Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα"

Transcript

1 Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα A. Μπελεχάκη 1, K. Περτσινίδου o Γυμνάσιο Μελισσίων Αττικής 2 1 ο Γυμνάσιο Γέρακα Αττικής Περίληψη Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται ένα εκπαιδευτικό σενάριο που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών Πληροφορικής Β επιπέδου και υλοποιήθηκε σε 3 τμήματα της Β τάξης δύο γυμνασίων στην Αττική στο μάθημα της Πληροφορικής και στην ενότητα Πολυμέσα του Κεφαλαίου 3 του σχολικού βιβλίου. Χρησιμοποιήθηκαν δύο φύλλα εργασίας όπου στο πρώτο φύλλο εργασίας, οι μαθητές πλοηγούνται στο «21 Εν Πλω» και στη Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο του ΙΜΕ ώστε να αξιολογήσουν αυτές τις δύο πολυμεσικές εφαρμογές με προσαρμοσμένα κριτήρια από το πρόγραμμα ΜΕΝΟΝ και το δεύτερο φύλλο εργασίας αφορά στη δημιουργία βίντεο μέσω του Moviemaker. Στο τέλος των διδακτικών παρεμβάσεων, οι μαθητές, πρέπει να αναγνωρίζουν τα συστατικά μιας πολυμεσικής εφαρμογής, να περιηγούνται, να αντλούν πληροφορίες, να αξιολογούν με αντικειμενικά κριτήρια την εφαρμογή, να δημιουργούν βίντεο με φωτογραφίες με εφέ μετάβασης και κίνησης και να εισάγουν ήχο σε αυτό. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά τον αναστοχασμό είναι θετικά γιατί η καλά σχεδιασμένη παρέμβαση οδηγεί στη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας. Λέξεις κλειδιά: «21 Εν Πλω», «Αρχαία Μίλητος», «Moviemaker» Εισαγωγή Η ενότητα Πολυμέσα διδάσκεται στη Β Γυμνασίου με βάση το 304/ τ. Β. Σύμφωνα με το προαναφερόμενο αναλυτικό πρόγραμμα ο μαθητής πρέπει να είναι ικανός να πλοηγείται σε εφαρμογές πολυμέσων (Διαδίκτυο, εκπαιδευτικό λογισμικό κ.λπ.), να διακρίνει τα βασικά στοιχεία του περιβάλλοντος διεπαφής σε πολυμεσικές εφαρμογές, να αναγνωρίζει τα πολυμεσικά στοιχεία μιας εφαρμογής (κείμενο, ήχο, βίντεο, εικόνα), να εισάγει πληροφορίες πολυμεσικής εφαρμογής σε απλές εφαρμογές που δημιουργεί, να δημιουργεί και να τροποποιεί παρουσιάσεις. (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2011) Σαν δραστηριότητες, προτείνεται από το Πρόγραμμα Σπουδών, οι μαθητές να πλοηγούνται σε διάφορες πολυμεσικές εφαρμογές (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, εκπαιδευτικά λογισμικά, επιλεγμένους ιστότοπους κ.λπ.) με στόχο να εντοπίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά υπερμεσικής πληροφορίας (μη γραμμική οργάνωση, υπερσύνδεσμοι, περιβάλλον διεπαφής κ.λπ.) 1

2 Σύντομη περιγραφή του διδακτικού σεναρίου Κατά την υλοποίηση του σεναρίου δόθηκαν δύο φύλλα εργασίας που το καθένα είχε διάρκεια υλοποίησης μία διδακτική ώρα. Το πρώτο φύλλο εργασίας βασίζεται στις εισαγωγικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο σχολικό βιβλίο για να εξοικειωθούν οι μαθητές με την έννοια των πολυμέσων και ιδιαίτερα με το εκπαιδευτικό λογισμικό πολυμέσων. Οι μαθητές καθοδηγούνται στην πλοήγησή τους στις εφαρμογές και στο τέλος ζητείται από αυτούς να αξιολογήσουν με τα ίδια κριτήρια και τις δύο εφαρμογές. Στο δεύτερο φύλλο εργασίας ζητήθηκε από τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα βίντεο φωτοαφήγησης με το MovieMaker με συγκεκριμένα συστατικά δίνοντας τους το απαραίτητο υλικό όπως εικόνες και ήχους. Η χρήση των πολυμέσων σε πολλούς τομείς έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα μέσα από το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες Web 2.0. Οι μαθητές χρησιμοποιούν στην καθημερινή ζωή πολύ συχνά εφαρμογές πολυμέσων. Θεωρείται πολύ χρήσιμο γι αυτούς να μπορούν να αξιολογήσουν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν καθώς και να είναι ικανοί να δημιουργήσουν μια δική τους εφαρμογή πολυμέσων (Βοσνιάδου, 2006). Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν 1. Το 21 εν Πλω Το CD-ROM Ελληνική επανάσταση Το 21 εν πλω αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου Σειρήνες της ενέργειας Οδύσσεια (ΕΠΕΑΕΚ / ΥΠΕΠΘ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα ΕΜΜΕ) και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας. Αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες (Ιστορικός περίπλους, Ένα μπρίκι στα σκαριά, Τα πλοία στην ειρήνη, Τα πλοία στον πόλεμο). Περιλαμβάνει επίσης Ευρετήριο προσωπικοτήτων, τόπων, εννοιών και ιστορικών γεγονότων και Εργαστήριο διαχείρισης επιλεγμένων κεφαλαίων και σημειώσεων για κάθε χρήστη. Βασικός στόχος του είναι η γνωριμία με τον αγώνα της ανεξαρτησίας του 1821 (γεγονότα στη στεριά και κυρίως στη θάλασσα). Για την παρουσίαση των πληροφοριών έχουν επιλεγεί φωτογραφίες, κείμενο και αφήγηση. (Έργο Σειρήνες, 2014) 2. Η ιστοσελίδα ΙΜΕ Στο πρόγραμμα Εικονικής Πραγματικότητας του ΙΜE (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 2014) γίνεται περιήγηση στη χερσόνησο και την πόλη της Μιλήτου, όπως ήταν δύο χιλιάδες χρόνια πριν. Δίνεται η δυνατότητα εξερεύνησης της εικονικής πόλης και των σημαντικότερων δημόσιων κτιρίων της (Λιμάνι των Λεόντων, ιερό του Δελφινίου Απόλλωνα, Ιωνική Στοά, Βουλευτήριο κ.α.), διακρίνοντας ακόμη και τις λεπτομέρειες στην αρχιτεκτονική των κτηρίων. Έχουν αξιοποιηθεί ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, που επιτρέπουν την ανάπτυξη πολλαπλών κατευθύνσεων της ψηφιακής ζωής στον εικονικό χώρο και όχι μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. (Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο, 2014)

