ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση"

Transcript

1 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 001 Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: BikeSafe / ScooterSafe London Η βρετανική αστυνομία ξεκίνησε το 2003 την πρωτοβουλία BikeSafe, στο πλαίσιο της οποίας μοτoσυκλετιστές, μοτοποδηλάτες και δικυκλιστές καλούνται να παρακολουθήσουν ημερίδα οδηγικών δεξιοτήτων, κατά την οποία αξιολογούνται οι δεξιότητές τους από έμπειρους μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας. Οι οδηγοί περνούν ολόκληρη ημέρα στην αστυνομική διεύθυνση, κατά την οποία συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές συνεδρίες, οι οποίες καλύπτουν το σύστημα ελέγχου μοτοσυκλέτας, τους παράγοντες αιτιότητας των ατυχημάτων και θέματα ασφάλειας, καθώς και σε πρακτική εξάσκηση η οποία περιλαμβάνει διαδρομές περίπου χιλιομέτρων με τη συνοδεία επόπτη. Αφού ολοκληρώσουν την ημερίδα οδηγικών δεξιοτήτων, οι οδηγοί ενθαρρύνονται να συνεχίσουν με περαιτέρω εκπαίδευσης σχετικά με τα μηχανοκίνητα δίκυκλα. Τα στοιχεία της εκπαίδευσης αντιστοιχούν στα υψηλότερα επίπεδα του Πίνακα GADGET (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GADGET, Hatakka, Keskinen, Gregersen, Glad 1999). Στους συμμετέχοντες παρέχεται αξιολόγηση των οδηγικών δεξιοτήτων τους και συμβουλές όσον αφορά τους τρόπους βελτίωσής τους. Στοιχεία παρακολούθησης: εν είχε τεθεί συγκεκριμένος στόχος πριν και μετά την παρακολούθηση των δεδομένων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται όσοι συμμετείχαν στα μαθήματα. Στους οδηγούς αποστέλλεται ερωτηματολόγιο 6 μήνες μετά τη συμμετοχή τους στο BikeSafe. Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα της έκθεσης παρακολούθησης του προγράμματος BikeSafe του 2009, βάσει των απαντήσεων επί

2 του ερωτηματολογίου: Μετά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. το ποσοστό των ατυχημάτων που αφορά τραυματισμούς εκπαιδευθέντων μειώνεται κατά περισσότερο από 10% και ο αριθμός των ατυχημάτων στα οποία έχει εμπλακεί άλλο όχημα μειώνεται κατά περισσότερο από 5%. Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι, λόγω της συμπληρωματικής εκπαίδευσής τους σε θέματα ασφάλειας, οι οδηγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα BikeSafe έχουν λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούν και διαπιστώνεται ότι γνωρίζουν καλύτερα τις κυκλοφοριακές συνθήκες και μειώνεται η πιθανότητα να εμπλακούν σε συγκρούσεις. Οι αριθμοί των θυμάτων ατυχημάτων με μηχανοκίνητα δίκυκλα (Μ ) στο Λονδίνο παρατίθενται στον κατωτέρω πίνακα. Αφότου ξεκίνησε η πρωτοβουλία BikeSafe London, το 2003, το συνολικό ποσοστό των θυμάτων Μ μειώθηκε κατά 30%. Την ίδια περίοδο, οι χρήστες Μ οι οποίοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά μειώθηκαν κατά 39%. Έτος Θανατηφόρα Σοβαρά Ελαφρά Μολονότι δεν είναι δυνατόν να συσχετιστεί άμεσα το πρόγραμμα BikeSafe London με τη μείωση των θυμάτων ατυχημάτων, από την αξιολόγηση του προγράμματος φαίνεται πως αποδεικνύεται η συμβολή του σε αυτές τις επιδόσεις. Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Περισσότεροι από οδηγοί συμμετείχαν στην εκπαίδευση BikeSafe London. Παρά την αυξανόμενη χρήση Μ, μειώνονται σημαντικά τα θύματα ατυχημάτων με Μ στο Λονδίνο και είναι θετικά τα αποτελέσματα από την ποιοτική αξιολόγηση του προγράμματος. Προτείνεται πιο ενδελεχής αξιολόγηση της εκπαίδευσης, με βάση δεδομένα από την παρακολούθηση ομάδας συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και ομάδας αντιπαραβολής. Για την επακριβή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος θα ήταν απαραίτητα δεδομένα παρακολούθησης της εξέλιξης όσων συμμετέχουν στα μαθήματα. Υπάρχουν βάσιμες έμμεσες αποδείξεις οι οποίες ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, αλλά δεν είναι δυνατή η εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

3 Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Κατά την άποψη των οδηγών, τα βασικά στοιχεία είναι η ατομικά προσαρμοσμένη παροχή συμβουλών και η αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τους κοινούς παράγοντες αιτιότητας, με ειδικές στρατηγικές αποφυγής. Η επικεντρωμένη ανά ομάδα οδηγών παροχή συμβουλών παρεχόμενων συμβουλών και η αξιοπιστία των εκπαιδευτών φαίνεται να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες. Καλό παράδειγμα της επικεντρωμένης στοχοθέτησης είναι το μάθημα ScooterSafe, για οδηγούς μικρών μηχανοκίνητων δίκυκλων πόλης που τα χρησιμοποιούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Τα μαθήματα BikeSafe διεξάγονται σε πολλούς δήμους/αστυνομικές διευθύνσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα περισσότερα έχουν παρόμοια μορφή. Μολονότι τα στοιχεία είναι μόνον ενδεικτικά, το πρόγραμμα BikeSafe London φαίνεται πως συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των αστικών ατυχημάτων με Μ. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 ( έσμη Εργασιών) της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των ατυχημάτων με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς..

4 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 002 Τίτλος Πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Ιστότοπος: Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τη FEMA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλετισμού), την ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών) και την FIM ( ιεθνή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με το πρόγραμμα παρέχεται δομή για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών μοτοσυκλετών. Το περιεχόμενο είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με το πρόγραμμα υποχρεωτικής βασικής εκπαίδευσης που προβλέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόθεση των εταίρων είναι το εν λόγω πρόγραμμα (Initial Rider Training IRT) να καταστεί το ευρωπαϊκό πρότυπο για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών. Το περιεχόμενο περιλαμβάνει ευαισθητοποίηση όσον αφορά τους κινδύνους, θεωρητικά στοιχεία τα οποία καλύπτουν τα καίρια ζητήματα και δραστηριότητες «διεπαφών κυκλοφορίας». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ηλεκτρονική καθοδήγηση (ecoaching) για τη βελτίωση της αντίληψης των κινδύνων κατά την οδήγηση και της αξιολόγησης των κινδύνων. Αυτό φαίνεται πως έχει παρόμοιους στόχους με τη δοκιμασία αντίληψης κινδύνων που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5 Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Το περιεχόμενο του προγράμματος εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών βασίστηκε εν μέρει στη μελέτη ατυχημάτων MAIDS (Εμπεριστατωμένη μελέτη για τα ατυχήματα με δίκυκλο). Φαίνεται πως δεν υπήρξε καταγραφή των συμμετεχόντων για την εκτίμηση του κινδύνου σύγκρουσης/τραυματισμού σε σύγκριση με ομάδα αναφοράς, αλλά το περιεχόμενο της εκπαίδευσης επικεντρώνεται στους κύριους παράγοντες αιτιότητας. Από το πρόγραμμα προέκυψε πρότυπο υψηλής ποιότητας για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών σε όλη την Ευρώπη. Η σύσταση για την ηλεκτρονική καθοδήγηση (e-coaching) πρέπει να συνεκτιμηθεί παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται αλλού (Transport Research Laboratory/Εργαστήριο ερευνών στον τομέα των οδικών μεταφορών Defence School of Transport/Στρατιωτική Σχολή Μεταφορών Leconfield), σύμφωνα με την οποία δεξιότητες από την προσομοίωση δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν κατά την οδήγηση στους αυτοκινητόδρομους. (Η έκθεση για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών επιβεβαιώνει τη διαπίστωση της Honda ότι οι σπουδαστές προσπαθούσαν απλώς να προκαλέσουν σύγκρουση στον προσομοιωτή αν δεν βρίσκονταν υπό αυστηρή επιτήρηση.) Αναγκαιότητα εξισορρόπησης κατά την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών μεταξύ, αφενός, του ελέγχου του οχήματος και, αφετέρου, της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τους κινδύνους και την κοινωνική ευθύνη. Απαίτηση θέσπισης πανευρωπαϊκού προτύπου για την εκπαίδευση αρχάριων οδηγών. Εκπόνηση προγράμματος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μη επαγγελματίες εκπαιδευτές στις περιπτώσεις όπου δεν προσφέρεται επαγγελματική εκπαίδευση αρχάριων οδηγών. UK CBT (Υποχρεωτική Βασική Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο). Άλλα εθνικά πρότυπα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών (Καναδάς ΒΠ1 006 / Νορβηγία ΒΠ1 018). Μολονότι δεν πραγματοποιήθηκε καταγραφή των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα φαίνεται να αντιμετωπίζει τους βασικούς παράγοντες αιτιότητας των αστικών ατυχημάτων Μ (εσφαλμένη αντίληψη του οδηγού του άλλου οχήματος, εσφαλμένη απόφαση του οδηγού). Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των ατυχημάτων με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

6 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 003 Τίτλος Honda Rider Simulator (Προσομοιωτής οδήγησης Honda) Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Ιστότοπος: Ο προσομοιωτής οδήγησης μοτοσυκλετών από την Honda χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό εργαλείο από παρόχους κατάρτισης, αντιπροσωπείες και σχολεία, αλλά και από ιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να τελειοποιήσουν τις οδηγικές τους δεξιότητες στο σπίτι. Ο προσομοιωτής οδήγησης της Honda έχει τη μορφή υπολογιστή ο οποίος είναι τοποθετημένος σε μια σωληνοειδή κατασκευή που διαθέτει τιμόνι, σέλα, μοχλό αλλαγής ταχυτήτων και ποδοκίνητο μοχλό πέδης για να χρησιμοποιείται ως μοτοσυκλέτα. Ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει μαθαίνοντας τα όργανα χειρισμού σε προσομοιωμένες συνθήκες χαμηλής κυκλοφορίας και να προχωρήσει σταδιακά σε καταστάσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης. Είναι δυνατόν να επιλεγούν πολλές συνθήκες οδήγησης (πόλη, αγροτική περιοχή, βουνό, νύχτα κλπ.) καθώς και ο τύπος του οχήματος: σκούτερ ή μοτοποδήλατο μικρού, μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού. Υπάρχουν δύο προσομοιώσεις οδήγησης στην πόλη που παρέχουν την εμπειρία συνήθων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί μοτοσυκλετών στις αστικές περιοχές. Ο προσομοιωτής έχει σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτρέπει στον αρχάριο οδηγό να ανακαλύπτει με ασφάλεια τις επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει στο δρόμο και να αναπτύξει στρατηγικές επιβίωσης. Ο προσομοιωτής χρησιμοποιεί κοινό υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows 2000 ή νεότερη έκδοσή του. Στοιχεία παρακολούθησης: εν κατέστησαν διαθέσιμα ειδικά δεδομένα παρακολούθησης, αλλά από την έρευνα σχετικά με τη χρήση προσομοιωτών για την εκπαίδευση οδηγών στην Ιαπωνία (Awane1999) διαπιστώθηκε ότι η αντίληψη κινδύνου των αρχάριων οδηγών βελτιώθηκε μέσω της συστηματοποιημένης, εποπτευόμενης χρήσης του προσομοιωτή. Χωρίς επόπτευση, οι οδηγοί συχνά προσπαθούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση στον προσομοιωτή, όπως θα έκαναν στην περίπτωση ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Η έρευνα στη Βικτώρια, Αυστραλία (Haworth και Smith 1999) ενίσχυσε την ανάγκη της

