ΡΑΣΗ ΕΝ ΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ ΕΣΦΑ Από τη ράση ενδροφύτευσης του ΕΣΦΑ το 2009 στην Πάχη Μεγάρων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΡΑΣΗ ΕΝ ΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ ΕΣΦΑ 2010. Από τη ράση ενδροφύτευσης του ΕΣΦΑ το 2009 στην Πάχη Μεγάρων"

Transcript

1 1 ΕΝ ΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 2010

2 2 Περιεχόµενα Λίγα λόγια για την Ηµέρα Περιβάλλοντος...1 Ποιοςείναιο ΕΣΦΑ..2 ράση ενδροφύτευσης Αςµάθουµεγιαταφυτά.4 Τιείναιηκοµποστοποίηση...12 Αντίεπίλογου..17

3 3 Λίγα λόγια για την Ηµέρα Περιβάλλοντος ΜετάτηνπολυσυζητηµένηΑ' ιάσκεψηγια το Περιβάλλον, το 1972, στη Στοκχόλµη, που διοργανώθηκε µε την ευθύνη του OΗΕ, καθιερώθηκε και ο εορτασµός, κάθε 5 Ιουνίου, της ΠαγκόσµιαςΗµέραςγιατοΠεριβάλλον. Από τότε και κάθε χρόνο, δίνεται και άλλη µια ευκαιρία σε όλους, φορείς και πολίτες, για να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συµβαίνουν στον πλανήτη και σχετίζονται ιδιαίτερα µε τη διαχείριση Περιβάλλοντος, τη ρύπανση, τη διατήρηση και σωτηρία της πανίδας και της χλωρίδας σε κάθεµήκοςκαιπλάτοςκ.λπ. Η Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος, υπενθυµίζει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το µέλλον της ανθρωπότητας είναι άµεσα συνυφασµένο µε το µέλλον των οικοσυστηµάτων. Αποτελεί, πλέον, κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος για να επιβιώσει στο εγγύς µέλλον πρέπει να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση µε την ανάπτυξη. Αντίθετα, η βιώσιµη ανάπτυξη είναι συµφέρον όλων µας. Ολοένα και περισσότερο, αποτελεί πια βασικό µέληµα των επιστηµονικών ενώσεων, των οικολογικών οργανώσεων αλλά και πολλών κυβερνήσεων η εξασφάλιση ενός περιβαλλοντικά καλύτερου επιπέδου ζωής για τους κατοίκους των πόλεων και, πιο πολύ, των µεγάλων αστικών κέντρων.

4 4 Ποιος είναι ο ΕΣΦΑ Ο ιαχειριστής Εθνικού Συστήµατος Φυσικού Αερίου ( ΕΣΦΑ) είναι ο βασικός µοχλός υλοποίησης της Εθνικής ΕνεργειακήςΣτρατηγικής. Εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και συµβάλλει στην αναβάθµιση του γεωστρατηγικού της ρόλου. ηµιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιµη ανάπτυξη, τροφοδοτώντας την οικονοµική δραστηριότητα και τα νοικοκυριά µε το καθαρότερο συµβατικό καύσιµο, αλλά ταυτόχρονα και µε πιο αποδοτική, εύχρηστη και φιλική µορφή ενέργειας.

5 5 ΡΑΣΗ ΕΝ ΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ ΕΣΦΑ 2010 Φυτέψτε ένα δέντρο και δώστε µια πνοή ανάσας στηγη γηµας Πιστός στο πρόγραµµα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης απέναντι στο Περιβάλλον αλλά και µε γνώµονα την «πράσινη» οικολογική του συνείδηση, ο ΕΣΦΑ διοργανώνει, σήµερα, Κυριακή 13 Ιουνίου 2010 ράση ενδροφύτευσης στις εγκαταστάσεις του στο Πάτηµα Ελευσίνας µε τη συµµετοχή των εργαζοµένων και των οικογενειών τους για να προσφέρουν φυτεύοντας ένα δέντρο και δίνοντας πνοή όχι µόνο στη γη µας αλλά και πιο συγκεκριµένα στον τόπο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Λειτουργίας & Συντήρησης Κεντρικής Ελλάδας και εργάζονται καθηµερινά συνάδελφοί µας. Από τη ράση ενδροφύτευσης του ΕΣΦΑ το 2009 στην Πάχη Μεγάρων

