Γεωργική μηχανολογία-αρδεύσεις. Εδαφοσχίστης-ρίπερ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γεωργική μηχανολογία-αρδεύσεις. Εδαφοσχίστης-ρίπερ"

Transcript

1 Γεωργική μηχανολογία-αρδεύσεις. Εδαφοσχίστης-ρίπερ

2 Μέλη ομάδας Γάκης Γεώργιος Δαλακιούρης Κων/νος Κουρκλής Γεώργιος Λεoντής Αθανάσιος Πανάογλου Κων/νος Καθηγητής Παντελάκης Δημήτριος

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τύποι ρίπερ. Χαρακτηριστικά. Υλικά κατασκευής. Πινάκες προδιαγραφών.

4 Οι εδαφοσχίστες είναι εργαλεία κατεργασίας του εδάφους με ελάσματα και χρησιμοποιούνται όταν το έδαφος είναι συμπυκνωμένο και έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του. Οι εδαφοσχίστες βαρέου τύπου χρησιμοποιούνται και ως υπεδαφοκαλλιεργητες. Οι ελαφρύτεροι τύποι ως εργαλία κύριας κατεργασίας.

5 Ρίπερ με σταβάρια Ιδανικό για την επεξεργασία του εδάφους πριν και μετά το όργωμα και για την κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους για σπορά. Κατασκευάζεται από χάλυβα υψηλής αντοχής (ενισχυμένο κοιλοδοκό). Φέρει σταβάρια από ατσάλι ειδικής σχεδίασης, κατασκευής με κλίσης επιτρέποντας το να αναμοχλεύει, οργώνει ακόμα και στα πιο σκληρά εδάφη. Βάθος εργασίας εως 40cm

6 Τεχνικά χαρακτηριστικά

7

8 Ρίπερ με σβάρνα. Στο πίσω μέρος του υπεδαφοκαλλιεργητή προσαρμόζεται σβάρνα ρυθμιζόμενη κατά γωνία κοπής και κατά το βάθος εργασίας Μπορεί να είναι και υδραυλικά ελεγχόμενη με λάδια από παροχή του τρακτέρ ή χειροκίνητα. Κατασκευάζονται εξολοκλήρου σε διάφορα μεγέθη και τύπους προσαρμόζοντας τα ανάλογα σταβάρια, νύχια βάση των αναγκών του έδαφους. Bάθος εργασίας εως 40 cm.

9 Διαστάσεις του ρίπερ με υδραυλική σβάρνα:

10

11 Εδαφοσχίστης βαρέα τύπου με τετράγωνα ελατήρια Ρίπερ βαρέου τύπου με ελατήρια για την κατεργασία και βελτίωση εδάφους. Χρησιμεύουν κυρίως στην αναμόχλευση. Την καταπολέμηση των ζιζανίων. Την προετοιμασία των χωραφιών για την σπορά. Ρίπερ που φέρει τετράγωνα ελατήρια ιταλικής προέλευσης διαστάσεων 25X25 ή 30x30mm τοποθετημένα πάνω σε πλαίσιο κοιλοδοκού 80Χ80 με 8-10mm πάχος. Bάθος εργασίας εως 35cm.

12

13

14

15 Ρίπερ υπέρ βαρέου τύπου. Είναι ένα σύγχρονο μηχάνημα που έχει σχεδιαστεί να εργάζεται σε μεγάλο βάθος και με μεγάλη ταχύτητα από ελκυστήρες μεγάλης και πολύ μεγάλης ιπποδύναμης. Τα σταβάρια εισέρχονται σε κάθε στρώμα του υπεδάφους χωρίς να αναταράσσουν το χώμα, σπάζοντας τους σβόλους και διατηρώντας στο ανώτερο επίπεδο του εδάφους όλα τα χρήσιμα στοιχεία. Οι κύλινδροι συμβάλουν στο σπάσιμο των μεγάλων σβόλων και στο στρώσιμο της επιφάνειας του χωραφιού. Το αποτέλεσμα είναι ένα χωράφι με καλό αερισμό του υπεδάφους και άριστη αποστράγγιση. Η εξοικονόμηση σε καύσιμα και εργατοώρες είναι τεράστια καθώς με ένα πέρασμα του υπεδαφοσχίστη κάνουμε τη δουλειά που θα χρειάζονταν παλαιότερα δυο ή και τρία μηχανήματα.

16

17

18

19 Τεχνικά χαρακτηριστικά Όλα τα μέρη είναι βιδωτά. Σκελετός από ατσάλι υψηλής αντοχής. Σταβάρια με βίδες ασφαλείας. Ρύθμιση απόστασης σταβαριών. 2 μαχαίρια φρέζας σε κάθε σταβάρι. Βάθος εργασίας έως 55 cm. Υνιά διπλής όψης γρήγορης αντικατάστασης. Επιλογή κυλίνδρων. Έλξη ρυθμιζόμενη. 2 ποδαρικά στήριξης

20 Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας.

21 Βιβλιογραφία Κύριες πηγές: Aρχές μηχ. Κατεργασίας του εδαφους και σποράς (Κων/νος Α. Τσατσαρέλη) Ελκυστήρες και γεωργικά μηχανίματα(γ. Γιακουμέτης) Διαδυκτιο: phiomicronkappaalphalambdalambdaiotaepsilonrhoga mmaetatauepsilonsigma.html

22 Κλαδευτικά Εργαλεία Σφέτκος Χρήστος Θεοφυλακτίδης Ιωάννης Μπλιόγκαρας Βασίλης Κατσάνης Αθανάσιος

23 Ο Σκοπός Του Κλαδέματος Ο σκοπός του κλαδέματος είναι να εξαναγκάσουμε το φυτό να δημιουργήσει νέα και ζωντανή βλάστηση. Το κλάδεμα ενθαρρύνει το φυτό να δημιουργήσει περισσότερα κλαδιά και γι αυτό το λόγο συνηθίζουμε να κλαδεύουμε βαθιά τα νεαρά δέντρα και τους θάμνους, στα πρώτα χρονιά της ζωής τους, μέχρι να σχηματίσουν ένα μόνιμο σκελετό από κλαδιά, πάνω στον οποίο γίνεται η βλάστηση και η καρποφορία. Στη συνέχεια το κλάδεμα γίνεται ελαφρά ή απλώς έχει σκοπό να διατηρήσει αυτόν τον σκελετό. Επίσης αραιώνουμε το εσωτερικό του δέντρου κατά τέτοιο τρόπο που να το διαπερνά άνετα ο Ήλιος και να αερίζετε καλά.

24 Κλαδευτήρι (κοινό)

25

26 Κλαδευτήρι μπαταρίας Η πηγή ισχύος είναι μία φορητή επαναφορτιζόμενη μπαταρία, που φέρεται στην πλάτη του χειριστή. Το κλείσιμο των σκελών του ψαλιδιού γίνεται ηλεκτρομαγνητικά.

27 Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι είναι πολύ ελαφρά και ξεκούραστα για τον χειριστή. Η αυτονομία της μπαταρίας μπορεί να διαρκέσει από 5 έως και 20 ώρες.

28

29 Αεροψάλιδο

30 Τα πνευματικά ψαλίδια (αεροψάλιδα) είναι αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Το κλείσιμο των κοπτικών στελεχών γίνεται με πεπιεσμένο αέρα, ο οποίος διοχετεύεται σε ένα έμβολο που ωθεί το ένα από τα δύο σκέλη του ψαλιδιού. Για κάθε κοπή, η διοχέτευση του αέρα γίνεται με το άνοιγμα μιας βαλβίδας που ενεργοποιείται από το πάτημα μιας σκανδάλης από τον χειριστή.

31

32

33 Κλαδευτήρι με τηλεσκοπική λαβή

34 Κλαδευτήρι τηλεσκοπικό κορυφής δένδρων

35

36 Πριόνια Τα πριόνια χειρός έχουν διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι ευθεία ή καμπυλοτά, σταθερά ή σπαστά, για να καλύπτουν ένα πλήθος απαιτήσεων. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι τα δόντια που αποκλίνουν εναλλάξ δεξιά και αριστερά από το επίπεδο της λάμας, για να διευρύνουν το πλάτος της τομής και να περιορίζουν τις τριβές του ελάσματος.

37 Πριόνι

38 Τηλεσκοπικό πριόνι

39 Ψαλίδι χλόης

40 Ψαλίδι μπορντούρας μπορντουροψάλιδο (μπαταριας ρευματος βενζίνης)

41 Τσεκούρι

42 Αλισοπρίονο Τα αλυσοπρίονα έχουν μία αλυσίδα που περιστρέφεται γύρω από μία ατσάλινη λάμα. Η αλυσίδα είναι ιδιόμορφης κατασκευής και αποτελείται από δύο ειδών κρίκους. Τους κρίκους που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των στοιχείων και τους κρίκους που έχουν επάνω τους δόντια η γύρω από μία ατσάλινη λάμα. Τα αλυσοπρίονα που χρησιμοποιούνται στη δενδροκομία, είναι γενικά μικρής ισχύος με μήκος ατσάλινης λάμας, από εκατοστά. Διακρίνονται σε ηλεκτρικά, βενζινοκίνητα, υδραυλικά Χρησιμοποιούνται στην δενδροκομία για την κοπή μεγάλων κλαδιών Τα αλυσοπρίονα έχουν επίσης διπλή σημασία μιας και εκτός από την δενδροκομία η χρήση τους εφαρμόζεται κυρίως στην ξυλεία

43 Επαγκελματικό αλισοπρίονο

44 Κλαδευτικό αλισοπρίονο

45 Ηλεκτρικό αλισοπρίονο

46 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ-ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΒΑΡΝΑ ΟΜΑΔΑ : ΚΑΝΤΑΡΑΚΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ ΘΕΟΦΑΝΩ ΤΕΛΑΛΗ ΑΓΑΠΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΝΕΝΤΟΥΔΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ

47 ΣΒΑΡΝΑ

48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ιστορία Σκοπός Είδη Σβάρνας Ανάλυση ειδών σβάρνας Τύποι δισκοσβάρνας Τεχνικά χαρακτηριστικά Οικονομικά χαρακτηριστικά

49 Ιστορία Γεωργικό ξύλινο εργαλείο, Προέρχεται από την σλαβική λέξη σλαβική barna (με προσθήκη, μπροστά, του τελικού σίγμα) που χρησιμεύει για την ισοπέδωση οργωμένου εδάφους. Μπορούσε να είναι ένα χοντρό κομμάτι ξύλου από κορμό δένδρου πάχους 10 περίπου εκατοστών, μήκους 1,50 περίπου μέτρου και πλάτους εκατοστά. Επειδή όμως, ήταν δύσκολο να βρεθεί τέτοιο ξύλο, την κατασκεύαζαν με 5 κομμάτια κορμών.

50 ΙΣΤΟΡΙΑ Έβαζαν τα 3 μεγάλα παράλληλα σε απόσταση 30 περίπου εκατοστών μεταξύ τους και συνέδεαν σταθερά τις δυο άκρες τους με δυο μικρότερα. Έπλεκαν κατόπιν αλλεπάλληλες λεπτές βέργες από εύκαμπτο ξύλο, συνήθως λυγαριά, στα τρία παράλληλα ξύλα μέχρι να καλύψουν όλη την επιφάνεια της σβάρνας. Οι βέργες έπρεπε να έχουν φορά κάθετη προς τη μεγάλη πλευρά της σβάρνας, για να σέρνονται πάνω στο χώμα και να μην αποσπώνται εύκολα. Στα άκρα της μιας μεγάλης πλευράς της σβάρνας έδεναν δυο θηλιές από χοντρό σύρμα, στις οποίες προσαρμόζονταν τα τραβηχτά των ζώων κατευθείαν στη σβάρνα χωρίς τη μεσολάβηση ζυγού.