7 επαναλαμβανόμενης εξάσκησης ενόψει «αναμενόμενου κινδύνου». Awane, T. (1999). Ενσωμάτωση των προσομοιωτών στην εκπαίδευση για την ασφάλεια των μοτοσυκλετών («Integrating simulators in motorcycle safety education») Μελέτη IATSS, 23, Haworth, N., Smith, R., & Kowadlo. (1999). Αξιολόγηση προγράμματος εκπαίδευσης οδηγών στη Βικτώρια (Έκθεση αριθ. 165). Μελβούρνη: Ερευνητικό κέντρο ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Monash. Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Οι επιδόσεις της «πρόβλεψης κινδύνου» από αρχάριους οδηγούς βελτιώθηκαν από τη συστηματοποιημένη και επιβλεπόμενη χρήση του προσομοιωτή. Η χρήση του προσομοιωτή και οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση όσον αφορά την αντίληψη του κινδύνου με τη χρήση προσομοίωσης συνήθων συνθηκών αστικής κυκλοφορίας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του οδηγού να προβλέπει και να διαχειρίζεται τους επικείμενους κινδύνους. Πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών από τη FEMA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλετισμού)/ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών) συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής καθοδήγησης (e-coaching) (ΒΠ1 002). Χρήση του προσομοιωτή εκπαίδευσης οδηγών από την BSM στο Ηνωμένο Βασίλειο. εν υπήρξε καταγραφή των χρηστών για τον προσδιορισμό κινδύνων ατυχημάτων στο δρόμο, αλλά η έρευνα καταδεικνύει ότι η αναγνώριση των συνήθων κινδύνων αιτιότητας ατυχημάτων (όπως προσδιορίζεται στη μελέτη MAIDS (Εμπεριστατωμένη Μελέτη για τα Ατυχήματα με ίκυκλο) θα μπορούσε να βελτιωθεί με συστηματοποιημένη και εποπτευόμενη χρήση του κατάλληλου προσομοιωτή. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

8 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 004 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Ασφάλεια των μοτοποδηλάτων Πρόκειται για ιστότοπο χρηματοδοτούμενο από τον φορέα συγκοινωνιών του Λονδίνου (Transport for London - Α), ο οποίος αποσκοπεί στην ενημέρωση των οικογενειών νεαρών οδηγών μοτοποδηλάτων/σκούτερ. Περιλαμβάνει σύνδεσμο με τον Dangerous Games website (αξιολογείται ξεχωριστά). Αυτός ο ιστότοπος περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία, τον προστατευτικό ρουχισμό, τους συνήθεις κινδύνους και την αιτιότητα των ατυχημάτων. Υπάρχουν μερικά χρήσιμα στατιστικά στοιχεία που βασίζονται σε μελέτες ατυχημάτων στο Λονδίνο, τα οποία, σε ορισμένο βαθμό, έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα της μελέτης MAIDS. Για παράδειγμα: Ποσοστό 27% των τροχαίων ατυχημάτων προκλήθηκαν από σφάλμα του οδηγού αυτοκινήτου, ενώ για το 63% των ατυχημάτων ήταν υπαίτιος ο οδηγός της μοτοσυκλέτας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η έλλειψη ικανοτήτων και εμπειρίας του οδηγού μοτοσυκλέτας αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο, αν και απευθύνονται σε γονείς, είναι χρήσιμες για τους νεαρούς οδηγούς μοτοσυκλετών. Η διάταξη, η συνολική προσέγγιση και τα γραφικά φαίνονται προσιτά και η πλοήγηση είναι εύκολη. Σχετικό υλικό είναι διαθέσιμο για τους κατοίκους του Λονδίνου, μετά από αίτημα. Ο ιστότοπος είναι στοχοθετημένος και τα μηνύματα που επιλέγονται χρησιμοποιούν στοιχεία ατυχημάτων στο Λονδίνο. εν υπάρχουν στοιχεία για τη σύγκριση κινδύνων ατυχημάτων χρηστών πριν και μετά την πρόσβαση στον ιστότοπο. εν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, αν και, ως μέρος της δέσμης μέτρων που εφαρμόζονται στο Λονδίνο, υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις για τη συμβολή στη μείωση των ατυχημάτων των Μ στην πόλη. Το πρόγραμμα παρέχει πύλη πληροφοριών για γονείς νεαρών

9 συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: οδηγών μοτοποδήλατων/σκούτερ. Μολονότι οι συμβουλές που παρέχονται κρίνονται ορθές και κατάλληλες, δεν είναι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα αποτελέσματα ή αριθμητικά στοιχεία για την πρόσβαση στον ιστότοπο. Το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου επικεντρώνεται το Λονδίνο, αλλά η προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού με τη χρήση τοπικών δεδομένων. «Dangerous Games website». «Get it Right». Ως υπόδειγμα πύλης πληροφοριών για τους γονείς, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα προσέγγισης βέλτιστων πρακτικών. Οι νεαροί οδηγοί αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό με βάση τα στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων και, παρά τα πορίσματα της MAIDS, φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις από το Λονδίνο και άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου (Hull, Leeds, York) ότι τα ατυχήματα στα οποία έχουν εμπλακεί οδηγοί μοτοσυκλετών ηλικίας από 16 έως 19 ετών είναι πιθανότερο πως οφείλονται σε σφάλμα του οδηγού της μοτοσυκλέτας. Καθώς οι γονείς συχνά πληρώνουν για το μοτοποδήλατο, την εκπαίδευση και τον προστατευτικό ρουχισμό, θα ήταν χρήσιμο να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, παρέχοντας κατάλληλες, εποικοδομητικές πληροφορίες. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

10 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 005 / ΒΠ3 001 Έκδοση: 1 Τίτλος Ιστότοπος: Επιπτώσεις της επιβολής της ιταλικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση κράνους όσον αφορά τις τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες Άρθρο σε μορφή pdf: Συνοπτική περιγραφή του Στοιχεία παρακολούθησης: H έρευνα αυτή αξιολογεί τη θέσπιση, το 2000, αναθεωρημένου νόμου σχετικά με τη χρήση κράνους από μοτοσυκλετιστές στην Ιταλία. Σε αυτήν την περιπτωσιολογική μελέτη αξιολογούνται τα αποτελέσματα εκστρατείας στα ΜΜΕ και εκστρατείας επιβολής στην περιφέρεια Romagna. Σύμφωνα με αναθεώρηση απαιτείται να φορούν κράνος όλοι οι μοτοσυκλετιστές και οδηγοί μοτοποδηλάτων. Πριν από την τροποποίηση, μόνο όσοι ήταν κάτω από 18 ετών όφειλαν να φορούν κράνος, υποχρέωση που τηρούνταν σε μεγάλο βαθμό. Η έρευνα επισημαίνει την απροθυμία των ιταλών οδηγών Μ όσον αφορά τη χρήση κράνους. Η απροθυμία αυτή ήταν πιο έντονη στις αστικές περιοχές και πιο εμφανής στη Νότια Ιταλία (22,5% στη Ρώμη, 3,4% στη Νάπολη). Η στοχοθετημένη εκστρατεία στα ΜΜΕ για την επιβολή της νομοθεσίας στην περιφέρεια Romagna είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των ποσοστών των οδηγών οι οποίοι φορούσαν κράνος και μείωση των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων (ΚΕΚ) των οδηγών Μ. Πριν Σωστή χρήση κράνους = 19,5% Μετά Σωστή χρήση κράνους = 97,5%

11 Αποτελέσματα: Απόσπασμα της έκθεσης περιλαμβάνεται παρακάτω: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Ο συνδυασμός της αστυνόμευσης και μιας αποτελεσματικής εκπαιδευτικής εκστρατείας φαίνεται πως έχουν αποφέρει σημαντική αύξηση της χρήσης κράνους και σημαντική μείωση των κρανιοεγκεφαλικών τραυματισμών των οδηγών Μ. Εκστρατεία «Wear and Lock» της ACEM (ΒΠ1 014 / ΒΠ3 006). Το πρόγραμμα επιβεβαιώνει το δυναμικό σαφούς και καθολικής νομοθεσίας για τη χρήση κράνους, που ενισχύεται με πρωτοβουλίες των ΜΜΕ και την επιβολή της νομοθεσίας ώστε να μειωθούν τραυματισμοί από συγκρούσεις. Μολονότι η περιφέρεια της Romagna είναι κατεξοχήν αγροτική, οι επιπτώσεις των ατυχημάτων πλησίαζαν τον μέσο όρο των αστικών ταχυτήτων Μ. Μολονότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρήση κράνους δεν αποτελεί σοβαρό ζήτημα σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, η εν λόγω προσέγγιση φαίνεται να αποτελεί μοντέλο βέλτιστης πρακτικής για τα κράτη στα οποία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα αυτή η παράβαση της νομοθεσίας. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

12 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 006 Έκδοση: 2 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μοτοσυκλετιστών του Καναδά «Gearing Up» Το πρόγραμμα «Gearing Up» για νέους μοτοσυκλετιστές περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά στοιχεία: πριν ξεκινήσετε τακτικές οδήγησης για τον μοτοσυκλετιστή αστικών κέντρων έλεγχος πρόσφυσης ανοικτές οδοί ισορροπία και πέδηση εκκίνηση κινητήρα έλεγχος επιβράδυνσης έλεγχος επιτάχυνσης βασική συμπεριφορά στο δρόμο τεχνικές έκτακτης ανάγκης Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρία και στοιχεία πρόβλεψης κινδύνων και περίπου 14 ώρες οδήγησης. Το πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό σε ορισμένες επαρχίες και προαιρετικό σε άλλες. Στην επαρχία Κεμπέκ κατέστη υποχρεωτικό το 1985, το 1997 καταργήθηκε η υποχρέωση επιβολής του και, μετά από αύξηση των ατυχημάτων, εφαρμόστηκε εκ νέου το 2000.

