Σεμινάρια μεθοδολογία παρακολούθησης

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σεμινάρια 2007. μεθοδολογία παρακολούθησης"

Transcript

1 εκέμβριος 2007, Τεύχος 7 Ενημέρωση σε επικεφαλίδες Σεμινάρια 2007 Αποτελέσματα αναφορών 2006 Αβοκέτα Όρος Σμόλικας Νέα Τεχνητή λίμνη στον Αλιάκμονα Αγ. Μάμας - Οικοπεδοποίηση Καταγγελίες σε ΙΒΑ Μεσοχειμωνιάτικες 2008 Ημερίδα για τον Υμηττό 25 χρόνια Ημερολόγιο αναφορών Αρχείο Συντονίστρια ικτύου ΣΠΠΕ: Μαρίλια Καλούλη Στείλτε το άρθρο σας για το επόμενο Newsletter στο e- mail: Επικοινωνία Σεμινάρια 2007 ύο πολύ επιτυχημένα σεμινάρια διοργανώθηκαν φέτος, για το ίκτυο των IBA Caretakers, με σκοπό την επέκταση του ικτύου σε νέες περιοχές, την απόκτηση νέων μελών και την μετεκπαίδευση των παλιών μελών. Τα σεμινάρια διοργανώθηκαν γεωγραφικά στην Αθήνα για να καλύψουν την Νότια Ελλάδα και νησιά, και στην Κερκίνη για να καλύψουν την Βόρεια Ελλάδα. Συνολικά συμμετείχαν στα σεμινάρια 62 άτομα, εκ των οποίων 33 νέοι και 29 παλιοί, και προστέθηκαν 15 νέες περιοχές υπό παρακολούθηση. (βλ. λίστα συμμετεχόντων) Ήταν πολύ ωραία η ανάμειξη που έγινε μεταξύ νέων και παλιών μελών, η συνάντηση με παλιούς φίλους, η γνωριμία με τους νέους, ειδικά στην Κερκίνη βοήθησε ιδιαίτερα η απομονωμένη τοποθεσία, αλλά και η διήμερη παραμονή. Τα σχόλια που έγιναν από εσάς ήταν πολύ θετικά και ως προς την ύλη των σεμιναρίων και ως προς την οργάνωση. Προτάσεις που κάνατε θα ληφθούν υπόψη, όπως το τριήμερο αντί διήμερο σεμινάριο, την διάσπαση της ύλης, και περισσότερο εκπαίδευση πεδίου. Η ύλη των σεμιναρίων διοργανώθηκε σε δύο επίπεδα, εισαγωγή των νέων μελών στη σημασία των ΙΒΑ για τα πουλιά, στο θεσμικό πλαίσιο και στη μεθοδολογία παρακολούθησης. Εκπαίδευση των παλιών μελών στη συμπλήρωση του νέου πρωτοκόλλου της Birdlife International, ανάλυση προβλημάτων αξιολόγησης απειλών και εφαρμογή του πρωτοκόλλου σε case study της Γιάλοβας. Σε νέους και παλιούς παρουσιάστηκε η κοινή μεθοδολογία παρακολούθησης των ΙΒΑ με βάση τα είδη που πληρούν τα κριτήρια σε κάθε περιοχή, την εποχή παρακολούθησης και τα σημαντικά ενδιαιτήματα με βάση τους χάρτες του Corine.

2 Στη συνέχεια έγιναν δύο επίσκεψης πεδίου, μία στο Σχοινιά για τους Νότιους και μία στη λίμνη Κερκίνη για τους Βόρειους. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω σε όλους και ειδικά στους παλιούς, είναι ότι τα σεμινάρια διοργανώνονται κάθε χρόνο με νέες ενότητες, ανταποκρίνονται στις ανάγκες εκπαίδευσης που δημιουργούνται μέσα από την λειτουργία του ικτύου, είναι σημαντικά για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των μελών του ικτύου και την μετάδοση της εμπειρίας των παλιών προς τους νέους, και πάντα εξελίσσονται. Αρα, είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλοι, και γιατί πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και μάθησης, και γιατί είναι η σημαντικότερη δράση ενίσχυσης του ίδιου του θεσμού. Τέλος, φέτος στη Κερκίνη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση μελών και ομιλητών από το έτος ίδρυσης του ικτύου (2003) και θέλω ειδικά να ευχαριστήσω τους εξωτερικούς μας συνεργάτες Θόδωρο Κομηνό, Χρήστο Βλάχο και Νίκο Προμπονά για την συμβολή τους. Μαρίλια Καλούλη Συντονίστρια ικτύου Παρακολούθησης ΣΠΠΕ Αναφορές 2006 Πολύ σημαντική ήταν η έκδοση από την πλευρά της ΕΟΕ της ετήσιας αναφοράς της για την κατάσταση των ΙΒΑ με βάση τις αναφορές των caretakers και το νέο πρωτόκολλο της Birdlife. Αντίγραφο της έχει ήδη σταλεί στη Birdlife Int. η οποία μας ενημέρωσε ότι είμαστε η πρώτη χώρα από όλους τους εταίρους που το εφαρμόζει, ότι είναι πρωτοποριακό ότι caretakers εκπαιδεύονται και διεξάγουν αυτήν την δραστηριότητα και το παράδειγμα μας θα αποτελέσει κίνητρο και για τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Η αναφορά δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ στο site Παρακαλώ όλοι να την διαβάσετε προσεκτικά και να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην αποστολή των ετήσιων αναφορών. Περιοχές με πολύ καλούς caretakers, εμπειρία και χρόνια δράση, δεν θα έπρεπε να απουσιάζουν από αυτή την αναφορά. Ακόμα, τα αποτελέσματα των αναφορών σας θα δημοσιευτούν και στο καινούργιο βιβλίο με το update των ΙΒΑ. Η σημασία λοιπόν των αναφορών αυξάνεται!!! Παρουσίαση είδους Αβοκέτα (Recuvirostra avocetta) H Αβοκέτα είναι ένα είδος παρυδάτιου το οποίο το συναντάμε στους περισσότερους ελληνικούς υγροτόπους, σε εκτάσεις με αλμυρά ρηχά νερά. Φωλιάζει σε μικρές νησίδες εσωτερικά των υγροτόπων δημιουργώντας αποικίες. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο αναζητάει την τροφή της, χρησιμοποιώντας το μακρύ, γυριστό ράμφος της, το οποίο κουνάει δεξιά αριστερά στο νερό, ψάχνοντας για μαλάκια, καρκινοειδή και αβγά ψαριών. Ξεχειμωνιάζει σε μεγάλους αριθμούς στο Μεσολόγγι, Σπερχειό, Αλιάκμονα ενώ φωλιάζει στο έλτα Έβρου, Αξιού-Αλιάκμονα, Νέστου, στις Αλυκές Κίτρους, Καλλονής Λέσβου και Μεσολόγγι.

