Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού"

Transcript

1 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού ΔΙΑΛΕΞΗ7 η : Κατάρτιση Δρ. Β. Ζεϊμπέκης (vzeimp@fme.aegean.gr) Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου Copyright 2018

2 Ατζέντα Εισαγωγή Στρατηγική κατάρτισης υψηλής στόχευσης: μια συστηματική προσέγγιση Σχεδιασμός αποτελεσματικών συστημάτων κατάρτισης

3 Ατζέντα Εισαγωγή Στρατηγική κατάρτισης υψηλής στόχευσης: μια συστηματική προσέγγιση Σχεδιασμός αποτελεσματικών συστημάτων κατάρτισης

4 Εισαγωγή Ηκατάρτιση,εκτόςαπότοότιβοηθάτουςυπαλλήλουςνααποκτήσουντις απαραίτητες δεξιότητες, βοηθά και την εταιρία να διατηρεί και να παρέχει κίνητρα στους υπαλλήλους. Από την πλευρά της εταιρίας, η κατάρτιση έχει στρατηγική σημασία για τους επιχειρηματικούς στόχους που σχετίζονται με τους ανθρώπινους πόρους καθώς και για την παραγωγικότητα, την εξυπηρέτηση του πελάτη και την καινοτομία. Εταιρίες που δεν προσφέρουν κατάρτιση δεν μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν υψηλής ποιότητας υπαλλήλους. Οι επενδύσεις στην κατάρτιση μπορούν να προσφέρουν στην εταιρία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με πελάτες που απευθύνονται σε εταιρίες που παρέχουν ποιότητα και εξυπηρέτηση.

5 Εισαγωγή Η Dell θεωρεί την κατάρτιση σημαντική προκειμένου η εταιρία να προπορεύεται των ανταγωνιστών της. Η επιτυχία της Dell εξαρτάται από το πόσογρήγοραμπορείηεταιρίαναμάθειτιςνέες τεχνολογίες καινατις εφαρμόσει για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Ηκατάρτιση: Ενισχύει τη γνώση των υπαλλήλων για ξένους ανταγωνιστές και άλλες αντιλήψεις στοιχείο ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στις ξένες αγορές. Εξασφαλίζει ότι οι υπάλληλοι διαθέτουν τις βασικές δεξιότητες για να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες, όπως τα ρομπότ και η βιομηχανική παραγωγή με τη βοήθεια υπολογιστή. Βοηθά τους υπαλλήλους να αντιληφθούν την αποτελεσματικότητα της ομαδικής εργασίας προκειμένου να συνεισφέρουν στην ποιότητα του προϊόντος και της υπηρεσίας. Διασφαλίζει ότι η εταιρική κουλτούρα δίνει έμφαση στην καινοτομία, στη δημιουργικότητα και τη μάθηση. Εγγυάται την ασφάλεια της εργασίας παρέχοντας νέους τρόπους στους υπαλλήλους προκειμένου να συνδράμουν την εταιρία όταν αλλάζουν θέσεις εργασίας ή ενδιαφέροντα, ή όταν οι δεξιότητες τους είναι πλέον ξεπερασμένες. Προετοιμάζει τους υπαλλήλους για αποτελεσματικότερη αμοιβαία αποδοχή και συνεργασία, ειδικότερα όσον αφορά μειονότητες και γυναίκες.

6 Ατζέντα Εισαγωγή Στρατηγική κατάρτισης υψηλής στόχευσης: μια συστηματική προσέγγιση Σχεδιασμός αποτελεσματικών συστημάτων κατάρτισης

7 Στρατηγική κατάρτισης υψηλής στόχευσης: μια συστηματική προσέγγιση Σε γενικές γραμμές, η κατάρτιση αναφέρεται στη σχεδιασμένη προσπάθεια που καταβάλλει μια εταιρία προκειμένου να διευκολύνει τους υπαλλήλους να αποκτήσουν σχετικές με την εργασία τους ικανότητες. Μεταξύ αυτών είναι οι γνώσεις, οι δεξιότητες ή οι συμπεριφορές που είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη εργασιακή απόδοση. Η κατάρτιση μετακινείται από μια πρωταρχική επικέντρωση στη διδασκαλία συγκεκριμένων δεξιοτήτων στους υπαλλήλους προς μια ευρύτερη επικέντρωση στη δημιουργία και ανταλλαγή γνώσεων. Δηλαδή, μια εταιρία για να χρησιμοποιήσει την κατάρτιση για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, πρέπει να την θεωρήσει υπό ένα ευρύτερο πρίσμα ως τρόπο για τη δημιουργία πνευματικού κεφαλαίου.

8 Στρατηγική κατάρτισης υψηλής στόχευσης: μια συστηματική προσέγγιση Το πνευματικό κεφάλαιο περιλαμβάνει βασικές δεξιότητες(δεξιότητες που χρειάζονται για την εκτέλεση συγκεκριμένης εργασίας), προηγμένες δεξιότητες (όπως η χρήση της τεχνολογίας για την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλους υπαλλήλους), κατανόηση του πελάτη ή του συστήματος παραγωγής, και μια εξ ιδίων δημιουργικότητα. Πολλές εταιρίες έχουν υιοθετήσει μια ευρύτερη προοπτική, η οποία είναι γνωστή ως κατάρτιση υψηλής μόχλευσης. Η κατάρτιση υψηλής στόχευσης σχετίζεται με στρατηγικούς επιχειρηματικούς στόχους και σκοπούς, χρησιμοποιεί μια διαδικασία διδακτικού σχεδιασμού προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της κατάρτισης, και παραθέτει ή συγκρίνει αξιολογικά τα προγράμματα κατάρτισης της εταιρίας με εκείνα άλλων εταιριών.

9 Στρατηγική κατάρτισης υψηλής στόχευσης: μια συστηματική προσέγγιση Οι πρακτικές κατάρτισης υψηλής μόχλευσης συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία συνθηκών εργασίας που ενθαρρύνουν τη συνεχή μάθηση. Η συνεχής μάθηση απαιτεί από τους υπαλλήλους να κατανοούν ολόκληρο το σύστημα εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων μεταξύ των διάφορων θέσεων απασχόλησης, των μονάδων εργασίας και της εταιρίας. Οι υπάλληλοι πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις, να τις εφαρμόσουν στην εργασία τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες με άλλους υπαλλήλους. Οι πρακτικές κατάρτισης υψηλής μόχλευσης αποτελούν χαρακτηριστικό των εταιριών που θεωρούνται οργανισμοί μάθησης.

10 Στρατηγική κατάρτισης υψηλής στόχευσης: μια συστηματική προσέγγιση Οργανισμός μάθησης είναι μια εταιρία της οποίας οι υπάλληλοι προσπαθούν συνεχώς να μαθαίνουν καινούργια πράγματα και να τα εφαρμόζουν για να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Οι εν λόγω εταιρίες διαθέτουν ενισχυμένη ικανότητα ικανότητα μάθησης, προσαρμογής και αλλαγής. Οι διαδικασίες κατάρτισης εξετάζονται προσεκτικά και ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της εταιρίας. Στους οργανισμούς μάθησης, η κατάρτιση αντιμετωπίζεται ως μέρος ενός συστήματος που αποσκοπεί στη δημιουργία πνευματικού κεφαλαίου.

11 Στρατηγική κατάρτισης υψηλής στόχευσης: μια συστηματική προσέγγιση Οοργανισμόςμάθησηςδίνειέμφασηστημάθησηόχιμόνοστοεπίπεδοτου υπαλλήλου(όπως πιστεύουμε παραδοσιακά για τη μάθηση), αλλά και στο επίπεδο ομάδας και εταιρίας. Βασικά χαρακτηριστικά ενός οργανισμού μάθησης

12 Στρατηγική κατάρτισης υψηλής στόχευσης: μια συστηματική προσέγγιση Ο οργανισμός μάθησης δίνει έμφαση στη μάθηση σε επίπεδο συστήματος. Η μάθηση σε επίπεδο συστήματος αναφέρεται στην ικανότητα μιας εταιρίας να διατηρεί διαχρονικά τα οφέλη της μάθησης. Η συνεχής μάθηση και η δημιουργία γνώσης ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να ανταλλάσουν πληροφορίες. Πωςμπορείνασυμβείαυτό; 1. Η δημιουργία ενός εταιρικού Ενδοδικτύου που επιτρέπει στα άτομα να αποθηκεύουν πληροφορίες και να τις κοινολογούν. 2. Δημοσίευση καταλόγων που παραθέτουν την εργασία κάθε υπαλλήλου, τους τρόπους προσέγγισης τους και το είδος της γνώσης που διαθέτουν. 3. Ανάπτυξη πληροφοριακών χαρτών που προσδιορίζουν το χώρο αποθήκευσης συγκεκριμένης γνώσης μέσα στην εταιρία.

13 Στρατηγική κατάρτισης υψηλής στόχευσης: μια συστηματική προσέγγιση 4. Υποχρέωση των υπαλλήλων να κάνουν παρουσιάσεις σε άλλους υπαλλήλους σχετικά με τις γνώσεις που απέκτησαν κατά την παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης. 5. Δυνατότητα χορήγησης άδειας (πχ μετ αποδοχών) στους υπαλλήλους προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις ή να μελετήσουν προβλήματα.

14 Ατζέντα Εισαγωγή Στρατηγική κατάρτισης υψηλής στόχευσης: μια συστηματική προσέγγιση Σχεδιασμός αποτελεσματικών συστημάτων κατάρτισης

15 Σχεδιασμός αποτελεσματικών συστημάτων κατάρτισης Ένα βασικό χαρακτηριστικό των συστημάτων κατάρτισης που συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα είναι ότι έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τη διαδικασία διδακτικού σχεδιασμού. Η διαδικασία διδακτικού σχεδιασμού αναφέρεται σε μια συστηματική προσέγγιση για την ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης. Το πρώτο στάδιο στη διαδικασία διδακτικού σχεδιασμού, η αξιολόγηση των αναγκών, αφορά στη διαδικασία καθορισμού της αναγκαιότητας της κατάρτισης. Η αξιολόγηση των αναγκών περιλαμβάνει συνήθως την οργανωτική ανάλυση, την ανάλυση των ατόμων και την ανάλυση των καθηκόντων.

16 Συνιστώσες του διδακτικού σχεδιασμού Σχεδιασμός αποτελεσματικών συστημάτων κατάρτισης

17 Οργανωτική ανάλυση Προτού οι μάνατζερ επιλέξουν την κατάρτιση ως λύση για κάθε σημείο πίεσης πρέπει να εξετάζουν τρεις παράγοντες: 1. Τη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρίας, 2. Τους διαθέσιμους πόρους κατάρτισης, 3. Τη στήριξη των μάνατζερ και των ομοβάθμιων στις δραστηριότητες κατάρτισης.

18 Η στρατηγική της εταιρίας Κάθε στρατηγική διαφέρει ανάλογα με τον στόχο της επιχείρησης. Η στρατηγική συγκέντρωσης εστιάζεται στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς. Η στρατηγική εσωτερικής ανάπτυξης εστιάζεται στην ανάπτυξη νέας αγοράς και προϊόντος, στην καινοτομία και σε κοινοπραξίες. Η στρατηγική εξωτερικής ανάπτυξης δίνει έμφαση στην απόκτηση πωλητών και προμηθευτών ή στην εξαγορά επιχειρήσεων που επιτρέπουν στην εταιρία να επεκταθεί σε νέες αγορές.

19 Πόροι κατάρτισης Είναι απαραίτητο να καθορίζεται κατά πόσον η εταιρία διαθέτει τον προϋπολογισμό, το χρόνο και την εμπειρία για κατάρτιση. Για παράδειγμα, εάν η εταιρία εγκαθιστά σε ένα από τα εργοστάσιά της εξοπλισμό για την παραγωγή με τη βοήθεια υπολογιστή, έχει τρεις πιθανές στρατηγικές για να εξοικειώσει τους υπαλλήλους της με τον υπολογιστή. Πρώτον, μπορεί να χρησιμοποιήσει εσωτερικούς συμβούλους για την κατάρτιση των αρμόδιων υπαλλήλων. Δεύτερον, μπορεί να αποφασίσει ότι είναι πιο αποτελεσματικό ως προς το κόστος να εντοπίσει τους υπαλλήλους που έχουν γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή κάνοντας χρήση δοκιμασιών και δειγμάτων εργασίας. Τρίτον, εάν δεν διαθέτει χρόνο ή εμπειρία, μπορεί να αποφασίσει να προμηθευτεί την κατάρτιση από κάποιο σύμβουλο.

20 Ανάλυση των ατόμων Ηανάλυσητωνατόμωνβοηθάτονμάνατζερναξεχωρίσεικατάπόσονη κατάρτιση είναι η ενδεδειγμένη και ποιοι υπάλληλοι την χρειάζονται. Ένα σημαντικό σημείο πίεσης για την κατάρτιση είναι η χαμηλή ή ανεπαρκής απόδοση δηλαδή, η διαφορά μεταξύ της πραγματικής απόδοσης των υπαλλήλων και της προσδοκώμενης απόδοσής τους. Ένας άλλος δυνητικός δείκτης της ανάγκης για κατάρτιση είναι το κατά πόσον η εργασία μεταβάλλεται ώστε τα υπάρχοντα επίπεδα απόδοσης να απαιτούν βελτίωση ή οι υπάλληλοι να πρέπει να εκτελέσουν νέα καθήκοντα.

21 Ανάλυση των ατόμων Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση και τη μάθηση των υπαλλήλων

22 Ανάλυση των καθηκόντων Η ανάλυση των καθηκόντων προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελούνται τα καθήκοντα. Οι συνθήκες περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό του εξοπλισμού και του περιβάλλοντος εντός του οποίου εργάζεται ο υπάλληλος, τους χρονικούς περιορισμούς (προθεσμίες), τις μελέτες για την ασφάλεια ή τα επίπεδα απόδοσης. Ως θέση απασχόλησης νοείται συγκεκριμένη εργασία που απαιτεί την εκπλήρωση συγκεκριμένων καθηκόντων. Ως καθήκον νοείται η κατάσταση της εργασιακής δραστηριότητας ενός υπαλλήλου σε συγκεκριμένη θέση.

23 Ανάλυση των καθηκόντων Όσον αφορά στην ανάλυση των καθηκόντων υπάρχουν τέσσερα στάδια: 1. Επιλογή της θέσης απασχόλησης που πρόκειται να αναλυθεί. 2. Ανάπτυξη μια προκαταρτικής λίστας καθηκόντων που εκτελούνται στη συγκεκριμένη θέση απασχόλησης μέσω συνεντεύξεων και παρατήρησης ειδικευμένων υπαλλήλων. 3. Επικύρωση ή επιβεβαίωση της προκαταρτικής λίστας καθηκόντων. Αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη ομάδας ειδικών(εργαζόμενοι, μάνατζερ, κλπ), οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν, σε συνεδρίαση ή γραπτή έρευνα, αρκετές ερωτήσεις σχετικές με τα καθήκοντα. 4. Προσδιορισμός των γνώσεων, δεξιοτήτων ή ικανοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχημένη εκτέλεση κάθε καθήκοντος. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να συγκεντρωθούν μέσω συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων. Οι πληροφορίες που αφορούν βασικές απαιτήσεις δεξιοτήτων και γνωστικής ικανότητας είναι κρίσιμες προκειμένου να καθοριστεί κατά πόσον ορισμένα επίπεδα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων αποτελούν προϋποθέσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης (ή τη θέση απασχόλησης) ή χρειάζεται συμπληρωματική κατάρτιση σε βασικές δεξιότητες.

24 Εξασφάλιση της ετοιμότητας των υπαλλήλων όσον αφορά την κατάρτιση Το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας διδακτικού σχεδιασμού είναι να αξιολογηθεί κατά πόσον οι υπάλληλοι είναι έτοιμοι για μάθηση. Η ετοιμότητα για κατάρτιση αφορά το κατά πόσον: 1. Οι υπάλληλοι διαθέτουν τα ατομικά χαρακτηριστικά (ικανότητα, στάση, πεποιθήσεις και κίνητρα) που απαιτούνται για τη μάθηση του περιεχομένου του προγράμματος και την εφαρμογή του κατά την εργασία. 2. Το εργασιακό περιβάλλον θα διευκολύνει τη μάθηση και δεν θα παρεμβαίνει στην εκτέλεση. Το κίνητρο για μάθηση είναι η επιθυμία του εκπαιδευόμενου να μελετήσει ουσιαστικά το περιεχόμενο του προγράμματος κατάρτισης.

25 Βασικές δεξιότητες Τα κίνητρα μάθησης των υπαλλήλων στις δραστηριότητες κατάρτισης επηρεάζονται επίσης από το βαθμό στον οποίο διαθέτουν τις βασικές δεξιότητες όπως η γνωστική ικανότητα και οι δεξιότητες γραφής και ανάγνωσης που χρειάζονται για την κατανόηση του περιεχομένου των προγραμμάτων κατάρτισης. Γνωστική ικανότητα. Η έρευνα δείχνει ότι η γνωστική ικανότητα επηρεάζει τη μάθηση και την εργασιακή απόδοση. Η γνωστική ικανότητα περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις: την ικανότητα λόγου, την ποσοτική ικανότητα και τη συλλογιστική ικανότητα. Η κατανόηση του λόγου αναφέρεται στη δυνατότητα ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται και να χρησιμοποιεί τη γραπτή και την ομιλούμενη γλώσσα.

26 Βασικές δεξιότητες Η ποσοτική ικανότητα αναφέρεται στην ταχύτητα και την ακρίβεια με τις οποίες ένα άτομο μπορεί να επιλύσει αριθμητικά προβλήματα. Η συλλογιστική ικανότητα αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να επινοήσει λύσεις σε προβλήματα. Η έρευνα δείχνει ότι η γνωστική ικανότητα σχετίζεται με την επιτυχημένη απόδοση σε όλες τις θέσεις απασχόλησης. Η σημασία της γνωστικής ικανότητας για την επιτυχία στην εργασία αυξάνεται ανάλογα με την πολυπλοκότητα της εργασίας.

27 Βασικές δεξιότητες Ικανότητα ανάγνωσης. Η μη ύπαρξη κατάλληλου επιπέδου ανάγνωσης μπορεί να εμποδίσει την απόδοση και τη μάθηση σε προγράμματα κατάρτισης. Η ικανότητα ανάγνωσης αναφέρεται στο επίπεδο δυσκολίας κατανόησης του γραπτού υλικού. Η αξιολόγηση της ικανότητας ανάγνωσης συνήθως περιλαμβάνει ανάλυση της έκτασης των προτάσεων και της δυσκολίας των λέξεων.

28 Δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος Η μάθηση επιφέρει διαρκείς αλλαγές στη συμπεριφορά. Για να αποκτήσουν οι υπάλληλοι γνώσεις και δεξιότητες στο πλαίσιο ενός προγράμματος κατάρτισης και για να εφαρμόσουν αυτές τις πληροφορίες στην εργασία τους, το πρόγραμμα κατάρτισης πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες αρχές μάθησης. Οιυπάλληλοιπρέπειναγνωρίζουντουςλόγουςγιατουςοποίουςη μάθηση είναι απαραίτητη. Οι υπάλληλοι μαθαίνουν καλύτερα όταν αντιλαμβάνονται το στόχο του προγράμματος κατάρτισης. Οι υπάλληλοι χρειάζονται μεστό περιεχόμενο κατάρτισης.

29 Δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος Οι υπάλληλοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες μάθησης όταν η κατάρτιση συνδέεται με εμπειρίες και καθήκοντα της εργασίας τους, δηλαδή, όταν είναι ουσιαστική. Οι υπάλληλοι χρειάζονται ευκαιρίες για πρακτική. Η πρακτική συνίσταται στη δυνατότητα του υπαλλήλου να επιδεικνύει την αποκτηθείσα γνώση, η οποία τονίζεται στους στόχους της κατάρτισης υπό τις συνθήκες και τα πρότυπα απόδοσης που ορίζει ο συγκεκριμένος στόχος. Οι υπάλληλοι χρειάζονται ανάδραση. Ανάδραση είναι η πληροφορία σχετικά με το βαθμό εκπλήρωσης των στόχων της κατάρτισης από τους εκπαιδευόμενους.

30 Δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος Για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και να παρέχεται το συντομότερο μετά την εκδήλωση της συμπεριφοράς(αντιδράσεων) των εκπαιδευόμενων.

31 Μεταφορά κατάρτισης / Εξασφάλιση των πρακτικών εφαρμογής της κατάρτισης Η μεταφορά κατάρτισης αναφέρεται στη χρησιμοποίηση κατά την εργασία των γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφορών που διδάχθηκαν στην κατάρτιση. Υποστήριξη από του ομοβάθμιους Η μεταφορά της κατάρτισης μπορεί επίσης να ενισχυθεί με τη δημιουργία ενός δικτύου στήριξης μεταξύ των εκπαιδευόμενων. Το δίκτυο στήριξης είναι μια ομάδα δύο ή περισσότερων εκπαιδευόμενων που συναντώνται και συζητούν την πρόοδό τους όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή των ικανοτήτων που απέκτησαν μέσω της κατάρτισης.

32 Δεξιότητες αυτοδιαχείρισης Τα προγράμματα κατάρτισης πρέπει να προετοιμάζουν τους υπαλλήλους για την αυτοδιαχείριση της χρήσης των νέων δεξιοτήτων και συμπεριφορών στην εργασία. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης, ο εκπαιδευόμενος πρέπει να θέτει στόχους για τη χρήση των δεξιοτήτων ή συμπεριφορών στην εργασία του, να προσδιορίζει συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί η συγκεκριμένη χρήση να μην είναι εφικτή, να καθορίζει τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της χρήσης τους και να παρακολουθεί την εν λόγω χρήση.

33 Επιλογή μεθόδων κατάρτισης Παρά την αυξημένη χρήση των νέων τεχνολογιών, το μεγαλύτερο μέρος της κατάρτισης εξακολουθεί να περιλαμβάνει τη διδασκαλία στην αίθουσα. Οι νέες τεχνολογίες κατάρτισης είναι μάλλον απίθανο να αντικαταστήσουν απόλυτα την παραδοσιακή κατάρτιση. Το πιθανότερο είναι ότι η παραδοσιακή κατάρτιση θα συνδυαστεί με νέες τεχνολογίες κατάρτισης(σύμμεικτη κατάρτιση) με σκοπό τη μεγιστοποίηση της μάθησης.

34 Μέθοδοι με παρουσίαση Οι μέθοδοι με παρουσίαση αναφέρονται σε μεθόδους στις οποίες οι εκπαιδευόμενοι είναι παθητικοί δέκτες πληροφοριών. Διδασκαλία σε αίθουσα. Η εκπαίδευση σε αίθουσα περιλαμβάνει συνήθως έναν εκπαιδευτή που δίνει σειρά διαλέξεων σε μια ομάδα. Σε πολλές περιπτώσεις η διάλεξη συμπληρώνεται με διαστήματα ερωτοαπαντήσεων ή περιπτωσιολογικές μελέτες. Μάθηση εξ αποστάσεως. Η μάθηση εξ αποστάσεως χρησιμοποιείται από γεωγραφικά διάσπαρτες εταιρίες με σκοπό την παροχή πληροφοριών για νέα προϊόντα, πολιτικές ή διαδικασίες, καθώς και την κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και διαλέξεις εμπειρογνωμόνων.

35 Μέθοδοι με παρουσίαση Η μάθηση εξ αποστάσεως περιλαμβάνει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των ατόμων ταυτόχρονη μάθηση στην οποία οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν προγράμματα όπου μπορούν να επικοινωνούν με τον εκπαιδευτή και άλλους εκπαιδευόμενους σε άλλα μέρη. Ηχοδιάσκεψη, βιντεοδιάσκεψη και επεξεργασία εγγράφων μέσω υπολογιστή (η οποία επιτρέπει στους υπαλλήλους να συνεργάζονται με τον υπολογιστή).

36 Οι πρακτικοί μέθοδοι (Hands-On Methods) Οι πρακτικές μέθοδοι είναι μέθοδοι κατάρτισης που απαιτούν την ενεργή συμμετοχή του εκπαιδευόμενου στη μάθηση. Οι εν λόγω μέθοδοι περιλαμβάνουν κατάρτιση κατά την εργασία, προσομοιώσεις, επιχειρηματικά παιχνίδια και περιπτωσιολογικές μελέτες, διαμόρφωση συμπεριφοράς, διαδραστικό βίντεο και κατάρτιση μέσω διαδικτύου. Παράδειγμα πρακτικής μεθόδου - Επιχειρηματικά παιχνίδια και περιπτωσιολογικές μελέτες. Καταστάσεις όπου οι εκπαιδευόμενοι μελετούν και συζητούν (περιπτωσιολογικές μελέτες) και επιχειρηματικά παιχνίδια στα οποία οι εκπαιδευόμενοι υποχρεούνται να συγκεντρώσουν πληροφορίες, να τις αναλύσουν και να λάβουν αποφάσεις, χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη διαχειριστικών δεξιοτήτων.

37 Οι πρακτικοί μέθοδοι (Hands-On Methods) Τα παιχνίδια ενθαρρύνουν τη μάθηση διότι οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν ενεργά και μιμούνται την ανταγωνιστική φύση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι τύποι των αποφάσεων που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες στα παιχνίδια περιλαμβάνουν όλες τις πτυχές της διαχειριστικής πρακτικής, μεταξύ άλλων τις εργασιακές σχέσεις (όπως η συμφωνία σε διαπραγματεύσεις συμβάσεων), το μάρκετινγκ(η τιμή χρέωσης ενός νέου προϊόντος) και τα χρηματοοικονομικά(η χρηματοδότηση της αγοράς νέας τεχνολογίας). Ηλεκτρονική μάθηση (ηλ-μάθηση). Η ηλ-μάθηση ή online μάθηση αναφέρεται στη διδασκαλία και την παροχή κατάρτισης από ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω του Διαδικτύου ή των Ενδοδικτύων της εταιρίας. Η ηλ-μάθηση περιλαμβάνει διαδικτυακή κατάρτιση, μάθηση εξ αποστάσεως, ιδεατές αίθουσες διδασκαλίας και χρήση CD-ROM.

38 Οι πρακτικοί μέθοδοι (Hands-On Methods) Η ηλ-μάθηση μπορεί να περιλαμβάνει υποστήριξη για την άσκηση καθηκόντων, κατάρτιση μέσω προσομοίωσης, μάθηση εξ αποστάσεως και πύλες πρόσβασης στη μάθηση. Η ηλ-μάθηση έχει τρία σημαντικά χαρακτηριστικά: 1. Πρώτον, περιλαμβάνει ηλεκτρονικά δίκτυα που επιτρέπουν την παροχή, ανταλλαγή και άμεση αναβάθμιση πληροφοριών και διδασκαλίας. 2. Δεύτερον, η ηλ-μάθηση παρέχεται στους εκπαιδευόμενους μέσω υπολογιστών με διαδικτυακή τεχνολογία. 3. Τρίτον, επικεντρώνεται σε μεθόδους μάθησης που υπερβαίνουν την παραδοσιακή κατάρτιση και περιλαμβάνουν πληροφορίες και εργαλεία που βελτιώνουν την απόδοση.

39 Χαρακτηριστικά της ηλ-μάθησης Οι πρακτικοί μέθοδοι (Hands-On Methods)

40 Αξιολόγηση των προγραμμάτων κατάρτισης Η εξέταση των αποτελεσμάτων ενός προγράμματος συμβάλλει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους. Τα αποτελέσματα πρέπει να σχετίζονται με τους στόχους τους προγράμματος, που βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να κατανοούν το σκοπό του προγράμματος. Τα αποτελέσματα της κατάρτισης μπορούν να ενταχθούν σε κατηγορίες όπως γνωστικά αποτελέσματα, αποτελέσματα βάσει δεξιοτήτων, επιδραστικά αποτελέσματα, οφέλη και απόδοση της επένδυσης.

41 Γνωστικά αποτελέσματα Τα γνωστικά αποτελέσματα καθορίζουν το βαθμό στον οποίο οι εκπαιδευόμενοι είναι εξοικειωμένοι με τις αρχές, τα γεγονότα, τις τεχνικές, τις διαδικασίες ή λειτουργίες που επισημάνθηκαν στην κατάρτιση. Τα γνωστικά αποτελέσματα εκτιμούν τη γνώση που απέκτησαν οι εκπαιδευόμενοι, συνήθως μέσω γραπτών δοκιμασιών.

42 Αποτελέσματα βάσει δεξιοτήτων Τα αποτελέσματα βάσει δεξιοτήτων τεχνικές ή κινητικές δεξιότητες και συμπεριφορές περιλαμβάνουν την απόκτηση ή μάθηση δεξιοτήτων και τη χρήση δεξιοτήτων στην εργασία(μεταφορά δεξιοτήτων). Ο βαθμός στον οποίο οι εκπαιδευόμενοι απέκτησαν τις δεξιότητες μπορεί να εκτιμηθεί μέσω παρατήρησης της απόδοσης τους σε εργασιακά δείγματα όπως οι προσομοιωτές. Η μεταφορά δεξιοτήτων καθορίζεται συνήθως από την παρακολούθηση.

43 Επιδραστικά αποτελέσματα Τα επιδραστικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν τις στάσεις και τα κίνητρα. Ένας τύπος επιδραστικού αποτελέσματος είναι οι αντιδράσεις των εκπαιδευόμενων όσον αφορά το πρόγραμμα κατάρτισης. Τα αποτελέσματα αντίδρασης είναι οι αντιλήψεις των εκπαιδευόμενων για το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων για τις εγκαταστάσεις, τους εκπαιδευτές και το περιεχόμενο. Οι πληροφορίες αυτές συνήθως συλλέγονται στο τέλος του προγράμματος. Οι αντιδράσεις είναι χρήσιμες διότι προσδιορίζουν αφενός, τα στοιχεία που οι εκπαιδευόμενοι θεώρησαν χρήσιμα και αφετέρου, τα αντίστοιχα που παρεμπόδισαν τη μάθηση.

44 Αποτελέσματα Τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται προκειμένου να καθοριστεί το όφελος που αποκομίζει η εταιρία από την κατάρτιση. Παραδείγματα αποτελεσμάτων είναι η μείωση του κόστους που σχετίζεται με την κίνηση προσωπικού ή τα εργατικά ατυχήματα, η αυξημένη παραγωγικότητα και η βελτίωση στην ποιότητα του προϊόντος ή στην εξυπηρέτηση των πελατών. Για παράδειγμα, για να αξιολογήσει ένα πρόγραμμα διδασκαλίας πρακτικών ασφαλούς οδήγησης στους οδηγούς των φορτηγών διανομής, η Federal Express κατέγραψε τα ατυχήματα και τους τραυματισμούς οδηγών για χρονική περίοδο 90 ημερών μετά την περάτωση της κατάρτισης.

45 Λόγοι αξιολόγησης της κατάρτισης Εταιρίες με πρακτικές κατάρτισης υψηλής μόχλευσης, όχι μόνο επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην ανάπτυξη και διαχείριση προγραμμάτων κατάρτισης, αλλά επιπλέον αξιολογούν προγράμματα κατάρτισης. Γιατί πρέπει τα προγράμματα κατάρτισης να αξιολογούνται; 1. Για τον προσδιορισμό των δυνατών και αδύνατων σημείων του προγράμματος. Δηλαδή, κατά πόσον το πρόγραμμα ικανοποιεί τους στόχους μάθησης, την ποιότητα του μαθησιακού περιβάλλοντος και τη μεταφορά της κατάρτισης στην εργασία. 2. Για την αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο το περιεχόμενο, η οργάνωση και η διαχείριση του προγράμματος (συμπεριλαμβανομένων του χρονοδιαγράμματος, του χώρου, των εκπαιδευτών και των υλικών) συμβάλλουν στη μάθηση και τη χρήση της κατάρτισης στην εργασία. 3. Για τον προσδιορισμό των εκπαιδευόμενων που ωφελήθηκαν περισσότερο ή λιγότερο από το πρόγραμμα.

46 Λόγοι αξιολόγησης της κατάρτισης 4. Για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με το μάρκετινγκ ρωτώντας τους συμμετέχοντες κατά πόσο θα συνιστούσαν το πρόγραμμα σε άλλους, για ποιο λόγο παρακολούθησαν το πρόγραμμα και σε ποιο βαθμό ικανοποιήθηκαν από το πρόγραμμα. 5. Για τον καθορισμό των οικονομικών οφελών και του κόστους του προγράμματος. 6. Για τη σύγκριση του κόστους και των οφελών της κατάρτισης με επενδύσεις που δεν σχετίζονται με την κατάρτιση (όπως ο επανασχεδιασμός της εργασίας ή η καλύτερη επιλογή υπαλλήλων). 7. Για τη σύγκριση του κόστους και των οφελών διαφόρων προγραμμάτων κατάρτισης προκειμένου να επιλεγεί το βέλτιστο πρόγραμμα.

47 Βιβλιογραφία Noe, R., Hollenbeck, J., Gerhart, B., Wright, P. Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων: Ένα ανταγωνσιτικό πλεονέκτημα Τόμος Α», 4 η Αμερικάνικη Έκδοση, Εκδόσεις Παπαζήση, ISBN

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού ΔΙΑΛΕΞΗ2 η : Στρατηγική διαχείριση ανθρώπινων πόρων Δρ. Β. Ζεϊμπέκης (vzeimp@fme.aegean.gr) Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Ορισμός (1/2) Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί ένα από τα βασικότερα τμήματα μιας εταιρείας και στόχο έχει τις απαραίτητες ενέργειες για την εργασιακή και προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Περίγραμμα Μαθήματος

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Περίγραμμα Μαθήματος Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Περίγραμμα Μαθήματος Δρ. Β. Ζεϊμπέκης (vzeimp@fme.aegean.gr) Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου Copyright 2018 Ατζέντα Σκοπός &

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού ΔΙΑΛΕΞΗ 8 η : Μελέτες Περίπτωσης ΙI Δρ. Β. Ζεϊμπέκης (vzeimp@fme.aegean.gr) Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου Copyright 2018 Ι

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400.01 Δύο ημέρες 16 ώρες Επιλογή Στελεχών: Ξεχωρίζοντας τους Καλύτερους Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη όλων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση 4 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Συνοψίσετε τα βασικά βήματα σε οποιαδήποτε διαδικασία προγραμματισμού. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. ΔΙΑΛΕΞΗ1 η : Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού: Ορισμοί και βασικά χαρακτηριστικά

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. ΔΙΑΛΕΞΗ1 η : Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού: Ορισμοί και βασικά χαρακτηριστικά Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού ΔΙΑΛΕΞΗ1 η : Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού: Ορισμοί και βασικά χαρακτηριστικά Δρ. Β. Ζεϊμπέκης (vzeimp@fme.aegean.gr) Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Πολυτεχνική Σχολή,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα_SPA. Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ

Πρόγραμμα_SPA. Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ Πρόγραμμα: Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Στις

Διαβάστε περισσότερα

Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ

Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ Το ερωτηματολόγιο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την οργάνωση, σε ένα τμήμα σε μια συγκεκριμένη δράση ή ομάδα εργασίας. Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί σε πιο

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Μιας Πετυχημένης Κουλτούρας Εξυπηρέτησης Πελατών

Δημιουργία Μιας Πετυχημένης Κουλτούρας Εξυπηρέτησης Πελατών Δημιουργία Μιας Πετυχημένης Κουλτούρας Εξυπηρέτησης Πελατών Όταν η κουλτούρα της επιχείρησης είναι ακατάλληλη «τρώει» την στρατηγική εξυπηρέτησης για πρόγευμα, μεσημεριανό και δείπνο! Peter Drucker Αναπτύξετε

Διαβάστε περισσότερα

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Η εισήγηση πλαισίων διασφάλισης ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET) αποτελεί προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Οι πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά τα πρώιμα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποίηση αποδοχής και αναστολών σε μαθησιακές εμπειρίες εισαγωγής στελεχών και υπαλλήλων επιλεγμένων

Διαφοροποίηση αποδοχής και αναστολών σε μαθησιακές εμπειρίες εισαγωγής στελεχών και υπαλλήλων επιλεγμένων Διαφοροποίηση αποδοχής και αναστολών σε μαθησιακές εμπειρίες εισαγωγής στελεχών και υπαλλήλων επιλεγμένων υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα της περιοχής μείζονος Θεσσαλονίκης στα δεδομένα Νέων Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδια Δράσης Πεδία: Τομείς: Δείκτες:

Σχέδια Δράσης Πεδία: Τομείς: Δείκτες: 1 Σχέδια Δράσης Πεδία: 1. Εκπαιδευτικές διαδικασίες. Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. 2. Εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Τομείς: 1. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. 2. Εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Σ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η εκπαιδευτική πολιτική του

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πληροφοριακά Συστήματα και Άνθρωποι

Ενότητα 1: Πληροφοριακά Συστήματα και Άνθρωποι Ενότητα 1: Πληροφοριακά Συστήματα και Άνθρωποι Google «Αποστολή της Google είναι να οργανώσει τις παγκοσμίως διαθέσιμες πληροφορίες». Η πρόσβαση στις πληροφορίες έχει μεταμορφώσει τον τρόπο εργασίας και

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Δημήτριος Καρδαράς

Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Δημήτριος Καρδαράς «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ CRM ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ή ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» Ονοματεπώνυμο: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Δημήτριος Καρδαράς ΜΑΙΟΣ 2015 Η έννοια και οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών

Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών Τίτλος Ερευνητικού Έργου «Μαθαίνοντας, διδάσκοντας και μαθαίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάρτιση συνδράµει στην ανοδική πορεία των. ελαστικών, Plus στην αγορά

Η κατάρτιση συνδράµει στην ανοδική πορεία των. ελαστικών, Plus στην αγορά Η Tires Plus παρέχει εντατική κατάρτιση και εκπαιδευτικά προγράµµατα στους υπαλλήλους της. Έτσι, οι υπάλληλοι έχουν κίνητρα να µείνουν στην εταιρεία και να εργάζονται για προαγωγή. Ποιους άλλους στρατηγικούς

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού ΔΙΑΛΕΞΗ6 η : Επιλογή και τοποθέτηση σε θέση απασχόλησης Δρ. Β. Ζεϊμπέκης (vzeimp@fme.aegean.gr) Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2014 1 1. Τι είναι το e-learning; Το e-learning, η ηλεκτρονική μάθηση, είναι μια διαδικασία μάθησης και ταυτόχρονα μια μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού ΔΙΑΛΕΞΗ9 η : Διαχείριση της απόδοσης Δρ. Β. Ζεϊμπέκης (vzeimp@fme.aegean.gr) Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου Copyright 2018

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση των Ψυχοκινητικών, γνωστικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 30/06/2015 Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε, Το παρόν ερωτηματολόγιο συντάχθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής με αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 2 Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει πιο γρήγορα από ποτέ ενώ οι παλιοί επιχειρηματικοί κανόνες δεν ανταποκρίνονται στο νέο περιβάλλον. Ούτε τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς Πρόγραμμα: Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; A) Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες Η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK Το Γραφείο Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης του πανεπιστημίου Frederick, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του

Διαβάστε περισσότερα

Mini MBA σε συνεργασία του ΕΙΑΣ με το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τρίτη, 07 Απριλίου :00

Mini MBA σε συνεργασία του ΕΙΑΣ με το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τρίτη, 07 Απριλίου :00 Λίγα λόγια για το Mini MBA Στο ευμετάβλητο περιβάλλον του σήμερα, η ανάγκη για την εκπαίδευση και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ως εκ τούτου, καθίσταται ολοένα και πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» 1. Ποια από τις παρακάτω αποτελεί την πλέον σημαντική πρόκληση που χαρακτηρίζει το σημερινό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον; α) Ομοιομορφία προϊόντων και υπηρεσιών. β)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Διδάσκων: Σύνολο Εαρινό εξάμηνο 2017-2018 Μάθημα: Σύνολο Σύνολο ερωτηματολογίων: 441 Ερωτήσεις για το/τη

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Διδάσκων: Σύνολο Χειμερινό εξάμηνο 2017-2018 Μάθημα: Σύνολο Σύνολο ερωτηματολογίων: 59 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Ερωτήσεις για το/τη φοιτητή/φοιτήτρια 1. Έτος Σπουδών: 1 1ο έτος 54 92% 2 2ο έτος 4

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ Ακ. Έτος 2011-12 Διάλεξη 1 η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μελέτη των θεμάτων που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα σε μία επιχείρηση/ οργανισμό. Οργανωσιακή Συμπεριφορά (Organizational

Διαβάστε περισσότερα

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 COM(2018) 272 final/2 ANNEX CORRIGENDUM This document corrects the document COM(2018) 272 final. Concerns correction of date for all linguistic versions. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ3019 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS «Το παιχνίδι είναι γνώση, συναίσθημα και δράση» Η «Εργαλειοθήκη» Pro Skills δημιουργήθηκε και προσφέρεται, προκειμένου να προωθήσει την μεθοδολογία του Pro Skills, με βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ.

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής Περιεχόµενα Κατηγορίες Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων ιοίκησης Υποστήριξης Αποφάσεων Έµπειρα Συστήµατα Ατόµων και Οµάδων Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Ορισµός Φάσεις Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ. Η καινούργια αυτή έκδοση του βιβλίου έχει εμπλουτιστεί και περιλαμβάνει

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ. Η καινούργια αυτή έκδοση του βιβλίου έχει εμπλουτιστεί και περιλαμβάνει ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Η καινούργια αυτή έκδοση του βιβλίου έχει εμπλουτιστεί και περιλαμβάνει νέα κεφάλαια: - έμφαση στο νοητικό κεφάλαιο - διοίκηση ανθρωπίνου κεφαλαίου - κάρτα επιδόσεων ανθρωπίνων πόρων (HR

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση δευτερογενών δεδομένων

Χρήση δευτερογενών δεδομένων Χρήση δευτερογενών δεδομένων Μαθησιακοί στόχοι κεφαλαίου Να αναγνωρίζετε όλα τα είδη δευτερογενών δεδομένων, Να εκτιμάτε τους τρόπους με τους οποίους τα δευτερογενή δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

«Η παιδαγωγική αξία της αξιολόγησης του μαθητή» Δρ. Χριστίνα Παπαζήση Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών

«Η παιδαγωγική αξία της αξιολόγησης του μαθητή» Δρ. Χριστίνα Παπαζήση Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών «Η παιδαγωγική αξία της αξιολόγησης του μαθητή» Δρ. Χριστίνα Παπαζήση Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Ρωτώ τον εαυτό μου Κάνε αυτήν την απλή ερώτηση στον εαυτό σου, κάθε πρωί στην πορεία σου για το

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εργοδότες

Οδηγός για Εργοδότες EIPIL-PAN Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προώθηση της Άτυπης Μάθησης Εταιρικό Βραβείο Οδηγός για Εργοδότες εκέµβριος 2009 Asset Τεχνολογική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προώθηση της Άτυπης Μάθησης (EIPIL)

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η Έρευνα Μάρκετινγκ ως εργαλείο ανάπτυξης νέων προϊόντων ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 10: Ανάπτυξη ΠΣ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 πμ Ενδεικτικά Περιεχόμενα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και

Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Μένη Τσιτουρίδου Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδαγωγική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις κατάρτισης/ επιμόρφωσης. Αειφόρος περιβαλλοντική διαχείριση #δράση 11. Φορέας υλοποίησης

Δράσεις κατάρτισης/ επιμόρφωσης. Αειφόρος περιβαλλοντική διαχείριση #δράση 11. Φορέας υλοποίησης Δράσεις κατάρτισης/ Αειφόρος περιβαλλοντική διαχείριση #δράση 11 επιμόρφωσης Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» / Α.Σ. «Θριασία»

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, οργάνωση και αποτελεσματικότητα Ανδρέας Γεωργούδης, Λειτουργός Π.Ι. Λεμεσός Ιούνιος 2015

Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, οργάνωση και αποτελεσματικότητα Ανδρέας Γεωργούδης, Λειτουργός Π.Ι. Λεμεσός Ιούνιος 2015 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, οργάνωση και αποτελεσματικότητα Ανδρέας Γεωργούδης, Λειτουργός Π.Ι. Λεμεσός Ιούνιος 2015 1 Εκπαίδευση ενηλίκων 2

Διαβάστε περισσότερα

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας U T C C R E A T I V E L A B Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας Ποιοι είμαστε Σχετικά με εμάς Η UTC Creative Lab είναι εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς της καινοτομίας, της

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ Ο ρόλος της άσκησης για όλους Η άσκηση με την συστηματική καθοδήγηση αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις 30 Μαρτίου 2015 Εισηγητής : B.Αϊβαζίδης MSc, PhDc Χαρακτηριστικά του σημερινού εργασιακού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις κατάρτισης/ επιμόρφωσης. Νομική και Οικονομική συμβουλευτική Επιχειρήσεων #δράση 12. Φορέας υλοποίησης

Δράσεις κατάρτισης/ επιμόρφωσης. Νομική και Οικονομική συμβουλευτική Επιχειρήσεων #δράση 12. Φορέας υλοποίησης Δράσεις κατάρτισης/ Νομική και Οικονομική συμβουλευτική Επιχειρήσεων #δράση 12 επιμόρφωσης Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Πί νακας περίεχομε νων

Πί νακας περίεχομε νων Πί νακας περίεχομε νων Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων... 3 Περιγραφή Προγράμματος... 3 Δομή Προγράμματος... 3 Επαγγελματικές Προοπτικές... 5 Διάρκεια Σπουδών... 5 Πτυχίο Τραπεζικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών...

Διαβάστε περισσότερα

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για ημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 8η: Έρευνα αγοράς στο Διαδίκτυο Χαρίκλεια

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο. Διοίκηση ανθρώπινων πόρων

Κεφάλαιο. Διοίκηση ανθρώπινων πόρων Κεφάλαιο Διοίκηση ανθρώπινων πόρων Μαθησιακά αποτελέσματα Περιγράψτε τα κύρια στάδια της διαδικασίας ΔΑΠ (διαχείρισης ανθρώπινων πόρων) και όσων την επηρεάζουν Συζητήστε τις εργασίες που σχετίζονται με

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Μαθησιακά Αποτελέσματα Ο εκπαιδευτής θα πρέπει: Να είναι ικανός να αναγνωρίζει τί βοηθά στη διατήρηση της μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πολιτική διασφάλισης ποιότητας... 2 2. Σχεδιασμός και έγκριση των προγραμμάτων σπουδών... 3

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αρχές Μάρκετινγκ Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Tι αφορά. Συνδυασμός. Παροχή ανατροφοδότησης για τη μάθηση (peer assessment) Αποτίμηση της εργασίας των άλλων με βαθμό (peer marking)

Tι αφορά. Συνδυασμός. Παροχή ανατροφοδότησης για τη μάθηση (peer assessment) Αποτίμηση της εργασίας των άλλων με βαθμό (peer marking) H ετεροαξιολόγηση Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dh

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Φ.Ε.Κ. τεύχος Β αρ. φύλλου 303/13-03-2003, Παράρτημα Α, Μάιος 2003 Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Βασικός σκοπός της αξιολόγησης του μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων Χαρακτηριστικά ενήλικων εκπαιδευομένων Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτής ενηλίκων Διάλειμμα Αποτελεσματική προετοιμασία μαθήματος στην ενήλικη εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν Οργανωσιακή μάθηση Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Μάθηση είναι: Η δραστηριοποίηση και κατεύθυνση δυνάμεων για την όσο το δυνα-τόν καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

2. Σκοπός του Προγράμματος

2. Σκοπός του Προγράμματος 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για Δημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Διαπραγματευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση 390 παιδιά Το πλαίσιο εφαρμογής 18 τμήματα Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Προφίλ απαιτούμενων προσόντων και ικανοτήτων του υπεύθυνου ποιότητας και των εκπαιδευτών σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό IDEC Α.Ε. 25.09.2013

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Μάθημα 2 1 Εισαγωγή Χαρακτηριστικά στοιχεία της επιχείρησης ως οργανισμού Συστατικά μέρη και το περιβάλλον της επιχείρησης Διάφορες μορφές επιχειρήσεων που λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ m128 ΣΟΦΗ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ m128 ΣΟΦΗ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ m128 ΣΟΦΗ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 2. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ Σ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας

Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας Ημερομηνίες: 30/1/2018 Λευκωσία 6/2/2018 Λεμεσός Σε συνεργασία με: ΚΕΒΕ Η οργάνωση γραφείου, αποτελεί στοιχείο κρίσιμης σημασίας για την κάθε επιχείρηση, αφού

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων

Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων Προώθηση Πολίτικης για τη Βελτίωση της Λειτουργίας Υπηρεσιών Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ενήλικων Διευθυντική Περίληψη Σεπτέμβριος 2016 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Επιχειρηματίας και η Επιχειρηματικότητα

Ο Επιχειρηματίας και η Επιχειρηματικότητα Διοίκηση ΜΜΕ και Επιχειρηματικότητα Διάλεξη 1 η (2017-18) Ο Επιχειρηματίας και η Επιχειρηματικότητα Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379621 E-class μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας. Αυγερινός Γ. Ανδρέας

Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας. Αυγερινός Γ. Ανδρέας Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας Αυγερινός Γ. Ανδρέας aavgerin@phyed.duth.gr Κεντρική έννοια είναι ότι Ο καθηγητής ΦΑ επιτυγχάνει τους διδακτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού: Θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των κοινών θεσμικών χαρακτηριστικών, αλλά και των θεσμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο Ηγεσία 12 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Κατανοήσετε τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. 2. Συνοψίσετε τι θέλουν οι άνθρωποι και τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας-ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας-ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Είναι μια από τις κυριότερες λειτουργίες της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων. Η εκπαίδευση είναι η οργανωμένη διαδικασία μάθησης που στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων για ένα ορισμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ Ο ρόλος της άσκησης για όλους Η άσκηση με την συστηματική καθοδήγηση αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση γιατί

Διαβάστε περισσότερα