3 3. Εργαλεία αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού πολυμέσων Για την αξιολόγηση, ζητήθηκε από τους μαθητές να καταγράψουν τέσσερα στοιχεία που τους άρεσαν και δύο που δεν τους άρεσαν από την κάθε μια εφαρμογή (Αράπογλου Α., κ.α., 2006). Τους ζητείται να καταγράψουν τα πολυμεσικά στοιχεία που συνάντησαν στις εφαρμογές, σύμφωνα με ότι αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο, να κατατάξουν σε κατηγορίες τις εφαρμογές, πάλι σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο και τέλος, να δηλώσουν αν τους ήταν εύκολο να εντοπίσουν συγκεκριμένες πληροφορίες στις εφαρμογές όπως: η άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα και η περιήγηση στο θέατρο της Αρχαίας Μιλήτου. Στο δεύτερο στάδιο ζητείται να αξιολογήσουν τα δύο εκπαιδευτικά λογισμικά ως προς την ευελιξία, την ευχρηστία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα ερωτήματα βασίστηκαν στα κριτήρια του προγράμματος ΜΕΝΟΝ (Δίκτυο ΜΕΝΟΝ, 2014) και προσαρμόστηκαν από τις εκπαιδευτικούς στις γνώσεις και τις δεξιότητες των μαθητών αυτής της ηλικίας. (Multimedia Project Rubric, 2014), (Online Tools Assessment, 2014) 4. Το MovieMaker Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο προσθέτουμε γρήγορα φωτογραφίες και "κινηματογραφικό υλικό" από τον υπολογιστή ή την κάμερα. Επίσης μπορούμε να επεξεργαστούμε με κάθε λεπτομέρεια μια ταινία όπως θέλουμε, να μετακινήσουμε διάφορα στοιχεία όπου θέλουμε, να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την ταχύτητα του βίντεο. Στην ταινία μπορούμε να προσθέσουμε ήχο. Το MovieMaker προσθέτει αυτόματα μεταβάσεις και εφέ στην ταινία. (Δικτυακός τόπος εταιρίας Microsoft, 2014) 5. Η Μεθοδολογία Ο σκοπός της υλοποίησης του σεναρίου ήταν οι μαθητές να αναγνωρίζουν μια πολυμεσική εφαρμογή, να την αξιολογούν και να δημιουργούν ένα βίντεο φωτοαφήγησης. Ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων στηρίζεται σε εποικοδομιστικές και κοινωνικές θεωρήσεις καθώς και στη διερευνητική μάθηση. Ο ρόλος του μαθητή είναι να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση της γνώσης του τροποποιώντας την πρότερη γνώση του και επεκτείνοντάς την. Ο ρόλος του δασκάλου είναι να αναλάβει έναν υποστηρικτικό συμβουλευτικό ρόλο στη δραστηριότητα των μαθητών. (Καΐρης Α. κ.α. 2009) Συμπεράσματα Το σενάριο υλοποιήθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό σύμφωνα με το σχεδιασμό και τους στόχους του. Ο χρόνος τηρήθηκε, οι δυάδες των μαθητών εργάστηκαν στο διαθέσιμο υπολογιστή και συμπλήρωσαν τις απαντήσεις τους στο έντυπο φύλλο εργασίας. Και τα τρία λογισμικά δούλεψαν χωρίς πρόβλημα. Κάποια προβλήματα παρουσιάστηκαν από την λειτουργία των ηχείων ή των ακουστικών. Τα τμήματα στα οποία εφαρμόσθηκε, είχαν κατά μέσο όρο από δώδεκα μαθητές οι οποίοι δούλεψαν σε δυάδες με έναν υπολογιστή. Η σύνθεση των δυάδων έγινε από τους μαθητές, οι εκπαιδευτικοί δεν αναμείχθηκαν.

