Ιδιοτητεσ και Kατηγοριεσ Φακων Επαφησ Υλικα φακων Επαφης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιδιοτητεσ και Kατηγοριεσ Φακων Επαφησ. 5.1. Υλικα φακων Επαφης"

Transcript

1 5 Ιδιοτητεσ και Kατηγοριεσ Φακων Επαφησ 5.1. Υλικα φακων Επαφης Τα υλικά των φακών επαφής είναι συνήθως πολυμερή (polymers), αποτέλεσμα διασταύρωσης απλών χημικών ενώσεων, γνωστά ως μονομερή. Η επανάληψη των μονάδων του μονομερούς και η προσθήκη συστατικών διασταύρωσης βοηθούν τη διαδικασία του πολυμερισμού. Όταν για τη δημιουργία του υλικού χρησιμοποιούνται περισσότερα μονομερή, τότε έχουμε ένα συμπολυμερές υλικό. Έτσι ο θεμέλιος λίθος του υλικού των φακών επαφής είναι επαναλαμβανόμενες μονάδες, που διασταυρώνονται μεταξύ τους δίνοντας στο τελικό υλικό τις φυσικές και χημικές ιδιότητές του. Ιστορικά, όλα τα υλικά των σημερινών φακών επαφής, υδρόφιλων και σκληρών αεροδιαπερατών, προέρχονται από: MMA, μεθυλ-μεθακρυλικό (Methyl-MethAcrylate), και γόμα σιλικόνης (silicon rubber ή silicon elastomer). Από πολυμερισμό του MMA προήλθε το PMMA, το πρώτο μη γυάλινο υλικό φακών επαφής ( 1.3.), που είναι θερμοπλαστικό, με καλή μηχανική αντοχή, καλή ικανότητα διαβροχής της επιφάνειάς του, εύκολο στην επεξεργασία και στην απολύμανση, αλλά πρακτικά μη διαπερατό από το οξυγόνο. Η γόμα σιλικόνης είναι ελαστικό υλικό, ιδιαίτερα υδρόφοβο, και διαπερατό σε πολύ μεγάλο βαθμό από το οξυγόνο, σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιοδήποτε άλλο υλικό φακών επαφής. H εξέλιξη των υλικών των φακών επαφής ουσιαστικά ακολούθησε δύο δρόμους (και αργότερα τρεις), με βάση αυτά τα υλικά: συμπολυμερισμός του MMA με υδρόφιλα πολυμερή, που είναι και ικανά να απορροφούν και να κατακρατούν διάχυτο οξυγόνο. Ο δρόμος αυτός κατέληξε στη ΗΕΜΑ, το πρώτο υδρόφιλο υλικό ( 1.4.) και ακολούθησαν τα σύγχρονα υδρόφιλα υλικά, με αυξημένη υδροφιλία. την ανάμιξη του MMA με τη γόμα σιλικόνης, που οδήγησε στα σκληρά ή άκαμπτα αεροδιαπερατά υλικά (RGP). Τη δεκαετία του 1970 παρουσιάζονται τα πρώτα πολυμερή του ΜΜΑ με σιλικόνη, που σταδιακά αυξάνονται σε ποικιλία και προσφέρουν καλύτερη διαπερατότητα οξυγόνου.

2 5. Ιδιότητες και Κατηγορίες Φακών Επαφής 5-2 όταν έγινε εφικτή και η χημική ένωση των οργανικών ενώσεων με τη σιλικόνη, είχαμε την εμφάνιση της οικογένειας της σιλικόνης-υδρογέλης. Η εξέλιξη αυτή έγινε εφικτή τη δεκαετία του 1990, καθώς η χημική ανάμιξη της σιλικόνης με τις οργανικές αλυσίδες, μπορεί να παρομοιαστεί με την ανάμιξη νερού με λάδι! Με βάση το υλικό τους, οι φακοί επαφής κατηγοριοποιούνται σε σκληρούς και μαλακούς. Στους σκληρούς φακούς διακρίνουμε τους συμβατικούς σκληρούς (δηλαδή φακούς από ΡΜΜΑ), τους σκληρικούς, και τους σκληρούς αεροδιαπερατούς φακούς (δηλαδή φακούς από RGP υλικά). Στους μαλακούς διακρίνουμε τους φακούς υδρογέλης, τους φακούς σιλικόνης και τους φακούς σιλικόνης-υδρογέλης. Οι φακοί υδρογέλης και οι φακοί σιλικόνηςυδρογέλης είναι υδρόφιλοι Υλικα Σκληρων Αεροδιαπερατων Φακων Επαφης Η μεγάλη πλειοψηφία των σκληρών φακών επαφής σήμερα είναι οι σκληροί αεροδιαπερατοί, με τους σκληρικούς να έχουν ένα μικρό, αλλά ιδιαίτερης σημασίας πεδίο εφαρμογής, ενώ οι φακοί από ΡΜΜΑ μόνο, έχουν εγκαταλειφθεί. Tα πρώτα σκληρά αεροδιαπερατά (rigid gas permeable) υλικά ήταν πολυμερή του ΜΜΑ με αλυσίδες σιλικόνης. Διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του PMMA, η σιλικόνη αναίρεσε το σημαντικό μειονέκτημα του PMMA, δηλαδή τη μη διαπερατότητα οξυγόνου, καθώς τα άτομα στις αλυσίδες σιλικόνης είχαν αραιή διάταξη, επιτρέποντας τη διάχυση των μορίων οξυγόνου. Τα πρώτα υλικά ονομάστηκαν σιλικο-ακρυλικά ή σιλοξάνες-μεθακρυλικά (silico-acrylates ή siloxane-methacrylates S/A). Εκτός από τις βασικές αλυσίδες άνθρακα και σιλικόνης, διέθεταν παράγοντες εφύγρανσης (wetting agents) και διασύνδεσης των αλυσίδων (cross-linking agents) όπως το Ethylene Glycol DiMethAcrylate (EGDMA). Οι δύο αυτοί παράγοντες συντελούν ιδιαίτερα στο να μειωθεί η υδροφοβία του σιλικονούχου μέρους, και να αυξηθεί η μηχανική του σταθερότητα, αντίστοιχα. Ειδικότερα, η υδροφοβία αυτών των υλικών εξαιτίας της σιλικόνης, συχνά οδηγεί σε αυξημένη εναπόθεση λιπιδίων στην επιφάνεια του φακού. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, προστέθηκε και ένα τρίτο βασικό υλικό στη χημική σύσταση του υλικού, το φθόριο (fluorine), και τα νέα υλικά ονο-