13 Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Σε μερικές επαρχίες, για παράδειγμα στη Νέα Γη, απαιτούνται η εκπαίδευση και η επιτυχής ολοκλήρωση των εξετάσεων όρασης και των δοκιμασιών θεωρίας, που συνοδεύονται από υποχρεωτική δοκιμαστική περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών, κατά την οποία ο οδηγός πρέπει να συνοδεύεται από έμπειρο μοτοσυκλετιστή. Ο «αρχάριος» μπορεί στη συνέχεια να υποβληθεί σε δοκιμασία οδήγησης ώστε να επιτρέπεται να οδηγεί χωρίς συνοδό. Το περιεχόμενο και η υλοποίηση της εκπαίδευσης βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων ατυχημάτων στον Καναδά. Η παρακολούθηση η οποία βασίζεται στα ατυχήματα είναι ουσιαστικά ευκαιριακή, λόγω νομοθετικών αλλαγών στο Κεμπέκ (βλ. αποτελέσματα κατωτέρω). Η εκπαίδευση αξιολογήθηκε αρχικά μέσω μελέτης που συνέκρινε 346 εκπαιδευμένους οδηγούς μοτοσυκλετών με ομάδα αναφοράς 346 ανεκπαίδευτων οδηγών μοτοσυκλετών (κατ αντιστοιχία ηλικίας και φύλου) κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας, από το 1979 έως το Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η ηλικία αποτελούσε τον ισχυρότερο προγνωστικό δείκτη όσον αφορά τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα. Ωστόσο, διαπιστώθηκε επίσης ότι όσον αφορά τους εκπαιδευμένους οδηγούς μοτοσυκλέτας παρατηρήθηκαν χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων σε σχέση με τους ανεκπαίδευτους οδηγούς και ότι τα ατυχήματα στα οποία είχαν εμπλακεί είχαν την τάση να είναι λιγότερο σοβαρά. Συνολικά, από την ομάδα εκπαιδευμένων οδηγών σημειώθηκαν 64% λιγότερα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα σε σύγκριση με την ομάδα ανεκπαίδευτων οδηγών (σημειώθηκαν επίσης 32% λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών). Ο αριθμός των ατυχημάτων και για τις δύο ομάδες μειώθηκε κάθε διαδοχικό έτος μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης μοτοσυκλέτας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα οφέλη της εκπαίδευσης όσον αφορά τη μείωση των ατυχημάτων ήταν περισσότερα για τους οδηγούς ηλικίας 25 ετών ή νεότερους σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς, και ότι τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης ήταν περισσότερο εμφανή σε βραχυπρόθεσμη και όχι σε μακροπρόθεσμη βάση. Από το 1985 έως το 1997, η εκπαίδευση οδηγών μοτοσυκλέτας ήταν υποχρεωτική στο Κεμπέκ. Το αμέσως μετά την απόσυρση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης οδηγών μοτοσυκλετών το τα θύματα από ατυχήματα με μοτοσυκλέτα αυξήθηκαν κατά 46 τοις εκατό. Το Κεμπέκ έθεσε εκ νέου σε ισχύ την υποχρεωτική εκπαίδευση οδηγών, από την 1η Ιουλίου Η υποχρεωτική εκπαίδευση αρχάριων οδηγών, με κατάλληλο περιεχόμενο και ποιότητα, φαίνεται πως αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης όσον αφορά τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα από νέους οδηγούς. Πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών FEMA/ACEM (ΒΠ1 002).

14 Αιτιολόγηση: UK CBT (Υποχρεωτική Βασική Κατάρτιση στο Ηνωμένο Βασίλειο). Μολονότι οι λεπτομέρειες της εκπαίδευσης βασίζονται σε δεδομένα ατυχημάτων στον Καναδά, η έννοια της κατάλληλης, προσιτής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης αρχάριων οδηγών φαίνεται να αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης όσον αφορά τις αστικές συγκρούσεις των Μ. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

15 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 007 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Ερευνητικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας αριθ.54 Εμπεριστατωμένη μελέτη για τα ατυχήματα με δίκυκλο (Νοέμβριος 2004) Έρευνα Έκθεσης του ΥΜ (έγγραφο pdf): Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα μελέτησε διεξοδικά περισσότερα από 1700 ατυχήματα με μοτοσυκλέτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση παρέχει λεπτομερή ανάλυση των παραγόντων αιτιότητας μέσω συνδυασμού «κλινικών» και στατιστικών προσεγγίσεων. Πέραν της επισκόπησης των θεμάτων, στην έκθεση προσδιορίζονται κατάλληλα αντίμετρα συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση των κύριων αιτιών των ατυχημάτων. Προσδιορίζονται οι βασικές βελτιώσεις για οδηγούς και άλλους χρήστες του οδικού δικτύου (βλέπε παρακάτω).

16 Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Οι πληροφορίες αυτές σχετικά με συγκεκριμένα αντίμετρα συμπεριφοράς για τους μοτοσυκλετιστές και τους οδηγούς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την υλοποίηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης. Μολονότι η έκθεση συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με άλλες μελέτες (MAIDS, Kropjar 1999 κλπ.) ότι ο κυρίαρχος παράγοντας αιτιότητας στις αστικές περιοχές είναι η παραβίαση της προτεραιότητας από άλλα οχήματα, η έκθεση αποδίδει μεγαλύτερη υπαιτιότητα στους νεαρούς οδηγούς μοτοποδήλατων/σκούτερ. Επιπλέον προσδιορίστηκαν ως επικίνδυνες κινήσεις οι ελιγμοί, οι προσπεράσεις, η τήρηση πολύ μικρής απόστασης και η ακατάλληλη ταχύτητα στις στροφές. Για ακόμη μια φορά οι νεαροί οδηγοί Μ αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό όσον αφορά τις οπίσθιες συγκρούσεις, με περισσότερες από τις μισές να συμβαίνουν σε υγρό οδόστρωμα, γεγονός το οποίο υποδεικνύει την ενδεχόμενη αναγκαιότητα παρέμβασης στην εκπαίδευση. Τα δεδομένα παρακολούθησης που περιέχονται στην έκθεση είναι ολοκληρωμένα και έχουν χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό των αντίμετρων που προτείνονται ανωτέρω. Προσδιορίζονται οι κύριοι παράγοντες αιτιότητας όσον αφορά τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και προτείνονται αντίμετρα που αφορούν τη συμπεριφορά. 1. Εστίαση στους οδηγούς άλλων οχημάτων, ιδιαίτερα οδηγών μεγαλύτερης ηλικίας, με την πραγματοποίηση παρεμβάσεων εκπαίδευσης/ευαισθητοποίησης για τη βελτίωση της ικανότητάς τους να εντοπίζουν τα μηχανοκίνητα δίκυκλα. 2. Εστίαση στους οδηγούς Μ, κυρίως νεότερους οδηγούς μοτοποδηλάτων και σκούτερ, με την εκπαίδευση και την αύξηση της ευαισθητοποίησης στα ζητήματα συμπεριφοράς και δεξιοτήτων που

17 Προγράμματα προς σύγκριση: προσδιορίζονται στην έκθεση. MAIDS. Αιτιολόγηση: Μολονότι βασίζεται μόνο σε στοιχεία ατυχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα συμπεράσματα αντιστοιχούν επαρκώς σε αυτά της μικρότερης μελέτης MAIDS (στην οποία δεν περιλαμβάνονταν ατυχήματα Μ στο Ηνωμένο Βασίλειο) όσον αφορά την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν αλλού τα ευρήματα και τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των ατυχημάτων με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς, μέσω της παροχής βάσης δεδομένων αναφοράς σχετικά με τις συγκρούσεις/ατυχήματα στους επαγγελματίες του τομέα οδικής ασφάλειας.

18 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 008 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Kill Spills BMF/IAM Εκστρατεία που ξεκίνησε το 2003 με τη χρηματοδότηση και υποστήριξη της Βρετανικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών (BMF), με στόχο τη μείωση των τραυματισμών που οφείλονται σε διαρροές πετρελαίου ντίζελ. Η εκστρατεία έχει απλά και αποτελεσματικά μηνύματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να πείσουν τους οδηγούς που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ντίζελ να προσέχουν περισσότερο κατά τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους. Η εκστρατεία περιλαμβάνει καλοσχεδιασμένο ιστότοπο, αφίσες, φυλλάδια, κινητό όχημα με διαφημίσεις που χρησιμοποιείται σε δημόσιες εκδηλώσεις και ετήσιο αγώνα ταχύτητας με τερματισμό την κατοικία του Βρετανού Πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Η εκστρατεία βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων που σχετίζονται με τον αριθμό των τραυματισμών σε συγκρούσεις που κατά κύριο λόγο προκαλούνται από διαρροές πετρελαίου ντίζελ. Επιπλέον, ο ιστότοπος παρέχει στους οδηγούς συμβουλές για ορισμένες ικανότητες θετικής αμυντικής οδήγησης και τεχνικές διαχείρισης κινδύνων. Η εκστρατεία έχει κερδίσει την υποστήριξη προμηθευτών καυσίμων και επιχειρήσεων εφοδιαστικής. Οι αφίσες και τα φυλλάδιά τους διανέμονται ευρέως σε σημεία πώλησης καυσίμων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Ο αριθμός των μοτοσυκλετιστών που τραυματίστηκαν σε ατυχήματα που προκλήθηκαν από διαρροή καυσίμου έχει μειωθεί αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία. Η μείωση αυτή δεν είναι δυνατόν να συσχετιστεί άμεσα με τις δραστηριότητες του προγράμματος KillSpills. Η εκστρατεία έχει λάβει σημαντική στήριξη από τους τομείς εφοδιαστικής μεταφορών και πώλησης καυσίμων. Εκπρόσωποι της

19 εκστρατείας συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Μοτοσυκλετών του Ηνωμένου Βασιλείου και στην εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τους μοτοσυκλετιστές. Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Μολονότι δεν κατέστη δυνατή η άμεση συσχέτιση των συνολικών στοιχείων βελτίωσης των ατυχημάτων με την εκστρατεία, υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις όσον αφορά την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την αλλαγή συμπεριφοράς των οδηγών που χρησιμοποιούν ντίζελ. εν βρέθηκαν. Έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν παρόμοια προβλήματα ατυχημάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά, καθώς συνδέονται τα συστήματα μεταφορών και τα οχήματα που εμπλέκονται, είναι πιθανό να προκύψουν οφέλη από την εφαρμογή παρόμοιας προσέγγισης. Η FEMA έχει χαρακτηρίσει τη διαρροή ντίζελ σημαντικό, πανευρωπαϊκό θέμα. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με αλλαγή συμπεριφοράς.