51 ΙΣΤΟΡΙΑ Ο γεωργός, όταν τελείωνε το όργωμα χωραφιού, έδενε τα ζώα του στη σβάρνα, ανέβαινε και ο ίδιος επάνω σ αυτή ή τοποθετούσε δυο βαριές πέτρες πάνω της, για να γίνει πιο βαριά και να γίνει πιο αποτελεσματικό το σβάρνισμα, και άρχιζε να σβαρνίζει το χωράφι του. Η σβάρνα, καθώς σερνόταν από τα ζώα, έσπαζε τους σβόλους και ισοπέδωνε το οργωμένο χώμα, για να μη λιμνάζει το νερό της βροχής στις γούβες και να είναι πιο εύκολο το θέρισμα του σιταριού το καλοκαίρι.

52 ΣΚΟΠΟΣ Η σβάρνα είναι γεωργικό εργαλείο που χρησιμοποιείται πριν από την σπορά για την προετοιμασία της σποροκλίνη, δηλαδή το έδαφος, σε βάθος 5 έως 10 cm όπου θα φιλοξενηθεί ο σπόρος μετά την σπορά. Δηλαδή είναι γεωργικά εργαλεία κατάλληλα για ελαφρύτερη κατεργασία του εδάφους. Η κατεργασία του εδάφους με σβάρνα θεωρείται συνήθως συμπληρωματική ή δευτερεύουσα εργασία γιατί τις ποιο πολλές φορές γίνεται με το όργωμα.

53 ΣΚΟΠΟΣ Οι σβάρνες χρειάζονται για : την ισοπέδωση του εδάφους- την καταστροφή αναχωμάτων, το σπάσιμο των σβώλων, την ανάμιξη του σπόρου με το επιφανειακό στρώμα του εδάφους, την καταστροφή των ζιζανίων, την κάλυψη του σπόρου.

54 ΣΚΟΠΟΣ Το σβάρνισμα είναι απαραίτητη διαδικασία προετοιμασίας του εδάφους για την σπορά, γιατί : θρυμματίζεται το έδαφος για να έρθει σε άμεση επαφή με τον σπόρο και εξοικονομείται η υγρασία που είναι τόσο απαραίτητη για το φύτρωμα. Η εξοικονόμηση της υγρασίας προέρχεται από την καταστροφή των ζιζανίων ( που διαφορετικά εξαντλούν την εδαφική υγρασία με την διαπνοή τους) και από το σπάσιμο του επιφανειακού στρώματος, που προκαλεί μείωση στην απώλεια υγρασίας των κατώτερων στρωμάτων του εδάφους.

55 ΕΙΔΗ ΣΒΑΡΝΑΣ Ανάλογα με το βάθος κατεργασίας: Βαριάς κατασκευής (κάλυψη υπολειμμάτων) Ελαφριάς κατασκευής Ανάλογα με το είδος των σκαπτικών εξαρτημάτων τους, κατατάσσονται: σε δισκοσβάρνες οδοντωτές σβάρνες αλυσωτή Ανάλογα με τον τύπο που φέρονται στον γεωργικό ελκυστήρα: Αναρτώμενη Συρόμενες

56 Βαριάς και ελαφριάς κατασκευής

57 Ανάλογα με τον τύπο που φέρονται στο γεωργικό ανελκυστήρα Συρόμενη Αναρτώμενη

58 Οδοντωτή σβάρνα Οδοντωτές σβάρνας διακρίνονται σε : Σταθερά δόντια Ελατηριωτές (τύπου C ) όπου το βάθος της κατεργασίας φτάνει cm Αλυσωτές (παραλλαγή οδοντωτής) (Τύπου S ) όπου το βάθος της κατεργασίας φτάνει τα 7-20 cm εφόσον μπει βάρος Μακριά δόντια

59 Σταθερά σώματα-δόντια. Οδοντωτή σβάρνα Οδοντωτή σβάρνα Ορθογώνιας διατομής πλαίσιο, φέρει μικρές μεταλλικές αιχμές με κλίση προς τα εμπρός ή πίσω. Βρίσκονται στο πλαίσιο σε πυκνή διάταξη και σειρές Προκαλούν θραύσεις των σβόλων Μεταφορά δύσκολη

60 Οδοντωτή σβάρνα Ελατηριωτές (τύπου C) πρόσθιο μέρος με ελάσματα μικρά ηνία,σε πολλές σειρές (5-25 μοίρες) αλλαγή γωνίας ρυθμιζόμενη Δυνατότητα ελέγχου στο βάθος κατεργασίας Δυνατότητα ταλάντωσης σε ένα επίπεδο μπρός πίσω

61 Οδοντωτή σβάρνα Ελατηριωτές (Τύπου S) Ταλαντώνονται σε 2 κατευθύνσεις λόγω του σχήματος Δεν χρειάζεται ρύθμιση κλίσης γωνίας λόγω των ελασμάτων προς τα εμπρός που προκαλούν μικρή αναμόχλευση Συνοδεύεται από κύλινδρο λόγω των αυλακιών που αφήνει.

62 Πλαίσια Χωρίζονται : Σταθερά (μεταλλικές μονοκόμματες επιφάνειες,βίδες, πριτσινωτά καρφιά) Ρυθμιζόμενα (οριζόντιοι άξονες, τα μαχαίρια αλλάζουν γωνία κλίσεις με ειδικούς μοχλούς)

63 Αλυσωτή

64 Τύποι Δισκοσβάρνας Απλής ενέργειας 2 άξονες με δίσκους αντίθετα τοποθετημένοι μεταξύ τους Διαφορετική κατεύθυνση Καταστροφή αναχωμάτων

65 Τύποι Δισκοσβάρνας Διπλής ενέργειας 4 άξονες με 2 ζεύγη δίσκων Χ Ρίχνουν το χώμα σε διαφορετική κατεύθυνση Διπλή κατεργασία Ισοπεδωμένο έδαφος Η Κλίση δίσκων και η απόσταση των αξόνων αφήνουν ακατέργαστο έδαφος (σκαλιστήρι).

66 Τύποι Δισκοσβάρνας Πλάγιας έλξης (Τύπου V) 2 άξονες ο ένας πίσω από τον άλλον Δίσκοι 1ου άξονα απέναντι στην ίδια κλίση με το 2 Χρησιμοποιείται σε δενδροκαλλιέργειες λόγω της γωνίας και κλίσης του ενός άξονα από το πλαίσιο λίγο πιο δεξιά η αριστερά. Δεν τραυματίζει το φυτό Βαριάς κατασκευής

67 Τύποι Δισκοσβάρνας Ειδικές δισκοσβάρνες Μπορεί να είναι διπλής ενέργειας ή πλάγιας έλξεως. Σε συνεκτικά εδάφη πυκνοκαλλιεργούμενα Αποφυγή πολλών κατεργασιών Κάλυψη υπολειμμάτων Βαριάς κατασκευής

68 Αναρτώμενη και μηχανικά ανοιγοκλεινόμενη

69 Τύπου V

70 Οικονομικά στοιχεία

71

72 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑ, Σάββα Θ. Γαβριηλίδη ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, Κυριάκου Α. Τζιβανόπουλου Γεωπόνου Μηχανικού

73 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!

74 Σπαρτική Μηχανή Ακριτίδης Δημήτρης Κασικτσής Γιώργος Κυριακόπουλος Θωμάς Φίλιος Μιλτιάδης Χαραλαμπίδης Νίκος

75 Εισαγωγικά: Οι σπαρτικές μηχανές είναι μηχανές που μπορούν τοποθετούν τους σπόρους εντός του εδάφους (ή στην επιφάνεια του) σε ποσότητες και αποστάσεις που μπορούν να ρυθμίζονται. Μπορούν επίσης ταυτόχρονα με τη σπορά, να διανέμουν λιπάσματα και φυτοφάρμακα σε επιθυμητές ποσότητες και συγκεκριμένες θέσεις. Οι σπαρτικές μπορούν να σπέρνουν στα πεταχτά, κατά όρχους, είτε γραμμικά όπου οι σπόροι τοποθετούνται σε τυχαίες ή συγκεκριμένες αποστάσεις επί της γραμμής.

76 Κατηγορίες σπαρτικών μηχανών: Οι σπαρτικές μηχανές ανάλογα με το είδος των φυτών ή την εργασία που εκτελούν τις χωρίζουμε σε 2 κατηγορίες: 1. Σπαρτικές χειμερινών σιτηρών 2. Σπαρτικές ανοιξιάτικων καλλιεργειών.

77 Μηχανικά μέρη σπαρτικών: Οι σπαρτικές είναι φερόμενα ή συρόμενα μηχανήματα και στην γενική τους μορφή αποτελούνται από ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται: Το δοχείο του σπόρου Το δοχείο του λιπάσματος Το δοχείο των φυτοφαρμάκων Τους δοσιμετρικούς μηχανισμούς σπόρου, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων Το σύστημα μετάδοσης της κίνησης στους δοσιμετρικούς μηχανισμούς Τους αγωγούς μεταφοράς των σπόρων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στο έδαφος Το σύστημα διάνοιξης αυλακιών Το μηχανισμό κάλυψης του σπόρου και συμπίεσης του εδάφους γύρω από αυτόν

78 Σπαρτική χειμερινών σιτηρών:

79 Μηχανική δομή και λειτουργεία: Τα χειμερινά σιτηρά σπέρνονται γραμμικά χρησιμοποιώντας τις ονομαζόμενες σπαρτικές χειμερινών σιτηρών. Οι σπαρτικές αυτές σπέρνουν σε γραμμές με σταθερή απόσταση μεταξύ τους αλλά σε τυχαία απόσταση πάνω στη γραμμή. Οι σπόροι ενσωματώνονται στο έδαφος σε ορισμένο βάθος. Τα χειμερινά σιτηρά αδελφώνουν αντίστροφα ανάλογα με την πυκνότητα σποράς ώστε τελικά να επιτυγχάνεται η επιθυμητή πυκνότητα φυτών χωρίς μεγάλη ακρίβεια σποράς επί της γραμμής. Για το λόγο αυτό οι μηχανές αυτές αν και σχεδιασμένες πριν δεκαετίες, χρησιμοποιούνται με επιτυχία και σήμερα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, με κατάλληλη ρύθμιση, για τη σπορά λειμώνιων ή άλλων φυτών που η καλλιέργεια τους δεν απαιτεί μεγάλη ακρίβεια στην πυκνότητα των φυτών. Ο αριθμός των σειρών στις σπαρτικές αυτές είναι και η απόσταση μεταξύ των γραμμών περίπου στα 20cm.Η μηχανή έαποτελείται από ένα δοχείο σπόρου και ένα λιπάσματος με κοινό ή ξεχωριστό κάλυμμα. Στο κάτω μέρος του δοχείου του σπόρου βρίσκεται το διασπαρτικό σύστημα. Το διασπαρτικό διακρίνεται σε δύο τύπους: α. Με αυλακωτό τροχό. β. Με τροχούς διπλής ενέργειας.

