Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ «ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΥΦΑΛΙΩΤΩΝ» (1907/ /1914)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ «ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΥΦΑΛΙΩΤΩΝ» (1907/1908-1913/1914)"

Transcript

1 173 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ «ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΥΦΑΛΙΩΤΩΝ» (1907/ /1914) Α. Πλαίσια λειτουργίας της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών» Ανάµεσα στα σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρ µατα και σχολεία της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου αι. και στις αρχές του 20ο, πως η Αστική Σχολή Βαρδαρίου, η Αστική Σχολή Αγίας Τριάδας, η Αστική Σχολή Ανάληψης, το Γυµνάσιο και Παρθεναγωγείο, για τα οποία η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά, αξίζει να αναφέρουµε και τη λειτουργία µίας ακ µη Σχολής, της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών» (1907/ /1914) για την οποία δεν υπάρχουν σχεδ ν καθ λου βιβλιογραφικές αναφορές, ενώ οι πηγές είναι περιορισµένες 1. Εντ πωση προκαλεί το γεγον ς τι η λειτουργία της Σχολής δεν αναφέρεται στα Πρακτικά Συνεδριάσεων της η- µογεροντίας, ο τε στα Πρακτικά του Φιλεκπαιδευτικο Συλλ γου Θεσσαλονίκης, αλλά ο τε και σε επίσηµες εκθέσεις άλλων φορέων της π λης, πως της Μητρ πολης, οι οποίες αφορο σαν τη λειτουργία κοινοτικών σχολείων στην π λη της Θεσσαλονίκης. Για τον λ γο αυτ µπορο µε να υποθέσουµε τι αρχικά το σχολείο αυτ λειτουργο σε «αυτ νοµα», και χι ενταγµένο στο δίκτυο των κοινοτικών σχολείων της π λης. Η ονοµασία του σχολείου βέβαια µπορεί να µας οδηγήσει και στους ανθρώπους που είχαν τη φροντίδα και τη µέριµνα για τη σωστή λειτουργία του. Πρ κειται για κατοίκους απ την περιοχή Κουφαλίων του καζά Γιαννιτσών, οι οποίοι κυρίως απ το έτος 1903/1904, µε την έναρξη του Μακεδονικο Αγώνα και τα προβλήµατα που δηµιο ργησε η βουλγαρική προπαγάνδα στην περιοχή τους, εγκαταστάθηκαν µ νιµα στην π λη της Θεσσαλονίκης, µε την ελπίδα της ε ρεσης εργασίας αλλά και καλ τερων συνθηκών ζωής. 1. Για την εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη την περίοδο αυτή βλ. ενδεικτικά: Σ. Ζιώγου-Καραστεργίου, Θεσσαλονίκης Εκπαιδευτικά, Θεσσαλονίκη, Κέντρο Ιστορίας ή- µου Θεσσαλονίκης, 2006 η ίδια, «Η Θεσσαλονίκη εν µαθητολογίοις φθεγγοµένοις..», Συµπ σιο «Τα ελληνικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη κατά τον τελευταίο αιώνα της Τουρκοκρατίας» [Κέντρο Ιστορίας του ήµου Θεσσαλονίκης 14], Θεσσαλονίκη 1994, σσ η ίδια, «Συµβολή στην ιστορία των σχολείων της Θεσσαλονίκης κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα», Μακεδονικά ΙΣΤ (1976) Ευστρ. Βαχάρογλου, «Προσχολική αγωγή στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία έτη της Τουρκοκρατίας», Θεσσαλονίκη ΣΤ (2002).

2 174 Eυστράτιος Θ. Bαχάρογλου Οι κάτοικοι αυτοί φρ ντισαν για τη µ ρφωση των παιδιών τους ιδρ οντας ηµοτικ Σχολείο περίπου το σχολικ έτος Το σχολείο λειτο ργησε αρχικά µε Νηπιαγωγείο και δ ο τµήµατα Α τάξης, ενώ οι µαθητές και οι µαθήτριες συνέχιζαν τις σπουδές τους σε ανώτερες τάξεις στην Αστική Σχολή Αγίας Τριάδας. Απ το Μαθητολ γιο της Σχολής και ειδικ τερα α- π τη στήλη Τ πος πρ τερων σπουδών των µαθητών και µαθητριών µπορο µε να συµπεράνουµε τι η ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών ιδρ θηκε στη συνοικία της Αγίας Τριάδας ή συνοικία Χαµιντιέ (Hamidiye), η οποία αναφερ ταν στα οθωµανικά Φορολογικά Bιβλία (Hulasa) του έτους 1885 και στο Kτηµατολ γιο του Ιουνίου του Στην περιοχή έξω απ τα τείχη της π λης, πιο κάτω απ την πλατεία συντριβανίου και ως την προέκταση Τσιµισκή καθώς και κατά µήκος της σηµερινής λεωφ ρου Βασ. λγας υπήρχαν διάσπαρτες κατοικίες γνωστές ως π ργοι, εξοχικά δηλαδή σπίτια µερικών ευκατάστατων κατοίκων 2. Ανάµεσα στους χειµάρρους του Στρατοπέδου (Kı la Deresi) και του Defterdar είχε ήδη κατά το µεγαλ τερο µέρος της σχηµατιστεί η σηµερινή συνοικία της Αγίας Τριάδος, απ την οδ Ευζώνων έως την οδ Παρασκευοπο λου. Η περιοχή συνεχώς αναπτυσσ ταν πληθυσµιακά. Στα τέλη του 19ου αι. λειτο ργησαν στη συνοικία αυτή Σερβική και Βουλγαρική Σχολή προσφέροντας µ ρφωση και σε παιδιά ελλήνων εξυπηρετώντας κυρίως προπαγανδιστικο ς σκοπο ς. Το σχολικ έτος στη συνοικία της Αγίας Τριάδας λειτουργο σε Βουλγαρική ηµοτική Σχολή Χαµηδιέ µε πενήντα πέντε (55) µαθητές και εξήντα δ ο (62) µαθήτριες µαζί µε τα νήπια. Στην ίδια συνοικία λειτουργο σε και Σερβικ Νηπιαγωγείο ως Nηπιαγωγείο Χαµηδιέ µε δώδεκα (12) µαθητές και µαθήτριες 3. Το έτος 1906, ταν πλήθαιναν τα ξένα σχολεία στη συνοικία της Αγίας Τριάδας, η ηµογεροντία Θεσσαλονίκης ως προστάτης και µαχητής για τη διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτ τητας του λαο θεώρησε επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης Αστικής Σχολής, ώστε να µην αναγκάζονται τα παιδιά των ορθ δοξων ελλήνων να φοιτο ν στη Σερβική ή τη Βουλγαρική Σχολή που ήδη λειτουργο σαν στη συνοικία αυτή 4.Για τον λ γο αυτ το 1906 η εκκλησία της Αγίας Τριάδας αγ ρασε δ ο παλιά διώροφα σπίτια, ξ λινα, µε µεγάλη αυλή (εµβαδ ν 1035 τετρ. πήχεις). Στα σπίτια αυτά λειτο ργησε η Μι- 2. Βασ. ηµητριάδης, Τοπογραφία της Θεσσαλονίκης κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας [Εθνική Βιβλιοθήκη, αρ. 61], Θεσσαλονίκη, Ε.Μ.Σ., 1983, σσ Νικ λαος Γ. Ιγγλέσης, Οδηγ ς της Ελλάδος, απάσης της Μακεδονίας, της Μικράς Ασίας µετά των νήσων του Αρχιπελάγους και των νήσων Κρήτης-Κ πρου-σάµου, έτ.γ, τ. Α, , τµήµα 2, σσ Γεώργιος Μουτάφης, «Η ηµογεροντία της Θεσσαλονίκης στο κοινωνικ της πλαίσιο », Συµπ σιο «Η διαχρονική πορεία του Κοινοτισµο στη Μακεδονία», Θεσσαλονίκη, Κ.Ι.Θ., 1991, σ. 249.

3 H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» 175 κτή Αστική Σχολή Αγίας Τριάδας και το Νηπιαγωγείο που συστεγάστηκε. Κοντά στην περιοχή, εξαιτίας του µεγάλου αριθµο µαθητών που φοιτο σαν στην Αστική Σχολή Αγίας Τριάδας, ιδρ θηκε και η ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών. Η στήλη του Μαθητολογίου της Σχολής T πος πρ τερων σπουδών καταγράφει µαθητές και µαθήτριες που τα προηγο µενα σχολικά έτη φοίτησαν σε τάξεις της Αστικής Σχολής Αγίας Τριάδας, της Σερβικής Σχολής και της Βουλγαρικής Σχολής. Η παρατήρηση αυτή σε συνδυασµ µε την αυξηµένη µετακίνηση του µαθητικο πληθυσµο µας οδηγεί στο συµπέρασµα τι η «εν Θεσσαλονίκη Αστική Σχολή Κουφαλιωτών» βρισκ ταν στην περιοχή των ελληνικών και ξένων σχολείων της συνοικίας Αγίας Τριάδας και ιδρ θηκε για να καλ ψει τις ανάγκες µαθητών και µαθητριών που προέρχονταν απ περιοχές εκτ ς της Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία µάλιστα Νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του ηµοτικο Σχολείου καθορίζει τον ρ λο του σχολείου στην εκπαίδευση των µαθητών και µαθητριών που προέρχονταν απ περιοχές εκτ ς της Θεσσαλονίκης και έπρεπε να ενταχθο ν στην Ελληνική Κοιν τητα της Θεσσαλονίκης ή λάµβαναν τις απαραίτητες εκείνες γνώσεις, ώ- στε να ενσωµατωθο ν πιο ε κολα στον µαθητικ πληθυσµ των ανώτερων τάξεων µιας Αστικής Σχολής, πως της Αγίας Τριάδας. Απ τη µελέτη των δεδοµένων προκ πτει πως οι περισσ τεροι µαθητές αλλά και µαθήτριες δήλωναν αρχικά ως τ πο καταγωγής τα Κουφάλια, αργ τερα µως φοίτησαν και µαθητές απ διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας κ.α., ενώ ένας µικρ ς αριθµ ς µαθητών και µαθητριών δήλωναν ως τ πο καταγωγής τη Θεσσαλονίκη. Η λειτουργία της Σχολής α- ναδεικν ει τον µητροπολιτικ και εκπαιδευτικ ρ λο της Θεσσαλονίκης και τη βοήθειά της σε κατοίκους που αναγκάστηκαν να φ γουν απ περιοχές, λ γω των κοινωνικο-πολιτικών συνθηκών και της µη λειτουργίας ελληνικών σχολείων κυρίως εξαιτίας της πίεσης της Βουλγαρικής Εξαρχίας και των ε- θνικών ανταγωνισµών και διεκδικήσεων στη Μακεδονία. Το υπουργείο Εξωτερικών του ελε θερου Ελληνικο κράτους, σ µφωνα µε τον προϋπολογισµ του σχολικο έτους για την ελληνική παιδεία στην Προξενική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, χορήγησε σαράντα οκτώ (48) οθωµανικές λίρες υπέρ σχολείου Κουφαλιωτών στη Θεσσαλονίκη στηρίζοντας τη λειτουργία του σχολείου 5. εν υπάρχουν δυστυχώς περισσ τερα στοιχεία για την οικονοµική συντήρηση και τους κατοίκους που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών». Ο επ µενος πίνακας παρουσιάζει το διδακτικ προσωπικ της Σχολής. 5. Αρχείο Υπουργείου Εξωτερικών, φάκ , αρ. Β/33, αρ. υποφ. 3, τµήµα 2, «Προϋπολογισµ ς Προξενική περιφέρεια Θεσσαλονίκης», Εκπαιδευτικά θέ- µατα κυρίως της Μακεδονίας, σ. 3.

4 176 Eυστράτιος Θ. Bαχάρογλου ΠINAKAΣ 1 EN ΘEΣΣAΛONIKH HMOTIKH ΣXOΛH KOYΦAΛIΩTΩN ETH I AKTIKO ΠPOΣΩΠIKO Γεώργιος Bο δηµος-διδάσκαλος Β. Το µαθητικ δυναµικ της Σχολής Απ το αρχείο της Σχολής διασώθηκε το Μητρώον της εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών, µε ηµεροµηνία 6 Σεπτεµβρίου Το Μητρώο καταγράφει τους µαθητές και τις µαθήτριες της Σχολής απ το σχολικ έτος έως το σχολικ έτος Στις εσωτερικές σελίδες το βιβλίο καταγράφεται ως Μαθητολ γιο της Σχολής και χι ως Μητρώο. Περιλαµβάνονται οι στήλες: Α ξων αριθµ ς, νοµα και Επώνυµον, Ηλικία, Πατρίς, ήτοι Τ πος γεννήσεως, ιαµονή, Επάγγελµα πατρ ς, Χρ νος εγγραφής, Κατάταξις, Τ πος πρ τερων σπουδών και Παρατηρήσεις. Ο επ - µενος πίνακας παρουσιάζει τον αριθµ των µαθητών και µαθητριών που φοίτησαν στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών». Η «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών» λειτο ργησε αρχικά το σχολικ έτος 1907/1908 µε Νηπιαγωγείο και δ ο τµήµατα της Α τάξης. Τα επ µενα σχολικά έτη λειτο ργησε Νηπιαγωγείο, Α τάξη µε ένα τµήµα και Β τάξη, ενώ το σχολικ έτος 1909/1910 λειτο ργησε και Γ τάξη. Οι µαθητές και οι µαθήτριες που ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις ανώτερες τάξεις της Αστικής Σχολής εγγράφονταν στην Αστική Σχολή Αγίας Τριάδας. Ακ µη και µετά την απελευθέρωση απ τον οθωµανικ ζυγ και την ένταξη των σχολείων της Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Παιδείας του Ελληνικο κράτους, στη Σχολή Κουφαλιωτών λειτο ργησε Νηπιαγωγείο, Α τάξη και Β τάξη. Απ τη µελέτη των δεδοµένων του Μαθητολογίου και συγκεκριµένα α- π τη στήλη Παρατηρήσεις προκ πτει πως λίγοι µαθητές αποσ ρθηκαν απ τη Σχολή, ενώ λίγοι επίσης µαθητές επέστρεψαν στον τ πο καταγωγής τους. Αρκετοί µαθητές εγγράφηκαν απ τη Σχολή Κουφαλιωτών στην Αστική Σχολή Αγίας Τριάδας. Απ τη µελέτη της παραµέτρου µαθητικ ς πληθυσµ ς παρατηρείται µιας µέτριας µορφής αυξητική τάση. Άξιο προσοχής είναι το γεγον ς της αυξητικής τάσης της φοίτησης των µαθητριών στη Σχολή. Η αυξητική τάση στη φοίτηση των µαθητριών είναι µεγαλ τερη απ αυτή των µαθητών, µε αποτέλεσµα, µετά το σχολικ έτος 1908/1909, οι µαθήτριες που φοιτο σαν στη Σχολή να είναι περισσ τερες απ τους µαθητές. Η φοίτηση των µαθητών παρουσιάζει µείωση µετά το σχολικ έτος 1907/1908 (1907/ ,1% µαθητές και 42,9% µαθήτριες, 1908/ ,8% µαθητές και 52,2% µαθήτριες,

5 H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» 177 ΠINAKAΣ 2 13

6 178 Eυστράτιος Θ. Bαχάρογλου ΠINAKAΣ 2 (συνέχεια) ETH ΣYNOΛO MAΘHTΩN MAΘHTEΣ MAΘHTPIEΣ ΠAPATHPHΣEIΣ

7 H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» / ,7% µαθητές και 55,3% µαθήτριες). Η τάση µείωσης στη φοίτηση των µαθητών στη Σχολή οφείλεται στα κοινωνικο-πολιτικά γεγον τα της εποχής, πως η συµµετοχή τους στον Μακεδονικ Αγώνα, αλλά και σε οικονοµικο ς λ γους, οι οποίοι οδήγησαν πολλο ς µαθητές στην ε ρεση εργασίας, καθώς η φοίτηση των µαθητών σε ανώτερες τάξεις της Αστικής Σχολής δεν ήταν εφικτή για οικογένειες που προέρχονταν απ τα κατώτερα κοινωνικο-οικονοµικά στρώµατα. Το επ µενο γράφηµα παρουσιάζει τον συνολικ αριθµ µαθητών και µαθητριών που φοίτησαν στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών» απ το σχολικ έτος 1907/1908 έως το σχολικ έτος 1913/1914. ΓPAΦHMA 1 Tο σ νολο των µαθητών και µαθητριών που φοίτησαν στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Kουφαλιωτών» (1907/ /1914) Το επ µενο γράφηµα παρουσιάζει τη φοίτηση των µαθητών και µαθητριών σε κάθε έτος στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών». ΓΡΑΦΗΜΑ 2 Φοίτηση των µαθητών και µαθητριών στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Kουφαλιωτών» (1907/ /1914)

8 180 Eυστράτιος Θ. Bαχάρογλου Γ. Τάξη φοίτησης των µαθητών και µαθητριών της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών» Απ την επεξεργασία των δεδοµένων του Μαθητολογίου προκ πτει πως ο µεγαλ τερος αριθµ ς των µαθητών και µαθητριών φοίτησε στο Νηπιαγωγείο µε ποσοστ 60,4% αλλά και στην Α τάξη µε ποσοστ 30,7%. Μικρ τερα ποσοστά παρουσιάζει η φοίτηση των µαθητών και µαθητριών στη Β και τη Γ τάξη (6,8% και 2% αντίστοιχα). Ο επ µενος πίνακας παρουσιάζει την τάξη φοίτησης των µαθητών και µαθητριών στη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών απ το σχολικ έτος 1907/1908 έως το σχολικ έτος 1913/1914. ΠINAKAΣ 3 Αρκετοί µαθητές που φοίτησαν στο Νηπιαγωγείο δεν συνέχισαν τις σπουδές τους στην Α τάξη της Σχολής, ίσως δι τι επέλεξαν να φοιτήσουν σε άλλη Αστική Σχολή. Αντίθετα περισσ τερες µαθήτριες απ το Νηπιαγωγείο συνέχισαν τη φοίτησή τους στην Α τάξη της Σχολής. Λιγ τεροι µαθητές αλλά και µαθήτριες φοίτησαν στη Β και τη Γ τάξη. Ο µεγάλος α- ριθµ ς µαθητών και µαθητριών που συνέχιζε τις σπουδές του στην Αστική Σχολή Αγίας Τριάδας και προέρχονταν απ διάφορες περιοχές του καζά Θεσσαλονίκης µας οδηγεί στο συµπέρασµα τι η ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών στη Θεσσαλονίκη λειτουργο σε ως ένα προκαταρκτικ στάδιο προσαρµογής του µαθητικο αυτο πληθυσµο προκειµένου να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην εξατάξια Αστική Σχολή. Το γεγον ς αυτ εξηγεί και τη λειτουργία στο σχολείο µ νο Νηπιαγωγείου και των δ ο πρώτων τάξεων. Ένας λ γος επίσης για τη φοίτηση των µαθητών και µαθητριών έως τη Β τάξη αποτελεί το γεγον ς τι, σ µφωνα µε την αντίληψη της εποχής, η φοίτηση έως τη Γ και τη τάξη θεωρο νταν ικανοποιητική αλλά και µη απαραίτητη κυρίως για τους µαθητές και τις µαθήτριες που προέρχονταν απ τα κατώτερα κοινωνικο-οικονοµικά στρώµατα. Το επ µενο γράφηµα παρουσιάζει το σ νολο των µαθητών και µαθητριών που φοίτησε σε κάθε τάξη της «εν Θεσσαλονίκη Αστικής Σχολής Κουφαλιωτών».

9 H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» 181 ΓΡΑΦΗΜΑ 3 Φοίτηση των µαθητών και µαθητριών σε κάθε τάξη του «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικο Σχολείου Kουφαλιωτών» (1907/ /1914) Το επ µενο γράφηµα παρουσιάζει τη φοίτηση των µαθητών και µαθητριών σε κάθε τάξη στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών», απ το σχολικ έτος 1907/1908 έως το σχολικ έτος 1913/1914. ΓΡΑΦΗΜΑ 4 Φοίτηση των µαθητών και µαθητριών σε κάθε τάξη του «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικο Σχολείου Kουφαλιωτών» (1907/ /1914) Απ τη µελέτη των δεδοµένων προκ πτει πως το ποσοστ των µαθητριών που φοιτά στην Α τάξη και στην ανώτερη Γ τάξη υπερτερεί απ αυτ των µαθητών, ενώ το ποσοστ των µαθητών υπερτερεί στο Νηπιαγωγείο και τη Β τάξη.. Χρ νος εγγραφής Μία σηµαντική παράµετρος προς εξέταση αποτελεί και ο χρ νος εγγραφής των µαθητών και µαθητριών στη ηµοτική Σχολή. Η µελέτη της παραµέτρου αυτής έδειξε πως το µεγαλ τερο ποσοστ µαθητών και µαθη-

10 182 Eυστράτιος Θ. Bαχάρογλου τριών εγγράφονταν στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών», σχολή ρυµιγλάβων, τον µήνα Σεπτέµβριο καθώς και τον µήνα Οκτώβριο. Αυτ ερχ ταν σε αντίθεση µε τους περισσ τερους µαθητές και µαθήτριες της π λης Θεσσαλονίκης που εγγράφονταν στα σχολεία τον µήνα Α γουστο, δι τι η διδασκαλία των µαθηµάτων ξεκινο σε στις 5 Σεπτεµβρίου κάθε σχολικ έτος, σ µφωνα µε τον Κανονισµ των Ελληνικών σχολείων Θεσσαλονίκης το έτος Η µελέτη επίσης έδειξε πως οι εγγραφές µαθητών και µαθητριών, σε µικρ τερα βέβαια ποσοστά, γίνονταν και τους υπ λοιπους µήνες του έτους εκτ ς απ τον εκέµβριο και τον Απρίλιο. Ο επ µενος πίνακας παρουσιάζει τον χρ νο εγγραφής των µαθητών και µαθητριών στην ΠINAKAΣ 4 ΓPAΦHMA 5 Xρ νος εγγραφής των µαθητών και µαθητριών στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Kουφαλιωτών» (1907/ /1914) 6. Κανονισµ ς των Ελληνικών Σχολείων Θεσσαλονίκης 1905, σ. 13.

11 H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» 183 «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών» απ το σχολικ έτος 1907/1908 έως το σχολικ έτος 1913/1914. Απ τη µελέτη των στοιχείων προκ πτει τι το µεγαλ τερο ποσοστ µαθητών και µαθητριών εγγράφεται στη Σχολή τον Σεπτέµβριο (29,4%), αλλά και ένα σηµαντικ ποσοστ εγγράφηκε τον Οκτώβριο (27,9%), τον Νοέµβριο (26,1%) και τον Φεβρουάριο (7,9%). Η καθυστέρηση εγγραφής ίσως να οφείλεται στη µετακίνηση πληθυσµο απ τις υπ λοιπες περιοχές προς τη Θεσσαλονίκη. Ε. Ηλικία φοίτησης των µαθητών και µαθητριών Απ τη µελέτη της παραµέτρου ηλικία φοίτησης προκ πτει πως η ηλικία φοίτησης των µαθητών και µαθητριών ποικίλλει σε µεγάλο βαθµ σε κάθε τάξη. Για παράδειγµα στο Νηπιαγωγείο της Σχολής φοιτο ν µαθητές ηλικίας απ τεσσάρων (4) έως ένδεκα (11) ετών και µαθήτριες ηλικίας απ πέντε (5) έως ένδεκα (11) ετών, ενώ στην Α τάξη φοιτο ν µαθητές ηλικίας α- π πέντε (5) έως ένδεκα (11) ετών και µαθήτριες ηλικίας απ πέντε (5) έως δεκατριών (13) ετών. Ο επ µενος πίνακας παρουσιάζει την ηλικία φοίτησης των µαθητών και µαθητριών σε κάθε τάξη στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών» απ το σχολικ έτος 1907/1908 έως το σχολικ έτος 1913/1914. Η συχν τητα στις ακραίες τιµές ηλικίας σε κάθε τάξη είναι αρκετά µικρή καθώς είναι λίγες οι περιπτώσεις µαθητών και µαθητριών που φοιτο ν σε τάξεις πολ µεγαλ τερες ή µικρ τερες απ την ηλικία τους. Για παράδειγµα ένας µαθητής ηλικίας τεσσάρων (4) ετών φοιτά στο Νηπιαγωγείο, ενώ ένας µαθητής και µία µαθήτρια ηλικίας ένδεκα (11) ετών φοιτο ν επίσης στο Νηπιαγωγείο. Στην Α τάξη φοιτά ένας µαθητής ηλικίας πέντε (5) ετών, ενώ στην ίδια τάξη φοιτο ν δ ο µ νο µαθήτριες ηλικίας δεκατριών (13) ετών. Η ηλικιακή ποικιλία µέσα στην ίδια τάξη δεν λειτουργεί αποτρεπτικά καθώς επιτρέπει σε µαθητές και µαθήτριες που δεν ενεγράφησαν εγκαίρως στη Σχολή για διάφορους λ γους να φοιτήσουν σε µεγαλ τερες ή µικρ τερες τάξεις απ την ηλικία τους. Η ποικιλία αυτή φαίνεται και στον µέσο ρο της ηλικίας φοίτησης κατά τάξη. Για παράδειγµα στο Νηπιαγωγείο ο µέσος ρος ηλικίας που φοιτο ν οι µαθητές και οι µαθήτριες είναι περίπου δ ο έτη µεγαλ τερος απ αυτ ν που φοιτά στο σ γχρονο σχολείο και στις υπ λοιπες τάξεις η διαφορά είναι περίπου ένα έτος. Ο µέσος ρος ηλικίας µαθητών και µαθητριών που φοιτο ν στη Β και τη Γ τάξη είναι σταθερ ς στα δέκα (10) έτη για τους µαθητές και στα οκτώ (8) και εννέα και µισ (9,5) έτη για τις µαθήτριες. Υψηλή συχν τητα µως παρουσιάζουν οι ηλικίες των µαθητών και µαθητριών που

12 184 Eυστράτιος Θ. Bαχάρογλου ΠINAKAΣ 5

13 H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» 185 φοιτο ν σε κάθε τάξη, πως αυτές που φοιτο ν στις αντίστοιχες τάξεις στο σ γχρονο σχολείο. ΣΤ. Γεωγραφική προέλευση του µαθητικο πληθυσµο Για τη µελέτη του τ που προέλευσης του µαθητικο πληθυσµο χρησι- µοποιήθηκαν οι πληροφορίες που καταγράφηκαν στις στήλες: πατρίς, ήτοι τ πος γεννήσεως και διαµονή του Μαθητολογίου. Ο τ πος που σηµειώνεται κάτω απ τη στήλη πατρίς δηλώνει τον τ πο καταγωγής της οικογένειας των µαθητών και µαθητριών της Σχολής. Η στήλη διαµονή καταγράφει σηµαντικά στοιχεία για τον τ πο διαµονής των οικογενειών των µαθητών και µαθητριών. Στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών» λοι οι µαθητές και οι µαθήτριες δήλωσαν ως τ πο διαµονής τη Θεσσαλονίκη. Ο επ µενος πίνακας δηλώνει τον τ πο καταγωγής των µαθητών και µαθητριών της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών» απ το σχολικ έτος 1907/1908 έως το έτος 1913/1914. Ο ρ λος του σχολείου ήταν ιδιαίτερα σηµαντικ ς, δι τι έδινε τη δυνατ τητα να φοιτήσουν σε αυτ µαθητές και µαθήτριες απ περιοχές που δεν λειτουργο σαν ελληνικά σχολεία για διάφορους λ γους αλλά κυρίως λ γω της Βουλγαρικής προπαγάνδας και του προσηλυτισµο πληθυσµών µε έ- ντονο το ελληνικ φρ νηµα στη Βουλγαρική Εξαρχία, πως για παράδειγ- µα µαθητές και µαθήτριες απ τα Κουφάλια, που αποτελο ν και το µεγαλ τερο ποσοστ στη Σχολή (19,3%). Ο ρ λος αυτ ς που αποσαφήνισε και τον λ γο λειτουργίας της σχολής, επεκτάθηκε και σε µαθητές και µαθήτριες που προέρχονταν απ διάφορες περιοχές εκτ ς της Θεσσαλονίκης και ε- γκαταστάθηκαν µε τις οικογένειές τους στη δε τερη ευρωπαϊκή π λη της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Καθορίστηκε εποµένως ο ρ λος του σχολείου αυτο σε ένα προκαταρκτικ στάδιο καθώς και στην προετοιµασία µαθητών και µαθητριών απ περιοχές εκτ ς Θεσσαλονίκης, µε σκοπ την καλ τερη ένταξή τους και συνέχιση των σπουδών τους στις εξατάξιες Αστικές Σχολές της Θεσσαλονίκης, πως αυτές λειτουργο σαν περίπου απ το Το µικρ ποσοστ µαθητών και µαθητριών που δήλωσαν τ πο καταγωγής την π λη της Θεσσαλονίκης (περίπου 19%) οδηγεί στο συµπέρασµα αυτ. Οι π λεις και τα χωριά απ τα οποία προέρχονταν οι εκτ ς Θεσσαλονίκης µαθητές και µαθήτριες καλ πτουν σχεδ ν ολ κληρη την περιοχή της Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας εκτ ς βέβαια απ την Αθήνα, το Λα ριο και την Ήπειρο. Το µεγαλ τερο ποσοστ µαθητών και µαθητριών προέρχονται απ αγροτικές αλλά και ηµιαστικές περιοχές. Το επ µενο γράφηµα παρουσιάζει τον τ πο προέλευσης των εκτ ς της Θεσσαλονίκης µαθητών και µαθητριών ( ).

14 ΠΙΝΑΚΑΣ Eυστράτιος Θ. Bαχάρογλου

15 ΠΙΝΑΚΑΣ 6 (συνέχεια) H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» 187

16 188 Eυστράτιος Θ. Bαχάρογλου ΓΡΑΦΗΜΑ 6 Γεωγραφική προέλευση των εκτ ς της Θεσσαλονίκης µαθητών και µαθητριών ( ) Ο επ µενος πίνακας παρουσιάζει τον τ πο πρ τερων σπουδών των µαθητών και µαθητριών της ηµοτικής Σχολής των Κουφαλιωτών στη Θεσσαλονίκη. ΠINAKAΣ 7 Εκτ ς απ τους λ γους που αναφέρθηκαν στη σηµαντική προσφορά της λειτουργίας της ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών στη Θεσσαλονίκη, η

17 H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» 189 Σχολή είχε και την επιτυχία να συγκεντρώσει µαθητές και µαθήτριες που φοιτο σαν στις ξένες σχολές, πως τη Σερβική Σχολή, τη Βουλγαρική Σχολή, την Εβραϊκή Σχολή. Η συντονισµένη λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών» και της Αστικής Σχολής Αγίας Τριάδας κατάφερε τη φοίτηση σηµαντικο αριθµο ελλήνων µαθητών και µαθητριών απ τα ξένα σχολεία στα ελληνικά. Το επ µενο γράφηµα παρουσιάζει το σ νολο των µαθητών και µαθητριών που απ τα ξένα σχολεία φοίτησαν στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών». ΓΡΑΦΗΜΑ 7 Σ νολο µαθητών και µαθητριών που απ τα ξένα σχολεία φοίτησαν στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Kουφαλιωτών» ( ) Ζ. Κοινωνικο-οικονοµική φυσιογνωµία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών» Η κοινωνικο-οικονοµική προέλευση των µαθητών και µαθητριών της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών» υπήρξε µία σηµαντική παράµετρος προς µελέτη και εξαγωγή συµπερασµάτων. Για τη µελέτη της κοινωνικο-οικονοµικής φυσιογνωµίας της σχολής καταγράφηκαν λα τα ε- παγγέλµατα που αναγράφονταν στο Μαθητολ γιο κάτω απ τη στήλη ε- πάγγελµα πατρ ς, µε ταυτ χρονο προσδιορισµ της επαγγελµατικής ιδι τητας για σες επωνυµίες επαγγελµάτων δεν υφίστανται σήµερα ή έχουν διαφοροποιηθεί 7. Στη συνέχεια επιλέχτηκε η τριπλή κλίµακα κοινωνικής κατηγοριοποίησης, Κατώτερα στρώµατα, Μεσαία και Ανώτερα, µε την τριπλή για το κάθε στρώµα υποδιαίρεση σε κατώτερο, µεσαίο και ανώτερο υπ στρωµα. Για την τοποθέτηση του κάθε επαγγέλµατος στην κλίµακα της κοινωνικής κατηγοριοποίησης χρησιµοποιήθηκαν τα κριτήρια της οικονοµικής 7. Για παράδειγµα: Λεµβο χος: ιδιοκτήτης και κυβερνήτης λέµβου, µυλωνάς: µυλωθρ ς, βουκ λος: βοσκ ς αγέλης βοών (γελαδάρης), οξοποι ς: αυτ ς που µετατρέπει σε οξικ οξ αυτ ς που παρασκευάζει το ξ δι ( ξος).

18 190 Eυστράτιος Θ. Bαχάρογλου και κοινωνικής ισχ ος, αν και στα τέλη του 19ου αι. δεν υπάρχει ακ µη σαφής διαχωρισµ ς κοινωνικών τάξεων ή στρωµάτων. Ωστ σο η κατηγοριοποίηση έγινε µε βάση τις ηµερήσιες ή ετήσιες αποδοχές του κάθε επαγγέλ- µατος, την παλαι τητα ή το νεωτερικ του επαγγέλµατος (δεδοµένου τι τα περισσ τερα απ τα νεοεµφανιζ µενα επαγγέλµατα, πως του χρυσοχ ου ή του ζαχαροπλάστη αµείβονται καλ τερα) καθώς και βιβλιογραφικές πληροφορίες 8. Ο επ µενος πίνακας παρουσιάζει τα επαγγέλµατα των γονέων των ΠΙΝΑΚΑΣ 8 8. Κατερίνα Ι. αλακο ρα, Το Κεντρικ Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης ( ), µία πρώτη προσέγγιση της εκπαίδευσης των θηλέων στη Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία περίοδο της οθωµανικής κυριαρχίας, Θεσσαλονίκη, εκδ. Κυριακίδη, 2000, σσ.

19 H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» 191 µαθητών και µαθητριών που φοίτησαν στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών» απ το σχολικ έτος 1907/1908 έως το έτος 1913/ Απ τη µελέτη της παραµέτρου επάγγελµα πατρ ς προκ πτει πως κατά τη διάρκεια των ετών που εξετάζονται τα επαγγέλµατα που εµφανίζονται µε τη µεγαλ τερη συχν τητα είναι: εργάτης (19%), κτίστης (10,4%), ορφανή (9,1%), ξυλουργ ς (9,1%), ορφαν ς (7,9%), κηπουρ ς (4,8%), καρραγωγε ς (4,1%), υπάλληλος (3,5%). Το επ µενο γράφηµα παρουσιάζει τα επαγγέλµατα µε τη µεγαλ τερη συχν τητα (1907/ /1914). ΓΡΑΦΗΜΑ 8 Eπαγγέλµατα µε τη µεγαλύτερη συχνότητα στην «εν Θεσσαλονίκη ηµοτική Σχολή Kουφαλιωτών» (1907/ /1914) O επ µενος πίνακας παρουσιάζει την κοινωνικο-οικονοµική προέλευση των µαθητών και µαθητριών της «εν Θεσσαλονίκη Αστικής Σχολής Κουφαλιωτών» µέσα απ την κατηγοριοποίηση των επαγγελµάτων. Απ τη µελέτη αυτο του πίνακα προκ πτει πως κατά την περίοδο 1907/1908 έως 1913/1914 οι µαθητές και µαθήτριες που προέρχονταν απ το κατώτερο κοινωνικο-οικονοµικ στρώµα ανέρχονταν σε ποσοστ 69,3% (δηλ. ήταν οι περισσ τεροι) ακολουθο σαν αυτοί που προέρχονταν απ το µεσαίο κατώτερο και µεσαίο µεσαίο στρώµα σε ποσοστά 11,2% και 17,5% αντίστοιχα

20 192 Eυστράτιος Θ. Bαχάρογλου ΠINAKAΣ 9

21 H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» 193 ΠINAKAΣ 9 (συνέχεια) 14

22 194 Eυστράτιος Θ. Bαχάρογλου Ο επ µενος πίνακας παρουσιάζει την κοινωνικο-οικονοµική προέλευση του µαθητικο πληθυσµο συνολικά ( ). ΠINAKAΣ 10 Πρ κειται για σχολείο στο οποίο προσέρχονταν µαθητές και µαθήτριες απ τα κατώτερα αλλά και τα µικροµεσαία κοινωνικά στρώµατα. ΓΡΑΦΗΜΑ 9 Kοινωνικο-οικονοµική προέλευση του µαθητικο πληθυσµο της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» ( ) Συµπεράσµατα Η αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών για τη χορήγηση σαράντα ο- κτώ (48) οθωµανικών λιρών το έτος για τη λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκης ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών» µας έδωσε µία σηµαντική πληροφορία για τη λειτουργία εν ς ηµοτικο Σχολείου στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ο αι. για το οποίο δεν είχαµε αρκετά στοιχεία. Στη συνοικία της Αγίας Τριάδας κοντά στην οµώνυµη Αστική Σχολή λειτο ργησε πιθαν τατα απ το έτος 1907/1908 και η ηµοτική Σχολή Κουφαλιωτών, η οποία κάλυπτε τις ανάγκες µαθητών και µαθητριών που προ-

23 H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» 195 έρχονταν απ περιοχές εκτ ς της Θεσσαλονίκης. Η µελέτη των δεδοµένων που προέκυψαν απ το αρχείο που διασώθηκε, αφορο σε τριακ σιους ενενήντα τέσσερις (394) µαθητές και µαθήτριες την περίοδο απ το σχολικ έ- τος 1907/1908 έως το σχολικ έτος 1913/1914. Οι µαθητές φοίτησαν σε µικρ τερο ποσοστ (47,5%) σε σχέση µε τις µαθήτριες, των οποίων το ποσοστ έφτασε σχεδ ν το 52,5%. Ο µαθητικ ς πληθυσµ ς τη χρονική περίοδο που εξετάζεται παρουσιάζει µικρή αυξητική τάση µε µικρές περι δους µείωσης εξαιτίας σηµαντικών ιστορικο-πολιτικών γεγον των, πως η έναρξη του Μακεδονικο Αγώνα. Η τάξη που παρουσιάζει µεγάλο ποσοστ φοίτησης µαθητών και µαθητριών είναι η Α τάξη, ενώ µικρ τερο ποσοστ παρουσιάζουν η Β και η Γ τάξη. Αυτ δι τι οι µαθητές και οι µαθήτριες συνέχιζαν τις σπουδές τους σε µεγάλη πλειοψηφία στην Αστική Σχολή Αγίας Τριάδας 9. Η ηλικία φοίτησης των µαθητών και µαθητριών κατά τάξη ποικίλλει σε µεγάλο βαθµ. Για παράδειγµα στην Α τάξη ο µέσος ρος ηλικίας των µαθητών είναι 8 ετών και των µαθητριών επίσης 9 ετών. Μεγαλ τερη ηλικιακή ποικιλία παρατηρείται στις πρώτες τάξεις του ηµοτικο Σχολείου και µικρ τερη στη Γ τάξη. Μεγαλ τερη επίσης ηλικιακή ποικιλία παρουσιάζουν οι µαθητές που φοιτο ν σε κάθε τάξη του ηµοτικο Σχολείου και µικρ τερη οι µαθήτριες. Το µεγαλ τερο ποσοστ µαθητών και µαθητριών δηλώνει τ πο καταγωγής τα Κουφάλια σε ποσοστ 19,3% µε δε τερη π λη τη Θεσσαλονίκη σε ποσοστ 18,8%. Ο ρ λος του σχολείου ήταν ιδιαίτερα σηµαντικ ς, δι τι έδινε τη δυνατ τητα να φοιτήσουν σε αυτ µαθητές και µαθήτριες απ περιοχές που δεν λειτουργο σαν ελληνικά σχολεία τη συγκεκριµένη χρονική περίοδο, πως στα Κουφάλια, που οι πηγές αναφέρουν τι το ηµοτικ Σχολείο σταµάτησε να λειτουργεί το έτος 1905/1906. Αν και οι εγγραφές των µαθητών και µαθητριών πραγµατοποιο νταν συνήθως απ τις 16 Αυγο στου έως τις 4 Σεπτεµβρίου, δι τι έπειτα άρχιζαν τα µαθήµατα, αρκετοί µαθητές αλλά και µαθήτριες εγγράφονταν και τους ε- π µενους µήνες του σχολικο έτους, κυρίως τον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο. Το µεγαλ τερο ποσοστ του µαθητικο πληθυσµο στο ηµοτικ Σχολείο προέρχεται απ τα κατώτερα και µικροµεσαία κοινωνικά στρώµατα, ε- νώ σηµαντικά είναι και τα ποσοστά των µαθητών και µαθητριών που ήταν ορφανοί, εξαιτίας της συµµετοχής των οικογενειών τους στα ιστορικο-πολιτικά γεγον τα της εποχής, πως στον Μακεδονικ Αγώνα. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Θ. ΒΑΧΑΡΟΓΛΟΥ 9. Aρχείο Mητρ πολης Θεσσαλονίκης, φακ. 88, IB 12, αρ. 9, αρ. 308, αρ. 312, IB 13, αρ. 307.