6 6 Ας γνωρίσουµε τα δέντρα πουθα φυτέψουµε Επιλέξαµε να φυτέψουµε τα συγκεκριµένα δέντρα, γιατί: Είναι φυτά γρήγορης ανάπτυξης, που σηµαίνει ότι θα έχουµε γρήγορα και άµεσα αποτελέσµατα. Σχεδόν όλα τα δένδρα, πλην της αριάς, είναι φυλλοβόλα. Αυτό σηµαίνει ότι θα µπορούν από αυτά, τον χειµώνα, να πάρουν ήλιο το γκαζόν, οι θάµνοι δίπλα σε αυτά, ακόµα και τα κτίρια. Θαέχουµεχρώµα (απόταάνθη), τηνάνοιξη και το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο θα έχουµε χρώµα από τα κίτρινα φύλλα, τα οποία αργότερα θα πέσουν (από τα δένδρα). Έχουµε λάβει υπόψη µας την υπάρχουσα βλάστηση και προσπαθούµε να ενσωµατώσουµε τα καινούρια καλλωπιστικά φυτά καλύτεραστονχώρο, έτσι ώστε να δένουνµετην υπόλοιπη βλάστηση (και να µην φαίνονται σαν ξένο σώµα). Έχουµε επιλέξει και την αριά, η οποία δένει µε την φυσική βλάστηση της γύρω περιοχής. Υπάρχουν γύρω βελανιδιές (ήµερες), οι οποίες είναι σε διωγµό λόγω της επέκτασης της πόλης και κινδυνεύουν µε εξαφάνιση. Σε επόµενη δράση µας θα µπορέσουµε να τις αναπαράγουµε (δυστυχώς δεν κυκλοφορούν στο εµπόριο) και να φυτέψουµε στο χώρο µας µερικά δένδρα. εν παρουσιάζουν σοβαρά προβλήµατα ασθενειών. Πιστεύουµεότιδενθαδηµιουργήσουνπροβλήµατα, µακροχρόνια, µετιςρίζεςτουςστακτίρια, όπωςθαγινότανεάνεπιλέγαµελεύκες και ευκαλύπτους.

7 7 MOYΡΙΑ - MORUS ALBA, MORACEAE Χαρακτηριστικά : Φυλλοβόλο, πλατύφυλλο, δένδρο ή θάµνος Έχει στρογγυλή φυλλωσιά και µεγάλα, πράσινα, γυαλιστερά, καρδιόσχηµα φύλλα. Ανθίζει την Άνοιξη πριν την έκπτυξη των φύλλων. Το καλοκαίρι φέρει εδώδιµους καρπούς τις γνωστές µούρες. Οι καλλωπιστικές ποικιλίες δεν κάνουν µούρα. O ρυθµός ανάπτυξής του είναι γρήγορος. Αναπτύσσεται σε όλα τα είδη των εδαφών. Είναι πολύ ανθεκτικό στην ρύπανση της ατµόσφαιρας, στην ξηρασία καθώς και στα άλατα και τον αέρα της θάλασσας. Αντέχει στις χαµηλές θερµοκρασίες. Παγώνει στους 25 οc. Φυτεύεται σε δενδροστοιχίες, αλλά και µεµονωµένα ή σε οµάδες για σκίαση. Είναι το κλασικό δένδρο για σκίαση σε αυλές, µικρούς κήπους και χώρους στάθµευσης. Πολλαπλασιάζεται µε εµβολιασµό ποικιλίας χωρίς µούρα σε σπορόφυτα κοινής µουριάς.

8 8 ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ - CERCIS SILIQUASTRUM, FABACEAE Χαρακτηριστικά : Φυλλοβόλο, πλατύφυλλο, δένδρο ή θάµνος Κατάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο. Την βρίσκουµε αυτοφυή σε όλη την χώρα. Έχει όρθιο σχήµα και στρογγυλό, πράσινο φύλλωµα το οποίο γίνεται κίτρινο το φθινόπωρο. Ανθίζει στα µέσα της άνοιξης, πριν ακόµα πετάξει φύλλα. Άνθη βγαίνουν ακόµα και στον κορµό του. Ο ρυθµός ανάπτυξής του είναι σχεδόν αργός. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλα τα εδάφη. Ευδοκιµεί στα ελαφρά αλκαλικά και στραγγερά εδάφη. Προτιµά ηλιαζόµενες θέσεις. Έχει µεγάλη αντοχή στην ρύπανση, την ξηρασία, τις χαµηλές θερµοκρασίες και µπορεί να αναπτυχθεί κοντά στην θάλασσα. Παγώνει στους -25οC. Φυτεύεται µεµονωµένο, σε οµάδες, σε συστάδες, σε ελεύθερους και σχηµατισµένους φράχτες σε κήπους και πάρκα, αλλά και σε δενδροστοιχίες σε πεζοδρόµια. Πολλαπλασιάζεται µε σπόρο.

9 9 ΚΛΑΙΟΥΣΑ - SALIX ΒΑΒΥLONICA,SALICACEAE Χαρακτηριστικά: Φυλλοβόλο δένδρο Κατάγεται από την Κίνα. Έχει πράσινη, κρεµοκλαδή, πολύ εντυπωσιακή φυλλωσιά, η οποία γίνεται κίτρινη το φθινόπωρο. Είναι το πιο γνωστό κρεµοκλαδές δένδρο. Ο ρυθµός ανάπτυξής του είναι πολύ γρήγορος. Αναπτύσσεται σε όλα τα είδη των εδαφών. Έχει µεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Προτιµά ηλιαζόµενες θέσεις. Α ντέχει πολύ στις χαµηλές θερµοκρασίες. Παγώνει στους 25 οc. Φυτεύεται σε δενδροστοιχίες, αλλά και µεµονωµένα. Είναι ιδιαίτερα όµορφο φυτό µε λεπτή εµφάνιση. Πολλαπλασιάζεται µε µοσχεύµατα.

10 10 ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΥBΡΙ ΟΓΕΝΗΣ - PLATANUS HYBRIDA, PLATANACEAE Χαρακτηριστικά: Χαρακτηριστικά Φυλλοβόλο δένδρο Είναι υβρίδιο του Πλάτανου του Ανατολικού και του Πλάτανου του Σφενδαµόφυλλου. ιακρίνεται από τον κοινό Πλάτανο από τα φύλλα του στα οποία οι λοβοί είναι πιο αβαθείς και από τα κεφάλια που είναι µεγαλύτερα. Ο ρυθµός ανάπτυξής του είναι πολύ γρήγορος. εν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος. Του αρκεί να είναι υγρό. Προτιµά ηλιαζόµενες θέσεις. Αντέχει στην ρύπανση, την σκόνη, το αυστηρό κλάδεµα όταν είναι αναγκαίο και από ασθένειες που ταλαιπωρούν άλλα είδη πλάτανου. Αντέχει στις χαµηλές θερµοκρασίες. Παγώνει στους 30οC. Κυκλοφορεί τελευταία αρκετά και θεωρείται ανθεκτικότερο και ωραιότερο από τον κοινό πλάτανο. Φυτεύεται σε πλατείες, πάρκα, πεζοδρόµια και χώρους στάθµευσης. Πολλαπλασιάζεται µε µοσχεύµατα.

11 11 ΠΡΟΥΝΟΣ - PRUNUS CERASIFERA PISSARDII, ROSACEAE Χαρακτηριστικά: Φυλλοβόλο, µικρό δένδρο Κατάγεται από την Ασία. Έχει όρθιο σχήµα, και φύλλωµα σκούρο κόκκινο. Φέρει λευκά µονά άνθη στις αρχές της άνοιξης τα οποία µετατρέπονται σε κόκκινους εδώδιµους καρπούς σαν κεράσια. Η ανθοφορία του είναι πλούσια, γίνεται πριν από τα φύλλα και διαρκεί 30 µέρες περίπου. Ο ρυθµός ανάπτυξής του είναι αργός. Αναπτύσσεται σε πολλά είδη εδαφών. Προτιµά τα πλούσια, αρδευόµενα και στραγγερά εδάφη. Προτιµά ηλιαζόµενες θέσεις. Αντέχει στην ξηρασία, την ρύπανση και στις χαµηλές θερµοκρασίες. Παγώνει στους 30οC. Καλά είναι να κλαδεύεται τον χειµώνα. Χρησιµοποιείται πολύ στην κηποτεχνία χάρη στο χρώµα των φύλλων του και στην πλούσια ανθοφορία του. Φυτεύεται µεµονωµένα σε οµάδες και δενδροστοιχίες σε κήπους, πλατείες, πάρκα και δρόµους. Πολλαπλασιάζεται µε σπόρο ή καλύτερα µε εµβολιασµό σε σπορόφυτα δαµασκηνιάς.

12 12 ΣΟΦΟΡΑ - SOPHORA JAPONICA, FABACEAE Χαρακτηριστικά: Φυλλοβόλο δένδρο. Κατάγεται από την Άπω Ανατολή. Ανθίζει στα τέλη του καλοκαιριού για µέρες. Το φθινόπωρο εµφανίζει πράσινους καρπούς, που µοιάζουν µε κοµπολόι. O ρυθµός ανάπτυξής του είναι γρήγορος. Αντέχει σε όλα τα εδάφη αλλά ευδοκιµεί στα ελαφρά, πλούσια και τακτικά αρδευόµενα. Αντέχει ιδιαίτερα στην ατµοσφαιρική ρύπανση, στα παραθαλάσσια µέρη και στις χαµηλές θερµοκρασίες. Παγώνει στους -30 C. Φυτεύεται σε δενδροστοιχίες και µεµονωµένα. Είναι από τα πιο συνηθισµένα δένδρα σε δρόµους και πλατείες στην Αθήνα. Πολλαπλασιάζεται µε σπόρους.

13 13 ΣΦΕΝ ΑΜΙ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ACER NEGUNDO, ACERACEAE Χαρακτηριστικά: Φυλλοβόλο δένδρο Κατάγεται από την Β. Αµερική. Έχει σύνθετο πράσινο φύλλωµα. Ανθίζει πριν από την έκπτυξη των φύλλων τον Μάρτιο. Έχει γρήγορο ρυθµό ανάπτυξης. Απαντάται αυτοφυές σε υγρά εδάφη σε όχθες ποταµών αλλά µπορεί να αναπτυχθεί και σε φτωχά και ξηρά εδάφη. Προτιµά τις ηλιαζόµενες θέσεις. εν έχει προτίµηση στο ph του εδάφους. Είναι πολύ ανθεκτικό στη ρύπανση και στην ξηρασία. Είναι πολύ ανθεκτικό στις χαµηλές θερµοκρασίες. Παγώνει στους 35 C. Προτείνεται για δενδροστοιχίες µέσα στις πόλεις, για χώρους στάθµευσης, για αυλές, αίθρια, και καθιστικά. Πολλαπλασιάζεται µε σπόρους.

14 14 ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Βιολογική ιαχείριση Οργανικών Αποβλήτων Μικρής Κλίµακας Ο ΕΣΦΑ πρωτοπορεί και εγκαθιστά τρεις καινούριους κάδους κοµποστοποίησης στις εγκαταστάσεις του στο Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης Κεντρικής Ελλάδας στο Πάτηµα Ελευσίνας µε σκοπό να εφαρµόσει τη διαδικασία αυτή και να εκµεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο και προς όφελος του περιβάλλοντος τα απόβλητα που παράγει.

15 15 Τι είναι ηκοµποστοποίηση; Είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέµατα κ.ά.) µετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό µίγµα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασµα. Αυτό το προϊόν ονοµάζεταικοµπόστ. Η διαδικασία αυτή µπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο µας µε τη χρήση ενός απλού κάδου κοµποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουµε τα οργανικά και αφήνουµε τη φύσηνακάνειτηδουλειάτης. Κάνοντας κοµποστοποίηση µπορούµε να µειώσουµε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων µας κατά 35% περίπου.

16 16 Γιατί να κάνουµε Κοµποστοποίηση; Είναι ο πιο πρακτικός, εύκολος και αποτελεσµατικός τρόπος να εκµεταλλευτούµε τα οικιακά και κηπευτικά µας απορρίµµατα, ενώ ταυτόχρονα να παράγουµε πολύτιµο οργανικό λίπασµα. Περιορίζουµε τη ρύπανση του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και της ατµόσφαιρας καθώς µειώνουµε το ποσοστό απορριµµάτων που οδηγείται στους ΧΥΤΑ. Μειώνουµε το κόστος διάθεσης των απορριµµάτων. Η κοµποστοποίηση είναι φθηνότερη και ευκολότερη από το να πακετάρουµε τα σκουπίδια και να τα οδηγούµε στους Χ.Υ.Τ.Α. Μειώνουµε τη περιβαλλοντική µόλυνση που προκαλείται από τα απορριµµατοφόρα οχήµατα. Με σωστή εφαρµογή του κόµποστ στις καλλιέργειές µας εξοικονοµούµε ενέργεια, χρήµα και εργασία καθώς διευκολύνονται ή περιορίζονται ορισµένες καλλιεργητικές παρεµβάσεις, όπως βοτανίσµατα, σκαλίσµατα, άρδευση. Η χώρα µας µε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 29407/3508/ ) εναρµονίστηκε µε την κοινοτική οδηγία θέτοντας ως ποσοτικούς στόχους τη µείωση στα βιοαποικοδοµήσιµα απόβλητα κατά 25%, 50% και 65%, σε σχέση µε το 1995, µέχρι το 2010, το 2013 και το 2020 αντίστοιχα. Μπορούµε να προσθέσουµε την προσωπική µας σφραγίδα στη συλλογική προσπάθεια για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

17 17 Τι µπορούµε να κοµποστοποιήσουµε ; Οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό Οτιδήποτε µεγαλώνει στον κήπο µας Ότι περισσεύει από το φαγητό µας,όπως: Υπολείµµατα φαγητού Αλλοιωµένα τρόφιµα Υπολείµµατα καφέ και βοτάνων Κελύφη αυγών Λαχανικά και φρούτα Φύλλα Χόρτα Χαρτοπετσέτες, χαρτίκουζίνας

18 18 Τιδεν µπορούµε να κοµποστοποιήσουµε ; Πλαστικά Κουτιά από χυµούς και γάλατα οχεία και καπάκια δοχείων Γυαλί Πορσελάνη, κεραµικά Υπολείµµατα τσιγάρων Κόκαλα Σακούλες από ηλεκτρικές σκούπες Λάστιχα Υφάσµατα Επικίνδυνα απορρίµµατα

19 19 Αντί επιλόγου Ο ΕΣΦΑ υιοθετεί τις αρχές της βιώσιµης ανάπτυξης ως βασικό πυλώνα της στρατηγικήςτουκαιαναπόσπαστοµέροςτηςδιαδικασίαςλήψηςαποφάσεων. Πρόκειται για µία δέσµευση που εκφράζεται σε µία φιλοσοφία βιώσιµης εταιρικής ανάπτυξης που συµβαδίζει αρµονικά µε τη διαφάνεια και την ευθύνη απέναντι στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον και διασφαλίζει τις ανάγκες όχι µόνο των σηµερινών αλλά και των µελλοντικών γενεών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΣΦΑ θέτει ως βασική προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και αναλαµβάνει συστηµατικά πρωτοβουλίες και δράσεις στις περιοχές που δραστηριοποιείται ενώ δεσµεύεται να συνεχίσει το κοινωνικό του έργο και σε επόµενες δράσεις.

20 20 Ανόλαταπαιδιάτηςγης πιάναν γερά τα χέρια κορίτσια αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ µεγάλος κιολόκληρητηγηµας θ αγκάλιαζεθαρρώ. Ανόλαταπαιδιάτηςγης φωνάζαν τους µεγάλους κι αφήναν τα γραφεία τους και µπαίναν στο χορό ο κύκλος θα γινότανε ακόµα πιο µεγάλος καιδυοφορέςτηγηµας θ αγκάλιαζεθαρρώ. Θα ρχόνταν τότε τα πουλιά θα ρχόνταν τα λουλούδια θα ρχότανεκιηάνοιξη ναµπειµεςστοχορό κιοκύκλοςθαγινότανε ακόµα πιο µεγάλος καιτρειςφορέςτηγηµας θ αγκάλιαζεθαρρώ! Γιάννης Ρίτσος

21 21 Σας ευχαριστούµε για την συµµετοχή! Επιµέλεια εντύπου: Τµήµα ηµοσιών Σχέσεων & Επικοινωνίας Ιούνιος 2010

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙ ΑΣ Πτολεµαΐδα, 50200 Τηλ. 24630 54420-21-22 Fax. 24630 54423 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή Με αφορµή την παγκόσµια ηµέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: «Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος» Εισηγήτρια: κα Κυπαρίση Σπουδάστρια: Μαρία Μαγδαληνή Παρβάν Εξάµηνο Ζ ΛΑΡΙΣΑ 2009 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΡΟΦΟΣΚΕΠΕΣ ΣΕ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Νερό: χρησιμοποίησε λιγότερο, εξοικονόμησε περισσότερο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής Λόγω της αύξησης του πληθυσμού της γης, μέχρι το 2025,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Μην απορρίπτεις Τσαβέ Πηνελόπη Παρδαλίδης Θεολόγος Περιεχόμενα Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συγγραφή Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ Σκοπός του παρόντος ενημερωτικού φυλλαδίου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Δημοτών της Περιφέρειας Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 9.1 Εισαγωγή Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι µία πολυδιάστατη έννοια, η οποία αποτελεί µία εναλλακτική αντίληψη της ανάπτυξης, µε κύριο γνώµονα το καθαρότερο περιβάλλον και επιδρά στην

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις για βασικές έννοιες ( Τα φύλλα ερωτήσεων δίνονται σε οµάδες 4-5 παιδιών)

Ερωτήσεις για βασικές έννοιες ( Τα φύλλα ερωτήσεων δίνονται σε οµάδες 4-5 παιδιών) Φύλλο εργασίας 1 Ερωτήσεις για βασικές έννοιες ( Τα φύλλα ερωτήσεων δίνονται σε οµάδες 4-5 παιδιών) Αν αφήσουµε τη µπάλα από τη θέση Α θα κινηθεί γιατί έχει ενέργεια. Έτσι λέγεται η ενέργεια που έχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ 2011-2012 ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ 2011-2012 ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΕΓ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ 2011-2012 ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΚΟΤΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Θερμές ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 1 ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΦΕΛΕΣΚΟΥΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΗΒ 99064 ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Το παρόν έντυπο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Ενέργεια: χρησιμοποίησε λιγότερο, εξοικονόμησε περισσότερο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής Η χρήση της ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα Λογιστικής Πτυχιακή εργασία του τµήµατος λογιστικής Εισηγητής: Γαβριλάκης Νεκτάριος ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ :

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ : Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ : ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ ασκαλαντωνάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ>>

ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ>> Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΤΑΞΗ: ΣΤ Σχολ. Έτος;2008-2009 ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ- ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΗΣMagazino. Στόχοι Αειφορίας 2012. σελ.3. Διαχείριση των λατομείων μας και βιοποικιλότητα σελ.6. Πράσινες ασφαλείς μεταφορές σελ.

ΗΡΑΚΛΗΣMagazino. Στόχοι Αειφορίας 2012. σελ.3. Διαχείριση των λατομείων μας και βιοποικιλότητα σελ.6. Πράσινες ασφαλείς μεταφορές σελ. ΗΡΑΚΛΗΣMagazino ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΙΩΝ HΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 Διαχείριση των λατομείων μας και βιοποικιλότητα σελ.6 Πράσινες ασφαλείς μεταφορές σελ.14 Βιώσιμη ανάπτυξη σε συνθήκες οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace

Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace εν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως για τη σύγχρονη οικολογική κρίση που αντιµετωπίζει ο πλανήτης µας, οι ευθύνες βαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΠΤΥΧΙΑΚΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΝΘΟΥ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ (ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ)» ΜΕΜΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΝΑΝΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Επιχειρηµατικότητα και Περιβάλλον

Κεφάλαιο 4. Επιχειρηµατικότητα και Περιβάλλον Κεφάλαιο 4. Επιχειρηµατικότητα και Περιβάλλον 4.1 Η σηµερινή κατάσταση του Φυσικού Περιβάλλοντος Κάθε µεγάλη οικολογική καταστροφή που πλήττει διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγµα το ναυάγιο

Διαβάστε περισσότερα

Καθηµερινά δίπλα σας, µε υπευθυνότητα

Καθηµερινά δίπλα σας, µε υπευθυνότητα Καθηµερινά δίπλα σας, µε υπευθυνότητα 2 K. Mαχαίρας ιευθύνων Σύµβουλος Η AB Bασιλόπουλος µε 71 χρόνια εµπειρία στα τρόφιµα και µε µια ανοδική πορεία που την κατατάσσει ως τον 5ο µεγαλύτερο εργοδότη στη

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Ιανουάριος 2008 Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 2103840774-5, fax. 2103804008 www.greenpeace.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ένας οδηγός από την Greenpeace www.greenpeace.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η δύναμη του συνειδητού καταναλωτή 3 Συνειδητός είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής 3 Κριτήρια επιλογής προϊόντων: Τι να προσέξω;

Διαβάστε περισσότερα

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έστω και καθυστερημένα, η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που θέτουν ως πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο την ανακύκλωση κάθε μορφής αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ : 2012-2013 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ : ΠΕ 09 ΒΛΑΧΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ : ΠΕ04 02

Διαβάστε περισσότερα