Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα"

Transcript

1 Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα A. Μπελεχάκη 1, K. Περτσινίδου o Γυμνάσιο Μελισσίων Αττικής 2 1 ο Γυμνάσιο Γέρακα Αττικής Περίληψη Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται ένα εκπαιδευτικό σενάριο που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών Πληροφορικής Β επιπέδου και υλοποιήθηκε σε 3 τμήματα της Β τάξης δύο γυμνασίων στην Αττική στο μάθημα της Πληροφορικής και στην ενότητα Πολυμέσα του Κεφαλαίου 3 του σχολικού βιβλίου. Χρησιμοποιήθηκαν δύο φύλλα εργασίας όπου στο πρώτο φύλλο εργασίας, οι μαθητές πλοηγούνται στο «21 Εν Πλω» και στη Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο του ΙΜΕ ώστε να αξιολογήσουν αυτές τις δύο πολυμεσικές εφαρμογές με προσαρμοσμένα κριτήρια από το πρόγραμμα ΜΕΝΟΝ και το δεύτερο φύλλο εργασίας αφορά στη δημιουργία βίντεο μέσω του Moviemaker. Στο τέλος των διδακτικών παρεμβάσεων, οι μαθητές, πρέπει να αναγνωρίζουν τα συστατικά μιας πολυμεσικής εφαρμογής, να περιηγούνται, να αντλούν πληροφορίες, να αξιολογούν με αντικειμενικά κριτήρια την εφαρμογή, να δημιουργούν βίντεο με φωτογραφίες με εφέ μετάβασης και κίνησης και να εισάγουν ήχο σε αυτό. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά τον αναστοχασμό είναι θετικά γιατί η καλά σχεδιασμένη παρέμβαση οδηγεί στη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας. Λέξεις κλειδιά: «21 Εν Πλω», «Αρχαία Μίλητος», «Moviemaker» Εισαγωγή Η ενότητα Πολυμέσα διδάσκεται στη Β Γυμνασίου με βάση το 304/ τ. Β. Σύμφωνα με το προαναφερόμενο αναλυτικό πρόγραμμα ο μαθητής πρέπει να είναι ικανός να πλοηγείται σε εφαρμογές πολυμέσων (Διαδίκτυο, εκπαιδευτικό λογισμικό κ.λπ.), να διακρίνει τα βασικά στοιχεία του περιβάλλοντος διεπαφής σε πολυμεσικές εφαρμογές, να αναγνωρίζει τα πολυμεσικά στοιχεία μιας εφαρμογής (κείμενο, ήχο, βίντεο, εικόνα), να εισάγει πληροφορίες πολυμεσικής εφαρμογής σε απλές εφαρμογές που δημιουργεί, να δημιουργεί και να τροποποιεί παρουσιάσεις. (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2011) Σαν δραστηριότητες, προτείνεται από το Πρόγραμμα Σπουδών, οι μαθητές να πλοηγούνται σε διάφορες πολυμεσικές εφαρμογές (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, εκπαιδευτικά λογισμικά, επιλεγμένους ιστότοπους κ.λπ.) με στόχο να εντοπίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά υπερμεσικής πληροφορίας (μη γραμμική οργάνωση, υπερσύνδεσμοι, περιβάλλον διεπαφής κ.λπ.) 1

2 Σύντομη περιγραφή του διδακτικού σεναρίου Κατά την υλοποίηση του σεναρίου δόθηκαν δύο φύλλα εργασίας που το καθένα είχε διάρκεια υλοποίησης μία διδακτική ώρα. Το πρώτο φύλλο εργασίας βασίζεται στις εισαγωγικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο σχολικό βιβλίο για να εξοικειωθούν οι μαθητές με την έννοια των πολυμέσων και ιδιαίτερα με το εκπαιδευτικό λογισμικό πολυμέσων. Οι μαθητές καθοδηγούνται στην πλοήγησή τους στις εφαρμογές και στο τέλος ζητείται από αυτούς να αξιολογήσουν με τα ίδια κριτήρια και τις δύο εφαρμογές. Στο δεύτερο φύλλο εργασίας ζητήθηκε από τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα βίντεο φωτοαφήγησης με το MovieMaker με συγκεκριμένα συστατικά δίνοντας τους το απαραίτητο υλικό όπως εικόνες και ήχους. Η χρήση των πολυμέσων σε πολλούς τομείς έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα μέσα από το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες Web 2.0. Οι μαθητές χρησιμοποιούν στην καθημερινή ζωή πολύ συχνά εφαρμογές πολυμέσων. Θεωρείται πολύ χρήσιμο γι αυτούς να μπορούν να αξιολογήσουν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν καθώς και να είναι ικανοί να δημιουργήσουν μια δική τους εφαρμογή πολυμέσων (Βοσνιάδου, 2006). Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν 1. Το 21 εν Πλω Το CD-ROM Ελληνική επανάσταση Το 21 εν πλω αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου Σειρήνες της ενέργειας Οδύσσεια (ΕΠΕΑΕΚ / ΥΠΕΠΘ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα ΕΜΜΕ) και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας. Αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες (Ιστορικός περίπλους, Ένα μπρίκι στα σκαριά, Τα πλοία στην ειρήνη, Τα πλοία στον πόλεμο). Περιλαμβάνει επίσης Ευρετήριο προσωπικοτήτων, τόπων, εννοιών και ιστορικών γεγονότων και Εργαστήριο διαχείρισης επιλεγμένων κεφαλαίων και σημειώσεων για κάθε χρήστη. Βασικός στόχος του είναι η γνωριμία με τον αγώνα της ανεξαρτησίας του 1821 (γεγονότα στη στεριά και κυρίως στη θάλασσα). Για την παρουσίαση των πληροφοριών έχουν επιλεγεί φωτογραφίες, κείμενο και αφήγηση. (Έργο Σειρήνες, 2014) 2. Η ιστοσελίδα ΙΜΕ Στο πρόγραμμα Εικονικής Πραγματικότητας του ΙΜE (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 2014) γίνεται περιήγηση στη χερσόνησο και την πόλη της Μιλήτου, όπως ήταν δύο χιλιάδες χρόνια πριν. Δίνεται η δυνατότητα εξερεύνησης της εικονικής πόλης και των σημαντικότερων δημόσιων κτιρίων της (Λιμάνι των Λεόντων, ιερό του Δελφινίου Απόλλωνα, Ιωνική Στοά, Βουλευτήριο κ.α.), διακρίνοντας ακόμη και τις λεπτομέρειες στην αρχιτεκτονική των κτηρίων. Έχουν αξιοποιηθεί ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, που επιτρέπουν την ανάπτυξη πολλαπλών κατευθύνσεων της ψηφιακής ζωής στον εικονικό χώρο και όχι μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. (Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο, 2014)

