Τι είναι SSD ; Δεν πρέπει να λείπει, νομίζω, από το site μας, μια ανάλυση για το : τι είναι ο SSD

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τι είναι SSD ; Δεν πρέπει να λείπει, νομίζω, από το site μας, μια ανάλυση για το : τι είναι ο SSD"

Transcript

1 Τι είναι SSD ; Δεν πρέπει να λείπει, νομίζω, από το site μας, μια ανάλυση για το : τι είναι ο SSD Όλοι μας έχουμε ακούσει πλέον για τους καινούριους σκληρούς δίσκους τεχνολογίας SSD(Solid State Disk). Έχουμε ακούσει για TRIM, για μνήμες NAND και διάφορα άλλα Όμως, πολλοί, ίσως έχουμε κάποιες απορίες για το τι ακριβώς είναι αυτοί οι δίσκοι, πως ακριβώς λειτουργούν, από τι αποτελούνται και πολλά άλλα Μαζεύοντας λοιπόν πληροφορίες από διάφορα φόρουμ - ιστοσελίδες,θα προσπαθήσω να σας τα παραθέσω όσο καλύτερα μπορώ, ώστε να λυθούν πολλές από τις απορίες μας πάνω σ αυτά τα εργαλεία, που για πολλούς fan των υπολογιστών δημιουργούν ακόμη και συγκίνηση με τις καταπληκτικές τους επιδόσεις Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότεροι χρήστες προχωρούν στην αγορά ενός SSD, οπότε ας μάθουμε τι είναι αυτά τα ''πραγματάκια'' ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ Οι σκληροί δίσκοι SSD, δεν έχουν μηχανικά --κινούμενα μέρη) και αποθηκεύουν τα δεδομένα μέσα σε τσιπάκια, (στη φωτό παρακάτω παραθέτω έναν δικό μου για να καταλάβουμε πως περίπου είναι). Σε αντίθεση με τους απλούς μαγνητικούς δίσκους, οι οποίοι αποθηκεύουν τα δεδομένα σε μαγνητικές περιστρεφόμενες πλάκες και τα διαβάζουν κάποιες κινούμενες κεφαλές.

2 Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους δίσκους SSD είναι αρκετά παλιά. Οι SSD εμφανίζονται εδώ και μερικές δεκαετίες σε διαφορετικές μορφές, με την πρώτη να είναι βασισμένη σε RAM και με απλησίαστη τιμή, γι'αυτό και τους βλέπαμε μόνο σε υπερυπολογιστές. Τη δεκαετία του 90, οι SSDs με μνήμη Flash κάνουν την εμφάνιση τους, αλλά οι τιμές είναι για άλλη μια φορά απαγορευτικές για προσωπικούς υπολογιστές. Από το 2000 και μετά η τιμή των μνημών Flash άρχισε να πέφτει και μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι SSD βρίσκονται σε πολλούς προσωπικούς υπολογιστές ως κύριοι σκληροί δίσκοι. Οι SSD, δεν έχουν ούτε ένα κινούμενο εξάρτημα. H τεχνολογία ενός SSD μοιάζει πολύ με ένα USB flash drive, μπορούμε να πούμε ότι είναι σαν ένα πιο εξελιγμένο, ταχύτερο και αξιόπιστο, memory stick!. Η πλειοψηφία των SSD που κυκλοφορούν στην αγορά χρησιμοποιούν μνήμη NAND, ένας τύπος ευμετάβλητης μνήμης, ο οποίος δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρήσει δεδομένα (ενώ η μνήμη RAM για παράδειγμα, χάνει όλα της τα δεδομένα κάθε φορά που κλείνουμε τον υπολογιστή). Επίσης η μνήμη NAND είναι σημαντικά πιο γρήγορη από ένα μηχανικό δίσκο ο οποίος χάνει αρκετό χρόνο στην αναζήτηση δεδομένων. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ NAND Παρακάτω αναλυτικά, ακριβώς τι είναι η μνήμες NAND, είναι απόσπασμα εργασίας φοιτητού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ( στο τέλος παραθέτω λινκ ) Μνήμη flash τύπου NAND Από το 1987, οπότε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το πρωτότυπο της μνήμης flash τύπου NAND, αυτός ο τύπος μνήμης χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως μέσο αποθήκευσης δεδομένων σε ένα ευρύ φάσμα υπολογιστικών συσκευών,όπως είναι τα MP3 players, τα PDAs, τα κινητά τηλέφωνα και οι ψηφιακές κάμερες. Πρόσφατα μάλιστα, αρκετοί κατασκευαστές Η/Υ άρχισαν να λανσάρουν διάφορους καινούργιους φορητούς και σταθερούς υπολογιστές, στους οποίους κι αντικατέστησαν τους μαγνητικούς δίσκους από τη μνήμη flash τύπου NAND. Παράλληλα, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εξέλιξη των τεχνικών χαρακτηριστικών της, όπως επίσης και η ανάπτυξη πληθώρας νέων τεχνικών διαχείρισης της. Η ευρεία αυτή αποδοχή της μνήμης flash οφείλεται σε ένα σύνολο χαρακτηριστικών της, τα οποία την καθιστούν ελκυστικότερη από όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα μέσα αποθήκευσης. Όσο μάλιστα η χωρητικότητά της αυξάνεται και η τιμή της μειώνεται,τόσο περισσότερο γίνεται

3 σαφές, ότι αυτή η αυξανόμενη τάση στη χρησιμοποίηση της μνήμης flash τύπου NAND θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Δομή Πιο συγκεκριμένα, η μνήμη NAND flash αποτελείται από ημιαγωγούς, που αποθηκεύουν bits πληροφορίας «0» ή «1», ακόμη κι όταν δεν τροφοδοτούνται με ρεύμα. Κάθε μνήμη flash τύπου NAND είναι χωρισμένη σε μπλοκ, καθένα από τα οποία είναι χωρισμένο σε τομείς. Κάθε τομέας με τη σειρά του είναι χωρισμένος σε σελίδες, οι οποίες και συνιστούν τη δομική μονάδα αποθήκευσης της μνήμης flash. Κάθε σελίδα μνήμης απαρτίζεται από τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε αυτήν, πληροφορίες για τα δεδομένα αυτά και τη σελίδα γενικότερα και τέλος κάποιον δείκτη σε θέση μνήμης. Οι σελίδες μνήμης διακρίνονται σε σελίδες δεδομένων και σελίδες ευρετηρίου. Έτσι λοιπόν και η μνήμη flash χωρίζεται σε δύο μέρη: ένα, στο οποίο αποθηκεύονται οι σελίδες δεδομένων κι ένα στο οποίο κι αποθηκεύονται οι σελίδες ευρετηρίου. Πλεονεκτήματα Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της μνήμης flash, τα οποία και την καθιστούν τόσο ελκυστική ως μέσο αποθήκευσης σε σύγκριση με τον κυριότερο ανταγωνιστή της που είναι ο μαγνητικός δίσκος, είναι τα παρακάτω: έχει μικρό βάρος παρουσιάζει αυξημένη αντοχή στις δονήσεις απαιτεί ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας έχει χαμηλές στάθμες θορύβου είναι ταχεία σε εκτέλεση είναι μη πτητική και διατηρεί τα δεδομένα της, ακόμη κι όταν δεν τροφοδοτείται με ενέργεια Περιορισμοί και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά Πέρα των παραπάνω συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, η μνήμη flash τύπου NAND παρουσιάζει ένα σύνολο ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, τα οποία και χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι τα ακόλουθα: α) Περιορισμός της διαγραφής πριν από την εγγραφή Ως γνωστόν, στα περισσότερα διαθέσιμα μέσα αποθήκευσης υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης των δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε μία θέση μνήμης αυτών, μέσω της επανεγγραφής τους. Αντίθετα, στη μνήμη flash δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, αλλά για να ενημερωθεί η τιμή κάποιου δεδομένου σε αυτήν, θα πρέπει πρώτα να λάβει χώρα η χρονοβόρα λειτουργία της διαγραφής του από τη μνήμη και στη συνέχεια η εγγραφή του, με τη νέα πλέον τιμή του, σε αυτήν. Ακόμη χειρότερα μάλιστα, η λειτουργία της διαγραφής των υπό ενημέρωση δεδομένων δεν αρκεί να περιλαμβάνει μόνο τα δεδομένα αυτά, αλλά και ολόκληρο το μπλοκ στο οποίο και βρίσκονται αυτά αποθηκευμένα. Για αυτόν το λόγο, όταν πρόκειται να ενημερωθεί η τιμή κάποιων δεδομένων σε μία μνήμη flash, το μπλοκ στο οποίο ανήκουν τα δεδομένα αυτά ονομάζεται μπλοκ διαγραφής. Αυτός ο περιορισμός της διαγραφής πριν από την εγγραφή στη μνήμη flash τύπου NAND, απαιτεί ειδικές τεχνικές διαχείρισης αποθήκευσης, προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι λειτουργίες διαγραφής και να μην επηρεάζεται έτσι η συνολική αποδοτικότητα του συστήματος από τη μνήμη flash. β) Περιορισμένο πλήθος διαγραφών/ επανεγγραφών Κάθε σελίδα μνήμης σε μία μνήμη NAND flash μπορεί να αντέξει ένα περιορισμένο πλήθος διαγραφών, το οποίο και κυμαίνεται συνήθως από μέχρι λειτουργίες.