20 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 009 Έκδοση: 1 Τίτλος Ιστότοπος: Πρόγραμμα Barebones Συνοπτική περιγραφή του Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Το πρόγραμμα Barebones υποστηρίζεται από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις Nottinghamshire, Leicestershire και Derby. Απευθύνεται σε οδηγούς μοτοποδηλάτων/σκούτερ ηλικίας από 16 έως 19 ετών σε αστικές περιοχές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαφημιστικό υλικό, DVD και εκπαιδευτικούς πόρους. Στον ιστότοπο παρέχονται χρήσιμες και προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με τον προστατευτικό ρουχισμό και τους συνήθεις παράγοντες ατυχημάτων. Στον ιστότοπο περιλαμβάνονται εικόνες πραγματικών τραυματισμών μοτοσυκλετιστών. To βίντεο κινουμένων σχεδίων είναι σωστά σχεδιασμένο και κινεί το ενδιαφέρον. Οι συμβουλές που παρέχονται αντιμετωπίζουν έναν παράγοντα ατυχημάτων νεαρών οδηγών Μ στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες αστικές περιοχές (παράγοντας εμφανής σε Hull, York και Leeds). Νέοι οδηγοί επιχειρούν να οδηγήσουν το Μ τους σαν να οδηγούσαν ποδήλατο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές στην ταχύτητα, τον χειρισμό και τις πιθανές συνέπειες μιας πρόσκρουσης. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την αύξηση κατά 400% των τραυματισμών οδηγών μοτοποδηλάτων/σκούτερ στο Nottingham. Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε στοιχεία όσον αφορά τη σύλληψή του, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Το πρόγραμμα έλαβε πιστοποιητικό με διάκριση από το Institute of Highway Engineers το 2008 για την προσέγγισή του όσον αφορά «ένα πραγματικό και σημαντικό θέμα με πρωτότυπο και κατάλληλο τρόπο». Τα κύρια θέματα που πραγματεύεται το πρόγραμμα είναι τα εξής: 1. Η απροθυμία των νεαρών οδηγών Μ να φορούν προστατευτικό ρουχισμό. 2. Εξηγούνται κοινοί παράγοντες αιτιότητας ατυχημάτων με στρατηγικές αποφυγής. Ιστότοπος «Twist and Go For It».

21 Αιτιολόγηση: Λόγω της ευρείας χρήσης κατάλληλων οπτικών αναπαραστάσεων, πολλοί από τους πόρους θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες. Τα βίντεο κινουμένων σχεδίων θα πρέπει να προσαρμοστούν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή εμφανίζεται η οδήγηση από την αριστερή πλευρά του δρόμου. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση. Απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία παρακολούθησης, αλλά είναι δυνατόν να καταστούν διαθέσιμα με περαιτέρω έρευνα. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

22 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 010 Έκδοση: 2 Τίτλος Ιστότοπος: Εκστρατεία του φορέα συγκοινωνιών του Λονδίνου (TfL) «Don t Look, See» Συνοπτική περιγραφή του Η εκστρατεία βασίζεται στην «Εμπεριστατωμένη Μελέτη για τα Ατυχήματα με ίκυκλο» του 2004 του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών και στην πιο πρόσφατη μελέτη MAIDS, σύμφωνα με τις οποίες ο συνηθέστερος παράγοντας αιτιότητας ατυχημάτων Μ στις αστικές περιοχές είναι η μη παραχώρηση προτεραιότητας από άλλα οχήματα. Σύμφωνα με την έρευνα ο κυρίαρχος παράγοντας για το 37% περίπου των ατυχημάτων είναι ότι τα Μ δεν γίνονται αντιληπτά από τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Κατά την εκστρατεία του Μαρτίου 2008 χρησιμοποιήθηκαν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις, οι οποίες απευθύνονταν κυρίως σε οδηγούς και τόνιζαν την ανάγκη «να είναι προσεκτικότεροι με τους μοτοσυκλετιστές». Στην τηλεοπτική διαφήμιση «Οφθαλμαπάτες» (Optical Illusions) χρησιμοποιούνται γραφικά και ακούγεται μια φωνή σαν να είναι προέρχεται από όραμα που εξηγεί πως κάποιες φορές ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται σωστά τις οπτικές πληροφορίες χωρίς συνειδητή προσπάθεια. Περισσότερες διαφημίσεις που προβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2009 ενίσχυσαν αυτό το μήνυμα. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Ο σχεδιασμός της εκστρατείας βασίζεται σε έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα και εξετάζει τον κυρίαρχο παράγοντα αιτιότητας για αστικά ατυχήματα των Μ. εν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με την απόδοση της εκστρατείας. εν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι διαφημίσεις επικεντρώνονται σε συνήθη παράγοντα αιτιότητας. Θα ήταν χρήσιμο να συγκεντρωθούν στοιχεία αξιολόγησης σχετικά με τις επιπτώσεις και την ανάκληση στη μνήμη του υλικού που προβλήθηκε. Εκστρατείες Think του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών. Μολονότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα όσον αφορά τις επιδόσεις της εκστρατείας, η προσαρμογή της τηλεοπτικής διαφήμισης «Οφθαλμαπάτες» μπορεί να γίνει εύκολα με μετάφραση του σεναρίου. Τα γραφικά δεν θα χρειαστούν τροποποιήσεις. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με την αλλαγή συμπεριφοράς.

23 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 011 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Εκπαίδευση έμπειρων οδηγών/εκπαίδευση μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης H προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών προσφέρεται από διάφορους παρόχους στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους οποίους συγκαταλέγονται το Ινστιτούτο Έμπειρων Μοτοσυκλετιστών (Institute of Advanced Motorists/ΙΑΜ), ROSPA, BSM και DIA. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εκπαίδευση αυτή βασίστηκε αρχικά στο εγχειρίδιο «Roadcraft» της Αστυνομίας. H ποιότητα της προχωρημένης εκπαίδευσης οδηγών διασφαλίζεται από την Υπηρεσία Προτύπων Οδήγησης (Driving Standards Agency) και περιλαμβάνει μια δοκιμασία. Το εγχειρίδιο Roadcraft βασίστηκε σε θεωρητικές σημειώσεις εκπαιδευτών της Αστυνομίας και εκδόθηκε για πρώτη φορά το Έκδοση ειδικά για οδηγούς μοτοσυκλετών δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το Το εκπαιδευτικό σύστημα της Αστυνομίας περιλαμβάνει επτά χαρακτηριστικά, καθένα από τα οποία αφορά την προσέγγιση κατάστασης κινδύνου. Εφαρμόζονται μόνον τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον εκάστοτε κίνδυνο: 1. ΠΟΡΕΙΑ - Επιλέξτε τη σωστή λωρίδα προσέγγισης, ελέγξτε προς τα πίσω και χρησιμοποιήστε φλας αν πρέπει να προειδοποιήσετε για αλλαγή της θέσης πορείας σας στο δρόμο. 2. ΤΑΧΥΤΗΤΑ - Ελέγξτε και πάλι προς τα πίσω, σκεφτείτε να ενεργοποιήσετε και πάλι το φλας αν πρόκειται να στρίψετε. Μείωση ταχύτητας λόγω κινδύνου, ύστερα από σήμα επιβράδυνσης, εφόσον απαιτείται. 3. ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑ ΟΣΗΣ - Επιλέξτε την κατάλληλη σχέση μετάδοσης για την επιλεγμένη ταχύτητα. 4. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΙΣΩ & ΦΛΑΣ Και πάλι έλεγχος πίσω. Σκεφτείτε να προειδοποιήσετε και πάλι χρησιμοποιώντας το φλας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη ή για να υπενθυμίσετε την πρόθεσή σας. 5. ΚΟΡΝΑ - Εάν είναι απαραίτητο, προειδοποιήστε χρησιμοποιώντας

24 την κόρνα. 6. ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ Ρίξτε μια τελευταία ματιά πίσω πριν στρίψετε. 7. ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ - Εφαρμόζεται για την ασφαλή απομάκρυνση από την κατάσταση κινδύνου. Το «σύστημα» της εκπαίδευσης έχει εξελιχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του οδοστρώματος. ίνεται πλέον μεγάλη έμφαση στην ευαισθητοποίηση όσον αφορά τους κινδύνους και την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικά περιθώρια ασφάλειας στον τρόπο οδήγησης των μοτοσυκλετών. Στοιχεία παρακολούθησης: Η εκπαίδευση παρέχεται είτε από εθελοντές «παρατηρητές», είτε από επαγγελματίες εκπαιδευτές. Η δοκιμασία πραγματοποιείται συνήθως από οδηγό κλάσης 1 της Αστυνομίας (Police Class 1) ο οποίος ενεργεί ως εξεταστής. Υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί για τη μείωση των κινδύνων ατυχημάτων στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι προχωρημένοι οδηγοί. Το Ινστιτούτο IAM υποστηρίζει πως οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί κατά 20%. Τρέχουσα έρευνα στον τομέα της εκπαίδευσης οδηγών τονίζει την ύπαρξη 4 επιπέδων συμπεριφοράς των οδηγών και την ανάγκη σχεδιασμού της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση κάθε επιπέδου. Η κατά κύριο λόγο προαιρετική εκπαίδευση μετά τη λήψη του άδειας ικανότητας οδηγού επικεντρώνεται στα δύο χαμηλότερα επίπεδα συμπεριφοράς (1. ελιγμοί οχήματος και 2. γνώση των συνθηκών κυκλοφορίας), αλλά τα δύο υψηλότερα επίπεδα έχουν παραμεληθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Αυτά είναι ωστόσο τα επίπεδα τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά του οδηγού και τη σχετική οδική ασφάλεια, συγκεκριμένα: 3. το πλαίσιο οδήγησης (κόπωση, διάσπαση της προσοχής, αλληλεπίδραση με τα άλλα οχήματα, κ.λπ.) και 4. οι στόχοι για τη ζωή και οι δεξιότητες για τη διαβίωση (αξίες και συμπεριφορές σε σχέση με τη ζωή γενικά, και πώς μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο οδήγησης του ατόμου). Ο λεγόμενος πίνακας GADGET είναι μοντέλο που περιλαμβάνει αυτά τα 4 επίπεδα οδηγικής συμπεριφοράς και ενσωματώνει τρεις τύπους αναγκών εκπαίδευσης σε κάθε επίπεδο: γνώσεις και δεξιότητες, παράγοντες αύξησης του κινδύνου και αυτοαξιολόγηση. Ο πίνακας GADGET βασίζεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Υπουργείο Μεταφορών, αλλά περιλαμβάνει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Άρθρο του Υπουργείου Μεταφορών με τίτλο «Οι αλλαγές στο σύστημα

25 χορήγησης διπλωμάτων στη Σουηδία»: ( Προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών (Advanced Rider Training ART) βασιζόμενη στο πλαίσιο οδήγησης, τις αξίες και τις στάσεις ζωής και στην κριτική αυτοαξιολόγηση θα πρόσφερε περισσότερες δυνατότητες μείωσης των κινδύνων ατυχημάτων. Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Για την προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών επιλέγονται οδηγοί από ομάδα οδηγών που εμφανίζουν λιγότερο επικίνδυνη συμπεριφορά. Οι παρέχοντες την εκπαίδευση αυτή αναφέρουν την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και ισχυρίζονται πως οι κίνδυνοι ατυχημάτων έχουν μειωθεί σημαντικά, αν και η εμπειρική έρευνα επιβεβαιώνει ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην προχωρημένη εκπαίδευση βελτιώνονται η εμπιστοσύνη και οι γνώσεις τους, αλλά η παρακολούθηση αυτών των ισχυρισμών έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη. Είναι δύσκολο να βρεθεί δημοσιευμένη αξιολόγηση βασιζόμενη σε συγκρούσεις/ατυχήματα. Μερικές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις σε οδηγούς που έχουν συμμετάσχει σε προχωρημένη εκπαίδευση, προφανώς με βάση αναλογιστικές πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις οι οποίες συνδέουν την προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών με το μειωμένο κίνδυνο ατυχημάτων. Bikesafe (ΒΠ1 001). ERS (Enhanced Rider Scheme / Ενισχυμένο σύστημα οδηγών μοτοσυκλέτας). Αιτιολόγηση: Μολονότι τα στοιχεία είναι ενδεικτικά, φαίνεται να σχετίζεται η προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών και η μείωση των κινδύνων ατυχημάτων, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση του κόστους ασφάλισης. Η προχωρημένη εκπαίδευση οδηγών, με την εστίαση εστιάσει στους δύο υψηλότερους στόχους του πίνακα Gadget, φαίνεται να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων από ό,τι προγράμματα που βασίζονται περισσότερο σε δεξιότητες. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

26 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 012 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Lucky 13. Κόμικς της ACEM για την οδική ασφάλεια Αυτή η σειρά 13 κόμικς, που χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών (ACEM), έχει ως στόχο την παροχή συμβουλών στους οδηγούς για την αντιμετώπιση των αιτιών ατυχημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές, όπως προσδιορίζονται στην εμπεριστατωμένη μελέτη MAIDS Ατυχήματα που προκαλούνται λόγω κακών υποδομών αντιστοιχούν στο 8% του συνόλου ατυχημάτων, σύμφωνα με τη MAIDS. Οι κακές συνθήκες πολλών ευρωπαϊκών δρόμων και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ανάγκες των Μ εξακολουθούν να παραμελούνται

27 συχνά από τον τομέα της οδοποιίας, είναι οι λόγοι για αυτήν την κατάσταση. εδομένου ότι δεν θα είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξουν ιδανικές συνθήκες σε όλους τους δρόμους, η συμπεριφορά των οδηγών για την αντιμετώπιση κάθε κατάστασης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια των Μ. Με την παροχή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις κύριες αιτίες των ατυχημάτων, η εκστρατεία για την ασφάλεια έχει ως στόχο να βοηθήσει τους οδηγούς να προβαίνουν σε καλύτερες επιλογές και να συμβάλουν στη βελτίωση της δικής τους ασφάλειας. Μερικές από τις συμβουλές αφορούν άλλους παράγοντες, όπως η συμπεριφορά των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου και η απώλεια ελέγχου. εν έχει καταστεί σαφής ο τρόπος διανομής των κινουμένων σχεδίων. Παρέχεται η δυνατότητα τηλεφόρτωσης από τον ιστότοπο και στην ενότητα «ειδήσεις» αναφέρεται μια συνεργασία με εκπαιδευτές οδήγησης μοτοσυκλετών. Στοιχεία παρακολούθησης: Αποτελέσματα: Σημαντικά συμπεράσματα: Προγράμματα προς σύγκριση: Αιτιολόγηση: Η εκστρατεία βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων ατυχημάτων, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της εκστρατείας. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα μόλις ένα από τα 13 κόμικς. Είναι πολύ νωρίς για αξιόπιστα αποτελέσματα και η στρατηγική παρακολούθησης δεν είναι σαφής. Καθώς η εκστρατεία βασίζεται στις κύριες αιτίες των ατυχημάτων των Μ που προσδιορίζονται στην εμπεριστατωμένη μελέτη MAIDS, είναι δυνατόν να συμβάλει στη μείωση των θυμάτων των ατυχημάτων. Τα θέματα διανομής και παρακολούθησης δεν είναι σαφή σε αυτό το στάδιο. Barebones (ΒΠ1 009). Ιστότοπος «Dangerous Games». Ιστότοπος «Young Biker.Net». Μολονότι η εκστρατεία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, είναι δυνατόν να συμβάλει στη μείωση των συγκρούσεων/ατυχημάτων με την παροχή συμβουλών στους οδηγούς όσον αφορά ειδικά την αποφυγή των συνηθέστερων αιτιών ατυχημάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν από την μέθοδο διανομής. Το πρόγραμμα αφορά τον στόχο ΒΠ1 για την Ε3 της κοινοπραξίας esum, καθώς ενέχει τη δυνατότητα μείωσης των αστικών ατυχημάτων Μ με εκπαίδευση των οδηγών/αλλαγή συμπεριφοράς.

28

29 ΒΠ1: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Κωδικός: ΒΠ1 013 Έκδοση: 1 Συνοπτική περιγραφή του Τίτλος Ιστότοπος: Bringing Bikers Out of the Blindspot Devon CC Για την προστασία των οδηγών μηχανοκίνητων δικύκλων από τα τυφλά σημεία Το πρόγραμμα «Blindspot», που ξεκίνησε το 2003 το Συμβούλιο της Κομητείας Devon, αποτελεί τη βάση του προγράμματος αυτής της αρχής για την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών και έχει σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την έρευνα και τη διαβούλευση. Η δεύτερη φάση αφορά την υλοποίηση και την εφαρμογή και εκτελείται παράλληλα με την τρίτη φάση, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο και την επανεξέταση. Η δημοσίευση της στρατηγικής της κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών, τον Φεβρουάριο του 2005, προσφέρει μια περαιτέρω ευκαιρία να επανεξεταστεί η μελλοντική εστίαση και οι στόχοι του προγράμματος της Κομητείας Devon για την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών. Και, για άλλη μια φορά, εκφράζει τη δέσμευση της Κομητείας Devon για την επίτευξη των εθνικών στόχων σε τοπικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα Blindspot έχει έξι στόχους: να συλλεχθούν περαιτέρω πληροφορίες από μοτοσυκλετιστές σχετικά με τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, ως χρήστες του οδικού δικτύου της Κομητείας Devon, να τονιστεί η σημασία της ασφάλειας των οδηγών στους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, να ερευνηθούν, να καταρτιστούν και να παραδοθούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και έμπειρους οδηγούς, να καθιερωθούν εξειδικευμένα μαθήματα για οδηγούς που ενεπλάκησαν πρόσφατα σε ατυχήματα, να διασφαλιστεί ότι κατά τον σχεδιασμό και τη συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι ανάγκες των οδηγών, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες όσον αφορά την εκπαίδευση, την οδοποιία και την επιβολή της νομοθεσίας για τη μείωση των ατυχημάτων και των θυμάτων ατυχημάτων.

30 Πρόκειται για πρόγραμμα υπέρ της χρήσης μοτοσυκλετών. Βασίζεται στη θεμελιώδη κατανόηση των περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών πλεονεκτημάτων, καθώς και των πλεονεκτημάτων προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης που μπορούν να προκύψουν με τη χρήση αυτού του μέσου μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι να επιτευχθεί μετρήσιμη και διαρκής βελτίωση όσον αφορά την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών. Εκτός από την έκθεση η οποία βασίζεται σε γνωστά δεδομένα ατυχημάτων, κρίθηκε απαραίτητο να συγκεντρωθούν ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την πείρα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των οδηγών. εδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος βασίζεται στην υποστήριξη των οδηγών, για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του ήταν εξαιρετικά σημαντικό να συγκεντρωθούν οι απόψεις των χρηστών παράλληλα με τη «δύσκολη» διαδικασία εξόρυξης δεδομένων. Τα ηλεκτρονικά και έντυπα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από 500 οδηγούς και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν χιλιάδες δεδομένα, όπως: πείρα των οδηγών, είδος και σκοπός των οδηγών, ιστορικό ατυχημάτων, ιδέες για μελλοντικές παρεμβάσεις και δημογραφικά στοιχεία. Για να συμπληρωθεί η απόκτηση των δομημένων δεδομένων, υπό το πρόγραμμα Blindspot καθιερώθηκε επίσης καινοτόμο ηλεκτρονικό φόρουμ συζήτησης για τους οδηγούς μοτοσυκλετών που θα ήθελαν να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες όσον αφορά, κυρίως, θέματα ασφάλειας. Το φόρουμ είχε μεγάλη επιτυχία καθώς προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον - περίπου επισκέψεις το 2006 με περισσότερα από 330 σχόλια που κάλυπταν περισσότερες από 60 διαφορετικές θεματικές ενότητες. Το φόρουμ δίνει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους της Κομητείας Devon να προκαλέσουν συζητήσεις και να παρακολουθούν τις απόψεις των χρηστών. Τα αποτελέσματα από την έρευνα και το πρόγραμμα που προέκυψε περιλαμβάνουν τα εξής: 1. Bike Sense δύο χωριστά προγράμματα εκπαίδευσης, ένα για τους αρχάριους κατόχους άδειας οδήγησης και ένα για έμπειρους οδηγούς, οι οποίοι είτε λαμβάνουν δίπλωμα για να οδηγήσουν μηχανή περισσότερων κυβικών, είτε οδηγούν και πάλι μετά από περίοδο παύσης της οδήγησης. Καθένα από αυτά τα προγράμματα εκπαίδευσης διευθύνεται από το Devon Drivers Centre (κέντρο οδήγησης) του Συμβουλίου της Κομητείας Devon. 2. Μαθήματα για τη μείωση κινδύνων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Exeter και την

31 Αστυνομία της Κομητείας Devon και της Κορνουάλης. Σκοπός αυτών των ιδιαίτερα καινοτόμων μαθημάτων είναι να αντιμετωπιστεί η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των οδηγών Μ οι οποίοι υπέπεσαν σε οδικές παραβάσεις στο Devon και στην Κορνουάλη. Τα μαθήματα εσκεμμένα αποφεύγουν το θέμα των δεξιοτήτων όσον αφορά τον χειρισμό της μηχανής και επικεντρώνονται περισσότερο στην ψυχολογία της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς και στην αποφυγή του κινδύνου. 3. Spiller Killer μια άλλη πρωτοποριακή εξέλιξη, η οποία λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Πρώτον, η εκστρατεία ενθαρρύνει τους οδηγούς, τους μεταφορείς και άλλους μεγάλους ιδιοκτήτες στόλων, να μειώσουν τη συχνότητα των διαρροών καυσίμων. εύτερον, έχει δημιουργηθεί για τους μοτοσυκλετιστές τηλεφωνική γραμμή σχετικά με τις διαρροές καυσίμων και τις φθορές των δρόμων, ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία των χρηστών και οι χρόνοι απόκρισης όσον αφορά τη συντήρηση. Μολονότι από τα δεδομένα ατυχημάτων προκύπτει ότι οι διαρροές καυσίμων δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα αιτιότητας, πρόκειται σαφώς για θέμα που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σε πολλούς οδηγούς. Ως εκ τούτου, η προσέγγισή μας ήταν να δημιουργήσουμε υψηλό προφίλ με ελάχιστη δέσμευση πόρων. 4. Οπτικουακουστικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των οδηγών αυτοκινήτων όσον αφορά τους μοτοσυκλετιστές και για να αναδειχθεί το ζήτημα της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς μεταξύ οδηγών. ιεξάγονται δράσεις ευαισθητοποίησης με την υποστήριξη της Ομάδας ράσης Μοτοσυκλετιστών (Motorcycle Action Group) και τοπικές ομάδες έμπειρων οδηγών, οι οποίες περιλαμβάνουν μαρτυρίες από θύματα τροχαίων ατυχημάτων, οικογένειες θυμάτων και υπηρεσίες πρόνοιας. 5. Έρευνα σχετικά με τη βιωσιμότητα της κίνησης μοτοσυκλετιστών σε λεωφορειολωρίδες στο δίκτυο της Κομητείας Devon, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια. 6. Εκπαίδευση για τους μηχανικούς, τους τεχνικούς, τους εργαζόμενους στον τομέα της οδικής ασφάλειας, τους ερευνητές ατυχημάτων και τους αστυνομικούς όσον αφορά το σχεδιασμό και τον έλεγχο των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου με ειδική αναφορά στις ανάγκες των δικυκλιστών. 7. Σήμανση οδών υψηλού κινδύνου εφαρμόζονται δύο προσεγγίσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις αναλύσεις ατυχημάτων σε βασικές

32 περιφερειακές οδούς καθώς και σε διαδρομές αναψυχής. Πρώτον, στις διαδρομές στις οποίες έχουν συμβεί ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται μόνο ένα όχημα καθώς και συγκρούσεις λόγω υψηλής ταχύτητας τοποθετείται πειραματική και προσωρινή σήμανση, η οποία υποδεικνύει τον κίνδυνο θανατηφόρου ατυχήματος. εύτερον, στις αστικές διαδρομές καθημερινών μετακινήσεων διαπιστώνεται υψηλή συχνότητα ατυχημάτων λόγω προσπεράσεων χαμηλής ταχύτητας και παρεμβολών των οχημάτων στην πορεία των μοτοσυκλετών. Η προτεινόμενη σήμανση για αυτές τις διαδρομές θα προειδοποιεί τους οδηγούς πρωτίστως για την παρουσία των μοτοσυκλετιστών. 8. Βελτίωση των επικοινωνιών με τις ομάδες χρηστών μέσω: του ηλεκτρονικού φόρουμ συζητήσεων, της καθιέρωσης της τηλεφωνικής γραμμής Spiller Killer, της δημοσίευσης ενημερωτικών δελτίων τα οποία ενημερώνουν αλλά και παροτρύνουν τους ενδιαφερόμενους να σχολιάσουν και να δώσουν άλλες πληροφορίες, της προόδου και των επιδόσεων του προγράμματος. 9. Βελτιώσεις του είδους, της θέσης και του όγκου των χώρων στάθμευσης μοτοσυκλετών. 10. Συμβολή στην ανάπτυξη προτύπων παραγωγής και επιδόσεων των καλυμμάτων φρεατίων και ιδίως, όσον αφορά τον δείκτη αντιολισθηρότητας για το επικείμενο πρότυπο BS EN. Το έργο αυτό εποπτεύεται από τον αρμόδιο Μηχανικό Υλικών και Επιστήμης Υλικών της Κομητείας. Στοιχεία παρακολούθησης: 11. Η διασφάλιση της ευαισθητοποίησης των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό των μαθημάτων εκπαίδευσης των οδηγών που παραδίδονται από το Κέντρο Οδήγησης του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα: Σε αντίθεση με την εθνική τάση, της Κομητείας Devon τα ποσοστά των νεκρών και σοβαρά τραυματισμένων (ΝΣΤ) σε ατυχήματα με Μ έχουν μειωθεί παρά την αύξηση του αριθμού αγοραζόμενων μοτοσυκλετών και των διανυόμενων χιλιομέτρων. Οι μειώσεις σε τοπικό επίπεδο των ποσοστών ΝΣΤ σε ατυχήματα με Μ έχουν ευθυγραμμιστεί με τις συνολικές μειώσεις των ποσοστών ατυχημάτων ΝΣΤ στο σύνολο του δικτύου του της Κομητείας Devon. Σύνοψη της ανάλυσης της εξέλιξης ατυχημάτων είναι διαθέσιμη στη σελίδα στατιστικών στοιχείων ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα, στον ιστότοπο της Κομητείας Devon για την οδική ασφάλεια.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ Πρωτοβουλίες-Δράσεις Οδικής Ασφάλειας σε περίοδο οικονομικής κρίσης Αθήνα, 6 Ιουνίου 2012 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ Σοφία Βαρδάκη, Δρ. Συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Στάση και Συμπεριφορά των Ευρωπαίων Οδηγών και άλλων Μετακινουμένων απέναντι στην Οδική Ασφάλεια

Στάση και Συμπεριφορά των Ευρωπαίων Οδηγών και άλλων Μετακινουμένων απέναντι στην Οδική Ασφάλεια Στάση και Συμπεριφορά των Ευρωπαίων Οδηγών και άλλων Μετακινουμένων απέναντι στην Οδική Ασφάλεια Ε. Παπαδημητρίου, Α. Θεοφιλάτος, Γ. Γιαννής Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010 ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Carlos Martín Ruiz de Gordejuela Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αθήνα, 19/03/2010 Η Πολιτική της ΕΕ για την Οδική Ασφάλεια Λευκή Βίβλος για τις Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ SUNFLOWER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ SUNFLOWER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 4 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Ο ΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Αθήνα, 5-6 Νοεµβρίου 2009 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ SUNFLOWER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Γιώργος Γιαννής Πέτρος Ευγενικός Ελεονώρα Παπαδηµητρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας Εσπερίδα «Προτάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα» Ρόδος, 22 Μαρτίου 2012 Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας Γ. Κανελλαΐδης,

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Σεμινάριο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών οδήγησης Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014 Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Γιώργος Γιαννής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα

Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Σεμινάριο μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών οδήγησης Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014 Λειτουργική Στατιστική Τροχαίων Ατυχημάτων στην Ελλάδα Γιώργος Γιαννής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Tην

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια : τα µέτρα αναλυτικά

Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια : τα µέτρα αναλυτικά MEMO/10/343 Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2010 Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια 2011-2020: τα µέτρα αναλυτικά Η Επιτροπή ενέκρινε σήµερα ένα φιλόδοξο πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια που αποσκοπεί στη µείωση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός των κρίσιμων παραμέτρων επιρροής της υπέρβασης των ορίων ταχύτητας με δεδομένα από έξυπνα κινητά τηλέφωνα Αριστοτέλης Κοκκινάκης

Προσδιορισμός των κρίσιμων παραμέτρων επιρροής της υπέρβασης των ορίων ταχύτητας με δεδομένα από έξυπνα κινητά τηλέφωνα Αριστοτέλης Κοκκινάκης Προσδιορισμός των κρίσιμων παραμέτρων επιρροής της υπέρβασης των ορίων ταχύτητας με δεδομένα από έξυπνα κινητά τηλέφωνα Αριστοτέλης Κοκκινάκης Επιβλέπων: Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Αθήνα, Μάρτιος 2019

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση της επιρροής της νυχτερινής οδήγησης στη συμπεριφορά και στην ασφάλεια των νέων οδηγών στις επαρχιακές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης

Ανάλυση της επιρροής της νυχτερινής οδήγησης στη συμπεριφορά και στην ασφάλεια των νέων οδηγών στις επαρχιακές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Ανάλυση της επιρροής της νυχτερινής οδήγησης στη συμπεριφορά και στην ασφάλεια των νέων οδηγών στις επαρχιακές

Διαβάστε περισσότερα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η COSMOTE, Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν τους οδηγούς για την οδήγηση και το κινητό τηλέφωνο

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η COSMOTE, Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν τους οδηγούς για την οδήγηση και το κινητό τηλέφωνο Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η COSMOTE, Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν τους οδηγούς για την οδήγηση και το κινητό τηλέφωνο Κινητό τηλέφωνο και οδήγηση Τα τελευταία 20 χρόνια η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» Πολιτική Οδικής Ασφάλειας και Εκπαίδευση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» Πολιτική Οδικής Ασφάλειας και Εκπαίδευση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» Πολιτική Οδικής Ασφάλειας και Εκπαίδευση Ιωάννης Αλεξάκης Προϊστάμενος Τμήματος Οδικής Ασφάλειας & Κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενες δράσεις προαγωγής της οδικής ασφάλειας χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης

Προτεινόμενες δράσεις προαγωγής της οδικής ασφάλειας χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης Προτεινόμενες δράσεις προαγωγής της οδικής ασφάλειας χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης Ημερίδα Πρωτοβουλίες-Δράσεις Οδικής Ασφάλειας σε περίοδο οικονομικής κρίσης 6/6/2012 Στατιστικά o Την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. στην

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.12.2013 COM(2013) 913 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, Φεβρουαρίου 2002

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, Φεβρουαρίου 2002 Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, 21-22 Φεβρουαρίου 2002 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Κάθε απαγόρευση που επιβάλλεται είναι ομολογία αποτυχίας να εκπαιδεύσουμε» ΜΟΤΟΘ ΕΣΙΣ

«Κάθε απαγόρευση που επιβάλλεται είναι ομολογία αποτυχίας να εκπαιδεύσουμε» ΜΟΤΟΘ ΕΣΙΣ «Κάθε απαγόρευση που επιβάλλεται είναι ομολογία αποτυχίας να εκπαιδεύσουμε» ΜΟΤΟΘ ΕΣΙΣ Ταυτότητα και άξονες δράσεις Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ» έχει ως ιδρυτικό φορέα τη Μοτοσυκλετιστική

Διαβάστε περισσότερα

Οδική ασφάλεια ευάλωτων χρηστών της οδού

Οδική ασφάλεια ευάλωτων χρηστών της οδού Οδική ασφάλεια ευάλωτων χρηστών της οδού «Πρώτη Προτεραιότητα: Οδική Ασφάλεια» Κρήτη, 9-18 Νοεμβρίου 2013 Γιώργος Γιαννής, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Αλεξάνδρα Λαΐου, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΜΠ Πέτρος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα

Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Οι Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα Νικόλαος Ηλιού Αναπλ. Καθηγητής Πανεπ. Θεσσαλίας neliou@civ.uth.gr Το πρόβλημα την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΟΔΗΓΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΞΥΠΝΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΟΔΗΓΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΞΥΠΝΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΟΔΗΓΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΞΥΠΝΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Μιχελαράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας Ιστορική Αναδρομή Μέχρι την Δεκαετία 70 Χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγω από την εργατική τάξη για την διακίνηση λόγου κόστους. Δεκαετία 80 Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση των αποφάσεων στην Oδική Ασφάλεια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Τεκμηρίωση των αποφάσεων στην Oδική Ασφάλεια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Πρωτοβουλίες και δράσεις οδικής ασφάλειας σε περίοδο οικονομικής κρίσης Ημερίδα, Αθήνα, 6 Ιουνίου 2012 Τεκμηρίωση των αποφάσεων στην Oδική Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑΞΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΚΟΛΑΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη οδηγών μεγαλύτερης ηλικίας σε αποφάσεις για ασφαλή οδήγηση

Υποστήριξη οδηγών μεγαλύτερης ηλικίας σε αποφάσεις για ασφαλή οδήγηση 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας Βόλος, 25-26 Οκτωβρίου 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Υποστήριξη οδηγών μεγαλύτερης ηλικίας σε αποφάσεις για ασφαλή οδήγηση Σοφία Βαρδάκη,

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση της επιρροής των καιρικών συνθηκών στη συμπεριφορά και την ασφάλεια νέων οδηγών σε αστικές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης

Διερεύνηση της επιρροής των καιρικών συνθηκών στη συμπεριφορά και την ασφάλεια νέων οδηγών σε αστικές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης Διερεύνηση της επιρροής των καιρικών συνθηκών στη συμπεριφορά και την ασφάλεια νέων οδηγών σε αστικές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης Μαρία Χαιρέτη Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ 2012-2013 Στο σχολείο μας, μέσα από διαλέξεις, επισκέψεις και δραστηριότητες στα πλαίσια διαφόρων μαθημάτων, καταβλήθηκε προσπάθεια για να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Θέσεων ΣΕΣ για την Οδική Ασφάλεια

Παρουσίαση Θέσεων ΣΕΣ για την Οδική Ασφάλεια Ημερίδα για την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας Αθήνα, 19 Μαρτίου 2013 Παρουσίαση Θέσεων ΣΕΣ για την Οδική Ασφάλεια Γιώργος Γιαννής, Κώστας Αντωνίου, Ματθαίος Καρλαύτης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα,

Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ Επιστημονική Ημερίδα ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ στους ΔΗΜΟΥΣ της ΑΤΤΙΚΗΣ Προβλήματα και Προοπτικές Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2012 Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου

Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Ημερίδα Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας Λευκωσία, 22 Νοεμβρίου 2018 Όμιλος ΕΛΠΕ με μια ματιά 01 02 03 πρωταγωνιστής των ενεργειακών εξελίξεων στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Οδικό τροχαίο ατύχηµα είναι αιφνίδιο και ζηµιογόνο γεγονός, που προκαλείται από τη λειτουργία του οχήµατος και προξενεί βλάβη σε πρόσωπα ή πράγµατα.

Οδικό τροχαίο ατύχηµα είναι αιφνίδιο και ζηµιογόνο γεγονός, που προκαλείται από τη λειτουργία του οχήµατος και προξενεί βλάβη σε πρόσωπα ή πράγµατα. Το θέµα στο οποίο θα αναφερθούµε σήµερα, είναι τα τροχαία ατυχήµατα, τα αίτια που τα προκαλούν, οι συνέπειες από αυτά και οι προτάσεις της Τροχαίας για τη µείωση των τροχαίων ατυχηµάτων. Πριν µπούµε στην

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Περιεχόμενα Περιεχόμενα Διαγραμμάτων...2 Εισαγωγή...3 Το δείγμα της έρευνας...3 Τα εργαλεία ενημέρωσης...4

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Ημερίδα με τίτλο: Εκπαιδευτές οδήγησης και κυκλοφοριακής Αγωγής: Ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγή οδικής ασφάλειας Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Παναγιώτης Παπαντωνίου, Διδάκτωρ Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ Α. Ανάλυση Υφιστάμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.2.2017 COM(2017) 47 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/59/ΕΚ σχετικά με την αρχική επιμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΗΦΘΗΚΑΝ Γιώργος Μορφάκης Προϊστάμενος Μονάδας Οδικής Ασφάλειας Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

6154/16 ΧΜΑ/νικ/ΙΑ 1 DG B 3A

6154/16 ΧΜΑ/νικ/ΙΑ 1 DG B 3A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6154/16 SOC 69 EMPL 44 ECOFIN 108 EDUC 31 JEUN 17 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων

Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας Καλαμάτα, 17 Σεπτεμβρίου 2014 Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων Παναγιώτης Παπαντωνίου Πολιτικός Μηχανικός, Υπ. Διδάκτωρ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Η Οδική Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία

Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία 2 ο Auto Forum με τίτλο Αλλάξτε αυτοκίνητο Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Παναγιώτης Παπαντωνίου, Επιστ. Συνεργάτης ΕΜΠ Απόστολος Ζιακόπουλος, Υπ.Διδάκτορας ΕΜΠ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια

GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια Πράσινο Πρόγραμμα Κατάρτισης Επιχειρηματικότητας (GET-UP) O 5 - Πράσινη επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη - Συγκριτική προοπτική GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια Με την παρούσα έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων

Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Ημερίδα με τίτλο: Προαγωγή Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας Χαρακτηριστικά και μέτρα μείωσης οδικών ατυχημάτων Παναγιώτης Παπαντωνίου, Ειδικός Γραμματέας ΣΕΣ Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Ηράκλειο, 29 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Επιτήρηση οδικής ασφάλειας

Επιτήρηση οδικής ασφάλειας Επιτήρηση οδικής ασφάλειας «Πρώτη Προτεραιότητα: Οδική Ασφάλεια» Κρήτη, 9-18 Νοεμβρίου 2013 Γιώργος Γιαννής, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Αλεξάνδρα Λαΐου, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΜΠ Πέτρος Ευγενικός, Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη. Σχολικό έτος 2014-15

Κυκλοφοριακή Αγωγή. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη. Σχολικό έτος 2014-15 Κυκλοφοριακή Αγωγή «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη Σκοπός του προγράμματος είναι: Σχολικό έτος 2014-15 α) Ο εμπλουτισμός της γνώσης και η κατανόηση των βασικών κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Γραμματεία Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 19/03/2014 Πόσα παιδιά (

Διαβάστε περισσότερα

ΠάνταστηνυπηρεσίατουΠολίτη

ΠάνταστηνυπηρεσίατουΠολίτη ΠάνταστηνυπηρεσίατουΠολίτη 1 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ των ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ είναι ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ 2 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝΤΑΣ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής Ένα τυχαίο περιστατικό Υπάρχουν λανθασμένες συμπεριφορές ; Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας Είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής. https://www.facebook.com/driving.edu/

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής.  https://www.facebook.com/driving.edu/ Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής http://www.driving.org.gr/ https://www.facebook.com/driving.edu/ Γιατί κατά την γνώμη σας γίνονται ατυχήματα δυστυχήματα στον δρόμο; Το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΣ Στο δρόμο κινούνται μαζί μας και αλλα οχήματα. Πρέπει λοιπόν εκτός από το δικό μας όχημα και την πορεία του, να αντιλαμβανόμαστε πλήρως και τις

ΜΥΘΟΣ Στο δρόμο κινούνται μαζί μας και αλλα οχήματα. Πρέπει λοιπόν εκτός από το δικό μας όχημα και την πορεία του, να αντιλαμβανόμαστε πλήρως και τις ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΥΘΟΣ Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια από τις πιο ενδεδειγμένες στιγμές για να φορέσετε ζώνη ασφαλείας ή κράνος, καθώς η πλειοψηφία των σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων

Διαβάστε περισσότερα

8831/16 ΙΑ/γπ 1 DG C 1

8831/16 ΙΑ/γπ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Μαΐου 2016 (OR. en) 8831/16 DEVGEN 89 ACP 67 RELEX 378 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 12 Μαΐου 2016

Διαβάστε περισσότερα

ημόσια ιαβούλευση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση

ημόσια ιαβούλευση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση Λευκωσία, 25 Ιανουαρίου 2016 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Ολους τους ενδιαφερόμενους ημόσια ιαβούλευση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση Κυρία/ε, Σας πληροφορούμε ότι η ημόσια ιαβούλευση για την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΟΧΑΙΑΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010

ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΟΧΑΙΑΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010 ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΟΧΑΙΑΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010 Στρατηγικός Στόχος 2010: Η μείωση των νεκρών κατά 100. Τακτικές επίτευξης στόχου: Αναδιάταξη τοπικών (ανά Νομό) προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τι είναι Οικολογικά Σχολεία Εγγραφή Εφαρμογή του Προγράμματος Αίτηση Αυτοαξιολόγησης Βράβευση Η Περιβαλλοντική Επισκόπηση των Οικολογικών Σχολείων ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! For the Automobile and Society ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, Η φράση «Πριν Οδηγήσεις, Θυμήσου!» αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια πρωτοβουλία σχετικά με την οδική ασφάλεια της FIA Foundation σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαίδευσης. Εργαζομένων Σε Ύψος

Οδηγός Εκπαίδευσης. Εργαζομένων Σε Ύψος Οδηγός Εκπαίδευσης Εργαζομένων Σε Ύψος Συντάκτης: Ι. Πετρομιανός www.hmga.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ...1 2. ΠΗΓΕΣ...3 3. ΟΡΙΣΜΟΙ 3 4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...4 5. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΗΣ : ΚΑΒΟΥΣΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΜΗΜΑ : Β 2

ΜΑΘΗΤΗΣ : ΚΑΒΟΥΣΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΜΗΜΑ : Β 2 ΜΑΘΗΤΗΣ : ΚΑΒΟΥΣΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΜΗΜΑ : Β 2 Εισαγωγή Τα ατυχήματα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου, συνήθως σε άτομα ηλικίας έως 45 ετών. Καθημερινά διαπιστώνεται ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Διαβάστε περισσότερα

Αμυντική Οδήγηση. ;Ο μόνος τρόπος για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων

Αμυντική Οδήγηση. ;Ο μόνος τρόπος για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων Αμυντική Οδήγηση ;Ο μόνος τρόπος για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων ΠΟΣΟ ασφαλείς είστε όταν οδηγείτε εσείς, οι συνάδελφοι σας και όσοι νοιάζεστε; Η κυκλοφορία στους δρόμους γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοαξιολόγηση και Οδική Συμπεριφορά

Αυτοαξιολόγηση και Οδική Συμπεριφορά Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Αυτοαξιολόγηση και Οδική Συμπεριφορά Μικαέλα Παναγιωτοπούλου Επιβλέπων: Γιώργος Γιαννής,Καθηγητής ΕΜΠ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.10.2015 COM(2015) 535 final 2015/0249 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης 3 της συμφωνίας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΣΕ 5.29.19 Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου, στο 14 ο Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας, με θέμα «Μοτοσικλέτα - Οδηγούμε, δεν παίζουμε με τη ζωή μας» Ξενοδοχείο «HILTON»,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου

Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Τι εξυπακούει ο τραγικός αριθμός των 26000 νεκρών στην Ε.Ε.; 14 Αυγούστου 2005 η πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας Ήλιος, επέφερε το θάνατο σε 121 ανθρώπους και βύθισε την Κύπρο

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γ1 Ερευνητική εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας με θέμα: Η συχνότητα των ανθρώπων που οδηγούν ενώ χρησιμοποιούν το

5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γ1 Ερευνητική εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας με θέμα: Η συχνότητα των ανθρώπων που οδηγούν ενώ χρησιμοποιούν το 5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γ1 Ερευνητική εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας με θέμα: Η συχνότητα των ανθρώπων που οδηγούν ενώ χρησιμοποιούν το κινητό τους Μαριανίκη Δανιήλ Μελίνα Δουλγερίδη Η ΕΡΕΥΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Β: ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα και πολιτικές μείωσης των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο

Μέτρα και πολιτικές μείωσης των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Κυκλοφοριακά Θέματα Δήμων Λεκανοπεδίου Αττικής Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2011 Μέτρα και πολιτικές μείωσης των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο Γιώργος Γιαννής, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com

Κοινωνικό Προφίλ. ραστηριότητες. Στόχος. Νέες ράσεις. e-mail: info@youngsafedrivers.com web site: www.youngsafedrivers.com Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς Αστική µη κερδοσκοπική εταιρία 2011 Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς All Rights Reserved Ελληνική Εταιρία Νέων Σωστής Οδικής Συµπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Αμυντική Οδήγηση. Σχολή ασφαλούς οδήγησης

Αμυντική Οδήγηση. Σχολή ασφαλούς οδήγησης Αμυντική Οδήγηση Σχολή ασφαλούς οδήγησης ;Ένα τμήμα της Thessdrive IKE ΠΟΣΟ ασφαλείς είστε εσείς, οι συνάδελφοι σας και όσοι νοιάζεστε; Η κυκλοφορία στους δρόμους γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη και

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης

Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης Προστασία του στόλου σας και βελτίωση του μεταφορικού σας έργου TM Our Vision. Your Safety. Εταιρία Μηχανημάτων & Λογισμικού Σύνδεση με συστήματα τηλεματικής Προσφέρει στον

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Καρατάσιος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Γεώργιος Καρατάσιος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Στη χώρα μας η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων δεν είναι ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να την «ανεβάσουν» από τις τελευταίες θέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στη δεύτερη έκθεση αξιολόγηση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 318

Απάντηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στη δεύτερη έκθεση αξιολόγηση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 318 Απάντηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στη δεύτερη έκθεση αξιολόγηση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 318 1. Τον Νοέμβριο του 2012 η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση απευθυνόμενη προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

εργασία στην οικιακή οικονομία Κυκλοφοριακή Αγωγή- Οδική Ασφάλεια Βασίλης Λενακάκης Β 2

εργασία στην οικιακή οικονομία Κυκλοφοριακή Αγωγή- Οδική Ασφάλεια Βασίλης Λενακάκης Β 2 εργασία στην οικιακή οικονομία Κυκλοφοριακή Αγωγή- Οδική Ασφάλεια Βασίλης Λενακάκης Β 2 Εισαγωγή Τα οδικά ατυχήματα αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Το τίμημα της ολοένα

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχοι Οδικής Ασφάλειας σε Υπεραστικό Οδικό Δίκτυο Και Αυτοκινητοδρόμους

Έλεγχοι Οδικής Ασφάλειας σε Υπεραστικό Οδικό Δίκτυο Και Αυτοκινητοδρόμους Έλεγχοι Οδικής Ασφάλειας σε Υπεραστικό Οδικό Δίκτυο Και Αυτοκινητοδρόμους ΗΛΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Συγκοινωνιολόγος neliou@uth.gr Γ Ε Ν Ι Κ Α Για την ουσιαστική αναβάθμιση

Διαβάστε περισσότερα

Αναμόρφωση του ΚΟΚ και η προστασία της ανθρώπινης ζωής στο δρόμο

Αναμόρφωση του ΚΟΚ και η προστασία της ανθρώπινης ζωής στο δρόμο Ημερίδα Πολιτεία και Πολίτες: Συνέργεια για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων 21 Μαρτίου 2017 Αναμόρφωση του ΚΟΚ και η προστασία της ανθρώπινης ζωής στο δρόμο Ιωάννης Αλεξάκης Προϊστάμενος Τμήματος Οδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008 Χρηματοπιστωτική εκπαίδευση: Τάσεις και προοπτικές Του Χρήστου Βλ. Γκόρτσου Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Γενικός Γραμματέας ΕΕΤ 1. Το πλαίσιο αναφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα και λύσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο

Προβλήματα και λύσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Προβλήματα και λύσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο Δήμος Παύλου, Διδάκτωρ

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι εργασίας στην Ευρώπη και ασφαλής χρήση αλκοόλ: Βασικά Αποτελέσματα Συμπεράσματα και Συστάσεις για την ανάπτυξη πολιτικών

Χώροι εργασίας στην Ευρώπη και ασφαλής χρήση αλκοόλ: Βασικά Αποτελέσματα Συμπεράσματα και Συστάσεις για την ανάπτυξη πολιτικών Χώροι εργασίας στην Ευρώπη και ασφαλής χρήση αλκοόλ: Βασικά Αποτελέσματα Συμπεράσματα και Συστάσεις για την ανάπτυξη πολιτικών Γενικό πλαίσιο Η Ευρώπη έχει το υψηλότερο και διαρκώς αυξανόμενο επίπεδο κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

L 247/6 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 247/6 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 247/6 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 18.9.2013 ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 886/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15ης Μαΐου 2013 προς συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος

Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος Πρόταση αναμόρφωσης θεσμικού πλαισίου χορήγησης αδειών σε υποψήφιους οδηγούς: για τη διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας των διαδικασιών την ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧEΔIO OΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛEΙΑΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧEΔIO OΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛEΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧEΔIO OΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛEΙΑΣ 01 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧΈΔΙO OΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛEΙΑΣ Προτάσεις ΝΔ για Στρατηγικό Σχέδιο Oδικής Ασφάλειας και Συμπεριφοράς Η μείωση θανάτων από οδικά ατυχήματα κατά 50% σε μια δεκαετία.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδόν ένα στα τέσσερα νέα μοντέλα οχημάτων διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού.

Σχεδόν ένα στα τέσσερα νέα μοντέλα οχημάτων διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού. Σχεδόν ένα στα τέσσερα νέα μοντέλα οχημάτων διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού. To νέο σύστημα αξιολόγησης του Euro NCAP πιέζει για την υιοθέτηση των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης Η Bosch εκτιμά

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση επαγγελματιών οδηγών

Εκπαίδευση επαγγελματιών οδηγών Εκπαίδευση επαγγελματιών οδηγών Ημερίδα «Ασφάλεια στις Οδικές Μεταφορές: Συντελεστής Ανάπτυξης & Ποιότητας Ζωής» Μπλάνα Ευμορφία, Δρ Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, Ζαχαρής Στρατής, Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της έρευνας

1. Σκοπός της έρευνας Στατιστική ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας 1. Σκοπός της έρευνας Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι κυριότατα πρακτικός. Η εξέταση των δεκτικών/αντιληπτικών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 3.4.2017 JOIN(2017) 12 final 2017/0071 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς για μαθητές Λυκείου Βασικές Γνώσεις για Νέους Οδηγούς

Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς για μαθητές Λυκείου Βασικές Γνώσεις για Νέους Οδηγούς Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς για μαθητές Λυκείου Βασικές Γνώσεις για Νέους Οδηγούς ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ Η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων στους Δήμους της Πρωτεύουσας

Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων στους Δήμους της Πρωτεύουσας Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης Μεταφορές στους Δήμους της Αττικής. Προβλήματα και προοπτικές Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2012 Πολιτικές και μέτρα μείωσης των οδικών ατυχημάτων

Διαβάστε περισσότερα

5865/17 ΜΜ/μκ/ΠΧΚ 1 DGG 3 A

5865/17 ΜΜ/μκ/ΠΧΚ 1 DGG 3 A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0014 (COD) 5865/17 ENT 29 MI 87 CODEC 140 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνιακό σχέδιο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου

Επικοινωνιακό σχέδιο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Επικοινωνιακό σχέδιο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου Απρίλιος 2015 Όραμα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Σκοποί Επικοινωνιακού σχεδίου ΕΑΔ Αποδέκτες επικοινωνιακού

Διαβάστε περισσότερα

Η στάση των Ελλήνων οδηγών απέναντι στην επιθετική οδήγηση ΣΤΕΦΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Επιβλέπων: Γεώργιος Γιαννής, Καθηγητής EMΠ

Η στάση των Ελλήνων οδηγών απέναντι στην επιθετική οδήγηση ΣΤΕΦΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Επιβλέπων: Γεώργιος Γιαννής, Καθηγητής EMΠ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Η στάση των Ελλήνων οδηγών απέναντι στην επιθετική οδήγηση ΣΤΕΦΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Επιβλέπων: Γεώργιος Γιαννής,

Διαβάστε περισσότερα

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας.

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας. H AΚΑΔΗΜΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ MARANELLO KART ιδρύθηκε με σκοπό να διαπαιδαγωγήσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά βοηθώντας τους να διαμορφώσουν οδηγικό χαρακτήρα από μικρή ηλικία έτσι ώστε όταν ενηλικιωθούν και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Κατερίνα Κεδράκα Επικ. Καθηγήτρια ΔΠΘ Τι είναι μια μικροδιδασκαλία; Μια μικροδιδασκαλία είναι μια μικρογραφία μαθήματος, μια ενδεικτική διδασκαλία,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧEΔIO OΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛEΙΑΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧEΔIO OΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛEΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧEΔIO OΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛEΙΑΣ 01 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚO ΣΧΈΔΙO OΔΙΚΗΣΑΣΦΑΛEΙΑΣ Προτάσεις ΝΔ για Στρατηγικό Σχέδιο Oδικής Ασφάλειας και Συμπεριφοράς Η μείωση θανάτων από οδικά ατυχήματα κατά 50% σε μια δεκαετία.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECA/09/72 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ VÍTOR CALDEIRA, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ******* ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.11.2016 COM(2016) 900 final 2016/0358 (NLE) Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία EL EL 2016/0358 (NLE)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.8.2013 COM(2013) 595 final 2013/0285 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Με την οποία εξουσιοδοτούνται τα κράτη μέλη να υπογράψουν και/ή να επικυρώσουν, προς το συμφέρον

Διαβάστε περισσότερα

16350/12 ΑΓΚ/γπ 1 DG D 2A

16350/12 ΑΓΚ/γπ 1 DG D 2A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2012 (03.11) (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2011/0204 (COD) 16350/12 JUSTCIV 335 CODEC 2706 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: το Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2015 COM(2015) 335 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της πρωτοβουλίας εθελοντών ανθρωπιστικής

Διαβάστε περισσότερα