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ - ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΣΧΕ ΙΑΣΗ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΑ ΙΘΑΓΕΝΗ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ. ΣΦΑΚΑΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φυτώριο Καλλωπιστικών Στεργίου Χρήστος. Κατάλογος Προϊόντων

Φυτώριο Καλλωπιστικών Στεργίου Χρήστος. Κατάλογος Προϊόντων Φυτώριο Καλλωπιστικών Στεργίου Χρήστος Κατάλογος Προϊόντων ΔΕΝΤΡΑ ΑΚΑΚΙΑ ΚΥΑΝΟΦΥΛΛΗ (ACACIA CYANOPHYLLA) : ΑΚΑΚΙΑ ΚΥΑΝ. ΣΑΚ. ΑΚΑΚΙΑ ΚΥΑΝ.ΔΕΝΤΡΟ ΓΛ.22 ΑΛΜΥΡΙΚΙ (TAMARIX PARVIFLORA) : ΑΛΜΥΡΙΚΙ ΔΕΝΤΡΟ ΓΛ.22

Διαβάστε περισσότερα

Τ.1.5. ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ - ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ» 1

Τ.1.5. ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ - ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ» 1 Τ.1.5. ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ - ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ» 1 Τ.1.5. ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ - ΦΥΤΩΝ Λαμβάνοντας υπόψη τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 4 ο ημοτικό 7 ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης Νικόλαος Μ. Γεωργιάδης (Δρ. Δασολογίας) Παντελής Χ. Δοπτόγλου (Τεχνολόγος Γεωπονίας) Γιώργος Α. Ρωμανός (Τεχνολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Agapanthus Albovittatus Patens. Agapanthus Blue Giant. Αγάπανθος Μπλε άνθη. Αγάπανθος Μπλε άνθη. Agapanthus Blue Giant. 1 ì. 1 ì.

Agapanthus Albovittatus Patens. Agapanthus Blue Giant. Αγάπανθος Μπλε άνθη. Αγάπανθος Μπλε άνθη. Agapanthus Blue Giant. 1 ì. 1 ì. Agapanthus Blue Giant Agapanthus Blue Giant Agapanthus Albovittatus Patens Agapanthus Blue Giant Αγάπανθος Μπλε άνθη. Αγάπανθος Μπλε άνθη. ì. ì. Agapanthus Albovittatus Patens Anthofita.indb //00, ::0

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Η αχλαδιά αφού φυτευτεί στο χωράφι κλαδεύεται στα 70εκ-120εκ από το έδαφος. Έκτοτε αφήνουμε το δέντρο να αναπτυχθεί μέχρι την αρχή του 3 ου

Η αχλαδιά αφού φυτευτεί στο χωράφι κλαδεύεται στα 70εκ-120εκ από το έδαφος. Έκτοτε αφήνουμε το δέντρο να αναπτυχθεί μέχρι την αρχή του 3 ου Αχλάδι Έχει πάρα πολλές ποικιλίες και υποποικιλίες. Είναι φυλλοβόλο δέντρο και ευδοκιμεί σε μέρη που δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την υπερβολική ζέστη ούτε από το υπερβολικό κρύο. Καλλιεργείται σε όλη

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος

Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Το παρόν άρθρο το θεωρώ συνέχεια των προηγούμενων άρθρων σχετικά με τους ευκαλύπτους και μετά από πολλές ερωτήσεις φίλων μελισσοκόμων σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ RE-THINK ATHENS. Τα σημαντικότερα δέντρα που συναντώνται στην περιοχή παρέμβασης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ RE-THINK ATHENS. Τα σημαντικότερα δέντρα που συναντώνται στην περιοχή παρέμβασης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ RE-THINK ATHENS Τα σημαντικότερα δέντρα που συναντώνται στην περιοχή παρέμβασης Η οδός Πανεπιστημίου και οι άλλοι κύριοι δρόμοι της περιοχής παρέμβασης, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΣΥΚΙΑ Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Τάξη των Αγγειόσπερμων Δικότυλων φυτών. Οικογένεια Moraceae, γένος Ficus, είδος Carica.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΗ ΕΝ ΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ ΕΣΦΑ 2010. Από τη ράση ενδροφύτευσης του ΕΣΦΑ το 2009 στην Πάχη Μεγάρων

ΡΑΣΗ ΕΝ ΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ ΕΣΦΑ 2010. Από τη ράση ενδροφύτευσης του ΕΣΦΑ το 2009 στην Πάχη Μεγάρων 1 ΕΝ ΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 2010 2 Περιεχόµενα Λίγα λόγια για την Ηµέρα Περιβάλλοντος...1 Ποιοςείναιο ΕΣΦΑ..2 ράση ενδροφύτευσης 2010..3 Αςµάθουµεγιαταφυτά.4 Τιείναιηκοµποστοποίηση...12 Αντίεπίλογου..17 3 Λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΥΚΙΑ Καταγωγή: Ν. Αραβία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Moraceae FicuscaricaL. Βοτανικοί Χαρακτήρες Θηλυκοδίοικο (αρρενοσυκιά-µόνοικο, ηµεροσυκιά θηλυκά άνθη) Φυλλοβόλο Μέτριο έως µεγάλο µέγεθος, µαλακό ξύλο

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός και κήπος

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός και κήπος COVER Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Οκτώβριος 2010 Βιοκλιματικός Σχεδιασμός και κήπος 1. Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Τα κτίρια είναι σημαντικοί καταναλωτές ενέργειας και συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ. Πότε φυτεύουμε; Ποιο φυτό; Πού φυτεύουμε; Πώς φυτεύουμε;

ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ. Πότε φυτεύουμε; Ποιο φυτό; Πού φυτεύουμε; Πώς φυτεύουμε; ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ Πότε φυτεύουμε; Η απάντηση είναι απλή και ισχύει για όλα τα φυτά. Όσα είναι ριζωμένα, δηλαδή είναι μέσα σε γλάστρα, μπορούν να φυτευτούν στο χώμα ή να μεταφυτευθούν σε άλλη γλάστρα, όποτε θέλουμε

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΙΚΑ - ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Βιολόγος, Υποψήφια διδάκτωρ. Πανεπιστηµίου Αθηνών

ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΙΚΑ - ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Βιολόγος, Υποψήφια διδάκτωρ. Πανεπιστηµίου Αθηνών Μορφολογικά γνωρίσµατα χρησιµοποιούµενα στην ταξινόµηση των φυτών. Ταξινοµική αξία των διαφόρων µορφολογικών χαρακτήρων: ρίζα, βλαστός, φύλλα, άνθος, ταξιανθίες, καρποί. ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΙΚΑ - ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Βιολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΧΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΕΙΔΟΣ ΦΥΤΟΥ ΔΕΝΤΡΑ

ΕΠΟΧΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΕΙΔΟΣ ΦΥΤΟΥ ΔΕΝΤΡΑ ΕΠΟΧΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΕΙΔΟΣ ΦΥΤΟΥ ΑΚΑΚΙΑ ΚΥΑΝΟΦΥΛΛΗ ΑΚΑΚΙΑ ΛΕΥΚΑΖΟΥΣΑ ( ΜΙΜΟΖΑ ΝΙΚΑΙΑΣ ) ΑΚΑΚΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Advance mix 1. ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Advance mix 2

ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Advance mix 1. ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Advance mix 2 Η Εταιρεία Η Plants Βase είναι μια εταιρεία νεοσύστατη που εμπορεύεται φυτοχώματα και κομπόστ - εδαφοβελτιωτικά. Διαθέτει ευρεία και πάμπληθη γκάμα προϊόντων δικών της, ενώ παράλληλα με την άγαστη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΥΡΙΩΤΕΡΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ AΤΕΙΘ

ΤΑ ΚΥΡΙΩΤΕΡΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ AΤΕΙΘ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟN ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟN ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟN Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ-ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΤΑ ΚΥΡΙΩΤΕΡΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Ηρακλείου ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Δήμος Ηρακλείου ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ K.A. 35-7326.009 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η μελέτη "Φυτεύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΚΑΖΟΝ, ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΑΡΚΩΝ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΚΛΠ.»

ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΚΑΖΟΝ, ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΑΡΚΩΝ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΚΛΠ.» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΡΜΟΔΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α. Ταχ. Δ/νση: Παράδρομος Αττικής Οδού Τ.Κ. 15234 Τηλ. 210 6891463 Email:tmima.prasinou@halandri.gr ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΚΑΖΟΝ,

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Οικολογικό περιβόλι. Σχεδιασµός και οργάνωση του. 2.1 Έδαφος γεµάτο ζωή Α ΜΕΡΟΣ (70 ) 2.1.1 Η διαδικασία δηµιουργίας χούµους στο έδαφος

1.1 Οικολογικό περιβόλι. Σχεδιασµός και οργάνωση του. 2.1 Έδαφος γεµάτο ζωή Α ΜΕΡΟΣ (70 ) 2.1.1 Η διαδικασία δηµιουργίας χούµους στο έδαφος Σεµινάριο Οικολογικό περιβόλι & ανθόκηποι ταράτσας Το σεµινάριο αποτελείται από 20 µαθήµατα των 10 συναντήσεων Σύνολο: 35 εκπαιδευτικές ώρες 1 η Συνάντηση (1 ο µάθηµα) 1.1 Οικολογικό περιβόλι. Σχεδιασµός

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινή περιποίηση των φυτών

Φθινοπωρινή περιποίηση των φυτών Φθινοπωρινή περιποίηση των φυτών Κατά την διάρκεια του φθινοπώρου οι απαιτήσεις των φυτών αλλάζουν. Ο Σεπτέμβριος είναι ουσιαστικά ο μήνας που καλωσορίζει επίσημα το φθινόπωρο και είναι η κατάλληλη εποχή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Χρυσαυγή Μεραµβελιωτάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΖΙΑΡΔΑΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Α. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η επιτυχία μιας ανθοκομικής καλλιέργειας στην ύπαιθρο εξασφαλίζεται όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για ένα συγκεκριμένο είδος.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Από το πρακτικό της με αριθμό 32/2012. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 484/2012 Γραφείο : Οικονομικής Επιτροπής ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Από το πρακτικό της με αριθμό 32/2012. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 484/2012 Γραφείο : Οικονομικής Επιτροπής ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Από το πρακτικό της με αριθμό 3/01 ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 484/01 Γραφείο : Οικονομικής Επιτροπής ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Πρόλογος...13 Πώς θα χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...14 Αναρριχώμενα Φυτά...311 Φοινικοειδή & Τροπικά Φυτά...331 Εισαγωγή... Κηποτεχνικοί και βοτανικοί όροι - Γλωσσάριο...17 Κλίμα και

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευαγγελοπούλου Αλεξάνδρα Κεπέογλου Τριανταφυλλιά, Φωτσεινού Αικατερίνη ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το κλάδεμα καρποφορίας στα Μονόκλωνα δένδρα κερασιάς

Το κλάδεμα καρποφορίας στα Μονόκλωνα δένδρα κερασιάς Το κλάδεμα καρποφορίας στα Μονόκλωνα δένδρα κερασιάς Κωνσταντίνος Καζαντζής 1 και Πασχάλης Αποστόλου 2 1 ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, Τ.Θ. 122, 592 00 Νάουσα 2 «Φυτώρια Αποστόλου», 592 00

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΝΟΙΞΗ οθξξ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΛΥΚΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΛΑΔΙΑΚΙΑ ΠΑΜΕ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ (Δεδομένα για την καλλιέργεια στο Δήμο Τεμπών, Σύντομη περιγραφή καλλιέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

RHYNCHOFORUS FERRUGINEUS. Washingtonia spp.

RHYNCHOFORUS FERRUGINEUS. Washingtonia spp. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΡΥΓΧΩΤΟΥ ΚΑΝΘΑΡΟΥ RHYNCHOFORUS FERRUGINEUS Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΡΥΓΧΩΤΟΣ ΚΑΝΘΑΡΟΣ ( Red Palm Weevil ) πρόκειται για κολεόπτερο έντοµο της οικογένειας Curculionidae το οποίο προσβάλλει τα

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών μέσα από το βιοντίζελ και οι προοπτικές τους

Η ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών μέσα από το βιοντίζελ και οι προοπτικές τους Η ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών μέσα από το βιοντίζελ και οι προοπτικές τους Δρ Έφη Αλεξοπούλου Υπεύθυνη Ενεργειακών Καλλιεργειών του Τμήματος Βιομάζας ΚΑΠΕ Ενεργειακές καλλιέργειες Ετήσιες για

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Ηρακλείου ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Δήμος Ηρακλείου ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Εγκατάσταση Πρασίνου Παραλιακού Μετώπου» Κ.Α. 35 7326.002 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΧΛΑ ΙΑ ΑΧΛΑ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: υτική Ασία και Βόρεια Ασία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Pyruscommunis L. P. pyrifolia, κ.ά.

ΑΧΛΑ ΙΑ ΑΧΛΑ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: υτική Ασία και Βόρεια Ασία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Pyruscommunis L. P. pyrifolia, κ.ά. ΑΧΛΑ ΙΑ Καταγωγή: υτική Ασία και Βόρεια Ασία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Pyruscommunis L. P. pyrifolia, κ.ά. Οι περισσότερες ποικιλίες είναι διπλοειδείς, αλλά υπάρχουν και τριπλοειδείς και τετραπλοειδείς

Διαβάστε περισσότερα

Kαθοριστικός παράγοντας για την εμπορική καλλιέργεια της

Kαθοριστικός παράγοντας για την εμπορική καλλιέργεια της του Δρ. Σπύρου Λιονάκη, Γεωπόνου Καθηγητή Δενδροκομίας Τροπικά, Υποτροπικά & Μεσογειακά Καρποφόρα Δένδρα Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΤΕΙ Κρήτης (πρώην Ερευνητή στο Ινστιτούτο Ελιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Χρυσόχορτο Είναι μικρό φυτό ποώδες με ύψος 20 εκ. χωρίς βλαστό και άνθη. Ζει πολλά χρόνια. Έχει φύλλα σε σχηματισμό ροδέλας και σχήμα λόγχης,ε χρώμα ξανθό.το φυτό αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΠΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΠΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΠΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ Για τη συστηματική μελέτη του τρόπου καρποφορίας τα καρποφόρα δένδρα χωρίστηκαν σε διάφορες ομάδες: α) Σε αυτές που τα είδη

Διαβάστε περισσότερα

Ασθένειες της Κερασιάς

Ασθένειες της Κερασιάς Ασθένειες της Κερασιάς ΚΟΡΥΝΕΟ Stigmina carpophila ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΝΕΟΥ Συνθήκες αναπτύξεως: Ο υγρός και βροχερός καιρός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της ασθένειας. Οι μολύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια του R. Gucci Πανεπιστήμιο Πίζας, Τομέας καλλιέργειας και προστασίας της δενδροκομίας Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια Η καλλιέργεια της ελιάς, του ελαιόδεντρου συσχετίζεται συνήθως με την παράδοση. Συναντάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-15 Α. Λιόπα-Τσακαλίδη Γ. Ζερβουδάκης ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Συστηματική βοτανική των Λαχανικών Ταξινόμηση με βάση την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν:

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 / 6

Διαβάστε περισσότερα

Το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus Απειλεί το φοινικόδασος Ενημερώσου Προστάτευσε το φοινικόδασος

Το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus Απειλεί το φοινικόδασος Ενημερώσου Προστάτευσε το φοινικόδασος Το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus Απειλεί το φοινικόδασος Ενημερώσου Προστάτευσε το φοινικόδασος Ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος (σκαθάρι) το έντοµο δηλαδή Rhynchophorus ferrugineus, είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φουντουκιού:

Η ιστορία του φουντουκιού: ΤΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ : Η ιστορία του φουντουκιού: Σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, τα φουντούκια πρωτοεμφανίστηκαν στις περιοχές της Σουηδίας, Δανίας και Γερμανίας κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή. Η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες:

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Θερμοκρασία αερισμό, δραστηριότητα των μικροοργανισμών, πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων συγκέντρωση των τοξικών ουσιών. Η έλλειψη υγρασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΣΙΚΗ ΑΝΑΠΣΤΞΗ & ΣΡΟΥΙΜΩΝ

ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΣΙΚΗ ΑΝΑΠΣΤΞΗ & ΣΡΟΥΙΜΩΝ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΣΙΚΗ ΑΝΑΠΣΤΞΗ & ΣΡΟΥΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΥΤΣΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ---------------------------------- Δ/ΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΠΡΟΙΟΝΣΩΝ ΥΤΣΩΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (ΠΑΠ-ΥΜΚ) (Stevia rebaudiana Bertoni,

Διαβάστε περισσότερα

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή, πολύτιμα και ακριβότερα μπαχαρικά για το άρωμα, το χρώμα,

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή, πολύτιμα και ακριβότερα μπαχαρικά για το άρωμα, το χρώμα, GREEK RED SAFFRON Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή, πολύτιμα και ακριβότερα μπαχαρικά για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές

Διαβάστε περισσότερα

Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της παραδοσιακής

Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της παραδοσιακής Νεότερα συστήματα καλλιέργειας της ελιάς Σταύρος Βέμμος Αναπλ. Καθηγητής, Δ/ντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας, Γεωπονικό Πανεπ. Αθηνών Για αύξηση της απόδοσης και μείωση του κόστους παραγωγής ελαιολάδου γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΕΥΜΑ. Η αποκοπή μερών του δένδρου ονομάζεται κλάδευμα Αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη καλλιεργητική τεχνική Με το κλάδευμα ρυθμίζουμε:

ΚΛΑΔΕΥΜΑ. Η αποκοπή μερών του δένδρου ονομάζεται κλάδευμα Αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη καλλιεργητική τεχνική Με το κλάδευμα ρυθμίζουμε: ΚΛΑΔΕΥΜΑ Η αποκοπή μερών του δένδρου ονομάζεται κλάδευμα Αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη καλλιεργητική τεχνική Με το κλάδευμα ρυθμίζουμε: Στα νεαρά δένδρα το μέγεθος και το σχήμα τους Στα ενήλικα δένδρα

Διαβάστε περισσότερα

Ε λ Νίνιο (El Niño) ονοµάζεται το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα Humboldt. Με κλιµατικούς όρους αποτελει µέρος

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Ο σχολικός κήπος Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Ο σχολικός κήπος Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Τι προσφέρει ο σχολικός κήπος; Ανατρέχοντας στην ιστορία των σχολικών κήπων, διαπιστώνεται ότι, ο κυριότερος λόγος δημιουργίας τους ήταν η βιωματική διδασκαλία, η οποία ενθαρρύνει το μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΥΛΩΝΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΔΑΣΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ

ΠΑΥΛΩΝΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΔΑΣΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΠΑΥΛΩΝΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΔΑΣΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ Δρ Κων/νος Σπανός (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ) (Τηλ.: 2310 461171, Fax: 2310 461341, e-mail: kspanos@fri.gr) Παντελής Κωνσταντινίδης (ΦΥΤΩΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΩΝ 1.1. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

1. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΩΝ 1.1. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΩΝ... 2 1.1. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ... 2 1.1.1. ΠΡΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΦΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ... 3 1.2. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ... 6 1.2.1. ΚΗΠΕΥΤΙΚΟ ΧΩΜΑ-ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Εργαστηρίου για το MICROSOFT POWERPOINT Δρ. Ευάγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση της Ελληνικής χλωρίδας και βλάστησης στο αστικό περιβάλλον Βιοποικιλότητα στο αστικό πράσινο

Αξιοποίηση της Ελληνικής χλωρίδας και βλάστησης στο αστικό περιβάλλον Βιοποικιλότητα στο αστικό πράσινο Αξιοποίηση της Ελληνικής χλωρίδας και βλάστησης στο αστικό περιβάλλον Βιοποικιλότητα στο αστικό πράσινο Κυριάκος Γεωργίου Τομέας Βοτανικής, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Αθηνών E-mail kgeorghi@biol.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΡΓΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΡΓΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΡΓΟΥ Sorghum bicolor (L.) Moench ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟΥ BIOSIS Πρόγραμμα ΚοινοτικήςΠρωτοβουλίας INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Δ. ΛΕΧΑΙΝΩΝ 19 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ιπποφαές: µία καινοτόµος καλλιέργεια

Ιπποφαές: µία καινοτόµος καλλιέργεια ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής Ιπποφαές: µία καινοτόµος καλλιέργεια µε πολύτιµες φαρµακευτικές ιδιότητες Θήβα,

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:...

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Φυτά της Αλυκής και προσαρμογές στην Ξηρασία Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Σχολείο:... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Καταγραφή Περιβαλλοντικών συνθηκών Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

γνωστό ως μονόκλωνο γραμμικό σύστημα, διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς

γνωστό ως μονόκλωνο γραμμικό σύστημα, διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς Το μονόκλωνο γραμμικό σύστημα διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς Προϋποθέσεις Εγκατάσταση Διαμόρφωση των δένδρων Κλάδεμα καρποφορίας Κωνσταντίνος Καζαντζής, Τεχνολόγος Γεωπονίας Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ «Βελτίωση της Πατατοκαλλιέργειας με Χρήση Εξειδικευμένων

Διαβάστε περισσότερα

200 κ.εκ. ATONIK SL K-22853/31007 - GREECE

200 κ.εκ. ATONIK SL K-22853/31007 - GREECE 071047 K-22853 (12 pages) 20/07/10 10:52 Page 1 K-22853/31007 - GREECE - (COVER) PAGE 1 ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤ. & ΤΡΟΦΙΜΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ Ι. & Α. Ν. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ. Ειρήνη Βαλλιανάτου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ Ι. & Α. Ν. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ. Ειρήνη Βαλλιανάτου ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ Ι. & Α. Ν. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ Ειρήνη Βαλλιανάτου Δρ. Βιολογίας Συστηματικός Βοτανικός - Φυτοκοινωνιολόγος Πανεπιστήμιο Αθηνών Βοτανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE of CRETE

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE of CRETE ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE of CRETE DEPARTMENT of T.E.I. CRETE ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη φυτοτεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.Θ.» ΕΡΓΑΣΙΑ: «Συντήρηση Πάρκων και Χώρων

ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.Θ.» ΕΡΓΑΣΙΑ: «Συντήρηση Πάρκων και Χώρων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρασίνου.Θ.» ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑ: 6262.02.01 της υπηρεσίας 35, ιεύθυνση Πρασίνου ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 1.099.997,82 ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 6/2012 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Συντήρηση

Διαβάστε περισσότερα

071326 K-31951 (24 pages) 16/09/13 14:03 Page1 K-31951/31307 - GREECE - (GLUE PAGE) - PAGE 1

071326 K-31951 (24 pages) 16/09/13 14:03 Page1 K-31951/31307 - GREECE - (GLUE PAGE) - PAGE 1 071326 K-31951 (24 pages) 16/09/13 14:03 Page1 K-31951/31307 - GREECE - (GLUE PAGE) - PAGE 1 071326 K-31951 (24 pages) 16/09/13 14:03 Page2 K-31951/31307 - GREECE - (BASE) - PAGE 2 ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΣΠΡΙΑ-ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΘΑΜΝΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΆ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά Κατερίνα Μ. Κουκ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΘΙΑΓΕ 1 Σκοπός της ομιλίας να περιγράψω

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α.

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Το μπόλντο ανήκει στην οικογένεια των Monimiaceae. Eίναι αυτοφυές της περιοχής των Άνδεων της Χιλής και του Περού, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Μελέτη Τσιάμη Δήμητρα (36119)

Διαβάστε περισσότερα

Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα. Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα. Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Η ελιά στη σύγχρονη εποχή Η Ελαιοκαλλιέργεια στην σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠ Ανοιχτό Παν Κύπρου. Μέλος της Οργάνωσης ΓΗ

ΣΕΠ Ανοιχτό Παν Κύπρου. Μέλος της Οργάνωσης ΓΗ Δημήτριος Ι. Μπιλάλης Αναπλ. Καθηγ. «Βιολογικής Γεωργίας» Γ. Π. Α. Ιδρυτικό μέλος της ISOFAR Εθνικός εκπρόσωπος στην EU-IFOAM (2008-11) Tel: 2105294464, email: bilalis@aua.gr Iera Odos 75, Athens, 11855,

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια: ΗΛΙΑΣ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Υ & Ε Υ Α Κ Ο Λ Ο Μ Π Α Ρ Η, Ε Λ. Κ Ε. Θ. Ε.

Επιµέλεια: ΗΛΙΑΣ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Υ & Ε Υ Α Κ Ο Λ Ο Μ Π Α Ρ Η, Ε Λ. Κ Ε. Θ. Ε. ράσεις ιατήρησης των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων (Μ.Ε.Λ.) στην Κρήτη ((LLIIFFEE0044NATT//GGRR//000000110055)) Καταγραφή ειιδών Χλωρίδας στιις περιοχές των Μ.Ε.Λ. της υτιικής Κρήτης Επιµέλεια: ΗΛΙΑΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΡΑΝΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΠΕΚΟΓΙΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ευεργετική δράση των βοτάνων και των φυτών στον κόσμο των καλλυντικών και της αρωματοποιίας

Διαβάστε περισσότερα

- Είναι φυτό δροσερών κλιμάτων. Οι μέτριες θερμοκρασίες είναι οι πιο κατάλληλες για την ανάπτυξή του.

- Είναι φυτό δροσερών κλιμάτων. Οι μέτριες θερμοκρασίες είναι οι πιο κατάλληλες για την ανάπτυξή του. ΒΒ ΙΙ ΚΚ ΟΟ ΣΣ - Είναι φυτό δροσερών κλιμάτων. Οι μέτριες θερμοκρασίες είναι οι πιο κατάλληλες για την ανάπτυξή του. - Η αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες ποικίλλει. Τα αναπτυγμένα φυτά μπορεί να αντέξουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ, ΠΑΣΣΑΛΩΝ, ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ» K.A. 35.6692.03

ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ, ΠΑΣΣΑΛΩΝ, ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ» K.A. 35.6692.03 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ : 27/2014 ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ, ΠΑΣΣΑΛΩΝ, ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ» K.A. 35.6692.03 ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 4.733,00 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ροδιά Η καλλιέργεια στην Ελλάδα Προοπτικές και πιθανά προβλήματα. Σταύρος Βέμμος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ

Ροδιά Η καλλιέργεια στην Ελλάδα Προοπτικές και πιθανά προβλήματα. Σταύρος Βέμμος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ Ροδιά Η καλλιέργεια στην Ελλάδα Προοπτικές και πιθανά προβλήματα Σταύρος Βέμμος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ Η καλλιέργεια της ροδιάς Ροδιά ή ροϊδιά ή Ροιά Punica granatum L. Οικογένεια Punicaceae (2n=16)

Διαβάστε περισσότερα

2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού, σαν να είμαστε μετεωρολόγοι.

2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού, σαν να είμαστε μετεωρολόγοι. 1. Παρατηρούμε τον καιρό σήμερα και περιγράφουμε τις συνθήκες που αφορούν τη βροχή, τον άνεμο, τον ήλιο και τη θερμοκρασία. βροχή άνεμος ήλιος-σύννεφα θερμοκρασίαάνεση 2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ Το Μοσχοφίλερο πιθανότατα είναι µια απο τις πιο παλιές Ελληνικές ποικιλίες, καθώς σύµφωνα µε ισχυρισµούς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ- ΔΙΚΤΥΟΚΗΠΙΑ

Η ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ- ΔΙΚΤΥΟΚΗΠΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Η ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ- ΔΙΚΤΥΟΚΗΠΙΑ Επιστημονική ομάδα έργου: Δημήτριος Τσελές, καθηγητής, Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΜΑΡΙΩΤΗ ΝΕΟ ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΜΑΡΙΩΤΗ ΝΕΟ ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΜΑΡΙΩΤΗ ΝΕΟ ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ Ηράκλειο, Οκτώβριος 2011 Σεπτέμβριος 2012 Μελέτη Νίκος Σκουτέλης & Φλάβιο Ζανόν Αρχιτέκτονες μηχανικοί Οδός Πατρός Αντωνίου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΥΘΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΟΣ ΠΡΩΤΟΣ A - D Επιτροπή Έκδοσης: Δημήτριος Φοίτος, Θεοφάνης Κωνσταντινίδης & Γεωργία Καμάρη Επιμέλεια κειμένων: Πέπη Μπαρέκα ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

MAKUTI. Εξωτική εμφάνιση Απεριόριστες δυνατότητες μεγέθους και σχεδίου.

MAKUTI. Εξωτική εμφάνιση Απεριόριστες δυνατότητες μεγέθους και σχεδίου. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ Η επιχείρηση μας, δραστηριοποιείται στις τροποικές κατασκευές ξύλου, εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε υψηλές απαιτήσεις. Συστήματα σκίασης εξωτερικών αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο)

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Πολλαπλασιασμός ανθοκομικών φυτών 2 Στα θερμοκήπια

Διαβάστε περισσότερα

Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές

Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές 1 Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές Χρήστος όρδας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Γεωπονική Σχολή Εργαστήριο Γεωργίας 2 Αντικείµενο της οµιλίας Σηµασία των

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση των δένδρων κερασιάς σε U.F.O.

Διαμόρφωση των δένδρων κερασιάς σε U.F.O. Διαμόρφωση των δένδρων κερασιάς σε U.F.O. Κωνσταντίνος Καζαντζής & Ανθούλα Δέλλα Τεχνολόγος Γεωπονίας & Γεωπόνος, αντίστοιχα, ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα», Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας Το UFO είναι ένα νέο

Διαβάστε περισσότερα

Βέμμος Σταύρος. 2. Καρυδιά. Εισαγωγή 4/4/2013

Βέμμος Σταύρος. 2. Καρυδιά. Εισαγωγή 4/4/2013 2. Καρυδιά Εισαγωγή Ιστορικό Κατάγεται από τα Καρπάθια βουνά. Από το Ιράν ήλθε στην Ελλάδα, από Έλληνες εξαπλώθηκε στη Ρώμη, στη Γαλλία, την Ισπανία, Αμερική κ.α. Εξέλιξη της καλλιέργειας στη χώρα μας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Ειρήνη Βαλλιανάτου. Πανεπιστήμιο Αθηνών Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Ειρήνη Βαλλιανάτου. Πανεπιστήμιο Αθηνών Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ειρήνη Βαλλιανάτου Δρ. Βιολογίας Συστηματικός Βοτανικός - Φυτοκοινωνιολόγος Πανεπιστήμιο Αθηνών Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους Ο αύλειος χώρος πρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

Οινοποιία Δαρεμά Βιολογικοί αμπελώνες

Οινοποιία Δαρεμά Βιολογικοί αμπελώνες Οινοποιία Δαρεμά Βιολογικοί αμπελώνες Ιστορικό Η Οινοποιία Δαρεμά αποτελεί τη φυσική συνέχεια μιας οικογενειακής παράδοσης γενεών στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας Αττικής που ξεκινά πριν από πολλές δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα

Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει. Έντομα εδάφους καλαμποκιού

Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει. Έντομα εδάφους καλαμποκιού Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει Έντομα εδάφους καλαμποκιού t ΓΝΩΡΙΖΩ t t t Αγρότιδες η Καραφατμέ η Κοφτοσκούληκα (Agotis spp) Τα τέλεια έντομα είναι νυκτόβια λεπιδόπτερα που ανήκουν σε διάφορα είδη

Διαβάστε περισσότερα

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια.

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι γνωστό εδώ και αιώνες

Διαβάστε περισσότερα

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: Ο ελαιώνας ως οικοσύστημα: φυτά, πτηνά, θηλαστικά

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: Ο ελαιώνας ως οικοσύστημα: φυτά, πτηνά, θηλαστικά 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: Ο ελαιώνας ως οικοσύστημα: φυτά, πτηνά, θηλαστικά Στάδια Προγράμματος Καθορισμός Θέματος Ομάδων εργασίας Συλλογή υλικού σχετικού με το

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ» Χαιρετώ με τη σειρά μου τους παρευρισκόμενους συνέδρους.

«ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ» Χαιρετώ με τη σειρά μου τους παρευρισκόμενους συνέδρους. «ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κα Χ. ΣΠΙΝΘΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ Κυρίες και κύριοι, Χαιρετώ με τη σειρά μου τους παρευρισκόμενους συνέδρους. Από την

Διαβάστε περισσότερα