Περισσότερες πληροφορίες και σύνδεσμοι:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περισσότερες πληροφορίες και σύνδεσμοι: https://euipo.europa.eu/ohimportal/es/home."

Transcript

1 Περισσότερες πληροφορίες και σύνδεσμοι: Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε: Justyna Petsch - Caroline Hetterschijt

2 @ SCHOOL 21 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ - Βοηθώντας τους μαθητές να εκτιμήσουν την αξία της δημιουργικότητας -

3 Αυτό το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Δημιουργικότητας - ανήκει στον/στην - 100% ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΕΡΓΟ «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι να παραμείνει καλλιτέχνης και όταν μεγαλώσει.» Πάμπλο Πικάσο «Δημιουργικότητα είναι ο συνδυασμός ευφυΐας και διασκέδασης.» Άλμπερτ Αϊνστάιν «Απλώς και μόνο επειδή κάτι δεν κάνει ό,τι το προορίζατε να κάνει δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστο.» Τόμας Άλβα Έντισον «Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται τα πράγματα όπως είναι και ρωτάνε «γιατί». Εγώ τα ονειρεύομαι όπως θα ήθελα να είναι και σκέφτομαι «γιατί όχι». Τζορτζ Μπέρναρντ Σω «Η δημιουργικότητα είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ιδεών.» Ντονατέλα Βερσάτσε «H δημιουργικότητα δεν εξαντλείται Όσο περισσότερη χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερη έχεις.» «Δημιουργικότητα είναι απλώς να συνδέεις πράγματα.» Στιβ Τζομπς Μάγια Αγγέλου Στον κόσμο που ζούμε σήμερα, η δημιουργικότητα και η καινοτομία παίζουν σημαντικό ρόλο σε καθετί που κάνουμε. Συμπληρώστε αυτό το ημερολόγιο για 21 ημέρες και αναπτύξτε τη συνήθεια της δημιουργικότητας. Αφού ολοκληρώσετε όλες τις δραστηριότητες του ημερολογίου σας, ζητήστε από τον δάσκαλο ή τη δασκάλα σας και από έναν από τους γονείς σας να υπογράψουν το πιστοποιητικό στην τελευταία σελίδα και ζητήστε το βραβείο σας.

4 1 Σχεδίασε ένα μπλουζάκι που θα ήθελες να φοράς στο σχολείο Σκέψου το αγαπημένο σου μπλουζάκι: Τι χρώμα είναι;... Τι έχει γραμμένο πάνω του;... Τι εικόνα έχει;... Κράτησε σημειώσεις για το δικό σου σχέδιο: Τι θέλεις να απεικονίζει; Ποιες λέξεις θα χρησιμοποιήσεις; Τι εικόνα θα χρησιμοποιήσεις; Αυτό είναι ένα πρωτότυπο σχέδιο που δημιουργήθηκε από... Μπορείς να προστατεύσεις τα πρωτότυπα σχέδια με εργαλεία προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας.

5 2 Τύπωσε δύο φωτογραφίες που σου αρέσουν 1. Διάλεξε από το τηλέφωνό σου μια φωτογραφία που τράβηξες. 2. Τύπωσέ τη και κόλλησέ τη στο πλαίσιο. Γράψε έναν τίτλο. 3. Γράψε το όνομά σου κάτω από τη φωτογραφία. 4. Ζήτησε από έναν φίλο ή μία φίλη να τυπώσει για σένα μια φωτογραφία από το κινητό του/της. 5. Κόλλησέ τη στο άλλο πλαίσιο και γράψε για αυτήν έναν τίτλο. 6. Γράψε το όνομα του φίλου ή της φίλης σου κάτω από τη φωτογραφία Πνευματική ιδιοκτησία σημαίνει ότι η φωτογραφία που τραβάς σου ανήκει. Για να χρησιμοποιήσεις τις φωτογραφίες άλλων, πρέπει να ζητήσεις την άδειά τους.

6 3 Δημιούργησε ένα πρωτότυπο έργο που έχει σχέση με το ΧΘΕΣ Σκέψου κάτι πολύ καλό ή πολύ κακό που σου συνέβη χθες. Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου ότι συμβαίνει ξανά. Τι βλέπεις; Τι ακούς; Πώς νιώθεις; Κράτησε σημειώσεις χρησιμοποιώντας λέξεις ή εικόνες. Χρησιμοποίησε τις σημειώσεις σου για να δημιουργήσεις ένα πρωτότυπο έργο. Αυτό μπορεί να είναι: ένα σχέδιο μία ιστορία ένα ποίημα ένα τραγούδι μια ιστορία καρτούν ένα βίντεο... Αυτή είναι η πρωτότυπη δημιουργία μου! Δεν μπορείς να προστατεύσεις τις ιδέες. Μπορείς να προστατεύσεις την έκφρασή τους σε έργα τέχνης, ιστορίες, ποιήματα, τραγούδια, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, λογισμικό κ.λπ. μέσω των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

7 4 Γέμισε την καρδιά με πράγματα που αγαπάς Χρησιμοποίησε χρώματα και γραμματοσειρές για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Χρησιμοποίησε: λέξεις, φράσεις, προτάσεις εικόνες σύμβολα Χρησιμοποίησε: ανθρώπους, μέρη, ζώα, αντικείμενα, πράγματα που σου ανήκουν μουσική, ταινίες, βιβλία, παιχνίδια δραστηριότητες ΣΚΕΨΟΥ! Πώς θα ένιωθες αν ο δάσκαλος ή η δασκάλα σου το δημοσίευε στον ιστότοπο του σχολείου χωρίς να σε ρωτήσει; Το σχολείο σου δεν μπορεί να δημοσιεύσει ή να αντιγράψει το έργο σου χωρίς την άδειά σου.

8 5 Σχεδίασε ένα λογότυπο που σε αντιπροσωπεύει Κοίταξε γύρω σου και διάλεξε τρία λογότυπα που σου αρέσουν. Αντίγραψε τα λογότυπα. Λογότυπο = σχέδιο Λογότυπο = λέξη Λογότυπο = λέξη + σχέδιο Τι θέλεις να πεις για τον εαυτό σου με αυτό το λογότυπο; Κράτησε σημειώσεις: Σχεδίασε το λογότυπό σου: Το λογότυπο είναι ένα σχέδιο, μια εικόνα ή ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει μια εταιρεία. Το λογότυπο τραβά την προσοχή και μπορεί να περάσει ένα μήνυμα πιο γρήγορα από τις λέξεις.

9 6 Βάλε τη δική σου σφραγίδα σε ένα εμπορικό σήμα Εμπορικά σήματα υπάρχουν παντού γύρω μας. Ρίξε μια ματιά στην κουζίνα σου και κάνε μια λίστα των εμπορικών σημάτων που υπάρχουν στα τρόφιμα. Αναζήτησε το σύμβολο των εμπορικών σημάτων. Αντίγραψε ή κόλλησε εδώ ένα εμπορικό σήμα τροφίμου. Πώς θα μπορούσες να το βελτιώσεις; Κράτησε σημειώσεις. Μπορείς να καταχωρίσεις ένα λογότυπο ως εμπορικό σήμα. Ένα χρώμα, ένας ήχος και η όψη ενός προϊόντος μπορούν επίσης να είναι εμπορικά σήματα.

10 7 Σχεδίασε την ιδανική κρεβατοκάμαρα Μέτρησε την κρεβατοκάμαρά σου και σχεδίασε το περίγραμμά της στο χαρτί μιλιμετρέ. Ποια αντικείμενα είναι απαραίτητα στο δωμάτιό σου;... Πώς μπορείς να αλλάξεις τον σχεδιασμό τους ώστε να σου ταιριάζουν καλύτερα; Ποια είναι η καλύτερη θέση για αυτά; Ζωγράφισέ τα στο σχέδιο. Ποια αντικείμενα θα ήθελες να έχεις στο δωμάτιό σου; Σημείωσέ τα κατά σειρά σπουδαιότητας: Ζωγράφισέ τα στο σχέδιο. Σύγκρινε το σχέδιό σου με το σχέδιο ενός φίλου ή μιας φίλης. Τι φανερώνουν για σας οι ιδανικές σας κρεβατοκάμαρες; Η δική μου Του φίλου ή της φίλης μου Τα σχέδια είναι μια μορφή έκφρασης της δημιουργικότητάς σου. Μπορείς να δημιουργήσεις κάτι πολύ εντυπωσιακό ακόμη και σε έναν μικρό χώρο.

11 8 Σκέψου μια νέα εφεύρεση για το σπίτι σου Ποια δουλειά του σπιτιού μισείς πραγματικά;... Τι ακριβώς μισείς στη δουλειά αυτή;... Ποιες λύσεις θα μπορούσε να προσφέρει μια εφεύρεση;... Σχεδίασε και ονόμασε την εφεύρεσή σου. Μερικές φορές αρκεί μια στιγμή έμπνευσης για να κατεβάσεις μια τρομερή ιδέα, αλλά χρειάζονται πολλές δοκιμές για να μετατρέψεις αυτή την ιδέα σε μια χρήσιμη εφεύρεση. Οι εφευρέτες χρειάζονται κάποια ανταμοιβή για όλον τον χρόνο και τα χρήματα που ξοδεύουν για να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Γι' αυτό μπορούν να κατοχυρώνουν τις εφευρέσεις τους με διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Πληροί η εφεύρεσή σου τις τρεις απαιτήσεις για να λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας; Είναι πραγματικά νέα;... Είναι επινοητική;... Θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί;... Διπλώματα ευρεσιτεχνίας χορηγούνται μόνο σε νέες, επινοητικές και βιομηχανικά εφαρμόσιμες εφευρέσεις.

12 9 Επινόησε μια εφαρμογή που θα χρησιμοποιείς στο σχολείο ΣΕ ΠΟΙΟΝ απευθύνεται; (ηλικίες) ΓΙΑΤΙ; Ποιος είναι ο σκοπός της εφαρμογής; Να ΤΙ; Γράψε μια σύντομη περιγραφή του τι κάνει: ΠΩΣ λειτουργεί; κάμερα σάρωση δακτυλογράφηση έλεγχος με τη φωνή GPS έλεγχος με κλίση της συσκευής ΜΕ ΤΙ θα μοιάζει; Σχεδίασε την εφαρμογή σου στις οθόνες: άλλο... ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ! Πολλές «νέες» εφαρμογές είναι παραλλαγές ιδεών που χρησιμοποιούμε ήδη. Να είσαι όσο μπορείς πιο πρωτότυπος/η. Προσπάθησε να μην αντιγράψεις μια ιδέα που είναι δημοφιλής αυτή τη στιγμή. Βάλε την υπογραφή σου: Βεβαιώνω ότι αυτή η εφαρμογή είναι πρωτότυπη ιδέα μου!... Μην ξεχνάς ότι δεν μπορείς να προστατεύσεις μια ιδέα! Εάν έχεις μια πραγματικά καλή καινούρια ιδέα για μια εφαρμογή, γράψε τον κώδικα και αποθήκευσέ τον στον υπολογιστή σου. Τότε μπορείς να την προστατεύσεις με πνευματικά δικαιώματα.