4 Οι δραστηριότητες στα φύλλα εργασίας ήταν κατευθυνόμενες σε μεγάλο βαθμό. Όλοι οι μαθητές εντόπισαν εύκολα τα στοιχεία που τους ζητούσε το πρώτο φύλλο εργασίας. Πλοηγήθηκαν χωρίς πρόβλημα και στις δύο εφαρμογές. Δεν υπήρξε πρόβλημα κατανόησης των οδηγιών του φύλλου εργασίας. Επειδή όμως δεν ήταν εξοικειωμένοι γενικότερα με φύλλα εργασίας, χρειάστηκε ένα μικρό βέβαια χρονικό διάστημα να κατανοήσουν ότι πρέπει από εκεί κυρίως να αντλούν τις οδηγίες και όχι από το διδάσκοντα. Γι αυτό το λόγο ακόμα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το φάκελο με τις εικόνες και τα αρχεία ήχου που τους διατέθηκαν για τη δημιουργία της εφαρμογής βίντεο. Απάντησαν σχεδόν σε όλες στις ερωτήσεις αξιολόγησης του λογισμικού, δηλαδή υπήρξαν μαθητές που δεν τσέκαραν κάποιες απαντήσεις, άλλοι με τη δικαιολογία ότι δε προλάβαιναν και άλλοι ότι δεν ήξεραν τι να απαντήσουν. Υπήρξε μια σχετική δυσκολία στην αξιολόγηση του λογισμικού μιας και δεν είναι εξοικειωμένοι γενικότερα με αξιολογήσεις. Περισσότερο εντυπωσιάστηκαν από την τρισδιάστατη απεικόνιση της Μιλήτου. Κάποιοι λίγοι - χάθηκαν κατά την πλοήγηση στο «21 εν Πλω». Επίσης μία δυάδα δεν βρήκε πώς να περιστραφεί κατά 360ο στην Αρχαία Μίλητο παρόλο που αναφέρεται ο τρόπος στο φύλλο εργασίας. Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι επρόκειτο για λογισμικά που αφορούσαν εξειδικευμένα πεδία της ιστορίας. Πιθανά αν εργαζόταν στα παραπάνω λογισμικά στο πλαίσιο της μαθήματος της ιστορίας, με παράλληλη στήριξη και ενθάρρυνση από το φιλόλογο, το ενδιαφέρον τους να ήταν ζωηρότερο.

5 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σενάριο 1. Τίτλος: ΠΟΛΥΜΕΣΑ 2. Εκτιμώμενη διάρκεια: 2 ΩΡΕΣ 3. Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών Σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΦΕΚ 304Β/ ) στην ύλη της Β Γυμνασίου, στο 3ο κεφάλαιο. 4. Σκοποί και στόχοι Ο σκοπός είναι οι μαθητές να αναγνωρίζουν μια πολυμεσική εφαρμογή και να μάθουν να φτιάχνουν ένα βίντεο φωτοαφήγησης. 5. Στόχοι Οι μαθητές θα πρέπει να: Να αναγνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας πολυμεσικής εφαρμογής, να περιηγούνται και να αντλούν πληροφορίες από μια πολυμεσική εφαρμογή Να αξιολογούν με αντικειμενικά κριτήρια μια πολυμεσική εφαρμογή ως προς την ευελιξία, την ευχρηστία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Να δημιουργούν ένα βίντεο με φωτογραφίες και να εισάγουν εφέ μετάβασης, κίνησης και ήχο σε αυτό Να αναπτύξουν συνεργατικές αξίες και συμπεριφορές Να υιοθετήσουν / επιλέξουν θετική στάση απέναντι στις ΤΠΕ και την ανάγκη χρήσης της Να αναπτύξουν θετική στάση στην αυτόβουλη ενημέρωση τους χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τις δυνατότητες σε εύρος πηγών που αυτό προσφέρει. 6. Περιγραφή του διδακτικού σεναρίου Στα προηγούμενα μαθήματα, οι μαθητές έχουν διδαχθεί την έννοια των πολυμέσων και έχουν μάθει τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Αφού τους γίνει μια σύντομή παρουσίαση της πολυμεσικής εφαρμογής «21 Εν Πλω», τους ζητείται στο Φύλλο Εργασίας 1 και στη Δραστηριότητα 1, να ακούσουν ένα ηχητικό απόσπασμα επιλέγοντας πρώτα την «Τρίπολη» τον αριθμό 13, Η εξέλιξη του αγώνα στην Πελοπόννησο. (8 ) Στη συνέχεια τους ζητείται να ξαναγυρίσουν στην προηγούμενη οθόνη και να επιλέξουν «Η επανάσταση στη Σάμο» και ακούνε το ηχητικό απόσπασμα. (8 )