3 3. Εργαλεία αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού πολυμέσων Για την αξιολόγηση, ζητήθηκε από τους μαθητές να καταγράψουν τέσσερα στοιχεία που τους άρεσαν και δύο που δεν τους άρεσαν από την κάθε μια εφαρμογή (Αράπογλου Α., κ.α., 2006). Τους ζητείται να καταγράψουν τα πολυμεσικά στοιχεία που συνάντησαν στις εφαρμογές, σύμφωνα με ότι αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο, να κατατάξουν σε κατηγορίες τις εφαρμογές, πάλι σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο και τέλος, να δηλώσουν αν τους ήταν εύκολο να εντοπίσουν συγκεκριμένες πληροφορίες στις εφαρμογές όπως: η άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα και η περιήγηση στο θέατρο της Αρχαίας Μιλήτου. Στο δεύτερο στάδιο ζητείται να αξιολογήσουν τα δύο εκπαιδευτικά λογισμικά ως προς την ευελιξία, την ευχρηστία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα ερωτήματα βασίστηκαν στα κριτήρια του προγράμματος ΜΕΝΟΝ (Δίκτυο ΜΕΝΟΝ, 2014) και προσαρμόστηκαν από τις εκπαιδευτικούς στις γνώσεις και τις δεξιότητες των μαθητών αυτής της ηλικίας. (Multimedia Project Rubric, 2014), (Online Tools Assessment, 2014) 4. Το MovieMaker Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο προσθέτουμε γρήγορα φωτογραφίες και "κινηματογραφικό υλικό" από τον υπολογιστή ή την κάμερα. Επίσης μπορούμε να επεξεργαστούμε με κάθε λεπτομέρεια μια ταινία όπως θέλουμε, να μετακινήσουμε διάφορα στοιχεία όπου θέλουμε, να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την ταχύτητα του βίντεο. Στην ταινία μπορούμε να προσθέσουμε ήχο. Το MovieMaker προσθέτει αυτόματα μεταβάσεις και εφέ στην ταινία. (Δικτυακός τόπος εταιρίας Microsoft, 2014) 5. Η Μεθοδολογία Ο σκοπός της υλοποίησης του σεναρίου ήταν οι μαθητές να αναγνωρίζουν μια πολυμεσική εφαρμογή, να την αξιολογούν και να δημιουργούν ένα βίντεο φωτοαφήγησης. Ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων στηρίζεται σε εποικοδομιστικές και κοινωνικές θεωρήσεις καθώς και στη διερευνητική μάθηση. Ο ρόλος του μαθητή είναι να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση της γνώσης του τροποποιώντας την πρότερη γνώση του και επεκτείνοντάς την. Ο ρόλος του δασκάλου είναι να αναλάβει έναν υποστηρικτικό συμβουλευτικό ρόλο στη δραστηριότητα των μαθητών. (Καΐρης Α. κ.α. 2009) Συμπεράσματα Το σενάριο υλοποιήθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό σύμφωνα με το σχεδιασμό και τους στόχους του. Ο χρόνος τηρήθηκε, οι δυάδες των μαθητών εργάστηκαν στο διαθέσιμο υπολογιστή και συμπλήρωσαν τις απαντήσεις τους στο έντυπο φύλλο εργασίας. Και τα τρία λογισμικά δούλεψαν χωρίς πρόβλημα. Κάποια προβλήματα παρουσιάστηκαν από την λειτουργία των ηχείων ή των ακουστικών. Τα τμήματα στα οποία εφαρμόσθηκε, είχαν κατά μέσο όρο από δώδεκα μαθητές οι οποίοι δούλεψαν σε δυάδες με έναν υπολογιστή. Η σύνθεση των δυάδων έγινε από τους μαθητές, οι εκπαιδευτικοί δεν αναμείχθηκαν.

4 Οι δραστηριότητες στα φύλλα εργασίας ήταν κατευθυνόμενες σε μεγάλο βαθμό. Όλοι οι μαθητές εντόπισαν εύκολα τα στοιχεία που τους ζητούσε το πρώτο φύλλο εργασίας. Πλοηγήθηκαν χωρίς πρόβλημα και στις δύο εφαρμογές. Δεν υπήρξε πρόβλημα κατανόησης των οδηγιών του φύλλου εργασίας. Επειδή όμως δεν ήταν εξοικειωμένοι γενικότερα με φύλλα εργασίας, χρειάστηκε ένα μικρό βέβαια χρονικό διάστημα να κατανοήσουν ότι πρέπει από εκεί κυρίως να αντλούν τις οδηγίες και όχι από το διδάσκοντα. Γι αυτό το λόγο ακόμα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το φάκελο με τις εικόνες και τα αρχεία ήχου που τους διατέθηκαν για τη δημιουργία της εφαρμογής βίντεο. Απάντησαν σχεδόν σε όλες στις ερωτήσεις αξιολόγησης του λογισμικού, δηλαδή υπήρξαν μαθητές που δεν τσέκαραν κάποιες απαντήσεις, άλλοι με τη δικαιολογία ότι δε προλάβαιναν και άλλοι ότι δεν ήξεραν τι να απαντήσουν. Υπήρξε μια σχετική δυσκολία στην αξιολόγηση του λογισμικού μιας και δεν είναι εξοικειωμένοι γενικότερα με αξιολογήσεις. Περισσότερο εντυπωσιάστηκαν από την τρισδιάστατη απεικόνιση της Μιλήτου. Κάποιοι λίγοι - χάθηκαν κατά την πλοήγηση στο «21 εν Πλω». Επίσης μία δυάδα δεν βρήκε πώς να περιστραφεί κατά 360ο στην Αρχαία Μίλητο παρόλο που αναφέρεται ο τρόπος στο φύλλο εργασίας. Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι επρόκειτο για λογισμικά που αφορούσαν εξειδικευμένα πεδία της ιστορίας. Πιθανά αν εργαζόταν στα παραπάνω λογισμικά στο πλαίσιο της μαθήματος της ιστορίας, με παράλληλη στήριξη και ενθάρρυνση από το φιλόλογο, το ενδιαφέρον τους να ήταν ζωηρότερο.

5 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σενάριο 1. Τίτλος: ΠΟΛΥΜΕΣΑ 2. Εκτιμώμενη διάρκεια: 2 ΩΡΕΣ 3. Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών Σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΦΕΚ 304Β/ ) στην ύλη της Β Γυμνασίου, στο 3ο κεφάλαιο. 4. Σκοποί και στόχοι Ο σκοπός είναι οι μαθητές να αναγνωρίζουν μια πολυμεσική εφαρμογή και να μάθουν να φτιάχνουν ένα βίντεο φωτοαφήγησης. 5. Στόχοι Οι μαθητές θα πρέπει να: Να αναγνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας πολυμεσικής εφαρμογής, να περιηγούνται και να αντλούν πληροφορίες από μια πολυμεσική εφαρμογή Να αξιολογούν με αντικειμενικά κριτήρια μια πολυμεσική εφαρμογή ως προς την ευελιξία, την ευχρηστία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Να δημιουργούν ένα βίντεο με φωτογραφίες και να εισάγουν εφέ μετάβασης, κίνησης και ήχο σε αυτό Να αναπτύξουν συνεργατικές αξίες και συμπεριφορές Να υιοθετήσουν / επιλέξουν θετική στάση απέναντι στις ΤΠΕ και την ανάγκη χρήσης της Να αναπτύξουν θετική στάση στην αυτόβουλη ενημέρωση τους χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τις δυνατότητες σε εύρος πηγών που αυτό προσφέρει. 6. Περιγραφή του διδακτικού σεναρίου Στα προηγούμενα μαθήματα, οι μαθητές έχουν διδαχθεί την έννοια των πολυμέσων και έχουν μάθει τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Αφού τους γίνει μια σύντομή παρουσίαση της πολυμεσικής εφαρμογής «21 Εν Πλω», τους ζητείται στο Φύλλο Εργασίας 1 και στη Δραστηριότητα 1, να ακούσουν ένα ηχητικό απόσπασμα επιλέγοντας πρώτα την «Τρίπολη» τον αριθμό 13, Η εξέλιξη του αγώνα στην Πελοπόννησο. (8 ) Στη συνέχεια τους ζητείται να ξαναγυρίσουν στην προηγούμενη οθόνη και να επιλέξουν «Η επανάσταση στη Σάμο» και ακούνε το ηχητικό απόσπασμα. (8 )

6 Κατόπιν στη Δραστηριότητα 2 θα πρέπει να περιηγηθούν εικονικά στις διάφορες περιοχές της Αρχαίας Μιλήτου από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (10 ) Στη Δραστηριότητα 3 θα πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτές τις δύο πολυμεσικές εφαρμογές και να γράψουν τι τους άρεσε και τι όχι για την καθεμία. Επιπλέον θα πρέπει να γράψουν ποιά απ αυτά τα στοιχεία βρίσκονται και στο βιβλίο και σε ποια κατηγορία πολυμεσικών εφαρμογών ανήκουν. (10 ) Τέλος στη Δραστηριότητα 4 θα πρέπει να αξιολογήσουν τα δύο λογισμικά ως προς την ευχρηστία, την ευελιξία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά (5 ). Στο Φύλλο Εργασίας 2 ζητείται από τους μαθητές να φτιάξουν ένα βίντεο φωτοαφήγησης με έτοιμες φωτογραφίες για το Μουσείο της Ακρόπολης χρησιμοποιώντας το λογισμικό Movie Maker. Πιο συγκεκριμένα τους ζητείται να εισάγουν 10 εικόνες, οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες σε φάκελο της επιφάνειας εργασίας και κατόπιν να καθορίσουν το χρόνο εμφάνισης της κάθε φωτογραφίας, το εφέ βίντεο και μετάβασης για κάθε φωτογραφία. Τους ζητείται να βάλουν ήχο ο οποίος επίσης τους δίνεται. Κατόπιν τους ζητείται να βάλουν τίτλο αρχής και τίτλο σε επιλεγμένο βίντεο. Τέλος αποθηκεύουν το αρχείο σαν αρχείο έργου αλλά και σαν αρχείο ταινίας, αφού πρώτα τους εξηγηθεί η διαφορά. (45 ) 7. Επιστημολογική προσέγγιση και εννοιολογική ανάλυση Οι μαθητές μαθαίνουν να χρησιμοποιούν πολυμεσικές εφαρμογές, να αλληλεπιδρούν μ αυτές και να διαλέγουν το δικό τους μονοπάτι εύρεσης πληροφορίας απ αυτές. Με το λογισμικό του Movie Maker σε πολύ σύντομο χρόνο μαθαίνουν να φτιάχνουν το δικό τους βίντεο με εφέ και ήχο, μιας και αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των πολυμεσικών εφαρμογών. 8. Χρήση Η.Υ. και γενικά ψηφιακών μέσων για το διδακτικό σενάριο Το διδακτικό σενάριο υλοποιείται στο εργαστήριο Πληροφορικής, όπου υπάρχουν πολυμεσικές εφαρμογές, σύνδεση με το διαδίκτυο και το λογισμικό Moviemaker. 9. Αναπαραστάσεις των μαθητών / πρόβλεψη δυσκολιών στο διδακτικό σενάριο Οι μαθητές ενδέχεται να δυσκολευτούν να αξιολογήσουν τις πολυμεσικές εφαρμογές ως προς τα κριτήρια που τίθενται στα φύλλα εργασίας, μιας και δεν είναι εξοικειωμένοι με την αξιολόγηση γενικότερα. Μπορεί επίσης να προκύψουν διαφωνίες μεταξύ των μελών της δυάδας ως προς την αξιολόγηση των πολυμεσικών εφαρμογών, οι οποίες όμως να αποδειχθούν τελικά η αφορμή ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ τους και μιας πιο προσεγμένης και ώριμης αξιολόγησης. Ακόμη μπορεί να παρατηρήσουν στο λογισμικό στοιχεία που να τους αποσπάσουν τη προσοχή και να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση.

7 Τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν είναι να μην υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο ή να «κολλήσει» το 21 Εν Πλω. 10. Διδακτικό συμβόλαιο Η δημιουργία δυάδων. Ο εκπαιδευτικός φροντίζει οι μαθητές να μην παραλείψουν κάποια δραστηριότητα από τα φύλλα εργασίας και να τηρηθεί η διαδικασία Οι μαθητές πρέπει να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που τους ζητούνται στα φύλλα εργασίας. Δεν αναμένεται πολύς χρόνος για την εξοικείωση των μαθητών με τα παραπάνω πολυμεσικά περιβάλλοντα 11. Υποκείμενη θεωρία μάθησης (ή θεωρίες) Ο σχεδιασμός της δραστηριότητας στηρίζεται σε εποικοδομιστικές και κοινωνικές θεωρήσεις καθώς επίσης στη διερευνητική μάθηση. Λόγω των προκαθορισμένων βημάτων που ακολουθούνται στο σχεδιασμό στηρίζεται και στο συμπεριφορισμό. 12. Οργάνωση τάξης - εφικτότητα σχεδίασης. Οι μαθητές σχηματίζουν δυάδες με προκαθορισμένους ρόλους. Στους Η/Υ πρέπει να είναι εγκατεστημένη η πολυμεσική εφαρμογή «21 Εν Πλω». Απαραίτητη είναι και η σύνδεση των Η/Υ στο διαδίκτυο για την εξερεύνηση της Αρχαίας Μιλήτου. Ένας βιντεοπροβολέας θα ήταν χρήσιμος για να παρουσιάσει αρχικά για ένα 5 ο διδάσκων το κάθε περιβάλλον. 13. Αξιολόγηση Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από τα φύλλα εργασίας, όπου σε κάθε φύλλο εργασίας οι μαθητές καλούνται να αξιολογήσουν τις πολυμεσικές εφαρμογές και να δημιουργήσουν ένα βίντεο φωτοαφήγησης. Οργανωμένοι σε δυάδες υλοποιούν τα φύλλα εργασίας, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες. 14. Το επιμορφωτικό σενάριο Θα δοθούν δύο φύλλα εργασίας τα οποία παρατίθενται παρακάτω. 15. Προτάσεις για περαιτέρω δραστηριότητες προτεινόμενες εργασίες

8 Να χρησιμοποιήσουν κάμερα και να δημιουργήσουν ένα βίντεο με ζωντανή εικόνα. Να εισάγουν τα βίντεο σε μια παρουσίαση. Να δημιουργήσουν τη δική τους πολυμεσική εφαρμογή. 16. Χρήση εξωτερικών πηγών Ed2.0Work European network for the integration of Web2.0 in education and work (2014) Ανάκτηση από το Multimedia Project Rubric (2014) Ανάκτηση από το Online Tools Assessment (2014) Ανάκτηση από το m/workshops/cooltools/evalrubric.pdf Xyla E. (2010) Παρουσίαση του Λογισμικού 21 εν πλω, Ανάκτηση από το Αράπογλου, Α., κ.α. (2006), Πληροφορική, Α, Β, Γ Γυμνασίου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αθήνα Βοσνιάδου Σ. (2006) Παιδιά, σχολεία, υπολογιστές Αθήνα: Gutemberg Γεωργίου, Θ., κ.α. (1999), Πολυμέσα - Δίκτυα, Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αθήνα Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο Δικτυακός τόπος εταιρίας Microsoft (2014) Ανάκτηση από το Δίκτυο ΜΕΝΟΝ (2014) Εκπαιδευτικά Λογισμικά - Ιστορία (2014) Ανάκτηση από το https://istosxolio.wikispaces.com/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ+ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ+(Ιστορία) Έργο Σειρήνες (2014) Ανάκτηση από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (2014) Ανάκτηση από το Καΐρης Α., Καμαρούδη Θ., Λαλιώτου Ε., Λαμπρινίδης Δ., Νέζη Μ., Παππά Ε., Τριαντοπούλου Θ., Τρίμη-Κύρου Α. (2009) Καινοτόμες δρστηριότητες με την αξιοποίηση του Web 2.0 Μαθητικό περιοδικό σε περιβάλλον wiki, Πρακτικά 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Διδακτική Πράξη. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2011, Πρόγραμμα Σπουδών για τον Πληροφορικό Γραμματισμό στο Γυμνάσιο

9 17. Φύλλα εργασίας ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Τάξη: Β Μάθημα: Πληροφορική Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα Οι μαθητές θα πρέπει να είναι στους Η/Υ σε δυάδες. Δραστηριότητα 1 Παρουσίαση του εκπαιδευτικού λογισμικού: 21 εν πλω Το CD-ROM Ελληνική επανάσταση Το 21 εν πλω αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες: Ιστορικός περίπλους, Ένα μπρίκι στα σκαριά, Τα πλοία στην ειρήνη, Τα πλοία στον πόλεμο. Περιλαμβάνει επίσης: Ευρετήριο προσωπικοτήτων, τόπων, εννοιών και ιστορικών γεγονότων, και Εργαστήριο διαχείρισης επιλεγμένων κεφαλαίων και σημειώσεων για κάθε χρήστη. Βασικός στόχος του είναι η γνωριμία με τον αγώνα της ανεξαρτησίας του 1821 (γεγονότα στη στεριά και κυρίως στη θάλασσα). Για την παρουσίαση των πληροφοριών έχουν επιλεγεί φωτογραφίες, κείμενο και αφήγηση. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο τρόπους παρουσίασης του περιεχομένου: εικόνες με αφήγηση των γεγονότων ή σκέτο κείμενο. Στην ενότητα Ένα μπρίκι στα σκαριά παρουσιάζονται οι ποικίλες φάσεις κατασκευής ενός καραβιού. 1. Κάντε κλικ στο εικονίδιο «21 εν πλω» στην επιφάνεια εργασίας. 2. Από την αρχική οθόνη του Λογισμικού επιλέγετε τη θεματική ενότητα «Ιστορικός περίπλους» που σας μεταφέρει σε χρονολογικούς πίνακες με πληροφορίες για τις πριν, κατά τη διάρκεια της επανάστασης και μετά απ αυτήν εποχές.

10 Πολιορκία της Τρίπολης Από το χρονολογικό πίνακα που εμφανίζεται στην επόμενη οθόνη επιλέγετε από την ενότητα «Στον αγώνα» τη χρονολογία «1821» Από το χάρτη που εμφανίζεται στην επόμενη οθόνη εντοπίστε και επιλέξετε το «Τρίπολη» τον αριθμό 13, Η εξέλιξη του αγώνα στην Πελοπόννησο και ακούστε το ηχητικό απόσπασμα. Όταν το ίχνος του ποντικιού περάσει στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται η μπάρα πλοήγησης με τα παρακάτω εργαλεία (βλ. την πιο κάτω εικόνα): αριστερό διπλό βέλος για την αρχική οθόνη απλό βέλος για την προηγούμενη οθόνη αριστερή αγκύλη για την προηγούμενη εικόνα δεξιά αγκύλη για την επόμενη εικόνα με κλικ στο τρίγωνο που βρίσκεται ενδιάμεσα και μετατρέπεται σε τετράγωνο ξεκινά η αφήγηση που ακολουθεί την παρουσίαση των εικόνων. Η επανάσταση στη Σάμο Ξαναγυρνάτε στην προηγούμενη οθόνη, κάνοντας κλικ στο απλό βέλος, και από το χάρτη εντοπίστε και επιλέξετε «Η επανάσταση στη Σάμο», τον αριθμό 8 Μόλις περάσετε το ποντίκι στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται μπάρα πλοήγησης. Πατήστε το τρίγωνο για να ξεκινήσει η αφήγηση που ακολουθεί την παρουσίαση των εικόνων. Δραστηριότητα 2 Επισκεφθείτε την διαδικτυακή διεύθυνση Πρόκειται για τον ιστότοπο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Σε αυτή τη σελίδα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε εικονικά στην Αρχαία Μίλητο. Παρατηρείστε ότι το παράθυρο του φυλλομετρητή σας είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στη δεξιά πλευρά βλέπετε ένα χάρτη της πόλης και από κάτω υπάρχει η λίστα με τις περιοχές της πόλης που έχετε δυνατότητα να περιηγηθείτε. Πατώντας πάνω σε μία ονομασία, π.χ. ΜΝΗΜΕΙΑ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, βλέπετε μια πράσινη κουκίδα στο χάρτη που σας υποδεικνύει την περιοχή και στην αριστερή πλευρά φαίνεται η εικόνα της περιοχής που επιλέξατε. Στο κάτω μέρος της εικόνας υπάρχουν οκτώ πλήκτρα: Στρέφει την εικόνα προς τα αριστερά

11 Στρέφει την εικόνα προς τα δεξιά Στρέφει την εικόνα προς τα πάνω Στρέφει την εικόνα προς τα κάτω Μεγέθυνση Σμίκρυνση Περιστροφή 360 ο Δοκιμάστε να περιηγηθείτε στις περιοχές της Μιλήτου. Δραστηριότητα 3 Απαντήστε στα παρακάτω ως εξής: Το πρώτο μέλος της δυάδας συμπληρώνει τις απαντήσεις για το λογισμικό 21 εν πλω και το δεύτερο για τον ιστότοπο της Αρχαίας Μιλήτου. 1. Καταγράψτε τέσσερα στοιχεία που σας άρεσαν 21 εν πλω: Αρχαία Μίλητος:.. Καταγράψτε δύο στοιχεία που δεν σας άρεσαν 21 εν πλω: Αρχαία Μίλητος:.. Περιγράψτε ποια από τα στοιχεία πολυμεσικής εφαρμογής που αναφέρει το βιβλίο σας, συναντήσατε σε αυτήν την εφαρμογή. 21 εν πλω:. Αρχαία Μίλητος:...

12 2. Σε ποια κατηγορία πολυμέσων πιστεύετε ότι ανήκει αυτή η εφαρμογή 21 εν πλω: Αρχαία Μίλητος:.. 3. Ήταν εύκολο να εντοπίσετε την περιοχή των δύο λογισμικών όπου δίνονται πληροφορίες σε κείμενο για την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα και την Αρχαία Μίλητο αντίστοιχα; 21 εν πλω: Αρχαία Μίλητος:.. Δραστηριότητα 4 Συμπληρώστε τον πιο κάτω πίνακα για να αξιολογήσετε τα δύο εκπαιδευτικά λογισμικά ως προς την ευελιξία, την ευχρηστία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά ως εξής: Το δεύτερο μέλος της δυάδας συμπληρώνει τις απαντήσεις για το λογισμικό 21 εν πλω και το πρώτο για τον ιστότοπο της Αρχαίας Μιλήτου. 21 εν πλω Αρχαία Μίλητος ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ Ευελιξία Επιτρέπεται η πλοήγηση στις ενότητες του περιεχομένου; Επιτρέπεται η αποθήκευση επιλεγμένων κεφαλαίων και σημειώσεων; Παρέχεται Βοήθεια για τον τρόπο λειτουργίας; Υπάρχουν λέξεις- σύνδεσμοι που συνδέουν τα κεφάλαια του Λογισμικού; Ευχρηστία

13 Παρέχεται εύχρηστο σύστημα πλοήγησης; Είναι εύκολο να αποθηκευτούν σημειώσεις; Τεχνικά χαρακτηριστικά Χρειάζεται εγκατάσταση της εφαρμογής; Παρέχεται δυνατότητα σύνδεσης με διαδικτυακές διευθύνσεις σχετικές με το θέμα του λογισμικού; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Τάξη: Β Μάθημα: Πληροφορική Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα Οι μαθητές θα πρέπει να είναι στους Η/Υ σε δυάδες. Σε αυτήν τη δραστηριότητα, δημιουργούμε ένα βίντεο που παρουσιάζει το Μουσείο της Ακρόπολης χρησιμοποιώντας το λογισμικό δημιουργίας βίντεο: MovieMaker που διατίθεται με τα Windows. Το λογισμικό αυτό έχει διδαχτεί στην προηγούμενη ώρα στους μαθητές ως προς τις λειτουργίες του. Στο φάκελο Μουσείο της Ακρόπολης στην Επιφάνεια Εργασίας του υπολογιστή σας, θα βρείτε τις εικόνες και το αρχείο ήχου που θα σας χρειαστεί για την κατασκευή του βίντεο. Στην πρώτη οθόνη βλέπουμε το περιβάλλον εργασίας, την εικόνα που δημιουργούμε και στο κάτω μέρος τη Χρονοσειρά - Timeline. 1ο βήμα: Εικόνες Από το μενού Αρχείο, επιλέγουμε «Εισαγωγή στις Συλλογές» και από εκεί επιλέγουμε το φάκελο Μουσείο της Ακρόπολης που βρίσκεται στην Επιφάνεια Εργασίας και πατάμε ΟΚ. Βλέπουμε ότι οι εικόνες μας εμφανίζονται στο περιβάλλον εργασίας. Το πρώτο μέλος της δυάδας να εισάγει τις εικόνες μία-μία στη χρονοσειρά με την παρακάτω σειρά: 1. Εικόνα1.jpg 2. Εικόνα2.jpg 3. Εικόνα3.jpg 4. Εικόνα4.jpg

