ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΦΙΛΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ANDROID ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Πτυχιακή εργασία του φοιτητή του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Γεωργίου Λουκά Επιβλέπων Καθηγητής Απόστολος Μηλιώνης Αθήνα, 2017

2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 0. Τρόπος επεξήγησης των πεδίων του εγγράφου και μαθησιακός στόχος 1.Εισαγωγη 1.1 Έγγραφο φιλικής δήλωσης ατυχήματος 1.2 Γιατί android 2.Eclipse (λογισμικό) 2.1. Εγκατάσταση JDK (Java Development kit) 2.2 Εγκατάσταση ADT (Android Development Tools) 2.3 Δημιουργία Android project 3 Αντιστοίχιση εγγράφου με εφαρμογής 3.1 Δημιουργία Παραρτημάτων 3.1 Πεδία 1 έως Πεδία 6 έως 8 (Όχημα Α) 3.2 Πεδία 9 έως 14 (Όχημα Α) 3.2 Πεδία 6 έως 8 (Όχημα Β) 3.2 Πεδία 9 έως 14 (Όχημα Β) 3.2 Πεδίο Βάσεις δεδομένων και πίνακες 4.1 Δημιουργία local server 4.2 Εισαγωγή δεδομένων στους πίνακες 5 Google Maps σε android 5.1 Εύρεση τοποθεσίας 5.2 Βασικές λειτουργίες χάρτη 6 Βιβλιογραφία

3 0. Τρόπος επεξήγησης των πεδίων του εγγράφου και μαθησιακός στόχος Το αρχικό αυτό κεφάλαιο έχει σκοπό να δώσει στον αναγνώστη μία εικόνα της δομής του εγγράφου ώστε να μπορεί να κατανοεί και να ακολουθεί την ομαλή ροή και επεξήγηση κάθε κεφαλαίου. Κατά ένα μεγάλο μέρος τα κεφάλαια θα αποτελούνται από κείμενα με επεξήγηση της κάθε δραστηριότητας της εφαρμογής που αναπτύχθηκε. Παράλληλα θα υπάρχουν και αναδρομές που αφορούν το android development τα οποία θα συνοδεύονται από συνοπτικές εικόνες. Οι εικόνες θα είναι αριθμημένες με αύξοντα αριθμητική σειρά και ανάλογα τον αριθμό του κεφαλαίου, έτσι ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να ανατρέξει σε αυτές σε περίπτωση που το κείμενο τον προτρέπει, για την ευκολότερη και καλύτερη κατανόηση του κειμένου. Επίσης διπλά σχεδόν από κάθε εικόνα θα υπάρχει και το αντίστοιχο συνοπτικό κείμενο με επιπρόσθετη περιγραφή και σε αρκετές περιπτώσεις αριθμημένα βήματα με οδηγίες.

4 Επίσης στο τέλος του εγγράφου θα υπάρχει και λίστα με ονομασίες και ορολογίες ευκολότερη και αναζήτηση από τον χρήστη. Στόχος είναι, εκτός από την επεξήγηση της ιδέας και της δημιουργίας της εφαρμογής, είναι το έγγραφο αυτό να αποτελέσει και ένα είδος εκπαιδευτικού σεναρίου (tutorial) που θα απευθύνεται σε αρχάριους που θα ήθελαν να πάρουν μια ιδέα όσον αναφορά την ανάπτυξη εφαρμογών και πιο συγκεκριμένα το Android Development. Συνοπτικό παράδειγμα : Εικόνα 0 Κείμενο περιγραφής και επεξήγησης της εικόνας.

5 1. Εισαγωγή Το περιεχόμενο του εισαγωγικού κεφαλαίου εστιάζει στα δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εφαρμογή που αναπτύχθηκε. Το πρώτο αφορά το έγγραφο φιλικής δήλωσης ατυχήματος και το δεύτερο τον προγραμματισμό για την ανάπτυξη εφαρμογών για Android λογισμικό. 1.1 Έγγραφο φιλικής δήλωσης ατυχήματος Το έγγραφο φιλικές δήλωσης ατυχήματος, ή φιλικός διακανονισμός, είναι ένα φυλλάδιο που συμπληρώνεται σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος από τους εμπλεκόμενους οδηγούς, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους για την υπαιτιότητα και οι ασφαλιστικές εταιρίες με τις οποίες υπάρχει συμφωνία εντάσσονται στο σύστημα Φιλικού Διακανονισμού. Το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης διευκολύνει τους οδηγούς που έχουν εμπλακεί στο ατυχήματα, ώστε να ανταλλάξουν τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των οχημάτων τους. Επίσης, τους δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να περιγράψουν με ακρίβεια τις συνθήκες του ατυχήματος χωρίς να εμπλέκονται με συζητήσεις και πιθανές διενέξεις σχετικά με την υπαιτιότητα για το συμβάν.

6 Η εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζει το αυθεντικό αρχείο που συμπληρώνουν οι εμπλεκόμενοι οδηγοί : Εικόνα 1.1 Έντυπο φιλικού διακανονισμού

7 1.2 Γιατί Android Η βασική ιδέα της εργασίας που παρουσιάζεται εδώ είναι η «μεταφορά» και μετατροπή του εγγράφου φιλικής δήλωσης σε εφαρμογή για Android. Που βοηθάει όμως αυτό και γιατί Android λογισμικό; Πολλά πράγματα και καθημερινές συνήθειες έχουν πλέον «αναβαθμιστεί» από το χειροπιαστό στο ηλεκτρονικό επίπεδο. Πλέον η χρήση κινητού τηλεφώνου με λογισμικά νέας γενιάς συναντάται καθημερινά από χρήστες ανεξαρτήτου ηλικίας και αποτελεί ένα μέσο που προσφέρει λύσεις ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε μέσω του διαδικτύου. Με την χρήση της εφαρμογής και χρησιμοποιώντας τις δια-δραστικές δυνατότητες που προσφέρει, οι χρήστες-οδηγοί θα μπορούν να συμπληρώνουν τα στοιχεία που απαιτούνται πιο εύκολα, γρηγορότερα και με περισσότερα στοιχεία που αφορούν το πιθανό ατύχημα που έχουν εμπλακεί. Η επιλογή υποστήριξης σε λογισμικά android στηρίχθηκε σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος αφορά τις δυνατότητες αλλά και τη φήμη και συχνότητα του λογισμικού Android στη καθημερινότητα. Ο δεύτερος αφορά το αναπτυξιακό κομμάτι, που αποτελεί και το βασικό θέμα της εργασίας, το οποίο είναι ελκυστικό και απευθύνεται στον οποιοδήποτε που θα ήθελε, έχοντας προχωρημένες, αλλά και βασικές, γνώσεις προγραμματισμού, να ασχοληθεί με την ανάπτυξη εφαρμογών.

8 Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές υιοθετούν το Android ως βάση για τα mobile προϊόντα τους, με αποτέλεσμα το Android να αποτελεί το Νο1 λειτουργικό σύστημα σε φορητές συσκευές στον πλανήτη. Για τους προγραμματιστές αυτό δίνει μία τεράστια ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα γράφοντας εφαρμογές που θα απευθύνονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες / πελάτες και προσθέτοντάς τις δωρεάν (μετά από ένα εφάπαξ ποσό των 25 δολαρίων) στο ράφι του καταστήματος που βρίσκεται μέσα σε όλες αυτές και ακούει στο όνομα Google Play Store. Οι Android εφαρμογές είναι συνήθως γραμμένες σε Java καθώς είναι η πιο διάσημη γλώσσα προγραμματισμού στον κόσμο σήμερα και χαρακτηρίζεται ως αντικειμενοστραφής γλώσσα (object-oriented). Για όσους έχουν προηγούμενη εμπειρία με την φιλοσοφία του object-oriented programming σε άλλες γλώσσες, όπως C#, Objective C ή Ruby τότε δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στη μετάβαση σε Java. Εικόνα 1.2 Το android robot (σήμα του λογισμικού Android)

9 2. Eclipse (λογισμικό) Το eclipse είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό περιβάλλον (IDE) το οποίο χρησιμοποιείται για προγραμματισμό και είναι το πιο γνωστό για ανάπτυξη σε Java. Είναι το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας και την διανομή Eclipse ADT (Android Development Tools) που την παρέχει δωρεάν η Google ώστε οι χρήστε να προγραμματίζουν και να διανέμουν, αν επιθυμούν, εφαρμογές Android. Αποτελούσε το βασικό περιβάλλον για ανάπτυξη εφαρμογών Android τον καιρό που η εφαρμογή της φιλικής δήλωσης αναπτυσσόταν. Παρόλα αυτά, πλέον δεν αποτελεί το επίσημο περιβάλλον για ανάπτυξη σε Android, αφού έχει αντικατασταθεί από το Android Studio και συνιστάται στους χρήστες να χρησιμοποιούν το τελευταίο ή να μεταφέρουν τα projects από το Eclipse στον Android Studio. 2.1 Εγκατάσταση JDK (Java Development kit) Για να κατεβάσουμε το JDK, το οποίο είναι απαραίτητο για προγραμματισμό σε Java, πηγαίνουμε στο παρακάτω σύνδεσμο : nloads/jdk8-downloads html.

10 Κατεβάζουμε το αρχείο με την πιο πρόσφατη έκδοση και είναι συμβατό με το λογισμικό του υπολογιστή που χρησιμοποιούμε. Στη συνέχεια αφού το κάνουμε εγκατάσταση πηγαίνουμε στον υπολογιστή μου-στο σκληρό δίσκο π ου το κάναμε εγκατάσταση-στα αρχεία εφαρμογών - στο αρχείο με το όνομα Java-στην έκδοση jdk που εγκαταστήσαμε-στο φάκελο bin και κάνουμε copy to path. Τώρα πηγαίνουμε και κάνουμε δεξί κλικ στον υπολογιστή μου-ιδιότητες-ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους-μεταβλητές περιβάλλοντος. Στις μεταβλητές του χρήστη πατάμε Δημιουργία με Όνομα μεταβλητής JAVA_HOME και Τιμή μεταβλητής το path που κάναμε copy paste προηγουμένως. 2.2 Εγκατάσταση ADT (Android Development Tools) Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν την εγκατάσταση του Eclipse και του ADT (Android Development Tools) για το Eclipse, αλλά όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του κεφαλαίου δε συνιστάται σε χρήστες για την ανάπτυξη εφαρμογών πλέον. Το επίσημο περιβάλλον είναι το Android Studio. Το Eclipse μπορούμε να το κατεβάσουμε από το παρακάτω link:

11 e=/oomph/epp/neon/r2a/eclipse-inst-win64.exe και στη να το κάνουμε εγκατάσταση. Αφού ανοίξουμε το Eclipse στο πεδίο εντολών Help πατάμε Install New Software. Στη συνέχεια στο πεδίο Work with κάνουμε επικόλληση αυτό το Link ( Επιλέγουμε το developer tools και το κάνουμε εγκατάσταση. 2.3 Δημιουργία Android project Για τη δημιουργία ενός Android project πατάμε στο πεδίο File -> New -> Other -> Android Application Project Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το υποχρεωτικά πεδία, τα οποία θα εξηγήσουμε ένα-ένα. Το Application Name είναι το όνομα της εφαρμογής που θα έχει στο Play Store. Το Project Name χρησιμοποιείται από το Eclipse και δεν έχει να κάνει με το Application Name, παρ όλα αυτά συνιστάται να έχει ο ίδιο όνομα. Το Package Name πρέπει να είναι μοναδικό γιατί αποτελεί το επίσημο αναγνωριστικό της εφαρμογής. Με πιο απλά λόγια αποτελεί το αντίστοιχο domain name μιας εφαρμογής.

12 Στο Minimum Required SDK επιλέγουμε την παλαιότερη έκδοση του Android για να τρέχει η εφαρμογή. Όσο πιο παλιά τόσο μεγαλύτερος και ο αριθμός των συσκευών που θα είναι συμβατή η εφαρμογή, αλλά με λιγότερα χαρακτηριστικά. Στο Target SDK επιλέγουμε την έκδοση η οποία θα είναι η επίσημη που θα δουλεύει η εφαρμογή που δημιουργήθηκε. Στο Compile With επιλέγουμε συνήθως την πιο πρόσφατη έκδοση. Στη συνέχει επιλέγουμε ένα θέμα και το εικονίδιο της εφαρμογής, και τέλος επιλέγουμε τον τύπο της δραστηριότητας που θα δημιουργήσουμε. 3. Αντιστοίχιση εγγράφου φιλικής δήλωσης με εφαρμογής Στόχος του κεφαλαίου είναι η συνοπτική παρουσίαση του μεγαλύτερου μέρους της εφαρμογής. Για να γίνει όμως κατανοητό πρέπει πρώτα να γίνει επεξηγηματική αντιστοίχιση του περιεχομένου του αυθεντικού εγγράφου φιλικής δήλωσης με αυτό της εφαρμογής. Στη συνέχει θα ακολουθήσει μια αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων που, όπως αναφέρθηκε,

13 αντιστοιχούν το πρωτότυπου εγγράφου, με αναλυτική περιγραφή όλων των πεδίων. 3.2 Loading screen και Κεντρικό μενού εφαρμογής Όπως κάθε εφαρμογή έτσι και στην περίπτωση μας όταν ο χρήστης ξεκινήσει ακολουθεί μία ενδεικτική δραστηριότητα εισαγωγής ( splash screen). Εικόνα 3.1 Loading screen

14 Στη συνέχεια ο χρήστης μεταφέρεται στο κεντρικό μενού της εφαρμογής ( Εικόνα 3.2 ). Εδώ υπάρχουν τρεις επιλογές : 1. Να πατήσει και να δει ο χρήστης τις οδηγίες συμπλήρωσης που αφορούν το φιλικό διακανονισμό ( Εικόνα 3.3 ). 2. Να μεταβεί στους χάρτες που παρέχει η google σε Andoird λογισμικά, ώστε να εντοπιστεί γρήγορα και εύκολα η τοποθεσία του ατυχήματος ( Κεφάλαιο 5 ). 3. Να ξεκινήσει κανονικά η συμλήρωση των πεδίων τυ φιλικού διακανονισμού. Εικόνα 3.2 Κεντρικό μενού εφαρμογής

15 Εικόνα 3.3 Οδηγίες συμπλήρωσης

16 3.2 Δημιουργία Παραρτημάτων Πεδία 1 έως 5 Η πρώτη δραστηριότητα, όσο αναφορά αυτές που είναι βασισμένες πάνω στο έγγραφο φιλική δήλωσης, περιέχει τα πεδία 1 έως και 5 και η αντιστοιχία παρουσιάζεται στις παρακάτω εικόνες : Εικόνα 3.4 Πεδία 1 έως 5 από το προτώτυπο έγγραφο Η εικόνα 4.1 περιέχει διάφορα βασικά στοιχεία που πρέπει να συμπληθωθού από τον εμπλεκόμενο οδηγό. Ακολουθεί είναι η «μεταφορά» της προηγούμενης εικόνας στην εφαρμογή :

17 Εικόνα 3.5 Πεδία 1 έως 5 «περασμένα» στην εφαρμογή

18 Περιέχει 5 πεδία που συμπληρώνονται από τον χρήστη και ανάλογα το είδος του πεδίου το πληκτρολόγιο εμφανίζει τις ανάλογες εισαγωγές χαρακτήρων, π.χ. για Όνομα εμφανίζει χαρακτήρες ελληνικού αλφάβητου, ενώ για Ημερομηνία ή Ώρα, αριθμητικούς χαρακτήρες ημερομηνίας ή ώρας αντίστοιχα. Τα «κουτάκια» επιλογής μαρκάρονται από το χρήστη, αλλά αφού επιλέξει το ένα δεν μπορεί να επιλέξει και το άλλο ταυτόχρονα. Ο χρήστης αφού συμπληρώσει τα πεδία μπορεί να πατήσει το κουμπί που αναγράφει «Επόμενο» για να προχωρήσει στις επόμενες δραστηριότητες τις εφαρμογής. Σε περίπτωση που κάποια από τα πεδία δεν συμπληρωθεί δεν μπορεί να προχωρήσει και η εφαρμογή τον υποχρεώνει να τα συμπληρώσει με σχετικό μήνυμα κάτω από κάθε πεδίο όπως φαίνεται στην εικόνα 4.2. Εικόνα 3.6 «Συμπληρώστε τα υποχρεωτικά πεδία»

19 3.2.2 Πεδία 6 έως 8 ( Όχημα Α ) Η δεύτερη δραστηριότητα όσο αναφορά τα πεδία που συμπληρώνει ο χρήστης περιέχει παρόμοια δομή με την προηγούμενη και καλύπτει τα νούμερα 6 έως 8 του πρωτότυπου εγγράφου όπως φαίνεται στην εικόνα 3.3. Η εφαρμογή είναι ένα σχεδόν πιστό αντίγραφο του αυθεντικού εγγράφου φιλικής δήλωσης κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Γι αυτό η δραστηριότητα που περιγράφεται αφορά τα στοιχεία εκείνα που θα πρέπει να συμπληρώσει ο ένας από τους δύο εμπλεκόμενους οδηγούς, έστω ο οδηγός Α. Θα γίνει ξεχωριστή αναφορά και στις δραστηριότητες που θα αφορούν τον δεύτερο εμπλεκόμενο οδηγό (Οδηγός Β). Η σχεδίαση και η λογική συμπλήρωσης παραμένουν ίδιες.

20 Εικόνα 3.7 Πεδία 6 έως 8 από το πρωτότυπο έγγραφο για τον οδηγό Α Έχουμε πάλι διάφορα πεδία, περισσότερα σε αριθμό αυτή τη φορά, τα οποία υποχρεούται να συμπληρώσει ο αντίστοιχος εμπλεκόμενος οδηγός Α. Ακολουθεί η εικόνα 3.3 που περιέχει τη «μεταφορά» των προαναφερθέντων πεδίων στην εφαρμογή :

21 Εικόνα 3.8 Πεδία 6 έως 8 «περασμένα στην εφαρμογή» για τον οδηγό Α

22 Στοιχεία όπως η επωνυμίας της ασφαλιστικής που ανήκει ο οδηγός και διάφορα άλλα όπως διεύθυνση και μάρκα του αυτοκινήτου περιέχει η δεύτερη δραστηριότητα, με αντίστοιχη εμφάνιση χαρακτήρων στο πληκτρολόγιο του κινητού ανάλογα την επιλογή από το χρήστη. Αφού λοιπόν συμπληρωθούν όλα τα υποχρεωτικά πεδία, ώστε να μην εμφανιστεί η κόκκινη προειδοποίηση, ο χρήστης πατάει στο «Επόμενο» για να συνεχίσει την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φιλικής δήλωσης Πεδία 9 έως 14 ( Όχημα Α ) Στην επόμενη δραστηριότητα που ακολουθεί ( Εικόνα 3.5 ), εμπεριέχεται, εκτός από τα κλασικά πεδία συμπλήρωσης στοιχείων από τον χρήστη όπως edit texts και checkboxes, μια βασική αλλά ταυτόχρονα δια-δραστική διαφορά της εφαρμογής σε σχέση με το πρωτότυπο έγγραφο. Όπως στις προηγούμενες δραστηριότητες έτσι κι αυτή εδώ αφορά το όχημα Α του αντίστοιχου εμπλεκόμενου οδηγού Α. Να τονιστεί πως το πεδίο 12 από το πρωτότυπο έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει τη συμπλήρωση διάφορων checkboxes και από τους δύο εμπλεκόμενους οδηγούς, έχει αναπτυχθεί σε διαφορετική δραστηριότητα στη εφαρμογή, και θα

23 αναλυθεί η λειτουργία της σε ξεχωριστό κεφάλαιο παρακάτω. Εικόνα 3.9 Πεδία 9 έως 14 από το πρωτότυπο έγγραφο για τον οδηγό Α Όπως φαίνεται στην εικόνα 3.5 στο πεδίο 10 ο οδηγός καλείται να υποδείξει γραπτά με τόξο το αρχικό σημείο σύγκρουσης. Υπάρχει στο αρχικό έγγραφο όμως και ένα άλλο πεδίο το οποίο απαιτεί το σχεδιασμό του ατυχήματος από τους οδηγούς όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα :

24 Εικόνα 3.10 Σχεδιάγραμμα ατυχήματος στο πρωτότυπο έγγραφο Για να μη χρειάζεται λοιπόν οι οδηγοί να χρησιμοποιούν τις σχεδιαστικές τους ικανότητες και τη φαντασία τους, το πεδίο της εικόνας 3.6 δεν έχει «μεταφερθεί» στην εφαρμογή και επίσης το πεδίο 10 της εικόνας 3.5 έχει μετατραπεί σε μία εικόνα-κουμπί, του οποίου η χρήση θα εξηγηθεί παρακάτω.

25 Εικόνα 3.11 Πεδία 9 έως 12 «περασμένα στην εφαρμογή» για τον οδηγό Α

26 Τα πεδία έχουν διαφορετικά νούμερα από το αυθεντικό έγγραφο λόγω των τροποποιήσεων που αναφέρθηκαν, αλλά και μίας ακόμη που θα εξηγηθεί παρακάτω. Αφού λοιπόν ο χρήστης συμπληρώσει τα «κλασικά» υποχρεωτικά πεδία, καλείται αντί να σχεδιάσει το ατύχημα, να το φωτογραφήσει. Πατώντας στην εικόνα του πεδίου 10 ( η επεξήγηση συμπλήρωσης έχει αλλάξει για προφανείς λόγους ) η εφαρμογή μεταφέρει τον χρήστη στην φωτογραφική μηχανή του κινητού. Στη συνέχεια η συνοπτική εικόνα αντικαθίσταται από τη φωτογραφία που τραβήχτηκε, και πατώντας στο κουμπί «Upload Image», ο χρήστης «ανεβάζει» τη φωτογραφία στον Server που έχει δημιουργηθεί για το «πέρασμα» των δεδομένων. Η δημιουργία του local Server και της βάσης δεδομένων με αντίστοιχους πίνακες θα αναλυθεί σε επόμενο κεφάλαιο. Στη συνέχεια αφού επιλέξει το κουμπί «Επόμενο» η εφαρμογή μεταφέρεται τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσει ο δεύτερος εμπλεκόμενος οδηγός η ο οδηγός του οχήματος Β η πιο απλά ο οδηγός Β.

27 3.2.4 Πεδία 6 έως 8 ( Όχημα Β ) Όπως αναφέρθηκε στα προηγούμενα κεφάλαια η λογική και η σχεδίαση των πεδίων που αφορούν τον δεύτερο εμπλεκόμενο οδηγό, είναι ακριβώς η ίδια. Περιέχει τα ίδια χαρακτηριστικά και τα ίδια διαδραστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα λήψης φωτογραφίας του σημείου που έγινε το ατύχημα. Ακολουθούν παρακάτω με συνοπτική περιγραφή οι εικόνες 3.7 και 3.8 που αποτελούν το πρωτότυπο και τη «μεταφορά» του στην εφαρμογή αντίστοιχα. Εικόνα 3.12 Πεδία 6 έως 8 από το πρωτότυπο έγγραφο για τον οδηγό Β

28 Εικόνα 3.13 Πεδία 6 έως 8 «περασμένα στην εφαρμογή» για τον οδηγό Β

29 3.2.5 Πεδία 9 έως 14 ( Όχημα Β ) Με την ίδια λογική και σχεδίαση και τα πεδία 9 έως 14 για τον οδηγό Β. Συνοπτικές εικόνες και περιγραφές : Εικόνα 3.14 Πεδία 9 έως 14 από το πρωτότυπο έγγραφο για τον οδηγό Β

30 Εικόνα 3.15 Πεδία 9 έως 14 «περασμένα στην εφαρμογή» για τον οδηγό Β

31 3.2.6 Πεδίο 12 Αφού λοιπόν οι εμπλεκόμενοι οδηγοί συμπληρώσουν τα υποχρεωτικά πεδία που αναλύθηκαν προηγουμένως, καταλήγουν στο πεδίο 12 του πρωτότυπου εγγράφου. Αποτελεί την τελευταία δραστηριότητα της εφαρμογής, όσο αναφορά τουλάχιστον αυτές οι οποίες περιλαμβάνονται στη διαδικασία συμπλήρωσης στοιχείων από τον χρήστη. Όπως και στο πρωτότυπο έγγραφο, έτσι και εδώ τα στοιχεία που συμπληρώνονται υποχρεωτικά, αφορούν τις συνθήκες και τον τρόπο που συνέβη το ατύχημα. Περιλαμβάνει δύο οριζόντιες λίστες από κουτάκια ή αλλιώς checkboxes, τα οποία υποχρεούνται οι χρήστες να συμπληρώσουν, καθώς περιλαμβάνουν όπως αναφέρθηκα πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα. Γι αυτό και υπάρχουν και οι αντίστοιχες λίστες που αναφέρονται στο εκάστοτε εμπλεκόμενο στο ατύχημα όχημα, όπως φαίνεται στην εικόνα 3.11.

32 Εικόνα 3.16 Πεδίο 12 στο πρωτότυπο έγγραφο Ακριβώς ίδιας λογικής και σχεδίασης και η αντίστοιχη δραστηριότητα της εφαρμογής όπως φαίνεται στις εικόνες 3.12 έως 3.14.

33 Εικόνα 3.17 Πεδίο 12 (checkboxes 1-6) «περασμένο στην εφαρμογή»

34 Εικόνα 3.12 Πεδίο 12 (checkboxes 6-14) «περασμένο στην εφαρμογή»

35 Εικόνα 3.12 Πεδίο 12 (checkboxes 10-17) «περασμένο στην εφαρμογή»

36 Αφού λοιπόν οι χρήστες συμπληρώσουν τα απαραίτητα checkboxes, πατώντας στο κουμπί «Τελική Υποβολή Δήλωσης», ολοκληρώνουν τη διαδικασία ηλεκτρονικής δήλωσης του φιλικού διακανονισμού αποστέλνοντας και τα τελευταία στοιχεία. 4 Βάση δεδομένων και πίνακες Στα προηγούμενα κεφάλαια παρουσιάστηκαν οι βασικές λειτουργίες όσο αναφορά τουλάχιστον τις δραστηριότητες εκείνες οι οποίες αποτελούν το συμπληρωματικό μέρος από μεριάς χρήστη. Που αποστέλνονται όμως όλα αυτά τα οποία οι οδηγοί επιλέγουν και συμπληρώνουν; 4.1 Δημιουργία local server Για την δημιουργία μία βάσης δεδομένων και πινάκων μέσα σε αυτή, έχει «στηθεί» ένας τοπικός εξυπηρετητής. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιήθηκε ο XAMPP, ο οποίος είναι open source και μπορεί κανείς να τον κατεβάσει και να τον εγκαταστήσει στο

37 ακόλουθο link : Αφού γίνει η εγκατάσταση, ανοίγουμε ένα οποιουδήποτε διακομιστή (browser) μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δικής μας βάση δεδομένων και στη συνέχεια πίνακες οι οποίοι θα περιέχουν τα δεδομένα που οι χρήστες θα έχουν αποστείλει Εικόνα 4.1 Βάση δεδομένων και πίνακες μέσω XAMPP

38 Στην εικόνα 4.1 παρουσιάζεται η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε για την περίπτωση μας. Έχει το όνομα caraccidentdecleration και περιέχει συνολικά 10 πίνακες των οποίων η ονομασία και το περιεχόμενο θα αναλυθούν παρακάτω. 4.2 Εισαγωγή δεδομένων σε πίνακες Η λογική και η σχεδίαση των πινάκων αντιστοιχούν σε κάθε μία δραστηριότητα που αναλύθηκε στο κεφάλαιο 3. Γι αυτό και μετά από κάθε εικόνα που θα περιέχει τη δομή ενός πίνακα, θα γίνεται και συνοπτική αναφορά στην εικόνα του κεφαλαίου 3 που περιλαμβάνει την αντίστοιχη δραστηριότητα της εφαρμογής. Εικόνα 4.2 Πίνακας 1-5 ( Αντιστοιχία με εικόνα 3.6 )

39 Εικόνα 4.3 Πίνακας 6-7 ( Αντιστοιχία με εικόνα 3.8 και 3.13 ) Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν 2 διαφορετικοί πίνακες με ίδια δομή που απευθύνονται στους οδηγούς Α και Β ξεχωριστά. Τα στοιχεία του πίνακα περιλαμβάνουν τα πεδία 6-7 των δραστηριοτήτων στις εικόνες 3.8 και Ο πίνακας για το πεδίο 8 δημιουργήθηκε ξεχωριστά και παρουσιάζεται στην εικόνα 4.4. Εικόνα 4.4 Πίνακας 8 ( Αντιστοιχία με εικόνα 3.8 και 3.13 ) Αφορά μόνο το πεδίο 8 των εικόνων 3.8 και 3.13.

40 Εικόνα 4.5 Πίνακας 9-12 ( Αντιστοιχία με εικόνα 3.11 και 3.15 ) Όπως με τον πίνακα 6-7 έτσι και εδώ δημιουργήθηκαν δύο διαφορετικοί πίνακες με ίδια δομή που αντιστοιχούν στον κάθε οδηγό ξεχωριστά. Εικόνα 4.6 Πίνακας 13 ( Αντιστοιχία με εικόνα 3.12) Στη περίπτωση του τελευταίου πίνακα η δομή του αποτελείται από τα αντίστοιχα checkboxes που συμπληρώνουν οι οδηγοί.

41 Εικόνα 4.7 Πίνακας Photos ( Αντιστοιχία με εικόνα 3.11 και 3.15) Ο τελευταίος πίνακας αντιστοιχεί στο πεδίο 10 των εικόνων και στον οποίο αποστέλνονται τα αντίστοιχα paths όπου μεταφέρονται οι φωτογραφίες του ατυχήματος. Και πάλι δημιουργήθηκαν δύο διαφορετικοί πίνακες για τις φωτογραφίες που απέστειλαν οι δύο εμπλεκόμενοι οδηγοί. 5 Google Maps σε Android Είναι σημαντικό για τους εμπλεκόμενους οδηγούςχρήστες της εφαρμογής να μπορούν να εντοπίζουν γρήγορα και με ακρίβεια την τοποθεσία τους. Το μέρος δηλαδή που συνέβη το ατύχημα. 5.1 Εύρεση τοποθεσίας Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο κεφάλαιο το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να μεταβεί στους χάρτες που παρέχει δωρεάν η Google όπως φαίνεται στη εικόνα 5.1 παρακάτω.

42 Εικόνα 5.1 Google Maps στην εφαρμογή Android.

43 5.2 Βασικές λειτουργίες χάρτη Οι βασικές έξτρα λειτουργίες που υποστηρίζει η δραστηριότητα αυτή είναι οι εξής : 1. Πατώντας το κουμπί εύρεσης τοποθεσίας, το οποίο βρίσκεται επάνω δεξιά όπως φαίνεται στην εικόνα 5.1, και αφού έχει ενεργοποιηθεί η λειτουργία GPS του κινητού, ο χάρτης εστιάζει στο σημείο-οδό που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. 2. Αφού ζουμάρει η δραστηριότητα στην τοποθεσία που συνέβη το ατύχημα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πατήσει σε οποιοδήποτε σημείο πάνω στον χάρτη και να εμφανιστούν τρεις βασικές πληροφορίες. - Οδός της τοποθεσίας - Αριθμός οδού - Ταχυδρομικός κώδικας τοποθεσίας Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζονται συνοπτικά με παράδειγμα οι λειτουργίες που αναλύθηκαν, όπου εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με την οδό, τον αριθμό και τον ταχυδρομικό κώδικα.

44 Εικόνα 5.2 Πληροφορίες τοποθεσίας μετά από άγγιγμα της οθόνης από τον χρήστη.

45 6 Βιβλιογραφία Διαδικτυακές πηγές [1] Google Inc., [2] Stack Overflow, [3] Google Android Developers, developer.android.com [4] TheNewBoston, [5] Youtube,

46

47

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακός Συνεργάτης: Δρ. Βασιλική Κούφη vassok@unipi.gr 1 Δομημένος προγραμματισμός έναντι αντικειμενοστρεφούς

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ανέβασμα (upload) φωτογραφιών στο διαδίκτυο

Ανέβασμα (upload) φωτογραφιών στο διαδίκτυο Ανέβασμα (upload) φωτογραφιών στο διαδίκτυο Ανέβασμα φωτογραφιών στο διαδίκτυο - Στόχοι Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αποθηκεύουμε μία φωτογραφία στον υπολογιστή. Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών Παναγιώτης Κρητιώτης ΑΜ 1607 Περιεχόμενα Εισαγωγή Βασικά Στοιχεία Χαρακτηριστικά Αρχιτεκτονική Εργαλεία Προγραμματισμού Eclipse IDE Android SDK - ADT Plugin Προσομοιωτής

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία σύνδεσης στην εφαρμογή TAVL

Διαδικασία σύνδεσης στην εφαρμογή TAVL Διαδικασία σύνδεσης στην εφαρμογή TAVL Αγαπητέ πελάτη, Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε, και επιλέξατε εμάς για την παρακολούθηση των οχημάτων σας. Παρακάτω, θα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οι οδηγίες που ακολουθούν περιγράφουν την εγκατάσταση και τη χρήση (compile & run) της Java για τον προσωπικό σας υπολογιστή. Windows (10, 8.1,

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής υποστήριξης των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου και διαδραστικής εφαρμογής αναφοράς περιβαλλοντικών προβλημάτων Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ALTEC SOFTWARE

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ALTEC SOFTWARE Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ALTEC SOFTWARE Περιεχόµενα Σύνδεση στον προσωπικό χώρο...2 Το κεντρικό παράθυρο...3 ιαδροµή φακέλου...3 ιαχείριση αρχείων και φακέλων...4 Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής. 2 ο Μάθημα

Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής. 2 ο Μάθημα Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής 2 ο Μάθημα Απαιτήσεις 1. Σύνδεση στο Διαδίκτυο (διότι οι εφαρμογές δημιουργούνται online) 2. Εγκατεστημένος ο Browser Google Chrome 3. Υπαρκτός λογαριασμός Gmail 4.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα

Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα ΕΦΑΡΜΟΓΗ SKYPE Εφαρμογή Skype Μαθησιακά Αποτελέσματα Κατανόηση της εφαρμογής Skype και της χρησιμότητάς του. Εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Να κάνουμε δωρεάν κλήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Να δεχόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor. 1 η Εργασία

Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor. 1 η Εργασία Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor 1 η Εργασία Απαιτήσεις 1. Σύνδεση στο Διαδίκτυο (διότι οι εφαρμογές δημιουργούνται online) 2. Εγκατεστημένος ο Browser Google Chrome 3. Υπαρκτός λογαριασμός Gmail 4. Κατεβάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Java. Διδάσκουσα: Εργαστηριακοί Συνεργάτες:

Εργαστήριο Java. Διδάσκουσα: Εργαστηριακοί Συνεργάτες: Εργαστήριο Java Διδάσκουσα: Πρέντζα Ανδριάνα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακοί Συνεργάτες: Γεωργιοπούλου Ρούλα Λύβας Χρήστος roulageorio@ssl-unipi.gr clyvas@unipi.gr Εργαστήρια Δευτέρα 18:00-20:00,Τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗ Α.Μ. 103/04 ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Α.Μ. 134/04 Εξεταστική Επιτροπή Επιβλέπουσα Καθηγήτρια : Σατρατζέμη Μαρία, Καθηγήτρια Μέλη : Ευαγγελίδης

Διαβάστε περισσότερα

Android Studio για Windows

Android Studio για Windows Android Studio για Windows 1. Οδηγίες Εγκατάστασης: 1. Κατεβάστε το Android Studio από εδώ (τελευταία έκδοση 0.4.6, 496 MB): http://developer.android.com/sdk/installing/studio.html 2. Εγκαταστήστε το αρχείο

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor. 1 η Εργασία

Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor. 1 η Εργασία Ξεκινώντας με το MIT Αρρ Inventor 1 η Εργασία Απαιτήσεις 1. Σύνδεση στο Διαδίκτυο (διότι οι εφαρμογές δημιουργούνται online) 2. Εγκατεστημένος ο Browser Google Chrome 3. Υπαρκτός λογαριασμός Gmail 4. Κατεβάστε

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση για το προϊόν

Σημείωση για το προϊόν Έναρξη από εδώ Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ JustAlert SPOTIT. Οδηγίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής στο κινητό σας

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ JustAlert SPOTIT. Οδηγίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής στο κινητό σας ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ JustAlert SPOTIT Συγχαρητήρια για την επιλογή σας να προμηθευτείτε την υπηρεσία JustAlert SPOTIT Μετά την ενεργοποίηση της υπηρεσίας, θα έχετε δωρεάν πρόσβαση στην προσωπική σας σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

APP INVENTOR ΟΔΗΓΟΣ 8 Οκτωβρίου 2018

APP INVENTOR ΟΔΗΓΟΣ 8 Οκτωβρίου 2018 Πώς φτιάχνω Εφαρμογές για Android με το App Inventor Έχετε μια ιδέα για μια mobile εφαρμογή, αλλά δεν ξέρετε πώς να την υλοποιήσετε; Το App Inventor είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε αρχάριο προγραμματιστή

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής. 2 η Εργασία

Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής. 2 η Εργασία Δημιουργώντας μια εφαρμογή ζωγραφικής 2 η Εργασία Απαιτήσεις 1. Σύνδεση στο Διαδίκτυο (διότι οι εφαρμογές δημιουργούνται online) 2. Εγκατεστημένος ο Browser Google Chrome 3. Υπαρκτός λογαριασμός Gmail

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ OTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) Για την πρόσβαση στην υπηρεσία OTE TV GO για υπολογιστή, αρχικά ανοίξτε την ιστοσελίδα της υπηρεσίας www.otetvgo.gr. Για τη χρήση της υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του Lazarus

Εγκατάσταση του Lazarus Εισαγωγή στο Προγραμματισμό με τη PASCAL ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το περιβάλλον προγραμματισμού Lazarus. Εισαγωγή στη PASCAL. Εγκατάσταση του Lazarus Γιατί η PASCAL? Έτσι, η

Διαβάστε περισσότερα

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college.

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college. Χρήση της Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογής Google Maps για τη δημιουργία διαδραστικού χάρτη με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Θεσσαλονίκη Εμμανουήλ Τσάμης 1, Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οδηγός Εργαστηρίου για το Μεταπτυχιακό Μάθημα Τεχνολογία Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας με τη χρήση του προγράμματος Microsoft Office SharePoint

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Τηλ/νιών Τομέας Προγ/σμού & Τεχνολογίας Λογισμικού Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Δρ. Νικόλαος Θ. Λιόλιος Καθηγητής Φεβρουάριος 2012 1. Εισαγωγή Το Visual

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

Μόλις ο χρήστης επιλέξει την επιλογή αυτή μεταφέρεται αυτόματα στο σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής των Προτάσεων:

Μόλις ο χρήστης επιλέξει την επιλογή αυτή μεταφέρεται αυτόματα στο σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής των Προτάσεων: ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΠΕΠ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙNTERREG III ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 1 1. ΓΕΝΙΚΑ Η ηλεκτρονική Υποβολή της Πρότασης πραγματοποιείται μέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76 31/07/2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορούμε αν θέλουμε να επιλέξουμε να ανοίξει ή όχι η εφαρμογή που έχει εγκατασταθεί.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορούμε αν θέλουμε να επιλέξουμε να ανοίξει ή όχι η εφαρμογή που έχει εγκατασταθεί. Πώς φτιάχνω Εφαρμογές για Android με το App Inventor Τι χρειάζεται για να ξεκινήσουμε; Η λειτουργία του App Inventor είναι κυρίως διαδικτυακή. Για να ξεκινήσει κανείς δηλαδή δεν απαιτείται ούτε κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα Μάθημα 4ο Προγράμματα Σελίδα 47 από 106 4.1 Εγκατάσταση προγραμμάτων Όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα (Σημειώσεις 1ου Μαθήματος 1.3.3.Β σελ. 12) τα προγράμματα ή αλλιώς εφαρμογές αποτελούν μέρος του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων 7 Ιουνίου 2013 Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης v0.4 Πίνακας περιεχομένων Γενικά... 2 Διαθεσιμότητα... 2 Πρόσβαση... 2 Φυλλομετρητή ιστού...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH Αχαρναί 20.7.09 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH Για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας το λογισμικό χαρτογράφησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Για Τη Δημιουργία Ψηφιακής Υπογραφής

Οδηγίες Για Τη Δημιουργία Ψηφιακής Υπογραφής Οδηγίες Για Τη Δημιουργία Ψηφιακής Υπογραφής Για να δημιουργήσετε τη δική σας Ψηφιακή Υπογραφή χρησιμοποιώντας την υπηρεσία που σας παρέχει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μεταβείτε στη διεύθυνση http://www.sch.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη Alert - Αναλυτική παρουσίαση εφαρμογής

Θεσσαλονίκη Alert - Αναλυτική παρουσίαση εφαρμογής Θεσσαλονίκη Alert - Αναλυτική παρουσίαση εφαρμογής Δεληγιαννίδης Θεόδωρος Περίληψη Η "Θεσσαλονίκη Alert" είναι μια εφαρμογή του τύπου crowdsourcing που αφορά το Δήμο Θεσσαλονίκης και τους πολίτες του.

Διαβάστε περισσότερα

Πληκτρολογήστε την παρακάτω διεύθυνση στον Internet Explorer ή στον Google Chrome. Η Χρήση του Mozilla Firefox δεν συνιστάται.

Πληκτρολογήστε την παρακάτω διεύθυνση στον Internet Explorer ή στον Google Chrome. Η Χρήση του Mozilla Firefox δεν συνιστάται. 1 Περιεχόμενα Πρόσβαση 3 Προϋποθέσεις Χρήσης...4 Αναζήτηση Περιστατικού.5 Νέες Αναγγελίες και Προβολή Περιστατικού.6 Αποστολή (Upload )& Χαρακτηρισμός φωτογραφιών 7 Διαγραφή φωτογραφιών ή ολόκληρης Λίστας.9

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο 1 Δρ. Βασιλική Κούφη Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κύκλος ζωής ανάπτυξης Βάσεως Δεδομένων 3. Oracle SQL Developer Data

Διαβάστε περισσότερα

K9 Γονικός έλεγχος. Εισαγωγή

K9 Γονικός έλεγχος. Εισαγωγή Εισαγωγή Το Κ9 αποτελεί ένα εύχρηστο πρόγραμμα γονικού ελέγχου με το οποίο μπορούμε να φιλτράρουμε τις δραστηριότητες του παιδιού μας στο Διαδίκτυο. Το παρόν αποτελεί ένα συνοπτικό οδηγό για την εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ COSMOTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ COSMOTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ COSMOTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) Για την πρόσβαση στην υπηρεσία COSMOTE TV GO για υπολογιστή, αρχικά ανοίξτε την ιστοσελίδα της υπηρεσίας www.cosmotetvgo.gr. Για τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο Μετατροπής Αρχείων

Εργαλείο Μετατροπής Αρχείων ALPHA BANK Εργαλείο Μετατροπής Αρχείων Εγχειρίδιο Χρήσεως Περιεχόμενα Γενικά... 3 Μετατροπή Αρχείων Εισόδου... 3 Μετατροπή Αρχείων Εξόδου... 7 Μηνύματα Λάθους... 11 2 Γενικά Το Εργαλείο Μετατροπής Αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Web 2.0 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Α' Μέρος Εισαγωγικό Σεμινάριο Πληροφορικής. Ιούνιος 2014. ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ξάνθης 1 Α) ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ Google

Διαβάστε περισσότερα

Online Τιμολόγηση Ηλεκτρονική Αίτηση Ασφάλισης Βασικές οδηγίες λειτουργίας

Online Τιμολόγηση Ηλεκτρονική Αίτηση Ασφάλισης Βασικές οδηγίες λειτουργίας Online Τιμολόγηση Ηλεκτρονική Αίτηση Ασφάλισης Βασικές οδηγίες λειτουργίας Grand Μεσίτες Ασφαλίσεων Α.Ε. Σας καλοσωρίζουμε στο σύστημα Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης και Αποστολής Αιτήσεων (συντομ. ΗΤΑΑ) της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ COSMOTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ COSMOTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ COSMOTE TV GO ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (PC/LAPTOP) Για την πρόσβαση στην υπηρεσία COSMOTE TV GO για υπολογιστή, αρχικά ανοίξτε την ιστοσελίδα της υπηρεσίας www.cosmotetvgo.gr. Για τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για το Europe Agent Print

Οδηγός για το Europe Agent Print Οδηγός για το Europe Agent Print Εισαγωγή στην εφαρμογή Agent Print από την Διεύθυνση: https://europeasfalistiki.gr Οι συνεργάτες παραλαμβάνουν με email τα στοιχεία σύνδεσης (login και το password) με

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Ιωάννης Γεωργουδάκης - Πάρις Μαστοροκώστας Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Βήμα 4 ο... 5. Βήμα 5 ο... 6 Τι πρέπει να προσέξουμε... 6. Page 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Περιεχόμενα. Βήμα 4 ο... 5. Βήμα 5 ο... 6 Τι πρέπει να προσέξουμε... 6. Page 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Περιεχόμενα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ... 2 Τμήμα Υποστήριξης (Help Desk and Client Support)... 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 Σχετικά με την εφαρμογή... 3 Περιγραφή διαδικασίας... 3 Βήμα 1 ο... 4 Βήμα 2 ο... 4 Βήμα 3 ο...

Διαβάστε περισσότερα

WWW.MLMNET.GR GOLDBEX

WWW.MLMNET.GR GOLDBEX WWW.MLMNET.GR GOLDBEX ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ 1. Για να προσκαλέσουμε έναν καινούριο αγοραστή να μπει στην ομάδα μας του στέλνουμε το προσωπικό μας λινκ. Το λινκ αυτό το βρίσκουμε στο e-mail που μας έστειλε η εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Δημιουργίας και Υποβολής Ηλεκτρονικών Προσφορών

Συνοπτικός Οδηγός Δημιουργίας και Υποβολής Ηλεκτρονικών Προσφορών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.. (Η αρίθμηση του παρόντος Παραρτήματος να τροποποιηθεί ανάλογα) Γενικό Λογιστήριο Συνοπτικός Οδηγός Δημιουργίας και Υποβολής Ηλεκτρονικών Προσφορών Ημερομηνία: Τετάρτη, 9 Αυγούστου 205 Έκδοση:

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

HP Workspace. Οδηγός χρήσης

HP Workspace. Οδηγός χρήσης HP Workspace Οδηγός χρήσης Copyright 2016 HP Development Company, L.P. 2016 Google Inc. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος. Η ονομασία Google Drive είναι εμπορικό σήμα της Google Inc. Η ονομασία Windows είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ FTP ΣΥΝΔΕΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ FTP ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ FTP ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ FTP...3 ΒΗΜΑ 1 Ο ΕΠΙΛΟΓΗ FTP CLIENT...3 ΒΗΜΑ 2 ο ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ FTP CLIENT...3 ΒΗΜΑ 3 ο ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ...8 ΑΠΟΡΙΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑ...10 2 / 10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ FTP Για να

Διαβάστε περισσότερα

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή Τι είναι ένα CMS CMS ή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) ονομάζουμε ένα λογισμικό που μας βοηθά να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε έναν ιστότοπο δημόσιας ή περιορισμένης πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγγραφής στις διαδικτυακές εφαρμογές του Ε.Ο.Φ.

Οδηγίες εγγραφής στις διαδικτυακές εφαρμογές του Ε.Ο.Φ. Οδηγίες εγγραφής στις διαδικτυακές εφαρμογές του Ε.Ο.Φ. 1. Οδηγείστε στην Διαδικτυακή Πύλη του Οργανισμού (http://www.eof.gr) μέσω του διαθέσιμου προγράμματος πλοήγησης, του υπολογιστή σας. 2. Επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ "ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ" (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ "ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ" (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας με τη χρήση του προγράμματος Microsoft Office SharePoint

Διαβάστε περισσότερα

Βήματα Συνεργάτη για την επιτυχή καταχώρηση και παρακολούθηση των υπηρεσιών του

Βήματα Συνεργάτη για την επιτυχή καταχώρηση και παρακολούθηση των υπηρεσιών του Easy-Booking.gr Βήματα Συνεργάτη για την επιτυχή καταχώρηση και παρακολούθηση των υπηρεσιών του Μέσα από τις παρακάτω οδηγίες οι συνεργάτες μετά από την ορθή αποστολή email θα μπορέσουν να καταχωρήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Εγχειρίδιο Εφαρμογής Φοιτητών Πίνακας Εικόνων Εικόνα 1.1. Εκκίνηση της διαδικασία εγγραφής...5 Εικόνα 1.2. Σελίδα εγγραφής...6 Εικόνα 1.3. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων

Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων Το πρόγραμμα «Εύδοξος» αφορά στη διανομή Συγγραμμάτων των Τεχνολογικών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Επικράτειας. Στόχος του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) της Δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για smartphone ή tablet με λογισμικό Android

Οδηγίες για smartphone ή tablet με λογισμικό Android Οδηγίες για smartphone ή tablet με λογισμικό Android Οδηγίες εγκατάστασης της εφαρμογής Gitden Reader για την ανάγνωση βιβλίων epub σε smartphone ή tablet Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση της εφαρμογής ανάγνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ 5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ 5.1 Εισαγωγή Το πρακτικό κομμάτι της πτυχιακής μας εργασίας αφορά την δημιουργία μιας λειτουργικής ιστοσελίδας με την χρήση της πλατφόρμας του Weebly, που αποτελεί μια σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP... 9 Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Κεφάλαιο 3: Γραμμή εργασιών (taskbar)... 26 Κεφάλαιο 4: Χειρισμός παραθύρων... 44

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων Octave - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων MATLAB - Απλά

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Πειραία

Ερευνητικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Πειραία Ερευνητικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Πειραία Οδηγίες κατάθεσης δημοσίευσης στο ΠΕΡΙΛΗΨΗ σύστημα Ερευνητικού Αποθετηρίου CRIS ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 2016 Οδηγίες κατάθεσης δημοσίευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Ιδρυματικό Αποθετήριο ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Οδηγίες κατάθεσης εργασίας στο σύστημα διαχείρισης αποθετηρίου DSpace 2 Κατάθεση εργασίας στο σύστημα Ιδρυματικού Αποθετηρίου 1. Είσοδος στο σύστημα 1. Ανοίγουμε

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Συνεργείο Αυτοκινήτων Συνεργείο Αυτοκινήτων v2.102, Οκτώβριος 2015 Σύντοµες οδηγίες χρήσης Εισαγωγή Το πρόγραµµα Συνεργείο Αυτοκινήτων έχει σκοπό τη διαχείριση και παρακολούθηση του πελατολογίου, των αυτοκινήτων και των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Άκουσµα. ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου. Εγχειρίδιο χρήσης

Άκουσµα. ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου. Εγχειρίδιο χρήσης Άκουσµα ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου Εγχειρίδιο χρήσης Περιεχόµενα 1 Το λογισµικό «Άκουσµα»... 3 2 Πλοήγηση στο λογισµικό... 3 2.1 Επιλογή χρήστη...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Συμπλήρωσης της Έκθεσης Ολοκλήρωσης

Οδηγίες Συμπλήρωσης της Έκθεσης Ολοκλήρωσης -0 Οδηγίες Συμπλήρωσης της Έκθεσης Ολοκλήρωσης H διαδικασία συνοπτικά Κάθε επιχείρηση της οποίας η πρόταση βρίσκεται σε κατάσταση «Σε υλοποίηση», έχει το δικαίωμα να υποβάλει ηλεκτρονικά Έκθεση ολοκλήρωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης

Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης 1 Οδηγίες Εγκατάστασης Η έκδοση του Benzina που θα εγκατασταθεί είναι συμβατή μόνο με τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000/XP ή νεότερα. Γενικά Κάνοντας διπλό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΩΡΕΑΝ

ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΩΡΕΑΝ ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΩΡΕΑΝ Φτιάξε το Site σου σε 5 βήματα!!! Φτιάξτε τώρα μια σύγχρονη ιστοσελίδα με δυνατότητα να την ανανεώνετε μόνοι σας...με τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο!!!

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου

Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων Τομέας Συστημάτων ΥΠΣ-ΕΔ93 22-10-2015 Περιεχόμενα 1. Office 365... 3 2. Τι περιλαμβάνει το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για το Europe Agent Print

Οδηγός για το Europe Agent Print Οδηγός για το Europe Agent Print 1 Εισαγωγή στην εφαρμογή Agent Print από την Διεύθυνση: https://app.europeasfalistiki.gr Οι συνεργάτες παραλαμβάνουν με email τα στοιχεία σύνδεσης (login και το password)

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης εφαρμογής για Δικαιούχους

Εγχειρίδιο χρήσης εφαρμογής για Δικαιούχους Εγχειρίδιο χρήσης εφαρμογής για Δικαιούχους της δράσης «Ψηφιακή Εκπαίδευση στις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων» Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 2 Σελίδα εισόδου... 3 Εγγραφή... 4 Σελίδα Εκτύπωσης Κουπονιού...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή εισήγηση. «Ψηφιακή τάξη και Linux Ubuntu: ξεκίνημα, χρήση, τεκμηρίωση, πλεονεκτήματα»

Εργαστηριακή εισήγηση. «Ψηφιακή τάξη και Linux Ubuntu: ξεκίνημα, χρήση, τεκμηρίωση, πλεονεκτήματα» Εργαστηριακή εισήγηση «Ψηφιακή τάξη και Linux Ubuntu: ξεκίνημα, χρήση, τεκμηρίωση, πλεονεκτήματα» Μπένος Μιχαήλ 3 ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς benosm@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην εισήγηση αυτή υπάρχουν πληροφορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του AutoCAD

Εγκατάσταση του AutoCAD Σχεδίαση Εγκαταστάσεων στον Η/Υ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πώς να κατεβάσετε το AutoCAD. Εισαγωγή στο AutoCAD. Σχεδίαση στο AutoCAD. Εγκατάσταση του AutoCAD Γιατί το AutoCAD? Το AutoCAD είναι το πιο γνωστό σχεδιαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ... 13 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... 15 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ INTERNET;... 16 3. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... 19 4. ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Pylon Entry Πόροι Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πόρου... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματίζοντας τις βασικές αριθμητικές πράξεις 2 ο Γυμνάσιο Παλλήνης Καθηγήτρια: Ευφροσύνη Σκιαδά Πρόσθεση Αφαίρεση Πολλαπλασιασμός Σύμβολα αριθμητικών πράξεων Διαίρεση Τι

Διαβάστε περισσότερα

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής WORDPRESS Το παρόν εγχειρίδιο είναι μία προσπάθεια για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές για την δημοσίευση άρθρων. Για παραλήψεις, λάθη ή κάτι το δυσνόητο παρακαλώ ενημερώστε με ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Αρχεία PowerPoint, ο δικτυακός τόπος Slideshare και το WordPress

Αρχεία PowerPoint, ο δικτυακός τόπος Slideshare και το WordPress Αρχεία PowerPoint, ο δικτυακός τόπος Slideshare και το WordPress Εγγραφή στο Slideshare To Slideshare είναι ένας δικτυακός τόπος που φιλοξενεί δωρεάν τις παρουσιάσεις σας είτε σε PowerPoint (*.ppt) είτε

Διαβάστε περισσότερα

t ct e je o r p p ts in o Tutorial P s u o r e g na D HaRisG MinOtaVrS January 2007 1

t ct e je o r p p ts in o Tutorial P s u o r e g na D HaRisG MinOtaVrS January 2007 1 Tutorial HaRisG MinOtaVrS January 2007 1 Λίγα λόγια για το project αυτό Η ιδέα καταγραφής των επικίνδυνων σημείων του οδικού μας δικτύου πρωτοεμφανίστηκε στο forum της εταιρείας NGI, που κατασκευάζει χάρτες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση. LdapAdmin TEMPLATE

Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση. LdapAdmin TEMPLATE Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση LdapAdmin TEMPLATE Version 1 23/6/2017 Περιεχόμενα Ldap Admin... 2 Σύνδεση στον Ldap Server με την χρήση του Ldap Admin... 2 Εισαγωγή Χρήστη τύπου Employee-Affiliate

Διαβάστε περισσότερα

Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων

Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων Το πρόγραμμα «Εύδοξος» αφορά στη διανομή Συγγραμμάτων των Τεχνολογικών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Επικράτειας. Στόχος του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) της Δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility. (διαδικτυακή εφαρμογή)

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility. (διαδικτυακή εφαρμογή) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility (διαδικτυακή εφαρμογή) Αύγουστος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER Η εφαρμογή LiveTripTraveller διατίθεται για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Στο υπο-ιστοσελίδα www.livetrips.com/sources μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Περιεχόμενα 1 Εγκατάσταση του WordPress... 11 Ελάχιστες απαιτήσεις... 11 Easy PHP... 12 Εγκατάσταση Easy PHP... 12 Βήματα εγκατάστασης EasyPHP με εικόνες... 13 Το EasyPHP στα Ελληνικά... 17 Κατέβασμα και

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server Γεώργιος Χρ. Μακρής Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server 2012 Γ ε ώ ρ γ ι ο ς Χ ρ. Μ α κ ρ ή ς ( h t t p : / / u s e r s. s c h. g r / g m a k r i s ) Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network).

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Καλαμάτα, 2015 Το Διαδίκτυο Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1 Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών Διδάσκων Μαρδύρης Βασίλειος, Διπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικός οδηγός χρήσης εφαρμογής Energy Audit Pro edition

Αναλυτικός οδηγός χρήσης εφαρμογής Energy Audit Pro edition Αναλυτικός οδηγός χρήσης εφαρμογής Energy Audit Pro edition Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Αρχική Οθόνη Εφαρμογής... 3 Εγγραφή χρήστη... 4 Είσοδος χρήστη... 6 Δημιουργία Νέας Μελέτης... 8 Μεταφορά δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα;

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα; Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να γίνει εξοικείωση το μαθητών με τον ΗΥ και το λειτουργικό σύστημα. - Επίδειξη του My Computer

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Διαδικασία αποθήκευσης στοιχείων ελέγχου πινάκων για επίλυση θέματος Οριοθέτησης.

Οδηγίες για την Διαδικασία αποθήκευσης στοιχείων ελέγχου πινάκων για επίλυση θέματος Οριοθέτησης. Οδηγίες για την Διαδικασία αποθήκευσης στοιχείων ελέγχου πινάκων για επίλυση θέματος Οριοθέτησης. 1. SMART BOARD SERIAL NUMBER: Ο σειριακός αριθμός του Διαδραστικού πίνακα βρίσκεται στην δεξιά πλαϊνή μεριά

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου

Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου Τομέας Συστημάτων 16-12-2016 Περιεχόμενα 1. Office 365... 3 2. Τι περιλαμβάνει το Office 365 για το ΠΚ... 3 3. Είσοδος στο

Διαβάστε περισσότερα