ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ"

Transcript

1 ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

2 ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Επειδή ο ρυθμός ανάπτυξης του φυτού μερικές φορές είναι μεγαλύτερος από την ικανότητα των ριζών να απορροφούν και να μεταφέρουν θρεπτικά στοιχεία στους ιστούς με τη μεγαλύτερη ανάγκη οι δια φυλλικοι ψεκασμοί είναι εξαιρετικά εργαλεία για την διατήρηση άριστου επιπέδου θρέψης.

3 ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Υπάρχουν δυο βασικά σημεία εισόδου για τα θρεπτικά στοιχεία ενός διαφυλλικου ψεκασμού: ένα μέσω της επιδερμίδας ένα μέσω των στομάτων Η επιδερμίδα : αποτελείτε κυρίως από χιτινη και καλύπτεται από κηρώδη εφυμενιδα. Η επιδερμίδα μετατρέπεται από υδρόφοβη σε υδρόφιλη βαθμιαία από το εξωτερικό προς το εσωτερικό.

4 ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Τα διαφυλλικα εφαρμοζόμενα χημικά εισέρχονται μέσω χασμάτων της εφιμενιδας άλλα και μέσω υδρόφιλων πόρων. Αυτοί οι πόροι έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση κοντά στα κύτταρα φύλακες και είναι περισσότερο διαπερατοί. Η πρόσληψη μέσω των στομάτων θεωρείται ελάχιστη γιατί η πρόσληψη πραγματοποιείται κυρίως τη νύχτα οπού τα στόματα είναι κλειστά. Τα ανιόντα και τα κατιόντα διαπερνούν σε ισοδύναμες ποσότητες για την διατήρηση της ηλεκτρικής ουδετερότητας. Η ταχύτητα εισόδου είναι εκθετική συνάρτηση του χρόνου και επηρεάζεται από τη μορφή του άλατος του στοιχείου άλλα και από το μοριακό βάρος.

5 ΕΝΑΙΩΡΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Τα εναιωρήματα υψηλής συγκέντρωσης είναι η πιο συμπυκνωμένη μορφή οποιουδήποτε ανόργανου υλικού. Οι σχηματισμοί τους έχουν υδάτινη βάση και περιέχουν ένα διαβρεκτικό-προσκολλητικό σύστημα το οποίο είναι απόλυτα συμβατό με το σύστημα. Διάφορα θρεπτικά στοιχεία συνήθως απαιτούν το δικό τους αυτόνομο επιφανειοδραστικο σύστημα. Όλα τα αποτελεσματικά εναιωρήματα απαιτούν το ενεργό συστατικό να είναι παρόν σε μία λεπτά διαμερισμένη μορφή. Το ιδανικό μέγεθος των σωματιδίων είναι ανάμεσα στα 5 με 2 μικρόμετρα.

6 ΕΝΑΙΩΡΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Η επιλογή των πρώτων υλών είναι μεγάλης σπουδαιότητας και απαιτεί τα υψηλότερα επίπεδα αναλυτικών δεξιοτήτων. Η επαγγελματική γνώση επιφανειοδραστικης χημείας είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να επιτευχθούν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πρέπει να γίνουν αυστηρά τεστ ελέγχου ποιότητας προκειμένου να επιβεβαιωθεί πως τα προϊόντα είναι κατάλληλα σε κάθε περιβάλλον και αποτελεσματικά σε όλες τις καλλιέργειες. Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, απαιτείται κατάλληλος εξοπλισμός για την δημιουργία τους.

7 ΕΝΑΙΩΡΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Τα διαφύλλικα λιπάσματα είναι τόσο πιο αποτελεσματικά όσο περισσότερο μένουν πάνω στο φύλλο. Γι αυτό τα προσκολλητικά είναι πολύ σημαντικά. Τα διαφύλλικα λιπάσματα είναι τόσο πιο αποτελεσματικά όσο πιο μεγάλη φυλλική επιφάνεια καλύπτουν. Γι αυτό οι διαβρέκτες είναι πολύ σημαντικοί. Η απορρόφηση των θρεπτικών από την επιδερμίδα των φύλλων είναι τόσο καλύτερη όσο μικρότερος είναι ο μέσος όρος μεγεθους των σωματιδίων. Οι ιδανικές φόρμουλες θα πρεπει να έχουν συμβατότητα ανάμιξης σχεδόν με όλα τα υπάρχοντα εντομοκτόνα. Απαιτείται σταθεροτητα του προϊόντος.

8 ΕΝΑΙΩΡΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Ο τρόπος δράσης είναι η εφαρμογή του θρεπτικού διαλύματος στο φύλλωμα προκειμένου να απορροφηθεί μέσω της κηρώδους επιδερμίδας και να μεταφερθεί στο εσωτερικό του φύλλου. Αυτό επιτυγχάνεται με: Μικρό μέγεθος ενεργών συστατικών Έκκριση από την επιφάνεια του φύλλου Κατακρημνίσματα από την ατμόσφαιρα Αποικισμός μυκοσπόριων στα φύλλα αναλογιστείτε πως λειτουργεί ένα μυκητοκτόνο χαλκού επαφής ο χαλκός επιδρά λίγο μέχρι να εμφανιστεί στην επιφάνειά του φύλλου ένα παθογενές σπόριο ενώ αναπτύσσει ένα μυκήλιο και ξεκινά την αποίκηση του φύλλου, η εκκρίσεις του μυκηλίου διαλύουν τον χαλκό, ο οποίος σκοτώνει το σπόριο! Μέσω των χρόνων έρευνας και ανάπτυξης και πείρας στις διάφορες καλλιέργειες παγκοσμίως η FLUENCE τελειοποίησε τις φόρμουλες ώστε να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα της γκάμας των Εναιωρημάτων Υψηλής Συγκέντρωσης που διαθέτει.

9 ΕΝΑΙΩΡΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Μόνο ο σχηματισμός του εναιωρήματος δεν σημαίνει πως απαραίτητα συμφωνεί με τους αυστηρούς κανονισμούς της Ε.Ε που περιγράφονται σε ένα ντοκουμέντο των 194 σελίδων! Το προϊόν πρέπει να συμμορφώνεται με μία μεγάλη λίστα κανονισμών για κάθε θρεπτικό συμπεριλαμβανομένου του θρεπτικού περιεχομένου, του μεγέθους σωματίδιων,την πηγή των ενεργών συστατικών κ.ά. Και δεν αρκεί μόνο αυτό,η αναλυτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για να καθοριστεί η περιεκτικότητα των θρεπτικών πρέπει να είναι όπως ορίζεται από τον κανονισμό. Η FLUENCE έχει πλήρη επίγνωση όλων αυτών των κανονισμών και συνεπώς όλα τα προϊόντα συμβαδίζουν με τους ορισμούς της Ε.Ε.

10 ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ Επειδή τα οξείδια έχουν μικρότερη διαλυτότητα από τα νιτρικά και θειικά άλατα δεν θεωρούνται καλοί φορείς θρεπτικών στοιχείων. Ωστόσο,όχι μόνο η πρόσληψη στοιχείων βασισμένη στο μοριακό βάρος είναι καλύτερη αλλά και πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ για να δείξει την αποτελεσματικότητα διαφόρων μορφών Ζn κατεδειχθισαν τα ακόλουθα:

11 ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Pulschen (2004) Τα εγγενή χαρακτηριστικά των χημικών ενώσεων καθορίζουν την πρόσληψη και την κινητικότητα του στοιχείου. Σύγκριση των μοριακού βάρους τεσσάρων χημικών μορφών: Nitrate Sulphate Oxide Carbonate Calcium Copper Magnesium Manganese Zinc

12 Σύγκριση τριών μορφών αλάτων. Nitrates Sulphates Oxides Ρυθμός απορρόφησης (1 3) Διαλυτότητα υψηλή υψηλή χαμηλή Κίνδυνος εγκαύματος υψηλός υψηλός χαμηλός Δραστικότητα υψηλή υψηλή χαμηλή διάρκεια χαμηλή χαμηλή υψηλή Note : 1 = μέγιστο

13 Lab Results Treatment Rate/ha Zn / ha Radish Growth Stage 28 DAT Zn mg / kg Zinc ml 560g 5 leaf 52.5 ab Zinc ml 560g 5 leaf 50.0 abc Zinc EDTA 4670ml 560g 5 leaf 54.3 a Zin ox 800ml 560g 5 leaf 35 cd Zin ox + fulvic acid 800ml 560g 5 leaf 43.5 a-d Distilled water 2330 l/ha 560g 5 leaf 30.0d Stewart Ag P Duncan s new MRT

14 Bioassay Results Zinc 100 Zinc 75 Zn EDTA Zin ox Zin ox + fulvic acid Distilled water check

15 Comparison of Particle size Why the difference in uptake between two zinc oxide formulations? Max. Size of 90% of Particles Mean Particle Size 3 Particle Diameter (micrometers) Agrichem Competitor

16 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα εγγενή χαρακτηριστικά της χημικής ένωσης μπορούν να βοηθήσουν στο καθορισμό της κινητικότητας και της πρόσληψης. Ωστόσο αυτά δεν είναι τα πλέον σημαντικά. Η απόφαση για ποια μορφή του θρεπτικού θα χρησιμοποιήσουμε προκύπτει από την πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας σε συνδυασμό με το κόστος. Η σύγκριση του κίνδυνου εγκαύματος της διάρκειας πάνω στο φύλλο και της συμβατότητας με άλλα αγροχημικά πρέπει να είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη τελική απόφαση.