14 5. Εικόνα5.jpg 6. Εικόνα6.jpg 7. Εικόνα7.jpg 8. Εικόνα8.jpg 9. Εικόνα9.jpg 10. Εικόνα10.jpg Για να αυξηθεί ο χρόνος παρουσίασης της εικόνας, βάζετε το ποντίκι στο τέλος του πλαισίου και σύρετε προς τα δεξιά μέχρι τα 6 δευτερόλεπτα όπως φαίνεται στο Σχ.2. 2ο βήμα: Ήχος Στη συνέχεια, το δεύτερο μέλος της δυάδας εισάγει τον ήχο με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή εισάγετε το αρχείο στις Συλλογές και αφού το δείτε στο περιβάλλον εργασίας του MovieMaker το σέρνετε με το ποντίκι στη χρονοσειρά στη θέση Ήχος/Μουσική. Επειδή το αρχείο ήχου έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το χρόνο εμφάνισης των εικόνων, θα κόψετε το κομμάτι ήχου που περισσεύει. Κάνετε κλικ στο τέλος της τελευταίας εικόνας και το ηχητικό κομμάτι χωρίζεται σε δύο μέρη. Μετά επιλέξτε το πλήκτρο της διαίρεσης (Σχ. 3) που βρίσκεται κάτω από την περιοχή της εικόνας για να ξεχωρίσουν τα δύο κομμάτια. Επιλέξτε το δεύτερο και πατήστε το πλήκτρο Delete από το πληκτρολόγιο. Με αυτή τη διαίρεση ο ήχος θα σταματάει απότομα. Το Moviemaker δίνει τη δυνατότητα να εξαφανιστεί σταδιακά ο ήχος. Επιλέξτε με το ποντίκι την περιοχή Ήχος / Μουσική και κάνετε δεξί κλικ πάνω στο επιλεγμένο κομμάτι. Στο βοηθητικό μενού τσεκάρετε τη Σταδιακή εξαφάνιση. 3ο βήμα: Εφέ Επιλέξτε την πρώτη εικόνα και πατήστε εφέ βίντεο. Εμφανίζονται τα εφέ και μπορείτε να διαλέξετε όποιο εφέ σας αρέσει. Σύρετε όποιο εφέ θέλετε πάνω στην πρώτη, την Τρίτη, την έκτη και την όγδοη εικόνα (κάθε μέλος της δυάδας να βάλει εφέ σε δύο εικόνες). Παρατηρείστε ότι στις εικόνες που έχει εφαρμοστεί εφέ, υπάρχει ένα αστέρι που μας το δείχνει. 4ο βήμα: Μετάβαση Πατήστε «Εμφάνιση του πίνακα διάταξης» για να εμφανιστούν οι θέσεις των μεταβάσεων μεταξύ των εικόνων. Επιλέξτε «Μεταβάσεις βίντεο» και παρατηρείστε ότι εμφανίζονται όλες οι προτεινόμενες μεταβάσεις. Σύρετε όποια μετάβαση θέλετε από το περιβάλλον εργασίας προς τη θέση της στη χρονοσειρά. Κάθε μέλος της δυάδας να βάλει μετάβαση σε πέντε εικόνες. 5ο βήμα: Τίτλοι και συντελεστές Επιλέξτε το μενού «Εργαλεία» Τίτλοι και συντελεστές. Επιλέξτε την πρώτη επιλογή: Προσθήκη τίτλου στην αρχή της ταινίας. Εμφανίζεται ένα πλαίσιο στο οποίο

15 πληκτρολογείτε: Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και επιλέγετε «Τέλος, προσθήκη τίτλου στην ταινία». Με αυτόν τον τρόπο, μπαίνει μια νέα εικόνα στην αρχή της προβολής με τον τίτλο που πληκτρολογήσατε. Η εργασία αυτή να γίνει από το πρώτο μέλος της δυάδας. Επιλέξτε την πρώτη εικόνα και πάλι από το μενού «Εργαλεία» Τίτλοι και συντελεστές. Επιλέξτε την επιλογή: Προσθήκη τίτλου στο επιλεγμένο κλιπ. Εμφανίζεται ένα πλαίσιο στο οποίο πληκτρολογείτε: Το κτίριο του Μουσείου και επιλέγετε «Τέλος, προσθήκη τίτλου στην ταινία». Με αυτόν τον τρόπο, εμφανίζεται ο τίτλος στην επιλεγμένη εικόνα. Η εργασία αυτή να γίνει από το δεύτερο μέλος της δυάδας. 6ο βήμα: Αποθήκευση Για να αποθηκεύεστε το έργο σας πρέπει να επιλέξετε το μενού Αρχείο και επιλέγετε «Αποθήκευση Ως» και το αποθηκεύετε στην Επιφάνεια Εργασίας με το όνομα «Μουσείο της Ακρόπολης». Αυτού του τύπου τα αρχεία έχουν επέκταση MSWMM. Αν θελήσετε αργότερα να κάνετε αλλαγές στο βίντεό σας, πρέπει να ανοίξετε αυτό το αρχείο με το MovieMaker. Η εργασία αυτή να γίνει από το πρώτο μέλος της δυάδας. Στο μενού Αρχείο υπάρχει η επιλογή «Αποθήκευση αρχείου ταινίας» απ όπου μπορείτε να δημιουργήσετε το αρχείο ταινίας (wmv) ώστε να μπορείτε να το προβάλλετε ανεξάρτητα αν κάποιος υπολογιστής διαθέτει εγκατεστημένο MovieMaker ή όχι. Η εργασία αυτή να γίνει από το δεύτερο μέλος της δυάδας.

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο)

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) - Με πόσους τρόπους μπορούμε να διηγηθούμε μια ιστορία; - Μπορούμε να την πούμε ο ένας στον άλλο. - Μπορούμε να την γράψουμε. - Μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε κομμάτι-κομμάτι.

Διαβάστε περισσότερα

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙΤΛΟΣ Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μεταμορφώνεται ΤΑΞΗ ΣΤ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Μια διδακτική ώρα(45 λεπτά) ΕΜΠΛΕΚΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό Υπολογιστή. Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική. Δημιουργός: ΕΛΕΝΗ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Υλικό Υπολογιστή. Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική. Δημιουργός: ΕΛΕΝΗ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Υλικό Υπολογιστή Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΕΛΕΝΗ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία: Γνωριμία-στάσεις-συμπεριφορές

Μουσεία: Γνωριμία-στάσεις-συμπεριφορές ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1. 1 ΤΙΤΛΟΣ Μουσεία: Γνωριμία-στάσεις-συμπεριφορές 1.2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ιστορία, ΤΠΕ, Γεωγραφία, Νεοελληνική Γλώσσα 1.3 ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ενεργοποιούμε το λογισμικό Scratch Να αναγνωρίζουμε τα κύρια μέρη του περιβάλλοντος του Scratch Να δημιουργούμε/εισάγουμε/τροποποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι γνώσεων της Ελλάδας

Παιχνίδι γνώσεων της Ελλάδας Παιχνίδι γνώσεων της Ελλάδας Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Καλλιόπη Καταράκη ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το

Διαβάστε περισσότερα

Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007

Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007 Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007 Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία και παιχνίδι με το δυαδικό σύστημα

Γνωριμία και παιχνίδι με το δυαδικό σύστημα Γνωριμία και παιχνίδι με το δυαδικό σύστημα Δότσος Παύλος, Σπανουδάκη Αργυρώ dotsos_1@hotmail.com, argspan25@yahoo.gr Καθηγητής Πληροφορικής Μέσης Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια Πληροφορικής Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. «Το Υλικό του Υπολογιστή»

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. «Το Υλικό του Υπολογιστή» ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ «Το Υλικό του Υπολογιστή» 1.Τίτλος Διδακτικού Σεναρίου Το Υλικό του Υπολογιστή. 2. Εκτιμώμενη Διάρκεια Προβλέπεται να διαρκέσει συνολικά 2 διδακτικές ώρες. 3. Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και να

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Διδασκαλίας του Εσωτερικού του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Σενάριο Διδασκαλίας του Εσωτερικού του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Σενάριο Διδασκαλίας του Εσωτερικού του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Αθανάσιος Βράντζας 1 vrantzas@sch.gr 1 Καθηγητής Πληροφορικής Περίληψη Στην εργασία αυτή θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί η διδασκαλία του εσωτερικού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΡΙΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚ ΔΕΞΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΟΥΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Προσχολική Παιδαγωγική Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER 1. Ανοίξτε από ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, το Windows movie maker 2. Αυτή είναι η βασική επιφάνεια εργασίας του λογισµικού Το movie maker µας δίνει δύο δυνατότητες. Να κάνουµε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Άλλα μέσα-υλικά Σχολικό εγχειρίδιο της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Άλλα μέσα-υλικά Σχολικό εγχειρίδιο της Μελέτης Περιβάλλοντος. Τίτλος δραστηριότητας Ο κύκλος του νερού. Τάξη εφαρμογής Η Τάξη στην οποία απευθύνεται η 6 η δραστηριότητα είναι η Β' Δημοτικού και οι εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές είναι: Μελέτη περιβάλλοντος (Ο κύκλος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΛΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: «Η καθημερινή ζωή στον Μυκηναϊκό Κόσμο» Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Το σενάριο αφορά τις γνωστικές περιοχές της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Γλώσσας. 1.3. Τάξεις στις οποίες μπορεί να απευθύνεται

Το σενάριο αφορά τις γνωστικές περιοχές της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Γλώσσας. 1.3. Τάξεις στις οποίες μπορεί να απευθύνεται ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1. Συνοπτική παρουσίαση του σεναρίου 1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Ακολουθώντας. το λύκο και τη μέλισσα. Από τη δασκάλα: Πονηρού Άννα 1.2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Το σενάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1]

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1] ΦΥΛΛΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2 Κεφάλαιο: 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Ενότητα: 1.5 ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Εμπλεκόμενες έννοιες: Πληροφορική Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Ομάδα: ΣΚΟΠΟΙ Να μάθετε πως θα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά.

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. Τάξη/εις στις οποίες απευθύνεται: Το

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανές Αναζήτησης : Δομή & Μέθοδοι Αποτελεσματικής Αναζήτησης Πληροφοριών

Μηχανές Αναζήτησης : Δομή & Μέθοδοι Αποτελεσματικής Αναζήτησης Πληροφοριών Μηχανές Αναζήτησης : Δομή & Μέθοδοι Αποτελεσματικής Αναζήτησης Πληροφοριών Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΥΡΩΝΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία της πόλης μας. Μία πολυμεσική, διαδραστική περιήγηση στη Θεσσαλονίκη, της Ιστορίας, των Τεχνών και του Πολιτισμού. ΤΑΞΗ Ε

Μουσεία της πόλης μας. Μία πολυμεσική, διαδραστική περιήγηση στη Θεσσαλονίκη, της Ιστορίας, των Τεχνών και του Πολιτισμού. ΤΑΞΗ Ε Μουσεία της πόλης μας Μία πολυμεσική, διαδραστική περιήγηση στη Θεσσαλονίκη, της Ιστορίας, των Τεχνών και του Πολιτισμού. ΤΑΞΗ Ε ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Οι μαθητές της Ε τάξης στο πλαίσιο του project Μουσειακής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματίζω παίζοντας: βασικές έννοιες προγραμματισμού με το Scratch

Προγραμματίζω παίζοντας: βασικές έννοιες προγραμματισμού με το Scratch Προγραμματίζω παίζοντας: βασικές έννοιες προγραμματισμού με το Scratch Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Γλώσσα Ε Δημοτικού Τίτλος: «Μουσική» Συγγραφή:

Διαβάστε περισσότερα

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση Τι είναι μια παρουσίαση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Ο υπολογιστής με την κατάλληλη εφαρμογή, μπορεί να μας βοηθήσει στη δημιουργία εντυπωσιακών εγγράφων, διαφανειών

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth.

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Μια εικονική εκδρομή με το Google Earth Αγαπητέ μαθητή, Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260 TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. 25 ης Μαρτίου 12-177 78 Ταύρος Τηλ. 210 48 11 260 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή του παρόντος βιβλίου με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικοί στόχοι: Μετά το τέλος της πρακτικής, οι μαθητές πρέπει να μπορούν να:

Γνωστικοί στόχοι: Μετά το τέλος της πρακτικής, οι μαθητές πρέπει να μπορούν να: ΣΧΟΛΕΙΟ Με αφόρμηση τα ενημερωτικά σποτ του ιστότοπου http://www.saferinternet.gr οι μαθητές εντοπίζουν αρχικά τα κυριότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη μη ορθή χρήση του Διαδικτύου. Στη συνέχεια αφού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Libre Office Παρουσιάσεις με το Impress. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ

Εισαγωγή στο Libre Office Παρουσιάσεις με το Impress. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Office Παρουσιάσεις με το Impress Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγικά Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Interactive Power Point

Interactive Power Point Interactive Power Point Οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν τη χρήση του Microsoft Power Point για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι το πρόγραμμα αυτό, έχει δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ WEBCAM STATION EVOLUTION

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ WEBCAM STATION EVOLUTION ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ WEBCAM STATION EVOLUTION ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κάνοντας κλικ σε έναν τίτλο σε αυτόν τον πίνακα περιεχομένων, θα εμφανιστεί η αντίστοιχη παράγραφος 1. 2. 3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΡΥΘΜΙΣΗ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ 4 ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Εγχειρίδιο Χρήσης του λογισμικού. «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού

Οδηγός Εγκατάστασης και Εγχειρίδιο Χρήσης του λογισμικού. «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Οδηγός Εγκατάστασης και Εγχειρίδιο Χρήσης του λογισμικού «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού 2 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΝΟΗΜΑ Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του λογισμικού Συντελεστές:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου 1. Ταυτότητα δραστηριότητας Τίτλος: Και πάλι στο σχολείο Δημιουργός: Μαρία Νέζη Πεδίο, διδακτικό αντικείμενο και διδακτική ενότητα: Μάθημα: Νεοελληνική Λογοτεχνία Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σμαράγδα Τσιραντωνάκη, ΠΕ70 ΣΧΟΛΕΙΟ Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανιά Μάϊος 2015 Σελίδα 1 από 10 1. Συνοπτική περιγραφή της καλής πρακτικής Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ. Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2

ΤΟΜΕΑΣ HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ. Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2 ΤΟΜΕΑΣ HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2 Εκπαίδευση στα Λογισμικά Adobe Premiere Pro CS3 και Visual Basic ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ Το παρόν εκπονήθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip.

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip. Το αρχείο EstateWeb 4.0.2.exe περιέχει την εγκατάσταση της εφαρµογής σε συµπιεσµένη µορφή. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πρώτα να αποσυµπιέσετε τα αρχεία της εγκατάστασης στον σκληρό σας δίσκο. Κάντε διπλό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου

Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου Εισαγωγή στην έννοια του Αλγορίθμου ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Νίκος Μιχαηλίδης, Πληροφορικός ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της

Διαβάστε περισσότερα

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Ευ ομή Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Περιεχόμενα 1. Χειρισμός του περιβάλλοντος LT125-dp Εγκατάσταση & Τρέξιμο Χειρισμός της ψηφιακής εφαρμογής Πλοήγηση στο περιεχόμενο Αλλαγή του μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Υπηρεσιών Νέφους

Εφαρμογές Υπηρεσιών Νέφους Εφαρμογές Υπηρεσιών Νέφους Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. pagioti@sch.gr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. pagioti@sch.gr ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Αγιώτης Πέτρος pagioti@sch.gr Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Τίτλος διδακτικού σεναρίου Η έννοια των σταθερών και της καταχώρησης στη Visual Basic Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Χαρπαντίδου Ζαχαρούλα Επιμορφώτρια Β επιπέδου ΠΕ 19-20 Υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δράμας 2013 Περιεχόμενα Δημιουργία λογαριασμού στο Google Drive. 3 Διαχείριση του GoogleDrive..

Διαβάστε περισσότερα

Σωτηρίου Σοφία. Εκπαιδευτικός ΠΕ0401, Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Σωτηρίου Σοφία. Εκπαιδευτικός ΠΕ0401, Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης «Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη Διδακτική Πράξη» «Ανάκλαση-Διάθλαση, Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, Κίνηση-Ταχύτητα: τρία υποδειγματικά ψηφιακά διδακτικά σενάρια για τη Φυσική Γενικού Λυκείου στην πλατφόρμα "Αίσωπος"»

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία: Γνωριµία-στάσεις-συµπεριφορές

Μουσεία: Γνωριµία-στάσεις-συµπεριφορές ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Τσαουσάκης Σταύρος ΠΕ70 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1. 1 ΤΙΤΛΟΣ Μουσεία: Γνωριµία-στάσεις-συµπεριφορές 1.2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ιστορία, ΤΠΕ, Γεωγραφία, Νεοελληνική Γλώσσα 1.3 ΤΑΞΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ιστολογίου. Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project. Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ

Ανάπτυξη ιστολογίου. Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project. Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ Ανάπτυξη ιστολογίου Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Έργου: Δαμιανάκης Αδάμ, Δρ. Επιστήμης Υπολογιστών

Υπεύθυνος Έργου: Δαμιανάκης Αδάμ, Δρ. Επιστήμης Υπολογιστών Υπεύθυνος Έργου: Δαμιανάκης Αδάμ, Δρ. Επιστήμης Υπολογιστών Συγγραφική ομάδα: Πανουτσόπουλος Θανάσης, Δάσκαλος Κροντηράς Χριστόφορος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρικό Λογισμικό

Οδοντιατρικό Λογισμικό Οδοντιατρικό Λογισμικό Με το παρόν εγχειρίδιο, θα μάθετε απλά και γρήγορα, τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής, ώστε να ξεκινήσετε άμεσα τη χρήση της, ενώ στην ενότητα για προχωρημένους χρήστες, θα ανακαλύψετε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft Project 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη προβλήματος και δημιουργία παρουσίασης Φύλλο εργασίας

Μελέτη προβλήματος και δημιουργία παρουσίασης Φύλλο εργασίας Μελέτη προβλήματος και δημιουργία παρουσίασης Φύλλο εργασίας Δραστηριότητα Οι μαθητές πρέπει να χωριστούν σε ομάδες των 2-3 ατόμων και να μελετήσουν τουλάχιστον μια μορφή μόλυνσης του περιβάλλοντος. Θα

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση για το προϊόν

Σημείωση για το προϊόν Έναρξη από εδώ Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

(c) EΠΑΦΟΣ ΑΘΗΝΑ Νοέµβριος 2013 Απαγορεύεται η αντιγραφή του παρόντος χωρίς την έγγραφη άδεια της ΕΠΑΦΟΣ ΕΠΕ.

(c) EΠΑΦΟΣ ΑΘΗΝΑ Νοέµβριος 2013 Απαγορεύεται η αντιγραφή του παρόντος χωρίς την έγγραφη άδεια της ΕΠΑΦΟΣ ΕΠΕ. (c) EΠΑΦΟΣ ΑΘΗΝΑ Νοέµβριος 2013 Απαγορεύεται η αντιγραφή του παρόντος χωρίς την έγγραφη άδεια της ΕΠΑΦΟΣ ΕΠΕ. 2 4teachers Γρήγορος οδηγός χρήσης (Βασικά βήματα) Για να αρχίσεις κι εσύ να χρησιμοποιείς

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Ανάλογα ποσά Ιδιότητες αναλόγων ποσών 2. Γραφική παράσταση σχέσης αναλογίας ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Άγγελος Γιαννούλας Κωνσταντίνος Ρεκούμης

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τα επίπεδα οργάνωσης των πολυκύτταρων οργανισμών - Οι ζωικοί ιστοί

Τα επίπεδα οργάνωσης των πολυκύτταρων οργανισμών - Οι ζωικοί ιστοί Τα επίπεδα οργάνωσης των πολυκύτταρων οργανισμών - Οι ζωικοί ιστοί Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Βιολογία Δημιουργός: ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΔΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεως Οδηγός Χρήστη www.schoolessons.gr

Πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεως Οδηγός Χρήστη www.schoolessons.gr Πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεως Οδηγός Χρήστη www.schoolessons.gr Σύντομη Περιγραφή Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεως της δίνει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Moviemaker

Οδηγός Χρήσης Moviemaker Οδηγός Χρήσης Moviemaker Αναλυτικός οδηγός χρήσης του λογισμικού Moviemaker Κατάλληλο για τη δημιουργία Βιντεοτέχνης και Animation Εποπτεία: Γενεθλής Γενεθλίου, ΕΔΕ Τέχνης Συγγραφή / Σελίδωση: Κύπρος Πισιαλής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο καιρός» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό αντικείµενο της ενότητας είναι η παρουσίαση του

Γνωστικό αντικείµενο της ενότητας είναι η παρουσίαση του Κολίτση Φιλοθέη ΠΛΑΝΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΣΕ 1. Θέµα της ενότητας Αναφέρετε το γνωστικό αντικείµενο της ενότητας, τη σχέση της µε το ΑΠΣ και το υλικό του ΚΣΕ. Ποιες ήταν οι κυριότερες νέες γνώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή Προτάσεις μαθησιακών δραστηριοτήτων Διδάσκων: Καθηγητής Αναστάσιος Α. Μικρόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Games: Εξοικείωση με το περιβάλλον του Game Maker μέσα από την κατασκευή ενός παιχνιδιού

Games: Εξοικείωση με το περιβάλλον του Game Maker μέσα από την κατασκευή ενός παιχνιδιού Games: Εξοικείωση με το περιβάλλον του Game Maker μέσα από την κατασκευή ενός παιχνιδιού Εκτιμώμενη διάρκεια: Τέσσερις διδακτικές ώρες Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών Στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του

Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παπαντώνη Μαρία, ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 9 ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις» Αθήνα, Μάιος 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαρία Καραβελάκη-Καπλάνη, M.Sc. INTE*LEARN Αγν.Στρατιώτη 46 176 73 Καλλιθέα τηλ. 95 91 853, fax. 95 72 098 E-mail: intelrn@prometheus.hol.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 1 Εισαγωγή Το PowerPoint είναι µια ισχυρή εφαρµογή για τη δηµιουργία παρουσιάσεων και µπορεί να χρησιµεύσει στη δηµιουργία διαφανειών, καθώς και συνοδευτικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνικές - Πολιτικές επιστήμες Δημιουργός: Γιώργος Παπαβασιλείου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Άκουσµα. ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου. Εγχειρίδιο χρήσης

Άκουσµα. ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου. Εγχειρίδιο χρήσης Άκουσµα ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου Εγχειρίδιο χρήσης Περιεχόµενα 1 Το λογισµικό «Άκουσµα»... 3 2 Πλοήγηση στο λογισµικό... 3 2.1 Επιλογή χρήστη...

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα» Ε ΣΤ

«Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα» Ε ΣΤ «Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα» Ε ΣΤ 1 «Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα» Ε ΣΤ Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του λογισμικού Συντελεστές: Συγγραφή διδακτικού υλικού Νίκη Κακιά-Βόλου,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκό Έτος 2013-14. ΠΜΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 6 η

Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκό Έτος 2013-14. ΠΜΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 6 η Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκό Έτος 2013-14 ΠΜΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 6 η Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργασία στο Μαθήμα Σχεδίαση Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 Έργο: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με κωδικό ΟΠΣ296121 Υπο-έργο 5: Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων

Ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων Ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων Περιεχόμενα 1. Περιγραφή 2. Οδηγίες χρήσης 2.1 Δημιουργία λογαριασμού 2.2 Περιβάλλον εργασίας 2.3 Βασικές λειτουργίες 2.3.1 Εισαγωγή (Insert) 2.3.2 Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Novel Tech «Μέλος του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης» http://www.noveltech.gr info@noveltech.gr Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) 1 Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) Οδηγίες για τη χρήση των Google Docs 1. Google Docs Τα Google Docs

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την πιστοποίηση των εκπαιδευτικών

Οδηγίες για την πιστοποίηση των εκπαιδευτικών Οδηγίες για την πιστοποίηση των εκπαιδευτικών Διεύθυνση Επιμόρφωσης & Πιστοποίησης Αθήνα, Ιούνιος 2014 Περιεχόμενα 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ... 3 1.1 Η εξέταση... 3 2 ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης MULTICOM 112 Οδηγίες χρήσης Σκοπός Στόχος του προγράμματος Multicom-112 είναι να βοηθήσει το προσωπικό των επιχειρησιακών κέντρων να αναπτύξουν βασικές γλωσσικές δεξιότητες μέχρι το σημείο όπου θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Tα εργαλεία του εργαστηρίου της Τεχνολογίας

Tα εργαλεία του εργαστηρίου της Τεχνολογίας Tα εργαλεία του εργαστηρίου της Τεχνολογίας Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Τεχνολογία Δημιουργός: Λάμπρος Ντάλης ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 200Χ Εκδόσεις Καστανιώτη Α.Ε. Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα Τηλ.: 210-3301208, Fax: 210-3822530 info@kastaniotis.com www.kastaniotis.

Copyright 200Χ Εκδόσεις Καστανιώτη Α.Ε. Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα Τηλ.: 210-3301208, Fax: 210-3822530 info@kastaniotis.com www.kastaniotis. Copyright 200Χ Εκδόσεις Καστανιώτη Α.Ε. Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα Τηλ.: 210-3301208, Fax: 210-3822530 info@kastaniotis.com www.kastaniotis.com Εγκατάσταση του λογισµικού Εισάγετε το CD στη µονάδα του CD-ROM

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι στη Φύση με Νόημα» Ε ΣΤ

«Ταξίδι στη Φύση με Νόημα» Ε ΣΤ «Ταξίδι στη Φύση με Νόημα» Ε ΣΤ 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Εγχειρίδιο Χρήσης του λογισμικού ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του λογισμικού Συντελεστές: Συγγραφή διδακτικού υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Η ανοικτή αυτή πρακτική έχει διάρκεια 2 διδακτικών ωρών και λαμβάνει μέρος στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου.

Η ανοικτή αυτή πρακτική έχει διάρκεια 2 διδακτικών ωρών και λαμβάνει μέρος στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου. ΣΧΟΛΕΙΟ Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πρακτική υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Ε τάξης δημοτικού κατά την διάρκεια των παρεμβάσεων «εφαρμογής στην τάξη» της 6ης περιόδου επιμόρφωσης Β επιπέδου ΤΠΕ, αξιοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft OneNote 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση, φίλτρα, γραφήματα στα υπολογιστικά φύλλα.

Ταξινόμηση, φίλτρα, γραφήματα στα υπολογιστικά φύλλα. Ταξινόμηση, φίλτρα, γραφήματα στα υπολογιστικά φύλλα. Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Αθανασία Τρακαδά ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πορεία της εργασίας. Να συγκρίνουν μεγέθη όπως είναι το μήκος και το πλάτος και να χρησιμοποιούν όρους όπως ψηλό-χαμηλό, μακρύ-κοντό, και πλατύ-στενό.

Πορεία της εργασίας. Να συγκρίνουν μεγέθη όπως είναι το μήκος και το πλάτος και να χρησιμοποιούν όρους όπως ψηλό-χαμηλό, μακρύ-κοντό, και πλατύ-στενό. 1 η περίοδος Ενότητα 2η: Πρόσθεση και ανάλυση αριθμών μέχρι το 5 Στόχοι της ενότητας: Μετά το τέλος της ενότητας οι μαθητές πρέπει να είναι ικανοί να: Να συγκρίνουν μεγέθη όπως είναι το μήκος και το πλάτος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Excel 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα e-μάθησης βασισμένη στο efront

Πλατφόρμα e-μάθησης βασισμένη στο efront ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Πλατφόρμα e-μάθησης βασισμένη στο efront Συντάκτης: Βασίλης Μπούγλας Επιμέλεια: Μαρίνα Παπαστεργίου efront Ερευνητικό Έργο: Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αναπνευστικό σύστηµα» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch

Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch Κωνσταντίνος Χαρατσής ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΠΕ 19 Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ενότητα Προγραµµατισµός στο ηµοτικό (Ε και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ. Υλοποίηση ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών Δήμος Σάμου Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Portal

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ. Υλοποίηση ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών Δήμος Σάμου Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Portal ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ Υλοποίηση ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών Δήμος Σάμου Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Portal ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ DOTSOFT Α.Ε. ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π.2.4.3 ΑΡΙΘΜΟΣ ΈΚΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο 1. Εισαγωγή 1.1 Περιγραφή Λειτουργίας Πλατφόρμας Η Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο παρέχει τη δυνατότητα της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με κοινές εργασίες. Γρήγορα αποτελέσματα σειρά

Αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με κοινές εργασίες. Γρήγορα αποτελέσματα σειρά Αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με κοινές εργασίες. Γρήγορα αποτελέσματα σειρά 2 Microsoft Dynamics CRM 2013 & Microsoft Dynamics CRM Online Φθινόπωρο 13 Πρώτα, θα χρειαστεί

Διαβάστε περισσότερα

«Γνωρίζοντας το Υλικό του Υπολογιστή μέσω της Εννοιολογικής Χαρτογράφησης Χρήση του CmapTools»

«Γνωρίζοντας το Υλικό του Υπολογιστή μέσω της Εννοιολογικής Χαρτογράφησης Χρήση του CmapTools» 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Γνωρίζοντας το Υλικό του Υπολογιστή μέσω της Εννοιολογικής Χαρτογράφησης Χρήση του CmapTools» Αβραμίδου Μαργαρίτα Καθηγήτρια Πληροφορικής, 1 ο Γυμνάσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παπαντώνη Μαρία, ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις» Αθήνα, Μάιος 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής Γενικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα