Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ. Φυσικοθεραπείας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ. Φυσικοθεραπείας"

Transcript

1 Υδροθεραπεία Κινησιοθεραπεία Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

2 Χαρακτηριστικά Eξοπλισμός Πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 x 12 Εύκολη προσβασιμότητα Βαθιές και μη πλευρές Επίπεδο πυθμένα με σημάδια Ικανοποιητική θερμοκρασία νερού-υγιεινή Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

3 Φυσικές ιδιότητες νερού Άνωση Αντιστέκεται στην κάθετη έλξη της βαρύτητας Υποστηρίζει το πλήρως η μερικώς βυθιζόμενο μέλος του σώματος Βοηθά την κίνηση που έχει κατεύθυνση προς την επιφάνεια του νερού Αίσθηση μειωμένου βάρους Μεταβολές ανάλογα με το ποσοστό βύθισης Επιτρέπει σύνθετες ασκήσεις Μειώνει τα αρθρικά φορτία Μειώνει τις τριβές ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

4 Φυσικές ιδιότητες νερού Ειδική βαρύτητα Η άνωση εξαρτάται μερικώς από το σωματικό βάρος Το βάρος διαφορετικών μελών του σώματος διαφέρει Καθορίζεται από: Το πηλίκο του βάρους του οστού/ βάρος του μυϊκού ιστού Ποσοστό και κατανομή λίπους Ειδική βαρύτητα των ανθρώπων είναι ελαφρώς μικρότερη από αυτή του νερού Επιτρέπει στο σώμα να επιπλέει Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιπλέει οριζόντια Διαφορετικά σημεία του σώματος έχουν διαφορετική ειδ. βαρύτητα Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

5 Άνωση Παράγοντες που επηρεάζουν την άσκηση με αντίσταση νερού: Θέση ή κατεύθυνση της κίνησης στο νερό Βάθος νερού Μοχλοβραχίονας αντίστασης Εξοπλισμός αντίστασης Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

6 Θέση και κατεύθυνση κίνησης Κινήσεις προς την επιφάνεια του νερού τυγχάνουν υποβοήθησης από την άνωση Απαγωγή/κάμψη ώμου σε όρθια στάση Κινήσεις προς τον πυθμένα της πισίνας δυσκολεύονται από την άνωση Προσαγωγή/έκταση ώμου σε όρθια στάση Κινήσεις παράλληλες με την επιφάνεια του νερού τυγχάνουν υποβοήθησης από την άνωση Ορ. Προσαγωγή/απαγωγή ώμου σε όρθια στάση Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

7 Βάθος νερού Φόρτιση σε διαφορετικά επιπεδα βύθισης: Α7 10% Ξιφοειδής απόφυση 33% Πρόσθια Άνω λαγόνια άνανθα 50% Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

8 Φυσιολογικές μεταβολές κατά την άσκηση σε θερμό περιβάλλον (ζεστό νερό) Αύξηση Πνευμονικής λειτουργίας Μείωση Αρτηριακής Πίεσης Αυξημένη αιματική ροή στους μυς Αυξημένος μυϊκός μεταβολισμός Αυξημένη επιφανειακή κυκλοφορία Αυξημένη καρδιακή συχνότητα

9 Φυσιολογικές μεταβολές κατά την άσκηση σε θερμό περιβάλλον (ζεστό νερό) Αύξηση ποσοστού αίματος που επιστρέφει στην καρδιά Αύξηση μεταβολικού ρυθμού Μείωση οιδήματος των βυθιζόμενων στο νερό σημείων του σώματος Μειωμένη αισθητικότητα των νευρικών απολήξεων Γενική μυϊκή χαλάρωση

10 Φυσιολογικές μεταβολές κατά την άσκηση σε θερμό περιβάλλον (ζεστό νερό) Μειώνει το αίσθημα του πόνου Μειώνει τον μυϊκό σπασμό Βελτιώνει την ελαστικότητα των αρθρώσεων Αυξάνει την μυϊκή ισχύ και αντοχή