3 5-3 Φακοί Επαφής: Επιστήμη και Βασικές Αρχές μάστηκαν φθοριο-σιλικονούχα ακρυλικά (fluoro-silicone acrylates F-S/A). Τo φθοριούχο τμήμα του υλικού επιδρά με τη βλεννώδη στιβάδα των δακρύων, βοηθώντας στην ομοιόμορφη διασπορά των δακρύων πάνω στο φακό, συμβάλλοντας έτσι στην αντίσταση στις εναποθέσεις. Το φθοριούχο τμήμα αυξάνει επίσης τη διαπερατότητα σε οξυγόνο, καθώς τα μόρια του οξυγόνου δείχνουν μια προτίμηση στο να διαλύονται ανάμεσα στις αλυσίδες του φθοριούχου τμήματος (και όχι να διαχέονται, όπως στη σιλικόνη). Επιπρόσθετα, τα φθοριο-σιλικονούχα υλικά έχουν μεγαλύτερη διαστατική σταθερότητα (dimensional stability). Σήμερα τα φθοριο-σιλικονούχα αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειοψηφία των σκληρών αεροδιαπερατών υλικών, και κυκλοφορούν σε παραλλαγές με ποικίλη διαπερατότητα οξυγόνου. Παράλληλα, κυκλοφορούν και ορισμένα σιλικο-ακρυλικά υλικά Υλικα Μαλακων Φακων Επαφης Το συμβατικό, το ελαστικό, και το επαναστατικό: Με αυτές τις τρεις λέξεις μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα υλικά που χαρακτηρίζονται μαλακά, δηλαδή την υδρογέλη, τη σιλικόνη, και τη σιλικόνη-υδρογέλη, αντίστοιχα. Η υδρογέλη είναι το συμβατικό υλικό, το πρώτο πραγματικά υδρόφιλο, και κυριάρχησε για πολλά χρόνια στην κατασκευή φακών επαφής. Η σιλικόνη είναι υλικό ιδιαίτερα ελαστικό, αλλά υδρόφοβο, και φακοί μόνο από σιλικόνη είναι περιορισμένοι. Το επαναστατικό υλικό είναι η σιλικόνη-υδρογέλη, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο. Η υδρογέλη είναι το κύριο υδρόφιλο υλικό. Στην κατηγορία των υδρόφιλων υλικών κατατάσσεται και η σιλικόνη-υδρογέλη. Αν και η σιλικόνη από μόνη της δεν απορροφά νερό, το νέο υλικό που προκύπτει από την ένωση της σιλικόνης με τα μονομερή που συνιστούν την υδρογέλη, έχει υδροφιλία, που οφείλεται, βεβαίως, στην ύπαρξη μονομερών υδρογέλης στο υλικό. Σχήμα 5-1: Φυσιολογική και αντεστραμμένη διάταξη μαλακού φακού επαφής. Και οι τρεις κατηγορίες είναι μαλακοί (soft) φακοί, σε αντίθεση με τους σκληρούς, επειδή όταν τοποθετηθούν στο μάτι προσαρμόζονται στο σχήμα του κερατοειδή. Έχουν, ωστόσο καλή μνήμη, γιατί όταν τυλιχθούν ή παραμορφωθούν από μηχανικά αίτια, το σχήμα τους επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση

4 5. Ιδιότητες και Κατηγορίες Φακών Επαφής 5-4 όταν σταματά η επίδραση της ξένης δύναμης. Εύκολα μπορεί να γυρίσει ανάποδα και να επιστραφεί χωρίς αυτό να αποτελεί κίνδυνο για τις μηχανικές, βιολογικές, και οπτικές του ιδιότητες Συμβατικα Υδροφιλα Υλικα Το συμβατικό υδρόφιλο υλικό έχει το γενικό όνομα υδρογέλη (hydrogel), με ιστορικά πρώτο το πολυμερές του HydroxyΕthylΜethΑcrylate (HEMA), το οποίο στην απλή του μορφή μπορεί να απορροφήσει νερό σε ποσοστό 38%. Αν συμπολυμεριστεί με άλλα υλικά, η περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να φτάσει το 70%. Ονομασία Συντομογραφία Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Hydroxyethylmetahcrylate HEMA Υδρόφιλο, εύκαμπτο, μαλακό, καλή ικανότητα διαβροχής. Χαμηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο. Ethylene glycol dimethacrylate EGDMA Σταθερό. Χαμηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο. Methacrylic acid MAA Υδρόφιλο. Ευαίσθητο στο ph των διαλυμάτων. Methyl methacrylate MMA Ανθεκτικό, σταθερό, οπτικά διαυγές, ικανό να επεξεργασθεί από τόρνο. Μη διαπερατό από το οξυγόνο. N-vinyl pyrrolidone NVP Υδρόφιλο, καλή ικανότητα διαβροχής, μεγάλη ικανότητα σύνδεσης με νερό, υψηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο. Ευαίσθητο στο ph των διαλυμάτων. Glyceryl methacrylate GMA Καλή ικανότητα διαβροχής, ανθεκτικό σε εναποθέσεις. Χαμηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο. Polyvinyl alcohol PVA Υδρόφιλο, μεγάλη ικανότητα σύνδεσης με νερό, ανθεκτικό σε εναποθέσεις. Δύσκολο στην παραγωγή. Πίνακας 5-1: Τα κύρια μονομερή με τα οποία κατασκευάζονται οι υδρόφιλοι φακοί επαφής.

5 5-5 Φακοί Επαφής: Επιστήμη και Βασικές Αρχές Τα διάφορα υδρόφιλα υλικά που κυκλοφορούν σήμερα αποτελούν κυρίως συμπολυμερή των μονομερών του Πίνακα 5-1 σε διάφορα ποσοστά, ώστε να επιτύχει ο κατασκευαστής τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Γενικά, όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε νερό ( 5.2.5) τόσο μειώνεται η μηχανική αντοχή και η αντίσταση στις εναποθέσεις, και συνεπώς μειώνεται ο χρόνος ζωής. Η απλή υδρογέλη, κατά τη διαδικασία κατασκευής του φακού, δεν είναι ούτε υγρή, ούτε μαλακή. Είναι, αντίθετα, άνυδρη, και η υφή της είναι, πράγματι, σκληρή. Τα χαρακτηριστικά ενός μαλακού, ενυδατωμένου φακού αποκτώνται στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής, όπου έχουμε την ενυδάτωση (hydration), τη διαδικασία, δηλαδή, κατά την οποία ο φακός προσλαμβάνει νερό. Η υδρογέλη είναι μια γενική ονομασία που αποδίδεται σε πολυμερή ή συμπολυμερή υλικών που αποτελούν εξέλιξη του ΗΕΜΑ, του πρώτου υδρόφιλου υλικού φακών επαφής Γομα Σιλικονης Από τους ελάχιστους φακούς καθαρής σιλικόνης που είναι σήμερα διαθέσιμοι είναι ο Silsoft της Bausch+Lomb, και προορίζεται κυρίως για παιδιατρική ή αφακική χρήση 1 ( ). Αν και η διαπερατότητα οξυγόνου ενός φακού από καθαρή σιλικόνη είναι πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη από οποιoδήποτε άλλο υλικό, οι φακοί αυτοί δεν έτυχαν ποτέ ευρείας εφαρμογής. Οι λόγοι είναι όλα τα μειονεκτήματα της σιλικόνης, δηλαδή μεγάλη ακαμψία (μιλώντας για μαλακό φακό), έντονη τάση συγκέντρωσης εναποθέσεων, κακή διαβροχή από τα δάκρυα, και τάση του φακού να σφίγγει στον οφθαλμό μετά από μερικές ημέρες χρήσης 2. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πλεονεκτήματά του, δηλαδή η μεγάλη διαπερατότητα σε οξυγόνο, και το γεγονός ότι δεν αφυδατώνεται (καθώς δεν περιέχει νερό), υπερτερούν των μειονεκτημάτων Υλικα Σιλικoνης-Yδρογελης Τη δεκαετία του 90 εμφανίστηκαν τα υλικά σιλικόνης-υδρογέλης, υλικά δηλαδή στα οποία είχε γίνει εφικτή η χημική σύνδεση της σιλικόνης με τα οργανικά πολυμερή, όπως το ΜΜΑ και το NVP. Ο πρώτος φακός ήταν ο Night & Day (τώρα 1 Montague Ruben and Michel Gulllon, Silicone rubber lenses in aphakia, Br. J. Ophthalmol (1979). 2 Montague Ruben and Michel Gulllon, Silicone Rubber Lenses: a Review, Clinical and Experimental Ophthalmology 7 (3) (1979).