6 Κατόπιν στη Δραστηριότητα 2 θα πρέπει να περιηγηθούν εικονικά στις διάφορες περιοχές της Αρχαίας Μιλήτου από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (10 ) Στη Δραστηριότητα 3 θα πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτές τις δύο πολυμεσικές εφαρμογές και να γράψουν τι τους άρεσε και τι όχι για την καθεμία. Επιπλέον θα πρέπει να γράψουν ποιά απ αυτά τα στοιχεία βρίσκονται και στο βιβλίο και σε ποια κατηγορία πολυμεσικών εφαρμογών ανήκουν. (10 ) Τέλος στη Δραστηριότητα 4 θα πρέπει να αξιολογήσουν τα δύο λογισμικά ως προς την ευχρηστία, την ευελιξία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά (5 ). Στο Φύλλο Εργασίας 2 ζητείται από τους μαθητές να φτιάξουν ένα βίντεο φωτοαφήγησης με έτοιμες φωτογραφίες για το Μουσείο της Ακρόπολης χρησιμοποιώντας το λογισμικό Movie Maker. Πιο συγκεκριμένα τους ζητείται να εισάγουν 10 εικόνες, οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες σε φάκελο της επιφάνειας εργασίας και κατόπιν να καθορίσουν το χρόνο εμφάνισης της κάθε φωτογραφίας, το εφέ βίντεο και μετάβασης για κάθε φωτογραφία. Τους ζητείται να βάλουν ήχο ο οποίος επίσης τους δίνεται. Κατόπιν τους ζητείται να βάλουν τίτλο αρχής και τίτλο σε επιλεγμένο βίντεο. Τέλος αποθηκεύουν το αρχείο σαν αρχείο έργου αλλά και σαν αρχείο ταινίας, αφού πρώτα τους εξηγηθεί η διαφορά. (45 ) 7. Επιστημολογική προσέγγιση και εννοιολογική ανάλυση Οι μαθητές μαθαίνουν να χρησιμοποιούν πολυμεσικές εφαρμογές, να αλληλεπιδρούν μ αυτές και να διαλέγουν το δικό τους μονοπάτι εύρεσης πληροφορίας απ αυτές. Με το λογισμικό του Movie Maker σε πολύ σύντομο χρόνο μαθαίνουν να φτιάχνουν το δικό τους βίντεο με εφέ και ήχο, μιας και αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των πολυμεσικών εφαρμογών. 8. Χρήση Η.Υ. και γενικά ψηφιακών μέσων για το διδακτικό σενάριο Το διδακτικό σενάριο υλοποιείται στο εργαστήριο Πληροφορικής, όπου υπάρχουν πολυμεσικές εφαρμογές, σύνδεση με το διαδίκτυο και το λογισμικό Moviemaker. 9. Αναπαραστάσεις των μαθητών / πρόβλεψη δυσκολιών στο διδακτικό σενάριο Οι μαθητές ενδέχεται να δυσκολευτούν να αξιολογήσουν τις πολυμεσικές εφαρμογές ως προς τα κριτήρια που τίθενται στα φύλλα εργασίας, μιας και δεν είναι εξοικειωμένοι με την αξιολόγηση γενικότερα. Μπορεί επίσης να προκύψουν διαφωνίες μεταξύ των μελών της δυάδας ως προς την αξιολόγηση των πολυμεσικών εφαρμογών, οι οποίες όμως να αποδειχθούν τελικά η αφορμή ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ τους και μιας πιο προσεγμένης και ώριμης αξιολόγησης. Ακόμη μπορεί να παρατηρήσουν στο λογισμικό στοιχεία που να τους αποσπάσουν τη προσοχή και να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση.

7 Τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν είναι να μην υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο ή να «κολλήσει» το 21 Εν Πλω. 10. Διδακτικό συμβόλαιο Η δημιουργία δυάδων. Ο εκπαιδευτικός φροντίζει οι μαθητές να μην παραλείψουν κάποια δραστηριότητα από τα φύλλα εργασίας και να τηρηθεί η διαδικασία Οι μαθητές πρέπει να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που τους ζητούνται στα φύλλα εργασίας. Δεν αναμένεται πολύς χρόνος για την εξοικείωση των μαθητών με τα παραπάνω πολυμεσικά περιβάλλοντα 11. Υποκείμενη θεωρία μάθησης (ή θεωρίες) Ο σχεδιασμός της δραστηριότητας στηρίζεται σε εποικοδομιστικές και κοινωνικές θεωρήσεις καθώς επίσης στη διερευνητική μάθηση. Λόγω των προκαθορισμένων βημάτων που ακολουθούνται στο σχεδιασμό στηρίζεται και στο συμπεριφορισμό. 12. Οργάνωση τάξης - εφικτότητα σχεδίασης. Οι μαθητές σχηματίζουν δυάδες με προκαθορισμένους ρόλους. Στους Η/Υ πρέπει να είναι εγκατεστημένη η πολυμεσική εφαρμογή «21 Εν Πλω». Απαραίτητη είναι και η σύνδεση των Η/Υ στο διαδίκτυο για την εξερεύνηση της Αρχαίας Μιλήτου. Ένας βιντεοπροβολέας θα ήταν χρήσιμος για να παρουσιάσει αρχικά για ένα 5 ο διδάσκων το κάθε περιβάλλον. 13. Αξιολόγηση Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από τα φύλλα εργασίας, όπου σε κάθε φύλλο εργασίας οι μαθητές καλούνται να αξιολογήσουν τις πολυμεσικές εφαρμογές και να δημιουργήσουν ένα βίντεο φωτοαφήγησης. Οργανωμένοι σε δυάδες υλοποιούν τα φύλλα εργασίας, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες. 14. Το επιμορφωτικό σενάριο Θα δοθούν δύο φύλλα εργασίας τα οποία παρατίθενται παρακάτω. 15. Προτάσεις για περαιτέρω δραστηριότητες προτεινόμενες εργασίες

8 Να χρησιμοποιήσουν κάμερα και να δημιουργήσουν ένα βίντεο με ζωντανή εικόνα. Να εισάγουν τα βίντεο σε μια παρουσίαση. Να δημιουργήσουν τη δική τους πολυμεσική εφαρμογή. 16. Χρήση εξωτερικών πηγών Ed2.0Work European network for the integration of Web2.0 in education and work (2014) Ανάκτηση από το Multimedia Project Rubric (2014) Ανάκτηση από το Online Tools Assessment (2014) Ανάκτηση από το m/workshops/cooltools/evalrubric.pdf Xyla E. (2010) Παρουσίαση του Λογισμικού 21 εν πλω, Ανάκτηση από το Αράπογλου, Α., κ.α. (2006), Πληροφορική, Α, Β, Γ Γυμνασίου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αθήνα Βοσνιάδου Σ. (2006) Παιδιά, σχολεία, υπολογιστές Αθήνα: Gutemberg Γεωργίου, Θ., κ.α. (1999), Πολυμέσα - Δίκτυα, Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αθήνα Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο Δικτυακός τόπος εταιρίας Microsoft (2014) Ανάκτηση από το Δίκτυο ΜΕΝΟΝ (2014) Εκπαιδευτικά Λογισμικά - Ιστορία (2014) Ανάκτηση από το https://istosxolio.wikispaces.com/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ+ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ+(Ιστορία) Έργο Σειρήνες (2014) Ανάκτηση από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (2014) Ανάκτηση από το Καΐρης Α., Καμαρούδη Θ., Λαλιώτου Ε., Λαμπρινίδης Δ., Νέζη Μ., Παππά Ε., Τριαντοπούλου Θ., Τρίμη-Κύρου Α. (2009) Καινοτόμες δρστηριότητες με την αξιοποίηση του Web 2.0 Μαθητικό περιοδικό σε περιβάλλον wiki, Πρακτικά 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Διδακτική Πράξη. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2011, Πρόγραμμα Σπουδών για τον Πληροφορικό Γραμματισμό στο Γυμνάσιο

9 17. Φύλλα εργασίας ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Τάξη: Β Μάθημα: Πληροφορική Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα Οι μαθητές θα πρέπει να είναι στους Η/Υ σε δυάδες. Δραστηριότητα 1 Παρουσίαση του εκπαιδευτικού λογισμικού: 21 εν πλω Το CD-ROM Ελληνική επανάσταση Το 21 εν πλω αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες: Ιστορικός περίπλους, Ένα μπρίκι στα σκαριά, Τα πλοία στην ειρήνη, Τα πλοία στον πόλεμο. Περιλαμβάνει επίσης: Ευρετήριο προσωπικοτήτων, τόπων, εννοιών και ιστορικών γεγονότων, και Εργαστήριο διαχείρισης επιλεγμένων κεφαλαίων και σημειώσεων για κάθε χρήστη. Βασικός στόχος του είναι η γνωριμία με τον αγώνα της ανεξαρτησίας του 1821 (γεγονότα στη στεριά και κυρίως στη θάλασσα). Για την παρουσίαση των πληροφοριών έχουν επιλεγεί φωτογραφίες, κείμενο και αφήγηση. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο τρόπους παρουσίασης του περιεχομένου: εικόνες με αφήγηση των γεγονότων ή σκέτο κείμενο. Στην ενότητα Ένα μπρίκι στα σκαριά παρουσιάζονται οι ποικίλες φάσεις κατασκευής ενός καραβιού. 1. Κάντε κλικ στο εικονίδιο «21 εν πλω» στην επιφάνεια εργασίας. 2. Από την αρχική οθόνη του Λογισμικού επιλέγετε τη θεματική ενότητα «Ιστορικός περίπλους» που σας μεταφέρει σε χρονολογικούς πίνακες με πληροφορίες για τις πριν, κατά τη διάρκεια της επανάστασης και μετά απ αυτήν εποχές.

10 Πολιορκία της Τρίπολης Από το χρονολογικό πίνακα που εμφανίζεται στην επόμενη οθόνη επιλέγετε από την ενότητα «Στον αγώνα» τη χρονολογία «1821» Από το χάρτη που εμφανίζεται στην επόμενη οθόνη εντοπίστε και επιλέξετε το «Τρίπολη» τον αριθμό 13, Η εξέλιξη του αγώνα στην Πελοπόννησο και ακούστε το ηχητικό απόσπασμα. Όταν το ίχνος του ποντικιού περάσει στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται η μπάρα πλοήγησης με τα παρακάτω εργαλεία (βλ. την πιο κάτω εικόνα): αριστερό διπλό βέλος για την αρχική οθόνη απλό βέλος για την προηγούμενη οθόνη αριστερή αγκύλη για την προηγούμενη εικόνα δεξιά αγκύλη για την επόμενη εικόνα με κλικ στο τρίγωνο που βρίσκεται ενδιάμεσα και μετατρέπεται σε τετράγωνο ξεκινά η αφήγηση που ακολουθεί την παρουσίαση των εικόνων. Η επανάσταση στη Σάμο Ξαναγυρνάτε στην προηγούμενη οθόνη, κάνοντας κλικ στο απλό βέλος, και από το χάρτη εντοπίστε και επιλέξετε «Η επανάσταση στη Σάμο», τον αριθμό 8 Μόλις περάσετε το ποντίκι στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται μπάρα πλοήγησης. Πατήστε το τρίγωνο για να ξεκινήσει η αφήγηση που ακολουθεί την παρουσίαση των εικόνων. Δραστηριότητα 2 Επισκεφθείτε την διαδικτυακή διεύθυνση Πρόκειται για τον ιστότοπο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Σε αυτή τη σελίδα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε εικονικά στην Αρχαία Μίλητο. Παρατηρείστε ότι το παράθυρο του φυλλομετρητή σας είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στη δεξιά πλευρά βλέπετε ένα χάρτη της πόλης και από κάτω υπάρχει η λίστα με τις περιοχές της πόλης που έχετε δυνατότητα να περιηγηθείτε. Πατώντας πάνω σε μία ονομασία, π.χ. ΜΝΗΜΕΙΑ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, βλέπετε μια πράσινη κουκίδα στο χάρτη που σας υποδεικνύει την περιοχή και στην αριστερή πλευρά φαίνεται η εικόνα της περιοχής που επιλέξατε. Στο κάτω μέρος της εικόνας υπάρχουν οκτώ πλήκτρα: Στρέφει την εικόνα προς τα αριστερά

11 Στρέφει την εικόνα προς τα δεξιά Στρέφει την εικόνα προς τα πάνω Στρέφει την εικόνα προς τα κάτω Μεγέθυνση Σμίκρυνση Περιστροφή 360 ο Δοκιμάστε να περιηγηθείτε στις περιοχές της Μιλήτου. Δραστηριότητα 3 Απαντήστε στα παρακάτω ως εξής: Το πρώτο μέλος της δυάδας συμπληρώνει τις απαντήσεις για το λογισμικό 21 εν πλω και το δεύτερο για τον ιστότοπο της Αρχαίας Μιλήτου. 1. Καταγράψτε τέσσερα στοιχεία που σας άρεσαν 21 εν πλω: Αρχαία Μίλητος:.. Καταγράψτε δύο στοιχεία που δεν σας άρεσαν 21 εν πλω: Αρχαία Μίλητος:.. Περιγράψτε ποια από τα στοιχεία πολυμεσικής εφαρμογής που αναφέρει το βιβλίο σας, συναντήσατε σε αυτήν την εφαρμογή. 21 εν πλω:. Αρχαία Μίλητος:...