13 10 Ζήτα από έναν φίλο ή φίλη να δημιουργήσει μια καταχώριση ιστολογίου «Εδώ και τώρα» Ζήτα από έναν φίλο ή φίλη να γράψει ένα ιστολόγιο (μπλογκ) με τους παρακάτω τίτλους. Μπορεί να χρησιμοποιήσει χρώματα και εικόνες για να εκφράσει συναισθήματα και ιδέες. «Εδώ και τώρα» τι φοράω τι αισθάνομαι τι χρειάζομαι Τύπωσέ το και κόλλησέ το εδώ. τι ακούω τι βλέπω τι θέλω τι καιρό κάνει τι σκέφτομαι τι ελπίζω Γράψε το όνομα του φίλου ή της φίλης σου και το έτος. Ρώτα τον φίλο ή τη φίλη σου αν μπορείς να το αντιγράψεις και δείξε το στην τάξη σου. Εάν δημιουργήσεις υλικό στο Διαδίκτυο (π.χ. ιστολόγιο, ιστότοπο, βιντεοκλίπ), μπορείς να προστατεύσεις τη διανοητική ιδιοκτησία σου ώστε να μην μπορεί κανείς να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να σε ρωτήσει.

14 11 Σχεδίασε ένα νέο αθλητικό είδος για ένα άθλημα που σου αρέσει Άθλημα:. Εξοπλισμός ή ρούχο που θα ήθελες να βελτιώσεις:... Η βελτίωση που θέλεις να κάνεις έχει σχέση με την ασφάλεια ή την απόδοση;... Γιατί είναι σημαντικό να ξανασχεδιαστεί;... Σχεδίασέ το και ονόμασε τις βελτιώσεις. Δείξε το σχέδιό σου σε έναν φίλο ή φίλη και συζήτησέ το. Πιστεύεις ότι το σχέδιο του φίλου ή της φίλης σου είναι νέο; Γιατί; Γιατί όχι; Μπορείς να κατοχυρώσεις ένα νέο σχέδιο εάν το σχήμα του ή το μοτίβο του είναι νέο ή εάν έχει χρησιμοποιηθεί νέα τεχνική για την κατασκευή του. Εάν θέλεις να κατοχυρώσεις ένα σχέδιο, κάν το πριν το δείξεις σε άλλους.

15 12 Δημιούργησε ένα εμπορικό σήμα για το αθλητικό είδος σου Σκέψου μια ονομασία για το νέο αθλητικό σου είδος:.... Τι μήνυμα θέλεις να περάσεις στους πελάτες; Αναζήτησε χρώματα, σχήματα και φράσεις για να χρησιμοποιήσεις στο εμπορικό σου σήμα. Σχεδίασε ένα εμπορικό σήμα Καταιγισμός ιδεών Δείξε το εμπορικό σου σήμα σε έναν φίλο ή φίλη και ζήτησέ του/της να σου προτείνει πώς θα μπορούσες να το βελτιώσεις. Σχεδίασέ το ξανά. Προτάσεις Τα εμπορικά σήματα βοηθούν στην εμπορική προώθηση των προϊόντων. Ξεχωρίζουν τα είδη ενός πωλητή από τα είδη ενός άλλου πωλητή και βοηθούν στην αναγνώριση των προϊόντων. Ένα καλό εμπορικό σήμα θα πρέπει να είναι εύκολο να το θυμάσαι.

16 13 Επινόησε ένα σλόγκαν και σχεδίασε μια διαφήμιση για το αθλητικό είδος σου ΣΛΟΓΚΑΝ: Σχεδίασε ένα σύντομο διαφημιστικό βίντεο χρησιμοποιώντας το σλόγκαν σου. Σκηνικό:... Χαρακτήρες:... Σχεδίασε τις σκηνές. Σκηνή... Διάρκεια... Σκηνή... Διάρκεια... Σκηνή... Διάρκεια... Σημειώσεις Σημειώσεις Σημειώσεις Σκηνή... Διάρκεια... Σκηνή... Διάρκεια... Σκηνή... Διάρκεια... Σημειώσεις Σημειώσεις Σημειώσεις Το καλό σλόγκαν πρέπει να είναι σύντομο και απλό και θα πρέπει να εστιάζει σε ό,τι κάνει το προϊόν σου διαφορετικό. Οι λέξεις είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτουμε.

17 14 Σχεδίασε μια τούρτα για τα γενέθλιά σου Όνομα:... Χρώμα:... Σχήμα:... Διακοσμητικά:... Υλικά: Σχεδίασε την τούρτα σου. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να είναι κανείς δημιουργικός.

18 15 Γράψε το σενάριο μιας σκηνής για μια παράσταση ή ταινία 1. Σκέψου μια αστεία εμπειρία σου. 2. Κλείσε τα μάτια σου και παίξε την σκηνή στο μυαλό σου. 3. Άνοιξε ένα έγγραφο στον υπολογιστή σου. Γράψε τον τίτλο στο πάνω μέρος. 4. Ποια άτομα ήταν στη σκηνή; Γράψε τα ονόματά τους στα αριστερά. 5. Γράψε ένα προσχέδιο του διαλόγου. Διάβασέ το δυνατά και διόρθωσέ το. Κάνε το ίδιο 10 φορές! Τύπωσε το τελικό σενάριο και κόλλησέ το εδώ. Θα ήθελες να παίξεις τη σκηνή σου στην τάξη; Γιατί; Γιατί όχι;... Θα έδινες σε μια άλλη τάξη την άδεια να εκτελέσει και να κινηματογραφήσει τη σκηνή σου; Γιατί; Γιατί όχι;... Οι παραστάσεις, οι ταινίες και τα βιντεοκλίπ προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα. Πρέπει να ζητήσεις άδεια για να τα χρησιμοποιήσεις στο σχολείο ή στο σπίτι.

19 16 Δημιούργησε το προσχέδιο ενός νέου βιντεοπαιχνιδιού Είδος παιχνιδιού: Πού εκτυλίσσεται; Ποια είναι τα διάφορα επίπεδα; (οι χώροι) Ποιος ή τι βρίσκεται εκεί; (αντικείμενα) Κανόνες: Για να κερδίσεις πόντους:... Για να χάσεις πόντους: Σχεδίασε τον «χώρο» κατά την έναρξη του παιχνιδιού. Παρουσίασε την ιδέα σου σε έναν φίλο ή φίλη. Είναι το παιχνίδι πρωτότυπο; Είναι διασκεδαστικό; Πώς θα μπορούσες να το βελτιώσεις; Για να μετατρέψεις τις ιδέες σου σε ψηφιακό παιχνίδι, πρέπει να αρχίσεις να γράφεις τον κώδικα. Τα βιντεοπαιχνίδια συνδυάζουν δημιουργικότητα και τεχνολογία. Προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα, εμπορικά σήματα και διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δημιουργούν βιντεοπαιχνίδια χάρη στα χρήματα που κερδίζουν από αυτά τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

20 17 Σχεδίασε το εξώφυλλο ενός άλμπουμ Διάλεξε ένα άλμπουμ που σου αρέσει. Άκουσέ το, κοίταξε το εξώφυλλο και συμπλήρωσε. Άλμπουμ του/της... Το δικό μου άλμπουμ Όνομα Χρώμα Λέξεις Εικόνες Περιγραφή Δημιούργησε ένα εξώφυλλο για το άλμπουμ. Τύπωσέ το και κόλλησέ το εδώ. Μήπως χρησιμοποίησες υλικό κατοχυρωμένο με πνευματικά δικαιώματα όταν δημιούργησες το εξώφυλλο του άλμπουμ;... Τι υλικό; Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύουν τα τραγούδια και τη μουσική. Μπορούν επίσης να προστατεύσουν το καλλιτεχνικό μέρος του άλμπουμ.

21 18 Γράψε ένα σύντομο ιστορικό για μια οικογένεια 1. Σκέψου μια ιστορία που σου έχει πει ένας από τους γονείς σου, η γιαγιά ή ο παππούς σου. 2. Άνοιξε ένα έγγραφο στον υπολογιστή σου και γράψε την ιστορία σε μορφή σημειώσεων. 3. Διάβασέ το προσεκτικά και διόρθωσέ το. 4. Μέτρησε τις λέξεις και πρόσθεσε ή αφαίρεσε λέξεις ώστε να περιέχει ακριβώς 50 λέξεις. 5. Γράψε έναν τίτλο. Ένα σύντομο ιστορικό είναι μια ιστορία που περιγράφεται ακριβώς με 50 λέξεις. Ο τίτλος μπορεί να έχει έως 15 χαρακτήρες. Τύπωσε και κόλλησε το σύντομο ιστορικό σου εδώ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε σένα ή στο άτομο που σου διηγήθηκε την ιστορία;... Η δημιουργία καλλιτεχνικών έργων είναι δύσκολη δουλειά και απαιτεί χρόνο. Η επιμέλεια κειμένου αποτελεί σημαντικό μέρος της δημιουργικής γραφής.

22 19 Γράψε και εικονογράφησε ένα ποίημα 1. Τι μέρα της εβδομάδας είναι; Συλλογίσου τα συναισθήματά σου. 2. Διάλεξε ένα χρώμα και γράψε τα γράμματα στο αριστερό κάτω μέρος του πλαισίου. 3. Άρχισε κάθε γραμμή του ποιήματός σου με το γράμμα στα αριστερά. 4. Γράψε μια ιδέα που να έχει σχέση με τη μέρα σε κάθε γραμμή. Χρησιμοποίησε μολύβι. 5. Διάβασέ το δυνατά και διόρθωσέ το αρκετές φορές. 6. Σχεδίασε προσεκτικά τα γράμματα και πρόσθεσε εικόνες. Στα ποιήματα-ακροστιχίδες, το πρώτο γράμμα κάθε γραμμής σχηματίζει μια λέξη (αν τη διαβάσεις προς τα κάτω).... Άρχισε με μια απλή λέξη ή ιδέα για να «ξυπνήσεις» τη δημιουργικότητά σου.

23 20 Χρησιμοποίησε τη φύση για να εμπνευστείς ένα σχέδιο μόδας 1. Διάλεξε ένα ζώο, φυτό ή έντομο που θεωρείς όμορφο ή ενδιαφέρον. 2. Σχεδίασε αυτά τα στοιχεία: χρώματα 3. Χρησιμοποίησε τα στοιχεία για να εμπνευστείς ένα σχέδιο. μοτίβα σχήματα μορφές υφές Η προσεκτική παρατήρηση της φύσης μπορεί να οδηγήσει σε νέες καινοτομίες και προϊόντα. Πολλοί από τους σημερινούς επιστήμονες και μηχανικούς χρησιμοποιούν τη βιομίμηση για να βελτιώσουν τα σχέδια και τις εφευρέσεις τους. Τα σχέδια των υφασμάτων και το σχήμα και η μορφή των ρούχων μπορούν να κατοχυρωθούν ως σχέδια.

24 21 Δημιουργώντας για το μέλλον Για να εφεύρουν κάτι, οι εφευρέτες πρώτα εντοπίζουν το πρόβλημα, στη συνέχεια σκέφτονται δημιουργικούς τρόπους να το λύσουν και δουλεύουν σκληρά για να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα. Γράψε τρία παγκόσμια προβλήματα που σε απασχολούν Δούλεψε με φίλους. Αναζήτησε ιδέες για πιθανές λύσεις. Θα μπορούσες να αναπτύξεις κάποια από τις ιδέες σου; Οι εφευρέσεις βελτιώνουν τη ζωή μας, οπότε πρέπει να ενθαρρύνουμε τους άλλους να εφευρίσκουν νέα πράγματα. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ενθαρρύνουν τους εφευρέτες να συνεχίσουν να εφευρίσκουν, επειδή δεν αφήνουν τους άλλους να κλέβουν τις εφευρέσεις τους.

25 Σημειώσεις

26 Σημειώσεις

27 ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕΣ ΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Ποια δραστηριότητα σου άρεσε περισσότερο; Γιατί; Κατά τη γνώμη σου, ποια είναι η καλύτερη ιδέα που είχες στο ημερολόγιο αυτό; Γιατί; Αφού τελειώσεις το ημερολόγιο, πώς σκέφτεσαι να διατηρήσεις τη δημιουργικότητά σου; (Για παράδειγμα, θα μπορούσες να αγοράσεις ένα μπλοκ ιχνογραφίας, να γίνεις μέλος μιας λέσχης προγραμματισμού ή να ξεκινήσεις το δικό σου ιστολόγιο κ.λπ.)

28 Συμπλήρωσε και στείλε μας αυτό το πιστοποιητικό για να κερδίσεις ένα βραβείο. Πιστοποιητικό ολοκλήρωσης του Ημερολογίου Δημιουργικότητας Όνομα... Τάξη... Για την επιτυχή ολοκλήρωση του ημερολογίου δημιουργικότητας 21 ημερών στις... (ημερομηνία) Υπογράφεται και πιστοποιείται από τον Δάσκαλο Γονέα Να σταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Justyna Petsch - Caroline Hetterschijt

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Κύκλος ζωής λογισμικού source: Forouzan, Mosharraf Τροποποιήσεις διόρθωση σφαλμάτων, αλλαγή απαιτήσεων χρήστη,...

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα την καρδιά σου στο βιβλίο... Το διάβασμα είναι ταξίδι... Πολλές φορές ένα ταξίδι που σκέφτεσαι αν θα το κάνεις, αλλά που, όταν το ξεκινάς, τελικά δε θέλεις

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ - μαθαίνω να συνομιλώ - klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο)

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) - Με πόσους τρόπους μπορούμε να διηγηθούμε μια ιστορία; - Μπορούμε να την πούμε ο ένας στον άλλο. - Μπορούμε να την γράψουμε. - Μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε κομμάτι-κομμάτι.

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση Η δύναμη της εικόνας Μετάφραση #SID 2019 Μετάφραση #SID 2019 Ο Smartie ο Πιγκουίνος ανέλαβε να κάνει μια σχολική εργασία για το αγαπημένο του ζώο. Ο Smartie αγαπάει τα ζώα, αλλά το αγαπημένο του είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj Παραγωγή Γραπτού Λόγου με βάση klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjkl το κειμενοκεντρικό-διαδικαστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος Περιεχομένα Ενότητες δραστηριοτήτων Μικρή ιστορία για τη δημιουργικότητα Ποιος θέλει

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Καλώς ήρθατε στο littlebridge.com HomeBook 1. Εναρμονισμένο με τα 12 κεφάλαια του online υλικού, αυτό το βιβλίο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 11 η

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 11 η Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 11 η Βιομηχανική Ιδιοκτησία Νικόλαος Καρανάσιος Βιομηχανική Ιδιοκτησία Έννοια της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Διαδικασία κατοχύρωσης Φορείς Κατοχύρωσης Κόστος κατοχύρωσης

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χορηγούνται από τις κυβερνήσεις στους δημιουργούς νέων ιδεών και των νέων εκφράσεων ιδεών με σκοπό να τους προφυλάξουν από τη μίμηση και τον

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΥΧΆΡΙΣΤΕΣ ΏΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΊΑ ΤΩΝ ΕΚΔΌΣΕΩΝ ΜΕΤΑΊΧΜΙΟ!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΥΧΆΡΙΣΤΕΣ ΏΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΊΑ ΤΩΝ ΕΚΔΌΣΕΩΝ ΜΕΤΑΊΧΜΙΟ! ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΥΧΆΡΙΣΤΕΣ ΏΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΊΑ ΤΩΝ ΕΚΔΌΣΕΩΝ ΜΕΤΑΊΧΜΙΟ! ΒΙΒΛΊΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΉΣ KAI ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΊΑΣ 7+ 5+ 4+ 4+ 4+ 3+ 4+ 6+ 7+ Ένωσε κάθε ζώο με το φυσικό περιβάλλον που του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Εξέταση Πρώτου Τετραδίου

Εξέταση Πρώτου Τετραδίου Εξέταση Πρώτου Τετραδίου Οδηγίες Για μεγαλύτερη ευκολία τύπωσε την παρούσα ενότητα. Κάνε την εξέταση όταν τελειώσεις με όλες τις ενότητες του πρώτου τετραδίου. Η εξέταση αποτελείται από θεωρητικό και πρακτικό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ... 13 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... 15 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ INTERNET;... 16 3. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... 19 4. ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο απόρρητο

Εισαγωγή στο απόρρητο Εισαγωγή στο απόρρητο Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν την προσωπική τους αντίληψη για το απόρρητο και την επίδραση που αυτό έχει στη ζωή τους. Θα εξετάσουν τα είδη των πληροφοριών που θα ήθελαν να διατηρήσουν

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες Μέσω της χρήσης μιας κλίμακας αξιολόγησης από το 1 μέχρι το 5, αξιολογήστε σε ποιο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Ενδυμασίες. Μετονομάζουμε την νέα ενδυμασία του αντικείμενου μας και έχουμε ολοκληρώσει τη δημιουργία της.

Ενδυμασίες. Μετονομάζουμε την νέα ενδυμασία του αντικείμενου μας και έχουμε ολοκληρώσει τη δημιουργία της. Ενδυμασίες Κάθε αντικείμενο στο Scratch μπορεί να έχει μια ή και περισσότερες ενδυμασίες. Οι ενδυμασίες ενός αντικείμενου, είναι τα διαφορετικά κοστούμια που θα θέλαμε να φοράει ο χαρακτήρας μας σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ερχόμενο έτος Η ερχόμενη χρονιά Πιστεύω ότι όλα είναι δυνατά αυτήν τη χρονιά. το ερχόμενο έτος Ημερομηνία: Υπογραφή

ερχόμενο έτος Η ερχόμενη χρονιά Πιστεύω ότι όλα είναι δυνατά αυτήν τη χρονιά. το ερχόμενο έτος Ημερομηνία: Υπογραφή Πιστεύω ότι όλα είναι δυνατά αυτήν τη χρονιά. το Ημερομηνία: ερχόμενο Υπογραφή έτος Πραγματοποιήθηκε από τους εθελοντές του YearCompass και του Invisible University International. Μεταφραστές: Constadina

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 5 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Περιεχόμενα Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 5 και μπορώ!!!...10 Aς γνωριστούμε...12 H οικογένειά μου...13

Διαβάστε περισσότερα

Το σκηνικό μας είναι πλέον έτοιμο για εισάγουμε τα υπόλοιπα αντικείμενα του έργου μας.

Το σκηνικό μας είναι πλέον έτοιμο για εισάγουμε τα υπόλοιπα αντικείμενα του έργου μας. Εισαγωγή έτοιμου σκηνικού Όπως είδαμε και στο προηγούμενο κεφάλαιο, το Scratch παρέχει επίσης μία πληθώρα από έτοιμα σκηνικά. Για να εισάγουμε ένα έτοιμο σκηνικό, πηγαίνουμε στην καρτέλα Υπόβαθρα του σκηνικού

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΖΩΑ) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Θα διαβάσουμε ένα κείμενο για την αγαπημένη παιδική σειρά «Πέππα το γουρουνάκι». Διάβασε προσεκτικά το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

«DIGITAL STORY TELLING» PROJECT

«DIGITAL STORY TELLING» PROJECT «DIGITAL STORY TELLING» PROJECT ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στα πλαίσια της εξοικείωσής μας με τα «πολυμέσα» θα ασχοληθούμε με το project «digital story telling». Το project αυτό θα μας μάθει πώς να «αφηγούμαστε» ψηφιακά

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων. Δρ Δημήτριος Γκότζος Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων Δρ Δημήτριος Γκότζος Κριτήρια ταξινόμησης ερωτήσεων - ταξινομίες Κριτήρια ταξινόμησης Νοητικές λειτουργίες Είδος γνώσης Διδακτικές λειτουργίες Πρόσωπο που τις υποβάλει Φύση

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες αναλυτικά: Ι. Το παιχνίδι των ερωτήσεων

Οι δραστηριότητες αναλυτικά: Ι. Το παιχνίδι των ερωτήσεων Οι δραστηριότητες αναλυτικά: Ι. Το παιχνίδι των ερωτήσεων Είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων, σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει ερωτήσεις για τη Βουλή και το Πολίτευμα. Θα πρέπει να απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Ως γονείς

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις δραστηριοτήτων και διδακτικής αξιοποίησης του παραμυθιού της Actionaid «Ο Μαχντί και ο Χαρταετός όλου του κόσμου»

Προτάσεις δραστηριοτήτων και διδακτικής αξιοποίησης του παραμυθιού της Actionaid «Ο Μαχντί και ο Χαρταετός όλου του κόσμου» Προτάσεις δραστηριοτήτων και διδακτικής αξιοποίησης του παραμυθιού της Actionaid «Ο Μαχντί και ο Χαρταετός όλου του κόσμου» Τάνια Μάνεση Δασκάλα Δ τάξης Sophia Eisenbach Δασκάλα CLIL Α μέρος ή πριν διαβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog) 7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog)  7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ Δημιουργία 7/5/2015 Ιστολογίου (blog) www.blogger.com Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TI EINAI TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ... 2 ΓΙΑΤΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ;... 2 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ... 2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Για να ξεκινήσεις το ηλεκτρονικό σου βιβλίο μπαίνεις στο

Για να ξεκινήσεις το ηλεκτρονικό σου βιβλίο μπαίνεις στο Για να ξεκινήσεις το ηλεκτρονικό σου βιβλίο μπαίνεις στο www.storyjumper.com Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό μπαίνεις στο singup για να δημιουργήσεις έναν. Αν έχεις ήδη μπαίνεις κάνοντας login. Στην επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ Ημερομηνία 16/3/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.talcmag.gr Πελιώ Παπαδιά http://www.talcmag.gr/sinenteyxeis/katrina-tsantali/ ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Από την ομάδα εργασίας του Gmail) Το Gmail κάνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εύκολο και αποτελεσματικό.. Οι 10 κυριότεροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα 2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα Η προώθηση της συμμετοχής των νέων μέσα από την παγκόσμια πολιτότητα μπορεί να έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές. Οι ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Ποιοι είμαστε; Είμαστε οι Μην αρχίζεις την μουρμούρα και λογικά τώρα θα σκέφτεστε ότι το όνομα το πήραμε από το σήριαλ και έχετε δίκιο. Όπως

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και διαφήμιση

Τηλεόραση και διαφήμιση Τηλεόραση και διαφήμιση Δείτε τι έγραψαν μερικά παιδιά για τις διαφημίσεις:... Σε κάθε σπίτι σήμερα έχει μπει η τηλεόραση και, όπως γνωρίζουμε, κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΠΡΟΣ : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Έκδ.1 αναθ.1 ημ/νία έγκρ. 1/6/2016 ΠΡΟ-ΠΣΠ 000 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ταχ. Δ/νση: Ανδρόγεω

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος:

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: 2015-2016 Διάρκεια υλοποίησης: 5 μήνες ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Να

Διαβάστε περισσότερα

Το αναμνηστικό μου βιβλίο από το νηπιαγωγείο μου!

Το αναμνηστικό μου βιβλίο από το νηπιαγωγείο μου! Το αναμνηστικό μου βιβλίο από το νηπιαγωγείο μου! Νηπιαγωγείο μου θα σε έχω πάντα στην καρδιά Κόλλησε εδώ μια φωτογραφία σου Με λένε:.... Το νηπιαγωγείο μου ονομάζεται:... Σχολική Χρονιά: Αυτή είναι η

Διαβάστε περισσότερα

«Πως επηρεαζονται οι ανθρωποι απο τη δοξα, τα χρηματα και την επιτυχια»

«Πως επηρεαζονται οι ανθρωποι απο τη δοξα, τα χρηματα και την επιτυχια» 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2018-2019 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ «Πως επηρεαζονται οι ανθρωποι απο τη δοξα, τα χρηματα και την επιτυχια» Ονοματεπώνυμο: Ρίκο Σωτηρία Τμήμα: Γ1 Καθηγητής: Σιάφης

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρεύοντας ιστορίες

Μαγειρεύοντας ιστορίες λέξεις Έξυπνες ιδέες κλειδιά ΕλΕνη Σβορώνου Μαγειρεύοντας ιστορίες Πώς να γράψεις τα δικά σου κείμενα δημιουργική γραφή αρχή - μέση - τέλος Ακολούθησε τις οδηγίες, άφησε ελεύθερη τη φαντασία σου, ξεδίπλωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1/54 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1. Εισαγωγή Φέτος ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε το φαινόμενο,να μάθουμε να διακρίνουμε πότε μια πράξη

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Βάλτε αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές Η προσαρμογή στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Επιστημονικού Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» www.youth-life.gr Τι είναι το ψηφιακό

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματογράφος και Φωτογραφίες:

Κινηματογράφος και Φωτογραφίες: Κινηματογράφος και Φωτογραφίες: ακόμα και με μια απλή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ μπορείς: να φτιάξεις μια προσεκτική «οπτική καταγραφή», δηλαδή μια σειρά από φωτογραφίες πουν περιγράφουν ένα γεγονός (όπως είναι

Διαβάστε περισσότερα

1. Mini-mental State Examination 2. Δοκιμασία Ρολογιού (CDT) 3. MOCA 5 λέξεις 4. Λεκτική ροή -Γράμματα -Ζώα 5. Γηριατρική Κλίμακα Κατάθλιψης (GDS)

1. Mini-mental State Examination 2. Δοκιμασία Ρολογιού (CDT) 3. MOCA 5 λέξεις 4. Λεκτική ροή -Γράμματα -Ζώα 5. Γηριατρική Κλίμακα Κατάθλιψης (GDS) ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ν Ε Υ Ρ Ο Ψ Υ Χ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Α Ξ Ι Ο Λ Ο Γ Η Σ Η : Π Ρ Ο Τ Ε Ι Ν Ο Μ Ε Ν Ε Σ Δ Ο Κ Ι Μ Α Σ Ι Ε Σ

Διαβάστε περισσότερα

Τσέκαρέ το! Facebook Check

Τσέκαρέ το! Facebook Check Facebook Check Ξέρεις καλά όλους τους «φίλους» σου; Ποιος μπορεί να δει τι κοινοποιείς στο Facebook; Διατήρησε τον έλεγχο των δημοσιεύσεών σου! Πώς διαχειρίζεσαι τις λίστες των «φίλων» σου; Πώς μπορείς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιωθούν οι ικανότητες του παιδιού σας Βελτίωση της κριτικής σκέψης του παιδιού σας Όμορφο ανακάτεμα. Οι ικανότητες της κριτικής σκέψης

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ και οι υπολογιστές. Ευαγγελία Κοντεμενιώτη

Εγώ και οι υπολογιστές. Ευαγγελία Κοντεμενιώτη Εγώ και οι υπολογιστές Ευαγγελία Κοντεμενιώτη Περιεχόμενα Η πρώτη μου χρήση υπολογιστή Οι ανακαλύψεις μου στα διάφορα εργαλεία Διαδίκτυο Ζωγραφική Word Διαχείριση αρχείων και φακέλων PowerPoint Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα τροχαίας. 1. Τα παρακάτω είναι σήματα της τροχαίας. Ποια αναγνωρίζετε; Προσπαθήστε να ΚΕΙΜΕΝΟ 1

Σήματα τροχαίας. 1. Τα παρακάτω είναι σήματα της τροχαίας. Ποια αναγνωρίζετε; Προσπαθήστε να ΚΕΙΜΕΝΟ 1 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Σήματα τροχαίας 1. Τα παρακάτω είναι σήματα της τροχαίας. Ποια αναγνωρίζετε; Προσπαθήστε να βρείτε τι σημαίνουν τα χρώματα: το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο. Συζητήστε στην τάξη για

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;»

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» «Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΛΙΛΙΑΝ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κυπριακή Ολυμπιάδα Τέχνης

Κυπριακή Ολυμπιάδα Τέχνης Κυπριακή Ολυμπιάδα Τέχνης Το International Child Art Foundation (ICAF) προσκαλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου να οργανώσει την Κυπριακή Ολυμπιάδα Τέχνης (2009-2012) που θα διεξαχθεί

Διαβάστε περισσότερα

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα.

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. «Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. Πώς θα δουλέψεις με το Χελωνόκοσμο την πρώτη φορά 1. Θα χρησιμοποιήσεις το αριστερό πλήκτρο

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop

Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop computers), φορητούς υπολογιστές (laptops ή notebooks),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Όνομα: Τάξη: χολείο: εικαστικό ημερολόγιό Το μου Για τη σχολική χρονιά 2014-2015 ΥΥΓ Δ ΛΤΜΥ ΔΥΘΥΝΗ ΔΗΜΤΗ ΔΥΗ ήλιος πατέρας µητέρα αδερφός εγώ αλωσόρισες φίλε μου στη 2η έκδοση του εικαστικού ημερολογίου

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Diagnostic exam 2018 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες αυτής της σελίδας. Γράψε ΟΛΕΣ τις απαντήσεις στο γραπτό που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σπίτι για όλους-δραστηριότητες και υλικό για ένα μαγικό βιβλίο

Ένα σπίτι για όλους-δραστηριότητες και υλικό για ένα μαγικό βιβλίο Ένα σπίτι για όλους-δραστηριότητες και υλικό για ένα μαγικό βιβλίο 02/02/2017 18:00:00 Ένα σπίτι για όλους. Ή Deep in the Woods (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του παραμυθιού). Αυτό είναι το εξαιρετικό

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές.

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές. ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές. Είναι οι τεχνικές που εφαρμόζουν κατά τη διάρκεια της μελέτης που τους κάνουν να διαφέρουν, αλλά και η αυτοπεποίθηση που έχει ο κάθε μαθητής. Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα;

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα; Ιόλη Πως σας ήρθε η ιδέα; Μ.Τ.: Όπως γράφω και στο τέλος του βιβλίου, είχα γνωρίσει την κυρ Αγγέλω, την έζησα για αρκετά χρόνια και μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω ένα μυθιστόρημα με εκείνην ως πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνούμε. με Σεβασμό. Όνομα:... Σχολείο:... Τάξη:...

Επικοινωνούμε. με Σεβασμό. Όνομα:... Σχολείο:... Τάξη:... Επικοινωνούμε με Σεβασμό Όνομα:... Σχολείο:... Τάξη:... 1 Γειά σας παιδιά! Είμαι ο Ερμής! Μαζί θα μάθουμε πως να έχουμε σωστή συμπεριφορά στο διαδίκτυο με σεβασμό απέναντι στους άλλους χρήστες! 2 Μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία 1. Εισαγωγή 2. Τύποι 3. Ασκήσεις Γρηγοριάδης Ιωάννης Φυσική Η φυσική αποτελεί πεδίο στο οποίο μπορούν να διαπρέψουν οι μαθητές με δυσλεξία καθώς η ιδιαιτερότητα τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Φιλαράκος - Το δικό μου μαλακό υφασμάτινο παιχνίδι Βαθμίδα: 1 Τάξη: Β Διάρκεια: 4 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας στη συνέχεια για έκφραση. Οι μαθητές/τριες ανακαλούν εμπειρίες

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις: «Η δύναµη των ερωτήσεων» - Ερωτήσεις πριν κατά τη διάρκεια και µετά την ανάγνωση ενός βιβλίου ανειστική Βιβλιοθήκη Ράνια Ιατροπούλου

Απαντήσεις: «Η δύναµη των ερωτήσεων» - Ερωτήσεις πριν κατά τη διάρκεια και µετά την ανάγνωση ενός βιβλίου ανειστική Βιβλιοθήκη Ράνια Ιατροπούλου Απαντήσεις: «Η δύναµη των ερωτήσεων» - Ερωτήσεις πριν κατά τη διάρκεια και µετά την ανάγνωση ενός βιβλίου ανειστική Βιβλιοθήκη Ράνια Ιατροπούλου Ο ρόλος των ερωτήσεων στη ζωή ενός παιδιού αποτελεί δοµικό

Διαβάστε περισσότερα