6 5. Ιδιότητες και Κατηγορίες Φακών Επαφής 5-6 Air Optix Night & Day) της Ciba Vision. Ακολούθησε ο Purevision της Bausch+Lomb, ο Advance της Johnson & Johnson, ο Air Optix Aqua της Ciba Vision, ο Biofinity της Cooper Vision κ.ά. Οι φακοί αυτοί θεωρήθηκαν επαναστατικοί, για δύο αλληλοεξαρτούμενους λόγους: σταμάτησαν την ανάγκη αύξησης της περιεκτικότητας σε νερό για καλή διαπερατότητα οξυγόνου (σχήμα 5-15), καθώς το οξυγόνο ουσιαστικά διαχέεται μέσα από τις αλυσίδες σιλικόνης, και παρείχαν έτσι πολύ μεγάλη μεταβιβαστικότητα οξυγόνου, πρωτόγνωρη για μαλακούς φακούς, εφάμιλλη πολλές φορές των σκληρών αεροδιαπερατών φακών. Σχήμα 5-2: Σύγχρονοι φακοί επαφής σιλικόνης-υδρογέλης. Ο πρώτος φακός (Night & Day) είχε μικρή περιεκτικότητα σε νερό (24%) και μεγάλη σε σιλικόνη, ώστε να μεγιστοποιηθεί η διαπερατότητα οξυγόνου. Ήταν επίσης ο πρώτος από τους διαδεδομένους φακούς που πήρε από το FDA άδεια χρήσης για 30 συνεχόμενες μέρες (ακόμα και τη νύχτα, χωρίς να αφαιρείται), αλλά ήταν δύσκαμπτος, λόγω του μεγάλου ποσού σιλικόνης, και του μικρού ποσού νερού στη σύστασή του. Οι δύο επόμενοι φακοί, ο Purevision και ο Advance, με λιγότερη σιλικόνη και περισσότερο νερό, ήταν πιο εύκαμπτοι, σε βάρος της διαπερατότητας σε οξυγόνο (Πίνακας 5-2). Σταδιακά εμφανίστηκαν και άλλα υλικά που προσπαθούν να συνδυάσουν τη διαπερατότητα οξυγόνου της σιλικόνης, με την άνεση των κλασικών υδρόφιλων, και όπως θα δούμε, τα καταφέρνουν αρκετά καλά! Η τελευταία προσθήκη στα υλικά σιλικόνης-υδρογέλης είναι τα υλικά που μπορούν να δουλευτούν σε τόρνο (machinable materials), καθώς οι πρώτες γενιές κατασκευάζονταν σε τεχνολογίες καλουπιών. Με αυτή την εξέλιξη έγιναν εφικτές ειδικές σχεδιάσεις φακών επαφής από σιλικόνη-υδρογέλη, όπως κερατοκωνικοί φακοί, αντίστροφης γεωμετρίας κ.ά Οι Σκληροι Αεροδιαπερατοι και οι Μαλακοι Φακοι Επαφης Σημερα Όπως οι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, έτσι και οι μαλακοί φακοί επαφής έχουν σημεία στα οποία υπερτερούν και σημεία στα οποία υστερούν. Ένας έμπειρος εφαρμοστής είναι σε θέση πάντοτε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που του δίνουν τα διάφορα υλικά ή κατηγο-

7 5-7 Φακοί Επαφής: Επιστήμη και Βασικές Αρχές ρίες υλικών, να τις προσαρμόσει στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του υποψήφιου χρήστη με σκοπό την επιτυχημένη εφαρμογή και τη μέγιστη ικανοποίησή του Πλεονεκτηματα Μαλακων φακων Το βασικότερο πλεονέκτημα των μαλακών φακών επαφής έναντι των αεροδιαπερατών είναι η αρχική άνεση κατά την εφαρμογή τους. Η άνεση αυτή οφείλεται στη μεγάλη διάμετρο, τα λεπτά άκρα, την περιορισμένη κινητικότητα και τη μειωμένη αντίσταση των βλεφάρων κατά το κλείσιμό τους. Περιστασιακοί χρήστες φακών επαφής είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν μαλακούς φακούς παρά αεροδιαπερατούς, που απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής. Ο εφαρμοστής απολαμβάνει το μειωμένο χρόνο παραμονής του πελάτη στο χώρο του, καθώς επίσης και την άνεση στη συνταγογράφηση νέων υλικών φακών επαφής, με ευέλικτο πρόγραμμα χρήσης. Θεωρούνται, συνεπώς, ιδανικοί για περιστασιακή χρήση, καθώς και για άτομα που θέλουν να αλλάζουν το χρώμα των ματιών τους συχνά. Η μικρή κινητικότητά τους, σε αντιδιαστολή με τους αεροδιαπερατούς φακούς, εκτός από την αρχική άνεση, προσφέρει σταθερότερη όραση και μηδενική αίσθηση ξένου σώματος. Η σπάνια πιθανότητα απώλειάς τους -ενώ είναι τοποθετημένοι στο μάτι- αποτελεί σημαντικό λόγο για εφαρμογή σε αθλητές και, γενικότερα, άτομα που ασχολούνται με δυναμικά αθλήματα Μειονεκτηματα Μαλακων φακων Το κύριο μειονέκτημα των μαλακών φακών είναι οπτικό: δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χρήστες παραπονούνται για κακή όραση, ως αποτέλεσμα της ελλιπούς διόρθωσης της κερατοειδικής ασυμμετρίας. Oι σκληροί αεροδιαπερατοί φακοί είναι, συνεπώς, η πρώτη επιλογή σε περιστατικά κερατόκωνου, κερατοπλαστικής, και αλλά και όπου η ασυμμετρία του κερατοειδή είναι έντονη, καθώς ο φακός δακρύων κάτω από το φακό επαφής εξουδετερώνει οπτικά την ασυμμετρία. Η ύπαρξη του νερού στους υδρόφιλους φακούς, σε σχέση με την απουσία νερού στους αεροδιαπερατούς κάνει την επιφάνειά τους πιο υγρή. Αυτό, ενώ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της άνετης εφαρμογής, αυξάνει την πιθανότητα εναποθέσεων, όπως από βακτήρια, λίπη και πρωτεΐνες προερχόμενες από τα δάκρυα, σκόνη και γενικότερα μικρές σωματιδιακές εναποθέσεις από την ατμόσφαιρα. Για το λόγο αυτό, καθώς και για το ότι οι φακοί επαφής υδρογέλης είναι σχετικά πιο εύθραυστοι, για τον οποίο συνίσταται συχνότερη αντικατάσταση, με

Μυστικά οπτικής διόρθωσης και εφαρμογής φακών επαφής στον ανώμαλο αστιγματισμό Καραγεωργιάδης Ε. ¹ Βασιλείου Ν. ² Μουσαφειρόπουλος Θ.

Μυστικά οπτικής διόρθωσης και εφαρμογής φακών επαφής στον ανώμαλο αστιγματισμό Καραγεωργιάδης Ε. ¹ Βασιλείου Ν. ² Μουσαφειρόπουλος Θ. Μυστικά οπτικής διόρθωσης και εφαρμογής φακών επαφής στον ανώμαλο αστιγματισμό Καραγεωργιάδης Ε. ¹ Βασιλείου Ν. ² Μουσαφειρόπουλος Θ. ³ 1, 2, 3 EYEART Κέντρα εφαρμογής φακών επαφής και αποκατάστασης όρασης,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΟΡΘΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ.

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΟΡΘΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΟΡΘΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ. Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

Μαλακοί φακοί επαφής σχεδιασμός και εφαρμογή τους

Μαλακοί φακοί επαφής σχεδιασμός και εφαρμογή τους ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Μαλακοί φακοί επαφής σχεδιασμός και εφαρμογή τους 5.1. Παράγοντες σχεδιασμού Ο πλέον κατάλληλος σχεδιασμός πρέπει να επιλεγεί από το πολύ μεγάλο εύρος των τύπων φακών που είναι πλέον διαθέσιμο.

Διαβάστε περισσότερα

Νέες εξελίξεις στους φακούς επαφής

Νέες εξελίξεις στους φακούς επαφής Νέες εξελίξεις στους φακούς επαφής ΚατσούλοςΚώστας Κώστας Αιτίες παύσης χρήσης φακών επαφής Ελλιπής πληροφόρηση του χρήστη Τορικοί Πολυεστιακοί Μεγάλες αµετρωπίες Κακή εφαρµογή Σφιχτή Οίδηµα Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΠΤΙΚΩΝ www.optimax.gr ID ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ WWW.OPTIMAX.GR

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εφαρμογής. Εφαρμογή σε μερικά λεπτά 2.0

Οδηγός Εφαρμογής. Εφαρμογή σε μερικά λεπτά 2.0 Οδηγός Εφαρμογής Εφαρμογή σε μερικά λεπτά 2.0 Εφαρμογή σε μερικά λεπτά 2.0 Καθημερινή επιτυχία με ευκολία! Ευχαριστούμε που εντάξατε τους Duette HD, από τη SynergEyes, στην άσκηση εφαρμογής φακών επαφής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Οπτικός, οπτομέτρης

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Οπτικός, οπτομέτρης ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ 4 η επιστημονική διημερίδα ΣΟΟΒΕ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Οπτικός, οπτομέτρης Δημογραφική ανάλυση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΟΠΤΙΚΗ ΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΟΠΤΙΚΗ ΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΟΠΤΙΚΗ ΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ Ε. Καραγεωργιάδης, Ε. Γεωργιάδου ΕΑΡΙΝΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2007 ΒΟΛΟΣ ΑΜΕΡΟΣ Ποσοτικές

Διαβάστε περισσότερα

Εβδοµάδα. ΙΣΤΟΡΙΑ και ΟΠΤΙΚΗ του ΓΥΑΛΙΟΥ. ΙΣΤΟΡΙΑ και ΟΠΤΙΚΗ του ΓΥΑΛΙΟΥ

Εβδοµάδα. ΙΣΤΟΡΙΑ και ΟΠΤΙΚΗ του ΓΥΑΛΙΟΥ. ΙΣΤΟΡΙΑ και ΟΠΤΙΚΗ του ΓΥΑΛΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ και ΟΠΤΙΚΗ του ΓΥΑΛΙΟΥ Β εξαµήνου ΑΡ. ΧΑΝ ΡΙΝΟΣ, DO, MPhil, cphd. Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας ΙΣΤΟΡΙΑ και ΟΠΤΙΚΗ του ΓΥΑΛΙΟΥ Εβδοµάδα ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

8.1. Φακοί επαφής προκαθορισμένης αντικατάστασης (Frequent replacement lenses - Disposable lenses)

8.1. Φακοί επαφής προκαθορισμένης αντικατάστασης (Frequent replacement lenses - Disposable lenses) Dr. Πατέρας Ευάγγελος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Φακοί επαφής συχνής αντικατάστασης 8.1. Φακοί επαφής προκαθορισμένης αντικατάστασης (Frequent replacement lenses - Dispsable lenses) Αρκετά λιγότερες κλινικές δυσκολίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Τορικοί μαλακοί φακοί επαφής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Τορικοί μαλακοί φακοί επαφής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Τορικοί μαλακοί φακοί επαφής 9.1. ΤΟΡΙΚΟΊ ΦΑΚΟΊ ΕΠΑΦΉΣ Οι τορικοί μαλακοί φακοί παρέχουν υψηλό βαθμό οπτικής οξύτητας, τον οποίο οι σφαιρικοί φακοί είναι ανίκανοι να πετύχουν. Πλεονεκτήματα:

Διαβάστε περισσότερα

Σκληροί & RGP φακοί επαφής σχεδιασμός και εφαρμογή τους

Σκληροί & RGP φακοί επαφής σχεδιασμός και εφαρμογή τους Dr. Πατέρας Ευάγγελος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Σκληροί & RGP φακοί επαφής σχεδιασμός και εφαρμογή τους 11.1.Γεωμετρικός σχεδιασμός σκληρών και RGP φακών επαφής Η εφαρμογή των σκληρών και (RGP) φακών επαφής συχνά θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΔΟΦΑΚΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΔΟΦΑΚΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Α/Α 1 2 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΔΟΦΑΚΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ακρυλικός 100% Υδρόφοβος αναδιπλούμενος ενδοφακός οπισθίου θαλάμου, ενός τεμαχίου, προφορτωμένος σε σύστημα μεταφοράς μίας χρήσεως, με φίλτρο κίτρινου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ενότητα 8: ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ενότητα 8: ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Ενότητα 8: ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Restoring vision. Changing lives.

Restoring vision. Changing lives. hybrid υβριδικοί contact φακοί lenses επαφής for για keratoconus κερατόκωνο Restoring vision. Changing lives. Επαναφέροντας όραση. Αλλάζοντας ζωές. πληροφορίες για ασθενείς µε κερατόκωνο Μοιράζοντας το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ; ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ; Παιδιά, έφηβοι & φακοί επαφής Η ανάγκη για διόρθωση της όρασης απασχολεί πλέον παραπάνω από το μισό πληθυσμό της γης. Αυτό μπορεί να προκύψει και

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές εφαρμογές φακών επαφής- Μια σύγχρονη έρευνα

Ειδικές εφαρμογές φακών επαφής- Μια σύγχρονη έρευνα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ειδικές εφαρμογές φακών επαφής- Μια σύγχρονη έρευνα Σπουδάστριες: Ζαχαροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Μαρτίου 2017

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Μαρτίου 2017 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Μαρτίου 2017 15.00 15:30-18:00 15:30-16:00 16:00-16:30 16:30-17:00 17:00-17:30 17.30-18:00 18;00-19:00 19:00-19:30 19:30-20:00 20:00 ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Προεδρείο: Μαριφένια Κάτσου ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΟΡΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Υγρά φακών & Τεχνητά δάκρυα

Υγρά φακών & Τεχνητά δάκρυα Υγρά φακών & Τεχνητά δάκρυα Τι είναι η ξηροφθαλμία Η ξηροφθαλμία είναι η πάθηση του οφθαλμού όπου παράγονται λιγότερα δάκρυα από αυτά που χρειάζεται το μάτι για να διατηρηθεί σε μια υγρή κατάσταση.τα δάκρυα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ Οπτοµέτρης, οπτικός

ΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ Οπτοµέτρης, οπτικός ΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ Οπτοµέτρης, οπτικός ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΚΟΣΜΗΤΙΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ Προ 40ετίας στα περισσότερα µάτια που

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ ΞΥΛΟΥ ΣΕ ΔΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίµων. Πλαστική Συσκευασία. Εισαγωγή

Συσκευασία Τροφίµων. Πλαστική Συσκευασία. Εισαγωγή Συσκευασία Τροφίµων Πλαστική Συσκευασία Εισαγωγή «Πλαστικά» γιατί πλάθονται σε οποιοδήποτε σχήµα Τα πολυµερή είναι οργανικές ενώσεις το µόριο των οποίων σχηµατίζεται από την επανάληψη µιας ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

T &

T & T. 801 11 22 333 & +30 2310 242929 www.eyeart.org info@eyeart.org Τεχνολογία Φακών Επαφής T. 801 11 22 333 & +30 2310 2429w2w9 w.eyeart.org info@eyeart.org ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ εταιρεία eyeart ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Φακοί επαφής για την πρεσβυωπία. Ενδείξεις:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Φακοί επαφής για την πρεσβυωπία. Ενδείξεις: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Φακοί επαφής για την πρεσβυωπία 10.1. ΤΡΌΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΩΠΊΑΣ Η πρεσβυωπία, όπως είναι γνωστό, είναι μια φυσική κατάσταση- εξέλιξη λόγω ηλικίας, κατά την οποία το μάτι δεν μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρµογή φακών επαφής σε µετεγχειρητικές περιπτώσεις µεταµόσχευσης κερατοειδή. Θεωρία Παρουσίαση περιπτώσεων που έχουµε εφαρµόσει

Η εφαρµογή φακών επαφής σε µετεγχειρητικές περιπτώσεις µεταµόσχευσης κερατοειδή. Θεωρία Παρουσίαση περιπτώσεων που έχουµε εφαρµόσει Η εφαρµογή φακών επαφής σε µετεγχειρητικές περιπτώσεις µεταµόσχευσης κερατοειδή. Θεωρία Παρουσίαση περιπτώσεων που έχουµε εφαρµόσει Βασιλείου Ν, Οπτικός - Οπτοµέτρης Σχεδιαστής φακών επαφής Καραγεωργιάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ "ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ"

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ "ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ" ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Καθ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου www.teilar.gr/~mantanis ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. Εκτίμηση εφαρμογής σκληρών & RGP φακών επαφής - Χαρακτηριστικά εφαρμογής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. Εκτίμηση εφαρμογής σκληρών & RGP φακών επαφής - Χαρακτηριστικά εφαρμογής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 Εκτίμηση εφαρμογής σκληρών & RGP φακών επαφής - Χαρακτηριστικά εφαρμογής 12.1. ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ ΤΩΝ ΜΑΛΑΚΏΝ ΦΑΚΏΝ ΕΠΑΦΉΣ Η εφαρμογή των σκληρών & RGP φακών επαφής όλων των τύπων αξιολογείται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Τύποι φακών επαφής - υλικά και ιδιότητες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Τύποι φακών επαφής - υλικά και ιδιότητες ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Τύποι φακών επαφής - υλικά και ιδιότητες 4.1. ΕΊΔΗ ΦΑΚΏΝ ΕΠΑΦΉΣ Σκληρικοί, σκληροί, σκληροί αεροδιαπερατοί φακοί R.G.P., μαλακοί (συμβατικοί), μαλακοί (συχνής αντικατάστασης), φακοί καθαρής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ 2017 9 ο ΜΑΘΗΜΑ Τα (ΔΥ) είναι μία μη καταστροφική μέθοδος που βασίζεται στην οπτική παρατήρηση. Τα ΔΥ αυξάνουν την πιθανότητα παρατήρησης ενδείξεων επιφανειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας Μάθημα 10 ο Εισαγωγή στην γεωργική και κτηνοτροφική βιοτεχνολογία Διδάσκων Δρ. Ιωάννης Δρίκος Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων (ΠΙ)

Διαβάστε περισσότερα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα 2014 2015 Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Εισαγωγή Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing) είναι η διαδικασία με την οποία ο τρισδιάστατος

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίμων. Πλαστική Συσκευασία. Εισαγωγή

Συσκευασία Τροφίμων. Πλαστική Συσκευασία. Εισαγωγή Συσκευασία Τροφίμων Πλαστική Συσκευασία Εισαγωγή «Πλαστικά» γιατί πλάθονται σε οποιοδήποτε σχήμα Τα πολυμερή είναι οργανικές ενώσεις το μόριο των οποίων σχηματίζεται από την επανάληψη μιας ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΫΛΙΚΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ. 3o Μάθημα 9 ο Εξάμηνο σπουδών Μάθημα Επιλογής Διδάσκων: Αν. Καθηγητής Ε.

ΒΙΟΫΛΙΚΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ. 3o Μάθημα 9 ο Εξάμηνο σπουδών Μάθημα Επιλογής Διδάσκων: Αν. Καθηγητής Ε. ΒΙΟΫΛΙΚΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ 3o Μάθημα 9 ο Εξάμηνο σπουδών Μάθημα Επιλογής Διδάσκων: Αν. Καθηγητής Ε. Αμανατίδης ΤΡΙΤΗ 24/10/2017 ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Bιοτεχνολογία κατά της εκφύλισης του κερατοειδούς (κερατόκωνος)

Bιοτεχνολογία κατά της εκφύλισης του κερατοειδούς (κερατόκωνος) 30 Οκτωβρίου 2014 Bιοτεχνολογία κατά της εκφύλισης του κερατοειδούς (κερατόκωνος) Επιστήμες / Ιατρική - Βιολογία Επιτυχής σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% είναι η αντιμετώπιση του κερατόκωνου (εκφυλιστική

Διαβάστε περισσότερα

ÓùëÞíáò Hyperline FX. Εύκαμπτος σωλήνας με εσωτερικό από λείο PTFE. Ëåßï åóùôåñéêü Ðïëý åýêáìðôïò Áíôï Þ óôá çìéêü Áíôï Þ óôéò èåñìïêñáóßåò

ÓùëÞíáò Hyperline FX. Εύκαμπτος σωλήνας με εσωτερικό από λείο PTFE. Ëåßï åóùôåñéêü Ðïëý åýêáìðôïò Áíôï Þ óôá çìéêü Áíôï Þ óôéò èåñìïêñáóßåò ÓùëÞíáò Hyperline FX Εύκαμπτος σωλήνας με εσωτερικό από λείο PTFE Ëåßï åóùôåñéêü Ðïëý åýêáìðôïò Áíôï Þ óôá çìéêü Áíôï Þ óôéò èåñìïêñáóßåò Υπάρχει ένα θεμελιώσες πρόβλημα στους σωλήνες μεγάλων διαμέτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός

Γράφει: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός Γράφει: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός Τα χείλη είναι ένα μέρος του προσώπου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην αισθητική του. Κατέχει κεντρικό ρόλο στην εικόνα του προσώπου κι είναι σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. Συμπληρώστε το παρακάτω σχεδιάγραμμα 2. Πώς ονομάζονται οι παρακάτω μετατροπές της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. Συμπληρώστε το παρακάτω σχεδιάγραμμα 2 2. Πώς ονομάζονται οι παρακάτω μετατροπές της φυσικής κατάστασης; 3 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ Κ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ. A. ιαφορές µεταξύ γυαλιών και φακών επαφής / διαθλαστικής χειρουργικής

ΟΠΤΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ Κ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ. A. ιαφορές µεταξύ γυαλιών και φακών επαφής / διαθλαστικής χειρουργικής ΟΠΤΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ Κ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ A. ιαφορές µεταξύ γυαλιών και φακών επαφής / διαθλαστικής χειρουργικής Για την διόρθωση του διαθλαστικού σφάλµατος του οφθαλµού (µυωπία, υπερµετρωπία, αστιγµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρες μιας νέας εποχής

Κινητήρες μιας νέας εποχής Κινητήρες μιας νέας εποχής H ABB παρουσιάζει μια νέα γενιά κινητήρων υψηλής απόδοσης βασισμένη στην τεχνολογία σύγχρονης μαγνητικής αντίστασης. Η ΑΒΒ στρέφεται στην τεχνολογία κινητήρων σύγχρονης μαγνητικής

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία Dual Balanced Design 2 συμπληρωματικοί οπτικοί σχεδιασμοί για να προσαρμόζονται σε μεγαλύτερο αριθμό πρεσβυώπων

Καινοτομία Dual Balanced Design 2 συμπληρωματικοί οπτικοί σχεδιασμοί για να προσαρμόζονται σε μεγαλύτερο αριθμό πρεσβυώπων Καινοτομία Dual Balanced Design 2 συμπληρωματικοί οπτικοί σχεδιασμοί για να προσαρμόζονται σε μεγαλύτερο αριθμό πρεσβυώπων Multifocal Νέος πολυεστιακός φακός επαφής σιλικόνης-υδρογέλης Πλεονεκτήματα υλικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ Σπουδαστής: ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Θερµικά τροποποιηµένη ξυλεία: Μία νέα τεχνική για ξύλο µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Εισαγωγή Το ξύλο αποτελεί ιδανική πρώτη ύλη για πολλές κατασκευές. Η βιοµηχανία ξύλου

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων

Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Αισθητηριακές Διαταραχές Διαταραχές κατά

Διαβάστε περισσότερα

OMEGA FAR OMEGA NEAR ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

OMEGA FAR OMEGA NEAR ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ OMEGA FAR OMEGA NEAR Μαλακοί πολυεστιακοί φακοί για την διόρθωση της πρεσβυωπίας Μοναδικός σχεδιασµός παραµετροποιήσιµος ανάλογα µε τις ανάγκες του χρήστη και τα κλιν ικά δεδοµένα ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΣΥΧΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΤΗΣΙΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΕΝ ΟΦΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ (ΠΠΥΦΥ 2013) - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΤΗΣΙΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΕΝ ΟΦΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ (ΠΠΥΦΥ 2013) - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΤΗΣΙΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΕΝ ΟΦΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ (ΠΠΥΦΥ 2013) - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Εγκεκριμένος Προυπολογισμός (ΠΠΥΦΥ 2013) ΦΟΡΕΑΣ.. Α/Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙ ΟΥΣ ΕΙ ΟΣ Α.1 ΕΝ ΟΦΑΚΟΣ - ΑΚΡΥΛΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΜΥΛΟΥ - ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ (άσκηση 8 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Κερατόκωνος?

Τι είναι ο Κερατόκωνος? Τι είναι ο Κερατόκωνος? Ο Κερατόκωνος είναι µια διαταραχή του κερατοειδούς - του διαφανούς προσθίου τµήµατος του οφθαλµού Ο κερατοειδής είναι εκείνος που εστιάζει το φως στο πίσω µέρος του µατιού. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Διαθλαστικές επεμβάσεις

Διαθλαστικές επεμβάσεις Διαθλαστικές επεμβάσεις www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Τι εννοούμε με τον όρο «διαθλαστική χειρουργική»; Τι πετυχαίνουν οι διαθλαστικές επεμβάσεις; Με τον όρο διαθλαστική

Διαβάστε περισσότερα

Οφθαλµικοί Φακοί Φακοί Επαφής

Οφθαλµικοί Φακοί Φακοί Επαφής Οπτικοί Φακοί Οφθαλµικοί Φακοί Φακοί Επαφής ιόρθωση διαθλαστικού σφάλµατος του οφθαλµού (µυωπία, υπερµετρωπία, αστιγµατισµός) Εξέταση/διάγνωση του αµφιβληστροειδή (Volk) Στην «διόρθωση» του καταρράκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α. Εισαγωγικές έννοιες ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Μπορούμε να διακρίνουμε δύο περιβάλλοντα ΥΔΡΟΦΙΛΟ υδατικό κυτταρόπλασμα ΥΔΡΟΦΟΒΟ λιπιδικο-μεμβρανικό Δηλαδή τα μόρια χαρακτηρίζονται έτσι λόγω της υδρόφοβης φύσης

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ως γνωστόν, οι χηµικές ενώσεις προκύπτουν από την ένωση δύο ή περισσοτέρων στοιχείων, οπότε και έχουµε σηµαντική µεταβολή του ενεργειακού περιεχοµένου του συστήµατος.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Θερινό εξάμηνο 2011 Ο ρόλος του νερού στο φυτό Βασικότερο συστατικό των ιστών

Διαβάστε περισσότερα

Τυποποιημένη δοκιμή διεισδύσεως λιπαντικών λίπων (γράσσων)

Τυποποιημένη δοκιμή διεισδύσεως λιπαντικών λίπων (γράσσων) 6 η Εργαστηριακή Άσκηση Τυποποιημένη δοκιμή διεισδύσεως λιπαντικών λίπων (γράσσων) Εργαστήριο Τριβολογίας Μάιος 2011 Αθανάσιος Μουρλάς Λιπαντικό λίπος (γράσσο) Το λιπαντικό λίπος ή γράσσο είναι ένα στερεό

Διαβάστε περισσότερα

Ηρεμία, με τρόπο φυσικό. Η διαφορά μιας πιπίλας NUK

Ηρεμία, με τρόπο φυσικό. Η διαφορά μιας πιπίλας NUK Ηρεμία, με τρόπο φυσικό. Η διαφορά μιας πιπίλας NUK Πιπίλα NUK - για υγιή ανάπτυξη. Σε συνεργασία με ειδικούς όπως παιδιάτρους, μαίες, ορθοδοντικούς και διατροφολόγους, η NUK αναπτύσσει προϊόντα που βοηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΥΔΡΟΦΙΛΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ. Λευτέρης Καραγεωργιάδης Οπτομέτρης - Αναπλαστολόγος

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΥΔΡΟΦΙΛΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ. Λευτέρης Καραγεωργιάδης Οπτομέτρης - Αναπλαστολόγος 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΥΔΡΟΦΙΛΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ Λευτέρης Καραγεωργιάδης Οπτομέτρης - Αναπλαστολόγος 1 ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικοί παράγοντες. και η επίδρασή τους στους ζωντανούς οργανισμούς

Περιβαλλοντικοί παράγοντες. και η επίδρασή τους στους ζωντανούς οργανισμούς Περιβαλλοντικοί παράγοντες και η επίδρασή τους στους ζωντανούς οργανισμούς Νερό Ολοι οι οργανισμοί αποτελούνται κατά μεγάλο ποσοστό από νερό ανεξάρτητα από το εάν ζουν σε χερσαία ή υδατικά περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Φακοί Επαφής Τα νεότερα δεδομένα της Ελληνικής και Διεθνούς αγοράς

Φακοί Επαφής Τα νεότερα δεδομένα της Ελληνικής και Διεθνούς αγοράς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Φακοί Επαφής Τα νεότερα δεδομένα της Ελληνικής και Διεθνούς αγοράς Καραμπινίδης

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί πληθυσμοί: Επιλογή καθαρών σειρών Μαζική επιλογή

Φυσικοί πληθυσμοί: Επιλογή καθαρών σειρών Μαζική επιλογή Μέθοδοι βελτίωσης Πηγές Μέθοδοι Φυσικοί πληθυσμοί: Επιλογή καθαρών σειρών Μαζική επιλογή Διασπώμενοι: Μαζική βελτίωση πληθυσμοί (F 2 ) Γενεαλογική βελτίωση Καταγωγή από μεμονωμένους σπόρους Διασταυρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΠΤΙΚΩΝ www.optimax.gr ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ WWW.OPTIMAX.GR ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΥΠΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΔ/ΧΙΕΣ

ΑΠΟΤΥΠΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΔ/ΧΙΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΔ/ΧΙΕΣ Χρησιμοποιούμενα αποτυπωτικά υλικά. Κριτήρια εκλογής αποτυπωτικών υλικών. Τεχνικές αποτύπωσης. Κλινικές εφαρμογές. Φ. Νικολοπούλου MD, DDS,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας συναντά ορισμένα τεχνικά προβλήματα, Τα προβλήματα αυτά είναι: (α) ο σχηματισμός επικαθίσεων (ή καθαλατώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Οικογενειακά δένδρα: οργάνωση υλικών και διεργασιών

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Οικογενειακά δένδρα: οργάνωση υλικών και διεργασιών ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Οικογενειακά δένδρα: οργάνωση υλικών και διεργασιών 1 Επιτυχημένο προϊόν: Αποδίδει καλά. Καλή αξία σε σχέση με το κόστος. Προσφέρει ευχαρίστηση στον χρήστη. ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αποστείρωση και στειρότητα φαρμακευτικών προϊόντων

Αποστείρωση και στειρότητα φαρμακευτικών προϊόντων Αποστείρωση και στειρότητα φαρμακευτικών προϊόντων Ιωάννης Τσαγκατάκης, Ph.D. Η αποστείρωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία επιτυγχάνεται ο θάνατος ολόκληρου του μικροβιακού φορτίου που πιθανόν να

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Συσκευασίας Μπαχαρικών

Σχεδιασμός Συσκευασίας Μπαχαρικών ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ Σχεδιασμός Συσκευασίας Μπαχαρικών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε. -MEDOLIVA ΣΚΟΝΗ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Αναπτύχθηκε μια σειρά νέων οργανικών, υγιεινών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας Μάθημα 12 ο Κυτταρική Βιολογία (νανομετρικό μέγεθος) - Βιοδείκτες Διδάσκων Δρ. Ιωάννης Δρίκος Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων (ΠΙ)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ

ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΟΠΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤ/ΚΟ : ΟΠTIKH ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Η µείωση, µετριασµός ή εξάλειψη διαθλαστικών ανωµαλιών µε χρήση φακών επαφής. Μέχρι σήµερα,

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED.

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Τα προϊόντα που διαθέτουμε αναπτύσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας και βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ηγέτες

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίμων. Πλαστική Συσκευασία. Εισαγωγή

Συσκευασία Τροφίμων. Πλαστική Συσκευασία. Εισαγωγή Συσκευασία Τροφίμων Πλαστική Συσκευασία Εισαγωγή «Πλαστικά» γιατί πλάθονται σε οποιοδήποτε σχήμα Τα πολυμερή είναι οργανικές ενώσεις το μόριο των οποίων σχηματίζεται από την επανάληψη μιας ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003-2013

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003-2013 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003-2013 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΡΔΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ (MSc) 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΛΙΔΑ Ενότητα 2 : Χημεία της ζωής 4 Ενότητα 3: Ενέργεια και οργανισμοί 13 Ενότητα 4: κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

Contopharma. Ο µαλακός σφαιρικός φακός επαφής συχνής αντικατάστασης

Contopharma. Ο µαλακός σφαιρικός φακός επαφής συχνής αντικατάστασης Α. ΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. Contopharma Ο µαλακός σφαιρικός φακός επαφής συχνής αντικατάστασης Ένας σφαιρικός φακός επαφής, µε ποσοστό υδροφιλίας 55%, µε βελτιωµένο σχεδιασµό και µια πρόσθετη προστασία αντί-uv.

Διαβάστε περισσότερα

τσιµούχες λαδιού ΡTFE και τοποθέτηση

τσιµούχες λαδιού ΡTFE και τοποθέτηση Πρακτικές συµβουλές για το συνεργείο Ακτινικές Zylinderkopfdichtungen τσιµούχες λαδιού ΡTFE και τοποθέτηση Advanced MLS-Technology Leistungsfähigkeit in jeder Lage Πρακτικές συµβουλές και πληροφορίες αρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΥΛΟ Ζελατινοποίηση αμύλου. Άσκηση 4 η Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων

ΑΜΥΛΟ Ζελατινοποίηση αμύλου. Άσκηση 4 η Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΜΥΛΟ Ζελατινοποίηση αμύλου Άσκηση 4 η Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Θεωρητικό μέρος Υδατάνθρακες Άμυλο Ζελατινοποίηση αμύλου Υδατάνθρακες Αποτελούνται από: Άνθρακα (C) Οξυγόνο (O) Υδρογόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Λιθογραφία ιαλύµατα ύγρανσης

Λιθογραφία ιαλύµατα ύγρανσης Λιθογραφία ιαλύµατα ύγρανσης Τα διαλύµατα ύγρανσης χρησιµοποιούνται σε µία εκτυπωτική µηχανή offset για να εµποδίζουν την προσκόλληση της µελάνης στα µη εµφανισµένα σηµεία της µεταφοράς. Ένα διάλυµα ύγρανσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟ ΦΑΚΟ ΕΠΑΦΗΣ

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟ ΦΑΚΟ ΕΠΑΦΗΣ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟ ΦΑΚΟ ΕΠΑΦΗΣ Θεόδωρος Μουσαφειρόπουλος Οπτομέτρης Workshop 5 η επιστημονική διημερίδα ΣΟΟΒΕ ΟΡΙΣΜΟΣ Ο Αστιγματισμός είναι ένα λειτουργικό πρόβλημα, μια διαθλαστική ανωμαλία

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητικά και αρµονικά Τεχνητά δόντια ίνοντας ρυθµό στην προσθετική. Executive

Αισθητικά και αρµονικά Τεχνητά δόντια ίνοντας ρυθµό στην προσθετική. Executive Αισθητικά και αρµονικά Τεχνητά δόντια ίνοντας ρυθµό στην προσθετική Executive ίνοντας ρυθµό στην προσθετική Για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού ρόλου έχουµε ενεργοποιήσει όλες µας τις πηγές: εντατική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ Φ3 ΟΜΑΔΑ Γ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΟΗΣ»

ΦΥΛΛΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ Φ3 ΟΜΑΔΑ Γ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΟΗΣ» Δ Ε Υ Α Ρ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ 2ο ΧΛΜ ΕΘΝ. ΟΔΟΥ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85100 ΡΟΔΟΣ - ΝΠΙΔ - ΑΦΜ 997562265 ΔOY ΡΟΔΟΥ ΤΗΛ: 22410 45300 FAX: 22410 45329 Email: prom.deyar@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Επειδή ο ρυθμός ανάπτυξης του φυτού μερικές φορές είναι μεγαλύτερος από την ικανότητα των ριζών να απορροφούν και να μεταφέρουν θρεπτικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Αρχές προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Μηχανική όραση Cognex... για μέγιστη αξιοπιστία στην παραγωγή. Τρόφιμα & Ποτά

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Μηχανική όραση Cognex... για μέγιστη αξιοπιστία στην παραγωγή. Τρόφιμα & Ποτά ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Μηχανική όραση Cognex... για μέγιστη αξιοπιστία στην παραγωγή. Τρόφιμα & Ποτά Ένα ευρύ φάσμα λύσεων Οι αισθητήρες μηχανικής όρασης της Cognex παρέχουν στη βιομηχανία τροφίμων & ποτών

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Παρατήρηση III Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i..

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i.. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «XHMIKH ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «Χημική Σύσταση του Κυττάρου», τί νομίζετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

1.5 Ταξινόμηση της ύλης

1.5 Ταξινόμηση της ύλης 1.5 Ταξινόμηση της ύλης Θεωρία 5.1. Πως ταξινομείται η ύλη; Η ύλη ταξινομείται σε καθαρές ή καθορισμένες ουσίες και μίγματα. Τα μίγματα ταξινομούνται σε ομογενή και ετερογενή. Οι καθορισμένες ουσίες ταξινομούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΣΩ ΘΕΡΜΟΛΥΣΗΣ ΟΡΓΑΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΣΩ ΘΕΡΜΟΛΥΣΗΣ ΟΡΓΑΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΣΩ ΘΕΡΜΟΛΥΣΗΣ ΟΡΓΑΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α.Μ. Νέτσου 1, Ε. Χουντουλέση 1, Μ.Περράκη 2, Α.Ντζιούνη 1, Κ. Κορδάτος 1 1 Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ 2 Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΠPΩTEINEΣ Οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις βιολογικές διεργασίες. H σημασία τους φαίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις: 1. Κατάλυση (πχ. ένζυμα) 2. Μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015-16

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015-16 ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 205-6 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση: ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Διδ. περ. Σύνολο διδ.περ.. Η συμβολή της Χημείας στην εξέλιξη του πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Προϊόντων 2015 Ακράτεια Ενηλίκων

Κατάλογος Προϊόντων 2015 Ακράτεια Ενηλίκων Κατάλογος Προϊόντων 2015 Ακράτεια Ενηλίκων Ακράτεια Ενηλίκων Γιατί να διαλέξετε τα προϊόντα της ABENA; Η ABENA δημιούργησε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων ακράτειας για ενήλικες εξασφαλίζοντας ασφάλεια, άνεση

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Τροφίμων

Επεξεργασία Τροφίμων Επεξεργασία Τροφίμων Συσκευασία Τροφίμων υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα (ΜΑP) Γενικά Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την αντικατάσταση των μικρών μαγαζιών λιανικού εμπορίου από τα Σούπερ Μάρκετ, η απαίτηση

Διαβάστε περισσότερα

*Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος

*Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος *Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος Πότε ένα παιδί βλέπει σωστά; Ποιές είναι οι δεξιότητες εκείνες που καθορίζουν την καλή λειτουργία της όρασης του; Πώς μπορεί μια δυσλειτουργία της όρασης να επηρεάσει την απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προχωρημένες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 ««««««««««««2009 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 2004/0036(COD) 11.1.2005 ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Ενότητα 3: Εφαρμογές Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας(1/3), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Διδάσκων: Δρ. Σεραφείμ Παπανικολαου Μαθησιακοί Στόχοι Βιοτεχνολογικά Προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ. Πετρολιάγκης Σταμάτης Τμήμα Γ4

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ. Πετρολιάγκης Σταμάτης Τμήμα Γ4 ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ Πετρολιάγκης Σταμάτης Τμήμα Γ4 ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ Η κυτταρική μεμβράνη ή πλασματική μεμβράνη είναι η εξωτερική μεμβράνη που περιβάλλει το κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά Ε ΑΦΟΣ Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Έδαφος Το έδαφος σχηµατίζεται από τα προϊόντα της αποσάθρωσης των πετρωµάτων του υποβάθρου (µητρικό πέτρωµα) ή των πετρωµάτων τω γειτονικών

Διαβάστε περισσότερα