11 Υδροθεραπεία: Πλεονεκτήματα Ασκήσεις εύρους τροχιάς υποστηριζόμενες από την άνωση Περιορίζουν το αίσθημα της δυσκολίας Αυξάνουν το αίσθημα της ασφάλειας Πολύ χρήσιμη στα πρώιμα στάδια της αποκατάστασης Βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας Η τριβή με το νερό ερεθίζει τους ιδιοδεκτικούς υποδοχείς Πολύ σημαντική για τραυματισμούς κάτω άκρων Βοηθά στην προοδευτική μετάβαση από μηδέν έως πλήρη φόρτιση Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

12 Υδροθεραπεία: Πλεονεκτήματα Ψυχολογικές επιδράσεις Αυξημένη αυτοπεποίθηση λόγω της αυξημένης λειτουργικότητας που επιτρέπεται από το νερό Μυϊκή ενδυνάμωση και επανεκπαίδευση Εξαρτάται από την προσπάθεια που καταβάλλει ο αθλητής Ενεργειακή κατανάλωση Αερόβιες προσαρμογές (αθλητισμός) Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

13 Προσοχή Η βύθιση στο νερό έχει διουρητική επίδραση.

14 Θεραπευτικά πλεονεκτήματα της υδροθεραπείας Μειώνει τις δυνάμεις της βαρύτητας Αυξάνει την περιφερική κυκλοφορία Αυξάνει την πνευμονική λειτουργία Βελτιώνει την ιδιοδεκτικότητα, ισορροπία, σταθερότητα κορμού.

15 Στόχοι υδροθεραπείας Διευκόλυνση ασκήσεων εύρους τροχιάς Έναρξη ασκήσεων με αντίσταση Διευκόλυνση ασκήσεων φόρτισης Διευκόλυνση καρδιαγγειακών ασκήσεων Έναρξη μιμητικών κινήσεων Μείωση ρίσκου τραυματισμού Διευκόλυνση της χαλάρωσης του ασθενή

16 Ενδείξεις για υδροθεραπεία Κακώσεις μυών, συνδέσμων Tενοντοπάθειες Κατάγματα χωρίς εξωτερική οστεοσύνθεση Προ- και μετά-εγχειρητικές εγχειρητικές καταστάσεις Ιδιοδεκτικά ελλείμματα Νευρολογικές παθήσεις

17 Ενδείξεις για υδροθεραπεία Ηλικιωμένοι ασθενείς Εγκυμοσύνη με άδεια γιατρού

18 Αντενδείξεις υδροθεραπείας Σοβαρή αδυναμία Ανοικτά τραύματα Φόβος του νερού Δερματολογικές παθήσεις (μεταδιδόμενες) Εξωτερική οστεοσύνθεση Αλλεργία σε χημικά πισίνας Άλλες μεταδιδόμενες ασθένειες

19 Αντενδείξεις υδροθεραπείας Θεραπεία καρκίνου (ακτινοβολίες) Ελλειμματική πνευμονική λειτουργία Πυρετός Καρδιακή ανεπάρκεια Σοβαρή ηπατική πάθηση

20 Αντενδείξεις υδροθεραπείας Ακράτεια Επιληψία (δυσκολία ελέγχου των εξάρσεων) Μη φυσιολογική πίεση αίματος Σοβαρή ασθένεια περιφερικών αγγείων

21 Προσοχή Νερό χαμηλότερης θερμοκρασίας χρειάζεται για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας Έλεγχος για συμπτώματα υπογλυκαιμίας σε ασθενείς με διαβήτη Χρησιμοποίησε ειδικά παπουτσια για προστασία του άκρου πόδα

22 Εξοπλισμός υδροθεραπείας Θερμοκρασία νερού Θεραπευτική πισίνα versus κανονικής πισίνας

23 Βοηθήματα υδροθεραπείας

24 Βοηθήματα υδροθεραπείας

25 Βοηθήματα υδροθεραπείας

26 Εξοπλισμός επίπλευσης Παρέχουν βοήθεια επίπλευσης στο σώμα Βοηθούν στην σταθεροποίηση του σώματος Παραδείγματα αποτελούν τα αυχενικά σωσίβια, οι κύλινδροι επίπλευσης και οι ζώνες άνωσης

27 Εξοπλισμός επίπλευσης

28 Εξοπλισμός επίπλευσης

29 Εξοπλισμός επίπλευσης

30 Εξοπλισμός ασκήσεων υδροθεραπείας Δημιουργούν αντίσταση Εξαρτήματα αντίστασης (Gloves, hand paddles, hydro-tone boots and bells)

31 Εξοπλισμός ασκήσεων υδροθεραπείας

32 Εξοπλισμός ασκήσεων υδροθεραπείας

33 Εξοπλισμός ασκήσεων υδροθεραπείας

34 Προθέσεις υδροθεραπείας

35

36

37

38

39 Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

40 Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

41 Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

42 Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

43 Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

44 Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

45 Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

46 Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

47 Επίδραση της θερμοκρασίας νερού Επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα HR μειώνεται με την άσκηση σε κρύο νερό και αυξάνεται σε ζεστό νερό Όγκος παλμού παραμένει αμετάβλητος με άσκηση σε νερό θερμοκρασίας περίπου deg C αλλά αυξάνεται σημαντικά στους 40 deg C Κατανάλωση οξυγόνου αυξάνει σημαντικά στους 25 deg C Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

48 Επιδράσεις από την θερμοκρασία νερού Ουδέτερη θερμοκρασία είναι περίπου 34 deg C Ασκήσεις για ευλυγισία, ενδυνάμωση και επανεκπαίδευση βάδισης πρέπει να πραγματοποιούνται σε θερμοκρασία περίπου deg C Ζεστό νερόr (33 deg C) οδηγεί σε χαλάρωση και μείωση του μυϊκου σπασμού Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

49 Κακώσεις Άνω άκρου Αρχικό στάδιο Έναρξη σε ύψους νερού περίπου στο ύψος του στήθους Προθέρμανση: Βάδισμα με φυσιολογική κίνηση χεριών με σκοπό την ανάκτηση φυσιολογικής κίνησης της ωμοπλάτης Σε ύπτια θέση Διατάσεις, κινητοποίηση, ασκήσεις εύρους τροχιάς Σε πρηνή θέση PNF διαγώνια πατέντα Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

50 Ειδικές τεχνικές υδροθεραπείας Bad Ragaz Ring Method Halliwick Method Watsu Aquatic feldenkrais Aquatic PNF Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

51 Bad Ragaz Ring Method Συνδυασμός θεραπευτικών τεχνικών με προσανατολισμό στην σταθερότητα του κορμού καθώς και στη μυική ενδυνάμωση

52 Λειτουργία της μεθόδου Η υδροδυναμική και θερμική ιδιότητα του νερού συνδυάζονται με τις ειδικές ασκήσεις μηδενικού βάρους Οι ασκήσεις αυτές χρησιμεύουν στο να δημιουργήσουν μία κλειστή κινητική αλυσίδα με τον ασθενή να επιπλέει ύπτια στο νερό Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

53 Τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων Ο θεραπευτής κρατάει τον ασθενή σε ένα σταθερό σημείο γύρω από το οποίο πραγματοποιούνται όλες οι κινήσεις Ο ασθενής προσπαθεί να κινήσει αυτό το σταθερό σημείο Το σώμα κινείται προς το σημείο αυτό (ΚΚΑ) Η πλησιέστερη σε έδαφος τεχνική, θα γινόταν με τον ασθενή ξαπλωμένο σε μια σανίδα με ροδάκια (χωρίς τα οφέλη των ειδικών ιδιοτήτων του νερού) Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

54 Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για ενεργητικές και σταθεροποιητικές ασκήσεις Τα βοηθήματα πισίνας χρησιμοποιούνται και για την επίτευξη επίσης (όπου είναι επιθυμητό) παθητικής διάτασης Οι κινήσεις είναι διαγώνιες ώστε να προσομοιώνουν τις λειτουργικές κινήσεις, όπως στην PNF Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

55 Προτεινόμενοι ασθενείς Χαμηλές σταθεροποιητικές ικανότητες της σπονδυλικής στήλης Νευρολογικές διαταραχές (τραυματισμός ΝΜ, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.λ.π.) Ασθενείς με περιορισμό στην φόρτιση βάρους για τα κάτω άκρα, που παρόλα αυτά χρειάζονται τα οφέλη της ΚΚΑ Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

56 Απαιτούμενος εξοπλισμός Θερμαινόμενη πισίνα στους βαθμούς κελσίου Διάμετρος πισίνας 2,5-3 μέτρα και βάθος 1-1,21,2 μέτρα Κολάρα πλεύσης για θώρακα, μέση, καρπούς και αστραγάλους Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

57 Halliwick method Έμφαση του ασθενούς στις ικανότητές του στο νερό και όχι πάνω στη γη Διδασκαλία του πώς να διατηρούν οι ασθενείς την ισορροπία τους στο νερό και να κολυμπούν Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

58 Εκτέλεση τεχνικής Προτείνεται οι ασκήσεις να γίνονται μέσα από το παιχνίδι Γκρουπ μέχρι 5 ζευγάρια θεραπευτή-ασθενήασθενή Δε χρησιμοποιούνται βοηθήματα πλεύσης προκειμένου ο ασθενής να είναι ελεύθερος περιορισμών Χωρισμός προγράμματος σε 4 φάσεις και προοδευτική εξέλιξη αυτών Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

59 Εξέλιξη φάσεων Φάση 1: Επικεντρώνεται στην ψυχική προσαρμογή του να βρίσκεσαι στο νερό Φάση 2: Επαναφορά της ισορροπίας του ασθενή από όλες τις θέσεις Φάση 3: Εκπαίδευση του ασθενούς να αναστέλλει ανεπιθύμητες κινήσεις και να παραμένει σταθερός μέσα στο νερό Φάση 4: Εκπαίδευση ασθενούς να κινείται (κολυμπάει) από την σταθεροποιημένη θέση Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

60 Βασική και Εξελιγμένη μέθοδος Halliwick Έλλειψη ενδιαφέροντος από θεραπευτές για την Basic Halliwick και άποψη ότι το να διδάξουν κολύμβηση σε ασθενείς δεν έχει τίποτα να προσφέρει από θεραπευτικής πλευράς Δημιουργία της εξελιγμένης μεθόδου (Advanced Halliwick) Εξαιρετικά βοηθητική για τους θεραπευτές στην συμπαγή προσέγγιση στην δυσλειτουργία του ασθενή Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

61 Απαιτήσεις θεραπευτών Βασικά δεν υπάρχουν εξειδικευμένες απαιτήσεις Χρήση ακόμη κι εθελοντών με την καθοδήγηση του θεραπευτή Κακή χρήση ή απρόσεκτη εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει την καλοπροαίρετη θεραπεία να εξασθενίσει σε μια τρυφερή προσοχή Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

62 Προτεινόμενοι ασθενείς Εξελισσόμενες διαταραχές Ανίκανοι να περπατούν ή να ασκούνται στο έδαφος Advanced Halliwick: Πόνο στην σπονδυλική στήλη Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις Νευρολογικά ελλείμματα Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

63 Watsu Σκοπός της μεθόδου είναι η χαλάρωση η οποία επέρχεται μέσο της διάτασης και των φυσικών ιδιοτήτων του νερού

64 Η λέξη Watsu προήλθε από τις λέξεις Water και Shiatsu Πραγματοποιεί θεραπευτικές αλλαγές σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο Αρχικά όταν αναπτύχθηκε η τεχνική Watsu δεν ήταν θεραπευτική τεχνική Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

65 Εκτέλεση τεχνικής Η τεχνική Watsu είναι εντελώς παθητική Εκτελείται σε θερμαινόμενη πισίνα Ο ασθενής βρίσκεται στην αγκαλιά του θεραπευτή (αρχικά σε μια εμβρυική στάση) Περιλαμβάνει μασάζ και μια σειρά από επιπλέουσες χορευτικές κινήσεις Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

66 Προτεινόμενοι ασθενείς Περιορισμός στο εύρος κίνησης της Σ.Σ. ή των άκρων Αυξημένος μυικός τόνος ή σπαστικότητα Έντονα συμπτώματα πόνου Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

67 Aquatic Feldenkrais

68 Λειτουργία της μεθόδου Μιμείται τις αναπτυξιακές κινήσεις ενός μικρού παιδιού Κινήσεις μη φυσιολογικές για έναν ενήλικα Σκοπός να μπορέσουν να ανοικοδομηθούν τα συνηθισμένα επώδυνα πατέντα κίνησης ξεκινώντας ξανά ως νεογέννητο βρέφος Ανάπτυξη μεγαλύτερης ευλυγισίας και επίγνωσης του σώματος Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

69 Τεχνική της μεθόδου Εκτελείται σε θερμαινόμενη πισίνα ακόμη και από μη εξειδικευμένους θεραπευτές Λεπτές κινήσεις που αναγκάζουν τον ασθενή να συγκεντρωθεί σε καλύτερες κι όχι περισσότερες κινήσεις Συνήθως εκτελούνται με την πλάτη ή την πλευρά του ασθενή κόντρα στον τοίχο της πισίνας (αυξημένος ερεθισμός μηχανουποδοχέων) Αργή εκτέλεση των κινήσεων μέσω λεκτικών και απτικών ερεθισμάτων Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

70 Προτεινόμενοι ασθενείς Προβλήματα ισορροπίας Δυσλειτουργίες ιδιοδεκτικότητας (π.χ. ανακατασκευή ΠΧΣ, ευπαθείς ηλικιωμένοι, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.λ.π.) Χρόνιος πόνος Περιορισμένο εύρος τροχιάς Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

71 Aquatic PNF Μέθοδος όπου οι τεχνικές PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilititation) πραγματοποιούνται μέσα στο νερό

72 Τεχνική της μεθόδου Εκτελείται σε θερμαινόμενη πισίνα από θεραπευτές οι οποίοι έχουν γνώση της τεχνικής PNF Εκτελούνται σπειροειδή και διαγώνια πατέντα κίνησης που μιμούνται τις λειτουργικές κινήσεις του σώματος Τα πατέντα πραγματοποιούνται ενεργητικά με βοήθεια ή με αντίσταση μέσω του θεραπευτή και εξοπλισμού πισίνας Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

73 Προτεινόμενοι ασθενείς Απευθύνεται κυρίως σε νευρολογικές διαταραχές όπου απαιτείται επανεκπαίδευση των λειτουργικών κινήσεων (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ΑΕΕ κ.λ.π.)

74 Κακώσεις Άνω άκρου Ενδιάμεσο στάδιο Στόχος: ανάπτυξη δύναμης και έκκεντρης σταθεροποίησης σε όλο το εύρος τροχιάς Βαθμιαία ενδυνάμωση Χρήση εξοπλισμού για αντίσταση, αύξηση της επιφάνειας αντίστασης, αύξηση μοχλοβραχίονα αντιστασης Διατήρηση καλής στάσης Ασκήσεις ωμοπλάτης σε ύπτια και πρηνή θέση Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

75 Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

76 Κακώσεις Άνω άκρου Τελικό στάδιο Στόχος : λειτουργική επανεκπαίδευση και ενδυνάμωση Πέρασμα από την υδροθεραπεία σε κλασική αποθεραπεία Χρησιμοποίηση περισσοτέρων μέσων-εξοπλισμού για διατήρηση του ενδιαφέροντος του ασθενή Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

77 Κακώσεις Σπονδυλικής στήλης Αρχικό στάδιο στόχος: καλή εμβιομηχανική βάδισης, εύρος τροχιάς, ιδιοδεκτικότητα, έλεγχος πόνου Ημικαθίσματα τοίχου (μέση θέση λεκάνης) Το τοίχωμα της πισίνας βελτιώνει την ιδιοδεκτικη ανατροφοδότηση Προοδευτικότητα Συνδυασμός ασκήσεων ενδυνάμωσης με ασκήσεις σταθερότητας Αύξηση της δυσκολίας (Μεταβολή από βαθυ σε πιο ρηχό μέρος) Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

78 Κακώσεις Σπονδυλικής στήλης Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ. Ενδιάμεσο στάδιο στόχος: ενδυνάμωση κεντρικού σημείου σώματος Ενσωμάτωση ασκήσεων ισορροπίας Ενσωμάτωση ασκήσεων μονοποδικής στήριξης Ασκήσεις σε ύπτια η πρηνή θέση για ενδυνάμωση του κορμού

79 Κακώσεις Σπονδυλικής στήλης Τελικό στάδιο Goal: λειτουργική αποκατάσταση και επανεκπαίδευση Ενσωμάτωση ασκήσεων μιμητικών του αθλήματος Διαγώνιες ασκήσεις Integrate opposite movement patterns Ενσωμάτωση ασκήσεων εδάφους Water does not allow for normal speeds and forces during sports-specific specific activities Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

80 Κακώσεις κάτω άκρου Αρχικό στάδιο Στόχος: Εύρος τροχιάς, ιδιοδεκτικότητα, ενδυνάμωση Επανεκπαίδευση βάδισης Έναρξη ασκήσεων εύρους τροχιάς (hip, knee, ankle) Προοδευτικότητα: utilize cuffs, noodles, or kickboards under foot Ασκήσεις ισορροπίας Ασκήσεις διαταραχής ισορροπίας Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

81 Κακώσεις κάτω άκρου Τρέξιμο Ποδήλατο Cross country skiing Incorporation of sports specific skills Ενσωμάτωση υπτίων δραστηριοτήτων Έμφαση στην ενεργητική κίνηση του ισχίου και γόνατος Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

82 Κακώσεις κάτω άκρου Ενδιάμεσο επίπεδο Στόχος: ανάπτυξη δύναμης και έκκεντρης σταθεροποίησης σε όλο το εύρος τροχιάς Χρήση εξοπλισμού Proximal resistance may be necessary due to the injury Ευθύγραμμα και διαγώνια πατέντα Ασκήσεις ισορροπίας Stand on cuff, noodle, uneven surfaces Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

83 Κακώσεις κάτω άκρου Ενσωμάτωση έκκεντρης δραστηριότητας Ημικαθισματα (μονοποδικη/διποδικη στήριξη) Deep water running/sprinting Continue to integrate supine and prone exercises as athlete s strength and ability increase Jumping progression Ενσωμάτωση εξειδικευμένων ασκήσεων Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

84 Κακώσεις κάτω άκρου Τελικό στάδιο Goal: Λειτουργική αποκατάσταση Το πρόγραμμα αποκατάστασης πρέπει να συνδυάζει και ασκήσεις εδάφους Μείωση της χρήσης εξοπλισμού αντίστασης Ασκήσεις αντοχής May be useful in preventing recurrence of injury Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

85 Συμπεράσματα Ο κύριος θεραπευτικός στόχος της υδροθεραπείας είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Επικεντρώνεται στην βελτίωση της σταθερότητας του κορμού, της ισορροπίας, εύρους τροχιάς και του πόνου.

86 Κων/νος Φουσέκης., Καθηγητής Εφ.

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΧΟΥΡΛΙΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗ Α.Ε.

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΧΟΥΡΛΙΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗ Α.Ε. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΧΟΥΡΛΙΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροθεραπεIα στην αποκατaσταση των αθλητικων κακωσεων

ΥδροθεραπεIα στην αποκατaσταση των αθλητικων κακωσεων 52 KEΦΑΛΑΙΟ E ΥδροθεραπεIα στην αποκατaσταση των αθλητικων κακωσεων Ε.Η. ΜΠΑΚΑΣ Είναι γεγονός ότι την τελευταία εικοσαετία αυξήθηκε σημαντικά το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας για την εφαρμογή προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία µε θέµα: «Η χρήση της υδροκινησιοθεραπείας στη βελτίωση της όρθιας στάσης και της βάδισης»

Πτυχιακή εργασία µε θέµα: «Η χρήση της υδροκινησιοθεραπείας στη βελτίωση της όρθιας στάσης και της βάδισης» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία µε θέµα: «Η χρήση της υδροκινησιοθεραπείας στη βελτίωση της όρθιας στάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ-ΚΑΝΔΙΑΝΟΣ

ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ-ΚΑΝΔΙΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ (MS) http://www.google.gr/imgres? hl=en&tbo=d&biw=1680&bih=860&tbm=isch&tbnid=dlf46fx0qpdgwm:&imgrefurl

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία. Αθλητισμός και υγεία στους εφήβους. Πρόλογος, Περίληψη

Εφηβεία. Αθλητισμός και υγεία στους εφήβους. Πρόλογος, Περίληψη Εφηβεία Αθλητισμός και υγεία στους εφήβους Πρόλογος, Περίληψη Η εργασία πραγματοποιήθηκε με την επίβλεψη των Γ. Κοπιδάκη και Φ. Φουντουλάκη και εντάσσεται στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο, 5-7 Οκτωβρίου 2012

Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρµοσµένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο, 5-7 Οκτωβρίου 2012 Υδρογυµναστική σε παιδιά µε εγκεφαλική παράλυση. 1 Παναγάκη Παναγιώτα 2 Χριστοδούλου Πηνειώ 1 Φυσικοθεραπεύτρια, Ειδικό ηµοτικό Σχολείο-Νηπιαγωγείο ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, 2 Nηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής, MSc, Υποψήφια

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος...σελ. 5. Ευχαριστίες...σελ. 5

Περιεχόμενα. Πρόλογος...σελ. 5. Ευχαριστίες...σελ. 5 Περιεχόμενα Πρόλογος...σελ. 5 Ευχαριστίες...σελ. 5 1. Εισαγωγή και ορισμοί...σελ. 6 1.1. Παραπληγία...σελ. 6 1.2. Ανατομικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης...σελ. 7 1.3. Ανατομικά στοιχεία του νωτιαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΒΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

ΑΕΡΟΒΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Τ.Ε.Ι.Θ.) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (Σ.Ε.Υ.Π.) ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΕΡΟΒΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της» Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της» ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΛΕΖΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΜΙΠΛΗΓΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΜΙΠΛΗΓΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΜΙΠΛΗΓΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ Κλεάνθους Κρυστάλω Πανουτσοπούλου Ειρήνη Παπαδοπούλου Ιωάννα Δρ. Φουσεκης Κων/νος, Καθηγητής Εφ. Φυσικοθεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΝΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Περιεχόμενα Εισαγωγή 5 Ασκήσεις ενδυνάμωσης 8 Ασκήσεις εύρους κίνησης - Διατάσεις 16 Ασκήσεις συντονισμού και

Διαβάστε περισσότερα

Παθήσεις οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ)

Παθήσεις οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) Παθήσεις οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) Ευδ. Μπίλλη Υπεύθυνη Μαθήματος Φυσικοθεραπεία Μυοσκελετικού Συστήματος ΙΙ Παθήσεις οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) Προβλήματα δίσκου & οσφυαλγία

Διαβάστε περισσότερα

Η εκτύπωση είναι ευγενική χορηγία της

Η εκτύπωση είναι ευγενική χορηγία της Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση μετά από Ολική Αρθροπλαστική στο Γόνατο Παπαθανασίου Γ, Αλυγιζάκης Π, Μαντούβαλος Μ, Καλπία Π Τμήμα Φυσικοθεραπείας Τ.Ε.Ι. Αθήνας Η εκτύπωση είναι ευγενική χορηγία της Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση του πόνου με φυσικά μέσα και άσκηση

Αντιμετώπιση του πόνου με φυσικά μέσα και άσκηση 2010-03-23 12:50:08 Ο πόνος που συνήθως ακολουθεί τους τραυματισμούς ή τις παθήσεις μπορεί να διαταράξει τη λειτουργικότητα του ατόμου στα επίπεδα: της φυσιολογίας του οργανισμού, σε ψυχολογικό,κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Ενότητα 6 ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΚΑΤΆΡΤΙΣΗΣ Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Mintaze Kerem Gunel Akmer Mutlu Ozgun Kaya Kara Ayse Livanelioglu

Διαβάστε περισσότερα

«Η επίδραση ενός προγράμματος αερόβιας γυμναστικής μεταβολής ΒΜΙ σε ενήλικες γυναίκες» Της Τσατραφύλλη Βενετίας 38/05. Εγκεκριμένο από την επιτροπή:

«Η επίδραση ενός προγράμματος αερόβιας γυμναστικής μεταβολής ΒΜΙ σε ενήλικες γυναίκες» Της Τσατραφύλλη Βενετίας 38/05. Εγκεκριμένο από την επιτροπή: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών 54006 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI DEPARTMENT OF PHYSICAL

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ» ΔΕΝΑΖΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

«Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ» ΔΕΝΑΖΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτητής : Ιωάννης Παρασκευόπουλος Εισηγήτρια : Αλεξάνδρα Χρηστάρα Παπαδοπούλου

Φοιτητής : Ιωάννης Παρασκευόπουλος Εισηγήτρια : Αλεξάνδρα Χρηστάρα Παπαδοπούλου ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΠΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2008 ΘΕΜΑ : ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Φοιτητής : Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο της Δρ. Στάθη Κ. για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ)

Άρθρο της Δρ. Στάθη Κ. για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) 2011-07-24 12:29:48 Η Ιατρική Αποκατάσταση στη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινής ζωής του ατόμου με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (Σ.Κ.Π.) είναι μια εκφυλιστική νόσος του νευρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛ 4-14 Α.1. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...5 Α.2. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ...7 Α.3. ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛ 4-14 Α.1. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...5 Α.2. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ...7 Α.3. ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΜΕΡΟΣ Α EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛ 4-14 Α.1. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...5 Α.2. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ...7 Α.3. ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ...10 Β. ΜΕΡΟΣ Β ΣΕΛ 15-68 Β.1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ. Φυσιολογία Αξιολόγηση Αποκατάσταση. Δρ. Κωνσταντίνος Φουσέκης. Καθηγητής Εφ. Φυσικοθεραπείας

ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ. Φυσιολογία Αξιολόγηση Αποκατάσταση. Δρ. Κωνσταντίνος Φουσέκης. Καθηγητής Εφ. Φυσικοθεραπείας ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ Φυσιολογία Αξιολόγηση Αποκατάσταση Δρ. Κωνσταντίνος Φουσέκης. Καθηγητής Εφ. Φυσικοθεραπείας ιδιοδεκτικότητα Ο όρος ιδιοδεκτικότητα συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις φυσιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση Ταχυδύναμης με Βάρη και Πλειομετρικές Ασκήσεις σε Παιδιά

Προπόνηση Ταχυδύναμης με Βάρη και Πλειομετρικές Ασκήσεις σε Παιδιά Προπόνηση Ταχυδύναμης με Βάρη και Πλειομετρικές Ασκήσεις σε Παιδιά Φατούρος Γιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δ.Π.Θ. & Χατζηνικολάου Αθανάσιος Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α.- ΔΠΘ Περιεχόμενα Μαθήματος Α.

Διαβάστε περισσότερα

Παθητική κινητοποίηση

Παθητική κινητοποίηση Παθητική κινητοποίηση Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, εµφανίστηκε µία σταθερή αύξηση στη χρήση των τεχνικών κινητοποίησης των αρθρώσεων από τους φυσιοθεραπευτές. Η κυριότερη ένδειξη για την εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

K-Taping. Εικονογραφημένος Οδηγός Βασικές Έννοιες Τεχνικές Ενδείξεις

K-Taping. Εικονογραφημένος Οδηγός Βασικές Έννοιες Τεχνικές Ενδείξεις K-Taping Εικονογραφημένος Οδηγός Βασικές Έννοιες Τεχνικές Ενδείξεις Birgit Kumbrink Γεννήθηκε το 1972 1990: Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της και πιστοποιήθηκε στη χειροπρακτική και στην υδροθεραπεία 1993:

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσικοθεραπευτική Προσέγγιση σε Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές

Σύγχρονη Φυσικοθεραπευτική Προσέγγιση σε Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ &ΠΡΟΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Σύγχρονη Φυσικοθεραπευτική Προσέγγιση σε Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : κα ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ»

«ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ» Α. Τ. Ε. Ι. ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ» Εισηγητής: Βενιαµάκης Ελευθέριος Επιµέλεια: Κουγκρά Ευανθία Μάνου Ειρήνη ΣΗΤΕΙΑ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Ελένη Αυλωνίτου, Ph.D. Εργοφυσιολογία-Ενδοκρινολογία Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ολυµπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών) Βαλκανιονίκης Κολύµβησης ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Η εγκυµοσύνη σε παλαιότερες εποχές

Διαβάστε περισσότερα