ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση"

Transcript

1 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 001 Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: BikeSafe / ScooterSafe London Η βρετανική αστυνομία ξεκίνησε το 2003 την πρωτοβουλία BikeSafe, στο πλαίσιο της οποίας μοτoσυκλετιστές, μοτοποδηλάτες και δικυκλιστές καλούνται να παρακολουθήσουν ημερίδα οδηγικών δεξιοτήτων, κατά την οποία αξιολογούνται οι δεξιότητές τους από έμπειρους μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας. Οι οδηγοί περνούν ολόκληρη ημέρα στην αστυνομική διεύθυνση, κατά την οποία συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές συνεδρίες, οι οποίες καλύπτουν το σύστημα ελέγχου μοτοσυκλέτας, τους παράγοντες αιτιότητας των ατυχημάτων και θέματα ασφάλειας, καθώς και σε πρακτική εξάσκηση η οποία περιλαμβάνει διαδρομές περίπου χιλιομέτρων με τη συνοδεία επόπτη. Αφού ολοκληρώσουν την ημερίδα οδηγικών δεξιοτήτων, οι οδηγοί ενθαρρύνονται να συνεχίσουν με περαιτέρω εκπαίδευσης σχετικά με τα μηχανοκίνητα δίκυκλα. Τα στοιχεία της εκπαίδευσης αντιστοιχούν στα υψηλότερα επίπεδα του Πίνακα GADGET (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GADGET, Hatakka, Keskinen, Gregersen, Glad 1999). Στους συμμετέχοντες παρέχεται αξιολόγηση των οδηγικών δεξιοτήτων τους και συμβουλές όσον αφορά τους τρόπους βελτίωσής τους. Στοιχεία παρακολούθησης: εν είχε τεθεί συγκεκριμένος στόχος πριν και μετά την παρακολούθηση των δεδομένων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται όσοι συμμετείχαν στα μαθήματα. Στους οδηγούς αποστέλλεται ερωτηματολόγιο 6 μήνες μετά τη συμμετοχή τους στο BikeSafe. Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα της έκθεσης παρακολούθησης του προγράμματος BikeSafe του 2009, βάσει των απαντήσεων επί

2 του ερωτηματολογίου: Μετά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. το ποσοστό των ατυχημάτων που αφορά τραυματισμούς εκπαιδευθέντων μειώνεται κατά περισσότερο από 10% και ο αριθμός των ατυχημάτων στα οποία έχει εμπλακεί άλλο όχημα μειώνεται κατά περισσότερο από 5%. Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι, λόγω της συμπληρωματικής εκπαίδευσής τους σε θέματα ασφάλειας, οι οδηγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα BikeSafe έχουν λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούν και διαπιστώνεται ότι γνωρίζουν καλύτερα τις κυκλοφοριακές συνθήκες και μειώνεται η πιθανότητα να εμπλακούν σε συγκρούσεις. Οι αριθμοί των θυμάτων ατυχημάτων με μηχανοκίνητα δίκυκλα (Μ ) στο Λονδίνο παρατίθενται στον κατωτέρω πίνακα. Αφότου ξεκίνησε η πρωτοβουλία BikeSafe London, το 2003, το συνολικό ποσοστό των θυμάτων Μ μειώθηκε κατά 30%. Την ίδια περίοδο, οι χρήστες Μ οι οποίοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά μειώθηκαν κατά 39%. Έτος Θανατηφόρα Σοβαρά Ελαφρά Μολονότι δεν είναι δυνατόν να συσχετιστεί άμεσα το πρόγραμμα BikeSafe London με τη μείωση των θυμάτων ατυχημάτων, από την αξιολόγηση του προγράμματος φαίνεται πως αποδεικνύεται η συμβολή του σε αυτές τις επιδόσεις. Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Περισσότεροι από οδηγοί συμμετείχαν στην εκπαίδευση BikeSafe London. Παρά την αυξανόμενη χρήση Μ, μειώνονται σημαντικά τα θύματα ατυχημάτων με Μ στο Λονδίνο και είναι θετικά τα αποτελέσματα από την ποιοτική αξιολόγηση του προγράμματος. Προτείνεται πιο ενδελεχής αξιολόγηση της εκπαίδευσης, με βάση δεδομένα από την παρακολούθηση ομάδας συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και ομάδας αντιπαραβολής. Για την επακριβή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος θα ήταν απαραίτητα δεδομένα παρακολούθησης της εξέλιξης όσων συμμετέχουν στα μαθήματα. Υπάρχουν βάσιμες έμμεσες αποδείξεις οι οποίες ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, αλλά δεν είναι δυνατή η εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

3 Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Κατά την άποψη των οδηγών, τα βασικά στοιχεία είναι η ατομικά προσαρμοσμένη παροχή συμβουλών και η αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τους κοινούς παράγοντες αιτιότητας, με ειδικές στρατηγικές αποφυγής. Η επικεντρωμένη ανά ομάδα οδηγών παροχή συμβουλών παρεχόμενων συμβουλών και η αξιοπιστία των εκπαιδευτών φαίνεται να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες. Καλό παράδειγμα της επικεντρωμένης στοχοθέτησης είναι το μάθημα ScooterSafe, για οδηγούς μικρών μηχανοκίνητων δίκυκλων πόλης που τα χρησιμοποιούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Τα μαθήματα BikeSafe διεξάγονται σε πολλούς δήμους/αστυνομικές διευθύνσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα περισσότερα έχουν παρόμοια μορφή. Μολονότι τα στοιχεία είναι μόνον ενδεικτικά, το πρόγραμμα BikeSafe London φαίνεται πως συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των αστικών ατυχημάτων με Μ. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 ( έσμη Εργασιών) της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των ατυχημάτων με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς..

4 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 002 Τίτλος Πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Ιστότοπος: Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τη FEMA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλετισμού), την ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών) και την FIM ( ιεθνή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με το πρόγραμμα παρέχεται δομή για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών μοτοσυκλετών. Το περιεχόμενο είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με το πρόγραμμα υποχρεωτικής βασικής εκπαίδευσης που προβλέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόθεση των εταίρων είναι το εν λόγω πρόγραμμα (Initial Rider Training IRT) να καταστεί το ευρωπαϊκό πρότυπο για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών. Το περιεχόμενο περιλαμβάνει ευαισθητοποίηση όσον αφορά τους κινδύνους, θεωρητικά στοιχεία τα οποία καλύπτουν τα καίρια ζητήματα και δραστηριότητες «διεπαφών κυκλοφορίας». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ηλεκτρονική καθοδήγηση (ecoaching) για τη βελτίωση της αντίληψης των κινδύνων κατά την οδήγηση και της αξιολόγησης των κινδύνων. Αυτό φαίνεται πως έχει παρόμοιους στόχους με τη δοκιμασία αντίληψης κινδύνων που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5 Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Το περιεχόμενο του προγράμματος εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών βασίστηκε εν μέρει στη μελέτη ατυχημάτων MAIDS (Εμπεριστατωμένη μελέτη για τα ατυχήματα με δίκυκλο). Φαίνεται πως δεν υπήρξε καταγραφή των συμμετεχόντων για την εκτίμηση του κινδύνου σύγκρουσης/τραυματισμού σε σύγκριση με ομάδα αναφοράς, αλλά το περιεχόμενο της εκπαίδευσης επικεντρώνεται στους κύριους παράγοντες αιτιότητας. Από το πρόγραμμα προέκυψε πρότυπο υψηλής ποιότητας για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών σε όλη την Ευρώπη. Η σύσταση για την ηλεκτρονική καθοδήγηση (e-coaching) πρέπει να συνεκτιμηθεί παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται αλλού (Transport Research Laboratory/Εργαστήριο ερευνών στον τομέα των οδικών μεταφορών Defence School of Transport/Στρατιωτική Σχολή Μεταφορών Leconfield), σύμφωνα με την οποία δεξιότητες από την προσομοίωση δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν κατά την οδήγηση στους αυτοκινητόδρομους. (Η έκθεση για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών επιβεβαιώνει τη διαπίστωση της Honda ότι οι σπουδαστές προσπαθούσαν απλώς να προκαλέσουν σύγκρουση στον προσομοιωτή αν δεν βρίσκονταν υπό αυστηρή επιτήρηση.) Αναγκαιότητα εξισορρόπησης κατά την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών μεταξύ, αφενός, του ελέγχου του οχήματος και, αφετέρου, της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τους κινδύνους και την κοινωνική ευθύνη. Απαίτηση θέσπισης πανευρωπαϊκού προτύπου για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών. Εκπόνηση προγράμματος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μη επαγγελματίες εκπαιδευτές στις περιπτώσεις όπου δεν προσφέρεται επαγγελματική εκπαίδευση αρχάριων οδηγών. UK CBT (Υποχρεωτική Βασική Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο). Άλλα εθνικά πρότυπα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών (Καναδάς ΒΠ1 006 / Νορβηγία ΒΠ1 018). Μολονότι δεν πραγματοποιήθηκε καταγραφή των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα φαίνεται να αντιμετωπίζει τους βασικούς παράγοντες αιτιότητας των αστικών ατυχημάτων Μ (εσφαλμένη αντίληψη του οδηγού του άλλου οχήματος, εσφαλμένη απόφαση του οδηγού). Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των ατυχημάτων με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

6 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 003 Τίτλος Honda Rider Simulator (Προσομοιωτής οδήγησης Honda) Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Ιστότοπος: Ο προσομοιωτής οδήγησης μοτοσυκλετών από την Honda χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό εργαλείο από παρόχους κατάρτισης, αντιπροσωπείες και σχολεία, αλλά και από ιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να τελειοποιήσουν τις οδηγικές τους δεξιότητες στο σπίτι. Ο προσομοιωτής οδήγησης της Honda έχει τη μορφή υπολογιστή ο οποίος είναι τοποθετημένος σε μια σωληνοειδή κατασκευή που διαθέτει τιμόνι, σέλα, μοχλό αλλαγής ταχυτήτων και ποδοκίνητο μοχλό πέδης για να χρησιμοποιείται ως μοτοσυκλέτα. Ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει μαθαίνοντας τα όργανα χειρισμού σε προσομοιωμένες συνθήκες χαμηλής κυκλοφορίας και να προχωρήσει σταδιακά σε καταστάσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης. Είναι δυνατόν να επιλεγούν πολλές συνθήκες οδήγησης (πόλη, αγροτική περιοχή, βουνό, νύχτα κλπ.) καθώς και ο τύπος του οχήματος: σκούτερ ή μοτοποδήλατο μικρού, μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού. Υπάρχουν δύο προσομοιώσεις οδήγησης στην πόλη που παρέχουν την εμπειρία συνήθων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί μοτοσυκλετών στις αστικές περιοχές. Ο προσομοιωτής έχει σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτρέπει στον αρχάριο οδηγό να ανακαλύπτει με ασφάλεια τις επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει στο δρόμο και να αναπτύξει στρατηγικές επιβίωσης. Ο προσομοιωτής χρησιμοποιεί κοινό υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows 2000 ή νεότερη έκδοσή του. Στοιχεία παρακολούθησης: εν κατέστησαν διαθέσιμα ειδικά δεδομένα παρακολούθησης, αλλά από την έρευνα σχετικά με τη χρήση προσομοιωτών για την εκπαίδευση οδηγών στην Ιαπωνία (Awane1999) διαπιστώθηκε ότι η αντίληψη κινδύνου των αρχάριων οδηγών βελτιώθηκε μέσω της συστηματοποιημένης, εποπτευόμενης χρήσης του προσομοιωτή. Χωρίς επόπτευση, οι οδηγοί συχνά προσπαθούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση στον προσομοιωτή, όπως θα έκαναν στην περίπτωση ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Η έρευνα στη Βικτώρια, Αυστραλία (Haworth και Smith 1999) ενίσχυσε την ανάγκη της

7 επαναλαμβανόμενης εξάσκησης ενόψει «αναμενόμενου κινδύνου». Awane, T. (1999). Ενσωμάτωση των προσομοιωτών στην εκπαίδευση για την ασφάλεια των μοτοσυκλετών («Integrating simulators in motorcycle safety education») Μελέτη IATSS, 23, Haworth, N., Smith, R., & Kowadlo. (1999). Αξιολόγηση προγράμματος εκπαίδευσης οδηγών στη Βικτώρια (Έκθεση αριθ. 165). Μελβούρνη: Ερευνητικό κέντρο ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Monash. Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Οι επιδόσεις της «πρόβλεψης κινδύνου» από αρχάριους οδηγούς βελτιώθηκαν από τη συστηματοποιημένη και επιβλεπόμενη χρήση του προσομοιωτή. Η χρήση του προσομοιωτή και οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση όσον αφορά την αντίληψη του κινδύνου με τη χρήση προσομοίωσης συνήθων συνθηκών αστικής κυκλοφορίας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του οδηγού να προβλέπει και να διαχειρίζεται τους επικείμενους κινδύνους. Πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών από τη FEMA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλετισμού)/ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών) συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής καθοδήγησης (e-coaching) (ΒΠ1 002). Χρήση του προσομοιωτή εκπαίδευσης οδηγών από την BSM στο Ηνωμένο Βασίλειο. εν υπήρξε καταγραφή των χρηστών για τον προσδιορισμό κινδύνων ατυχημάτων στο δρόμο, αλλά η έρευνα καταδεικνύει ότι η αναγνώριση των συνήθων κινδύνων αιτιότητας ατυχημάτων (όπως προσδιορίζεται στη μελέτη MAIDS (Εμπεριστατωμένη Μελέτη για τα Ατυχήματα με ίκυκλο) θα μπορούσε να βελτιωθεί με συστηματοποιημένη και εποπτευόμενη χρήση του κατάλληλου προσομοιωτή. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

8 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 004 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Ασφάλεια των μοτοποδηλάτων Πρόκειται για ιστότοπο χρηματοδοτούμενο από τον φορέα συγκοινωνιών του Λονδίνου (Transport for London - Α), ο οποίος αποσκοπεί στην ενημέρωση των οικογενειών νεαρών οδηγών μοτοποδηλάτων/σκούτερ. Περιλαμβάνει σύνδεσμο με τον Dangerous Games website (αξιολογείται ξεχωριστά). Αυτός ο ιστότοπος περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία, τον προστατευτικό ρουχισμό, τους συνήθεις κινδύνους και την αιτιότητα των ατυχημάτων. Υπάρχουν μερικά χρήσιμα στατιστικά στοιχεία που βασίζονται σε μελέτες ατυχημάτων στο Λονδίνο, τα οποία, σε ορισμένο βαθμό, έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα της μελέτης MAIDS. Για παράδειγμα: Ποσοστό 27% των τροχαίων ατυχημάτων προκλήθηκαν από σφάλμα του οδηγού αυτοκινήτου, ενώ για το 63% των ατυχημάτων ήταν υπαίτιος ο οδηγός της μοτοσυκλέτας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η έλλειψη ικανοτήτων και εμπειρίας του οδηγού μοτοσυκλέτας αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο, αν και απευθύνονται σε γονείς, είναι χρήσιμες για τους νεαρούς οδηγούς μοτοσυκλετών. Η διάταξη, η συνολική προσέγγιση και τα γραφικά φαίνονται προσιτά και η πλοήγηση είναι εύκολη. Σχετικό υλικό είναι διαθέσιμο για τους κατοίκους του Λονδίνου, μετά από αίτημα. Ο ιστότοπος είναι στοχοθετημένος και τα μηνύματα που επιλέγονται χρησιμοποιούν στοιχεία ατυχημάτων στο Λονδίνο. εν υπάρχουν στοιχεία για τη σύγκριση κινδύνων ατυχημάτων χρηστών πριν και μετά την πρόσβαση στον ιστότοπο. εν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, αν και, ως μέρος της δέσμης μέτρων που εφαρμόζονται στο Λονδίνο, υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις για τη συμβολή στη μείωση των ατυχημάτων των Μ στην πόλη. Το πρόγραμμα παρέχει πύλη πληροφοριών για γονείς νεαρών

9 συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: οδηγών μοτοποδήλατων/σκούτερ. Μολονότι οι συμβουλές που παρέχονται κρίνονται ορθές και κατάλληλες, δεν είναι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα αποτελέσματα ή αριθμητικά στοιχεία για την πρόσβαση στον ιστότοπο. Το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου επικεντρώνεται το Λονδίνο, αλλά η προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού με τη χρήση τοπικών δεδομένων. «Dangerous Games website». «Get it Right». Ως υπόδειγμα πύλης πληροφοριών για τους γονείς, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα προσέγγισης βέλτιστων πρακτικών. Οι νεαροί οδηγοί αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό με βάση τα στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων και, παρά τα πορίσματα της MAIDS, φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις από το Λονδίνο και άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου (Hull, Leeds, York) ότι τα ατυχήματα στα οποία έχουν εμπλακεί οδηγοί μοτοσυκλετών ηλικίας από 16 έως 19 ετών είναι πιθανότερο πως οφείλονται σε σφάλμα του οδηγού της μοτοσυκλέτας. Καθώς οι γονείς συχνά πληρώνουν για το μοτοποδήλατο, την εκπαίδευση και τον προστατευτικό ρουχισμό, θα ήταν χρήσιμο να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, παρέχοντας κατάλληλες, εποικοδομητικές πληροφορίες. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

10 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 005 / ΒΠ3 001 Έκδοση: 1 Τίτλος Ιστότοπος: Επιπτώσεις της επιβολής της ιταλικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση κράνους όσον αφορά τις τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες Άρθρο σε μορφή pdf: Συνοπτική περιγραφή του Στοιχεία παρακολούθησης: H έρευνα αυτή αξιολογεί τη θέσπιση, το 2000, αναθεωρημένου νόμου σχετικά με τη χρήση κράνους από μοτοσυκλετιστές στην Ιταλία. Σε αυτήν την περιπτωσιολογική μελέτη αξιολογούνται τα αποτελέσματα εκστρατείας στα ΜΜΕ και εκστρατείας επιβολής στην περιφέρεια Romagna. Σύμφωνα με αναθεώρηση απαιτείται να φορούν κράνος όλοι οι μοτοσυκλετιστές και οδηγοί μοτοποδηλάτων. Πριν από την τροποποίηση, μόνο όσοι ήταν κάτω από 18 ετών όφειλαν να φορούν κράνος, υποχρέωση που τηρούνταν σε μεγάλο βαθμό. Η έρευνα επισημαίνει την απροθυμία των ιταλών οδηγών Μ όσον αφορά τη χρήση κράνους. Η απροθυμία αυτή ήταν πιο έντονη στις αστικές περιοχές και πιο εμφανής στη Νότια Ιταλία (22,5% στη Ρώμη, 3,4% στη Νάπολη). Η στοχοθετημένη εκστρατεία στα ΜΜΕ για την επιβολή της νομοθεσίας στην περιφέρεια Romagna είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των ποσοστών των οδηγών οι οποίοι φορούσαν κράνος και μείωση των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων (ΚΕΚ) των οδηγών Μ. Πριν Σωστή χρήση κράνους = 19,5% Μετά Σωστή χρήση κράνους = 97,5%

11 Αποτελέσματα: Απόσπασμα της έκθεσης περιλαμβάνεται παρακάτω: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Ο συνδυασμός της αστυνόμευσης και μιας αποτελεσματικής εκπαιδευτικής εκστρατείας φαίνεται πως έχουν αποφέρει σημαντική αύξηση της χρήσης κράνους και σημαντική μείωση των κρανιοεγκεφαλικών τραυματισμών των οδηγών Μ. Εκστρατεία «Wear and Lock» της ACEM (ΒΠ1 014 / ΒΠ3 006). Το πρόγραμμα επιβεβαιώνει το δυναμικό σαφούς και καθολικής νομοθεσίας για τη χρήση κράνους, που ενισχύεται με πρωτοβουλίες των ΜΜΕ και την επιβολή της νομοθεσίας ώστε να μειωθούν τραυματισμοί από συγκρούσεις. Μολονότι η περιφέρεια της Romagna είναι κατεξοχήν αγροτική, οι επιπτώσεις των ατυχημάτων πλησίαζαν τον μέσο όρο των αστικών ταχυτήτων Μ. Μολονότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρήση κράνους δεν αποτελεί σοβαρό ζήτημα σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, η εν λόγω προσέγγιση φαίνεται να αποτελεί μοντέλο βέλτιστης πρακτικής για τα κράτη στα οποία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα αυτή η παράβαση της νομοθεσίας. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

12 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 006 Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μοτοσυκλετιστών του Καναδά «Gearing Up» Το πρόγραμμα «Gearing Up» για νέους μοτοσυκλετιστές περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά στοιχεία: πριν ξεκινήσετε τακτικές οδήγησης για τον μοτοσυκλετιστή αστικών κέντρων έλεγχος πρόσφυσης ανοικτές οδοί ισορροπία και πέδηση εκκίνηση κινητήρα έλεγχος επιβράδυνσης έλεγχος επιτάχυνσης βασική συμπεριφορά στο δρόμο τεχνικές έκτακτης ανάγκης Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρία και στοιχεία πρόβλεψης κινδύνων και περίπου 14 ώρες οδήγησης. Το πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό σε ορισμένες επαρχίες και προαιρετικό σε άλλες. Στην επαρχία Κεμπέκ κατέστη υποχρεωτικό το 1985, το 1997 καταργήθηκε η υποχρέωση επιβολής του και, μετά από αύξηση των ατυχημάτων, εφαρμόστηκε εκ νέου το 2000.

13 Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Σε μερικές επαρχίες, για παράδειγμα στη Νέα Γη, απαιτούνται η εκπαίδευση και η επιτυχής ολοκλήρωση των εξετάσεων όρασης και των δοκιμασιών θεωρίας, που συνοδεύονται από υποχρεωτική δοκιμαστική περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών, κατά την οποία ο οδηγός πρέπει να συνοδεύεται από έμπειρο μοτοσυκλετιστή. Ο «αρχάριος» μπορεί στη συνέχεια να υποβληθεί σε δοκιμασία οδήγησης ώστε να επιτρέπεται να οδηγεί χωρίς συνοδό. Το περιεχόμενο και η υλοποίηση της εκπαίδευσης βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων ατυχημάτων στον Καναδά. Η παρακολούθηση η οποία βασίζεται στα ατυχήματα είναι ουσιαστικά ευκαιριακή, λόγω νομοθετικών αλλαγών στο Κεμπέκ (βλ. αποτελέσματα κατωτέρω). Η εκπαίδευση αξιολογήθηκε αρχικά μέσω μελέτης που συνέκρινε 346 εκπαιδευμένους οδηγούς μοτοσυκλετών με ομάδα αναφοράς 346 ανεκπαίδευτων οδηγών μοτοσυκλετών (κατ αντιστοιχία ηλικίας και φύλου) κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας, από το 1979 έως το Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η ηλικία αποτελούσε τον ισχυρότερο προγνωστικό δείκτη όσον αφορά τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα. Ωστόσο, διαπιστώθηκε επίσης ότι όσον αφορά τους εκπαιδευμένους οδηγούς μοτοσυκλέτας παρατηρήθηκαν χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων σε σχέση με τους ανεκπαίδευτους οδηγούς και ότι τα ατυχήματα στα οποία είχαν εμπλακεί είχαν την τάση να είναι λιγότερο σοβαρά. Συνολικά, από την ομάδα εκπαιδευμένων οδηγών σημειώθηκαν 64% λιγότερα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα σε σύγκριση με την ομάδα ανεκπαίδευτων οδηγών (σημειώθηκαν επίσης 32% λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών). Ο αριθμός των ατυχημάτων και για τις δύο ομάδες μειώθηκε κάθε διαδοχικό έτος μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης μοτοσυκλέτας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα οφέλη της εκπαίδευσης όσον αφορά τη μείωση των ατυχημάτων ήταν περισσότερα για τους οδηγούς ηλικίας 25 ετών ή νεότερους σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς, και ότι τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης ήταν περισσότερο εμφανή σε βραχυπρόθεσμη και όχι σε μακροπρόθεσμη βάση. Από το 1985 έως το 1997, η εκπαίδευση οδηγών μοτοσυκλέτας ήταν υποχρεωτική στο Κεμπέκ. Το αμέσως μετά την απόσυρση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης οδηγών μοτοσυκλετών το τα θύματα από ατυχήματα με μοτοσυκλέτα αυξήθηκαν κατά 46 τοις εκατό. Το Κεμπέκ έθεσε εκ νέου σε ισχύ την υποχρεωτική εκπαίδευση οδηγών, από την 1η Ιουλίου Η υποχρεωτική εκπαίδευση αρχάριων οδηγών, με κατάλληλο περιεχόμενο και ποιότητα, φαίνεται πως αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης όσον αφορά τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα από νέους οδηγούς. Πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών FEMA/ACEM (ΒΠ1 002).

14 Αιτιολόγηση: UK CBT (Υποχρεωτική Βασική Κατάρτιση στο Ηνωμένο Βασίλειο). Μολονότι οι λεπτομέρειες της εκπαίδευσης βασίζονται σε δεδομένα ατυχημάτων στον Καναδά, η έννοια της κατάλληλης, προσιτής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών φαίνεται να αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης όσον αφορά τις αστικές συγκρούσεις των Μ. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

15 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 007 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Ερευνητικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας αριθ.54 Εμπεριστατωμένη μελέτη για τα ατυχήματα με δίκυκλο (Νοέμβριος 2004) Έρευνα Έκθεσης του ΥΜ (έγγραφο pdf): Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα μελέτησε διεξοδικά περισσότερα από 1700 ατυχήματα με μοτοσυκλέτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση παρέχει λεπτομερή ανάλυση των παραγόντων αιτιότητας μέσω συνδυασμού «κλινικών» και στατιστικών προσεγγίσεων. Πέραν της επισκόπησης των θεμάτων, στην έκθεση προσδιορίζονται κατάλληλα αντίμετρα συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση των κύριων αιτιών των ατυχημάτων. Προσδιορίζονται οι βασικές βελτιώσεις για οδηγούς και άλλους χρήστες του οδικού δικτύου (βλέπε παρακάτω).

16 Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Οι πληροφορίες αυτές σχετικά με συγκεκριμένα αντίμετρα συμπεριφοράς για τους μοτοσυκλετιστές και τους οδηγούς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την υλοποίηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης. Μολονότι η έκθεση συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με άλλες μελέτες (MAIDS, Kropjar 1999 κλπ.) ότι ο κυρίαρχος παράγοντας αιτιότητας στις αστικές περιοχές είναι η παραβίαση της προτεραιότητας από άλλα οχήματα, η έκθεση αποδίδει μεγαλύτερη υπαιτιότητα στους νεαρούς οδηγούς μοτοποδήλατων/σκούτερ. Επιπλέον προσδιορίστηκαν ως επικίνδυνες κινήσεις οι ελιγμοί, οι προσπεράσεις, η τήρηση πολύ μικρής απόστασης και η ακατάλληλη ταχύτητα στις στροφές. Για ακόμη μια φορά οι νεαροί οδηγοί Μ αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό όσον αφορά τις οπίσθιες συγκρούσεις, με περισσότερες από τις μισές να συμβαίνουν σε υγρό οδόστρωμα, γεγονός το οποίο υποδεικνύει την ενδεχόμενη αναγκαιότητα παρέμβασης στην εκπαίδευση. Τα δεδομένα παρακολούθησης που περιέχονται στην έκθεση είναι ολοκληρωμένα και έχουν χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό των αντίμετρων που προτείνονται ανωτέρω. Προσδιορίζονται οι κύριοι παράγοντες αιτιότητας όσον αφορά τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και προτείνονται αντίμετρα που αφορούν τη συμπεριφορά. 1. Εστίαση στους οδηγούς άλλων οχημάτων, ιδιαίτερα οδηγών μεγαλύτερης ηλικίας, με την πραγματοποίηση παρεμβάσεων εκπαίδευσης/ευαισθητοποίησης για τη βελτίωση της ικανότητάς τους να εντοπίζουν τα μηχανοκίνητα δίκυκλα. 2. Εστίαση στους οδηγούς Μ, κυρίως νεότερους οδηγούς μοτοποδηλάτων και σκούτερ, με την εκπαίδευση και την αύξηση της ευαισθητοποίησης στα ζητήματα συμπεριφοράς και δεξιοτήτων που

17 Προγράμματα προς σύγκριση: προσδιορίζονται στην έκθεση. MAIDS. Αιτιολόγηση: Μολονότι βασίζεται μόνο σε στοιχεία ατυχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα συμπεράσματα αντιστοιχούν επαρκώς σε αυτά της μικρότερης μελέτης MAIDS (στην οποία δεν περιλαμβάνονταν ατυχήματα Μ στο Ηνωμένο Βασίλειο) όσον αφορά την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν αλλού τα ευρήματα και τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των ατυχημάτων με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς, μέσω της παροχής βάσης δεδομένων αναφοράς σχετικά με τις συγκρούσεις/ατυχήματα στους επαγγελματίες του τομέα οδικής ασφάλειας.

18 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 008 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Kill Spills BMF/IAM Εκστρατεία που ξεκίνησε το 2003 με τη χρηματοδότηση και υποστήριξη της Βρετανικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών (BMF), με στόχο τη μείωση των τραυματισμών που οφείλονται σε διαρροές πετρελαίου ντίζελ. Η εκστρατεία έχει απλά και αποτελεσματικά μηνύματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να πείσουν τους οδηγούς που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ντίζελ να προσέχουν περισσότερο κατά τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους. Η εκστρατεία περιλαμβάνει καλοσχεδιασμένο ιστότοπο, αφίσες, φυλλάδια, κινητό όχημα με διαφημίσεις που χρησιμοποιείται σε δημόσιες εκδηλώσεις και ετήσιο αγώνα ταχύτητας με τερματισμό την κατοικία του Βρετανού Πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Η εκστρατεία βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων που σχετίζονται με τον αριθμό των τραυματισμών σε συγκρούσεις που κατά κύριο λόγο προκαλούνται από διαρροές πετρελαίου ντίζελ. Επιπλέον, ο ιστότοπος παρέχει στους οδηγούς συμβουλές για ορισμένες ικανότητες θετικής αμυντικής οδήγησης και τεχνικές διαχείρισης κινδύνων. Η εκστρατεία έχει κερδίσει την υποστήριξη προμηθευτών καυσίμων και επιχειρήσεων εφοδιαστικής. Οι αφίσες και τα φυλλάδιά τους διανέμονται ευρέως σε σημεία πώλησης καυσίμων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Ο αριθμός των μοτοσυκλετιστών που τραυματίστηκαν σε ατυχήματα που προκλήθηκαν από διαρροή καυσίμου έχει μειωθεί αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία. Η μείωση αυτή δεν είναι δυνατόν να συσχετιστεί άμεσα με τις δραστηριότητες του προγράμματος KillSpills. Η εκστρατεία έχει λάβει σημαντική στήριξη από τους τομείς εφοδιαστικής μεταφορών και πώλησης καυσίμων. Εκπρόσωποι της

19 εκστρατείας συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Μοτοσυκλετών του Ηνωμένου Βασιλείου και στην εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τους μοτοσυκλετιστές. Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Μολονότι δεν κατέστη δυνατή η άμεση συσχέτιση των συνολικών στοιχείων βελτίωσης των ατυχημάτων με την εκστρατεία, υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις όσον αφορά την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την αλλαγή συμπεριφοράς των οδηγών που χρησιμοποιούν ντίζελ. εν βρέθηκαν. Έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν παρόμοια προβλήματα ατυχημάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά, καθώς συνδέονται τα συστήματα μεταφορών και τα οχήματα που εμπλέκονται, είναι πιθανό να προκύψουν οφέλη από την εφαρμογή παρόμοιας προσέγγισης. Η FEMA έχει χαρακτηρίσει τη διαρροή ντίζελ σημαντικό, πανευρωπαϊκό θέμα. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με αλλαγή συμπεριφοράς.

20 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 009 Έκδοση: 1 Τίτλος Ιστότοπος: Πρόγραμμα Barebones Συνοπτική περιγραφή του Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Το πρόγραμμα Barebones υποστηρίζεται από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις Nottinghamshire, Leicestershire και Derby. Απευθύνεται σε οδηγούς μοτοποδηλάτων/σκούτερ ηλικίας από 16 έως 19 ετών σε αστικές περιοχές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαφημιστικό υλικό, DVD και εκπαιδευτικούς πόρους. Στον ιστότοπο παρέχονται χρήσιμες και προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με τον προστατευτικό ρουχισμό και τους συνήθεις παράγοντες ατυχημάτων. Στον ιστότοπο περιλαμβάνονται εικόνες πραγματικών τραυματισμών μοτοσυκλετιστών. To βίντεο κινουμένων σχεδίων είναι σωστά σχεδιασμένο και κινεί το ενδιαφέρον. Οι συμβουλές που παρέχονται αντιμετωπίζουν έναν παράγοντα ατυχημάτων νεαρών οδηγών Μ στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες αστικές περιοχές (παράγοντας εμφανής σε Hull, York και Leeds). Νέοι οδηγοί επιχειρούν να οδηγήσουν το Μ τους σαν να οδηγούσαν ποδήλατο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές στην ταχύτητα, τον χειρισμό και τις πιθανές συνέπειες μιας πρόσκρουσης. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την αύξηση κατά 400% των τραυματισμών οδηγών μοτοποδηλάτων/σκούτερ στο Nottingham. Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε στοιχεία όσον αφορά τη σύλληψή του, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Το πρόγραμμα έλαβε πιστοποιητικό με διάκριση από το Institute of Highway Engineers το 2008 για την προσέγγισή του όσον αφορά «ένα πραγματικό και σημαντικό θέμα με πρωτότυπο και κατάλληλο τρόπο». Τα κύρια θέματα που πραγματεύεται το πρόγραμμα είναι τα εξής: 1. Η απροθυμία των νεαρών οδηγών Μ να φορούν προστατευτικό ρουχισμό. 2. Εξηγούνται κοινοί παράγοντες αιτιότητας ατυχημάτων με στρατηγικές αποφυγής. Ιστότοπος «Twist and Go For It».