80 Αυλακωτός τροχός: Στον πρώτο τύπο ένας αυλακωτός τροχός περιστρέφεται (συνδεόμενος με τους τροχούς) μέσα σε χοάνη που προσαρμόζεται στον πυθμένα του δοχείου του σπόρου. Τα αυλάκια του τροχού παραλαμβάνουν ποσότητα σπόρου και την οδηγούν στην έξοδο προς το έδαφος. Ο τροχός αυτός έχει τη δυνατότητα εκτός της περιστροφής, να μετατοπίζεται δεξιά - αριστερά. Καθώς αυξάνει το τμήμα του τροχού που βρίσκεται εντός της χοάνης αυξάνει αντίστοιχα και η ποσότητα του σπόρου που σπέρνεται. Αντίθετα μειώνεται όταν ο τροχός μετατοπίζεται εκτός της χοάνης. Το κενό που δημιουργείται καλύπτεται από ένα άλλο άξονα που δεν περιστρέφεται παρά μόνο μετατοπίζεται δεξιά αριστερά, ακολουθώντας τον αυλακωτό τροχό. Στην έξοδο τοποθετείται μια θυρίδα που το άνοιγμά της ρυθμίζεται ανάλογα με το είδος σπόρου που σπέρνεται.

81 Με τροχούς διπλής ενέργειας: Στον τύπο με τροχό διπλής ενέργειας, ένας τροχός περιστρέφεται εντός της χοάνης. Ο τροχός φέρει προεξοχές, διαφορετικού μεγέθους στην κάθε πλευρά. Στην κορυφή του τροχού υπάρχει ένα μετατοπιζόμενο κάλυμμα ώστε κάθε φορά, η μία μόνο πλευρά του τροχού να έρχεται σε επαφή με το σπόρο. Αν π.χ. σπέρνεται σιτάρι το κάλυμμα κλείνει την πλευρά του τροχού με τις μικρές προεξοχές, επιτρέποντας στην άλλη πλευρά να παρασύρει το σπόρο εκτός της χοάνης. Αντίθετα για τη σπορά ειδών με μικρούς σπόρους π.χ. μηδική χρησιμοποιείται η πλευρά του δίσκου με τις μικρές προεξοχές. Για το λόγο αυτό οι μηχανές με αυτόν τον τύπο διασπαρτικού, είναι πιο αποτελεσματικές στη σπορά μικρών σπόρων. Από το διασπαρτικό σύστημα ο σπόρος οδηγείται στο έδαφος μέσω εύκαμπτων μεταλλικών ή ελαστικών σωλήνων. Η διάνοιξη των αυλακιών γίνεται με δίσκους ή υνιά και η κάλυψη του σπόρου συνήθως με συρόμενες αλυσίδες. Το μηχάνημα στηρίζεται συνήθως σε δυο ελαστικούς τροχούς, οι οποίοι παράλληλα δίνουν κίνηση στο διασπαρτικό.

82 Μηχανικά μέρη σύνχρονων σπαρτικών: Μηχανικό σασμάν για βελτίωση της απόδοσης της μηχανής Ρυθμιστής βάθους

83

84 Σπαρτικές ανοιξιάτικων καλλιεργειών ή «σπαρτικές ακρίβειας» : Οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι, για να είναι παραγωγικές, απαιτούν πιο συγκεκριμένες πυκνότητες φυτών (συγκριτικά με τα χειμερινά σιτηρά) και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ακρίβεια στη σπορά. Για το λόγο αυτό κατασκευάστηκαν σπαρτικά μηχανήματα που τοποθετούν το σπόρο σε συγκεκριμένες θέσεις στο έδαφος.

85 Χαρακτηριστικά: Οι σπαρτικές αυτές απαρτίζονται από ένα μεταβλητό αριθμό σπαρτικών στοιχείων τα οποία στηρίζονται πάνω στο πλαίσιο. Φέρουν επίσης δοχείο λιπάσματος και δοχείο φυτοφαρμάκων με τους αντίστοιχους μηχανισμούς λειτουργίας τους. Η σημαντικότερη διαφορά των μηχανών αυτών βρίσκεται στο σύστημα διανομής των σπόρων. Υπάρχει πάντα ένα περιστρεφόμενο στοιχείο που παίρνει κίνηση από τους τροχούς της σπαρτικής, το οποίο μεταφέρει το σπόρο από τη χοάνη στο αυλάκι - σε συγκεκριμένη θέση - που δημιουργεί στο έδαφος ένας αυλακωτής (καρίνα).

86 Κατηγορίες πνευματικών σπαρτικών: Οι σπαρτικές ακρίβειας μπορούν να διακριθούν ανάλογα με το σύστημα διανομής του σπόρου σε δύο βασικές κατηγορίες: Στις μηχανές με μηχανικό σύστημα διανομής, όπου ο σπόρος περνά από τη χοάνη στο αυλάκι με τη δύναμη μόνο της βαρύτητας και Στις μηχανές με πνευματικό σύστημα διανομής (πνευματικές μηχανές), όπου ο σπόρος κατά τη φάση της τροφοδοσίας και διανομής του μετακινείται από ένα ρεύμα αέρα (με υποπίεση, με υπερπίεση ή με συνδυασμό υποπίεσης και υπερπίεσης).

87 Δομή πνευματικής σπαρτικής: Δοχείο φαρμακού Δοχείο λιπάσματος Σπαρτικό στοιχείο Δοχείο σπόρου Ιχνυλάτης

88 Δομή στοιχείου: Δοχείο σπόρου Σβωλοδιώκτης Σύστημα σποράς Σύστημα πατήματος εδάφους

89 Λειτουργεία πνευματικής σπαρτικής: 1. Ο σβολοδιώκτης ή τα ανεμιδάκια καθαρίζουν τη γραμμή σποράς απομακρύνοντας σβόλους, πέτρες ή υπολείμματα καλλιεργείων. 2.Οι διπλοί δίσκοι ανοιγουν το αυλάκι σποράς στο βάθος που καθορίζεται από τους πλαϊνούς τροχούς.

90 3.Το μαντέμι τελειοποιεί την βάση του αυλακιού για την βέλτιστη τοποθέτηση του σπόρου. 4.Ο κοιλός σωλήνας μεταφοράς του σπόρου έχει σχεδιαστεί ειδικά ώστε να μεταφέρει απαλά και με τέλεια ακρίβεια τον σπόρο στο έδαφος. 5.Οι πίσω τροχοί πιέσεως σχήματος V, κλείνουν το αυλάκι πάνω από τον σπόρο για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή φυτρωτικότητα.

91 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

92 ΥΝΑΡΟΤΡΟ 1

93 Θέμα Εργασίας: ΥΝΑΡΟΤΡΟ 2 Σπουδαστές: Αναστάσιος Πεχλιβανίδης Αναστάσιος Γετερίδης Θωμάς Γιοβανόπουλος Αναστασία Μακρίδου Ευανθία Δεληγιώργη Υπεύθηνος καθηγητής: Παντελάκης Δημήτρης

94 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 Εισαγωγή 4 Ιστορική αναδρομή..5 Σκοποί οργώματος...7 Πρϋποθέσεις για ένα ιδανικό όργωμα.8 Τρόποι όργωματος 9 Μέρη υναρότρου.10 Κατηγορίες αρότρων Ανάλογα με τον τρόπο που φέρονται από τον εκλυστήρα. 2.Με βάση τον τρόπο άρωσης. 3.Με βάση τον τύπο σωμάτων. Βιβλιογραφία..23

95 Εισαγωγή 4 Το υνάροτρο είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο κατεργασίας του εδάφους που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Με το υνάροτρο το έδαφος κόβεται σε λωρίδες, χαλαρώνεται θρυμματίζεται και αφήνεται ανεστραμένο. Η συνεκτικότητα που έχουν οι λωρίδες αυτές εξαρτάται από τον τύπο του αρότρου, το είδος του εδάφους και την εδαφική υγρασία.

96 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η ιστορία του αρότρου ξεκίνησε από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί την γη. Το πρώτο άροτρο ήτανε ένα μυτερό κλαδί δένδρου που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την αναμόχλευση του εδάφους. Πριν την ανακάλυψη του αρότρου η καλλιέργεια της γης ήταν μια εξαιρετικά επίπονη δουλειά, διότι το έδαφος έπρεπε να σκαφτεί με μεγάλο κόπο με σκαλιστήρια, πριν από το φύτεμα του σπόρου. 5

97 6

98 ΣΚΟΠΟΙ ΟΡΓΩΜΑΤΟΣ 7 Κατάλληλη προετοιμασία σποροκλίνης Καταπολέμηση ζιζανίων Βελτίωση αερισμού του εδάφους Ενσωμάτωση των φυτικών υπολειμμάτων Καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών Προστασία του εδάφους από την διάβρωση Ισοπέδωση των εδαφών Προτεμασία εδάφους για άρδευση Ενσωμάτωση των λιπασμάτων

99 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένα ιδανικό όργωμα; 8 Ρώγος: είναι η ιδανική κατάσταση του χωραφιού από πλευράς υγρασίας για όργωμα. Βάθος οργώματος: ποικίλει ανάλογα με τον σκοπό που επιδιώκεται. Γενικώς διακρίνεται σε επιφανειακό 5-10cm, ελαφρύ όργωμα βάθους 10-18cm, κανονικό 18-25cm, βαθύ 25-35cm, υπεδάφιο 35-40cm. Εποχή οργώματος: εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας και την υγρασιακή κατάσταση του εδάφους. Συνηθέστερα εκτελούνται το φθινόπωρο και την άνοιξη. Καιρικές συνθήκες: αν δεν είναι ευνοϊκές υπάρχει επέμβαση ποτίσματος για την κατάλληλη υγρασία.

100 9

101 ΜΕΡΗ ΥΝΑΡΟΤΡΟΥ 10 Το κοινό άροτρο ή υνάροτρο χρησιμοποιείται ευρύτατα και ο τύπος που έχει επικρατήσει είναι το αναρτώμενο, που αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη: Το πλαίσιο: είναι ένα σύνολο στοιχείων που καταλήγουν στο πρόσθιο τμήμα στα τρία σημεία ανάρτησης. Τα σημεία ανάρτησης συνδέονται με το υδραυλικό σύστημα του ελκυστήρα και έχουν τυποποιημένες διαστάσεις που αντιστοιχούν στο υδραυλικό σύστημα γεωργικού ελκυστήρα αντίστοιχου μεγέθους. Το πλαίσιο μπορεί να αποτελείται από μια δοκό πάνω στην οποία συνδέονται τα σταβάρια, είτε από πολλά στελέχη τα οποία διαμορφώνουν το πλαίσιο. Τα σταβάρια: είναι στελέχη διαφόρων διατομών ιδιαίτερα ισχυρά, που συνδέουν το πλαίσιο με τα σώματα. Σε πολλές κατασκευές, προεκτείνονται και αποτελούν τμήμα του πλαισίου.

