ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση"

Transcript

1 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 001 Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: BikeSafe / ScooterSafe London Η βρετανική αστυνομία ξεκίνησε το 2003 την πρωτοβουλία BikeSafe, στο πλαίσιο της οποίας μοτoσυκλετιστές, μοτοποδηλάτες και δικυκλιστές καλούνται να παρακολουθήσουν ημερίδα οδηγικών δεξιοτήτων, κατά την οποία αξιολογούνται οι δεξιότητές τους από έμπειρους μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας. Οι οδηγοί περνούν ολόκληρη ημέρα στην αστυνομική διεύθυνση, κατά την οποία συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές συνεδρίες, οι οποίες καλύπτουν το σύστημα ελέγχου μοτοσυκλέτας, τους παράγοντες αιτιότητας των ατυχημάτων και θέματα ασφάλειας, καθώς και σε πρακτική εξάσκηση η οποία περιλαμβάνει διαδρομές περίπου χιλιομέτρων με τη συνοδεία επόπτη. Αφού ολοκληρώσουν την ημερίδα οδηγικών δεξιοτήτων, οι οδηγοί ενθαρρύνονται να συνεχίσουν με περαιτέρω εκπαίδευσης σχετικά με τα μηχανοκίνητα δίκυκλα. Τα στοιχεία της εκπαίδευσης αντιστοιχούν στα υψηλότερα επίπεδα του Πίνακα GADGET (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GADGET, Hatakka, Keskinen, Gregersen, Glad 1999). Στους συμμετέχοντες παρέχεται αξιολόγηση των οδηγικών δεξιοτήτων τους και συμβουλές όσον αφορά τους τρόπους βελτίωσής τους. Στοιχεία παρακολούθησης: εν είχε τεθεί συγκεκριμένος στόχος πριν και μετά την παρακολούθηση των δεδομένων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται όσοι συμμετείχαν στα μαθήματα. Στους οδηγούς αποστέλλεται ερωτηματολόγιο 6 μήνες μετά τη συμμετοχή τους στο BikeSafe. Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα της έκθεσης παρακολούθησης του προγράμματος BikeSafe του 2009, βάσει των απαντήσεων επί

2 του ερωτηματολογίου: Μετά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. το ποσοστό των ατυχημάτων που αφορά τραυματισμούς εκπαιδευθέντων μειώνεται κατά περισσότερο από 10% και ο αριθμός των ατυχημάτων στα οποία έχει εμπλακεί άλλο όχημα μειώνεται κατά περισσότερο από 5%. Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι, λόγω της συμπληρωματικής εκπαίδευσής τους σε θέματα ασφάλειας, οι οδηγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα BikeSafe έχουν λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούν και διαπιστώνεται ότι γνωρίζουν καλύτερα τις κυκλοφοριακές συνθήκες και μειώνεται η πιθανότητα να εμπλακούν σε συγκρούσεις. Οι αριθμοί των θυμάτων ατυχημάτων με μηχανοκίνητα δίκυκλα (Μ ) στο Λονδίνο παρατίθενται στον κατωτέρω πίνακα. Αφότου ξεκίνησε η πρωτοβουλία BikeSafe London, το 2003, το συνολικό ποσοστό των θυμάτων Μ μειώθηκε κατά 30%. Την ίδια περίοδο, οι χρήστες Μ οι οποίοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά μειώθηκαν κατά 39%. Έτος Θανατηφόρα Σοβαρά Ελαφρά Μολονότι δεν είναι δυνατόν να συσχετιστεί άμεσα το πρόγραμμα BikeSafe London με τη μείωση των θυμάτων ατυχημάτων, από την αξιολόγηση του προγράμματος φαίνεται πως αποδεικνύεται η συμβολή του σε αυτές τις επιδόσεις. Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Περισσότεροι από οδηγοί συμμετείχαν στην εκπαίδευση BikeSafe London. Παρά την αυξανόμενη χρήση Μ, μειώνονται σημαντικά τα θύματα ατυχημάτων με Μ στο Λονδίνο και είναι θετικά τα αποτελέσματα από την ποιοτική αξιολόγηση του προγράμματος. Προτείνεται πιο ενδελεχής αξιολόγηση της εκπαίδευσης, με βάση δεδομένα από την παρακολούθηση ομάδας συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και ομάδας αντιπαραβολής. Για την επακριβή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος θα ήταν απαραίτητα δεδομένα παρακολούθησης της εξέλιξης όσων συμμετέχουν στα μαθήματα. Υπάρχουν βάσιμες έμμεσες αποδείξεις οι οποίες ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, αλλά δεν είναι δυνατή η εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

3 Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Κατά την άποψη των οδηγών, τα βασικά στοιχεία είναι η ατομικά προσαρμοσμένη παροχή συμβουλών και η αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τους κοινούς παράγοντες αιτιότητας, με ειδικές στρατηγικές αποφυγής. Η επικεντρωμένη ανά ομάδα οδηγών παροχή συμβουλών παρεχόμενων συμβουλών και η αξιοπιστία των εκπαιδευτών φαίνεται να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες. Καλό παράδειγμα της επικεντρωμένης στοχοθέτησης είναι το μάθημα ScooterSafe, για οδηγούς μικρών μηχανοκίνητων δίκυκλων πόλης που τα χρησιμοποιούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Τα μαθήματα BikeSafe διεξάγονται σε πολλούς δήμους/αστυνομικές διευθύνσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα περισσότερα έχουν παρόμοια μορφή. Μολονότι τα στοιχεία είναι μόνον ενδεικτικά, το πρόγραμμα BikeSafe London φαίνεται πως συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των αστικών ατυχημάτων με Μ. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 ( έσμη Εργασιών) της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των ατυχημάτων με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς..

4 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 002 Τίτλος Πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Ιστότοπος: Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τη FEMA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλετισμού), την ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών) και την FIM ( ιεθνή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με το πρόγραμμα παρέχεται δομή για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών μοτοσυκλετών. Το περιεχόμενο είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με το πρόγραμμα υποχρεωτικής βασικής εκπαίδευσης που προβλέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόθεση των εταίρων είναι το εν λόγω πρόγραμμα (Initial Rider Training IRT) να καταστεί το ευρωπαϊκό πρότυπο για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών. Το περιεχόμενο περιλαμβάνει ευαισθητοποίηση όσον αφορά τους κινδύνους, θεωρητικά στοιχεία τα οποία καλύπτουν τα καίρια ζητήματα και δραστηριότητες «διεπαφών κυκλοφορίας». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ηλεκτρονική καθοδήγηση (ecoaching) για τη βελτίωση της αντίληψης των κινδύνων κατά την οδήγηση και της αξιολόγησης των κινδύνων. Αυτό φαίνεται πως έχει παρόμοιους στόχους με τη δοκιμασία αντίληψης κινδύνων που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5 Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Το περιεχόμενο του προγράμματος εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών βασίστηκε εν μέρει στη μελέτη ατυχημάτων MAIDS (Εμπεριστατωμένη μελέτη για τα ατυχήματα με δίκυκλο). Φαίνεται πως δεν υπήρξε καταγραφή των συμμετεχόντων για την εκτίμηση του κινδύνου σύγκρουσης/τραυματισμού σε σύγκριση με ομάδα αναφοράς, αλλά το περιεχόμενο της εκπαίδευσης επικεντρώνεται στους κύριους παράγοντες αιτιότητας. Από το πρόγραμμα προέκυψε πρότυπο υψηλής ποιότητας για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών σε όλη την Ευρώπη. Η σύσταση για την ηλεκτρονική καθοδήγηση (e-coaching) πρέπει να συνεκτιμηθεί παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται αλλού (Transport Research Laboratory/Εργαστήριο ερευνών στον τομέα των οδικών μεταφορών Defence School of Transport/Στρατιωτική Σχολή Μεταφορών Leconfield), σύμφωνα με την οποία δεξιότητες από την προσομοίωση δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν κατά την οδήγηση στους αυτοκινητόδρομους. (Η έκθεση για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών επιβεβαιώνει τη διαπίστωση της Honda ότι οι σπουδαστές προσπαθούσαν απλώς να προκαλέσουν σύγκρουση στον προσομοιωτή αν δεν βρίσκονταν υπό αυστηρή επιτήρηση.) Αναγκαιότητα εξισορρόπησης κατά την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών μεταξύ, αφενός, του ελέγχου του οχήματος και, αφετέρου, της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τους κινδύνους και την κοινωνική ευθύνη. Απαίτηση θέσπισης πανευρωπαϊκού προτύπου για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών. Εκπόνηση προγράμματος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μη επαγγελματίες εκπαιδευτές στις περιπτώσεις όπου δεν προσφέρεται επαγγελματική εκπαίδευση αρχάριων οδηγών. UK CBT (Υποχρεωτική Βασική Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο). Άλλα εθνικά πρότυπα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών (Καναδάς ΒΠ1 006 / Νορβηγία ΒΠ1 018). Μολονότι δεν πραγματοποιήθηκε καταγραφή των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα φαίνεται να αντιμετωπίζει τους βασικούς παράγοντες αιτιότητας των αστικών ατυχημάτων Μ (εσφαλμένη αντίληψη του οδηγού του άλλου οχήματος, εσφαλμένη απόφαση του οδηγού). Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των ατυχημάτων με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

6 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 003 Τίτλος Honda Rider Simulator (Προσομοιωτής οδήγησης Honda) Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Ιστότοπος: Ο προσομοιωτής οδήγησης μοτοσυκλετών από την Honda χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό εργαλείο από παρόχους κατάρτισης, αντιπροσωπείες και σχολεία, αλλά και από ιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να τελειοποιήσουν τις οδηγικές τους δεξιότητες στο σπίτι. Ο προσομοιωτής οδήγησης της Honda έχει τη μορφή υπολογιστή ο οποίος είναι τοποθετημένος σε μια σωληνοειδή κατασκευή που διαθέτει τιμόνι, σέλα, μοχλό αλλαγής ταχυτήτων και ποδοκίνητο μοχλό πέδης για να χρησιμοποιείται ως μοτοσυκλέτα. Ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει μαθαίνοντας τα όργανα χειρισμού σε προσομοιωμένες συνθήκες χαμηλής κυκλοφορίας και να προχωρήσει σταδιακά σε καταστάσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης. Είναι δυνατόν να επιλεγούν πολλές συνθήκες οδήγησης (πόλη, αγροτική περιοχή, βουνό, νύχτα κλπ.) καθώς και ο τύπος του οχήματος: σκούτερ ή μοτοποδήλατο μικρού, μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού. Υπάρχουν δύο προσομοιώσεις οδήγησης στην πόλη που παρέχουν την εμπειρία συνήθων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί μοτοσυκλετών στις αστικές περιοχές. Ο προσομοιωτής έχει σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτρέπει στον αρχάριο οδηγό να ανακαλύπτει με ασφάλεια τις επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει στο δρόμο και να αναπτύξει στρατηγικές επιβίωσης. Ο προσομοιωτής χρησιμοποιεί κοινό υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows 2000 ή νεότερη έκδοσή του. Στοιχεία παρακολούθησης: εν κατέστησαν διαθέσιμα ειδικά δεδομένα παρακολούθησης, αλλά από την έρευνα σχετικά με τη χρήση προσομοιωτών για την εκπαίδευση οδηγών στην Ιαπωνία (Awane1999) διαπιστώθηκε ότι η αντίληψη κινδύνου των αρχάριων οδηγών βελτιώθηκε μέσω της συστηματοποιημένης, εποπτευόμενης χρήσης του προσομοιωτή. Χωρίς επόπτευση, οι οδηγοί συχνά προσπαθούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση στον προσομοιωτή, όπως θα έκαναν στην περίπτωση ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Η έρευνα στη Βικτώρια, Αυστραλία (Haworth και Smith 1999) ενίσχυσε την ανάγκη της

7 επαναλαμβανόμενης εξάσκησης ενόψει «αναμενόμενου κινδύνου». Awane, T. (1999). Ενσωμάτωση των προσομοιωτών στην εκπαίδευση για την ασφάλεια των μοτοσυκλετών («Integrating simulators in motorcycle safety education») Μελέτη IATSS, 23, Haworth, N., Smith, R., & Kowadlo. (1999). Αξιολόγηση προγράμματος εκπαίδευσης οδηγών στη Βικτώρια (Έκθεση αριθ. 165). Μελβούρνη: Ερευνητικό κέντρο ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Monash. Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Οι επιδόσεις της «πρόβλεψης κινδύνου» από αρχάριους οδηγούς βελτιώθηκαν από τη συστηματοποιημένη και επιβλεπόμενη χρήση του προσομοιωτή. Η χρήση του προσομοιωτή και οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση όσον αφορά την αντίληψη του κινδύνου με τη χρήση προσομοίωσης συνήθων συνθηκών αστικής κυκλοφορίας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του οδηγού να προβλέπει και να διαχειρίζεται τους επικείμενους κινδύνους. Πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών από τη FEMA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλετισμού)/ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών) συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής καθοδήγησης (e-coaching) (ΒΠ1 002). Χρήση του προσομοιωτή εκπαίδευσης οδηγών από την BSM στο Ηνωμένο Βασίλειο. εν υπήρξε καταγραφή των χρηστών για τον προσδιορισμό κινδύνων ατυχημάτων στο δρόμο, αλλά η έρευνα καταδεικνύει ότι η αναγνώριση των συνήθων κινδύνων αιτιότητας ατυχημάτων (όπως προσδιορίζεται στη μελέτη MAIDS (Εμπεριστατωμένη Μελέτη για τα Ατυχήματα με ίκυκλο) θα μπορούσε να βελτιωθεί με συστηματοποιημένη και εποπτευόμενη χρήση του κατάλληλου προσομοιωτή. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

8 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 004 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Ασφάλεια των μοτοποδηλάτων Πρόκειται για ιστότοπο χρηματοδοτούμενο από τον φορέα συγκοινωνιών του Λονδίνου (Transport for London - Α), ο οποίος αποσκοπεί στην ενημέρωση των οικογενειών νεαρών οδηγών μοτοποδηλάτων/σκούτερ. Περιλαμβάνει σύνδεσμο με τον Dangerous Games website (αξιολογείται ξεχωριστά). Αυτός ο ιστότοπος περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία, τον προστατευτικό ρουχισμό, τους συνήθεις κινδύνους και την αιτιότητα των ατυχημάτων. Υπάρχουν μερικά χρήσιμα στατιστικά στοιχεία που βασίζονται σε μελέτες ατυχημάτων στο Λονδίνο, τα οποία, σε ορισμένο βαθμό, έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα της μελέτης MAIDS. Για παράδειγμα: Ποσοστό 27% των τροχαίων ατυχημάτων προκλήθηκαν από σφάλμα του οδηγού αυτοκινήτου, ενώ για το 63% των ατυχημάτων ήταν υπαίτιος ο οδηγός της μοτοσυκλέτας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η έλλειψη ικανοτήτων και εμπειρίας του οδηγού μοτοσυκλέτας αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο, αν και απευθύνονται σε γονείς, είναι χρήσιμες για τους νεαρούς οδηγούς μοτοσυκλετών. Η διάταξη, η συνολική προσέγγιση και τα γραφικά φαίνονται προσιτά και η πλοήγηση είναι εύκολη. Σχετικό υλικό είναι διαθέσιμο για τους κατοίκους του Λονδίνου, μετά από αίτημα. Ο ιστότοπος είναι στοχοθετημένος και τα μηνύματα που επιλέγονται χρησιμοποιούν στοιχεία ατυχημάτων στο Λονδίνο. εν υπάρχουν στοιχεία για τη σύγκριση κινδύνων ατυχημάτων χρηστών πριν και μετά την πρόσβαση στον ιστότοπο. εν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, αν και, ως μέρος της δέσμης μέτρων που εφαρμόζονται στο Λονδίνο, υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις για τη συμβολή στη μείωση των ατυχημάτων των Μ στην πόλη. Το πρόγραμμα παρέχει πύλη πληροφοριών για γονείς νεαρών

9 συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: οδηγών μοτοποδήλατων/σκούτερ. Μολονότι οι συμβουλές που παρέχονται κρίνονται ορθές και κατάλληλες, δεν είναι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα αποτελέσματα ή αριθμητικά στοιχεία για την πρόσβαση στον ιστότοπο. Το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου επικεντρώνεται το Λονδίνο, αλλά η προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού με τη χρήση τοπικών δεδομένων. «Dangerous Games website». «Get it Right». Ως υπόδειγμα πύλης πληροφοριών για τους γονείς, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα προσέγγισης βέλτιστων πρακτικών. Οι νεαροί οδηγοί αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό με βάση τα στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων και, παρά τα πορίσματα της MAIDS, φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις από το Λονδίνο και άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου (Hull, Leeds, York) ότι τα ατυχήματα στα οποία έχουν εμπλακεί οδηγοί μοτοσυκλετών ηλικίας από 16 έως 19 ετών είναι πιθανότερο πως οφείλονται σε σφάλμα του οδηγού της μοτοσυκλέτας. Καθώς οι γονείς συχνά πληρώνουν για το μοτοποδήλατο, την εκπαίδευση και τον προστατευτικό ρουχισμό, θα ήταν χρήσιμο να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, παρέχοντας κατάλληλες, εποικοδομητικές πληροφορίες. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

10 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 005 / ΒΠ3 001 Έκδοση: 1 Τίτλος Ιστότοπος: Επιπτώσεις της επιβολής της ιταλικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση κράνους όσον αφορά τις τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες Άρθρο σε μορφή pdf: Συνοπτική περιγραφή του Στοιχεία παρακολούθησης: H έρευνα αυτή αξιολογεί τη θέσπιση, το 2000, αναθεωρημένου νόμου σχετικά με τη χρήση κράνους από μοτοσυκλετιστές στην Ιταλία. Σε αυτήν την περιπτωσιολογική μελέτη αξιολογούνται τα αποτελέσματα εκστρατείας στα ΜΜΕ και εκστρατείας επιβολής στην περιφέρεια Romagna. Σύμφωνα με αναθεώρηση απαιτείται να φορούν κράνος όλοι οι μοτοσυκλετιστές και οδηγοί μοτοποδηλάτων. Πριν από την τροποποίηση, μόνο όσοι ήταν κάτω από 18 ετών όφειλαν να φορούν κράνος, υποχρέωση που τηρούνταν σε μεγάλο βαθμό. Η έρευνα επισημαίνει την απροθυμία των ιταλών οδηγών Μ όσον αφορά τη χρήση κράνους. Η απροθυμία αυτή ήταν πιο έντονη στις αστικές περιοχές και πιο εμφανής στη Νότια Ιταλία (22,5% στη Ρώμη, 3,4% στη Νάπολη). Η στοχοθετημένη εκστρατεία στα ΜΜΕ για την επιβολή της νομοθεσίας στην περιφέρεια Romagna είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των ποσοστών των οδηγών οι οποίοι φορούσαν κράνος και μείωση των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων (ΚΕΚ) των οδηγών Μ. Πριν Σωστή χρήση κράνους = 19,5% Μετά Σωστή χρήση κράνους = 97,5%

11 Αποτελέσματα: Απόσπασμα της έκθεσης περιλαμβάνεται παρακάτω: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Ο συνδυασμός της αστυνόμευσης και μιας αποτελεσματικής εκπαιδευτικής εκστρατείας φαίνεται πως έχουν αποφέρει σημαντική αύξηση της χρήσης κράνους και σημαντική μείωση των κρανιοεγκεφαλικών τραυματισμών των οδηγών Μ. Εκστρατεία «Wear and Lock» της ACEM (ΒΠ1 014 / ΒΠ3 006). Το πρόγραμμα επιβεβαιώνει το δυναμικό σαφούς και καθολικής νομοθεσίας για τη χρήση κράνους, που ενισχύεται με πρωτοβουλίες των ΜΜΕ και την επιβολή της νομοθεσίας ώστε να μειωθούν τραυματισμοί από συγκρούσεις. Μολονότι η περιφέρεια της Romagna είναι κατεξοχήν αγροτική, οι επιπτώσεις των ατυχημάτων πλησίαζαν τον μέσο όρο των αστικών ταχυτήτων Μ. Μολονότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρήση κράνους δεν αποτελεί σοβαρό ζήτημα σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, η εν λόγω προσέγγιση φαίνεται να αποτελεί μοντέλο βέλτιστης πρακτικής για τα κράτη στα οποία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα αυτή η παράβαση της νομοθεσίας. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

12 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 006 Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μοτοσυκλετιστών του Καναδά «Gearing Up» Το πρόγραμμα «Gearing Up» για νέους μοτοσυκλετιστές περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά στοιχεία: πριν ξεκινήσετε τακτικές οδήγησης για τον μοτοσυκλετιστή αστικών κέντρων έλεγχος πρόσφυσης ανοικτές οδοί ισορροπία και πέδηση εκκίνηση κινητήρα έλεγχος επιβράδυνσης έλεγχος επιτάχυνσης βασική συμπεριφορά στο δρόμο τεχνικές έκτακτης ανάγκης Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρία και στοιχεία πρόβλεψης κινδύνων και περίπου 14 ώρες οδήγησης. Το πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό σε ορισμένες επαρχίες και προαιρετικό σε άλλες. Στην επαρχία Κεμπέκ κατέστη υποχρεωτικό το 1985, το 1997 καταργήθηκε η υποχρέωση επιβολής του και, μετά από αύξηση των ατυχημάτων, εφαρμόστηκε εκ νέου το 2000.

13 Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Σε μερικές επαρχίες, για παράδειγμα στη Νέα Γη, απαιτούνται η εκπαίδευση και η επιτυχής ολοκλήρωση των εξετάσεων όρασης και των δοκιμασιών θεωρίας, που συνοδεύονται από υποχρεωτική δοκιμαστική περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών, κατά την οποία ο οδηγός πρέπει να συνοδεύεται από έμπειρο μοτοσυκλετιστή. Ο «αρχάριος» μπορεί στη συνέχεια να υποβληθεί σε δοκιμασία οδήγησης ώστε να επιτρέπεται να οδηγεί χωρίς συνοδό. Το περιεχόμενο και η υλοποίηση της εκπαίδευσης βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων ατυχημάτων στον Καναδά. Η παρακολούθηση η οποία βασίζεται στα ατυχήματα είναι ουσιαστικά ευκαιριακή, λόγω νομοθετικών αλλαγών στο Κεμπέκ (βλ. αποτελέσματα κατωτέρω). Η εκπαίδευση αξιολογήθηκε αρχικά μέσω μελέτης που συνέκρινε 346 εκπαιδευμένους οδηγούς μοτοσυκλετών με ομάδα αναφοράς 346 ανεκπαίδευτων οδηγών μοτοσυκλετών (κατ αντιστοιχία ηλικίας και φύλου) κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας, από το 1979 έως το Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η ηλικία αποτελούσε τον ισχυρότερο προγνωστικό δείκτη όσον αφορά τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα. Ωστόσο, διαπιστώθηκε επίσης ότι όσον αφορά τους εκπαιδευμένους οδηγούς μοτοσυκλέτας παρατηρήθηκαν χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων σε σχέση με τους ανεκπαίδευτους οδηγούς και ότι τα ατυχήματα στα οποία είχαν εμπλακεί είχαν την τάση να είναι λιγότερο σοβαρά. Συνολικά, από την ομάδα εκπαιδευμένων οδηγών σημειώθηκαν 64% λιγότερα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα σε σύγκριση με την ομάδα ανεκπαίδευτων οδηγών (σημειώθηκαν επίσης 32% λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών). Ο αριθμός των ατυχημάτων και για τις δύο ομάδες μειώθηκε κάθε διαδοχικό έτος μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης μοτοσυκλέτας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα οφέλη της εκπαίδευσης όσον αφορά τη μείωση των ατυχημάτων ήταν περισσότερα για τους οδηγούς ηλικίας 25 ετών ή νεότερους σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς, και ότι τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης ήταν περισσότερο εμφανή σε βραχυπρόθεσμη και όχι σε μακροπρόθεσμη βάση. Από το 1985 έως το 1997, η εκπαίδευση οδηγών μοτοσυκλέτας ήταν υποχρεωτική στο Κεμπέκ. Το αμέσως μετά την απόσυρση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης οδηγών μοτοσυκλετών το τα θύματα από ατυχήματα με μοτοσυκλέτα αυξήθηκαν κατά 46 τοις εκατό. Το Κεμπέκ έθεσε εκ νέου σε ισχύ την υποχρεωτική εκπαίδευση οδηγών, από την 1η Ιουλίου Η υποχρεωτική εκπαίδευση αρχάριων οδηγών, με κατάλληλο περιεχόμενο και ποιότητα, φαίνεται πως αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης όσον αφορά τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα από νέους οδηγούς. Πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών FEMA/ACEM (ΒΠ1 002).

14 Αιτιολόγηση: UK CBT (Υποχρεωτική Βασική Κατάρτιση στο Ηνωμένο Βασίλειο). Μολονότι οι λεπτομέρειες της εκπαίδευσης βασίζονται σε δεδομένα ατυχημάτων στον Καναδά, η έννοια της κατάλληλης, προσιτής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών φαίνεται να αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης όσον αφορά τις αστικές συγκρούσεις των Μ. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

15 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 007 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Ερευνητικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας αριθ.54 Εμπεριστατωμένη μελέτη για τα ατυχήματα με δίκυκλο (Νοέμβριος 2004) Έρευνα Έκθεσης του ΥΜ (έγγραφο pdf): Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα μελέτησε διεξοδικά περισσότερα από 1700 ατυχήματα με μοτοσυκλέτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση παρέχει λεπτομερή ανάλυση των παραγόντων αιτιότητας μέσω συνδυασμού «κλινικών» και στατιστικών προσεγγίσεων. Πέραν της επισκόπησης των θεμάτων, στην έκθεση προσδιορίζονται κατάλληλα αντίμετρα συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση των κύριων αιτιών των ατυχημάτων. Προσδιορίζονται οι βασικές βελτιώσεις για οδηγούς και άλλους χρήστες του οδικού δικτύου (βλέπε παρακάτω).

16 Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Οι πληροφορίες αυτές σχετικά με συγκεκριμένα αντίμετρα συμπεριφοράς για τους μοτοσυκλετιστές και τους οδηγούς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την υλοποίηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης. Μολονότι η έκθεση συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με άλλες μελέτες (MAIDS, Kropjar 1999 κλπ.) ότι ο κυρίαρχος παράγοντας αιτιότητας στις αστικές περιοχές είναι η παραβίαση της προτεραιότητας από άλλα οχήματα, η έκθεση αποδίδει μεγαλύτερη υπαιτιότητα στους νεαρούς οδηγούς μοτοποδήλατων/σκούτερ. Επιπλέον προσδιορίστηκαν ως επικίνδυνες κινήσεις οι ελιγμοί, οι προσπεράσεις, η τήρηση πολύ μικρής απόστασης και η ακατάλληλη ταχύτητα στις στροφές. Για ακόμη μια φορά οι νεαροί οδηγοί Μ αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό όσον αφορά τις οπίσθιες συγκρούσεις, με περισσότερες από τις μισές να συμβαίνουν σε υγρό οδόστρωμα, γεγονός το οποίο υποδεικνύει την ενδεχόμενη αναγκαιότητα παρέμβασης στην εκπαίδευση. Τα δεδομένα παρακολούθησης που περιέχονται στην έκθεση είναι ολοκληρωμένα και έχουν χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό των αντίμετρων που προτείνονται ανωτέρω. Προσδιορίζονται οι κύριοι παράγοντες αιτιότητας όσον αφορά τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και προτείνονται αντίμετρα που αφορούν τη συμπεριφορά. 1. Εστίαση στους οδηγούς άλλων οχημάτων, ιδιαίτερα οδηγών μεγαλύτερης ηλικίας, με την πραγματοποίηση παρεμβάσεων εκπαίδευσης/ευαισθητοποίησης για τη βελτίωση της ικανότητάς τους να εντοπίζουν τα μηχανοκίνητα δίκυκλα. 2. Εστίαση στους οδηγούς Μ, κυρίως νεότερους οδηγούς μοτοποδηλάτων και σκούτερ, με την εκπαίδευση και την αύξηση της ευαισθητοποίησης στα ζητήματα συμπεριφοράς και δεξιοτήτων που

17 Προγράμματα προς σύγκριση: προσδιορίζονται στην έκθεση. MAIDS. Αιτιολόγηση: Μολονότι βασίζεται μόνο σε στοιχεία ατυχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα συμπεράσματα αντιστοιχούν επαρκώς σε αυτά της μικρότερης μελέτης MAIDS (στην οποία δεν περιλαμβάνονταν ατυχήματα Μ στο Ηνωμένο Βασίλειο) όσον αφορά την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν αλλού τα ευρήματα και τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των ατυχημάτων με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς, μέσω της παροχής βάσης δεδομένων αναφοράς σχετικά με τις συγκρούσεις/ατυχήματα στους επαγγελματίες του τομέα οδικής ασφάλειας.

18 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 008 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Kill Spills BMF/IAM Εκστρατεία που ξεκίνησε το 2003 με τη χρηματοδότηση και υποστήριξη της Βρετανικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών (BMF), με στόχο τη μείωση των τραυματισμών που οφείλονται σε διαρροές πετρελαίου ντίζελ. Η εκστρατεία έχει απλά και αποτελεσματικά μηνύματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να πείσουν τους οδηγούς που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ντίζελ να προσέχουν περισσότερο κατά τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους. Η εκστρατεία περιλαμβάνει καλοσχεδιασμένο ιστότοπο, αφίσες, φυλλάδια, κινητό όχημα με διαφημίσεις που χρησιμοποιείται σε δημόσιες εκδηλώσεις και ετήσιο αγώνα ταχύτητας με τερματισμό την κατοικία του Βρετανού Πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Η εκστρατεία βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων που σχετίζονται με τον αριθμό των τραυματισμών σε συγκρούσεις που κατά κύριο λόγο προκαλούνται από διαρροές πετρελαίου ντίζελ. Επιπλέον, ο ιστότοπος παρέχει στους οδηγούς συμβουλές για ορισμένες ικανότητες θετικής αμυντικής οδήγησης και τεχνικές διαχείρισης κινδύνων. Η εκστρατεία έχει κερδίσει την υποστήριξη προμηθευτών καυσίμων και επιχειρήσεων εφοδιαστικής. Οι αφίσες και τα φυλλάδιά τους διανέμονται ευρέως σε σημεία πώλησης καυσίμων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Ο αριθμός των μοτοσυκλετιστών που τραυματίστηκαν σε ατυχήματα που προκλήθηκαν από διαρροή καυσίμου έχει μειωθεί αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία. Η μείωση αυτή δεν είναι δυνατόν να συσχετιστεί άμεσα με τις δραστηριότητες του προγράμματος KillSpills. Η εκστρατεία έχει λάβει σημαντική στήριξη από τους τομείς εφοδιαστικής μεταφορών και πώλησης καυσίμων. Εκπρόσωποι της

19 εκστρατείας συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Μοτοσυκλετών του Ηνωμένου Βασιλείου και στην εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τους μοτοσυκλετιστές. Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Μολονότι δεν κατέστη δυνατή η άμεση συσχέτιση των συνολικών στοιχείων βελτίωσης των ατυχημάτων με την εκστρατεία, υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις όσον αφορά την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την αλλαγή συμπεριφοράς των οδηγών που χρησιμοποιούν ντίζελ. εν βρέθηκαν. Έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν παρόμοια προβλήματα ατυχημάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά, καθώς συνδέονται τα συστήματα μεταφορών και τα οχήματα που εμπλέκονται, είναι πιθανό να προκύψουν οφέλη από την εφαρμογή παρόμοιας προσέγγισης. Η FEMA έχει χαρακτηρίσει τη διαρροή ντίζελ σημαντικό, πανευρωπαϊκό θέμα. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με αλλαγή συμπεριφοράς.

20 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 009 Έκδοση: 1 Τίτλος Ιστότοπος: Πρόγραμμα Barebones Συνοπτική περιγραφή του Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Το πρόγραμμα Barebones υποστηρίζεται από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις Nottinghamshire, Leicestershire και Derby. Απευθύνεται σε οδηγούς μοτοποδηλάτων/σκούτερ ηλικίας από 16 έως 19 ετών σε αστικές περιοχές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαφημιστικό υλικό, DVD και εκπαιδευτικούς πόρους. Στον ιστότοπο παρέχονται χρήσιμες και προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με τον προστατευτικό ρουχισμό και τους συνήθεις παράγοντες ατυχημάτων. Στον ιστότοπο περιλαμβάνονται εικόνες πραγματικών τραυματισμών μοτοσυκλετιστών. To βίντεο κινουμένων σχεδίων είναι σωστά σχεδιασμένο και κινεί το ενδιαφέρον. Οι συμβουλές που παρέχονται αντιμετωπίζουν έναν παράγοντα ατυχημάτων νεαρών οδηγών Μ στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες αστικές περιοχές (παράγοντας εμφανής σε Hull, York και Leeds). Νέοι οδηγοί επιχειρούν να οδηγήσουν το Μ τους σαν να οδηγούσαν ποδήλατο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές στην ταχύτητα, τον χειρισμό και τις πιθανές συνέπειες μιας πρόσκρουσης. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την αύξηση κατά 400% των τραυματισμών οδηγών μοτοποδηλάτων/σκούτερ στο Nottingham. Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε στοιχεία όσον αφορά τη σύλληψή του, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Το πρόγραμμα έλαβε πιστοποιητικό με διάκριση από το Institute of Highway Engineers το 2008 για την προσέγγισή του όσον αφορά «ένα πραγματικό και σημαντικό θέμα με πρωτότυπο και κατάλληλο τρόπο». Τα κύρια θέματα που πραγματεύεται το πρόγραμμα είναι τα εξής: 1. Η απροθυμία των νεαρών οδηγών Μ να φορούν προστατευτικό ρουχισμό. 2. Εξηγούνται κοινοί παράγοντες αιτιότητας ατυχημάτων με στρατηγικές αποφυγής. Ιστότοπος «Twist and Go For It».

21 Αιτιολόγηση: Λόγω της ευρείας χρήσης κατάλληλων οπτικών αναπαραστάσεων, πολλοί από τους πόρους θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες. Τα βίντεο κινουμένων σχεδίων θα πρέπει να προσαρμοστούν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή εμφανίζεται η οδήγηση από την αριστερή πλευρά του δρόμου. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση. Απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία παρακολούθησης, αλλά είναι δυνατόν να καταστούν διαθέσιμα με περαιτέρω έρευνα. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

22 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 010 Έκδοση: 2 Τίτλος Ιστότοπος: Εκστρατεία του φορέα συγκοινωνιών του Λονδίνου (TfL) «Don t Look, See» Συνοπτική περιγραφή του Η εκστρατεία βασίζεται στην «Εμπεριστατωμένη Μελέτη για τα Ατυχήματα με ίκυκλο» του 2004 του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών και στην πιο πρόσφατη μελέτη MAIDS, σύμφωνα με τις οποίες ο συνηθέστερος παράγοντας αιτιότητας ατυχημάτων Μ στις αστικές περιοχές είναι η μη παραχώρηση προτεραιότητας από άλλα οχήματα. Σύμφωνα με την έρευνα ο κυρίαρχος παράγοντας για το 37% περίπου των ατυχημάτων είναι ότι τα Μ δεν γίνονται αντιληπτά από τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Κατά την εκστρατεία του Μαρτίου 2008 χρησιμοποιήθηκαν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις, οι οποίες απευθύνονταν κυρίως σε οδηγούς και τόνιζαν την ανάγκη «να είναι προσεκτικότεροι με τους μοτοσυκλετιστές». Στην τηλεοπτική διαφήμιση «Οφθαλμαπάτες» (Optical Illusions) χρησιμοποιούνται γραφικά και ακούγεται μια φωνή σαν να είναι προέρχεται από όραμα που εξηγεί πως κάποιες φορές ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται σωστά τις οπτικές πληροφορίες χωρίς συνειδητή προσπάθεια. Περισσότερες διαφημίσεις που προβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2009 ενίσχυσαν αυτό το μήνυμα. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Ο σχεδιασμός της εκστρατείας βασίζεται σε έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα και εξετάζει τον κυρίαρχο παράγοντα αιτιότητας για αστικά ατυχήματα των Μ. εν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με την απόδοση της εκστρατείας. εν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι διαφημίσεις επικεντρώνονται σε συνήθη παράγοντα αιτιότητας. Θα ήταν χρήσιμο να συγκεντρωθούν στοιχεία αξιολόγησης σχετικά με τις επιπτώσεις και την ανάκληση στη μνήμη του υλικού που προβλήθηκε. Εκστρατείες Think του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών. Μολονότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα όσον αφορά τις επιδόσεις της εκστρατείας, η προσαρμογή της τηλεοπτικής διαφήμισης «Οφθαλμαπάτες» μπορεί να γίνει εύκολα με μετάφραση του σεναρίου. Τα γραφικά δεν θα χρειαστούν τροποποιήσεις. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με την αλλαγή συμπεριφοράς.

23 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 011 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Εκπαίδευση έμπειρων οδηγών/εκπαίδευση μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης H προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών προσφέρεται από διάφορους παρόχους στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους οποίους συγκαταλέγονται το Ινστιτούτο Έμπειρων Μοτοσυκλετιστών (Institute of Advanced Motorists/ΙΑΜ), ROSPA, BSM και DIA. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εκπαίδευση αυτή βασίστηκε αρχικά στο εγχειρίδιο «Roadcraft» της Αστυνομίας. H ποιότητα της προχωρημένης εκπαίδευσης οδηγών διασφαλίζεται από την Υπηρεσία Προτύπων Οδήγησης (Driving Standards Agency) και περιλαμβάνει μια δοκιμασία. Το εγχειρίδιο Roadcraft βασίστηκε σε θεωρητικές σημειώσεις εκπαιδευτών της Αστυνομίας και εκδόθηκε για πρώτη φορά το Έκδοση ειδικά για οδηγούς μοτοσυκλετών δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το Το εκπαιδευτικό σύστημα της Αστυνομίας περιλαμβάνει επτά χαρακτηριστικά, καθένα από τα οποία αφορά την προσέγγιση κατάστασης κινδύνου. Εφαρμόζονται μόνον τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον εκάστοτε κίνδυνο: 1. ΠΟΡΕΙΑ - Επιλέξτε τη σωστή λωρίδα προσέγγισης, ελέγξτε προς τα πίσω και χρησιμοποιήστε φλας αν πρέπει να προειδοποιήσετε για αλλαγή της θέσης πορείας σας στο δρόμο. 2. ΤΑΧΥΤΗΤΑ - Ελέγξτε και πάλι προς τα πίσω, σκεφτείτε να ενεργοποιήσετε και πάλι το φλας αν πρόκειται να στρίψετε. Μείωση ταχύτητας λόγω κινδύνου, ύστερα από σήμα επιβράδυνσης, εφόσον απαιτείται. 3. ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑ ΟΣΗΣ - Επιλέξτε την κατάλληλη σχέση μετάδοσης για την επιλεγμένη ταχύτητα. 4. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΙΣΩ & ΦΛΑΣ Και πάλι έλεγχος πίσω. Σκεφτείτε να προειδοποιήσετε και πάλι χρησιμοποιώντας το φλας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη ή για να υπενθυμίσετε την πρόθεσή σας. 5. ΚΟΡΝΑ - Εάν είναι απαραίτητο, προειδοποιήστε χρησιμοποιώντας

24 την κόρνα. 6. ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ Ρίξτε μια τελευταία ματιά πίσω πριν στρίψετε. 7. ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ - Εφαρμόζεται για την ασφαλή απομάκρυνση από την κατάσταση κινδύνου. Το «σύστημα» της εκπαίδευσης έχει εξελιχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του οδοστρώματος. ίνεται πλέον μεγάλη έμφαση στην ευαισθητοποίηση όσον αφορά τους κινδύνους και την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικά περιθώρια ασφάλειας στον τρόπο οδήγησης των μοτοσυκλετών. Στοιχεία παρακολούθησης: Η εκπαίδευση παρέχεται είτε από εθελοντές «παρατηρητές», είτε από επαγγελματίες εκπαιδευτές. Η δοκιμασία πραγματοποιείται συνήθως από οδηγό κλάσης 1 της Αστυνομίας (Police Class 1) ο οποίος ενεργεί ως εξεταστής. Υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί για τη μείωση των κινδύνων ατυχημάτων στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι προχωρημένοι οδηγοί. Το Ινστιτούτο IAM υποστηρίζει πως οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί κατά 20%. Τρέχουσα έρευνα στον τομέα της εκπαίδευσης οδηγών τονίζει την ύπαρξη 4 επιπέδων συμπεριφοράς των οδηγών και την ανάγκη σχεδιασμού της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση κάθε επιπέδου. Η κατά κύριο λόγο προαιρετική εκπαίδευση μετά τη λήψη του άδειας ικανότητας οδηγού επικεντρώνεται στα δύο χαμηλότερα επίπεδα συμπεριφοράς (1. ελιγμοί οχήματος και 2. γνώση των συνθηκών κυκλοφορίας), αλλά τα δύο υψηλότερα επίπεδα έχουν παραμεληθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Αυτά είναι ωστόσο τα επίπεδα τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά του οδηγού και τη σχετική οδική ασφάλεια, συγκεκριμένα: 3. το πλαίσιο οδήγησης (κόπωση, διάσπαση της προσοχής, αλληλεπίδραση με τα άλλα οχήματα, κ.λπ.) και 4. οι στόχοι για τη ζωή και οι δεξιότητες για τη διαβίωση (αξίες και συμπεριφορές σε σχέση με τη ζωή γενικά, και πώς μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο οδήγησης του ατόμου). Ο λεγόμενος πίνακας GADGET είναι μοντέλο που περιλαμβάνει αυτά τα 4 επίπεδα οδηγικής συμπεριφοράς και ενσωματώνει τρεις τύπους αναγκών εκπαίδευσης σε κάθε επίπεδο: γνώσεις και δεξιότητες, παράγοντες αύξησης του κινδύνου και αυτοαξιολόγηση. Ο πίνακας GADGET βασίζεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Υπουργείο Μεταφορών, αλλά περιλαμβάνει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Άρθρο του Υπουργείου Μεταφορών με τίτλο «Οι αλλαγές στο σύστημα

