Project 2012 Υγεία και Καλλυντικά. Εύα Κουνέλη Μαρία Κασία Πέγκυ Κορφιάτη Φένια Κωνσταντινοπούλου ανάη Κεφάλα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Project 2012 Υγεία και Καλλυντικά. Εύα Κουνέλη Μαρία Κασία Πέγκυ Κορφιάτη Φένια Κωνσταντινοπούλου ανάη Κεφάλα"

Transcript

1 Project 2012 Υγεία και Καλλυντικά Εύα Κουνέλη Μαρία Κασία Πέγκυ Κορφιάτη Φένια Κωνσταντινοπούλου ανάη Κεφάλα

2 ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Ο κίνδυνος από τα καλλυντικά είναι αρκετά µεγάλος. Τα τελευταία χρόνια µάλιστα όλο και αυξάνεται η κατανάλωσή τους (διπλασιασµός τα τελευταία πέντε χρόνια). Το αν οι γυναίκες έγιναν πιο όµορφες είναι λίγο αµφισβητήσιµο, όµως πέρα από κάθε αµφισβήτηση είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία τους αυτή η αυξηµένη κατανάλωση. Αλλεργίες και δερµατοπάθειες είναι οι πιο ανώδυνες περιπτώσεις. Μετά έρχονται δηλητηριάσεις, αναπνευστικά προβλήµατα, παθήσεις του νευρικού συστήµατος και του εγκεφάλου. Άλλες επιπτώσεις είναι διανοητική καθυστέρηση, απώλεια µνήµης, δυσκολία στο βάδισµα και ακανόνιστες συσπάσεις των µυών. Τέλος, καρκινοπαθείες. Κύριοι υπεύθυνοι είναι τα σπρέι που χρησιµοποιούνται στα αποσµητικά, και που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους βλεννογόνους, και ορισµένα βαριά µέταλλα (βισµούθιο, υδράργυρος) που χρησιµοποιούνται κυρίως στις κρέµες δέρµατος (µαζί µε διάφορες ορµόνες) και στα κραγιόν (κάδµιο, µόλυβδος).

3 Τα αποσµητικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, γιατί µε αυτά κοιτάζουµε να θεραπεύσουµε το σύµπτωµα και όχι την αιτία. Γι αυτό σωστή διατροφή και κατάλληλα πλυσίµατα είναι ο πιο σωστός τρόπος για να λυθεί το πρόβληµα των δυσάρεστων οσµών από τον ιδρώτα. «Μπρος την οµορφιά τι είναι η υγεία», θα µπορούσαµε να παραφράσουµε την γνωστή λαϊκή παροιµία (µπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος). Πρόκειται άραγε για κάλλη; Τα καλλυντικά αποτελούν ένα προπέτασµα αρκετά διαφανές, για να µπορέσει να κρύψει την πραγµατικότητα. Τα καλλυντικά δεν προσθέτουν κάλλη, απλώς αποκαλύπτουν ένα µοντερνισµό από τη µεριά της γυναίκας και στον άνδρα υποβάλλουν την αίσθηση µεγαλύτερης σεξουαλικής απελευθέρωσης. Όµως η πραγµατική οµορφιά είναι δώρο φυσικό και µόνο η φύση µπορεί να προσθέσει σε αυτό. Και λέγοντας φύση εννοούµε τη φυσική ζωή, τη σωστή διατροφή, τον αθλητισµό κ.λ.π. Ας µην ξεχνάµε ότι στον δεύτερο παράγοντα σεξουαλικής έλξης, στη σωµατική διάπλαση, τα καλλυντικά δεν µπορούν να προσθέσουν τίποτα. Μόνο η φυσική ζωή, ο αθλητισµός και η σωστή δίαιτα µπορούν να συµβάλλουν στη βελτίωση της σωµατικής διάπλασης.

4 Όµως προσοχή! Επικίνδυνα καλλυντικά βλάπτουν σοβαρά την υγεία Σαµπουάν, µανό, αφρόλουτρα και αποσµητικά είναι µερικά µόνο από τα καλλυντικά που χρησιµοποιεί σε καθηµερινή βάση µια γυναίκα προκειµένου να δείχνει νέα, σέξι, υγιής κι ελκυστική. Σύµφωνα όµως µε βρετανική έρευνα, πολλά από τα καλλυντικά που βρίσκονται σε κάθε γυναικείο νεσεσέρ περιέχουν συστατικά που βλάπτουν τη γυναικεία γονιµότητα, επισπεύδουν τα αποτελέσµατα της γήρανσης και συνδέονται µε τον καρκίνο, τις αλλεργίες και πολλά ακόµη προβλήµατα υγείας.

5 ΜΑΝΟ: Η φορµαλδεΰδη είναι ένα συντηρητικό που αναµειγνύεται εύκολα µε το νερό και βρίσκεται συχνά σε προϊόντα οµορφιάς µε βάση το νερό, όπως τα σαµπουάν, τα αφροντούς και τα µανό. Προκαλεί αλλεργίες, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχει καταταγεί στη λίστα των καρκινογόνων ουσιών, καθώς συνδέεται µε τον καρκίνο του φάρυγγα. ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ: Τα paraben είναι συνθετικά χηµικά που χρησιµοποιούνται ως συντηρητικά για να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων, µούχλας και µυκήτων και χρησιµοποιούνται κατά κόρον στα αποσµητικά. Οι ουσίες αυτές λέγεται πως µιµούνται τη δράση των γυναικείων οιστρογόνων, τα οποία µε τη σειρά τους ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, ιδιαίτερα στο στήθος.

6 ΣΚΙΕΣ ΜΑΤΙΩΝ: Το ταλκ, δηλαδή η πούδρα που χρησιµοποιείται κατά κόρον στην κοσµετολογία, από τις σκιές µέχρι το παιδικό ταλκ και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής, προέρχεται από το ορυκτό µετάλλευµα τάλκη. Σύµφωνα µε έρευνα του Βρετανικού Τοξικολογικού Προγράµµατος, πρόκειται για µια πιθανά καρκινογόνα ουσία, αφού αυξάνει τα ποσοστά καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που το χρησιµοποιούν κοντά στην ευαίσθητη περιοχή. ΣΑΜΠΟΥΑΝ: Το λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS) είναι η πιο συχνή αιτία ερεθισµού των µατιών κατά τη διάρκεια του λουσίµατος. Το SLS βλάπτει το εξωτερικό προστατευτικό σώµα της επιδερµίδας, ενώ µπορεί να διεισδύσει ακόµα και σε βάθος 5-6 χιλιοστών και να µεταφερθεί στον υπόλοιπο οργανισµό, µέσω των σωµατικών συστηµάτων. Η εν λόγω ουσία όµως χρησιµοποιείται και σε πολλά αφρόλουτρα, γεγονός που µπορεί να προκαλέσει ακόµα και ουρολοιµώξεις.

7 Τέλος φυσικά καλλυντικά: Η υγεία στην υπηρεσία της οµορφιάς Πότε ένα προϊόν είναι φυσικό Με τον όρο «φυσικά καλλυντικά» εννοούµε προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν πρόσθετες χηµικές ουσίες και έκδοχα. Η παραγωγή φυσικών καλλυντικών απαιτεί χρόνο, κόπο και εξειδίκευση. Μετά την ανεύρεση των πρώτων υλών ακολουθεί βιολογική επεξεργασία των συστατικών και πολλές έρευνες ώστε να προκύψουν καλλυντικά µε τα επιθυµητά αποτελέσµατα. Σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να χαρακτηρίζεται ένα καλλυντικό προϊόν ως φυσικό, θα πρέπει να ικανοποιούνται οι παρακάτω όροι: Να υπάρχει κάποια βιολογική πιστοποίηση ανεξάρτητου οργανισµού διεθνούς κύρους. Να αναγράφονται τα συστατικά του προϊόντος και η εταιρεία παραγωγής. Η εταιρεία να έχει γενικότερα «πράσινη» πολιτική. Να χρησιµοποιούνται ανακυκλώσιµα υλικά συσκευασίας. Να µη γίνονται πειράµατα σε ζώα. Να µη γίνεται κατάχρηση του τοπικού πλούτου για την εξοικονόµηση των πρώτων υλών. Τα τελευταία πέντε χρόνια έγινε µια επανάσταση στο χώρο των καλλυντικών σε Ευρώπη και Αµερική. Πρόκειται για τα eco ethical προϊόντα και επιχειρήσεις. Αυτά υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους µε ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια. Τα eco ethical καλλυντικά δεν έχουν µόνο την έγκριση των οργανισµών φαρµάκων της Ευρώπης και Αµερικής αντίστοιχα, ούτε µόνο την έγκριση των µεγάλων διεθνών οργανισµών βιολογικής πιστοποίησης. Υπόκεινται και στον έλεγχο διεθνών ανεξάρτητων οργανισµών όπως η FTO ή Ethical Junction. Οι οργανισµοί αυτοί διασφαλίζουν όχι µόνο την άριστη ποιότητα των προϊόντων αλλά και µια γενικότερη περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική των επιχειρήσεων στις οποίες παρέχουν πιστοποίηση.

8 Κατηγορίες φυσικών καλλυντικών Με γνώµονα τη σύστασή τους διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Φυσικά καλλυντικά: Είναι τα καλλυντικά που όλα τους τα συστατικά, ενεργά και έκδοχα, προέρχονται από φυσικές, µη χηµικά επεξεργασµένες και µη ζωικές ουσίες. Φυσικής προέλευσης καλλυντικά: Τα ενεργά συστατικά τους είναι φυσικές ουσίες, αλλά στα έκδοχά τους µπορεί να περιέχονται και ποσότητες συνθετικών ουσιών. Το ποσοστό των φυτικών ουσιών τους κυµαίνεται από 10-80% δεν φτάνει όµως το100%. Όλες οι κατηγορίες των προϊόντων απευθύνονται σε απαιτητικό κοινό και έρχονται να καλύψουν κενά της αγοράς, καθώς η ζήτηση για λιγότερα χηµικά επιβαρυµένα προϊόντα βαίνει σταθερά αυξανόµενη και η στροφή των καταναλωτών προς τα οικολογικά προϊόντα είναι πλέον γεγονός.

9 Σύστηµα συντήρησης καλλυντικών Το πρόβληµα της µικροβιακής αλλοίωσης των υλικών είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικότερα στην κοσµετολογία, το σύστηµα συντήρησης που θα επιλεχθεί για την προστασία του προϊόντος είναι από τα πιο σηµαντικά θέµατα. Τα περισσότερα καλλυντικά µπορεί να µολυνθούν από µικροοργανισµούς, καθώς αποτελούν καλό θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξή τους. Οι µικροοργανισµοί προκαλούν: αποχρωµατισµό του προϊόντος δυσάρεστη οσµή αλλεργίες και ερεθισµό του δέρµατος λόγω διάσπασης κάποιων συστατικών διαχωρισµό φάσεων γαλακτωµάτων αλλαγές στις φυσικοχηµικές ιδιότητες του καλλυντικού προϊόντος (αλλαγή ιξώδους, ph). Απαραίτητο, λοιπόν, είναι ένα σύστηµα συντήρησης ώστε να επιτυγχάνεται η ασφάλεια του προϊόντος κατά την αποθήκευσή του, αλλά και κατά τη διάρκεια της χρήσης του από τον καταναλωτή. Η συντήρηση καλλυντικών προϊόντων είναι περίπλοκο θέµα γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη πολυάριθµοι παράγοντες, οι πιο σηµαντικοί από τους οποίους είναι: η µορφή του καλλυντικού (υγρό, σκόνη, γαλάκτωµα) η ποσότητα του θρεπτικού υλικού που αποτελεί καλό υπόστρωµα για την ανάπτυξη και επιβίωση µικροοργανισµών (νερό, υδρογονάνθρακες, πρωτεΐνες, φωσφολιπίδια) η οξύτητα ή η αλκαλικότητα του προϊόντος η παρουσία συστατικών που έχουν µικροβιοκτόνες ιδιότητες οι µικροοργανισµοί που πιθανώς θα εµπλακούν κατά την παρασκευή του καλλυντικού.

10 Tι είναι τα συντηρητικά και γιατί χρησιµοποιούνται Με τον όρο «συντηρητικά» εννοούµε µια σειρά χηµικών ουσιών, οι οποίες χρησιµοποιούνται στα καλλυντικά προκειµένου να καταστρέψουν ή να εµποδίσουν την ανάπτυξη µικροοργανισµών κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, της αποθήκευσής τους και τελικά κατά τη χρήση τους από τον καταναλωτή. Οι λόγοι που επιβάλλουν τη συντήρηση των καλλυντικών και των φαρµακευτικών προϊόντων είναι δύο: Οπρώτος είναι η διαφύλαξη του προϊόντος κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής του, ώστε να µην αλλοιωθεί και χάσει τις ιδιότητες για τις οποίες έχει σχεδιαστεί. Ο δεύτερος έχει να κάνει µε την πιθανότητα πρόκλησης µόλυνσης στον καταναλωτή από τη χρήση µη επαρκώς συντηρηµένων και συνεπώς επιµολυσµένων προϊόντων. Η κάθε µονάδα παραγωγής καλλυντικών προϊόντων οφείλει να εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνθήκες καθαριότητας στους χώρους και στα µηχανήµατά της. Η µείωση της πιθανότητας µόλυνσης του προϊόντος εξαρτάται και από το βαθµό καθαρότητας του χρησιµοποιούµενου νερού, το οποίο θα πρέπει να είναι απαλλαγµένο από προσµείξεις και µικροοργανισµούς, καθώς και από την καθαρότητα των χρησιµοποιούµενων πρώτων υλών.

11 Αντίθετα, οι συνθήκες χρήσης του προϊόντος από τον καταναλωτή ή η ενδεχόµενη ακατάλληλη χρήση του δεν µπορούν να ελεγχθούν εύκολα. Στην πράξη, ένα προϊόν προσωπικής φροντίδας είναι επανειληµµένα εκτεθειµένο σε µικροοργανισµούς που µπορεί να προέρχονται από τα χέρια, το σίελο, τους υδρατµούς κ.α. Επίσης, οι συνθήκες που επικρατούν σε ένα κοινό καθηµερινό λουτρό (ζέστη, ατµοί) αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τη δράση µικροοργανισµών. Σε µια µελέτη των δυσµενών επιπτώσεων των καλλυντικών προϊόντων, η οποία πραγµατοποιήθηκε για λογαριασµό του FDA, κατά τη διάρκεια των ετών , τα συντηρητικά συστατικά, σαν οµάδα, είναι τα δεύτερα, µετά τα αρώµατα, σε επικινδυνότητα για περιστατικά δερµατικών αντιδράσεων. Τέτοιου είδους µελέτες είναι υπεύθυνες σε ένα µεγάλο µέρος για την εισαγωγή των βασικών ρυθµιστικών κανόνων για την αξιολόγηση των συστατικών των καλλυντικών γενικότερα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιστηµονική Επιτροπή Κοσµετολογίας (SCC) ιδρύθηκε το 1978 προκειµένου να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες-µέλη στην εφαρµογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας 76/768/EEC, η οποία ρυθµίζει την παραγωγή και πώληση καλλυντικών προϊόντων. Το 1982, η SCC εισήγαγε τους κανόνες για τον έλεγχο των συστατικών των καλλυντικών µε σκοπό την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών χρήσης από τους καταναλωτές. Οι κανόνες αυτοί, που επαναπροσδιορίστηκαν το 1990, καθορίζουν τις τοξικολογικές µελέτες και τις διαδικασίες ελέγχου που είναι πλέον προαπαιτούµενες για την ασφαλή αξιολόγηση των συστατικών των καλλυντικών. Η λίστα Annex VI της κοινοτικής οδηγίας είναι µια θετική λίστα συντηρητικών, τα οποία βρέθηκε να ικανοποιούν τις παραπάνω καθορισµένες απαιτήσεις. Η λίστα, η οποία δηµοσιεύθηκε το 1986, περιέχει 51 συντηρητικά καλλυντικών που επιτρέπονται υπό οριοθετηµένες συγκεντρώσεις και υπό συγκεκριµένους περιορισµούς στη χρήση. Επιπρόσθετα, η λίστα αυτή περιέχει 3 επιπλέον συντηρητικά, τα οποία επιτρέπονται προσωρινά.

12 Βιβλιογραφία:

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Παναγιώτα Καράτση

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Παναγιώτα Καράτση ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία στην ηµερίδα του ΣΕΠΑΕ, Μάιος 2010. Έφη Μικελάτου M.Sc. Αισθητικός-Κοσµητολόγος. Η οµορφιά στο µικροσκόπιo

Οµιλία στην ηµερίδα του ΣΕΠΑΕ, Μάιος 2010. Έφη Μικελάτου M.Sc. Αισθητικός-Κοσµητολόγος. Η οµορφιά στο µικροσκόπιo Οµιλία στην ηµερίδα του ΣΕΠΑΕ, Μάιος 2010 Η οµορφιά στο µικροσκόπιo Έφη Μικελάτου M.Sc. Αισθητικός-Κοσµητολόγος Το αρχέτυπο της οµορφιάς, η δύναµη της τελετουργίας της οµορφιάς και η ψυχολογική αναγκαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗ. ΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β` ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ 3 ου ΓΕ.Λ. ΕΧΕΔΩΡΟΥ 2011 2012 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΕΡΕΥΝΗ. ΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β` ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ 3 ου ΓΕ.Λ. ΕΧΕΔΩΡΟΥ 2011 2012 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΡΕΥΝΗ ΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β` ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ 3 ου ΓΕ.Λ. ΕΧΕΔΩΡΟΥ 2011 2012 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Εισαγωγικό Σηµείωµα Μέσω του µαθήµατος του project µας ανατέθηκε να επιλέξουµε µε τι θα ασχοληθούµε ανάµεσα

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ : ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

«ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ : ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» 0 3 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΑΞΗ : Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ : ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΑΘΗΝΑ 2013 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ...4 ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Ιστορική Αναδρομή»...5 1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ~ 1 ~ ~ 2 ~ 5.1 Προβληµατική Στο κεφάλαιο αυτό θα µελετήσουµε την αλλοίωση των τροφίµων. Η αλλοίωση τροφίµων γίνεται µε βιολογικούς τρόπους, όπως οι µικροοργανισµοί, µε χηµικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 9 ο ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ: 31622 Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η διατροφική κρίση Με την αποµάκρυνση από την παραδοσιακή γεωργία, η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίµων απόκτησαν µεγάλη σηµασία για τον σύγχρονο άνθρωπο Με την εντατικοποίηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΩΡΙΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΑΡΜΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ»

Η ΕΦΑΡΜΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ» ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ IΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ «ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ Η ΕΦΑΡΜΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

βελτίωση κάποιων οργανοληπτικών ιδιοτήτων. Σίγουρα, λοιπόν, ένα τρόφιµο µε ωραίο χρώµα, άρωµα, έντονη και ταυτόχρονα διακριτική γεύση και ελκυστική

βελτίωση κάποιων οργανοληπτικών ιδιοτήτων. Σίγουρα, λοιπόν, ένα τρόφιµο µε ωραίο χρώµα, άρωµα, έντονη και ταυτόχρονα διακριτική γεύση και ελκυστική Τα τρία σηµεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα στην λειτουργία µίας επιχείρησης τροφίµων, για την παραγωγή πιο φυσικών και υγιεινών τροφίµων, είναι: α. Οι πρώτες ύλες, β. Τα πρόσθετα, γ. Η συσκευασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ. Διασφάλιση ποιότητας, υγιεινής και ασφάλεια τροφίμων. Πώς αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής την ποιότητα και τον κίνδυνο.

ΘΕΜΑ. Διασφάλιση ποιότητας, υγιεινής και ασφάλεια τροφίμων. Πώς αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής την ποιότητα και τον κίνδυνο. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Διασφάλιση ποιότητας, υγιεινής και ασφάλεια τροφίμων. Πώς αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Διπλωματική Εργασία ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΛΟΝΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Επιβλέπων: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα και υπηρεσίες καθαρισµού και συντήρησης:

Προϊόντα και υπηρεσίες καθαρισµού και συντήρησης: Προϊόντα και υπηρεσίες καθαρισµού και συντήρησης: Βασικά Κριτήρια Procura + - Αναλυτική έκδοση 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 2 ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ PROCURA + ΆΜΕΣΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ... 4 3 ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ Ι ΕΕΣ... 7

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

Η ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ερευνητική εργασία Τμήμα Β3 2ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ζέκη Κάτια, Kανδηλάπτης Αθανάσιος ΣΤΟΧΟΙ: Μ αυτή την ερευνητική εργασία είχαμε

Διαβάστε περισσότερα

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον 1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά Καθετί στο φυσικό κόσµο που µας περιβάλλει αποτελείται από χηµικές ουσίες. Η γη που κατοικούµε, ο αέρας που αναπνέουµε, οι τροφές που τρώµε, τα αυτοκίνητα που οδηγούµε, τα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή συστήµατος HACCP και διασφάλιση ποιότητας στην γραµµή παραγωγής γάλακτος 3,5 % στην βιοµηχανία γάλακτος ΝΕΟΓΑΛ.

Εφαρµογή συστήµατος HACCP και διασφάλιση ποιότητας στην γραµµή παραγωγής γάλακτος 3,5 % στην βιοµηχανία γάλακτος ΝΕΟΓΑΛ. ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εφαρµογή συστήµατος HACCP και διασφάλιση ποιότητας στην γραµµή παραγωγής γάλακτος 3,5 % στην βιοµηχανία γάλακτος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΜΑΣ. Πτυχιακή Εργασία

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΜΑΣ. Πτυχιακή Εργασία ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΜΑΣ Πτυχιακή Εργασία Επιβλέπων καθηγήτρια: Αλεξάνδρα Ηλίου Φοιτήτρια: Δασκαλάκη Πολυξένη Α.Μ. 2834 Ακαδημαϊκό έτος:2009-2010 ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΜΑΣ Ποιες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Γυµνάσιο Παραβόλας Τάξη Α Επιµέλεια εργασίας: Κουγιουρούκη Ουρανία Αγγελάκης Αναστάσιος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόλογος 2. Φυτοφάρµακα 3. Είδη φυτοφαρµάκων 4. Βιολογική γεωργία 5. Τα οικολογικά φυτοφάρµακα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά συστατικά στην Αισθητική και Κοσμητολογία- Αλόη Βέρα

Φυσικά συστατικά στην Αισθητική και Κοσμητολογία- Αλόη Βέρα Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Θεσσαλονίκη 2014 Φυσικά συστατικά στην Αισθητική και Κοσμητολογία- Αλόη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στις ηµέρες µας όλο και πιο φλέγον ζήτηµα είναι η ρύπανση του εδάφους. Το έδαφος αποτελεί το «σπίτι» µας για δισεκατοµµύρια χρόνια. Παρόλα αυτά τους τελευταίους δύο αιώνες ο άνθρωπος µε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. της ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ ΤΖΙΡΒΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. της ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ ΤΖΙΡΒΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ ΤΖΙΡΒΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :Π. ΠΕΔΙΑΔΙΤΗΣ, Μ.Sc ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2009 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων

Διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων Διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων Φωτεινή Καράμπαμπα Με τον όρο ιατρικά απόβλητα (ΙΑ) νοούνται όλα τα απόβλητα που παράγονται από κάθε είδους υγειονομικές μονάδες (ΥΜ, μονάδες παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα : «Κυκλικό ωράριο εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και οι επιπτώσεις του σε κοινωνική ζωή, διατροφή και ύπνο»

Θέµα : «Κυκλικό ωράριο εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και οι επιπτώσεις του σε κοινωνική ζωή, διατροφή και ύπνο» Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: Σ..Ο. ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ Θέµα : «Κυκλικό ωράριο εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και οι επιπτώσεις του σε κοινωνική ζωή, διατροφή και ύπνο» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΑΠΛΑ ΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΡΕΑΝΑ Σ. ΠΕΞΑΡΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ

ΑΝ ΡΕΑΝΑ Σ. ΠΕΞΑΡΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Κ Τ Η Ν Ι ΑΤ Ρ Ι Κ Η Σ Χ Ο Λ Η Τ Ο Μ Ε Α Σ Υ Γ Ι Ε Ι Ν Η Σ Κ Α Ι Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Ω Ν Ζ Ω Ι Κ Η Σ Π Ρ Ο Ε Λ Ε Υ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ (HACCP). ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ

Η ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ (HACCP). ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ TΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ (HACCP). ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ &

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΣΥΑΛ= Στερεό υπόλειµµα άνευ λίπους. Kg=κιλά gr= γραµµάρια Ε.Β.= Ειδικό βάρος ΚΤΠ= Κώδικας Τροφίµων και Ποτών

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΣΥΑΛ= Στερεό υπόλειµµα άνευ λίπους. Kg=κιλά gr= γραµµάρια Ε.Β.= Ειδικό βάρος ΚΤΠ= Κώδικας Τροφίµων και Ποτών ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗ ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΕ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

EΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΕ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ EΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΕ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ Τµήµα ιοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέµα: Γενετικά µεταλλαγµένοι οργανισµοί Επιβλέπουσα: Mαρία Μητροσύλη ΑΘΗΝΑ 2004 1 Summary The discovery

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Σύγκριση βιολογικών τροφίµων µε τα συµβατικά στους τοµείς: ποιότητα, θρεπτική αξία και ασφάλεια»

«Σύγκριση βιολογικών τροφίµων µε τα συµβατικά στους τοµείς: ποιότητα, θρεπτική αξία και ασφάλεια» Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Τµήµα ιατροφής & ιαιτολογίας Πτυχιακή Εργασία: «Σύγκριση βιολογικών τροφίµων µε τα συµβατικά στους τοµείς: ποιότητα, θρεπτική αξία και ασφάλεια» Σπουδάστρια: Πουλλή

Διαβάστε περισσότερα