24 196 SUMMARY Efstratios Th. Vacharoglou, The organization and the operation of Koufalian s Primary School in Thessaloniki (1907/ /1914). The aim of this paper is to bring to light the organization and the operation of Koufalian s Primary School in Thessaloniki at the beginning of the 20th century. The operation of the Institution was important because it was based on the initiative of a group of people from Koufalia, a region next to Thessaloniki. The operation of this School elects the metropolitan and educational role of Thessaloniki and its help in residents, which were forced to leave from regions, because of bad social and political circumstances, which impended the operation of Greek schools mainly in Macedonia. There are no bibliographic reports for this School and the sources are very few. We can characterize the operation of the School «autonomous» as it was not included initially in the network of Community schools. More specifically, this paper examines the following issues: a) The aim and goals of School s functioning. b) The financial support of the Institution, the teaching personnel. c) The number of the pupils, the age limit for attending classes, the time of enrolling, the pupil s place of origin, their social and financial status.

25 H λειτουργία της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Kουφαλιωτών» 197 Εικ. 1. Μητρώο της «εν Θεσσαλονίκη ηµοτικής Σχολής Κουφαλιωτών» (1907/ /1914). Εικ. 2. Έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών που σ µφωνα µε τον προϋπολογισµ του σχολικο έτους για την ελληνική παιδεία στην Προξενική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης χορηγήθηκαν σαράντα οκτώ (48) οθωµανικές λίρες υπέρ σχολείου Κουφαλιωτών στη Θεσσαλονίκη.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 37 1.1. Λειτουργικός ορισµός των εννοιών 38 1.1.1. Λειτουργικός ορισµός της έννοιας παλιννοστούντες 38 1.1.2.

Διαβάστε περισσότερα

VII. ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ : ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΦΥΛΟ

VII. ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ : ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΦΥΛΟ VII. ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ : ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΦΥΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1.0 Αριθµός µαθητών στα σχολεία Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης 2.0 Τριτοβάθµια Εκπαίδευση 83 Ισότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ]

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ] Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά 2010-2011] 1. Ταυτότητα της Έρευνας Η έρευνα «Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο» διεξήχθη από το ΚΕΕΑ για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2003

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2003 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2003 Αθήνα, 22 Απριλίου 2004 Από τη Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ανακοινώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.49-54 ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π ΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κατάλογος Πινάκων... 13. Κατάλογων Σχηµάτων... 17 Ευχαριστίες... 19 Εισαγωγή... 21

Π ΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Κατάλογος Πινάκων... 13. Κατάλογων Σχηµάτων... 17 Ευχαριστίες... 19 Εισαγωγή... 21 Π ΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κατάλογος Πινάκων..................................... 13 Κατάλογος ιαγραµµάτων............................... 15 Κατάλογων Σχηµάτων................................... 17 Ευχαριστίες............................................

Διαβάστε περισσότερα

ÚÔÛ ÁÁÈÛË ÙˆÓ ËÌÔÙÈÎÒÓ ÚÔÛ ÔÏÈÎÒÓ ÓÙÚˆÓ ÙÔ ƒ Ù ÈÔ Ì ÏÈ ÙË πù Ï

ÚÔÛ ÁÁÈÛË ÙˆÓ ËÌÔÙÈÎÒÓ ÚÔÛ ÔÏÈÎÒÓ ÓÙÚˆÓ ÙÔ ƒ Ù ÈÔ Ì ÏÈ ÙË πù Ï ÚÔÛ ÁÁÈÛË ÙˆÓ ËÌÔÙÈÎÒÓ ÚÔÛ ÔÏÈÎÒÓ ÓÙÚˆÓ ÙÔ ƒ Ù ÈÔ Ì ÏÈ ÙË πù Ï 2 37 Τ ο Ρέτζιο Εµίλια είναι µια π λη της Β ρειας Ιταλίας µε 130.000 κατοίκους, της οποίας το δηµοτικ εκπαιδευτικ σ στηµα προσχολικής αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποίηση Νομοθεσίας για το Φοιτητικο Στεγαστικο Επίδομα. β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικου η γ) είναι πάνω απο είκοσι πέντε (25) ετών, η

Κωδικοποίηση Νομοθεσίας για το Φοιτητικο Στεγαστικο Επίδομα. β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικου η γ) είναι πάνω απο είκοσι πέντε (25) ετών, η ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ Γενικά Μετά την ΚΥΑ που εξέδωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών με την οποία επανακαθορίζονται οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά για τη χορη γηση του ετη σιου στεγαστικου επιδο

Διαβάστε περισσότερα

PIAAC GREECE Σχέδιο δειγµατοληψίας Κύριας Έρευνας (MS)

PIAAC GREECE Σχέδιο δειγµατοληψίας Κύριας Έρευνας (MS) PIAAC GREECE Σχέδιο δειγµατοληψίας Κύριας Έρευνας (MS) ΙωάννηςΝικολαΐδης, Ελληνική Στατιστική Αρχή Προϊστάµενος του Τµήµατος Μεθοδολογίας, Ανάλυσης και Μελετών e-mail: giannikol@statistics.gr 1. Ερευνώµενος

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών

Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών Ενότητα: Φοιτητές και φοιτήτριες Βασίλειος Φούκας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Εγγραφές μαθητών για τη σχολική χρονιά 2008 2009

Θέμα: Εγγραφές μαθητών για τη σχολική χρονιά 2008 2009 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρ. Φακ.: 7.11.11.2.8 Aρ. Τηλ.: 22800661 Αρ. Φαξ: 22428277 E-mail: 10 Δεκεμβρίου 2007 Διευθυντές/Διευθύντριες Δημοτικών Σχολείων Θέμα: Εγγραφές μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα

OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα 1. Καταγράφεται σαφής σχέση µεταξύ µορφωτικού επιπέδου και οικονοµικής κατάστασης. Κατά την εξέταση του επιπέδου εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τον αναλφαβητισµό

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας: Προγραµµατισµός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυµνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ. για τo 2010/11

Υπουργείο Παιδείας: Προγραµµατισµός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυµνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ. για τo 2010/11 Υπουργείο Παιδείας: Προγραµµατισµός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυµνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ. για τo 2010/11 ΘΕΜΑ: «Προγραµµατισµός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυµνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ. σχολικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΟΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΟΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 17 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2), σελ. 11-1 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΟΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

α κα ρι ι ο ος α α νηρ ος ου ουκ ε πο ρε ε ευ θη εν βου λη η η α α σε ε ε βων και εν ο δω ω α α µαρ τω λω ων ουουκ ε ε ε

α κα ρι ι ο ος α α νηρ ος ου ουκ ε πο ρε ε ευ θη εν βου λη η η α α σε ε ε βων και εν ο δω ω α α µαρ τω λω ων ουουκ ε ε ε Ἦχος Νη α κα ρι ι ο ος α α νηρ ος ου ουκ ε πο ρε ε ευ θη εν βου λη η η α α σε ε ε βων και εν ο δω ω α α µαρ τω λω ων ουουκ ε ε ε στη η και ε πι κα α θε ε ε ε δρα α λοι οι µων ου ουκ ε ε κα θι ι σε ε ε

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Περιοχής Μελέτης

Περιγραφή Περιοχής Μελέτης Περιγραφή Περιοχής Μελέτης Ο Δήμος Παραλιμνίου είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος δημογραφικά Δήμος. Παράλληλα παρουσιάζει μία μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στην ευρύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότερες πληροφορίες:

Περισσότερες πληροφορίες: Περισσότερες πληροφορίες: http://roma.eled.auth.gr/sites/roma/gmap/files/dendropotamos.pdf Όνομα χωριού: Δενδροπόταμος Δήμος στον οποίο ανήκει: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφική Προσβασιμότητα

Γεωγραφική Προσβασιμότητα Published on Eurydice (https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice) Γεωγραφική Προσβασιμότητα Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 [1], κάθε δημόσιο Νηπιαγωγείο έχει τη δική του σχολική περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 2015

ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 2015 ΕΡ.ΕΙΣ. 2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΩ ΙΚΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ /ΝΣΗ : ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ & ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΙ ΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ιοικητικού Συµβουλίου Κοινωνικού Οργανισµού ήµου Πατρέων Της 25 Απριλίου 2016

ιοικητικού Συµβουλίου Κοινωνικού Οργανισµού ήµου Πατρέων Της 25 Απριλίου 2016 Αριθµός 115 10 η Συνεδρίαση ιοικητικού Συµβουλίου Κοινωνικού Οργανισµού ήµου Πατρέων Της 25 Απριλίου 2016 Στην Πάτρα σήµερα στις 25 Απριλίου του 2016 ηµέρα Μεγάλη ευτέρα και ώρα 2:30 µ.µ., στο Κτίριο του

Διαβάστε περισσότερα

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1.

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. 2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. : - :. : : ( /,, ) :...., -, -.,,... 1.,, 2,,,....,,,...,, 2008 1. 2. - : On Demand 1. 9 2. 9 2.1 9 2.2 11 2.3 14 3. 16 3.1 16 3.1.1 16 3.1.1. 16 3.1.1. 25 3.1.2 26

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Λάρισα, 5/9/2018 Αρ. πρωτ.: 2223 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Η Διοικουb σα Επιτροπηb του ΤΕΕ Τμηb ματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, εbχοντας υπ οb ψιν τις διαταb ξεις του Π.Δ. 715/1979

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

π ƒπ ÃOª ø ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 25-85 ΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 89-212 3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

π ƒπ ÃOª ø ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 25-85 ΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 89-212 3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ π ƒπ ÃOª ø ΠΡΟΛΟΓΟΣ............................................. 17 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 25-85 1ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ......... 25 Α. Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ......................

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ»

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ» ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ» ΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΡΑΣΕΙΙΣ ΓΙΙΑ ΓΟΝΕΙΙΣ.. Αποδέκττεςς ~300 γονείίςς = 600 παιιδιιά ΟΜΑ ΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ( ιάρκεια κάθε Οµάδας: 7-10 δίωρες εβδοµαδιαίες συναντήσεις).

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET03: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET03: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει το εργατικό δυναμικό σύμφωνα με το μέγεθος του οικονομικώς ενεργού πληθυσμού ανά Περιφέρεια και το ποσοστό του επί του πληθυσμού άνω

Διαβάστε περισσότερα

ÂÚÈÂ fiìâó ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΙΜΠΟΥ-ΝΑΚΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι

ÂÚÈÂ fiìâó ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΙΜΠΟΥ-ΝΑΚΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι ÂÚÈÂ fiìâó ΕΙΣΑΓΩΓΗ................................................... 15 ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΙΜΠΟΥ-ΝΑΚΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ Α. Η αξιολ γηση της ψυχολογικής και σχολικής λειτουργικ τητας µε τη χρήση τυποποιηµένων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΑΜΑΣ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΑΜΑΣ 39 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΡΑΜΑΣ 3.1 Πληθυσµιακά στοιχεία σε επίπεδο Ν. ΡΑΜΑΣ Πίνακας 3.1.1 : Πληθυσµός του Νοµού ράµας (1961-1991) ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΑΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ \ ΕΤΗ 1961 1971 1981

Διαβάστε περισσότερα

Γράφηµα 2.1.1.α. Τελειόφοιτοι ενιαίων λυκείων νοµού Αργολίδας περιόδου 2001-2002.

Γράφηµα 2.1.1.α. Τελειόφοιτοι ενιαίων λυκείων νοµού Αργολίδας περιόδου 2001-2002. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο 2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 2.1.1 Με βάση το φύλο. Οι τελειόφοιτοι µαθητές των ενιαίων λυκείων του νοµού Αργολίδας, που θεµελίωσαν δικαίωµα προσέλευσης στις πανελλαδικές εξετάσεις της περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ(Project)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ(Project) ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ(Project) Θέµα: Εσωτερική πολιτική της Μακεδονικής δυναστείας 9 ος - 11 ος αιώνας Οργάνωση σχεδίου Έλσα Βαρδάκα Εφαρµογή Σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 1. ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 1.1 Πληθυσµός Κατά την εκπόνηση του

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή και αξιολόγηση προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος

Εφαρμογή και αξιολόγηση προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος Εφαρμογή και προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος Δρ Σύρου Νίκη ΠΕ 25 Νούλα Ιωάννα ΠΕ 06 Μακρυγιάννη Κων/να ΠΕ 71 Μέκρας Δημήτριος ΠΕ 70 Εισαγωγή Η συνεκπαίδευση είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

(2001/304/ΕΚ) (ΕΕ L 104 της , σ. 6)

(2001/304/ΕΚ) (ΕΕ L 104 της , σ. 6) 2001D0304 EL 03.05.2001 001.001 1 Το έγγραφο αυτ συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµε ει τα κοινοτικά ργανα "B ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Απριλίου 2001 για τη σήµανση και χρήση ορισµένων ζωικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2004

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2004 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΓ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ τρίµηνο 2004 Πειραιάς, 12 Απριλίου 2005 Η Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

À ª. π ø º πƒ. À ƒ º πƒ. ª º πƒ. ƒø π ø º πƒ. µπ º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 5 ÎÂÊ Ï ÈÔ 8 ÎÂÊ Ï ÈÔ 9 ÎÂÊ Ï ÈÔ 6 ÎÂÊ Ï ÈÔ 10 ÎÂÊ Ï ÈÔ 7

À ª. π ø º πƒ. À ƒ º πƒ. ª º πƒ. ƒø π ø º πƒ. µπ º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 5 ÎÂÊ Ï ÈÔ 8 ÎÂÊ Ï ÈÔ 9 ÎÂÊ Ï ÈÔ 6 ÎÂÊ Ï ÈÔ 10 ÎÂÊ Ï ÈÔ 7 ª ƒ ƒπ À ª ÎÂÊ Ï ÈÔ 5 π ø º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 6 ª º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 7 π º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 8 À ƒ º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 9 µπ º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 10 ƒø π ø º πƒ ÎÂÊ Ï ÈÔ 5 π ø º πƒ ƒ π Ã O ª ÛÙ Ì Ù Î È appleôû ÛÙ Ì Ù 117 115 º π 5

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα Page

Σελίδα Page ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ I. ΠΡΟΛΟΓΟΣ II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 11-12 13-23 Μ Ε Ρ Ο Σ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Αναλυτικοί πίνακες 1-4 25-28 Μ Ε Ρ Ο Σ Β' ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΜΟΤΟΕ προκηρυ σσει για το 2019, Πανελλη νιο Πρωτα θλημα Dragster αποτελου μενο απο 6 αγω νες, με το παρακα τω προ γραμμα:

Η ΑΜΟΤΟΕ προκηρυ σσει για το 2019, Πανελλη νιο Πρωτα θλημα Dragster αποτελου μενο απο 6 αγω νες, με το παρακα τω προ γραμμα: Προκη ρυξη Πανελληνιόυ Πρωταθλη ματος Dragster 2019 Η ΑΜΟΤΟΕ προκηρυ σσει για το 2019, Πανελλη νιο Πρωτα θλημα Dragster αποτελου μενο απο 6 αγω νες, με το παρακα τω προ γραμμα: 1ος ΑΓΩΝΑΣ 13-14/04/2019

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET03: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET03: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει το εργατικό δυναμικό σύμφωνα με το μέγεθος του οικονομικώς ενεργού πληθυσμού ανά Περιφέρεια και το ποσοστό του επί του πληθυσμού άνω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ ΠΛΑΙ ΣΙΟ ΧΡΗ ΜΑ ΤΟ ΔΟ ΤΗ ΣΗΣ

ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ ΠΛΑΙ ΣΙΟ ΧΡΗ ΜΑ ΤΟ ΔΟ ΤΗ ΣΗΣ ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ Στό χος του Ο λο κλη ρω μέ νου Προ γράμ μα τος για τη βιώ σι μη α νά πτυ ξη της Πίν δου εί ναι η δια μόρ φω ση συν θη κών α ει φό ρου α νά πτυ ξης της ο ρει νής πε ριο χής, με τη δη

Διαβάστε περισσότερα

πρώην Σοβιετική Ένωση που φοίτησαν σε σχολεία της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης στο νοµό Θεσσαλονίκης

πρώην Σοβιετική Ένωση που φοίτησαν σε σχολεία της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης στο νοµό Θεσσαλονίκης ΠΡΟΛΟΓΟΣ H παρούσα µελέτη του Χρήστου Τουρτούρα είναι προϊόν µιας επίπονης και πολύχρονης έρευνας του συγγραφέα στο πλαίσιο της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής στο Παιδαγωγικό Τµή- µα ηµοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Τι μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου

Τι μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου 18/05/2019 Τι μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου / Ιερές Μονές Η μο νή του Με γά λου Με τε ώ ρου δι α μόρ φω σε μί α σει ρά α πό πε ρι κα λείς μου σεια κούς χώ ρους, για την α

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της Σχολικής Αποτυχίας (Μη Ολοκλήρωσης Σπουδών)

Μελέτη της Σχολικής Αποτυχίας (Μη Ολοκλήρωσης Σπουδών) Μελέτη της Σχολικής Αποτυχίας (Μη Ολοκλήρωσης Σπουδών) Στην ενότητα αυτή επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στη μελέτη μιας συγκεκριμένης μορφής αποτυχίας των μαθητών του Λυκείου το σχολικό έτος 2000-2001.

Διαβάστε περισσότερα

H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 17 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2004), σελ. 59-66 H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΙ ΙΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Ηλίας

Διαβάστε περισσότερα

Πανόραµα του Αδρανούς Γυναικείου υναµικού της Κύπρου

Πανόραµα του Αδρανούς Γυναικείου υναµικού της Κύπρου Πανόραµα του Αδρανούς Γυναικείου υναµικού της Κύπρου 2 0 0 0-2 0 0 3 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Βασική επιδίωξη της µελέτης είναι η σφαιρική και σε βάθος µελέτη των διαχρονικών τάσεων τόσο για το σύνολο του αδρανούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 7/2014 Πρακτικό συνεδρίασης της ηµοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 7/2014 Πρακτικό συνεδρίασης της ηµοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 7/2014 Πρακτικό συνεδρίασης της ηµοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου Η συνεδρίαση έγινε στις 30/10/2014 ηµέρα Πέµπτη και ώρα 20.00 µ.µ στο Κοινοτικό κατάστηµα Ατσιποπούλου, υπό την Προεδρία του Προέδρου

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Εγγραφές μαθητών στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά σχολεία για τη σχολική χρονιά 2011-2012

Θέμα: Εγγραφές μαθητών στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά σχολεία για τη σχολική χρονιά 2011-2012 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.11.11.2.10, 7.10.06 Aρ. Τηλ.: 22800723 Αρ. Φαξ: 22428277 E-mail: dde@moec.gov.cy 17 Δεκεμβρίου 2010 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο δεικτών. Δημιουργήθηκε από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ. Στο πλαίσιο του έργου DARE-Net Desegregation and Action for Roma in Education Network

Σύνολο δεικτών. Δημιουργήθηκε από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ. Στο πλαίσιο του έργου DARE-Net Desegregation and Action for Roma in Education Network ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Πτολεμαίων 29Α, 6 ος όροφος, 54630 Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ Σεπτεµβρίου - εκεµβρίου 2014 Χαραλαµπία Ζηλάκου Εντεταλµένη ηµοτική Σύµβουλος Βρεφονηπιακών Σταθµών ήµου Πειραιά ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ 1

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ Σεπτεµβρίου - εκεµβρίου 2014 Χαραλαµπία Ζηλάκου Εντεταλµένη ηµοτική Σύµβουλος Βρεφονηπιακών Σταθµών ήµου Πειραιά ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ 1 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ Σεπτεµβρίου- εκεµβρίου 2014 Χαραλαµπία Ζηλάκου Εντεταλµένη ηµοτική Σύµβουλος Βρεφονηπιακών Σταθµών ήµου Πειραιά ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ 1 ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο ήµος Πειραιά διαθέτει συνολικά

Διαβάστε περισσότερα

ο Θε ος η η µων κα τα φυ γη η και δυ υ υ να α α α µις βο η θο ος ε εν θλι ψε ε ε σι ταις ευ ρου ου ου ου ου σαις η η µα α α ας σφο ο ο ο

ο Θε ος η η µων κα τα φυ γη η και δυ υ υ να α α α µις βο η θο ος ε εν θλι ψε ε ε σι ταις ευ ρου ου ου ου ου σαις η η µα α α ας σφο ο ο ο Ἐκλογή ἀργοσύντοµος εἰς τὴν Ἁγίν Κυρικήν, κὶ εἰς ἑτέρς Γυνίκς Μάρτυρς. Μέλος Ἰωάννου Ἀ. Νέγρη. Ἦχος Νη ε Κ ι δυ υ υ υ ν µι ις Α λ λη λου ου ου ι ι ι ι ο Θε ος η η µων κ τ φυ γη η κι δυ υ υ ν µις βο η θο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίµηνο 2005

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίµηνο 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΓ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίµηνο 2005 Πειραιάς, 14 Ιουλίου 2005 Η Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

α) προσαρµογή της διδασκαλίας βάσει του Εξατοµικευµένου Εκπαιδευτικού Προγράµµατος (ΕΕΠ) του µαθητή που σχεδιάζεται αξιολογείται και τροποποιείται

α) προσαρµογή της διδασκαλίας βάσει του Εξατοµικευµένου Εκπαιδευτικού Προγράµµατος (ΕΕΠ) του µαθητή που σχεδιάζεται αξιολογείται και τροποποιείται Αριθ. 102357/Γ6 Ένταξη, φοίτηση και αποφοίτηση των ατόµων µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε όλους τους τύπους των σχολείων Ειδικής Αγωγής και τα Τµήµατα Ένταξης. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πανόραµα του Αδρανούς υναµικού της Κύπρου

Πανόραµα του Αδρανούς υναµικού της Κύπρου Πανόραµα του Αδρανούς υναµικού της Κύπρου 2 0 0 0-2 0 0 3 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Βασική επιδίωξη της µελέτης είναι η σφαιρική και σε βάθος µελέτη των διαχρονικών τάσεων τόσο για το σύνολο του αδρανούς δυναµικού

Διαβάστε περισσότερα

Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι. χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12

Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι. χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12 Εισαγωγή Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12 μέχρι 11 8 / 12 χρονών, που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία. Ακρογωνιαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες)

ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες) ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες) Αξίες αδιαµφισβήτητες από γενιά σε γενιά Οι σχέσεις καθορισµένες από ήθη και έθιµα Εξωτερική ηθική Κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ προς Λιβαδάκι ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η Σύσταση του Οικισμού: Ο οικισμός είναι ορεινός, αγροτικός και αποτελείται από: -13 κατοικίες, (μόνιμα διαμένουν σε 6 από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

τρία µεταλλικά συστήµατα: 1) ο καν νας του δι- µεταλλισµο (Γαλλία, Bέλγιο, Iταλία, Eλβετία, HΠA), αργ ρου καθαρ τητας 9/10, που ένα ψήγµα ισο ται

τρία µεταλλικά συστήµατα: 1) ο καν νας του δι- µεταλλισµο (Γαλλία, Bέλγιο, Iταλία, Eλβετία, HΠA), αργ ρου καθαρ τητας 9/10, που ένα ψήγµα ισο ται θαρ τητα του νοµίσµατος. H υποτίµηση εν ς νοµίσµατος συσχετιζ ταν µε τη µείωση της ποσ τητας του µετάλλου που περιείχε το ν µισµα. Kατά το µεγαλ τερο µέρος του 19ου αιώνα κυριάρχησαν τρία µεταλλικά συστήµατα:

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Για το ακαδηµαϊκό και σχολικό έτος 2013 2014

Ι. Για το ακαδηµαϊκό και σχολικό έτος 2013 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΛΗΡΟ ΟΤΗΜΑ «ΖΗΝΩΝ Ι. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ» ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Βελβεντό 29 εκεµβρίου 2014 Αριθµ. πρωτ. 24747 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Ο ήµος Σερβίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 7. How much money do you plan to spend on Kos per person? (Excluding tickets)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 7. How much money do you plan to spend on Kos per person? (Excluding tickets) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Στο συγκεκριμένο project μελετήσαμε τον τουρισμό και κυρίως αυτόν στο νησί μας. Πιο συγκεκριμένα, κατά πόσο αυτός είναι σωστά ανεπτυγμένος και οργανωμένος. Για την ουσιαστικότερη προσέγγιση του

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίσεις στην Τοπική Εκπαιδευτική Ιστορία: Σχολεία και εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης. Ενότητα 9 η : Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης

Προσεγγίσεις στην Τοπική Εκπαιδευτική Ιστορία: Σχολεία και εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης. Ενότητα 9 η : Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σχολεία και εκπαιδευτικοί της Ενότητα 9 η : Διδασκαλείο Θηλέων Βασίλης Α. Φούκας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΡΓΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ. Ληξιπρόθεσµες οφειλές (τιµολόγιο>90 ηµερών) Εγκεκριµένη πίστωση. Χωρις κατανοµή πίστωσης

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΡΓΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ. Ληξιπρόθεσµες οφειλές (τιµολόγιο>90 ηµερών) Εγκεκριµένη πίστωση. Χωρις κατανοµή πίστωσης ΦΟΡΕΑΣ: Υπουργείο / Αποκεντρωµένη ιοίκηση..... ΕΙ ΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: Γενική γραµµατεία... / Περιφέρεια..... Αναφορά για το µήνα: Ετος: 2012 ΣΑ έργου (Π Ε) Υποχρεώσεις πιστοποιηµένων εργασιών χωρίς τιµολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΕΠΣ) Μαρία Παντελή-Παπαλούκα Επιθεωρήτρια σχολείων Προϊστάμενη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας

Διαβάστε περισσότερα

21/02/17. Μετρήσεις. Μετρήσεις. Μετρήσεις ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

21/02/17. Μετρήσεις. Μετρήσεις. Μετρήσεις ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 02_ Εισαγωγή στην αξιολόγηση και τις μετρήσεις στην προσχολική ηλικία Μετρήσεις Η μέτρηση είναι η αριθμητική απόδοση ενός χαρακτηριστικού Π.χ. καλός

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Ρ Ο Σ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙ ΔΕΥΣΕΩΣ 17-90

Μ Ε Ρ Ο Σ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙ ΔΕΥΣΕΩΣ 17-90 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ I. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9 II. ΕΙΣΑΓΩΓΉ 11 III. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 11-12 Μ Ε Ρ Ο Σ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Αναλυτικοί πίνακες 1 4 15-16 Μ Ε Ρ Ο Σ Β' ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Λαυρεντία Γρηγοριάδου Γαβουχίδου Δανάη Καλφόπουλος θωμάς Τριπολιτσιώτης Στέργιος Τσιγκροσβίλι Γιάννης

Λαυρεντία Γρηγοριάδου Γαβουχίδου Δανάη Καλφόπουλος θωμάς Τριπολιτσιώτης Στέργιος Τσιγκροσβίλι Γιάννης ΘΕΜΑ: Οι περιοχές γύρω από το σχολείο μου Για την πραγματοποίηση της εργασίας δούλεψαν οι μαθητές: Λαυρεντία Γρηγοριάδου Γαβουχίδου Δανάη Καλφόπουλος θωμάς Τριπολιτσιώτης Στέργιος Τσιγκροσβίλι Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Εγγραφές μαθητών για τη σχολική χρονιά

Θέμα: Εγγραφές μαθητών για τη σχολική χρονιά ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρ. Φακ.: 7.11.11.2.10 Aρ. Τηλ.: 22800723 Αρ. Φαξ: 22428277 E-mail: dde@moec.gov.cy 17 Δεκεμβρίου 2009 Διευθυντές/Διευθύντριες Δημοτικών Σχολείων Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Η πιλοτική εφαρµογή των νέων Προγραµµάτων Σπουδών

Η πιλοτική εφαρµογή των νέων Προγραµµάτων Σπουδών «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρµογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 -Οριζόντια Πράξη» Η πιλοτική εφαρµογή των νέων Προγραµµάτων Σπουδών Μαρία Μπαµπά, υπεύθυνη Γραφείου Σχεδίασης Έργων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 60. "Για τον καθορισµό κατωτάτου ορίου ηλικίας εισόδου των παιδιών σε µη βιοµηχανικές εργασίες"

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 60. Για τον καθορισµό κατωτάτου ορίου ηλικίας εισόδου των παιδιών σε µη βιοµηχανικές εργασίες ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 60 "Για τον καθορισµό κατωτάτου ορίου ηλικίας εισόδου των παιδιών σε µη βιοµηχανικές εργασίες" Η Γενική Συνδιάσκεψη της ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που συγκλήθηκε στη Γενεύη από

Διαβάστε περισσότερα

Publishers, London. Ευκλείδης Γ Τεύχη:

Publishers, London. Ευκλείδης Γ Τεύχη: Ανάλυση και Συγκριτικές Επισηµάνσεις Σχολικών Βιβλίων του ηµοτικού Σχολείου (Ελλάδας, Κύπρου, Αγγλίας) όσον αφορά στην Έννοια της Πιθανότητας. Συγγραφέας: Ιδιότητα: Καλαβάσης Φραγκίσκος Σκουµπουρδή Χρυσάνθη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ. Κατάρτιση του προσωπικού των σχολείων Ειδικής Αγωγής στον Επαγγελµατικό Προσανατολισµό

ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ. Κατάρτιση του προσωπικού των σχολείων Ειδικής Αγωγής στον Επαγγελµατικό Προσανατολισµό ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Κατάρτιση του προσωπικού των σχολείων Ειδικής Αγωγής στον Επαγγελµατικό Προσανατολισµό Επιµορφωτικό Σεµινάριο ετήσιας διάρκειας (420 ωρών) για εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Μ Α Ν Ε Σ Η

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Μ Α Ν Ε Σ Η ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Μ Α Ν Ε Σ Η ΙΔ. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Πρασίνου Λόφου 49 51 14122 Ηράκλειο Αττικής 210 2810630-2813520 http://www.manesis.gr contact@manesis.gr Ηράκλειο Αττικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό της 6 / συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό της 6 / συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΙΚ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 14/03/2013 ΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 6 ΓΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦ. 108 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το

Διαβάστε περισσότερα

(4 συναντήσεις για την ολοκλήρωση της Οµάδας που ξεκίνησε το προηγούµενο

(4 συναντήσεις για την ολοκλήρωση της Οµάδας που ξεκίνησε το προηγούµενο ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ» ΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΡΑΣΕΙΙΣ ΓΙΙΑ ΓΟΝΕΙΙΣ.. Αποδέκττεςς ~500 γονείίςς = 1000 παιδιιά ΟΜΑ ΕΣ ΓΟΝΕΩΝ µε παιδιά προσχολικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολή αριθμού μαθητών από την Β' Λυκείου ( ) στην Γ' Λυκείου (το )

Μεταβολή αριθμού μαθητών από την Β' Λυκείου ( ) στην Γ' Λυκείου (το ) Μεταβολή αριθμού μαθητών από την Β' Λυκείου (1998-99) στην Γ' Λυκείου (το 1999-2000) Σε μια προσπάθεια συστηματικότερου προσδιορισμού του φαινομένου της "κίνησης" των μαθητών εξετάζουμε την διαφορά η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Π α σα πνο η αι νε σα τω τον Κυ ρι. Π α σα πνο η αι νε σα α τω τον. Ἕτερον. Τάξις Ἑωθινοῦ Εὐαγγελίου, Ὀ Ν Ψαλµός. Μέλος Ἰωάννου Ἀ. Νέγρη.

Π α σα πνο η αι νε σα τω τον Κυ ρι. Π α σα πνο η αι νε σα α τω τον. Ἕτερον. Τάξις Ἑωθινοῦ Εὐαγγελίου, Ὀ Ν Ψαλµός. Μέλος Ἰωάννου Ἀ. Νέγρη. Τάξις Ἑωθινοῦ Εὐαγγελίου, Ὀ Ν Ψαλµός. Μέλος Ἰωάννου Ἀ. Νέγρη. Κυ ρι ε ε λε η σον Ἦχος Πα Α µην Π α σα πνο η αι νε σα τω τον Κυ ρι ον Ἕτερον. Π α σα πνο η αι νε σα α τω τον Κυ υ ρι ι ον 1 ΙΩΑΝΝΟΥ Α. ΝΕΓΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

των Συντακτών - µελών της Ενώσεως Συντακτών ηµερησίων εφηµερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων

των Συντακτών - µελών της Ενώσεως Συντακτών ηµερησίων εφηµερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων των Συντακτών - µελών της Ενώσεως Συντακτών ηµερησίων εφηµερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων Ot16R09 ΚΩΩ Δ Ι ΚO ΠOΙ Η ΣΗ Δ ΙΑΤΑΞΕΩΩΝ (Y.Α.) ΤΩΩΝ ΣYΝΤΑΚΤΩΩΝ - ΜΕΛΩΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΩΣΕΩΩΣ ΣYΝΤΑΚΤΩΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑ ΑΣ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ (ΣΜΕΑΕ)

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑ ΑΣ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ (ΣΜΕΑΕ) ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑ ΑΣ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ (ΣΜΕΑΕ) (Ειδικά Νηπιαγωγεία, Ειδικά ηµοτικά, ΕΕΕΕΚ, Ειδικά Γυµνάσια, Ειδικό Επαγγελµατικό Λύκειο) Σχολικό έτος: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

λοι οι άνθρωποι µεγαλώνουν σε ένα κοινωνικοπολιτισµικ περιβάλλον και είναι σηµαντικ να γνωρίζουν τι µπορο ν να

λοι οι άνθρωποι µεγαλώνουν σε ένα κοινωνικοπολιτισµικ περιβάλλον και είναι σηµαντικ να γνωρίζουν τι µπορο ν να λοι οι άνθρωποι µεγαλώνουν σε ένα κοινωνικοπολιτισµικ περιβάλλον και είναι σηµαντικ να γνωρίζουν τι µπορο ν να αντλήσουν πληροφορίες προκειµένου να αποκτήσουν γνώσεις για τον εαυτ τους και τους άλλους.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά

ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ» ΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά ΟΜΑ ΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ( ιάρκεια κάθε Οµάδας: 8 δίωρες εβδοµαδιαίες συναντήσεις). Οµάδα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο 1. Ταυτότητα της Έρευνας Η έρευνα του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού έγινε πλέον θεσμός στα πλαίσια του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου, αφού διεξάγεται

Διαβάστε περισσότερα

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται Ι. Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1. Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ας διαβάσουμε τι θα μάθουμε στο σημερινό μάθημα: Σκοπός: Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να απαντήσουμε σε ένα «γιατί»: Γιατί χρειάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 10 Ιουλίου 2014 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 10 Ιουλίου 2014 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 10 Ιουλίου 20 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Απρίλιος 20 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τον εποχικά προσαρµοσµένο δείκτη ανεργίας για τον Απρίλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΑΕΔ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018 ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΟΑΕΔ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018 ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΚΘΕΣΗ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018 ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018 2019 Γ. 18 Μ. 57 Λήξη Σχολικής Χρονιάς 2018 2019 Προαγωγικές/Απολυτήριες Εξετάσεις 2018-2019 Εγγραφές για τη Σχολική Χρονιά 2019 2020 Έναρξη Σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗ ΙΑΥΓΕΙΑ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗ ΙΑΥΓΕΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗ ΙΑΥΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης για τα κοινωνικοοικονοµικά κριτήρια µοριοδότησης των αιτήσεων εγγραφής και επανεγράφης νηπίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΥΛΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΥΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΛΙΚΙΑ: 28-53 ΦΥΛΟ AΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 6 26 ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΕΙ/ΑΕΙ 10 Δευτεροβάθμια 16 Δημοτικό 3 ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Αστική υποβαθμισμένη 2 Αστική αναβαθμισμένη 18 Ημιαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προγραµµατισµός της Φυσικής Αγωγής στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

ΘΕΜΑ: Προγραµµατισµός της Φυσικής Αγωγής στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σέρρες: 14 / 9 / 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Αρ. Πρωτ. : 1008 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ --- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ /ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ --- ΓΡΑΦΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Μάρτιος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 5 Ιουνίου 2014

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Μάρτιος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 5 Ιουνίου 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 5 Ιουνίου 20 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Μάρτιος 20 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τον εποχικά προσαρµοσµένο δείκτη ανεργίας για τον Μάρτιο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ Σχ. Έτους 2015-2016

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ Σχ. Έτους 2015-2016 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ Σχ. Έτους 2015-2016 προς διευκόλυνση της συνεργασίας του Τµήµατος Παιδείας µε τους /ντες των Σχολείων Πρωτ/θµιας και ευτ/θµιας Εκπ/σης ήµου Ρεθύµνης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Α/Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ι. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9-11 II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣ ΜΟΥ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ι. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9-11 II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣ ΜΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ι. ΠΡΟΛΟΓΟΣ II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 9-11 13-23 Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣ ΜΟΥ 1. Εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολικές μονάδες, σχολές και τμήματα. Μαθητές, σπουδαστές-φοιτητές,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρόλογος Η μάθηση είναι μια διαδικασία ζωής που πραγματοποιείται μέσα από αλληλεπιδράσεις του ατόμου κατά τη διάρκεια των καθημερινών συμβάντων.στο σημερινό Γενικό Σχολείο φοιτούν και μαθητές που δυσκολεύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑ TΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑ TΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δημοσιεύτηκε από το Παρατηρητήριο για τα θέματα καταγραφής και αντιμετώπισης της Μαθητικής Διαρροής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) η επιτελική σύνοψη της μελέτης για τη μαθητική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 11 εκεµβρίου 2013 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 11 εκεµβρίου 2013 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 11 εκεµβρίου 20 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Σεπτέµβριος 20 29 27 25 23 21 19 17 15 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τον εποχικά προσαρµοσµένο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρ. Φακ.: 7.12.09/3 6 Σεπτεμβρίου 2017 Διευθυντές/Διευθύντριες Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Θέμα: Χρονοδιαγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

VAGONETTO. Ωρες: 09:00 17:00. t: (+30) e: w: Kρατήσεις: Fokis Mining Park Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας

VAGONETTO. Ωρες: 09:00 17:00. t: (+30) e: w:  Kρατήσεις: Fokis Mining Park Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας VAGONETTO Fokis Mining Park Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Ωρες: 09:00 17:00 Kρατήσεις: t: (+30) 2265 078819 e: info@vagonetto.gr w: www.vagonetto.gr 5 1 o χ λ μ Ε. Ο. Λ α μ ί α ς Ά μ φ ι σ σ α ς Τ. Κ. 3 3

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο 2 αναλύονται και συγκρίνονται οι δύο ετήσιοι πληθυσµοί ανά φύλο, ανά κατεύθυνση, ανά Λύκειο, ανά οµάδα Λυκείων. Αναλύονται και συγκρίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Vaitsidis, Christos. Neapolis University. þÿ Á̳Á±¼¼± ¼Ìù±Â ¹ º à Â, Ç» Ÿ¹º ½ ¼¹ºÎ½ À¹ÃÄ ¼Î½ º±¹ ¹ º à  þÿ ±½µÀ¹ÃÄ ¼¹ µ À»¹Â Æ Å

Vaitsidis, Christos. Neapolis University. þÿ Á̳Á±¼¼± ¼Ìù±Â ¹ º à Â, Ç» Ÿ¹º ½ ¼¹ºÎ½ À¹ÃÄ ¼Î½ º±¹ ¹ º à  þÿ ±½µÀ¹ÃÄ ¼¹ µ À»¹Â Æ Å Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Economic Sciences and Business http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2015 þÿ Ãż²» Ä Å ¹µÅ Å½Ä ÀÁ þÿ ¼ ºÁ±Ä¹º µºà± µåã Vaitsidis, Christos

Διαβάστε περισσότερα

8 ο ΓΕΛΠάτρας ΕρευνητικήΕργασία Μάιος 2012

8 ο ΓΕΛΠάτρας ΕρευνητικήΕργασία Μάιος 2012 8 ο ΓΕΛΠάτρας ΕρευνητικήΕργασία Μάιος 2012 ΗΕξέλιξηκαιη Ιστορίατης Εκπαίδευσηςανά τουςαιώνες Τομάθημαστην αρχαίαελλάδα. Αντί για βιβλία είχαν πήλινες πλάκες και το μάθημα γινόταν με δύο άτομα, τον μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλήθεια. για την ανέγερση. 8 Γυµνασίου & 9 Λυκείου. των νέων σχολικών µονάδων. του. στην Αγία Φιλοθέη

Η Αλήθεια. για την ανέγερση. 8 Γυµνασίου & 9 Λυκείου. των νέων σχολικών µονάδων. του. στην Αγία Φιλοθέη Η Αλήθεια για την ανέγερση των νέων σχολικών µονάδων του ου ου 8 Γυµνασίου & 9 Λυκείου Αµαρουσίου στην Αγία Φιλοθέη 1α 1β Tα Ντοκουµέντα της Αλήθειας 2α 2β Το πρόβληµα που κληθήκαµε να διαχειριστούµε Το

Διαβάστε περισσότερα