4 Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν μας, ότι για κάθε επανεγγραφή δεδομένων στη μνήμη flash απαιτείται και μία λειτουργία διαγραφής, είναι προφανές ότι και το πλήθος των επανεγγραφών που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτήν είναι επίσης περιορισμένο. γ) Δεν διαθέτει μηχανικά μέρη H μνήμη flash λόγω της ηλεκτρονικής της φύσης δεν διαθέτει κανένα μηχανικό μέρος, όπως είναι για παράδειγμα οι κεφαλές στους μαγνητικούς δίσκους. Έτσι λοιπόν κι ενώ στους μαγνητικούς δίσκους η καθυστέρηση αναζήτησης και περιστροφής επιφέρει το μεγαλύτερο κόστος κατά την ανάγνωση κι εγγραφή δεδομένων, στη μνήμη flash ο χρόνος πρόσβασης στα δεδομένα είναι ανάλογος του όγκου των δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε αυτήν κι ανεξάρτητος της θέσης μνήμης στην οποία βρίσκονται. Δηλαδή, η μνήμη flash πραγματοποιεί τυχαίες και σειριακές προσβάσεις με την ίδια ταχύτητα. Η ικανότητα αυτή της μνήμης flash τύπου NAND να εκτελεί ταχύτατα αναγνώσεις κι εγγραφές δεδομένων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προς εκμετάλλευση χαρακτηριστικά της. δ) Ασύμμετρο κόστος ανάγνωσης/ εγγραφής Στη μνήμη flash, τα κόστη ανάγνωσης κι εγγραφής είναι ασύμμετρα μεταξύ τους.μάλιστα, η ταχύτητα ανάγνωσης είναι τυπικά διπλάσια της ταχύτητας εγγραφής, σε αντίθεση για παράδειγμα με τους μαγνητικούς δίσκους, όπου οι ταχύτητες ανάγνωσης κι εγγραφής είναι ίδιες. Από το γεγονός αυτό, κρίνεται σημαντικό να μειώσουμε το πλήθος των εγγραφών, για να μην επηρεάζεται η αποδοτικότητα του συστήματος. Ενα παράδειγμα χρόνων αποθήκευσης ανάγνωσης/ εγγραφής/ διαγραφής μνήμης NAND flash και μαγνητικού δίσκου Μέσο αποθήκευσης Ανάγνωση Εγγραφή Διαγραφή Μαγνητικός Δίσκος 12,70 ms (2KB) 13,7 ms (2KB) Flash τύπου NAND 0,08 ms (2KB) 0,2 ms (2KB) 1,5 ms (128KB) Να συνεχίσουμε λοιπόν γενικά για τους SSD Πλεονεκτήματα ssd: Δεν έχουν μηχανικά-κινούμενα μέρη. Αυτό συνεπάγεται στο ότι: 1) δεν ζεσταίνονται, 2) δεν κάνουν θόρυβο, 3) είναι πιο γρήγοροι (ενώ οι μαγνητικοί HDD, αργούν λόγω τότι οι αναζήτηση των δεδομένων μέσα στο δίσκο, καθυστερεί επειδή θα πρέπει η βελόνα ανάγνωσης να "πάει" στο σωστό σημείο να διαβάσει το δεδομένο και για ένα αρχείο, θα πρέπει να το κάνει πάρα πολλές φορές) 4) δεν κινδυνεύουν να αστοχήσουν(=να χαλάσουν ή να καταστρέψουν δεδομένα) λόγω δονήσεων 5) δεν καίνε πολύ ρεύμα (έτσι στο laptop η μπαταρία κρατάει περισσότερο)

5 Χρόνος περιστροφής : Οι δίσκοι SSD δεν έχουν χρόνο περιστροφής, αφού δεν έχουν μηχανικά κινούμενα μέρη. Οι HDDs έχουν διαφορετικούς χρόνους περιστροφής οι οποίοι κυμαίνονται σε λίγα δευτερόλεπτα. Χρόνος πρόσβασης σε δεδομένα : Οι SSDs είναι πολύ γρήγοροι και η αναζήτηση δεδομένων είναι από 80 έως 100 φορές πιο γρήγορη από ένα δίσκο HDD. Η πρόσβαση σε δεδομένα ενός δίσκου SDD γίνεται σχεδόν άμεσα όπου και αν βρίσκονται αυτά στο δίσκο. Οι HDDs χάνουν για άλλη μια φορά λόγω των μηχανικών μερών. Θόρυβος : Οι SSDs είναι αθόρυβοι. Οι HDDs κάνουν αρκετή φασαρία, και φυσικά ο ένοχος για άλλη μια φορά είναι τα κινούμενα μέρη τους, Αξιοπιστία : Αν εξαιρέσουμε θέματα κατασκευής (κακοί δίσκοι, προβλήματα firmware κτλ.) οι δίσκοι SSD παίρνουν την πρωτιά στην αξιοπιστία. Η συντριπτική πλειοψηφία σφαλμάτων που εμφανίζονται σε HDDs οφείλετε σε μηχανική βλάβη. Οι HDDs μετά από Χ δεκάδων χιλιάδων ωρών εργασίας σταματάνε να λειτουργούν. Σε θέματα όμως ανάγμωσης/ εγγραφής οι HDDs είναι οι νικητές (δεν υπάρχει όριο εγγραφής σε ένα μαγνητικό δίσκο, η πολικότητα μπορεί να αλλάξει άπειρες φορές). Οι SSDs όμως, έχουν πεπερασμένο αριθμό εγγραφών. Σίγουρα θα έχετε ακούσει από πολλούς ότι οι δίσκοι SSD δεν είναι και τόσο καλοί γιατί μετά από συγκεκριμένες εγγραφές παύουν να λειτουργούν, πράγμα το οποίο δεν ισχύει αφού στην πραγματικότητα ένας μέσος υπολογιστής δύσκολα θα φτάσει το όριο εγγραφών ενός SSD δίσκου. Για παράδειγμα, ένας δίσκος Intel X25-M μπορεί να γράφει δεδομένα 20GB επί 5 χρόνια συνεχόμενα. Πόσο συχνά ένας μέσος υπολογιστής γράφει και σβήνει 20GB δεδεομένων σε καθημερινή βάση; Επιπλέον, οι δίσκοι SSD παρέχουν πολύ καλύτερη ασφάλεια των δεδομένων σας. Όταν ένας SSD φτάνει στο όριο εγγραφών του (άρα και στο τέλος της ζωής του) τότε οι μνήμες NAND γίνονται μόνο ανάγνωσης. Ο δίσκος διαβάζει τα δεδομένα από τον ανενεργό τομέα και τα γράφει σε ένα νέο κομάτι του δίσκου. Όλα αυτά μας προειδοποιούν και μας δίνουν αρκετό χρόνο ώστε να κρατήσουμε backup των αρχείων μας και να προμηθευτούμε ένα νέο δίσκο. Πολύ καλύτερο από τους απλούς HDDs, οι οποίοι αν χαλάσουν είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχουμε χάσει και τα αρχεία μας. Κατανάλωση ενέργειας : Οι δίσκοι SSD καταναλώνουν 30-60% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς Hdds. Μειονεκτήματα ssd: 1) Είναι ακριβοί και έχουν μικρό μέγεθος ( σε χωρητικότητα) Αν το πάρετε αναλογικά πόσο στοιχίζει 1GB σε έναν SSD και σε έναν HDD, η διαφορά είναι τεράστια... Αγοράζετε με τα ίδια λεφτά έναν HDD 1ΤΒ ή έναν SSD 30-60GB... 2) Έχουν συγκεκριμένο αριθμό εγγραφών-επανεγγραφών Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποια χρόνια θα αχρηστευτεί. 3) Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, οι ταχύτητες εγγραφής είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των δίσκων HDD. Κατ αρχάς, πρέπει να δεχτούμε πως η τεχνολογία μαγνητικής αποθήκευσης με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα, δηλαδή τα κινούμενα μηχανικά μέρη, αποτελεί άγκυρα στο παρελθόν. Η τεχνολογία δεν έχει μεταβληθεί καθόλου τα τελευταία χρόνια. Εταιρίες γνωστές για την πρωτοπορία τους ψάχνουν διακαώς νέες μεθόδους αποθήκευσης οι οποίες θα απαλείψουν τον μηχανικό παράγοντα απο την εξίσωση. Τον παράγοντα δηλαδή στον οποίο οφείλονται και τα περισσότερα προβλήματα ταχύτητας και αξιοπιστίας που παρουσιάζει η αποθήκευση στους κλασικούς σκληρούς δίσκους.

6 Εδώ και χρόνια οι έρευνες έχουν ενταθεί με κύρια κατεύθυνση την ηλεκτρική αποθήκευση σε μνήμες τύπου NAND μια τεχνολογία πολύ παλιά που της γίνεται συνεχώς εξέλιξη και βελτιστοποίηση. Η χαρακτηριστική ιδιότητα αυτής της μνήμης είναι η έλλειψη μηχανικών μερών. Αυτό απο μόνο του είναι εξέλιξη. Απο εκεί και πέρα, το κόστος παραγωγής μνημών μπορεί να καθοριστεί απο τη ζήτηση καθώς η παραγωγή γίνεται απο πυρίτιο ως πρώτη ύλη και όχι απο ιδιαίτερα «καθαρά» και ευαίσθητα υλικά όπως τα γυάλινα platters των σκληρών δίσκων που γνωρίζουμε. Ένα ακόμα πλεονέκτημα, είναι η μεγάλη βελτίωση στην ταχύτητα προσπέλασης των δεδομένων αφού ελλείψη κινητών μερών, εξαφανίζεται και ο όποιος χρόνος «αναμονής έως τον εντοπισμό των ζητούμενων δεδομένων». Αλλά θα πρέπει να κάνουμε κράτει με τα -γνωστά- πλεονεκτήματα και να θέσουμε κάποια ερωτήματα ιδιαίτερα κρίσιμα. Τι μειονεκτήματα έχει αυτή η τεχνολογία; Μήπως τα μειονεκτήματα είναι τέτοια που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά; Ας τα πάρουμε απο την αρχή. Η τεχνολογία εγγραφής-ανάγνωσης NAND Flash έχει περιορισμένους κύκλους ανάγνωσης -εγγραφής. Αυτό σημαίνει πως το κάθε σημείο (bit) μπορεί να επανεγγραφεί εναν ορισμένο αριθμό. Αυτός ο αριθμός διαφοροποιείται στις δύο κυρίαρχες τεχνολογίες SSD την SLC και την MLC. SLC εναντίον MLC (Multi-Level Cell εναντίον Single-Level Cell) Μια κρίσιμη και ειδοποιός διαφορά που αποκρύπτεται εντέχνως απο τα τεχνικά χαρακτηριστικά στις περισότερες των περιπτώσεων, είναι σε ποιά κατηγορία εμπίπτει ενα μοντέλο SSD δίσκου. Αυτό γίνεται σκόπιμα, καθώς η τεχολογία MLC που είναι και η κραταιά στην αγορά SSD δίσκων είναι μακράν χειρότερη της SLC απο άποψη επανεγγραφών και ταχύτητας. Γιατί; Διότι στην περίπτωση της μνήμης MLC, αλληλουχίες bits νοούνται ως ενα Cell το οποίο γράφεται ή αναγνώσκεται καθ ολοκληρία. Έτσι το κάθε ML Cell καταπονείται περισσότερο απο ενα αντίστοιχο SL Cell το οποίο φιλοξενεί μόνο ενα bit δεδομένων και καταπονείται μόνο όταν ζητήσουμε να εγγράψουμε δεδομένα σε αυτό και όχι σε οποιοδήποτε απο τα συγκοινωνούντα διπλανά του. Για να μιλήσουμε σε αριθμούς, οι επανεγγραφές σε δίσκους MLC «παίζουν» μεταξύ 1000 και Οι αντίστοιχες σε δίσκους SLC φθάνουν τις Μιλάμε λοιπόν για τουλάχιστον δεκαπλάσιο χρόνο ζωής! Δυστυχώς όμως, προς το παρών οι SLC κοστίζουν και περίπου 3 φορές πιο ακριβά και είναι και σχετικά δυσεύρετοι. Κοινά ελλατώματα των δύο τεχνολογιών Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία SSD έχει ελλατώματα κοινά και για τις δύο τεχνικές SLC και MLC. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως για να βελτιωθεί ο χρόνος ζωής του, θα πρέπει οι κύκλοι επανεγγραφών να μοιράζονται ισότιμα σε όλο το εύρος της χωρητικότητας, ωστε να μην καταπονούνται περισσότερο συγκεκριμένα cells μνήμης τα οποία και θα καταρεύσουν συντομότερα. Για παράδειγμα, εαν θεωρήσουμε πως χρησιμοποιούμε ενα δεδομένο φυσικό διάστημα για το Swap File του λειτουργικού μας (όπως γίνεται στους «κλασικούς σκληρούς δίσκους») τότε οι συχνή επανεγγραφή αυτών των τομέων θα εξαντλήσει τις επανεγγραφές πολύ συντομότερα αφήνοντας άλλες περιοχές αχρησιμοποίητες. Η ευθύνη για να μη συμβεί αυτό ανατίθεται στο λειτουργικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, η μοναδική έκδοση Windows που θα μπορεί να επέμβει σε αυτό τον τομέα, είναι η επερχόμενη έκδοση 7. Σε άλλα λειτουργικά, δεν γνωρίζω τι συμβαίνει Φαντάζομαι πάντως πως το Linux που απαιτεί ξεχωριστό swap partition θα πρέπει να αλλάξει τακτική όταν τρέχει σε SSDs! Το κυριότερο ελλάτωμα. Τι συμβαίνει σε περίπτωση αστοχίας ή κατάρευσης; Γίνεται data recovery;

7 Δυστυχώς όχι (ακόμα). Στους κλασικούς δίσκους, τα δεδομένα είναι πάντοτε αποθηκευμένα μαγνητικά ωστε είναι δυνατή η ανάγνωση τους -έστω και δύσκολα- σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Στους δίσκους SSD, εαν συμβεί το απευκταίο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λόγω μιας υπέρτασης να γίνουν τα ηλεκτρικά αποθηκευμένα bytes μας αχταρμάς! Τότε δεν υπάρχει καμμία δυνατότητα data recovery. Επίσης το ίδιο θα συμβεί σε φυσική καταστροφή ενος δίσκου SSD (π.χ. νερό). Ενώ τα μαγνητικά μας δεδομένα μπορούν να σωθούν ακόμα και αν ο σκληρός δίσκος βραχεί ενω είναι αναμμένος, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους δίσκους SSD. Ενα εσωτερικό βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρονικά μέρη διαγράφει οριστικά και αμετάκλητα τα δεδομένα. Τέλος, ενας παράγοντας που δυσκολεύει κάθε προσπάθεια recovery, είναι πως οι τεχνολογίες των ελεγκτών (controllers) των δίσκων SSD είναι proprietary και δεν δημοσιοποιούνται! Έτσι, απο εταιρία σε εταιρία ή ακόμα απο μοντέλο σε μοντέλο μπορεί να διαφέρει ο ελεγκτής σε τέτοιο βαθμό που να μην είναι δυνατή ούτε η ίδια η ανάγνωση των δεδομένων με κάποιο universal μηχανισμό. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή απο ότι συμβαίνει στους κλασικούς σκληρούς δίσκους οι οποίοι ακολουθούν ενα καθολικό πρότυπο ανάγνωσης-εγγραφής (CHS κλπ). Τι είναι το TRIM στους SSD; Το TRIM είναι μία τεχνολογία που έχουν σχεδόν όλοι οι SSD, ας το πούμε αυτόματης ανασυγκρότησης, ώστε τα δεδομένα να είναι εύκολα προσπελάσιμα ακόμα και μετά από πολλές εγγραφές-σβησίματα-επανεγγραφές. Για να το πούμε πιο απλά, το TRIM είναι σαν μια νοικοκυρά που συμμαζεύει το χώρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κι έτσι ο ιδιοκτήτης, στον συμμαζεμένο αυτόν χώρο, βρίσκει πολύ γρήγορα αυτά που θέλει! Σε τι βοηθάει; Στο να παραμένει ο δίσκος μας πάντα γρήγορος, στην ανάγνωση-εγγραφή των δεδομένων και να μην πέφτουν οι επιδόσεις του μετά από κάποιες επανεγγραφές-σβησίματα, λόγω της παρατεταμένης αναζήτησης. Πως να χρησιμοποιήσω έναν SSD; Οι ssd είναι οι πλέον κατάλληλοι όχι για αποθήκευση (λόγω του αυξημένου κόστους), αλλά για boot drive. Δηλαδή είναι ότι καλύτερο να bootάρουν τα windows από έναν τέτοιο δίσκο και να τρέχετε όλα σας τα εγκατεστημένα προγράμματα από αυτόν. Θα δείτε σημαντική διαφορά σε ταχύτητες και εκεί είναι και το όλο παιχνίδι. SSD και RAID Μπορούν να λειτουργήσουν σε RAID και όντως, αυξάνονται οι επιδόσεις, αλλά το πρόβλημα που δεν έχουν επιλύσει ακόμα είναι το TRIM: αχρηστεύεται -δεν λειτουργεί σε RAID, με αποτέλεσμα σταδιακά να πέφτουν οι επιδόσεις. Άρα σαν τελικό συμπέρασμα, είναι σαν να έχουμε ένα πολύ φουσκωμένο μπαλόνι, που ξεφουσκώνει σταδιακά και στο τέλος είναι σχεδόν ξεφούσκωτο... Κοινώς, με την πάροδο του χρόνου, είναι δώρον άδωρο... Αγορά SSD: τι να προσέξω Πριν λοιπόν αγοράσουμε έναν SSD δίσκο, θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

8 1) Να αγοράσουμε έναν μεγαλύτερης χωρητικότητας από όσο χρειαζόμαστε. Πχ αν χρειαζόμαστε 30GB, καλό θα ήταν να πάρουμε έναν 60GB. Ο λόγος είναι ότι θα έχουμε πάντα τις μέγιστες αποδόσεις και ο δίσκος μας θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. 2) Να προσέξουμε τα I/O operations per second. ( IOPS ) Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι το πρώτο χαρακτηριστικό στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε βάση! Πολλά καταστήματα δεν αναγράφουν αυτό το χαρακτηριστικό για το μοντέλο που θέλουμε. Μπορούμε όμως εύκολα να το βρούμε με μία αναζήτηση στο google. 3) Φροντίστε να έχει καλές ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης. Συνήθως αυτό που χρησιμοποιούμε περισσότερο είναι η ανάγνωση (φόρτωση windows, άνοιγμα προγράμματος, κλπ). Οπότε φροντίστε, τουλάχιστον η ανάγνωση, να είναι μεγάλη. Βέβαια, προσπαθήστε, ανάλογα με τα λεφτά που διαθέτετε, να πάρετε και με όσο το δυνατόν υψηλότερη εγγραφή. H μόνη διαφορά που θα παρατηρήσετε εάν προμηθευτείτε ένα δίσκο SSD θα είναι η αυξημένη ταχύτητα. Όταν όμως θέλετε να συντηρήτε τον δίσκο σας, υπάρχουν μερικοί κανόνες αρκτετά σημαντικοί για το χρόνο ζωής αλλά και τις επιδόσεις του. Μην κάνετε ανασυγκρότηση του δίσκου σας. Η ανασυγκρότηση είναι μια τελείως άχρηστη εργασία για ένα δίσκο SSD και μειώνει τη διάρκεια ζωής του. Η ανασυγκρότηση είναι μια τεχνική η οποία "συμμαζεύει" αρχεία και φακέλους που είναι διάσπαρτα και τα συγκεντρώνει όλα μαζί ώστε να είναι γρηγορότερη η αναζήτηση και η προσπέλαση τους από ένα δίσκο HDD. Στους δίσκους SSD η αναζήτηση γίνεται σχεδόν ακαριαία αφού δεν χρησιμοποιούνται μηχανικά μέρη για την προσπέλαση δεδομένων. Συμπεραίνουμε έτσι ότι με την ανασυγκρότηση ενός δίσκου SSD το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μειώσουμε τη διάρκεια ζωής του. Στα Windows 7 η ανασυγκρότηση δίσκων είναι απενεργοποιημένη για δίσκους SSD. Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες καταλόγου. Εάν το λειτουργικό σας σύστημα διαθέτει υπηρεσίες καταλόγου (τα Windows έχουν) για γρηγορότερες αναζητηήσεις, τότε απενεργοποιήστε το. Η ταχύτητα ανάγνωσης ενός δίσκου SSD είναι τόσο γρήγορη που η δημιουργία ενός καταλόγου αρχείων το μόνο που θα κάνει είναι να επιβαρύνει τον δίσκο με επιπλέον εγγραφές. Αφήστε ένα κομμάτι του δίσκου άδειο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίσκων SSD προτείνουν να αφληνουμε το 10-20% του δίσκου άδειο. Ο κενός χώρος θα βοηθήσει τους αλγόριθμους που καθορίζουν τη θέση των δεδομένων στις μνήμες NAND και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αποθηκεύστε τα αρχεία πολυμέσων σε ένα δίσκο HDD. Μέχρι οι τιμές στους δίσκους SSD να πέσουν αρκετά, δεν υπάρχει λόγος να αποθηκεύετε τα αρχεία πολυμέσων σε αυτούς. Μπορείτε να αγοράσετε ένα δίσκο HDD 1TB η μεγαλύτερο και να τον έχετε σαν αποθηκευτικό χώρο για τις ταινίες,τη μουσική και τις φωτογραφίες σας. Επενδύστε σε μνήμη RAM: Συγκριτικά με το κόστος των δίσκων SSD, οι μνήμες RAM είναι φθηνές. Όσο περισσότερη RAM έχετε, τόσο λιγότερες αναγνώσεις / εγγραφές θα γίνονται στο δίσκο σας, και τόσο περισσότερο θα ζήσει. Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από από απο και απο την καταπληκτική εργασία Ελληνα φοιτητή

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης 1.6.1 Συσκευές αποθήκευσης Μνήμη τυχαίας προσπέλασης - RAM Η μνήμη RAM (Random Access Memory Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης), κρατεί όλη την πληροφορία (δεδομένα και εντολές)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ SOCKET CPU Χρόνια Επεξεργαστές Συχνότητα Yπολογιστής 2000 Intel Pentium 4 100-200 478/ Intel Celeron N Intel Pentium 4 EE 400-800

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια 2.4.1 Συχνότερα εμφανιζόμενα εικονίδια των Windows Τα πιο συνηθισμένα εικονίδια, που μπορεί να συναντήσουμε, είναι: Εικονίδια συστήματος: Τα Windows εμφανίζουν τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Σκληρός Δίσκος

Θέμα: Σκληρός Δίσκος Θέμα: Σκληρός Δίσκος Γενικά Ο σκληρός δίσκος είναι ένα μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο - συσκευή που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στις ψηφιακές βιντεοκάμερες, στα φορητά MP3 players, στα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Μονάδες μέτρησης χωρητικότητας μνήμης - Η περιφερειακή μνήμη

ΦΥΛΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Μονάδες μέτρησης χωρητικότητας μνήμης - Η περιφερειακή μνήμη Τ.Π.Ε. - Φ.ΠΛΗΡ.Ε-001 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΝΗΜΗΣ 1 Όνομα Σχολείου 5ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Τάξη Ε Τίτλος μαθήματος Τ.Π.Ε. Τίτλος ενότητας Μονάδες μέτρησης χωρητικότητας μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

Mέσα στερεάς κατάστασης

Mέσα στερεάς κατάστασης Πηγή: http://www.ipet.gr Mέσα στερεάς κατάστασης Τα αποθηκευτικά μέσα στερεής κατάστασης είναι συσκευές αποθήκευσης δεδομένων κλειστού τύπου, χωρίς κινούμενα μέρη, στις οποίες τα δεδομένα αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 2: Σύστημα Αρχείων Τα προγράμματα που εκτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Τα τμήματα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι: 1. Επεξεργαστής 2. Μνήμη RAM και ROM 3. Κάρτα γραφικών 4. Μητρική Πλακέτα 5. Σκληρός Δίσκος 6. DVD / Blue Ray 7. Τροφοδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ)

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) Συσκευές αποθήκευσης Ένας υπολογιστής προκειµένου να αποθηκεύσει δεδοµένα χρησιµοποιεί δύο τρόπους αποθήκευσης: Την Κύρια Μνήµη Τις συσκευές µόνιµης αποθήκευσης (δευτερεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2 Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 2 Τι είναι το PLC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 Τι είναι το PLC. 2.1 Πλεονεκτήματα των PLC. 2.2 Η δομή ενός PLC. 2.3 Τα PLC της αγοράς. 2.4 Αρχή λειτουργίας ενός PLC.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Δρ. Μελάς Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής V.1.0, 2017, Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης Διάλεξη 5 Περιφερειακή ή Δευτερεύουσα μνήμη Μέσα αποθήκευσης πληροφοριών Στην δευτερεύουσα μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 - 2 - Κεφάλαιο 2 ο Δευτερεύουσα μνήμη Οι εύκαμπτοι μαγνητικοί δίσκοι (floppy disks) ή δισκέτες Οι σκληροί μαγνητικοί δίσκοι (hard disks) Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα είδη κύριας μνήμης και να τα συγκρίνουμε με βάση τα χαρακτηριστικά τους Να περιγράφουμε τον ρόλο του κάθε είδους της

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321)

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Διάλεξη 12: Συστήματα RAID Οι Καθυστερήσεις των Δίσκων Χρόνος αναζήτησης Μάζα της κεφαλής / βραχίονα Καθυστέρηση για την σταθεροποίηση / τοποθέτηση με ακρίβεια Δύσκολο να

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία μνημών Ημιαγωγικές μνήμες Μνήμες που προσπελαύνονται με διευθύνσεις:

Τεχνολογία μνημών Ημιαγωγικές μνήμες Μνήμες που προσπελαύνονται με διευθύνσεις: Σύστημα μνήμης Ο κύριος σκοπός στο σχεδιασμό ενός συστήματος μνήμης είναι να προσφέρουμε επαρκή χωρητικότητα αποθήκευσης διατηρώντας ένα αποδεκτό επίπεδο μέσης απόδοσης και επίσης χαμηλό μέσο κόστος ανά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

- Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών

- Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών Μάθημα 4.5 Η Μνήμη - Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό θα μπορείς: Να αναφέρεις τα κυριότερα είδη μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX Μάθημα: Λειτουργικά Συστήματα Συστήματα Αρχείων Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης (clam@unipi.gr) Δρ. Α. Γαλάνη (agalani@unipi.gr) Λειτουργικά Συστήματα 1 Αρχεία με Χαρτογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

Μνήμη. Μνήμη. Κύρια μνήμη Δευτερεύουσα ή βοηθητική

Μνήμη. Μνήμη. Κύρια μνήμη Δευτερεύουσα ή βοηθητική ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ Μνήμη Μνήμη Κύρια μνήμη Δευτερεύουσα ή βοηθητική Κύρια Μνήμη Αποτελείται από μικρές κάρτες επέκτασης που τοποθετούνται σε ειδικές υποδοχές της μητρικής κάρτας Κύρια Μνήμη, αποθηκεύονται Οι

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια & Περιφερειακή Μνήµη

Κύρια & Περιφερειακή Μνήµη Κύρια & Περιφερειακή Μνήµη Κύρια Μνήµη RAM ROM Cache Περιεχόµενα Μονάδες Μαζικής Αποθήκευσης Μαγνητικοί ίσκοι Μαγνητικές Ταινίες Οπτικά Μέσα Ηκύρια µνήµη (Main Memory) Η κύρια µνήµη: Αποθηκεύει τα δεδοµένα

Διαβάστε περισσότερα

i Στα σύγχρονα συστήματα η κύρια μνήμη δεν συνδέεται απευθείας με τον επεξεργαστή

i Στα σύγχρονα συστήματα η κύρια μνήμη δεν συνδέεται απευθείας με τον επεξεργαστή Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2015-16 Τεχνολογίες Κύριας (και η ανάγκη για χρήση ιεραρχιών μνήμης) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης i Στα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ Η ΜΝΗΜΩΝ ΠΤΥΤΙΚΕΣ ΜΗ ΠΤΥΤΙΚΕΣ

ΕΙ Η ΜΝΗΜΩΝ ΠΤΥΤΙΚΕΣ ΜΗ ΠΤΥΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΕΙ Η ΜΝΗΜΩΝ ΠΤΥΤΙΚΕΣ ΜΗ ΠΤΥΤΙΚΕΣ 2 ΠΤΥΤΙΚΕΣ vs ΜΗ ΠΤΥΤΙΚΕΣ Πτητική είναι η µνήµη η οποία χάνει το περιεχόµενο της µε το σβήσιµο του ηλεκτρονικού υπολογιστή (διακοπή τροφοδοσίας), ενώ µη πτητική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος Τι σημαίνει ο όρος ψηφιακό ; Όλα τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη φύση είναι αναλογικές διαδικασίες. Ένα αναλογικό σύστημα λοιπόν μπορεί να λάβει άπειρες συνεχόμενες τιμές

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Εργαστηριακή Άσκηση 2: Σύστημα Αρχείων Τα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

*Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους.

*Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. *Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε ονομάζονται συνολικά υλικό (hardware). * * υπερυπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Κύριας Μνήμης

Τεχνολογίες Κύριας Μνήμης Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Τεχνολογίες Κύριας (και η ανάγκη για χρήση ιεραρχιών μνήμης) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Κύρια Μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System)

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System) ..8 Κατανομή των αρχείων σε συσκευές Ακολουθείται κάποια λογική στην αποθήκευση των αρχείων:.αρχεία που χρησιμοποιούνται συχνά τοποθετούνται στους σκληρούς δίσκους που έχουν μεγάλη ταχύτητα πρόσβασης..αν

Διαβάστε περισσότερα

TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 2. Μάκης Σταματελάτος

TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 2. Μάκης Σταματελάτος TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 2 Μάκης Σταματελάτος makiss@teiion.gr Περιεχόμενα Τα Κύρια Μέρη του Η/Υ (συνέχεια) Αναπαράσταση της πληροφορίας στον Η/Υ Δυαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI)

Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) (συσκευές εισόδου-εξόδου) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση ενός υπολογιστή 1

Αποτίμηση ενός υπολογιστή 1 0 Πληροφορική Ι - Ιωάννης Γιώτης 10/11/16 Θέματα κεφαλαίου Πληροφορική Ι Ιωάννης Γιώτης Κατανόηση και εκτίμηση του υλικού: Αποτιμήστε το σύστημά σας 10/11/16 Αποτίμηση του υπο της μνήμης Αποτίμηση του

Διαβάστε περισσότερα

Μόνιμη Αποθήκευση Δεδομένων στον Η/Υ

Μόνιμη Αποθήκευση Δεδομένων στον Η/Υ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος: 2012-2013 Τάξη : B Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Θεωρία Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-ls1 Μόνιμη Αποθήκευση Δεδομένων στον Η/Υ Η

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης. Κάντε κλικ για έναρξη

Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης. Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Γενική εικόνα Στο σχήμα βλέπουμε μία γενική εικόνα του εσωτερικού της Κεντρική Μονάδας του υπολογιστή: Τροφοδοτικό Είναι μία ηλεκτρική μικροσυσκευή,

Διαβάστε περισσότερα

Με τον όρο μνήμη αναφερόμαστε στα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προγραμμάτων και δεδομένων σε έναν υπολογιστή ή άλλη ψηφιακή

Με τον όρο μνήμη αναφερόμαστε στα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προγραμμάτων και δεδομένων σε έναν υπολογιστή ή άλλη ψηφιακή Μνήμη Με τον όρο μνήμη αναφερόμαστε στα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προγραμμάτων και δεδομένων σε έναν υπολογιστή ή άλλη ψηφιακή ηλεκτρονική συσκευή, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση. Τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07 Τμήμα θεωρίας: Α.Μ. 8, 9 Κάθε Πέμπτη, 11πμ-2μμ, ΑΜΦ23. Διδάσκων: Ντίνος Φερεντίνος Γραφείο 118 email: kpf3@cornell.edu Μάθημα: Θεωρία + προαιρετικό

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI)

Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) (κύρια και κρυφή μνήμη) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια μνήμη. Μοντέλο λειτουργίας μνήμης. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI)

Κύρια μνήμη. Μοντέλο λειτουργίας μνήμης. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 015-16 Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) (κύρια και ) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Volume Managers. Εργασία για το μάθημα Λειτουργικά Συστήματα Ι. Κοντεκάκης Ιωάννης.

Volume Managers. Εργασία για το μάθημα Λειτουργικά Συστήματα Ι. Κοντεκάκης Ιωάννης. Volume Managers Εργασία για το μάθημα Λειτουργικά Συστήματα Ι Κοντεκάκης Ιωάννης (ikont@it.teithe.gr) Σκληροί Δίσκοι Συσκευές με δυνατότητα μόνιμης αποθήκευσης. Με πεπερασμένη χωρητικότητα. Αποτελούμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Σημειώσεις Δικτύων Αναλογικά και ψηφιακά σήματα Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 8: Επικοινωνία Συσκευών με τον Επεξεργαστή

Μάθημα 8: Επικοινωνία Συσκευών με τον Επεξεργαστή Μάθημα 8: Επικοινωνία Συσκευών με τον Επεξεργαστή 8.1 Τακτική σάρωση (Polling) Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα πληκτρολόγιο συνδεδεμένο σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Το πληκτρολόγιο είναι μια μονάδα εισόδου.

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας.

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας. Δεδομένα Πληροφορίες Δεδομένα: Μια ομάδα από σύμβολα, αριθμούς, λέξεις που αντιπροσωπεύουν κάτι και θα χρησιμοποιηθούν σε μια επεξεργασία. Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα,

Διαβάστε περισσότερα

Δεδομένα υπό πολιορκία

Δεδομένα υπό πολιορκία Δεδομένα υπό πολιορκία Πραγματικά περιστατικά απώλειας & διαρροής δεδομένων και πώς μπορείτε να προστατέψετε την προσωπική και την εταιρική σας ψηφιακή περιουσία Παναγιώτης Πιέρρος Managing Director της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ 1.1 Το Υπολογιστικό Σύστηµα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Από τον υπολογιστή των Αντικυθήρων µέχρι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό Κατηγορίες µε βάση το µέγεθος και τη χρήση: Υπερυπολογιστές (supercomputers)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) Σύγχρονα Υπολογιστικά Συστήματα τους υπερυπολογιστές (supercomputers) που χρησιμοποιούν ερευνητικά εργαστήρια τα μεγάλα συστήματα (mainframes)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Διδακτικοί Στόχοι

Κεφάλαιο 2. Διδακτικοί Στόχοι Κεφάλαιο 2 Το αντικείμενο αυτού του κεφαλαίου είναι η οργάνωση του συστήματος αρχείων του υπολογιστή. Παρουσιάζονται έννοιες, όπως η διαχείριση αρχείων και το σύστημα αρχείων, αναλύεται η φυσική οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Β Γυμνασίου Σχολικό έτος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Β Γυμνασίου Σχολικό έτος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Β Γυμνασίου Σχολικό έτος 2009-2010 Γνωρίζω το υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα Ψηφιακός Κόσμος Το Εσωτερικό του Υ. Σ. Πολυμέσα Δίκτυα Η / Υ Ψηφιακός Κόσμος Ψηφιακό Αναλογικό Με τον όρο Ψηφιακό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Υποσύστημα εισόδου εξόδου Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Αριστείδης Ευθυμίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321)

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Διάλεξη 15: Caching Δίσκου, Αστοχίες, Συστήματα Αρχείων με Ημερολόγιο Η Χρήση Cache Τα γνωστά Αν το παρελθόν είναι παρόμοιο με το μέλλον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cache

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές συσκευές Ε/Ε. Είσοδος Έξοδος στον υπολογιστή. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Μ.

Βασικές συσκευές Ε/Ε. Είσοδος Έξοδος στον υπολογιστή. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Μ. Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) (συσκευές εισόδου-εξόδου) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3.8 Τεχνικές μεταφοράς δεδομένων Λειτουργία τακτικής σάρωσης (Polling) Λειτουργία Διακοπών DMA (Direct Memory Access)

Μάθημα 3.8 Τεχνικές μεταφοράς δεδομένων Λειτουργία τακτικής σάρωσης (Polling) Λειτουργία Διακοπών DMA (Direct Memory Access) Μάθημα 3.8 Τεχνικές μεταφοράς δεδομένων Λειτουργία τακτικής σάρωσης (Polling) Λειτουργία Διακοπών DMA (Direct Memory Access) Μελετώντας το μάθημα θα μπορείς να ξέρεις τη λειτουργία του Polling να ξέρεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ SSD ΓΙΑ EΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ 4Κ VIDEO η απόκριση 20μs ανάγνωση / εγγραφή είναι εκεί που ξεφεύγει απο τα SATA III SSD

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ SSD ΓΙΑ EΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ 4Κ VIDEO η απόκριση 20μs ανάγνωση / εγγραφή είναι εκεί που ξεφεύγει απο τα SATA III SSD MATSOUKAS Bros εταιρεία πληροφορικής από το 1989 Μητροπόλεως 98, 54622 Θεσ/νίκη τηλ. 2310287741, fax 2310284724, website www.matsoukasbros.com email info@matsoukasbros.com intel Solid State Drive DC P3600

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System)

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System) 2.1.1 Εισαγωγή στη διαχείριση αρχείων Οι Η/Υ αποθηκεύουν τα δεδομένα και τα επεξεργάζονται. Εφαρμογή Προγράμματος C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\leitourgika.doc Λ.Σ. File System Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 8: Διαχείριση Μνήμης

Μάθημα 8: Διαχείριση Μνήμης Μάθημα 8: Διαχείριση Μνήμης 8.1 Κύρια και δευτερεύουσα μνήμη Κάθε μονάδα ενός υπολογιστή που χρησιμεύει για τη μόνιμη ή προσωρινή αποθήκευση δεδομένων ανήκει στην μνήμη (memory) του υπολογιστή. Οι μνήμες

Διαβάστε περισσότερα

[ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ]

[ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ] 2017 ΙΕΚ Τεχνικός Η/Υ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ [ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ] Sockets Intel & AMD RAM - IDE & SATA - SSD Sockets Intel & AMD Sockets Socket 478/Socket N Έτος κυκλοφοριας

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Πληροφορικής Ενότητα 8η: Συσκευές Ε/Ε - Αρτηρίες Άσκηση 1: Υπολογίστε το µέσο χρόνο ανάγνωσης ενός τµήµατος των 512 bytes σε µια µονάδα σκληρού δίσκου µε ταχύτητα περιστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 3: Συστήματα πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 3: Συστήματα πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 3: Συστήματα πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Χρήστος Ρέτσας 1

Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Χρήστος Ρέτσας 1 Το εσωτερικό του Υπολογιστή Χρήστος Ρέτσας 1 Περιφερειακές (εξωτερικές) συσκευές Κεντρική Μονάδα 2 Που είναι ηκεντρική Μονάδα; Φορητός H/Y (laptop, netbook) Χρήστος Ρέτσας 3 Που είναι ηκεντρική Μονάδα;

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι Κεφάλαιο 3 Σε ένα υπολογιστικό σύστημα η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) εκτελεί τις εντολές που βρίσκονται στην κύρια μνήμη του. Οι εντολές αυτές ανήκουν σε προγράμματα τα οποία, όταν εκτελούνται,

Διαβάστε περισσότερα

SRM Γνωρίζοντας τη συσκευή σας. Μπαταρία

SRM Γνωρίζοντας τη συσκευή σας. Μπαταρία SRM-8340 Γνωρίζοντας τη συσκευή σας Μπαταρία Η μπαταρία είναι πλήρης στα 3.8V. Όσο περνάει ο χρόνος η χωρητικότητα της ένδειξης θα εξαντλείται. Η ένδειξη είναι κενή όταν η μπαταρία έχει σχεδόν τελειώσει.

Διαβάστε περισσότερα

Toshiba. Η «βασίλισσα» του storage κυριαρχεί στην IFA 2015!

Toshiba. Η «βασίλισσα» του storage κυριαρχεί στην IFA 2015! Toshiba. Η «βασίλισσα» του storage κυριαρχεί στην IFA 2015! 0 by Πέτρος Κυπραίος11 Sep 2015 http://www.digitallife.gr/ifa-2015-toshiba-the-queen-of-storage-85666 Στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2015 είχαμε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5Β (επανάληψη) Εισαγωγή στην Πληροφορική. Τυπικοί χρόνοι πρόσβασης. Μέσος χρόνος πρόσβασης. Ταχύτητα µεταφοράς δεδοµένων

Κεφάλαιο 5Β (επανάληψη) Εισαγωγή στην Πληροφορική. Τυπικοί χρόνοι πρόσβασης. Μέσος χρόνος πρόσβασης. Ταχύτητα µεταφοράς δεδοµένων Κεφάλαιο 5Β (επανάληψη) Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Απόδοση των οδηγών αποθηκευτικών µέσων Μέσος χρόνος πρόσβασης (Average Access Time) Ταχύτητα µεταφοράς δεδοµένων (Data-Transfer

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 10: Δομές Αποθήκευσης

Κεφ. 10: Δομές Αποθήκευσης Κεφ. 10: Δομές Αποθήκευσης Database System Concepts, 6 th Ed. See www.db-book.com for conditions on re-use Ταξινόμηση των μέσων φυσικής αποθήκευσης Ταχύτητα με την οποία είναι δυνατή η πρόσβαση στα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μάθημα 8. 1 Στέργιος Παλαμάς

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μάθημα 8. 1 Στέργιος Παλαμάς ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Μάθημα 8 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας και Μνήμη 1 Αρχιτεκτονική του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Μονάδες Εισόδου Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 7 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 7 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 7 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Ποια από τις πιο κάτω δηλώσεις περιγράφει την σωστή διαδικασία ασφάλειας των πληροφοριών για ένα οργανισμό; a) Να μην υπάρχουν διαδικασίες για την αναφορά των

Διαβάστε περισσότερα

Φουκαράκη Χρυσούλα - ΓΕΛ Γαζίου

Φουκαράκη Χρυσούλα - ΓΕΛ Γαζίου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Φουκαράκη Χρυσούλα - ΓΕΛ Γαζίου Υπολογιστικά συστήματα σχεδιάστηκαν για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και βοηθούν στη συνολική πρόοδο της τεχνολογίας Φουκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM).

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM). Μνήμες Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψηφιακών συστημάτων σε σχέση με τα αναλογικά, είναι η ευκολία αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών, είτε προσωρινά είτε μόνιμα Οι πληροφορίες αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20

Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Top???????????? μ?????????????

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα

Ενότητα 1. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα Ενότητα 1 Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα 1.1 Ψηφιακό Αναλογικό (βιβλίο μαθητή σελ. 104) στη διπλανή φωτογραφία τα χρώματα διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε τις ενδιάμεσες

Διαβάστε περισσότερα

Σκληροί Δίσκοι Υπολογιστών

Σκληροί Δίσκοι Υπολογιστών Σκληροί Δίσκοι Υπολογιστών Ονοματεπώνυμο: Κλεομένης Παπαδιάκος Αριθμός Μητρώου: 340 Επιβλέπων Καθηγητής: Μηνάς Δασυγένης Μάθημα: Αρχιτεκτονικής ΗΥ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Να αποθηκεύουμε και να ξανανοίγουμε αρχεία σε περιβάλλον Windows. Να ξεχωρίζουμε τα συστατικά (αρχεία, φακέλους κλπ.) ενός δίσκου

Να αποθηκεύουμε και να ξανανοίγουμε αρχεία σε περιβάλλον Windows. Να ξεχωρίζουμε τα συστατικά (αρχεία, φακέλους κλπ.) ενός δίσκου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ Σε τι μας χρησιμεύει ακόμη και η καλύτερη εργασία, αν την έχουμε αποθηκεύσει κάπου στον υπολογιστή μας, αλλά δεν μπορούμε να την ξαναβρούμε; Θα πρέπει να σκεφτούμε κάποιο σύστημα το

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Άριστος Πασιάς 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Άριστος Πασιάς Σεπτέμβριος 2017 2 Στόχοι: Στο τέλος αυτού του μαθήματος ο μαθητή πρέπει: Να μπορεί να αναφέρει τα κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος Σε αυτό το μάθημα θα μάθετε να: 1. Αναφέρετε τα διάφορα είδη μνήμης και συσκευές που τις περιέχουν. 2. Περιγράφετε τα σημαντικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία Δεδομένων. Πιθανά Προβλήματα. Πρόληψη - Αντιμετώπιση

Προστασία Δεδομένων. Πιθανά Προβλήματα. Πρόληψη - Αντιμετώπιση Περραιβού 40, Ανω Τούμπα T: 2310.943.054 54352, Θεσσαλονίκη Μ: 6978.284.405 W: www.servicepack.gr E: info@servicepack.gr Αγαπητοί πελάτες και συνεργάτες, Προστασία Δεδομένων Πιθανά Προβλήματα Πρόληψη -

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (HY120)

Προγραμματισμός Ι (HY120) Προγραμματισμός Ι (HY20) # μνήμη & μεταβλητές πρόγραμμα & εκτέλεση Ψηφιακά δεδομένα, μνήμη, μεταβλητές 2 Δυαδικός κόσμος Οι υπολογιστές είναι δυαδικές μηχανές Όλη η πληροφορία (δεδομένα και κώδικας) κωδικοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ. ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ. ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ 1 Γενική οργάνωση του υπολογιστή Ο καταχωρητής δεδομένων της μνήμης (memory data register

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών 1 Οργάνωση υπολογιστών ΚΜΕ Κύρια Μνήμη Υποσύστημα εισόδου/εξόδου 2 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) R1 R2 ΑΛΜ

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης Το εσωτερικό ενός PC 1 Το κουτί του PC (περίβλημα) περιέχει όλα τα βασικά μέρη του συστήματος Δύο κατηγορίες κουτιών: Desktop και Tower Mini tower Midi tower Full tower Κεντρική μονάδα Ο τύπος του κουτιού

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΜΝΗΜΕΣ. (c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ17

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΜΝΗΜΕΣ. (c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ17 ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΜΝΗΜΕΣ Μνήμες (Memory) - Είναι ημιαγώγιμα κυκλώματα που μπορούν να αποθηκεύσουν ένα σύνολο από δυαδικά ψηφία (bit). - Μια μνήμη αποθηκεύει λέξεις (σειρές από bit). - Σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Οργάνωση Υπολογιστών

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Οργάνωση Υπολογιστών Οργάνωση Υπολογιστών Οργάνωση υπολογιστών ΚΜΕ Κύρια Μνήμη Υποσύστημα εισόδου/εξόδου Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) R1 R2 ΑΛΜ R3 I Καταχωρητές PC Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Αριθμητική και λογική μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Μάθημα 3.1: Μάθημα 3.2: Μάθημα 3.3: Πολυπλεξία επιμερισμού συχνότητας χρόνου Συγκριτική αξιολόγηση τεχνικών πολυπλεξίας Στατιστική πολυπλεξία Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ελληνογαλλική σχολή Πειραιά Άγιος-Παύλος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια:σταυρούλα Μαυροματάκη Σχολικό έτος 2011-12 Ονοματεπώνυμο:Σπύρος Γεωργακόπουλος Τεχνολογικό επίτευγμα i-pod

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ

Μάθημα 2 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ Μάθημα 2 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ Εισαγωγή στη Διαχείριση Αρχείων Οι Η/Υ θα ήταν άχρηστοι, αν δεν μπορούσαν να αποθηκεύσουν τα δεδομένα που επεξεργάζονται για μελλοντική χρήση. Τα δεδομένα αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Δομές δεδομένων και αρχείων

Πληροφορική 2. Δομές δεδομένων και αρχείων Πληροφορική 2 Δομές δεδομένων και αρχείων 1 2 Δομή Δεδομένων (data structure) Δομή δεδομένων είναι μια συλλογή δεδομένων που έχουν μεταξύ τους μια συγκεκριμένη σχέση Παραδείγματα δομών δεδομένων Πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Τι ονομάζουμε υλικό και τι λογισμικό ενός υπολογιστικού συστήματος; 2. Τι είναι α) η μητρική πλακέτα ( motherboard), β) η κεντρική μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή

Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή 1 Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή Ο υπολογιστής, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο εργαστήριο του σχολείου σας, περιλαμβάνει διάφορα ξεχωριστά τμήματα που συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

1.4 Τεχνολογικές εξελίξεις στο Υλικό Υπολογιστών

1.4 Τεχνολογικές εξελίξεις στο Υλικό Υπολογιστών 1.4 Τεχνολογικές εξελίξεις στο Υλικό Υπολογιστών Μεταξύ του 2700 π.χ. και 2300 π.χ. εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Σουμεριακός Άβακας, ένας πίνακας με διαδοχικές στήλες που οριοθετούσαν τις διαδοχικές τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 4 : Κρυφή Μνήμη Καρβούνης Ευάγγελος Δευτέρα, 30/11/2015 Χαρακτηριστικά Θέση Χωρητικότητα Μονάδα Μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης

Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τον τρόπο αναπαράστασης των δεδομένων (δυαδικό σύστημα) Να αναγνωρίζουμε πώς γράμματα και σύμβολα από

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321)

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Διάλεξη 8: Σελιδοποίηση & Swapping Από τα Προηγούμενα 2 Φυσική μνήμη Έλλειψη προστασίας Περιορισμένο μέγεθος Συνεχείς ή κατά κανόνα συνεχείς περιοχές Διαμοίραση ορατή στα

Διαβάστε περισσότερα

16PROC

16PROC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ηράκλειο 05/09/2016 Αριθμός Πρωτ.5994 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 5462/03.08.2016 Έχοντας υπόψη: τις διατάξεις του ισχύοντος

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ενότητα 13: (Μέρος Β ) Λειτουργικό Σύστημα Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 1: Υλικό Υπολογιστών (Hardware) 1.1: Το υπολογιστικό σύστημα ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό (hardware); [σελ. 8] Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε

Διαβάστε περισσότερα

12/5/18. Αποτίµηση του υποσυστήµατος CPU. Κεφάλαιο 6. Κατανόηση και εκτίμηση του υλικού: Αποτιμήστε το σύστημά σας. Στόχοι

12/5/18. Αποτίµηση του υποσυστήµατος CPU. Κεφάλαιο 6. Κατανόηση και εκτίμηση του υλικού: Αποτιμήστε το σύστημά σας. Στόχοι 12/5/18 A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 6 Κατανόηση και εκτίμηση του υλικού: Αποτιμήστε το σύστημά σας Η ιδανική ψηφιακή συσκευή σας Αποτίµηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Α Τριμήνου Καλή Επιτυχία

Διαγώνισμα Α Τριμήνου Καλή Επιτυχία Μάθημα: Πληροφορική Διάρκεια 45 Λεπτά Καθηγητές: Κωσταλίας Κώστας-Πιλατέρης Γιάννης Ημερομηνία : 5-12-2000 Τμήμα : Α. Ονοματεπώνυμο:.. Διαγώνισμα Α Τριμήνου Καλή Επιτυχία 1 ο Θέμα (3 μονάδες) Θέλετε να

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Τι είναι ένα αρχείο ; Διαχείριση αρχείων. Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων)

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Τι είναι ένα αρχείο ; Διαχείριση αρχείων. Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2018-19 Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων Εισαγωγή Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Επικοινωνία με χρήστη

Διαβάστε περισσότερα