25 χορήγησης διπλωμάτων στη Σουηδία»: (http://www.dft.gov.uk/pgr/roadsafety/drs/novicedrivers/conference/changestothelicensingsystemi4662) Προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών (Advanced Rider Training ART) βασιζόμενη στο πλαίσιο οδήγησης, τις αξίες και τις στάσεις ζωής και στην κριτική αυτοαξιολόγηση θα πρόσφερε περισσότερες δυνατότητες μείωσης των κινδύνων ατυχημάτων. Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Για την προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών επιλέγονται οδηγοί από ομάδα οδηγών που εμφανίζουν λιγότερο επικίνδυνη συμπεριφορά. Οι παρέχοντες την εκπαίδευση αυτή αναφέρουν την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και ισχυρίζονται πως οι κίνδυνοι ατυχημάτων έχουν μειωθεί σημαντικά, αν και η εμπειρική έρευνα επιβεβαιώνει ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην προχωρημένη εκπαίδευση βελτιώνονται η εμπιστοσύνη και οι γνώσεις τους, αλλά η παρακολούθηση αυτών των ισχυρισμών έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη. Είναι δύσκολο να βρεθεί δημοσιευμένη αξιολόγηση βασιζόμενη σε συγκρούσεις/ατυχήματα. Μερικές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις σε οδηγούς που έχουν συμμετάσχει σε προχωρημένη εκπαίδευση, προφανώς με βάση αναλογιστικές πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις οι οποίες συνδέουν την προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών με το μειωμένο κίνδυνο ατυχημάτων. Bikesafe (ΒΠ1 001). ERS (Enhanced Rider Scheme / Ενισχυμένο σύστημα οδηγών μοτοσυκλέτας). Αιτιολόγηση: Μολονότι τα στοιχεία είναι ενδεικτικά, φαίνεται να σχετίζεται η προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών και η μείωση των κινδύνων ατυχημάτων, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση του κόστους ασφάλισης. Η προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών, με την εστίαση εστιάσει στους δύο υψηλότερους στόχους του πίνακα Gadget, φαίνεται να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων από ό,τι προγράμματα που βασίζονται περισσότερο σε δεξιότητες. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

26 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 012 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Lucky 13. Κόμικς της ACEM για την οδική ασφάλεια Αυτή η σειρά 13 κόμικς, που χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών (ACEM), έχει ως στόχο την παροχή συμβουλών στους οδηγούς για την αντιμετώπιση των αιτιών ατυχημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές, όπως προσδιορίζονται στην εμπεριστατωμένη μελέτη MAIDS Ατυχήματα που προκαλούνται λόγω κακών υποδομών αντιστοιχούν στο 8% του συνόλου ατυχημάτων, σύμφωνα με τη MAIDS. Οι κακές συνθήκες πολλών ευρωπαϊκών δρόμων και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ανάγκες των Μ εξακολουθούν να παραμελούνται

27 συχνά από τον τομέα της οδοποιίας, είναι οι λόγοι για αυτήν την κατάσταση. εδομένου ότι δεν θα είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξουν ιδανικές συνθήκες σε όλους τους δρόμους, η συμπεριφορά των οδηγών για την αντιμετώπιση κάθε κατάστασης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια των Μ. Με την παροχή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις κύριες αιτίες των ατυχημάτων, η εκστρατεία για την ασφάλεια έχει ως στόχο να βοηθήσει τους οδηγούς να προβαίνουν σε καλύτερες επιλογές και να συμβάλουν στη βελτίωση της δικής τους ασφάλειας. Μερικές από τις συμβουλές αφορούν άλλους παράγοντες, όπως η συμπεριφορά των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου και η απώλεια ελέγχου. εν έχει καταστεί σαφής ο τρόπος διανομής των κινουμένων σχεδίων. Παρέχεται η δυνατότητα τηλεφόρτωσης από τον ιστότοπο και στην ενότητα «ειδήσεις» αναφέρεται μια συνεργασία με εκπαιδευτές οδήγησης μοτοσυκλετών. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Η εκστρατεία βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων ατυχημάτων, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της εκστρατείας. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα μόλις ένα από τα 13 κόμικς. Είναι πολύ νωρίς για αξιόπιστα αποτελέσματα και η στρατηγική παρακολούθησης δεν είναι σαφής. Καθώς η εκστρατεία βασίζεται στις κύριες αιτίες των ατυχημάτων των Μ που προσδιορίζονται στην εμπεριστατωμένη μελέτη MAIDS, είναι δυνατόν να συμβάλει στη μείωση των θυμάτων των ατυχημάτων. Τα θέματα διανομής και παρακολούθησης δεν είναι σαφή σε αυτό το στάδιο. Barebones (ΒΠ1 009). Ιστότοπος «Dangerous Games». Ιστότοπος «Young Biker.Net». Μολονότι η εκστρατεία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, είναι δυνατόν να συμβάλει στη μείωση των συγκρούσεων/ατυχημάτων με την παροχή συμβουλών στους οδηγούς όσον αφορά ειδικά την αποφυγή των συνηθέστερων αιτιών ατυχημάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν από την μέθοδο διανομής. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

28

29 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 013 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Bringing Bikers Out of the Blindspot Devon CC Για την προστασία των οδηγών μηχανοκίνητων δικύκλων από τα τυφλά σημεία Το πρόγραμμα «Blindspot», που ξεκίνησε το 2003 το Συμβούλιο της Κομητείας Devon, αποτελεί τη βάση του προγράμματος αυτής της αρχής για την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών και έχει σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την έρευνα και τη διαβούλευση. Η δεύτερη φάση αφορά την υλοποίηση και την εφαρμογή και εκτελείται παράλληλα με την τρίτη φάση, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο και την επανεξέταση. Η δημοσίευση της στρατηγικής της κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών, τον Φεβρουάριο του 2005, προσφέρει μια περαιτέρω ευκαιρία να επανεξεταστεί η μελλοντική εστίαση και οι στόχοι του προγράμματος της Κομητείας Devon για την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών. Και, για άλλη μια φορά, εκφράζει τη δέσμευση της Κομητείας Devon για την επίτευξη των εθνικών στόχων σε τοπικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα Blindspot έχει έξι στόχους: να συλλεχθούν περαιτέρω πληροφορίες από μοτοσυκλετιστές σχετικά με τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, ως χρήστες του οδικού δικτύου της Κομητείας Devon, να τονιστεί η σημασία της ασφάλειας των οδηγών στους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, να ερευνηθούν, να καταρτιστούν και να παραδοθούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και έμπειρους οδηγούς, να καθιερωθούν εξειδικευμένα μαθήματα για οδηγούς που ενεπλάκησαν πρόσφατα σε ατυχήματα, να διασφαλιστεί ότι κατά τον σχεδιασμό και τη συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι ανάγκες των οδηγών, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες όσον αφορά την εκπαίδευση, την οδοποιία και την επιβολή της νομοθεσίας για τη μείωση των ατυχημάτων και των θυμάτων ατυχημάτων.

30 Πρόκειται για πρόγραμμα υπέρ της χρήσης μοτοσυκλετών. Βασίζεται στη θεμελιώδη κατανόηση των περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών πλεονεκτημάτων, καθώς και των πλεονεκτημάτων προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης που μπορούν να προκύψουν με τη χρήση αυτού του μέσου μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι να επιτευχθεί μετρήσιμη και διαρκής βελτίωση όσον αφορά την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών. Εκτός από την έκθεση η οποία βασίζεται σε γνωστά δεδομένα ατυχημάτων, κρίθηκε απαραίτητο να συγκεντρωθούν ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την πείρα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των οδηγών. εδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος βασίζεται στην υποστήριξη των οδηγών, για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του ήταν εξαιρετικά σημαντικό να συγκεντρωθούν οι απόψεις των χρηστών παράλληλα με τη «δύσκολη» διαδικασία εξόρυξης δεδομένων. Τα ηλεκτρονικά και έντυπα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από 500 οδηγούς και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν χιλιάδες δεδομένα, όπως: πείρα των οδηγών, είδος και σκοπός των οδηγών, ιστορικό ατυχημάτων, ιδέες για μελλοντικές παρεμβάσεις και δημογραφικά στοιχεία. Για να συμπληρωθεί η απόκτηση των δομημένων δεδομένων, υπό το πρόγραμμα Blindspot καθιερώθηκε επίσης καινοτόμο ηλεκτρονικό φόρουμ συζήτησης για τους οδηγούς μοτοσυκλετών που θα ήθελαν να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες όσον αφορά, κυρίως, θέματα ασφάλειας. Το φόρουμ είχε μεγάλη επιτυχία καθώς προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον - περίπου επισκέψεις το 2006 με περισσότερα από 330 σχόλια που κάλυπταν περισσότερες από 60 διαφορετικές θεματικές ενότητες. Το φόρουμ δίνει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους της Κομητείας Devon να προκαλέσουν συζητήσεις και να παρακολουθούν τις απόψεις των χρηστών. Τα αποτελέσματα από την έρευνα και το πρόγραμμα που προέκυψε περιλαμβάνουν τα εξής: 1. Bike Sense δύο χωριστά προγράμματα εκπαίδευσης, ένα για τους αρχάριους κατόχους άδειας οδήγησης και ένα για έμπειρους οδηγούς, οι οποίοι είτε λαμβάνουν δίπλωμα για να οδηγήσουν μηχανή περισσότερων κυβικών, είτε οδηγούν και πάλι μετά από περίοδο παύσης της οδήγησης. Καθένα από αυτά τα προγράμματα εκπαίδευσης διευθύνεται από το Devon Drivers Centre (κέντρο οδήγησης) του Συμβουλίου της Κομητείας Devon. 2. Μαθήματα για τη μείωση κινδύνων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Exeter και την

31 Αστυνομία της Κομητείας Devon και της Κορνουάλης. Σκοπός αυτών των ιδιαίτερα καινοτόμων μαθημάτων είναι να αντιμετωπιστεί η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των οδηγών Μ οι οποίοι υπέπεσαν σε οδικές παραβάσεις στο Devon και στην Κορνουάλη. Τα μαθήματα εσκεμμένα αποφεύγουν το θέμα των δεξιοτήτων όσον αφορά τον χειρισμό της μηχανής και επικεντρώνονται περισσότερο στην ψυχολογία της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς και στην αποφυγή του κινδύνου. 3. Spiller Killer μια άλλη πρωτοποριακή εξέλιξη, η οποία λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Πρώτον, η εκστρατεία ενθαρρύνει τους οδηγούς, τους μεταφορείς και άλλους μεγάλους ιδιοκτήτες στόλων, να μειώσουν τη συχνότητα των διαρροών καυσίμων. εύτερον, έχει δημιουργηθεί για τους μοτοσυκλετιστές τηλεφωνική γραμμή σχετικά με τις διαρροές καυσίμων και τις φθορές των δρόμων, ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία των χρηστών και οι χρόνοι απόκρισης όσον αφορά τη συντήρηση. Μολονότι από τα δεδομένα ατυχημάτων προκύπτει ότι οι διαρροές καυσίμων δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα αιτιότητας, πρόκειται σαφώς για θέμα που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σε πολλούς οδηγούς. Ως εκ τούτου, η προσέγγισή μας ήταν να δημιουργήσουμε υψηλό προφίλ με ελάχιστη δέσμευση πόρων. 4. Οπτικουακουστικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των οδηγών αυτοκινήτων όσον αφορά τους μοτοσυκλετιστές και για να αναδειχθεί το ζήτημα της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς μεταξύ οδηγών. ιεξάγονται δράσεις ευαισθητοποίησης με την υποστήριξη της Ομάδας ράσης Μοτοσυκλετιστών (Motorcycle Action Group) και τοπικές ομάδες έμπειρων οδηγών, οι οποίες περιλαμβάνουν μαρτυρίες από θύματα τροχαίων ατυχημάτων, οικογένειες θυμάτων και υπηρεσίες πρόνοιας. 5. Έρευνα σχετικά με τη βιωσιμότητα της κίνησης μοτοσυκλετιστών σε λεωφορειολωρίδες στο δίκτυο της Κομητείας Devon, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια. 6. Εκπαίδευση για τους μηχανικούς, τους τεχνικούς, τους εργαζόμενους στον τομέα της οδικής ασφάλειας, τους ερευνητές ατυχημάτων και τους αστυνομικούς όσον αφορά το σχεδιασμό και τον έλεγχο των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου με ειδική αναφορά στις ανάγκες των δικυκλιστών. 7. Σήμανση οδών υψηλού κινδύνου εφαρμόζονται δύο προσεγγίσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις αναλύσεις ατυχημάτων σε βασικές

32 περιφερειακές οδούς καθώς και σε διαδρομές αναψυχής. Πρώτον, στις διαδρομές στις οποίες έχουν συμβεί ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται μόνο ένα όχημα καθώς και συγκρούσεις λόγω υψηλής ταχύτητας τοποθετείται πειραματική και προσωρινή σήμανση, η οποία υποδεικνύει τον κίνδυνο θανατηφόρου ατυχήματος. εύτερον, στις αστικές διαδρομές καθημερινών μετακινήσεων διαπιστώνεται υψηλή συχνότητα ατυχημάτων λόγω προσπεράσεων χαμηλής ταχύτητας και παρεμβολών των οχημάτων στην πορεία των μοτοσυκλετών. Η προτεινόμενη σήμανση για αυτές τις διαδρομές θα προειδοποιεί τους οδηγούς πρωτίστως για την παρουσία των μοτοσυκλετιστών. 8. Βελτίωση των επικοινωνιών με τις ομάδες χρηστών μέσω: του ηλεκτρονικού φόρουμ συζητήσεων, της καθιέρωσης της τηλεφωνικής γραμμής Spiller Killer, της δημοσίευσης ενημερωτικών δελτίων τα οποία ενημερώνουν αλλά και παροτρύνουν τους ενδιαφερόμενους να σχολιάσουν και να δώσουν άλλες πληροφορίες, της προόδου και των επιδόσεων του προγράμματος. 9. Βελτιώσεις του είδους, της θέσης και του όγκου των χώρων στάθμευσης μοτοσυκλετών. 10. Συμβολή στην ανάπτυξη προτύπων παραγωγής και επιδόσεων των καλυμμάτων φρεατίων και ιδίως, όσον αφορά τον δείκτη αντιολισθηρότητας για το επικείμενο πρότυπο BS EN. Το έργο αυτό εποπτεύεται από τον αρμόδιο Μηχανικό Υλικών και Επιστήμης Υλικών της Κομητείας. Στοιχεία παρακολούθησης: 11. Η διασφάλιση της ευαισθητοποίησης των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό των μαθημάτων εκπαίδευσης των οδηγών που παραδίδονται από το Κέντρο Οδήγησης του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα: Σε αντίθεση με την εθνική τάση, της Κομητείας Devon τα ποσοστά των νεκρών και σοβαρά τραυματισμένων (ΝΣΤ) σε ατυχήματα με Μ έχουν μειωθεί παρά την αύξηση του αριθμού αγοραζόμενων μοτοσυκλετών και των διανυόμενων χιλιομέτρων. Οι μειώσεις σε τοπικό επίπεδο των ποσοστών ΝΣΤ σε ατυχήματα με Μ έχουν ευθυγραμμιστεί με τις συνολικές μειώσεις των ποσοστών ατυχημάτων ΝΣΤ στο σύνολο του δικτύου του της Κομητείας Devon. Σύνοψη της ανάλυσης της εξέλιξης ατυχημάτων είναι διαθέσιμη στη σελίδα στατιστικών στοιχείων ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα, στον ιστότοπο της Κομητείας Devon για την οδική ασφάλεια.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ Πρωτοβουλίες-Δράσεις Οδικής Ασφάλειας σε περίοδο οικονομικής κρίσης Αθήνα, 6 Ιουνίου 2012 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ Σοφία Βαρδάκη, Δρ. Συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010 ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010 Η Πολιτική της ΕΕ για την Οδική Ασφάλεια Λευκή Βίβλος για τις Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας Εσπερίδα «Προτάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα» Ρόδος, 22 Μαρτίου 2012 Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας Γ. Κανελλαΐδης,

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Σεμινάριο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών οδήγησης Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014 Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Γιώργος Γιαννής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Σεμινάριο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών οδήγησης Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014 Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Γιώργος Γιαννής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Νικόλαος Ηλιού Αναπλ. Καθηγητής Πανεπ. Θεσσαλίας neliou@civ.uth.gr Το πρόβλημα την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενες δράσεις προαγωγής της οδικής ασφάλειας χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης

Προτεινόμενες δράσεις προαγωγής της οδικής ασφάλειας χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης Προτεινόμενες δράσεις προαγωγής της οδικής ασφάλειας χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης Ημερίδα Πρωτοβουλίες-Δράσεις Οδικής Ασφάλειας σε περίοδο οικονομικής κρίσης 6/6/2012 Στατιστικά o Την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας Ιστορική Αναδρομή Μέχρι την Δεκαετία 70 Χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγω από την εργατική τάξη για την διακίνηση λόγου κόστους. Δεκαετία 80 Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Θέσεων ΣΕΣ για την Οδική Ασφάλεια

Παρουσίαση Θέσεων ΣΕΣ για την Οδική Ασφάλεια Ημερίδα για την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας Αθήνα, 19 Μαρτίου 2013 Παρουσίαση Θέσεων ΣΕΣ για την Οδική Ασφάλεια Γιώργος Γιαννής, Κώστας Αντωνίου, Ματθαίος Καρλαύτης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ Α. Ανάλυση Υφιστάμενης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαίδευσης. Εργαζομένων Σε Ύψος

Οδηγός Εκπαίδευσης. Εργαζομένων Σε Ύψος Οδηγός Εκπαίδευσης Εργαζομένων Σε Ύψος Συντάκτης: Ι. Πετρομιανός www.hmga.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ...1 2. ΠΗΓΕΣ...3 3. ΟΡΙΣΜΟΙ 3 4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...4 5. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΗΦΘΗΚΑΝ Γιώργος Μορφάκης Προϊστάμενος Μονάδας Οδικής Ασφάλειας Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τι είναι Οικολογικά Σχολεία Εγγραφή Εφαρμογή του Προγράμματος Αίτηση Αυτοαξιολόγησης Βράβευση Η Περιβαλλοντική Επισκόπηση των Οικολογικών Σχολείων ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Β: ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Περιεχόμενα Περιεχόμενα Διαγραμμάτων...2 Εισαγωγή...3 Το δείγμα της έρευνας...3 Τα εργαλεία ενημέρωσης...4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! For the Automobile and Society ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, Η φράση «Πριν Οδηγήσεις, Θυμήσου!» αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια πρωτοβουλία σχετικά με την οδική ασφάλεια της FIA Foundation σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση επαγγελματιών οδηγών

Εκπαίδευση επαγγελματιών οδηγών Εκπαίδευση επαγγελματιών οδηγών Ημερίδα «Ασφάλεια στις Οδικές Μεταφορές: Συντελεστής Ανάπτυξης & Ποιότητας Ζωής» Μπλάνα Ευμορφία, Δρ Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, Ζαχαρής Στρατής, Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη. Σχολικό έτος 2014-15

Κυκλοφοριακή Αγωγή. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη. Σχολικό έτος 2014-15 Κυκλοφοριακή Αγωγή «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη Σκοπός του προγράμματος είναι: Σχολικό έτος 2014-15 α) Ο εμπλουτισμός της γνώσης και η κατανόηση των βασικών κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος

Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος Πρόταση αναμόρφωσης θεσμικού πλαισίου χορήγησης αδειών σε υποψήφιους οδηγούς: για τη διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας των διαδικασιών την ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Καρατάσιος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Γεώργιος Καρατάσιος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Στη χώρα μας η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων δεν είναι ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να την «ανεβάσουν» από τις τελευταίες θέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Γραμματεία Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 19/03/2014 Πόσα παιδιά (

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου

Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Τι εξυπακούει ο τραγικός αριθμός των 26000 νεκρών στην Ε.Ε.; 14 Αυγούστου 2005 η πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας Ήλιος, επέφερε το θάνατο σε 121 ανθρώπους και βύθισε την Κύπρο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς Αστική µη κερδοσκοπική εταιρία 2011 Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς All Rights Reserved Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Τι προκαλεί τις τροχαίες συγκρούσεις ανάμεσα στους νέους; Ποιες πρακτικές βοηθούν στην αντιμετώπιση; Γεωργία Παναγιώτου, Ph.D. Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τι προκαλεί τις τροχαίες συγκρούσεις ανάμεσα στους νέους; Ποιες πρακτικές βοηθούν στην αντιμετώπιση; Γεωργία Παναγιώτου, Ph.D. Πανεπιστήμιο Κύπρου Τι προκαλεί τις τροχαίες συγκρούσεις ανάμεσα στους νέους; Ποιες πρακτικές βοηθούν στην αντιμετώπιση; Γεωργία Παναγιώτου, Ph.D. Πανεπιστήμιο Κύπρου 1 Περιγραφή της μελέτης ΤΡΟΧΑΙΑ2 Στόχος: Ανασκόπηση διεθνών

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης

Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης Προστασία του στόλου σας και βελτίωση του μεταφορικού σας έργου TM Our Vision. Your Safety. Εταιρία Μηχανημάτων & Λογισμικού Σύνδεση με συστήματα τηλεματικής Προσφέρει στον

Διαβάστε περισσότερα

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας.

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας. H AΚΑΔΗΜΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ MARANELLO KART ιδρύθηκε με σκοπό να διαπαιδαγωγήσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά βοηθώντας τους να διαμορφώσουν οδηγικό χαρακτήρα από μικρή ηλικία έτσι ώστε όταν ενηλικιωθούν και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΣΕ 5.29.19 Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου, στο 14 ο Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας, με θέμα «Μοτοσικλέτα - Οδηγούμε, δεν παίζουμε με τη ζωή μας» Ξενοδοχείο «HILTON»,

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Αριθμός 45990/5584 ΦΕΚ 1782 Β / 26-8-2009

Απόφαση Αριθμός 45990/5584 ΦΕΚ 1782 Β / 26-8-2009 Απόφαση Αριθμός 45990/5584 ΦΕΚ 1782 Β / 26-8-2009 Συμπλήρωση τροποποίηση της υπ αριθ. οικ. 72048/9666/08/26.1.2009 «Καθορισμός διαδικαστικών λεπτομερειών για την εφαρμογή των διατάξεων του π.δ/τος 74/2008

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας

Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας Αυτό το πληροφοριακό έντυπο παρέχει γενικές οδηγίες στα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που εκτελούν μια επιχείρηση ή αναλαμβάνων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 1 ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 2 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη: πόσο μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας»

«Ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη: πόσο μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας» «Ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη: πόσο μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας» Εισηγήτρια : Ζησοπούλου Δώρα Πολ. Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος MSc Περιβαλλοντολόγος Υπεύθυνη Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της έρευνας

1. Σκοπός της έρευνας Στατιστική ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας 1. Σκοπός της έρευνας Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι κυριότατα πρακτικός. Η εξέταση των δεκτικών/αντιληπτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4512, 22.5.2015 892 Ν. 74(Ι)/2015 Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

2009 2010 ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ 64 56-8 -12,5% ΝΕΚΡΟΙ 71 60-11 -15,49% 21/6/2011 2

2009 2010 ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ 64 56-8 -12,5% ΝΕΚΡΟΙ 71 60-11 -15,49% 21/6/2011 2 2009 2010 ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ 64 56-8 -12,5% ΝΕΚΡΟΙ 71 60-11 -15,49% 21/6/2011 2 2009 2010 ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΣΟΒΑΡΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤ Α ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 539 492-47 -8,72% 647 588-59 -9,12% 21/6/2011 3 162 110 143

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Λεωνίδας Κυριακίδης Αναστασία

Διαβάστε περισσότερα

Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης

Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης Παρουσίαση 23.9.2014 Παυλίνα Φιλιπποπούλου Εθνικός Εκπρόσωπος στο δίκτυο EQAVET & Προϊσταμένη Τμήματος Εθνικού Συστήματος Ποιότητας-

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα διπλωματικών εργασιών έτους 2012-2013

Θέματα διπλωματικών εργασιών έτους 2012-2013 Θέματα διπλωματικών εργασιών έτους 2012-2013 Θέμα 1: Διασύνδεση μεταφορών μικρών και μεγάλων αποστάσεων Εισαγωγή Στη λευκή βίβλο «WHITE PAPER Roadmap to a Single European Transport Area Towards a competitive

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Οικολογική Οδήγηση - Εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την αλλαγή της οδηγητικής συμπεριφοράς.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Οικολογική Οδήγηση - Εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την αλλαγή της οδηγητικής συμπεριφοράς. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Οικολογική Οδήγηση - Εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την αλλαγή της οδηγητικής συμπεριφοράς. Άρης Ζωγράφος - Ευάγγελος Ματσούκης Πανεπιστήμιο Πατρών www.upatras.gr Πρότυπες Σχολές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.9.2014 SWD(2014) 274 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Furthering Innovative and Entrepreneurial Regions of Europe Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης

Furthering Innovative and Entrepreneurial Regions of Europe Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Furthering Innovative and Entrepreneurial Regions of Europe Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Έκθεση Έρευνας μεταξύ Στελεχών Οργανισμών της Περιφέρειας Ελλάδα 2015 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Μείζον ζήτημα ειδικά για την Ελλάδα Προτεραιότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο Πρόσφατα η νέα Επίτροπος για τις Μεταφορές κα. Violeta Bulc έθεσε την οδική

Μείζον ζήτημα ειδικά για την Ελλάδα Προτεραιότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο Πρόσφατα η νέα Επίτροπος για τις Μεταφορές κα. Violeta Bulc έθεσε την οδική Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ): Εκπαιδευτικά εργαλεία για την οδική ασφάλεια Λίλα Γαϊτανίδου Πολιτικός Μηχανικός, MSc Συγκοινωνιολόγος Συνεργάτης-Ερευνήτρια ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ Email:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ Αδαμαντία Μπαλαφούτα Προϊσταμένη χειρουργικής κλινικής Γ.Ν. Κορίνθου Τα τελευταία χρόνια η οδήγηση ποδηλάτου έχει αυξηθεί µεταξύ των κατοίκων του αναπτυγµένου κόσµου. Λόγω της συνεχιζόµενης

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το Cedefop με λίγα λόγια. Ο οργανισμός που στηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων

Το Cedefop με λίγα λόγια. Ο οργανισμός που στηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων Το Cedefop με λίγα λόγια Ο οργανισμός που στηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να αναζητηθούν στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 14.6.2014 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 183/5 Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στα πλαίσια του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2014,

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση Ποιότητας»

«Διαχείριση Ποιότητας» ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΕΕ-ΤΠΔΠ Ενημερωτική Εκδήλωση «Διαχείριση Ποιότητας» Αθήνα, 4 Απριλίου 2012 Τεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ Παράρτημα 2 ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Β. ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Δεκτά αποδεικτικά μέσα Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO 1η Νοεμβρίου 2012 Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO Από την 1η Νοεμβρίου 2012 θα ισχύουν διάφορες αλλαγές στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας της ΝΝΟ. Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι απλά

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Τάσεις και Προοπτικές ΥΜΕ, 24 Απριλίου 2007 Παρουσίαση Δράσεων του Υ.Μ.Ε. για την Οδική Ασφάλεια

Ημερίδα Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Τάσεις και Προοπτικές ΥΜΕ, 24 Απριλίου 2007 Παρουσίαση Δράσεων του Υ.Μ.Ε. για την Οδική Ασφάλεια Ημερίδα Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Τάσεις και Προοπτικές ΥΜΕ, 24 Απριλίου 2007 Παρουσίαση Δράσεων του Υ.Μ.Ε. για την Οδική Ασφάλεια Γιώργος Πατρής Πολιτικός Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος 1 ΒασικοίτομείςδράσηςτουΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 2696/1999 Γενική Εισαγωγή... 1

Ν. 2696/1999 Γενική Εισαγωγή... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ν. 2696/1999 Γενική Εισαγωγή... 1 ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΟΔΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΑ - ΟΡΙΣΜΟΙ Άρθρο 1. Πεδίο εφαρμογής του

Διαβάστε περισσότερα

διαχείριση ατυχημάτων

διαχείριση ατυχημάτων Ο ρόλος της Τροχαίας Αττικής Οδού στη διαχείριση ατυχημάτων Ελευθεράκης Γεώργιος Αστυνόμος Α Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού Μάιος 2007 1η Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας- Διαχείριση Ατυχημάτων σε Οδικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΔΗΓΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΕ 1 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Θεσσαλονίκη, 2 School of Economics, University of Portsmouth, U.K., 32η Παιδιατρική Κλινική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη, 4 Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της Κοινωνίας της Γνώσης

Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της Κοινωνίας της Γνώσης Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της Κοινωνίας της Γνώσης Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010 Αναπτυξιακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση 2007-2013 Ευρωπαϊκές πολιτικές H Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία κοινοποίησης [Σύμφωνα με το Άρθρο R23 της Απόφασης (ΕΚ) με αριθμ. 768/2008/ΕΚ]

Διαδικασία κοινοποίησης [Σύμφωνα με το Άρθρο R23 της Απόφασης (ΕΚ) με αριθμ. 768/2008/ΕΚ] Aθήνα, 18-09-2012 Αριθμ. Πρωτ.:Φ2-1619 ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Πλ.Κάνιγγος Ταχ. Κώδ.: 10181 Αθήνα ΚΟΙΝ: Γρ. κ. Υφυπουργού Πληροφ: Αθ. Δέσης Τηλ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. που συνοδεύει την

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. που συνοδεύει την EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 13.11.2008 SEC(2008) 2861 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ που συνοδεύει την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» στην Προγραμματική Περίοδο 2007 2013, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ECO-DRIVIING

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ECO-DRIVIING ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ECO-DRIVIING Η ΕΘΕΛ είναι η εταιρεία με τον μεγαλύτερο στόλο λεωφορείων εν ενεργεία στην Ελλάδα. Συνηγόρησε στην παρόρμηση του ΚΑΠΕ να συνδράμει την προσπάθεια εκμάθησης ενός νέου

Διαβάστε περισσότερα

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα λαμβάνουν τη βέλτιστη δυνατή περίθαλψη σε ολόκληρη την Ευρώπη: συστάσεις του EUMUSC.NET Σε συνεργασία με τον EULAR

Διαβάστε περισσότερα

698 Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο)

698 Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο) 698 Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο) Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος «Οικολογίας & Περιβάλλοντος» με έδρα τη Ζάκυνθο καλύπτει το γνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Α ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ο Α Κύκλος Σπουδών οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην «Οπτική και Όραση».

Α ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ο Α Κύκλος Σπουδών οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην «Οπτική και Όραση». Α ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο Α Κύκλος Σπουδών οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην «Οπτική και Όραση». 1. Προϋποθέσεις για τη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) Κάθε Μεταπτυχιακός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ. Κεφάλαιο Α'

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ. Κεφάλαιο Α' ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Κεφάλαιο Α' Γενικές Διατάξεις Βασικές Αρχές Σκοπός Άρθρο 1 Σκοπός 1. Σκοπός της Συμφωνίας είναι η επιτάχυνση της αποζημίωσης και η απλοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης Παράλληλα Κείµενα Θεσμοί, όργανα και της ευρωπαϊκής πολιτικής Hεκπαιδευτικήπολιτικήκαιτασυστήματαδιαβίου εκπαίδευσης στη σύγχρονη Ευρώπη σε

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστικές Μονάδες».

Τουριστικές Μονάδες». 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση DQS DIN EN ISO 9001:2008... 4 3. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Eνταξης... 5 4. Το ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0409(COD) 22.3.2012. της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0409(COD) 22.3.2012. της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού 22.3.2012 2011/0409(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΠΟΙΙΑ Ι: 3η Διάλεξη ΟΜΟΕ-Χ (Κριτήρια Ασφαλείας Ι, ΙΙ και ΙΙΙ)

ΟΔΟΠΟΙΙΑ Ι: 3η Διάλεξη ΟΜΟΕ-Χ (Κριτήρια Ασφαλείας Ι, ΙΙ και ΙΙΙ) ΟΔΟΠΟΙΙΑ Ι: 3η Διάλεξη ΟΜΟΕ-Χ (Κριτήρια Ασφαλείας Ι, ΙΙ και ΙΙΙ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Υπεύθυνος Μαθήματος Γαλάνης Αθανάσιος Πολιτικός Μηχανικός PhD Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 /1/2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 /1/2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 /1/2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: Α3/165/251 Δ/ΝΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ"

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΆΡΙΣΤΑ 1 Μια πρωτοβουλία: Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ" Το όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενημερώνει όλους τους χρήστες του Οδικού δικτύου και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. Καθηγητής Κ. Ν. ΣΠΕΝΤΖΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. Καθηγητής Κ. Ν. ΣΠΕΝΤΖΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Καθηγητής Κ. Ν. ΣΠΕΝΤΖΑΣ Μέλος του Παρατηρητήριου Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ Διευθυντής του Εργαστηρίου Οχημάτων ΕΜΠ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (1) ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγήτρια Αμαλία Πολυδωροπούλου

Καθηγήτρια Αμαλία Πολυδωροπούλου Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Εργαστήριο Μεταφορών και Λήψης Αποφάσεων Αθήνα 12 Μαρτίου 2015 6 o Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας «Χρήστης της Οδού» Καθηγήτρια Αμαλία Πολυδωροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου;

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala Μπιλμπάο, 28 Απριλίου 2008 Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Jukka Takala: Η εκτίμηση κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ Π.ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 5 ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΣΑΜΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΛ./FAX. 2310 628.008 ΚΙΝ.6944 677104 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑΣ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια ΚΤΕΟ. αυτή τη. τάσεις από. 5, θα ενώ τα. info@kteo- gr.gr. Έδρα: Λ. Αθηνών wwww.kteo-gr.gr

Δημόσια ΚΤΕΟ. αυτή τη. τάσεις από. 5, θα ενώ τα. info@kteo- gr.gr. Έδρα: Λ. Αθηνών wwww.kteo-gr.gr Δελτίο Τύπου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ Δημόσια έσοδα 135 εκατομμυρίων ευρώ αναζητούν εισπράκτορα Μέσα στο εύθραυστο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και σε μια δύσκολη χρονική περίοδοο για τη χώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ Α. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ 1. Το Τεχνικό Επιμελητήριο στο οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2014 13 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη Κορνηλία Μαρία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Συμβουλές για τους γονείς Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 29.6.2011 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για την εφαρμογή της οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών

Διαβάστε περισσότερα

INNO-CAREER. 4 η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

INNO-CAREER. 4 η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ INNO-CAREER Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας το 4ο ενημερωτικό δελτίο του έργου INNO CAREER το οποίο καλύπτει το χρονικό διάστημα 1 Μαΐου 2015 30 Σεπτεμβρίου 2015. Το κύριο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας

6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας Ενέργειες της Αττικής Οδού για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα Οδικής Ασφάλειας Βασίλης Χαλκιάς Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. Άννα Πετρίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΠΕ 2009-2010

ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΠΕ 2009-2010 ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΠΕ 2009-2010 Αριθμός πρωτοκόλλου έργου: ΚΟΙΝΩ/0609/ΒΙΕ/13 Τίτλος έργου: Η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου των οδικών ατυχημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους )

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα στο απόρρητο των πληροφοριών.το προσωπικό της Bloomsbury International δεν θα περάσει προσωπικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα ΥΠΑΙΘΠΑ / ΙΕΠ ΕΡΓΟ : Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας: Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ) Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιο είναι το ανώτατο όριο θέσεων μαζί με αυτήν του οδηγού που προβλέπει ο KOK για τα επιβατικά οχήματα; Α. Πέντε (5) B. Επτά (7) Γ.

1. Ποιο είναι το ανώτατο όριο θέσεων μαζί με αυτήν του οδηγού που προβλέπει ο KOK για τα επιβατικά οχήματα; Α. Πέντε (5) B. Επτά (7) Γ. Λυσάρι Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΕΥΧΟΥΣ #133 1. Ποιο είναι το ανώτατο όριο θέσεων μαζί με αυτήν του οδηγού που προβλέπει ο KOK για τα επιβατικά οχήματα; Α. Πέντε (5)

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός επιβίωσης και ανάπτυξης μεταφορικών επιχειρήσεων Best practices

Οδηγός επιβίωσης και ανάπτυξης μεταφορικών επιχειρήσεων Best practices Ημερίδα Οδηγός επιβίωσης και ανάπτυξης μεταφορικών επιχειρήσεων Best practices Κυριακή 7/4/2013 13.30 16.30 Metropolitan Expo Παρουσίαση για το ISO 39001:2012 (Road Traffic Safety)...Making our world safer

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ Το φυλλάδιο «Ένας οδηγός για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας- πηγή βοήθειας για τους εργοδότες» απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια

Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια ΠΣ ΑΤΜ - ΤΕΕ Επιστηµονική Ηµερίδα Παρόδιες χρήσεις γης και διαχείριση προσβάσεων Αθήνα, 26-27 Απριλίου 2001 Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια Γιώργος Γιαννής Μαθιός Καρλαύτης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Γιώργος Μιχαήλ Κλήµης, ΜΒΑ, PhD ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ι.Ο.Α.Σ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. 1 1. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Το συνολικό δείγµα απαριθµεί 918 ερωτηµατολόγια που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Γενικές διαπιστώσεις. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Η ανάγκη για συνεχή βελτίωση. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Βασικές αρχές-στόχοι

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Γενικές διαπιστώσεις. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Η ανάγκη για συνεχή βελτίωση. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Βασικές αρχές-στόχοι SEVESO ΙΙΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ REACH, CLP-2015 & Εθνική Συνάντηση Εργασίας (Workshop) Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS ΑΘΗΝΑ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

TRANSPORT LEARNING Εκπαιδευτικές ενότητες για δήμους και υπηρεσίες ενέργειας

TRANSPORT LEARNING Εκπαιδευτικές ενότητες για δήμους και υπηρεσίες ενέργειας TRANSPORT LEARNING Εκπαιδευτικές ενότητες για δήμους και υπηρεσίες ενέργειας istockphoto Περιεχόμενα Οι υπηρεσίες μας εν συντομία... 2 Δημιουργία μιας βάσης γνώσεων για τις περιφέρειες σύγκλισης της Ευρώπης...

Διαβάστε περισσότερα

Σώμα Προσκόπων Κύπρου C y p r u s S c o u t s A s s o c i a t i o n

Σώμα Προσκόπων Κύπρου C y p r u s S c o u t s A s s o c i a t i o n ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE FROM HARM Αναγκαιότητα Στόχοι Αποτελέσματα Αμαλία Δρουσιώτου ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ; Ο Προσκοπισμός δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΠΡΟΣ: 1. Όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς 2. Τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης 3. Όλους τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικοτητα. Εκπαιδευση Προτυπα

Κινητικοτητα. Εκπαιδευση Προτυπα Αναγνωριση Ποιοτητα Κινητικοτητα Εκπαιδευση Προτυπα Απασχολησιµοτητα Ανάπτυξη της Αγοράς Εργασίας Σχετικά Προσόντα και κατάρτιση Η VSPORT + Έργο Ο βασικός στόχος του VSPORT είναι να αναπτυχθεί ένα διατομεακό

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς Οδική Ασφάλεια & Υπεύθυνη Κατανάλωση Αλκοόλ στην Ελλάδα «Οδική Ασφάλεια & Αλκοόλ - Δράσεις του Ι.Ο.ΑΣ.» Β. Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος.Σ. Αίγλη Ζαππείου,

Διαβάστε περισσότερα

5.2 Πινακίδες Κ.Ο.Κ.

5.2 Πινακίδες Κ.Ο.Κ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ 5.1 Γενικά Οι γενικοί κανόνες κυκλοφορίας του Κ.Ο.Κ. εφαρμόζονται σε όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προορίζονται για τη μαζική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΕΡΓΑΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΣΥΝΟΧΉΣ 2014-2020 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ Ιωάννης Δημητρόπουλος Βίλυ Βεγήρη Στέλιος Καζάκος 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε μαθητή, με ή χωρίς αναπηρίες και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σε μία κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα