Ρομποτικά Βοηθήματα βάδισης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ρομποτικά Βοηθήματα βάδισης"

Transcript

1 Ρομποτικά Βοηθήματα βάδισης

2 ΒΑΔΙΣΗ

3 Η Βάδιση αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της βιομηχανικής του ΒΑΔΙΣΗ ανθρώπινου οργανισμού. Είναι η ικανότητα μετατόπισης του ανθρώπινου σώματος πάνω σε: Οριζόντιο επίπεδο Κεκλιμένο επίπεδο Ομαλή επιφάνεια Ανώμαλη επιφάνεια

4 ΒΑΔΙΣΗ Γενικότερα η βάδιση είναι μια κίνηση η οποία είναι δυνατόν να θεωρηθεί ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ

5 ΚΥΚΛΟΣ ΒΑΔΙΣΗΣ

6 ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΑΔΙΣΗΣ Η αποκατάσταση της βάδισης, ύστερα από παθήσεις που προκαλούν αποδιοργάνωσή της καθώς και η διατήρηση της σωστής εκτέλεσής της είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Μέσω της βάδισης εξασφαλίζεται: Λειτουργικότητα για το άτομο Ανεξαρτησία και αυτοεξυπηρέτηση Ένταξη στο κοινωνικό σύνολο Βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου

7 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΗ Κεφάλι ψηλά Ώμοι στο ίδιο ύψος μεταξύ τους Ο κορμός να είναι κατακόρυφος Τα άκρα να κινούνται (αντίθετο χέρι με αντίθετο πόδι) Τα βήματα που πραγματοποιούνται να είναι συγχρονισμένα και στο ίδιο μήκος μεταξύ τους Το σώμα να παρουσιάζει κατακόρυφες ταλαντώσεις οι οποίες πρέπει να είναι καθορισμένες αλλά και ισόχρονες

8 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΒΑΔΙΣΗΣ Διάφορες νευρολογικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή της βάδισης. Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση Το Πάρκινσον Η Σκλήρυνση κατά πλάκας Προβλήματα στην παρεγκεφαλίδα

9 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΒΑΔΙΣΗΣ Εξαιτίας των παραπάνω παθήσεων τα προβλήματα που είναι δυνατό να εμφανιστούν στη βάδιση είναι: Δρεπανωτό βάδισμα Σπαστικό βάδισμα Βάδισμα παρκινσονικού Αταξικό βάδισμα Βάδισμα σε χορεία, αθέτωση, δυστονία Χήνειο ή νήσσειο βάδισμα (κατά τη βάδιση οι πτέρνες του ασθενή είναι ανασηκωμένες και ο ίδιος βαδίζει στις μύτες.)

10 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΒΑΔΙΣΗΣ Καλπαστικό βάδισμα οφείλεται σε παράλυση του πρόσθιου κνημιαίου ή του τρίτου περονιαίου με αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση του άκρου ποδός Βάδισμα Trendelenburg οφείλεται σε παράλυση τετρακέφαλου, πελματιαίων καμπτήρων και μέσου γλουτιαίου μυός Χωλό βάδισμα Υστερικό βάδισμα

11 ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ Η επανεκπαίδευση της βάδισης σε περιπτώσεις που προκαλούν την αποδιοργάνωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο από άποψη λειτουργική όσο και από ψυχολογική. Οι τρόποι που χρησιμοποιούμε για αυτό το σκοπό είναι: Μηχανήματα (διάδρομοι, βακτηρίες, μπαστούνια) Με τη δική μας βοήθεια Με ενδυνάμωση των πάσχοντων μυών Αίγιο, 2012

12 ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ Ρομποτική: κλάδος της επιστήμης του μηχανικού. Ασχολείται με τη σύλληψη, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ρομπότ. Ρομπότ : μηχανές διάφορες εργασίες υποκαθιστούν τον άνθρωπο σε Λειτουργούν κάτω από τον απευθείας έλεγχο ενός ανθρώπου ή αυτόνομα κάτω από τον έλεγχο ενός προγραμματισμένου υπολογιστή.

13 ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ο κλάδος της ρομποτικής συνεχώς εξελίσσεται διείσδυση των ρομποτικών εφαρμογών σε πολλές επιστημονικές περιοχές Ιατρικές εφαρμογές της ρομποτικής έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια π.χ. ρομποτική χειρουργική, φυσικοθεραπεία κ.τ.λ. Φυσικοθεραπεία: καθοριστικός ο ρόλος της ρομποτικής

14 Πολύπλοκα ρομποτικά μηχανήματα συμβάλλουν στην αποκατάσταση ορισμένων παθήσεων π.χ. άτομα με νευρολογικά προβλήματα. Ασθενής: εκτελεί τις διάφορες λειτουργίες με τη βοήθεια των ρομποτικών μηχανημάτων.

15 ΣΤΟΧΟΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ H διατήρηση της κινητικής ικανότητας Η εκπαίδευση αυτοφροντίδας με ή χωρίς βοηθήματα Η εργονομική ανακατάταξη του χώρου Η εκπαίδευση των φροντιστών Η συναισθηματική υποστήριξη του ασθενή αλλά και των συγγενών Η παροχή βοήθειας στην ανακούφιση από τον πόνο και ψυχολογική υποστήριξη.

16 ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Lokomat : ρομποτικό κάτω άκρων Woodway Lokostation PPS Αποτελούνται από: ρομποτική συσκευή βάδισης ( προσαρμόζεται στο σώμα του ασθενή) ηλεκτρονικό διάδρομο μια ειδική μονάδα ανάρτησης.

17 Εφαρμογές σε όλες τις ηλικίες

18 Η συσκευή βάδισης αποτελείται από: δύο ρομποτικά μέλη, ένα για κάθε πόδι. Κάθε μέλος υπάρχει μια άρθρωση για το ισχίο, μία για το γόνατο καθώς και 4 ειδικοί ανιχνευτές πληροφορίες για την ποιότητα και το εύρος της κίνησης, καθώς και για το ποσοστό συμμετοχής του ασθενή στην κίνηση. Ολόκληρο το σύστημα ελέγχεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή για την ρύθμιση των παραμέτρων και επιπρόσθετα κρατάει πλήρες αρχείο για κάθε ασθενή.

19 Βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα παρόμοια μηχανήματα δημιουργεί ένα ιδανικό πρότυπο βάδισης (όμοιο του φυσιολογικού) Σε συνδυασμό με την επαναληψιμότητα αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αποκατάσταση και την επανένταξη του ασθενή στην καθημερινότητα. Η αποτελεσματικότητα του αποδεικνύεται από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ χρησιμοποιείται από τα μεγαλύτερα κέντρα αποκατάστασης παγκοσμίως.

20 Απευθύνεται σε νευρολογικούς ασθενείς με διάφορα προβλήματα προτύπου βάδισης μετά από: - κακώσεις νωτιαίου μυελού, - αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, - σκλήρυνση κατά πλάκας, - κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, -άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Η χρήση του προβλέπεται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά άνω των 3 ετών.

21 Woodway Lokostation PPS

22 ΓΕΝΙΚΑ Το Woodway Lokostation PPS είναι ένα επαναστατικό μηχάνημα το οποίο πλέον χρησιμοποιείται αρκετά στον τομέα της φυσικοθεραπείας. Πρόκειται για έναν εξελιγμένο διάδρομο ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην αποκατάσταση της βάδισης σε ασθενείς με διάφορες νευρολογικές παθήσεις.

23 ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ασθενείς μετά από: Εγκεφαλικό επεισόδιο Βλάβες Νωτιαίου Μυελού Εγκεφαλικό τραύμα Εγκεφαλική παράλυση Άλλες κοινές ασθένειες με κινητικές δυσλειτουργείες των κάτω άκρων οδηγούνται στην αποκατάσταση με το Woodway Lokostation PPS

24 ΧΡΗΣΕΙΣ Χάρη στο εξελιγμένο σύστημά του το Woodway Lokostation PPS έχει αρκετές χρήσεις. Αυτόματη θεραπεία Χρησιμοποιείται για έρευνα Ικανότητα για διάγνωση Ορθοπεδική αποκατάσταση Εργομετρική θεραπεία Ανάλυση Βάδισης Εκπαίδευση για καλύτερη κατάσταση Γενική βελτίωση της υγείας σωματική

25 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

26 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Το Woodway Lokostation PPS αποτελείται από: Μαγνητικό τηλεχειριστήριο: Τοποθετείται όπου χρειάζεται Διαθέτει κουμπιά για ταχύτητα (+/-), ανύψωση του ασθενούς και για σταμάτημα. Woodway User System (WUS): Είναι μια οθόνη η οποία ρυθμίζει όλες τις παραμέτρους για τη σωστή λειτουργία του διαδρόμου ( ταχύτητα, απόσταση, ανύψωση, παλμούς, χρόνο, θερμίδες)

27 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Emergency stop button: Πατώντας αυτό το κουμπί, το οποίο τοποθετείται μαγνητικά οπουδήποτε χρειάζεται, ο διάδρομος σταματάει αμέσως. Αυτό ακόμη δίνει ασθενή μια λειτουργική άνεση. Slat belt technology: Με τη βοήθεια του εξελιγμένου διαδρόμου που διαθέτει, ο ασθενής είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τη βάδισή του πιο αποτελεσματικά με μεγαλύτερη ακρίβεια, σε λιγότερο χρόνο θεραπείας και με την απώλεια κραδασμών.

28 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Parallel Handrails: Είναι δύο ρυθμιζόμενες παράλληλες μπάρες δεξιά και αριστερά του ασθενή που του επιτρέπουν τη στήριξη κατά τη βάδιση. Χάρη στα ελατήρια πιέσεως αερίου που βρίσκονται στο ύψος των 2 αυτών κιγκλιδωμάτων, μπορούμε να ρυθμίσουμε το ύψος και το πλάτος τους για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Crossbar: Είναι μια οριζόντια μπάρα μπροστά ακριβώς από τον ασθενή, η οποία του δίνει μια εναλλακτική θέση για να στηριχτεί κατά τη βάδισή του.

29 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Stabilization for the patient: Η σταθεροποίηση του ασθενή στο μηχάνημα επιτυγχάνεται με τη χρήση ιμάντων που διαθέτει το Woodway. Έχουμε ιμάντα για τη σταθεροποίηση των γοφών του ασθενή καθώς επίσης και ιμάντες που περνάνε στον κορμό του και δένουν σαν γιλέκο, για καλύτερη σταθεροποίηση.

30 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Wheel Chair Ramp:Χάρη σε αυτή τη ράμπα ο ασθενής μπορεί να μεταφερθεί με ευκολία επάνω στο μηχάνημα για να κάνει τη βάδισή του.

31 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Central winch or electric (Elveta): Ο μοχλός του μηχανήματος ο οποίος είναι χειροκίνητος ή ηλεκτρονικός κινεί το γερανό πάνω στον οποίο είναι τοποθετημένοι οι ιμάντες του κορμού. Ο ασθενής ανυψώνεται ελάχιστα προκειμένου να ξεφορτωθεί το βάρος του, και πραγματοποιεί τη βάδιση.

32 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Pedago: Το pedago είναι μια συσκευή ανεξάρτητη από το Woodway. Τοποθετείται επάνω στον διάδρομο και ο ασθενής υποστηριζόμενος πάντα από τους ιμάντες, κάνει βάδιση. Άλλοτε χρησιμοποιείται και άλλοτε όχι στη θεραπεία του ασθενή.

33 ΘΕΡΑΠΕΙΑ

34 ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Προστασία μυών, οστών, συνδέσμων και αρθρώσεων από περεταίρω τραυματισμούς Βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης του ασθενούς. ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Δεν μεταφέρεται Μεγάλο κόστος Μόνο ένας ασθενής κάθε φορά Ο θεραπευτής μπορεί να επέμβει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του μηχανήματος και να βοηθήσει τον ασθενή να πραγματοποιήσει τις κινήσεις της βάδισης. Ο ίδιος ο ασθενής νιώθει ασφαλής και προστατευμένος. Πραγματοποιείται σωστή επανεκπαίδευση της βάδισης.

35 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το Woodway έχει θέσει το πρότυπο σε θεραπεία και μετακίνηση σε όλο τον κόσμο. Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το σύστημα μετακίνησης Woodway παρέχει ανώτερα αποτελέσματα θεραπείας για τους ασθενείς. Χάρη στο σύστημα ανάρτησης βάρους του σώματος του ασθενούς, μπορούμε να εκφορτωθούμε το βάρος του, πάντα σύμφωνα με το πρότυπο της ασθένειας του. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα για πιο αποτελεσματική επανεκπαίδευση βάδισης και με πολύ λιγότερους τραυματισμούς.

36 ERIGO Ρομποτικό μηχάνημα για πρώιμη φάση αποκατάστασης. Αντιμετωπίζει: - φλεβική στάση των κάτω άκρων - επιπλοκές του καρδιοαναπνευστικού εξαιτίας της φλεβικής στάσης από τη μεταφορά του ασθενούς από την κατακεκλιμένη θέση στην όρθια ενεργοπαθητική κίνηση των κάτω άκρων.

37 ERIGO 3 καθιερωμένες θεραπείες σε μια συσκευή καθετοποίηση του ασθενούς σε ένα εύρος κλίσης 0-80 με εντατική θεραπεία και κίνηση. κυκλική φόρτωση & εκφόρτωση των κάτω άκρων. Συνδυάζει δυναμική κίνηση των ποδιών & φυσιολογική φόρτωση των κάτω άκρων - ο ασθενής γέρνει προς την πλέον ανεκτή κατακόρυφη θέση. Ασθενείς: εύκολα να κινητοποιηθούν και να συνηθίσουν σε μια όρθια θέση σε ένα πρώιμο στάδιο αποκατάστασης.

38 Κλινήρεις ασθενείς Που χρησιμοποιείται Καρδιαγγειακά προβλήματα (π.χ. μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο) Ακινησία Νευρολογικές βλάβες Ασθενείς με σπαστικότητα

39 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ERIGO Συνδυάζει καθετοποίηση, κίνηση των ποδιών και ανακυκλιζόμενη φόρτιση Υποστηρίζει και διευκολύνει την κινητοποίηση των ασθενών Ενεργοποιεί το καρδιαγγειακό σύστημα Εντατική προσαγωγό αισθητική διέγερση

40 Επαναληπτική φυσική κίνηση μειώνει τη σπαστικότητα σε ορισμένους ασθενείς Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο δευτερογενών επιπλοκών που προκαλούνται από την ακινησία Μπορεί να βελτιώνει την εγρήγορση σε ασθενείς με βλαστική κατάσταση Ανακουφίζει από σωματική καταπόνηση για θεραπευτές Εύχρηστος

41 ΑΝΤΙΒΑΡΙΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ALTER G Ακολουθεί τη φιλοσοφία πλήρους και ελεγχόμενου βάρους και ταχύτητα άσκησης Αφαίρεση σωματικού βάρους του αθλούμενου διευκολύνει την επανεκπαίδευση της βάδισης ατόμων με κακή ισορροπία, έντονη μυϊκή αδυναμία στα κάτω άκρα, νευρολογικών ή χειρουργηθέντων ορθοπεδικών περιστατικών.

42 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το πρόγραμμα αποκατάστασης με τη βοήθεια ρομποτικών μηχανημάτων: α) στη βελτίωση της κινητικής κατάστασης του ασθενή με ενδυνάμωση, β) στη μέγιστη ανάπτυξη της λειτουργικότητας, της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας του ατόμου γ) στη διατήρηση του εύρους των αρθρώσεων δ) στη βελτίωση της αντοχής και της συνολικής φυσικής κατάστασης.

43 The Way To Walk

ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Γαλανοπούλου Πηνελόπη, Δ/ 03035 Σχίζα Παναγιώτα, Δ/ 03237

ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Γαλανοπούλου Πηνελόπη, Δ/ 03035 Σχίζα Παναγιώτα, Δ/ 03237 Εισηγητής: κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ» ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ Ε ): «ΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΑ ΑΤΟΜΑ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Γαλανοπούλου Πηνελόπη, Δ/ 03035 Σχίζα Παναγιώτα,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος...σελ. 5. Ευχαριστίες...σελ. 5

Περιεχόμενα. Πρόλογος...σελ. 5. Ευχαριστίες...σελ. 5 Περιεχόμενα Πρόλογος...σελ. 5 Ευχαριστίες...σελ. 5 1. Εισαγωγή και ορισμοί...σελ. 6 1.1. Παραπληγία...σελ. 6 1.2. Ανατομικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης...σελ. 7 1.3. Ανατομικά στοιχεία του νωτιαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΔΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΔΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΔΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πέτρος Σταματιάδης Φυσικοθεραπευτής ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Πατρας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Επανεκπαίδευση ορθοστάτησης με την βοήθεια εξωτερικών βοηθημάτων

Τ.Ε.Ι. Πατρας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Επανεκπαίδευση ορθοστάτησης με την βοήθεια εξωτερικών βοηθημάτων Τ.Ε.Ι. Πατρας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Επανεκπαίδευση ορθοστάτησης με την βοήθεια εξωτερικών βοηθημάτων Μίχου Φωτεινή Μουστάκη Ελευθερία Δρ. Φουσεκης Κων/νος Καθηγητης Εφ. Φυσικοθεραπειας Εισαγωγή Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Παρουσίαση / Ανάλυση περιπτώσεων CASE STUDIES ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Περιστατικό 1 5 Περιστατικό 2 16 Περιστατικό 3 25 Περιστατικό 4 37 Παρουσίαση / Ανάλυση περιπτώσεων CASE STUDIES

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τ. Ε. Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ PARKINSON

Α. Τ. Ε. Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ PARKINSON Α. Τ. Ε. Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ PARKINSON ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΗΛΙΩΤΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΛΕΒΕΝΤΑΚΟΥ ΘΕΩΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Ενότητα 6 ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΚΑΤΆΡΤΙΣΗΣ Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Mintaze Kerem Gunel Akmer Mutlu Ozgun Kaya Kara Ayse Livanelioglu

Διαβάστε περισσότερα

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Από το Α έως το Ω

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Από το Α έως το Ω 2011-07-25 10:05:12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Το ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΑΕΕ) είχε αναγνωριστεί ως νοσολογική οντότητα από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΙΜΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΚΙΜΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΚΙΜΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα 2004 Γιώργος Ν. Φιλίππου Εργοθεραπευτής M.A., OTR Καθηγητής Εφαρµογών Τεχνολογία στην Εργοθεραπεία 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Εισαγωγή 3 Ορισµοί 4 Το σύστηµα της Dr. Bain

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΠΑΤΑΡΙ ΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ Εργασία της: ΤΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΝΕΣΤΟΡΙ ΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ. «Κινητικές Αναπηρίες σε Παιδιά»

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΝΕΣΤΟΡΙ ΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ. «Κινητικές Αναπηρίες σε Παιδιά» ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση ΝΕΣΤΟΡΙ ΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ «Κινητικές Αναπηρίες σε Παιδιά» Περίληψη 9 Εισαγωγή 10 Αιτίες κινητικήςαναπηρίας 11 Εγκεφαλική παράλυση 12 Αίτια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ : ΣΚΟΥΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

MOTOmed Movement Therapy 1. παθητική κινησιοθεραπεία, 2. ενεργοπαθητική άσκηση, 3. ενεργητική αντίσταση

MOTOmed Movement Therapy 1. παθητική κινησιοθεραπεία, 2. ενεργοπαθητική άσκηση, 3. ενεργητική αντίσταση Νοσοκομειακή Περίθαλψη Στο Σπίτι MOTOmed Movement Therapy 1. παθητική κινησιοθεραπεία, 2. ενεργοπαθητική άσκηση,. ενεργητική αντίσταση MOTOmed viva 2 κάτω άκρων Άσκηση άνω/κάτω άκρων με viva 2, viva1,

Διαβάστε περισσότερα

A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑ ΙΣΗΣ. Νίκος Αγγελούσης, Επ. Καθηγητής

Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑ ΙΣΗΣ. Νίκος Αγγελούσης, Επ. Καθηγητής Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑ ΙΣΗΣ Νίκος Αγγελούσης, Επ. Καθηγητής Γενικά Οι ικανότητες για στάση και για βάδισµα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΉΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Επιµέλεια εργασίας: Βουδούρης Στέργιος Κατσούλης Χαράλαµπος

Διαβάστε περισσότερα

Οι κινητικές αναπηρίες στα παιδιά προκαλούνται από διάφορες αιτίες.

Οι κινητικές αναπηρίες στα παιδιά προκαλούνται από διάφορες αιτίες. των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα Περίληψη Οι κινητικές αναπηρίες στα παιδιά προκαλούνται από διάφορες αιτίες. Ανεξάρτητα από τις αιτίες, απαιτείται ένα οργανωµένο θεραπευτικό οµαδικό πλαίσιο όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 2. ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ 3 3. ΔΙΑΓΝΩΣΗ 7 4. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5Ο ΓΕ.Λ. ΣΕΡΡΩΝ Σχολ. Έτος 2014-15 Τμήμα :Βθ1 ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σ Ε Ρ Ρ Ε Σ 2015 Υπεύθυνος καθηγητής : Καραγκούνης Χρήστος ΠΕ11. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...5 ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...8

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης πρόσθιου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων:

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: ..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: Σωματικές Αναπηρίες 75% funded by Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΤΖΑΗΛΙΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΤΖΑΗΛΙΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλοκές αναπνευστικού συστήµατος

Επιπλοκές αναπνευστικού συστήµατος ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ 43 Πίνακας: Young J.S. (1979). Συσχέτιση τραύµατος και επιπλοκών ΙΑΓΝΩΣΗ ΠΟΣΟΣΤΑ (%) Ουρολοίµωξη 54 Αναπνευστικές επιπλοκές (Πνευµονία, Ατελεκτασία, Αναπνευστική ανεπάρκεια, Υπεζωκοτική διαπίδυση,

Διαβάστε περισσότερα

Manual & Manipulative Therapy

Manual & Manipulative Therapy Για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη ΔΙΟΔΟ Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Advanced Manual & Manipulative Therapy σε αποκλειστική συνεργασία με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό οργανισμό European Academy

Διαβάστε περισσότερα