102 ΜΕΡΗ ΥΝΑΡΟΤΡΟΥ 11 Το υνί είναι το εξάρτημα που κόβει την λωρίδα του εδάφους. Ο αναστρεπτήρας είναι το κοίλο σώμα πάνω στο οποίο κινείται η λωρίδα του εδάφους, θρυμματίζεται και αναστρέφεται. Διακρίνεται σε ελικοειδής, κυλινδρικός, κυλινδρο-ελικοειδής, ρομβοειδούς και με ράβδους. Η στρώση είναι μια πλάκα στο πλάι του αρότρου και έρχεται σε επαφή με το πλάγιο τοίχωμα της αυλακιάς. Η βάση είναι το τριγωνικό σώμα το οποίο συνδέεται με το σταβάρι. Πάνω της κοχλιώνονται (βιδώνοντας) με ειδικούς κοχλίες (υνόβιδες) τα διάφορα εξαρτήματα του αρότρου.

103 12

104 13

105 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΟΤΡΩΝ 14 Μια πρώτη κατάταξη του αρότρου είναι σε υνάροτρα και δισκάροτρα. Τα υνάροτρα είναι άροτρα τα οποία έχουν σώματα με υνιά που κάνουν την κοπή και την αναστροφή της λωρίδας, ενώ τα δισκάροτρα είναι άροτρα τα οποία χρησιμοποιούν δίσκους για να κάνουν την κοπή και την αναστροφή της λωρίδας.

106 Ανάλογα με τον τρόπο που φέρονται από τον ελκυστήρα μπορει να είναι: 15 Φερόμενα:

107 Συρόμενα: Ημιφερόμενα: 16

108 17 Αναστρεφόμενα (ή περιστρεφόμενα) άροτρο. Το πλαίσιο του αναστρεφόμενου αρότρου φέρει εκτός της σειράς των υνίων του κοινού αρότρου, άλλη μια σειρά υνίων τοποθετημένων συμμετρικά, με επίπεδο συμμετρίας το επίπεδο που ορίζει το πλαίσιο. Δηλαδή όλα τα υνία «βλέπουν» στην ίδια κατεύθυνση και η μία σειρά βρίσκεται πάνω στην άλλη. Με το άροτρο αυτό, διευκολύνεται η εργασία και εξοικονομείται ο χρόνος που απαιτείται με το κοινό άροτρο για τις νεκρές διαδρομές που χρειάζονται έτσι ώστε να μην δημιουργούνται αναχώματα ή αυλακιές. Όταν ο ελκυστήρας φτάσει στην άκρη του χωραφιού μπορεί να συνεχίσει το όργωμα με αντίθετη κατεύθυνση περιστρέφοντας το άροτρο (υδραυλικά) κατά 180, έτσι ώστε το έδαφος αναστρέφεται πάντα προς την ίδια κατεύθυνση

109 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΟΤΡΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΡΩΣΗΣ 18 Περιστρεφόμενο: Απλό:

110 Μόνουνο άροτρο: 19

111 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΟΤΡΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΩΜΑΤΩΝ 20

112 Αυλακωτήρες. Πρόκειται για ένα διπλό άροτρο. Έχει δηλαδή ένα υνί και δύο αναστρεπτήρες ενωμένους στη στρώση. Με τη χρήση του σχηματίζεται αυλάκι σχήματος V. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ανοιξιάτικες καλλιέργειες όταν επικρατούν ξηρότερες συνθήκες, έτσι ώστε με σπορά στο βάθος της αυλακιάς ο σπόρος να έχει στη διάθεσή του περισσότερη υγρασία. 21

113 Υπεδάφεια άροτρα. Πρόκειται για άροτρα χωρίς αναστρετττήρα. Τα ελαφρού τύπου αποτελούνται από ισχυρά ελάσματα με δόντια στην άκρη που σχίζουν το έδαφος. Τα στιβαρότερης κατασκευής αποτελούνται από ένα ή περισσότερα άκαμπτα σώματα με ισχυρό νύχι στην άκρη. Μπορούν να εργάζονται σε βάθος μεγαλύτερο των 40 cm και χρησιμοποιούνται περιοδικά, συνήθως για να σπάζουν το αδιαπέραστο στρώμα του εδάφους που δημιουργείται κάτω από το σύνηθες βάθος κατεργασίας, με σκοπό τη βελτίωση της στράγγισης και της ανάπτυξης του ριζικού συστήματος των φυτών 22

114 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 23 Διάφορες διαδικτυακές πηγές (GAIApedia, Wikipedia etch) <<Γεωργικά Μηχανήματα>> Κυριάκου Α. Τζιβανόπουλου <<Αρχές Μηχανικής Κατεργασίας Του Εδάφους και Σποράς>> Κωνσταντίνιυ Α. Τσατσαρέλη.

115 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ 24 ΣΑΣ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

116

117 Εργασία για τη φρέζα Ομάδα: Παπανδρέου Αθανάσιος Χαλβαντζής Κωνσταντίνος Σεκερτζής Δημήτριος Καραμήτρος Ιωάννης Μώκας Ευάγγελος

118

119 Η φρέζα όπως επικράτησε σήμερα να λέγεται (περιστροφικό σκαλιστήρι) εφευρέθηκε από τον Arthur Clifford Howard ο οποίος, το 1912, άρχισε να πειραματίζεται με περιστροφική καλλιέργεια στο αγρόκτημα του πατέρα του στη Gilgandra της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας. Χρησιμοποιώντας αρχικά τον κινητήρα ενός ατμοκίνητου τρακτέρ ως πηγή ενέργειας, διαπίστωσε ότι το έδαφος θα μπορούσε να επεξεργαστεί μηχανικά, όπως ακριβώς συνέβαινε και με το όργωμα. Με τον συνεργάτη Everard McCleary ίδρυσε μια εταιρεία για να κατασκευάσει την μηχανή του, αλλά τα σχέδια διακόπηκαν από τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1919 ο Howard επέστρεψε στην Αυστραλία και συνέχισε το σχεδιαστικό του έργο, δίνοντας δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε ένα σχέδιο με 5 περιστροφικές λεπίδες καλλιεργητών σκαφών και μια μηχανή εσωτερικής καύσης, το 1920.

120

121

122 Οι φρέζες είναι μηχανήματα κατεργασίας του εδάφους που τα τελευταία σαράντα χρόνια είχαν σημαντική διάδοση στην ελληνική γεωργία. Τις διακρίνουμε σε φρέζες που φέρουν άξονα (ρότορα) κάθετο προς τη διεύθυνση εργασίας, οι οποίες αποτελούν και την απόλυτη πλειοψηφία των φρεζών που διαδόθηκαν στη χώρα μας, και σε φρέζες που φέρουν άξονα κατακόρυφα. Τα επιμέρους εξαρτήματά τους (λεπίδες και λοιπά) καλύπτονται, για καλλιεργητικούς λόγους αλλά και για λόγους ασφαλείας του χειριστή, από μεταλλικό πλαίσιο. Το πίσω μέρος του πλαισίου (καπάκι) είναι αρθρωτό και η θέση του ρυθμίζεται κατάλληλα για περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τις ανάγκες θρυμματισμού του εδάφους, το οποίο υποχρεωτικά με την αναστροφή του προσκρούει πάνω σε αυτό.

123

124 Α) Με σύστημα ασφαλείας για την αντιμετώπιση, χωρίς βλάβες, τυχόν υπερβολικών αντιστάσεων που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την εργασία. Β) Με κιβώτιο ταχυτήτων που φέρει γρανάζια για μετάδοση μια ή περισσότερων ταχυτήτων κίνησης στη φρέζα Γ) Με εξαρτήματα (τροχούς, πέδιλα κλπ) για τη ρύθμιση του βάθους εργασίας. Η αλλαγή των ταχυτήτων γίνεται με κατάλληλο συνδυασμό των γραναζιών κιβωτίου ταχυτήτων και είναι προφανές ότι η προτίμηση πρέπει να στρέφεται προς τα σύνολα εκείνα που απαιτούν το λιγότερο χρόνο και τη λιγότερη κούραση στη συναρμολόγηση ή αντικατάστασή τους. Οι φρέζες μπορεί ακόμα να φέρουν, έκκεντρα, και εξοπλισμό για την αυτόματη ή μη μετακίνηση και επαναφορά τους.

125

126 Οι σημερινές φρέζες για πλάτη μέχρι 1,80 μ., κατασκευάζονται έτσι που να δουλεύουν σχεδόν όλες κεντρικά ή έκκεντρα, με γλίστρημα του ρότορα σε σχέση με το σασί, κατά μηχανικό τρόπο. Υπάρχουν όμως και φρέζες που δουλεύουν αποκλειστικά έκκεντρα και χρησιμοποιούνται ειδικά στις δενδρώδεις καλλιέργειες για την κατεργασία της λωρίδας εκείνης του εδάφους που βρίσκεται κοντά στους κορμούς και μεταξύ των δέντρων. Η κίνηση λαμβάνεται από το δυναμωτικό άξονα του ελκυστήρα (PTO), με αρθρωτό τηλεσκοπικό άξονα, ο οποίος πρέπει να φέρει προστατευτικό κάλυμμα για την αποφυγή ατυχημάτων. Οι φρέζες συνδυάζονται με διαξονικούς ελκυστήρες, αλλά προσαρμόζονται και σε μονοαξονικούς ελκυστήρες ή και σκαπτικά μηχανήματα οπότε αποτελούν και το προωθητικό τους όργανο κατά την εργασία.

127 Εργάζονται σε ταχύτητες (PTO) 540 στροφές/λεπτό αλλά και σε ταχύτητες 1000στρ/λεπτό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες στροφών του PTO φρέζες μπορούν να εργαστούν με μέχρι 6 ή και περισσότερες ακόμη διαφορετικές ταχύτητες περιστροφής. Οι φρέζες μπορούν να συνδυάζονται και με σειρά άλλων καλλιεργητικών μηχανημάτων, όπως αυλακωτήρων, κυλίνδρων, διαμορφωτών σαμαριών κλπ. Επίσης, μπορούν να συνεργάζονται με καλλιεργητές που φέρουν ελάσματα καθώς και με άροτρα, οπότε επιτυγχάνεται ταυτόχρονη κατεργασία του εδάφους σε δυο διαφορετικά στρώματα. Οι φρέζες που χρησιμοποιούνται με μονοαξονικούς ελκυστήρες και σκαπτικά έχουν συνήθως πλάτος εργασίας από 0,20 ως 1 μ.. Μεγαλύτερα πλάτη από 1,60 ως και 3,5 μ. συναντιούνται στους φερόμενους, ημιφερόμενους και ελκόμενους τύπους. Η ταχύτητα περιστροφής του ρότορα μπορεί να κυμανθεί, ανάλογα με τη διάμετρο, μεταξύ 100 και 300 στρ. / λεπτό, σε τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται μια περιφερειακή ταχύτητα των λεπίδων όχι πάνω από 5-6 μ./λεπτό και πολλές φορές μικρότερη από το όριο αυτό.

128 Υπολογίζεται ότι οι φρέζες απαιτούν ισχύ ελκυστήρα HP/μέτρο πλάτους, και ταχύτητα κίνησης 4 ως 5 χλμ. / ώρα. Για μικρότερες ταχύτητες εργασίας αρκούν HP/μέτρο. Το μέγιστο βάθος εργασίας δεν υπερβαίνει τα εκ., ενώ το συνηθισμένο κυμαίνεται στα εκ, με απαιτούμενη ισχύ γύρο στους 15 ΗP /μ.. Οι ημιφερόμενες και φερόμενες φρέζες κατασκευάζονται για να συνδυάζονται με διαξονικούς ελκυστήρες ιπποδύναμης HP, ενώ οι ελκόμενες για ιπποδυνάμεις μέχρι 180 HP και μεγαλύτερες.

129 Γενικά μπορούμε να πούμε πως οι φρέζες είναι κατάλληλες για εργασίες σε κάθε είδος εδάφους, ακόμη και σε αργιλώδη, αρκεί να μην περιέχουν πέτρες, να μην είναι χαλικώδη και να μην είναι πολύ σκληρά και πατημένα, γιατί τότε είναι δυνατό να έχουμε αυξημένη φθορά ή και ζημιές ακόμη και στις σκαπτικές λεπίδες. Βέβαια, σε εδάφη με ιδιαιτερότητες (σκληρά κλπ), το βάθος εργασίας δε ξεπερνά τα εκ.

130 Το κυριότερο πλεονέκτημα των φρεζών είναι η δυνατότητα κατάλληλης προετοιμασίας του εδάφους για σπορά ή για φύτεμα με ένα και μόνο πέρασμά τους στο χωράφι. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων αναφέρουμε ακόμη: Α) Την αποτελεσματικότητά τους στην εκρίζωση των ζιζανίων. Β) Τη δυνατότητα ψιλοτεμαχισμού των φυτικών υπολειμμάτων, πράγμα που βοηθά στη γρηγορότερη χουμοποίησή τους. Γ) Την ικανότητα τέλειας ανάμιξης με το καλλιεργούμενο έδαφος των οργανικών και των χημικών λιπασμάτων. Δ) Την ανάμιξη της επιφανειακής βλάστησης και του επιφανειακού εδάφους με τα υποκείμενα στρώματα μέχρι το βάθος των εκ, υποβοηθώντας έτσι την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το παράχωμα της επιφανειακής βλάστησης δεν είναι πάντα πλήρες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν στο έδαφος υπάρχουν υπολείμματα βαμβακιού ή όταν ακόμη η βλάστηση έχει την τάση να σπάζει σε χοντρά κομμάτια που μέρος τους μένει στην επιφάνεια.

131 Ε) Την ικανότητα καλλιέργειας με μεγαλύτερη άνεση, σε σχέση με άλλα μέσα, επικλινών εδαφών, εδαφοτεμαχίων ακανόνιστου σχήματος αμπελώνων, δενδρωδών και γραμμικών καλλιεργειών γενικά, λωρίδων εδάφους που μένουν ακαλλιέργητες μεταξύ των δέντρων στους οπωρώνες εδαφών κοντά σε περιφράξεις, σε χαντάκια κ.α. Η χρήση των φρεζών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στην εκτέλεση εργασιών στα αμπέλια και στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπου δεν ενδείκνυται η χρησιμοποίηση των αρότρων (για να μη γίνονται ζημιές στο ριζικό σύστημα) ή άλλων μηχανικών μέσων.

132

133

134 Από πλευράς μειονεκτημάτων αναφέρουμε : Α) Το μικρό βάθος κατεργασίας του εδάφους που οφείλεται στη μικρή κυρίως διάμετρο των φρεζών, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ εκ Β) Τη δυσκολία να επιτύχουμε στην πράξη τον επιθυμητό, κατά περίπτωση, θρυμματισμό (μέγεθος συσσωμάτων), καθώς και το ανακάτεμα του εδάφους Γ) Την αυξημένη καταπόνηση και φθορά των λεπίδων, που γι αυτό το λόγο πρέπει να κατασκευάζονται από ειδικό χάλυβα. Δ) Τη σχετικά περίπλοκη κατασκευή των φρεζών που απαιτεί προσεκτική και διαρκή συντήρηση όλων των μερών και κυρίως των γραναζιών, των κουζινέτων των αλυσίδων και των άλλων ευαίσθητων σημείων. Ε) Την απορρόφηση αυξημένης ισχύος που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και στο διπλάσιο της ισχύος που απορροφά ένα κοινό άροτρο. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι οι καταναλισκόμενοι τελικά ενέργεια ανα στρέμμα είναι περισσότερη από το σύνολο της ενέργειας που θα μπορούσε να δαπανηθεί για να φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα με τη χρησιμοποίηση σειράς άλλων μηχανημάτων που απαιτούν περισσότερες μετακινήσεις και, κατά συνέπεια, περισσότερο χρόνο εργασίας του ελκυστήρα.

135 Α) Θα πρέπει να αποφεύγεται η εργασία σε βαριά εδάφη που έχουν ασθενή, δομή όταν αυτά είναι υγρά. Β) Ένα μόνο πέρασμα της φρέζας ευνοεί τη βλάστηση των ζιζανίων ενώ ένα δεύτερο είναι απαραίτητο για την καταστροφή τους. Γ) Για το παράχωμα του άχυρου και της καλαμιάς που μένει στο χωράφι μετά τον θεροαλωνισμό, θα πρέπει το έδαφος να είναι κάπως σφιχτό, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις σκαπτικές λεπίδες να εισχωρούν αποτελεσματικά μέσα σε αυτό. Η φρέζα, από πλευράς διεύθυνσης εργασίας, πρέπει να δουλεύει διαγωνίως ως προς τις σειρές του άχυρου. Δ) Σε χέρσα εδάφη με πολυετή ποώδη βλάστηση, καλό είναι να γίνεται ένα πρώτο φρεζάρισμα σε πολύ μικρό βάθος με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα περιστροφής της φρέζας, με σκοπό να θρυμματιστεί καλά το επιφανειακό στρώμα. Μετά ακολουθούν ένα ή περισσότερα φρεζαρίσματα σε μεγαλύτερο βάθος, για να αναμειχθεί το προηγούμενο στρώμα με τα κατώτερα. Ε) Για εργασίες σε οργωμένα εδάφη, η φρέζα καλό είναι να ακολουθεί τη διεύθυνση του οργώματος, γιατί αν εργαστεί καθένα προς τη διεύθυνση αυτή θα έχουμε άτακτο φρεζάρισμα. Στ) Οι φρέζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν καταστροφείς μικροθάμνων, αρκεί προηγουμένως αυτοί να πατηθούν από το ελκυστήρα, να τεμαχιστούν από τη φρέζα και στη συνέχεια να παραχωθούν από αυτή με διαδοχικά περάσματα.

136 Για τη συντήρηση των φρεζών είναι αναγκαίο να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Σε γενικές όμως γραμμές συνιστάται: Α) Να ελέγχονται καθημερινά οι σκαπτικές λεπίδες, να επιδιορθώνονται όσες παρουσιάζουν παραμορφώσεις και να αντικαθίστανται αυτές που έχουν πάθει σημαντική φθορά. Β) Να λιπαίνονται τα σημεία γρασαρίσματος του τηλεσκοπικού άξονα (σταυρός) και να ελέγχονται τα μουαγιέ των τροχών και τα ρουλεμάν. Γ) Καθημερινά πρέπει να ελέγχονται: 1) Η στάθμη του λαδιού στο κιβώτιο ταχυτήτων και το Κάρτερ της αλυσίδας, 2) Το κανονικό σφίξιμο των μπουλονιών και ειδικότερα εκείνα των μαχαιριών, 3) Το κανονικό της ταχύτητας της φρέζας για την εργασία που πρόκειται να εκτελεστεί, 4) Η σωστή ρύθμιση και λειτουργία του συμπλέκτη ασφάλειας, το βάθος εργασίας και η κλίση του καλύμματος θρυμματιστή του εδάφους

137 1) Ανεπαρκές βάθος εργασίας α) Ο ελκυστήρας που χρησιμοποιούμε είναι μικρός σε δύναμη. Αφαιρέστε μερικές σκαπτικές λεπίδες για να μειωθεί το πλάτος εργασίας β) Μειώστε την ταχύτητα εργασίας του ελκυστήρα γ) Μειώστε την ταχύτητα περιστροφής της φρέζας για να μειωθεί έτσι η απορροφούμενη ισχύς. δ) Βεβαιωθείτε ότι τα στηρίγματα της φρέζας δεν ακουμπούν στο έδαφος. 2) Υπερβολικό ψιλοχωμάτισμα Α) Σηκώστε περισσότερο το καπάκι της φρέζας Β) Ελαττώστε την ταχύτητα περιστροφής της Γ) Αυξήστε την ταχύτητα εργασίας του ελκυστήρα Δ) Περιμένετε να αποκτήσει το έδαφος κανονική υγρασία. 3) Υπερβολική Ποσότητα μπλάνας Α) Ενεργήστε αντίθετα με απ ότι στην περίπτωση 2. Επιπλέον σε αργιλώδη εδάφη ελαττώστε το βάθος εργασίας. 4) Τα μαχαίρια δεν καταστρέφουν τα ζιζάνια δουλεύοντας σε μικρό βάθος Αυξήστε την ταχύτητα περιστροφής της φρέζας και ελαττώστε την ταχύτητα μετακίνησης του ελκυστήρα.

138 5) Η φρέζα μπουκώνει σε υγρό έδαφος Α) Αυξημένη εδαφική εργασία. Περιμένετε να επανέλθει το έδαφος στην κανονική του υγρασία Β) Αυξήστε την ταχύτητα περιστροφής της φρέζας Γ) Ελαττώστε την ταχύτητα του ελκυστήρα Δ) Σηκώστε περισσότερο το καπάκι της φρέζας 6) Κυματιστό φρεζάρισμα με τινάγματα του ελκυστήρα Α) Η φρέζα ενεργεί σαν όργανο ώθησης του ελκυστήρα με αποτέλεσμα ο ρυθμιστής στροφών του ελκυστήρα, με αποτέλεσμα ο ρυθμιστής στροφών του κινητήρα του να επενεργεί αυξομειώνοντας τις στροφές λειτουργίας του. Αυξήστε την αντίσταση κίνησης του ελκυστήρα με την αύξηση των στροφών περιστροφής της φρέζας ή την ταχύτητα κίνησης του ελκυστήρα ή αυξήστε το βάθος εργασίας. 7) Φρέζα που εργάζεται με αιφνίδια πηδήματα Α) Υπάρχουν ξένα σώματα ανάμεσα στις λεπίδες Β) Λεπίδες που τοποθετήθηκαν λανθασμένα πάνω στον άξονα Γ) Λεπίδες που δεν κόβουν 8) Δυσαρμονία μεταξύ των διαδοχικών φρεζαρισμάτων λωρίδων εδάφους Α) Φρέζα με άξονα που δεν εργάζεται παράλληλα προς το έδαφος Β) Χαμηλά πέδιλα (χρειάζονται σήκωμα) Γ) Οδήγηση χωρίς ακρίβεια

139 Α) Εφαρμόστε μια τακτική συντήρηση της φρέζας σας Β) Μην καθαρίζετε τη φρέζα και μη κάνετε καμία ρύθμιση, σύνδεση ή αποσύνδεση εξαρτήματος με τον κινητήρα του ελκυστήρα σε λειτουργία και το P.T.O. σε κίνηση. Γ) Η φρέζα θα πρέπει να είναι σωστά προσδεμένη στον ελκυστήρα Δ) Τοποθετήστε μπροστινά αντίβαρα στους τροχούς ή στη μάσκα, για την ευστάθεια του ελκυστήρα στις φάσεις κυρίως πορείας και μάλιστα στις στροφές των δρόμων. Ε) Προστατεύστε τον τηλεσκοπικό άξονα μετάδοσης της κίνησης από το PTO στη φρέζα, με ειδικό κάλυμμα. Στ) Μη σηκώνετε τη φρέζα πολύ ψιλά από το έδαφος και μη την αφήνετε ποτέ ανυψωμένη, γιατι από διάφορες αιτίες μπορεί να διαταραχθεί η ευστάθεια του ελκυστήρα. Ζ) Σφίξτε καλά όλα τα μπουλόνια και ειδικότερα εκείνα των μαχαιριών. Η) Μη φοράτε ρούχα φαρδιά και πάρτε κάθε προφύλαξη όταν πρόκειται να φτιάξετε κάτι κοντά σε φρέζα που δουλεύει.

140 Στην χώρα μας πλέον η εφαρμογή φρέζας από τους αγρότες που ασχολούνται με την επεκτατική καλλιέργεια έχει σχεδόν σταματήσει καθώς την θέση της έχουν πάρει τα πολυμηχανήματα πολλών μέτρων (έως και 12 μέτρα σε αντίθεση με την φρέζα 5 μέτρα το μέγιστο) που συνδυάζουν αρκετά πιο βαθειά εργασία από την φρέζα και ταυτόχρονα με τα ελάσματα που διαθέτουν προετοιμάζουν το χωράφι, ενώ και ένα πανομοιότυπο εργαλείο ο σβολωκόπτης έχει τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιηθεί πολύ. Ωστόσο, ακόμη μερικές εταιρίες συνεχίζουν να παράγουν φρέζες και μερικές από τις ποιο σημαντικές είναι: Kuhn Maschio Alpego Land pride

141

142

143

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 9 : Γεωργικά Μηχανήματα Μηχανήματα κατεργασίας του Εδάφους Ι Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 9 ο ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 10 : Γεωργικά Μηχανήματα Μηχανήματα κατεργασίας του Εδάφους ΙΙ Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 10 ο

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία)

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ενότητα 10 : Γεωργικά Μηχανήματα Μηχανήματα δευτερογενούς κατεργασίας του εδάφους Δρ. Δημήτριος Κατέρης ΜΗΧΑΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία)

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ενότητα 11 : Γεωργικά Μηχανήματα Μηχανήματα σποράς και φύτευσης Δρ. Δημήτριος Κατέρης ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΠΟΡΑ - ΦΥΤΕΥΣΗ-ΛΙΠΑΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα.

Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα. Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα. Υπεδάφια Για εύκολο & οικονομικό βαθύ όργωμα με δυνατότητα ρύθμισης βάθους εργασίας από τους οπίσθιους κυλίνδρους και έχοντας επιπλέον την δυνατότητα επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 11 : Γεωργικά Μηχανήματα Μηχανήματα Σποράς και Φύτευσης Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 11 ο ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα.

Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα. Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα. Αναρτώμενες Δισκοσβάρνες SmartDisc Το SmartDisc είναι η νέα γενιά αναρτώμενης ή συρόμενης δισκοσβάρνας, με ανεξάρτητους δίσκους με την χρήση της οποίας επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα.

Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα. Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα. Σκαλιστικά Τα σκαλιστικά από την εταιρεία Kariotakis ενδύκνειται για την επεξεργασία του εδάφους σε γραμμικές καλλιέργειες.χρησιμοποιώντας τα σκαλιστικά επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΟΤΡΑ Μηχανικά & Υδραυλικά άροτρα

ΑΡΟΤΡΑ Μηχανικά & Υδραυλικά άροτρα ΑΡΟΤΡΑ Μηχανικά & Υδραυλικά άροτρα Reliable & quality ploughs ΑΡΟΤΡΑ Η στιβαρή κατασκευή και ο μοντέρνος σχεδιασμός στα άροτρα Kariotakis είναι αυτό που τα διακρίνει έτσι ώστε να είναι εύκολη η προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα

Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα Αξιόπιστα & ποιοτικά γεωργικά μηχανήματα Καλλιεργητές Το ιδανικό μηχάνημα για την προετοιμασία σποροκλίνης μετά την κατεργασία οργώματος ή δισκοσβάρνας είναι ο καλλλιεργητής. Ένα μηχάνημα εύκολο στην χρήση,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία)

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ενότητα 6 : Γεωργικός ελκυστήρας Τύποι γεωργικών ελκυστήρων Δρ. Δημήτριος Κατέρης ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία)

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ενότητα 7 : Γεωργικός ελκυστήρας Συστήματα μηχανικής μετάδοσης της κίνησης Δρ. Δημήτριος Κατέρης ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα κατεργασιών εδάφους για παραγωγή βιομάζας

Πείραμα κατεργασιών εδάφους για παραγωγή βιομάζας ΘΑΛΗΣ «Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας» Πείραμα κατεργασιών εδάφους για παραγωγή βιομάζας Γιουβανίδης Ευστράτιος Γεωπόνος Ερευνητής Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας ΠΘ Σκοπός Στην παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 8 : Γεωργικός Ελκυστήρας Σύστημα Διεύθυνσης - Σύστημα Πέδησης Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 8 ο ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX 2500 2 3 4 5 6 Τεχνικά χαρακτηριστικά Τάση 230V/50Hz Ισχύς 1800W Ταχύτητα 4500rpm Δυνατότητα κοπής 43mm Διάμετρος δίσκου 250mm Διαστάσεις Τραπεζιού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 155 7.6 ΦΡΕΖΕΣ Η φρέζα όπως και ο τόρνος αποτελεί μία από τις βασικότερες εργαλειομηχανές ενός μηχανουργείου. Κατά την κοπή στην φρέζα, το κοπτικό εργαλείο αποκόπτει από το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΗΜΕΡΙΔΑ: Εκμηχάνιση και νέες τεχνολογίες στη γεωργία Φανάρι Καρδίτσας 27/1/2013 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας 1 Συστήματα κατεργασίας του εδάφους για μείωση του κόστους και γεωργία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλειομηχανές και μηχανήματα Λείανσης Λείανση

Εργαλειομηχανές και μηχανήματα Λείανσης Λείανση Εργαλειομηχανές και μηχανήματα Λείανσης Λείανση 1 Λείανση Είναι η κατεργασία διαμόρφωσης ακριβείας των μεταλλικών υλικών με μηχανική κοπή που επιτυγχάνεται σε εργαλειομηχανές λείανσης, με τη βοήθεια κοπτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: Τεχνολογία Αυτοκινήτων Ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

Φρεζάρισμα. Με το φρεζάρισμα μπορούμε να κατεργαστούμε επίπεδες ή καμπύλες επιφάνειες, εσοχές, αυλάκια ακόμα και οδοντωτούς τροχούς.

Φρεζάρισμα. Με το φρεζάρισμα μπορούμε να κατεργαστούμε επίπεδες ή καμπύλες επιφάνειες, εσοχές, αυλάκια ακόμα και οδοντωτούς τροχούς. ΦΡΕΖΕΣ ΦΡΕΖΕΣ Είναι εργαλειομηχανές αφαίρεσης υλικού από διάφορες εργασίες με μηχανική κοπή. Η κατεργασία διαμόρφωσης των μεταλλικών υλικών στη φρέζα, ονομάζεται φρεζάρισμα. Φρεζάρισμα Με το φρεζάρισμα

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ (Σημειώσεις Εργαστηρίου) Β Μέρος Άρτα, 2016 1 2 Εργαστήριο 9 ο ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 7 : Γεωργικός Ελκυστήρας Σύστημα Μεταφοράς της Κίνησης Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 7 ο ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

1501 - Έλεγχος Κίνησης

1501 - Έλεγχος Κίνησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα 1501 - Έλεγχος Κίνησης Ενότητα: Οδοντωτοί Τροχοί (Γρανάζια) - Μέρος Β Μιχαήλ Παπουτσιδάκης Τμήμα Αυτοματισμού Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ Οι μηχανουργικές κατεργασίες έχουν στόχο την μορφοποίηση των υλικών (σχήμα, ιδιότητες) ώστε αυτά να είναι πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά. Η μορφοποίηση μπορεί να γίνει: με αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο : Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο 4.3.4-4.3.5-4.3.6-4.3.7 1. α) Ποιος είναι ο προορισμός του πείρου ; 90 β) Ποιο είναι το σχήμα που έχει ο πείρος και γιατί ; γ) Ποιο είναι το υλικό κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΑ Ξελάκκωμα (λεκάνη βάθους 10 cm) Σκάψιμο (σε βάθος 15-20 cm μετά το κλάδεμα) Σκάλισμα (σε βάθος 5-8 cm μετά την καρπόδεση) ΜΕ ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ Δίυνα

Διαβάστε περισσότερα

LIFE13 ENV/ES/ ΕΤΑΙΡΟΙ:

LIFE13 ENV/ES/ ΕΤΑΙΡΟΙ: ΕΤΑΙΡΟΙ: LIFE13 ENV/ES/000541 ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Το παρών «Πρωτόκολλο παρακολούθησης» φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους γεωργικούς συμβούλους και τους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΚΑ 09 ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ 2 0 1 3 A R C A D I A T E R R A

ΓΕΩΡΓΙΚΑ 09 ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ 2 0 1 3 A R C A D I A T E R R A 09 ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Περιγραφή Βάση κοιλοδοκού 50 x 50 βαμμένη Χωρίς άξονα κίνησης HELIOS 200 500 300 650 500 Ψεκαστικό αναρτώμενο οικονομική σειρά ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΝΤΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ ΜΕ ΦΠΑ 50-005 mini-25 644

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. κύκλος λειτουργίας. των Μ Ε Κ. Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η

3 ο κεφάλαιο. κύκλος λειτουργίας. των Μ Ε Κ. Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η Μόνο διδακτέα η ύλη των ερωτήσεων 25 και 26 3 ο κεφάλαιο κύκλος λειτουργίας των Μ Ε Κ 1. Τι είναι οι ΜΕΚ; και Πώς παράγεται η μηχανική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Κρεβάτια - προστατευτικά

Κρεβάτια - προστατευτικά Κρεβάτια - προστατευτικά 280-02130*ΠΡΟ* 280-02170*ΠΡΟ* Προστατευτικό μεταλλικό παραλληλόγραμμο 1.30m Προστατευτικό μεταλλικό παραλληλόγραμμο 1.70m 280-ΠΡΟΣΤ_02 Ανοδιωμένο τοξωτό προστατευτικό κραβατιού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%]

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%] 1. Μικρή σφαίρα Σ1, μάζας 2 kg που κινείται πάνω σε λείο επίπεδο με ταχύτητα 10 m/s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα Σ2 μάζας 8 kg. Να υπολογίσετε: α) τις ταχύτητες των σωμάτων μετά

Διαβάστε περισσότερα

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 25 η 4.5 Εκκεντροφόρος άξονας Βαλβίδες

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 25 η 4.5 Εκκεντροφόρος άξονας Βαλβίδες εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 25 η 4.5 Εκκεντροφόρος άξονας Βαλβίδες 1. Ποια είναι τα κύρια μέρη του συστήματος διανομής ; 103 Να γράψετε την αντιστοιχία αριθμών εξαρτημάτων του

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΤΡΑΚΤΩΝ. Λειτουργικές Παράμετροι

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΤΡΑΚΤΩΝ. Λειτουργικές Παράμετροι Άτρακτος: περιστρεφόμενο στοιχείο κυκλικής (συνήθως) διατομής (πλήρους ή σωληνωτής) που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει ισχύ ή κίνηση Άξονας: μη περιστρεφόμενο στοιχείο που δεν μεταφέρει ροπή και χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 12 : Γεωργικά Μηχανήματα Μηχανήματα Χειρισμού Χόρτου Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 12 ο ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Έγκριση διενέργειας προμήθειας διαφόρων εργαλείων πρασίνου ΔΕ Εχεδώρου Δήμου Δέλτα, προϋπολογισμού 9.298,80 ευρώ με ΦΠΑ, με απευθείας ανάθεση.

ΘΕΜΑ: Έγκριση διενέργειας προμήθειας διαφόρων εργαλείων πρασίνου ΔΕ Εχεδώρου Δήμου Δέλτα, προϋπολογισμού 9.298,80 ευρώ με ΦΠΑ, με απευθείας ανάθεση. ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σίνδος, O8 Ιουλίου 2014 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αριθμ. Απόφ.: 704 ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ Αρ. Πρωτ.: 21254 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ταχ. Δ/νση: Νικ. Πλαστήρα 13 Σίνδος Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Έχουν τις αναλογίες και τις διαστάσεις του χρήστη,

Έχουν τις αναλογίες και τις διαστάσεις του χρήστη, Τα εργονομικά εργαλεία της BAHCO ERGO σχεδιάζονται για να εκπληρώνουν τις ανάγκες του επαγγελματία χρήστη. Μειώνουν τη μυαλγία και τη κούραση και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των άκρων. Έχουν τις αναλογίες

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Τα βασικά τμήματα μίας ΜΣΡ είναι ο στάτης και ο δρομέας Προορισμός του στάτη είναι: Να στηρίζει την ηλεκτρική μηχανή Να δημιουργεί καθορισμένη μαγνητική ροή στο εσωτερικό της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ Οι μηχανουργικές κατεργασίες έχουν στόχο την μορφοποίηση των υλικών (σχήμα, ιδιότητες) ώστε αυτά να είναι πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά. Η μορφοποίηση μπορεί να γίνει: με αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ. Αργυρώ Λάσκαρη

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ. Αργυρώ Λάσκαρη ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Αργυρώ Λάσκαρη Χανιά 2014 Δομή της παρουσίασης Εισαγωγή Ιστορική Αναδρομή Σχεδιασμός Μηχανισμός με τέσσερα μέλη Κυκλοειδής μειωτήρας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ Οι μηχανουργικές κατεργασίες έχουν στόχο την μορφοποίηση των υλικών (σχήμα, ιδιότητες) ώστε αυτά να είναι πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά. Η μορφοποίηση μπορεί να γίνει: με αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές περσίδες αλουμινίου

Εξωτερικές περσίδες αλουμινίου Εξωτερική σκίαση Εξωτερικές περσίδες αλουμινίου Model 90ZEP, 90ZMP Συστήματα σκίασης περιστεφούμενων και ανυψούμενων οριζόντιων εξωτερικών περσίδων αλουμινίου, χειροκίνησης και ηλεκτροκίνησης. Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ

ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΕΝΙΚEΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Το σκυρόδεµα αποτελείται από τσιµέντο, αµµοχάλικα, νερό, και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ Μάθημα: Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 1 ο έτος υλοποίησης Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα Καν.(ΕΚ) 611/2014

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ: ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΡΟΗΣ ΜΑΖΑΣ ΑΕΡΑ (MAF) Στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα στον "εγκέφαλο",

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο ελληνικό ποδήλατο Downhill(Liolios 222DH) Συντάχθηκε απο τον/την Παρασκευή, 30 Ιούνιος :12. Γιώργος Λιόλιος

Το πρώτο ελληνικό ποδήλατο Downhill(Liolios 222DH) Συντάχθηκε απο τον/την Παρασκευή, 30 Ιούνιος :12. Γιώργος Λιόλιος Γιώργος Λιόλιος Ως ηθικός αυτουργός της ιστορίας που θα διαβάσετε, οφείλω να δηλώσω πως το αμαρτωλό παρελθόν μου περιλαμβάνει μερικά χρόνια σαν οδηγός motocross και περισσότερα σαν μηχανικός μοτοσικλετών,

Διαβάστε περισσότερα

τα υδραυλικά ωστήρια αντισταθµίζουν αυτόµατα τις ''ανοχές της βαλβίδας'' κατά την διάρκεια λειτουργίας του κινητήρα µε το πλεονέκτηµα της µείωσης:

τα υδραυλικά ωστήρια αντισταθµίζουν αυτόµατα τις ''ανοχές της βαλβίδας'' κατά την διάρκεια λειτουργίας του κινητήρα µε το πλεονέκτηµα της µείωσης: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Εκκεντροφόροι Oι εκκεντροφόροι κατευθύνονται µέσω ενός οδοντωτού ιµάντα. Υδραυλικά ωστήρια τα υδραυλικά ωστήρια αντισταθµίζουν αυτόµατα τις ''ανοχές της βαλβίδας'' κατά την διάρκεια λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

A. Κ.Α «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΟΙΠΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ XΛΟΟΚΟΠΤΙΚΩΝ, ΧΟΡΤΟΚΟΠΤΙΚΩΝ, ΒΕΝΖΙΝΟΠΡΙΟΝΩΝ, ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΗ ΚΛΑΔΙΩΝ, Κ.Λ.Π.)» ΣΥΝΟΛΟ: 6.

A. Κ.Α «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΟΙΠΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ XΛΟΟΚΟΠΤΙΚΩΝ, ΧΟΡΤΟΚΟΠΤΙΚΩΝ, ΒΕΝΖΙΝΟΠΡΙΟΝΩΝ, ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΗ ΚΛΑΔΙΩΝ, Κ.Λ.Π.)» ΣΥΝΟΛΟ: 6. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ A. Κ.Α.35.7131.002 «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΟΙΠΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ XΛΟΟΚΟΠΤΙΚΩΝ, ΧΟΡΤΟΚΟΠΤΙΚΩΝ,

Διαβάστε περισσότερα

Επιφανειακή άρδευση (τείνει να εκλείψει) Άρδευση με καταιονισμό ή τεχνητή βροχή (επικρατεί παγκόσμια)

Επιφανειακή άρδευση (τείνει να εκλείψει) Άρδευση με καταιονισμό ή τεχνητή βροχή (επικρατεί παγκόσμια) Επιφανειακή άρδευση (τείνει να εκλείψει) Υπάρδευση ή υπόγεια άρδευση (καταργήθηκε στην Ελλάδα) Άρδευση με καταιονισμό ή τεχνητή βροχή (επικρατεί παγκόσμια) Άρδευση με σταγόνες ή στάγδην άρδευση (εξελίσσεται)

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης ΘΕΜΑ Α Α1. Το ανοιχτό κυλινδρικό δοχείο του σχήματος βρίσκεται εντός πεδίο βαρύτητας με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ CY-135 (62-05-000326) Προσφέρεται με βάση και ταχυμέγγινη. ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ CY-210 (62-05-000099)

ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ CY-135 (62-05-000326) Προσφέρεται με βάση και ταχυμέγγινη. ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ CY-210 (62-05-000099) ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ MD150 (62-05-000294) Προσφέρεται με λάμα Bimetal M42, με 6/10 δ/ίντζα. Είναι ξηρής κοπής. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΥΓΡΟΥ ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ CY-275 (62-05-000207) ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΛΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Έγκριση διενέργειας προμήθειας διαφόρων εργαλείων πρασίνου ΔΕ Χαλάστρας Δήμου Δέλτα, προϋπολογισμού 4.938,45 ευρώ με ΦΠΑ, με απευθείας ανάθεση.

ΘΕΜΑ: Έγκριση διενέργειας προμήθειας διαφόρων εργαλείων πρασίνου ΔΕ Χαλάστρας Δήμου Δέλτα, προϋπολογισμού 4.938,45 ευρώ με ΦΠΑ, με απευθείας ανάθεση. ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σίνδος, 08 Ιουλίου 2014 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αριθμ. Απόφ.: 703 ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ Αρ. Πρωτ.: 21252 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ταχ. Δ/νση: Νικ. Πλαστήρα 13 Σίνδος Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων. 29/10/2015 Πολύζος Θωμάς

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων. 29/10/2015 Πολύζος Θωμάς Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων 29/10/2015 Πολύζος Θωμάς 1 Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων Σφάλμα μέτρησης που οφείλεται: Σε υποκειμενικό λάθος εκείνου που κάνει την μέτρηση. Σε σφάλμα του οργάνου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ :

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ : ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΣΤΥΦΤΗ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΣΤΥΦΤΗ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙΑ www.colorato.net ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΣΤΥΦΤΗ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ: CLOJ-S120P20 CLOJ-S120 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες πριν τη χρήση της συσκευής και διατηρήστε

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 2 : Γεωργικός Ελκυστήρας Μέρη του κινητήρα Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 2 ο ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Βασικά Στοιχεία Μηχανολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ

ΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΑΚΊΔΙΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟΙ ΟΓΚΟΙ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΠΟΛΥΛΑΜΑ ΤΕΛΑΡΑ ΚΟΠΗ ΚΟΦΤΕΣ ΓΕΦΥΡΟΠΡΙΟΝΟ ΜΑΡΜΑΡΟΠΛΑΚΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΌ ΜΑΡΜΑΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Αυτοκινήτων

Διαβάστε περισσότερα

FELCO 801. www.felco801.com. Ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος. βιώστε την ταχύτητα

FELCO 801. www.felco801.com. Ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος. βιώστε την ταχύτητα FELCO 801 Ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος βιώστε την ταχύτητα www.felco801.com FELCO 801 Το ιδανικό εργαλείο για εντατική εργασία κλαδέματος 2 Κόβει γρήγορα, είναι ελαφρύ και εργονομικό. Το FELCO 801 είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΜΕΡΑ ΜΕ ΜΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟΣ ΣΥΛΛΈΚΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗ VTL ΠΛΕΥΡΙΚΌ.

ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΜΕΡΑ ΜΕ ΜΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟΣ ΣΥΛΛΈΚΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗ VTL ΠΛΕΥΡΙΚΌ. ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΜΕΡΑ ΜΕ ΜΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟΣ ΣΥΛΛΈΚΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗ VTL ΠΛΕΥΡΙΚΌ www.agromelca.com ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ 3 Έκδοση VTL

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ενότητα 2.4 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ενότητα 2.4 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ενότητα 2.4 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής θα μπορείτε: Να περιγράφετε την αρχή λειτουργίας ενός υδραυλικού αυτοματισμού. Να εξηγείτε τη λειτουργία ενός

Διαβάστε περισσότερα

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία Εκχυση καυσίμου των Diesel

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία Εκχυση καυσίμου των Diesel εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία και Εκχυση καυσίμου των Diesel 1. Τι περιλαμβάνει το σύστημα τροφοδοσίας με καύσιμο των μηχανών diesel ; 255 δεξαμενή καυσίμου ή

Διαβάστε περισσότερα

22. ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ PELLETS

22. ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ PELLETS Τα πάντα για τις ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΕΙΣ 375 22. ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ PELLETS Ο καυστήρας pellet είναι μία συσκευή που αποστολή έχει την τροφοδοσία του λέβητα με καύσιμο, του άναμμα της φλόγας, την παροχή του αέρα καύσης

Διαβάστε περισσότερα

BID3333 SET Angle grinder Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Owner s manual www.bormanntools.com Πληροφορίες ασφαλείας Το μηχάνημα είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς ασφαλείας των ηλεκτρικών εργαλείων.

Διαβάστε περισσότερα

FM1100 FM2000 FM3000 Μύλος Ζωοτροφών

FM1100 FM2000 FM3000 Μύλος Ζωοτροφών FM1100 FM2000 FM3000 Μύλος Ζωοτροφών Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Owner s manual Οδηγίες χρήσης για μύλο ζωοτροφών Διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης. Η μη τήρηση των οδηγιών μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ES2300 Τροχιστικό αλυσίδας Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης

ES2300 Τροχιστικό αλυσίδας   Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης ES2300 Τροχιστικό αλυσίδας Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Owner s manual Περιεχόμενα 1. Περιγραφή μηχανήματος 2. Τεχνικά χαρακτηριστικά 3. Οδηγίες ασφαλείας 4. Συναρμολόγηση 5. Συναρμολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΑ ΜΕ ΜΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΠΊΣΘΙΟΣ ΣΥΛΛΈΚΤΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΈΚΔΟΣΗ VTL ΠΛΕΥΡΙΚΌ.

ΜΕΡΑ ΜΕ ΜΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΠΊΣΘΙΟΣ ΣΥΛΛΈΚΤΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΈΚΔΟΣΗ VTL ΠΛΕΥΡΙΚΌ. ΟΠΊΣΘΙΟΣ ΣΥΛΛΈΚΤΗΣ ΜΕΡΑ ΜΕ ΜΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΈΚΔΟΣΗ VTL ΠΛΕΥΡΙΚΌ www.agromelca.com 3 ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ Έκδοση VTL

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξάρτητααπό τον τύπο του ρυθµιστή πρέπει να διαθέτει δυο κύρια χαρακτηριστικά: Ακρίβεια λειτουργίας Ευστάθεια

Ανεξάρτητααπό τον τύπο του ρυθµιστή πρέπει να διαθέτει δυο κύρια χαρακτηριστικά: Ακρίβεια λειτουργίας Ευστάθεια ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΩΝ Ανεξάρτητααπό τον τύπο του ρυθµιστή πρέπει να διαθέτει δυο κύρια χαρακτηριστικά: Ακρίβεια λειτουργίας Ευστάθεια Το πρώτο αναφέρεται σε µόνιµη λειτουργία δηλαδή σε σταθερές στροφές. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΠΗΣ 5. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΠΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΠΗΣ 5. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΠΗΣ 5. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΠΗΣ 5.1 Γενικά Τα συνηθισμένα κοπτικά εργαλεία του χεριού, που μεταχειριζόμαστε για να κατεργασθούμε ένα μεταλλικό κομμάτι, είναι τα εξής: Κοπίδια και ζουμπάδες, πριόνια, ψαλίδια και κόφτες,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1.Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες 2.Φορέστε ρούχα, μάσκα, γάντια και γυαλιά προστασίας 3.Μην κάνετε χρήση στη βροχή 4.Μην αφήνετε τα παιδιά να πλησιάσουν

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Εργοταξίου. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.

Διοίκηση Εργοταξίου. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Στοιχεία περιστροφικής κίνησης (άξονες, άτρακτοι, έδρανα) Άξονες και άτρακτοι Οι άξονες είναι κυλινδρικά κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΑΪΟΥ 03 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

Διαβάστε περισσότερα

P U L S A R. aquabio.gr ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ ΑΕΡΑ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΩΝ ΦΥΣΑΛΙΔΩΝ

P U L S A R. aquabio.gr ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ ΑΕΡΑ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΩΝ ΦΥΣΑΛΙΔΩΝ aquabio.gr Αντώνης Χουρδάκης & ΣΙΑ Ε.Ε. a.chourdakis@aquabio.gr Διδώς Σωτηρίου 15, Ηράκλειο, 71305 τηλ.: (+30) 2810 372 899 κιν.: (+30) 697 22 22 981 fax: (+30) 2810 372 901 P U L S A R ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΑΪΟΥ 03 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Όποτε χρησιμοποιείτε το σταυρό ή το κλειδί της εργαλειοθήκης σας για να ξεσφίξετε τα μπουλόνια ενώ αντικαθιστάτε ένα σκασμένο λάστιχο αυτοκινήτου, ολόκληρος ο τροχός αρχίζει να στρέφεται και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

7.2. ΤΟΡΝΟΙ. Σχήμα 111

7.2. ΤΟΡΝΟΙ. Σχήμα 111 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι 109 7.2. ΤΟΡΝΟΙ Ο τόρνος είναι ιστορικά η αρχαιότερη ίσως εργαλειομηχανή που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος, προερχόμενη κατά πάσα πιθανότητα από τον τροχό του αγγειοπλάστη. Στο σχήμα

Διαβάστε περισσότερα

Head Office 22, Rue du Stade, La Verrie T : +33 (0) // F : +33 (0) //

Head Office 22, Rue du Stade, La Verrie T : +33 (0) // F : +33 (0) // Your LUCAS G. dealer Head Office, Rue du Stade, 8510 La Verrie T : + (0) 51 65 41 6 // F : + (0) 51 65 41 51 lucasg@lucasg.com // www.lucasg.com C_Kator_EN_A_015 Φυσητήρας άχυρου/ Αχυροκοπτικό Eστίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΛΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 12. Ένας οριζόντιος ομογενής δίσκος ακτίνας μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Βασικά Στοιχεία Μηχανολογίας

Διαβάστε περισσότερα

2. Κατά την ανελαστική κρούση δύο σωμάτων διατηρείται:

2. Κατά την ανελαστική κρούση δύο σωμάτων διατηρείται: Στις ερωτήσεις 1-4 να επιλέξετε μια σωστή απάντηση. 1. Ένα πραγματικό ρευστό ρέει σε οριζόντιο σωλήνα σταθερής διατομής με σταθερή ταχύτητα. Η πίεση κατά μήκος του σωλήνα στην κατεύθυνση της ροής μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕKΤΟΝΙΚΗ ΚΗΠΩΝ

ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕKΤΟΝΙΚΗ ΚΗΠΩΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕKΤΟΝΙΚΗ ΚΗΠΩΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕKΤΟΝΙΚΗ ΚΗΠΩΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕKΤΟΝΙΚΗ ΚΗΠΩΝ Τάση Της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΑΠΤΙΚΑ 05 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 146 Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ 2 0 1 5 A R C A D I A T E R R A Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ 2 0 1 5 A R C A D I A T E R R A

ΣΚΑΠΤΙΚΑ 05 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 146 Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ 2 0 1 5 A R C A D I A T E R R A Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ 2 0 1 5 A R C A D I A T E R R A 05 ΣΚΑΠΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 146 Α ΣΚΑΠΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 05 Β R Σφυρί καταστροφέα BRV-8 01-500 40 120 16.5 90 6.53 8.03 01-501 40 120 20.5 90 6.53 8.03 Σφυρί καταστροφέα BRV-6 01-503 40 140 16.5 95 6.86 8.43 01-504

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανουργικές Κατεργασίες. Τόρνευση. Μηχανουργικές Κατεργασίες, Διδάσκων: Δρ. Δημητρέλλου Σωτηρία, Μηχ/γος Μηχ/κός

Μηχανουργικές Κατεργασίες. Τόρνευση. Μηχανουργικές Κατεργασίες, Διδάσκων: Δρ. Δημητρέλλου Σωτηρία, Μηχ/γος Μηχ/κός Μηχανουργικές Κατεργασίες Τόρνευση Μηχανουργικές Κατεργασίες, Διδάσκων: Δρ. Δημητρέλλου Σωτηρία, Μηχ/γος Μηχ/κός ΓΕΝΙΚΑ Με τη τόρνευση κατεργάζονται κομμάτια συμμετρικά εκ περιστροφής με κατά κανόνα κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

5ο Κεφάλαιο: Μετάδοση Κίνησης στα Γεωργικά Μηχανήματα Στόχοι

5ο Κεφάλαιο: Μετάδοση Κίνησης στα Γεωργικά Μηχανήματα Στόχοι 5ο Κεφάλαιο: Μετάδοση Κίνησης στα Γεωργικά Μηχανήματα Στόχοι Κατανόηση της αρχής λειτουργίας σε μηχανικά, πνευματικά και υδραυλικά συστήματα μετάδοσης της κίνησης. Υπολογισμοί κατά τη μετάδοση της κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ContiTech: Συμβουλές ειδικών για την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού

ContiTech: Συμβουλές ειδικών για την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού ContiTech: Συμβουλές ειδικών για την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού Αναλυτικές οδηγίες για το CT1015 WP1 και CT1018K1 σε οχήματα Audi A4 (B6) 2,5ltr. V6 TDI με κωδικό κινητήρα AKE Έτος κατασκευής 2001

Διαβάστε περισσότερα

BCS2000 ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ.

BCS2000 ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ. BCS2000 ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης πριν την λειτουργία. Χρησιμοποιήστε το εγχειρίδιο αυτό για να γνωρίσετε το προϊόν, την κατάλληλη χρήση και τις οδηγίες ασφαλείας. Κατάλληλη

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ

Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/04/07 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο ) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που

Διαβάστε περισσότερα

[ΚΑΜΨΗ ΣΩΛΗΝΩΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;]

[ΚΑΜΨΗ ΣΩΛΗΝΩΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;] ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Ε ΜΑΙΟΣ 2013 [ΚΑΜΨΗ ΣΩΛΗΝΩΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;] [] Του Μηχ. Μηχανικού Αγγέλου Αλέξανδρου Η σωστή ακτίνα καμπυλότητας ανά υλικό παίζει καίριο ρόλο στην βέλτιστη ποιότητα μίας καμπύλης ή κούρμπας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Μηχανουργική Τεχνολογία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τεχνική Έκθεση 2. Πίνακας Προμέτρησης 3. Τεχνικές Προδιαγραφές 4. Συγγραφή Υποχρεώσεων 5. Τιμολόγιο Μελέτης 6. Ενδεικτικός

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό

Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό ΧΥΤΕΥΣΗ 199 10.6 ΧΥΤΕΥΣΗ ΜΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 10.6.1 Χύτευση σε μόνιμο καλούπι Στη μέθοδο αυτή το καλούπι είναι κατασκευασμένο, ανάλογα με το υλικό που θα χυτευθεί, από χυτοσίδηρο, χάλυβα, μπρούντζο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 24/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Msc Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ. Μαίρη Ματσούκα 1

Msc Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ. Μαίρη Ματσούκα 1 ΕΙ Η ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ Επιλέγουμε σωλήνες ανάλογα με την απαιτούμενη αντοχή (σε πίεση, θερμοκρασία, διάβρωση), τη συγκολλησιμότητα και φυσικά το κόστος. Σωλήνες από χάλυβα Οι χαλυβοσωλήνες έχουν μεγάλη αντοχή

Διαβάστε περισσότερα