21 Αιτιολόγηση: Λόγω της ευρείας χρήσης κατάλληλων οπτικών αναπαραστάσεων, πολλοί από τους πόρους θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες. Τα βίντεο κινουμένων σχεδίων θα πρέπει να προσαρμοστούν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή εμφανίζεται η οδήγηση από την αριστερή πλευρά του δρόμου. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση. Απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία παρακολούθησης, αλλά είναι δυνατόν να καταστούν διαθέσιμα με περαιτέρω έρευνα. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

22 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 010 Έκδοση: 2 Τίτλος Ιστότοπος: Εκστρατεία του φορέα συγκοινωνιών του Λονδίνου (TfL) «Don t Look, See» Συνοπτική περιγραφή του Η εκστρατεία βασίζεται στην «Εμπεριστατωμένη Μελέτη για τα Ατυχήματα με ίκυκλο» του 2004 του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών και στην πιο πρόσφατη μελέτη MAIDS, σύμφωνα με τις οποίες ο συνηθέστερος παράγοντας αιτιότητας ατυχημάτων Μ στις αστικές περιοχές είναι η μη παραχώρηση προτεραιότητας από άλλα οχήματα. Σύμφωνα με την έρευνα ο κυρίαρχος παράγοντας για το 37% περίπου των ατυχημάτων είναι ότι τα Μ δεν γίνονται αντιληπτά από τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Κατά την εκστρατεία του Μαρτίου 2008 χρησιμοποιήθηκαν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις, οι οποίες απευθύνονταν κυρίως σε οδηγούς και τόνιζαν την ανάγκη «να είναι προσεκτικότεροι με τους μοτοσυκλετιστές». Στην τηλεοπτική διαφήμιση «Οφθαλμαπάτες» (Optical Illusions) χρησιμοποιούνται γραφικά και ακούγεται μια φωνή σαν να είναι προέρχεται από όραμα που εξηγεί πως κάποιες φορές ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται σωστά τις οπτικές πληροφορίες χωρίς συνειδητή προσπάθεια. Περισσότερες διαφημίσεις που προβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2009 ενίσχυσαν αυτό το μήνυμα. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Ο σχεδιασμός της εκστρατείας βασίζεται σε έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα και εξετάζει τον κυρίαρχο παράγοντα αιτιότητας για αστικά ατυχήματα των Μ. εν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με την απόδοση της εκστρατείας. εν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι διαφημίσεις επικεντρώνονται σε συνήθη παράγοντα αιτιότητας. Θα ήταν χρήσιμο να συγκεντρωθούν στοιχεία αξιολόγησης σχετικά με τις επιπτώσεις και την ανάκληση στη μνήμη του υλικού που προβλήθηκε. Εκστρατείες Think του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών. Μολονότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα όσον αφορά τις επιδόσεις της εκστρατείας, η προσαρμογή της τηλεοπτικής διαφήμισης «Οφθαλμαπάτες» μπορεί να γίνει εύκολα με μετάφραση του σεναρίου. Τα γραφικά δεν θα χρειαστούν τροποποιήσεις. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με την αλλαγή συμπεριφοράς.

23 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 011 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Εκπαίδευση έμπειρων οδηγών/εκπαίδευση μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης H προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών προσφέρεται από διάφορους παρόχους στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους οποίους συγκαταλέγονται το Ινστιτούτο Έμπειρων Μοτοσυκλετιστών (Institute of Advanced Motorists/ΙΑΜ), ROSPA, BSM και DIA. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εκπαίδευση αυτή βασίστηκε αρχικά στο εγχειρίδιο «Roadcraft» της Αστυνομίας. H ποιότητα της προχωρημένης εκπαίδευσης οδηγών διασφαλίζεται από την Υπηρεσία Προτύπων Οδήγησης (Driving Standards Agency) και περιλαμβάνει μια δοκιμασία. Το εγχειρίδιο Roadcraft βασίστηκε σε θεωρητικές σημειώσεις εκπαιδευτών της Αστυνομίας και εκδόθηκε για πρώτη φορά το Έκδοση ειδικά για οδηγούς μοτοσυκλετών δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το Το εκπαιδευτικό σύστημα της Αστυνομίας περιλαμβάνει επτά χαρακτηριστικά, καθένα από τα οποία αφορά την προσέγγιση κατάστασης κινδύνου. Εφαρμόζονται μόνον τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον εκάστοτε κίνδυνο: 1. ΠΟΡΕΙΑ - Επιλέξτε τη σωστή λωρίδα προσέγγισης, ελέγξτε προς τα πίσω και χρησιμοποιήστε φλας αν πρέπει να προειδοποιήσετε για αλλαγή της θέσης πορείας σας στο δρόμο. 2. ΤΑΧΥΤΗΤΑ - Ελέγξτε και πάλι προς τα πίσω, σκεφτείτε να ενεργοποιήσετε και πάλι το φλας αν πρόκειται να στρίψετε. Μείωση ταχύτητας λόγω κινδύνου, ύστερα από σήμα επιβράδυνσης, εφόσον απαιτείται. 3. ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑ ΟΣΗΣ - Επιλέξτε την κατάλληλη σχέση μετάδοσης για την επιλεγμένη ταχύτητα. 4. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΙΣΩ & ΦΛΑΣ Και πάλι έλεγχος πίσω. Σκεφτείτε να προειδοποιήσετε και πάλι χρησιμοποιώντας το φλας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη ή για να υπενθυμίσετε την πρόθεσή σας. 5. ΚΟΡΝΑ - Εάν είναι απαραίτητο, προειδοποιήστε χρησιμοποιώντας

24 την κόρνα. 6. ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ Ρίξτε μια τελευταία ματιά πίσω πριν στρίψετε. 7. ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ - Εφαρμόζεται για την ασφαλή απομάκρυνση από την κατάσταση κινδύνου. Το «σύστημα» της εκπαίδευσης έχει εξελιχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του οδοστρώματος. ίνεται πλέον μεγάλη έμφαση στην ευαισθητοποίηση όσον αφορά τους κινδύνους και την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικά περιθώρια ασφάλειας στον τρόπο οδήγησης των μοτοσυκλετών. Στοιχεία παρακολούθησης: Η εκπαίδευση παρέχεται είτε από εθελοντές «παρατηρητές», είτε από επαγγελματίες εκπαιδευτές. Η δοκιμασία πραγματοποιείται συνήθως από οδηγό κλάσης 1 της Αστυνομίας (Police Class 1) ο οποίος ενεργεί ως εξεταστής. Υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί για τη μείωση των κινδύνων ατυχημάτων στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι προχωρημένοι οδηγοί. Το Ινστιτούτο IAM υποστηρίζει πως οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί κατά 20%. Τρέχουσα έρευνα στον τομέα της εκπαίδευσης οδηγών τονίζει την ύπαρξη 4 επιπέδων συμπεριφοράς των οδηγών και την ανάγκη σχεδιασμού της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση κάθε επιπέδου. Η κατά κύριο λόγο προαιρετική εκπαίδευση μετά τη λήψη του άδειας ικανότητας οδηγού επικεντρώνεται στα δύο χαμηλότερα επίπεδα συμπεριφοράς (1. ελιγμοί οχήματος και 2. γνώση των συνθηκών κυκλοφορίας), αλλά τα δύο υψηλότερα επίπεδα έχουν παραμεληθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Αυτά είναι ωστόσο τα επίπεδα τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά του οδηγού και τη σχετική οδική ασφάλεια, συγκεκριμένα: 3. το πλαίσιο οδήγησης (κόπωση, διάσπαση της προσοχής, αλληλεπίδραση με τα άλλα οχήματα, κ.λπ.) και 4. οι στόχοι για τη ζωή και οι δεξιότητες για τη διαβίωση (αξίες και συμπεριφορές σε σχέση με τη ζωή γενικά, και πώς μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο οδήγησης του ατόμου). Ο λεγόμενος πίνακας GADGET είναι μοντέλο που περιλαμβάνει αυτά τα 4 επίπεδα οδηγικής συμπεριφοράς και ενσωματώνει τρεις τύπους αναγκών εκπαίδευσης σε κάθε επίπεδο: γνώσεις και δεξιότητες, παράγοντες αύξησης του κινδύνου και αυτοαξιολόγηση. Ο πίνακας GADGET βασίζεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Υπουργείο Μεταφορών, αλλά περιλαμβάνει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Άρθρο του Υπουργείου Μεταφορών με τίτλο «Οι αλλαγές στο σύστημα

25 χορήγησης διπλωμάτων στη Σουηδία»: (http://www.dft.gov.uk/pgr/roadsafety/drs/novicedrivers/conference/changestothelicensingsystemi4662) Προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών (Advanced Rider Training ART) βασιζόμενη στο πλαίσιο οδήγησης, τις αξίες και τις στάσεις ζωής και στην κριτική αυτοαξιολόγηση θα πρόσφερε περισσότερες δυνατότητες μείωσης των κινδύνων ατυχημάτων. Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Για την προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών επιλέγονται οδηγοί από ομάδα οδηγών που εμφανίζουν λιγότερο επικίνδυνη συμπεριφορά. Οι παρέχοντες την εκπαίδευση αυτή αναφέρουν την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και ισχυρίζονται πως οι κίνδυνοι ατυχημάτων έχουν μειωθεί σημαντικά, αν και η εμπειρική έρευνα επιβεβαιώνει ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην προχωρημένη εκπαίδευση βελτιώνονται η εμπιστοσύνη και οι γνώσεις τους, αλλά η παρακολούθηση αυτών των ισχυρισμών έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη. Είναι δύσκολο να βρεθεί δημοσιευμένη αξιολόγηση βασιζόμενη σε συγκρούσεις/ατυχήματα. Μερικές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις σε οδηγούς που έχουν συμμετάσχει σε προχωρημένη εκπαίδευση, προφανώς με βάση αναλογιστικές πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις οι οποίες συνδέουν την προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών με το μειωμένο κίνδυνο ατυχημάτων. Bikesafe (ΒΠ1 001). ERS (Enhanced Rider Scheme / Ενισχυμένο σύστημα οδηγών μοτοσυκλέτας). Αιτιολόγηση: Μολονότι τα στοιχεία είναι ενδεικτικά, φαίνεται να σχετίζεται η προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών και η μείωση των κινδύνων ατυχημάτων, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση του κόστους ασφάλισης. Η προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών, με την εστίαση εστιάσει στους δύο υψηλότερους στόχους του πίνακα Gadget, φαίνεται να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων από ό,τι προγράμματα που βασίζονται περισσότερο σε δεξιότητες. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

26 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 012 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Lucky 13. Κόμικς της ACEM για την οδική ασφάλεια Αυτή η σειρά 13 κόμικς, που χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών (ACEM), έχει ως στόχο την παροχή συμβουλών στους οδηγούς για την αντιμετώπιση των αιτιών ατυχημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές, όπως προσδιορίζονται στην εμπεριστατωμένη μελέτη MAIDS Ατυχήματα που προκαλούνται λόγω κακών υποδομών αντιστοιχούν στο 8% του συνόλου ατυχημάτων, σύμφωνα με τη MAIDS. Οι κακές συνθήκες πολλών ευρωπαϊκών δρόμων και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ανάγκες των Μ εξακολουθούν να παραμελούνται

27 συχνά από τον τομέα της οδοποιίας, είναι οι λόγοι για αυτήν την κατάσταση. εδομένου ότι δεν θα είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξουν ιδανικές συνθήκες σε όλους τους δρόμους, η συμπεριφορά των οδηγών για την αντιμετώπιση κάθε κατάστασης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια των Μ. Με την παροχή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις κύριες αιτίες των ατυχημάτων, η εκστρατεία για την ασφάλεια έχει ως στόχο να βοηθήσει τους οδηγούς να προβαίνουν σε καλύτερες επιλογές και να συμβάλουν στη βελτίωση της δικής τους ασφάλειας. Μερικές από τις συμβουλές αφορούν άλλους παράγοντες, όπως η συμπεριφορά των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου και η απώλεια ελέγχου. εν έχει καταστεί σαφής ο τρόπος διανομής των κινουμένων σχεδίων. Παρέχεται η δυνατότητα τηλεφόρτωσης από τον ιστότοπο και στην ενότητα «ειδήσεις» αναφέρεται μια συνεργασία με εκπαιδευτές οδήγησης μοτοσυκλετών. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Η εκστρατεία βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων ατυχημάτων, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της εκστρατείας. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα μόλις ένα από τα 13 κόμικς. Είναι πολύ νωρίς για αξιόπιστα αποτελέσματα και η στρατηγική παρακολούθησης δεν είναι σαφής. Καθώς η εκστρατεία βασίζεται στις κύριες αιτίες των ατυχημάτων των Μ που προσδιορίζονται στην εμπεριστατωμένη μελέτη MAIDS, είναι δυνατόν να συμβάλει στη μείωση των θυμάτων των ατυχημάτων. Τα θέματα διανομής και παρακολούθησης δεν είναι σαφή σε αυτό το στάδιο. Barebones (ΒΠ1 009). Ιστότοπος «Dangerous Games». Ιστότοπος «Young Biker.Net». Μολονότι η εκστρατεία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, είναι δυνατόν να συμβάλει στη μείωση των συγκρούσεων/ατυχημάτων με την παροχή συμβουλών στους οδηγούς όσον αφορά ειδικά την αποφυγή των συνηθέστερων αιτιών ατυχημάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν από την μέθοδο διανομής. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

28

29 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 013 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Bringing Bikers Out of the Blindspot Devon CC Για την προστασία των οδηγών μηχανοκίνητων δικύκλων από τα τυφλά σημεία Το πρόγραμμα «Blindspot», που ξεκίνησε το 2003 το Συμβούλιο της Κομητείας Devon, αποτελεί τη βάση του προγράμματος αυτής της αρχής για την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών και έχει σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την έρευνα και τη διαβούλευση. Η δεύτερη φάση αφορά την υλοποίηση και την εφαρμογή και εκτελείται παράλληλα με την τρίτη φάση, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο και την επανεξέταση. Η δημοσίευση της στρατηγικής της κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών, τον Φεβρουάριο του 2005, προσφέρει μια περαιτέρω ευκαιρία να επανεξεταστεί η μελλοντική εστίαση και οι στόχοι του προγράμματος της Κομητείας Devon για την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών. Και, για άλλη μια φορά, εκφράζει τη δέσμευση της Κομητείας Devon για την επίτευξη των εθνικών στόχων σε τοπικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα Blindspot έχει έξι στόχους: να συλλεχθούν περαιτέρω πληροφορίες από μοτοσυκλετιστές σχετικά με τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, ως χρήστες του οδικού δικτύου της Κομητείας Devon, να τονιστεί η σημασία της ασφάλειας των οδηγών στους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, να ερευνηθούν, να καταρτιστούν και να παραδοθούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και έμπειρους οδηγούς, να καθιερωθούν εξειδικευμένα μαθήματα για οδηγούς που ενεπλάκησαν πρόσφατα σε ατυχήματα, να διασφαλιστεί ότι κατά τον σχεδιασμό και τη συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι ανάγκες των οδηγών, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες όσον αφορά την εκπαίδευση, την οδοποιία και την επιβολή της νομοθεσίας για τη μείωση των ατυχημάτων και των θυμάτων ατυχημάτων.

30 Πρόκειται για πρόγραμμα υπέρ της χρήσης μοτοσυκλετών. Βασίζεται στη θεμελιώδη κατανόηση των περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών πλεονεκτημάτων, καθώς και των πλεονεκτημάτων προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης που μπορούν να προκύψουν με τη χρήση αυτού του μέσου μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι να επιτευχθεί μετρήσιμη και διαρκής βελτίωση όσον αφορά την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών. Εκτός από την έκθεση η οποία βασίζεται σε γνωστά δεδομένα ατυχημάτων, κρίθηκε απαραίτητο να συγκεντρωθούν ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την πείρα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των οδηγών. εδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος βασίζεται στην υποστήριξη των οδηγών, για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του ήταν εξαιρετικά σημαντικό να συγκεντρωθούν οι απόψεις των χρηστών παράλληλα με τη «δύσκολη» διαδικασία εξόρυξης δεδομένων. Τα ηλεκτρονικά και έντυπα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από 500 οδηγούς και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν χιλιάδες δεδομένα, όπως: πείρα των οδηγών, είδος και σκοπός των οδηγών, ιστορικό ατυχημάτων, ιδέες για μελλοντικές παρεμβάσεις και δημογραφικά στοιχεία. Για να συμπληρωθεί η απόκτηση των δομημένων δεδομένων, υπό το πρόγραμμα Blindspot καθιερώθηκε επίσης καινοτόμο ηλεκτρονικό φόρουμ συζήτησης για τους οδηγούς μοτοσυκλετών που θα ήθελαν να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες όσον αφορά, κυρίως, θέματα ασφάλειας. Το φόρουμ είχε μεγάλη επιτυχία καθώς προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον - περίπου επισκέψεις το 2006 με περισσότερα από 330 σχόλια που κάλυπταν περισσότερες από 60 διαφορετικές θεματικές ενότητες. Το φόρουμ δίνει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους της Κομητείας Devon να προκαλέσουν συζητήσεις και να παρακολουθούν τις απόψεις των χρηστών. Τα αποτελέσματα από την έρευνα και το πρόγραμμα που προέκυψε περιλαμβάνουν τα εξής: 1. Bike Sense δύο χωριστά προγράμματα εκπαίδευσης, ένα για τους αρχάριους κατόχους άδειας οδήγησης και ένα για έμπειρους οδηγούς, οι οποίοι είτε λαμβάνουν δίπλωμα για να οδηγήσουν μηχανή περισσότερων κυβικών, είτε οδηγούν και πάλι μετά από περίοδο παύσης της οδήγησης. Καθένα από αυτά τα προγράμματα εκπαίδευσης διευθύνεται από το Devon Drivers Centre (κέντρο οδήγησης) του Συμβουλίου της Κομητείας Devon. 2. Μαθήματα για τη μείωση κινδύνων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Exeter και την

31 Αστυνομία της Κομητείας Devon και της Κορνουάλης. Σκοπός αυτών των ιδιαίτερα καινοτόμων μαθημάτων είναι να αντιμετωπιστεί η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των οδηγών Μ οι οποίοι υπέπεσαν σε οδικές παραβάσεις στο Devon και στην Κορνουάλη. Τα μαθήματα εσκεμμένα αποφεύγουν το θέμα των δεξιοτήτων όσον αφορά τον χειρισμό της μηχανής και επικεντρώνονται περισσότερο στην ψυχολογία της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς και στην αποφυγή του κινδύνου. 3. Spiller Killer μια άλλη πρωτοποριακή εξέλιξη, η οποία λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Πρώτον, η εκστρατεία ενθαρρύνει τους οδηγούς, τους μεταφορείς και άλλους μεγάλους ιδιοκτήτες στόλων, να μειώσουν τη συχνότητα των διαρροών καυσίμων. εύτερον, έχει δημιουργηθεί για τους μοτοσυκλετιστές τηλεφωνική γραμμή σχετικά με τις διαρροές καυσίμων και τις φθορές των δρόμων, ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία των χρηστών και οι χρόνοι απόκρισης όσον αφορά τη συντήρηση. Μολονότι από τα δεδομένα ατυχημάτων προκύπτει ότι οι διαρροές καυσίμων δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα αιτιότητας, πρόκειται σαφώς για θέμα που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σε πολλούς οδηγούς. Ως εκ τούτου, η προσέγγισή μας ήταν να δημιουργήσουμε υψηλό προφίλ με ελάχιστη δέσμευση πόρων. 4. Οπτικουακουστικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των οδηγών αυτοκινήτων όσον αφορά τους μοτοσυκλετιστές και για να αναδειχθεί το ζήτημα της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς μεταξύ οδηγών. ιεξάγονται δράσεις ευαισθητοποίησης με την υποστήριξη της Ομάδας ράσης Μοτοσυκλετιστών (Motorcycle Action Group) και τοπικές ομάδες έμπειρων οδηγών, οι οποίες περιλαμβάνουν μαρτυρίες από θύματα τροχαίων ατυχημάτων, οικογένειες θυμάτων και υπηρεσίες πρόνοιας. 5. Έρευνα σχετικά με τη βιωσιμότητα της κίνησης μοτοσυκλετιστών σε λεωφορειολωρίδες στο δίκτυο της Κομητείας Devon, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια. 6. Εκπαίδευση για τους μηχανικούς, τους τεχνικούς, τους εργαζόμενους στον τομέα της οδικής ασφάλειας, τους ερευνητές ατυχημάτων και τους αστυνομικούς όσον αφορά το σχεδιασμό και τον έλεγχο των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου με ειδική αναφορά στις ανάγκες των δικυκλιστών. 7. Σήμανση οδών υψηλού κινδύνου εφαρμόζονται δύο προσεγγίσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις αναλύσεις ατυχημάτων σε βασικές

32 περιφερειακές οδούς καθώς και σε διαδρομές αναψυχής. Πρώτον, στις διαδρομές στις οποίες έχουν συμβεί ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται μόνο ένα όχημα καθώς και συγκρούσεις λόγω υψηλής ταχύτητας τοποθετείται πειραματική και προσωρινή σήμανση, η οποία υποδεικνύει τον κίνδυνο θανατηφόρου ατυχήματος. εύτερον, στις αστικές διαδρομές καθημερινών μετακινήσεων διαπιστώνεται υψηλή συχνότητα ατυχημάτων λόγω προσπεράσεων χαμηλής ταχύτητας και παρεμβολών των οχημάτων στην πορεία των μοτοσυκλετών. Η προτεινόμενη σήμανση για αυτές τις διαδρομές θα προειδοποιεί τους οδηγούς πρωτίστως για την παρουσία των μοτοσυκλετιστών. 8. Βελτίωση των επικοινωνιών με τις ομάδες χρηστών μέσω: του ηλεκτρονικού φόρουμ συζητήσεων, της καθιέρωσης της τηλεφωνικής γραμμής Spiller Killer, της δημοσίευσης ενημερωτικών δελτίων τα οποία ενημερώνουν αλλά και παροτρύνουν τους ενδιαφερόμενους να σχολιάσουν και να δώσουν άλλες πληροφορίες, της προόδου και των επιδόσεων του προγράμματος. 9. Βελτιώσεις του είδους, της θέσης και του όγκου των χώρων στάθμευσης μοτοσυκλετών. 10. Συμβολή στην ανάπτυξη προτύπων παραγωγής και επιδόσεων των καλυμμάτων φρεατίων και ιδίως, όσον αφορά τον δείκτη αντιολισθηρότητας για το επικείμενο πρότυπο BS EN. Το έργο αυτό εποπτεύεται από τον αρμόδιο Μηχανικό Υλικών και Επιστήμης Υλικών της Κομητείας. Στοιχεία παρακολούθησης: 11. Η διασφάλιση της ευαισθητοποίησης των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό των μαθημάτων εκπαίδευσης των οδηγών που παραδίδονται από το Κέντρο Οδήγησης του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα: Σε αντίθεση με την εθνική τάση, της Κομητείας Devon τα ποσοστά των νεκρών και σοβαρά τραυματισμένων (ΝΣΤ) σε ατυχήματα με Μ έχουν μειωθεί παρά την αύξηση του αριθμού αγοραζόμενων μοτοσυκλετών και των διανυόμενων χιλιομέτρων. Οι μειώσεις σε τοπικό επίπεδο των ποσοστών ΝΣΤ σε ατυχήματα με Μ έχουν ευθυγραμμιστεί με τις συνολικές μειώσεις των ποσοστών ατυχημάτων ΝΣΤ στο σύνολο του δικτύου του της Κομητείας Devon. Σύνοψη της ανάλυσης της εξέλιξης ατυχημάτων είναι διαθέσιμη στη σελίδα στατιστικών στοιχείων ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα, στον ιστότοπο της Κομητείας Devon για την οδική ασφάλεια.

D5.2 ΠΑΚΕΤΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΔ. Κύριοι Συντάκτες: DGT & ALTRAN

D5.2 ΠΑΚΕΤΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΔ. Κύριοι Συντάκτες: DGT & ALTRAN D5.2 ΠΑΚΕΤΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΔ Κύριοι Συντάκτες: DGT & ALTRAN Στοιχεία έκθεσης Τίτλος: Πακέτο ράσεων Αντιμετώπιση των Αστικών ατυχημάτων των Μ Συντάκτες: Λέξεις-κλειδιά:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΠ5: Σχεδιασμός Μ και μέσα ατομικής προστασίας

ΒΠ5: Σχεδιασμός Μ και μέσα ατομικής προστασίας ΒΠ5: Σχεδιασμός Μ και μέσα ατομικής προστασίας Παραπομπή: ΒΠ5 001: Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος ικτυακός τόπος: Συστήματα αερόσακων μοτοσικλέτας Σχετ.: Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο οδικής ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα και εκτίµηση των εκπαιδευτικών αναγκών τους: Τα επίπεδα παρέµβασης της Κοινωνικής Εργασίας»

Ελλάδα και εκτίµηση των εκπαιδευτικών αναγκών τους: Τα επίπεδα παρέµβασης της Κοινωνικής Εργασίας» Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τίτλος: «Περιγραφή του συστήµατος εκπαίδευσης των δασκάλων οδήγησης στην Ελλάδα και εκτίµηση των εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο σχετικά με την ένταξη

Εγχειρίδιο σχετικά με την ένταξη Δεύτερη έκδοση Εγχειρίδιο σχετικά με την ένταξη για υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ειδικούς επαγγελματίες Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εγχειρίδιο σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματοποιώντας τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Επαγγελματοποιώντας τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Επαγγελματοποιώντας τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας Δεξιότητες των επαγγελματιών και Διαδρομές απόκτησης προσόντων στην Ευρώπη Επαγγελματοποιώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς Για την πρόληψη της κακο- Ποίησης και παραμέλησης Των ηλικιωμένων. - Ιστορικό, Βέλτιστες Πρακτικές και Προτάσεις -

Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς Για την πρόληψη της κακο- Ποίησης και παραμέλησης Των ηλικιωμένων. - Ιστορικό, Βέλτιστες Πρακτικές και Προτάσεις - Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς Για την πρόληψη της κακο- Ποίησης και παραμέλησης Των ηλικιωμένων - Ιστορικό, Βέλτιστες Πρακτικές και Προτάσεις - Από τον Εκδότη Συντονισμός: Ολλανδία (ANBO) Σύνταξη: Marlou

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων

Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων Code RED Co-design to Re-Engage the Disengaged PROJECT NUMBER - UK/13/LLP-LdV/TOI-678 Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων Αρ. Αποτελέσματος 4 Πακέτο Εργασίας 2 Τίτλος Πακέτου Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιστες πρακτικες οδικης ασφαλειας

Βελτιστες πρακτικες οδικης ασφαλειας Βελτιστες πρακτικες οδικης ασφαλειας Εγχειριδιο μετρων σε επιπεδο χωρας ON THE MOVE Για ασφαλέστερους δρόμους στην Ευρώπη Βελτιστες πρακτικες οδικης ασφαλειας Συντάκτες: Μεθοδολογια Eveline Braun, Bernhard

Διαβάστε περισσότερα

ΜOΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝEΡΓΕΙΑ

ΜOΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝEΡΓΕΙΑ ΜOΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝEΡΓΕΙΑ Εκπαίδευση των αυριανών καταναλωτών ενέργειας Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 2006

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ «ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΙΑΚΙΝ ΥΝΕΥΣΗΣ, ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ Ο ΗΓΗΣΗ ΙΚΥΚΛΩΝ ΜΕ/ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΝΟΣ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ «ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΙΑΚΙΝ ΥΝΕΥΣΗΣ, ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ Ο ΗΓΗΣΗ ΙΚΥΚΛΩΝ ΜΕ/ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΝΟΣ» ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ «ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΙΑΚΙΝ ΥΝΕΥΣΗΣ, ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ Ο ΗΓΗΣΗ ΙΚΥΚΛΩΝ ΜΕ/ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΝΟΣ» Συντάκτες: Αγριτέλης Ιωάννης ούφλια Ευµορφία Σουλαδάκη Άννα

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων

Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων Code RED Co-design to Re-Engage the Disengaged PROJECT NUMBER - UK/13/LLP-LdV/TOI-678 Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων Αρ. Αποτελέσματος 4 Πακέτο Εργασίας 2 Τίτλος Πακέτου Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων

Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων Code RED Co-design to Re-Engage the Disengaged ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ - UK/13/LLP-LdV/TOI-678 ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΟΥ - 2013-1-GB2-LEO05-10789 Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων Αρ. Αποτελέσματος 4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν για την υλοποίησή της:

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν για την υλοποίησή της: ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 0

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 0 VALUE ANALYSIIS Έκθεση για το ερευνητικό πρόγραμμα INNOREGIO: διάδοση τεχνολογιών ανάπτυξης καινοτομίας Nick Rich, BSc MBA Matthias Holweg, Dipl.-Wirtschaftsing.(FH) MSc Lean Enterprise Research Centre

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «Συνθετική διατριβή που υπεβλήθη για την μερική ικανοποίηση των απαιτήσεων για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

Δ.Π.Μ.Σ. Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων. Ειδίκευση: Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος

Δ.Π.Μ.Σ. Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων. Ειδίκευση: Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Δ.Π.Μ.Σ. Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων Ειδίκευση: Συστήματα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να βελτιώσετε και να ενθαρρύνετε τις καλές ενεργειακές πρακτικές

Πώς να βελτιώσετε και να ενθαρρύνετε τις καλές ενεργειακές πρακτικές Πώς να βελτιώσετε και να ενθαρρύνετε τις καλές ενεργειακές πρακτικές Ένας Οδηγός για Διευθυντές Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων Μάϊος 2014 Το E-seaP είναι ένα εργαλείο υποστήριξης που στοχεύει στην εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Για περισσότερες πληροφορίες European

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Προσόν για τους Επαγγελματίες στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία

Ευρωπαϊκό Προσόν για τους Επαγγελματίες στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία Ευρωπαϊκό Προσόν για τους Επαγγελματίες στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία Ευρωπαϊκό Προσόν για τους Επαγγελματίες στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία Final Report Public Part 510362-LLP-1-2010-1-IT-LEONARDO-LMP

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ικτύου Ευρυδίκη. Αναπτύσσοντας. Βασικές Ικανότητες. στο Σχολείο στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες χάραξης Πολιτικής

Έκθεση ικτύου Ευρυδίκη. Αναπτύσσοντας. Βασικές Ικανότητες. στο Σχολείο στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες χάραξης Πολιτικής Έκθεση ικτύου Ευρυδίκη Αναπτύσσοντας Βασικές Ικανότητες στο Σχολείο στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες χάραξης Πολιτικής Αναπτύσσοντας Βασικές Ικανότητες Στο Σχολείο στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Οδική Ασφάλεια και Μείωση Ατυχηµάτων 1

Οδική Ασφάλεια και Μείωση Ατυχηµάτων 1 Οδική Ασφάλεια και Μείωση Ατυχηµάτων 1 Για την χρήση του ακόλουθου υλικού: Ο σκοπός του PORTAL είναι η επιτάχυνση της εφαρµογής των ευρηµάτων των ερευνητικών έργων της ΕΕ στον τοµέα των τοπικών και περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΚΕΦΑΛΑΙΟ2 - ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ Ο ΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΚΕΦΑΛΑΙΟ2 - ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ Ο ΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.1 Ορισµός.. 1 1.2 Γενικά.... 1 1.3 Οι βασικές ανάγκες για την µετακίνηση και την βελτιστοποίηση του ταξιδιού... 3 1.4 Συµβολή του χρήστη στα οδικά ατυχήµατα... 4 1.5

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Οδηγός εκπαιδευτή 1.1. Εισαγωγή 1.2. Εκπαιδευτικό υλικό για τις δραστηριότητες πρόληψης του άγχους 1.3. Περιγραφή του οδηγού εκπαιδευτή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη

Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη Εξελίξεις και Ευκαιρίες για τις Ευρωπαϊκές Χώρες EUROPEAN AGENCY for Special Needs and Inclusive Education ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινες αγορές! Εγχειρίδιο για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις. 2η έκδοση. Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πράσινες αγορές! Εγχειρίδιο για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις. 2η έκδοση. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πράσινες αγορές! Εγχειρίδιο για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις 2η έκδοση Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1 Προσοχή Το παρόν είναι ενδεικτικό έγγραφο των υπηρεσιών της Επιτροπής και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 30.5.2007 COM(2007) 279 τελικό ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ Ευρωπαϊκή Στρατηγική για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη Διατροφή, το Υπερβολικό Βάρος και την Παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κοινή μεθοδολογία για την αξιολόγηση των κρατικών ενισχύσεων

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κοινή μεθοδολογία για την αξιολόγηση των κρατικών ενισχύσεων ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX SWD(2014) XXX ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Κοινή μεθοδολογία για την αξιολόγηση των κρατικών ενισχύσεων EL EL ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα