Σεμινάρια μεθοδολογία παρακολούθησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σεμινάρια 2007. μεθοδολογία παρακολούθησης"

Transcript

1 εκέμβριος 2007, Τεύχος 7 Ενημέρωση σε επικεφαλίδες Σεμινάρια 2007 Αποτελέσματα αναφορών 2006 Αβοκέτα Όρος Σμόλικας Νέα Τεχνητή λίμνη στον Αλιάκμονα Αγ. Μάμας - Οικοπεδοποίηση Καταγγελίες σε ΙΒΑ Μεσοχειμωνιάτικες 2008 Ημερίδα για τον Υμηττό 25 χρόνια Ημερολόγιο αναφορών Αρχείο Συντονίστρια ικτύου ΣΠΠΕ: Μαρίλια Καλούλη Στείλτε το άρθρο σας για το επόμενο Newsletter στο e- mail: mkalouli@ornithologiki.gr Επικοινωνία Σεμινάρια 2007 ύο πολύ επιτυχημένα σεμινάρια διοργανώθηκαν φέτος, για το ίκτυο των IBA Caretakers, με σκοπό την επέκταση του ικτύου σε νέες περιοχές, την απόκτηση νέων μελών και την μετεκπαίδευση των παλιών μελών. Τα σεμινάρια διοργανώθηκαν γεωγραφικά στην Αθήνα για να καλύψουν την Νότια Ελλάδα και νησιά, και στην Κερκίνη για να καλύψουν την Βόρεια Ελλάδα. Συνολικά συμμετείχαν στα σεμινάρια 62 άτομα, εκ των οποίων 33 νέοι και 29 παλιοί, και προστέθηκαν 15 νέες περιοχές υπό παρακολούθηση. (βλ. λίστα συμμετεχόντων) Ήταν πολύ ωραία η ανάμειξη που έγινε μεταξύ νέων και παλιών μελών, η συνάντηση με παλιούς φίλους, η γνωριμία με τους νέους, ειδικά στην Κερκίνη βοήθησε ιδιαίτερα η απομονωμένη τοποθεσία, αλλά και η διήμερη παραμονή. Τα σχόλια που έγιναν από εσάς ήταν πολύ θετικά και ως προς την ύλη των σεμιναρίων και ως προς την οργάνωση. Προτάσεις που κάνατε θα ληφθούν υπόψη, όπως το τριήμερο αντί διήμερο σεμινάριο, την διάσπαση της ύλης, και περισσότερο εκπαίδευση πεδίου. Η ύλη των σεμιναρίων διοργανώθηκε σε δύο επίπεδα, εισαγωγή των νέων μελών στη σημασία των ΙΒΑ για τα πουλιά, στο θεσμικό πλαίσιο και στη μεθοδολογία παρακολούθησης. Εκπαίδευση των παλιών μελών στη συμπλήρωση του νέου πρωτοκόλλου της Birdlife International, ανάλυση προβλημάτων αξιολόγησης απειλών και εφαρμογή του πρωτοκόλλου σε case study της Γιάλοβας. Σε νέους και παλιούς παρουσιάστηκε η κοινή μεθοδολογία παρακολούθησης των ΙΒΑ με βάση τα είδη που πληρούν τα κριτήρια σε κάθε περιοχή, την εποχή παρακολούθησης και τα σημαντικά ενδιαιτήματα με βάση τους χάρτες του Corine.

2 Στη συνέχεια έγιναν δύο επίσκεψης πεδίου, μία στο Σχοινιά για τους Νότιους και μία στη λίμνη Κερκίνη για τους Βόρειους. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω σε όλους και ειδικά στους παλιούς, είναι ότι τα σεμινάρια διοργανώνονται κάθε χρόνο με νέες ενότητες, ανταποκρίνονται στις ανάγκες εκπαίδευσης που δημιουργούνται μέσα από την λειτουργία του ικτύου, είναι σημαντικά για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των μελών του ικτύου και την μετάδοση της εμπειρίας των παλιών προς τους νέους, και πάντα εξελίσσονται. Αρα, είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλοι, και γιατί πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και μάθησης, και γιατί είναι η σημαντικότερη δράση ενίσχυσης του ίδιου του θεσμού. Τέλος, φέτος στη Κερκίνη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση μελών και ομιλητών από το έτος ίδρυσης του ικτύου (2003) και θέλω ειδικά να ευχαριστήσω τους εξωτερικούς μας συνεργάτες Θόδωρο Κομηνό, Χρήστο Βλάχο και Νίκο Προμπονά για την συμβολή τους. Μαρίλια Καλούλη Συντονίστρια ικτύου Παρακολούθησης ΣΠΠΕ Αναφορές 2006 Πολύ σημαντική ήταν η έκδοση από την πλευρά της ΕΟΕ της ετήσιας αναφοράς της για την κατάσταση των ΙΒΑ με βάση τις αναφορές των caretakers και το νέο πρωτόκολλο της Birdlife. Αντίγραφο της έχει ήδη σταλεί στη Birdlife Int. η οποία μας ενημέρωσε ότι είμαστε η πρώτη χώρα από όλους τους εταίρους που το εφαρμόζει, ότι είναι πρωτοποριακό ότι caretakers εκπαιδεύονται και διεξάγουν αυτήν την δραστηριότητα και το παράδειγμα μας θα αποτελέσει κίνητρο και για τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Η αναφορά δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ στο site Παρακαλώ όλοι να την διαβάσετε προσεκτικά και να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην αποστολή των ετήσιων αναφορών. Περιοχές με πολύ καλούς caretakers, εμπειρία και χρόνια δράση, δεν θα έπρεπε να απουσιάζουν από αυτή την αναφορά. Ακόμα, τα αποτελέσματα των αναφορών σας θα δημοσιευτούν και στο καινούργιο βιβλίο με το update των ΙΒΑ. Η σημασία λοιπόν των αναφορών αυξάνεται!!! Παρουσίαση είδους Αβοκέτα (Recuvirostra avocetta) H Αβοκέτα είναι ένα είδος παρυδάτιου το οποίο το συναντάμε στους περισσότερους ελληνικούς υγροτόπους, σε εκτάσεις με αλμυρά ρηχά νερά. Φωλιάζει σε μικρές νησίδες εσωτερικά των υγροτόπων δημιουργώντας αποικίες. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο αναζητάει την τροφή της, χρησιμοποιώντας το μακρύ, γυριστό ράμφος της, το οποίο κουνάει δεξιά αριστερά στο νερό, ψάχνοντας για μαλάκια, καρκινοειδή και αβγά ψαριών. Ξεχειμωνιάζει σε μεγάλους αριθμούς στο Μεσολόγγι, Σπερχειό, Αλιάκμονα ενώ φωλιάζει στο έλτα Έβρου, Αξιού-Αλιάκμονα, Νέστου, στις Αλυκές Κίτρους, Καλλονής Λέσβου και Μεσολόγγι.

3 Παρουσίαση ΣΠΠΕ (ΙΒΑ 066) Κορυφές Όρους Σμόλικα Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο που φτάνει τα 2637μ. Έχει έκταση στρ και συνδυάζει τις ψηλές κορυφές με τα απότομα βράχια και τα εκτενή λιβάδια με βοσκοτόπια στην υποαλπική ζώνη. Όσον αφορά τη βλάστηση επικρατούν τα δάση κωνοφόρων, που κυρίως αποτελούνται από τη μαύρη πεύκη (Pinus nigra) αλλά και από τα ρόμπολα. Υπάρχουν επίσης δάση οξυάς που εναλλάσσονται αυτά των κωνοφόρων άλλα και μικτά. Ακόμη μέσα στα δάση αλλά και στα αλπικά λιβάδια φύονται προστατευόμενα είδη ποωδών φυτών όπως αυτά του γένους Dactylorhiza ή το είδος Gentiana verna (φωτ). Η περιοχή του Σμόλικα φιλοξενεί πολλά σημαντικά είδη ζώων, από ασπόνδυλα μέχρι θηλαστικά. Εκεί υπάρχουν τα λεπιδόπτερα Parnasius apollo, και Rhopalocera sp. που τείνουν να εξαφανιστούν. Από ερπετά αξίζει να αναφέρουμε την κιτρινόκοιλη βομβίνα (Bombina variegata ssp.scabra) βλ. φωτο, τη σαλαμάνδρα, την οχιά των λιβαδιών (Vipera ursinii) φυσικά τους νεοτεινικούς και μη, αλπικούς τρίτωνες που κατοικούν στη φημισμένη ρακόλιμνη (2300m). Επίσης τα δάση και τα ποτάμια της περιοχής είναι πολύ σημαντικά για σπάνια θηλαστικά της Ευρώπης όπως η αρκούδα, η βίδρα, και το αγριογιδο. Ο Σμόλικας έχει χαρακτηριστεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά αφού εκεί αναπαράγονται σημαντικά αρπακτικά, αλπικά και δασικά είδη. Από τα πιο σημαντικά είδη είναι ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus), o Φιδαετός (Circaetus gallicus), η Σβαρνίστρα (Tichodroma muraria) αλλά και οι δυο Καλιακούδες, η κίτρινη (Pyrrhocorax graculus) και η κόκκινη (Pyrrhocorax pyrrhocorax). Πέρα από αυτά όμως υπάρχει και μεγάλος αριθμός άλλων πουλιών όπως δρυοκολάπτες (Dryocopus martius),τσίχλες και παπαδίτσες (Parus cristatus, Parus ater, Parus major φωτ.) Οι κύριες απειλές για την περιοχή προέρχονται από το κυνήγι, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στους κατοίκους των γύρω περιοχών και την υλοτομία, αφού ο ευθυτενής κορμός της μαύρης πεύκης είναι ιδανικός για εμπορικούς σκοπούς. Έως τώρα όμως ευτυχώς δεν έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα από κάποια εκ των απειλών. Η περιοχή του Σμόλικα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, παρόλα αυτά όμως είναι μια από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές της Ελλάδας. Αν και πολλά θα μπορούσαν να γίνουν από επιστημονικό και περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον λίγα πράγματα έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα. Ίσως βέβαια αυτό να δίνει στο Σμόλικα τη σημερινή του εικόνα, σίγουρα όμως με σωστή <<εκμετάλλευση>>, ο τόπος έχει πολλά να δώσει σε όλους... Τάσος Μπούνας Φοιτητής Βιολογίας ΙΒΑ Caretaker Όρους Σμόλικα και Τύμφης

4 (ΙΒΑ 042) Στενά Αλιάκμονα - Τεχνητή λίμνη Αγ. Βαρβάρα. Ένας νέος υδροβιότοπος δημιουργείται Με την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού φράγματος της ΕΗ στη θέση Αγ. Βαρβάρας στις εκβολές των Στενών του Αλιάκμονα, επεκτείνεται ουσιαστικά η λίμνη της Αγ. Βαρβάρας, που προϋπήρχε εκεί, και πλέον καλύπτει μία έκταση στρεμμάτων. Στη νέα λίμνη, αν και ακόμα δεν έχει γεμίσει με νερό, άρχισε ο εποικισμός από κοινά είδη υδρόβιων και παρυδάτιων, αλλά και αρπακτικών ειδών, που βρίσκουν τροφή (κυρίως fulica atra). Η πρώτη καταγραφή - πάντα με πολύ καλό καιρό και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες - έχει ως εξής: Φαλαρίδες - fulica atra - Μεγάλη συγκέντρωση Πρασινοκέφαλα - anas platyrynhus -Μικροί πληθυσμοί (30-40) Σκουφοβουτηχτάρες - podiceps cristatus - μικρός αριθμός (4) Νανοβουτηχτάρες - tachybaptus ruficollis - μικροί πληθυσμοί (<30) Σταχτοτσικνιάς - ardea cinerea - λίγα... (4άτομα) Λαγόνες - Phalacrocorax pygmeus - μικρός πληθυσμός (<20) Κορμοράνοι - Phalacrocorax carbo - 4 Γερακίνες - Buteo Buteo - 1 Γλάροι - larus ridibundus (30) - larus cachinnans (50) - κάποιο... γλαρόνι Νερόκοτα - Galinoulla chloropus - 2 Μπεκατσίνι - gallinago gallinago - 1 Πρασινοσκέλης - Tringa nenebularia - 1 Λευκοσουσουράδα - Motacilla alba Νεροκελάδες - Anthus spinoletta > 20 Καρβουνιάρης - Phoenicurus ochruros - 5 Φανέτο - Carduelis cannabina >10 Καρδερίνα - Carduelis carduelis - 3 Αλκυόνη - Alcedo athis - 2 Πρόκειται για έναν καινούργιο τεχνητό υδροβιότοπο, που έρχεται σε συνέχεια του υφιστάμενου, ο οποίος λειτούργησε ως τόπος διαχείμασης, όχι όμως ως περιοχή αναπαραγωγής. Στο εσωτερικό της κατασκευάστηκαν δυο τεχνητές νησίδες που μπορεί να προσελκύσουν αναπαραγόμενα είδη. Η ΕΗ έχει κατασκευάσει διαδρόμους προσέγγισης σκαφών και προβλήτες για αναψυχή και ερασιτεχνικό ψάρεμα. εν υπάρχει πρόσβαση από αυτοκίνητο παρά μόνο για πεζούς και ποδήλατα. Προσοχή: Ήδη πολλοί ενδιαφέρθηκαν για την «αξιοποίηση» των νησίδων για εκκλησάκι όπου θα γίνονται γάμοι και βαπτίσεις καθώς και κέντρα διασκέδασης. Φυσικά η ΕΗ δεν το συζητά. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα του έργου είναι ότι διασφαλίζει μία ελάχιστη παροχή 4,5 m3/sec νερού στο ποτάμι, πράγμα που μέχρι τώρα δεν γινότανε και τους καλοκαιρινούς μήνες το ποτάμι στέγνωνε. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο τεράστιος σκουπιδότοπος της Βέροιας λίγα μέτρα από το φράγμα της λίμνης μέσα στην κοίτη του Αλιάκμονα. Πρέπει να προσεχθούν:

5 Επιχωμάτωση τουλάχιστον των εξωτερικών πρανών για φύτευση τους με δένδρα της περιοχής. Έλεγχος για αποφυγή ρυπογόνων χρήσεων, όπως το πλύσιμο οχημάτων και σκαφών αναψυχής. Σκουπίδια Απομάκρυνση σκουπιδότοπου Βέροιας. ιευθέτηση περιβάλλοντος χώρου με απομάκρυνση υπολειμμάτων εργοταξίου και φύτευση της περιοχής. Φώτης Αργυρίου IBA Caretaker έλτα Αξιού, Λουδιά, Αλιάκμονα Απειλές Προσπάθεια οικοπεδοποίησης του έλους Αγ. Μάμα (ΙΒΑ GR034) Χαλκιδικής Το έλος του Αγίου Μάμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εναπομείναντες υγροτόπους της Χαλκιδικής. Έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό GR , είναι ενταγμένος στο ίκτυο NATURA 2000 περιοχής και αποτελεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠΕ) με κωδικό GR034. Ορισμένα από τα πουλιά που αναπαράγονται σε πολύ καλούς πληθυσμούς στον υγρότοπο είναι ο Καλαμοκανάς (Himantopus himantopus), η Βαρβάρα (Tadorna tadorna), το Νεροχελίδονο (Glareola pratincola), το ποταμογλάρονο (Sterna hirundo), ο Κοκκινοσκέλης (Tringa totanus) και προσφάτως καταγράφηκε αναπαραγωγή της Πετροτουρλίδας (Burhinus oedicnemus). Εδώ και χρόνια όμως οι κάτοικοι του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής διεκδικούσαν από το ελληνικό δημόσιο παραθαλάσσια έκταση νοτιοδυτικά του ημοτικού ιαμερίσματος του Αγίου Μάμα. Οι κάτοικοι επικαλούνταν ότι απέκτησαν την έκταση από τους Αλέξανδρος και Μιχαήλ Μπέης. Έπειτα από εισήγηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, βγήκε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και κατόπιν του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας με τις οποίες έκταση 4.246,306 στρεμμάτων περνάει στην ιδιοκτησία των κατοίκων του χωριού (Σύλλογος Ιδιοκτητών Οικοπέδων και Συνιδιοκτητών Περιοχής «Τσαϊρίου» Αγίου Μάμαντος, ημοτικό ιαμέρισμα Αγίου Μάμα, Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Αγίου Μάμαντος και Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» του Αγίου Μάμαντος). Η έκταση αυτή ανήκει στο σύνολό της στην χαρακτηρισμένη ως ΖΕΠ περιοχή του Αγίου Μάμα. Με το που βγήκε η απόφαση και χωρίς να προηγηθεί οιαδήποτε μελέτη μηχανήματα δημιούργησαν δρόμους καταστρέφοντας βλάστηση οικοτόπων που αποτελούν προτεραιότητα για προστασία από την ΕΕ, ενώ αρκετά από τα οικόπεδα, συνολικά πάνω από 20, βρίσκονται μέσα στο τμήμα του υγροτόπου που πλημμυρίζει με νερό. Επιπτώσεις από το έργο. Α) Αμεσες (έχουν ήδη συντελεστεί) Καταστροφή βλάστησης οικοτόπων προτεραιότητας. Καταστροφή ενδιαιτημάτων πανίδας. Καταστροφή φωλεών εδαφόβιων πουλιών. Όχληση. Β) Μεσοπρόθεσμες (θα συμβούν κατά την κυρίως κατασκευή του έργου στην περίπτωση που τελικά υλοποιηθεί) Καταστροφή πολύ μεγάλου τμήματος ή συνόλου οικοτόπων προτεραιότητας. Μπάζωμα και περιορισμός της έκτασης της πλημμυρισμένης με νερό επιφάνειας. Αισθητική αλλοίωση και υποβάθμιση του τοπίου.

6 Όχληση. Γ) Μακροπρόθεσμες (έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου) Περαιτέρω υποβάθμιση του υγροτόπου (σκουπίδια και ρύποι). Περαιτέρω συρρίκνωση του υγροτόπου μια και θα ενταθούν οι πιέσεις για μπάζωμα και καλλιέργεια ή κτίσιμο εκτάσεων σε τμήματα του υγροτόπου που πλημμυρίζουν ή όχι (καλαμώνες κ.λπ.). Θα ασκηθούν πιέσεις για πλήρη αποξήρανσή του και ενδεχομένως να δοθεί η ευκαιρία να δημιουργηθεί στη θέση του αεροδρόμιο για πτήσεις charter που τόσα χρόνια ζητάνε οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολυνθεί ο τουρισμός της Χαλκιδικής. Το έλος του Αγίου Μάμα αποτελούσε πάντα μία από τις προτεινόμενες για το σκοπό αυτό περιοχές. Η ΕΟΕ αντέδρασε άμεσα στέλνοντας επιστολές σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση αυτού του σημαντικού υγροτόπου. Καταγγελίες Σταύρος Καλπάκης IBA Caretaker Έλους Αγ. Μάμα Πρόσφατες παρεμβάσεις της ΕΟΕ σε ΙΒΑ μετά από καταγγελίες caretaker και μελών Καλοχώρι (ΙΒΑ GR029) - Εκτεταμένη επιχωμάτωση υγροτοπικών εκτάσεων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (31/08/2007) Συγκεκριμένα, νοτιοδυτικά του οικισμού του Καλοχωρίου, στην περιοχή ανάμεσα στην οδό Τσαλικόβου και το ανατολικό ανάχωμα του Γαλλικού ποταμού, όπου και υπάρχει ένα μεγάλο υγρολίβαδο δεκάδων στρεμμάτων, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση μπαζώματος και μάλιστα σε δύο διαμετρικά αντίθετα σημεία. Η συγκεκριμένη περιοχή προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς έχει ενταχθεί στο ίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Επιπλέον, περιλαμβάνεται στη Β' ζώνη προστασίας (περιοχή προστασίας της φύσης) του Εθνικού Πάρκου έλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Μπροστά στην ένταση της παράνομης επιχωμάτωσης (σε λίγες ώρες παρακολούθησης εθεάθησαν 13 φορτηγά να ξεφορτώνουν μπάζα), τα μέλη της ΕΟΕ ειδοποίησαν τις αστυνομικές αρχές, ώστε να σταματήσει άμεσα η παράνομη δραστηριότητα. Τότε αποκαλύφθηκε ότι μια παράνομη επιχείρηση είχε στηθεί, με την ανοχή και την ενθάρρυνση παραγόντων του ήμου Εχεδώρου. Tα μέλη της ΕΟΕ κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παράβαση, τόσο της περιβαλλοντικής, όσο και της πολεοδομικής νομοθεσίας και η υπόθεση έλαβε πλέον το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ οι παράνομες επιχωματώσεις σταμάτησαν. Επιπλέον, αποστείλαμε επιστολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας την επιβολή διοικητικών κυρώσεων αλλά και την αποκατάσταση του υγροτόπου. Αμβρακικός - Λιμνοθάλασσα Λογαρούς (ΙΒΑ GR081) - Φωταγώγηση & διάνοιξη δρόμων (11/9/2007) Καταγγελία για κατασκευή δρόμου και φωταγώγηση εντός περιοχής ΖΕΠ και Ramsar. Ξεκινήσαμε δεύτερο γύρο κινητοποίησης, ως συνέχεια των προσπαθειών που είχε κάνει η οργάνωση «Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού» οι οποίοι και μας ενημέρωσαν για τα έργα. Αρχικώς είχαν γίνει συστάσεις

7 από την πολεοδομία Αρτας για την απομάκρυνση των εν λόγω προβολέων, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε και η διάνοιξη δρόμου. Έκβαση καταγγελίας Λιμνοθάλασσα Λογαρού (από 11/9/2007): Σε συνέχεια των επιστολών μας, το ΥΠΕΧΩ Ε κοινοποίησε επιστολή του προς Περιφέρεια, Νομαρχία, ΕΥΕΠ, παρακινώντας τους να λάβουν τα μέτρα τους, ανάλογα με τις ευθύνες τους και να ενημερώσουν. Στενά Κλεισούρας (ΙΒΑ GR092) - Φωταγώγηση (12/9/2007) Είχαν ξεκινήσει οι εργασίες φωτισμού στο φαράγγι Κλεισούρας. Στείλαμε επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανόμενων του Υ.ΠΕ.ΧΩ. Ε., Περιφέρειας, Νομαρχίας και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, καθώς το έργο είναι μέσα σε περιοχή NATURA. Συγκεκριμένα η περιοχή αποτελεί μια από τις τελευταίες αποικίες των όρνιων στην Ελλάδα. Έκβαση καταγγελίας: Μέσα στον Οκτώβρη ενημερωθήκαμε ότι απομακρύνθηκαν οι εγκαταστάσεις φωτισμού στο φαράγγι, μετά από τη δική μας καταγγελία αλλά και διαμαρτυρία άλλων τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Χειμαδίτιδα (GR 046) - Παράνομος δρόμος (12/9/2007 & 11/6/2007) Αρχικά στείλαμε επιστολή σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη βελτίωση - ασφαλτόστρωση δρόμου στη λίμνη Χειμαδίτιδα (έργο που έχει ήδη ξεκινήσει) η οποία αποτελεί ΖΕΠ και ΤΚΣ. Παραλήπτες ήταν το ΥΠΕΧΩ Ε, η Περιφέρεια και η Νομαρχία. Η απάντηση του ΥΠΕΧΩ Ε επιβεβαιώνει ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη και η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου δεν επιτρέπεται. Σε δεύτερη φάση, συνεργαζόμενοι στενά με τον Χ. Τσαϊτουρίδη (νομικός), στείλαμε επιστολή για την παραβίαση νομοθετικών διατάξεων στη διαδικασία έγκρισης του εν λόγω έργου, με άμεσο παραλήπτη την Περιφέρεια, και κοινοποίηση στο ΥΠΕΧΩ Ε και τη Νομαρχία. Έκβαση καταγγελίας Χειμαδίτιδα (12/9/2007) Η Περιφέρεια. Μακεδονίας με επιστολή της δέχεται να προβεί σε μικρές διορθώσεις του έργου, έτσι ώστε να αρθούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις από το έργο. Ο. Μπούσμπουρας βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί τους για να αποφασίσουν από κοινού και με το ΥΠΕΧΩ Ε για αυτές τις παρεμβάσεις, ενώ ο ήμος - που φαίνεται υπεύθυνος για το έργο, δεν έχει προχωρήσει σε ασφαλτόστρωση του δρόμου Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας (ΙΒΑ GR119) 20/9/ Κίνδυνος εθελοντών από λαθροκυνηγούς Κινδυνεύσανε εθελοντές του προγράμματος της ΕΟΕ στη Γιάλοβα, Πύλου, όταν κατά την πρωινή τους παρακολούθηση μέσα στη περιοχή του βάλτου (εντός Καταφύγιο Αγριας Ζωής), εισήλθαν παράνομοι κυνηγοί, και χωρίς να έχουν αντιληφθεί την παρουσία των εθελοντών έστρεψαν τις καραμπίνες προς την μεριά τους, καθώς εκεί βρισκόντουσαν μαζεμένα τα περισσότερα πουλιά. Οι εθελοντές τρομοκρατημένοι ξεπρόβαλαν από την κρυψώνα τους για να ειδοποιήσουν τους κυνηγούς, οι οποίοι ξαφνιάστηκαν και τράπηκαν σε φυγή. Η ΕΟΕ έστειλε αμέσως επιστολή προς το ασαρχείο Καλαμάτας, ασονομείο Πύλου, Κυνηγετικό Σύλλογο Πύλου και αστυνομικό Τμήμα Πύλου, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων. Οι αρχές αλλά και ο Κυνηγετικός Σύλλογος θορυβήθηκαν αρκετά, εντείνανε τις περιπολίες στη περιοχή αλλά κυρίως έπεσε... «σύρμα» μεταξύ κυνηγών και από τότε δεν έχει πέσει ντουφεκιά! Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας (ΙΒΑ GR119) 22/10/ Καταπολέμηση κουνουπιών Μετά από καταγγελία των υπευθύνων του προγράμματος στη Γιάλοβα, διαπιστώθηκε ότι η μέθοδος καταπολέμησης και το χημικό σκεύασμα που χρησιμοποιούσε το συνεργείο καταπολέμησης κουνουπιών δεν συμβάδιζε με τις οικολογικά αποδεκτές προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, η μέθοδος της προνυμφοκτονίας, γίνεται με ψεκασμό στις εστίες νερού όπου υπάρχουν προνύμφες κουνουπιών, και είναι η μόνη συμβατή με το περιβάλλον. Αντιθέτως, το συνεργείο καταπολέμησης ψέκαζε τους θάμνους και την παράκτια βλάστηση, σε μία περιοχή μάλιστα που ζει ο Αφρικανικός χαμαιλέοντας και ο οποίος

8 τρέφεται με...έντομα! Το δε σκεύασμα που χρησιμοποιούσαν είναι το ΑΒΑΤΕ το οποίο έχει απαγορευτεί από την Ε.Ε, γιατί διαθέτει την ουσία temephos, αλλά το ελληνικό Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή απόφαση δίνει άδεια χρήσης του έως το 2009! Η ΕΟΕ μετά από επιστολή προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μεσσηνίας, με έκπληξη έλαβε απάντηση πως και η μέθοδος αλλά και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι ακριβώς αυτά που προτείνουμε, και μάλιστα ακόμα καλύτερα! Η ειρωνεία είναι ότι η Αναπτυξιακή έχει αναλάβει το πρόγραμμα καταπολέμησης και η ίδια δεν έχει ιδέα ότι το συνεργείο που έχει προσλάβει ούτε αυτή την μέθοδο εφαρμόζει ούτε αυτά τα χημικά χρησιμοποιεί, τα λεφτά όμως τα παίρνει κανονικά... Σε δεύτερη επιστολή μας ενημερώνουμε την Αναπτυξιακή για την πρακτική που ακολουθεί το συμβεβλημένο συνεργείο και ζητάμε άμεσο έλεγχο, επιβολή κυρώσεων και ΜΠΕ, καθώς η δράση εξελίσσεται μέσα σε περιοχή NATURA Η συνέχεια στο επόμενο τεύχος... Λιμνοθάλασσα Επανωμής (ΙΒΑ GR031) 06/11/ Εσκεμμένη καύση σε παράνομη χωματερή Συγκεκριμένα, παράπλευρα του κάμπινγκ του ΕΟΤ, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση αποτέφρωσης μεγάλου σωρού σκουπιδιών και μπαζών, χωρίς κανένα μέτρο πυρασφάλειας και από ανειδίκευτο προσωπικό. Σύμφωνα με καταγγελίες, η επιχείρηση διενεργούνταν από συνεργείο του ήμου. Τα μέλη της Ε.Ο.Ε. ειδοποίησαν το ασαρχείο Θεσσαλονίκης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία που κινητοποιήθηκαν άμεσα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέταξε να διακοπεί η καύση και υποχρέωσε το ήμο να συμμετέχει στη διαδικασία. Συνεχή ενημέρωση για τις παρεμβάσεις της ΕΟΕ μπορείτε να βρείτε στη σελίδα Για περισσότερες πληροφορίες, Κατερίνα Περράκη kperraki@ornithologiki.gr Νέα της ΕΟΕ Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις 2008 Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των Μεσοχειμωνιάτικων καταμετρήσεων υδρόβιων πουλιών σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθήστε να συμμετέχετε, αποτελεί μοναδική εμπειρία και ευκαιρία να βγείτε στους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μας με τους πιο έμπειρους ορνιθολόγους. Οι κεντρικές ημερομηνίες καταμέτρησης είναι το ΣΚ Ιανουαρίου. Τον συντονισμό θα τον έχει το γραφείο της Αθήνας για Αττική, Πελοπόννησο, υτική Ελλάδα και νησιά, ενώ το γραφείο Θεσσαλονίκης για Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία. Σημειώστε λοιπόν την ημερομηνία στο ημερολόγιο σας και επικοινωνήστε με τα δύο γραφεία ανάλογα για να δηλώσετε συμμετοχή. είτε το πρόγραμμα για να γνωρίζετε σε ποιες περιοχές γίνονται οι καταμετρήσεις και ποιοι συμμετέχουν: Περιοχές - ονόματα Ημερίδα για την προστασία του Υμηττού Τη Κυριακή 2/12 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Από ποιους κινδυνεύει ο Υμηττός» που διοργανώθηκε από τη ιαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τους ήμους που συνορεύουν με τον Υμηττό, ο ασάρχης Πεντέλης, καθώς και πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τον γράφοντα, με slideshow για τα πουλιά του Υμηττού και τις απειλές που δέχονται. Σε γενικές γραμμές ήταν μια πολύ

9 επιτυχημένη ημερίδα καθώς απασχόλησε τα ΜΜΕ και έφερε ξανά στην επικαιρότητα τις καταστροφικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩ Ε με τη διάνοιξη της σήραγγας Υμηττού και την επέκταση της Αττικής Οδού αλλά και το πρόβλημα της έλλειψης κτηματολογίου και δασολογίου στη χώρα μας. Οι εξελίξεις προβλέπονται πολύ σημαντικές... Λευτέρης Σταύρακας IBA Caretaker Υμηττού 25 χρόνια ΕΟΕ Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων αδιάλειπτης δράσης για την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στη χώρα μας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση στην Αθήνα την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του University of Indianapolis. Περισσότερα από 200 άτομα, μέλη, φίλοι και συνεργάτες, προσήλθαν για να γιορτάσουν τα 25α γενέθλια της οργάνωσης, η οποία περιλάμβανε πλούσιο πρόγραμμα με έκθεση φωτογραφίας και προγραμμάτων της Ε.Ο.Ε., προβολή του νέου βίντεο με τις δράσεις της και μουσική εκδήλωση. Το κλίμα ήταν ευχάριστο και άνετο καθώς δόθηκε η ευκαιρία αλληλογνωριμίας των μελών, δημιουργικών συζητήσεων για τα θέματα του περιβάλλοντος και τις τρέχουσες δράσεις της ΕΟΕ τα μελλοντικά σχέδια αλλά και τις αναμνήσεις από τους παλιότερους που εξακολουθούν να παραμένουν ενεργοί 25 χρόνια μετά. Γενέθλια με ακόμη περισσότερες επιτυχίες και συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία του περιβάλλοντος ευχήθηκαν στην Ε.Ο.Ε. ο ρ. L. Hoffmann, από τους πρωτοπόρους στην εξερεύνηση και προστασία της ελληνικής φύσης, ο κ. Τ. Λεβέντης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, η ρ. Κ. Παπάζογλου, ιευθύντρια του Ευρωπαϊκού Τμήματος της παγκόσμιας ομοσπονδίας BirdLife International, ο ρ. N. Schaffer, Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Royal Society for the Protection of Birds, και ο κ. Γ. Χανδρινός, ιδρυτικό μέλος της Ε.Ο.Ε. Παρόμοια εκδήλωση σε φιλικό κλίμα έγινε την Τετάρτη 5 εκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με ομιλητές τον Σταύρο Υφαντή (Αντιπρόεδρος Σ), την Μαρία Παναγιωτοπούλου, και τον Κυριάκο Οικονομίδη, ενώ στη συνέχεια ο Χρήστος Βλάχος μας μύησε στον κόσμο της φωτογράφησης των πουλιών. Ταυτόχρονα, οργανώθηκε αγώνας παρατήρησης πουλιών στο νομό Θεσσαλονίκης. Όπου παρατηρήθηκαν 129 είδη πουλιών. Νικητές αναδείχθηκαν οι «(Λεο)Παρδαλοτσικλιτάρες» (Κυριάκος Οικονομίδης, Γιώργος Υφαντής, Σέβη Λιούζα, Τάσος Μπούνας και Αλέξης Οικονομίδης) με 93 είδη Ξενοφών Κάππας ιευθυντής ΕΟΕ Ημερολόγιο αναφορών Με βάση τις εποχές παρακολούθησης ειδών, οι ημερομηνίες κατάθεσης των αναφορών, Ημερολόγια επίσκεψης από τους πρωτοετής και Ετήσια αναφορά από τους δευτεροετής και άνω, είναι οι παρακάτω: Ημερολόγια επίσκεψης 15 Φεβρουαρίου 15 Ιουνίου 15 Οκτωβρίου Ετήσια αναφορά 15 εκεμβρίου

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο»

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» 10 Οκτωβρίου 2015 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Τα πουλιά: οι πρωταγωνιστές του Εθνικού Πάρκου» Εύα Κατράνα Βιολόγος Msc Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ Υδατικά οικοσυστήματα Στη βιόσφαιρα υπάρχουν δύο είδη οικοσυστημάτων: τα υδάτινα και τα χερσαία. Tα υδάτινα οικοσυστήματα διαχωρίζονται ανάλογα με την αλατότητα του νερού

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική

Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων ΚοτυχίουΚοτυχίου Στροφυλιάς Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική Ορφανού,

Διαβάστε περισσότερα

THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών

THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών Περιγραφή Η Φραγμολίμνη Μαριών βρίσκεται περίπου 2,2 χιλιόμετρα βορειανατολικά του ομώνυμου οικισμού του Δήμου Θάσου. Πρόκειται για ταμιευτήρα που προέκυψε με την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο. Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας. Εξελίξεις στην προστασία των βιοτόπων των πουλιών

Δίκτυο. Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας. Εξελίξεις στην προστασία των βιοτόπων των πουλιών Δίκτυο Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας Εξελίξεις στην προστασία των βιοτόπων των πουλιών EOE-Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία www.ornithologiki.gr Τεύχος 1 Aρ. 1 εκέμβριος 2004 Ενημέρωση σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού Πληροφορίες :Δ. Μπαρέλος ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Τηλέφωνο :26810 71919 Fax :26810 42855 Άρτα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 Αριθ. Πρωτ.:796 ΠΡΟΣ Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Κερκίνης

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Κερκίνης 18 Νοεμβρίου 2016 Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Κερκίνης Επιστήμες / Περιβάλλον - Οικολογία Φωτογραφίες: Νίκος Λουπάκης Τριήμερη εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη διοργανώνει από την Αθήνα η Ελληνική Ορνιθολογική

Διαβάστε περισσότερα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα Περιγραφή Η εκβολή του όρμου Λεύκα βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Αρνάς (ή Άρνη) στην Άνδρο. Πρόκειται για εκβολή ρύακα σχεδόν μόνιμης ροής, που τροφοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου Περιγραφή Το έλος Μεσοκάμπου βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά από το Παλαιόκαστρο, στο Δήμο Σάμου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR412341000 και

Διαβάστε περισσότερα

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος)

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) Περιγραφή Η εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά του οικισμού Βιτάλι στην Άνδρο. Ο υγρότοπος περιλαμβάνεται στην

Διαβάστε περισσότερα

SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή)

SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) Περιγραφή H λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) βρίσκεται περίπου 2 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού Καμαριώτισσα στη Σαμοθράκη. Περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς

Διαβάστε περισσότερα

SAM003 - Έλος Γλυφάδας

SAM003 - Έλος Γλυφάδας SAM003 - Έλος Γλυφάδας Περιγραφή Το έλος Γλυφάδας βρίσκεται βορειοανατολικά του Ηραίου, στην νοτιοδυτική πλευρά του αεροδρομίου Σάμου, στο Δήμο Σάμου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR412342000

Διαβάστε περισσότερα

PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος)

PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος) PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος) Περιγραφή Ο υγρότοπος των Αλυκών Λάγγερη βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Νάουσας στην Πάρο. Πρόκειται για υγρότοπο που αποτελείται από δύο εποχιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ «Οι Πυρκαγιές στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Νέστου» Υπεύθυνος Προγράμματος Επόπτευσης Φύλαξης ΕΠΑΜΑΘ Αλέξανδρος Χαντζάρας M.Sc. Περιβαλλοντολόγος Δέλτα

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙΔΑ. Μπίρτσας Π. Κ., Χ. Κ. Σώκος, & Κ. Ε. Σκορδάς Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης

Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙΔΑ. Μπίρτσας Π. Κ., Χ. Κ. Σώκος, & Κ. Ε. Σκορδάς Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙΔΑ Μπίρτσας Π. Κ., Χ. Κ. Σώκος, & Κ. Ε. Σκορδάς Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης Η λίμνη Κορώνεια βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, 20 km

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000

Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 Ένας Γυπαετός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 2018 Κάποτε Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η βιοποικιλότητα στην Ευρώπη βρισκόταν σε κρίσιμο

Διαβάστε περισσότερα

AND002 - Έλος Άχλα. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία

AND002 - Έλος Άχλα. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία AND002 - Έλος Άχλα Περιγραφή Το έλος Άχλα βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά του οικισμού Στενιές της Άνδρου. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος και από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422345000 και

Διαβάστε περισσότερα

AND019 - Έλος Κρεμμύδες

AND019 - Έλος Κρεμμύδες AND019 - Έλος Κρεμμύδες Περιγραφή Το έλος Κρεμμύδες βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Κόρθι στην Άνδρο. Τροφοδοτείται από δύο ρύακες περιοδικής ροής και λόγω της απομόνωσής του

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Ελένη Τρύφων Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πόσο επίκαιρο είναι το ερώτημα; Η Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός 2015

Προγραμματισμός 2015 Προγραμματισμός 2015 Το 2015 προβλέπεται να παραμείνει μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη και με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις για την Ορνιθολογική. Το συνολικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο

Διαβάστε περισσότερα

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα)

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Μακρομάνταλο στην Άνδρο. Πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών Μεταβατικά ύδατα (transitional waters) σύµφωνα µε την Οδηγία Πλαίσιο για τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ. Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ. Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Η περιοχή εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ Γεωγραφικά στοιχεία Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και

Διαβάστε περισσότερα

Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής

Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής Μέρος 1 Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής Ποιοι είμαστε Η Ορνιθολογική ιδρύθηκε το 1982. Είναι από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές

Διαβάστε περισσότερα

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου Περιγραφή Η εκβολή του χειμάρρου Βάτου δεν είναι προσβάσιμη με δρόμο από τη στεριά. Προσεγγίζεται μόνο με σκάφος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17 χλμ. μακριά από το λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

SAT003 - Λιμνοθάλασσα Αγίου Ανδρέα

SAT003 - Λιμνοθάλασσα Αγίου Ανδρέα SAT003 - Λιμνοθάλασσα Αγίου Ανδρέα Περιγραφή Η λιμνοθάλασσα Αγίου Αντρέα βρίσκεται περίπου 1,8 χλμ. δυτικά - νοτιοδυτικά της Καμαριώτισσας, του Δήμου Σαμοθράκης. Περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς

Διαβάστε περισσότερα

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 Περιγραφή Η λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 βρίσκεται περίπου 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για μικρό λιμνίο που

Διαβάστε περισσότερα

AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές)

AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) Περιγραφή Η εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά του οικισμού Στενιές Άνδρου. Πρόκειται για έναν σχετικά υποβαθμισμένο υγρότοπο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ. (Monachus monachus)

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ. (Monachus monachus) ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ (Monachus monachus) Η Μεσογειακή Φώκια είναι το µόνο είδος φώκιας που συναντάται στη Μεσόγειο και αποτελεί ένα από τα πλέον απειλούµενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών στον

Διαβάστε περισσότερα

SAT002 - Εκβολή ρύακα Φονιά

SAT002 - Εκβολή ρύακα Φονιά SAT002 - Εκβολή ρύακα Φονιά Περιγραφή Ο ρύακας Φονιάς και η εκβολή του βρίσκονται 11,3 χλμ.α-βα της Χώρας στη νήσο Σαμοθράκη. Πρόκειται στην ουσία για δύο εκβολές σε απόσταση μερικών μέτρων η μια από την

Διαβάστε περισσότερα

Οι υγρότοποι της Αττικής και η σημασία τους για την ορνιθοπανίδα Μαργαρίτα Τζάλη

Οι υγρότοποι της Αττικής και η σημασία τους για την ορνιθοπανίδα Μαργαρίτα Τζάλη Οι υγρότοποι της Αττικής και η σημασία τους για την ορνιθοπανίδα Μαργαρίτα Τζάλη Διαχείριση και αξιοποίηση ρεμάτων στο αστικό περιβάλλον. Προκλήσεις και προοπτικές, 2012 Περιεχόμενο παρουσίασης Η Ορνιθολογική

Διαβάστε περισσότερα

[TYPE THE Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ COMPANY NAME]

[TYPE THE Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ COMPANY NAME] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ [TYPE THE COMPANY NAME] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 Δίκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Εκχέρσωση και επιχωμάτωση με βαρέα οχήματα 30 στρεμμάτων του Παράκτιου Υγροτόπου Λεγραινών»

Θέμα: «Εκχέρσωση και επιχωμάτωση με βαρέα οχήματα 30 στρεμμάτων του Παράκτιου Υγροτόπου Λεγραινών» Προς: Πίνακα Αποδεκτών - Κοινοποίησης Αθήνα, 9 Μαρτίου 2016 Αριθ. πρωτ. 16/044 Θέμα: «Εκχέρσωση και επιχωμάτωση με βαρέα οχήματα 30 στρεμμάτων του Παράκτιου Υγροτόπου Λεγραινών» Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τα μέσα της δεκαετίας του 50 μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. και βρίσκονται σε λειτουργία, 15 μεγάλα και 9 μικρά Υδροηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

17η Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ΠΡΑΚΤΙΚΑ (σύνοψη) Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 Έναρξη: Λήξη: 18.

17η Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ΠΡΑΚΤΙΚΑ (σύνοψη) Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 Έναρξη: Λήξη: 18. 17η Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ. 2013 2015 Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ΠΡΑΚΤΙΚΑ (σύνοψη) Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 Έναρξη: 10.15 Λήξη: 18.15 ΠΑΡΟΝΤΕΣ/ΟΥΣΕΣ: Καλτσής Απόστολος, Πρόεδρος Δ.Σ. (ΑΚ) Καρδακάρη

Διαβάστε περισσότερα

EUB003 - Έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης

EUB003 - Έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης EUB003 - Έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης Περιγραφή Το έλος Ψαχνών ή Κολοβρέχτης βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια της Νέας Αρτάκης, στο Δήμο Χαλκιδέων. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος από το ΕΚΒΥ με κωδικό

Διαβάστε περισσότερα

Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας

Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας 19 Αυγούστου 2018 Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας Επιστήμες / Περιβάλλον - Οικολογία Μέσα από μία πορεία εξέλιξης 35 εκατομμυρίων χρόνων η καφέ αρκούδα, ζώο ιδιαίτερα προσαρμοστικό,

Διαβάστε περισσότερα

Τουρισμός για παρατήρηση πουλιών στην Κεφαλονιά: Ένας δυναμικός τομέας εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Τουρισμός για παρατήρηση πουλιών στην Κεφαλονιά: Ένας δυναμικός τομέας εναλλακτικών μορφών τουρισμού Τουρισμός για παρατήρηση πουλιών στην Κεφαλονιά: Ένας δυναμικός τομέας εναλλακτικών μορφών τουρισμού Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου Αργοστόλι, 15 Νοεμβρίου 2014 Οικοτουρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE Φύση «Αποκατάσταση και διαχείριση της λιμνοθάλασσας ράνας στο έλτα Έβρου»

Το πρόγραμμα LIFE Φύση «Αποκατάσταση και διαχείριση της λιμνοθάλασσας ράνας στο έλτα Έβρου» LIFE 00 NAT/ GR/ 7198 «RESTORATION AND CONSERVATION MANAGEMENT OF DRANA LAGOON IN EVROS DELTA» Το πρόγραμμα LIFE Φύση «Αποκατάσταση και διαχείριση της λιμνοθάλασσας ράνας στο έλτα Έβρου» Ευρωπαϊκή Ένωση/

Διαβάστε περισσότερα

SAL002 - Αλυκή ναυτικής βάσης

SAL002 - Αλυκή ναυτικής βάσης SAL002 - Αλυκή ναυτικής βάσης Περιγραφή Η αλυκή ναυτικής βάσης βρίσκεται περίπου 1,3 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Σαλαμίνας. Πρόκειται για εποχιακό αλμυρό λιμνίο, του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα έχει

Διαβάστε περισσότερα

MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1

MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1 MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1 Περιγραφή Οι λίμνες ορυχείων Χονδρού Βουνού βρίσκονται περίπου 7 χιλιόμετρα Ανατολικά του Αδάμα στην περιοχή Κόμια στη Μήλο. Πρόκειται για λίμνες που δημιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA 2000 Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 Το Δίκτυο Natura 2000 Είναι Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την υιοθέτηση της Οδηγίας των Οικοτόπων

Διαβάστε περισσότερα

AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες)

AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες) AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες) Περιγραφή Η εκβολή του ποταμού Πλούσκα βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Βιτάλι και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Άνδρου. Πρόκειται για εκβολή ποταμού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 2. ΑΦΘΟΝΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 2. ΑΦΘΟΝΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 2. ΑΦΘΟΝΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Το σύνολο των ατόμων του ίδιου είδους που απαντώνται σε καθορισμένη περιοχή και σε συγκεκριμένο χρόνο (μπορούν να ζευγαρώνουν και να δίνουν γόνιμους

Διαβάστε περισσότερα

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ "

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου

MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου Περιγραφή Το εποχιακό αλμυρό λιμνίο Αγ. Δημητρίου βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, 2,3 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ Κερκίνη 620 55 Κάτω Πορόια Τηλέφωνο. 23270 28004 Τηλεομ/πο: 23270 28005 Ηλ.Ταχ/μείο: info@kerkini.gr www.kerkini.gr Κερκίνη, 28 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

SAT007 - Έλος Παλαιάπολης

SAT007 - Έλος Παλαιάπολης SAT007 - Έλος Παλαιάπολης Περιγραφή Το έλος Παλαιάπολης βρίσκεται 6,3 χλμ. Α-ΒΑ του οικισμού Καμαριώτισσα στη Σαμοθράκη. Πρόκειται για έλος που σχηματίζεται κάτω από ένα μεγάλο βράχο όπου βρίσκονται τα

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ»

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» Στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής, οι μαθητές του Α3 τμήματος του σχολείου μας οργάνωσαν και υλοποίησαν εργασία με θέμα : «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» Ένα δείγμα της

Διαβάστε περισσότερα

SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου

SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου Περιγραφή Η εκβολή Ξηροποτάμου βρίσκεται περίπου 5,4 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά από τον οικισμό της Σαμοθράκης. Πρόκειται για έναν εποχικό ρύακα που δέχεται νερό από μια

Διαβάστε περισσότερα

AND001 - Έλος Βιτάλι. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας

AND001 - Έλος Βιτάλι. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας AND001 - Έλος Βιτάλι Περιγραφή Το έλος Βιτάλι βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα ανατολικά του ομώνυμου οικισμού στην Άνδρο. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος και από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422343000 και όνομα "Έλος

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικής ενέργειας στην

ηλεκτρικής ενέργειας στην Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην άγρια φύση Δάσος Δαδιάς: προσέξτε την εικόνα και βρείτε γιατί φιλοξενεί τόσα πολλά αρπακτικά πουλιά Φ. Κατσιγιάννης «από το λεύκωμα Εικόνες από τη Δαδιά»

Διαβάστε περισσότερα

AND011 - Έλος Καντούνι

AND011 - Έλος Καντούνι AND011 - Έλος Καντούνι Περιγραφή Το έλος Καντούνι βρίσκεται νότια - νοτιοανατολικά στο όριο του χωριού Κόρθι στην Άνδρο. Πρόκειται για υποβαθμισμένη εκβολή που τροφοδοτείται από έναν ρύακα σχεδόν μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Περιοχή ταμιευτήρων πρώην Λίμνης Κάρλας»

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Περιοχή ταμιευτήρων πρώην Λίμνης Κάρλας» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Σπυρίτου βρίσκεται στην παραλία Αμμουδαράκι ή Τριάδες, 5,5 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή

Διαβάστε περισσότερα

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια MIL006 - Εκβολή Αγκάθια Περιγραφή Η εκβολή στα Αγκάθια βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, 4,4 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή χειμάρρου σε άμεση αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

AND003 - Λίμνη Ατένη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας

AND003 - Λίμνη Ατένη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας AND003 - Λίμνη Ατένη Περιγραφή Η λίμνη Ατένη βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά του ομώνυμου οικισμού στην Άνδρο. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422344000 και με το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Λέσβος: Κόλπος Γέρας, Έλη Ντίπι και Χαραμίδα»

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Σχέδιο Δράσης για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR Λέσβος: Κόλπος Γέρας, Έλη Ντίπι και Χαραμίδα» ΕΡΓΟ: «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας»

Διαβάστε περισσότερα

THA002 - Βάλτα Ραχωνίου

THA002 - Βάλτα Ραχωνίου THA002 - Βάλτα Ραχωνίου Περιγραφή Η Βάλτα Ραχωνίου βρίσκεται περίπου 2,7 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά του οικισμού Πρίνος, στη Θάσο και περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς για τους υγρότοπους

Διαβάστε περισσότερα

Oρνιθοπανίδα της Οίτης

Oρνιθοπανίδα της Οίτης Oρνιθοπανίδα της Οίτης Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ειδών και Τύπων Οικοτόπων Η παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο»

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκη 10 Οκτωβρίου 2015 Βελτίωση των υποδομών του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού Παναγιωτίδης Χρήστος Δασολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. "Άγρια πανίδα σε κίνδυνο" 1

Δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Άγρια πανίδα σε κίνδυνο 1 Δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Άγρια πανίδα σε κίνδυνο" 1 2005-2016 ΚΠΕ Υπάτης 2005 (Αρ. Πρωτ. 123739/Γ7 /20/11/2006) ΚΠΕ Στυλίδας Υπάτης 2011 (Αρ. Πρωτ. 148350/Γ7/24-01/2012) ΚΠΕ Καρπενησίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών για τη διατήρηση της Νανόχηνας

Ειδική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών για τη διατήρηση της Νανόχηνας Ειδική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών για τη διατήρηση της Νανόχηνας Tomas Aarvak/Birdlife Norway Μανόλια Βουγιούκαλου Συντονίστρια Δράσεων για τη Νανόχηνα Προστατευόμενες Περιοχές «Μια χερσαία ή/και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

MIL017 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2

MIL017 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2 MIL017 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2 Περιγραφή Η λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2 βρίσκεται περίπου 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για λιμνίο που δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

PAR006 - Έλος Χρυσής Ακτής

PAR006 - Έλος Χρυσής Ακτής PAR006 - Έλος Χρυσής Ακτής Περιγραφή Το έλος Χρυσής Ακτής βρίσκεται περίπου 1,2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του οικισμού Δρυός στην Πάρο. Πρόκειται για μικρό εποχιακό λιμνίο υφάλμυρου νερού με περιορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την διατήρηση των άγριων

Διαβάστε περισσότερα

AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα

AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Αννίτσα βρίσκεται περίπου 1,4 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά από τον οικισμό Άλωνες και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αίγινας. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση θεµατικών επιπέδων γεωγραφικής πληροφορίας του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ)

Παρουσίαση θεµατικών επιπέδων γεωγραφικής πληροφορίας του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) Παρουσίαση θεµατικών επιπέδων γεωγραφικής πληροφορίας του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) Ελένη Σ. Χατζηιορδάνου, ΕΚΒΥ Το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) δραστηριοποιείται στους τοµείς

Διαβάστε περισσότερα

SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου

SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου Περιγραφή Ο υγρότοπος της εκβολής Ποτάμι Καρλοβάσου, βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα βοριοδυτικά του οικισμού Λέκα και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σάμου. Πρόκειται για εκβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Θεσσαλονίκη 28/07/2016 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ. 34734 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΣΗ 2000, Λεωφόρος Μεσογείων 119, Αθήνα. ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 9ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΣΗ 2000, Λεωφόρος Μεσογείων 119, Αθήνα. ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 9ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΣΗ 2000, Λεωφόρος Μεσογείων 119, Αθήνα ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 9ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Η 9 η συνεδρίαση της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000 που συγκροτήθηκε με το ΦΕΚ υπ αρ.248/τευχοσ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ /26-5-2017,

Διαβάστε περισσότερα

KRI146 - Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου (Καταλυκή)

KRI146 - Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου (Καταλυκή) KRI146 - Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου (Καταλυκή) Περιγραφή Η Καταλυκή (Έλος παραλίας Κόκκινου Πύργου) βρίσκεται στο δήμο Φαιστού, περίπου 2 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά του Τυμπακίου. Πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Το Ναtura 2000 αποτελεί ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγή στο δίκτυο NATURA 2000 2. Βασικά υδρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

IKA001 - Εκβολή ποταμού Χάλαρη (Να)

IKA001 - Εκβολή ποταμού Χάλαρη (Να) IKA001 - Εκβολή ποταμού Χάλαρη (Να) Περιγραφή Η εκβολή του ποταμού Χάλαρη (Να) βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Αρμενιστή, στην Ικαρία. Ο ποταμός έχει μόνιμη ροή (μικρή κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

Αιολικά Πάρκα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις, η έως σήμερα εμπειρία. Αλεξάνδρα Κόντου

Αιολικά Πάρκα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις, η έως σήμερα εμπειρία. Αλεξάνδρα Κόντου Αιολικά Πάρκα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις, η έως σήμερα εμπειρία Αλεξάνδρα Κόντου WINDFARMS & WILDLIFE LIFE12 BIO/GR/000554 Επίδειξη Καλών Πρακτικών με στόχο τον

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα: Θεσσαλονίκη: ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Αρ. Πρωτ. 16/115 Θέμα :

Αθήνα: Θεσσαλονίκη: ΠΡΟΣ  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Αρ. Πρωτ. 16/115 Θέμα : ΠΡΟΣ Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γενική Δ/νση Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Α.Π. Δ/νση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περ/ντος Τμήμα Γ Τηλ.: 2102124712, Fax:2105242596 Email: diaxeirisi.dason@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ 2014

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ 2014 ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ 2014 Μάρτιος 2015 Συγγραφή αναφοράς Δρ. Όλγα Αλεξάνδρου, Δρ. Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Καλούστ Παραγκαμιάν WWF Ελλάς

Καλούστ Παραγκαμιάν WWF Ελλάς Η κατάσταση των υγροτόπων Καλούστ Παραγκαμιάν WWF Ελλάς Ερευνητικό πρόγραμμα: Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας Οι νησιωτικοί υγρότοποι της Ελλάδας -προϋπάρχουσα γνώση- Η πρώτη συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης συμμετοχής στο Τριήμερο Σεμινάριο Εκπαιδευτικών του Εθνικού Δικτύου Π.Ε «Τουρισμός και Περιβάλλον»

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης συμμετοχής στο Τριήμερο Σεμινάριο Εκπαιδευτικών του Εθνικού Δικτύου Π.Ε «Τουρισμός και Περιβάλλον» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ AΡΧΑΝΕΣ, 28-1-2013 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ AΡΧΑΝΩΝ-ΡΟΥΒΑ-ΓΟΥΒΩΝ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - LIFE13 NAT/GR/000909

Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - LIFE13 NAT/GR/000909 Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή - G.Katsadorakis/ HOS Στοιχεία προγράμματος Τίτλος: «Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη» Ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Περιβάλλον Πολιτισμός: Πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Αγίου Βασιλείου» Σπήλι, Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 2017 1 Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής έχουν συρρικνωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία από το ερευνητικό έργο «Υγρότοποι Αττικής» ΕΛΚΕΘΕ / ΕΟΕ 2010

Στοιχεία από το ερευνητικό έργο «Υγρότοποι Αττικής» ΕΛΚΕΘΕ / ΕΟΕ 2010 Η ανάγκη διατήρησης-παρακολούθησης-ανάδειξης των υγροτόπων της Αττικής Στοιχεία από το ερευνητικό έργο «Υγρότοποι Αττικής» ΕΛΚΕΘΕ / ΕΟΕ 2010 Υπεύθυνος έργου από πλευράς ΕΛΚΕΘΕ: Δρ. Σταμάτης Ζόγκαρης zogaris@ath.hcmr.gr

Διαβάστε περισσότερα

Οικοτουρισμός στις περιοχές Natura 2000: ευκαιρίες, δυνατότητες και προϋποθέσεις

Οικοτουρισμός στις περιοχές Natura 2000: ευκαιρίες, δυνατότητες και προϋποθέσεις Τάσος Σακούλης Οικοτουρισμός στις περιοχές Natura 2000: ευκαιρίες, δυνατότητες και προϋποθέσεις Ρούλα Τρίγκου Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης Ημερίδα LIFE Natura 2000 Value Crete 12 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος

SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος Περιγραφή Ο υγρότοπος της εκβολής Κερκητείου ρέματος βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του νέου Καρλόβασι και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σάμου. Η εκβολή κρατά νερό όλο

Διαβάστε περισσότερα

Ορνιθοτουρισμός ένας δυναμικός τομέας των εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Ορνιθοτουρισμός ένας δυναμικός τομέας των εναλλακτικών μορφών τουρισμού Ορνιθοτουρισμός ένας δυναμικός τομέας των εναλλακτικών μορφών τουρισμού Ορνιθολογική/ Ρούλα Τρίγκου Ρούλα Τρίγκου Συντονίστρια Ενημέρωσης ράσεων ιατήρησης Ποιοι είμαστε... Η Ορνιθολογική ιδρύθηκε το 1982

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνος Διατήρησης: Βαθμός Ασφαλείας: ΚΟΙΝ.: Το αριθ /7151/ έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ ΠΙΝ

Χρόνος Διατήρησης: Βαθμός Ασφαλείας: ΚΟΙΝ.: Το αριθ /7151/ έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ ΠΙΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ Α7: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΔΡΑΣΗ Α7: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 1. TO ΕΡΓΟ «ACTIONS FOR THE CONSERVATION OF COASTAL HABITATS AND SIGNIFICANT AVIFAUNA SPECIES IN NATURA 2000 NETWORK SITES OF EPANOMI AND AGGELOCHORI LAGOONS, GREECE» - ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

Υποέργο 4 ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Υποέργο 5 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 39.270,00 Υποέργο 6 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 42.

Υποέργο 4 ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Υποέργο 5 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 39.270,00 Υποέργο 6 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 42. 2006-2009 1.386.831,82 Ε.Π. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (ΕΠΕΑΕΚ) ΥΠΟΕΡΓΟ Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε προστατευόμενες περιοχές 19.238,74 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές Προστατευόµενες Περιοχές - Χώροι Αναψυχής

Φυσικές Προστατευόµενες Περιοχές - Χώροι Αναψυχής ΕΒ ΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Φυσικές Προστατευόµενες Περιοχές - Χώροι Αναψυχής ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΡΓΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis

Διαβάστε περισσότερα