12 2. Σε ποια κατηγορία πολυμέσων πιστεύετε ότι ανήκει αυτή η εφαρμογή 21 εν πλω: Αρχαία Μίλητος:.. 3. Ήταν εύκολο να εντοπίσετε την περιοχή των δύο λογισμικών όπου δίνονται πληροφορίες σε κείμενο για την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα και την Αρχαία Μίλητο αντίστοιχα; 21 εν πλω: Αρχαία Μίλητος:.. Δραστηριότητα 4 Συμπληρώστε τον πιο κάτω πίνακα για να αξιολογήσετε τα δύο εκπαιδευτικά λογισμικά ως προς την ευελιξία, την ευχρηστία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά ως εξής: Το δεύτερο μέλος της δυάδας συμπληρώνει τις απαντήσεις για το λογισμικό 21 εν πλω και το πρώτο για τον ιστότοπο της Αρχαίας Μιλήτου. 21 εν πλω Αρχαία Μίλητος ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ Ευελιξία Επιτρέπεται η πλοήγηση στις ενότητες του περιεχομένου; Επιτρέπεται η αποθήκευση επιλεγμένων κεφαλαίων και σημειώσεων; Παρέχεται Βοήθεια για τον τρόπο λειτουργίας; Υπάρχουν λέξεις- σύνδεσμοι που συνδέουν τα κεφάλαια του Λογισμικού; Ευχρηστία

13 Παρέχεται εύχρηστο σύστημα πλοήγησης; Είναι εύκολο να αποθηκευτούν σημειώσεις; Τεχνικά χαρακτηριστικά Χρειάζεται εγκατάσταση της εφαρμογής; Παρέχεται δυνατότητα σύνδεσης με διαδικτυακές διευθύνσεις σχετικές με το θέμα του λογισμικού; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Τάξη: Β Μάθημα: Πληροφορική Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα Οι μαθητές θα πρέπει να είναι στους Η/Υ σε δυάδες. Σε αυτήν τη δραστηριότητα, δημιουργούμε ένα βίντεο που παρουσιάζει το Μουσείο της Ακρόπολης χρησιμοποιώντας το λογισμικό δημιουργίας βίντεο: MovieMaker που διατίθεται με τα Windows. Το λογισμικό αυτό έχει διδαχτεί στην προηγούμενη ώρα στους μαθητές ως προς τις λειτουργίες του. Στο φάκελο Μουσείο της Ακρόπολης στην Επιφάνεια Εργασίας του υπολογιστή σας, θα βρείτε τις εικόνες και το αρχείο ήχου που θα σας χρειαστεί για την κατασκευή του βίντεο. Στην πρώτη οθόνη βλέπουμε το περιβάλλον εργασίας, την εικόνα που δημιουργούμε και στο κάτω μέρος τη Χρονοσειρά - Timeline. 1ο βήμα: Εικόνες Από το μενού Αρχείο, επιλέγουμε «Εισαγωγή στις Συλλογές» και από εκεί επιλέγουμε το φάκελο Μουσείο της Ακρόπολης που βρίσκεται στην Επιφάνεια Εργασίας και πατάμε ΟΚ. Βλέπουμε ότι οι εικόνες μας εμφανίζονται στο περιβάλλον εργασίας. Το πρώτο μέλος της δυάδας να εισάγει τις εικόνες μία-μία στη χρονοσειρά με την παρακάτω σειρά: 1. Εικόνα1.jpg 2. Εικόνα2.jpg 3. Εικόνα3.jpg 4. Εικόνα4.jpg

14 5. Εικόνα5.jpg 6. Εικόνα6.jpg 7. Εικόνα7.jpg 8. Εικόνα8.jpg 9. Εικόνα9.jpg 10. Εικόνα10.jpg Για να αυξηθεί ο χρόνος παρουσίασης της εικόνας, βάζετε το ποντίκι στο τέλος του πλαισίου και σύρετε προς τα δεξιά μέχρι τα 6 δευτερόλεπτα όπως φαίνεται στο Σχ.2. 2ο βήμα: Ήχος Στη συνέχεια, το δεύτερο μέλος της δυάδας εισάγει τον ήχο με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή εισάγετε το αρχείο στις Συλλογές και αφού το δείτε στο περιβάλλον εργασίας του MovieMaker το σέρνετε με το ποντίκι στη χρονοσειρά στη θέση Ήχος/Μουσική. Επειδή το αρχείο ήχου έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το χρόνο εμφάνισης των εικόνων, θα κόψετε το κομμάτι ήχου που περισσεύει. Κάνετε κλικ στο τέλος της τελευταίας εικόνας και το ηχητικό κομμάτι χωρίζεται σε δύο μέρη. Μετά επιλέξτε το πλήκτρο της διαίρεσης (Σχ. 3) που βρίσκεται κάτω από την περιοχή της εικόνας για να ξεχωρίσουν τα δύο κομμάτια. Επιλέξτε το δεύτερο και πατήστε το πλήκτρο Delete από το πληκτρολόγιο. Με αυτή τη διαίρεση ο ήχος θα σταματάει απότομα. Το Moviemaker δίνει τη δυνατότητα να εξαφανιστεί σταδιακά ο ήχος. Επιλέξτε με το ποντίκι την περιοχή Ήχος / Μουσική και κάνετε δεξί κλικ πάνω στο επιλεγμένο κομμάτι. Στο βοηθητικό μενού τσεκάρετε τη Σταδιακή εξαφάνιση. 3ο βήμα: Εφέ Επιλέξτε την πρώτη εικόνα και πατήστε εφέ βίντεο. Εμφανίζονται τα εφέ και μπορείτε να διαλέξετε όποιο εφέ σας αρέσει. Σύρετε όποιο εφέ θέλετε πάνω στην πρώτη, την Τρίτη, την έκτη και την όγδοη εικόνα (κάθε μέλος της δυάδας να βάλει εφέ σε δύο εικόνες). Παρατηρείστε ότι στις εικόνες που έχει εφαρμοστεί εφέ, υπάρχει ένα αστέρι που μας το δείχνει. 4ο βήμα: Μετάβαση Πατήστε «Εμφάνιση του πίνακα διάταξης» για να εμφανιστούν οι θέσεις των μεταβάσεων μεταξύ των εικόνων. Επιλέξτε «Μεταβάσεις βίντεο» και παρατηρείστε ότι εμφανίζονται όλες οι προτεινόμενες μεταβάσεις. Σύρετε όποια μετάβαση θέλετε από το περιβάλλον εργασίας προς τη θέση της στη χρονοσειρά. Κάθε μέλος της δυάδας να βάλει μετάβαση σε πέντε εικόνες. 5ο βήμα: Τίτλοι και συντελεστές Επιλέξτε το μενού «Εργαλεία» Τίτλοι και συντελεστές. Επιλέξτε την πρώτη επιλογή: Προσθήκη τίτλου στην αρχή της ταινίας. Εμφανίζεται ένα πλαίσιο στο οποίο

15 πληκτρολογείτε: Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και επιλέγετε «Τέλος, προσθήκη τίτλου στην ταινία». Με αυτόν τον τρόπο, μπαίνει μια νέα εικόνα στην αρχή της προβολής με τον τίτλο που πληκτρολογήσατε. Η εργασία αυτή να γίνει από το πρώτο μέλος της δυάδας. Επιλέξτε την πρώτη εικόνα και πάλι από το μενού «Εργαλεία» Τίτλοι και συντελεστές. Επιλέξτε την επιλογή: Προσθήκη τίτλου στο επιλεγμένο κλιπ. Εμφανίζεται ένα πλαίσιο στο οποίο πληκτρολογείτε: Το κτίριο του Μουσείου και επιλέγετε «Τέλος, προσθήκη τίτλου στην ταινία». Με αυτόν τον τρόπο, εμφανίζεται ο τίτλος στην επιλεγμένη εικόνα. Η εργασία αυτή να γίνει από το δεύτερο μέλος της δυάδας. 6ο βήμα: Αποθήκευση Για να αποθηκεύεστε το έργο σας πρέπει να επιλέξετε το μενού Αρχείο και επιλέγετε «Αποθήκευση Ως» και το αποθηκεύετε στην Επιφάνεια Εργασίας με το όνομα «Μουσείο της Ακρόπολης». Αυτού του τύπου τα αρχεία έχουν επέκταση MSWMM. Αν θελήσετε αργότερα να κάνετε αλλαγές στο βίντεό σας, πρέπει να ανοίξετε αυτό το αρχείο με το MovieMaker. Η εργασία αυτή να γίνει από το πρώτο μέλος της δυάδας. Στο μενού Αρχείο υπάρχει η επιλογή «Αποθήκευση αρχείου ταινίας» απ όπου μπορείτε να δημιουργήσετε το αρχείο ταινίας (wmv) ώστε να μπορείτε να το προβάλλετε ανεξάρτητα αν κάποιος υπολογιστής διαθέτει εγκατεστημένο MovieMaker ή όχι. Η εργασία αυτή να γίνει από το δεύτερο μέλος της δυάδας.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Έκδοση 1η Έρευνα: Αλέξανδρος Κοφτερός, Μιχάλης Α. Μάγος, Γιώργος Μιχαήλ, Αδάμος Νικολάου, Αναστασία Οικονόμου,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII Moodle Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: Γνωρίσει τα βασικά εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου στο Moodle Κατανοήσει τη δομή ενός μαθήματος στο Moodle Δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα και περιπτώσεις εφαρμογής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα και περιπτώσεις εφαρμογής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

LEAP21. Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century. Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας

LEAP21. Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century. Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας LEAP21 Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας 19 Μαρτίου 2012 Οι πέντε διαστάσεις της μάθησης του 21ου αιώνα Εισαγωγή Ο σκοπός του οδηγού

Διαβάστε περισσότερα

«Μια εφηµερίδα γεννιέται» Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και µάθησης µε την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισµικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

«Μια εφηµερίδα γεννιέται» Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και µάθησης µε την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισµικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. «Μια εφηµερίδα γεννιέται» Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και µάθησης µε την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισµικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ελένη Γ. Θαλάσση ασκάλα Msc Πληροφορικής στην Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 : Παρουσιάσεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 : Παρουσιάσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 : Παρουσιάσεις ηµιουργία Παρουσίασης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Παρουσιάσεις Περιεχόµενα 1. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας εφαρµογής παρουσιά- σεων. ηµιουργία και µορφοποίηση παρουσίασης. 2. Αντιγραφή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 733 ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Χλαπάνης Γιώργος Ερρίκος Καθ. Πληροφορικής,Υπ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Διδακτικής της Τεχνολογίας & Ψηφιακών Συστημάτων» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση:

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρµογή Τηλεκπαίδευσης µε το Moodle

Πιλοτική Εφαρµογή Τηλεκπαίδευσης µε το Moodle 4 ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ 1 Πιλοτική Εφαρµογή Τηλεκπαίδευσης µε το Moodle Τζιµόπουλος Νίκος Εκπαιδευτικός.Ε. ntzimop@sch.gr Γιαλαµά Αγγελική Εκπαιδευτικός.Ε. agialam@sch.gr Αργυρός Μανώλης

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Π3.1.2. Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ Μελέτη για την αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «ΓΛΩΣΣΑ Ε' ΚΑΙ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «ΓΛΩΣΣΑ Ε' ΚΑΙ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «ΓΛΩΣΣΑ Ε' ΚΑΙ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING.

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Σ Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα: Εφαρμοσμένης Πληροφορικής &Πολυμέσων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Εισήγηση

Εργαστηριακή Εισήγηση Εργαστηριακή Εισήγηση «Κυνήγι πεταλούδων Δημιουργώντας ένα ψηφιακό παιχνίδι στο Scratch 2.0» Ιωσηφίδου Μαρία 1, Γλέζου Κατερίνα 2 1 Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας miosifid@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 19, Αιτωλοακαρνανίας papspyr@gmail.com

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 19, Αιτωλοακαρνανίας papspyr@gmail.com 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ Η αξιοποίηση της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών: Εμπειρία από τη συνδυασμένη χρήση Moodle, LAMS, BBB/Centra

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη διαδικτυακής μαθητικής εφημερίδας με χρήση συλλογικών μέσων επικοινωνίας και εννοιολογικών χαρτών»

«Ανάπτυξη διαδικτυακής μαθητικής εφημερίδας με χρήση συλλογικών μέσων επικοινωνίας και εννοιολογικών χαρτών» «Ανάπτυξη διαδικτυακής μαθητικής εφημερίδας με χρήση συλλογικών μέσων επικοινωνίας και εννοιολογικών χαρτών» Αλεξάνδρα Νάκου 1, Δημήτρης Γκούσκος 2, Μεϊμάρης Μιχάλης 3, Άγης Παπαντωνίου 4 1 Μεταπτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΚΑΙ Β ΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΚΑΙ Β ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Σοφία Γκαϊντέ, Μαρία ηµάση, Αναστασία Εφοπούλου, Κωνσταντίνα Μαρίνη, Χαρίλαος Μπουρνάζος ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Πασιόπουλος Γιώργος, Εκπαιδευτικός ΠΕ, Μεταπτυχιακός φοιτητής Η κινούμενη εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

2_ Επισκόπηση και δημιουργία προγράμματος σε Visual Basic

2_ Επισκόπηση και δημιουργία προγράμματος σε Visual Basic 2_ Επισκόπηση και δημιουργία προγράμματος σε Visual Basic Σκοπός Κεφαλαίου προσδοκωμενα αποτελεσματα διδακτικοι στοχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι να σας εισάγει σε έννοιες του προγραμματισμού και του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

Απόστολος Ηλιάδης Εκπαιδευτικός Δ.Ε. katgeorganti@sch.gr

Απόστολος Ηλιάδης Εκπαιδευτικός Δ.Ε. katgeorganti@sch.gr 628 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΩΣ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ PAGE 1 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ... 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1. Γνώση στην ψηφιακή εποχή : Εισαγωγή... 3 Χαρακτηριστικά και οφέλη... 3 Εξατομίκευση... 6 Κίνητρο... 7 Υπευθυνότητα... 7 Διαδραστικότητα...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Πολυμέσα. Πολυμέσα - Α Λυκείου. Συγγραφική ομάδα:

ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Πολυμέσα. Πολυμέσα - Α Λυκείου. Συγγραφική ομάδα: ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Πολυμέσα Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Πολυμέσα - Α Λυκείου Συγγραφική ομάδα: Παπαντωνίου Ιάκωβος, Β.Δ Α Τορτούρης Μιχάλης, Β.Δ. Μιλτιάδου Μάριος, Β.Δ. Τάσου Τάσος, Β.Δ. Μιχάλης Διονυσίου,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική, Περιοδική Ηλεκτρονική Έκδοση του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.

Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική, Περιοδική Ηλεκτρονική Έκδοση του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ. Παιδαγωγική αξιοποίηση δραστηριοτήτων με ή χωρίς Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τη Διδασκαλία Γραπτού Λόγου σε μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες: Μια συγκριτική μελέτη Ξάνθη Στυλιανή, Δρ., Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site ( CONTENT MANAGEMENT TOOL )»

«Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site ( CONTENT MANAGEMENT TOOL )» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Αγωγή Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Φυσική Αγωγή Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Φυσική Αγωγή Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλείo Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΝΤΥΠΟ Α ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ Φράγκου Στασινή 559 Μεγάλες Γεωγραφικές Εξερευνήσεις και Ανακαλύψεις 1ο Φύλλο Εργασίας : Περιγραφή της Θέσης Ενός Τόπου-

Διαβάστε περισσότερα

Project: «Το χρονοταξίδι των μικροταξιδευτών της Στ τάξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Project: «Το χρονοταξίδι των μικροταξιδευτών της Στ τάξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Project: «Το χρονοταξίδι των μικροταξιδευτών της Στ τάξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Β. Γεωργαντά Δασκάλα στο 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σπάτων & Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΔΜΠΣ «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και

Διαβάστε περισσότερα

Web 2.0 egatou@sch.gr

Web 2.0 egatou@sch.gr ΗΜΕΡΙ Α ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ιδακτική Της Πληροφορικής- Καλές Πρακτικές ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ Web 2.0 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ Ευαγγελία Γάτου, egatou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΕΣΑ,

Διαβάστε περισσότερα