3 Παρουσίαση ΣΠΠΕ (ΙΒΑ 066) Κορυφές Όρους Σμόλικα Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο που φτάνει τα 2637μ. Έχει έκταση στρ και συνδυάζει τις ψηλές κορυφές με τα απότομα βράχια και τα εκτενή λιβάδια με βοσκοτόπια στην υποαλπική ζώνη. Όσον αφορά τη βλάστηση επικρατούν τα δάση κωνοφόρων, που κυρίως αποτελούνται από τη μαύρη πεύκη (Pinus nigra) αλλά και από τα ρόμπολα. Υπάρχουν επίσης δάση οξυάς που εναλλάσσονται αυτά των κωνοφόρων άλλα και μικτά. Ακόμη μέσα στα δάση αλλά και στα αλπικά λιβάδια φύονται προστατευόμενα είδη ποωδών φυτών όπως αυτά του γένους Dactylorhiza ή το είδος Gentiana verna (φωτ). Η περιοχή του Σμόλικα φιλοξενεί πολλά σημαντικά είδη ζώων, από ασπόνδυλα μέχρι θηλαστικά. Εκεί υπάρχουν τα λεπιδόπτερα Parnasius apollo, και Rhopalocera sp. που τείνουν να εξαφανιστούν. Από ερπετά αξίζει να αναφέρουμε την κιτρινόκοιλη βομβίνα (Bombina variegata ssp.scabra) βλ. φωτο, τη σαλαμάνδρα, την οχιά των λιβαδιών (Vipera ursinii) φυσικά τους νεοτεινικούς και μη, αλπικούς τρίτωνες που κατοικούν στη φημισμένη ρακόλιμνη (2300m). Επίσης τα δάση και τα ποτάμια της περιοχής είναι πολύ σημαντικά για σπάνια θηλαστικά της Ευρώπης όπως η αρκούδα, η βίδρα, και το αγριογιδο. Ο Σμόλικας έχει χαρακτηριστεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά αφού εκεί αναπαράγονται σημαντικά αρπακτικά, αλπικά και δασικά είδη. Από τα πιο σημαντικά είδη είναι ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus), o Φιδαετός (Circaetus gallicus), η Σβαρνίστρα (Tichodroma muraria) αλλά και οι δυο Καλιακούδες, η κίτρινη (Pyrrhocorax graculus) και η κόκκινη (Pyrrhocorax pyrrhocorax). Πέρα από αυτά όμως υπάρχει και μεγάλος αριθμός άλλων πουλιών όπως δρυοκολάπτες (Dryocopus martius),τσίχλες και παπαδίτσες (Parus cristatus, Parus ater, Parus major φωτ.) Οι κύριες απειλές για την περιοχή προέρχονται από το κυνήγι, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στους κατοίκους των γύρω περιοχών και την υλοτομία, αφού ο ευθυτενής κορμός της μαύρης πεύκης είναι ιδανικός για εμπορικούς σκοπούς. Έως τώρα όμως ευτυχώς δεν έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα από κάποια εκ των απειλών. Η περιοχή του Σμόλικα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, παρόλα αυτά όμως είναι μια από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές της Ελλάδας. Αν και πολλά θα μπορούσαν να γίνουν από επιστημονικό και περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον λίγα πράγματα έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα. Ίσως βέβαια αυτό να δίνει στο Σμόλικα τη σημερινή του εικόνα, σίγουρα όμως με σωστή <<εκμετάλλευση>>, ο τόπος έχει πολλά να δώσει σε όλους... Τάσος Μπούνας Φοιτητής Βιολογίας ΙΒΑ Caretaker Όρους Σμόλικα και Τύμφης

4 (ΙΒΑ 042) Στενά Αλιάκμονα - Τεχνητή λίμνη Αγ. Βαρβάρα. Ένας νέος υδροβιότοπος δημιουργείται Με την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού φράγματος της ΕΗ στη θέση Αγ. Βαρβάρας στις εκβολές των Στενών του Αλιάκμονα, επεκτείνεται ουσιαστικά η λίμνη της Αγ. Βαρβάρας, που προϋπήρχε εκεί, και πλέον καλύπτει μία έκταση στρεμμάτων. Στη νέα λίμνη, αν και ακόμα δεν έχει γεμίσει με νερό, άρχισε ο εποικισμός από κοινά είδη υδρόβιων και παρυδάτιων, αλλά και αρπακτικών ειδών, που βρίσκουν τροφή (κυρίως fulica atra). Η πρώτη καταγραφή - πάντα με πολύ καλό καιρό και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες - έχει ως εξής: Φαλαρίδες - fulica atra - Μεγάλη συγκέντρωση Πρασινοκέφαλα - anas platyrynhus -Μικροί πληθυσμοί (30-40) Σκουφοβουτηχτάρες - podiceps cristatus - μικρός αριθμός (4) Νανοβουτηχτάρες - tachybaptus ruficollis - μικροί πληθυσμοί (<30) Σταχτοτσικνιάς - ardea cinerea - λίγα... (4άτομα) Λαγόνες - Phalacrocorax pygmeus - μικρός πληθυσμός (<20) Κορμοράνοι - Phalacrocorax carbo - 4 Γερακίνες - Buteo Buteo - 1 Γλάροι - larus ridibundus (30) - larus cachinnans (50) - κάποιο... γλαρόνι Νερόκοτα - Galinoulla chloropus - 2 Μπεκατσίνι - gallinago gallinago - 1 Πρασινοσκέλης - Tringa nenebularia - 1 Λευκοσουσουράδα - Motacilla alba Νεροκελάδες - Anthus spinoletta > 20 Καρβουνιάρης - Phoenicurus ochruros - 5 Φανέτο - Carduelis cannabina >10 Καρδερίνα - Carduelis carduelis - 3 Αλκυόνη - Alcedo athis - 2 Πρόκειται για έναν καινούργιο τεχνητό υδροβιότοπο, που έρχεται σε συνέχεια του υφιστάμενου, ο οποίος λειτούργησε ως τόπος διαχείμασης, όχι όμως ως περιοχή αναπαραγωγής. Στο εσωτερικό της κατασκευάστηκαν δυο τεχνητές νησίδες που μπορεί να προσελκύσουν αναπαραγόμενα είδη. Η ΕΗ έχει κατασκευάσει διαδρόμους προσέγγισης σκαφών και προβλήτες για αναψυχή και ερασιτεχνικό ψάρεμα. εν υπάρχει πρόσβαση από αυτοκίνητο παρά μόνο για πεζούς και ποδήλατα. Προσοχή: Ήδη πολλοί ενδιαφέρθηκαν για την «αξιοποίηση» των νησίδων για εκκλησάκι όπου θα γίνονται γάμοι και βαπτίσεις καθώς και κέντρα διασκέδασης. Φυσικά η ΕΗ δεν το συζητά. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα του έργου είναι ότι διασφαλίζει μία ελάχιστη παροχή 4,5 m3/sec νερού στο ποτάμι, πράγμα που μέχρι τώρα δεν γινότανε και τους καλοκαιρινούς μήνες το ποτάμι στέγνωνε. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο τεράστιος σκουπιδότοπος της Βέροιας λίγα μέτρα από το φράγμα της λίμνης μέσα στην κοίτη του Αλιάκμονα. Πρέπει να προσεχθούν:

5 Επιχωμάτωση τουλάχιστον των εξωτερικών πρανών για φύτευση τους με δένδρα της περιοχής. Έλεγχος για αποφυγή ρυπογόνων χρήσεων, όπως το πλύσιμο οχημάτων και σκαφών αναψυχής. Σκουπίδια Απομάκρυνση σκουπιδότοπου Βέροιας. ιευθέτηση περιβάλλοντος χώρου με απομάκρυνση υπολειμμάτων εργοταξίου και φύτευση της περιοχής. Φώτης Αργυρίου IBA Caretaker έλτα Αξιού, Λουδιά, Αλιάκμονα Απειλές Προσπάθεια οικοπεδοποίησης του έλους Αγ. Μάμα (ΙΒΑ GR034) Χαλκιδικής Το έλος του Αγίου Μάμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εναπομείναντες υγροτόπους της Χαλκιδικής. Έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό GR , είναι ενταγμένος στο ίκτυο NATURA 2000 περιοχής και αποτελεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠΕ) με κωδικό GR034. Ορισμένα από τα πουλιά που αναπαράγονται σε πολύ καλούς πληθυσμούς στον υγρότοπο είναι ο Καλαμοκανάς (Himantopus himantopus), η Βαρβάρα (Tadorna tadorna), το Νεροχελίδονο (Glareola pratincola), το ποταμογλάρονο (Sterna hirundo), ο Κοκκινοσκέλης (Tringa totanus) και προσφάτως καταγράφηκε αναπαραγωγή της Πετροτουρλίδας (Burhinus oedicnemus). Εδώ και χρόνια όμως οι κάτοικοι του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής διεκδικούσαν από το ελληνικό δημόσιο παραθαλάσσια έκταση νοτιοδυτικά του ημοτικού ιαμερίσματος του Αγίου Μάμα. Οι κάτοικοι επικαλούνταν ότι απέκτησαν την έκταση από τους Αλέξανδρος και Μιχαήλ Μπέης. Έπειτα από εισήγηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, βγήκε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και κατόπιν του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας με τις οποίες έκταση 4.246,306 στρεμμάτων περνάει στην ιδιοκτησία των κατοίκων του χωριού (Σύλλογος Ιδιοκτητών Οικοπέδων και Συνιδιοκτητών Περιοχής «Τσαϊρίου» Αγίου Μάμαντος, ημοτικό ιαμέρισμα Αγίου Μάμα, Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Αγίου Μάμαντος και Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» του Αγίου Μάμαντος). Η έκταση αυτή ανήκει στο σύνολό της στην χαρακτηρισμένη ως ΖΕΠ περιοχή του Αγίου Μάμα. Με το που βγήκε η απόφαση και χωρίς να προηγηθεί οιαδήποτε μελέτη μηχανήματα δημιούργησαν δρόμους καταστρέφοντας βλάστηση οικοτόπων που αποτελούν προτεραιότητα για προστασία από την ΕΕ, ενώ αρκετά από τα οικόπεδα, συνολικά πάνω από 20, βρίσκονται μέσα στο τμήμα του υγροτόπου που πλημμυρίζει με νερό. Επιπτώσεις από το έργο. Α) Αμεσες (έχουν ήδη συντελεστεί) Καταστροφή βλάστησης οικοτόπων προτεραιότητας. Καταστροφή ενδιαιτημάτων πανίδας. Καταστροφή φωλεών εδαφόβιων πουλιών. Όχληση. Β) Μεσοπρόθεσμες (θα συμβούν κατά την κυρίως κατασκευή του έργου στην περίπτωση που τελικά υλοποιηθεί) Καταστροφή πολύ μεγάλου τμήματος ή συνόλου οικοτόπων προτεραιότητας. Μπάζωμα και περιορισμός της έκτασης της πλημμυρισμένης με νερό επιφάνειας. Αισθητική αλλοίωση και υποβάθμιση του τοπίου.

6 Όχληση. Γ) Μακροπρόθεσμες (έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου) Περαιτέρω υποβάθμιση του υγροτόπου (σκουπίδια και ρύποι). Περαιτέρω συρρίκνωση του υγροτόπου μια και θα ενταθούν οι πιέσεις για μπάζωμα και καλλιέργεια ή κτίσιμο εκτάσεων σε τμήματα του υγροτόπου που πλημμυρίζουν ή όχι (καλαμώνες κ.λπ.). Θα ασκηθούν πιέσεις για πλήρη αποξήρανσή του και ενδεχομένως να δοθεί η ευκαιρία να δημιουργηθεί στη θέση του αεροδρόμιο για πτήσεις charter που τόσα χρόνια ζητάνε οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολυνθεί ο τουρισμός της Χαλκιδικής. Το έλος του Αγίου Μάμα αποτελούσε πάντα μία από τις προτεινόμενες για το σκοπό αυτό περιοχές. Η ΕΟΕ αντέδρασε άμεσα στέλνοντας επιστολές σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση αυτού του σημαντικού υγροτόπου. Καταγγελίες Σταύρος Καλπάκης IBA Caretaker Έλους Αγ. Μάμα Πρόσφατες παρεμβάσεις της ΕΟΕ σε ΙΒΑ μετά από καταγγελίες caretaker και μελών Καλοχώρι (ΙΒΑ GR029) - Εκτεταμένη επιχωμάτωση υγροτοπικών εκτάσεων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (31/08/2007) Συγκεκριμένα, νοτιοδυτικά του οικισμού του Καλοχωρίου, στην περιοχή ανάμεσα στην οδό Τσαλικόβου και το ανατολικό ανάχωμα του Γαλλικού ποταμού, όπου και υπάρχει ένα μεγάλο υγρολίβαδο δεκάδων στρεμμάτων, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση μπαζώματος και μάλιστα σε δύο διαμετρικά αντίθετα σημεία. Η συγκεκριμένη περιοχή προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς έχει ενταχθεί στο ίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Επιπλέον, περιλαμβάνεται στη Β' ζώνη προστασίας (περιοχή προστασίας της φύσης) του Εθνικού Πάρκου έλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Μπροστά στην ένταση της παράνομης επιχωμάτωσης (σε λίγες ώρες παρακολούθησης εθεάθησαν 13 φορτηγά να ξεφορτώνουν μπάζα), τα μέλη της ΕΟΕ ειδοποίησαν τις αστυνομικές αρχές, ώστε να σταματήσει άμεσα η παράνομη δραστηριότητα. Τότε αποκαλύφθηκε ότι μια παράνομη επιχείρηση είχε στηθεί, με την ανοχή και την ενθάρρυνση παραγόντων του ήμου Εχεδώρου. Tα μέλη της ΕΟΕ κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παράβαση, τόσο της περιβαλλοντικής, όσο και της πολεοδομικής νομοθεσίας και η υπόθεση έλαβε πλέον το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ οι παράνομες επιχωματώσεις σταμάτησαν. Επιπλέον, αποστείλαμε επιστολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας την επιβολή διοικητικών κυρώσεων αλλά και την αποκατάσταση του υγροτόπου. Αμβρακικός - Λιμνοθάλασσα Λογαρούς (ΙΒΑ GR081) - Φωταγώγηση & διάνοιξη δρόμων (11/9/2007) Καταγγελία για κατασκευή δρόμου και φωταγώγηση εντός περιοχής ΖΕΠ και Ramsar. Ξεκινήσαμε δεύτερο γύρο κινητοποίησης, ως συνέχεια των προσπαθειών που είχε κάνει η οργάνωση «Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού» οι οποίοι και μας ενημέρωσαν για τα έργα. Αρχικώς είχαν γίνει συστάσεις

7 από την πολεοδομία Αρτας για την απομάκρυνση των εν λόγω προβολέων, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε και η διάνοιξη δρόμου. Έκβαση καταγγελίας Λιμνοθάλασσα Λογαρού (από 11/9/2007): Σε συνέχεια των επιστολών μας, το ΥΠΕΧΩ Ε κοινοποίησε επιστολή του προς Περιφέρεια, Νομαρχία, ΕΥΕΠ, παρακινώντας τους να λάβουν τα μέτρα τους, ανάλογα με τις ευθύνες τους και να ενημερώσουν. Στενά Κλεισούρας (ΙΒΑ GR092) - Φωταγώγηση (12/9/2007) Είχαν ξεκινήσει οι εργασίες φωτισμού στο φαράγγι Κλεισούρας. Στείλαμε επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανόμενων του Υ.ΠΕ.ΧΩ. Ε., Περιφέρειας, Νομαρχίας και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, καθώς το έργο είναι μέσα σε περιοχή NATURA. Συγκεκριμένα η περιοχή αποτελεί μια από τις τελευταίες αποικίες των όρνιων στην Ελλάδα. Έκβαση καταγγελίας: Μέσα στον Οκτώβρη ενημερωθήκαμε ότι απομακρύνθηκαν οι εγκαταστάσεις φωτισμού στο φαράγγι, μετά από τη δική μας καταγγελία αλλά και διαμαρτυρία άλλων τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Χειμαδίτιδα (GR 046) - Παράνομος δρόμος (12/9/2007 & 11/6/2007) Αρχικά στείλαμε επιστολή σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη βελτίωση - ασφαλτόστρωση δρόμου στη λίμνη Χειμαδίτιδα (έργο που έχει ήδη ξεκινήσει) η οποία αποτελεί ΖΕΠ και ΤΚΣ. Παραλήπτες ήταν το ΥΠΕΧΩ Ε, η Περιφέρεια και η Νομαρχία. Η απάντηση του ΥΠΕΧΩ Ε επιβεβαιώνει ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη και η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου δεν επιτρέπεται. Σε δεύτερη φάση, συνεργαζόμενοι στενά με τον Χ. Τσαϊτουρίδη (νομικός), στείλαμε επιστολή για την παραβίαση νομοθετικών διατάξεων στη διαδικασία έγκρισης του εν λόγω έργου, με άμεσο παραλήπτη την Περιφέρεια, και κοινοποίηση στο ΥΠΕΧΩ Ε και τη Νομαρχία. Έκβαση καταγγελίας Χειμαδίτιδα (12/9/2007) Η Περιφέρεια. Μακεδονίας με επιστολή της δέχεται να προβεί σε μικρές διορθώσεις του έργου, έτσι ώστε να αρθούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις από το έργο. Ο. Μπούσμπουρας βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί τους για να αποφασίσουν από κοινού και με το ΥΠΕΧΩ Ε για αυτές τις παρεμβάσεις, ενώ ο ήμος - που φαίνεται υπεύθυνος για το έργο, δεν έχει προχωρήσει σε ασφαλτόστρωση του δρόμου Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας (ΙΒΑ GR119) 20/9/ Κίνδυνος εθελοντών από λαθροκυνηγούς Κινδυνεύσανε εθελοντές του προγράμματος της ΕΟΕ στη Γιάλοβα, Πύλου, όταν κατά την πρωινή τους παρακολούθηση μέσα στη περιοχή του βάλτου (εντός Καταφύγιο Αγριας Ζωής), εισήλθαν παράνομοι κυνηγοί, και χωρίς να έχουν αντιληφθεί την παρουσία των εθελοντών έστρεψαν τις καραμπίνες προς την μεριά τους, καθώς εκεί βρισκόντουσαν μαζεμένα τα περισσότερα πουλιά. Οι εθελοντές τρομοκρατημένοι ξεπρόβαλαν από την κρυψώνα τους για να ειδοποιήσουν τους κυνηγούς, οι οποίοι ξαφνιάστηκαν και τράπηκαν σε φυγή. Η ΕΟΕ έστειλε αμέσως επιστολή προς το ασαρχείο Καλαμάτας, ασονομείο Πύλου, Κυνηγετικό Σύλλογο Πύλου και αστυνομικό Τμήμα Πύλου, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων. Οι αρχές αλλά και ο Κυνηγετικός Σύλλογος θορυβήθηκαν αρκετά, εντείνανε τις περιπολίες στη περιοχή αλλά κυρίως έπεσε... «σύρμα» μεταξύ κυνηγών και από τότε δεν έχει πέσει ντουφεκιά! Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας (ΙΒΑ GR119) 22/10/ Καταπολέμηση κουνουπιών Μετά από καταγγελία των υπευθύνων του προγράμματος στη Γιάλοβα, διαπιστώθηκε ότι η μέθοδος καταπολέμησης και το χημικό σκεύασμα που χρησιμοποιούσε το συνεργείο καταπολέμησης κουνουπιών δεν συμβάδιζε με τις οικολογικά αποδεκτές προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, η μέθοδος της προνυμφοκτονίας, γίνεται με ψεκασμό στις εστίες νερού όπου υπάρχουν προνύμφες κουνουπιών, και είναι η μόνη συμβατή με το περιβάλλον. Αντιθέτως, το συνεργείο καταπολέμησης ψέκαζε τους θάμνους και την παράκτια βλάστηση, σε μία περιοχή μάλιστα που ζει ο Αφρικανικός χαμαιλέοντας και ο οποίος

8 τρέφεται με...έντομα! Το δε σκεύασμα που χρησιμοποιούσαν είναι το ΑΒΑΤΕ το οποίο έχει απαγορευτεί από την Ε.Ε, γιατί διαθέτει την ουσία temephos, αλλά το ελληνικό Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή απόφαση δίνει άδεια χρήσης του έως το 2009! Η ΕΟΕ μετά από επιστολή προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μεσσηνίας, με έκπληξη έλαβε απάντηση πως και η μέθοδος αλλά και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι ακριβώς αυτά που προτείνουμε, και μάλιστα ακόμα καλύτερα! Η ειρωνεία είναι ότι η Αναπτυξιακή έχει αναλάβει το πρόγραμμα καταπολέμησης και η ίδια δεν έχει ιδέα ότι το συνεργείο που έχει προσλάβει ούτε αυτή την μέθοδο εφαρμόζει ούτε αυτά τα χημικά χρησιμοποιεί, τα λεφτά όμως τα παίρνει κανονικά... Σε δεύτερη επιστολή μας ενημερώνουμε την Αναπτυξιακή για την πρακτική που ακολουθεί το συμβεβλημένο συνεργείο και ζητάμε άμεσο έλεγχο, επιβολή κυρώσεων και ΜΠΕ, καθώς η δράση εξελίσσεται μέσα σε περιοχή NATURA Η συνέχεια στο επόμενο τεύχος... Λιμνοθάλασσα Επανωμής (ΙΒΑ GR031) 06/11/ Εσκεμμένη καύση σε παράνομη χωματερή Συγκεκριμένα, παράπλευρα του κάμπινγκ του ΕΟΤ, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση αποτέφρωσης μεγάλου σωρού σκουπιδιών και μπαζών, χωρίς κανένα μέτρο πυρασφάλειας και από ανειδίκευτο προσωπικό. Σύμφωνα με καταγγελίες, η επιχείρηση διενεργούνταν από συνεργείο του ήμου. Τα μέλη της Ε.Ο.Ε. ειδοποίησαν το ασαρχείο Θεσσαλονίκης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία που κινητοποιήθηκαν άμεσα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέταξε να διακοπεί η καύση και υποχρέωσε το ήμο να συμμετέχει στη διαδικασία. Συνεχή ενημέρωση για τις παρεμβάσεις της ΕΟΕ μπορείτε να βρείτε στη σελίδα Για περισσότερες πληροφορίες, Κατερίνα Περράκη Νέα της ΕΟΕ Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις 2008 Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των Μεσοχειμωνιάτικων καταμετρήσεων υδρόβιων πουλιών σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθήστε να συμμετέχετε, αποτελεί μοναδική εμπειρία και ευκαιρία να βγείτε στους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μας με τους πιο έμπειρους ορνιθολόγους. Οι κεντρικές ημερομηνίες καταμέτρησης είναι το ΣΚ Ιανουαρίου. Τον συντονισμό θα τον έχει το γραφείο της Αθήνας για Αττική, Πελοπόννησο, υτική Ελλάδα και νησιά, ενώ το γραφείο Θεσσαλονίκης για Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία. Σημειώστε λοιπόν την ημερομηνία στο ημερολόγιο σας και επικοινωνήστε με τα δύο γραφεία ανάλογα για να δηλώσετε συμμετοχή. είτε το πρόγραμμα για να γνωρίζετε σε ποιες περιοχές γίνονται οι καταμετρήσεις και ποιοι συμμετέχουν: Περιοχές - ονόματα Ημερίδα για την προστασία του Υμηττού Τη Κυριακή 2/12 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Από ποιους κινδυνεύει ο Υμηττός» που διοργανώθηκε από τη ιαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τους ήμους που συνορεύουν με τον Υμηττό, ο ασάρχης Πεντέλης, καθώς και πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τον γράφοντα, με slideshow για τα πουλιά του Υμηττού και τις απειλές που δέχονται. Σε γενικές γραμμές ήταν μια πολύ

9 επιτυχημένη ημερίδα καθώς απασχόλησε τα ΜΜΕ και έφερε ξανά στην επικαιρότητα τις καταστροφικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩ Ε με τη διάνοιξη της σήραγγας Υμηττού και την επέκταση της Αττικής Οδού αλλά και το πρόβλημα της έλλειψης κτηματολογίου και δασολογίου στη χώρα μας. Οι εξελίξεις προβλέπονται πολύ σημαντικές... Λευτέρης Σταύρακας IBA Caretaker Υμηττού 25 χρόνια ΕΟΕ Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων αδιάλειπτης δράσης για την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στη χώρα μας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση στην Αθήνα την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του University of Indianapolis. Περισσότερα από 200 άτομα, μέλη, φίλοι και συνεργάτες, προσήλθαν για να γιορτάσουν τα 25α γενέθλια της οργάνωσης, η οποία περιλάμβανε πλούσιο πρόγραμμα με έκθεση φωτογραφίας και προγραμμάτων της Ε.Ο.Ε., προβολή του νέου βίντεο με τις δράσεις της και μουσική εκδήλωση. Το κλίμα ήταν ευχάριστο και άνετο καθώς δόθηκε η ευκαιρία αλληλογνωριμίας των μελών, δημιουργικών συζητήσεων για τα θέματα του περιβάλλοντος και τις τρέχουσες δράσεις της ΕΟΕ τα μελλοντικά σχέδια αλλά και τις αναμνήσεις από τους παλιότερους που εξακολουθούν να παραμένουν ενεργοί 25 χρόνια μετά. Γενέθλια με ακόμη περισσότερες επιτυχίες και συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία του περιβάλλοντος ευχήθηκαν στην Ε.Ο.Ε. ο ρ. L. Hoffmann, από τους πρωτοπόρους στην εξερεύνηση και προστασία της ελληνικής φύσης, ο κ. Τ. Λεβέντης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, η ρ. Κ. Παπάζογλου, ιευθύντρια του Ευρωπαϊκού Τμήματος της παγκόσμιας ομοσπονδίας BirdLife International, ο ρ. N. Schaffer, Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Royal Society for the Protection of Birds, και ο κ. Γ. Χανδρινός, ιδρυτικό μέλος της Ε.Ο.Ε. Παρόμοια εκδήλωση σε φιλικό κλίμα έγινε την Τετάρτη 5 εκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με ομιλητές τον Σταύρο Υφαντή (Αντιπρόεδρος Σ), την Μαρία Παναγιωτοπούλου, και τον Κυριάκο Οικονομίδη, ενώ στη συνέχεια ο Χρήστος Βλάχος μας μύησε στον κόσμο της φωτογράφησης των πουλιών. Ταυτόχρονα, οργανώθηκε αγώνας παρατήρησης πουλιών στο νομό Θεσσαλονίκης. Όπου παρατηρήθηκαν 129 είδη πουλιών. Νικητές αναδείχθηκαν οι «(Λεο)Παρδαλοτσικλιτάρες» (Κυριάκος Οικονομίδης, Γιώργος Υφαντής, Σέβη Λιούζα, Τάσος Μπούνας και Αλέξης Οικονομίδης) με 93 είδη Ξενοφών Κάππας ιευθυντής ΕΟΕ Ημερολόγιο αναφορών Με βάση τις εποχές παρακολούθησης ειδών, οι ημερομηνίες κατάθεσης των αναφορών, Ημερολόγια επίσκεψης από τους πρωτοετής και Ετήσια αναφορά από τους δευτεροετής και άνω, είναι οι παρακάτω: Ημερολόγια επίσκεψης 15 Φεβρουαρίου 15 Ιουνίου 15 Οκτωβρίου Ετήσια αναφορά 15 εκεμβρίου

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο»

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» 10 Οκτωβρίου 2015 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Τα πουλιά: οι πρωταγωνιστές του Εθνικού Πάρκου» Εύα Κατράνα Βιολόγος Msc Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική

Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων ΚοτυχίουΚοτυχίου Στροφυλιάς Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική Ορφανού,

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο. Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας. Εξελίξεις στην προστασία των βιοτόπων των πουλιών

Δίκτυο. Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας. Εξελίξεις στην προστασία των βιοτόπων των πουλιών Δίκτυο Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας Εξελίξεις στην προστασία των βιοτόπων των πουλιών EOE-Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία www.ornithologiki.gr Τεύχος 1 Aρ. 1 εκέμβριος 2004 Ενημέρωση σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού Πληροφορίες :Δ. Μπαρέλος ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Τηλέφωνο :26810 71919 Fax :26810 42855 Άρτα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 Αριθ. Πρωτ.:796 ΠΡΟΣ Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα Περιγραφή Η εκβολή του όρμου Λεύκα βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Αρνάς (ή Άρνη) στην Άνδρο. Πρόκειται για εκβολή ρύακα σχεδόν μόνιμης ροής, που τροφοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙΔΑ. Μπίρτσας Π. Κ., Χ. Κ. Σώκος, & Κ. Ε. Σκορδάς Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης

Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙΔΑ. Μπίρτσας Π. Κ., Χ. Κ. Σώκος, & Κ. Ε. Σκορδάς Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙΔΑ Μπίρτσας Π. Κ., Χ. Κ. Σώκος, & Κ. Ε. Σκορδάς Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης Η λίμνη Κορώνεια βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, 20 km

Διαβάστε περισσότερα

PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος)

PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος) PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος) Περιγραφή Ο υγρότοπος των Αλυκών Λάγγερη βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Νάουσας στην Πάρο. Πρόκειται για υγρότοπο που αποτελείται από δύο εποχιακά

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός 2015

Προγραμματισμός 2015 Προγραμματισμός 2015 Το 2015 προβλέπεται να παραμείνει μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη και με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις για την Ορνιθολογική. Το συνολικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών Μεταβατικά ύδατα (transitional waters) σύµφωνα µε την Οδηγία Πλαίσιο για τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ. Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ. Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Η περιοχή εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Ελένη Τρύφων Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πόσο επίκαιρο είναι το ερώτημα; Η Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τα μέσα της δεκαετίας του 50 μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. και βρίσκονται σε λειτουργία, 15 μεγάλα και 9 μικρά Υδροηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ. (Monachus monachus)

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ. (Monachus monachus) ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ (Monachus monachus) Η Μεσογειακή Φώκια είναι το µόνο είδος φώκιας που συναντάται στη Μεσόγειο και αποτελεί ένα από τα πλέον απειλούµενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών στον

Διαβάστε περισσότερα

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 Περιγραφή Η λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 βρίσκεται περίπου 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για μικρό λιμνίο που

Διαβάστε περισσότερα

[TYPE THE Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ COMPANY NAME]

[TYPE THE Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ COMPANY NAME] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ [TYPE THE COMPANY NAME] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 Δίκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά

Διαβάστε περισσότερα

Τουρισμός για παρατήρηση πουλιών στην Κεφαλονιά: Ένας δυναμικός τομέας εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Τουρισμός για παρατήρηση πουλιών στην Κεφαλονιά: Ένας δυναμικός τομέας εναλλακτικών μορφών τουρισμού Τουρισμός για παρατήρηση πουλιών στην Κεφαλονιά: Ένας δυναμικός τομέας εναλλακτικών μορφών τουρισμού Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου Αργοστόλι, 15 Νοεμβρίου 2014 Οικοτουρισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ Γεωγραφικά στοιχεία Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και

Διαβάστε περισσότερα

SAT002 - Εκβολή ρύακα Φονιά

SAT002 - Εκβολή ρύακα Φονιά SAT002 - Εκβολή ρύακα Φονιά Περιγραφή Ο ρύακας Φονιάς και η εκβολή του βρίσκονται 11,3 χλμ.α-βα της Χώρας στη νήσο Σαμοθράκη. Πρόκειται στην ουσία για δύο εκβολές σε απόσταση μερικών μέτρων η μια από την

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Εκχέρσωση και επιχωμάτωση με βαρέα οχήματα 30 στρεμμάτων του Παράκτιου Υγροτόπου Λεγραινών»

Θέμα: «Εκχέρσωση και επιχωμάτωση με βαρέα οχήματα 30 στρεμμάτων του Παράκτιου Υγροτόπου Λεγραινών» Προς: Πίνακα Αποδεκτών - Κοινοποίησης Αθήνα, 9 Μαρτίου 2016 Αριθ. πρωτ. 16/044 Θέμα: «Εκχέρσωση και επιχωμάτωση με βαρέα οχήματα 30 στρεμμάτων του Παράκτιου Υγροτόπου Λεγραινών» Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA 2000 Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 Το Δίκτυο Natura 2000 Είναι Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την υιοθέτηση της Οδηγίας των Οικοτόπων

Διαβάστε περισσότερα

17η Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ΠΡΑΚΤΙΚΑ (σύνοψη) Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 Έναρξη: Λήξη: 18.

17η Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ΠΡΑΚΤΙΚΑ (σύνοψη) Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 Έναρξη: Λήξη: 18. 17η Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ. 2013 2015 Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ΠΡΑΚΤΙΚΑ (σύνοψη) Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 Έναρξη: 10.15 Λήξη: 18.15 ΠΑΡΟΝΤΕΣ/ΟΥΣΕΣ: Καλτσής Απόστολος, Πρόεδρος Δ.Σ. (ΑΚ) Καρδακάρη

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ Κερκίνη 620 55 Κάτω Πορόια Τηλέφωνο. 23270 28004 Τηλεομ/πο: 23270 28005 Ηλ.Ταχ/μείο: info@kerkini.gr www.kerkini.gr Κερκίνη, 28 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

AND001 - Έλος Βιτάλι. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας

AND001 - Έλος Βιτάλι. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας AND001 - Έλος Βιτάλι Περιγραφή Το έλος Βιτάλι βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα ανατολικά του ομώνυμου οικισμού στην Άνδρο. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος και από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422343000 και όνομα "Έλος

Διαβάστε περισσότερα

MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1

MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1 MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1 Περιγραφή Οι λίμνες ορυχείων Χονδρού Βουνού βρίσκονται περίπου 7 χιλιόμετρα Ανατολικά του Αδάμα στην περιοχή Κόμια στη Μήλο. Πρόκειται για λίμνες που δημιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ "

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου

SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου Περιγραφή Η εκβολή Ξηροποτάμου βρίσκεται περίπου 5,4 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά από τον οικισμό της Σαμοθράκης. Πρόκειται για έναν εποχικό ρύακα που δέχεται νερό από μια

Διαβάστε περισσότερα

MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου

MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου Περιγραφή Το εποχιακό αλμυρό λιμνίο Αγ. Δημητρίου βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, 2,3 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

THA002 - Βάλτα Ραχωνίου

THA002 - Βάλτα Ραχωνίου THA002 - Βάλτα Ραχωνίου Περιγραφή Η Βάλτα Ραχωνίου βρίσκεται περίπου 2,7 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά του οικισμού Πρίνος, στη Θάσο και περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς για τους υγρότοπους

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγή στο δίκτυο NATURA 2000 2. Βασικά υδρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε επικεφαλίδες

Ενημέρωση σε επικεφαλίδες εκέμβριος 2006, Τεύχος 5 Ενημέρωση σε επικεφαλίδες Σεμινάρια 2006: Τρίτση - Καστοριά Χουχουριστής Η Λίμνη της Καστοριάς Λέσβος Αλιάκμονας Βεγορίτιδα Παρακολούθηση Κοινών ειδών Αιολικά Πάρκα - Θέσεις ΕΟΕ

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο»

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκη 10 Οκτωβρίου 2015 Βελτίωση των υποδομών του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού Παναγιωτίδης Χρήστος Δασολόγος

Διαβάστε περισσότερα

AND011 - Έλος Καντούνι

AND011 - Έλος Καντούνι AND011 - Έλος Καντούνι Περιγραφή Το έλος Καντούνι βρίσκεται νότια - νοτιοανατολικά στο όριο του χωριού Κόρθι στην Άνδρο. Πρόκειται για υποβαθμισμένη εκβολή που τροφοδοτείται από έναν ρύακα σχεδόν μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα

AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Αννίτσα βρίσκεται περίπου 1,4 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά από τον οικισμό Άλωνες και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αίγινας. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές Προστατευόµενες Περιοχές - Χώροι Αναψυχής

Φυσικές Προστατευόµενες Περιοχές - Χώροι Αναψυχής ΕΒ ΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Φυσικές Προστατευόµενες Περιοχές - Χώροι Αναψυχής ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας

Διαβάστε περισσότερα

Oρνιθοπανίδα της Οίτης

Oρνιθοπανίδα της Οίτης Oρνιθοπανίδα της Οίτης Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ειδών και Τύπων Οικοτόπων Η παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου

SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου Περιγραφή Ο υγρότοπος της εκβολής Ποτάμι Καρλοβάσου, βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα βοριοδυτικά του οικισμού Λέκα και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σάμου. Πρόκειται για εκβολή

Διαβάστε περισσότερα

KRI146 - Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου (Καταλυκή)

KRI146 - Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου (Καταλυκή) KRI146 - Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου (Καταλυκή) Περιγραφή Η Καταλυκή (Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου) βρίσκεται στο δήμο Φαιστού, περίπου 2 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά του Τυμπακίου. Πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητές Υδατοσυλλογές της Κρήτης Ταµιευτήρες νερού ή και Υγρότοποι; υνατότητες Πολλαπλών ρόλων

Τεχνητές Υδατοσυλλογές της Κρήτης Ταµιευτήρες νερού ή και Υγρότοποι; υνατότητες Πολλαπλών ρόλων Τεχνητές Υδατοσυλλογές της Κρήτης Ταµιευτήρες νερού ή και Υγρότοποι; υνατότητες Πολλαπλών ρόλων Μιχάλης ρετάκης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πανεπιστήµιο Κρήτης Το υγροτοπικό µωσαϊκό στην Κρήτη LIFE

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικής ενέργειας στην

ηλεκτρικής ενέργειας στην Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην άγρια φύση Δάσος Δαδιάς: προσέξτε την εικόνα και βρείτε γιατί φιλοξενεί τόσα πολλά αρπακτικά πουλιά Φ. Κατσιγιάννης «από το λεύκωμα Εικόνες από τη Δαδιά»

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π. Επιστολής: 20745/07/6 & 16747/08/2 Χειριστές: Αγγελική Μποσδογιάννη Ευάγγελος Τσακιράκης Τηλ. *** Ηµεροµηνία: Προς: Πίνακας Αποδεκτών

Α.Π. Επιστολής: 20745/07/6 & 16747/08/2 Χειριστές: Αγγελική Μποσδογιάννη Ευάγγελος Τσακιράκης Τηλ. *** Ηµεροµηνία: Προς: Πίνακας Αποδεκτών Προς: Πίνακας Αποδεκτών Α.Π. Επιστολής: 20745/07/6 & 16747/08/2 Χειριστές: Αγγελική Μποσδογιάννη Ευάγγελος Τσακιράκης Τηλ. *** Ηµεροµηνία: 12.5.09 Κοινοποίηση: Πίνακας Κοινοποιήσεων Θέµα: Ανεξέλεγκτοι

Διαβάστε περισσότερα

Υγρότοποι: μία ιστορία για το νησί μου. Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς

Υγρότοποι: μία ιστορία για το νησί μου. Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς Υγρότοποι: μία ιστορία για το νησί μου Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου 1 Τι είναι υγρότοποι; Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου

Διαβάστε περισσότερα

Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους

Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους Ρούλα Τρίγκου ασολόγος MSc Συντονίστρια Ενημέρωσης ράσεων ιατήρησης ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ- 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ΑΝ ΡΟΣ ιαχρονική παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό 2010 2011 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ Α7: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΔΡΑΣΗ Α7: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 1. TO ΕΡΓΟ «ACTIONS FOR THE CONSERVATION OF COASTAL HABITATS AND SIGNIFICANT AVIFAUNA SPECIES IN NATURA 2000 NETWORK SITES OF EPANOMI AND AGGELOCHORI LAGOONS, GREECE» - ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΝΤΟΝΤΟ

ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΝΤΟΝΤΟ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΝΤΟΝΤΟ Το κιρκινέζι που το κυνηγούσαν οι Κινέζοι, όλα τα πουλιά του βιβλίου κι εγώ ευχαριστούμε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τις συμβουλές και τη βοήθειά της στον εμπλουτισμό

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα: Θεσσαλονίκη: ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Αρ. Πρωτ. 16/115 Θέμα :

Αθήνα: Θεσσαλονίκη: ΠΡΟΣ  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Αρ. Πρωτ. 16/115 Θέμα : ΠΡΟΣ Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γενική Δ/νση Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Α.Π. Δ/νση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περ/ντος Τμήμα Γ Τηλ.: 2102124712, Fax:2105242596 Email: diaxeirisi.dason@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυο Παρακολούθησης Σηµαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας Η κατάσταση των ΣΠΠΕ (ΙΒΑs) 2006

ίκτυο Παρακολούθησης Σηµαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας Η κατάσταση των ΣΠΠΕ (ΙΒΑs) 2006 ίκτυο Παρακολούθησης Σηµαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας Η κατάσταση των ΣΠΠΕ (ΙΒΑs) 2006 Μαρίλια Καλούλη, Συντονίστρια ικτύου Υπευθύνων Παρακολούθησης ΣΠΠΕ Οκτώβριος 2007 Κατάλογος περιοχών

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία από το ερευνητικό έργο «Υγρότοποι Αττικής» ΕΛΚΕΘΕ / ΕΟΕ 2010

Στοιχεία από το ερευνητικό έργο «Υγρότοποι Αττικής» ΕΛΚΕΘΕ / ΕΟΕ 2010 Η ανάγκη διατήρησης-παρακολούθησης-ανάδειξης των υγροτόπων της Αττικής Στοιχεία από το ερευνητικό έργο «Υγρότοποι Αττικής» ΕΛΚΕΘΕ / ΕΟΕ 2010 Υπεύθυνος έργου από πλευράς ΕΛΚΕΘΕ: Δρ. Σταμάτης Ζόγκαρης zogaris@ath.hcmr.gr

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

SAT009 - Εκβολή ρύακα Κατσαμπά

SAT009 - Εκβολή ρύακα Κατσαμπά SAT009 - Εκβολή ρύακα Κατσαμπά Περιγραφή Η εκβολή Κατσαμπά βρίσκεται 3,4 χλμ Α-ΒΑ της Καμαριώτισσας στη νήσο Σαμοθράκη. Πρόκειται για την μικρή εκβολή του χειμάρρου Κατσαμπά, ενός ρύακα περιοδικής ροής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ Τίτλος προγρ/τος : «Μελετώ και διερευνώ το χώρο του λιμανιού του Κουφονησίου» Σχ. χρονιά : 2005-06 Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Ντέμσια Γεωργία (συντονίστρια) Χριστοδούλου Τριανταφυλλιά

Διαβάστε περισσότερα

Υποέργο 4 ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Υποέργο 5 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 39.270,00 Υποέργο 6 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 42.

Υποέργο 4 ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Υποέργο 5 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 39.270,00 Υποέργο 6 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 42. 2006-2009 1.386.831,82 Ε.Π. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (ΕΠΕΑΕΚ) ΥΠΟΕΡΓΟ Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε προστατευόμενες περιοχές 19.238,74 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΈΡΓΟΥ: ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΌΓΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΈΡΓΟΥ: ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΌΓΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Β Κ.Π.Σ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΜΕΤΡΟ 1.2: «ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΈΡΓΟΥ: ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Καλούστ Παραγκαμιάν WWF Ελλάς

Καλούστ Παραγκαμιάν WWF Ελλάς Η κατάσταση των υγροτόπων Καλούστ Παραγκαμιάν WWF Ελλάς Ερευνητικό πρόγραμμα: Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας Οι νησιωτικοί υγρότοποι της Ελλάδας -προϋπάρχουσα γνώση- Η πρώτη συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

Υ Α Δ Τ Α ΙΝΑ ΟΙΚ ΙΝΑ ΟΙΚ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑ Α Κ Ποϊραζ Ποϊραζ δης Χειμερινό

Υ Α Δ Τ Α ΙΝΑ ΟΙΚ ΙΝΑ ΟΙΚ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑ Α Κ Ποϊραζ Ποϊραζ δης Χειμερινό Κ. Ποϊραζίδης Χειμερινό 2010 2011 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ Ενότητα 1: Εισαγωγή στους υγροτόπους 1.1. Λίμνες 1.2. Έλη 1.3. Υφάλμυρα νερά 1.4. Τρεχούμενα νερά Ενότητα 2: ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ορνιθοτουρισμός ένας δυναμικός τομέας των εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Ορνιθοτουρισμός ένας δυναμικός τομέας των εναλλακτικών μορφών τουρισμού Ορνιθοτουρισμός ένας δυναμικός τομέας των εναλλακτικών μορφών τουρισμού Ορνιθολογική/ Ρούλα Τρίγκου Ρούλα Τρίγκου Συντονίστρια Ενημέρωσης ράσεων ιατήρησης Ποιοι είμαστε... Η Ορνιθολογική ιδρύθηκε το 1982

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» Η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» Η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» 10 Οκτωβρίου 2015 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού Στέλλα Βαρελτζίδου, Βιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη» Ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Περιβάλλον Πολιτισμός: Πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Αγίου Βασιλείου» Σπήλι, Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Συνάντηση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου LIFE PINUS Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτη 15 Μαΐου 2013 Οι δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

10 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΙΛΑΔΑ ΕΖΟΥΣΑΣ"

10 ΦΕΒ. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΙΛΑΔΑ ΕΖΟΥΣΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού

Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων Με την υποστήριξη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016 Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ. Παρατήρηση πουλιών. Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου Παιδικά εργαστήρια Διαγωνισμοί. Παρατήρηση πουλιών

ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ. Παρατήρηση πουλιών. Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου Παιδικά εργαστήρια Διαγωνισμοί. Παρατήρηση πουλιών ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ 11:00-14:00 ΑΤΤΙΚΗ Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ», Ίλιον Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου τηλ. 210 2316977, 210 8228704 e-mail: park@ornithologiki.gr

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Η Κύπρος είναι νησί και η θάλασσα τη χωρίζει από Ασία Ευρώπη Αφρική Χάρη στην απομόνωση εξελίχτηκαν μοναδικά

Διαβάστε περισσότερα

Θαλάσσιες ΙΒΑ στην Ελλάδα. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκέμβριος 2010

Θαλάσσιες ΙΒΑ στην Ελλάδα. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκέμβριος 2010 Θαλάσσιες ΙΒΑ στην Ελλάδα Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκέμβριος 2010 1 Περιεχόμενα Είδη προτεραιότητας Θαλάσσια ΙΒΑ και προγράμματα της Ορνιθολογικής γιαταθαλασσοπούλια Μεθοδολογία Προκαταρκτικά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5 Έργου: Page 2 of 21 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5 2.1 Πεδιάδα του Αξιού (Kp 0 65) 5 2.2 Όρος Βέρµιο (Kp 65 105) 8 2.3 Λεκάνη της Πτολεµαΐδας (Kp 105 125) 13 2.4 Όρος Άσκιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Θεσσαλονίκη 28/07/2016 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ. 34734 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Υγρότοποι: μία ιστορία για το νησί μου. Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς

Υγρότοποι: μία ιστορία για το νησί μου. Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς Υγρότοποι: μία ιστορία για το νησί μου Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου 1 Τι είναι υγρότοποι; Καλουστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς Καλούστ Παραγκαμιάν/ WWF Ελλάς Υγρότοποι:

Διαβάστε περισσότερα

WWF Ελλάς Φιλελλήνων Αθήνα Tηλ.: Fax:

WWF Ελλάς Φιλελλήνων Αθήνα Tηλ.: Fax: Υπόμνημα: WWF Ελλάς Φιλελλήνων 26 105 58 Αθήνα Tηλ.: 210 331 4893 Fax: 210 324 7578 www.wwf.gr Επιβεβλημένη η αλλαγή προσέγγισης ως προς την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην κεντρική περιοχή των νομών Έβρου

Διαβάστε περισσότερα

5.000 τόνοι μπάζα πνίγουν καθημερινά την Αττική

5.000 τόνοι μπάζα πνίγουν καθημερινά την Αττική 5.000 τόνοι μπάζα πνίγουν καθημερινά την Αττική Στα συρτάρια το Προεδρικό Διάταγμα που θα έλυνε το πρόβλημα της διαχείρισής το Καμπανάκια κινδύνου χτυπά στην Αττική, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα τεχνική έκθεση έχει βασιστεί στην πρώτη από τις δυο δέσμες μέτρων, στις οποίες κατέληξε η έκθεση του WWF Ελλάς προς το δήμο Μαλίων.

Η παρούσα τεχνική έκθεση έχει βασιστεί στην πρώτη από τις δυο δέσμες μέτρων, στις οποίες κατέληξε η έκθεση του WWF Ελλάς προς το δήμο Μαλίων. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣ: Χερσονήσου ΕΡΓΟ: ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΛΙΩΝ Προϋπολογισμός: 46.635,00 ΕΥΡΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ για το πρόγραμμα. Τα Πουλιά στην Πόλη

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ για το πρόγραμμα. Τα Πουλιά στην Πόλη ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ για το πρόγραμμα Τα Πουλιά στην Πόλη Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποιήσης στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 1 Γνωρίζοντας τα Πουλιά Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αθήνα 24/6/ 2014 ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΩΝ Αριθ. Πρωτ. : 106194/1762 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΣΩΝ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

AIG001 - Εκβολή Μαραθώνα (Βιρού)

AIG001 - Εκβολή Μαραθώνα (Βιρού) AIG001 - Εκβολή Μαραθώνα (Βιρού) Περιγραφή Η εκβολή Μαραθώνα (Βιρού ή «Λίμνη») βρίσκεται περίπου 1,6 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά από τον οικισμό Αιγηνίτισσα και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αίγινας.

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά αποτελέσματα για την αναπαραγωγική βιολογία του Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii)στο Β. Αιγαίο

Προκαταρκτικά αποτελέσματα για την αναπαραγωγική βιολογία του Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii)στο Β. Αιγαίο Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Προκαταρκτικά αποτελέσματα για την αναπαραγωγική βιολογία του Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii)στο Β. Αιγαίο Κατσαδωράκης, Γ., Fric, J., Δημαλέξης, Α.,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικήςεκπαίδευσης στοπάρκοα. Τρίτσης: Μία λίμνηστην πόλη μας

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικήςεκπαίδευσης στοπάρκοα. Τρίτσης: Μία λίμνηστην πόλη μας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικήςεκπαίδευσης στοπάρκοα. Τρίτσης: Μία λίμνηστην πόλη μας Ψύχας Σπύρος & Κοντοζήση Ιωάννα Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Δομή παρουσίασης 1. Λίγα λόγια για την ΕΟΕ και το Πάρκο 2.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά

Δίκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά 2007 Δίκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά Κατάσταση των ΙΒΑ για το έτος 2007 Μ.Μοσχόβης, GR063 Περιοχή Φαρσάλων Μαργαρίτα Τζάλη, Θάνος Καστρίτης Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ Μ.Π.Ε. ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 Οι προτεινόµενοι περιβαλλοντικοί όροι του Τεχνικού Επιµελητηρίου Νοµού Αιτωλοακαρνανίας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Υγρότοπος Σχινιά»

ΦΑΣΗ Γ: Σχέδια Δράσης. ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Υγρότοπος Σχινιά» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Περιφερειακό Τμήμα Θράκης Πρόταση για τον προσδιορισμό των όρων και των ορίων των περιοχών προστασίας στους υγροβιοτόπους Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης Γ. Ανδρέου, Ι. Δάφνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ. Παρατήρηση πουλιών. Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου Παιδικά εργαστήρια Διαγωνισμοί. Παρατήρηση πουλιών

ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ. Παρατήρηση πουλιών. Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου Παιδικά εργαστήρια Διαγωνισμοί. Παρατήρηση πουλιών ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΟΡΕΑΣ 11:00-14:00 ΑΤΤΙΚΗ Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ», Ίλιον Περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου τηλ. 210 2316977, 210 8228704 e-mail: park@ornithologiki.gr

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός και χαρτογράφηση των ορνιθολογικά ευαίσθητων περιοχών στα Αιολικά Πάρκα

Προσδιορισμός και χαρτογράφηση των ορνιθολογικά ευαίσθητων περιοχών στα Αιολικά Πάρκα Προσδιορισμός και χαρτογράφηση των ορνιθολογικά ευαίσθητων περιοχών στα Αιολικά Πάρκα Επιπτώσεις αιολικών στα πουλιά /βιοποικιλότητα Πρόσκρουση/ενόχληση/εκτόπιση/ απώλεια βιοτόπων Αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά 1 2 Η Εγνατία Οδός δίνει άλλες διαστάσεις και ευκαιρίες στην επισκεψιμότητα. Η δυνατότητα του επισκέπτη να διασχίσει όλη

Διαβάστε περισσότερα

[TYPE THE Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ COMPANY NAME]

[TYPE THE Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ COMPANY NAME] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ [TYPE THE COMPANY NAME] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2008 Δίκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα.

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Γεωργιάδης Χρήστος Λεγάκις Αναστάσιος Τομέας Ζωολογίας Θαλάσσιας Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Ανοικτή Εκδήλωση Ενημέρωσης με θέμα: «Προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Αξός Μυλοποτάμου, 29 Μαΐου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

Διαφήμιση λαθροθηρίας προστατευόμενων ειδών διά χειρός Προέδρου Κυνηγετικού Συλλόγου!

Διαφήμιση λαθροθηρίας προστατευόμενων ειδών διά χειρός Προέδρου Κυνηγετικού Συλλόγου! ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6 Μαΐου 2016 Διαφήμιση λαθροθηρίας προστατευόμενων ειδών διά χειρός Συλλόγου! Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου παρανομεί υποδειγματικά, με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης νεκρών προστατευόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ [TYPE THE COMPANY NAME] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 Δίκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑ ΑΣ. Λούρος Ζηρός - Αμβρακικός

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑ ΑΣ. Λούρος Ζηρός - Αμβρακικός ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑ ΑΣ Λούρος Ζηρός - Αμβρακικός Λίμνη Ζηρού ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Να γνωρίσουν καλύτερα τα τρία αυτά διαφορετικά οικοσυστήματα(τις δυνατότητές τους, τα προβλήματά

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ 2012 Καταγραφή πληθυσμών υδρόβιων πουλιών από αεροφωτογραφίες Μικρολίμνη

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ 2010 2011 1 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς. Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη

Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς. Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη Σκοποί Στόχοι Γνωριμία με την τεχνητή λίμνη του φράγματος «Παναγιώτικο». Να αναγνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Απαντήσεις στα Φωτοβολταϊκά (Φ/Β) Συστήματα 1

Ερωτήσεις Απαντήσεις στα Φωτοβολταϊκά (Φ/Β) Συστήματα 1 Ερωτήσεις Απαντήσεις στα Φωτοβολταϊκά (Φ/Β) Συστήματα 1. Γιατί να επιλέξετε τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα; Προσφέρουν υψηλή και εγγυημένη απόδοση Απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και εν γένει ενασχόληση μετά την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ Σύνοψη δράσεων διαχείρισης της βλάστησης στην παραλίμνια ζώνη της Μικρής Πρέσπας για το έτος 2012 Ιανουάριος 2013 Συγγραφή αναφοράς Ειρήνη Κουτσερή

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπυρική Διαχείριση Δασών Ψυχρόβιων Κωνοφόρων

Μεταπυρική Διαχείριση Δασών Ψυχρόβιων Κωνοφόρων Μεταπυρική Διαχείριση Δασών Ψυχρόβιων Κωνοφόρων Μ. Αριανούτσου, Δρ. Καζάνης Δημήτρης Τομέας Οικολογίας - Ταξινομικής Τομέας Οικολογίας -Τμήμα Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα