ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: Β Τετράμηνο. PROJECT «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» Υπεύθυνες Καθηγήτριες : Γεωργία Μανώλη ΠΕ04 Παρασκευή Δήμου ΠΕ01

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2011-2012 Β Τετράμηνο. PROJECT «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» Υπεύθυνες Καθηγήτριες : Γεωργία Μανώλη ΠΕ04 Παρασκευή Δήμου ΠΕ01"

Transcript

1 ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: Β Τετράμηνο PROJECT «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» Υπεύθυνες Καθηγήτριες : Γεωργία Μανώλη ΠΕ04 Παρασκευή Δήμου ΠΕ01

2 Ομάδα 1 η Χάρης Πέρρος Ευγγελία Τούκα Κωνσταντίνα Τσιλιμπή Τόνια Τσολακίδου

3 Ομάδα 2 η Αλεξάνδρα Μπόκια Δήμητρα Σύρμα Ειρήνη Φάρκωνα Στέλιος Χωριανόπουλος

4 Ομάδα 3 η Ελπίδα Διαμαντή Ιωάννα Ρασίντ Νηρέας Ρήγος Σαντιάγκο Τσελάνι

5

6

7 Η λιτότητα των Αρχαίων Ελλήνων Οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτηρίζονταν από λιτότητα, και αυτό αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»: σιτάρι, λάδι και κρασί.

8 Η βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων ήταν: απλά δημητριακά μείγμα δημητριακών με κριθάρι σιτάρι.

9 Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές και ρεβίθια).

10 Διατροφικές συνήθειες κοινωνικών στρωμάτων και περιοχών Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν: με την οικονομική κατάσταση το μέρος κατοικίας της οικογένειας: πόλη ύπαιθρος θάλασσα

11 Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαίτερα: γαλακτοκομικά ελαιόλαδο νερωμένο (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) κρασί

12 Διατροφή και διαφήμιση

13 Διαφήμιση και κατανάλωση Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που παρακολουθούν διαφημίσεις τροφίμων είναι πιο πιθανό να ζητήσουν από τους γονείς τους τα διαφημιζόμενα τρόφιμα σε σύγκριση με παιδιά που δεν τις παρακολουθούν.

14 Έρευνες έχουν δείξει πως ο αριθμός των διαφημίσεων των τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη φαίνεται να είναι η αιτία εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας είναι υψηλότερα στην νότια Ευρώπη παρά στη βόρεια, καθώς εκεί η νομοθεσία σχετικά με τις διαφημίσεις είναι αυστηρότερη.

15 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

16 Ορθόδοξη θρησκεία και διατροφικές συνήθειες Στην αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, οι διατροφικές συνήθειες ενσωματώνονταν στις θρησκευτικές πρακτικές των ανθρώπων. Ορισμένες θρησκείες απαγορεύουν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών, άλλες τα περιορίζουν κατά την διάρκεια της ιερής τους ημέρας και άλλες συνδέουν τη διατροφή και τις πρακτικές παρασκευής τροφίμων με τις τελετουργίες της πίστης τους.

17 O ρόλος της νηστείας Οι κανόνες σχετικά με τη νηστεία ως περιορισμός τροφίμων και ποτών αναπτύχθηκαν ως μια προσπάθεια αποφυγής της υπερκατανάλωσης και της λαίμαργης συμπεριφοράς και αυτό ευοίωνε την προσπάθεια του πιστού για προσέγγιση της αγιότητας

18 Η νηστεία, έτσι, αποτέλεσε όχημα: εγκράτειας αντίστασης στους πειρασμούς καταστολής των αδυναμιών του σώματος ανύψωσης προς τα θεία εξιλέωσης από αμαρτωλές πράξεις αλλά και ευαισθητοποίησης στα βάσανα και στις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

19 Η ορθόδοξη χριστιανική δίαιτα είναι μια περιοδικά χορτοφαγική δίαιτα η οποία μοιάζει σε όλα με την μεσογειακή διατροφή.

20 Μελέτες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο τμήμα της κοινωνικής ιατρικής, έδειξαν ότι η μη κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε περιόδους νηστείας που σήμαινε: λιγότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα λιγότερα trans λιπαρά λιγότερα προϊόντα οξείδωσης των ζωικών πρωτεϊνών που παράγονται κατά την παρασκευή τους οδηγούν σε υψηλότερη πρόσληψη: φυτικών ινών Βιταμινών φιλικού οξέος και ιχνοστοιχείων με ασήμαντες ελλείψεις στις βιταμίνες Β2, Β12 και ασβεστίου.

21 Η συνολική ημερησία θερμιδική πρόσληψη είναι μικρότερη και αυτό μεταφράζεται σε σταδιακή απώλεια βάρους χωρίς, παρόλα αυτά, να επηρεάζεται αισθητά η αρτηριακή πίεση.

22 Η διατροφή αυτή είναι παράλληλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχειά που μειώνουν σημαντικά την καλή και την κακή χοληστερόλη (LDL) καθώς και τα επίπεδα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης, κάτι που την αναδεικνύει ως ιδανική διατροφή για ασθενείς με αυξημένη χοληστερόλη.

23 Το σύνολο των ατόμων που πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία σε άνδρες και γυναίκες.

24 Η αποκλειστική χορτοφαγία ενέχει κινδύνους για την υγεία λόγω έλλειψης : Β12 Fe και Ca με αποτέλεσμα: την αυξημένη ομοκυστεΐνη του αίματος την εκδήλωση οστεοπόρωσης και αναιμίας.

25 Αντίθετα η περιοδική φυτοφαγία της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας που ουσιαστικά αποφεύγει για ορισμένες ήμερες η περιόδους μόνο (συνολικά ήμερες το χρόνο): το λευκό και το κόκκινο κρέας τα γαλακτοκομικά και τα αυγά αποτρέπει τη δημιουργία σημαντικών ανεπαρκειών σε μικροθρεπτικά συστατικά.

26 Η μεσογειακή διατροφή των μοναχών είναι μια αντιφλεγμονώδης διατροφή όπου: τα περιορισμένα λιπαρά και οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικου δείκτη (οσπρια, ολικής αλέσεως δημητριακά,πλιγούρι κλπ.) μειώνουν το μεταγευματικό οξειδωτικό στρες το όποιο σχετίζεται με πολλά νοσήματα φθοράς.

27 Στο νηστειακό διαιτολόγιο των μονάχων το ταχίνι αποτελεί επίσης μια σημαντική λιπαρή υλη συστατικό της μαγειρικής και της διατροφής τους. Το ταχίνι λόγω της σύστασής του βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σε συνδυασμό με τα όσπρια και τα θαλασσινά αντικαθιστά τη ζωική πρωτεΐνη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ώστε να μην νιώθουμε ατονία κατά τη διάρκεια της νηστείας.

28

29

30

31 Η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση σειράς σοβαρών παθολογικών καταστάσεων, όπως: Υπέρταση Στεφανιαία νόσος Αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου Καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού Παθήσεις της χοληδόχου κύστης Αναπνευστικές διαταραχές Νευρική βουλιμία Σακχαρώδης διαβήτης Ουρική αρθρίτιδα και οστεοπόρωση Περιορισμός της δραστηριότητας

32 Αρτηριακή Υπέρταση Η υπέρταση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Η υπέρταση διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εκδήλωση: 1. στεφανιαίας νόσου 2. εγκεφαλικών επεισοδίων 3. καρδιακής ανεπάρκειας 4. αγγειακών παθήσεων.

33 Οι κυριότεροι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης είναι: η υψηλή κατανάλωση άλατος η παχυσαρκία οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.

34 Στεφανιαία Νόσος Η στεφανιαία νόσος αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι : 1. η υπέρταση 2. το κάπνισμα 3. ο σακχαρώδης διαβήτης 4. η παχυσαρκία 5. η έλλειψη σωματικής άσκησης.

35 Σακχαρώδης Διαβήτης Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από αγγειακές παθήσεις της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των περιφερικών αγγείων, του οφθαλμού.

36 Καρκίνος Έρευνες αποδεικνύουν ότι η διατροφή συνδέεται πιθανόν με την εμφάνιση καρκίνου σε σημαντικό βαθμό. Τα δεδομένα αυτά αναγορεύουν τη διατροφή στη δεύτερη μετά το κάπνισμα αιτία καρκίνου.

37 Καρκίνος Παχέος Εντέρου Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες. Ένας σημαντικός αριθμός ερευνών τεκμηριώνει τη συσχέτιση της νόσου με μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης διατροφής όπως: την υψηλή πρόσληψη λιπών τη μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και την περιορισμένη πρόσληψη φυτικών ινών.

38 Καρκίνος Στομάχου Ο καρκίνος του στομάχου είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που η συχνότητά τους στις αναπτυγμένες χώρες μειώνεται. Η συχνότητα της νόσου παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των διαφόρων χωρών και είναι συχνότερη σε άτομα ομάδας αίματος Α καθώς και σε ασθενείς με ατροφική γαστρίτιδα.

39 Έρευνες έχουν δείξει θετική συσχέτιση του καρκίνου του στομάχου με τη μεγάλη κατανάλωση αλατισμένων τροφίμων, όπως: παστά τουρσιά και αλμυρά καθώς και με αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων σε νιτρικά άλατα εξαιτίας περιβαλλοντικών λόγων.

40 Ψυχική Υγεία Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές της διατροφής είναι : η ψυχογενής ανορεξία η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχαναγκαστική υπερφαγία

41 Ψυχογενής Ανορεξία Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια σοβαρή και σε μερικές περιπτώσεις επικίνδυνη για τη ζωή, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση της πρόσληψης τροφής.

42 Νευρική Βουλιμία Η νευρική βουλιμία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας και εμετού, ο οποίος προκαλείται από τα άτομα.

43 Επεισοδιακή Πολυφαγία Πρόκειται για ένα είδος παχυσαρκίας, που χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής υπερφαγίας, πέρα από το σημείο του να αισθανθείς «ικανοποιητικά χορτάτος».

44 Οστεοπόρωση Η οστεοπόρωση είναι νόσημα κατά το οποίο μειώνεται η πυκνότητα των οστών, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου για κατάγματα. Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο προλαμβάνει την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

45 Ουρική Αρθρίτιδα Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται στην εναπόθεση ουρικών αλάτων στις αρθρώσεις. Οι σημαντικότεροι διατροφικοί παράγοντες που την ευνοούν είναι : o η παχυσαρκία o η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ o έλλειψη τροφής.

46 ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

47 ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος.

48 Οι περισσότεροι που διαλέγουν να ακολουθήσουν την χορτοφαγία το κάνουν κυρίως για θεραπευτικούς λόγους.

49 ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΩΝ Οι πρακτικές της χορτοφαγίας περιλαμβάνουν :

50 α. Γαλακτο-χορτοφαγία Οι γαλακτο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή αυγά αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

51 β. Φρουτοφαγία είναι διατροφή που αποτελείται από : φρούτα καρύδια σπόρους και από άλλα φυτικά προϊόντα.

52 γ. Θαλασσινο-χορτοφαγία Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να αποφύγουν ορισμένους τύπους κρεάτων για τον λόγο αυτό καταναλώνουν μόνο θαλασσινά.

53 δ. Αυστηρή Χορτοφαγία Οι αυστηρά χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν (όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι).

54 ε. Φυσική υγιεινή Φυσική υγιεινή στην κλασική μορφή της περιλαμβάνει μια διατροφή κυρίως ακατέργαστων τροφίμων αυστηρής χορτοφαγίας.

55 Ωμοφαγία είναι η διατροφή που περιλαμβάνει τροφές όπως τις παρέχει η φύση, ωμές, άψητες χωρίς καμία διεργασία μαγειρέματος. ΩΜΟΦΑΓΙΑ

56 Τι περιλαμβάνει; Περιλαμβάνει όλα τα ωμά φρούτα και λαχανικά (πάντα εποχιακά) τους ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς το σουσάμι το λιναρόσπορο και το ταχίνι. Επιτρέπεται επίσης να τρώνε θαλάσσια φύκια.

57

58

59

60 Όταν δεν υπάρχει χρόνος για ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα καταφεύγουμε στο έτοιμο φαγητό το οποίο: δεν είναι υγιεινό, προσθέτει θερμίδες και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

61

62

63 Σύμφωνα με έρευνες πολλά υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα σε συνθήκες στρές βρίσκουν ανακούφιση και ευχαρίστηση τρώγοντας γιατί η τροφή διεγείρει τα κέντρα αμοιβής στον εγκέφαλο. Η παραπάνω συμπεριφορά λέγεται stress eating ή emotional eating.

64 Το αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής και των λανθασμένων διατροφικών επιλογών, είναι η παχυσαρκία, η οποία έχει εξελιχθεί σε μεγάλη επιδημία τα τελευταία χρόνια.

65

66

67

68 μεταξύ των ετών , η παχυσαρκία: διπλασιάστηκε στα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών (από 5% σε 14%) τετραπλασιάστηκε στην παιδική ηλικία 6-11 ετών (από 4% σε 19%) τριπλασιάστηκε στους εφήβους (από 5 % σε 17%) ενώ το 12% των βρεφών ηλικίας 6-23 μηνών είναι υπέρβαρα.

69

70

71

72 Η παιδική παχυσαρκία συνοδεύεται από έντονες ψυχοκοινωνικές διαταραχές που μειώνουν την κοινωνικότητα και αυξάνουν την εσωστρέφεια και την απομόνωση των παιδιών.

73 Η βασική σύσταση για την αποφυγή της παχυσαρκίας, είναι η αλλαγή του τρόπου διατροφής και η άσκηση. Όσον αφορά τη διατροφή, προτείνεται: η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων η αύξηση κατανάλωσης φρούτων-λαχανικών η αποφυγή της ζάχαρης και αναψυκτικών η αύξηση της κατανάλωσης νερού.

74 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΟΥ

75 Τι πρέπει να καταναλώνει μια έγκυος: Άφθονα φρούτα και λαχανικά. Κρέας. Ψάρι. Κοτόπουλο. Γαλοπούλα. Αυγά. Φασόλια. Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυριά, γιαούρτι.

76 Τι δεν πρέπει να καταναλώνει: Ζάχαρη. Γλυκά. Μπισκότα. Σοκολάτες. Coca-Cola. Λίπη και λιπαρά φαγητά. Τύπους paté ή μαλακά τυριά που ωριμάζουν με βάση τους μύκητες της μούχλας ( ροκ-φόρ κ.α.)

77 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ

78 Έχει αποδειχτεί ότι το μητρικό γάλα είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το γαστρεντερικό σύστημα του νεογνού και ότι περιέχει στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά του. Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ

79 ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ Οι διατροφικές ανάγκες του μωρού μεγαλώνουν από τη στιγμή που συμπληρώνει τους 5-6 μήνες της ζωής του και μπαίνει στη 2η βρεφική ηλικία.

80 ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ: Με τη συμπλήρωση του 1ου έτους το παιδί μπαίνει στη νηπιακή ηλικία όπου γίνεται χορήγηση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας όπως κρέας, αβγά, γάλα.

81 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΦΗΒΩΝ

82 Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΦΗΒΟΥ Οι έφηβοι πρέπει να προσλαμβάνουν την κατάλληλη ποσότητα ενέργειας καθημερινά. Αυτό συμβαίνει λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε αυτήν την ηλικία.

83 ΠΟΙΟΤΗΤΑ & ΠΟΣΟΤΗΤΑ Ο σύγχρονος έφηβος, λόγω του φορτωμένου προγράμματος του δεν εφαρμόζει το σχήμα των τριών γευμάτων την ημέρα και των δύο σνακς που συνιστούν οι διαιτολόγοι.

84 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Στη διατροφή των εφήβων παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά διατροφικών ανωμαλιών όπως υπερφαγία & ανορεξία.

85 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

86 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Το πρόγραμμα διατροφής για άτομα με διαβήτη είναι ένας οδηγός, ο οποίος περιλαμβάνει υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως :

87 α. Φρούτα και λαχανικά

88 β. Ολικής άλεσης δημητριακά

89 γ. Άπαχο κρέας

90 δ. Ψάρι

91 ε. Όσπρια

92 στ. Άφθονο νερό

93 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

94 ΠΡΟ-ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ Στα προ-αγωνιστικά γεύματα πρέπει να δίνεται έμφαση: στην χρονική στιγμή κατανάλωσης του γεύματος, την ποσότητα του γεύματος, τα συστατικά του γεύματος, τα υγρά που προσλαμβάνονται.

95 ΜΕΤΑ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ Ο στόχος του μετα-αγωνιστικού γεύματος είναι: να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γλυκογόνο μέχρι τον επόμενο αγώνα, να ενυδατώσει τον οργανισμό. Αυτό το γεύμα συνήθως περιλαμβάνει περισσότερη ενέργεια από όλα τα προηγούμενα γεύματα της ημέρας.

96 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Η διατροφή του εφήβου πρέπει να είναι ενισχυμένη προκειμένου να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό του. Οι τροφές αυτές είναι ο σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνες Β,Ω3, λιπαρά οξέα και μαγνήσιο.

97 Ο σίδηρος είναι αναγκαίος στους εφήβους γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από σιδηροπενική αναιμία. ΣΙΔΗΡΟΣ

98 Οι τροφές που περιέχουν περισσότερο σίδηρο είναι : το μοσχάρι το σπανάκι οι φακές τα κόκκινα παντζάρια πράσινες πιπεριές κ οι ξηροί καρποί.

99 ΑΣΒΕΣΤΙΟ Τροφές που περιέχουν ασβέστιο είναι κυρίως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και η φέτα.

100 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β- Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ-ΜΑΓΝΗΣΙΟ Τροφές που περιέχουν το σύμπλεγμα βιταμινών είναι: Ψάρια Πράσινα λαχανικά Δημητριακά Όσπρια Γαλακτοκομικά.

101 Στην διατροφή μας οι υδατάνθρακες περιέχονται : στους καρπούς στα όσπρια στα φρούτα στα λαχανικά στο γάλα στα συμπυκνωμένα γλυκά

102 Πρωτεΐνες Τα αμινοξέα είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Συνολικά υπάρχουν 20 αμινοξέα, τα οποία απαντώνται σε ποικίλους συνδυασμούς μεταξύ τους.

103 Τις πρωτεΐνες τις παίρνουμε από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν μεγαλύτερη βιολογική αξία από τις φυτικές πρωτεΐνες. Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές ποσότητες βασικών αμινοξέων που περιέχουν.

104 ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

105 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ; Νευρική ανορεξία είναι η διατροφική διαταραχή που προέρχεται από την άρνηση κατανάλωσης τροφής, με σκοπό την διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους αλλά και από έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους.

106 ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ; Είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική αρρώστια με υψηλό ποσοστό παρενεργειών και έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις άλλες ψυχικές ασθένειες. Η νευρική ανορεξία εκδηλώνεται συνήθως κατά την εφηβεία.

107 Σημάδια και συμπτώματα Θεωρούν τους εαυτούς τους υπέρβαρους. Εμμονή με τις θερμίδες και την ποσότητα των λιπαρών στα τρόφιμα. Κάνουν συχνή και επίπονη άσκηση. Τελετουργικά: κόβουν το φαγητό σε μικρά κομμάτια, αρνούνται να φάνε μπροστά σε άλλους, κρύβουν ή πετάνε φαγητό. Προφανής, γρήγορη και δραματική απώλεια βάρους. Κοιλιακό φούσκωμα.

108 Δερματολογικά σημάδια Ξηρό δέρμα. Δερματίτιδα. Φλεγμονή (κυρίως στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών) Χιονίστρες. Γωνιακή χειλίτιδα.

109 Νευρική βουλιμία

110 Νευρική βουλιμία

111 Ο ασθενής παρουσιάζει μεγάλη κατανάλωση τροφίμων σε μικρό χρονικό διάστημα και εκείνη την στιγμή χάνει τον έλεγχο της λήψης τροφής. Όταν ο ασθενής νιώσει στη συνέχεια άσχημα για την υπερφαγία, τότε καταφεύγει στην πρόκληση εμετού. Η νευρική βουλιμία εμφανίζεται ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιών ετών.

112 Οι κυριότεροι λόγοι είναι: διαδικασία πένθους κακομεταχείριση ή κακοποίηση των ατόμων αυτών άγχος δυσκολίες μέσα στην οικογένεια ή ανησυχίες γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου

113 Η νευρική βουλιμία μπορεί να προκαλέσει : Διαταραχές στο στομάχι Καρδιακά προβλήματα Νεφρικά προβλήματα Οδοντικά προβλήματα λόγω οξέων του στομαχιού από τους εμετούς Αφυδάτωση

114

115 Τροφή είναι: κάθε ουσία που καταναλώνεται για τη καλή λειτουργία της ζωής και της ανάπτυξης.

116 Oι τροφές περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως θρεπτικά στοιχεία.

117 Ταξινομούνται σε: Πρωτεΐνες οι οποίες παρέχουν στον οργανισμό αμινοξέα για ανάπτυξη και συντήρηση Υδατάνθρακες οι οποίοι παρέχουν στον οργανισμό εύχρηστη ενέργεια και αποθέτονται στο σώμα ως λίπος Λίπη τα οποία παρέχουν ενέργεια σε συμπυκνωμένη μορφή και αποθέτονται στο σώμα ως λίπος

118 Στα τρόφιμα περιέχονται επίσης χημικές ουσίες οι οποίες: συμμετέχουν στις διεργασίες του οργανισμού είναι γνωστές ως συμπληρωματικές ουσίες δεν έχουν ενέργεια

119 1. Οι βιταμίνες οι οποίες: ρυθμίζουν τις λειτουργίες του οργανισμού πρέπει να προσλαμβάνονται από τις τροφές δεν συνθέτονται στο σώμα

120 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ

121 2. Τα ανόργανα άλατα, τα οποία χρησιμοποιούνται για: ανάπτυξη συντήρηση ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού

122 3.To νερό το οποίο: δεν είναι θρεπτική ουσία και είναι απαραίτητο για τη ζωή

123 Τα αρχαία χρόνια για να διατηρήσουν τα τρόφιμά τους για περισσότερο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσαν: Το αλάτι Το ξύδι Τη ζάχαρη

124 Tα τελευταία χρόνια δεν αρκούσαν μόνο αυτά τα υλικά για την διατήρηση των τροφίμων για αυτό δημιούργησαν τα πρόσθετα.

125 Τα πρόσθετα μπαίνουν σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες όπως: τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τη σταθερότητα τη συντήρηση των τροφίμων

126 1. Πρόσθετα τροφίμων υπάρχουν στη φύση (π.χ. η ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων). 2. Τα πρόσθετα που δεν βρίσκονται στη φύση παρασκευάζονται συνθετικά (π.χ. το συνθετικό γλυκαντικό ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται αντί ζάχαρης).

127 Κάποια από τα πρόσθετα έχουν κατηγορηθεί κυρίως για: καρκινογενέσεις αλλεργίες άσθμα ημικρανίες

128 Τα πρόσθετα πριν εγκριθούν αξιολογούνται για την ασφάλειά τους.

129 Με την έγκριση των πρόσθετων, προσδιορίζεται: σε ποια τρόφιμα επιτρέπεται η χρήση τους, οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή, η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

130 Σε κάθε πρόσθετο το οποίο συμβολίζεται με Ε αντιστοιχεί ένας μοναδικός αριθμός.

131 Τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες: Ε100-Ε199 χρωστικές ουσίες Ε200-Ε299 συντηρητικές ουσίες Ε300-Ε399 αντιοξειδωτικές ουσίες Ε400-Ε499 γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές Ε500-Ε599 ρυθμιστές οξύτητας Ε600-Ε699 βελτιωτικά γεύσης Ε900-Ε999 διάφορα Ε1000-Ε1999 πρόσθετα χημικά

132 Η προσθήκη συντηρητικού εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και αυξάνεται η διάρκεια συντήρησης του τροφίμου. Η προσθήκη ενισχυτικού γεύσης βελτιώνει τη γεύση. Η προσθήκη χρωστικής βελτιώνει την εμφάνιση του τροφίμου.

133 Σε όλες τις συσκευασίες τροφίμων αναγράφονται όλα τα συστατικά με την ονομασία των χημικών προσθέτων είτε με τα Ε.

134 ΤΡΟΦΙΜΑ Βιολογικά-Μεταλλαγμένα

135 Τρόφιμα Ως τρόφιμο ορίζεται γενικά κάθε ουσία οργανική ή ανόργανη που κρίνεται απαραίτητη για τη διατροφή του ανθρώπου δηλαδή οι θρεπτικές ύλες που κρίνονται απαραίτητες για την ανάπτυξη και την επιβίωσή του.

136 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τα τρόφιμα χωρίζονται σε δύο εξής βασικές κατηγορίες: Μεταλλαγμένα (ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένα) τρόφιμα Βιολογικά τρόφιμα

137 Μεταλλαγμένα Μεταλλαγμένα ή διαφορετικά γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη.

138 Οφέλη Μεταλλαγμένων Μείωση χρόνου ωρίμανσης των φυτών ή δέντρων που τα παράγουν Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και βλαβερούς οργανισμούς Αυξημένη αντίσταση σε ασθένειες Περισσότερη παραγωγή κρέατος, αυγών και γάλακτος Αυξημένη παραγωγή τροφίμων για τον αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό της γης

139 Κίνδυνοι Μεταλλαγμένων Τροφίμων Ανεπιθύμητη μεταφορά γενετικά τροποποιημένων χαρακτηριστικών σε άλλους οργανισμούς με φυσικούς τρόπους Δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά Απώλεια του πλούτου της βιολογικής διαφοροποίησης στο φυτικό και ζωικό βασίλειο Πιθανές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

140 Βιολογικά Η καλλιέργεια των βιολογικών τροφίμων ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει τη χρήση: 1. συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων 2. ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών 3. ορμονών 4. πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές

141 Πλεονεκτήματα Βιολογικών Προϊόντων Προσφορά μεγαλύτερης θρεπτικής αξίας και προστασίας απέναντι σε σοβαρές ασθένειες Καλύτερη γεύση και άρωμα από αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα Μηδαμινές επιπτώσεις στο περιβάλλον

142 Μειονεκτήματα Βιολογικών Προϊόντων Έχουν υψηλές τιμές στο εμπόριο Είναι δυσεύρετα εξαιτίας αποθεματικής ανεπάρκειας

143 Μέθοδοι Πιστοποίησης Προϊόντων Η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων είναι απαραίτητη για τη χρήση του όρου «βιολογικό». Την πιστοποίηση την εφαρμόζουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία θέτουν τα τρόφιμα σε αυστηρούς ελέγχους σύμφωνα με τους διαφανείς κανόνες της επιστημονικής διαδικασίας.

144 Μεσογειακή Διατροφή Διατροφή και βιβλίο Guinness

145 Μεσογειακή Διατροφή Διατροφή και βιβλίο Guinness

146 Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή ορίζεται με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Άφθονες φυτικές ίνες Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα Γαλακτοκομικά προϊόντα Ψάρια και πουλερικά Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες Ελαιόλαδο

147 Η κορυφή υποδεικνύει τροφές που πρέπει να τρώμε σε πολύ μικρές ποσότητες. Περιέχει λίπη, έλαια, γλυκά Οι περισσότερες τροφές είναι ζωικής προέλευσης και παρέχουν πρωτεΐνη (κρέας, πουλερικά, ψάρια, ξερά φασόλια, αυγά) Το γάλα, το γιαούρτι και η ομάδα του τυριού παρέχουν ασβέστιο, βιτ.d, πρωτεΐνη, ριβοφλαβίνη κτλ. Τα λαχανικά εκτός από υδατάνθρακες είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και αλάτων. Οι τροφές που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας (είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες και κάποιες βιταμίνες Β.

148 Τα πλεονεκτήματα Μεσογειακής διατροφής: Είναι απολαυστική και υγιεινή Αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες Τα τρόφιμα μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους

149 Αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και είναι το πλέον υγιεινό λάδι, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ελαιόλαδο προσφέρει: Μείωση της ολικής και της κακής χοληστερίνης Προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο Δημιουργεί προδιάθεση για χαμηλότερη πίεση αίματος Προφυλάσσει από τον καρκίνο Το ελαιόλαδο

150 Μεσογειακή Διατροφή Διατροφή και βιβλίο Guinness

151 Η πιο ακριβή πίτσα του κόσμου Η πίτσα που περιέχει πάστα λευκής τρούφας, φοντίνα, μοτσαρέλλα, πανσέτα, μανιτάρια, κινέζικο μαρούλι και είναι γαρνιρισμένη με ξύσματα σπάνιας Ιταλικής άσπρης τρούφας, πωλείται στην τιμή των 178 δολαρίων στο εστιατόριο Gordon Ramsay s Maze, στο Λονδίνο.

152 Το μεγαλύτερο μπολ δημητριακών Το μεγαλύτερο μπολ δημητριακών περιείχε 1000 χλγ. δημητριακά και δημιουργήθηκε στην Νότια Αφρική στις 2 Ιουλίου 2007.Το μπολ είχε διάμετρο 2,6 μ. και ύψος 1,5 μ.

153 Το ακριβότερο σάντουιτς Το κλαμπ σάντουιτς Von Essen Platinum που περιέχει ξινό ψωμί ζύμωσης 24 ωρών, Ιβηρικό καπνιστό χοιρομέρι, κοτόπουλο από Μπρες, λευκή τρούφα, αυγά ορτυκιού και ημιξεραμένες Ιταλικές τομάτες, είναι το ακριβότερο εμποτικά διαθέσιμο σάντουιτς. Δημιουργήθηκε από τον Ντάνιελ Γκάλμιτς και διατίθεται στην τιμή των 100 λιρών.

154 Το ακριβότερο παγωτό Το παγωτό Frrrozen Haute Chocolate, που πωλείται στην τιμή των δολαρίων, περιέχει 28 διαφορετικά μίγματα κακάο, εκ των οποίων τα 14 είναι τα ακριβότερα στον κόσμο. Είναι διακοσμημένο με 5 γρ. εδώδιμου χρυσού 23 καρατίων και σερβίρεται σε κολονάτο ποτήρι με ρίγα χρυσού. Η βάση του ποτηριού είναι ένα βραχιόλι 18 καρατίων, με ένα λευκό διαμάντι 1 καρατίου. Το παγωτό τρώγεται με χρυσόδιαμαντένιο κουτάλι, το οποίο επίσης, μπορείτε να το πάρετε σπίτι σας.

155 Το μεγαλύτερο μπέργκερ Το μεγαλύτερο μπέργκερ έχει το εκπληκτικό βάρος των 60,78 χλγ. Κοστίζει 350 δολάρια. Χρειάζονται 3 άτομα για να το μεταφέρουν και θέλει 12 ώρες για να παραχθεί.

156 Καλή σας όρεξη...

157 ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ 'Ή FAST FOOD; FAST FOOD 22% ΣΠΙΤΙΚΟ 78%

158 ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΤΡΩΤΕ ΕΞΩ; ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 1% ΚΑΘΟΛΟΥ 6% ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 25% ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ 68%

159 ΠΟΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ; % % % %

160 ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΡΩΙΝΟ; ΟΧΙ 35% ΝΑΙ 65%

161 ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ; ΟΧΙ 49% ΝΑΙ 51%

162 ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΡΩΤΕ ΚΡΕΑΣ; ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 3% ΠΟΤΕ 4% % %

163 ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΡΩΤΕ ΟΣΠΡΙΑ; ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 2% ΠΟΤΕ 8% % %

164 ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΡΩΤΕ ΣΑΛΑΤΕΣ; ΠΟΤΕ 8% % ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 43% %

165 ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΡΩΤΕ ΦΡΟΥΤΑ; ΠΟΤΕ 8% % ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 36% %

166 ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ; ΟΧΙ 4% ΝΑΙ 96%

167 ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ; ΟΧΙ 12% 2 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 8% 1 ΤΟ ΜΗΝΑ 27% 1 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 13% 1 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 17% 2 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 23%

168 ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ LIGHT ΠΡΟΪΟΝΤΑ; ΝΑΙ 32% ΟΧΙ 68%

169 ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΤΕ ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΕΞΩ; ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 1% ΠΟΤΕ 8% 1 ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΗΝΑ 45% 1 ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 46%

170 ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ "ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ"; ΟΧΙ 8% ΝΑΙ 92%

171 ΣΤΑ SUPERMARKET ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ; ΝΑΙ 40% ΟΧΙ 60%

172 ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ; ΝΑΙ 40% ΟΧΙ 60%

173 ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΖΥΓΙΖΕΣΤΕ; ΚΑΘΟΛΟΥ 8% ΤΑΚΤΙΚΑ 25% ΣΠΑΝΙΑ 40% ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ 27%

174 ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΙΤΑ; ΝΑΙ 43% ΟΧΙ 57%

175 ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; ΟΧΙ 23% ΝΑΙ 77%

176 ΕΙΧΑΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΑΣ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ; ΝΑΙ 33% ΟΧΙ 67%

177 ΓΥΜΝΑΖΕΣΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ; ΟΧΙ 40% ΝΑΙ 60%

178 ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ Η ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ; ΚΑΝΑΠΕΣ 25% ΤΡΑΠΕΖΙ 75%

179 ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΡΩΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ; ΠΙΟ ΑΡΑΙΑ 14% 1 ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 37% ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 49%

180 ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΠΡΟΜΑΓΕΙΡΕΥΜΕΝΑ ΦΑΓΗΤΑ; ΟΧΙ 46% ΝΑΙ 54%

181 ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ; ΣΥΧΝΑ 15% ΠΟΤΕ 29% ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ 56%

182 ΝΗΣΤΕΥΕΤΕ; ΝΑΙ 38% ΟΧΙ 62%

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ (ΠΕ11)

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ (ΠΕ11) ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α 2 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ (ΠΕ11) 2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ Σχολικό έτος 2012-2013 Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT Θέμα: Διατροφικές συνήθειες στο σχολείο Υποθέματα: Δίαιτα Atkins, Πρόγραμμα Ηeps, Παχυσαρκία, Δίαιτα Dukan, Μεσογειακή Διατροφή Ον/μα μαθητών: Αναγνωστοπούλου Μαρία, Αντωνίου Αντρέας,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΦΗΒΩΝ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΦΗΒΩΝ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΣΧΟΛΗ : Σ. Ε. Υ. Π. ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΦΗΒΩΝ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΑΓΚΡΙΘΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΚΑΛΙΡΡΟΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΕΛΕΝΗ A. Πρόλογος σελ. 1 B.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2ο ΓΕΛ ΥΜΗΤΤΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΘΕΜΑ «ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΞΕΡΩ ΤΙ ΤΡΩΩ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-2013/1Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΚΑΙ ΧΗΜΕΊΑ. 1.Πρωτεϊνες 2.Λιπίδια 3. Υδατάνθρακες 4.Βιολογικά προϊόντα

ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΚΑΙ ΧΗΜΕΊΑ. 1.Πρωτεϊνες 2.Λιπίδια 3. Υδατάνθρακες 4.Βιολογικά προϊόντα ΟΜΑΔΑ 1 Η Προβίδας-Βαράτσος Φοίβος Διατροφή και χημεία Τσάπαλος Ανδρέας Διατροφή και αθλητισμός Παρίσης Βασίλης Παραδοσιακά προϊοντα Χαλκάς Χρήστος Διατροφή και πολιτισμός ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΚΑΙ ΧΗΜΕΊΑ 1.Πρωτεϊνες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα

2014 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

2014 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2014 ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 1 [ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε απασχολεί η εμφάνισή σου; Στην εφηβεία, ο οργανισμός αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και οι ανάγκες για τροφή είναι αυξημένες. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και διατροφή. Διατροφή λέγεται το σύνολο των θρεπτικών ουσιών που λαμβάνει ένας οργανισμός από τις διάφορες τροφές.

Υγεία και διατροφή. Διατροφή λέγεται το σύνολο των θρεπτικών ουσιών που λαμβάνει ένας οργανισμός από τις διάφορες τροφές. Διατροφή λέγεται το σύνολο των θρεπτικών ουσιών που λαμβάνει ένας οργανισμός από τις διάφορες τροφές. Έχει αποδειχθεί και στατιστικά ότι η συχνότητα της εμφάνισης διάφορων ασθενειών και γενικά η υγεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των νοσηλευτών/τριών στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου» ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΙΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Επιβλέπων καηγητής: Παχούμη Δέσποινα ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΜΗΜΑ:Α4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΤΛΟΣ: Οι γνώσεις και οι στάσεις των νέων σχετικά με τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 Διατροφή Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 2 Fitnet The fitness network 1. Διατροφή Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑ: ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ: Α ΚΑΙ Β ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΠΕ 06 ) ΘΕΜΑ: ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου.

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: βιωματικές δράσεις ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. ΜΑΘΗΤΕΣ:1 η ομάδα. Περγάμαλης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΞΗΒΙΒΒΒ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ενός εφήβου.. Εισηγητής: ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΜΑΔΑ Τ.Α.Κ.Ο Συντελεστές: ΠΡΙΦΤΗ ΤΖΕΜΙΛΕ-ΕΥΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Από την Μεσογειακή διατροφή στα μεταλλαγμένα τρόφιμα και οι διατροφικές συνήθειες των νέων

Από την Μεσογειακή διατροφή στα μεταλλαγμένα τρόφιμα και οι διατροφικές συνήθειες των νέων 3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Από την Μεσογειακή διατροφή στα μεταλλαγμένα τρόφιμα και οι διατροφικές συνήθειες των νέων ΤΜΗΜΑ Β2 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014 Πρόλογος Η εργασία πραγματοποιήθηκε στο 3ο Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Πότε το παιδί μας χαρακτηρίζεται υπέρβαρο ή παχύσαρκο; Καλή Ανάγνωση!!!

Πρόλογος. Πότε το παιδί μας χαρακτηρίζεται υπέρβαρο ή παχύσαρκο; Καλή Ανάγνωση!!! Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία, αλλά και για τη σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Μετά το τέλος της νηπιακής ηλικίας και μέχρι την εφηβεία, η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφη. Προστατευτική δράση των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πρόληψη & αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας στα παιδιά

Διατροφη. Προστατευτική δράση των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πρόληψη & αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας στα παιδιά ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ- ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 u Τ Ε Υ Χ Ο Σ 5 1 / 9 ο έτος έκδοσης Ë Ë Ç Í É Ê Ï É Ä Ñ Õ Ì Å Á Ã Á Ó Ô Ñ Å Í Ô Å Ñ Ï Ë Ï Ã É Á Ó & Ä É Á Ô Ñ Ï Ö Ç Ó & Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Διατροφη Προστατευτική δράση των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ» ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπημένο διατροφολόγιο

Ισορροπημένο διατροφολόγιο Ισορροπημένο διατροφολόγιο Ομάδα 4 η Λουρίδα Ιωάννα Μαρκεσίνη Αγγελική Μουντζαρέλη Μαρία-Ελένη Μπαντούνα Γεωργία 2 ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας: Β 2 Σχολικό έτος: 2014-2015 1 Περιεχόμενα Πρωϊνό...3 Για ποιους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2012-2013 [1] ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ Υπεύθυνοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. Kαθημερινά η διατροφή μας αλλάζει, δυστυχώς εις βάρος της υγείας μας, καθώς φεύγουμε από παραδοσιακούς τρόπους ζωής και εμπλεκόμαστε στους ρυθμούς που μας επιβάλλει η σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ»

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ» ΚΑΛΗ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 1. Περιεχόμενα 1. Περιεχόμενα 2 2. Εισαγωγή 3 3. Οι συνέπιες της κακής διατροφής 4 4. Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα