Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΠΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ. Ελένη ΧΓεωργίου-PhDc Μαιευτική Εκπαίδευση ΤΕΠΑΚ Χριστιάνα Κούτα PhD Λέκτορας Νοσηλευτικής ΤΕΠΑΚ Ευριδίκη Παπασταύρου PhD Λέκτορας Νοσηλευτικής ΤΕΠΑΚ Lena Martensson PhD Ανώτερη Λέκτορας Μαιευτικής Skovde Irena Papadopoulos-Professor Professor Middlesex

2 Ο τοκετός είναι μία συναισθηματική κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης, σύνθετη και η εμπειρία της έχει μεγάλη σημασία για την υγεία της γυναίκας, του παιδιού της και της οικογένειας της (Lothian 2008,CIMS 2009).

3 ΤΟΠΟΣ ΤΟΚΕΤΟΥ Ο τόπος τοκετού έχει τεκμηριωθεί ερευνητικά ότι είναι ουσιαστικός παράγοντας για να βιώσει η γυναίκα τη γέννηση του παιδιού της σαν θετική και ευχάριστη εμπειρία (Jakson et al 2001; Goodman et al 2003; ICM 2008).

4

5 Ο τόπος τοκετού αν και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο οι γυναίκες, δηλώνουν ότι δεν έχουν σωστή πληροφόρηση για να επιλέξουν τον τόπο τοκετού τους (Cheung 2002; Barber et al 2006; Cheney 2008; 08; Hundley et al 2008;Pitchorfd et al ) Η επιλογή τόπου τοκετού είναι μια χίμαιρα (Jomeen 2007).

6 Χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο για να εντοπιστούν οι απόψεις των γυναικών για το τόπο τοκετού τους (Boucher 2009).

7 ΣΚΟΠΟΣ Να διερευνήσει τις απόψεις των γυναικών της Κύπρου, για το δικαίωμα της ενημερωμένης επιλογής τόπου τοκετού.

8 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Οι γυναίκες της Κύπρου έχουν επαρκή και σαφή πληροφόρηση για να επιλέξουν τον τόπο τοκετού τους; Ποίοι παράγοντες έχουν επηρεάσει την απόφαση τους για επιλογή τόπου τοκετού του;

9 ΜΕΘΟΔΟΣ Ποιοτική έρευνα με τη χρήση της φαινομενολογικής προσέγγισης. Ποιοτική έρευνα χαρακτηρίζεται σαν ερευνητική μέθοδος που δίνει ολιστική ενόραση σε ένα φαινόμενο (Ιωσηφίδης 2009). Η φαινομενολογική προσέγγιση στοχεύει να ανακαλύψει την ουσία ενός φαινομένου (Hein 2001, Polit and Hungler 2001).

10 ΗΘΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΟΠΙΜΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ Συνειδητή επιλογή συγκεκριμένων ατόμων Κριτήρια επιλογής

11 ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 48 ημιδομημένες συνεντεύξεις 3 ομάδες εστίασης από 5-8 γυναίκες. Κάθε συνέντευξη διήρκεσε από λεπτά Κάθε ομάδα εστίασης από 60 λεπτά μέχρι 2 ώρες.

12 ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Θεματική ανάλυση κατά Golaizzi καταγράφηκαν τα ακόλουθα κεντρικά θέματα: 1. Ενημέρωση για τον τόπο τοκετού. 2. Μαιευτικό μοντέλο στη Κύπρο. 3. Ιατρικό μοντέλο. 4. Ασφάλεια τόπου τοκετού.

13 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΟ ΤΟΚΕΤΟΥ Οι περισσότερες γυναίκες δήλωσαν ότι δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση για τα ιδιωτικά ή δημόσια νοσοκομεία.

14 Εννέα από τις 16 γυναίκες δηλαδή το >50% των γυναικών που είχαν γεννήσει στα δημόσια Νοσοκομεία δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να πηγαίνουν και στο δημόσιο και στο ιδιωτικό νοσοκομείο διότι δεν ήξεραν ποιο είναι το καλύτερο. Δεν είχαν τις πληροφορίες που ήθελαν. ( Μητέρες,9,10,17,18,19,28,40,44 Ομάδα εστίασης 1,2,3)

15 ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ «Ήθελα να γεννήσω φυσιολογικά, δεν ήθελα καισαρική...έτσι έψαχνα να βρω ένα τόπο να γεννήσω όπως εγώ ήθελα. Μάλιστα είχα ετοιμάσει και πλάνο τοκετού. Πήγα στο συγκεκριμένο τόπο διότι μου είπαν ότι επειδή είναι γυναίκα είναι ευαίσθητη και θα με βοηθήσει μου είπαν. Η γιατρός μου πηγαινοερχόταν και μου έλεγε ακόμα να κάνεις διαστολή... δεν ξέρω αν πρέπει να περιμένουμε. Τελικά έκανα καισαρική και μια νοσοκόμα μου είπε ότι σπάνια κάνει φυσιολογικούς τοκετούς...ένοιωσα ότι με εξαπάτησε...» Μ 46.

16 Μια μητέρα με εμπειρίες από το εξωτερικό δηλώνει και προτείνει: «Στο εξωτερικό επειδή υπάρχουν διαφορετικά συστήματα υγείας και υπάρχει ασφάλιση όλοι οι επαγγελματίες υγείας προβάλλουν αυτό που προσφέρουν για να έχουν πελάτες. Χρειάζεται και στη Κύπρο να γίνει αλλαγή.. Θα ήταν χρήσιμο να πάνε στο εξωτερικό να δουν πως εργάζεται ο κόσμος... Φυσικά στη Κύπρο υπάρχουν λεφτά και ο κόσμος επιλέγει τον ιδιωτικό τομέα». Μ 21

17 ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Μερικές γυναίκες ζητούσαν πληροφορίες για να γεννήσουν με μαία αλλά οι φίλοι τους και οι συγγενείς τους, τους έλεγαν «Έχει τόσους γιατρούς και εσύ θέλεις μαία... αν συμβεί κάτι... δεν παίζουμε.». Μ 16

18 Αυτή η δήλωση ενισχύεται και με άλλη περιγραφή. «Το γεγονός ότι στο δημόσιο μπορεί να σε γεννήσει μαία σχολιάζεται αρνητικά. Μα γιατί οι μαίες δεν κάνουν κάτι, να μάθει ο κόσμος το τι μπορούν να κάνουν. Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει. Οι γυναίκες της Κύπρου προτιμούν τους Μαιευτήρες και εγώ σκέφτηκα το ιδιωτικό διότι ήθελα να έχω ένα γιατρό. Δεν ξέρω οι μαίες.»μ 12.

19 Άλλες γυναίκες που είχαν ξαναγεννήσει στο δημόσιο νοσοκομείο γνώριζαν για τις μαίες και αναφέρθηκαν στο σημαντικό ρόλο που είχαν διαδραματίσει στη επιλογή τους (Ομάδα εστίασης 1,3)

20 «Η γυναίκα χρειάζεται κάποιο που ξέρει, αν διαβάσεις βιβλία, περιοδικά μπεις στο διαδίκτυο...την ώρα του τοκετού σου θέλεις την μαία σου που σε καταλαβαίνει, θέλεις ένα άγγιγμα» Μ46. «Το ότι θα με ξεγεννούσε μαία το θεωρώ πλεονέκτημα γιατί η μαία αυτή τη δουλεία κάνει και την ξέρει πολύ καλά. Ναι είναι πλεονέκτημα να έχει κάποιος εμπειρίες»μ13

21 Μια μητέρα περιγράφει την εμπειρία της με ένα ξεχωριστό τρόπο. «Οι μαίες είναι πολύ σημαντικές, ήταν μαζί μου όλο το βράδυ, κάναμε τις αναπνοές μας. Ήταν ήρεμες ευγενικές, αλλά ήταν πολλές ανά βάρδια και η κάθε μια σου έλεγε διαφορετικά πράγματα και σε σύγχυζε. Αυτό ήταν πολύ έντονο... Μου παρουσίασαν τη γέννα τόσο ωραία. Εγώ πείστηκα είπα θα γεννήσω θα βάλω τις φόρμες μου θα βαφτώ θα είμαι καλά και εγώ γέννησα και ήμουν χάλια..» Μ18

22 ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ Οι περισσότερες γυναίκες που είχαν γεννήσει στο δημόσιο είχαν χαρακτηρίσει τους περισσότερους μαιευτήρες ως βιαστικούς και απρόσωπους (Ομάδα εστίασης 1,2,3). «Ο γιατρός στο δημόσιο με άφησε όρθια και μου είπε αν δεν έχω πρόβλημα να φύγω...περίμενα τόση ώρα για να μου πει να φύγω...αυτό δεν το ήξερα δεν το θέλω το νοσοκομείο» Μ 12.

23 Μερικές γυναίκες που πήγαινα στο ιδιωτικό νοσοκομείο, είχαν περιγράψει τη σχέση τους με το γιατρό ότι ήταν πολύ καλή. «ο γυναικολόγος μου ήταν και ο μαιευτήρας μου. Τον γνώριζα από προηγουμένως, ένοιωθα οικειότητα και τον εμπιστευόμουν. Μου είχε εξηγήσει για το τοκετό. του είχα εμπιστοσύνη» (Μ 11).

24 Αντίθετα, μια άλλη μητέρα εξομολογείται: «Πήγα σε 5 γιατρούς πήγα ακόμη και στη Λάρνακα από τη Λευκωσία για να βρω ένα γιατρό που να είναι υπέρ του φυσιολογικού τοκετού. Πήγα σε ένα γιατρό και του είπα τι ήθελα και αυτός γέλασε και μου είπε δηλαδή θα μου λες τι να κάνω...και ξαναγέλασε. Δεν με έκανα να νοιώθω ασφάλεια» Μ 15

25

26 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΠΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ Η ασφάλεια αναφέρθηκε σαν καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή τόπου τοκετού με αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα. Επτά n =7 γυναίκες δήλωσαν ότι επέλεξαν να γεννήσουν στο Δημόσιο νοσοκομείο διότι ένοιωθα περισσότερη ασφάλεια διότι υπάρχουν περισσότεροι γιατροί, μαίες και υπάρχει και η εντατική μονάδα νεογνών.

27 «Η νύφη μου είχε κινδυνέψει. Έπαθε αιμορραγία στη κλινική και έτρεχε ο καημένος ο άντρας της να φέρει αίμα... τελικά έχασε πολύ αίμα και ο γιατρός της την έστειλε στο νοσοκομείο. Δεν ήξερα ότι δεν έχουν αίμα στις κλινικές. Έτσι και εγώ αποφάσισα να πάω στο νοσοκομείο». M 22

28 Μια μητέρα δήλωσε ότι το οικογενειακό της περιβάλλον προσπάθησε να την πείσει για το δημόσιο: «Μέλη της οικογένειας μου προσπάθησα να με πείσουν να πάω στο νοσοκομείο γιατί υπάρχει περισσότερη ασφάλεια άλλα εγώ ήθελα το γιατρό μου που τον ήξερα και ένοιωθα ασφάλεια. Σκέφτηκα το νοσοκομείο αλλά... δεν έχει καλή φήμη το νοσοκομείο. Πηγαίνουν ξένες, το κτίριο είναι πολύ αρχαιολογιά» M 22 μετά

29 «Φυσικά νομίζω το δημόσιο είναι ασφαλισμένο. Στο ιδιωτικό τομέα διερωτώμαι ποιος παρακολουθεί την κοπέλα. Ο γιατρός θα έρθει την τελευταία στιγμή. Προηγουμένως, δεν ξέρω δεν είμαι σίγουρη αλλά δεν τις παρακολουθεί προσοντούχο προσωπικό»μ12

30 Σε αντίθεση με αυτόν τον ισχυρισμό, έρχονται οι απόψεις της επόμενης γυναίκας «Στον ιδιωτικό τομέα ο γιατρός είναι υπεύθυνος για σένα που ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του, δεν σε ενοχλούν για να μπεις στο χειρουργείο χρειάζεται να ξέρεις το κωδικό...έχεις ιδιωτικότητα..όχι εισβολή άγνωστων ατόμων».

31 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι περισσότερες γυναίκες δεν είχαν σωστή, τεκμηριωμένη και σαφή πληροφόρηση για να επιλέξουν τόπο τοκετού με αποτέλεσμα να πηγαίνουν ταυτόχρονα σε διαφορετικά νοσοκομεία.

32 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ Οικογενειακό περιβάλλον. Ασφάλεια νεογνού. Ασφάλεια Μητέρας. Προηγούμενη εμπειρία τοκετού. Γυναικολόγος --- Μαιευτήρας. Οικονομικό

33 ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΠΟΣ ΤΟΚΕΤΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

34 Πολλές γυναίκες είχαν αναφέρει ότι το περιβάλλον τους δεν εμπιστεύεται τις μαίες και δεν γνωρίζουν ποία είναι η μαία. Η Μαία στην Κύπρο, φαίνεται ότι δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή της γυναίκας για τόπο τοκετού.

35 Η παρουσία των μαιών γενικά μέσα στο σύστημα υγείας δεν περιγράφεται από τις πλείστες γυναίκες. Έχει διαφανεί ότι η Κυπριακή κοινωνία ανησυχεί για τη γνωσιολογική επάρκεια των μαιών.

36 Αυτό αντιβαίνει με το τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπως σε Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία όπου η μαία παρέχει στη γυναίκα με φυσιολογική εγκυμοσύνη εξατομικευμένη φροντίδα στη κύηση, τοκετό και λοχεία. Η μαία δίνει στη γυναίκα επιλογή για τοκετό σπίτι, σε κέντρο τοκετού. (Downe et al 2006;Kennedy 2008;Levy 2006;Hlidingsson 2005).

37 Tο ιατρικό μοντέλο έχει κερδίσει την Κυπριακή κοινωνία. Για την ασφάλεια τόπου τοκετού υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.

38 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 1. Το σύστημα υγείας της Κύπρου χρειάζεται βελτίωση και εκσυγχρονισμό. 2. Τα μοντέλα φροντίδας τοκετού να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των γυναικών και όχι στις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας (Εξατομικευμένη μαιευτική φροντίδα- Ιδιωτικότητα).

39 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ Οι μαίες να αποκτήσουν ρόλο και δύναμη μέσα στο σύστημα υγείας της Κύπρου. Η ενδυνάμωση των γυναικών να επιτευχθεί με τεκμηριωμένη και σαφή πληροφόρηση για τους τόπους τοκετού (στατιστικά στοιχεία).

40 Αυτό που αντικατοπτρίζει τη Κυπριακή πραγματικότητα είναι ότι η γυναίκα της Κύπρου έχει προσαρμογή και όχι ενημερωμένη επιλογή

41 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΕΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΠΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ?

42 Σας ευχαριστώ

Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό

Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πετρίδου Μαρία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Αθανασίου Κώστας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή. ικανοποίηση των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες. στα 4* και 5* ξενοδοχεία της Λεμεσού

Πτυχιακή. ικανοποίηση των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες. στα 4* και 5* ξενοδοχεία της Λεμεσού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Πτυχιακή Παράγοντες που επηρεάζουν την παρακίνηση και η ικανοποίηση των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες στα 4* και 5* ξενοδοχεία της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή βιβλιογραφία για την μετανάστευση,

Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή βιβλιογραφία για την μετανάστευση, 64 Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή βιβλιογραφία για την μετανάστευση, κυριαρχούν όλο και περισσότερο δύο κατευθύνσεις στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζονται οι μετανάστες. Η πρώτη προσεγγίζει τους μετανάστες σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Υγεία στις Διαφυλικές Σχέσεις και τη Σεξουαλικότητα

Διαβάστε περισσότερα

υπήρχαν μερικές αφίσες ότι χρειαζόμουνα εγχείρηση από τόσο μεγάλο πόνο ήμουν ανήσυχος την ημέρα της εισαγωγής

υπήρχαν μερικές αφίσες ότι χρειαζόμουνα εγχείρηση από τόσο μεγάλο πόνο ήμουν ανήσυχος την ημέρα της εισαγωγής Αγαπητή νοσηλεύτρια, Δεν είμαι σίγουρος ότι θα με θυμάσαι. Αλλά πριν λίγο καιρό ήμουν ασθενής στο θάλαμο που εργάζεσαι και συ ήσουνα η νοσηλεύτρια μου. Σήμερα αναρρώνω στο σπίτι μου, μετά από την εγχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας IΙΙ Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας Ορισμός και Φιλοσοφία της Αυτοαξιολόγησης Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία που επιτελεί η σχολική μονάδα για τη συστηματική συλλογή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

15 ΧΡΟΝΙΑ. Αποχωρισμός μητέρας βρέφους και οι επιπτώσεις. Τα μωρά γνωρίζουν το δρόμο για το στήθος της μητέρας τους

15 ΧΡΟΝΙΑ. Αποχωρισμός μητέρας βρέφους και οι επιπτώσεις. Τα μωρά γνωρίζουν το δρόμο για το στήθος της μητέρας τους ΤΕΥΧΟΣ 12-15 ΧΡΟΝΙΑ Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος La Leche League Greece Αποχωρισμός μητέρας βρέφους και οι επιπτώσεις Τα μωρά γνωρίζουν το δρόμο για το στήθος της μητέρας τους Μαθαίνοντας τη μητρότητα μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων.

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων. Η δύναμη του ανθρώπου δεν έχει όρια Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αρχίζοντας θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης που μου δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν τρεις δυνατότητες για το σχολείο που αποφασίζει να αξιοποιήσει το ερωτηματολόγιο ως μέθοδο άντλησης αξιολογικών δεδομένων:

Υπάρχουν τρεις δυνατότητες για το σχολείο που αποφασίζει να αξιοποιήσει το ερωτηματολόγιο ως μέθοδο άντλησης αξιολογικών δεδομένων: 2. Ερωτηματολόγιο Εισαγωγικά Στοιχεία Το ερωτηματολόγιο αποτελεί ένα μέσο συλλογής δεδομένων, στο οποίο το υποκείμενο της έρευνας καλείται να απαντήσει γραπτώς σε μια σειρά από προσχεδιασμένες ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 2ο, 107 133, 2014 Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Αντώνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΨΑΛΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2013. 1 Σελίδα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΨΑΛΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2013. 1 Σελίδα ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕ ΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Η ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 12

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 12 Λορέντζος Χαζάπης Γιάννης Ζάραγκας Διοίκηση Λειτουργιών τα τετράδια μιας Οδύσσειας τετράδιο 12 Το μάνατζμεντ της αλλαγής Αθήνα 2012 τετράδιο 12 Το μάνατζμεντ της αλλαγής ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η συζήτηση ξεκινά με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ HELLENIC ACTION FOR RESEARCH AGAINST TOBACCO HEART ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πτυχιακή Εργασία «Η διερεύνηση της πρόσβασης στην Υγεία των Τσιγγάνων γυναικών του καταυλισμού της

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ 1998 Περιεχόμενα Ταυτότητα της έρευνας...2 Γενικά.3 1. Εκπαιδευτικό επίπεδο...7 2. Αίτια εγκατάλειψης του σχολείου..11

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική ημερίδα

Επιστημονική ημερίδα Επιστημονική ημερίδα «Προαγωγή Υγείας στο σχολείο ευαίσθητα θέματα: ψυχική υγεία, σεξουαλική υγεία, εξαρτήσεις» Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 9:00 14:30 Χωρέμειο Αμφιθέατρο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Εισαγωγή Ασθενείς µε χρόνιες παθήσεις είναι συχνά πρόθυµοι δηλώσουν συµµετοχή σε κλινικές µελέτες, ελπίζοντας ότι η προσφορά τους θα βοηθήσει την έρευνα να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 16

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 16 Λορέντζος Χαζάπης Γιάννης Ζάραγκας Διοίκηση Λειτουργιών τα τετράδια μιας Οδύσσειας τετράδιο 16 Εξυπηρέτηση και συστήματα αναμονής Αθήνα 2013 τετράδιο 16 Εξυπηρέτηση και συστήματα αναμονής ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ο Λορέντζος

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας τις ικανότητες των ανέργων εμφανείς:

Κάνοντας τις ικανότητες των ανέργων εμφανείς: Κάνοντας τις ικανότητες των ανέργων εμφανείς: ένα Εργαλείο Πιστοποίησης Στόχοι Οι άνθρωποι αποκτούν και ικανότητες όχι μόνο στο σχολείο και στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και μέσω άλλων μορφών

Διαβάστε περισσότερα

Από το Πανεπιστήμιο στο Δημοτικό Σχολείο: Διερευνώντας Αλλαγές στις Πεποιθήσεις Επάρκειας Αρχάριων Εκπαιδευτικών

Από το Πανεπιστήμιο στο Δημοτικό Σχολείο: Διερευνώντας Αλλαγές στις Πεποιθήσεις Επάρκειας Αρχάριων Εκπαιδευτικών Από το Πανεπιστήμιο στο Δημοτικό Σχολείο: Διερευνώντας Αλλαγές στις Πεποιθήσεις Επάρκειας Αρχάριων Εκπαιδευτικών Χαράλαμπος Γ. Χαραλάμπους & Ειρήνη Πολεμίτου Πανεπιστήμιο Κύπρου Πανεπιστήμιο Κύπρου Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ SAGE. Συγγραφείς Cristina Kunter, Regina Egger, Elizabeth Huber, Gerd Zimmer, Andrew Painter.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ SAGE. Συγγραφείς Cristina Kunter, Regina Egger, Elizabeth Huber, Gerd Zimmer, Andrew Painter. ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ SAGE Συγγραφείς Cristina Kunter, Regina Egger, Elizabeth Huber, Gerd Zimmer, Andrew Painter. To πρόγραμμα SAGE χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκδοση εκφράζει τις απόψεις των

Διαβάστε περισσότερα

308 ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

308 ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΓΝΩΜΗΣ: EΡΓΑΣΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ 308 ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Equal Society 1 ΕΡΕΥΝΑ ΓΝΩΜΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: 308 ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΜΑΘΟΥΣ 1

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΜΑΘΟΥΣ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η καταγωγή μου, μου έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθώ με την κυπριακή τουριστική βιομηχανία και ειδικότερα τα ξενοδοχειακά. Θέμα της πτυχιακής μου εργασίας είναι η «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα